Maahanmuuttajien yrittäjyys Pohjanmaalla. Kirsti Melin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maahanmuuttajien yrittäjyys Pohjanmaalla. Kirsti Melin 29.10.2014"

Transkriptio

1 Maahanmuuttajien yrittäjyys Pohjanmaalla Kirsti Melin

2 Maahanmuuttajat Suomessa Maahanmuuttaja voi olla pakolainen, turvapaikanhakija, työperäinen muuttaja, bisnesmuuttaja, opiskelija tai avioliiton kautta maahan tullut. Suomessa asui vuoden 2011 lopussa ulkomaalaista. Se on 3 % koko väestöstä. Ulkomaalaisten nettomuutto oli n henkilöä/vuosi. Suomessa oli venäläisiä noin ja virolaisia noin Seuraavaksi suurimmat kieliryhmät olivat somali, englanti, arabia ja kurdi. Yleisiä olivat myös kiina, albania, thai, vietnam, saksa ja turkki (noin 5000). (http://www.intermin.fi/fi/maahanmuutto)

3 Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajayrittäjät Pohjanmaan maakunnassa 2011 lopussa Pohjanmaalla oli maahanmuuttajia yhteensä 7867 henkilöä. Maahanmuuttajayrittäjiä oli yhteensä 418 henkilöä. Yrittäjien osuus koko maahanmuuttajaväestöstä oli n. 5,3 % Pohjanmaalla. Kansallisuudet: Pohjanmaalla oli yhteensä maahanmuuttajien 124 kansallisuutta edustettuina. Pohjanmaalla toimivien maahanmuuttajayrittäjien joukossa oli yhteensä noin 60 kansallisuutta edustettuna.

4 Yritykset ja maahanmuuttajayritykset Pohjanmaan maakunnassa 2011 lopussa Kunnat Yrityksiä Maahanmuuttaja yr. Mamuyr.% Isokyrö ,2 Kaskinen ,9 Korsnäs ,9 Kristiinankaupunki ,8 Kruunupyy ,3 Laihia ,5 Luoto ,5 Maalahti ,1 Mustasaari ,0 Närpiö ,0 Pedersöre ,8 Pietarsaari ,7 Uusikaarlepyy ,3 Vaasa ,6 Vähäkyrö ,6 Vöyri ,4 Yhteensä ,0

5 Maahanmuuttajayrittäjät ja -yritykset Pohjanmaan maakunnassa 2011 lopussa Maahanmuuttajayritysten toimialat: 1) Kaupan ala (101 kpl) 2) Majoitus- ja ravitsemus (68 kpl) 3) Muut (59 kpl) 4) Rakennusala (49 kpl) 5) Hyvinvointipalvelut (42 kpl) 6) Informaatio ja viestintä (26 kpl) 7) Kiinteistö-, hallinto- ja tukipalvelut (22 kpl) 8) Ammatillinen ja tekninen toiminta (20 kpl) 9) Koulutus- ja henkilöstöpalvelut (13 kpl) 10) Teollisuus (12 kpl) 11) Rahoitus ja vakuutus (3 kpl) 12) Kuljetus ja varastointi (3 kpl).

6 Maahanmuuttajayrittäjät ja -yritykset Pohjanmaan maakunnassa 2011 lopussa Maahanmuuttajien yritysten yritysmuodot: toiminimi 210, avoin yhtiö 42, kommandiittiyhtiö 19, osakeyhtiö 146 ja ok 1. Osakeyhtiöt olivat pieniä: 78 kpl os.po. Alle yli :n osakepo. oli vain viidellä yhtiöllä Suurin osa yrityksistä (250 kpl) on perustettu vuoden 2006 jälkeen. Yrittäjiä oli 520 kpl miehiä 410 kpl ja naisia 110 (n. 27 %). Yrityksen keskimääräiseksi liikevaihto-osuudeksi saatiin 877,43 (tuhansina euroina). /Voitto + /191 yritystä Yritykset työllistivät n. 3 työntekijää/yritys Noin 34 %:lla maahanmuuttajayrityksiä oli työntekijöitä

7 Afganistan, 1 Alankomaat, 9 Algeria, 1 Australia, 4 Banglades, 1 Belgia, 2 Bosnia- Hertzegovina,7 Brasilia, 1 Bulgaria, 2 Burma, 1 Chile,1 Ecuador, 2 Espanja, 4 Etelä-Afrikka, 1 Etiopia,3 Maahanmuuttajayrittäjät ja -yritykset Pohjanmaan Filippiinit, 1 Makedonia, 2 maakunnassa 2011 lopussa Ghana, 9 Intia,5 Irak, 3 Iran, 13 Irlanti, 2 Islanti,2 Italia, 7 Itävalta, 3 Jugoslavia,2 Kanada, 7 Kiina,20 Kolumbia,2 Korean tasavalta, 1 Kreikka,1 Kypros,2 Liettua, 4 Moldova, 1 Nepal, 3 Nigeria,4 Norja,13 Pakistan, 1 Portugali, 2 Puola, 2 Ranska, 4 Romania, 2 Ruotsi, 158 Saksa, 17 Serbia ja, 15 Montenegro Slovakia, 1 Slovenia, 1 Sveitsi, 5 Tanska, 11 Thaimaa, 15 Tsekki, 1 Turkki, 18 Ukraina, 6 Valko-Venäjä, 1 Venäjä, 18 Vietnam, 13 Viro, 49 UK, 19 Yhdysvallat 7 Yrittäjien määrät ja eri kansallisuudet Pohjanmaalla

8 Haastattelututkimus Pohjanmaalla haastateltua maahanmuuttajayrittäjää Tietoja haastatelluista yrittäjistä ja yrityksistä: Status maahan tultaessa: avio-/avoliitto 12 kpl, työperäinen muutto 6 kpl, opiskelija 6 kpl, turvapaikanhakija 3 kpl ja pakolainen 3 kpl. Yritysten sijaintikunnat: Vaasa 13 kpl, Pietarsaari 4 kpl, muista kunnista 1-2 haastateltavaa. Toimialat: kauppa 8 kpl, majoitus- ja ravitsemisala 7 kpl, rakentaminen 4 kpl, hyvinvointipalvelut 3 kpl, muut 1-2 kpl. Pääosa perustettu vuoden 2006 jälkeen. Pääosassa vain omistaja työskentelee - ei ole työntekijöitä. Pääosassa liikevaihto on alle

9 Haastattelututkimus Pohjanmaalla haastateltua maahanmuuttajayrittäjää Yrittäjyysaktiivisuus: - Kokemus ja mielenkiinto ovat perustamissyitä (harvemmin pakkoyrittäjyyttä). - Usein ammattitaitoa on alalta jo ennestään (12 kpl) ja kokemusta yrittäjyydestä (16 kpl). - Monella korkeakoulututkinto (12 kpl). - 1/3 osaa kieltä melko hyvin (3 ei lainkaan). - Joko työskennelty tai opiskeltu Suomessa ennen yrittäjyyttä.

10 Haastattelututkimus Pohjanmaalla haastateltua maahanmuuttajayrittäjää Kokemukset yrittäjyydestä Suomessa: Vaikeinta yrittämisessä on ollut: - suomalainen byrokratia (10 kpl) - kielen ja kulttuurin oppiminen (5 kpl). Odotettua helpompaa on ollut: - Mikään ei ole ollut helppoa (10 kpl) - Ei osaa sanoa (6 kpl).

11 Haastattelututkimus Pohjanmaalla haastateltua maahanmuuttajayrittäjää Yritystoiminta on onnistunut hyvin tai kohtuullisesti 20 vastaajaa (2/3). Lähes puolet on käyttänyt omaa/perheen rahaa yritystoiminnan käynnistämiseen. Rasismia on kokenut 1/30 yrittäjää, diskriminointia on kokenut 6/30 yrittäjää ja luottamuksen puutetta on kokenut 10/30.

12 Haastattelututkimus Pohjanmaalla haastateltua maahanmuuttajayrittäjää Toimintatavat yrittäjänä: Perhe tai suku auttaa yrittäjää Monet tekevät pitkää päivää ja useat 7 pv/viikossa Usein ulkomaalaisia työntekijöitä Asiakkaat sekä suomalaisia että ulkomaalaisia Pääosa tavaroista tilataan Suomesta (15 kpl) Liikeyhteyksiä entisiin kotimaihin on vähän Kilpailijat ovat usein suomalaisia yrityksiä (15 kpl).

13 Haastattelututkimus Pohjanmaalla haastateltua maahanmuuttajayrittäjää Suuri osa halusi kasvattaa yritystä (20 kpl) ja näki tulevaisuuden positiivisena (20 kpl). Verkostoituminen nähtiin tärkeänä, jotta sopeuduttaisiin suomalaiseen yhteiskuntaan Itse ollut aktiivinen verkostojen muodostamiseen (22 kpl) Pohjanmaalla sana kiirii nopeasti, joten hyvää palvelua tuottava pääsee nopeasti verkostoihin mukaan.

14 Haastattelututkimus Pohjanmaalla haastateltua maahanmuuttajayrittäjää Yrityspalvelut: Saatu paljon apua suomalaisilta viranomaisilta, pankeilta ym. ja niihin ollaan hyvin tyytyväisiä Vasek, Concordia ja Dynamo saavat erityistä kiitosta palveluistaan - Kaikki eivät kuitenkaan tiedä mitään näiden palveluiden olemassaolosta Pääosa ei ole saanut starttirahaa (23 kpl).

15 Yrittäjyys on edistänyt sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan (22 /30 kpl) Edistävät tekijät: helppo luoda kontakteja ja verkostoitua (20 kpl) yrittäjän hyvä koulutus ja ammattitaito (19 kpl) perustamis- ja neuvonta-apu eri neuvontapisteiltä (18 kpl) rahoitusapu (pankit, Finnvera) (17 kpl) ihmisten positiiviset asenteet ja heidän luottamuksensa saavuttaminen (17 kpl).

16 Yrittäjyys on edistänyt sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan (22 /30 kpl) Hyvä koulutus ja ammattitaito (19) Helppo luoda kontakteja ja verkostoitua (20) Rahoitusapu (17) EDISTÄVÄT TEKIJÄT Neuvonta-apu (18) Ihmisten positiiviset asenteet ja luottamuksen saavuttamien (17)

17 Yrittäjyys ei ole edistänyt sopeutumista 6 kpl Ei ollut business-taitoja ( 5/6 kpl) Mahdollisuus saada muuta työtä (4/6 kpl) Yritystoiminta on onnistunut huonosti (4/6 kpl) tai siinä on ollut suuria vaihteluita Kontaktien luominen on ollut ongelma = vaikeus löytää asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja saavuttaa heidän luottamuksensa (4 /6 kpl) Ei saatu starttirahaa (4 /6 kpl). - 2 kpl ei osaa sanoa edistikö yrittäjyys sopeutumista vai ei.

18 Yrittäjyyden integroitumisen osana tapahtuneet vaikutukset 1)Haastatelluista 83,3 % oli sitä mieltä, että yrittäjyys on edistänyt heidän työllistymistään maahanmuuttajana - omaa yrittäjyyttä pidettiin oikeana alana ja ammattina -suurella osalla oli selvästi vetoa yrittäjyyteen (pull-tekijät) - osalla oli ollut epävarmoja työsuhteita 2)Haastatelluista 40 % katsoi, että yritystoiminta oli onnistunut hyvin ja tavoiteltu elintaso on saavutettu. - Menestys on tosin vaatinut kovia ponnistuksia. 3)Yritystoiminta on pakottanut aktiiviseen verkostoitumiseen suomalaisten kanssa.

19 Millä aloilla maahanmuuttajayrittäjät ovat menestyneet? Erikoisalat (IT-ala ja erikoistuotteita tekevä teollinen tuotanto). Muutamat menestyneet rakennusalalla. Kaupan alalla menestytty melko hyvin (tyytyväiset yrittäjät). Muutamat ovat menestyneet ravintola-alalla hyvin (myös tyytymättömyyttä esiintyy). Hyvinvointialoilla menestytty melko hyvin ja yrittäjät ovat tyytyväisiä.

