Korjauksia tammikuussa 2011 ilmestyneeseen Autoillen Euroopassa-kirjaan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Korjauksia tammikuussa 2011 ilmestyneeseen Autoillen Euroopassa-kirjaan"

Transkriptio

1 Korjauksia tammikuussa 2011 ilmestyneeseen Autoillen Euroopassa-kirjaan ALANKOMAAT Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Lemmikillä pitää olla mikrosiru tunnistamista varten. Tatuointi hyväksytään tunnisteena vain, jos se on annettu eläimelle ennen Liikennerajoitukset Alankomaissa on yksityisliikennettä helpottava raskaan liikenteen ajokielto sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Ajokielto ei koske ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja. Ympäristövyöhykkeet: Useissa Alankomaiden kaupungeissa on ympäristövyöhykkeitä (milieu zone) ilmanlaadun parantamiseksi. Vain tiukat ympäristönormit täyttävät kuorma-autot saavat ajaa ympäristövyöhykkeille. Rajoitus koskee myös ulkomaisia kuorma-autoja. Ympäristövyöhykkeet on viitoitettu ajokiellon liikennemerkillä, johon on kirjoitettu sanat Milieu zone. Liikennesakot Poliisilla on oikeus määrätä ja periä sakko paikan päällä. Esimerkkejä rangaistuksista: Ylinopeudet Taajama Maantie Moottoritie EUR EUR EUR 10 km/h km/h km/h km/h * * * yli 40 km/h * * * *= rangaistus määrätään oikeudessa Väärin pysäköinti : 85 Turvavyön käytön laiminlyönti: 120 Päin punaista liikennevaloa ajaminen: 220 Matkapuhelimen käyttö ajon aikana: 220 Alankomaissa ei ole käytössä pistejärjestelmää. Ajoneuvo voidaan takavarikoida, mikäli kyseessä on törkeä nopeudenylitys, rattijuopumus tai mikäli ajoneuvoa on käytetty rikollisessa tarkoituksessa. Liikennejuopumus: Promillet Sakko Muu seuraamus 0,22 0, (koskee vain uuden ajokortin haltijoita) 0,54 0, ,81 1,0 470 lisäksi 6 kk ajokielto uuden ajokortin haltijalle 1,01 1, lisäksi 6 kk ajokielto uuden ajokortin haltijalle 1,3 tai enemmän sakko ja vankeusrangaistus, oikeuden päätöksen perusteella Suomessa asuvalta henkilöltä voidaan periä toisessa EU-jäsenmaassa tuomittu sakko. Sakkojen perintäsopimus perustuu EU:n puitepäätökseen 2005/214/YOS. Perittävän sakon alaraja on 70 euroa.

2 Nastarenkaat ja lumiketjut Nastarenkaiden käyttö kielletty. Myös lumiketjujen käyttö on yleisesti kielletty. Poliisi voi sallia lumiketjujen käytön, jos on odotettavissa, että tieolosuhteet eivät parane seuraavien 8 tunnin kuluessa. Nopeusrajoitukset Moottoripyörä, henkilöauto, pakettiauto (moottoritiellä) 120** ** Uusi korotettu nopeusrajoitus 130 km/t on maaliskuusta 2011 alkaen kokeiluna voimassa sellaisilla moottoritieosuuksilla, joilla se on erikseen viitoitettu liikennemerkillä. Jos liikennemerkkiä ei ole, on 120 km/t rajoitus voimassa. Jos kokeilun tulokset ovat myönteisiä, nopeutta korotetaan pysyvästi. ALBANIA Tiepalvelu Hälytysnumerot 24 t/vrk: AL-turva ei ole voimassa Albaniassa. Autoliiton jäsen saa alennusta paikallisen autojärjestön ACA:n tiepalvelu- ja hinaushinnoista. Albanian matkailutoimisto Sähköposti: Autojärjestöllä on uusi puhelin- ja faksinumero Automobile Club Albania (ACA) Klubi i Automobilit te Shqiperise Puhelin: Faksi: Kansainvälinen ajokortti Maa ilmoittaa hyväksyvänsä kaikkien tieliikennesopimusten mallien mukaiset kansalliset ajokortit. Kansainvälisistä ajokorteista Albaniassa hyväksytään 1949 ja 1968 tieliikennesopimusten mallien mukaiset kortit. Ensiapulaukku Pakollinen kaikissa ajoneuvoissa. Palosammutin Pakollinen kuorma- ja linja-autoissa, suositeltava muissa ajoneuvoissa. Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Lisätietoa:http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/vienti_eu_n_ulkopuolelle/lemmikkien_vienti_eu_n_ulkopuolelle_ja_ paluu_eu-alueelle/ Kun kissa tai koira tuodaan takaisin Albaniasta EU-maahan tai Kroatiaan, pitää eläimelle olla tehty raivotaudin vasta-ainetesti. Testin voi tehdä verinäytteestä aikaisintaan 30 päivää rokotuksen jälkeen. EU:ssa toimivan eläinlääkärin on vahvistettava testin tulos ja merkittävä tulos lemmikkieläinpassiin. Lapsia koskevat määräykset Turvavöiden käyttö on pakollista. Alle 12-vuotiaat lapset saavat matkustaa M1- ja N1-luokan ajoneuvossa etuistuimella vain koolleen sopivassa lastenistuimessa. Alle 4-vuotiaiden lasten tulee matkustaa takaistuimella sopivassa turvaistuimessa. Liikennesakot Poliisilla on oikeus määrätä enintään ALL suuruinen sakko. Liikennepoliisi kiinnittää erityishuomiota ajoneuvoihin, joissa on ulkomaiset rekisterikilvet. Esimerkkejä rangaistuksista: Rike Sakko Ajokielto

3 Ylinopeus - enintään 10 km/t ALL km/t ALL - - yli 20 km/t ALL 1-3 kk* uusintakerta vuoden sisällä: 4-12 kk Turvavöiden käyttämättä jättäminen Matkapuhelimen käyttö ajon aikana ALL ALL Ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena ALL 6-12 kk uusintakerta vuoden sisällä:: 1-2 vuotta * 3-6 kk, jos ajokortin haltijalla on ollut ajokortti alle 3 vuotta Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen: Jos tapausta ei viedä oikeuteen, on sakkorangaistus ALL. Lisäksi voi tulla ajokieltoa. Nopeusrajoitukset Yleiset tie- ja taajamanopeusrajoitukset ovat: Taajama km/h Maantie km/h Moottoritie 110 km/h Ajoneuvokohtaisia nopeusrajoituksia: - henkilöauton ja perävaunun yhdistelmä 35 km/t taajamassa, 70 km/t taajaman ulkopuolella ja 80 km/t moottoritiellä - linja-autot 35 km/t taajamassa, 70 km/t taajaman ulkopuolella ja 90 km/t moottoritiellä - vaarallisia aineita kuljettavat ajoneuvot: 50 km/t taajaman ulkopuolella, 30 km/t taajamissa - tavarankuljetukseen tarkoitetut kokonaispainoltaan 3,5 12 tn painoiset ajoneuvot: 70 km/t taajaman ulkopuolella, 90 km/t moottoritiellä - tavarankuljetukseen tarkoitetut kokonaispainoltaan yli 12 tn painoiset ajoneuvot: 60 km/t taajaman ulkopuolella, 80 km/t moottoritiellä. Pysäköinti Pysäköintimittarit ja kiekot eivät ole käytössä. Pysäköinti on kielletty mm. tunneleissa, alikulkuväylillä, rautatien ylikäytävien lähellä, 30 metrin etäisyydellä pystysuorista tienviitoista tai liikennevaloista (mikäli pysäköinti haittaa näkyvyyttä), taajamissa 5 metrin etäisyydellä risteyksestä, jalkakäytävillä tai suojateillä. Poliisi voi hinauttaa pois väärin pysäköidyn ajoneuvon. Rangaistusmaksu väärin pysäköinnistä on vähintään 500 ALL ja jos auto on hinattu pois, tulee ALL lisämaksua. Varoituskolmio ja hätävilkut Varoituskolmio on pakollinen varuste kaikissa ajoneuvoissa. Jos ajoneuvo pysähtyy tielle onnettomuuden tai konerikon seurauksena, on varoituskolmio laitettava 50 metrin etäisyydelle muuta liikennettä haittaavasta esteestä. Maksulliset tiet Tiemaksut eivät ole käytössä. Paikallista tieveroakaan ei tarvitse maksaa, mikäli oleskelu maassa kestää alle 60 vrk. Jos oleskelu ylittää 60 vrk, maksaa tievero henkilöautolle 60 vuorokautta ylittävältä oleskelulta yhden euron per päivä, jos autossa on enintään 9 istumapaikkaa. Hinta on kaksi euroa päivässä, jos istumapaikkoja on yli 9. Matkailuautot tai vaunut / Leirintä Leirintämatkailu ei ole kovin suosittua Albaniassa. Verkkosivujen mukaan Albaniassa on 21 leirintäaluetta. Vapaa leiriytyminen maastossa tai pysäköintipaikoilla ei ole kiellettyä muualla kuin luonnonpuistoissa. Monet matkailuajoneuvoilla maassa liikkuvat sopivat yöpymisestä esimerkiksi ravintolan pysäköintialueella pientä korvausta vastaan.

4 Matkailuvaunuyhdistelmille tiedoksi solateiden korkeuserot: Sola Reitti Korkeus (m) Suurin kaltevuus Qaf Thana Elbasan (Makedonian rajalla) Qaf Ballshi Durres-Kakavija (Kreikan rajalla) Kukes Durres-Morina (Kosovon rajalla) 7.0% 11,00 Tien leveys (m) 7.0% 11,00 / 14,00 6.0% 14,00 Qaf Llogara Vlora-Saranda 10.0% 7,00 / 11,00 BELGIA Tiepalvelu Puhelin: Heijastinliivi Pakollinen, jos autosta joutuu astumaan ulos tielle onnettomuuden tai konerikon vuoksi sellaisessa paikassa, jossa sekä pysähtyminen että pysäköiminen on kielletty. Rangaistus laiminlyönnistä vähintään 50 euroa. Rangaistavaa on liivin käyttämättä jättäminen, mutta ei se, jos liiviä ole varusteena mukana autossa. Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Lemmikillä pitää olla mikrosiru tunnistamista varten. Tatuointi hyväksytään tunnisteena vain, jos se on annettu eläimelle ennen Liikennesakot Jos nopeuden ylitys on alle 10 km/h, seuraa 50 euron sakko. Jos nopeuden ylitys on yli 10 km/h, sakko on taajamassa 250 euroa ja taajaman ulkopuolella 200 euroa. Muille kuin Belgiassa asuville sakon suuruus voi olla 750 euroa. Edellä mainitut sakkokäytännöt eivät koske yli 0,5 :n rattijuopumustapauksia. Sakot ja rangaistukset alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta: 0,5-0,8 alkoholia veressä - ajokielto kolmeksi tunniksi - 137,50 paikan päällä maksettava sakko (tai takuusumma). Syytteen kautta saatu 137, ). yli 0,8 alkoholia veressä - ajokielto kuudeksi tunniksi - ajokielto (ajokortin peruuttaminen) 15 vrk paikan päällä maksettava sakko, jos veren alkoholipitoisuus on 0,8-1,2 tai 550 paikan päällä maksettava sakko, jos veren alkoholipitoisuus on 1,2 1,5 - muutoin sakko ja /tai ajokieltoa 8 vrk 5 vuotta. yli 1,6 alkoholia veressä (tai huumaavien aineiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajaminen) - ajokortin haltuunotto vähintään 15 vuorokauden ajaksi - oikeudenkäynti poliisin syyttämänä: sakkoa euroa ja ajokortin menetys 8 päivästä viiteen vuoteen. Jos on kyseessä uusintakerta ja promilleja on yli 0,8, voi sakkoa tulla euroa ja ajokortin menetys on 8 vrk 5 vuotta tai mahdollisesti ajokortti perutaan kokonaan. Poliisi voi takavarikoida vakuuttamattoman ajoneuvon, tai jos kuorma on vaarallinen tai silloin, kun kuljettaja on alkoholin vaikutuksen alaisena. Suomessa asuvalta henkilöltä voidaan periä toisessa EU-jäsenmaassa tuomittu sakko. Sakkojen perintäsopimus perustuu EU:n puitepäätökseen 2005/214/YOS. Perittävän sakon alaraja on 70 euroa. Nopeusrajoitukset Flanderin alueella on runsaasti valvontakameroita, samoin Brysseliin johtavilla sisäänajoväylillä. Kameravalvonnasta ei välttämättä aina varoiteta etukäteen liikennemerkillä. Kamerat ovat hyvin piilotettuja ja kuvaavat usein takaapäin.

