HOX! Toimisto kesälomalla Yhteystiedot: Aukioloajat: Ma 9 12 ja Ke 9 12 ja To 9 12 ja Aleksis Kiven katu 18 B

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HOX! Toimisto kesälomalla 25.6-23.7.2010. Yhteystiedot: Aukioloajat: Ma 9 12 ja 13 16 Ke 9 12 ja 13 16 To 9 12 ja 13 17. Aleksis Kiven katu 18 B"

Transkriptio

1 Pamina 003 ry:n jäsenlehti 2 / 2010

2 Julkaisija PAM palvelualan Pirkanmaan ammattiosasto Pamina 003 ry Toimituskunta Hintikka Anna Iso-Lähteenmäki Lauri Juntunen Johanna Koskinen Sinikka, päätoimittaja Lyytikäinen Heli Rouvinen Hannele Toimituksen osoite Aleksis Kiven katu 18 B Tampere Painopaikka Tulostus- ja painotalo Kopio Niini Oy Taitto, kuvitukset Johanna Juntunen Kansikuva Johanna Juntunen (kuvassa Iidesjärvi) Ilmoitushinnat 1 sivu 300 1/2 sivua 150 1/3 sivu 100 1/4 sivu 75 Etu- tai takakansi eivät ole ilmoitustilaa HOX! Toimisto kesälomalla Pamina 003 ry:n toimisto Yhteystiedot: Aleksis Kiven katu 18 B TAMPERE Puh GSM Sähköposti: Kotisivut: Sinikka Koskinen / Sinikka vastaa klo Aukioloajat: Ma 9 12 ja Ke 9 12 ja To 9 12 ja Muina aikoina sopimuksen mukaan. Voit myös jättää viestisi ja yhteystietosi puhelinvastaajaan tai sähköpostiin, niin otamme yhteyttä.

3 3 PUHEENJOHTAJALTA Työehtosopimusneuvottelujen tukeminen Kaupan alan työntekijän ja vartijan työt olivat päivän lakossa, joka oli suurin PAMin historiassa. Valitettavasti rikkureitakin joukosta löytyi ja työnantajat palkkasivat jopa urheiluseurojen alaikäisiä henkilöitä tekemään lakon alaista työtä. Mutta se ei meitä haitannut. Lakkopäivän aamuna, ensimmäisessä lakossani, tuntui kuitenkin hienolta lähteä taistelemaan yhteisen edun vuoksi. Taistella yhdessä meidän kaikkien työehtojen parantamisen puolesta ja tuntea se yhteinen voima, se oli meidän tehtävämme. Tätä kirjoittaessani on neuvottelijamme saanut sovittua jo joitakin uusia sopimuksia. Esim. kaupan ala, kiinteistöpalveluala, majoitus- ja ravitsemisala, vartiointiala ja erityisalat ovat saaneet uudet työehtosopimukset. Etsintäkuulutus Etsimme ehdokkaita PAMin edustajiston vaaleihin. Uusi edustajiston jäsen voit olla juuri sinä, 120 edustajan joukossa. Ilmoittautuminen päättyy ja tarkemmat ohjeet edustajiston vaaleista löydät osoitteesta Ehdokkaaksi voi asettua kuka tahansa vaalikelpoinen PAMin jäsen. Vaalikelpoisia ovat jäsenet joiden jäsenmaksut ovat kunnossa (maksettu saakka), tai jotka ovat sääntöjen mukaan vapautettu jäsenmaksujen maksamisesta. Vaalikelpoisia eivät ole opiskelijajäsenet, vanhuuseläkkeellä tai kokonaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevat jäsenet ja liiton tai ammattiosastojen palkkaamat toimihenkilöt. Runsasta ehdokkaiden määrää toivoen, puheenjohtaja Sinikka Koskinen (teksti on PAMin nettisivulta) EHDOKASASETTELUKOKOUS Ammattiosasto järjestää edustajiston vaaleihin ehdokkaiksi asettuneille jäsenilleen kokoontumisen tiistaina klo osaston toimistolla Aleksis Kiven katu 18 B 3. krs Huomioithan kanssamatkustajat käyttäessäsi hajusteita! Pamina 003:n johtokunnassa on ollut puhetta hajusteiden liikakäytöstä linjaautoreissuilla. Muutama henkilö on nimittäin saanut harmillisen allergisen kohtauksen virkistysmatkalla. Muistathan siis, että osaston matkoille osallistuu myös allergiasta ja astmasta kärsiviä jäseniä. Hillitsethän kaikenlaisten hajusteiden kuten haju- ja partaveden käyttöä linja-automatkoilla! Huomaavaisuudesta kiittäen Pamina 003:n virkistysryhmä

4 4 TAPAHTUMAKALENTERI HUOM! TAPAHTUMIIN ILMOITTAUDUTAAN TOIMISTOLLE, ELLEI TOISIN ILMOITETA! Jäsenhankintakilpailu jatkuu, katso tiedot kotisivuilta KESÄKUU 1.6. Johtoryhmä klo Kurttu-ryhmä klo Johtokunta klo 17 Ideapark- myyjäryhmä. Ilmoittautuminen Helena Koskiniemi p , Toimisto suljettuna HEINÄKUU Pyynikin kesäteatteri klo Häräntappoase Kultareitillä risteillen ja taidetta Mäntyharjulla Edunvalvonta- ja koulutusryhmä klo Tiedotusryhmä klo ELOKUU 3.8-.Johtoryhmä klo Virkistysryhmä klo Kosken Kipinä Orivesi Johtokunta klo PaminaVinkin aineistopäivä Ideapark- myyjäryhmä. Ilmoittautuminen Helena Koskiniemi p , Komediateatterin Diivat, kts ilmoitus Luottamushenkilöt Nauvoon, muutama paikka jäljellä Ehdokasasettelukokous klo SYYSKUU Ideapark- myyjäryhmä Kurtussa kts.mainos Edunvalvonta- ja koulutusryhmä klo viikko 35 Seuraava PaminaVinkki ilmestyy Nuorten retki Seitsemiseen, Kaatuilua kansallispuistossa 7.9. Johtoryhmä klo Työssäkäyvien jäsenten TES-koulutus Tallinnassa, muutama paikka jäljellä Johtokunta klo Rauman Silakkamarkkinat kts. mainos Ideapark- myyjäryhmä. Ilmoittautuminen Helena Koskiniemi p , Äänestysaika edustajiston vaaleissa TAPAHTUMIIN ILMOITTAUTUMINEN JA PERUUTTAMINEN Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen alkaa heti, ellei toisin mainita. Ilmoittautuminen on aina sitova. Varauksia ei oteta vastaan ennakkoon ja osallistumismaksu maksetaan viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä Peruuttaminen Luotettava selvitys esteestä (esim. lääkärintodistus) oikeuttaa saamaan maksun takaisin. Pe- ruuttamaton poissaolo aiheuttaa tapahtuman todellisten kulujen perimisen ilmoittautuneelta. (Esim. tapahtuman omavastuuhinta on 20, todelliset kulut ovat osastolle 95 euroa, ilmoittamatta pois jäänyt joutuu maksamaan 95 euroa) Tämä siksi, että joudumme noudattamaan tapahtumien järjestäjien peruutusehtoja, esim. laskutettava osuus tilatuista palveluista: 50 % (30 vrk 10 vrk) ja 100% (10 vrk >).

5 5 OSALLISTU JA AUTA KERÄYS TAYS:n LASTENKLINIKAN HYVÄKSI Tampereen Palvelualojen Ammattiyhdistys Pamina 003 ry kerää vuoden 2010 aikana varoja TAYS:n lastenklinikalle. Lahjoituksen voit suorittaa tilille: Kotisivujemme kautta voit helposti haastaa ystäväsi mukaan: Keräys päättyy ja tuotto luovutetaan lyhentämättömänä Lastenklinikan tuki ry:lle. Keräysluvan nro 8336/007/2010 Lisätietoja keräyksestä saat toimistoltamme: p. (03)

6 6 EDUSTAJISTON VAALIT Äänestäminen on jäsenten oikeus, ja se kannattaa käyttää. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, ketkä PAMissa käyttävät ylintä päätösvaltaa. Vaaleissa äänioikeus on jokaisella jäsenellä, jonka jäsenmaksut ovat kunnossa saakka tai joka on liiton sääntöjen mukaisesti vapautettu jäsenmaksujen maksamisesta. Äänioikeutettuja eivät ole vanhuuseläkkeelle tai kokonaan työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet jäsenet eivätkä opiskelijajäsenet. Äänestäminen tapahtuu välisenä aikana joko postitse tai sähköisesti. Ensisijainen äänestysmuoto on postiäänestys, mutta äänestäjä saa itse päättää, miten äänestää. Kaikki jäsenet, joilla on äänioikeus, saavat äänestysmateriaalin postitse. VAALIAIKATAULU EDUSTAJISTON VAALEIHIN Milloin Mitä Miten Lisätietoa Ennakkoilmoittautuminen ehdokkaaksi Ennakkoilmoittautuminen postitse tai sähköisesti Kuka tahansa vaalikelpoinen jäsen voi asettua ehdolle lisätiedot: Ammattiosastojen ehdokasasettelukokoukset Jokaisen ammattiosaston järjestettävä ehdokasasettelukokous Pamina 003 ry ti klo Ehdokasluettelot PAMiin Ammattiosastot toimittavat luettelon asettamistaan ehdokkaista PAMiin Äänestäminen Vaalituloksen vahvistaminen Äänestys tapahtuu postitse tai sähköisesti. Keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen Liittokokous Edustajisto järjestäytyy liittokokouksessa EHDOLLA OLEVAT HUOMIO! Seuraava Vinkki on erikoisnumero, johon jokainen osaston ehdokas saa ilmaisen mainoksen (kooltaan neljäsosa A4:sta). Aineistopäivä on 10.8., jolloin mainoksen tulee olla toimistolla.

7 7 Kaupan työehtosopimus on syntynyt Sopimuskausi Kumpikin osapuoli voi kuitenkin irtisanoa sopimukset ilman erityistä perustelua kirjallisesti viimeistään kuukautta ennen kunkin sopimusvuoden päättymistä (eli 2. vuosi viimeistään ja 3. vuosi viimeistään ). Sopimukset ja niihin liittyvät sitoumukset päättyvät tällöin tai (liite 1). Palkankorotukset Palkkataulukkoja ja henkilökohtaisia palkkoja korotetaan lukien 0,7%. Palkankorotukset Palkkataulukkoja korotetaan palkkaluokittelun kehittämiseksi ja 2. kalleusluokan poistamiseksi seuraavasti: Pääkaupunkiseutu ja 1. kalleusluokka: palkkaluokat B1 ja C kalleusluokka: + 15 sekä lisäksi palkkaluokat B1 ja C1 + 5 Niiden, joiden palkka ei muutu taulukkokorotuksen vuoksi, henkilökohtaista palkkaa korotetaan lukien 15 /kk (9 senttiä/h) Lisien yhdenmukaistamiseksi työaikalisiä korotetaan lukien seuraavasti: Varastotyöntekijöiden iltalisää 20 senttiä R-kioskien iltalisää 6 senttiä Kioskien iltalisää 5 senttiä. TEKSTIMUUTOKSET ALKAEN 6 Työaika Säännöllisen työajan järjestäminen 2. Työviikko alkaa maanantaina kello 00.00, ellei paikallisesti toisin sovita. 3. Säännöllinen työaika voidaan järjestää seuraavasti: Yhden viikon aikana työaika on enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja enintään 37,5 tuntia viikossa. Työpaikkakohtaisesti sopien (23 :n mukaan, s. 74) säännöllinen työaika voi olla enintään 10 tuntia vuorokaudessa. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. b.usean viikon jaksossa Työnantaja laatii etukäteen työajan tasoittumisjärjestelmän, jonka aikana viikkotyöaika tasoittuu enintään 37,5 tuntiin. Tasoittumisjakso voi olla enintään 26 vkoa. Säännöllinen työaika ei saa ylittää 9 tuntia vuorokaudessa eikä 48 tuntia viikossa. Käytettäessä tasoittumisjärjestelmää voi kolmen viikon jaksossa olla enintään yhdeksän yli 8 tunnin työpäivää. Työpaikkakohtaisesti sopien (23 :n mukaan, s. 74) säännöllinen työaika voi olla enintään 10 tuntia vuorokaudessa. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. Tasoittumisjärjestelmä 4. Työnantajan laatimaan työajan tasoittumisjärjestelmään merkitään: tasoittumisjakson pituus, kokonaistyöaika sekä jakson alkamis-ja päättymispäivä. Valmistellessaan tai aikoessaan muuttaa työajan tasoittumisjärjestelmää työnantajan on varattava luottamusmiehelle, tai jollei sellaista ole valittu, työntekijöille tilaisuus esittää mielipiteensä. Luonnokseen perehtymiseen on varattava riittävä aika. Käytettäessä työajan tasoittumisjärjestelmää työnantaja ja luottamusmies selvittävät työaikasuunnittelun lähtökohtia sekä suhteutetun kuukausipalkan käyttömahdollisuuksia. Työajan tasoittumisjärjestelmä annetaan tiedoksi viimeistään kaksi viikkoa ennen tasoittumisjakson alkamista. Työajan tasoittumisjakson ollessa yli 8 viikkoa työajan tasoittumisjärjestelmä annetaan tiedoksi vii-

