JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN POLIISIJÄRJESTYS JYVÄSKYLÄSSÄ 1914 SYDÄN-SUOMEN KIRJAPAINOSSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN POLIISIJÄRJESTYS JYVÄSKYLÄSSÄ 1914 SYDÄN-SUOMEN KIRJAPAINOSSA"

Transkriptio

1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN POLIISIJÄRJESTYS JYVÄSKYLÄSSÄ 1914 SYDÄN-SUOMEN KIRJAPAINOSSA

2 Jyväskylän kaupungin Poliisijärjestys. I LUKU. Kaupungin asukkaita ja matkustajia koskevista ilmoituksista. 1. Talonomistaja on velvollinen joka vuosi kesäkuun 1 ja 20 Ilmoitus talojen asuk- päivien välisenä aikana antamaan poliisille tietoja niistä henkilöistä, joilla saman kuukauden 1 päivänä on ollut koti tahi tilakaistapäinen asunto talossa. 2. Jos joku muuttaa kaupunkiin, taikka jos se, jolla on kotinsa täällä, muuttaa toiseen asuntoon kaupungissa tahi sen ulkopuolella olevalle paikkakunnalle, on siitä ilmoitettava poliisille viimeistäänkin kolmantena päivänä muuttamisen jälkeen. Tämä ilmoitus on talonomistajan tehtävä, jos hän itse tahi joku, joka on häneltä vuokrannut huoneita talosta muuttaa pois tahi muuttaa sinne asumaan, mutta muussa tapauksessa sen, jokal on pitänyt tahi pitää muuttajaa luonansa, sekä isännän tehtävä palvelijoista ja muusta talonväestä. 3. Sen, joka ottaa luokseen matkustajia asumaan tulee jokaisen matkustajan saapumisesta ilmoittaa poliisille ennen kello kahtatoista seuraavana arkipäivänä. Jos joku pitää ammattinaan matkustajain majoittamista, tulee hänen sitäpaitsi pitää kirjaa niistä henkilöistä, joita hän tässä ominaisuudessaan vastaan ottaa. Ilmoitus asunnon muutoksesta. Matkustajien ilmoittaminen.

3 4 Sellaista ilmoitusta ei kuitenkaan vaadita: a) maalaisista, jotka ovat tulleet kaupunkiin myymään tavaroita torilla, kun täällä viipyminen ei jatku yli kolmen vuorokauden ; b) koululapsista ja c) läheisistä sukulaisista, joita joku ottaa luoksensa, jos oleskeleminen ei kestä neljäätoista vuorokautta kauvemmin. Matkustajien nimitaulu. 4 Jokaisessa hotellissa tahi muussa matkustajien majapaikassa tulee etuhuoneessa nippua taulu, joka osottaa matkustajien nimet ja heidän huoneidensa numerot. Työkirjan näyttäminen. Ololippu. Passin näyttäminen. Ilmoituskaavakkeet. Matkustajakirjan kaavake. 5. Toiselta paikkakunnalta kotoisinolevan työ- ja palvelusväen, joka kaupungissa hakee tahi vastaanottaa työtä tahi palvelusta ja siitä syystä joksikin ajaksi asettuu asumaan, tulee vuorokauden kuluessa tänne saapumisesta näyttää poliisille kotipaikkakunnalta saamansa työkirjat. Jos joku, joka oleskelee kaupungissa työkirjalla, haluaa siellä viipyä yli työkirjassa määrätyn ajan, saakoon hän poliisilta ololipun korkeintaan kuukauden ajaksi, jonka ajan kuluessa hänen on hankittava uusi työkirja. Sellaiselle henkilölle annettu passi, joka ei ole Suomen kansalainen, on näytettävä poliisille siitä erityisesti säädetyllä tavalla. 6. Ilmoitus, josta 1, 2 ja 3 :ssä mainitaan, on tehtävä Maistraatin vahvistaman kaavion mukaan, ja on poliisin annettava pyynnöstä ilmaiseksi kaavakkeita sellaisia ilmoituksia varten. Maistraatin asiana on niinikään 3 :ssä mainittujen matkustajakirjojen kaavion vahvistaminen.

4 II LUKU. Liikenteestä ja yleisestä järjestyksestä. 7. Poliisin tulee katsoa, ettei häiritä liikennettä ja yleistä järjes- Liikenteen tystä kaupungin alueen sisäpuolella, ja on ehdottomasti toteltava häiritseminen, häiritseminen. niitä ohjeita, joita poliisi tässä tarkoituksessa laillisesti antaa. a) Kävelemisestä. 8. Kansanjoukon, joka häiritsee liikennettä tahi yleistä järjestystä, tulee poliisimiehen kehoituksesta heti hajaantua. 9. Vaalitoimituksessa, kokouksessa, julkisessa näytännössä, rauta- Kokoukset tienasemalla, höyrylaivan lähtö- tahi tulopaikalla taikka muulla ja i a vaentun väentungokset. " s sellaisella paikalla tahi muussa sellaisessa tilaisuudessa, jossa tungosta saattaa syntyä, asettakoon poliisimies väkijoukon järjestettyyn riviin ja muutoinkin ryhtyköön tarpeellisiin toimenpiteisiin järjestyksen ylläpitämiseksi. 10. Jos tulipalossa tahi muussa sellaisessa tilaisuudessa havaitaan tarpeelliseksi sulkea tahi muutoin estää yleisöltä pääsy palopaikalle tahi kaupunginosaan, olkoon asiaan kuulumattomalle kielletty ilman palokunnan päällystön tahi poliisin lupaa menemästä suljetun alueen sisäpuolelle tahi vastoin heidän kieltoansa olemasta siellä. 11 Jalkakäytävällä tulee vastaantulijoiden väistyä oikealle; jolla on ajotie oikealle, ei kuitenkaan ole velvollinen astumaan ajotielle. Missä vilkas liikenne sellaista vaatii, tulee poliisin kussakin eri tapauksessa antaa ohjeita sen järjestämiseksi. Tulipalot. Liike jalkakäytävillä y. m.

5 12. Juhlasaatot Juhlasaatot ja kulkueet saavat kokoontua ja kulkea ainoas- ja kulkueet. taan ^aan a ajotiellä, j o e ja tulee osanottajien noudattaa niitä määräyksiä, joita poliisi esteettömän liikenteen ja järjestyksen ylläpitämistä varten antaa. 13. Polkupyörillä Jalkakäytävällä ei saa ajaa polkupyörällä eikä vetää käsikär- y. m. kulkeryjä, ^j^ kelkkaa tahi muuta sellaista, eikä kantaa esinettä tahi taakminenkaa, joka saattaa vahingoittaa, estää tahi haitata muita. Ampumaaseiden ku- kuljettaa tai kantaa ladattuina. Ampuma-aseita ei saa ilman erityistä poliisilaitoksen lupaa letus. ^S ku kul i ettaa tai kantaa 14. b) Ajamisesta. 15. Ajoneuvoilla liikuttakoon ainoastaan sitä tarkoitusta varten olevilla ajoteillä. Kadun sulke- Maistraatin määräyksestä sulettakoon katu tahi sen osa joko minen. täydellisesti tahi määrätyksi ajaksi vuorokaudesta sellaiselta liikenteeltä, jossa käytetään ajoneuvoja tahi määrättyä lajia ajoneuvoja; jos sellainen sulkeminen on ainoastaan tilapäisesti tarpeellinen, tapahtukoon se poliisin toimesta. 14. Jäällä kulke- Silloin kun kaupungin satamiin on asetettu varotustaulut, ei minen. saa kulkea jäällä kaupungin satamissa eikä mennä sinne. 16. Ajamis- Ajajan tulee mikäli mahdollista ajaa ainoastaan ajotien sitä ohjeita. puolta, joka on ajosuunnan oikealla puolella. Kun toiset ajoneuvot tulevat vastaan, on ajajan väistyttävä oikealle. Jos ajaja kääntyy toiselta kadulta toiselle, on kääntyminen, jos se tapahtuu oikealle, tehtävä lyhyessä mutta jos se tapahtuu vasemmalle, pitkässä kaaressa.

6 7 Jos joku ajaa toisen samaan suuntaan ajavan ohi, on hänen väistettävä viimeksimainitun vasemmalle puolelle ja tämän suunnattava kulkunsa oikealle. Ahdingossa on työajoneuvojen väistyttävä tahi pysähdyttävä henkilöitä kuljettavien ajoneuvojen tieltä. 17. Eteenpäin rientävän palo- ja poliisimiehistön sekä suletussa Väistymisestätävä tahi pysähdyttävä. Ajajan on sitäpaitsi väistyttävä tahi pysähdyttävä ruumissaattojen ja muiden juhlakulkueiden, sairasvaunujen sekä kadunkastelemiseen ja puhdistamiseen käytettävien vaunujen tieltä. 18. Hurjasta ajosta säädetään rikoslain 44 luvun 16 :ssä. Huolimatto- Ajaja ei saa ajaa huolimattomasti. masta ajamisesta- järjestössä marssivan sotaväen tieltä on muun liikenteen väistytsesta ja ajo- Ajonopeutta on vähennettävä: nopeudesta. a) ' Katujen l. kulmissa; nopeudesta. b) a) Katujen Vilkasliikkeisillä kulmissa; paikoilla; b) c) Teatterille Vilkasliikkeisillä tahi rautatieasemalle paikoilla; taikka muuhun sellaiseen paikkaan c) Teatterille tultaessa tahi ja sieltä rautatieasemalle lähdettäessä; taikka sekämuuhun sellaiseen paikkaan d) Ajettaessa tultaessa erittäin ja sieltä mäkisellä lähdettäessä; kadulla; sekä Käyden d) Ajettaessa on ajettava: erittäin mäkisellä kadulla; Käyden a) Pihaan on tultaessa ajettava: ja sieltä lähdettäessä; sekä b) a) Pihaan Paikoissa, tultaessa joista ja Maistraatti sieltä lähdettäessä; on niin määrännyt sekä ja joista julistuksilla b) Paikoissa, on ilmoitettu. joista Maistraatti on niin määrännyt ja joista julistuksilla Tavarain on kuljetukseen ilmoitettu. aijotut ajoneuvot ja maalaisajoneuvot saavat Tavarain niinikään kuljetukseen liikkua vaan aijotut hitaasti. ajoneuvot ja maalaisajoneuvot saavat niinikään liikkua vaan hitaasti. 19. Ajoneuvoja ei saa ilman pätevää syytä jättää seisomaan Ajoneuvojen kadulle. seisottaminen. Keskellä ajotietä, taikka missä katu päättyy, tahi katujen risteyksessä, tahi missä löytyy jalkakäytävä tahi missä jalkapolkua talvella pidetään auki yli kadun, eivät ajoneuvot saa seisahtua.

7 8 Ajoneuvoja ei saa myöskään jättää seisomaan niin pitkälle kadunkulmasta, että sen kautta aikaansaadaan haittaa liikenteelle. Poliisi voi kieltää ajoneuvojen pysähtymisen muullakin paikalla,, jos siitä syntyisi haittaa liikenteelle. 20. Hevosen syöttäminen tai muualle e kkuin m mihin lhin poliisi sen sallii. riisuminen. 21. Hevosen jät- Jos J o s kuljettaja poistuu ajoneuvojen luota jättämättä hevosta tammen täminen ka- toisen henkilön huostaan on hevosen etujalat sidottava tahi muudulletoin ryhdyttävä tyydyttävään toimenpiteeseen sitä varten, ettei se voi karata. Säikkyvää hevosta ei saa missään tapauksessa jättää tarpeenmukaisesti vartioimatta. Lyhty-, sähkölennätin-, telefoonijohtopylväisiin tahi muuhun sellaiseen ei saa sitoa hevosta. 22. Varotus- Henkilöitä, jotka ovat ajajan tiellä on varoitettava huutamalla, huuto. mutta a jos he eivät huutoa kuule, on ajajan väistyttävä tahi pysähdyttävä. 23. Tungos ajet- Jos syntyy tungosta, tahi jos liikenne muutoin saattaa häitaessassäriintyä siellä, missä ajoneuvoja on enemmälti koossa tahi liikkeessä, tulee poliisin ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin järjestyksen ylläpitämiseksi. 24. Rautatien Rautatien ylikäytävillä on paikalle asetettuja merkkejä ja ylikäytävät. rautatiepalvelijakunnan a tiepalvelijakunnan ohjeita tarkasti noudatettava. 25. Vetoeläimen Ajoneuvoille ei saa panna niin suurta kuormaa, eikä niitä rasittaminen. saa sjn sillä a tavoin kuormittaa, että vetojuhtaa liiaksi Hevosta ei saa syöttää tahi jättää valjaista riisuttuna kadulle rasitetaan.

8 9 Hevosia, jotka sairastavat tarttuvaa tautia tahi näkyväistä ulkonaista vammaa, kuin myös uuvuksissa olevia eläimiä, ei saa käyttää työhön. Hevonen, joka on tunnettu purevaksi, on pidettävä varustet- Pureva hetuna lujalla kuonokopalla. vonen Kuorman ja ajoneuvojen yhteenlaskettu paino ei saa nousta Kuorman yli viidentuhannen (5000) kilogramman; kuitenkin myöntäköön suuruus- suuruus. kaupungininsinööri, pyynnöstä, tilapäisesti poikkeusta siitä, mitä niin muodoin on säädetty. Jos harkitaan, että sillalla tahi muulla paikalla mainitun pai- Kuorman noinen kuorma saattaa vaaranalaiseksi sillan tahi ajotien kestävyyden, taikka muuten voi aikaansaada vahinkoa, tulee Maist- kiinnittäminen ja suo- klinnittaml ' jaaminen. i i - i u - i i -i n jääminen. raatin antaa erityinen määräys kuljetuksesta sellaisella paikalla, joka raatin määräys antaa erityinen on julistuksella määräys paikalla kuljetuksesta ilmoitettava. sellaisella paikalla, joka määräys on julistuksella paikalla ilmoitettava. 27. Kuljetettavien esineiden tulee olla ajoneuvoihin niin kiinnitettyinä, etteivät ne matkalla saata irtautua, ei peljästyttää hevosta eikä aikaansaada kuorman kaatumista, ei vahingoittaa ajajaa tahi kulkijaa, eivät ne myöskään saa kokonaan tahi osaksi laahata maassa* ajoneuvojen jälessä. 28. Levyt, vitjat, kiskot, koneosat ja muut sellaiset esineet ovat niin pantavat kuormaan, ettei kuljetettaessa synny häiritsevää räminää. Kalkin, jauhetun liidun, hiilien, punavärin ja muiden sellaisten aineiden, jotka saattavat pölytä tahi levittää ilkeää hajua tahi tahrata kadun, tulee kuljetettaessa olla niin suojatut, että sellaiset haitat vältetään. 29. Kakkulavaljaat ovat kielletyt, paitsi erittäin raskaita kuormia Kakkulaval- kuljetettaessa. jaat i ja! a kui kulkuset. Reellä ajettaessa on käytettävä heliseviä kelloja tahi " kulkusia.

9 Ajaja. Ajoneuvojen kuljettajalla tulee olla tarpeellinen taitavuus ja tottumus ajamaan, ja on hänen matkalla noudatettava välttämätöntä tarkkaavaisuutta, eikä hän saa olla juovuksissa. Kuuttatoista vuotta nuorempaa henkilöä ei saa ilman erityistä poliisin lupaa käyttää ajoissa. Joka ajoon lähettää kelpaamattoman tahi muutoin sopimattoman henkilön, on edesvastuun alainen. Kun ajoneuvot ovat liikkeessä, tulee kuljettajalla olla sellainen paikka ajoneuvoissa, että hän esteettömästi voi nähdä tien ajoneuvojen edestä ja molemmilta puolilta, taikka on hänen käytävä niiden sivulla, valmiina tarvittaessa heti pysäyttämään ajoneuvot. Ajoneuvojen Kärryjen tahi reen työntäminen on sallittu ainoastaan, jos työntäminen, työntäminen. kuljettaja näkee tien ajoneuvojen edestä ja molemmilta puolilta. Kuljettaja ei saa matkalla käydä jalkakäytävällä. Ruoska. Muunlaista kun läiskäruoskaa ei saa käyttää. c) Ratsastamisesta. Ratsastaminen. 31. Ratsastamisen suhteen noudatettakoon soveltuvissa kohdin :ien sekä 30 :n 1 ja 3 kohdan määräyksiä. d) Henkilöiden ja tavarain ammattimaisesta kuljetuksesta. 32. Vuokra-ajurit Paitsi niitä, jotka säädetyssä järjestyksessä ovat hankkineet y.m. ammatti- itselleen luvan vuokra-ajureina tahi kuorma-ajureina, tahi autokuljettajat. mobiililla, mobiilillä, höyrypurrella tahi tahi moottoriveneellä palvella yleistä liikennettä, älköön kukaan muu tarjoutuko yleisesti sillä tavoin kuljettamaan ihmisiä tahi tavaroita. kuljettajat.

10 11 e) Eläimistä. 33. Kun suurempia eläimiä kuljetetaan, ovat nämät talutettavat ajotietä pitkin joko niin sidottuina tahi paimennettuina, etteivät ne voi aikaansaada häiriötä taikka estää liikettä; taikka kuljetettavat häkissä tahi sopivissa ajoneuvoissa; ja on vältettävä sellaista kohtelua, jolla tuotetaan eläimille tarpeettomasti tuskaa. Eläinten kuletus. 34. Hevosten, nautojen, sikojen, lampaiden, vuohien, kanojen ja Eläinten kul- muiden kotieläinten ei saa sallia kuljeksia kaupungilla; ei myös- jakeleminen jeskeleminen kaupungilla. kään saa sellaisia eläimiä laskea vapaina laitumelle palokaduille. ^P 11 "? 1 Koira on varustettava kaulavyöllä, joka osottaa omistajan nimen ja asunnon. Jos tavataan vartioimaton kotieläin taikka irtonainen koira ilman sellaista kaulavyötä, kuin ylempänä on sanottu, ottakoon poliisi eläimen haltuunsa. Jos omistaja on tunnettu, on hänelle siitä heti ilmoitettava. Jos hän ei vaadi eläintä takaisin, myytäköön se julkisella huutokaupalla. Koira tahi kissa, jota ei kolmen päivän kuluessa pyydetä takaisin, tapettakoon. Ennenkuin eläin annetaan takaisin omistajalleen, on hänen maksettava kustannukset eläimen talteenottamisesta ja hoidosta. 35. Koiraa ei saa pitää niin, että sen haukunta tahi ulvonta käy Koirain hau- vaivaksi. kunta, ' vihaisuus y. m. Kiimainen narttu, niin myös koira, joka on tunnettu pahanilkiseksi, on pidettävä suljetussa paikassa. 36. Jos tarttuva tauti ilmestyy eläimiin, on niitä määräyksiä nou- Eläintaudit, Eläintaudit. datettava, joita viranomaiset antavat taudin tarttumisen toisiin eläimiin tahi ihmisiin " välttämiseksi.

11 12 f) Yleisestä järjestyksestä. 37. Omaisuuden Kaikenlainen yleisen tahi yksityisen omaisuuden raiskaaminen raiskaaminen kaupungissa tahi sen alueella on kielletty. ja. J roskien.f S. le Yleisö ei saa puistoissa ja ia istutuspaikoissa käydessään jättää jättäminen. jättäminen. sinne, paperia, ruuan.. jätteitä.. tahi. muita. jätteitä,. vaan ovat ne sinne pantava paperia, niitä varten ruuan osoitettuihin jätteitä tahi säiliöihin. muita jätteitä, vaan ovat ne pantava niitä varten osoitettuihin säiliöihin. 38. Metsästäminen. pyytää kaupungissa tahi sen lähimmässä ympäristössä. 39. Räjähdys-ai- Kaupungissa tahi sen lähimmässä ympäristössä ei saa oikeuneiden poltdettomasti ampua laukauksia, polttaa ruutia, ilotulitusaineita tahi taminen. i Lintuja tahi muita otuksia ei saa metsästää eikä muutenkaan muunlaisia räjähtäviä aineita. muunlaisia räjähtäviä aineita. Yleisön va- Kadulla tahi toisen alueella ei saa ilkivaltaisesti särkeä lasia hingoittami- nen, pallon- laikka sinne heittää siruja nauloja tahi sellaisia esineitä, jotka Yleisön va- Kadulla tahi toisen alueella ei saa ilkivaltaisesti särkeä lasia taikka sinne heittää siruja nauloja tahi sellaisia esineitä, jotka hingoittaminen, pa on saattavat estää saa^ava^ estää tahi tahi vahingoittaa vahingoittaa yleisöä. yleisöä. heitto, leikit ja heitto, mäenlasku. leikit Niinikään ei. saa muualla kuin. y pihamaalla tahi. muulla yksityisellä Niinikään alueella ei heitellä saa muualla kiviä taikka kuin pihamaalla ampua jousella, tahi muulla kumilingolla yksi-, 'a mäenlasku tyisellä tahi sen alueella kaltaisella heitellä aseella. kiviä Paitsi taikka yksityisellä ampua jousella, alueella kumilingolla tahi sitä tahi tarkoitusta sen kaltaisella varten osoitetuilla aseella. Paitsi paikoilla yksityisellä ei saa alueella myöskään tahi lyödä sitä tarkoitusta tahi potkia varten palloa, heittää osoitetuilla kiekkoa paikoilla tahi olla ei saa lumisilla, myöskään laskea lyödä mäkeä taikka potkia ruveta palloa, leikkeihin heittää kiekkoa tahi kisoihin, tahi olla jotka lumisilla, saattavat laskea häiritä mä- tahi keä liikennettä taikka ja ruveta yleistä leikkeihin järjestystä. tahi kisoihin, jotka saattavat häiritä liikennettä ja yleistä järjestystä. 40. Väkijuomien Väkijuomien nauttiminen kadulla, palokadulla, puistoissa, nauttnmnen. nauttiminen. pungin Un n lähimmässä ympäristössä, porttiholvissa tahi rappukäytävissä taikka toisen pihamaalla on kau- kielletty. Säädyllisyyden häärit- häirit- den seminen. 41. Älköön kukaan julkisesti puvullaan tahi puheillaan tahi käytöksellään loukatko säädyllisyyttä taikka häiritkö yleistä järjestystä.

12 Niinikään on kielletty esiintymästä naamioituna muualla kuin Naamioimi- yksityisessä seurassa, jollei siihen, erityisessä tapauksessa, poliisi nen. - ole antanut lupaa. 42. Kilpiä tahi markiiseja ei saa kiinnittää tahi muulla tavoin Kilpien tai panna, eikä myytäviksi aijottuja tavaroita taikka sellaista asettaa markiisien kiinnittä- tonttirajan ulkopuolelle, jollei Maistraatti ole antanut siihen lupaa; sellaista lupaa ei kuitenkaan vaadita: 11. i i! minen. minen. paa; sellaista lupaa ei kuitenkaan vaadita: a) talon seinään, porttiin tahi lauta-aitaan kiinnitetyistä kiivistä ja senkaltaisista esineistä, jotka ovat asetetut vähintäin a) talon seinään, porttiin tahi lauta-aitaan kiinnitetyistä kiivistä ja senkaltaisista esineistä, jotka ovat asetetut vähintäin kahden kokonaisen ja yhden kymmenesosan (2,l) metrin korkeudelle ajotiestä ja eivät pistä tonttirajan ulkopuolelle enem- kahden kokonaisen ja yhden kymmenesosan (2,l) metrin korkeudelle ajotiestä ja eivät pistä tonttirajan ulkopuolelle enemmän kuin kolmesataa (300) millimetriä, taikka, jos ne ovat kiinmän kuin kolmesataa (300) millimetriä, taikka, jos ne ovat kiinnitetyt alemmaksi, eivät ulkone enemmän kuin sataviisikymmentä nitetyt alemmaksi, eivät ulkone enemmän kuin sataviisikymmentä (150) millimetriä tonttirajasta; ja (150) millimetriä tonttirajasta; ja b) markiiseista, jotka ovat pannut vähintäin kaksi kokonaista b) markiiseista, jotka ovat pannut vähintäin kaksi kokonaista ja yksi kymmenesosa (2,l) metriä korkealle ajotiestä. ja yksi kymmenesosa (2,l) metriä korkealle ajotiestä. 43. Ilmoituslehtisiä, ilmoituksia ja muita yksityisiä tiedonantoja Ilmoitusten mitä laatua tahansa ei saa ilman asianomaisen lupaa panna rakennuksiin tahi muuhun omaisuuteen, niinkuin aitauksiin, lyhtypylväisiin ja muihin sellaisiin. Julistuksia sekä kilpiä tahi muita merkkejä, jotka koskevat yleisöä, olkoon asianomainen viranomainen oikeutettu kiinnittämään myöskin yksityisen talonomistajan rakennukseen, porttiin tahi aitaan. 44 kiinnittämi-nen seiniin. Iinnitt. Talonomistaja on velvollinen, Maistraatin lähemmin antaman Osotenumero määräyksen mukaan, yleisesti näkyvälle paikalle taloonsa panemaan sen osotenumeron ja kulmataloissa, molemmin puolin kulmaa sitä paitsi metallilevyt, jotka osottavat kadun Ja ja katukllvet katukilvet. - nimen Kaupungin rannoilla ei saa uida muualla kuin sitä tarkoitusta varten osoitetuilla paikoilla. Uiminen.

13 14 Onkiminen. Kerjääminen. Onkiminen laivasilloilta ja muualta, missä tämä voi saattaa liikkeelle haittaa on kielletty. 46. Kerjäämiskiellosta on erityisesti säädetty. Näytännöt. III LUKU. Julkisista näytännöistä. 47. Julkista näytäntöä ei saa panna toimeen, jollei ole siihen kirjallisesti hankittu poliisin lupaa ja suoritettu tarkoitusta varten säädettyjä maksuja; ja on tarkasti noudatettava niitä määräyksiä, joita poliisi, myöntäessään luvan sellaiseen näytännön pitämiseen, antaa järjestyksen ja hyvän tavan ylläpitämiseksi sekä palomestari tulenvaaran välttämiseksi. Julkiseksi näytännöksi katsotaan teatteri-, sirkus-, varieteeja akrobaattinäytäntö, konsertti, tanssi, naamiaiset, eläin- tahi vahakuvanäyttely, kosmoraama, panoraama, kinematograafi tahi muu senvertainen näyttely, karusellin toimeenpaneminen, positiivin soittaminen ja sellainen, josta sanomalehdissä tahi muulla tavalla julkisesti kuulutetaan, tahi jota pidetään kadulla tahi ravintolassa tahi muussa yleisessä huvihuoneessa, jonne päästetään yleisöä tahi muutoin julkisesti joko pääsymaksulla tahi ilman sitä. 48. Poliisipäälliköllä tahi sihteerillä, samoin sillä poliisimiehellä, jonka päällystö on siihen valtuuttanut, on vapaa pääsy julkiseen näytäntöön. Jos poliisilta kielletään pääsy, taikka jos näytännön havaitaan tarkoittavan tahi sisältävän sellaista, joka on lakia ja hyvää tapaa vastaan, taikka jos siinä tapahtuu epäjärjestyksiä, joita ei saateta välittömästi ehkäistä poistamalla syyllinen tahi syylliset, taikka jos rikotaan niitä määräyksiä, jotka ovat annetut näytäntölupaa myönnettäessä, on läsnäolevalla poliisimiehellä valta keskeyttää näytäntö ja kieltää sen jatkaminen.

14 Lupaa julkisen näytännön toimeenpanemiseen älköön kiellettäkö, jollei katsota näytännön olevan lakia ja hyvää tapaa vastaan, taikka häiritsevän lähistön asukkaita tahi yleisöä. 50. Näytännöt ja keilanheitto sekä muut sellaiset huvit älkööt Näytäntöjen olko sallitut kello kymmenen jälkeen illalla, jos ne saattavat ija a huvitusten aika. häiritä lähistön asukkaita. IV LUKU. Toista, Töistä, jotka saattavat häiritä liikennettä tahi yleisöä. 51. Töitä, jotka saattavat häiritä liikennettä, älköön, alempana Liikennettä mainittuin poikkeuksin, toimitettako kadulla, jollei ole saatu eri- häiritsevät tyot työt. tyistä lupaa Maistraatilta. " Noudattamalla mitä tässä luvussa on säädetty, suoritettakoon kuitenkin: a) aluksien, rautatievaunujen ja ajoneuvojen lastaamista ja purkamista; b) kilpien, markiisien ja sellaisten kiinnipanoa tahi poisottamista sekä talojen, porttien ja lauta-aitojen maalaus- ja muita töitä, joita varten ei tarvita muita telineitä kuin muutettavia tikapuita; c) telefoni-, valo-, voima- ja muiden sellaisten johtojen, joiden asettamiseen on aikaisemmin saatu lupa, panoa, kunnossapitoa ja poistamista; ja d) töitä, jotka tarkoittavat kadun kunnossapitoa ja puhdistamista. Asfaltin ja 52. g. tervan keittäminen sekä Asfaltin ja tervan keittäminen ja metallin sulattaminen kadulla metallien a n; en sulattaminen. _ tapahtukoon ainoastaan erityisellä Maistraatin antamalla luvalla, luvalla.

15 Töiden jou- Työt, jotka mainitaan 51 ja 52 :n toisessa kohdassa, ovat duttaminen tarpeellisella nopeudella loppuun saatettavat. ja työneuvo- yoneuvo Aineet ja ia työkalut, jotka tarvitaan kadulla toimitettavaa työtä J jen jen kokoakokoa- ' '.. ', minen. varten, ovat, mikäli mahdollista, pantavat kokoon niin, etteivät häiritse varten, ovat, liikennettä mikäli ja, mahdollista, sitten kun pantavat on lakattu kokoon niitä tarvitsemasta, niin, etteivät häiritse heti korjattavat liikennettä pois. ja, sitten kun on lakattu niitä tarvitsemasta, heti Muuten korjattavat ei saa pois. esineitä, jotka ovat esteeksi liikenteelle, ilman Maistraatin Muuten ei lupaa saa panna esineitä, varastoon jotka ovat tahi esteeksi jättää kadulle. liikenteelle, ilman Maistraatin lupaa panna varastoon tahi jättää kadulle. 54. Katu-osan Maistraatin asiana on luvan antaminen rakennusaine-varastoa aitaaminen. (. tahi an ; muuta a semmoista tarkoitusta varten tarvittavan katuosan erilleen aitaamiseen sekä niiden ehtojen vahvistaminen, joilla erilleen aitaaminen saa tapahtua. 55. Kadun sulke- Jos rakennustyötä varten tahi muusta sellaisesta syystä mmen. minen. jetaan katu tahi osa katua, taikka pannaan varastoon tahi jätetään kadulle esineitä, jotka ovat esteeksi liikenteelle, on paikka aitauksella tahi muulla tavoin selvästi merkittävä ja hämärän tultua pidettävä tarpeenmukaisesti valaistuna yleisölle varoitukseksi. Yleisöä häi- Työhön, joka saattaa räminällä tahi muulla kolinalla häiritä ritsevät työt. yleisöä, on ryhdyttävä sillä tavalla, että sellaisen häiriön syntymistä mikäli mahdollista vältetään. 56. Vaatteiden Vaatteita ei saa pestä, huhtoa tahi kartuta eikä muuta sel- peseminen ja laista työtä tehdä muualla kuin siihen tarkoitukseen määrätyillä sul- huuhtominen, huuhtominen. paikoilla ja noudattamalla niitä ohjeita, joita siitä on annettu. 57. Vaatteiden Mattoja, huonekaluja ja vaatteita älköön piestäkö ja y- -r yy täkö kadulla, ulkoparvekkeella tahi kadulle päin olevassa ikku- pölytet- y. m. pölyyttäminen, tuu-...,.,. lettaminen ja nassa, > eikä ka ripustettako sinne sinne vaatteita tuulettumaan tahi tahi kuiva- kuivataminenkuivaaminen, kuivaaminen. maan.

16 Halkoja, puutavaroita ja muuta sellaista ei saa purkaa jalka- Tavaroiden käytävälle, vaan ainoastaan jalkakäytävän äärellä olevalle ajo- Ppurkaminen i& ja. pms pois korjaaminentielle, ja ovat ne hetimiten sieltä pois korjattavat. Ei ' myöskään saa halkoja, puutavaroita. ja. muita. rakennusaineita, Ei myöskään joita tuodaan saa halkoja, rautateitse, puutavaroita panna kokoon ja muita kadulle, rakennus- vaan jääminen. aineita, ovat ne joita suoraan tuodaan vaunuista rautateitse, lastattavat panna ajoneuvoille. kokoon kadulle, vaan ovat ne suoraan vaunuista lastattavat ajoneuvoille. 59. Kivien,, V1 hie- a n ja mul- Maalta, joka ei ole luovutettu yksityisen käytettäväksi, saa. ' kkan,....,.,, i...! a mui " ottaa kiviä, hiekkaa, soraa, multaa ja savea ainoastaan asianomaisen kaupunginviranomaisen luvalla. an m ot> ottaa kiviä, hiekkaa, soraa, multaa ja savea ainoastaan asian- jlan y.m. ottaminen. omaisen kaupunginviranomaisen luvalla. taminen. Kaupungin alueen sisällä älköön otettako jäitä tahi hakattako Jään ottaminen ja avan- Kaupungin alueen sisällä älköön otettako jäitä tahi hakattako Jään ottamiavantoa muuanne kuin sitä varten osoitettuihin paikkoihin. nenja tojen avan- teko. avantoa muuanne kuin sitä varten osoitettuihin paikkoihin. Kaivettu avanto on aidattava tahi muuten tarkoitusta vastaavalla tavalla merkittävä. Kaivettu avanto on aidattava tahi muuten tarkoitusta vas- )en taavalla tavalla merkittävä. 60. Jos kiven louhimista on toimitettava asutun paikan läheisyydessä, tahi kadulla tahi tontilla, on siitä ainakin vuorokautta mmen. minen. ennemmin ilmoitettava poliisille. Sellaiseen työhön ei saa ryhtyä yöllä tahi pimeällä ajalla ilman erityistä Maistraatin lupaa. Jokainen panos on huolellisesti peitettävä, sekä, ennen laukaisemista, vahteja asetettava ja varoitushuutoja annettava. Ladattaessa ei saa käyttää rautaista sankkineulaa eikä sellaisesta metallista tehtyä latauspuikkoa, ellei latauspuikon pää ole messingöity. 61. Tässä luvussa annettujen määräysten noudattamisesta ja muu- Vastuunalaiten vaadittavista varovaisuustoimenpiteistä on vastuunalainen se, suus. - joka toimittaa tahi johtaa työtä, mutta myöskin, jos erityistä työnjohtajaa ei ole otettu ja hyväksytty, se jonka puolesta työtä Kivien louhi- tehdään.

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki YLEISÖTILAISUUDET JA YLEISET KOKOUKSET - Kokoontumislaki KOKOONTUMISLAKI Lain tarkoituksena perustuslaissa säädetyn kokoontumisvapauden turvaaminen Lakia sovelletaan sekä yleisötilaisuuksiin että yleisiin

Lisätiedot

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 72/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Tieliikennelaissa määriteltäisiin

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisältö 1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... 3 1.1 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ASUMISTA VARTEN... 3 1.1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.2 VELVOITTAVUUS... 3 1.1.3 YHTEISET ALUEET... 3 1.1.4 JÄTEHUOLTO... 3 1.1.5 PYSÄKÖINTI... 3

Lisätiedot

Järjestyssäännöt. siitä ilmoittamaan Maistraatille sekä poliisiviranomaisille.

Järjestyssäännöt. siitä ilmoittamaan Maistraatille sekä poliisiviranomaisille. Järjestyssäännöt Jyväskylän kaupungin pika-ajureille. Henkilö, joka haluaa saada oikeuden harjoittaa pika-ajurin ammattia, olkoon velvollinen, oheenliittämällä papinkirjan sekä poliisiviranomaisen antaman

Lisätiedot

Säännö. Hevoisystäväin yhdistykselle. Eläinsuojelusja. -5-3^s^ Lappeenrannan kaupungin ja Lappeen pitäjän. Lappeenrannan kirjapainossa, 1893

Säännö. Hevoisystäväin yhdistykselle. Eläinsuojelusja. -5-3^s^ Lappeenrannan kaupungin ja Lappeen pitäjän. Lappeenrannan kirjapainossa, 1893 "" ' Säännö Lappeenrannan kaupungin ja Lappeen pitäjän Eläinsuojelusja Hevoisystäväin yhdistykselle. Vahvistettu 7 päivänä Lokakuuta 1887. -5-3^s^ Lappeenrannassa, Lappeenrannan kirjapainossa, 1893 F"

Lisätiedot

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti?

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti? Testamentin teko-ohjeet YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin, sisarusten lapsiin, isovanhempiin ja heidän lapsiinsa

Lisätiedot

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ 300 000 LIITE C 2453 KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ Soveltamisala 300 001 (1) Vaarallisten aineiden kuljetus henkilöitä kuljettavissa ajoneuvoissa,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rikesakkorikkomuksista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rikoslain (39/1889) 2 a luvun 8 :n 2 momentin ja 9 :n 8 momentin nojalla, sellaisina kuin ne ovat 2 a luvun

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

Säännöt. Yhdistykselle. Eläinsuojelus- jahevosystäväin. Lappeenrannan ja Lapveden /%M. Lappeenrannan Kirjapainossa, Lappeenrannassa,

Säännöt. Yhdistykselle. Eläinsuojelus- jahevosystäväin. Lappeenrannan ja Lapveden /%M. Lappeenrannan Kirjapainossa, Lappeenrannassa, Säännöt Lappeenrannan ja Lapveden Eläinsuojelus- jahevosystäväin Yhdistykselle. Lappeenrannassa, Lappeenrannan Kirjapainossa, 1903 0000000000000 /%M Viipurin läänin Kuvernöörin päätös Lappeenrannan ja

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssä määrätyllä tavalla, säädetään: 1 luku. Yleisiä säännöksiä.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssä määrätyllä tavalla, säädetään: 1 luku. Yleisiä säännöksiä. D 13 N:o 488 Laki helposti leviävien eläintautien vastustamisesta. Annettu Helsingissä 10 päivänä joulukuuta 1960 Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssä määrätyllä

Lisätiedot

Oulun. Säännöt. Polkupyörä-Yhdistyksen. Oulussa, B. B. Bergilahlin kirjapainossa, 1892.

Oulun. Säännöt. Polkupyörä-Yhdistyksen. Oulussa, B. B. Bergilahlin kirjapainossa, 1892. Oulun Polkupyörä-Yhdistyksen Säännöt. Oulussa, B. B. Bergilahlin kirjapainossa, 1892. ' t ' 4- /\ f CT) /f)... I l I r1v S / / 4-4- /S. J } l flufieenyo htaja. Stizj-uzi. Oulun Polkupyörä-Yhdistyksen

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

22 Hirvieläinten metsästyksessä käytettävät varusteet Kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, hirven, valkohäntäpeuran ja metsäpeuran

22 Hirvieläinten metsästyksessä käytettävät varusteet Kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, hirven, valkohäntäpeuran ja metsäpeuran RHY 22 Hirvieläinten metsästyksessä käytettävät varusteet Kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, hirven, valkohäntäpeuran ja metsäpeuran metsästyksessä metsästykseen osallistuvien on käytettävä oranssinpunaista

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

AULANGON LUONNONSUOJELUALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

AULANGON LUONNONSUOJELUALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ METSÄNTUTKIMUSLAITOS Määräys 18.11.1996 Nro JS IO Sisältöalue Aulangon luonnonsuojelualueen järjestyssääntö Säännökset, joihin toimivalta perustuu Luonnonsuojelulaki 7111923: 3, muut L 672/91: 16d Kohderyhmät

Lisätiedot

Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa

Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa Arto Taskinen Pelastuspäällikkö VR-Yhtymä Oy 31.1.2018 Osapuolet ja velvollisuudet vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa

Lisätiedot

Oy. Miilu-Kaasu. E-S-puuhiilikaasuttimien KÄYTTÖ- JA HOITO-OHJEET HELSINKI. Korjaamo: Pitkänsillanranta 11 Puh

Oy. Miilu-Kaasu. E-S-puuhiilikaasuttimien KÄYTTÖ- JA HOITO-OHJEET HELSINKI. Korjaamo: Pitkänsillanranta 11 Puh E-S-puuhiilikaasuttimien KÄYTTÖ- JA HOITO-OHJEET Oy. Miilu-Kaasu HELSINKI Konttori: Bulevardi 5 Puh. 23 007 ja 66 670 Korjaamo: Pitkänsillanranta 11 Puh. 71 827 E "S-puuhiilikaasuttimien käyttö- hoito-ohjeet

Lisätiedot

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Lakiehdotukset 1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 11 päivänä toukokuuta 1979 annetun lain

Lisätiedot

Waasan läänin. Sylvia yhdistyksen. Säännöt. Xikolainkanpuiiki, Wasa Nyheterin kirjapaino, 1896

Waasan läänin. Sylvia yhdistyksen. Säännöt. Xikolainkanpuiiki, Wasa Nyheterin kirjapaino, 1896 Waasan läänin Sylvia yhdistyksen Säännöt. Xikolainkanpuiiki, Wasa Nyheterin kirjapaino, 1896 Tämän yhdistyksen tarkoitus on nuorten sydämmissä koettaa herättää rakkautta ja myötätuntoisuutta eläimiä kohtaan,

Lisätiedot

Muukon haulikkoradan turvallisuussäännöt

Muukon haulikkoradan turvallisuussäännöt Säännöt julkaistu 7.4.2016 Muukon haulikkoradan turvallisuussäännöt Tärkeimpiä asioita ovat mm. seuraavat: - aseen (tyhjänkin) saa suunnata vain ampuma-alueen suuntaan - ampumalinjan etupuolelle saa mennä

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET JA KIINTEISTÖNHOITO 11 Ajoneuvojen, koneiden, veneiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Yritystonttitoimisto Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 267 Alueen vuokraus Rakennusliike Reponen Oy:lle varastointia varten Malminkartanosta (Honkasuo) HEL 2016-009047 T 10 01 01 04 S0133-127 Päätös Vuokranantaja Päättäjä

Lisätiedot

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI:

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: Taloyhtiön tiedot: Taloyhtiön nimi: Isännöitsijän nimi: Osoite: Puhelin/sähköpostiosoite: Osakkaan tiedot: Nimi:

Lisätiedot

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013 Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Osakkeenomistajan remontit Kunnossapito- tai muutostyö Kunnossapitotyöt: Yhtiön kunnossapitoa on kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Satakissa ry. Nimi ja kotipaikka. Tarkoitus ja toiminta. Jäsenyys

SÄÄNNÖT. Satakissa ry. Nimi ja kotipaikka. Tarkoitus ja toiminta. Jäsenyys SÄÄNNÖT Satakissa ry Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Satakissa ry, josta näissä säännöissä käytetään nimeä yhdistys ja sen kotipaikka on Porin kaupunki ja toimialueena koko Suomi. Yhdistyksen

Lisätiedot

N:o 526 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ

N:o 526 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ 1644 N:o 526 11 000-11 099 11 100-11 107 LIITE B OSA II LUOKKIEN 1-9 VAARALLISTEN AINEIDEN KULEJTUKSIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET, JOTKA TÄYDENTÄVÄT TAI KORJAAVAT OSAN I MÄÄRÄYKSIÄ Yleistä LUOKKA 1. RÄJÄHTEET

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT A. YLEISET SÄÄNNÖT 1. Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Lisätiedot

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ?

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? MITÄ OVAT JOKAMIEHENOIKEUDET? Suomessa jokainen lapsi ja aikuinen saa nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Jokamiehenoikeudet eivät katso

Lisätiedot

Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö

Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 17.11.2015 Rakentaminen vastoin lupapäätöstä tai vanhaksi menneet luvat ei ylipäätään pitäisi tapahtua

Lisätiedot

Poliisin rooli paikallisessa liikenneturvallisuussuunnittelussa ja liikennejärjestelyissä

Poliisin rooli paikallisessa liikenneturvallisuussuunnittelussa ja liikennejärjestelyissä Poliisin rooli paikallisessa liikenneturvallisuussuunnittelussa ja liikennejärjestelyissä Karhukuntien liikenneturvallisuus- ja koulukuljetusseminaari 4.10.2012 Tuomo Katajisto komisario Satakunnan poliisilaitos

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. N: o 188. Kiertokirj e

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. N: o 188. Kiertokirj e POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1950 N:o 188 N: o 188. Kiertokirj e posti- ja lennätinlaitoksen palkannauttijoilta toimitettavista ennakkopidätyksistä sekä posti- ja lennätinlaitoksen

Lisätiedot

Helsinki 1927 Yhteiskirjapaino Osakeyhtiö

Helsinki 1927 Yhteiskirjapaino Osakeyhtiö Helsinki 1927 Yhteiskirjapaino Osakeyhtiö ...... n koneosuuskunnan ohjesääntö. Yleisiä m~äräyksiä. 1 Luku. 17uorojä1 jestyksen määrääminen. Maksut koneiden käyttämisestä. 1. Koneiden käyttö kautena tulee

Lisätiedot

1. Yhdistyksen nimi on Kaakkois-Suomen Verovirkailijat r.y., kotipaikkana Kouvolan kaupunki.

1. Yhdistyksen nimi on Kaakkois-Suomen Verovirkailijat r.y., kotipaikkana Kouvolan kaupunki. KAAKKOIS-SUOMEN VEROVIRKAILIJAT R.Y:N SÄÄNNÖT Hyväksytty yhdistyksen vuosikokouksessa 23.11.2011 1. Yhdistyksen nimi on Kaakkois-Suomen Verovirkailijat r.y., kotipaikkana Kouvolan kaupunki. Tarkoitus 2.

Lisätiedot

Pysäköinninvalvonta ja pysäköintipalvelut

Pysäköinninvalvonta ja pysäköintipalvelut Pysäköinninvalvonta ja pysäköintipalvelut Jakelu- ja kuljetusliikenteen ympäristöasiat -seminaari 7.11.2018 Kaija Kossila Kunnallinen pysäköinninvalvoja Tehtävät 1(2) Valvonta Pysäköintivirheiden ja joutokäynnin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Rakennustyön keskeyttäminen / 11-6-1 / Pohjolankatu 18 / käyttövesiputkiston korjaustyö Vs. rakennustarkastaja Ilkka Korhonen Alueellinen

Lisätiedot

Päämajakoulu LIIKENNE- TURVALLISUUS- SUUNNITELMA

Päämajakoulu LIIKENNE- TURVALLISUUS- SUUNNITELMA Päämajakoulu LIIKENNE- TURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2008 SÄILYTÄ TÄMÄ!!! PÄÄMAJAKOULUN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. Yleinen liikennekasvatus Liikenneturvallisuussuunnitelma on laadittu oppilaiden koulumatkojen

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY. Yhdistyksen säännöt

MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY. Yhdistyksen säännöt MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY Yhdistyksen säännöt Säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Maanmittauslaitoksen tekniset MATE ry, josta näissä säännöissä käytetään nimitystä liitto. Sen kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 27/2011 vp. Hallituksen esitys rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 27/2011 vp. Hallituksen esitys rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 27/2011 vp Hallituksen esitys rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta erityisesti terrorismin ja rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi tehdyn neuvoston päätöksen täytäntöönpanoa

Lisätiedot

Partalanmäen tehostetun. palveluasumisen yksikkö. sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Partalanmäen tehostetun. palveluasumisen yksikkö. sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Partalanmäen tehostetun palveluasumisen yksikkö sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Tehostettu Palvelukoti on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat paljon ympärivuorokautista hoivaa. Asiakkaat valitaan

Lisätiedot

välisenä aikana (3) - itä ei ole rokotettu afrikkalaista hevosruttoa vastaan/ - se on rokotettu afrikkalaista hevosruttoa vastaan.../. /..

välisenä aikana (3) - itä ei ole rokotettu afrikkalaista hevosruttoa vastaan/ - se on rokotettu afrikkalaista hevosruttoa vastaan.../. /.. 3134 TERVEYSTODISTUS (1) LIITE A Tämä todistus on laadittava lomakkeelle, jossa on sama teksti sekä lähettävän että vastaanottavan maan virallisella kielellä. Terveystodistuslomakkeet tilataan maa- ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Kiinteistövirasto 39/2015 Tonttiosasto Yritystonttitoimisto 18.03.2015 Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Kiinteistövirasto 39/2015 Tonttiosasto Yritystonttitoimisto 18.03.2015 Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) 59 Alueen vuokraaminen tilapäistä pysäköintiä varten Kyläsaaresta Ajotaito Oy Autokoululle HEL 2015-003288 T 10 01 01 04 S0110-223 Päätös Vuokranantaja Päättäjä Vuokralainen

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

S ÄÄ N N ÖT. Kalastuskunnan osakkaalla on valta luovuttaa toiselle henkilölle oikeutensa kalastaa

S ÄÄ N N ÖT. Kalastuskunnan osakkaalla on valta luovuttaa toiselle henkilölle oikeutensa kalastaa Heinolan maalaiskunnan Siltasen kalastuskunnan S ÄÄ N N ÖT Siltasen jakokunnan yhteinen kalavesi sijaitsee Ala-Rääveli ja Imjärvi-nimisissä järvissä ja on pinta-alaltaan noin 170 hehtaaria. Sanotun kalaveden

Lisätiedot

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Henkinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen ero (Väkivaltatyön foorumi, Kotka 22. 23.8.2018) -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

MUIDEN HENKILÖIDEN KUIN TIEDOTUSVÄLINEIDEN EDUSTAJIEN TALLENTEISIIN EUROOPAN PARLAMENTIN TILOISSA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT

MUIDEN HENKILÖIDEN KUIN TIEDOTUSVÄLINEIDEN EDUSTAJIEN TALLENTEISIIN EUROOPAN PARLAMENTIN TILOISSA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT 4.4.1. MUIDEN HENKILÖIDEN KUIN TIEDOTUSVÄLINEIDEN EDUSTAJIEN TALLENTEISIIN EUROOPAN PARLAMENTIN TILOISSA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT PUHEMIEHISTÖN PÄÄTÖS 9. TOUKOKUUTA 2016 EUROOPAN PARLAMENTIN PUHEMIEHISTÖ,

Lisätiedot

Luonnos 22.5.2015. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918.

Luonnos 22.5.2015. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918. 1 Osapuolet 1 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918. 2 Vuokran kohde 2.1 Vuokra-alue Naantalin kaupungin

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

1993 vp - HE 245 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1993 vp - HE 245 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1993 vp - HE 245 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi metsästyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi metsästysaseen kuljettamista, vierasperäisen eläimen

Lisätiedot

SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT

SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT SUOMEN KILPARATSASTUSSEURAN r. y. SÄÄNNÖT Suomen Kilparatsastusseuran r. y. SÄÄNNÖT. (Hyväksytyt perustavassa kokouksessa 3 "A> 1930.) Rekisterinumero 17669. 1 Yhdistyksen täydellinen nimi on suomeksi

Lisätiedot

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Miten määritellä paloriski? Ilmeisen paloriskin määrittely tilastojen valossa Toimintakyvyltään alentunut, tupakoiva,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT 2012 Johtaja Markku Tornberg MTK Maa-aineslaki 8 Kunnan ja valtion lunastusvelvollisuus Jos lupa ainesten ottamiseen on lainvoimaisesti evätty eikä maanomistaja voi käyttää maataan

Lisätiedot

Laki. kotikuntalain muuttamisesta

Laki. kotikuntalain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 99/2004 vp Hallituksen esitys laiksi kotikuntalain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi kotikuntalain muuttamisesta (HE 67/2004 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt 1 Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, nimi on Hyvinkään Keilailuliitto ry. Sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. 2 Liiton tarkoituksena on johtaa

Lisätiedot

Venäjän ja Suomen tasavaltain välinen sopimus.

Venäjän ja Suomen tasavaltain välinen sopimus. Venäjän ja Suomen tasavaltain välinen sopimus. Venäjän Tasavallan Kansankomisaarien Neuvosto ja Suomen Tasavallan Kansanvaltuuskunta ovat näiden vapaitten tasavaltain keskinäisen ystävyyden ja veljeyden

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta LAKIALOITE 37/2012 vp rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta Eduskunnalle Rattijuopumustapauksissa kuolleita on 2000-luvulla ollut keskimäärin

Lisätiedot

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa OIKEAT VASTAUKSET JALANKULKIJA: jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuva ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin

Lisätiedot

osakeyhtiölain kielenhuolto

osakeyhtiölain kielenhuolto Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Asunto-osakeyhti osakeyhtiölain kielenhuolto Salli Kankaanpää, Aino Piehl ja Matti Räsänen 20.3.2008 Kielenhuoltajien kommenttien aiheita Saako lukija tarpeeksi

Lisätiedot

Päätös. Laki. Belgian kuningaskunnan, Saksan liittotasavallan, Espanjan kuningaskunnan, Ranskan tasavallan,

Päätös. Laki. Belgian kuningaskunnan, Saksan liittotasavallan, Espanjan kuningaskunnan, Ranskan tasavallan, EDUSKUNNAN VASTAUS 301/2006 vp Hallituksen esitys rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta erityisesti terrorismin, rajat ylittävän rikollisuuden ja laittoman muuttoliikkeen torjumiseksi tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. HÄMEENLINNAN ELÄINSUOJELUSSEURAN 0.-Y. HÄMEENLINNAN UUSI KIRJAPAINO HÄMEENLÄÄNIN KUVERNÖÖRIN VAHVISTAMAT HELMIKUUN 17 P:NÄ 1914.

SÄÄNNÖT. HÄMEENLINNAN ELÄINSUOJELUSSEURAN 0.-Y. HÄMEENLINNAN UUSI KIRJAPAINO HÄMEENLÄÄNIN KUVERNÖÖRIN VAHVISTAMAT HELMIKUUN 17 P:NÄ 1914. HÄMEENLINNAN ELÄINSUOJELUSSEURAN SÄÄNNÖT. HÄMEENLÄÄNIN KUVERNÖÖRIN VAHVISTAMAT HELMIKUUN 17 P:NÄ 1914. HÄMEENLINNA 1914 0.-Y. HÄMEENLINNAN UUSI KIRJAPAINO HÄMEENLINNAN ELÄINSUOJELUSSELRAN SÄÄNNÖT HÄMEENLINNA

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Ajankohtaista sääntelystä - Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien

Ajankohtaista sääntelystä - Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien Ajankohtaista sääntelystä - Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Käsiteltävät asiat HE 99/2014 Hallituksen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Ohjeita asukkaille ongelmatilanteissa

Ohjeita asukkaille ongelmatilanteissa Ohjeita asukkaille ongelmatilanteissa 1 2012 Kotihälytyksiä 84 405 Perheväkivalta 23 565 2008 Kotihälytyksiä 86 258 Perheväkivalta 19 013 2 Taloyhtiön kiinteistöihin, asukkaisiin ja asukkaiden omaisuuteen

Lisätiedot

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS)

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) Sivu 1 / 6 Kaupunkirakennelautakunta asianro 297- V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) 1. Vuokra-aika 2. Vuokra Kuopion kaupunki vuokraa KENELLE ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion

Lisätiedot

Tampereen Naisyhdistyksen

Tampereen Naisyhdistyksen Tampereen Naisyhdistyksen Säännöt. i. Tampereen Naisyhdistyksen tarkoitus on työskennellä naisen kohottamiseksi tiedollisessa ja siveellisessä suhteessa sekä hänen taloudellisen ja yhteiskunnallisen asemansa

Lisätiedot

VUOKRAT & SÄÄNNÖT TORI/ MUSIIKKI- JA KULTTUURINÄYTTÄMÖ

VUOKRAT & SÄÄNNÖT TORI/ MUSIIKKI- JA KULTTUURINÄYTTÄMÖ VUOKRAT & SÄÄNNÖT TORI/ MUSIIKKI- JA KULTTUURINÄYTTÄMÖ Kunnahallituksen vahvistama 19.06.2017 204 Torimyyntipaikkojen/esiintymislavan vuokrahinnasto Torimyynti ja muut tapahtumat Hinta sis. alv. Vuokra,

Lisätiedot

Espoon kunnan matkustussääntö

Espoon kunnan matkustussääntö N:o 10 Espoon kunnan matkustussääntö Espoon kunnanvaltuuston hyväksymä kesäkuun 26 päivänä 1962. YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Kunnan luottamusmiehille sekä viranhaltijoille ja muille palkansaajille, joita tässä

Lisätiedot

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN Yleiset säännökset Puolan tasavallassa Euroopan unionin kansalaisen oleskelua koskeva asia on hoidettava välittömästi, kun taas sellaisen

Lisätiedot

Kuluttajaekonomian ja ravitsemustieteen opiskelijat OIKOS ry:n SÄÄNNÖT I TARKOITUS JA TYÖMUODOT

Kuluttajaekonomian ja ravitsemustieteen opiskelijat OIKOS ry:n SÄÄNNÖT I TARKOITUS JA TYÖMUODOT Kuluttajaekonomian ja ravitsemustieteen opiskelijat OIKOS ry:n SÄÄNNÖT I TARKOITUS JA TYÖMUODOT 1 Yhdistyksen nimi on Kuluttajaekonomian ja ravitsemustieteen opiskelijat OIKOS ry, ja sen kotipaikka on

Lisätiedot

Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista

Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista Rakennus- ja ympäristölautakunta 141 02.09.2015 Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista RAKYL 141 Jätelain

Lisätiedot

Uudenkaupungin. Eläinsuojelusyhdistyksen r. y. Säännöt

Uudenkaupungin. Eläinsuojelusyhdistyksen r. y. Säännöt Uudenkaupungin Eläinsuojelusyhdistyksen r. y. Säännöt SUOMFN Sosialihallitus on 1 päivänä lokakuuta 1932 hyväksynyt tämän yhdistyksen merkittäväksi yhdistysrekisteriin. Yhdistyksen rekisterinumero on 22073.

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö

Uudistuva lainsäädäntö Uudistuva lainsäädäntö Poliisitoiminnan näkökulma Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö, asehallinto Muutoksen tavoitteet Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi ampumaratalaki. Lisäksi muutettaisiin ampuma-aselakia,

Lisätiedot

MAKSUT 2015 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MAKSUT 2015 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Tekninen lautakunta 18.11.2014 145, liite 3 MAKSUT 2015 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Kadulla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2015 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain

Lisätiedot

Luonnos 27.1.2016. Vuokrauskohde on osoitettu oheen liitetyllä kartalla (liite 1).

Luonnos 27.1.2016. Vuokrauskohde on osoitettu oheen liitetyllä kartalla (liite 1). Osapuolet. Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0557-.. Vuokralainen Raision kaupunki, y-tunnus 008-5. Vuokrauskohde Naantalin kaupungin 5. kaupunginosan 6. korttelin tontilla nro sijaitsevan Kiinteistö

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on ProUnioni. Näissä säännöissä käytetään yhdistyksestä nimitystä liitto. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

1 Yhdistyksen nimi on ProUnioni. Näissä säännöissä käytetään yhdistyksestä nimitystä liitto. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 1 ProUnioni SÄÄNNÖT NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi on ProUnioni. Näissä säännöissä käytetään yhdistyksestä nimitystä liitto. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. TARKOITUS JA TOIMINNAN MUODOT

Lisätiedot

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 29.11.2002 TARKVES MUUTTOSOP (VM 4.3.2003) Päivitetty 1.3.2009 LIITE 4 1 ( 4 ) RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 1 Soveltamisala 2 Yleistä Tämän sopimuksen määräyksiä

Lisätiedot

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet.

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. TOIMINTASÄÄNNÖT 1(6) I Seuran nimi, kotipaikka ja tarkoitus Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. 1 2 Seuran kotipaikka on Porin kaupunki Länsi-Suomen läänissä

Lisätiedot

1907. V. Liitemlet. Esit. n;o 19.

1907. V. Liitemlet. Esit. n;o 19. 1907. V. Liitemlet. Esit. n;o 19. Talousvaliokunnan mietintö n:o 4 Keisarillisen Majesteetin armollisen esityksen johdosta, joka koskee suostuntaveroa mallasjuomain valmistamisesta. Valtiovarainvaliokunta,

Lisätiedot

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä tehdyn yleissopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2015 1 (5) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 17.2.2015

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2015 1 (5) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 17.2.2015 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2015 1 (5) RAKENNEYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU Rakenneyksikön muiden viranhaltijoiden 17.2 2015 tekemät rakennuslupapäätökset Päätökset annetaan julkipanon

Lisätiedot

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa Suomen Kiinteistöliiton suurin aluejärjestö 10150 jäsentä Jäsenistö pääosin asunto-osakeyhtiöitä

Lisätiedot

Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2 Järjestön tarkoitus

Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2 Järjestön tarkoitus Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere ja toiminta-alueena Suomen

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ MAKSUT 2014 Kadulla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2014 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain 14 b pykälään. Lain mukaan kunta

Lisätiedot

Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41

Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41 Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Tavoitteet Päihdehuollon tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä sekä siihen liittyviä

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot