PL 302/Pohjolankatu 14 Drno 263/ / LAPPEENRANTA Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PL 302/Pohjolankatu 14 Drno 263/11.01.00.00/2014 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon jälkeen 3.12.2014"

Transkriptio

1 1(21) LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PÄÄTÖS LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA PL 302/Pohjolankatu 14 Drno 263/ / LAPPEENRANTA Annettu julkipanon jälkeen I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1. Asia Päätös Neste Markkinointi Oy:n ympäristönsuojelulain 55 :n mukaisesta hakemuksesta ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi. Hakemus koskee bensiinin ja dieselöljyn automaattiasemaa. 2. Hakija Neste Markkinointi Oy PL NESTE OIL Liike- ja yhteisötunnus: Yhteyshenkilö: Hannu Keränen, puh Laitos ja sen sijainti Neste Oil Express Lappeenranta Kourula Karankokatu LAPPEENRANTA RN:o Luvan hakemisen peruste ja lupaviranomaisen toimivalta Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n kohdan 5 a mukaan: polttoaineiden jakeluasema, jonka säiliötilavuus on vähintään 10 m 3. Hakemus on pantu vireille Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan antaman päätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi nojalla, jossa on määrätty tekemään hakemus lupamääräysten uudelleen tarkistamiseksi vuoden loppuun mennessä. Ympäristösuojeluasetuksen 7 kohdan 5 a mukaan ympäristöluvan myöntää kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

2 2(21) 5. Asian vireille tulo Toiminnanharjoittaja on toimittanut ympäristölupahakemuksen lupamääräysten tarkistamiseksi ympäristötoimelle Hakemuksen jättämiselle myönnettiin hakijan pyynnöstä lisäaikaa. 6. Toimintaa koskevat luvat, sopimukset ja kaavoitustilanne Lappeenrannan kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta on antanut Karankokadun jakeluasemalle toistaiseksi voimassa olevan ympäristölupapäätöksen julkipanon jälkeen. Lupamääräyksiä on tarkistettu Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan julkipanon jälkeen antamalla toistaiseksi voimassa olevalla päätöksellä. Alue on Etelä-Karjalan maakuntakaavassa merkitty seuraavilla merkinnöillä: Taajamatoimintojen alue (A). Merkinnällä osoitetaan yksityiskohtaista suunnittelua edellyttävät asumiseen, palvelu- ja työpaikka sekä muihin taajamatoimintoihin varattavat rakentamisalueet. Merkintä sisältää tarvittavat taajamien sisäiset liikenneväylät, ulkoilureitit, kevyen liikenteen väylät, yhdyskuntateknisen huollon alueet, paikalliskeskukset sekä virkistys- ja puistoalueet. Alueelle on annettu seuraava suunnittelumääräys: Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa tulee edistää yhdyskuntarakenteen eheytymistä hajanaisesti ja vajaasti rakennetuilla alueilla tukien olemassa olevaa infraa. Suunnittelussa tulee myös edistää taajaman ydinalueen kehittämistä toiminnallisesti ja taajamakuvallisesti selkeästi hahmottuvaksi keskukseksi. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa rakentaminen ja muu maankäyttö on sopeutettava ympäristöönsä niin, että taajaman omaleimaisuus ja viihtyisyys vahvistuvat ja ympäristö-, luonto- ja kulttuuriperintöarvojen säilyminen turvataan sekä varmistetaan sisäisten puisto- ja virkistys- sekä muiden vapaa-alueiden riittävyys. Laatukäytävään kuuluva aluekeskus (Ct). Merkinnällä osoitetaan laatukäytävän alueelle sijoittuvat Sammonlahden, Lauritsalan, Joutsenon ja Taipalsaaren sekä Ruokolahden Rasilan aluekeskukset. Tärkeä pohjavesialue (pv). Merkinnällä osoitetaan pohjavesialueet, jotka ovat ympäristöhallinnon luokituksen mukaisesti I tai II -luokan pohjavesialueita. Alueelle on annettu seuraava suunnittelumääräys: Alueita koskevat toimenpiteet on suunniteltava siten, että pohjaveden laatu ei niiden vaikutuksesta vaarannu. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on vesiensuojelunäkökohdat otettava huomioon siten, ettei alueen käyttöä vedenhankintaan vaaranneta.

3 3(21) Yleiskaavassa (Keskustaajaman yleiskaavan tarkistus 1999, vah ) alue on merkitty merkinnällä Keskustatoimintojen alue (C). Alue varataan toimisto-, myymälä- ja palvelutiloille ja keskustaalueelle soveltuville teollisuustiloille ja asunnoille. Alue on asemakaavassa (vah ) moottoriajoneuvojen huoltoasemien korttelialuetta (AM). Ympäröivät tontit ovat asuinkerrostaloaluetta, rivitalojen ja muiden kytkettyjen rakennusten sekä kerrostalojen korttelialuetta, liikerakennusten korttelialuetta, pysäköimisaluetta sekä puistoaluetta. Kaavamääräyksissä ei ole ympäristöluvan myöntämisen jälkeen tapahtunut muutoksia. 7. Laitoksen sijaintipaikka ja sen ympäristö Neste Kourulan polttoaineen jakeluasema sijaitsee Lappeenrannassa vedenhankinnan kannalta tärkeäksi luokitellulla pohjavesialueella (Huhtiniemi A). Huhtiniemen pohjavesialue sijoittuu I Salpausselkäjaksoon. Pohjavesialue käsittää reunamuodostuman laajan lakitasanteen Lappeenrannan keskustan länsipuolella. Maanpinta lakitasanteen alueella on noin tasolla +105 (Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelma, Eveliina Tammisto, Helsingin yliopisto 2000). Huoltoasema sijaitsee lakitasanteen pohjoisreunassa. Huoltoaseman piha on tasolla +104,8 +105,8. Maanpinta laskee aseman alueelta luoteeseen päin noin 400 m matkalla Saimaaseen tasolle +75,7. Maakerrosten paksuudesta alueella ei käytettyjen aineistojen perusteella ole tietoa, mutta Salpausselän keskiosissa maakerrokset ovat tyypillisesti paksuudeltaan useita kymmeniä metrejä. Neste Kourulan pohjavesiputkiasennusten yhteydessä havaittiin, että huoltoaseman kohdalla hienoa hiekkaa sisältävät kerrokset ulottuvat yli 20 metrin syvyyteen. Pohjavesiputken GA6 asennuksen yhteydessä noin 300 m asemasta pohjoiseen todettiin tiivis moreeni 17 metrin syvyydellä (tasolla +76). Samalla tasolla todettiin tiivis moreeni myös pohjavesiputken GA7 asennuksen yhteydessä. (Pohjavesiselvitys, GA Oy ). GTK:n pohjatutkimusrekisterin mukaan lentoaseman eteläpuolella kallionpinta on paikoin todettu metrin syvyydellä, mutta samalla alueella on tehty myös noin 30 metrin syvyydelle ulottuvia kairauksia, jotka eivät ole päättyneet kallioon (GTK:n pohjatutkimusrekisteri, Huhtiniemen pohjavesialueen pinta-ala on noin 11,78 km 2 ja pohjaveden muodostumisalueen pinta-ala noin 9,58 km 2. Pohjavettä on alueella arvioitu muodostuvan 6310 m 3 /d. Pohjaveden virtaus