8 8 meistään kolme viikkoa ennen tasoittumisjakson alkamista. Työvuoroluettelo 5. Työnantajan laatimaan työvuoroluetteloon merkitään: työntekijän säännöllisen työajan alkaminen ja päättyminen päivittäiset lepoajat sekä tasoittumisjakson jäljellä oleva viikkojen ja työtuntien määrä sekä keskimääräinen viikkotyöaika. Työvuoroluetteloa laadittaessa on työntekijälle varattava tilaisuus esittää mielipiteensä. Työvuoroluetteloa laadittaessa vältetään epätarkoituksenmukaisen lyhyitä työvuoroja. Alle neljän (4) tunnin työvuoroa ei tule käyttää, elleivät työntekijän tarpeet tai muu perusteltu syy tätä edellytä. Työajan sijoittelun ja vapaapäivien tulisi vaihdella työntekijöiden kesken. Työvuoroluetteloa voidaan muuttaa työaikalain mukaan. Työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään kaksi viikkoa ennen työviikon alkamista. Työajan tasoittumisjakson ollessa yli 8 viikkoa työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään kolme viikkoa ennen työviikon alkamista. Työhönsidonnaisuusaika Työhönsidonnaisuusaika vuorokaudessa on, ellei paikallisesti toisin sovita: Enintään 9 tuntia säännöllisen työajan ollessa 8 tuntia tai lyhyempi Enintään 10 tuntia säännöllisen työajan ollessa yli 8 tuntia Enintään 11 tuntia säännöllisen työajan ollessa yli 9 tuntia Määräys koskee myyjää ja myymälätyöntekijää, huolto- ja liikenneasema- sekä kioskityöntekijää. 7 Vapaat Vapaapäivät 1. Työntekijällä on työaikalain viikoittaisen vapaa-ajan lisäksi yksi vapaapäivä. Työviikko on keskimäärin viisipäiväinen. Konttorityöntekijällä vapaapäivä on kiinteä vapaapäivä ja jos mahdollista lauantai. Vapaapäivä voidaan antaa tasoittumisjärjestelmän aikana yhdistämällä vapaapäiviä yhdenjaksoiseksi vapaaksi. Konttorityöntekijän vapaapäivien yhdistäminen edellyttää työpaikkakohtaista sopimista (23 :n mukaisesti). Vapaapäivien välissä voi olla enintään 9 työpäivää. Työnantaja ja alle 37,5 tuntia tekevä työntekijä voivat sopia työntekijän halutessa 6-päiväisestä työviikosta. Vapaapäivien sijoittelu 2.1. Viikonloppuvapaa Työntekijällä on kalenterivuoden aikana vähintään 17 perjantai-lauantai, lauantaisunnuntai tai sunnuntai-maanantai vapaapäiväyhdistelmää. Työpaikkakohtaisesti voidaan sopia (23 :n mukaisesti s. 74) viikonloppuvapaiden antamisesta muina arkipäivinä. Jos työsuhde ei ole jatkunut koko kalenterivuotta, annetaan viikonloppuvapaita vastaavassa suhteessa. Vuosilomalle sijoittuvat viikonloppuvapaat lasketaan saaduiksi viikonloppuvapaiksi. Poissaolot eivät muuta ennalta laadittua vapaapäiväsuunnitelmaa. Sunnuntaivapaa

9 9 Työntekijällä on kalenterivuoden aikana vähintään 22 työstä vapaata sunnuntaita, ellei toisin sovita 23 :n mukaisesti. Jos työsuhde ei ole jatkunut koko kalenterivuotta, on työstä vapaita sunnuntaita vastaavassa suhteessa. Työntekijälle annetaan sunnuntai tai kirkollinen juhlapäivä vapaaksi perustellusta perhesyystä hänen ilmoitettuaan siitä ennen työvuoroluettelon laatimista. Edellä esitetty ei koske huolto-ja liikenneasematyöntekijää eikä kioskityöntekijöitä 8 Ruoka-ja kahvitauko Työpäivän pituuden ollessa: Alle 4 tuntia ei kahvitaukoa 4-alle 6 tuntia yksi kahvitauko vähintään 6 tuntia kaksi kahvitaukoa 9 Lisä-ja ylityö Lisätyö Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. Tehtyä lisätyötä ei voida vähentää jäljellä olevan tasoittumisjakson tunneista. 11 Työpalkat T i l a p ä i - nen siirto 6. kohta: Tämä n lisäksi osapuolet selv i t t ä v ä t mää räyksen sisä l- töä. Kielilisä 9. Työnt e k i j ä l l e maksetaan kielilisä: tavanomaisessa a s i a k a s - pa lvelussa hänen joutuessa käyttämään lähes päivittäin useampaa kuin yhtä kieltä tai muussa työtehtävässä työnantajan edellyttäessä hänen käyttävän lähes päivittäin useampaa kuin yhtä kieltä. 17 Tilapäinen poissaolo 2. Muulle kuin yksinhuoltajalle palkka maksetaan, jos toisella huoltajalla, huoltajan avio- tai avopuolisolla tai lapsen huoltajalla, joka ei asu lapsen kanssa samassa taloudessa, ei ole ansiotyön, työajan, välimatkan, asevelvollisuuden tai siviilipalvelunsuorittamisen tai kertausharjoitusten takia mahdollisuutta järjestää hoitoa tai itse hoitaa lasta. Esteestä on pyynnöstä annettava selvitys. 19 Lapsen syntymä Perhevapaat 2. Äitiys- tai adoptiovapaalle lähtevälle työntekijälle maksetaan: a. 3 kuukaudelta palkan ja sairausvakuutuslain äitiysrahan erotus tai b. 3 kuukauden palkka, jolloin työnantaja hakee itselleen sairausvakuutuslain äitiysrahan. Alle 37,5 tuntia tekevälle maksetaan palkan ja sairausvakuutuslain äitiysrahan erotus tai 3 kuukauden palkka vapaan alkua edeltävän 9 kuukauden keskimääräisen viikkotyöajan mukaan. Keskimääräisen viikkotyöajan jäädessä alle työsopimuksessa sovitun viikkotyöajan maksetaan erotus sovitun viikkotyöajan mukaan. Isyysvapaalle lähtevälle maksetaan 6 ensimmäiseltä isyysvapaapäivältä palkan ja sairausvakuutuslain isyysrahan erotus tai vastaavalta ajanjaksolta palkka, jolloin työnantaja hakee itselleen sairausvakuutuslain isyysrahan. Muuten noudatetaan edellä esitettyä. 20 Vuosiloma Lomapalkan ja lomakorvauksen maksaminen 6. kohta: Lomapalkka maksetaan ennen loman alkamista, ellei työpaikkakohtaisesti ( 23 :n

10 10 mukaisesti, s.74 ) sovita sen maksamisesta yrityksen normaalina palkanmaksupäivänä. Jos yrityksessä on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. Työryhmät 1. Osapuolet selvittävät sopimuskauden aikana jatkuvan neuvottelumenettelyn mukaisesti vaativuusluokittelun, provisiopalkkaisten palkkamääräysten kehittämistä sekä työaikalisien yhdenmukaistamista. 2. Osapuolet selvittävät mennessä: paikallisen sopimisen ja yrityserän kehittämistä luottamusmiesten oikeuksien, koulutuksen ja toimintaedellytysten kehittämistä työsuojeluvaltuutetun korvausta ja työsuhteen päättymistä alakohtaisen yt-sopimuksen kehittämistä 3. Osapuolten muistio kioskipöytäkirjan ulottuvuudesta ( ) on voimassa asti. Osapuolet selvittävät Kaupan työehtosopimuksen kioskipöytäkirjan ulottuvuutta ja tekevät mahdolliset esitykset mennessä. 4. Osapuolet valmistavat Kaupan työehtosopimukseen liittyvää koulutusaineistoa ja antavat tarvittaessa yhteistä koulutusta. 5. Osapuolet selvittävät sopimuskauden aikana kaupan alan korvaavaa työtä koskevat käytännöt ja näkemykset sekä tekevät tarvittavat esitykset. 6. Osapuolet ottavat huomioon työurien pidentämisen osalta asetettujen työryhmien suositukset ja toimenpide-esitykset. 7. Osapuolet selkeyttävät sopimuskauden aikana mm. paikallista sopimista koskevat määräykset. 8. Työnantajan tulee edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti tasa-arvolain edellyttämällä tavalla. Työnantaja laatii tasa-arvo suunnitelman jonka osana on tehtävä erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä kartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista. Suunnitelma tulee laatia kaikissa vähintään 30 työntekijää työllistävissä yrityksissä. Kartoitus tehdään työpaikalla käytössä olevan nimikkeistön/palkkaryhmittelyn mukaan tai Elinkeinoelämän keskusliiton ansiotasotilastoissaan käyttämän nimikkeistön/palkkaryhmittelyn mukaan. Sopimusosapuolet sitoutuvat sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen työpaikoilla tasa-arvolain mukaisesti. Sopimusosapuolet arvioivat yhteisessä työryhmässä sopimuskauden aikana, miten tasa-arvo sopimusalalla on kehittynyt sekä analysoivat edellisen sopimuskauden aikana tehdyn tasa-arvoselvityksen tietoja. Työryhmä seuraa mm. alan palkkatasaarvon kehittymistä EK:n ansiotasotilaston nimikkeiden/palkkaryhmittelyn perusteella, alan tasa-arvosuunnitelmien ja tehtyjen palkkakartoitusten määrää olemassa olevia tietoja hyödyntäen. Osapuolet laativat alakohtaiset toimenpide-ehdotukset tasa-arvon edistämiseksi mm. ohjeistamalla tasa-arvo suunnitelmien laatimisessa. Ideapark- myyjäryhmä kokoontuu kesätapahtumaan Kurttuun klo 14 alkaen Voit ottaa myös perheesi mukaan. Ohjelmassa on saunomista, syömistä ja mukavaa yhdessäoloa. Ota omat saunavarusteet ja lakanat mukaan. Ilmoittaudu mennessä Helenalle p tai s-postilla

11 11 Orivesi 117 jaosto Kosken kipinä Osallistumme jaostona Korkeakosken kävelytapahtumaan Tapahtuma alkaa klo paitojen jaolla. Alkulämmittelyn jälkeen lähtö klo 14.00, matka n. 8,3km. Mukana on hyvänolon teltta, jossa eri alojen yrittäjiä tuotteineen, arpajaiset sekä ilmatäytteinen benjirata, jossa pääsee kisailemaan ja tietenkin hyvää musiikkia. Ilmoittautumiset mennessä sähköpostilla: Merville Löytötexiin tai puhelimitse Eijalle Ilmoita samalla t-paidan koko sekä mahdollinen ruoka-aineallergia. Muistathan Rönnin kesäteatterin Pitkäjärveläiset - näytelmän näytökset Orivesi 117- jaosto kustantaa lipun näytelmään. Näytä jäsenkortti lippuluukulla, niin asia on sillä hoidettu. Eläkeläisten ja työttömien yhteinen retki Jyväskylään Lähtö on keskiviikkoaamuna klo 8.30 Vanhalta Kirkolta. Saavuttuamme Jyväskylään, teemme opastetun kaupunkikierroksen. Päijänteen rannalle, Savutuvan apajalle saavumme klo 12.30, jossa on ennen lounasta opastettu kierros. Alueelle on koottu yli 30 vanhaa keskisuomalaista talonpoikaisrakennusta. Lounaan jälkeen poikkeamme Pandan tehtaanmyymälässä. Suomen monipuolisin puutarhakeskus, Viherlandia on seuraava kohteemme. Vesilinnassa nautitaan kahvit ja sitten suuntaamme nokan kohti Petäjäveden vanhaa kirkkoa. Tampereella olemme noin klo Tervetuloa viettämään mukavaa kesäpäivää yhdessä! Mukaan mahtuu 49 henkilöä. Retken hinta on 39 /jäsen sisältäen kaiken edellä kerrotun. Ilmoittautua voi Ritva Luotoselle puh Retken maksupäivä on keskiviikkona osaston kokoustilassa klo osoitteessa Aleksis Kiven katu 18 B, 3.krs. Tampere. Aktiivista osallistumista odottaen Ritva Luotonen

12 12 VIRKISTYS SILAKKAMARKKINAT RAUMALLA LA Aamusella lähdemme ajelemaan kohti Raumalla järjestettäviä silakkamarkkinoita, jotka keräävät vuosittain noin 200 markkinakauppiasta eri puolelta Suomea. Tarjolla on laaja ja monipuolinen valikoima merenantimia, ruoka-annoksia, marjoja, leipomotuotteita, käsitöitä ja vaatteita. Kiertelemme siellä noin kahden tunnin ajan. Jos aikaa jää, voi piipahtaa ostoksille Rauman vanhaan kaupunkiin, joka on kävelymatkan päässä. Markkinoiden jälkeen nautimme lounasta Villa Talbon iki-ihanassa pitsihuvilassa. Ruokailun jälkeen tutustumme Rauman taidemuseoon, johon on tuotu ensimmäistä kertaa nähtäville Eino Valtosen lahjoituskokoelma. Kokoelmaan kuuluu yli 30 taulua ja taide-esinettä. Kokoelma pitää sisällään mm. Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Pekka Halosen ja Rudolf Koivun teoksia. Jatkamme sieltä matkaa toisenlaisen taiteen pariin Kodisjoelle, jossa saamme tutustua Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaidenäyttelyyn. Esillä on yli 200 patsasta, jotka kuvaavat entisajan elämää. Lopuksi nautimme kahvit ennen kotimatkaa. Lähtö on Vanhalta Kirkolta lauantaina klo Hinta jäseneltä on 40e ja ei-jäseneltä 60e. Ilmoittautumisaika on välisenä aikana ja maksu toimistolle mennessä. Huom. toimisto on suljettuna välisen ajan. Tulossa hotellimatka Talli n naa n Varaa aika jo kalenteristasi! Lisätiedot ja ilmoittautumisajat PaminaVinkin seuraavassa numerossa. Hotelli on Meriton Conferense & Spa PYYNIKIN KESÄTEATTERI SUNNUNTAINA 4.7. KLO Lippuja on vielä jäljellä, kysy toimistolta. Lipun hinta on 22e. Kappalehan on Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva Häräntappoase. KOMEDIATEATTERI KLO Kappale on nimeltään DIIVAT. Satu Silvon tähdittämä riemastuttava komedia saa kesäpäivässä suupielet hymyyn ja nauru maistuu komediateatterin katetulla ulkoilmanäyttämöllä myös sateen sattuessa. Lipun hinta on 24e ja niitä voi ostaa 2kpl/jäsen. Varaukset toimistolle 24.6 mennessä. Toimiston ollessa lomalla, ajalla varaukset puhelinnumerosta ma - pe klo Liput ovat noudettavissa toimistolta ajalla

13 13 10 Lakko-oppia Valmistaudu jo nyt seuraavaan sopimuskierrokseen (suurin osa työehtosopimuksista on irtisanottavissa ensi vuonna) Hoida työkaverit liittosi jäseniksi. Keskustelkaa työpaikalla lakoista. Lakossa ovat kaikki, eivät vain liiton jäsenet. Rikkuri sylkee omaan pesäänsä heikentämällä alansa palkkaa. Päättäkää alueenne lakkokohteet. Ottakaa yhteyttä luottamus- tai yhdyshenkilöihin. Lakkotilanne ei saa tulla yllätyksenä. Kerratkaa ammattiosastonne kokouksessa lakko-ohjeet. Valmistautukaa lakkopäiviin kouluttamalla lakkovahteja. Tehkää lakkovahtilistat jo nyt valmiiksi. Ajattele, että lakko tulee. Huokaise helpotuksesta vasta, kun sopimus on tehty. Puhukaa, puhukaa, puhukaa työnantajien vastatoimet selviksi etukäteen, etteivät ne tule yllätyksenä. Lue lakkokirjallisuutta. (Toivo Pekkanen: Jumalan myllyt, Marko Tikka: Kun kansa leikki kuningasta.) Yksikään lakkokenraali ei onnistu ilman joukkoja. Joukkoja kerätään jatkuvasti, ei vain lakon alla!!! Taistelu oli alkanut, jossa toinen puoli pani tuleen vain rahaa. Ja toinen puoli ainoan tulonlähteensä, josta heidän täytyi elää. - Toivo Pekkanen, Jumalan myllyt

14 14 NUORET Osa-aikaista työtaistelua Tänä keväänä tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta useiden alojen toimet haluttujen neuvottelutulosten saavuttamiseksi lakkoilemalla. Muun muassa moni osa-aikatyöntekijä on joutunut punnitsemaan ankarasti lakon hyötyjä ja haittoja. Kaupan alalla lakkorintama on rakoillut ja suuri syy tähän on, että moni opiskelija on alalla vain väliaikaisesti ennen oman alan töiden löytymistä. Osa-aikatyöntekijä ei useinkaan ole selvillä oman työpaikkansa luottamushenkilöistä, sillä työpaikkoja saattaa olla monia ja tieto lakon tärkeydestä jää saamatta. Myöskään omista oikeuksista ei olla tarpeeksi selvillä ja moni pelkääkin työpaikkansa puolesta ryhtyessään työnantajansa kannalta hankalaksi. Itsekin opiskelujen ohella myyjinä työskentelevinä tiedämme, että osa-aika- tai vuokratyöntekijän asema työpaikalla on heikko. Opintotuen varassa elävän toimeentulo on niin tiukilla, että muutamat kuukausittaiset työvuorot tulevat tarpeeseen. Koska alan me-henki ei oikein ulotu työpaikalla silloin tällöin vierailevaan henkilöön ja opiskelija tietää, että myyjänä työskenteleminen on vain siirtymävaihe matkalla omaan ammattiin, tuntuu 70 eurosta luopuminen oman edun vastaiselta ja ainoastaan hyväntekeväisyydeltä muita kohtaan. Myös meidän kohdallemme on tämä eturistiriita tullut. Emme yritä kieltää, etteivätkö rahalliset menetykset olisi harmittaneet tai etteikö työnantajan suhtautuminen olisi pelottanut. Osa-aikatyöntakijä kun harvemmin on korvaamaton: aina kyllä löytyy työvoimaa, jolle työskentely lakkoaikanakin sopii mainiosti. Lopulta päätös tuntui kuitenkin helpolta. Uskomme siihen, että päivässä tai parissa menetetty palkka voidaan saada tulevaisuudessa takaisin korkeampien palkkojen muodossa. Tuntuu oikeastaan aika ironiselta, ettei rahan takia olisi valmis luopumaan rahasta. Vaikka muiden etu ei kiinnostaisikaan, on ainakin meillä edessä vielä useampi vuosi kaupan alalla. Ja toisaalta tilannetta voi miettiä myös edessä häämöttävän omalla alalla työskentelyn kannalta. Emmehän toki haluaisi, että sielläkään kukaan alalla vain käväisemässä oleva henkilö hankaloittaisi etujen saavuttamista. Tietenkin on myös tärkeää, että työporukassa vallitsee hyvä henki, jota varmasti yhteisten etujen takana seisominen vahvistaa. Yksikään lakko ei varmasti kaadu yhteen naiseen tai mieheen, mutta lyhyissä lakoissa yksittäistä kauppaa pystytään pitämään avoinna jo muutaman liiton kannasta lipsuvan voimin. Tästä syystä on tärkeää tehdä pieni uhraus suuren asian puolesta ja jättää työtehtävät tarvittavaksi ajaksi. Ja onhan huonosta palkasta valittaminen yleinen keskustelun aihe ja yhdistävä tekijä. Tähän tuskin riittäisi pokkaa, jos olisi ilmaantunut työpaikalleen rikkurina! Nona Onnela ja Pauliina Westerholm

15 15 NUORET KOMPASTELUA K ANSALLISPUIS TOSSA KAIKKI ALLE 36-VUOTIAAT KUULOLLE! Vetäisehän erähenkiset vaatteet päällesi ja hyppää kyytiin 5.9., jolloin bussi suuntaa kohti syksyistä Seitsemisen kansallispuistoa, jossa tarjolla mahdollisuus patikointiin ja puistoon tutustumiseen. Iltasella kootaan pikku kaatuilun lomassa ajatuksia seuraavan vuoden tapahtumista nuotion ympärillä, sekä nautitaan kunnon vanhanajan löylyistä. Päivän päätteeksi päät painetaan tyynyyn tukkikämpän kerrosvuoteissa. Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen Viimeinen ilmoittautumis-, sekä peruuttamispäivä päivä on Myöhemmin tulleet peruutukset vain sairaslomatodistuksella, muuten joudumme perimään aiheutuneet kulut. Ilmoitathan viestissä syntymäaikasi, puhelinnumerosi sekä erikoisruokavaliosi. Ilmoittautuneille tulee tarkempi ohjelma elokuun lopulla sähköpostitse. Huom! Tämä ei maksa mitään!!

16 PAM palvelualan Pirkanmaan ammattiosasto koulutusta tapahtumia harrastustoimintaa tietoa edunvalvontaa

KAUPAN 1.5.2014 31.1.2017 TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKALIITE

KAUPAN 1.5.2014 31.1.2017 TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKALIITE KAUPAN TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKALIITE 1.5.2014 31.1.2017 Kaupan työehtosopimus ja palkkaliite 1.5.2014 31.1.2017 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino: Libris Oy, 2014 Kaupan työehtosopimus

Lisätiedot

Alko Oy:n myymälätyöntekijöitä koskeva työehtosopimus

Alko Oy:n myymälätyöntekijöitä koskeva työehtosopimus Alko Oy:n myymälätyöntekijöitä koskeva työehtosopimus 1.5.2010 31.3.2013 soveltamisala työsuhde työaika palkka vuosiloma poissaolot työpaikkakohtainen sopiminen erinäiset määräykset liitteet Työehtosopimus

Lisätiedot

PAMINA 003 RY:N TOIMISTO Yhteystiedot:

PAMINA 003 RY:N TOIMISTO Yhteystiedot: Pamina 003 ry:n jäsenlehti 2/ 2013 www.pamina003.fi PAMINAVINKKI Julkaisija PAM palvelualan Pirkanmaan ammattiosasto Pamina 003 ry Toimituskunta Ahomäki Sinikka, Hintikka Anna, Iiliäinen Piia, Iso-Lähteenmäki

Lisätiedot

Toiveet taivaissa JOULU. Suu makeaksi PAM ja ammattiosastot tutustuvat hyviin työporukkoihin s. 4

Toiveet taivaissa JOULU. Suu makeaksi PAM ja ammattiosastot tutustuvat hyviin työporukkoihin s. 4 2014 HELMI HUHTI KESÄ ELO LOKA JOULU Suu makeaksi PAM ja ammattiosastot tutustuvat hyviin työporukkoihin s. 4 Reilumpaa palkkausta toivoo tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen s. 24 Villasukat työn alla

Lisätiedot

1. SOVELTAMISALA 1 Sopimuksen ulottuvuus 2 Paikallinen sopiminen Ulottuvuus Sopimismenettely

1. SOVELTAMISALA 1 Sopimuksen ulottuvuus 2 Paikallinen sopiminen Ulottuvuus Sopimismenettely SISÄLLYS 1. SOVELTAMISALA 1 Sopimuksen ulottuvuus 2 Paikallinen sopiminen Ulottuvuus Sopimismenettely 2. TYÖSUHDE 3 Työnjohto 4 Työsopimus ja koeaika 5 Määräaikainen työsopimus 6 Työsuhteen päättyminen

Lisätiedot

Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017

Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017 Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017 KIINTEISTÖTYÖNANTAJAT ry PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO PAM ry SISÄLLYS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 5 1 Soveltamisala 5 2 Keskusjärjestösopimukset

Lisätiedot

Alko Oy:n toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus 1.5. 31.1.

Alko Oy:n toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus 1.5. 31.1. Alko Oy:n toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus 1.5. 31.1. 2014 2017 Kaupan liitto Eteläranta 10 PL 340, 00131 Helsinki Puhelin (09) 172 850 Faksi (09) 664 616 www.kauppa.fi Nimet ja suorat puhelinnumerot

Lisätiedot

RAHANKÄSITTELYPALVELUT-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.10.2007 30.09.2011. Päivitetty sopimuskirja

RAHANKÄSITTELYPALVELUT-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.10.2007 30.09.2011. Päivitetty sopimuskirja RAHANKÄSITTELYPALVELUT-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.10.2007 30.09.2011 Päivitetty sopimuskirja Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI ry Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry Palvelualojen ammattiliitto

Lisätiedot

Farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimus

Farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimus Farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimus 1.11.2010 31.10.2013 PL 340 (Eteläranta 10), 00131 Helsinki Puhelin (09) 172 853, Faksi (09) 664 616 etunimi.sukunimi@apta.fi www.apta.fi Toimitusjohtaja Jukka

Lisätiedot

Hiusalan työehtosopimus 1.11.2013-31.5.2015

Hiusalan työehtosopimus 1.11.2013-31.5.2015 Hiusalan työehtosopimus 1.11.2013-31.5.2015 I SOVELTAMISALA JA VOIMASSAOLOAIKA 1 Sopimuksen ulottuvuus Tällä sopimuksella määrätään Suomen Hiusyrittäjät ry:n jäsenliikkeiden palveluksessa olevien parturien,

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden työehtosopimus

Apteekkien työntekijöiden työehtosopimus a Apteekkien työntekijöiden työehtosopimus 1.6.2014 31.1.2017 Apteekkien työntekijöiden työehtosopimus 1.6.2014 31.1.2017 Apteekkien työntekijöiden työehtosopimus 1.6.2014 31.1.2017 1 S I S Ä L L Y S AAKKOSELLINEN

Lisätiedot

7T]ZX[ÝbcÝ_P[eT[dP[P] chýtwc^b^_x\db $! # "! &

7T]ZX[ÝbcÝ_P[eT[dP[P] chýtwc^b^_x\db $! # ! & Henkilöstöpalvelualan työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Sisällys I YLEISET MÄÄRÄYKSET. 1 1 Soveltamisala... 1 2 Määritelmät... 1 3 Keskusjärjestöjen ja liittojen väliset muut sopimukset.. 2 4 Työn johto,

Lisätiedot

Energiateollisuuden TOIMIHENKILÖIDEN työehtosopimus 1.5.2010 30.9.2014

Energiateollisuuden TOIMIHENKILÖIDEN työehtosopimus 1.5.2010 30.9.2014 Energiateollisuuden TOIMIHENKILÖIDEN työehtosopimus 1.5.2010 30.9.2014 SISÄLLYSLUETTELO Energiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus PALKKAUS...27 23 Palkkaus...27 24 Palkan käsite...28 25 Osa-ajan

Lisätiedot

ICT-alan työehtosopimus toimihenkilöille 2012-2014

ICT-alan työehtosopimus toimihenkilöille 2012-2014 ICT-alan työehtosopimus toimihenkilöille 2012-2014 Palvelualojen työnantajat PALTA ry Ammattiliitto Pro ry SISÄLLYSLUETTELO ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA... 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET... 6 1 Työehtosopimuksen soveltamisala...

Lisätiedot

YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS

YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS :n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry:n välinen YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.4.2014 31.1.2017 SISÄLLYS Sivu ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA...

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.3.2014 31.1.2017

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.3.2014 31.1.2017 Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.3.2014 31.1.2017 YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.3.2014 31.1.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 Sopimuksen ulottuvuus... 3 2 Työn johto, jakaminen

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.3.2014 31.1.2017

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.3.2014 31.1.2017 Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.3.2014 31.1.2017 YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.3.2014 31.1.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 Sopimuksen ulottuvuus... 3 2 Työn johto, jakaminen ja

Lisätiedot

LUOTTOTIETO- JA PERINTÄALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.4.2014 31.1.2017

LUOTTOTIETO- JA PERINTÄALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.4.2014 31.1.2017 LUOTTOTIETO- JA PERINTÄALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.4.2014 31.1.2017 Palvelualojen työnantajat PALTA ry Ammattiliitto Pro ry PALVELUALOJEN TYÖNANTAJAT PALTA ry PL 62, 00131 Helsinki (Eteläranta 10, 6 krs.) Tomi

Lisätiedot

PAPERITEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖSOPIMUS 1.5.2014 30.11.2016. METSÄTEOLLISUUS ry AMMATTILIITTO PRO ry SUOMEN KONEPÄÄLLYSTÖLIITTO ry

PAPERITEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖSOPIMUS 1.5.2014 30.11.2016. METSÄTEOLLISUUS ry AMMATTILIITTO PRO ry SUOMEN KONEPÄÄLLYSTÖLIITTO ry PAPERITEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖSOPIMUS 1.5.2014 30.11.2016 METSÄTEOLLISUUS ry AMMATTILIITTO PRO ry SUOMEN KONEPÄÄLLYSTÖLIITTO ry SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala... 1 2 Liitesopimukset... 2 3 Työnantajan

Lisätiedot

Sopusointuja KESÄ ELO LOKA JOULU. kanneoikeudesta. Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16. s. 26

Sopusointuja KESÄ ELO LOKA JOULU. kanneoikeudesta. Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16. s. 26 2014 HELMI HUHTI KESÄ ELO LOKA JOULU Työntekijä koulunpenkille Veroetu työnantajalle s. 16 Miekkailu kanneoikeudesta ei lopu s. 26 Luonnonhelmaan Jorma Immonen on seikkaillut metsässä koko ikänsä s. 24

Lisätiedot

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto Paasikivi-Opiston ja Turun kristillisen opiston oppimateriaalia 1 työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelualan työehtosopimus

Henkilöstöpalvelualan työehtosopimus Henkilöstöpalvelualan työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Henkilöstöpalvelualan työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Henkilöstöpalvelualan työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 SISÄLLYS I YLEISET MÄÄRÄYKSET...5

Lisätiedot

Taloushallintoalan työehtosopimus

Taloushallintoalan työehtosopimus 1000 750 500 250 0 Taloushallintoalan työehtosopimus 1.11.2013 31.10.2016 Palvelualojen työnantajat PALTA/ Tilitoimistojen Työnantajayhdistys Ammattiliitto Pro Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO 2001

Lisätiedot

Neuvonta-alan runkosopimus 1.1.2014 31.12.2016

Neuvonta-alan runkosopimus 1.1.2014 31.12.2016 Neuvonta-alan runkosopimus 1.1.2014 31.12.2016 Palvelualojen työnantajat PALTA ry/ Maaseutuelinkeinojen ja neuvonta-alan Työnantajayhdistys ry Agronomiliitto ry Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto

Lisätiedot

TALOTEKNIIKKA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS TOIMIHENKILÖILLE 1.6.2014 31.1.2017

TALOTEKNIIKKA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS TOIMIHENKILÖILLE 1.6.2014 31.1.2017 TALOTEKNIIKKA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS TOIMIHENKILÖILLE 1.6.2014 31.1.2017 LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry Palvelualojen työnantajat PALTA ry Sähkötekniset työnantajat STTA ry Ammattiliitto Pro ry 1 2014

Lisätiedot

SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 16.2.2005-30.9.2007

SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 16.2.2005-30.9.2007 SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 16.2.2005-30.9.2007 SUUNNITTELU- JA KONSULTTITOIMISTOJEN LIITTO SKOL RY TOIMIHENKILÖUNIONI TU RY SUUNNITTELU- JA KONSULTTITOIMISTOJEN LIITTO

Lisätiedot

logistiikan toimihenkilöiden ammattilehti 1/2014 KOULUTUS kannattaa

logistiikan toimihenkilöiden ammattilehti 1/2014 KOULUTUS kannattaa logistiikan toimihenkilöiden ammattilehti 1/2014 KOULUTUS kannattaa 2 1/2014 Koulutus kannattaa Julkaisija: Logistiikan toimihenkilöt ry Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki Puh. 09-613 231 Telefax 020 1130

Lisätiedot

Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden TYÖEHTOSOPIMUS

Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden TYÖEHTOSOPIMUS Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden TYÖEHTOSOPIMUS 1.1.2014 30.11.2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA... 1 1. SOVELTAMISALA JA VOIMASSAOLO... 4 1.1 Soveltamisala... 4 1.2 Yleiset ja erityiset sopimukset... 4 1.3

Lisätiedot

Urheilujärjestöjä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS

Urheilujärjestöjä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS Urheilujärjestöjä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.4.2014 31.1.2017 PALVELUALOJEN TYÖNANTAJAT PALTA Urheilutyönantajat ry PL 62 (Eteläranta 10), 00131 Helsinki Puhelin 020 595 5000, Faksi 020 595 5001 www.palta.fi

Lisätiedot

Pienyrityksen työympäristö tuloksen tekijänä

Pienyrityksen työympäristö tuloksen tekijänä Työsuojeluoppaita- ja ohjeita 5 Pienyrityksen työympäristö tuloksen tekijänä Työsuojeluhallinto Tampere 2006 SSN 1456-257X ISBN 952-479-034-3 Kirjapaino Hermes, Tampere 2006 18. uusittu painos Sisällysluettelo

Lisätiedot