5 Liikennetiedotus Liikennetietoa verkossa löytyy osoitteista tai Puhelimitse sää- ja kelitietoa saa numerosta (puhelu maksullinen). Maksulliset tiet Belgiassa tiemaksut eivät ole käytössä henkilö- tai matkailuautoille tai moottoripyörille, mutta niiden käyttöönotosta vuonna 2013 keskustellaan. Belgiassa on yhteensä noin 1750 km moottoriteitä. Raskaalle tavarankuljetusliikenteelle on käytössä Eurovignette. Antwerpenissä peritään Liefkenhoekin tunnelissa maksua a) alle 2,75 m korkeilta ajoneuvoilta 5,50 euroa, jos maksaa käteisellä; 4,60 euroa, jos maksaa luottokortilla tai 3,30 euroa sähköistä maksujärjestelmää käytettäessä ja b) korkeudeltaan 2,75 metriä ylittäviltä ajoneuvoilta peritään 18 euroa käteisellä; 16,35 euroa luottokortilla maksettaessa ja 13,16 euroa sähköistä maksujärjestelmää käytettäessä. Lisätietoa: Autolauttayhteydet Reitti Varustamo Internet Matka-aika(h) BRITANNIAAN Zeebrugge - Hull P&O Ferries 14:00 Zeebrugge - Rosyth Superfast Ferries 18:00 Ostend - Ramsgate Transeuropa Ferries 4:00 4:30 ISO-BRITANNIA Passi Suomen kansalaisen maahantuloasiakirjaksi vaaditaan voimassaoleva passi tai virallinen henkilökortti. Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Maahantuontia varten tarvitaan EU:n lemmikkieläinpassi. Lemmikkieläinpassilla voivat kissat, koirat ja fretit matkustaa EU-maissa sekä muissa maissa, joissa on Britannian kaltainen tilanne raivotaudin osalta. Lemmikillä on oltava mikrosiru. Tatuointi hyväksytyään tunnisteena vain, jos se annettu ennen ja se on vielä selkeästi luettavissa. Eläimellä on oltava voimassa oleva raivotautirokotus. Suomi, Irlanti, Malta ja Britannia ovat ilmoittaneet, ettei maissa ole ekinokokkoosia. Jos lemmikki viedään Britanniaan suoraan Suomesta, ei ekinokokkoosilääkitystä tarvita. Sen sijaan, jos lemmikki viedään Britanniaan jostain muusta kuin edellä mainitusta kolmesta maasta, pitää eläimelle antaa ekinokokkoosilääkitys ennen Britanniaan vientiä. Eläin saa tulla maahan 120 (5 päivää) 24 tuntia ekinokokkoosilääkityksen antamisen jälkeen. Lääkityksestä pitää olla merkintä lemmikkieläinpassissa. Maahan ei saa lainkaan tuoda seuraavia koirarotuja: Pit bull terrier, japanilainen tosa, dogo argentino tai fila brazileiro. Kissan tai koiran saa tuoda maahan vain kansainvälisten lentokenttien ja seuraavien laivasatamien kautta: Coquelles (Eurotunneli), Dover (Eastern Docks), Harwich (Parkeston Quay), Hull ja Portsmouth. Liikennerajoitukset Erityisesti Suur-Lontoon alueella on raskaan liikenteen rajoituksia. Ympäristönsuojeluvyöhyke, jolla pyritään alentamaan päästöjä (Low Emission Zone, eli LEZ) on käytössä Suur-Lontoon alueella. Rajoitus koskee kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisia paketti- kuorma ja matkailuautoja sekä yli 5 tonnin painoisia linja-autoja. Ajoneuvot, jotka eivät täytä pienhiukkasten osalta Euro4- normia, joutuvat maksamaan päivittäisen maksun. Sekä Britanniassa että ulkomailla rekisteröidyt ajoneuvot pitää rekisteröidä Transport of London virastoon, muutoin omistaja saa rangaistusmaksun. Lisätietoa: Matkailuvaunuyhdistelmät ja ajoneuvot, joiden kokonaismassa on yli 3,5 tonnia (kuorma- ja linja-autot sekä minibussit, joissa voi kuljettaa yli 8 matkustajaa), eivät saa käyttää 3- tai useampikaistaisten moottoriteiden oikeanpuoleisinta kaistaa. Valomääräykset Ajoneuvossa on käytettävä sivuvaloja auringon laskun ja auringon nousun välisenä aikana. Ajovaloja tulee käyttää öisin ja silloin, kun näkyvyys on vähemmän kuin 100 m. Valojen käyttö on sallittua päivisin. Huom. Ajettaessa oikeanpuoleisessa liikenteessä ajovalot on suunnattu siten, että tien oikea reuna on pitemmälle valaistu kuin tien keskiosa. Siirryttäessä ajamaan tien vasenta puolta tilanne on päinvastainen. Valot häikäisevät vastaantulijoita eikä tien reuna ole

6 hyvin valaistu. Tietoa auton valojen suuntaamiseksi vasemmanpuoleiseen liikenteeseen sopivaksi löytyy auton ohjekirjasta. Ennen vuotta 1990 käyttöönotetuissa autoissa umpioiden lasit olivat niin rihlatut, että oli kohtalaisen helppo löytää häikäisyn poistava alue lasista. Lasit teipattiin näissä umpioissa joko yhdellä, kahdella tai kolmella teipillä ja eri umpioissa eri lailla. Uudempien autojen valonheittäjien pintaa, eikä umpion sisäpintaa saa koskea. Säätö suoritetaan moottoritilan puolelta kääntämällä ja muuttamalla valonheittäjän kiinnitysasentoa. Kaikkein uusimmissa autoissa on mahdollisuus suunnata valot auton ajotietokoneen valikon kautta. Väistämissäännöt Uusi tietoa tämän osion loppuun: Valtaosalla Lontoon punaisista reiteistä (Red routes) saavat moottoripyöräilijät käyttää linja-autokaistoja tammikuusta 2012 lähtien. Maksulliset tiet Ajoneuvo Ma-pe klo La ja su klo Öiseen aikaan 06:00 23:00 06:00 23:00 klo 23:00-06:00 moottoripyörä 3,00 2,80 1,80 henkilöauto 5,30 4,80 3,80 henkilöauto + perävaunu 9,60 8,60 7,60 pakettiauto 10,60 9,60 8,60 kuorma-auto 10,60 9,60 8,60 Tunneli ja siltamaksuja: M48-moottoritie Severn Bridge (vain länteen ajaville) 5,70 M4-moottoritie Second Severn Crossing 5,70 (Second Severn Crossing -tien maksu peritään vain länteen suuntautuvalta liikenteeltä) Polttoaineet Bensiiniin myyntinimikkeet vaihtelevat öljy-yhtiön mukaan. 95-oktaanista bensiiniä myydään nimikkeellä Premium Unleaded tai vain Unleaded ja 98-oktaanisen bensiinin myyntinimike on Ultimate Unleaded tai Shellillä V-Power. Autolautat Belgiaan Hull-Zeebrugge P&O Ferries poferries.com 14:00 Ramsgate Ostend Transeuropa Ferries transeuropaferries.com 04:00 Rosyth-Zeebrugge Superfast Ferries superfast.com 18:00 Irlantiin Swansea-Cork (Fastnet Line) lakkautettu ESPANJA Rajanylityspaikat Muilla Espanjan rajoilla paitsi Marokon ja Gibraltarin ei ole nykyään raja- eikä tullitarkistuksia. Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Lemmikillä pitää olla mikrosiru tunnistamista varten. Tatuointi hyväksytään tunnisteena vain, jos se on annettu eläimelle ennen Lisätietoa: Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente

7 Dirección General de Sanidad de la Producción Agraria Subdirección General de Sanidad e Higiene Animal y Trazabilidad Paseo Infanta Isabel, Madrid, Spain Puhelin: / 5724 Faksi: Sähköposti: Internet: Liikennerajoitukset Nastarenkaat ja lumiketjut Nastarenkaiden käyttö on kielletty. Lumiketjuja saa käyttää. Lumiketjuilla ajettaessa sallittu enimmäisnopeus on 50 km/t. Nopeusrajoitukset Taajamassa 50 km/t. Useissa kaupungeissa rajoitusta alennettu: 30 km/t. Taajaman alueella sijaitsevilla moottoriteillä tai moottoriliikenneteillä 80 km/t. Seuraava sääntö ei päde enää: Uuden ajokortin haltijoiden on ajettava ensimmäisen vuoden ajan vain 80 km/h ja heillä on oltava ajoneuvon perässä vihreä suorakaiteen muotoinen kyltti, jossa on kirjain L. Pysäköinti Pysäköinti on kielletty mutkissa ja viittä metriä lähempänä risteysaluetta. Keltaiset siksakviivat tai katkoviivat tarkoittavat pysäköintikieltoa. Yksisuuntaisilla kaduilla on pysäköitävä parittomien talonumeroiden puolelle kuukauden parittomina päivinä ja parillisina päivinä parillisten numeroiden puolelle, ellei liikennemerkillä toisin osoiteta (esim. Madridissa 15 päivää peräkkäin kummallekin puolelle). Sinisillä alueilla ( Zona azul tai Zona O.R.A. ) pysäköinti on sallittua 2 tuntia päiväsaikaan, sen sijaan klo 20:00 8:00 välisenä aikana ei yleensä ole aikarajoituksia. Määräykset ja ajat voivat vaihdella paikkakunnittain. Madridissa SER pysäköintialueella sinisin viivoin merkityt alueet on varattu vierailijoille (ja vihreät vakinaisille asukkaille). Alueella on käytössä lippuautomaatti. Enimmäispysäköintiaika on 2 tuntia. Joissain suurissa kaupungeissa, esimerkiksi Barcelonassa pysäköinnin voi maksaa myös luottokortilla automaattiin. Jos auto on hinattu pois pysäköintivirheen takia, pitää mennä lähimmälle poliisiasemalle. Auton saa takaisin maksamalla sakon, hinauksen ja pysäköintimaksun. Rengaslukkoja käytetään joissain kaupungeissa. Maksulliset tiet Acega-Autopista Central Gallega AP-53 Santiago-Dozon Acesa AP-7 Barcelona-La Jonquera AP-7 Barcelona-Tarragona AP-7 Montmelo-El Papiol C-33 Barcelona-Montmelo C-32 Montgat-Palafolls AP-2 Zaragoza-Mediterraneo Esimerkkejä tiemaksuista henkilöautolle (vuonna 2012): A2 Zaragoza Tarragona 16,25 A4 Cadiz Sevilla 5,90

8 A6 Villalba Adanero 9,35 A7 Barcelona Valencia 33,26 A7 Valencia Alicante 13,90 A8 Bilbao Irun 8,59 A9 La Coruna Vigo 12,50 A41 Madrid Toledo 2,20 A61 Madrid Segovia 7,35 A66 Leon Oviedo 10,60 A68 Zaragoza Bilbao 26,45 Kaistoilla, jotka on merkitty ympyröidyllä Telepeaje-tunnuksella, saa käyttää vain elektronista maksua. Telepeaje-merkki neliön sisällä tarkoittaa sekamaksukaistaa, jolla voi elektronisen maksun lisäksi käyttää myös muita maksutapoja. IRLANTI Tiestö Moottoriteitä noin 670 km, käynnissä on suuri rakennusohjelma. Tavoitteena noin km moottoriteitä vuonna Pääteitä km. Tiestöä yhteensä km. Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Maahantuontia varten tarvitaan EU:n lemmikkieläinpassi. Lemmikkieläinpassilla voivat kissat, koirat ja fretit matkustaa EU-maissa sekä muissa maissa, joissa on Irlannin kaltainen tilanne raivotaudin osalta. Lemmikillä on oltava mikrosiru. Tatuointi hyväksytyään tunnisteena vain, jos se annettu ennen ja se on vielä selkeästi luettavissa. Eläimellä on oltava voimassa oleva raivotautirokotus, joka pitää olla annettu vähintään 21 vuorokautta ennen tuloa Irlantiin. Suomi, Irlanti, Malta ja Britannia ovat ilmoittaneet, ettei maissa ole ekinokokkoosia. Jos lemmikki viedään Irlantiin suoraan Suomesta, ei ekinokokkoosilääkitystä tarvita. Sen sijaan, jos lemmikki viedään Irlantiin jostain muusta kuin edellä mainitusta kolmesta maasta, pitää eläimelle antaa ekinokokkoosilääkitys ennen Irlantiin vientiä. Eläin saa tulla maahan 120 (5 päivää) 24 tuntia ekinokokkoosilääkityksen antamisen jälkeen. Lääkityksestä pitää olla merkintä lemmikkieläinpassissa. Liikennerajoitukset Lisäys entisen tekstin perään: Dublinin keskustassa on ajokielto ma-su 07:00 19:00 raskaille ajoneuvoille, joissa on 5 akselia tai enemmän. Valomääräykset Valojen käytöstä ovat voimassa Geneven 1949 tieliikkennesopimuksen määräykset. Valoja voidaan käyttää sekä päivällä että taajamissa. Ajettaessa oikeanpuoleisessa liikenteessä ajovalot on suunnattu siten, että tien oikea reuna on pitemmälle valaistu kuin tien keskiosa. Siirryttäessä ajamaan tien vasenta puolta tilanne on päinvastainen. Valot häikäisevät vastaantulijoita eikä tien reuna ole hyvin valaistu. Tietoa auton valojen suuntaamiseksi vasemmanpuoleiseen liikenteeseen sopivaksi löytyy auton ohjekirjasta. Ennen vuotta 1990 käyttöönotetuissa autoissa umpioiden lasit olivat niin rihlatut, että oli kohtalaisen helppo löytää häikäisyn poistava alue lasista. Lasit teipattiin näissä umpioissa joko yhdellä, kahdella tai kolmella teipillä ja eri umpioissa eri lailla. Uudempien autojen valonheittäjien pintaa, eikä umpion sisäpintaa saa koskea. Säätö suoritetaan moottoritilan puolelta kääntämällä ja muuttamalla valonheittäjän kiinnitysasentoa. Kaikkein uusimmissa autoissa on mahdollisuus suunnata valot auton ajotietokoneen valikon kautta. Autolautat Britanniaan eli Cork Swansea (Swansea Cork Ferries) linja lakkautettu

9 Maksulliset tiet Maassa on noin 670 km moottoriteitä. Esimerkkejä tiemaksuista euroissa: M1 - Gormanston-Monasterboice Moottoripyörä (yli 50 cm 3 ) 1,00 Auto 1,80 Linja-auto 3,30 Kuorma-auto: - alle 3500 kg 3,30 - alle 3500 kg, 2/3-akselinen 4,60 yli 3500 kg, 4 akselia tai enemmän 5,90 M4 - Kinnegad-Enfield-Kilcock Moottoripyörä (yli 50 cm 3 ) 1,40 Auto 2,80 Linja-auto 4,20 Kuorma-auto: alle 3500 kg 4,20 alle 3500 kg, 2/3-akselinen 5,60 yli 3500 kg, 4 akselia tai enemmän 6,90 M6 Galwaz Kinnegad 1,80 /auto Mikäli maksua ei edelleenkään ole maksettu seuraavien 56 vuorokauden aikana, on seurauksena edellisten rangaistusmaksujen lisäksi uusi 100,50 euron rangaistusmaksu. Jos maksua ei silloinkaan ole maksettu, käynnistetään oikeustoimet. Tiemaksujen lisäksi Dublinissa on satamatunneli, jonka käyttömaksut vaihtelevat 3 ja 10 euron välillä per suunta. Hinta vaihtelee viikonpäivän, kellonajan ja ajosuunnan mukaan. Limerickin tunneli on myös maksullinen. Myös Dublinin sillat East Link Bridge (1,70 euroa / henkilöauto) ja West Link Bridge (maksutavan mukaan vaihdellen 2-3 euroa / henkilöauto) ovat maksullisia. Polttoaineet Useimmat huoltoasemat ovat auki klo 07:30-22:00. Yhä useampi asema on avoinna 24 h/vrk. Luottokortit ovat laajasti hyväksyttyjä. Irlannissa on saatavilla 95-oktaanista lyijytöntä bensiiniä ja E5-bensiiniä (jossa on 5 % etanolia) sekä dieseliä. Lisäksi noin 30 asemalla myydään E85-bensiiniä. ITALIA Liikennerajoitukset Joidenkin kaupunkien historiallisesti merkittävillä alueilla on ajoneuvojen liikennöinti kielletty ruuhka- ja päästöongelmien välttämiseksi. Suurten kaupunkien keskustoissa on liikennöinti kielletty (Zone a Traffico Limitato ZTL -alueilla) muilta paitsi asukkailta tai tavaran toimittajilta. Esimerkiksi Roomassa on kameravalvontaa ja laiminlyönneistä sakotetaan. Tällä hetkellä rajoituksia on seuraavilla alueilla: Aosta, Valle d'aosta, Mont Blanc tunneli, Bolzanon maakunta, Emilia-Romagna, Lombardian alue, Napoli, Palermo Sisiliassa, Piemonten alue, Rooma, Toscana, Trentino, Umbria ja Veneto. Tietoa eri paikkakuntien rajoituksista: verkkolinkkiin on itse kirjoitettava sitten piste ja sen perään ko. kaupungin nimi italiaksi, sitten taas piste ja perään tunnus it (www.comune.kaupungin nimi italiaksi.it). Lisätietoa: Amalfin rannikolla tiellä SS 163 Napolista etelään päin on matkailuajoneuvoyhdistelmillä ajokielto ympäri vuoden, koska tie on kapea ja mutkainen. Matkailuautoilla on ajokielto kesäaikaan Vietri sul Maren ja Positanon välillä. Milanon ruuhkamaksu: Cerchia dei Bastionin alueella, eli Milanon historiallisen keskustan alueella, peritään ruuhkamaksua. Ecopass-ympäristömaksu on muuttunut Area C Pass nimiseksi ruuhkamaksuksi tammikuussa Ruuhkamaksua pitää maksaa ma-pe klo 07:30 19:30. Mopedit ja moottoripyörät sekä sähkö-, maakaasu- ja hybridiautot on vapautettu maksusta. Euro 0-luokan bensiiniautolla tai Euro 1, 2 tai 3 luokkien dieselautolla ei saa lainkaan ajaa Area C alueelle Milanossa. Kuljettajan on ostettava Area C Pass saadakseen ajaa ympäristövyöhykkeelle. Area C Pass maksaa 5 euroa/päivä. Kamerat valvovat aluetta ja kuvaavat alueelle tulevat ja sieltä lähtevät ajoneuvot. Maksut koskevat myös ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja.

10 Sakkoa laiminlyönnistä voi saada euroa Milanossa, muualla Italiassa sakot liikennerajoitusalueilla vaihtelevat maakunnan mukaan. Passin voi ostaa Milanon julkisen liikenteen (ATM) lippujen myyntipisteistä, eli lähes kaikista tupakka- ja lehtikioskeista. Muita ostomahdollisuuksia ovat Banca Intesa Sanpaolon käteisautomaatit, maksuautomaatit, suoraveloitus, puhelimitse tilaaminen numerosta , telepass tai internetistä tilaaminen sivuilta https://areac.atm-mi.it/areac/iweb/cercaclasse.aspx. Jos on varannut majoituksen hotellista, joka sijaitsee ruuhkamaksualueella, voi hotellilta saada etukäteen pyytäessään tilapäisen ajoluvan alueelle. Lisätietoa: / Area C. Liikennesakot Esimerkkejä rangaistuksista: Rikkomus alin ja ylin sakko ( ) pisteet ajokielto vankeus-rangaistus Pysäköinti Pysäköinti muuta liikennettä vaarantaen Ylinopeus alle 10 km/h km/h km/h kk Yli 60 km/h kk Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen - 0,5-0,8 g/l kk - 0,8-1,5 g/l kk 6 kk - yli 1,5 g/l v 6-12 kk Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen v 6-12 kk Vaarallinen ajaminen mutkissa tai huonon näkyvyyden aikana Turvavyön käytön laiminlyönti Pysähtymättä jättäminen punaisen liikennevalon palaessa Matkapuhelimen käyttö ajon aikana Henkilön kuljettaminen mopedilla lainvastaisesti

11 Nastarenkaat ja lumiketjut Talvirengaspakko: Aostan laakson alueella talvirenkaat tai lumiketjut ovat pakolliset Muilla alueilla talvivarustuksen käyttöpakosta, joka on voimassa , ilmoitetaan liikennemerkeillä. Nopeusrajoitukset Tutor-valvontaa on useammilla teillä kuin mitä kirjassa on kerrottu. Tieosuuskohtaista nopeusvalvontaa eri mittauspisteiden välillä (tutor system) on useilla moottoriteillä. Autostraden verkkosivuilla on kartta, johon on merkitty valvottavat tieosuudet: Maksulliset tiet Esimerkkejä tiemaksuista suosituimmilla reiteillä (vain suuruusluokan hahmottamiseksi): Tienumero Tieosuus Km A-luokan ajoneuvon maksu ( ) A1 Milano - Napoli ,60 A3 Napoli Reggio Calabria 513 2,00 A4 Torino - Trieste ,00 A5 Torino Courmayeur (Mont Blanc) ,30 A6 Torino - Savona ,40 A7 Milano - Genova 140 9,40 A8 Milano - Varese 37 2,90 A9 Milano Chiasso 36 3,50 A10 Genova - Ventimiglia ,80 A11 Firenze Pisa Nord 82 5,30 A12 Genova Rosignano M ,20 A12 Roma - Civitavecchia 62 4,20 A13 Bologna - Padova 98 6,30 A14 Bologna - Taranto ,70 A15 Parma La Spezia ,90 A16 Napoli - Canosa ,30 A18 Messina Sud - Catania 78 3,60 A19 Palermo - Catania ,60 A20 Messina - Palermo 181 9,90

12 A21 Torino - Brescia ,70 ITÄVALTA Tiepalvelu Puhelin: 120. Autoliiton AL-turvaan kuuluvat jäsenet soittavat saamaansa hälytysnumeroon Suomeen saadakseen ilmaista tiepalvelua. Tiepalvelu ilman AL-turvaa maksaa päivisin klo 06:00-20:00 välisenä aikana 120 ja öisin klo 20:00-06:00 hinta on 160 (FIAan kuuluvien liittojen jäsenet saavat näyttäessään jäsenkorttinsa 23 euron alennuksen). Tiestö - liittovaltiotason moottoriteitä km - pikateitä 477 km - liittovaltiotason moottoriliikenneteitä 449 km (Muut tiet ja niiden pituudet ennallaan) Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Maahantuontia varten tarvitaan EU:n lemmikkieläinpassi. Lemmikkieläinpassilla voivat kissat, koirat ja fretit matkustaa EU-maissa sekä muissa maissa, joissa on Itävallan kaltainen tilanne raivotaudin osalta. Lemmikillä pitää olla mikrosiru tunnistamista varten. Tatuointi hyväksytään tunnisteena vain, jos se on annettu eläimelle ennen Eläimellä tulee olla voimassaoleva raivotautirokotus. Lisätietoa: (englanniksi) en_heimtieren_als_hunden_katzen_und_frettchen (saksaksi) Liikennerajoitukset Itävallassa on esitetty taajamiin samantapaisia ympäristövyöhykkeitä kuin Saksan kaupungeissa jo on. Itävallan eduskunta on hyväksynyt ilmansuojelulain uudistuksen. Asian käsittelyä ei ole saatettu päätökseen. Nopeusrajoitukset Section Control osiossa, eli alkaen Pysyvät nopeusvalvonnan tieosuudet... hieman muutoksia. Pysyvät nopeusvalvonnan tieosuudet ovat: A 22 Donauufer Autobahn Kaisermühlentunnel A 2 Süd Autobahn: Edlitz Grimmenstein A 2 Süd Autobahn Ehrentalerbergtunnel. A9, Plabutschtunnel (Graz) Mobiilivalvonnan kohde: A 23 Hanssonkurve, tietyöalue (Laxenburgerbrücken ja Ausfahrt Simmeringin välillä). Pysäköinti Wienissä pisin sallittu pysäköintiaika on 2 tuntia. Väistämissäännöt Loppuun uusi kappale: Vuoden 2012 alusta alkaen täytyy autoilijoiden muodostaa niin sanottu pelastusväylä moottoriteillä ja moottoriliikenneteillä heti, kun liikenne ruuhkautuu. Pelastusväylä tulee muodostaa siten, että vasemmalla ajokaistalla ajavat siirtyvät niin kauas vasemmalle kuin mahdollista ja oikeanpuoleisella ajokaistalla ajavat siirtyvät niin pitkälle oikealle kuin mahdollista. Jos tiellä on samaan ajosuuntaan enemmän kuin 2 kaistaa, pitää kaikkein vasemmanpuoleisimman kaistan käyttäjien siirtyä mahdollisimman kauas vasemmalle ja muita kaistoja käyttävien pitää siirtyä omalla ajokaistallaan niin pitkälle oikealle kuin mahdollista.

13 Pelastusväylää pitkin pääsevät hälytysajoneuvot avustuskohteisiin nopeammin kuin piennarta käyttäen. Maksulliset tiet Hinnat vuonna 2012 : 1 vuosi* 2 kuukautta** 10 päivää Moottoripyörä 31,00 11,70 4,60 Auto, ajoneuvo, jossa 2 tai useampi akselia Kokonaispaino alle 3,5 t*** 77,80 23,40 8,00 Internetissä on luettelo näistä maksupisteistä osoitteineen ja puhelinnumeroineen, ks. ( kohdassa Maut / Sondermaut). d) Videomaksukortit Videomaksukortin voi ostaa internetin kautta https://primaryserver.videomaut.at/webshop/jkselection. Elektorinen tiemaksu raskaalle liikenteelle Päästöluokat ja hinnat muuttuneet: Hintayhteenveto (ilman 20 % ALVia): Ajoneuvon päästöluokka Luokka 2 Luokka 3 Luokka 4+ (2-akselinen) (3-akselinen) (4- tai useampiakselinen) A) EURO-päästöluokka VI 0,145 0,2030 0,3045 B) EURO-päästöluokka EURO EEV 0,150 0,2100 0,3150 C) EURO-päästöluokat IV ja V 0,165 0,2310 0,3465 D) EURO-päästöluokat 0 III 0,187 0,2618 0,3927 KROATIA Hätäpuhelut/Liikenneonnettomuudet Jos joutuu liikenneonnettomuuteen, täytyy tapahtumasta laatia raportti poliisin läsnäollessa. Ajoneuvon siirtäminen pois tapahtumapaikalta ennen poliisin tuloa voidaan tulkita rangaistavaksi teoksi eli onnettomuuden jälkeen pysähtymättä jättämiseksi. Onnettomuuden jälkeen käynnistyvät oikeustoimet, ja molemmat osapuolet haastetaan kuultaviksi oikeuteen 24 tunnin kuluessa onnettomuudesta. Tuomio langetetaan saman päivän aikana, ja mahdollinen sakko on maksettava heti. Tapahtumapaikalla tulee täyttää eurooppalainen vahinkoilmoituslomake, joka molempien osapuolten on allekirjoitettava. Tämän jälkeen ilmoitus lähetetään vakuutusyhtiöille. Tiepalvelu Puhelin Passi Kroatian lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä lähimmällä poliisilaitoksella 24 tunnin kuluessa maahantulostaan. Nastarenkaat ja lumiketjut Nastarenkaat on kielletty.

14 Likan ja Gorski Kotarin alueilla lumiketjut ovat pakolliset riippumatta rengastyypistä. Lumiketjuja on pakko käyttää, jos tiellä on mustaa jäätä tai lunta noin 5 cm. Talvirengaspakko Kroatiassa ei ole määrättyä ajankohtaa, jolloin autoissa on käytettävä talvivarustusta. Sään mukaan kerrotaan liikenneopasteilla, milloin talvivarusteita tarvitaan. Käytännössä on järkevää olla varautunut talvikeliin marraskuun alun ja huhtikuun lopun välillä. Talvivarustus voi tarkoittaa joko talvirenkaita (joissa on M+S-merkintä) vähintään kahdessa vetävässä pyörässä tai lumiketjuja vetäviä pyöriä varten. Talvirenkaissa urien täytyy olla vähintään 4 mm syvät. Pakolliseen talvivarustukseen ajoneuvossa kuuluu myös pieni lumilapio. Silta- ja tunnelimaksuja: Mirnan silta (Istria) 12,00 21,00 42,00 70,00 LATVIA Heijastinliivi Jos 4-pyöräisen ajoneuvon tai moottoripyörän kuljettaja joutuu astumaan ulos tielle huonoissa keliolosuhteissa tai pimeään aikaan, on hänen käytettävä heijastinliiviä. Myös muiden ajoneuvon matkustajien olisi oman turvallisuutensa vuoksi syytä käyttää heijastinliiviä, vaikka sitä ei laissa sanota. Määräys koskee myös ulkomailla rekisteröidyn ajoneuvon kuljettajaa. Myös polkupyöräilijöitä kehotetaan käyttämään heijastinliivejä pimeällä liikkuessaan. Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Lemmikillä pitää olla mikrosiru tunnistamista varten. Tatuointi hyväksytään tunnisteena vain, jos se on annettu eläimelle ennen Liikennerajoitukset Riiassa on ajorajoituksia joillakin keskustan kaduilla ja Akmenin sillalla yli 5 tonnin painoisille ajoneuvoille ma-pe. Liikennesakot Esimerkkejä rangaistuksista: Rikkomus Sakko (LVL) Muu rangaistus Alkoholia veressä 0,2-0,5 o/oo 0,5-1,0 o/oo 1,0-1,5 o/oo yli 1,5 o/oo kk ajokielto + 6 pistettä, jos nuori kuljettaja *) 1 v ajokielto + 8 pistettä, jos nuori kuljettaja *) 5-10 vrk pidätys + 2 v ajokielto + 8 pistettä vrk pidätys + 4 v ajokielto + 8 pistettä Nopeusrajoitukset Nopeusrajoitukset taajaman ulkopuolella: tavallisilla maanteillä moottoriteitä muistuttavilla pikateillä ja moottoriliikenneteillä - moottoripyörä, - ajoneuvo alle 7,5 t, - linja-auto 90 km/t 100 km/t* *) = 110 km/t on sallittu erikseen viitoitetuilla tieosuuksilla. Latviassa ei ole moottoritien vaatimukset täyttäviä teitä. Vain kahdella tiellä Latviassa nopeusrajoitus voi olla 100 km/t. Suurimmalla osalla Latvian teistä nopeusrajoitus on 90 km/t. MALTA

15 Hätäpuhelut Local Wardens, puhelin Jos on kyse onnettomuudesta ilman henkilövahinkoja, on soitettava tähän numeroon. Mikäli on aiheutunut henkilövahinkoja, on soitettava poliisille. Kissan tai koiran maahantuontimääräykset Maahantuontia varten tarvitaan EU:n lemmikkieläinpassi. Lemmikillä on oltava mikrosiru ja voimassa oleva raivotautirokotus, joka on annettu mikrosirun laittamisen jälkeen. Jos eläin tulee toisesta EU-maasta tai erikseen luetelluista muista maista (joissa on Maltan kaltainen raivotautitilanne), raivotautirokotus pitää olla annettu vähintään 21 päivää ennen Maltalle saapumista. Eläimellä on oltava eläinlääkärin antama todistus, ellei rokotusta ole merkitty lemmikkieläinpassiin. Lemmikille pitää olla annettu ekinokokkosilääkitys ennen maahantuloa. Eläin saa tulla maahan 120 (5 päivää) 24 tuntia ekinokokkoosilääkityksen antamisen jälkeen. Lääkityksestä pitää olla merkintä lemmikkieläinpassissa. Seuraavia koirarotuja ei saa lainkaan tuoda maahan: pitbullterrieri, Japanin tosa, dog argentino ja fila brazileiro. Jos aikoo tuoda lemmikin Maltalle, pitää maan elintarvike- ja eläinlääkintävirastolle (Food and Veterinary Regulation Division ) tehdä tuonti-ilmoitus vähintään kolme vuorokautta ennen aiottua maahantuloa. Eläimen tarkastuksesta peritään 50 euron maksu. Lisätietoa: Veterinary and Fisheries Division Albert Town, Marsa CMR 02 Puhelin: Faksi Sähköposti: Verkkosivut: Valomääräykset Valojen käyttö päivällä on sallittu. Huom. Ajettaessa oikeanpuoleisessa liikenteessä ajovalot on suunnattu siten, että tien oikea reuna on pitemmälle valaistu kuin tien keskiosa. Siirryttäessä ajamaan tien vasenta puolta tilanne on päinvastainen. Valot häikäisevät vastaantulijoita eikä tien reuna ole hyvin valaistu. Tietoa auton valojen suuntaamiseksi vasemmanpuoleiseen liikenteeseen sopivaksi löytyy auton ohjekirjasta. Ennen vuotta 1990 käyttöönotetuissa autoissa umpioiden lasit olivat niin rihlatut, että oli kohtalaisen helppo löytää häikäisyn poistava alue lasista. Lasit teipattiin näissä umpioissa joko yhdellä, kahdella tai kolmella teipillä ja eri umpioissa eri lailla. Uudempien autojen valonheittäjien pintaa, eikä umpion sisäpintaa saa koskea. Säätö suoritetaan moottoritilan puolelta kääntämällä ja muuttamalla valonheittäjän kiinnitysasentoa. Kaikkein uusimmissa autoissa on mahdollisuus suunnata valot auton ajotietokoneen valikon kautta. MONTENEGRO Hätäpuhelut Poliisi 122 ) Ambulanssi 124 ) tai yleinen hätänumero 112 Palokunta 123 ) Passi Suomen kansalaisen matkustusasiakirjaksi kelpaa voimassa oleva passi tai henkilötodistus. Henkilötodistuksella saa oleskella 30 vrk ja passilla enintään 90 vrk. Yli 3 vuorokautta maassa oleskelevan ulkomaalaisen on ilmoittauduttava paikalliselle poliisille 24 h kuluessa maahantulosta. Hotellissa asuvien puolesta hotelli hoitaa tämän rekisteröintimuodollisuuden. Testin loppuosa, joka alkaa sanoilla Yksityismajoituksessa, leirintäalueella tai muussa majoituksessa ei pidä enää päde. Vihreä kortti Montenegro on mukana vihreän kortin sopimuksessa alkaen. Liikennevakuutuksen voimassaolon todistava omasta suomalaisesta vakuutusyhtiöstä pyydettävä vihreä kortti on pakollinen jälkeen. On syytä ottaa huomioon, että liikennevakuutuksen korvaussummat määräytyvät Montenegron vakuutuslainsäädännön mukaan (eli vahingon tapahtumamaan korvauskäytäntö on määräävä, kuten kaikkialla ETA-maiden ulkopuolella). Mikäli vihreää korttia ei ole mukana, siihen ei ole merkitty Montenegron tunnusta MNE, tai sen voimassaoloaika on umpeutunut, on Montenegron rajalta ostettava rajavakuutus. Lisätietoa: Montenegro Osiguranje Nacionalni biro osiguravača (National Bureau of Insurers of Montenegro)

16 PC Europoint Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 1A/II Podgorica Puh.: , , Faksi: Sähköposti: Internet: Heijastinliivi Pakollinen varuste autossa. Kuljettajan on käytettävä liiviä, jos hän joutuu astumaan ulos autosta jonkun hätätilanteen vuoksi. Tullimääräykset matkustajalle Alkoholijuomia: 1 litra viiniä tai 1 litra 22-prosenttista alkoholia. Maksulliset tiet Ympäristövero on poistunut vuoden 2012 alussa. NORJA Tullimääräykset matkustajille Seuraava tieto ei päde: Yli 22-prosenttista alkoholia saa tuoda vain 20 vuotta täyttänyt henkilö. Kissan ja koiran maahantuontimääräykset Jos kissa tai koira tuodaan maahan Ruotsista, ei toistaiseksi vaadita mitään muita asiapapereita kuin todistus ekinokokkoosilääkityksestä. Määräyksiä ollaan muuttamassa niin, että vuoden 2012 aikana tullee voimaan sääntö, jonka mukaan myös Ruotsista tuotavilla lemmikeillä pitää olla lemmikkieläinpassi ja mikrosiru. Jos maahan tuodaan kissa tai koira EU-/EFTA-maasta: - Lemmikillä on oltava EU:n lemmikkieläinpassi. - Eläimellä on oltava tunnistusta varten mikrosiru. Tatuointi hyväksytään vain, jos se on annettu ennen ja se on vielä selkeästi luettavissa. - Sillä on oltava todistus raivotautirokotuksesta, joka on annettu vähintään 21 vuorokautta ennen Norjaan tuloa (todistus vaaditaan myös suoraan Britanniasta tai Irlannista tuotavilta eläimiltä). - Eläimelle pitää olla annettu ekinokokkoosilääkitys 10 päivään sisällä ennen Norjaan saapumista. Lääkitys on annettava uudestaan 7 vuorokauden sisällä Norjaan saapumisesta. Lääkityksen määräaikoja saatetaan muuttaa vuonna Eläimen tuojan pitää hakeutua tullitarkastukseen ja käyttää miehitettyä raja-asemaa. Lemmikkieläimen maahantuojan pitää tehdä ilmoitus maahantulosta Norjan elintarviketurvallisuusvirastoon (Mattilsynet) viimeistään 48 tuntia ennen maahantuloa. - Eläimen mukana pitää olla todistus eläimen omistajasta. - Maahantuotavia eläimiä saa olla enintään 5. Muutoin kyse on kaupallisesta maahantuonnista, johon eivät päde yksityistuonnin säännöt. Lisätietoa: Norjassa vastaava viranomainen: Norwegian Food Safety Authority Mattilsynets hovedkontor Ullevålsveien 76 N-0454 Oslo Puhelin: Faksi Sähköposti: Verkkosivut: Ajoneuvon suurimmat sallitut mitat Joillakin teillä enimmäispituutta, -painoa tai -leveyttä on rajoitettu. Tästä on lisätietoa verkossa, / Vegliste riksveger. Liikennerajoitukset Seitsemän kaupungin kehäteillä on käytössä tiemaksu. Maksu ei koske moottoripyöriä minkään kaupungin kehätiellä. Tiemaksu Oslon kehätiellä on alle 3,5 tonnin painoiselta ja alle 6 metrin pituiselta henkilöautolta 26 NOK. Oslosta on poistettu manuaaliset

17 maksupisteet. Jos autoilijalla ei ole "AutoPASS"-lähetintä elektronista maksua varten, hänen täytyy käydä maksamassa lähimmällä Esson huoltoasemalla Oslossa tai Akershusissa. Mikäli laiminlyö maksun, siitä lähetetään lasku kotiosoitteeseen. Nastarenkaat ja lumiketjut Oslossa ja Bergenissä on käytössä välisenä aikana nastarengasmaksu, joka on pakollinen myös ulkomailla rekisteröidyille ajoneuvoille. Trondheim ei peri maksua talvikaudella Talvirengaspakko Talvirenkaat eivät ole pakolliset, mutta jos niitä käytetään, ne pitää olla asennettu kaikkiin pyöriin. Kulutuspintaa renkaissa on oltava vähintään 3 mm. Jos ajoneuvossa on kesärenkaat ja tiellä on lunta tai jäätä, täytyy käyttää lumiketjuja. Pysäköinti: Pysäköintimittarit eivät enää ole käytössä, vaan pysäköinti maksetaan automaatteihin, joihin kelpaavat kolikot, setelit ja automaattiin kuvalla merkityt luottokortit. Pyöränlukot eivät ole käytössä, mutta virheellisesti pysäköity auto voidaan hinauttaa pois. Maksulliset tiet Pari muutosta maksuissa: Hinnoitteluperuste 2 Hinnoitteluperuste 3 øe6 Leistad øe6 Hommelvik øfv680 Imarsundsambandet ø Namsos ring road Autolauttayhteydet Reitti Varustamo Internet Matka-aika (h) NORJA-TANSKA Oslo-Frederikshavn Stena Line 9:00-13:00 Oslo-Kööpenhamina DFDS Seaways 16:00 Bergen-Stavanger-Hirtshals Fjord Line 19:30/20:00 Langesund-Hirtshals Fjord Line 04:30 Kristiansand-Hirtshals Color Line 03:15 Larvik-Hirtshals Color Line 03:45 NORJA-RUOTSI Sandefjord-Strömstad Color Line 02:30 NORJA-SAKSA Oslo-Kiel Color Line 20:00 Matkailuautot tai vaunut / Leirintä Maassa on yli leirintäaluetta. Norjassa käytetään Camping Key Europe leirikorttia. PORTUGALI Tiestö Tiestöä yhteensä km Moottoriteitä: km (joista km maksullisia) Maksulliset tiet Seuraavassa kappaleessa korjauksia: Maassa ollaan enenevässä määrin siirtymässä elektronisiin maksuihin. Esimekiksi ainakin osittain maksullisilla teillä A 4, A 17, A23, A24, A 25, A 28, A 29, A 41 ja A 42 Lissabonin pohjoispuolella voi maksaa vain elektronisella maksutavalla. Algarven moottoritie A 22 on maksullinen joulukuusta 2011 alkaen. Ulkomaalaiset autoilijat voivat vuokrata etätunnistuksella toimivan lähetinkortin. Lähetinkortti (DEM, Depositivo Electronico de Matricula) kiinnitetään tuulilasin sisäpuolelle. Kortilta voi maksaa tiemaksut joko pankkikorttimaksun tapaan suoraveloituksella, tai siten, että DEM-korttiin ladataan etukäteen 10 euroa/henkilöauto tai 20 euroa/raskas ajoneuvo. Kun ajoneuvossa on DEM-kortti, voi tiemaksupisteiden (Porticos) ohi ajaa pysähtymättä. Magneettikortin panttimaksu on 27 euroa, mikä palautetaan takaisin, kun kuljettaja poistuu Portugalista. DEM-kortin voi hankkia elektronista maksua soveltavien moottoriteiden varsilla olevilta liikenneasemilta (liikennemerkit opastavat), useista postitoimistoista tai Via Verde yrityksen myyntipisteistä. Lisätietoa:

18 PUOLA Tiestö Tiet luokitellaan seuraavasti: Kansalliset päätiet, joiden tunnuksena on A, S, GP ja joskus G Piirikunnasta (voivodship) toiseen johtavat alueelliset tiet, joiden tunnuksena on G, Z ja joskus GP Seututiet (powiat), joiden tunnuksena on G, Z ja joskus L Paikalliset tiet (gmina), joiden tunnuksena on L, D ja joskus Z Yleisiä teitä on km, joista on päällystettyjä. Moottoriteitä: 873 km. Nopeusrajoitukset Nopeusrajoitus moottoritiellä alle 3,5 tn ajoneuvolle: 140 km/t (ei 130 km/t), lisäksi 2x2-kaistaisilla pikateillä 120 km/t. Muutos Väistämissäännöt Puolan liikenneturvallisuusvirasto KRBRD:llä ei ole enää verkossa englanninkielisiä liikennesääntöjä. Siis väistämissääntöjen viimeinen kappale (eli 2 viimeistä virkettä) pitää poistaa. Maksulliset tiet Puolassa on moottoriteitä yhteensä 873 km. Tämän jälkeen muu teksti on ok tässä ensimmäisessä kappaleessa. Tiemaksut ovat nousseet. A1 Rusocin - Nowe Marzy Moottoripyörä, 2-akselinen ajoneuvo 17,60 Moottoripyörä + perävaunu, 2-akselinen ajoneuvo, jossa on perävaunu, 2-akselinen ajoneuvo, jossa toisella akselilla on paripyörät. 41,80 A2 Konin - Wrzesnia Moottoripyörä, 2-akselinen ajoneuvo. 13,00 Moottoripyörä + perävaunu, 2-akselinen ajoneuvo, jossa on perävaunu, 2-akselinen ajoneuvo, jossa toisella akselilla on paripyörät. 27,00 A4 Katowice Krakova* Moottoripyörä, 2-akselinen ajoneuvo. 9,00 + 9,00 Moottoripyörä + perävaunu, 2-akselinen ajoneuvo, jossa on perävaunu, 2-akselinen ajoneuvo, jossa toisella akselilla on paripyörät. 15, ,00 *) = Maksu peritään kahdessa osassa: yksi maksupiste on Myslowicessä, toinen on Balicessa. Lisätietoa tiemaksuista: A1-tie jälkeen on yli 12 tonnin painoisia ajoneuvoja koskenut tieverojärjestelmä poistunut käytöstä. Uuden tiemaksujärjestelmän mukaan pitää kaikille kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille hankkia maksulaite, jonka nimitys Puolassa on viabox. Laitteen voi ostaa maan rajoilta tai ennen moottoriteiden sisäänajoliittymiä. Laitteesta on maksettava 120 zlotia (noin 30 euroa). Laitteen voi maksaa vain Puolan zloteilla. Satunnaisesti Puolassa ajavat voivat käyttää prepay-menetelmää, eli ladata laitteeseen tietty summa, joka sitten vähenee ajetun matkan mukaan. Vakituisesti Puolassa ajavat voivat rekisteröityä järjestelmän käyttäjiksi ja maksaa siten postpay-menetelmällä, eli laskua vastaan jälkikäteen. Tiemaksun suuruus vaihtelee tieluokituksen, ajoneuvon kokonaismassan ja päästöjen mukaan. Verkossa on laskuri, jota käyttäen voi selvittää etukäteen maksun suuruuden, ks. Esimerkiksi 3,5 12 tonnia painavan ajoneuvon maksu A- ja S-luokan teillä on päästöluokan mukaan: EURO 2 = 0,40 PLN/km EURO 3 = 0,35 EURO 4 = 0,28 EURO 5 = 0,20

19 Tiemaksua peritään kaikilla moottoriteillä sekä moottoriliikenneteillä, jopa joillain valtateillä. Yhteensä tiemaksuja peritään kilometrin osuudelta Puolassa. Lisätietoa verkossa: RANSKA Tiepalvelu Ranskan hallitus määrää moottoriteiden avustusmaksut, jotka ovat: Maanantaista perjantaihin klo 8:00 18:00 ajoneuvon korjaus paikan päällä (enintään 30 min.) tai hinaus: 117 (ajoneuvo alle kg). Maanantaista perjantaihin klo 18:00 08:00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä ajoneuvon korjaus paikan päällä (enintään 30 min.) tai hinaus: 175,50 (ajoneuvo alle kg). Lisätietoa Tiestö Kansallisteitä km Alueellisia teitä km Moottoriteitä km Maassa jatkuu tienumerouudistus. Esimerkiksi RN10-tien uusi tunnus on RD910, tai entinen RN192 on uudella tunnuksella RD992. Uusi virke tämän jälkeen: Maahan on luotu vaihtoehtoisreittejä helpottamaan pääteiden ruuhkia lomakausien aikana. Vaihtoehtotiet on viitoitettu keltamustilla liikennemerkeillä. Ranskaksi vaihtoehtoteiden nimitys on Itinéraire Bis. Tiet ovat pääteiden kulkusuunnan mukaisia. Lisätietoa tieverkosta: Heijastinliivi Lisäys entiseen tekstiin: Vuoden 2013 alusta alkaen pakollinen myös moottoripyörän ja kolmipyöräisen ajoneuvon kuljettajalle sekä matkustajalle. Alkoholitesteri Kaikkien muiden ajoneuvojen paitsi mopedien kuljettajien täytyy pitää mukanaan normien mukaista alkoholitesteriä/alkometriä alkaen. Määräys koskee myös ulkomaisia kuljettajia. Ranskassa kertakäyttötestereitä voi ostaa esimerkiksi supermarketista parin euron hintaan. Aluksi laiminlyönnistä ei rangaista, mutta jälkeen testerin puuttumisesta saa 11 euron sakon. Liikennerajoitukset Yksityisliikenteen helpottamiseksi kaupallista tavaraa ja vaarallisia aineita kuljettaville kuorma-autoille on rajoituksia Pariisin alueella sekä myös muualla Ranskassa viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Pariisissa voidaan henkilöautoliikennettä rajoittaa ajoittain ilman saastumisen vuoksi. Ranska on saanut huomautuksen EU:n komissiolta, koska 14 kaupungissa ilmanlaatu on ylittänyt pienhiukkaspäästöasetuksen rajat. Liikennesakot Esimerkkejä rangaistuksista: Rike Standardisakko Pisteet Ajo-oikeuden menetys Vaaraa aiheuttava pysäköinti enint. 3 vuotta Matkapuhelimen käyttö ajon aikana Nopeuden ylitys - yli 50 km/t 1500 Nopeusrajoitukset Viimeiseen kappaleeseen uusi teksti: Lakia tutkanpaljastimista ja vastaavista laitteista on kiristetty. Verkossa ollut viranomaisen ylläpitämä sivusto, jolla oli kartta kiinteiden valvontakameroiden sijaintipaikoista on suljettu toukokuussa Navigaatiolaitteiden POI-pisteitä, jotka ilmoittavat valvontakameroiden sijainnit, ei saa käyttää. Kiellettyjä ovat myös tutkanpaljastimet. Kielletyistä laitteista voi saada euron sakon, 6 rangaistuspistettä ja kiellettyjä laitteita käyttäneen ajoneuvo voidaan takavarikoida.

20 Promilleraja 0,5 (linja-auton kuljettajilla promilleraja on 0,2 ) jälkeen ajoneuvossa on oltava pakollisena varusteena alkoholitesteri/alkometri. Jos ajoneuvoon on asennettu virallisen valmistajan alkolukko, se riittää. Poliisi voi tarkistaa, onko kuljettajalla testeri. Marraskuusta 2012 alkaen testerin puuttumisesta saa 11 euron sakon. Pysäköinti Pariisissa on tavarantoimittajia varten kahdenlaisia seisontaväyliä, toiset on merkitty keltaisella kaksoisviivalla ja toiset kaksinkertaisella katkoviivalla. Jälkimmäisille saa pysäköidä auton öiseen aikaan, klo 20:00-07:00. Lisätietoja Pariisin pysäköinnistä: tai Varoituskolmio ja hätävilkut Varoituskolmio on pakollinen kaikille ajoneuvoille, joissa on neljä pyörää tai enemmän. Mikäli ajoneuvo pysähtyy äkillisesti tielle ja näkyvyys on huono, kuljettajan täytyy laittaa päälleen heijastava varoitusliivi ja asettaa varoituskolmio ajotielle vähintään 30 metrin päähän ajoneuvosta tai osoitettavasta esteestä. Hätävilkkuja täytyy käyttää varoituskolmion lisäksi. Maksulliset tiet Muutama esimerkki tiemaksuista maksuluokan 1) ajoneuvolle, eli henkilöautolle, ja maksuluokan 2) ajoneuvolle, eli esimerkiksi matkailuautolle (euroissa): Lille Pariisi (A1) 1) 15,40 ja 2) 22,50 Pariisi Reims (A4) 1) 19,20 ja 2) 15,50 Pariisi Lyon (A6) 1) 32,30 ja 2) 50,50 Lyon Aix-en Provence/Marseille 1) 23,50 ja 2) 37,10 Pariisi Nantes (A11) 1) 35,10 ja 2) 54,20 Boulogne/Abbeville nord - Pariisi (A16) 1) 19,80 ja 2) 29,20 Esimerkiksi Mont Blanc maksaa alle 2 m korkealle henkilöautolle 38,90 yhteen suuntaan. Eurotunnel uusi puhelinnumero: +33 (0) Polttoaineet Lyijyttömän 95-oktaanisen E10-bensiinin ( Eurosuper sans plomb ) myyntinimike on SP95-E10 ja 98-oktaanisen nimitys on Super plus. Sana bensiini on essence ja diesel on ranskaksi gasoil tai diesel. Suuret supermarketit myyvät usein polttoainetta edullisemmin kuin huoltoasemat. Markettien polttoainemyyntipaikoilla on aina myös vähintään yksi maksupiste, jossa on henkilö rahastamassa ja jossa hyväksytään maksun luottokortilla. Ranskassa on myös jo yli 300 huoltoasemaa, joilla voi tankata FFV-eli monipolttoaineautoihin sopivaa E85-polttoainetta. Saksan autojärjestö ADAC varoittaa varkausvaarasta Etelä-Ranskassa. Kun on tankannut auton, on auto syytä lukita ennen kuin menee kassalle maksamaan. ROMANIA Rajanylityspaikat SERBIA (pohjoisesta etelään) 3 uutta paikkaa entisten lisäksi: Prahovo (laiva) - Portes de Fer Djerdap (maantie) - Portes de Fer Tekija (laiva) Orsava MOLDOVA Giurgiulesti - Galati Cahul - Oancea Sculeni - Sculeni Leuseni - Albita Contesti - Stanca Lipcani - Raduti Prut Liikennerajoitukset Bukarestin kehätiellä (DN1/E60) on ympäri vuoden ajokielto yli 3,5 tonnin painoisille tavarankuljetusajoneuvoille lauantaisin ja sunnuntaisin klo 06:00 22:00.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä!

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET ALBANIA Taajamissa ALGERIA Taajamissa ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! AZERBAIDZHAN Taajamissa 40 km/h 70 km/t BELGIA Taajamissa yli 7,5 t kokonaispainoiset

Lisätiedot

Talvirenkaiden käyttö EU-maissa, Islannissa ja Norjassa

Talvirenkaiden käyttö EU-maissa, Islannissa ja Norjassa Talvirenkaiden käyttö EU-maissa, Islannissa ja Norjassa 11. marraskuuta 2013 Useimmissa EU-maissa ei ole pakollista käyttää autossa talvirenkaita, mutta poikkeuksia on... Ennen lomalle lähtöä voi olla

Lisätiedot

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi 16.11. Lähde: Tilastokeskus ja, vuosi 2015 ennakkotietoja Kansalaisuus onnettomuuksissa 2015 5000 4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Matkustus kuukausi sekä matkan pituuden (km) jakautuma kuukausille kaikki alle 2000 2001-4000 4001-6000 6001-8000 yli 8000 toukokuu 16 17 29 28 20 6 kesäkuu 41 20

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. A. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? B. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO on.

HÄTÄTILANTEET. A. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? B. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO on. HÄTÄTILANTEET A. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. B. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO on. C. Kuka auttaa hätänumerossa? 1. 2. 3. 4.

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa?

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? HÄTÄTILANTEET Vastaa kysymyksiin Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HÄTÄNUMERO A. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO ON. B. Kuka auttaa

Lisätiedot

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla?

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Yhteistä ajoneuvolaissa luokitelluille em. ajoneuvoille on kansan suussa kulkeva nimitys mönkijä. Kauppiaat

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä T ässä oppaassa kerrotaan, missä ja miten Helsingissä voi py säköidä, kuka päättää pysäköintipaikoista, miksi pysäköintiä valvotaan ja mistä pysäköintilupia saa. Yhteisten

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Tässä oppaassa kerrotaan, missä ja miten Helsingissä voi pysäköidä, kuka päättää pysäköintipaikoista, miksi pysäköintiä valvotaan ja mistä pysäköintilupia saa. Yhteisten

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan liikenteessä

Lisätiedot

Lemmikkieläinpassi, täyttöohje

Lemmikkieläinpassi, täyttöohje Esittelijä Virva Valle Sivu/sivut 1 / 5 Lemmikkieläinpassi, täyttöohje Lemmikkieläimen todistus eli ns. lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön Euroopan unionin jäsenmaissa kesällä 2004. Lemmikkieläinpassi

Lisätiedot

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 IP/07/584 Bryssel, 27 april 2007 EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 Euroopan komissio käynnisti

Lisätiedot

TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA

TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA Maat, joissa ei ole talvirekaita koskevia vaatimuksia Maat, joissa o talvirekaide/ketjuje käyttöä koskevia paikallisia vaatimuksia Maat, joissa

Lisätiedot

Tietyömaiden merkitseminen. Autoliitto Pekka Petäjäniemi

Tietyömaiden merkitseminen. Autoliitto Pekka Petäjäniemi Tietyömaiden merkitseminen Autoliitto 31.5.2016 Pekka Petäjäniemi Tietyömaiden liikennejärjestelyiden periaatteet ja tavoitteet 30.1.2016 2 Tiepidon tekniset ohjeet - sivuilta 20.1.2015 3 Tilaajan asettamat

Lisätiedot

Talvirengasmääräykset Suomessa ja talvirenkaiden tekniset määritelmät

Talvirengasmääräykset Suomessa ja talvirenkaiden tekniset määritelmät Talvirengasmääräykset Suomessa ja talvirenkaiden tekniset määritelmät Rengasfoorumi 2.10.2014 Jussi Salminen Erityisasiantuntija Analyysit; merenkulku, tieliikenne, ympäristö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Sinä, mopo ja liikenne

Sinä, mopo ja liikenne Sinä, mopo ja liikenne Liikenteessä oleminen on yllättävän monitahoinen asia. Mopoilijan on jatkuvasti otettava huomioon muut tienkäyttäjät ja se millaisessa liikenneympäristössä hän liikkuu. Mopoilijan

Lisätiedot

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin:

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: AV-koe (TOT4) 1. Saan ajaa suoraan tätä kaistaa. 2. Saan kääntyä oikealle tältä kaistalta. 3. Saan kääntyä vasemmalle tältä kaistalta. 4. Ajan suoraan.

Lisätiedot

Liikennevalo-ohjatut suojatiet: Tekevätkö liikennevalot suojatiestä turvallisemman?

Liikennevalo-ohjatut suojatiet: Tekevätkö liikennevalot suojatiestä turvallisemman? Liikennevalo-ohjatut suojatiet: Tekevätkö liikennevalot suojatiestä turvallisemman? Perinteisesti arvellaaan, että liikennevalo-ohjatut suojatiet ovat turvallisempia kuin ilman liikennevaloja olevat suojatiet.

Lisätiedot

MS+ Maaseutuliikenne, lisäpisteet vähimmäiskriteerien päälle (laatuvertailu mukana)

MS+ Maaseutuliikenne, lisäpisteet vähimmäiskriteerien päälle (laatuvertailu mukana) MAASEUTU JA SEUTULIIKENTEIDEN LINJA AUTOJEN KALUSTOVAATIMUKSET (LL, 20.3.) MS Maaseutuliikenne, vähimmäiskriteerit* (vain hintavertailu) Liikenteen tyypittely Maaseutumaiset olosuhteet, reitit pääosin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

Maastoliikenteen perusteita

Maastoliikenteen perusteita Maastoliikenteen perusteita Mitä on maastoliikenne? Maastoliikenne tarkoittaa moottoriajoneuvolla ajamista maastossa eli tavallisten teiden ulkopuolella. Lain mukaan maasto on maa-alue ja jääpeitteinen

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.5.2016 COM(2016) 302 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Filippiinien tasavallan hallituksen välisen tiettyjä lentoliikenteen

Lisätiedot

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Sisällys

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Sisällys Helsinki 1.2.2015 Tiedote Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Sisällys AM120-luokan AV-koe (kaksipyöräinen mopo)... 2 AM120-luokka (kaksipyöräinen mopo)... 2 AM121-luokan AV-koe (Kevyt nelipyörä):...

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 18.6.2009 793/208/2009 Sisältöalue Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan Toimivallan säädösperusta Ajoneuvolaki 1090/2002 99, LVMa 1248/2002 Kohderyhmät

Lisätiedot

LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014

LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014 1 (5) LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014 Rooma, Italia Vertailu tehtiin Roomassa kesäkuun lopulla mopolla, moottoripyörällä, autolla ja joukkoliikenteellä (bussi, metro, raitiovaunu). Kaikki vertailuun

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta LAKIALOITE 37/2012 vp rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta Eduskunnalle Rattijuopumustapauksissa kuolleita on 2000-luvulla ollut keskimäärin

Lisätiedot

Valvonta ja maksujärjestelmien tulevaisuudennäkymät. Esa Mettälä

Valvonta ja maksujärjestelmien tulevaisuudennäkymät. Esa Mettälä Valvonta ja maksujärjestelmien tulevaisuudennäkymät Esa Mettälä 4.12.2017 Maksullinen pysäköinti Kaupungin keskustassa kadunvarsipysäköinti on maksullista Kaksi maksuvyöhykettä Ydinkeskusta 3,00 /h Muut

Lisätiedot

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari Sirpa Rajalin 35. Liikenneturvallisuusalan tutkijaseminaari Helsingissä 20.5.2010 2010 Tieliikenteessä kuolleet 100 000 asukasta kohden eräissä maissa 2008 0 5 10 15 20 25 Islanti Iceland Malta Malta

Lisätiedot

Automaattisen nopeusvalvonnan kehitysnäkymät. LINTU-seminaari Veli-Pekka Kallberg, VTT Jan Törnqvist

Automaattisen nopeusvalvonnan kehitysnäkymät. LINTU-seminaari Veli-Pekka Kallberg, VTT Jan Törnqvist Automaattisen nopeusvalvonnan kehitysnäkymät LINTU-seminaari 6.2.2012 Veli-Pekka Kallberg, VTT Jan Törnqvist 2 1. Tausta ja tavoitteet 2. Osatehtävät Sisältö 3. Automaattisen nopeusvalvontajärjestelmän

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0180 (NLE) 11599/17 ADD 1 VISA 297 COLAC 65 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja:

Lisätiedot

85,2 % 80,0 % (Vastauksia:2546)

85,2 % 80,0 % (Vastauksia:2546) Sukupuolesi 100,0 % 85,2 % 80,0 % 60,0 % 40,0 % 20,0 % 14,8 % 0,0 % Nainen (Vastauksia:2546) Mies Ikäsi Alle 18 vuotta 1,7 % 18-24 vuotta 3,4 % 25-35 vuotta 14,8 % 36-50 vuotta 41,4 % 51-65 vuotta 35,8

Lisätiedot

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN Yleiset säännökset Puolan tasavallassa Euroopan unionin kansalaisen oleskelua koskeva asia on hoidettava välittömästi, kun taas sellaisen

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

Liikennemerkkipiirustukset

Liikennemerkkipiirustukset Liikennemerkkipiirustukset 1 LIIKENTEEN OHJAUS Liikennemerkkien mitoitus 2010 2 VAROITUSMERKIT 1/3 PIIRUSTUS NRO Mutka oikealle 8A-111-1 03.02.1995 Mutka vasemmalle 8A-112-1 " Mutkia, joista

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

LIIKENNETURVA 34. LIIKENNETURVALLISUUSALAN TUTKIJASEMINAARI

LIIKENNETURVA 34. LIIKENNETURVALLISUUSALAN TUTKIJASEMINAARI Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA 34. LIIKENNETURVALLISUUSALAN TUTKIJASEMINAARI 6.5.2009 12 edellisen kk:n aikana kuolleet Kuolleet tienkäyttäjäryhmittäin ja liikenneturvallisuustavoite Tavoite: alle 250 tieliikennekuolemaa

Lisätiedot

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2015 alkaen Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää toimintaohjeita

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Käsikirja seuraamusten määräämiseksi rangaistuvaatimus- ja rikesakkoasioissa

Käsikirja seuraamusten määräämiseksi rangaistuvaatimus- ja rikesakkoasioissa Käsikirja seuraamusten määräämiseksi rangaistuvaatimus- ja rikesakkoasioissa Poliisihallitus 2010 Työryhmä, johon on kuulunut henkilöitä Helsingin poliisilaitoksesta, liikkuvasta poliisista ja Poliisihallituksesta,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ 300 000 LIITE C 2453 KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ Soveltamisala 300 001 (1) Vaarallisten aineiden kuljetus henkilöitä kuljettavissa ajoneuvoissa,

Lisätiedot

PYSÄKÖINNIN MOBIILI-MAKSUJÄRJESTELMÄ

PYSÄKÖINNIN MOBIILI-MAKSUJÄRJESTELMÄ KOHTEEN KUVAUS 1 (5) PYSÄKÖINNIN MOBIILI-MAKSUJÄRJESTELMÄ LIITE 1: Hankinnan kohteen kuvaus Johdanto Pysäköinnin maksaminen palveluun rekisteröityneille asiakkaille matkapuhelimella on ollut mahdollista

Lisätiedot

NUORET JA LIIKENNE. Aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Rovaniemi

NUORET JA LIIKENNE. Aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Rovaniemi NUORET JA LIIKENNE Aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi 14.2.2013 Rovaniemi 2 Rainer Kinisjärvi Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2012 254 kuollutta Yhteensä 26 000 loukkaantunutta (vuonna 2011). Poliisin tietoon

Lisätiedot

Euro ja pankkiasiat. Suomi ja 11 muuta maata siirtyvät vuoden 2002 alussa euron käyttöön.

Euro ja pankkiasiat. Suomi ja 11 muuta maata siirtyvät vuoden 2002 alussa euron käyttöön. Tähän esitteeseen on koottu hyödyllistä tietoa euron vaikutuksista pankkiasioihin. Lue esite ja säästä se. Esitteessä on tärkeää tietoa myös vuodenvaihteen varalle. Euro ja pankkiasiat Suomi ja 11 muuta

Lisätiedot

Vaivatonta pysäköintiä sakoitta Tekniikasta apua pysäköintiin Vältä parkkisakot uuden tekniikan avulla Ei enää turhia sakkoja

Vaivatonta pysäköintiä sakoitta Tekniikasta apua pysäköintiin Vältä parkkisakot uuden tekniikan avulla Ei enää turhia sakkoja 1 (6) Vaivatonta pysäköintiä sakoitta Tekniikasta apua pysäköintiin Vältä parkkisakot uuden tekniikan avulla Ei enää turhia sakkoja Parkkikiekko hukassa, rikki, unohtui laittaa siinä kiireessä tai ajattelin

Lisätiedot

Perävaunun käyttöohje

Perävaunun käyttöohje Perävaunun käyttöohje Ennen ajoa tarkistakaa: vetolaitteen ja sen kiinnitysosien kunto perävaunun ja auton kiinnityksen varmuus, perävaunun turvavaijerin tulee olla kiinnitetty autoon valojen kunto pyörien

Lisätiedot

Tieliikennelain uudistus autoilun ja liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Pasi Nieminen, toimitusjohtaja, Autoliitto

Tieliikennelain uudistus autoilun ja liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Pasi Nieminen, toimitusjohtaja, Autoliitto Tieliikennelain uudistus autoilun ja liikenneturvallisuuden näkökulmasta Pasi Nieminen, toimitusjohtaja, Autoliitto Poliisin liikenneturvallisuusseminaari 25.10.2017 Tieliikennelaki Nykyinen tieliikennelaki

Lisätiedot

Itävallan ajokielto helposti pilaantuvien tuotteiden luetteloa tarkennettu

Itävallan ajokielto helposti pilaantuvien tuotteiden luetteloa tarkennettu HYVÄ USL-JÄSEN! Jäsentiedote nro 2 22.2.2011 OSA B ULKOMAANLIIKENTEEN ERITYISASIAT - Ajokiellot maaliskuussa - Ranska Mont Blanc-tunnelissa huoltotöitä - Itävalta helposti pilaantuvien tuotteiden luetteloa

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

Pyöräilijä liikenteessä

Pyöräilijä liikenteessä Pyöräilijä liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7 PL 29 00421 Helsinki puhelin:

Lisätiedot

Joka toinen nuori hankkii mopokortin

Joka toinen nuori hankkii mopokortin Mopoilu Joka toinen nuori hankkii mopokortin Noin joka toinen nuori hankkii mopokortin ja joukossa on yhä enemmän tyttöjä. Mopoja oli vuonna 2012 yli 290 000. Suomessa oli Trafin mukaan rekisteröityjä

Lisätiedot

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet ja valvonta Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet Koenumerokilvet voidaan myöntää mm. autokauppaa tai korjausta harjoittavalle yritykselle Koenumerokilvillä

Lisätiedot

Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project

Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project South-East Finland Russia ENPI CBC (European Neigbourhood and Partnership Instrument, Cross-Border Cooperation), 2007-2013 Päiväkotipilotti Vanhempien kysely

Lisätiedot

HYVÄ USL-JÄSEN! 27.05.2009

HYVÄ USL-JÄSEN! 27.05.2009 HYVÄ USL-JÄSEN! 27.05.2009 OSA B ULKOMAANLIIKENTEEN ERITYISASIAT - ajokiellot kesäkuussa - Itävallassa A12-moottoritiellä rajoituksia tietyille kuljetuksille - lisäajokiellot kesällä - Saksan kesäajokielto

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esa Sarkiala Lausunto 10.04.2017 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne alla olevaan

Lisätiedot

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi Tieliikennelain kokonaisuudistus Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi 4.3.2016 16.9.2015 HELSINKI Uudistusten perusongelma ja vastavoimat Koko lainsäädäntö uudistetaan, tämä on hieno mahdollisuus. Ongelmia

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN OIKEUS

AINUTLAATUINEN OIKEUS AINUTLAATUINEN OIKEUS Monet saapuvat Suomesta ajamaan moottorikelkalla Ruotsissa. Toivomme, että kunnioitatte Ruotsissa voimassa olevia sääntöjä ja useimpien ruotsalaisten Moottorikelkkailijoiden tavoin

Lisätiedot

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009 Sairaanhoito EU:ssa Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT), Itävalta (AT), Kreikka

Lisätiedot

Lasten turvalaitteet 1

Lasten turvalaitteet 1 Lasten turvalaitteet 1 Nollavisio: Ettei yksikään lapsi kuolisi tai loukkaantuisi vakavasti liikenteessä Lapsille turvallisen liikenneympäristön suunnittelun lähtökohdaksi lapsen ominaisuudet ja sietokyky.

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta LAKIEHDOTUKSIIN LIITTYVÄT VN-ASETUSLUONNOKSET Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta 1 LUKU Soveltamisala ja määritelmät (6.6.2013/407) 3 Ajoneuvoluokkia

Lisätiedot

Toimitus. Kuljetus Suomi:

Toimitus. Kuljetus Suomi: Toimitus Kuljetus Suomi: Toimitusmaksu alle 150,00 tilauksille on 9,95. Me tarjoamme ilmaisen toimituksen, jos tilauksen summa ylittää 150,00 (paitsi toimitus ulkomaille ja erityistapaukset ylimitoitettu

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caravelle Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE)

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) VISA 363 COAFR 254 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Euroopan unionin ja Seychellien tasavallan

Lisätiedot

Edvin Laineen koulun liikenneopas

Edvin Laineen koulun liikenneopas Edvin Laineen koulun liikenneopas Sisällysluettelo 1 Jalankulkija liikenteessä 2 Polkupyöräilijä liikenteessä 3 Koulukuljetukset 4 Saattoliikenne 5 Pihaliikenteen vaarat 6 Koulumatkan vaaranpaikkoja 7

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI TIEDOTE 35/2006 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO KOLMEN KOULUN KOHDALLA ON KOKEILLAAN VAIHTUVAA NOPEUSRAJOITUSTA

HELSINGIN KAUPUNKI TIEDOTE 35/2006 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO KOLMEN KOULUN KOHDALLA ON KOKEILLAAN VAIHTUVAA NOPEUSRAJOITUSTA HELSINGIN KAUPUNKI TIEDOTE 35/26 1 (5) 8.8.26 KOLMEN KOULUN KOHDALLA ON KOKEILLAAN VAIHTUVAA NOPEUSRAJOITUSTA Autojen ylinopeus on suurin uhka lasten kouluteiden turvallisuudelle. Vauhti ratkaisee onnettomuuden

Lisätiedot

Tutkimuksen tulokset:

Tutkimuksen tulokset: Autoliiton kotimaan matkailututkimus 2012 Autoliitto tutki kesän 2012 aikana Suomessa lomailevien autoilijoiden ja motoristien matkailutottumuksia. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi TourNet. Autoliitto

Lisätiedot

AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE

AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE Hallitus 31.3.2011 LIITE 7 AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE Hallitus hyväksynyt x.x.2011 1 / 5 ROVANIEMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN AJONEUVOJEN KÄYTTÖ- JA YLEINEN TURVALLISUUSOHJE Ajoneuvojen

Lisätiedot

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä 1 15.9.2016 Timo Seimelä 2 Kehittämistoiveita tieliikennelakiin Pysäköinti Kameravalvonta Pyöräilyn edistäminen Raitiotie

Lisätiedot

Vinkkejä Islannissa ajamiseen. Vietä turvallinen loma Islannissa

Vinkkejä Islannissa ajamiseen. Vietä turvallinen loma Islannissa Vinkkejä Islannissa ajamiseen Vietä turvallinen loma Islannissa Lue nämä ohjeet huolella. Ajaminen Islannissa on erilaista. Islannissa tiet ovat usein kapeita ja monesti päällys on soraa, jolloin pinta

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO

Euroopan yhteisöjen virallinen lehti. (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO L 228/30 FI II (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO KOMISSION SUOSITUS, annettu 29 päivänä heinäkuuta 1998, yhteenliittämisestä vapautetuilla telemarkkinoilla 8 päivänä tammikuuta 1998 annetun

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 31. toukokuuta 2001 2000/0315(COD) PE1 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 31. toukokuuta 2001 Euroopan

Lisätiedot

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa TALOUDELLINEN AJOTAPA Ennakoiva ajotapa Mitä voi tehdä 10 sekunnin aikana? Ennakoiva autoilija ajattelee liikenteessä siten, että hän miettii omaa tilannettaan 10 sekunnin päähän. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rikesakkorikkomuksista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rikoslain (39/1889) 2 a luvun 8 :n 2 momentin ja 9 :n 8 momentin nojalla, sellaisina kuin ne ovat 2 a luvun

Lisätiedot

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4. Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.2012 Väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella muuttui vuonna 1997

Lisätiedot

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Nopeudet ja niiden hallinta -workshop Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Ohjaavia säädöksiä Tieliikennelaki: (25, ote) Nopeusrajoitukset. Liikenneministeriö voi antaa määräyksiä yleisestä

Lisätiedot

Väärinkäsityksiä ylinopeudesta

Väärinkäsityksiä ylinopeudesta Väärinkäsityksiä ylinopeudesta Jaakko Klang Turun seudun liikenneturvallisuustyö 26.3.2015 Varsinais-Suomen ELY-keskus, liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang 1 Pahinta, mitä voi tapahtua, on se, että

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä joulukuuta 2011. 1316/2011 Laki. autoverolain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2011

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä joulukuuta 2011. 1316/2011 Laki. autoverolain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 21 päivänä joulukuuta 2011 1316/2011 Laki autoverolain muuttamisesta Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

Mopotietoutta vanhemmille. Liikenneturva, Liikenne ja viestintäministeriö, Trafi, Poliisi, Liikennevirasto ja Liikennevakuutuskeskus 2011

Mopotietoutta vanhemmille. Liikenneturva, Liikenne ja viestintäministeriö, Trafi, Poliisi, Liikennevirasto ja Liikennevakuutuskeskus 2011 Mopotietoutta vanhemmille Liikenneturva, Liikenne ja viestintäministeriö, Trafi, Poliisi, Liikennevirasto ja Liikennevakuutuskeskus 2011 Mopoilun suosio kasvaa, onnettomuuksia paljon Mopojen määrä ja mopoilijoiden

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2001 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2001 N:o 85 93 SISÄLLYS N:o Sivu 85 Laki Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Kitkarenkaiden käytön edistäminen

Kitkarenkaiden käytön edistäminen Kitkarenkaiden käytön edistäminen Katupölyseminaari 7.3.2017 Tarja Myller Helsingin ilmansuojeluohjelma 2017-2024 Ilmansuojeluohjelman toimenpide katupölyn vähentämisessä -> EDISTETÄÄN KITKARENKAIDEN OSUUDEN

Lisätiedot

Autoliiton Automatkailututkimuksen tulokset 2007

Autoliiton Automatkailututkimuksen tulokset 2007 Autoliiton Automatkailututkimuksen tulokset 2007 Tutkimukseen vastanneiden erittely ajoneuvon perusteella. Erittely ajoneuvon %-osuus mukaan Henkilöautot 64 Matkailuautot 15 Moottoripyörät 14 Ha ja matkailuv.

Lisätiedot

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen.

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Opettajalle TAVOITE Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. LIIKENNE Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Hän oppii myös, miten on varustauduttava pyöräillessä,

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi SF-CARAVAN RY Lausunto 12.04.2017 LVM/417/03/2013 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne

Lisätiedot

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN

Lisätiedot

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS Grankulla Ifk FIN-02700 KAUNIAINEN Matkanjohtaja: Kuka? + puhelinnumero? Viite: Robert Nyström Kiitos tilauksestanne! Pyydämme teitä ystävällisesti tarkistamaan, että varausvahvistus on tilauksenne mukainen

Lisätiedot

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi HE 41/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Kattava lausuntokierros takana. Mitä siitä jäi käteen?

Kattava lausuntokierros takana. Mitä siitä jäi käteen? Kattava lausuntokierros takana Mitä siitä jäi käteen? Lausuntokierroksen anti Tieliikennelain kokonaisuudistuksen tavoite on: ylläpitää ja edistää liikenteen turvallisuutta, liikenteen sujuvuutta, tienkäyttäjien

Lisätiedot

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Harrastusmatkojen turvallisuus mukaan toimintaan harrastuksiin liittyy runsaasti sekä lyhyitä matkoja kodin ja harrastuspaikan

Lisätiedot

Tieliikenteen hinnoittelu-uudistusten valmistelu EU:ssa. Liikenne- ja viestintävaliokunta Ylitarkastaja Pyry Takala

Tieliikenteen hinnoittelu-uudistusten valmistelu EU:ssa. Liikenne- ja viestintävaliokunta Ylitarkastaja Pyry Takala Tieliikenteen hinnoittelu-uudistusten valmistelu EU:ssa Liikenne- ja viestintävaliokunta 12.9.2017 Ylitarkastaja Pyry Takala 1 Käsittelyvaihe EU:ssa Euroopan komissio antoi toukokuussa 2017 ehdotuksensa

Lisätiedot

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy SATAKUNNAN MATKAILUN TUOREIMMAT KEHITYSTRENDIT 22.9.21 21 Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy lähdeaineistona Tilastokeskuksen majoitustilastot

Lisätiedot

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi.

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi. Pyörätie Pyörätiellä tarkoitetaan polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tien osaa taikka erillistä tietä. Pyörätie voidaan osoittaa joko

Lisätiedot