4 4(21) suuntautuu pohjavesialueen pohjoisosissa pääosin pohjoisiin ilmansuuntiin ja eteläosissa eteläisiin ilmansuuntiin. Salpausselän pitkittäissuuntainen vedenjakaja kulkee lentoaseman eteläpuolella. Nesteen jakeluasema sijaitsee noin 1,2 km vedenjakajasta pohjoiseen. Jakeluaseman kohdalla pohjaveden virtaussuunta on pohjoiseen. Lakitasanteella pohjaveden pinta on metrin syvyydellä maanpinnasta. Lappeenrannan lentoaseman eteläpuolella pohjaveden pinta on huomattavasti lähempänä maanpintaa; vain 6-8 metrin syvyydellä (Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelma, 2000). Pohjaveden korkeustaso huoltoaseman kohdalla on noin 14 metrin syvyydellä maanpinnasta (tasolla +91,5). Jakeluaseman ympäristössä pohjaveden virtausta on mallinnettu pohjavesiputkien painetasojen perusteella Surfer-ohjelmalla vuonna 2001 (Golder Associates Oy, ). Mallin perusteella on arvioitu pohjaveden virtaussuunnan olevan pohjoiseen kohti Sammonlahden itärantaa. Mallissa ei ole otettu huomioon alueen kallioperää, koska kalliopinnan syvyydestä tai ruhjeista ei ole tietoa. Pohjavesi kulkee alueella paksujen hiekkaisten kerrosten läpi. Pohjavesiputkien GA6 ja GA7 alueella on todettu tiivis moreeni tasolla +76 (Saimaan vedenpinnan tasolla), joten pohjavesi kulkeutuu hiekkaisissa kerroksissa kohti Sammonlahtea, johon se todennäköisesti purkaa. Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelmassa (2000) ja suojelusuunnitelman päivityksessä (2014) esitetyissä kartoissa pohjavedenpinnan samanarvokäyrien laadinnassa ei ole huomioitu/mitattu pohjaveden painetasoja putkista GA5 - GA7. Tämän vuoksi pohjaveden virtaussuunnat poikkeavat kohteen pohjoispuolella hieman Golder Associates Oy:n mallista. Kummankaan mallin mukaan pohjavesi ei kuitenkaan virtaa jakeluasemalta kohti Huhtiniemen tekopohjavesilaitosta. Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelman päivityksen (FCG 2014) mukaan Huhtiniemen tekopohjavesilaitoksen verkkoon pumppaamasta vedestä suurin osa on rantaimeytettyä järvivettä, tai Nuottasaaren vedenottamolta johdettua vettä. Näin ollen pohjavesipinnat eivät vedenoton vaikutuksesta laske huomattavasti tekopohjavesilaitoksen ympäristössä, eikä vedenotolla arvioida olevan merkittävää vaikutusta vedenottamon lähiympäristön pohjavedenpintoihin. Lähistöllä ei ole luonnonsuojelulain mukaisia kohteita. Lähin asuinrakennus sijaitsee noin 120 metrin etäisyydellä ja lähin lomaasumiseen käytettävä rakennus noin 80 metrin etäisyydellä jakeluasematoiminnasta.

5 5(21) 8. Laitoksen toiminta Toiminta käsittää bensiinin ja dieselpolttoaineen jakelua seteli- ja korttiautomaatin kautta 24 h/vrk. Alueella on käytössä seuraavat polttonesteiden varastosäiliöt: 25 m 3 :n 2-vaippainen dieselsäiliö (v.-90, maanalainen) 25 m 3 :n 2-vaippainen bensiinisäiliö (v.-90, maanalainen, 95E) 16m 3 :n 2-vaippainen bensiinisäiliö (v.-90, maanalainen, 98E) 9. Laitteistot, rakenteet, ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen Rakenteet ja niiden suojaus Säiliöt on todettu tarkastuksessa vuonna 2012 luokkaan A. Säiliöiden polttoaineen täyttöputket (lukittavat kannet) on sijoitettu tiiviiseen täyttöputkien pidätyskaivoon. Täyttökaivo on suojattu kaiteella. Täyttöputkilla on elektroniset ylitäytönestimet ja säiliöihin on asennettu elektroniset varastovalvontalaitteistot. 2-vaippasäiliöt on varustettu välitilanvalvontalaitteilla. Säiliökaivantoon on asennettu salaojaputket, jotka yhdistetään nestepinnan seuranta-anturilla varustettuun tarkkailukaivoon. Säiliöiden sekä tarkkailukaivon seuranta-anturit on liitetty elektroniseen ympärivuorokautiseen hälytysyksikköön. Mittarikorokkeiden alle on sijoitettu tiiviit mittarinaluskaivot. Täyttö- ja jakelualue on tiivistetty hitsattavalla 1,0 mm:n HDPEmuovikalvolla ja kalvo on ulotettu myös säiliökaivannon alapuolelle. Pintamateriaalina on asfaltti. Kalvon ja asfaltin välinen alue on viemäröity tarkkailukaivon ja erotuskaivojen kautta jätevesiviemäriin.. Täyttöpaikka ja jakelualue on viemäröity hiekanerotuskaivojen (3 kpl) sekä öljyn- ja bensiinierottimen (Labko PEK 42) kautta jätevesiviemäriin. Öljynerottimen jälkeen on asennettu sulkuventtiilillä varustettu näytteenottokaivo. Pinnoitetut ympäröivät alueet sekä mittarikatosvedet on viemäröity sadevesikaivojen kautta sadevesiviemäriin. Öljyn- ja bensiininerottimet on varustettu elektronisella ympärivuorokautisella hälytysjärjestelmällä. Melupäästöt Toiminnan vaikutus alueen melutasoon on arvioitu vähäiseksi.

6 6(21) Päästöt ilmaan Polttonestesäiliöiden täyttämisestä ja ajoneuvojen tankkauksesta voi aiheutua ilmaan hiilivetypäästöjä. Hiilivetypäästöt ilmaan torjutaan bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmällä. Maanalaisessa säiliössä oleva bensiinihöyry kerätään talteen säiliöiden täyttövaiheessa säiliöautoon, jossa höyry viedään nesteytettäväksi. Myös pistooleihin on asennettu höyryjen talteenotto. Jätteet sekä niiden käsittely Jakeluasemalla kertyy sekajätettä kg vuosittain. Jäte on lähinnä käsipyyhepaperia. Vaarallisista jätteistä syntyy öljynerotinja hiekanerotuskaivojätettä. Öljyn- ja hiekanerotin tarkastetaan kaksi kertaa vuodessa ja erottimet tyhjennetään tarvittaessa. Energian käyttö Sähköenergiaa kulutetaan vuodessa noin kwh. Vaikutukset maaperään ja pohjaveteen Huoltoasemakiinteistön pohjavesiputkessa GA1 todettiin vuosina kohonneita MTBE-pitoisuuksia (maksimissaan 0,09 mg/l). Aseman ympäristöön asennettiin vuosina uusia pohjaveden havaintoputkia. Helsinginkadun pohjoispuolelle asennetuissa pohjavesiputkissa GA2 ja GA3 todettiin asennuksen jälkeisissä näytteenotoissa vuosina tasolla 0,003-0,15 mg/l olevia MTBE-pitoisuuksia. Myös m asemalta pohjoiseen sijaitsevissa havaintoputkissa GA5 ja GA6 todettiin tasolla 0,003 mg/l oleva MTBE-pitoisuus yhdessä näytteenotossa. Vuosina pohjavedessä todettujen MTBE-pitoisuuksien perusteella laskettiin MTBE:n kulkeutumista pohjaveden mukana USEPA:n mallin ja CONSIM-ohjelman avulla. Laskennan tulokset on esitetty vuonna 2001 laaditussa pohjavesiselvityksessä (Golder Associates Oy ). Tulosten perusteella vanhalta säiliöalueelta olisi päässyt pohjaveteen MTBE:tä pitoisuuksina 0,15-0,6 mg/l. Selvityksen mukaan riski sille, että MTBE-pitoinen pohjavesi virtaa Huhtiniemen vedenottamolle oli vähäinen. Mallinnuksen perusteella MTBE-pitoinen pohjavesi kulkeutui kohti Sammonlahtea. Kulkeutumislaskennan perusteella tuolloin mitattujen pitoisuuksien ei arvioitu aiheuttavan havaittavia pitoisuuksia vedenottamolla. Keväällä 2011 säiliöalueen tarkkailukaivosta K1 todettiin PID - mittarilla kokonaishiilivetypitoisuus 600 ppm ja syksyllä > 1000 ppm. Hiiliputkeen otetussa huokoskaasunäytteessä todettiin keväällä haihtuvien hiilivetyjen kokonaispitoisuus (TVOC) mg/m3. Maaperän huokoskaasusta mitattujen korkeiden hiilivetypitoisuuksien vuoksi polttoaineen jakelulaitteistot tarkistettiin syksyllä

7 7(21) 2011, ja tarkistuksen yhteydessä havaittu imuputken liitoksen vuoto korjattiin. Vuoto arvioitiin korjauksen yhteydessä vähäiseksi. Korjaustoimenpiteiden jälkeen tehtyjen tarkkailumittausten tulosten perusteella on arvioitu, että polttoainepäästö oli suhteellisen pieni. Aseman muutossuunnitelmissa esitetty kalvorakenne on johtanut hiilivedyt kaivoon K1, josta niiden arvioidaan vähitellen haihtuneet. Huokoskaasussa todettujen hiilivetypitoisuuksien vuoksi myös huokoskaasun tarkkailukaivosta K1 on otettu vesinäytteitä. Elokuun 2011 vesinäytteessä todettiin haihtuvien öljyhiilivetyjen kokonaispitoisuus noin 68 mg/l. Vuonna 2012 pitoisuudet olivat tammikuussa noin 18 mg/l, toukokuussa noin 12 mg/l ja lokakuussa 1,2 mg/l. Kesäkuussa 2013 pitoisuus oli 2,2 mg/l ja marraskuussa 0,05 mg/l. Toukokuussa 2014 pitoisuus oli 0,8 mg/l. Pohjavesiputkessa GA1 todettiin keväällä 2011 ksyleenin pitoisuus 0,012 mg/l ja tolueenin pitoisuus 0,002 mg/l. Tämän jälkeen pohjavesiputkesta GA1 on otettu vesinäytteitä 2-3 kertaa vuodessa, ja MTBE:n ja muiden analysoitujen öljyhiilivetyjen pitoisuudet ovat jääneet alle laboratorion menetelmän määritysrajan. Tulosten perusteella voidaan arvioida, että vuodon yhteydessä kalvon läpi ei ole päässyt hiilivetyjä (Seurantaraportit , Golder Associates Oy). Kesällä 2014 ( ) otettiin vesinäytteet pohjavesiputkista GA1, GA2, GA3, GA5, GA6 ja GA7. Vesinäytteistä analysoitiin öljyhiilivetyjakeet C5-C40 sekä MTBE, TAME, ETBE ja BTEXyhdisteet. Analysoitujen yhdisteiden pitoisuudet jäivät alle laboratoriomenetelmien määritysrajojen. Pohjaveden käyttö ja siihen liittyvät riskitekijät Polttoaineen jakeluasema sijaitsee pohjaveden muodostumisalueella ja Huhtiniemen vedenottamon ohjeellisella kaukosuojavyöhykkeellä, kuitenkin vedenottamon ohjeellisen lähisuojavyöhykkeen ulkopuolella. Ohjeelliset suojavyöhykkeet on määritetty vuonna 2000 laaditussa suojelusuunnitelmassa (Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelma, Eveliina Tammisto). Huhtiniemen tekopohjavesilaitoksella ei ole vesilain mukaista vesioikeuden vahvistamaa suojavyöhykettä. Huhtiniemen pohjavesialueella toimii Lappeenrannan lämpövoima Oy:n Huhtiniemen tekopohjavesilaitos. Tekopohjavesilaitos sijaitsee Saimaan rannassa noin 1 km päässä kohteesta pohjoiskoilliseen. Tekopohjavesilaitokselle johdetaan pohjavesialueen ulkopuoliselta Nuottasaaren vedenottamolta pohjavettä ja rantaimeytettyä vettä. Huhtiniemen tekopohjavesilaitoksella on lupa ottaa pohjavettä 5000 m 3 /d, ja Saimaasta johdettavaa vettä m 3 /d. (Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelman päivitys, FCG 2014). Huhtiniemen pohjavesialue on laajalta alueelta rakennettua aluetta, jonka pääasialliset maankäyttömuodot ovat asutus, palvelut ja teollisuus. Pohjavesialueella sijaitsee mm. Finavia Oyj:n Lappeenrannan len-

8 8(21) toasema. (Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelman päivitys, FCG 2014). Alueella on kunnallinen vesi. Alueelta ei ole tiedossa talousvesikäytössä olevia yksityisiä kaivoja. Neste Karankokadun jakeluasema on pohjavesialueen suojelusuunnitelmassa (Lappeenrannan pohjavesialueiden suojelusuunnitelman päivitys, FCG 2014) arvioitu kohtalaisen riskin aiheuttavaksi toiminnoksi. Riskinhallinnan toimenpidesuositukseksi on esitetty pohjavesitarkkailun jatkamista. Pohjaveden muodostumisalueella sijaitsevia muita kohtalaisen riskiluokituksen saaneita kohteita ovat mm. lentoasema, Finavia Oyj:n jakeluasema lentoasema-alueella, ST1- ja Shell jakeluasemat, sekä kaksi lopetettua kaatopaikkaa. Asemalla on tehty KTM:n jakeluasemapäätöksen mukaisia muutoksia vuonna 2003 (Toimenpideraportti , Golder Associates Oy). Muutostöiden yhteydessä säiliöalueen sijaintipaikka vaihdettiin, ja uudet maanalaiset polttonestesäiliöt asennettiin mittarikentän itäpuolelle. Säiliöalueelle asennettiin huokoskaasun tarkkailukaivo. Säiliöiden alle ja päälle on asennettu HDPE-kalvo. Mahdollisen polttoainevuodon yhteydessä kalvotus estää öljyhiilivetyjen leviämisen pohjaveteen tai laajemmalle alueelle maaperään. Yhteenveto pohjavesiriskeistä Huhtiniemen pohjavesialueella on useita kohteita, joiden on katsottu aiheuttavan kohtalaisen riskin alueen pohjavedelle. Nesteen polttoaineen jakeluaseman pohjavedelle aiheuttamaa riskiä hallitaan aseman suojausrakenteiden lisäksi asemalla toteutettavalla jatkuvalla pohjavesi- ja huokoskaasutarkkailulla. Pohjaveden virtaussuunta on kohteessa tehtyjen tutkimusten perusteella pohjoiseen kohti Sammonlahtea. Näin ollen vedenottamon ohjeellisen lähisuojavyöhykkeen ulkopuolella sijaitsevan Nesteen jakeluaseman ei arvioida aiheuttavan riskiä Huhtiniemen tekopohjavesilaitoksen vedenlaadulle, kun vedenotto laitoksella on nykyisellä tasolla. Jakeluasemalla mahdollisissa vika- tai onnettomuustilanteissa tapahtuvat polttoainepäästöt ohjautuvat pääosin mittarikentän, säiliöalueen ja täyttöpaikan kalvotuksia pitkin aseman öljynerottimiin tai säiliöalueen HDPE-kalvojen välitilasta säiliöalueen huokoskaasun tarkkailukaivoon. Säiliöalueen tarkkailukaivosta tehtävin mittauksin voidaan säiliöalueella, mittarikentällä ja polttoaineputkistoissa tapahtuvat päästöt tehokkaasti havaita ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Laitteistojen mahdollisista pienistä vuodoista johtuvan jatkuvan päästön tapahtuessa havaitaan se asemalla toteutettavalla huokoskaasutarkkailulla. Tällöin voidaan ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ennen kuin pohjaveden öljyhiilivetypitoisuudet nousevat tasolle, jolla niiden kulkeutuminen etäälle huoltoasemakiinteistöstä olisi mahdollista.

9 9(21) Suurempien ylitäyttöihin tai säiliövuotoihin liittyvien polttoainepäästöjen tapahtuminen on epätodennäköistä, ja niiden sattuessa ne havaitaan nopeasti, jolloin voidaan ryhtyä tarvittaviin puhdistustoimenpiteisiin. Pohjavedenpinta on huoltoasemakiinteistön alueella suhteellisen syvällä (noin 14 m). Mikäli vahingon seurauksena pieni määrä (luokkaa 100 l) polttonestettä pääsisi HDPE-kalvotetun alueen ulkopuolelle, tai kalvon alle esim. HDPE-kalvon rikkoontumisen takia, eivät hiilivedyt kulkeudu välittömästi pohjaveteen, vaan maaperän kunnostamiseen ja suojaustoimenpiteiden toteuttamiseen on aikaa. Huoltoasemalla on tehty pilaantuneen maaperän kunnostustöitä, ja toteutettu pohjavesi- ja huokoskaasuseurantaa viranomaisten hyväksymällä tavalla. Näillä riskinhallintatoimenpiteillä arvioidaan pohjavesiriskin olevan hallinnassa. Toiminnan ja sen vaikutuksien tarkkailu Vuodesta 2010 lähtien pohjavesi- ja huokoskaasutarkkailua on toteutettu asemalle laaditun maaperän ja pohjaveden tarkkailuohjelman mukaisesti (Golder Associates Oy, ). Pohjavesiputkesta GA1 otetaan vesinäyte kerran vuodessa. Vesinäytteestä analysoidaan öljyhiilivetyjakeet C5 - C40, MTBE, TAME, ETBE ja BTEX-yhdisteet. Öljyhiilivetypitoisuuksia on todettu pohjavedessä ainoastaan yhdessä näytteenotossa vuonna 2011 (tolueeni 0,002 mg/l ja ksyleeni 0,012 mg/l). Huokoskaasun tarkkailukaivosta K1 mitataan haihtuvien hiilivetyjen suhteellista pitoisuutta PIDmittarilla, ja tarvittaessa otetaan huokoskaasunäyte hiiliputkeen. Jakeluasema on varustettu KTM:n päätöksen 415/98 mukaisella alkusammutuskalustolla. Asemalla on myös imeytysainetta mahdollisen vahingon varalle. Aseman hoitajalla on erilliset ohjeet hätä- ja vahinkotilanteiden varalta. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Hakijan mukaan asemalla on noudatettu kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen (415/1998) vaatimuksia ja asema on suunniteltu vuonna 2002 käytettävissä olleen parhaan tiedon ja voimassa olleiden säädösten mukaisesti. 10. Toiminnanharjoittajan esitys lupamääräyksien tarkistamiseksi Hakija ei ole esittänyt lupamääräyksiä.

10 10(21) 11. Hakemuksen käsittely Hakemuksesta tiedottaminen Hakemuksesta on kuulutettu Lappeenrannan kaupungin ja ympäristötoimen ilmoitustaululla Hakemuksen vireille tulosta on myös ilmoitettu Etelä-Saimaa-sanomalehdessä ja siitä on tiedotettu kirjallisesti lähinaapureita. Lausunnot, kirjelmät ja vastineet Hakemuksesta on pyydetty lausuntoa Kaakkois-Suomen Elykeskuksen Ympäristö ja luonnonvarat vastuualueelta, Etelä- Karjalan pelastuslaitokselta, Lappeenrannan seudun ympäristöterveydensuojeluyksiköltä sekä Lappeenrannan Lämpövoima Oy:ltä. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen lausunto Etelä-Karjalan pelastuslaitos toteaa, että monilla huoltamoilla polttoainejakelu tapahtuu erilliseltä kylmäasemalta, eikä tällöin kauppa- ja ravintolapalveluita tarjoavan Iiikekeskuksen henkilökunta ole välttämättä tietoinen mittarikentän toiminnoista. Tälläkin kiinteistöllä toiminta on kuvatunlaista. Tällä kiinteistöllä molemmilla toimijoilla on mm. omat pelastussuunnitelmansa. Pelastusviranomainen toteaa, että toiminnanharjoittajien tulee yhteistyössä kouluttaa liikekeskuksen henkilökunta jakeluaseman kemikaali- ja onnettomuusvaaratilanteissa toimimiseen esim. perehdyttämällä liikekeskuksen henkilökunta jakeluaseman pelastussuunnitelmaan. Pelastussuunnitelman lisäksi jakeluasemalla tulee olla räjähdyssuojausasiakirja, ennakkohuolto-ohjelma ja tarkkailupäiväkirja. Jakeluaseman varo- ja turvalaitteet tulee pitää toimintakunnossa säännöllisillä tarkastuksilla ja huoltotoimenpiteillä. Nämä tarkastukset ja huoltotoimenpiteet tulee olla laaditun kunnossapitosuunnitelman mukaisia ja kaikki toimenpiteet tulee myös kirjata tarkkailupäiväkirjaan. (PelL 12 ). Jakeluaseman toiminnanharjoittajan tulee merkitä sulkuventtiili- (sektorimaalaus) ja öljynerotuskaivo (koko kannen maalaus) keltaisilla maalauksilla sekä lisäksi osoittaa erillisen paikantamiskartan avulla ko. kaivojen paikka jakeluasemalla. Tämä paikantamiskartta tulee olla näkyvällä paikalla jakeluasemalla. (PelL 9, 14 ) Lappeenrannan Lämpövoima Oy:n lausunto Neste Markkinointi Oy:n polttonesteiden jakeluasema sijoittuu I- luokan pohjavesialueelle, jolla sijaitsee Lappeenrannan Lämpövoima Oy:n Huhtiniemen tekopohjavesilaitos. Vedenottamon mer-

11 11(21) kitys on vesihuollon kannalta elintärkeä, koska laitos toimii Lappeenrannan alueen päävedenottamona, ja sen toimintaa tarvittavassa määrin korvaavaa vesilähdettä ei ole. Jakeluaseman ympäristöluvassa esitetyin tarkkailu-, kunnostus- ja suojelutoimenpitein pohjavesiriskejä on asianmukaisesti ja merkittävästi vuosien kuluessa pienennetty. Selvitysten mukaan pohjavesi virtaa kiinteistöltä nähden pohjois-luoteeseen, eikä suoraan kohti Huhtiniemen tekopohjavesilaitosta, joka sijaitsee jakeluasemalta hieman koilliseen. Lappeenrannan Lämpövoima kuitenkin korostaa, ettei teknisiä ja inhimillisiä virhetekijöitä riskien toteutumiselle voida kokonaan pois sulkea, ja pohjaveden virtaus johtaa joka tapauksessa pohjoiseen päin eli riskisuuntaan vedenottamon kannalta. Polttonesteiden jakelutoiminta sijoittuu Huhtiniemen tekopohjavesilaitoksen ohjeelliselle kaukosuojavyöhykkeelle, mutta myös aivan lähisuojavyöhykkeen rajalle. Suojavyöhykerajauksilla pyritään estämään ja rajaamaan pohjavettä vaarantavat tekijät pois vedenottamoiden läheisyydestä. Tammikuussa 2014 päivitetyssä pohjavesien suojelusuunnitelmassa on kyseinen jakeluasematoiminta määritelty kohtalaiseksi riskiksi alueelle. Selvitysten mukaan kiinteistöllä on tehty maaperäin kunnostus, mutta mittarikentän alla todettuja pieniä pitoisuuksia ei ole toiminnasta johtuen voitu kunnostaa. Lappeenrannan Lämpövoima huomioi, että toiminnan loputtua maaperän kunnostus olisi sitten kiinteistöllä kattavasti varmistettavissa. Koska mahdolliset seuraukset alueen pohjavesien pilaantumisesta ovat niin merkittävät vesihuollolle, Lappeenrannan Lämpövoima edellä mainituin perustein esittää, että tavoitteena tulee olla tämäntyyppisten riskitoimintojen siirtäminen pois Huhtiniemen tekopohjavesilaitoksen läheisyydestä. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen lausunto Laitoksen merkittävimmät ympäristövaikutukset ja etenkin riskit liittyvät sijaintiin vedenhankinnan kannalta tärkeälle (I-luokan) pohjavesialueelle, Huhtiniemi A. Vesienhoidon toisen hoitokauden Vuoksen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma-ehdotus ja Kaakkois-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmaehdotus vuosiksi ovat parhaillaan kuultavana. Vesienhoidon toisella suunnittelukaudella Huhtiniemen pohjavesialue on nimetty riskialueeksi, koska pohjavesialueen pohjaveden laadussa on havaittu ihmistoiminnan vaikutusta. Pohjavesialueen kemiallinen tila on kuitenkin luokiteltu hyväksi. Vesienhoidon tavoitteena on turvata pohjavesien hyvä tila. Vesien hyvän tilan turvaamiseksi uutta riskitoimintaa ei tulisi sijoittaa pohjavesi-

12 12(21) alueelle, ja olemassa olevien riskitoimintojen osalta tulee varmistaa, että toiminnoista ei aiheudu vaaraa pohjaveden pilaantumiselle. Ympäristöministeriön alueellisille ympäristökeskuksille päivätyssä polttonesteiden jakeluasematoimintaa pohjavesialueilla koskevassa valvontaohjeessa dnro YM4/401/2005 todetaan, että koska jakeluasemista aiheutuvaa riskiä pohjavedelle ei tällä hetkellä pystytä parhaalla käyttökelpoisella tekniikallakaan kokonaan poistamaan, tulisi jakeluasematoimintaan luokkien I ja II pohjavesialueiden pohjaveden muodostumisalueella suhtautua erittäin suurin varauksin ja lähtökohtaisesti kielteisesti. Uusien jakeluasemien ympäristölupia ei pilaantumisvaaran täysin poistavien suojausjärjestelmien puuttumisen takia tulisi valvontaohjeen mukaan lainkaan puoltaa. Vanhojen asemien kohdalla edellytyksenä tilapäiselle toiminnan jatkamiselle ovat mm. riittävä riskinhallinta, suojauksien parantaminen ja tehostettu valvonta. Neste Oil Express Lappeenranta Kourula -jakeluasema sijoittuu Huhtiniemen tekopohjavesilaitoksen ohjeelliselle kaukosuojavyöhykkeelle. Maaperä- ja pohjavesiolosuhteet jakeluasematoiminnolle I-luokan pohjavesialueella ovat epäedulliset. Jakeluasemalle on kuitenkin myönnetty ympäristönsuojelulain mukainen toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa. Pohjaveden virtaus jakeluaseman alueelta on todennäköisesti kohti Sammonlahtea, eli pohjavesi ei hakemuksessa esitettyjen tietojen mukaan virtaa tekopohjavesilaitoksen vedenottamon kaivoille asti. Jakeluaseman pohjavesivaikutuksia on tarkkailtu, ja tarkkailua on tihennetty vuonna 2011 ilmi tulleen vuototapauksen johdosta. Hakemuksessa esitettyjen tietojen perusteella vuoto on mitä ilmeisimmin pysynyt jakeluaseman suojauksissa, eikä suurempaa pohjaveden pilaantumista ole tapahtunut. Vuonna 2011 havaittu pieni bensiinin lisäaineiden pitoisuus pohjavedessä kuitenkin osoittaa, että haittaainetta voi päätyä pohjaveteen. Mikäli suojausrakenteissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia, voi pohjaveteen päätyä vuonna 2011 havaitun vuodon kaltaisessa tilanteessa suurempia määriä haittaaineita pohjaveteen. Riski pohjaveden pilaantumiseen on siis olemassa, mutta riittävällä jakeluasemarakenteiden ja suojausrakenteiden toimivuuden tarkkailulla ja mahdollisten vuotojen havaitsemisen jälkeisillä välittömillä korjaavilla toimenpiteillä riskiä pohjaveden pilaantumiseen voidaan pienentää. ELY-keskus korostaakin, että sekä laitoksen käytön- että ympäristövaikutusten tarkkailujen tiheyteen ja kattavuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ainakin huokoskaasutarkkailun tekemistä kahdesti vuodessa jatkossakin voisi olla tarpeen, jotta mahdolliset putki- tai säiliövuodot havaittaisiin ripeästi. Tarkkailuiden tulokset pyydetään toimittamaan myös ELY-keskukselle tiedoksi. Jakeluasemia koskeva uusi standardi on julkaistu Vaikka standardia ei sinänsä ole tarkoitettu sovellettavaksi taannehti-

13 13(21) vasti ennen sen julkaisemista rakennettuihin palavan nesteen jakeluasemiin, on siinä kuitenkin kuvattu nykykäsityksen mukaiset ohjeet hyvästä rakentamistavasta. Hakijan olisikin ollut hyvä verrata nykyisiä rakenteita uuteen standardiin. Mahdollisia poikkeamia uuden standardin vaatimuksista olisi ollut hyvä arvioida ympäristöriskien pienentämistä silmällä pitäen. Mikäli kohtuullisilla kustannuksilla saataisiin riskejä pohjavedelle pienenennettyä, tulisi lupaviranomaisen vaikkapa sopivan siirtymäajan puitteissa edellyttää muutostyöt suoritettavaksi. Standardissa annettuja ohjeita tulee soveltuvin osin soveltaa kuitenkin viimeistään, mikäli jakeluasemalla tehdään olennaisia muutos- tai laajennustöitä. Tällöin tulisi ympäristöluvan muutoshakemuksessa esittää nyt esitettyä tarkemmat rakennekuvaukset. Jakeluasematoimintaa voitaneen näiden edellytysten täyttyessä jatkaa. Ympäristöterveydensuojeluyksikön lausunto Ympäristöterveysvalvonnan käsityksen mukaan polttonesteiden jakeluaseman sijainti tärkeällä pohjavesialueella, jolla nykyisin sijaitsee mm. Huhtiniemen vedenottamo, aiheuttaa riskin pohjavedelle. Ympäristöterveysvalvonta ei puolla ympäristöluvan myöntämistä polttonesteiden jakeluasemalle lupahakemuksen mukaisella paikalla. Mahdollisen suuren polttoainevuodon seurauksena pohjaveteen kulkeutuu polttoaineissa olevia terveydelle haitallisia yhdisteitä. Maaperä pohjavesialueella on helposti nesteitä läpäisevää pohjaveteen saakka. Pohjavesi saattaa pilaantua laajoilla alueilla. Vesinäytteitä otetaan jakeluaseman pohjaveden tarkkailuputkista vain kerran vuodessa ja maaperän huokoskaasun kokonaishiilivetypitoisuuksia tutkitaan säiliöalueelle sijoitetusta tarkkailukaivosta vain kerran vuodessa. Näin ollen mahdollisessa vuototilanteessa vahingon havaitseminen saattaa viivästyä. Laitteiden ja säiliöiden kunnossa ollessa ja järjestelmien toimiessa suunnitellulla tavalla, pohjaveteen ei normaaliaikana yleensä joudu haitallisia aineita, mutta poikkeuksellisissa tilanteissa tahattoman tai tahallisen pohjaveden pilaamisen mahdollisuus on olemassa. Hakijan vastineet Hakija on jättänyt seuraavan vastineen lausunnoista Lappeenrannan Lämpövoima Oy, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ja Kaakkois-Suomen Ely-keskus ovat jättäneet Iausunnot koskien Neste Kourulan (Karankokatu 1, Lappeenranta) ympäristölupahakemusta. Lisäksi asemalla on tehty ympäristötarkastus, jonka havaintojen perusteella on

14 14(21) Lappeenrannan seudun ympäristötoimi esittänyt lisäselvityspyyntöjä. Seuraavassa vastataan edellä mainituissa Iausunnoissa ja tarkastuksessa esitettyihin pyyntöihin ja näkemyksiin. Asemalla on kolme maanalaista 2-vaippaista säiliötä, jotka on tarkastettu vuonna Seuraava tarkastusvuosi on Säiliöt on varustettu elektronisella varastovalvontajärjestelmällä, elektronisella vuodonilmaisujärjestelmällä sekä ylitäytönestimillä. Vuodonilmaisujärjestelmä on ympärivuorokautisessa valvonnassa. Säiliöiden ja polttonesteputkien alla on tiivistysrakenne (suoja-allas) 1 mm:n HDPE-tiivistysmuovikalvosta. Muistutukset ja mielipiteet Vuonna 2014 on julkaistu päivitys Palavien nesteiden jakeluasemastandardista SFS Standardissa on esitetty uusi rakennemalli pohjevesialueille sijoitettaville jakeluasemille. Merkittävät erot Kourulan aseman ja uuden rakennemallin välillä ovat: uudessa standardissa ovat polttoaineputket 2-vaippaisina ja valvottuina, viemäriputket sekä öljyn- ja bensiininerotin 2- vaippaisena sulkuventtiiliin asti, muovikalvo 2 mm paksuinen, bentoniittimatto, muovikalvo jakelualueelle ja täyttöpaikan yläpuolelle sekä huokosilmaputket jakelu- ja säiliöalueelle sekä täyttöpaikalle. Näiden muutosten toteuttaminen edellyttäisi Kourulan aseman uudelleen rakentamista. Asemalla on käynnissä ympäristöluvan mukainen säiliökaivannon maaperän huokoskaasun sekä alueen pohjeveden kokonaishiilivetypitoisuuksien tarkkailu kerran vuodessa. Tarkkailun toteuttaa Golder Associates Oy. Tämän hetkisten myyntimäärien perusteella aseman uusiminen vastaamaan uuden SFS 3352 standardin rakennetta ei ole kannattavaa Iiiketoiminnan kannalta. Tulevaa myynnin kehitystä on vaikea tänä päivänä ennustaa. Sen takia Neste Markkinointi seuraa aktiivisesti Kourulan aseman myynnin kehitystä ja aseman kannattavuutta. Aseman nykyisen suojaustason katsomme olevan riittävän. Riskinhallinnan kannalta ympäristövaikutusten tarkkailun tiheyttä voisi tihentää nykyisestä. Ympäristötarkastuksessa oli havaittu jakelualueen pinnoitteessa painumaa alueen pohjoispäässä. Laitamme pinnoitteen kuntoon kesään 2015 mennessä. Hakemuksen johdosta ei ole jätetty yhtään muistutusta. 12. Tarkastukset Asemalla suoritettiin tarkastuskäynti Tarkastuksella havaittiin mm. painumaa jakelualueen pohjoispään asfalttipinnassa.

15 15(21) II LUPAPÄÄTÖKSEN RATKAISUOSA 13. Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan ratkaisu Lupaviranomainen tarkistaa ympäristönsuojelulain 55 :n 2 momentin mukaisesti Neste Markkinointi Oy:n Lappeenrannan kaupungin Kourulan kaupunginosassa sijaitsevan jakeluaseman toiminnan ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan lupamääräyksiä. Tarkistetut lupamääräykset korvaavat kokonaisuudessaan Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan antaman ympäristölupapäätöksen määräykset. Lupa muutetaan määräaikaiseksi ja se on voimassa asti. Yleiset lupamääräykset 1. Aseman kaikessa toiminnassa on noudatettava maaperän-, pohjavesien ja ympäristönsuojelun huomioonottavaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Toiminnassa ja teknisissä rakenteissa tulee noudattaa valtioneuvoston asetusta nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista (VnA 444/2010) sekä soveltuvin osin jakeluasemastandardia SFS (Ysl 4, 5 ). 2. Jakelu- ja täyttöalueen vedet tulee kerätä talteen ja johtaa tiiviissä putkessa hiekan- ja öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin. Linjassa tulee olla öljynerottimen jälkeen sulkuventtiilillä varustetulla näytteenottokaivo. Muiden alueiden hulevesien pääsy erottimiin tulee estää. (YsL 43, VnA 444/ ). 3. Toiminnasta sekä päivittäisestä valvonnasta vastaavien henkilöiden yhteystietomuutoksista on ilmoitettava Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen sekä Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle. (YsL 43, 46 ). 4. Jakeluasemaa hoitavalle henkilöstölle on annettava koulutusta ympäristönsuojeluun liittyvissä asioissa niin, että henkilöstö kykenee toimimaan oikein aseman normaalitoiminnassa, mahdollisen onnettomuuden tai häiriötilanteen aikana ja estämään suuremman vahingon syntymistä mahdollisimman tehokkaasti. Annetusta koulutuksesta tulee raportoida vuosittain jakeluaseman vuosiyhteenvedossa. (YsL 4 ja 43 ). 5. Toiminnan muutoksista ja lopettamisesta tulee ilmoittaa Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen. Toiminnan lopettamisen jälkeen tulee jakeluasematontilla tehdä selvitys maaperän puhtaudesta ja mahdollisista pilaantuneista maista tulee tehdä

16 16(21) ilmoitus Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen. (YsL 76 ja 81, YsA 19 ). Maaperän ja pohjaveden tarkkailu 6. Pohjaveden laatua sekä maaperän huokosilmaan on tarkkailtava vähintään kaksi kertaa vuodessa keväisin huhti- toukokuussa ja syksyisin syys-lokakuussa muutoin Golder Associates Oy:n laatiman tarkkailuohjelman mukaisesti. Analyysitulokset on lähetettävä viivyttelemättä Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen sekä Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. (YsL 8, 43 ja 46 ). Laitteistojen tarkkailu ja raportointi 7. Säiliöiden elektronisen pinnanmittausjärjestelmän, ylitäytönestimien, säiliöiden välitilan valvontalaitteiston, öljyn- ja bensiininerottimien valvonta- ja hälytinlaitteiden sekä sulkuventtiilikaivon venttiilin toimivuus on tarkistettava riittävän usein, vähintään neljä kertaa vuodessa. Toteutetusta valvonnasta, tarkastuksista, öljyn- ja bensiininerottimen tyhjennyksistä sekä polttonesteiden luovutuksesta ja säiliöiden täytöstä on pidettävä kirjaa. (YsL 43 ja 46, VnA 444/ , 16 ). 8. Jakeluaseman rakenteet, kuten säiliöt, putkistot, jakelu- ja täyttöalueen päällysteet (tiiviys, painaumat), liikennöintialueen päällysteet, kaivot ja viemärit, on pidettävä kunnossa säännöllisellä tarkkailulla (vähintään kerran vuodessa) ja tarvittavilla huolto- ja korjaustoimenpiteillä. Tarkastuksista ja tehdyistä toimenpiteistä tulee pitää kirjaa. (YsL 4, 7, 8, 43, VnA 444/ , 16 ). 9. Jakelu- ja täyttöalueen talvikunnossapito tulee suorittaa siten, että alueen pintavedet ohjautuvat erotuskaivoihin. (YsL 4, 7, 8, 43 ). 10. Öljynerottimien ja sulkuventtiilikaivojen kannet tulee pitää puhtaana ympärivuotisesti ja sulkuventtiilit on voitava sulkea viivytyksettä kaikissa olosuhteissa. Kansien paikat tulee merkitä selkeästi esim. mittarikatoksen jalkaan tai muuhun helposti havaittavaan paikkaan. Kaivojen kannet on maalattava keltaisiksi ja kansien maalaus on tarvittaessa uusittava. (YsL 43, VsA 444/ ) 11. Vuosiyhteenveto Aseman toiminnasta on laadittava vuosiyhteenveto ja se on toimitettava Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen helmi-

17 17(21) kuun loppuun mennessä. Vuosiyhteenvedosta on käytävä ilmi vähintään seuraavat asiat: tiedot jakelu- ja täyttöalueen päällysteen tarkkailusta tiedot valvonta- ja hälytyslaitteiden sekä bensiinihöyryjen talteenottolaitteiston testauksista tiedot öljyn- ja bensiininerottimien mekaanisista mittauksista, tarkastuksista, tyhjennyksistä sekä poistetun öljypitoisen jätteen määrästä sekä toimituspaikasta tiedot asemalle tuotujen polttonesteiden ja jakelulaitteiden kautta asemalta poistuneiden polttonesteiden määristä ja niiden erotuksista, joista on vähennetty varastetun poltonesteen osuus tiedot jätteiden sekä vaarallisten jätteiden määristä ja toimituspaikoista tiedot aseman toiminnasta vastaavien henkilöiden koulutuksesta tiedot muista ympäristönsuojelullisesti merkittävistä asioista. Yhteenveto on säilytettävä viiden vuoden ajan. (YsL 43, 46, JL 118, 119 ja 122, VnA 444/ ja 16 ) Jätehuolto ja vaaralliset jätteet 12. Öljynerottimien pohjalietteen määrä ja öljykerroksen paksuus mitataan vähintään kerran vuodessa ja liete ja öljy poistetaan tarvittaessa sekä toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn. Hiekanerottimien sekä öljyn- ja bensiininerottimien kiinteä jäte, liete, pintaöljy ym. jäte on käsiteltävä vaarallisena jätteenä. (YsL 43, YsA 19, VnA 444/ ). 13. Toiminnasta syntyvistä vaarallisista jätteistä on laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenee jätteen laatu, määrä, alkuperä, kuljettaja ja kuljetuspäivämäärä. Nämä tiedot on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. (YsL 45 JL 121 ). Häiriötilanteet 14. Jakeluaseman mittareiden läheisyydessä on oltava imeytysainetta vähintään 50 litraa sekä öljyisen jätteen keräysvälineistöä öljyvahinkojen varalta ympärivuorokautisesti saatavilla. (YsL 7, 8 ja 43, VnA 444/ ). 15. Toiminnanharjoittajan on ryhdyttävä viivytyksettä häiriö- tai muun poikkeuksellisen tilanteen edellyttämiin korjaus- tai torjuntatoimiin ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Polttoainevuodoista tai muista palo- tai räjähdysvaaraa aiheuttavista vahingoista on välittömästi ilmoitettava Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen. Muista mahdollisista ympäristölle vaaraa aiheuttavista vahingoista ja poikke-

18 18(21) uksellisista tilanteista on ilmoitettava Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen. Viemäriverkkoon mahdollisesti päässeistä haitallisista aineista on välittömästi ilmoitettava Lappeenrannan Lämpövoima Oy:lle. Poikkeuksellisen tilanteen jälkeen on selvitettävä korjaavat toimenpiteet vastaavan tapauksen toistumisen estämiseksi. (YsL 43, 62 ja 76, YsA 30, VnA 444/ ). 14. Ratkaisun perustelut Lupamääräyksien tarkistamisen ja luvan määräaikaisuuden perusteet Jakeluaseman toiminta edellyttää YsL 28 :n mukaista ympäristölupaa. Kyseiselle toiminnalle on annettu toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa. Toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan lupamääräyksiä on YsL 55 :n 2 momentin mukaan määräajoin tarkistettava. Kun toimintaa harjoitetaan luvan voimassaoloaikana tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan tarkistettuja lupamääräyksiä, toiminta täyttää lainsäädännön edellytykset. Toimittaessa ympäristöluvan lupamääräysten mukaisesti laitoksen toiminnasta ei nykytietämyksen perusteella aiheudu yksinään tai muiden toimintojen kanssa sanottavaa ympäristö- tai terveyshaittaa. Päätöksessä on annettu tarpeelliseksi katsotut toiminnan pilaantumisen ehkäisemiseksi varmentavat, valvontaa mahdollistavat ja valvontaa toteuttavat lupamääräykset. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan sijoittuminen tärkeälle pohjavesialueelle, alueen kaavamääräykset sekä toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski. Päätöksen mukainen toiminta annetut lupamääräykset huomioon ottaen ei vaaranna Vuoksen vesienhoitoaluetta koskevan vesienhoitosuunnitelman pinta- ja pohjavesiä koskevia tavoitteita (Laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä 1299/2004). Kuten hakijakin on vastineessaan todennut, hakemusta koskevan polttonesteiden jakelutoiminnan nykyinen ympäristön suojaustaso poikkeaa monelta osin uuden jakeluasemastandardin edellyttämästä tasosta. Hakija on vastineessaan katsonut, ettei lupakohteen em. suojaustason parantamiseen ole tällä hetkellä edellytyksiä. Jakeluasemastandardia ei suoraan sovelleta olemassa olevaan jakeluasematoimintaan, mutta erityisesti tärkeillä pohjavesialueilla sen mukaisesti toteutetut rakenteet ovat perusteltuja ko. alueilla vaadittavan tehokkaan riskinhallinnan osalta. Lisäksi Lappeenrannassa, kuten yleisestikin valtakunnan tasolla, pyritään nestemäisten polttoaineiden jakelutoimintaa ohjaamaan tärkeiden pohjavesialueiden ulkopuolelle pidemmällä tähtäimellä myös olemassa olevan toiminnan osalta. Ottaen huomioon laadittu pohjavesiselvitys, tihennettävä ympäristötarkkailu sekä myönnettävä luvan voimassaolon pituus, ei annetulla ratkaisulla katsota aiheutettavan

19 19(21) merkittävää riskiä pohjavedelle ja vedenhankinnalle tai kohtuutonta seurausta toiminnanharjoittajalle. Yksityiskohtaiset perustelut Toiminnanharjoittajan on vastattava toimintansa ympäristönsuojelulain 4 ja 5 :n mukaisista yleisten periaatteiden ja velvollisuuksien toteutumisesta hakemuksen mukaisesti. Toimintaa on harjoitettava hakemuksessa esitetyllä tavalla ja ympäristönsuojelulain mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavassa toiminnassa on käytettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa. (1). Lupamääräys 2 koskee jo voimassa olevia rakenteita. Hulevesien pääsyn estäminen erotuskaivoihin on tarpeen, jotta ylimääräinen kuormitus ei rasita järjestelmiä. Lupamääräys vastuuhenkilöiden yhteystietojen ajan tasalla pitämisestä on annettu tiedonkulun varmistamiseksi. (3). Valvontaa varten on perusteltua määrätä ilmoittamaan omistajavaihdoksista, toiminnan muutoksista tai toiminnan lopettamisesta siihen liittyvien toimenpiteiden määrittelemiseksi. (5). Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä toimintansa vaikutuksista ympäristöön. Ympäristönsuojelulain 7 ja 8 :ssä on kielletty maaperän ja pohjaveden pilaaminen. Maaperän ja pohjaveden pilaantumisen ehkäisemiseksi on asetettu tarkkailuvelvoitteita, jotta mahdollinen polttonestevuoto voidaan havaita mahdollisimman pian, rajoittaa mahdollisimman pieneksi, leviäminen estää ja ryhtyä puhdistustoimenpiteisiin. Koska päästön mahdollisimman aikainen havaitseminen on välttämätöntä varsinkin pohjavesialueella, on tarkkailua velvoitettu tekemään kahdesti vuodessa. (6). Valvontalaitteiden vioista johtuvaa hälytysten viivettä voidaan pienentää järjestämällä laitteiden säännöllinen toiminnantarkkailu. Määräys on myös ympäristönsuojelulain parhaan käyttökelpoisen tekniikan sekä haittojen ennaltaehkäisyn ja haittojen minimointiperiaatteen mukainen. (7). Jakeluasema-alueen rakenteiden, säiliöiden, päällysteiden, kaivojen ja viemäreiden tarkkailusta, korjaamisesta, merkitsemisestä ja talvikunnossapidosta on annettu määräys, koska mm. tarkastuksilla tehtyjen havaintojen perusteella säännöllinen tarkkailu ja huolto on tarpeen (8,9,10). Ympäristövaikutusten tarkkailun ja valvonnan järjestämiseksi on tarpeen määrätä toiminnanharjoittaja laatimaan vuosittainen yhteenveto lupaviranomaiselle. Toiminnanharjoittajan on myös pidettävä jätelain mukaan kirjaa syntyneestä jätteestä ja sen toimituspaikasta (11).

20 20(21) Vaarallista jätteistä ympäristölle aiheutuvan vaaran vähentämiseksi ja asianmukaisen käsittelyn varmistamiseksi on annettu määräyksiä. (12-13). Öljytuotteiden ja muiden kemikaalien leviämistä ympäristöön voidaan tehokkaasti vähentää varaamalla imeytysainetta ja keräysvälineistöä käyttökohteiden läheisyyteen. (14). Ympäristönsuojelulain 43 ja 62 :n ja ympäristönsuojeluasetuksen 30 :n mukaan on tarpeen antaa määräys normaalista toiminnasta poikkeavien tilanteiden varalle sekä tiedonkulun varmistamiseksi. (15). Vastaus lausuntoihin 15. Päätöksen voimassaolo Lupapäätöksessä katsotaan otetun riittävästi huomioon annetut lausunnot mm. toiminnan tarkkailun tehostamisvaatimus sekä luvan muuttaminen määräaikaiseksi huomioiden. Lupa on määräaikainen ja päättyy Jakeluaseman toimintaan liittyvät velvoitteet tulee tehdä luvan voimassa oloaikana. Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YsL 55, 56, 58, YsA 19 ). 16. Sovelletut oikeusohjeet Ympäristönsuojelulaki (86/2000). Ympäristönsuojeluasetus (646/2000). Valtioneuvoston asetus nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista (VnA 444/2010 Valtioneuvoston asetus bensiinihöyryjen talteenotosta jakeluasemilla (VnA 1085/2011) Palavien nesteiden jakeluasema (SFS 3352), Suomen standardisoimisliitto SFS, 6. painos, vahvistettu Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992). Jätelaki (1072/2011). Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös 415/1998. Laki eräistä naapuruussuhteista (90/2000). Vuoksen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuoteen 2015.

21 21(21) 17. Käsittelymaksu ja sen määräytyminen Lappeenrannan seudun ympäristönsuojeluviranomaisen taksan (hyväksytty ) 5 kohta 5.2 mukaisesti maksu polttonesteiden jakeluaseman ympäristölupapäätöksestä on Päätöksestä tiedottaminen Päätös Hakija Kaakkois-Suomen ELY-keskus, sähköpostilla Etelä-Karjalan pelastuslaitos, sähköpostilla Lappeenrannan Lämpövoima Oy, sähköpostilla Ilmoitus päätöksestä Asianosaisille, joille lupahakemuksesta on erikseen annettu tieto. (YsL 54 ). Ilmoittaminen kunnan ilmoitustaululla ja lehdissä Tästä päätöksestä tiedotetaan kuuluttamalla Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ilmoitustauluilla ympäristönsuojelulain 54 :n mukaisesti sekä ilmoittamalla Etelä- Saimaa sanomalehdessä. 19. Muutoksenhaku Tähän ympäristölupapäätökseen ja päätökseen ympäristömaksusta saa kumpaankin hakea muutosta erikseen valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen liitteenä olevan valitusosoituksen mukaisesti. Muutosta saavat hakea kirjallisella valituksella: - Se jonka oikeutta tai etua asia saattaa koskea - Rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät - Toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät - Alueellinen ELY-keskus ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen - Muu, asiassa yleistä etua valvova viranomainen Liite Kartta toiminnan sijainnista.

22 Liitekartta. Neste Kourula jakeluaseman sijainti. 500,0 0 metri AK U 3 8 AT U AT K KO N A 4 KAR 2 NK HO

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu LAPPEENRANTA Drno 114/ /2016

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu LAPPEENRANTA Drno 114/ /2016 1(5) LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUVAN Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu 14 53100 LAPPEENRANTA Drno 114/11.01.00.00/2016 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2016

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 609 03.09.2002 4 Ymp 7812-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) Ympkaalk 609 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 7 14.01.2003 2 Ymp 9147-2002 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) Ympkaalk 7 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 308 06.05.2003 1 Ymp 1401-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24) Ympkaalk 308 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenranna seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu Annettu julkipanon jälkeen 00 LAPPEENRANTA..0 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA. Hakija Saimaan Polttoaine Oy

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 819 12.11.2002 6 Ymp 8535-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) Ympkaalk 819 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Liikenneasema ei sijaitse pohjavesialueella.

Liikenneasema ei sijaitse pohjavesialueella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 388 27.05.2003 6 Ymp 1399-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Pitkämäenkatu 4) Ympkaalk 388 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 15.9.2003 Kokouspvm 11.9.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA 1 (5) JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA Ympäristölautakunta Puistokatu 35 40200 JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta lupahakemuksesta. ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA HAKIJA Osuuskauppa Keskimaa

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 282 29.04.2003 1 Ymp 1402-2003 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24) Ympkaalk 282 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640)

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 564 19.08.2003 3 Ymp 10911-2002 (235, 222) Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) Ympkaalk 564

Lisätiedot

Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24)

Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 386 27.05.2003 4 Ymp 1397-2003 (235) Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24) Ympkaalk 386 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen)

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 652 30.10.2001 1 Ymp 6012-2001 (231) Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) Ympkaalk

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 333 13.05.2003 2 Ymp 1289-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24) Ympkaalk 333 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 59 23.01.2007 6 Ymp 10756-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oritur Oy SEO, Tuontiväylä Tiivistelmä: - Ympkaalk 59 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 44 25.01.2005 2 Ymp 10143-2003 (235, 222) Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2 Ympkaalk 44 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 27.6.2005 Kokouspvm 21.6.2005 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42)

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 249 08.04.2003 2 Ymp 614-2003 (235, 222) Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) Ympkaalk 249 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 387 27.05.2003 5 Ymp 1291-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191) Ympkaalk 387 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari,

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, Jakeluasemat pohjavesialueella Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, 21.11.2017 Taustaa Ympäristönsuojelulaki (527/2014) Maaperän ja pohjaveden pilaamiskiellot

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta

Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta Ympla 16.6.2016 89 Riihimäen Metallikaluste Oy:lle on myönnetty ympäristölupa vuonna 2009 (Ympla 29.10.2009 151, Dnro 740/2009). Ympäristöluvan

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 607 03.09.2002 2 Ymp 4362-2002 (235) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Teboil Oy Ab:n ympäristölupahakemus (Fiskarsinkatu 5)

Teboil Oy Ab:n ympäristölupahakemus (Fiskarsinkatu 5) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 287 29.04.2003 6 Ymp 1176-2003 (235) Teboil Oy Ab:n ympäristölupahakemus (Fiskarsinkatu 5) Ympkaalk 287 Ympäristönsuojelutoimisto 11.4.2003/TL

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulain 55 mukainen hakemus ympäristöluvan 0901Y05656/111 ( ) lupamääräysten tarkistamiseksi.

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulain 55 mukainen hakemus ympäristöluvan 0901Y05656/111 ( ) lupamääräysten tarkistamiseksi. PÄÄTÖS PL 110, Ailakinkatu 17 Pvm 22.9.2009 40101 JYVÄSKYLÄ Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 610 110 Dnro 0901y0656/111 Telefaksi (014) 614 273 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 55 mukainen hakemus

Lisätiedot

Ympäristönsuojelutoimisto 2.12.2005 / Tiina Liira, Olli-Pekka Mäki. Oy Teboil Ab, PL 102, 00121 Helsinki

Ympäristönsuojelutoimisto 2.12.2005 / Tiina Liira, Olli-Pekka Mäki. Oy Teboil Ab, PL 102, 00121 Helsinki TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 768 13.12.2005 4 Ymp 15902-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Hämeentie 31 Tiivistelmä: - Ympkaalk 768 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3. 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015

HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3. 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015 HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3 Ympäristö- ja rakennuslautakunta Ympäristönsuojelulain Rauhankatu 3 28 :n mukaisessa 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015 ASIA

Lisätiedot

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20)

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 407 03.06.2003 1 Ymp 1553-2003 (235, 222) Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20) Ympkaalk 407 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2003/TL

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm. 23.8.1999 Kokouspvm 19.8.1999 HAKIJA Laitos ja sen sijainti Kiinteistön

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI KU-YK 69/12.5.2015 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 18.5.2015 ASIA. Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (9) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (9) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (9) 15 Pelastuslaitoksen anomus ympäristöluvassa annetun määräyksen määräajan pidentämiseksi HEL 2012-006634 T 11 01 00 00 Päätös päätti myöntää Helsingin kaupungin

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA St 1 Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee polttonesteiden jakeluaseman toimintaa osoitteessa Vanhasahankatu

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16)

Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 364 20.05.2003 6 Ymp 981-2003 (235, 222) Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16) Ympkaalk 364 Ympäristönsuojelutoimisto 12.5.2003/TL

Lisätiedot

JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus

JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 290 07.05.2002 3 Ymp 1938-2002 (235) JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus Ympkaalk 290 Ympäristönsuojelutoimisto 19.4.2002/EP

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

NESTE MARKKINOINTI OY:N EURAN KAUTTUAN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖKSEN JA SEN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN

NESTE MARKKINOINTI OY:N EURAN KAUTTUAN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖKSEN JA SEN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 78 20.05.2014 NESTE MARKKINOINTI OY:N EURAN KAUTTUAN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖKSEN JA SEN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN 370/64.641/2013 PJSYMPLK 78 LUVAN HAKIJA

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra IMATRAN KAUPUNKI 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristötarkastaja Arto Ahonen Johdanto Imatran

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 334 13.05.2003 3 Ymp 979-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29) Ympkaalk 334 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran YH Rakennuttaja

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 332 08.05.2007 4 Ymp 1472-2007 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Shell Ab, Pansiontie 14 Tiivistelmä: - Ympkaalk 332 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 449 17.06.2003 3 Ymp 1403-2003 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131) Ympkaalk 449 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 202 09.04.2002 2 Ymp 12095-2001 (233) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/VEIKKO LEHTI OY Veikko Lehti Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee paperin/pahvin siirtokuormausaseman toimintaa ja hiekanerotuskaivojätteiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Paahtopuu Oy:n pellettitehtaan jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista

Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista Pvm: Aseman nimi: Paikalla: Räjähdysvaarallisissa tiloissa työskentely edellyttää antistaattisten suojavaatteiden, välineiden ja laitteiden käyttöä.

Lisätiedot

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Helsinki 12.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-639-111 No YS 949 ASIA Ympäristösuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1

Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 669 12.10.2004 1 Ymp 10655-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1 Ympkaalk 669 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, jäteasfaltin käyttö tierakenteissa, Kaakkois- Suomen ELY-keskus, Ruokolahti

Ympäristölupahakemus, jäteasfaltin käyttö tierakenteissa, Kaakkois- Suomen ELY-keskus, Ruokolahti IMATRAN KAUPUNKI 1(6) Ympäristölupahakemus, jäteasfaltin käyttö tierakenteissa, Kaakkois- Suomen ELY-keskus, Ruokolahti Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee Fingrid Oyj:n Kilpilahden kaasuturbiinilaitoksen ympäristölupapäätöksessä

Hakemus, joka koskee Fingrid Oyj:n Kilpilahden kaasuturbiinilaitoksen ympäristölupapäätöksessä Etelä-Suomi Päätös Nro 136/2014/1 Dnro ESAVI/79/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 3.7.2014 ASIA Hakemus, joka koskee Fingrid Oyj:n Kilpilahden kaasuturbiinilaitoksen ympäristölupapäätöksessä No YS

Lisätiedot

Station 1 Finland Oy:n ympäristölupahakemus (Viilarinkatu 8: polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Station 1 Finland Oy:n ympäristölupahakemus (Viilarinkatu 8: polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 565 25.09.2001 2 Ymp 7019-2001 (233) Station 1 Finland Oy:n ympäristölupahakemus (Viilarinkatu 8: polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Lisätiedot

Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2)

Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 447 17.06.2003 1 Ymp 437-2003 (235, 222) Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2) Ympkaalk 447 Ympäristönsuojelutoimisto 9.6.2003/TL

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.10.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee pilaantuneen

Lisätiedot

LIITE 8 TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA

LIITE 8 TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA ORIMATTILAN KAUPUNKI Ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39 Ympäristö- ja tekninen lautakunta 59 29.04.2015 Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39 YMPTEKLT 59 Ympäristötarkastaja Asia Osuuskauppa Maakunta on toimittanut ympäristönsuojeluviranomaiselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591 PÄÄTÖS Helsinki 30.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 519 111 No YS 1591 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Mankkaan kaatopaikan sulkemistoimintojen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot