Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014. Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: Vesilahti laajennus: 2000

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014. Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: 1953. 37470 Vesilahti laajennus: 2000"

Transkriptio

1 1 VAURIOTARKASTUS Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014 Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: 1953 Rautialantie 77 remontoitu: 1991 vanhaosa Vesilahti laajennus: 2000 Läsnä Sune Latvala RTA Kimmo Kellberg RTA Tilaaja Tiina Kivinen Vesilahden kunta Tehtävä Tarkastuksen tekijä Mittaukset Tehtävänä oli selvittää/arvioida kiinteistön mahdollinen sisäilmaongelma sekä laatia mahdollinen korjausehdotus / toimenpidesuositus tehtyjen havaintojen ja tulosten pohjalta sovituilla mittauksilla ja näytteenotoilla. Kohteesta otetaan TVOC näytteet ilmoitetuista tiloista ja materiaalinäytteitä mm. ilmavuotoalueiden kohdilta tai läheisyydestä rakenteiden osalta. Mahdolliset kosteustekniset mittaukset tehdään erillisenä työnä. RTA, Haaratie 3,. Sune Latvala, sertifioitu kosteusmittaaja (VTT-C ), rakennusterveysasiantuntija koulutettu , gsm Kosteusteknisen ja mikrobivaurio (home) kartoituksen suoritti rakennusterveysasiantuntija koulutettu ja VTT -sertifioitu kosteudenmittaaja Sune Latvala. Kosteustekninen kartoitus perustuu kosteusmittauksiin sekä aistinvaraisiin havaintoihin. Kartoitus suoritettiin Gann Hydrotest LG 3 rakennekosteusmittarilla, rakennekosteusmittaus Rotronic Hygropalm 22 mittarilla ja HC 2-P05 ja HC2-S mittapäillä ja Protimeter mini puunkosteusmittarilla. Mikrobivauriokartoitus perustuu aistinvaraisiin havaintoihin ja laboratoriotuloksiin otetuista materiaali- / sively- ja ilmanäytteistä.

2 2 VAURIOTARKASTUS Rautialantie 77, Vesilahti Yleistä Tutkittavat tilat rakennuksessa ovat Ala-asteen ja hammashoitolan tilat. Vesikatossa on todettu jo aiemmin työtekninen virhe ja konesaumattu peltisauma on taitettu vain kertaalleen, kun normaali konesaumakatteen työtapa on kahteen kertaan taitettu ja kummankin sauman juuri on kitillä tiivistetty veden osalta tiiviiksi. Tämä mahdollistaa veden pääsemisen mahdollisesti yläpohjarakenteisiin. Rakennuksessa on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. Vesivahinkoja ei ole tiedossa tarkastushetkellä muita kuin joissain wc tiloissa on jotain vuotoja ollut, mutta tarkempaa tietoa niistä ei ole. Tilaajien ilmoittamia havaintoja: Oireilu lisääntyi selvästi viime tammikuusta 2013 alkaen, kun ilmastointi oli ollut muutaman viikon pois päältä laiterikon takia. Siirretty oppilaat yhden luokan osalta yläasteen tiloihin, koska oppilailla kovasti oireilua ja poissaoloja. Oireilu väheni selvästi muuton jälkeen. Oireilua on tosin vuosien varrella ollut lähes koko ajan oppilailla ja henkilökunnalla. Kesän aikana kunnan tekninen toimi otti puiset jalkalistat irti. Ne olivat kuulemma aivan mustat ja jonkinlaista kasvustoa niissä oli. Ne on ilmeisesti viety roskiin. Teknisen toimen rakennusmiehet poistaneet luokkien seinistä haltex-levyjä kesällä Ne olivat kuulemma myös jossain paikoissa alareunoistaan mustuneita. Levyt ovat olleet kiinni liimalla. Levyjen irrottamisen jälkeen tiloihin levisi pistävä, hieman etikkainen haju kuvauksen mukaan. Levyjä on koulussa paljon. Lisäksi purkutöiden aikaan koulussa olleet henkilökunnan jäsenet saivat varsin voimakkaita iho- ja hengitystieoireita. Rakennusmestari oli sitä mieltä, että koska kyseiset levyt maalattiin viime kesänä suurella maalimäärällä, ne ovat imeneet kosteutta, joka nyt aiheuttaa jonkinlaisen kemiallisen reaktion liiman kanssa.

3 3 Kesän aikana piti uusia kaksi lattiaa, mutta mitään ei ole tehty. Toinen on ns. käsityöluokan lattia, joka on entinen liikuntasali. Se on ollut jo pitkään pois käytöstä, koska siellä on niin huono ilma. Siellä opettaneet ovat oireilleet eniten. Syyksi on epäilty lattian liimaa, mutta sillekään asialle ei ole tehty mitään. Kirkonkylän koulu on tyypillinen n. 50-luvun kivikoulu. Ns. vanha osa on remontoitu 1990-luvun vaihteessa ja siihen on rakennettu kylkeen lisäosa v Vuonna 2007 ja 2012 tehty tutkimuksia, mutta toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä. Tutkimukset tehty ilmanäytteenottoina ja pintanäytteinä laskeumanäytteinä. Joitain kosteusmittauksia ja rakennekosteusmittauksia suoritettu näissä tutkimuksissa tutkimusten jälkeen suoritetu mm. seuraavia toimenpiteitä: - Kellarikerrosten lattianpäällysteet vaihdettiin hengittäviin materiaaleihin (laatoitus) - Erityisopetustiloissa vaihdettiin kaikki pintamateriaalit ja yläpohjan eristekerrokset käsiteltiin aerosolilla (tarkemmista tiloista ei tarkastus aikana saatu tarkennusta tai käytetyistä aineista käsittelystä) - IV-kanavia siirrettiin alakerran luokkahuoneissa ilmankierron tehostamisen - IV-kanavat puhdistettiin koko rakennuksessa - Kaikki luokkahuoneet otsonoitiin (otsonoinnin vaikutus materiaaleihin?) Rakennuksen vanhan osan välipohjien rakenne on kuvien mukaan palkki-laatta(ylälaatta)rakenne, joten niissä ei ole eristetilaa tai muuta välikerrosta rakenteen sisällä. Välipohjien palkkien väleissä on tojaeristelevyjä tasoitetuilla ja/tai maalatuilla pinnoilla. Näistä ei toja levyjen osalta otettu näytteitä kuin tarvittavin osin tai vaurioepäillyistä kohdin.

4 4 Tutkimukset ja havainnot Elokuu-marraskuu 2013 Katselmuksessa havaittiin selkeät mikrobiperäiset hajuhavainnot tiloissa 219 olevassa wc:ssä (erityisopetustila 218 vieressä) ja tilassa 229 (hammasneuvola). Kohteessa käytettiin lämpökameraa apuna paikallistettaessa mahdollisia ilma- ja lämpövuotoreittejä. Näiden lämpökuvausten osalta on erilliset raportit. Lämpökameralla havaittiin yleisesti ikkunoissa ilmavuotoja/eristevikoja ja rakenneavauksissa on todettu näiden osalta työtekninen virhe. Ikkunoita vaihdettaessa ei ole vanhoja eristeitä/-jäämiä poistettu asianmukaisesti ennen uuden uretaanivaahdon asentamista. Erityisesti erityisopetus / hammashoitola siiven osalta havaittiin lämpökamera / ilmavuotokuvauksissa myös runsaasti seinissä eristevikaa/lämpö-/ilmavuotoja, jotka osoittautuivat rakenteiden avauksissa rakennevirheiksi, jotka on tehty kun tilojen lisäeristykset on tehty seinien sisäpuolien osalle. Nämä suorat ilmavuodot eristetiloihin on aiheuttanut rakenteiden mikrobivauriot näiltä osin. Lisäksi lämpökuvauksissa todettiin nimenomaiset ilmavuodot rakenteista huonetiloihin. Suoritetut mittaukset Pintakosteusmittauksissa ei havaittu poikkeavia tai kohonneita kosteuksia tarkastushetkellä. Mitattu GANN Hydrotest LG3- rakennekosteusmittarilla. TVOC mittaukset ja tulokset TVOC-näytteitä otettiin kohteessa yhteensä seitsemän ilmanäytteinä, joiden kemianlaboratorionanalyysit ovat liitteenä. Näytteet otettiin Asumisterveysohjeen ja Työterveyslaitoksen näytteenottomenetelmin. Näytteet analysoitiin Työterveyslaitoksen Helsingin kemianlaboratoriolla. Näytteet otettiin pääsääntöisesti huonetilan keskeltä ja noin 0,5-1,0 metrin korkeudelta. Tiloissa ei oleskeltu näytteenotto aikana kuin sen verran, että tarkastettiin 1-3krt että pumppu toimii normaalisti. Näyte 1 Luokka 206 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa

5 5 Näyte 2 Luokka 251 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus 30 mikro grammaa Näytteessä piiyhdisteitä yhteensä 22 mikrogrammaa Heksametyylisyklotrisiloksaani 15 mikro g Oktametyylisyklotetrasiloksaani 6 mikro g Dekametyylisyklopentasiloksaani 1 mikro g Piiyhdisteitä voi sisältyä mm. kosmetiikkatuotteisiin ja lasivillatuotteisiin joista päästöt voivat kulkeutua sisäilmaan. Orgaaniset piiyhdisteet voidaan jakaa silaaneihin ja siloksaaneihin. Silaanimonomeerit ovat kemialliselta luonteeltaan yleensä reaktiivisia ja niitä käytetään muun muassa tartunta-aineina, kemiallisina silotusaineina ja silikonien valmistuksen lähtöaineina. Polymeroituneet siloksaanit ovat melko stabiileja ja ne toimivat esimerkiksi vesieristeinä, pinnoitteina, voiteluaineina ja kiiltoa lisäävinä aineina hygienia- ja kosmetiikkatuotteissa. Suomeen orgaanisia piiyhdisteitä tuotiin yli neljä miljoonaa kiloa vuonna Yhdisteiden tuonti on viimeisen vuosikymmenen aikana yli kaksinkertaistunut. Yhdisteiden käyttö lisääntyy voimakkaasti useilla aloilla, esimerkiksi kaapelinvalmistuksessa. Hengitystiealtistumiseen perustuvia työhygieenisiä raja-arvoja on Suomessa annettu vain kahdelle silaanille: tetrametoksi- ja tetraetoksisilaanille. Siloksaanit Siloksaanit ovat polymeerisiä yhdisteitä, joiden runkona on vuorotteleva pii-happi-ketju, joka voi olla suora, haaroittunut tai syklinen. Piiatomeihin on usein myös liittynyt alkyyliryhmiä. Avoketjuisten siloksaanien rakennetta voidaan kuvata yleisellä kaavalla R3Si(OSiR2)nOSiR3 ja syklisten siloksaanien rakennetta voidaan kuvata kaavalla (R2SiO)n. R tarkoittaa hiilivetyryhmää ja n on kokonaisluku.

6 6 Ominaisuudet ja valmistus Molekyylimassaltaan pienet suoraketjuiset di-, tri- ja tetrasiloksaanit, esimerkiksi heksametyylidisiloksaani, ovat huoneenlämpötilassa kirkkaita nesteitä. Myös käytetyimmät sykliset siloksaanit oktametyylisyklotetrasiloksaani, dekametyylisyklopentasiloksaani ja dodekametyylisykloheksasiloksaani ovat helposti haihtuvia nestemäisiä aineita. Molekyylimassaltaan suuria polysiloksaaneja kutsutaan silikoneiksi ja ne ovat öljymäisiä tai elastomeereja. Siloksaanit ovat stabiileja yhdisteitä, jotka eivät reagoi kovin helposti, lukuun ottamatta eräitä toisiintumisreaktioita. Siloksaaneja valmistetaan hydrolysoimalla kloorisilaaneja tai silaaniestereitä. Hydrolyysin ensimmäisessä vaiheessa muodostuu silanoleja, jotka kondensoituvat helposti happojen vaikutuksesta, jolloin niistä lohkeaa vesimolekyyli ja muodostuu siloksaaneja. (Wikipedia)

7 7 Näyte 3 Luokka hammashoitola/-neuvola 224 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus 10 mikro grammaa Kokonaispitoisuuteen ei kuulu näytteessä olevan Etanolin pitoisuus koska se on näyte alueen ulkopuolella ja sitä ei sen vuoksi lasketa mukaan pitoisuuteen. Näytteessä etanolia 34 mikrogrammaa Yhdistettä todennäköisesti huonetilaan tulee mm. käsidesi ja muista desinfioivista tuotteista. Näyte 4 Luokka 157 musiikki Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa Näytteessä 2-etyyli 1-heksanolia 3,0 mikrogrammaa. Yhdiste tunnetusti lähtöisin mm. muovimatoista ja niiden vesipohjaisista liimoista. Näyte 5 Luokka 106 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa Näytteessä 2-etyyli 1-heksanolia 0,8 mikrogrammaa Yhdiste tunnetusti lähtöisin mm. muovimatoista ja niiden vesipohjaisista liimoista. Näyte 6 Luokka 105 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa

8 8 Mikrobimittaukset ja tulokset Näyte 7 Luokka 105 välipohjan lattian ilmatilasta kohdennettu näyte Näytteen tulos: TVOC pitoisuus 4700 mikro grammaa Rakenteessa erittäin korkea VOC pitoisuus ja toimenpiteisiin pitää ryhtyä. Näytteessä useita yhdisteitä korkeilla pitoisuuksilla. Todennäköisin lähde on välipohjan rakenteet ja alapuolella sijaitseva lämpökeskus, joka on lämpötilaltaan korkea ja täten myös kohottaa välipohjan rakenteen lämpötilaa, joka osaltaan voimistaa kemikaalien haihtumista rakenteesta. Rakenneavauksessa havaittiin huonetilan 105 lattiassa olevan runsaasti rakennusaikaisia jätteitä alapuolen eristetilassa/ilmatilassa ja VOC pitoisuudet johtunevat näistä ja mahdollisista muista materiaaleista mitä eristetilan materiaalien pinnoilla voi olla, kuten mahdolliset bitumisivelyt tai styrox tuotteet. Tilan oireilun lähde on suurella todennäköisyydelle myös tässä lattian alapuolen tilassa yhdistettynä kellarin kattilahuoneen lämpövaikutukseen välipohjassa mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä seitsemän materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä neljä materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä yhdeksän materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä neljä materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä kuusi materiaalinäytettä suoraviljelyyn, joiden laboratorioanalyysit ovat liitteenä. Näytteet otettiin Asumisterveysohjeen näytteenottomenetelmin ja soveltaen Työterveyslaitoksen sekä Mikrobionin näytteenotto-ohjeistusta. Näytteet analysoitiin Mikrobionin mikrobiologianlaboratoriolla Kuopiossa. Mikrobionilla on Eviran hyväksyntä näytteiden analysointiin. Kokonaisuudessaan yhteensä 32 näytettä.

9 9

10 10

11 11 Näytteistä voidaan päätellä, että rakennuksessa on havaittavissa/todettavissa mikrobivaurioita, jotka vaativat toimenpiteitä. Näytteenottokohdat eivät aina ole pahimmasta mahdollisesta vauriokohdasta. Mikäli etsittäisin pahin mahdollinen vauriokohta rakenteesta jouduttaisiin tekemään merkittävästi enemmän rakenneavauksia ja haarukoimaan näytteenottokohtia silmämääräisesti mikä ei aina ole tarkkaa toimintaa. Hyvin usein myös vaurioituneiden ja pahimmin vaurioituneiden rakennekohtien läheisyydestä otetut näytteet ovat tuloksissa vaurioon viittaavina tuloksina ja tämä huomioidaan tuloksia analysoitaessa ja arvioitaessa rakennuksen kokonaisvaurioitumisastetta.

12 12 Kosteusvaurioindikaattorit Kuopion aluetyöterveyslaitoksen Ympäristömikrobiologian laboratorion tutkimus- ja palveluaineiston perusteella: Lihavoidut löytyneet mm. kohteesta. Absidia Acremonium Aspergillus flavus Aspergillus fumigatus Aspergillus ochraceus Aspergillus penicillioides Aspergillus sydowii Aspergillus terreus Aspergillus versicolor Aureobasidium basidiomykeetit Botrytis Chaetomium Chrysonilia Chrysosporium Engyodontium Eurotium Fusarium Exophiala Geomyces Memnoniella Mucor Oidiodendron Paecilomyces Phialophora Phoma Rhinocladiella Rhizopus Rhodotorula Scopulariopsis Sporobolomyces Sphaeropsidales Stachybotrys Streptomyces Trichoderma Tritirachium Ulocladium Wallemia Kosteusvaurioindikaattorien esiintyminen mikrobinäytteissä viittaa yleensä kosteusvaurioon ja siitä johtuvaan homekasvuun, mikä on myös terveyshaitta TSL 1 :n (Terveydensuojelulaki 763/1994) tarkoittamassa muodossa. Kosteusvaurioindikaattorien vähäinenkin esiintyminen ja ns. tavallisten mikrobien esiintyminen suurina pitoisuuksina mikrobinäytteissä viittaa kosteusvaurioon tai muuhun lähteeseen (polttopuut, juurekset, kodin ulkopuoliset harrastetilat, kotieläimet tms.). Näkyvä tai rakenteiden sisällä tai pinnoitteiden alla oleva homekasvu on terveyshaitta, jos voidaan olettaa kasvustosta joutuvan epäpuhtauksia sisäilmaan. Vaikka materiaalinäytteessä on mikrobeja vähän eikä indikaattoreita esiinny, tulos ei sulje pois rakennuksen mikrobivaurion mahdollisuutta, esim. märkä, hapeton muovimaton alusta. Näytteenottokohdan valinta ja edustavuus tutkittavassa rakenteessa tai vauriossa tulee ottaa huomioon tulosten merkitystä pohdittaessa. Materiaalinäytteiden mikrobisto on erilainen eri materiaaleissa, eri rakenneosissa, eri kosteuspitoisuuksilla ja kasvun eri vaiheissa. Lisäksi mikrobien aiheuttamat terveyshaitat ovat mikrobikohtaisia (pienet mikrobit pääsevät syvälle hengitysteihin, eräät aiheuttavat allergisia vasteita, haihtuvat orgaaniset yhdisteet aiheuttavat vähintään ärsytysvasteita ja mykotoksiinit aiheuttavat toksiinikohtaisia vasteita kohde-elimissä). Näitä tietoja voidaan käyttää arvioitaessa mikrobivaurioituneen rakenteen aiheuttamaa terveysriskiä.

13 13 Eri sienilajien vaikutuksista, lähden BioFacto Finland, huomioitava useiden tekijöiden yhteisvaikutus ja terveydellisten vaikutusten ja toksiinien tuottokyky on useiden tekijöiden summa: Acremonium: Tuottaa akrebolia, ergovaliinia ja trikotekeeniä, joka on myrkyllistä nieltynä. Patogeeni: sydän oireilu, keuhkokuume, heinänuha, astma ja ilmankostutinkuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Aspergillus fumigatus: Tuottaa tremorgeenia, fumigatoksiinia, fimigilliinia ja glio- toksiinia. Yhdisteet aiheuttavat selkärankaisille vapinaa, estämällä hermosolujen toimintaa. Voi alkaa kasvaa elimistön pinnoilla ja kudoksissa, kuten poskionteloissa tai keuhko- putkissa. Patogeeni: aspergilloosi, sienisinuiitti, poskiontelontulehdus, psoriasis tyyppinen ihottuma, keuhkosairaudet. Aspergillus Fumigatuksen itiöt ovat erittäin pienikokoisia ja pystyvät läpäisemään ihmisen suojamekanismit tunkeutuen hengityselimiin ja keuhkorakkuloihin. Aspergillus niger: Tuottaa malformiinia, okratoksiinia. Se aiheuttaa verenvuotoa ruoansulatuksessa sekä maksa- ja munuaisvaurioita. Patogeeni: keuhkokuume, korvatulehdus, nenäinfektiot, kuulon heikke- neminen. Aiheuttaa rakennuksessa ummehtunutta hajua. Chaetomium globosum: Tuottaa ainakin chaetoglobosiini-nimistä toksiinia. Patogeeni: allergisoiva, aiheuttaa autoimmuunitauteja. Suomessa Chaetomiumia on löydetty monista kohteista, joissa on ollut tavallista enemmän autoimmuunisairauksia, kuten nivelreumaa. Aspergillus ochraceus: Tuottaa okratoksiinia. Se on aistinvaraisesti hajutonta. Se on maksa- ja munuaismyrkky. Se on sikiölle myrkyllinen ja epämuodostumia aiheuttava aine. Aspergillus versicolor: Tuottaa mm. aflatoksiinia. Patogeeni: Kynsisieni, Päänahan infektio, ripuli, vatsavaivat, pneumoniitti, ihottuma. Vuosien hengitysaltistus lisää maksa-, munuais-, keuhko- ja virtsateiden syöpiä. Aureobasidium: Ei yleisesti pidetä taudinaiheuttajana ihmiselle, ei tiedossa merkittävää myrkyntuottokykyä. Voi aiheuttaa kynsi-,iho-, ja sarveiskalvovaurioita. Cladosporium: Yleisin ulkoilmahome Suomessa. Ei merkittävää myrkyntuottokykyä. Ei vaikutusta perusterveisiin ihmisiin. Pitkäaikainen altistus

14 14 suurille pitoisuuksille voi kuitenkin aiheuttaa astmaa, kroonista allergiaa, heinänuhaa ja keuhkoputkentulehdusta. Lajia voidaan käyttää osittain ehkäisypillereiden valmistuksessa hormonaalisiin tarkoituksiin. Basillus cereus on bakteeri, joka havaitaan asunnossa tyypillisesti maakellarin hajuna. Tuottaa kereulidia, rasvaliukoista myrkkyä, joka imeytyy solujen ja ihon läpi elimistöön. Suuri määrä myrkkyä voi aiheuttaa vakavan maksavaurion / kuoleman. Lievänä oireiluna oksentelu, kun elimistö yrittää päästä aineesta eroon. Mucor: Keuhkoputkentulehdus, astma, heinänuha. Voi levitä heikentyneestä immuunijärjestelmästä kärsivälllä keuhkoihin, nenään, aivoihin, iholle ja silmiin. Eurotium sp: Ei yleisesti pidetä taudinaiheuttajana ihmiselle, ei tiedossa merkittävää myrkyntuottokykyä. Voi aiheuttaa kynsi-,iho-, ja sarveiskalvovaurioita. Rhizopus: Patogeeni pääasiassa diabeteksesta ja leukemiasta kärsiville. Vatsa-ja ihooireita. Penicillium sp. on yleinen ulkoilmalaji. Aiheuttaa rakennuksessa ummehtunutta hajua. Penicillium chrysogenum: Tuottaa penisiliinihappoa, joka on solumyrkyllinen yhdiste. Penicillium expansum: Tuottaa sitriinia ja patuliinia. Nämä aiheuttavat sisäisiä verenvuotoja. Vaurioittaa myös munuaisia. Keuhkojen laajentuma ja turvotus. Paecilomyces variotii: Suotuisissa olosuhteissa tuottaa arsiinikaasua. Patogeeni: keuhkokuume, infektiot. Voi tuottaa makean aromaattista tuoksua. Paecilomyces sp: Ulkoilmalaji. Ei yleisesti pidetä taudinaiheuttajana ihmiselle, ei tiedossa merkittävää myrkyntuottokykyä. Scopulariopsis: Patogeeni: Kynsisienen yleinen aiheuttaja, Keuhkoputkentulehdus.

15 15 Stachybotrys chartarum: Stachybotryksen olemassa oloon rakennuksessa liittyy 100% asukkaiden terveysoireilua. Usassa Stachyä on syytetty mm. kätkyt kuolemista. Yksikin itiö voi aiheuttaa oireilua ja niiden on todistettu olevan myrkyllisiä. Hiirikokeissa nenänsisäinen itiöaltistus aiheutti keuhkojen tulehduksen. Suuri määrä myrkkyä aiheutti hallitsematonta solujen joukkokuolemaa ja jopa eläimen kuoleman. Streptomyces sp: Sädesieni, bakteeri. Osa tuottaa valino- mysiiniä. Se on kaliumkuljetin, joka hakeutuu mitokondrioon ja käynnistää solukuoleman. Myrkky pysäyttää myös värekarvojen liikkeen mm. keuhkoissa ja haimassa, altistaen sitä kautta sairauksille. Se kykenee tappamaan immuunijärjestelmän puolustussolut aiheuttaen immuunijärjestelmän romahtamisen.

16 16 Kosteusvauriokohteissa esiintyviä mikrobisukuja Actinobacteria Acremonium Ascomycetes Aspergillus versicolor, niger, terreus, ochraceus Aureobasidium Basidiomycetes Chrysonilia Chaetomium Eurotium Exophiala Fusarium Geotrichum Geomyces Humicola Hyalodendron Mucor Oidiodendron Olpitrichum Paecilomyces Phialophora Phoma Polyscytalum Rhizopus Rhinocladiella Rhodotorula Scopulariopsis Sphaeropsidalesryhmä Stachybotrys Sporobolomyces Trichoderma Tritirachium Ulocladium Wallemia Hiivat Esimerkkejä yleisimmistä mahdollisesti allergiaa aiheuttavista mikrobisuvuista / välitöntä yliherkkyyttä eli I-tyypin allergiaa aiheuttavia kosteusvauriomikrobisukuja. Alternaria Aspergillus Aureobasidium Cladosporium Fusarium Geotrichum Mucor Penicillium Phoma Rhodotorula Serpula Trichoderma Streptomyces

17 17 Rakenteiden tarkastelut kosteusteknisesti Kohteessa tarkasteltiin kellarin rakenteita DofLämpö v2.2 ohjelmalla mahdollisen kosteuden tiivistymisen riskin arvioimiseksi. Arvioinnissa käytettiin ohjelman omaa rakennekirjastoa ja siinä olevia laskenta-arvoja. Ohjelmalla lasketuilla arvoilla kellarin seinärakenteissa niiden ollessa tiiliverhoiltuja on kosteuden tiivistymisen vaara/riski olemassa. Myös kellarikerroksen alapohjarakenteessa mikäli siinä on kaksoislaatta rakenne on kosteuden tiivistymisen riski olemassa. Mainittuja rakenteita ei kuitenkaan ole varmistettu kohteesta kellaritilojen osalta eikä käytettävissä olevista vanhoista kuvista käynyt asia selville.

18 18

19 19

20 Yhteenveto ja johtopäätökset 20 Kohteessa otetuissa materiaalinäytteissä havaittu Kuopion aluetyöterveyslaitoksen mukaisen aineiston pohjautuvan listauksen mukaisesti 11 eri kosteusvaurioindikaattorimikrobilajia. Näistä mikrobisuvuista 5 on yleisimpiä mahdollisesti allergiaa aiheuttavia mikrobisukuja / välitöntä yliherkkyyttä eli I-tyypin allergiaa aiheuttavia kosteusvauriomikrobisukuja. Suoritettujen mittausten ja näytteenottojen perusteella voidaan todeta rakennuksessa olevan hammashoitolasiiven osalta ulkoseinissä lisäeristysten ja osassa huonetilojen kattojen osalla kyseessä mikrobivaurio (home), joka aiheuttaa sisäilmaongelman kyseisissä tiloissa. Tämä vaurio on todennäköinen oireilun lähde rakennuksen siivessä, koska eristetilasta on ilmayhteys tiloihin ilmavuotokohdista. 2krs laajennuksen osalta tutkimuksissa havaittiin runsaasti viitteitä vaurioista rakenteiden materiaalinäytteissä ja lämpökameralla runsaasti ilmavuotoja rakenteissa vaikka tilat on rakennettu luvulla. Yläpohjan osalta suositellaan verhouslevyjen poistoa ja höyrynsulkumuovien uudelleen asentamista ja huolellista tiivistämistä. Tarvittaessa tulee myös purkutyön jälkeen havaitut epätiiveydet rakenteissa korjata. Samalla tulee tarkemmin arvioida tai analysoida yläpohja/vesikattorakenteen vauriot eristeitä paikallisesti poistamalla tai uusia kokonaisuudessaan eristeetkin rakenteesta. Muutamissa tiloissa havaittiin paikallisia vaurioita. Tällaisia tiloja olivat 2krs:n wc tila 221 katon/yläpohjan osalta vaurio, huonetila 155 kattorakenteiden osalta vaurio, huonetila 107 ja tuulikaappi 100 näiden kahden tilan osalta yhteys kytkeytyy alapuoliseen wc tilaan ja sieltä oleviin ilmavuotoihin, koska tiloissa havaittu viemärin hajuja ajoittain. Terveyshaitan rakennuksen osalta toteaa paikallinen terveysviranomainen eli terveystarkastaja.

21 21 KORJAUSTAPAEHDOTUS Tämä ei ole korjaussuunnitelma, mutta voidaan käyttää tarvittaessa sen pohjana/suunnittelun apuna. Vaurioalueen tilat Rakenneavausten, mittausten ja havaintojen pohjalta suositetaan seuraavia toimenpiteitä kosteus- ja mikrobivaurion poistamiseksi / estämiseksi, osa korjaustöistä saattaa vaatia erikoissuunnitelmia: Toimenpidealueena on käytännössä koko rakennuksen alueet. Vesikatteen vedenpitävyydestä tulee varmistua. Tarvittaessa peltikate on uusittava. Yleiset toimenpiteet Mikrobivaurioituneet (home) rakennusmateriaalit on ensisijaisesti pyrittävä purkamaan ja uusimaan vaurioitumattomilla materiaaleilla, mutta mikäli purkaminen ei ole mahdollista tulee suorittaa jäävien rakenteiden mekaaninen puhdistustyö ja mahdollisesti tarvittavat desinfiointityöt asiantuntijan/asiantuntijayrityksen toimesta mahdollisimman turvallisilla tuotteilla. Toimenpidealueen tarvittava tyhjentäminen irtaimistosta ja kalusteista sekä tarpeellinen osastointi ja alipaineistus, purkutöiden ajaksi. Purkutöiden suorittaminen riittävää suojavaatetusta ja kalustoa käyttäen. Noudatetaan RATU Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku ohjekorttia. Huolellinen imurointi HEPA-suodattimella varustetulla imurilla erityisesti purkutöiden aikana päivittäin ja työvaiheiden välissä sekä purkutöiden jälkeen. Jäävien rakenteiden pintojen puhdistus suoritettava mekaanisesti hiomalla, höyläämällä tai harjaamalla pintadesinfiointiainetta hyödyntäen. Purkutöiden jälkeen suoritetaan huolellinen pintadesinfiointi mikäli sille on tarvetta (esim. orginal elche antimikrobiliuos). Tarvittaessa suoritetaan hajunpoisto/desinfiointi kuivasavudesinfiointina, jos tiloissa on voimakas mikrobiperäinen haju.

22 Purkutöiden jälkeen suoritetaan ilmanpuhdistustyö jonka teho mitoitetaan esimerkiksi seuraavanlaisesti: käsiteltävän tilan tilavuus tulee vaihtua käsittelyn aikana 6-10 kertaa tunnissa vähintään HEPA suodattimellisen ilmanpuhdistimen läpi. 22 Rakenteiden koneellinen kuivaus tarvittaessa. Toimenpiteet Lämpökuvauksissa havaittujen ilma- ja lämpövuotojen korjaaminen havaittujen vikojen ja ongelmien osalta. Ikkunoiden ja ovien eristysten uusiminen ja listoitusten uusiminen tarvittavassa laajuudessa. Hammashoitola siiven ulkoseinien purkaminen ja mahdollisesti uudelleen eristäminen sisäpuolisilta osin. Lisäeristyksen tekeminen ulkopuolelle on kosteusteknisesti oikeaoppinen tapa, mutta oikeilla menetelmillä ja materiaaleilla se voidaan tehdä myös sisäpuolelle. Useissa hammashoitolasiiven tiloissa on vaurioita ja ilmavuotoja välipohjissa tai yläpohjissa joudutaan huonetilojen kattojen osalla purkamaan lähes kaikkien tilojen osalta näistä syistä purkamaan verhouslevyt ja runkorakenteet. Suositellaan kuitenkin tekemään toimenpide kaikkiin tiloihin kyseisen siiven osalta. Erityisesti tilassa 105 tulee lattian rakenteet poistaa välipohjan betoniin asti, jonka jälkeen voidaan arvioida välipohjan rakenteiden toimenpiteet tarkemmin. Alapuolella sijaitsevan lämpökeskuksen kattilahuoneen katto ja kellari kerroksen osalta myös seinät on syytä eristää kattilahuoneen puolelta. Tällä voidaan todennäköisesti hallita ympäröivien tilojen lämpötilan nousua. Tarvittaessa joudutaan suorittamaan kattilahuoneen betonirakenteille mahdollisia kapselointikäsittelyjä epäpuhtauksien johdosta. Alustavien voc näytteiden osalta on vahvat viitteet että rakenteesta haihtuu epäpuhtauksia myös rakenteen läpi ympäröiviin huonetiloihin. Kellarissa suositellaan maanvastaisten perusmuurien verhomuurausten purkamista, koska niiden takana olevan ilmatilan mikrobivaurioituminen on todennäköistä. Mikäli asia halutaan varmentaa voidaan rakenne analysoida myöhemmin. Periaatteellinen kosteustarkastelu tehty. Kellarin vanhojen pesu-, puku- ja saunatilojen täydellinen remontointi on erittäin suositeltavaa ennen käyttöä tai käyttöönottoa. Luokkatilojen aloitetut remontit tulee suorittaa loppuun asianmukaisesti.

23 Luokkatilan 155 katon verhoilulevyt/akustointilevyt tulee purkaa ja uusia kokonaisuudessaan. Purkutyön jälkeen tulee arvioida tarkemmin mahdolliset mekaaniset puhdistusmenetelmät levyjen yläpuolisten rakenteiden osalta ja arvioidaan tarvittaessa tarpeelliset desinfiointitoimet. 23 Jälleenrakentaminen ennen vahinkoa vastaavaan tasoon, voimassa olevia rakennusmääräyksiä ja hyvää rakennustapaa noudattaen. Tila 206 Suositellaan lämpötilojen hallitsemiseksi asennettavaksi hormiseinälle esim. uretaanieriste seinäpinnalle. Tämä todennäköisesti hillitsee hormin lämpösäteilyn aiheuttamaa lämpötilan nousua riittävästi kyseisessä tilassa. Kaikkia tiloja koskevat toimenpiteet, myös muut tilat kuin toimenpidealue Rakennustöiden jälkeen suositellaan suoritettavan koko rakennuksen desinfiointi ennen homepölysiivousta kuivasavudesinfiointina. Irtaimisto voidaan tuoda tiloihin ennen savudesinfioinnin suorittamista ja homesiivouksen yhteydessä suoritetaan puhdistustoimet myös irtaimistoon erillisen ohjeistuksen mukaan, rajoitteet koskee puhdistettavaa irtaimistoa, kuten esineiden koko tai materiaali, mitä voidaan homesiivouksen yhteydessä siivota. Desinfioinnin jälkeen suoritetaan tilojen homepölysiivous sekä tarvittaessa ilmanvaihtokanavien nuohous ja desinfiointi, painovoimaisissa hormeissa tämä on välttämöntä, koneellisissa järjestelmissä tarpeen mukaan. Lisäksi suositetaan huoneiston sisällä savudesinfioinnin aikana olevien tekstiilien, kuten vaatteet, peseminen ennen käyttöönottoa, jos mahdollista niin desinfiointiainetta hyödyntäen. Lisäksi astioiden peseminen on suositeltavaa. Tämä silloin, jos omistajat ovat kemikaaliherkempiä, vaikka käytettävistä aineista ei jää haitallisia kemikaalijäämiä.

24 24 PURKU JA SIIVOUSTYÖOHJE, SISÄILMAKORJAUKSET YLEISOHJE Osastointi, kulkureitit ja alipaineistus pölyn leviämisen estämiseksi Ennen korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä tulee ilmanvaihtokanavat tulpata huolellisesti niin, etteivät korjaustoimenpiteissä vapautuvat haitalliset epäpuhtaudet pääse ilmanvaihtokanaviin. Home ja kosteusvauriokorjauksissa korjausten jälkeen Ilmanvaihto kanavat tulee puhdistaa ja tarvittaessa desinfioida sekä tulpata uudelleen ennen varsinaista homepölysiivoustoimenpidettä. Pölyn ja mikrobien leviäminen korjattavista tiloista muihin tiloihin tulee estää erottamalla korjausten alaiset tilat esim. muoviseinin muista tiloista. Korjattavissa tiloissa olevat komerot, laatikostot jne. teipataan huolellisesti siivoustarpeen vähentämiseksi. Muoviseinin erotettu tila tulee tehdä alipaineiseksi käyttämällä puhallinta, jossa tulee olla hienopölysuodatin. Alipainetuulettimen poistoilma johdetaan rakennuksen ulkopuolelle vähintään 3 m päähän ulkoseinistä ja ilmanvaihdon ottoaukoista. Putken kautta purkautuva ilma ei saa aiheuttaa homepölyn leviämistä esim. ilmanvaihdon raitisilmakanaviin, ikkuna tai oviaukkoihin, joista ilma tulee sisälle rakennukseen. Kulkureitit on järjestettävä siten, että kulku ei tapahdu puhtaiden tai käytössä olevien tilojen kautta. Purkutoimenpiteet Kosteus ja homevaurioituneet materiaalit puretaan ja poistetaan. Kantavia puu ja betonirakenteita, joita ei uusita, näiden pinnat puhdistetaan mekaanisesti teräsharjauksella/hiekkapuhalluksella, puupinnat esim. höyläämällä tai Hiekkapuhaltamalla/teräsharjauksella. Puhdistusmenetelmät valitaan tapauskohtaisesti. Mekaanisen puhdistuksen yhteydessä imuroidaan rakennuspöly ja homepöly rakenteiden pinnoilta HEPA suodattimella varustetulla imurilla. Tapauskohtaisesti voidaan puhdistuksessa käyttää apuna hapettavia puhdistusaineita, joista ei jää haitallisia jäämiä (esim. peroksidipohjaiset sumutteet/nesteet sekä teollisuus alkoholit). Mikäli purkutyön aikana havaitaan asbestipitoisia tuotteita, tulee niiden purkutöissä noudattaa erillisiä asbestipurkutyöohjeita RATU Asbestia sisältävien rakenteiden purku.

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen Vastaanottaja: Sivuja:1/12 Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Pappilanmäen koulu Puistotie 8 17500 Padasjoki VOC-näytteiden ottaminen Tilaaja: Seppo Rantanen

Lisätiedot

SRV Toimitilat Oy LAUSUNTO 5.12.2011 Risto Verho. SRV VKT PL 555 02201 ESPOO sivuja yhteensä 16

SRV Toimitilat Oy LAUSUNTO 5.12.2011 Risto Verho. SRV VKT PL 555 02201 ESPOO sivuja yhteensä 16 N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi SRV Toimitilat

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Oulu 30.11.2016 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.2017 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo 10.12.2014 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Miksi korjataan? Käyttäjät ovat ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Opinnäytetyö, seminaari Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta 7-8.6.2017 Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Työn aihe Koulurakennuksen kellarin (osa rakennuksesta) sisäilma ja kosteustekninen

Lisätiedot

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14.

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14. Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Gun Adamsson Mittauspöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari Pintamittaus Tutkimus pvm: 14.8.15 Raportointi pvm: 14.815 Yhteyshenkilö: Gun Adamsson Tutkijat:

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa

Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa Anne Hyvärinen, erikoistutkija, dosentti 8.10.2011 1 Näytteet osa kokonaisuutta Näytteenotto ja näytteiden analysointi ovat osa kokonaisuutta,

Lisätiedot

Käytävä: - Käytävältä ei havaittu vauriojälkiä / kohonneita kosteusarvoja pintakosteuden ilmaisimella.

Käytävä: - Käytävältä ei havaittu vauriojälkiä / kohonneita kosteusarvoja pintakosteuden ilmaisimella. KIINTEISTÖCONTROL OY www.vahinkopalvelu.com Raportti Tuomas Konsala Puh: 044-556 1132 Sertifikaatti Nro VTT-C-9740-24-13 tuomas.konsala@vahinkopalvelu.com Osoite: Talvitie 10 B106,B104 20610 Turku Asukas:

Lisätiedot

Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi. E, Kiskonen 040 5000 9981 kirsi-tiina.kiskonen@op.fi

Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi. E, Kiskonen 040 5000 9981 kirsi-tiina.kiskonen@op.fi Sivu 1/7 Kartoitusraportti: Päivämäärä: 28.9.2011 Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi Tilaaja: Markku Mikkelson 040 735 1908 Laskutus: Kohde: Osoite/asukas: As Oy Hösmärinmäki,

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportti Työnumero: 6392 Aloituspäivä: 21.07.2014 Mittaaja: Jani Kärkkänen p.050-5936931, jani.karkkanen@priimax.fi, Sertifioitu rakenteiden kosteudenmittaaja: VTT-C-3137-24-08 Mittalaite:

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus Tähän tarvittaessa otsikko TAUSTAA JA TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Tutkimuksen tekijä Insinööritoimisto K-S Kitapa Oy / Hannu Leisimo (RI, Rakennusterveysasiantuntija,

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla Tuula Putus työterveyshuollon el, työterveyshuollon professori Turun yliopisto T:mi IndoorAid Tausta Kyseessä on osa laajempaa Työsuojelurahaston

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium, työpajasiipi Brandensteininkatu 27 saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu 26.02.2015 Hangon kaupunki Hagapuiston koulu Sisäilman VOC-mittaukset 23.1.2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/5 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Lisätiedot

Finnmap Consulting Oy SSM

Finnmap Consulting Oy SSM 1 Idänpuoleinen rakennusosa Liikuntasali Idänpuoleinen rakennusosa Kirjasto Liikuntasali Kuvat 1, 2. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää os. Varistontie 3, Vantaa sijaitsevan koulurakennuksen

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

LAY A-siipi, korjaukset YTHS

LAY A-siipi, korjaukset YTHS LAY A-siipi, korjaukset YTHS Katariina Laine, Vahanen Oy 1 Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa 29.10-1.11.2012

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Liikuntahalli Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde:

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa Tarkastusraportti Sivu: 1 (15) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Jarkko Vuorela (Yhteyshenkilö) p. 0407044508 jarkko.vuorela@pelkosenniemi.

Lisätiedot

kosteusvaurioituneen koululuokan korjauksessa k esimerkkitapaus

kosteusvaurioituneen koululuokan korjauksessa k esimerkkitapaus Anna Kokkonen Sisäilmastoseminaari 2013, Helsingin Messukeskus Epäpuhtauksien leviämisen hallinta kosteusvaurioituneen koululuokan korjauksessa k esimerkkitapaus Epäpuhtauksien hallinta saneeraushankkeissa

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Katon piiloränni vuotanut ja kastellut seinärakenteita

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Katon piiloränni vuotanut ja kastellut seinärakenteita Tarkastusraportti Sivu: 1 (20) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Leinonen Panu (Yhteyshenkilö) p. 00404872445 Panu.Leinonen@pelkosenniemi.fi

Lisätiedot

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa Hanna Keinänen, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011 Työ TILAT: ISÄNNÖINTI: TILAAJA: LASKUTUSOSOITE: VASTAANOTTAJA (T): Läntinen valkoisenlähteentie 50 A Lummenpolun päiväkoti Päiväkodin

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Rakennuksiin liittyvät sisäympäristöongelmat ovat yleisiä,

Lisätiedot

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS RS-1 KOSTEUSKARTOITUS Ollilantie 1 A 6, 90440 Kempele Kosteuskartoituspäivä 03.12.2014 Paavo Havaksen Tie 5 F FI-90570 Oulu p. 0207 495 674 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

Lisätiedot

Analyysien tulosten tulkinta Satu Saaranen

Analyysien tulosten tulkinta Satu Saaranen Analyysien tulosten tulkinta 31.10.2017 Satu Saaranen VIRALLISET OHJEET NÄYTTEENOTTOON, NÄYTTEIDEN KÄSITTELYYN, ANALYSOINTIIN JA TULKINTAAN: THL ja TY Laboratorio-opas tulossa piakkoin Asumisterveysasetus

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6211 00581 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Hanke WO-00208724

Lisätiedot

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Wise Group Finland Oy Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Untamontie 2 1. Tutkimuksen laajuus ja tutkimusmenetelmät 2. Koonti merkittävimmistä havainnoista ja rakenneosittain 3. Koonti toimenpide-ehdotuksista

Lisätiedot

VILLA RUBENIN YLÄKERTA SISÄILMATUKIMUS 19.12.2012

VILLA RUBENIN YLÄKERTA SISÄILMATUKIMUS 19.12.2012 VILLA RUBENIN YLÄKERTA SISÄILMATUKIMUS 19.12.2012 1 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Villa Ruben Myllärinkatu 3 08100 Lohja 1.2 Tutkimuksen tilaaja Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelukeskus / Tilapalvelut Karstuntie

Lisätiedot

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki Väliraportti, (alustavia käsityksiä rakennuksen kunnosta) 19.4.2017 Työnro 3512584 Ins. Petri Sippola Ins. Henrik Turtinen 2 (34) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...5 1.1 Tilaaja...5 1.2 Tutkimuksen tekijät...5

Lisätiedot

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos Kotkan keskuskoulu Keskuskatu 28 48100 Kotka Työ nro T13033-05 Kotka 14.4.2014 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisantie 1328 07700 Koskenkylä Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja: Tehtävä: Tarkastuspäivä: Käytetyt apuvälineet:

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 6.12.2010. KALLIOSUOJA. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 13

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 6.12.2010. KALLIOSUOJA. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 13 N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi LAUSUNTO 1 (5) RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi Tässä lausunnossa arvioidaan Röylän koulu- ja päiväkotirakennuksen nykyinen terveellisyys. Rakennuksissa on tehty sekä kuntoarvio

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

LAY D- ja E-siivet, korjaukset

LAY D- ja E-siivet, korjaukset D-siipi E-siipi LAY D- ja E-siivet, korjaukset Katariina Laine, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.3.2015 Sisäilmastoseminaari 2015 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS)

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) Liisa KUJANPÄÄ 1, Sirpa RAUTIALA 1, Helmi KOKOTTI 2, and Marjut REIMAN 1,* 1 Finnish Institute

Lisätiedot

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007 Vesivahingon kosteuskartoitus Tarkastuskohde: Kaivokselan päiväkoti Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa Tilaaja: Krohn Mikko Vantaan Kaupunki PL 6007 Vahinkonumero: Tarkastaja: Hannu Peltola 040-538 7944 Tarkastuspvm:

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015 Poistoa Oy on erikoistunut homesiivouksiin Poistoa Oy on Suomen ensimmäinen homesiivouksiin erikoistunut siivousalan yritys

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 KOSTEUSKARTOITUKSEN TULOKSET 4 2.1 Havainnot

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon?

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? Heidi Rosenblad Terveysvalvontapäällikkö Väinölän pikkukoulu 1950-luvun lopulla valmistunut kivirakenteinen kahteen tasoon rakennettu koulurakennus terveysvalvontapäällikkö

Lisätiedot

Pääskyvuoren koulu alasiipi B2 kesän kunnostustyöt

Pääskyvuoren koulu alasiipi B2 kesän kunnostustyöt Pääskyvuoren koulu alasiipi B2 kesän kunnostustyöt Pääskyvuoren koulun alasiivessä tehtiin entisten tutkimuksien toimenpide-ehdotusten mukaisesti levyulkoseinien purku, jotta ulkoseinän rakenteet nähtiin

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI Vastaanottaja: Seppo Rantanen Padasjoen kunta Työnumero: 051321701374 LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE 8 17500 PADASJOKI Kai Kylliäinen 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3

Lisätiedot

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 2. Lämpökameran mittauspisteet Lämpökameran mittauspisteet, 1-kerros Lämpökameran mittauspisteet, 2-kerros Lämpökameran mittauspisteet, kellari LIITE 3. Lämpökamerakuvat

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET. Lausunto 07.04.2014 SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A

SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET. Lausunto 07.04.2014 SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET Lausunto 07.04.2014 Tilaaja Siikaisten kunta Tekninen johtaja Anne Järvenranta Toimeksianto Sisäilman seurantamittaukset.

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 9.3.2009 Käpylän peruskoulu Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2 00610 HELSINKI Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 6.6.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Simonkallion Koulu Simonkalliontie 1, 01350 Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus päivittyy kuntotutkimus Miia Pitkäranta FT [mikrobiologi],

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10. Sivuja:1/17 Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Von Julinintie 169, Fiskars Tutkimus pvm: 21.10.15 Raportointi pvm: 8.11.15 Tutkija: Rakennusmestari Mikael

Lisätiedot

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Sisäilmailta Kanniston koululla 2.9.2014 Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kanniston koulussa toisen kerroksen

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA216VIERTOLANK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä VANTAA

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA216VIERTOLANK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä VANTAA N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

Toimisto- ja opetusrakennuksen sisäilmastoselvitys.

Toimisto- ja opetusrakennuksen sisäilmastoselvitys. Toimisto- ja opetusrakennuksen sisäilmastoselvitys. Rakennusterveysasiantuntijan koulutusohjelman opinnäytetyö. 23.9.2015 Marko Koivisto Sirate Group Oy Sisäilmastoselvityksen lähtökohdat, toimeksianto

Lisätiedot

BAT-tutkimus paloasemilla sekä SPAL ry:n henkilöstökysely

BAT-tutkimus paloasemilla sekä SPAL ry:n henkilöstökysely BAT-tutkimus paloasemilla sekä SPAL ry:n henkilöstökysely Tuula Putus työterveyshuollon el, työterveyshuollon professori Turun yliopisto T:mi IndoorAid Lähtökohta Suomessa tutkittu alun perin maatalouden

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE 28.1.2015 WÄRTSILÄTALO Susanna Hellberg TERVEYDENSUOJELULAKI 763/94 7 LUKU Asunnon ja muun oleskelutilan sekä yleisten alueiden terveydelliset vaatimukset 26 Asunnon

Lisätiedot

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594 VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1 (5) 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Itä-Hakkilan päiväkoti Keskustie 1 01260 Vantaa Tutkimusajankohta: 13.12.2011 27.12.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS Vantaan taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Raportointi pvm: 26.3.2012 Työ A12283 KOHDE: TILAT: TILAAJA: ISÄNNÖINTI: Vantaan Taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Näyttelytila

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012 Työ KOHDE: TILAT: Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Kerrokset 1,2,3,4 ja Iv-konehuone TILAAJA: Anne Krokfors ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki

Lisätiedot

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015 As Oy Juhannusaamu c/o Realco Tikkurila Oy Unikkotie 13 01300 Vantaa Raportti Kohde: As Oy Juhannusaamu Juhannustie 2 G Helsinki Tilaaja: Realco Tapani Ollila p. 0400 444 106 Toimeksianto: Kosteuskartoitus

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 31.5.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Jokivarren Koulu Sorvatie 16, Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3 3. TULOKSET...

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaivokselan koulu

Sisäilmatutkimusraportti, Kaivokselan koulu HB Sisäilmatutkimus Oy 9.2.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 www.lifa.fi LAUSUNTO Vantaan Kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut, Rakennuttaminen, Rakennesuunnittelu Jouni Räsänen Kielotie

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Raportti 2014 1(6) Lpk Ågeli Kivalterinpolku 3 00640 Helsinki PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Taustatietoja

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot