Aristoteles. Roolijako: Kertoja: Esko Salminen. Aristoteles: Juhani Laitala. Aristoteleen isä: Jaakko Kytömaa. Mies: Ari Kallio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aristoteles. Roolijako: Kertoja: Esko Salminen. Aristoteles: Juhani Laitala. Aristoteleen isä: Jaakko Kytömaa. Mies: Ari Kallio"

Transkriptio

1 Aristoteles perusopetuksen vuosiluokkien elämänkatsomustiedon opetuksen virikemateriaali Roolijako: : Esko Salminen Aristoteles: Juhani Laitala Aristoteleen isä: Jaakko Kytömaa Mies: Ari Kallio Ksenokrates: Erkki Hulkki Akatemialainen: Marek Urbanski Platon: Martti Järvinen Oppilas: Timo Tuominen Aristoteleen vaimo: Kristiina Halttu Käsikirjoitus ja ohjaus: Erkki Hulkki Äänileikkaus: Kai Rantala

2 Äänitteen osa 1: (kesto 8:24 ) Aristoteles lapsena Aristoteles syntyi 2390 vuotta sitten eli vuonna 384 eaa. nykyisessä Pohjois-Kreikassa sijaitsevassa Stageiran pikku kaupungissa. Aristoteleen isä (Nikomakhos) oli Makedonian kuninkaan, Aleksanteri Suuren isoisän) henkilääkäri, joten Aristoteleella oli pienestä pitäen läheinen suhde hallitsijaperheeseen. Aristoteleen äiti (Festis) kuului myös tunnettuun lääkärisukuun. Aristoteleen koti oli sekä sivistynyt että vaikutusvaltainen. Kohtaus 1 Aristoteleen isä: Katso miten tämän eläimen jalkanivel toimii: jalkaluun pää on kuin pallo ja se liikkuu luisessa onkalossa ja luun päällä oleva lihas liikuttaa jalkaa näin vetäen sitä koukkuun. Aristoteles: Miksi jalassa on tuollainen taipuva nivel? Aristoteleen isä: Jalan on taivuttava, jotta sillä voisi kävellä ja juosta. Ojenna kätesi. Noin. Koukista nyt kätesi. Jännitä kovempaa, niin huomaat lihaksen, joka vetää kättäsi koukkuun. Aristoteles: Onko kaikilla elämillä samanlainen mekanismi. Aristoteleen isä: Joillakin on, mutta eläinten ja ihmisten luut poikkeavat niin paljon toisistaan, että niitä ei voi verrata. Aristoteles: Mielenkiintoista. Kiinnostus luonnontutkimukseen oli kodin ja suvun perintöä. Aristoteleen säilyneestä tuotannosta suuri osa käsitteleekin eläintieteellisiä kysymyksiä. Aristoteles jäi nuorena orvoksi. Kun hänen holhoojansa (Proksenos) huomasi pian nuoren Aristoteleen poikkeuksellisen lahjakkuuden; hän päätti lähettää tämän Kreikan kuuluisimpaan ja parhaimpaan oppilaitokseen: Platonin filosofikouluun Akatemiaan. Akatemia oli pari vuosikymmentä kestäneen toimintansa aikana saavuttanut mainetta ympäri sen aikaista kreikkalaismaailmaa ja kerännyt piiriinsä sekä tieteellisesti että poliittisesti kunnianhimoisia oppilaita. 17-vuotiaana Aristoteles matkusti Ateenaan, oman aikansa kulttuurimetropoliin, ja aloitti opinnot Platonin Akatemiassa, jossa hän sai tuon parhaan mahdollisen koulutuksen. Kohtaus 2 Saapuminen Ateenaan Aristoteles nuorena Aristoteles: Anteeksi, mutta missä on Platonin Akatemia? Mies: Näetkö tämän tien päässä olevan rakennuksen?

3 Aristoteles: Näen. Mies: Pylväikköjen keskellä on Akatemian sisäänkäynti. Aristoteles: Paljon kiitoksia neuvoistanne. Mies: Onkos Akatemiassa pidot? Aristoteles: Ei tietääkseni. Mies: No miksi olet pukeutunut noin hienoon viittaan ja tuoksut hyvältä. Aristoteles: Nämä ovat vaatteeni, joissa aina kuljen. Mies: No mikäs sinusta sitten isona tulee? Aristoteles: En tiedä vielä ehkä filosofiaan perehtynyt hovimies Mies: No onnea sitten vaan. Aristoteles: Kiitos I KESKUSTELUKOHTA (3:16) kuka oli Platon minkälainen oli Aristoteleen koti/perhe/lapsuus kuka lähetti Aristoteleen Platonin akatemiaan onko orovolla lapsella mielestänne samanlaiset lähtökohdat kuin perheellisillä lapsella? miksi Aristoteles oli aina hyvin pukeutunut Filosofi Platonin vuonna 388/7 ennen ajanlaskun alkua perustamaa Akatemiakoulua voisi ehkä kutsua Euroopan ensimmäiseksi yliopistoksi. Opinnot Akatemiassa eivät rajautuneet vain filosofiaan, vaan niihin sisältyi matematiikkaa, tähtitiedettä ja lääketiedettä. Opiskelijoita tuli Akatemiaan myös ulkomailta, mikä kertoo sen arvostuksesta ja suosiosta Kohtaus 3 Opintojen aloittaminen Akatemiassa Ksenokrates: Missä nämä ideat sitten ovat? Akatemialainen: Niin, niin, mutta ideat ovat ikuisia ja muuttumattomia. Ksenokrates: Mutta jos pöydästä leikataan yksi jalka pois, niin eikö silloin pidä olla myös kolmijalkaisen pöydän idea?

4 Akatemialainen: Nyt ajattelet ideoita tämän maailman kautta ideat ovat ideamaailmassa valmiina ja kaikki mitä näet on heijastusta ideamaailmasta. Eli tämä silmin havaittava todellisuus ei ole syvintä ja aidointa. Ksenokrates: Missä se ideamaailma sitten on? Akatemialainen: Ideamaailma on saavutettavissa ainoastaan järjellä eli ajattelun tuloksena. Tämä aistein havaittava maailma on vain näennäisyyttä (doxa). Etko sinä ole vielä kuullut Platonin luolavertausta? Ksenokrates: En. Akatemialainen: Sinä olet ollut täällä jo kaksi kuukautta, etkä ole vielä Aristoteles (rykäisee): Anteeksi. Minne voin ilmoittautua saapuneeksi? Akatemialainen: Ksenokrates vie tämä hyvin pukeutunut uusi oppilas asuntojen puolelle. Ksenokrates: Selvä. Mennään. Ole hyvä. Aristoteles menestyi opinnoissaan Akatemiassa erinomaisesti. Aristoteles kehitti itsenäisen ajattelutapansa niissä useissa väittelyissä, joita hän kävi Platonin kanssa kahdenkymmenen vuoden aikana. Vaikka Aristoteles puolusti omia näkemyksiään opintojensa alusta lähtien Platon arvosti lahjakkainta oppilastaan, kuten hänen opettajansa Sokrates aikanaan arvosti häntä. Tiivistetysti voisi sanoa, että Platonin filosofian pohjana ja kulmakivenä on ideaoppi, joka sitoo yhteen hänen filosofiansa muita aineksia. Ideaopin mukaan maailmassa tosiolevaista eli todellista on vain niin sanottu ideoiden maailma. Ideoiden maailmaan kuuluvat kaikkien asioiden niin tuolin, hevosen, talon kuin hyvän ja kauniinkin perimmäiset olemukset. Näitä olemuksia Platon kutsuu ideoiksi ja yhdessä ne muodostavat oman näkymättömän todellisuutensa eli ideamaailman. Se maailma, jonka me näemme ja havaitsemme, yksittäiset tuolit ja hevoset, on Platonin mukaan vain pelkkää heijastusta ideoiden maailmasta. Näkemämme maailma ei siis ole todellinen samassa mielessä kuin tuonpuoleinen ideamaailma, joka on Platonin ajattelussa ikuinen ja muuttumaton. Aristoteles sen sijaan esittää, että hevonen ja tuoli ovat todellisuudessa sellaisia kuin ovat ilman ideoitakin. Ihmisen käyttämä kieli muodostaa yleiskäsitteet, jotka ovat samankaltaisessa roolissa kuin Platonin ideat. Platonin ideat ja Aristoteleen yleiskäsitteet antavat asioille ja olioille nimiä. Aristoteles kieltäytyy uskomasta tuonpuoleiseen ideamaailmaan. Aristoteleelle maailma oli yksi kokonaisuus. Hän ei olettanut erikseen tätä maailmaa ja tuonpuoleista. Aristoteles palautti aistein havaittavan maailman tutkimuksen kohteeksi. Samalla hän palautti aistihavaintojen arvon. (tauko) Aristoteleen mukaan meidän pitää tutkia yksittäisiä tuoleja tai yksittäisiä hevosia, joista saatuja aistihavaintoja ryhmittelemällä ja luokittelemalla saadaan todellista tietoa.

5 Platonin ja Aristoteleen eron voisi kiteyttää siten, että siinä missä Platon puhui näkymättömistä ideoistaan, Aristoteles tarkasteli ympärillä olevaa todellisuutta. Aristoteleen omat käsitykset ja ajatukset kehittyivät vasten Platonin oppeja. Yhdessä Platonin ja Aristoteleen jälkeensä jättämät kirjalliset teokset muodostavat merkittävän osan filosofian historiallisesta perustasta. II KESKUSTELUKOHTA (8:24) missä ja miten Aristoteles kehitti itsenäisen ajattelunsa minkälaisia ovat Platonin ideat olemassaolon näkökulmasta(näkyviä, materiaalisia vai ) mikä on Platonin ajattelun/filosofian perusta? mikä on Aristoteleen ja Platonin ero filosofisesta näkökulmasta miten saadaan Aristoteleen mukaan todellista tietoa Äänitteen osa 2: (kesto ) Aristoteles pysyi Akatemiassa Platonin kuolemaan (347 ekr.) asti. Akatemiassa olon viimeisinä vuosina näkemykset opettajan ja oppilaan välillä alkoivat erota toisistaan. Eräänä päivänä kun Aristoteles saapui kävelyretkeltään, hänet ohjattiin suoraan Platonin luokse. Kohtaus 4 Platon & Aristoteles Platon: Missä olet ollut? Aristoteles: Olin keräämässä kasveja. Platon: Miksi kulutat aikaasi kasvien keräämiseen? Aristoteles: Kasveja keräämällä selvitän kasvien ominaisuuksia - välttämättömiä ja satunnaisia sekä niiden keskinäisiä suhteita. Katso esimerkiksi näitä kahta kasvia Platon: Pistä kasvit takaisin koriisi. Oletko unohtanut, että tämä on Akatemia, eikä mikään kasvitarha. Aristoteles: En ole unohtanut. Ajatuksesi ideamaailmasta on herättänyt minussa uusia kysymyksiä. Platon: En ole kuullut sinun pitkään aikaan opetuskeskusteluissasi puhuvan ideamaailmasta, joka on kaiken ajattelun ja filosofian pysyvin perusta. Aristoteles: En voi ohittaa tätä konkreettista maailmaa, joka on täynnä tutkimattomia alueita.

6 Platon: Roskaa! Näkö, kuulo ja kosketusaistein havaittava todellisuus on vain näennäisyyttä, joka häilyy olemisen ja olemattomuuden välimailla. Ideamaailma on ehdottoman lainalainen, säännönmukainen ja se on tavoitettavissa vain ajatuksella. Aristoteles: Akatemiassa annetut todistukset ideoiden maailmasta ja sekä niiden tavasta olla olemassa eivät ole vakuuttavia. Platon: Nyt sinä puhut kuin luolaihminen, joka on kahlittu kasvot luolan seinään päin ja näet kaiken mitä luolan suulla tapahtuu vain varjoina seinillä. Jos luolan suulla seisoo hevonen näet siitä vain epäselvän hevosen muotoisen varjon. Ymmärrätkö, et näe mitä ulkona valossa todella tapahtuu tai millaisia esineet ja olennot oikeasti ovat. Aristoteles: Entä jos emme tarkastele asiaa luolavertauksen avulla? Platon: Kautta koiran. Kun olet luolaihmisen tilassa, niin luulet, että nuo varjot ovat todella olemassa olevia asioista. Aristoteles: Luolavertauksesi on puhutteleva ja siitä varmasti tullaan puhumaan akatemiassa pitkään, mutta en ole vakuuttunut näiden ideoiden suhteesta tähän aistein havaittaviin olioihin. Jos tämän todellisen maailman lisäksi on olemassa toinen yliaistillinen, näkymätön ideoiden maailma, niin mikä on näiden kahden eri maailman suhde? Ajatellaanpa vaikka keksimääsi hyvän ideaa eli hyvän todellista olemusta. Tuleeko mattojen kutojasta tai lääkäristä parempia jos hän tutustuvat hyvän ideaan? Platon: Älä katsele varjoja luolan seiniltä, vaan keskity ideoiden saavuttamiseen. Lähesty ideoita ajatuksillasi, käytä pelkkää ajatustasi ja yritä saada selville asioiden puhdas olemus riippumattomasti silmistä, korvista ja ylipäätänsä koko ruumiista, koska ne häiritsevät ja estävät sielua pääsemästä käsiksi totuuteen ja viisauteen. (Faidon-dialogista) Aristoteles: Ideoiden avulla ei voi kuitenkaan selittää tämän konkreettisen maailman tosiasioita, kuten kasvua ja muutosta. Kuinka esimerkiksi siemenestä tulee kasvi? Kuinka siemenen idea voisi muuttua kasviksi? Platon: En ymmärrä kiinnostustasi muutokseen. Aristoteles: Ensimmäinen filosofi Thales oli jo viisi sukupolvea sitten kiinnostunut muutoksesta. Platon: Thales latrasi sen veden kanssa ja se ei johtanut häntä mihinkään muuhun kuin harhaiseen oletukseen, että kaikki on vettä. Sinä tarkastelet ideamaailmaa konkreettisen maailman kautta käyttämällä silmiäsi ja korviasi. Aristoteles: Niin koska se on Platon: Usko nyt tämä konkreettinen maailma ei voi olla tiedonkohteena. Todellinen tieto voi kohdistua vain ideoihin.

7 Aristoteles: Minusta ongelma on tämä: jos on olemassa tämän aistittavan maailman ohella toinen yliaistillinen ideoiden maailma, niin mikä on näiden kahden maailman keskinäinen suhde miten ne kiinnittyvät toisiinsa? Platon: Aistimaailma jäljittelee ideamaailmaa ja tulee näin osallisiksi niistä. Aristoteles: Sanoo kuka? Platon: Minä. Aristoteles: Sinun sanasiko meillä on takeena siitä, että ympärillä oleva maailma on vain ideamaailman heijastetta? Platon: Kyllä. Aristoteles:Vai niin. III KESKUSTELUKOHTA (13:10) jos halutaan pohtia Aristoteleen ja Platonin keskustelua minkälaisia ajatuksia keskustelu oppilaissa herättää keskustelun aihe nostetaan oppialaisen ajatuksista mistä Aristoteles ja Platon ajattelivat eri tavalla Platonin ideoiden maailma muistuttaa uskonnollista ajattelua, siinä todellinen ja aito ovat jossakin tuonpuoleisessa, aistien ulottumattomissa. Aristoteleen maailmankuva oli tieteellisempi, hänen mukaansa olemassa olevaa on vain se, minkä voimme havaita. Näiden kahden filosofin suhdetta ja eroa kuvaa hyvin erään heidän väittelynsä loppu. Platon kysyy Aristoteleelta: Miten voit hylätä opettajasi ajatukset ja ajatella aivan omin päin? Aristoteles vastaa: Opettaja on minulle arvokas, mutta totuus on vieläkin arvokkaampi. (tauko) Yksi Aristoteleen kiistattomimpia saavutuksia oli logiikan luominen. Logiikaksi sanotaan oppia oikean ajattelemisen laeista toisin sanoen oppia pätevästä päättelystä. Logiikka ei käsittele mitään tiettyä todellisuuden aluetta vaan tarjoaa välineitä kaikelle tieteenharjoitukselle. Syllogistiikka tarkoittaa pätevää päättelyä: Nykyään syllogismi merkitsee päättelyä, jossa kahdesta väitelauseesta johdetaan johtopäätös seuraavalla tavalla: Kaikki eläimet ovat kuolevaisia Kaikki ihmiset ovat eläimiä Siis: Kaikki ihmiset ovat kuolevaisia Jos kaksi ensimmäistä lausetta ovat tosia, niin täytyy myös kolmannen lauseen eli johtopäätöksen olla tosi. Vasta kaksituhatta vuotta myöhemmin logiikan harjoitus kääntyi uusille urille, jotka johtivat Aristoteleen päättelyopin ylittämiseen. Aristoteles loi perustan myös biologialle, eritoten sen eläintieteelliselle osalle. Hän pohjusti merkittävästi politiikan- ja talouden teoriaa ja hahmotteli psykologista ja esteettistä eli

8 taiteen tutkimusta. Myös Aristoteleen fysikaaliset ja tähtitieteelliset näkemykset pysyivät satojen vuosien ajan länsimaisen maailmankuvan perustana. IV KESKUSTELUKOHTA (15:36) mikä Aristoteleen ja Platonin keskustelussa herätti kysymyksiä / ajatuksia minkälainen on Platonin luolavertaus miten Platonin ideat saavutetaan? mikä yksi merkittävin Aristoteleen aikaansaannos (logiikan luominen) mihin tieteenaloihin Aristoteles on vaikuttanut mitä tarkoittaa syllogistiikka (merimatka aaltoja, tuulta huutoja ) Akatemiasta lähdettyään Aristoteles asui Vähässä-Aasiassa nykyisen Turkin alueella, missä hän aloitti järjestelmällisen perehtymisen luonnontieteisiin sekä eläintieteeseen. Vähässä-Aasiassa hän meni naimisiin sikäläisen hallitsijan sukuun kuuluneen naisen kanssa. Muutamaa vuotta myöhemmin (vuonna 343 ekr.) kutsui Aristoteleen kuningas Filippos II opettamaan 13-vuotiaasta Aleksanteria, josta tuli myöhemmin suuri maailmanvalloittaja Aleksanteri Suuri. Aristoteles opetti Aleksanteria kolme vuotta. (Viittaus Aleksanteri-elokuvaan ) Sitten Aristoteles palasi takaisin Ateenaan. Hänen maineensa alkoi kasvaa. Platonin Akatemiakouluun Aristoteles ei halunnut enää mennä vaan perusti oman koulun, Lykeionin. Koulu oli paikassa, jossa sofistit eli viisauden opettajat ja reettorit eli puhetaidon opettajat olivat perinteisesti viihtyneet. Samalla paikalla oli myös vanha mestari Sokrates viihtynyt. Lykeionin aikaan sijoittuu Aristoteleen tuotteliain vaihe. Tänä aikana hän oli myös maineensa huipulla; keikarimaisesti pukeutuvalla mestarifilosofilla oli Sokratekseen ja Platoniin verrattavissa oleva vaikutus ympäristöönsä. Omassa koulussaan Aristoteles opetti mielellään samalla kun käveli oppilaidensa kanssa koulun julkisilla käytävillä. Aamupäivisin hän piti läheisimmilleen, filosofiaan ja tutkimukseen vakavasti suhtautuville oppilailleen oppitunteja logiikasta, tieteenteoriasta, metafysiikasta eli ensimmäisestä filosofiasta, eri luonnontieteistä, etiikasta, politiikasta, puhetaidosta ja runousopista. Aristoteleen koulu oli hengeltään yhtenäisempi kuin Platonin akatemia. Lykeion oli kuin yliopisto tai tieteellinen instituutio, jossa opettajilla oli oma kirjasto, mikä oli uutta tuohon aikaan. V KESKUSTELUKOHTA (18:05) Äänitteen osa 3: (kesto 5:45 ) Hän käsitteli samoja teemoja useilla eri kursseilla, tukenaan itsensä ja oppilaidensa tekemät muistiinpanot, joita hän korjaili ja muokkasi vähitellen tutkimustensa edetessä. Valtaosa Aristoteleen säilyneestä tuotannosta on juuri näitä luentomuistiinpanoja, Aristoteles julkaisi myös laajempaa yleisöä varten dialogin muotoisia kirjallisia esityksiä. Niitä luettiin runsaasti antiikin aikana, ja mm. roomalainen Marcus Tullius Cicero ylistää niiden tyyliä, mutta sittemmin ne ovat kaikki kadonneet. Iltapäivisin Aristoteles piti laajemmalle yleisölle suunnattuja yleistajuisia luentoja, joilla hän

9 kehotti harrastamaan filosofiaa ja jotka käsittelivät erilaisia eettisiä ja poliittisia kysymyksiä. Kuulijat lienevät olleet enimmäkseen nuoria miehiä, jotka yrittivät hankkia itselleen valmiuksia poliittisella uralla menestymiseen. Jaha, iltapäivän opetus on juuri alkamassa. VI KESKUSTELUKOHTA (19:12) miten Aristoteles mieluiten opetti oppilaitaan (kävellen koulun julkisilla käytävillä) kuka on Aristoteleen kuuluisin oppilas mistä tieteenaloista Aristoteles piti oppitunteja Kohtaus 5 Aristoteles opettaa Aristoteles: Ole hyvä Trikalon. Mistä kysymyksestä haluat keskustella? Oppilas: Kysymykseni liittyy traakialaisiin, jotka ovat siis ulkomaalaisia orjia. Nämä tuntemani traakialaiset orjat olivat asuneet pitkään entisen isäntänsä omistamassa majassa. He olivat tunnollisia työntekijöitä, mutta uusi maanomistaja hääti traakialaiset taivas alle ainoastaan siksi että he ovat uuden isännän mukaan barbaareja. Yritin puhua traakialaisten puolesta, vedoten heidän tunnollisuuteensa entisen isäntänsä alaisina, mutta uusi maanomistaja ei suostunut edes kuuntelemaan puhettani ja kysyi vihaisena, että olenko minäkin traakialainen. Aristoteles: Jos aiomme ratkaista tämän ongelman, niin ensiksi täytyy perehtyä ongelman perusteisiin ja rakenteeseen. Ongelmien ratkaiseminen on kuin solmun avaamista; solmu ei aukea, jos ei tiedä miten se on tehty. Oppilas: Olisit nähnyt maanomistajan vihan traakialaisia kohtaan. Traakialaisten orjien ja maanomistajan ongelma tuntuu aika tiukalta solmulta. Aristoteles: Tällainen vallan väärinkäyttö on vahingollista molemmille osapuolille kuten tässäkin, orjalla ja isännällä voisi olla yhteinen etu; ihmisyhteisön toimivuus vaikuttaa suuresti kotitalouden ilmapiiriin. Jonkintasoinen ystävyys yhdistäisi heitä ja he voisivat kahden kesken sopia asemansa suhteessa toisiinsa orjana ja maanomistajana. Tämän ongelman ratkaiseminen oikeudenmukaisesti parantaa ja edistää kaikkien viihtyvyyttä ja elämää. Oppilas: Mikä on Aristoteles solmun ydin? Aristoteles: Solmun ydin on se, että isäntä ei tunne henkilökohtaisesti yhtään traakialaista siksi hän toimii ennakkoluulojensa ja kuulopuheiden pohjalta ja häätää heidät pois. Käsitys traakialaisten barbaarisuudesta perustuu ulkomaalaisuuteen sekä käsitykseen siitä että he (dionyysisissä) juhlissaan juovat liian paljon viiniä ja olutta. Ulkomaalainen herättää aina tuntemattomuudellaan ja erilaisilla tavoillaan enemmän pelkoa kuin uteliaisuutta. Toiseksi ulkomaalaisten erilainen käytös kyseenalaistaa omat tapamme, siksi reaktiomme on useammin torjuva kuin kiinnostunut. Oppilas: Miten minä saan maanomistajan näkemään asian juuri tuolla tavalla?

10 Aristoteles: Vetoamalla hänen järkeensä. VII KESKUSTELUKOHTA (21:50) traakialainen edustaa tarinassa erilaisuutta keskustelu tämän päivän erilaisuuskysymyksistä minkälaisia tuntemuksia ulkomaalaiset meissä Aristoteleen mukaan herättää ja miksi miten Aristoteles aloittaa ongelman ratkaisun Jatkuva osa Aristoteleen laajaa työtä oli tarkoitusperien eli päämäärien pohtiminen. Päämääräkeskeisyys on tärkeässä asemassa Aristoteleen ajattelussa. Aristoteleen käsitys luonnosta ja ihmisestä on läpikotaisin teleologinen eli siinä oletetaan että kaikki pyrkii kehittymään kohti jotakin päämäärää. Olioiden ja asioiden lopullinen selitys on päämäärässä, jota ne palvelevat. Aristotelesta kiinnostaa se, mitä asioista ja olioista on tulossa. Munan selityksenä on kana, siemenen selityksenä on kukka ja tiiliskiven selityksenä talo. Tämä auttaa ymmärtämään keskeistä osaa Aristoteleen ajattelusta: mahdollisuutta ja sen toteutumista. Häntä siis kiinnostaa, miten siemenestä kasvaa kukka tai tiilestä tulee osa taloa. Aristoteles liittää päämääräkeskeisyyden suoraan hyvän käsitteeseen: jokaisella lajilla ja asialla on oma hyvänsä, jota kohti se kehittyy. (Potentia&aktualisoitumien) Aristoteleen mukaan ihmisen elämän päämääränä on onnellisuus tai tarkemmin sanottuna onnistunut elämä. Aristoteles käyttää käsitettä eudaimonia, joka ei tarkoita yksittäistä hetkeen liittyvää onnenhetkeä, vaan yleistä menestyksellisyyttä elämässä. Onnellisuus on Aristoteleelle aktiivista toimintaa. Aristoteleen lämmin elämänläheisyys on kaukana kristillisestä ajattelusta, joka asettaa ihmisen päämäärän kuoleman esiripun taakse tuonpuoleiseen. Aristoteleen käsittämä korkein hyvä on tässä elämässä saavutettavaa onnellisuutta. VIII KESKUSTELUKOHTA (23:51) mikä oli jatkuva osa Aristoteleen työtä mikä Aristotelesta kiinnostaa mikä on Aristoteleen mukaan ihmisen elämän päämäärä Äänitteen osa 4: (kesto 9:15 ) Aristoteles kirjoitti uskomattoman monista eri aihepiireistä. Hän kirjoitti laajoja katsauksia oikeuskäytännön historiaan ja sivistykselliseen historiaan. Hän synnytti useita nykyisistä tieteenaloista, kuten mm. biologian ja logiikan. Hän oli myös ensimmäinen ajattelija, joka yritti antaa tieteille systemaattisen luokituksen. On vaikea nimetä tiedonalaa, jolla Aristoteles ei työskennellyt, kerännyt aineistoa ja osoittanut suuntaa tuleville tutkimuksille.

11 Ääni: askeleita/ kahinaa/ paperia käsitellään Kohtaus 6 Aristoteles ja hänen vaimonsa Vaimo: Olet tehnyt pitkään työtä noiden papyrysten parissa mitä tutkit? Aristoteles: Tutkin hyveitä ja niihin liittyviä toimintoja sekä hyvän elämän kysymyksiä. Vaimo: Mikä on saanut sinut pohtimaan noita kysymyksiä? Aristoteles: Olen miettinyt mihin ihminen luonnostaan pyrkii ja ennen kaikkea mikä on ihmiselle hyväksi. Vaimo: No mikä se on? Aristoteles: Ihmiselle parasta on elämä järjen mukaan, koska se on ihmiselle eniten ominaista. Vaimo: Miten perustelet sen? Aristoteles: Veitsen tehtävä on leikata eikö? Vaimo: Kyllä. Aristoteles: Mitä terävämpi veitsi sitä paremmin se leikkaa ja silloin se täyttää parhaiten sille annetun tehtävän. Sama pätee huilunsoittajaan, jonka tehtävä on soittaa huilua Vaimo:... ja mitä taitavammin hän soittaa huilua sen paremmin hän täyttää tehtävänsä Aristoteles: Juuri näin. Ja koska vain ihmisellä on kyky ajatella, niin se tarkoittaa, että vain ihminen pystyy elämään järkensä ohjaamana. Vaimo: Ja järjen ohjaama elämä on parasta elämää ihmiselle vai? Aristoteles: Juuri näin. Järjen avulla ihminen voi punnita ääripäiden keskeltä keskitien? Vaimo: Mitä tarkoitat keskitiellä? Aristoteles: Hyve syntyy suhteessa kahden ääripään muodostamaan paheeseen. Rohkeuden hyve on saadaan selville siten, että janan toiseen päähän asetetaan pelkuruus ja toiseen päähän uhkarohkeus ja näiden keskivälissä on rohkeuden hyve. Samoin saamme selville anteliaisuuden hyveen asettamalla toiseen päähän tuhlailevaisuuden ja toiseen ahneuden. (harjoitustyö ryhmässä tästä) Vaimo: Nyt ymmärrän järjen avulla ihminen löytää oikeat hyveet ja käyttäytymisen. Aristoteles: Järki on ihmisen jumalallisen ainesosa sen avulla ihminen punnitsee asioiden keskivälin.

12 Vaimo: Minkä nimen annat tälle kirjoitukselle? Aristoteles: Nikomahkoksen etiikka - kirjoitan tämän sairaalle pojallemme. Vaimo: Miksi? Aristoteles: Haluan antaa hänelle hyvään elämään tarvittavat ajatukset, joiden avulla hän voi käyttää järkeään päämääriensä saavuttamiseksi. Vaimo: Poikamme on hyvin huonossa kunnossa ja en tiedä ehtiikö hän koskaan Aristoteles: Kirjoitan silti kirjoituksen valmiiksi. (Sulkakynän ääni) Nikomahkoksen etiikan Aristoteles kirjoitti viimeisinä vuosinaan ja omisti sen pojalleen, joka kuoli hyvin nuorena. Kirjassaan Aristoteles keskittyy hyveiden opettamiseen ja hahmottelee näin hyvän elämän pääpiirteitä. Se on Aristoteleen huolitelluimpia kirjoituksia ja sisältää jokaisella sivulla asioita, joita myöhemmät lukijat ja filosofit ovat pitäneet merkittävinä. Kirja on vaikuttanut hyvin paljon siihen, mitä hyvän elämän on ajateltu olevan. IX KESKUSTELUKOHTA (27:39) miksi Aristoteles halusi kirjoittaa kirjan pojalleen vaikka poika ei ehtisi sitä lukemaan? mikä on ihmiselle parasta mitä on Aristoteles tarkoittaa keskitiellä miten hyve syntyy Aristoteleen mukaan Aristoteleen toinen merkittävä kirja on Runousoppi, jonka vaikutus näkyy edelleen esimerkiksi elokuvissa. Elokuva-, teatteri- ja tv-käsikirjoituksia kirjoitetaan monesti Runousopin mallia noudattaen. Parituhatta vuotta kaunokirjallisuutta määrittäneessä Runousopissaan Aristoteles käsittelee kirjallisen esityksen muotoja. Kaunokirjallisuuden lajityyppejä vertaillessaan hän asettaa tragedian eli kärsimysnäytelmän ylimmälle sijalle. Hyvä tragedia saa hänen mukaansa aikaan puhdistautumisen kokemuksen (katharsis). Tällä hän tarkoittaa sitä, että kun katsoja seuraa pelkoa ja sääliä aiheuttavia tapahtumia, hän puhdistuu kokemiensa tunteiden kautta ja oppii kokemaan säälin ja pelon tunteita oikealla tavalla, mikä saa aikaan vapauttavan kokemuksen. X KESKUSTELUKOHTA (28:39) miten ja missä näkyy edelleen Aristoteleen Runousopin vaikutus mitä hyvä tragedia saa ihmisessä aikaiseksi

13 Kohtaus 7 Nopeat askeleet / koputus poika: Tule nyt jo. tyttö: Mä en voikaan lähteä uimaan. poika: Mikset? tyttö: Meille tuli vieraita mun on oltava kotona. poika: Sä lupasit, että sä lähdet tyttö: Niin lupasinkin, mutta poika: Sä petit lupaukses. tyttö: Nyt sä et ymmärrä poika: Mä lähden sitten yksin uimaan. Riiteleminen ja ristiriidat ovat osa elämää, niistä kuitenkin selviää kun ajattelee Aristoteleen tavoin riidat solmuiksi: on tiedettävä miten solmu on syntynyt niin sen avaaminen helpottuu. Tyttö ei voinut pitää lupaustaan koska isoisä ja isoäiti tulivat kylään, mutta sitä poika ei tiedä. Hän vain haluaa mennä tytön kanssa uimaan. Aristoteleen Nikomakhoksen etiikkaan sisältyy laaja ystävyydelle omistettu jakso (kaksi lukua kymmenestä). Ystävyydellä oli kreikkalaisten (moraalisessa) elämässä suuri merkitys. Aristoteles korostaa, että ystävyys on olennainen osa onnellisuutta. Ystävät auttavat toisiaan ja ovat toisiaan kohtaan vilpittömiä. Aidon ystävyyden edellytyksenä on se, että osapuolet tuntevat toisiaan kohtaan samaa kiintymystä kuin itseäänkin kohtaan. XI KESKUSTELUKOHTA (29:55) ystävyys ja riiteleminen mistä tytön ja pojan riidassa on kyse Äänivälike: katu; kärryjä, hevosia, askeleita Aristoteles oli filosofina monin tavoin hyvin toisenlainen kuin kaikki hänen edeltäjänsä. Hän on ensimmäinen, jonka tutkimukset olivat järjestelmällisiä, hän oli opettaja eikä innostunut profeetta. Hänen teoksensa ovat kriittisiä, huolellisia, proosallisia, eikä niissä ole jälkeäkään hurmahenkisyydestä. Aristoteles oli arjen ja elävän luonnon filosofi. Hän tutki moninaisuutta biologin rakkaudella ja ymmärtää moninaisuuden arvoksi sinänsä. Hänellä oli silmää myös ihmiselämän monimutkaisuutta, ihanuutta ja katkeruutta kohtaan.

14 Charles Darwinin tunnusti, että Aristoteles on edistänyt biologian ilmiöiden ymmärtämistä enemmän kuin kukaan muu koskaan. Aristoteleen teoksissa puhuu filosofi, jonka elämänkatsomus on pohjimmiltaan optimistinen. Hän tuntee läpikotaisin ihmisen sekä yksilönä että yhteisön jäsenenä. Suhtautumisessaan maailmaan hän on maltillinen, käytännöllinen ja tervejärkinen. Hän ei anna arvoa äärimmäisyyksille vaan korostaa tasapainoa, keskitietä ja kohtuullisuuden hyveitä. Hänen asenteensa yhteiskunnallisia kysymyksiä kohtaan on käytännöllinen ja hieman konservatiivinen. (tauko) Aristoteleen näkemys filosofian tehtävästä oli uudenlainen: esittämässään tieteiden luokituksessa hän varasi filosofialle perustavimman tieteen roolin. Aristoteles teki ensimmäisen hahmotelman filosofiasta tieteiden tieteenä, johon muiden tieteiden perustavat periaatteet sisältyvät. (tauko) Aristoteleeseen päättyy yksi kausi filosofian historiassa. Hänen jälkeensä ei antiikin filosofiassa esiinny merkitykseltään Sokrateen, Platonin ja Aristoteleen veroisia ajattelijoita. Aristoteles oli aikansa parhaita, ellei sitten paras asiantuntija kaikilla älyllisillä aloilla tähtitieteestä ja logiikasta anatomiaan ja maantieteeseen. Aristoteleen vaikutus näkyy edelleen, etenkin eurooppalaisten valtioiden, tieteen ja taiteen piirissä. Kukaan ei ole pystynyt samaan häntä ennen eikä hänen jälkeensä.

Aristoteles. Roolijako: Kertoja: Esko Salminen. Aristoteles: Juhani Laitala. Aristoteleen isä: Jaakko Kytömaa. Mies: Ari Kallio

Aristoteles. Roolijako: Kertoja: Esko Salminen. Aristoteles: Juhani Laitala. Aristoteleen isä: Jaakko Kytömaa. Mies: Ari Kallio Aristoteles perusopetuksen 6. 7. vuosiluokkien elämänkatsomustiedon opetuksen virikemateriaali Roolijako: : Esko Salminen Aristoteles: Juhani Laitala Aristoteleen isä: Jaakko Kytömaa Mies: Ari Kallio Ksenokrates:

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali Etiikan teoriat Katse s. 133-149 etiikka = 1) moraalin ja moraalikäsitysten tutkimista 2) tavat perustella sitä, mikä on moraalisesti hyvää tai oikein ja pahaa tai väärin arkikielessä etiikka on lähes

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Tarinat matematiikan opetuksessa. Koulun opettaja. Olipa kerran pieni kyläkoulu. koulu

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Tarinat matematiikan opetuksessa. Koulun opettaja. Olipa kerran pieni kyläkoulu. koulu Dia 1 Tarinat matematiikan opetuksessa merkityksiä ja maisemia matemaattiselle ajattelulle Dia 2 Olipa kerran pieni kyläkoulu koulu Dia 3 Koulun opettaja Laskehan kaikki luvut yhdestä sataan yhteen Dia

Lisätiedot

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Filosofia ja systeemiajattelu (3 op, L) Mat-2.1197/TU-53.1150 3.2. Noste 17.2. Mindset 24.2. Kasvu. Vieraana

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Elämän mullistavat muutokset Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Miksi haluan puhu muutoksista? Muutos lisää stressiä yksilölle, parille ja perheelle Stressi voi olla niin suuri, ettei meidän opitut

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen taustaa

II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen taustaa Sisältö Alkusanat... 11 I Sattuma vai tarkoitus? Elämä on mutta mitä?... 17 Kirjan rakenne ja lukuohje.... 23 Kaksi uudistamisen ja itsekasvatuksen tapaa... 28 Sydämen ajattelu... 31 II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento

Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Filosofian kurssi 2008 Tavoitteet Havaita filosofian läsnäolo arjessa Haastaa nykyinen maailmankuva Saada

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Elämänkatsomustieto Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen Sisällys Opettajalle...4 Oppilaalle...5 Työtavoista...6 Elämänkatsomustieto oppiaineena...6 1. HYVÄ ELÄMÄ...8

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli KASILUOKKA Koulutusvalinnat ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on rohkaista nuoria tekemään koulutusvalinnat omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella sukupuolen ja siihen liitettyjen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation

Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation Jokaisessa uudessa kohtaamisessa kannamme mukanamme kehoissamme kaikkien edellisten kohtaamisten historiaa. Jako kahteen! - Ruumis

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

PU:NC Participants United: New Citizens

PU:NC Participants United: New Citizens PU:NC Participants United: New Citizens 2013 PU:NC Participants United: New Citizens * Kolmas Loimaan teatterin (Suomi) & County Limerick Youth Theatren (Irlanti) yhteinen Youth in Action projekti * CIMOn

Lisätiedot

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E Kant Arvostelmia Informaatioajan Filosofian kurssin essee Otto Opiskelija 65041E David Humen radikaalit näkemykset kausaaliudesta ja siitä johdetut ajatukset metafysiikan olemuksesta (tai pikemminkin olemattomuudesta)

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015 Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella Kuka 2 Veikko Huovinen 3 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Tietotyöllä on puolensa 4 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok,

Lisätiedot

Sarjat ja integraalit, kevät 2014

Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Peter Hästö 12. maaliskuuta 2014 Matemaattisten tieteiden laitos Osaamistavoitteet Kurssin onnistuneen suorittamisen jälkeen opiskelija osaa erottaa jatkuvuuden ja tasaisen

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta!

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta! 1. tétel 1/2. oldal 1. Tehtäväsarja Suullinen koe koostuu kolmesta arvioitavasta osasta. Tehtävissä 2 ja 3 kokeen suorittajalla on noin puoli minuuttia aikaa tehtävien miettimiseen. Koe alkaa johdattelevalla

Lisätiedot

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan siihen. Opettaja tuo ensimmäiselle tunnille sanomalehden, aikakauslehden, kirjeen

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Tämän materiaalipaketin avulla voit käsitellä Nexus-kyselyn teemoja ja tuloksia esimerkiksi hopsryhmässä. Ohje: Tulosta tämä tiedosto yksipuoleisena joko A4-koossa

Lisätiedot

DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ

DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ Surukonferenssi 27.4.2017 klo 13.00 14.30 28.4.2017 klo 12.30 14.00 Varpu Lipponen TtT, FM, yliopettaja, psykoterapeutti Dialoginen kohtaaminen

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY?

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS JOTAKIN, JONKA VOIMME SAAVUTTAA SAAMALLA ITSELLEMME SEN, MIKÄ TEKISI MEISTÄ ONNELLISIA? TUTKITTUANI ITSEÄNI JA ELÄMÄÄNI OLEN TULLUT TODISTANEEKSI ITSELLENI,

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY Yhteiskuntafilosofia - alueet ja päämäärät Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY 1 Yhteiskunnan tutkimuksen ja ajattelun alueet (A) yhteiskuntatiede (political science') (B) yhteiskuntafilosofia

Lisätiedot

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Ytimenä validaatio Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja 18.05.2015 on amerikkalaisen validaatiomenetelmän pohjalta suomalaiseen hoitokulttuuriin kehitetty vuorovaikutusmenetelmä validaatio tulee englannin

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia.

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia. Tero Suokas OuLUMA, sivu 1 Platonin kappaleet Avainsanat: geometria, matematiikan historia Luokkataso: 6-9, lukio Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia Tavoitteet: Tehtävässä tutustutaan matematiikan

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Tietoteoria. Tiedon käsite ja logiikan perusteita. Monday, January 12, 15

Tietoteoria. Tiedon käsite ja logiikan perusteita. Monday, January 12, 15 Tietoteoria Tiedon käsite ja logiikan perusteita Tietoteoria etsii vastauksia kysymyksiin Mitä tieto on? Miten tietoa hankitaan? Mitä on totuus? Minkälaiseen tietoon voi luottaa? Mitä voi tietää? Tieto?

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MUUTTUU UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MYÖTÄ? Seminaari perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista Opetushallitus 13.3.2015 FT tutkija Kati Mikkola, (HY, SKS) kati.m.mikkola@helsinki.fi

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Kurssin tarkoituksesta ja tavoitteista Kurssilla avataan ja pohditaan keskeisimpiä oppimiseen liittyviä käsitteitä

Lisätiedot

Tiede ja usko KIRKKO JA KAUPUNKI 27.2.1980

Tiede ja usko KIRKKO JA KAUPUNKI 27.2.1980 Tiede ja usko Jokaisen kristityn samoin kuin jokaisen tiedemiehenkin velvollisuus on katsoa totuuteen ja pysyä siinä, julistaa professori Kaarle Kurki-Suonio. Tieteen ja uskon rajankäynti on ollut kahden

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela Olipa kerran köyhä maanviljelijä Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela 1 1 Johdanto Tässä raportissa esittelemme ratkaisukeinon ongelmalle, joka on suunnattu 7 12-vuotiaille oppilaille

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Amazing Race Amazing racessa kilpailijat toimivat joukkueina, joissa on kaksi henkeä, jotka jotenkin tuntevat toisensa. Joillakin tuotantokausilla on ollut enemmänkin henkilöitä

Lisätiedot