HOX! Toimisto kesälomalla Yhteystiedot: Aukioloajat: Ma 9 12 ja Ke 9 12 ja To 9 12 ja Aleksis Kiven katu 18 B

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HOX! Toimisto kesälomalla 25.6-23.7.2010. Yhteystiedot: Aukioloajat: Ma 9 12 ja 13 16 Ke 9 12 ja 13 16 To 9 12 ja 13 17. Aleksis Kiven katu 18 B"

Transkriptio

1 Pamina 003 ry:n jäsenlehti 2 /

2 Julkaisija PAM palvelualan Pirkanmaan ammattiosasto Pamina 003 ry Toimituskunta Hintikka Anna Iso-Lähteenmäki Lauri Juntunen Johanna Koskinen Sinikka, päätoimittaja Lyytikäinen Heli Rouvinen Hannele Toimituksen osoite Aleksis Kiven katu 18 B Tampere Painopaikka Tulostus- ja painotalo Kopio Niini Oy Taitto, kuvitukset Johanna Juntunen Kansikuva Johanna Juntunen (kuvassa Iidesjärvi) Ilmoitushinnat 1 sivu 300 1/2 sivua 150 1/3 sivu 100 1/4 sivu 75 Etu- tai takakansi eivät ole ilmoitustilaa HOX! Toimisto kesälomalla Pamina 003 ry:n toimisto Yhteystiedot: Aleksis Kiven katu 18 B TAMPERE Puh GSM Sähköposti: toimisto@pamina003.fi Kotisivut: Sinikka Koskinen / Sinikka vastaa klo Aukioloajat: Ma 9 12 ja Ke 9 12 ja To 9 12 ja Muina aikoina sopimuksen mukaan. Voit myös jättää viestisi ja yhteystietosi puhelinvastaajaan tai sähköpostiin, niin otamme yhteyttä.

3 3 PUHEENJOHTAJALTA Työehtosopimusneuvottelujen tukeminen Kaupan alan työntekijän ja vartijan työt olivat päivän lakossa, joka oli suurin PAMin historiassa. Valitettavasti rikkureitakin joukosta löytyi ja työnantajat palkkasivat jopa urheiluseurojen alaikäisiä henkilöitä tekemään lakon alaista työtä. Mutta se ei meitä haitannut. Lakkopäivän aamuna, ensimmäisessä lakossani, tuntui kuitenkin hienolta lähteä taistelemaan yhteisen edun vuoksi. Taistella yhdessä meidän kaikkien työehtojen parantamisen puolesta ja tuntea se yhteinen voima, se oli meidän tehtävämme. Tätä kirjoittaessani on neuvottelijamme saanut sovittua jo joitakin uusia sopimuksia. Esim. kaupan ala, kiinteistöpalveluala, majoitus- ja ravitsemisala, vartiointiala ja erityisalat ovat saaneet uudet työehtosopimukset. Etsintäkuulutus Etsimme ehdokkaita PAMin edustajiston vaaleihin. Uusi edustajiston jäsen voit olla juuri sinä, 120 edustajan joukossa. Ilmoittautuminen päättyy ja tarkemmat ohjeet edustajiston vaaleista löydät osoitteesta Ehdokkaaksi voi asettua kuka tahansa vaalikelpoinen PAMin jäsen. Vaalikelpoisia ovat jäsenet joiden jäsenmaksut ovat kunnossa (maksettu saakka), tai jotka ovat sääntöjen mukaan vapautettu jäsenmaksujen maksamisesta. Vaalikelpoisia eivät ole opiskelijajäsenet, vanhuuseläkkeellä tai kokonaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevat jäsenet ja liiton tai ammattiosastojen palkkaamat toimihenkilöt. Runsasta ehdokkaiden määrää toivoen, puheenjohtaja Sinikka Koskinen (teksti on PAMin nettisivulta) EHDOKASASETTELUKOKOUS Ammattiosasto järjestää edustajiston vaaleihin ehdokkaiksi asettuneille jäsenilleen kokoontumisen tiistaina klo osaston toimistolla Aleksis Kiven katu 18 B 3. krs Huomioithan kanssamatkustajat käyttäessäsi hajusteita! Pamina 003:n johtokunnassa on ollut puhetta hajusteiden liikakäytöstä linjaautoreissuilla. Muutama henkilö on nimittäin saanut harmillisen allergisen kohtauksen virkistysmatkalla. Muistathan siis, että osaston matkoille osallistuu myös allergiasta ja astmasta kärsiviä jäseniä. Hillitsethän kaikenlaisten hajusteiden kuten haju- ja partaveden käyttöä linja-automatkoilla! Huomaavaisuudesta kiittäen Pamina 003:n virkistysryhmä

4 4 TAPAHTUMAKALENTERI HUOM! TAPAHTUMIIN ILMOITTAUDUTAAN TOIMISTOLLE, ELLEI TOISIN ILMOITETA! Jäsenhankintakilpailu jatkuu, katso tiedot kotisivuilta KESÄKUU 1.6. Johtoryhmä klo Kurttu-ryhmä klo Johtokunta klo 17 Ideapark- myyjäryhmä. Ilmoittautuminen Helena Koskiniemi p , Toimisto suljettuna HEINÄKUU Pyynikin kesäteatteri klo Häräntappoase Kultareitillä risteillen ja taidetta Mäntyharjulla Edunvalvonta- ja koulutusryhmä klo Tiedotusryhmä klo ELOKUU 3.8-.Johtoryhmä klo Virkistysryhmä klo Kosken Kipinä Orivesi Johtokunta klo PaminaVinkin aineistopäivä Ideapark- myyjäryhmä. Ilmoittautuminen Helena Koskiniemi p , Komediateatterin Diivat, kts ilmoitus Luottamushenkilöt Nauvoon, muutama paikka jäljellä Ehdokasasettelukokous klo SYYSKUU Ideapark- myyjäryhmä Kurtussa kts.mainos Edunvalvonta- ja koulutusryhmä klo viikko 35 Seuraava PaminaVinkki ilmestyy Nuorten retki Seitsemiseen, Kaatuilua kansallispuistossa 7.9. Johtoryhmä klo Työssäkäyvien jäsenten TES-koulutus Tallinnassa, muutama paikka jäljellä Johtokunta klo Rauman Silakkamarkkinat kts. mainos Ideapark- myyjäryhmä. Ilmoittautuminen Helena Koskiniemi p , Äänestysaika edustajiston vaaleissa TAPAHTUMIIN ILMOITTAUTUMINEN JA PERUUTTAMINEN Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen alkaa heti, ellei toisin mainita. Ilmoittautuminen on aina sitova. Varauksia ei oteta vastaan ennakkoon ja osallistumismaksu maksetaan viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä Peruuttaminen Luotettava selvitys esteestä (esim. lääkärintodistus) oikeuttaa saamaan maksun takaisin. Pe- ruuttamaton poissaolo aiheuttaa tapahtuman todellisten kulujen perimisen ilmoittautuneelta. (Esim. tapahtuman omavastuuhinta on 20, todelliset kulut ovat osastolle 95 euroa, ilmoittamatta pois jäänyt joutuu maksamaan 95 euroa) Tämä siksi, että joudumme noudattamaan tapahtumien järjestäjien peruutusehtoja, esim. laskutettava osuus tilatuista palveluista: 50 % (30 vrk 10 vrk) ja 100% (10 vrk >).

5 5 OSALLISTU JA AUTA KERÄYS TAYS:n LASTENKLINIKAN HYVÄKSI Tampereen Palvelualojen Ammattiyhdistys Pamina 003 ry kerää vuoden 2010 aikana varoja TAYS:n lastenklinikalle. Lahjoituksen voit suorittaa tilille: Kotisivujemme kautta voit helposti haastaa ystäväsi mukaan: Keräys päättyy ja tuotto luovutetaan lyhentämättömänä Lastenklinikan tuki ry:lle. Keräysluvan nro 8336/007/2010 Lisätietoja keräyksestä saat toimistoltamme: p. (03)

6 6 EDUSTAJISTON VAALIT Äänestäminen on jäsenten oikeus, ja se kannattaa käyttää. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, ketkä PAMissa käyttävät ylintä päätösvaltaa. Vaaleissa äänioikeus on jokaisella jäsenellä, jonka jäsenmaksut ovat kunnossa saakka tai joka on liiton sääntöjen mukaisesti vapautettu jäsenmaksujen maksamisesta. Äänioikeutettuja eivät ole vanhuuseläkkeelle tai kokonaan työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet jäsenet eivätkä opiskelijajäsenet. Äänestäminen tapahtuu välisenä aikana joko postitse tai sähköisesti. Ensisijainen äänestysmuoto on postiäänestys, mutta äänestäjä saa itse päättää, miten äänestää. Kaikki jäsenet, joilla on äänioikeus, saavat äänestysmateriaalin postitse. VAALIAIKATAULU EDUSTAJISTON VAALEIHIN Milloin Mitä Miten Lisätietoa Ennakkoilmoittautuminen ehdokkaaksi Ennakkoilmoittautuminen postitse tai sähköisesti Kuka tahansa vaalikelpoinen jäsen voi asettua ehdolle lisätiedot: Ammattiosastojen ehdokasasettelukokoukset Jokaisen ammattiosaston järjestettävä ehdokasasettelukokous Pamina 003 ry ti klo Ehdokasluettelot PAMiin Ammattiosastot toimittavat luettelon asettamistaan ehdokkaista PAMiin Äänestäminen Vaalituloksen vahvistaminen Äänestys tapahtuu postitse tai sähköisesti. Keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen Liittokokous Edustajisto järjestäytyy liittokokouksessa EHDOLLA OLEVAT HUOMIO! Seuraava Vinkki on erikoisnumero, johon jokainen osaston ehdokas saa ilmaisen mainoksen (kooltaan neljäsosa A4:sta). Aineistopäivä on 10.8., jolloin mainoksen tulee olla toimistolla.

7 7 Kaupan työehtosopimus on syntynyt Sopimuskausi Kumpikin osapuoli voi kuitenkin irtisanoa sopimukset ilman erityistä perustelua kirjallisesti viimeistään kuukautta ennen kunkin sopimusvuoden päättymistä (eli 2. vuosi viimeistään ja 3. vuosi viimeistään ). Sopimukset ja niihin liittyvät sitoumukset päättyvät tällöin tai (liite 1). Palkankorotukset Palkkataulukkoja ja henkilökohtaisia palkkoja korotetaan lukien 0,7%. Palkankorotukset Palkkataulukkoja korotetaan palkkaluokittelun kehittämiseksi ja 2. kalleusluokan poistamiseksi seuraavasti: Pääkaupunkiseutu ja 1. kalleusluokka: palkkaluokat B1 ja C kalleusluokka: + 15 sekä lisäksi palkkaluokat B1 ja C1 + 5 Niiden, joiden palkka ei muutu taulukkokorotuksen vuoksi, henkilökohtaista palkkaa korotetaan lukien 15 /kk (9 senttiä/h) Lisien yhdenmukaistamiseksi työaikalisiä korotetaan lukien seuraavasti: Varastotyöntekijöiden iltalisää 20 senttiä R-kioskien iltalisää 6 senttiä Kioskien iltalisää 5 senttiä. TEKSTIMUUTOKSET ALKAEN 6 Työaika Säännöllisen työajan järjestäminen 2. Työviikko alkaa maanantaina kello 00.00, ellei paikallisesti toisin sovita. 3. Säännöllinen työaika voidaan järjestää seuraavasti: Yhden viikon aikana työaika on enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja enintään 37,5 tuntia viikossa. Työpaikkakohtaisesti sopien (23 :n mukaan, s. 74) säännöllinen työaika voi olla enintään 10 tuntia vuorokaudessa. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. b.usean viikon jaksossa Työnantaja laatii etukäteen työajan tasoittumisjärjestelmän, jonka aikana viikkotyöaika tasoittuu enintään 37,5 tuntiin. Tasoittumisjakso voi olla enintään 26 vkoa. Säännöllinen työaika ei saa ylittää 9 tuntia vuorokaudessa eikä 48 tuntia viikossa. Käytettäessä tasoittumisjärjestelmää voi kolmen viikon jaksossa olla enintään yhdeksän yli 8 tunnin työpäivää. Työpaikkakohtaisesti sopien (23 :n mukaan, s. 74) säännöllinen työaika voi olla enintään 10 tuntia vuorokaudessa. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. Tasoittumisjärjestelmä 4. Työnantajan laatimaan työajan tasoittumisjärjestelmään merkitään: tasoittumisjakson pituus, kokonaistyöaika sekä jakson alkamis-ja päättymispäivä. Valmistellessaan tai aikoessaan muuttaa työajan tasoittumisjärjestelmää työnantajan on varattava luottamusmiehelle, tai jollei sellaista ole valittu, työntekijöille tilaisuus esittää mielipiteensä. Luonnokseen perehtymiseen on varattava riittävä aika. Käytettäessä työajan tasoittumisjärjestelmää työnantaja ja luottamusmies selvittävät työaikasuunnittelun lähtökohtia sekä suhteutetun kuukausipalkan käyttömahdollisuuksia. Työajan tasoittumisjärjestelmä annetaan tiedoksi viimeistään kaksi viikkoa ennen tasoittumisjakson alkamista. Työajan tasoittumisjakson ollessa yli 8 viikkoa työajan tasoittumisjärjestelmä annetaan tiedoksi vii-

8 8 meistään kolme viikkoa ennen tasoittumisjakson alkamista. Työvuoroluettelo 5. Työnantajan laatimaan työvuoroluetteloon merkitään: työntekijän säännöllisen työajan alkaminen ja päättyminen päivittäiset lepoajat sekä tasoittumisjakson jäljellä oleva viikkojen ja työtuntien määrä sekä keskimääräinen viikkotyöaika. Työvuoroluetteloa laadittaessa on työntekijälle varattava tilaisuus esittää mielipiteensä. Työvuoroluetteloa laadittaessa vältetään epätarkoituksenmukaisen lyhyitä työvuoroja. Alle neljän (4) tunnin työvuoroa ei tule käyttää, elleivät työntekijän tarpeet tai muu perusteltu syy tätä edellytä. Työajan sijoittelun ja vapaapäivien tulisi vaihdella työntekijöiden kesken. Työvuoroluetteloa voidaan muuttaa työaikalain mukaan. Työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään kaksi viikkoa ennen työviikon alkamista. Työajan tasoittumisjakson ollessa yli 8 viikkoa työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään kolme viikkoa ennen työviikon alkamista. Työhönsidonnaisuusaika Työhönsidonnaisuusaika vuorokaudessa on, ellei paikallisesti toisin sovita: Enintään 9 tuntia säännöllisen työajan ollessa 8 tuntia tai lyhyempi Enintään 10 tuntia säännöllisen työajan ollessa yli 8 tuntia Enintään 11 tuntia säännöllisen työajan ollessa yli 9 tuntia Määräys koskee myyjää ja myymälätyöntekijää, huolto- ja liikenneasema- sekä kioskityöntekijää. 7 Vapaat Vapaapäivät 1. Työntekijällä on työaikalain viikoittaisen vapaa-ajan lisäksi yksi vapaapäivä. Työviikko on keskimäärin viisipäiväinen. Konttorityöntekijällä vapaapäivä on kiinteä vapaapäivä ja jos mahdollista lauantai. Vapaapäivä voidaan antaa tasoittumisjärjestelmän aikana yhdistämällä vapaapäiviä yhdenjaksoiseksi vapaaksi. Konttorityöntekijän vapaapäivien yhdistäminen edellyttää työpaikkakohtaista sopimista (23 :n mukaisesti). Vapaapäivien välissä voi olla enintään 9 työpäivää. Työnantaja ja alle 37,5 tuntia tekevä työntekijä voivat sopia työntekijän halutessa 6-päiväisestä työviikosta. Vapaapäivien sijoittelu 2.1. Viikonloppuvapaa Työntekijällä on kalenterivuoden aikana vähintään 17 perjantai-lauantai, lauantaisunnuntai tai sunnuntai-maanantai vapaapäiväyhdistelmää. Työpaikkakohtaisesti voidaan sopia (23 :n mukaisesti s. 74) viikonloppuvapaiden antamisesta muina arkipäivinä. Jos työsuhde ei ole jatkunut koko kalenterivuotta, annetaan viikonloppuvapaita vastaavassa suhteessa. Vuosilomalle sijoittuvat viikonloppuvapaat lasketaan saaduiksi viikonloppuvapaiksi. Poissaolot eivät muuta ennalta laadittua vapaapäiväsuunnitelmaa. Sunnuntaivapaa

9 9 Työntekijällä on kalenterivuoden aikana vähintään 22 työstä vapaata sunnuntaita, ellei toisin sovita 23 :n mukaisesti. Jos työsuhde ei ole jatkunut koko kalenterivuotta, on työstä vapaita sunnuntaita vastaavassa suhteessa. Työntekijälle annetaan sunnuntai tai kirkollinen juhlapäivä vapaaksi perustellusta perhesyystä hänen ilmoitettuaan siitä ennen työvuoroluettelon laatimista. Edellä esitetty ei koske huolto-ja liikenneasematyöntekijää eikä kioskityöntekijöitä 8 Ruoka-ja kahvitauko Työpäivän pituuden ollessa: Alle 4 tuntia ei kahvitaukoa 4-alle 6 tuntia yksi kahvitauko vähintään 6 tuntia kaksi kahvitaukoa 9 Lisä-ja ylityö Lisätyö Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. Tehtyä lisätyötä ei voida vähentää jäljellä olevan tasoittumisjakson tunneista. 11 Työpalkat T i l a p ä i - nen siirto 6. kohta: Tämä n lisäksi osapuolet selv i t t ä v ä t mää räyksen sisä l- töä. Kielilisä 9. Työnt e k i j ä l l e maksetaan kielilisä: tavanomaisessa a s i a k a s - pa lvelussa hänen joutuessa käyttämään lähes päivittäin useampaa kuin yhtä kieltä tai muussa työtehtävässä työnantajan edellyttäessä hänen käyttävän lähes päivittäin useampaa kuin yhtä kieltä. 17 Tilapäinen poissaolo 2. Muulle kuin yksinhuoltajalle palkka maksetaan, jos toisella huoltajalla, huoltajan avio- tai avopuolisolla tai lapsen huoltajalla, joka ei asu lapsen kanssa samassa taloudessa, ei ole ansiotyön, työajan, välimatkan, asevelvollisuuden tai siviilipalvelunsuorittamisen tai kertausharjoitusten takia mahdollisuutta järjestää hoitoa tai itse hoitaa lasta. Esteestä on pyynnöstä annettava selvitys. 19 Lapsen syntymä Perhevapaat 2. Äitiys- tai adoptiovapaalle lähtevälle työntekijälle maksetaan: a. 3 kuukaudelta palkan ja sairausvakuutuslain äitiysrahan erotus tai b. 3 kuukauden palkka, jolloin työnantaja hakee itselleen sairausvakuutuslain äitiysrahan. Alle 37,5 tuntia tekevälle maksetaan palkan ja sairausvakuutuslain äitiysrahan erotus tai 3 kuukauden palkka vapaan alkua edeltävän 9 kuukauden keskimääräisen viikkotyöajan mukaan. Keskimääräisen viikkotyöajan jäädessä alle työsopimuksessa sovitun viikkotyöajan maksetaan erotus sovitun viikkotyöajan mukaan. Isyysvapaalle lähtevälle maksetaan 6 ensimmäiseltä isyysvapaapäivältä palkan ja sairausvakuutuslain isyysrahan erotus tai vastaavalta ajanjaksolta palkka, jolloin työnantaja hakee itselleen sairausvakuutuslain isyysrahan. Muuten noudatetaan edellä esitettyä. 20 Vuosiloma Lomapalkan ja lomakorvauksen maksaminen 6. kohta: Lomapalkka maksetaan ennen loman alkamista, ellei työpaikkakohtaisesti ( 23 :n

10 10 mukaisesti, s.74 ) sovita sen maksamisesta yrityksen normaalina palkanmaksupäivänä. Jos yrityksessä on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. Työryhmät 1. Osapuolet selvittävät sopimuskauden aikana jatkuvan neuvottelumenettelyn mukaisesti vaativuusluokittelun, provisiopalkkaisten palkkamääräysten kehittämistä sekä työaikalisien yhdenmukaistamista. 2. Osapuolet selvittävät mennessä: paikallisen sopimisen ja yrityserän kehittämistä luottamusmiesten oikeuksien, koulutuksen ja toimintaedellytysten kehittämistä työsuojeluvaltuutetun korvausta ja työsuhteen päättymistä alakohtaisen yt-sopimuksen kehittämistä 3. Osapuolten muistio kioskipöytäkirjan ulottuvuudesta ( ) on voimassa asti. Osapuolet selvittävät Kaupan työehtosopimuksen kioskipöytäkirjan ulottuvuutta ja tekevät mahdolliset esitykset mennessä. 4. Osapuolet valmistavat Kaupan työehtosopimukseen liittyvää koulutusaineistoa ja antavat tarvittaessa yhteistä koulutusta. 5. Osapuolet selvittävät sopimuskauden aikana kaupan alan korvaavaa työtä koskevat käytännöt ja näkemykset sekä tekevät tarvittavat esitykset. 6. Osapuolet ottavat huomioon työurien pidentämisen osalta asetettujen työryhmien suositukset ja toimenpide-esitykset. 7. Osapuolet selkeyttävät sopimuskauden aikana mm. paikallista sopimista koskevat määräykset. 8. Työnantajan tulee edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti tasa-arvolain edellyttämällä tavalla. Työnantaja laatii tasa-arvo suunnitelman jonka osana on tehtävä erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä kartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista. Suunnitelma tulee laatia kaikissa vähintään 30 työntekijää työllistävissä yrityksissä. Kartoitus tehdään työpaikalla käytössä olevan nimikkeistön/palkkaryhmittelyn mukaan tai Elinkeinoelämän keskusliiton ansiotasotilastoissaan käyttämän nimikkeistön/palkkaryhmittelyn mukaan. Sopimusosapuolet sitoutuvat sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen työpaikoilla tasa-arvolain mukaisesti. Sopimusosapuolet arvioivat yhteisessä työryhmässä sopimuskauden aikana, miten tasa-arvo sopimusalalla on kehittynyt sekä analysoivat edellisen sopimuskauden aikana tehdyn tasa-arvoselvityksen tietoja. Työryhmä seuraa mm. alan palkkatasaarvon kehittymistä EK:n ansiotasotilaston nimikkeiden/palkkaryhmittelyn perusteella, alan tasa-arvosuunnitelmien ja tehtyjen palkkakartoitusten määrää olemassa olevia tietoja hyödyntäen. Osapuolet laativat alakohtaiset toimenpide-ehdotukset tasa-arvon edistämiseksi mm. ohjeistamalla tasa-arvo suunnitelmien laatimisessa. Ideapark- myyjäryhmä kokoontuu kesätapahtumaan Kurttuun klo 14 alkaen Voit ottaa myös perheesi mukaan. Ohjelmassa on saunomista, syömistä ja mukavaa yhdessäoloa. Ota omat saunavarusteet ja lakanat mukaan. Ilmoittaudu mennessä Helenalle p tai s-postilla helena.koskiniemi@pamina003.fi.

11 11 Orivesi 117 jaosto Kosken kipinä Osallistumme jaostona Korkeakosken kävelytapahtumaan Tapahtuma alkaa klo paitojen jaolla. Alkulämmittelyn jälkeen lähtö klo 14.00, matka n. 8,3km. Mukana on hyvänolon teltta, jossa eri alojen yrittäjiä tuotteineen, arpajaiset sekä ilmatäytteinen benjirata, jossa pääsee kisailemaan ja tietenkin hyvää musiikkia. Ilmoittautumiset mennessä sähköpostilla: Merville Löytötexiin tai puhelimitse Eijalle Ilmoita samalla t-paidan koko sekä mahdollinen ruoka-aineallergia. Muistathan Rönnin kesäteatterin Pitkäjärveläiset - näytelmän näytökset Orivesi 117- jaosto kustantaa lipun näytelmään. Näytä jäsenkortti lippuluukulla, niin asia on sillä hoidettu. Eläkeläisten ja työttömien yhteinen retki Jyväskylään Lähtö on keskiviikkoaamuna klo 8.30 Vanhalta Kirkolta. Saavuttuamme Jyväskylään, teemme opastetun kaupunkikierroksen. Päijänteen rannalle, Savutuvan apajalle saavumme klo 12.30, jossa on ennen lounasta opastettu kierros. Alueelle on koottu yli 30 vanhaa keskisuomalaista talonpoikaisrakennusta. Lounaan jälkeen poikkeamme Pandan tehtaanmyymälässä. Suomen monipuolisin puutarhakeskus, Viherlandia on seuraava kohteemme. Vesilinnassa nautitaan kahvit ja sitten suuntaamme nokan kohti Petäjäveden vanhaa kirkkoa. Tampereella olemme noin klo Tervetuloa viettämään mukavaa kesäpäivää yhdessä! Mukaan mahtuu 49 henkilöä. Retken hinta on 39 /jäsen sisältäen kaiken edellä kerrotun. Ilmoittautua voi Ritva Luotoselle puh Retken maksupäivä on keskiviikkona osaston kokoustilassa klo osoitteessa Aleksis Kiven katu 18 B, 3.krs. Tampere. Aktiivista osallistumista odottaen Ritva Luotonen

12 12 VIRKISTYS SILAKKAMARKKINAT RAUMALLA LA Aamusella lähdemme ajelemaan kohti Raumalla järjestettäviä silakkamarkkinoita, jotka keräävät vuosittain noin 200 markkinakauppiasta eri puolelta Suomea. Tarjolla on laaja ja monipuolinen valikoima merenantimia, ruoka-annoksia, marjoja, leipomotuotteita, käsitöitä ja vaatteita. Kiertelemme siellä noin kahden tunnin ajan. Jos aikaa jää, voi piipahtaa ostoksille Rauman vanhaan kaupunkiin, joka on kävelymatkan päässä. Markkinoiden jälkeen nautimme lounasta Villa Talbon iki-ihanassa pitsihuvilassa. Ruokailun jälkeen tutustumme Rauman taidemuseoon, johon on tuotu ensimmäistä kertaa nähtäville Eino Valtosen lahjoituskokoelma. Kokoelmaan kuuluu yli 30 taulua ja taide-esinettä. Kokoelma pitää sisällään mm. Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Pekka Halosen ja Rudolf Koivun teoksia. Jatkamme sieltä matkaa toisenlaisen taiteen pariin Kodisjoelle, jossa saamme tutustua Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaidenäyttelyyn. Esillä on yli 200 patsasta, jotka kuvaavat entisajan elämää. Lopuksi nautimme kahvit ennen kotimatkaa. Lähtö on Vanhalta Kirkolta lauantaina klo Hinta jäseneltä on 40e ja ei-jäseneltä 60e. Ilmoittautumisaika on välisenä aikana ja maksu toimistolle mennessä. Huom. toimisto on suljettuna välisen ajan. Tulossa hotellimatka Talli n naa n Varaa aika jo kalenteristasi! Lisätiedot ja ilmoittautumisajat PaminaVinkin seuraavassa numerossa. Hotelli on Meriton Conferense & Spa PYYNIKIN KESÄTEATTERI SUNNUNTAINA 4.7. KLO Lippuja on vielä jäljellä, kysy toimistolta. Lipun hinta on 22e. Kappalehan on Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva Häräntappoase. KOMEDIATEATTERI KLO Kappale on nimeltään DIIVAT. Satu Silvon tähdittämä riemastuttava komedia saa kesäpäivässä suupielet hymyyn ja nauru maistuu komediateatterin katetulla ulkoilmanäyttämöllä myös sateen sattuessa. Lipun hinta on 24e ja niitä voi ostaa 2kpl/jäsen. Varaukset toimistolle 24.6 mennessä. Toimiston ollessa lomalla, ajalla varaukset puhelinnumerosta ma - pe klo Liput ovat noudettavissa toimistolta ajalla

13 13 10 Lakko-oppia Valmistaudu jo nyt seuraavaan sopimuskierrokseen (suurin osa työehtosopimuksista on irtisanottavissa ensi vuonna) Hoida työkaverit liittosi jäseniksi. Keskustelkaa työpaikalla lakoista. Lakossa ovat kaikki, eivät vain liiton jäsenet. Rikkuri sylkee omaan pesäänsä heikentämällä alansa palkkaa. Päättäkää alueenne lakkokohteet. Ottakaa yhteyttä luottamus- tai yhdyshenkilöihin. Lakkotilanne ei saa tulla yllätyksenä. Kerratkaa ammattiosastonne kokouksessa lakko-ohjeet. Valmistautukaa lakkopäiviin kouluttamalla lakkovahteja. Tehkää lakkovahtilistat jo nyt valmiiksi. Ajattele, että lakko tulee. Huokaise helpotuksesta vasta, kun sopimus on tehty. Puhukaa, puhukaa, puhukaa työnantajien vastatoimet selviksi etukäteen, etteivät ne tule yllätyksenä. Lue lakkokirjallisuutta. (Toivo Pekkanen: Jumalan myllyt, Marko Tikka: Kun kansa leikki kuningasta.) Yksikään lakkokenraali ei onnistu ilman joukkoja. Joukkoja kerätään jatkuvasti, ei vain lakon alla!!! Taistelu oli alkanut, jossa toinen puoli pani tuleen vain rahaa. Ja toinen puoli ainoan tulonlähteensä, josta heidän täytyi elää. - Toivo Pekkanen, Jumalan myllyt

14 14 NUORET Osa-aikaista työtaistelua Tänä keväänä tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta useiden alojen toimet haluttujen neuvottelutulosten saavuttamiseksi lakkoilemalla. Muun muassa moni osa-aikatyöntekijä on joutunut punnitsemaan ankarasti lakon hyötyjä ja haittoja. Kaupan alalla lakkorintama on rakoillut ja suuri syy tähän on, että moni opiskelija on alalla vain väliaikaisesti ennen oman alan töiden löytymistä. Osa-aikatyöntekijä ei useinkaan ole selvillä oman työpaikkansa luottamushenkilöistä, sillä työpaikkoja saattaa olla monia ja tieto lakon tärkeydestä jää saamatta. Myöskään omista oikeuksista ei olla tarpeeksi selvillä ja moni pelkääkin työpaikkansa puolesta ryhtyessään työnantajansa kannalta hankalaksi. Itsekin opiskelujen ohella myyjinä työskentelevinä tiedämme, että osa-aika- tai vuokratyöntekijän asema työpaikalla on heikko. Opintotuen varassa elävän toimeentulo on niin tiukilla, että muutamat kuukausittaiset työvuorot tulevat tarpeeseen. Koska alan me-henki ei oikein ulotu työpaikalla silloin tällöin vierailevaan henkilöön ja opiskelija tietää, että myyjänä työskenteleminen on vain siirtymävaihe matkalla omaan ammattiin, tuntuu 70 eurosta luopuminen oman edun vastaiselta ja ainoastaan hyväntekeväisyydeltä muita kohtaan. Myös meidän kohdallemme on tämä eturistiriita tullut. Emme yritä kieltää, etteivätkö rahalliset menetykset olisi harmittaneet tai etteikö työnantajan suhtautuminen olisi pelottanut. Osa-aikatyöntakijä kun harvemmin on korvaamaton: aina kyllä löytyy työvoimaa, jolle työskentely lakkoaikanakin sopii mainiosti. Lopulta päätös tuntui kuitenkin helpolta. Uskomme siihen, että päivässä tai parissa menetetty palkka voidaan saada tulevaisuudessa takaisin korkeampien palkkojen muodossa. Tuntuu oikeastaan aika ironiselta, ettei rahan takia olisi valmis luopumaan rahasta. Vaikka muiden etu ei kiinnostaisikaan, on ainakin meillä edessä vielä useampi vuosi kaupan alalla. Ja toisaalta tilannetta voi miettiä myös edessä häämöttävän omalla alalla työskentelyn kannalta. Emmehän toki haluaisi, että sielläkään kukaan alalla vain käväisemässä oleva henkilö hankaloittaisi etujen saavuttamista. Tietenkin on myös tärkeää, että työporukassa vallitsee hyvä henki, jota varmasti yhteisten etujen takana seisominen vahvistaa. Yksikään lakko ei varmasti kaadu yhteen naiseen tai mieheen, mutta lyhyissä lakoissa yksittäistä kauppaa pystytään pitämään avoinna jo muutaman liiton kannasta lipsuvan voimin. Tästä syystä on tärkeää tehdä pieni uhraus suuren asian puolesta ja jättää työtehtävät tarvittavaksi ajaksi. Ja onhan huonosta palkasta valittaminen yleinen keskustelun aihe ja yhdistävä tekijä. Tähän tuskin riittäisi pokkaa, jos olisi ilmaantunut työpaikalleen rikkurina! Nona Onnela ja Pauliina Westerholm

15 15 NUORET KOMPASTELUA K ANSALLISPUIS TOSSA KAIKKI ALLE 36-VUOTIAAT KUULOLLE! Vetäisehän erähenkiset vaatteet päällesi ja hyppää kyytiin 5.9., jolloin bussi suuntaa kohti syksyistä Seitsemisen kansallispuistoa, jossa tarjolla mahdollisuus patikointiin ja puistoon tutustumiseen. Iltasella kootaan pikku kaatuilun lomassa ajatuksia seuraavan vuoden tapahtumista nuotion ympärillä, sekä nautitaan kunnon vanhanajan löylyistä. Päivän päätteeksi päät painetaan tyynyyn tukkikämpän kerrosvuoteissa. Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen postituslistanuoret@gmail.com. Viimeinen ilmoittautumis-, sekä peruuttamispäivä päivä on Myöhemmin tulleet peruutukset vain sairaslomatodistuksella, muuten joudumme perimään aiheutuneet kulut. Ilmoitathan viestissä syntymäaikasi, puhelinnumerosi sekä erikoisruokavaliosi. Ilmoittautuneille tulee tarkempi ohjelma elokuun lopulla sähköpostitse. Huom! Tämä ei maksa mitään!!

16 PAM palvelualan Pirkanmaan ammattiosasto koulutusta tapahtumia harrastustoimintaa tietoa edunvalvontaa

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Sisällys KAUPAN ALAN TYÖEHDOT... 3 MIKÄ ON PAM... 3 JÄSENYYS...

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 PIKATIEDOTE 14.4.2011 KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 Sopimus on irtisanottavissa 29.2.2012 ilman erityistä perustelua ja päättyy tällöin 1.4.2012. I PALKANKOROTUKSET 1. Palkankorotukset Palkankorotukset

Lisätiedot

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Sisällys KAUPAN ALAN TYÖEHDOT... 3 MIKÄ ON PAM... 3 JÄSENYYS...

Lisätiedot

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti:

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti: Vuosivapaajärjestelmä Vuosivapaan ansainta 2. Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen jälkeen,

Lisätiedot

Kaupan palkkaluokittelu käyttöön 1.5.2008

Kaupan palkkaluokittelu käyttöön 1.5.2008 Kaupan palkkaluokittelu käyttöön 1.5.2008 1. Johdanto Nykyiset Kaupan työehtosopimuksen palkkamääräykset koskevat perinteisiä kaupan ammatteja. Alan yrityksissä työskentelee kuitenkin nk. vieraitten alojen

Lisätiedot

1 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO

1 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014-2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Allekirjoittaneet liitot sopivat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen 30.8.2013 työllisyys- ja kasvusopimusta koskevan neuvottelutuloksen

Lisätiedot

Sisältö. Luottamusmiesvalinnat perustuvat työnantaja- ja työntekijäliiton välisiin sopimuksiin, jotka ovat osa kunkin alan työehtosopimusta.

Sisältö. Luottamusmiesvalinnat perustuvat työnantaja- ja työntekijäliiton välisiin sopimuksiin, jotka ovat osa kunkin alan työehtosopimusta. PAMin jäsenillä on oikeus valita keskuudestaan luottamusmies. Luottamusmies toimii pamilaisten työntekijöiden edustajana työpaikalla. Luottamusmiehen ja varaluottamusmiehen valinnat on järjestettävä niin,

Lisätiedot

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki NEUVOTTELUTULOS YLEISSOPIMUKSEN PALTA -JYTY UUDISTAMINEN Aika 30.1.2018 Paikka Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki Läsnä PALTA ry JYTY ry. Hanne Salonen Päivi Salin 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.2.2018-31.3.2020 8.3.2018 Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.2.2018-31.3.2020 Valtakunnansovittelijan

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset

Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset 12.10.2016 Mistä tähän on tultu? 12.10.2016 Antti Huotilainen / KL ja Mia Suominen / PAM Kilpailukykysopimusneuvottelut pähkinänkuoressa

Lisätiedot

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN työehtosopimus 1.4.2012-30.4.2014 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino: Libris Oy,

Lisätiedot

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VARASTO-

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Terminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

LUOTTAMUSMIESVALINTASÄÄNNÖT

LUOTTAMUSMIESVALINTASÄÄNNÖT LUOTTAMUSMIESVALINTASÄÄNNÖT 1. Yleistä Luottamusmiesvalinnoissa noudatetaan Palvelualojen Ammattiliitto PAMin hallituksen vahvistamia luottamusmiesvalintoja koskevia sääntöjä. Näillä säännöillä ei ole

Lisätiedot

Vakuutusalan työehtosopimus

Vakuutusalan työehtosopimus Vakuutusalan työehtosopimus 1.11.2017-30.11.2020 Sopimuskausi - Sopimuskausi alkoi 1.11.2017 ja päättyy 30.11.2020 - Sopimus päättyy kuitenkin jo 30.11.2019, jos vuoden 2020 palkankorotuksia ei saada sovittua

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2015-2017 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Allekirjoittaneet liitot sopivat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen 30.8.2013 työllisyys- ja kasvusopimusta koskevan neuvottelutuloksen

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

JHL:n edustajisto/hallitus Dan Koivulaakso

JHL:n edustajisto/hallitus Dan Koivulaakso Kilpailukykysopimuksen soveltaminen 2016 TTES:n neuvottelutulos 30.5.2016 JHL:n edustajisto/hallitus 31.05.2016 Dan Koivulaakso Allekirjoituspöytäkirja 1 : Työmarkkinakeskusjärjestöjen Kilpailukykysopimusta

Lisätiedot

kilpailukykysopimuksesta johtuen

kilpailukykysopimuksesta johtuen Kaupan työehtosopimukseen tulevat muutokset kilpailukykysopimuksesta johtuen Koulutuksen sisältö I. Vuosivapaajärjestelmä syrjäyttää arkipyhäjärjestelmän ja työaika pitenee II. Paikallinen sopiminen III.

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa Terminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa.

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. 10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. Ylityö 2. Ylityötä on 40 tuntia viikossa ylittävä työ. 3. Tasoittumisjärjestelmässä ylityötä

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 ALKUSANAT Tähän liitteeseen on koottu Kaupan työehtosopimuksen, luottamusmiessopimuksen, yhteistoimintasopimuksen soveltamisohjeiden

Lisätiedot

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos 08.02.2018 JHL:n edustajisto/hallitus 15.02.2018 Marja Lehtonen/Riitta Rautiainen KVTES Liite 12 Palkan korotukset Sopimusta sovelletaan omassa kodissa työskenteleviin

Lisätiedot

s o v i n t o e h d o t u k s e n :

s o v i n t o e h d o t u k s e n : 1 Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n ja Elintarviketeollisuusliitto ry:n välisen työriidan ratkaisemiseksi ja Elintarviketeollisuusliitto ry:n 26.4.2010 kello 18.00 alkavaksi ilmoittaman elintarvikealaa

Lisätiedot

Henkilökohtaisia avustajia koskeva valtakunnallinen työehtosopimus Neuvottelutulos

Henkilökohtaisia avustajia koskeva valtakunnallinen työehtosopimus Neuvottelutulos Henkilökohtaisia avustajia koskeva valtakunnallinen työehtosopimus Neuvottelutulos 29.1.2018 JHL:n hallitus 1.2.2018 Veikko Lehtonen Soveltamisala ja sopimuskausi Noudatetaan työsuhteissa, jossa avustajan

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1365-2000

Työneuvoston lausunto TN 1365-2000 1 (6) Työneuvoston lausunto TN 1365-2000 Työneuvoston lausunto työaikalain (605/1996) viikoittaisen vapaa-ajan tulkinnasta. Annettu Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK ry:n pyynnöstä 3 päivänä

Lisätiedot

AVAINTES Yleistyöaika ja toimistotyöaika, lisäja ylityön laskentaesimerkit

AVAINTES Yleistyöaika ja toimistotyöaika, lisäja ylityön laskentaesimerkit AVAINTES 2018-2020 Yleistyöaika ja toimistotyöaika, lisäja ylityön laskentaesimerkit Avaintyönantajat AVAINTA ry Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen

Lisätiedot

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät 1(2) Paikallinen sopimus vuorotyötä tekevien ylempien toimihenkilöiden työaikajärjestelyistä ja niihin liittyvistä korvauksista Finnair Oyj:ssä ja sen tytäryhtiöissä 1. Sopimuksella on sovittu Finnair

Lisätiedot

Ajankohtaista Malmikaivosten työehtosopimus uudistettiin 15.6.2016 allekirjoitetulla sopimuksella työmarkkinakeskusjärjestöjen 14.6.2016 solmiman kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Uusi työehtosopimus

Lisätiedot

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien.

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien. Yleiskirjeen 11/2011 liite 1 TYÖEHTOSOPIMUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010 2011 LIITTEEN 12 MUUTTAMISESTA (omassa kodissaan työskentelevien perhepäivähoitajien tultua työaikalain

Lisätiedot

Löydä oma ammattiliittosi. www.liitot.fi

Löydä oma ammattiliittosi. www.liitot.fi Löydä oma ammattiliittosi www.liitot.fi Miksi juuri sinun kannattaa liittyä ammattiliittoon? Ammattiliiton toiminnan ydin on työpaikoilla, jossa ammattiliittojen ja työnantajien yhdessä sopimia työehtoja

Lisätiedot

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Tehy, Edunvalvontatoimiala Muutoksia säännölliseen työaikaan Tasoittumisjakso Säännöllisen työajan tulee tasoittua kahden, kolmen taikka neljän viikon

Lisätiedot

Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2012 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO 2 PALKKOJEN KOROTTAMINEN Palkkojen

Lisätiedot

Ulos pätkävankilasta

Ulos pätkävankilasta Ulos pätkävankilasta työntekijä tulisi toimeen yhdellä työsuhteella ja siitä saatavalla palkalla. epäreiluja työn teettämisen tapoja ei paikattaisi verovaroin. Osa-aikaisen palkka jää pieneksi. Esimerkiksi

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 1.2.2017 31.1.2018 Puuliitto puuliitto.fi 1 Metsäkonealan työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2018. TYÖAIKA Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä TYÖEHTOSOPIMUS INFO Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä SISÄLTÖ: Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA KIINTEISTÖPALVELUALAN TYÖNTEKIJÖITÄ KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISEKSI

PÖYTÄKIRJA KIINTEISTÖPALVELUALAN TYÖNTEKIJÖITÄ KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISEKSI Kiinteistötyönantajat ry ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Palvelualojen ammattiliitto PAM ry 14.9.2016 PÖYTÄKIRJA KIINTEISTÖPALVELUALAN TYÖNTEKIJÖITÄ KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISEKSI Kiinteistötyönantajat

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISESTA

PÖYTÄKIRJA YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISESTA PÖYTÄKIRJA YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISESTA Allekirjoittaneet järjestöt ovat sopineet yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen uudistamisesta seuraavasti: 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

NEUVOTTELUTULOS. Helsinki xx.yy.2013. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. LIITE neuvottelutulos

NEUVOTTELUTULOS. Helsinki xx.yy.2013. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. LIITE neuvottelutulos NEUVOTTELUTULOS Energiateollisuus ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Suomen Konepäällystöliitto ry ovat 21.10.2013 saavuttaneet neuvottelutuloksen keskusjärjestöjen 30.8.2013 solmiman työllisyys- ja kasvusopimuksen

Lisätiedot

Kuntasektorin luottamusmiesvaalit Vaali-illan diat

Kuntasektorin luottamusmiesvaalit Vaali-illan diat Kuntasektorin luottamusmiesvaalit Vaali-illan diat Mitkä vaalit? Kuntasektorilla työskentelevät superilaiset valitsevat itselleen uudet luottamusmiehet kaudelle 2019 2022 Vaalit käydään loka-joulukuulla

Lisätiedot

S U O M E N LÄHIKAUPAN MYYMÄLÄPÄÄLLIKÖIDEN

S U O M E N LÄHIKAUPAN MYYMÄLÄPÄÄLLIKÖIDEN SUOMEN LÄHIKAUPAN MYYMÄLÄPÄÄLLIKÖIDEN työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Suomen Lähikaupan myymäläpäälliköiden työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Suomen Lähikaupan myymäläpäälliköiden työehtosopimus 1.5.2014

Lisätiedot

Sähköinen jäsenkirje 1/2014: Koululaisten kesäharjoittelu, uudet työehtosopimukset, työsuhdekoulutuksiin vielä paikkoja

Sähköinen jäsenkirje 1/2014: Koululaisten kesäharjoittelu, uudet työehtosopimukset, työsuhdekoulutuksiin vielä paikkoja Sähköinen jäsenkirje 1/2014: Koululaisten kesäharjoittelu, uudet työehtosopimukset, työsuhdekoulutuksiin vielä paikkoja 21.01.2014 1. Koululaisten kesäharjoittelu 2014-2016 2. Uusien työehtosopimusten

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) 7.5.2018 voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Yleistyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU

TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU VIESTINNÄN KESKUSLIITTO MEDIAUNIONI TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU Aika 23.11.2011 Paikka Viestinnän Keskusliiton kokoustilat, Helsinki Läsnä VKL Johanna Varis Elina Nissi

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA. Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9.

YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA. Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9. YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9. Teknologiateollisuus ry Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO

Lisätiedot

Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS

Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS 0 Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS 2011 1 Tyo ajan sijoittaminen Säännöllinen työaika Säännöllistä työaikaa koskevat määräykset ovat työaikalaissa

Lisätiedot

Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin:

Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin: Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin: Sinä olet jäsen ammattiosastossa eli Jyväskylän Kirjatyöntekijäin Yhdistyksessä (JKY) JKY ja noin 300 muuta ammattiosastoa ovat

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino:Lönnberg 2017 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 11 Muista töihin mennessäsi 13 Muista työsuhteen päättyessä

Lisätiedot

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevat työehtosopimukset (työntekijät ja esimiehet) on uudistettu keskusjärjestöjen

Lisätiedot

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset KVTES yleistyöaika Keskeytysmääräykset sisältävät 7.5.2018 voimaantulevat yleistyöaikamääräykset Edustajisto 15.2.2018 Määräysten voimaantulo Määräykset korvaavat KVTES III luvun 7, 14 ja 15 yleistyöaikaa

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...3

Lisätiedot

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 (6) PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Osapuolet ovat sopineet 19.2.2010 alkaneeseen ja 31.1.2013 asti voimassa olevaan Puusepänteollisuuden työntekijöiden

Lisätiedot

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton. väliseen. sanomalehdenjakajia koskevaan TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton. väliseen. sanomalehdenjakajia koskevaan TYÖEHTOSOPIMUKSEEN MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton väliseen sanomalehdenjakajia koskevaan TYÖEHTOSOPIMUKSEEN Sopimus on voimassa 8.6.2010 30.4.2011 MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton

Lisätiedot

Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus neuvottelutulos

Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus neuvottelutulos Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus 2018-2020 neuvottelutulos 13.2.2018 JHL:n edustajisto/hallitus 15.2.2018 Riitta Rautiainen Tätä työehtosopimusta sovelletaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenyhteisöjen

Lisätiedot

KVTES-neuvottelutulos Tarkempia ohjeita sopimusratkaisun soveltamisesta annetaan KT:n yleiskirjeissä.

KVTES-neuvottelutulos Tarkempia ohjeita sopimusratkaisun soveltamisesta annetaan KT:n yleiskirjeissä. KVTES-neuvottelutulos 24.10.2013 Tarkempia ohjeita sopimusratkaisun soveltamisesta annetaan KT:n yleiskirjeissä. KVTES-allekirjoituspöytäkirja 1 Toteutetaan Työllisyys- ja kasvusopimuksen neuvottelutulos

Lisätiedot

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen YLEINEN OSA KUNNALLINEN KUUKAUSIPALKKAISTEN MUUSIKKOJEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 2016 I LUKU YLEINEN OSA 1 Soveltamisala 1 mom. Tämä sopimus koskee toistaiseksi voimassa olevassa ja vähintään neljän

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

JHL:n hallitus Mari Keturi

JHL:n hallitus Mari Keturi Kilpailukykysopimuksen soveltaminen 2016 Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelutulos 3.6.2016 JHL:n hallitus Mari Keturi Neuvottelutuloksen sisältö Tekstimuutokset Työajan pidentäminen Paikallinen työaikasopiminen

Lisätiedot

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry. Vaalijärjestys

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry. Vaalijärjestys Palvelualojen ammattiliitto PAM ry Vaalijärjestys Hyväksytty 13.5.2014 1 Tämä vaalijärjestys on voimassa liiton sääntöjen 5 :n mukaisissa liittokokousvaaleissa vuonna 2015 sekä liittokokouskaudella 2015-2019

Lisätiedot

Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta.

Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta. 30.9.2016 1 OHJEET VUOSITYÖAJAN PIDENTÄMISEKSI Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta. Vuosityöajan

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

SEKAKUOROLIITTO RY 17.12.2007. Helsinki JÄSENKIRJE 5 / 2007. Sekakuoropäivät Helsingissä 8. 9.3.2008

SEKAKUOROLIITTO RY 17.12.2007. Helsinki JÄSENKIRJE 5 / 2007. Sekakuoropäivät Helsingissä 8. 9.3.2008 SEKAKUOROLIITTO RY 17.12.2007 Helsinki JÄSENKIRJE 5 / 2007 Sekakuoropäivät Helsingissä 8. 9.3.2008 Sekakuoroliitto järjestää perinteiset Sekakuoropäivät ensi maaliskuussa Helsingissä. Tapahtuma alkaa lauantaina

Lisätiedot

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN Sopimus on voimassa 1.10.2012 31.10.2014 MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

Lisätiedot

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella:

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella: Tehy ry, edunvalvonta Vappu Okkeri päivitetty 31..2017 YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUS - Työaika ja ylityö yleistyöajassa - Paikallinen sopiminen Ylityöhön on aina pyydettävä työntekijän

Lisätiedot

Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019

Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019 1 Pöytäkirja Asia Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019 Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM haluavat omalta osaltaan tukea peruskoululaisten

Lisätiedot

Joustavan työajan käyttö hautaustoimessa. 27.10.2010 vt. puistopäällikkö Sirpa Alanne

Joustavan työajan käyttö hautaustoimessa. 27.10.2010 vt. puistopäällikkö Sirpa Alanne Joustavan työajan käyttö hautaustoimessa 27.10.2010 vt. puistopäällikkö Sirpa Alanne kirvestes 160 (160.1 ja 211 ) Yleinen säännöllinen työaika -1 mom. Viranhaltijan/ työntekijän yleinen säännöllinen työaika

Lisätiedot

Kaupan liitto ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n yhteiset vuosivapaajärjestelmän

Kaupan liitto ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n yhteiset vuosivapaajärjestelmän 1 Kaupan liitto ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n yhteiset vuosivapaajärjestelmän soveltamisohjeet Soveltamisohjeita on tarkoitus lukea siinä olevien viittausten vuoksi yhdessä Kaupan työehtosopimusten

Lisätiedot

Aika: Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017

Aika: Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017 1 PÖYTÄKIRJA Aika: 10.2.2017 Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017 Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry haluavat omalta osaltaan tukea

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus 3 TES: 313013 PL: 01 Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan valtiovarainministeriön sekä Akava-JS ry:n,

Lisätiedot

Luottamusmiessopimus. Mitä uutta sopimuksessa? Kirkon alat ry

Luottamusmiessopimus. Mitä uutta sopimuksessa? Kirkon alat ry Luottamusmiessopimus Mitä uutta sopimuksessa? Kirkon alat ry 1 Luottamusmiessopimus KirVESTES liite 11 (s. 181-187) 3 Pääluottamusmies ja luottamusmiehen varamies ja 4 Luottamusmiesten asettaminen (s.181-182)

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

Työelämän juridiset pelisäännöt

Työelämän juridiset pelisäännöt Työelämän juridiset pelisäännöt 7.11.2017 Heidi Tupamäki lakimies Työsuhde Työsuhde on sopimussuhde jossa työntekijä sitoutuu sopimuksella - tekemään henkilökohtaisesti työtä - työnantajan lukuun - tämän

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimus 20.4.2010 31.3.2013

Kaupan työehtosopimus 20.4.2010 31.3.2013 Kaupan työehtosopimus 20.4.2010 31.3.2013 Kaupan liitto Palvelualojen ammattiliitto PAM KAUPAN TYÖEHTOSOPIMUS 1. SOVELTAMISALA 1 Sopimuksen ulottuvuus 1. Sopimusta noudatetaan yrityksessä, jonka toimialana

Lisätiedot

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 3 1 (11) 7.5.2018 voimaan tulevien toimistotyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Toimistotyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY. SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu Ylemmät yhdessä enemmän

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY. SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu Ylemmät yhdessä enemmän YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu 2010 Ylemmät yhdessä enemmän Sisällysluettelo I Työelämän muutosturvallisuuden ja työssä jaksamisen vahvistaminen... 3 1.1 Koko

Lisätiedot

VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Aika 13.1.2011 Paikka Läsnä Eteläranta 10, Helsinki Veneteollisuuden Työnantajat ry Timo Sarparanta Puu- ja erityisalojen

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos)

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) Kymsote Liite nro 3 Hallitus 11.1.2019 PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) I Sopimuksen soveltaminen Tällä sopimuksella täydennetään Kymenlaakson sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

TYÖAIKALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula

TYÖAIKALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula TYÖAIKALAKI Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula 2016 www.dlapiper.com 2015 0 Työaikalain soveltamisala kauppatyöaikalain ja työaikalain yhdistäminen 1996 soveltamisalakiista ylempien toimihenkilöiden

Lisätiedot

Vuosivapaa ja työaikamuutokset

Vuosivapaa ja työaikamuutokset Vuosivapaa ja työaikamuutokset Muutokset liittyvät keväällä solmittuun kilpailukykysopimukseen (kiky), jossa on sovittu 24 tunnin vuotuisesta työajan lisäämisestä. Lakisopimukseen perustuva työajan lisäys

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

valvoa, että lakeja ja työehtosopimusta noudatetaan oikein Ensihoitopalvelualaa koskevan työehtosopimuksen 22 :n mukaan:

valvoa, että lakeja ja työehtosopimusta noudatetaan oikein Ensihoitopalvelualaa koskevan työehtosopimuksen 22 :n mukaan: YKSITYISEN ENSIHOITOPALVELUALAN LUOTTAMUSMIESVAALIOHJEET YLEISTÄ Ensihoitopalvelualan työehtosopimuksessa on sovittu luottamusmiestoiminnasta ja Tehyyn järjestäytyneiden työtekijöiden oikeudesta valita

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle TURKU Hyvinvointitoimiala Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana Vammaispalvelut PL 364 20101 Turku Puh. 02 330 000 Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi

Lisätiedot

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA Yleistä Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat 30.8.2013 allekirjoittaneet työllisyys- ja kasvusopimuksen vuosille 2013 2016/2017. Tällä

Lisätiedot

Sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta

Sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta Sosiaalipalvelualan työehtosopimus Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta Työllisyys- ja kasvusopimuksen mukainen sopimusratkaisu 25.10.2013 Ensimmäinen sopimuskausi alkaa 1.3.2014 ja päättyy

Lisätiedot