20 Somalit eivät ole ryhtyneet yrittäjiksi Somaleita oli Pohjanmaalla n. 500 henkeä (koko maassa n henkeä/ koko maassa henkeä). Koko maassa somaleja oli yrittäjinä 7 kpl vuonna Pohjanmaalla heistä yrittäjinä ei ollut 2011 lopussa yhtään.- nyt ehkä yksi. Työttömänä oli 18 %, työvoiman ulkopuolella 74 % ja työllisiä n. 8 % /2011. Ruotsissa tilanne on samantapainen. Esim. Minneapolisissa USA:ssa somaleita on yrittäjinä 2000 henkeä (kokonaismäärä henkeä) Jussi Ronkainen/Mikkelin amk: tekee tutkimusta somalien yrittäjyydestä.

21 Toimenpidesuositukset/ maahanmuuttajien yrittäjyys 1. Yrittäjyyden mahdollisuudesta tulisi saada tieto jokaiselle maahanmuuttajalle: * nykyistä tehokkaampaa tiedotusta * tietoja erityisesti naisille, opiskelijoille, somaleille * ei sirpaletietoa, vaan kokonaisvaltaista tietoa * esim. kehitysyhtiöissä tietty henkilö hoitamaan maahanmuuttajayrittäjien asioita 2. Maahanmuuttajayrittäjille tulee osoittaa mentori, jotta lait ja normit tulevat ymmärretyksi.

22 Toimenpidesuositukset 3. Maahanmuuttajien koulutus integroitumisprosessin yhteydessä: kielikoulutusta ja ammattitaitoa vahvistavaa koulutusta. 4. Finnveran lainarahaa tulee osoittaa erityisesti maahanmuuttajayrittäjille. 5. Maahanmuuttajayrittäjien edustajat tulee ottaa mukaan yrittäjäjärjestöjen toimintaan. 6. Maahanmuuttajien kansainväliset yhteydet tulee hyödyntää tehokkaasti suomalaisessa yhteiskunnassa. 7. Maahanmuuttajayrittäjiä ja -yrityksiä koskevaa tilastointia tulee tehostaa.

23 Virolaisten maahanmuuttajien yrittäjyys -Virolaisten maahanmuuttajayrittäjien osuus kaikista maahanmuuttajayrityksistä oli 8,6 % ja 0,3 % kaikista yrityksistä laskettuna Pohjanmaalla -Yrityksiä oli eniten rakennusalalla (10), muilla toimialoilla (11) ja sosiaali- ja terveysalan palveluissa (8) - suurin osa oli toiminimiä ja osakeyhtiöitä - valtaosa oli perustettu vuoden 2006 jälkeen - haastateltavana oli 7 maahanmuuttajayrittäjää

24 Syyt yrityksen perustamiseen Suomeen - Virolaisille maahanmuuttajille rahan ansainta oli ollut hyvin keskeinen syy yrityksen perustamiseen Suomeen - Täällä on pidetty hyvin sopimuksista kiinni ja on ollut luotettavia kumppaneita - Itsenäisyys ja halu olla oma herransa - Monet ovat nähneet, että maassa on paljon tekemätöntä työtä ja siten mahdollisuuksia yrittää - Joitakin palveluita on tyypillisesti hankittu virosta esim. itpalveluita.

25 Alan valinta - Yritystoiminta painottuu aloille, jossa ei tarvita suuria investointeja, mutta on silti mahdollisuus rahan ansaitsemiseen - Hyvin usein virolaiset rahoittavat yritystoimintaansa omilla sijoituksillaan, eikä lainaa välttämättä edes haeta.. Virolaiset ovat usein saaneet starttirahaa - Virolaiset hakeutuvat suomeen usein, kun työstä ja markkinoista on jo tietoa olemassa (työperäistä muuttoa)

26 Integroitumista edistävät tekijät - Helppo luoda kontakteja, verkostoitua ja saavuttaa ihmisten luottamus - Viranomaisilta ja neuvontapisteistä on saatu apua - Hyvä koulutus, ammatti- ja kielitaito - Yritystoiminta on onnistunut hyvin

27 Yrittäjyyskoulutuksessa olleet opiskelijat - Kotimaat: Venäjä, Viro, Ukraina, Unkari, Irak, Etelä- Amerikan maat, Afrikan maat (yhteensä 14 haastateltua) - Avioliitto tai muutto puolison vuoksi (8 kpl), työperäinen muutto (4 kpl), turvapaikanhakijoita (2 kpl) - Haastatelluista 5 on jo käynnistänyt yritystoimintaa -Useilla korkeakoulututkinto taustakoulutuksena - Osa on hankkimassa vielä koulutusta Suomesta - Korkea yrittäjyysaktiivisuus - Kaikilla haastatelluilla yrittäjyysintentioita

28 Yrittäjyyskoulutuksessa olleet opiskelijat - Ravintola-alan yrittäjyys näyttäisi korostuvan - Hyviä ideoita entisen kotimaan ja Suomen yhteistyötä yritystoiminnan puitteissa - Joillekin rahoitus on ongelma, mutta monet aloittavat toiminnan rahoittamalla itse/perheen avustuksella -Tyytyväisiä koulutukseen ja viranomaisapuun - Yrittäjinä toimivien kohdalla lievää tyytymättömyyttä yrittäjän ammattiin (yrittäjien työtä ei arvosteta Suomessa tarpeeksi)

29 Maahanmuuttajien yrittäjyyteen liitettäviä piirteitä -Maahanmuuttajien yrittäjyysaktiivisuus on suurempaa kuin kantaväestön - Maahanmuuttajien koulutustaso on korkea ja monella on kokemusta yrittäjyydestä ennestään - Monella on paljon yrittäjäominaisuuksia ( mm. riskinottokykyä, pitkäjänteisyyttä) -Yhteyksiä ulkomaille (tärkeitä mm. vienti- ja tuonti toiminnoissa) -Monet ovat kiitollisia neuvoista ja rahoituksesta -Uusia yrityksiä paljon (nopeatempoista: perustetaan ja lopetetaan tiheään) -Suomalainen byrokratia vaikeasti hallittavissa

30 Julkaistut tutkimukset Julkaisu Aalto C-24/2012: Kirsti ja Kristian Melin, Yrittäjyys maahanmuuttajien integroitumisen keinona Pohjanmaalla on luettavissa verkossa osoitteessa: Linkki löytyy sivulta: Institute of Migration; Web reports 80/2014: Kirsti Melin Yrittäjyys virolaisten maahanmuuttajien integroitumisen keinona pohjanmaalla

Yrittäjyys maahanmuuttajien integroitumisen keinona Pohjanmaalla

Yrittäjyys maahanmuuttajien integroitumisen keinona Pohjanmaalla Aalto-yliopiston julkaisusarja CROSSOVER 24/2012 Yrittäjyys maahanmuuttajien integroitumisen keinona Pohjanmaalla Kirsti Melin ja Kristian Melin Aalto-yliopisto Kemian tekniikan korkeakoulu Biotekniikan

Lisätiedot

Toimialana pk-yritysten tietotekniikka palvelut s. 6

Toimialana pk-yritysten tietotekniikka palvelut s. 6 1 / 2013 Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät Ry:n jäsenlehti KUVA: ESA SILTALOPPI Sukupolven- tai omistajanvaihdos säilyttää yrityksen saavutukset myös tulevaisuudessa s. 12 Yrittäjä: käytä asiantuntijoita s.

Lisätiedot

Turun TE toimiston kansainvälisten palveluiden asiakkaiden työllistyminen ja ansiotaso

Turun TE toimiston kansainvälisten palveluiden asiakkaiden työllistyminen ja ansiotaso Turun TE toimiston kansainvälisten palveluiden asiakkaiden työllistyminen ja ansiotaso 13.10.2014 Eeva Kostiainen & Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy Toimeksiantaja: Varsinais Suomen ELY keskus Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Pienyrittäjälle tukea

Pienyrittäjälle tukea Pienyrittäjälle tukea ESISELVITYS TUEN TARPEESTA PIENYRITTÄJÄN LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA HYVINVOINNIN PARANTAMISEEN Christian Peltonen & Ilona Pitkänen Kirkko Helsingissä -julkaisuja 3. 2015 Pienyrittäjälle

Lisätiedot

MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS

MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS 2011 2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 3 Maahanmuutto vuonna 2010 4 Väestö ja ulkomaan kansalaiset 5 Usean kulttuurin perheet 6 Väestö äidinkielen mukaan 7 Väestö syntymävaltion mukaan

Lisätiedot

MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS

MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS 2011 2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 3 Maahanmuutto vuonna 2010 4 Väestö ja ulkomaan kansalaiset 5 Usean kulttuurin perheet 6 Väestö äidinkielen mukaan 7 Väestö syntymävaltion mukaan

Lisätiedot

MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS 2011

MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS 2011 MAAHANMUUTON VUOSIKATSAUS 2011 2 SISÄLLYSLUETTELO 3 Muuttoliike vuonna 2011 4 Väestö ja ulkomaan kansalaiset 5 Väestö äidinkielen mukaan 6 Väestö syntymävaltion mukaan 7 Ulkomaalaisten määrä alueittain

Lisätiedot

Suomi kulttuurimatkailun kohdemaana

Suomi kulttuurimatkailun kohdemaana Opetusministeriö Undervisningsministeriet OPETUSMINISTERIÖN POLITIIKKA-ANALYYSEJÄ 2009:4 Suomi kulttuurimatkailun kohdemaana Suomi osallistui vuonna 2008 ensimmäisen kerran kansainväliseen maamielikuvatutkimukseen.

Lisätiedot

Yrittäjyyden edistäminen: Yrittäjyyden uusi kuva 2020 Loppuraportti

Yrittäjyyden edistäminen: Yrittäjyyden uusi kuva 2020 Loppuraportti TIMO NURMI Yrittäjyyden edistäminen: Yrittäjyyden uusi kuva 2020 Loppuraportti Yrittäjyyden edistäminen: Yrittäjyyden uusi kuva 2020 Loppuraportti TIMO NURMI Timo Nurmi Projektipäällikkö, KTM Tulevaisuuden

Lisätiedot

Yrityskatsaus 2013. Näkökulmia elinkeinopolitiikkaan, yrityksiin ja yrittäjyyteen

Yrityskatsaus 2013. Näkökulmia elinkeinopolitiikkaan, yrityksiin ja yrittäjyyteen Yrityskatsaus 2013 Näkökulmia elinkeinopolitiikkaan, yrityksiin ja yrittäjyyteen Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja Kilpailukyky 25/2013 Yrityskatsaus 2013 Näkökulmia elinkeinopolitiikkaan, yrityksiin

Lisätiedot

Kielitaito on kilpailuetu. EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu

Kielitaito on kilpailuetu. EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 441 895 Painolaitos Mikä on henkilöstö- ja koulutustiedustelu? Elinkeinoelämän keskusliitto EK kartoittaa joka vuosi jäsenyritystensä

Lisätiedot

Seudulliset yrityspalvelut. Hyvät käytännöt

Seudulliset yrityspalvelut. Hyvät käytännöt Seudulliset yrityspalvelut Hyvät käytännöt 1 Viestintä Forssa: Tehokas viestintä löytää perille.... 4 Seinäjoki: Seudullisten yrityspalvelujen yhteinen viestintäsuunnitelma tehostaa toimintaa.... 6 Verkostot

Lisätiedot

Kansainvälinen Itä-Suomi. Itä-Suomen maahanmuuttopoliittisen strategian laadintaa tukeva selvitystyö. Loppuraportti 16.2.2012

Kansainvälinen Itä-Suomi. Itä-Suomen maahanmuuttopoliittisen strategian laadintaa tukeva selvitystyö. Loppuraportti 16.2.2012 Kansainvälinen Itä-Suomi Itä-Suomen maahanmuuttopoliittisen strategian laadintaa tukeva selvitystyö Loppuraportti 16.2.2012 Sari Pitkänen, Sosiaalikehitys Oy Kari Huotari ja Sinikka Törmä, Referenssi Oy

Lisätiedot

FREDRIKINKATU 34 A 14

FREDRIKINKATU 34 A 14 Kainuun liitto Kasvuyritystutkimus 2013 INNOLINK RESEARCH OY FREDRIKINKATU 34 A 14 00100 HELSINKI puh. 010 633 02000 2 (41)) SISÄLLYSLUETTELO 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA... 3 TAUSTAMUUTTUJAT...

Lisätiedot

AVAIMIA rajanylittävään yritystoimintaan 2013

AVAIMIA rajanylittävään yritystoimintaan 2013 AVAIMIA rajanylittävään yritystoimintaan 2013 TIIVISTELMÄ Avaimia rajanylittävään yritystoimintaan 2013 -raportin tarkoituksena on päivittää vuonna 2005 tehty laajempi samalla otsikolla tehtyä tutkimus

Lisätiedot

LYHYEN ELINKAAREN OMAAVIEN PK-YRITYSTEN LIIKETOIMINNAN PÄÄTTYMISEN SYYT ESPOON JA KAUNIAISTEN ALUEELLA

LYHYEN ELINKAAREN OMAAVIEN PK-YRITYSTEN LIIKETOIMINNAN PÄÄTTYMISEN SYYT ESPOON JA KAUNIAISTEN ALUEELLA LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUSARJA B 6 Silva Laaksonen, Heikki Sipilä LYHYEN ELINKAAREN OMAAVIEN PK-YRITYSTEN LIIKETOIMINNAN PÄÄTTYMISEN SYYT ESPOON JA KAUNIAISTEN ALUEELLA Laurea-ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa Työpapereita 67/2014 Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa KELAN TUTKIMUSOSASTO Kirjoittaja Kristiina

Lisätiedot

START UP YRITYKSET JA IPR

START UP YRITYKSET JA IPR TTAMUKSELLINEN START UP YRITYKSET JA IPR Pertti Kiuru Helsinki 2010 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Pienyrityskeskus, LTT-Tutkimuspalvelut TIIVISTELMÄ... 3 Tutkimuksen tausta, tavoitteet ja tutkimustapa...

Lisätiedot

KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset

KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset 8/2012 Niina Puistovirta 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Mitä LEADER-toiminta on?... 4 3. Kyselyn tavoite ja aiemmat

Lisätiedot

BIOTULI BIOALAN YRITYSTOIMINNAN TUKEMINEN LOPPURAPORTTI, 23.9.2013

BIOTULI BIOALAN YRITYSTOIMINNAN TUKEMINEN LOPPURAPORTTI, 23.9.2013 BIOTULI BIOALAN YRITYSTOIMINNAN TUKEMINEN LOPPURAPORTTI, 23.9.2013 SELVITYSTYÖN TAVOITE JA TOTEUTUS SELVITYSTYÖN TAUSTA JA TOTEUTUS Tavoitteet määrittää bioalan yrittäjien profiileja ja yritysten tarpeita

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 MEK A: 169 2010 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 2 (49) ISBN 978-952-5682-37-3 ISBN 978-952-5682-38-0 (PDF) ISSN 0355-6204 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS

Lisätiedot

Timo Nurmi YRITTÄJYYDEN EDISTÄMINEN:

Timo Nurmi YRITTÄJYYDEN EDISTÄMINEN: Timo Nurmi YRITTÄJYYDEN EDISTÄMINEN: YRITTÄJYYDEN UUSI KUVA 2020 VÄLIRAPORTTI TUTU-JULKAISU 2/2003 Yrittäjyyden edistäminen: Yrittäjyyden uusi kuva 2020 väliraportti Timo Nurmi Projektipäällikkö, KTM Tulevaisuuden

Lisätiedot

Turkkilaiset maahanmuuttajat yrittäjinä Suomessa Paikallinen ja transnationaali sosiaalinen pääoma

Turkkilaiset maahanmuuttajat yrittäjinä Suomessa Paikallinen ja transnationaali sosiaalinen pääoma Östen Wahlbeck Turkkilaiset maahanmuuttajat yrittäjinä Suomessa Paikallinen ja transnationaali sosiaalinen pääoma Johdanto 1 Suuri osa Suomen turkkilaisista maahanmuuttajista on itsenäisiä ammatinharjoittajia

Lisätiedot

ARITAKE-WILD. Euroopan tason työmarkkinaosapuolten yhteinen työohjelma 2009 2010. Yhteistutkimus rakenneuudistuksesta EU27-maissa Viimeinen vaihe

ARITAKE-WILD. Euroopan tason työmarkkinaosapuolten yhteinen työohjelma 2009 2010. Yhteistutkimus rakenneuudistuksesta EU27-maissa Viimeinen vaihe ARITAKE-WILD Euroopan tason työmarkkinaosapuolten yhteinen työohjelma 2009 2010 Yhteistutkimus rakenneuudistuksesta EU27-maissa Viimeinen vaihe Suomi Kansallinen asiakirja Kirjoittaja: Eckhard Voss, Wilke,

Lisätiedot

PK-Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus

PK-Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus PK-Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Kyselytutkimus Suomen Yrittäjien jäsenistölle Sirpa Laitinen-Väänänen, Lahden ammattikorkeakoulu Liisa Vanhanen-Nuutinen, Haaga-Helia

Lisätiedot

Selvitys maahanmuuttajatyöstä saaduista kokemuksista ja parhaista käytännöistä Pohjanmaalla

Selvitys maahanmuuttajatyöstä saaduista kokemuksista ja parhaista käytännöistä Pohjanmaalla Selvitys maahanmuuttajatyöstä saaduista kokemuksista ja parhaista käytännöistä Pohjanmaalla H y v ä t k ä y t ä n n ö t Telle Lemetyinen Kimmo Riusala SELVITYS MAAHANMUUTTAJATYÖSTÄ SAADUISTA KOKEMUKSISTA

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN TEKIJÄT

TULEVAISUUDEN TEKIJÄT PIENI VAALI- SARJA Pekka Myrskylä Topias Pyykkönen TULEVAISUUDEN TEKIJÄT Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa YHTEENVETO Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työvoima ei lähivuosikymmeninä

Lisätiedot

Euroopan unioni. Eurooppa. Tietolehti nuorille

Euroopan unioni. Eurooppa. Tietolehti nuorille Euroopan unioni Eurooppa. Tietolehti nuorille Tämä tietolehti ja siihen liittyvä opettajan opas ovat saatavilla internetissä osoitteessa http://europa.eu/teachers corner/index_fi.htm https://bookshop.europa.eu/fi/home/

Lisätiedot

KOULUTUSRAHASTO VAIKUTTAVUUSTUTKIMUS 2014

KOULUTUSRAHASTO VAIKUTTAVUUSTUTKIMUS 2014 KOULUTUSRAHASTO VAIKUTTAVUUSTUTKIMUS 2014 KOULUTUSRAHASTO / VAIKUTTAVUUSTUTKIMUS 2014 2 (39) SISÄLTÖ SISÄLTÖ... 2 1. JOHDANTO... 3 2. TUTKIMUKSEN KESKEISET TULOKSET... 4 3. TILASTOTIETOA TUKEA KÄYTTÄNEISTÄ

Lisätiedot

KUKA SUOMESSA TEKEE TYÖT? FAKTA 29.1.2015

KUKA SUOMESSA TEKEE TYÖT? FAKTA 29.1.2015 KUKA SUOMESSA TEKEE TYÖT? FAKTA 29.1.2015 Aiemmin julkaistu EVA Fakta -sarjassa: Hyvinvointivaltio numeroina (2013) Verojen kirja (2014) Tästä Suomi elää (2014) Julkaisut löytyvät osoitteesta ww.eva.fi/julkaisut/faktat.

Lisätiedot