Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014. Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: Vesilahti laajennus: 2000

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014. Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: 1953. 37470 Vesilahti laajennus: 2000"

Transkriptio

1 1 VAURIOTARKASTUS Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014 Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: 1953 Rautialantie 77 remontoitu: 1991 vanhaosa Vesilahti laajennus: 2000 Läsnä Sune Latvala RTA Kimmo Kellberg RTA Tilaaja Tiina Kivinen Vesilahden kunta Tehtävä Tarkastuksen tekijä Mittaukset Tehtävänä oli selvittää/arvioida kiinteistön mahdollinen sisäilmaongelma sekä laatia mahdollinen korjausehdotus / toimenpidesuositus tehtyjen havaintojen ja tulosten pohjalta sovituilla mittauksilla ja näytteenotoilla. Kohteesta otetaan TVOC näytteet ilmoitetuista tiloista ja materiaalinäytteitä mm. ilmavuotoalueiden kohdilta tai läheisyydestä rakenteiden osalta. Mahdolliset kosteustekniset mittaukset tehdään erillisenä työnä. RTA, Haaratie 3,. Sune Latvala, sertifioitu kosteusmittaaja (VTT-C ), rakennusterveysasiantuntija koulutettu , gsm Kosteusteknisen ja mikrobivaurio (home) kartoituksen suoritti rakennusterveysasiantuntija koulutettu ja VTT -sertifioitu kosteudenmittaaja Sune Latvala. Kosteustekninen kartoitus perustuu kosteusmittauksiin sekä aistinvaraisiin havaintoihin. Kartoitus suoritettiin Gann Hydrotest LG 3 rakennekosteusmittarilla, rakennekosteusmittaus Rotronic Hygropalm 22 mittarilla ja HC 2-P05 ja HC2-S mittapäillä ja Protimeter mini puunkosteusmittarilla. Mikrobivauriokartoitus perustuu aistinvaraisiin havaintoihin ja laboratoriotuloksiin otetuista materiaali- / sively- ja ilmanäytteistä.

2 2 VAURIOTARKASTUS Rautialantie 77, Vesilahti Yleistä Tutkittavat tilat rakennuksessa ovat Ala-asteen ja hammashoitolan tilat. Vesikatossa on todettu jo aiemmin työtekninen virhe ja konesaumattu peltisauma on taitettu vain kertaalleen, kun normaali konesaumakatteen työtapa on kahteen kertaan taitettu ja kummankin sauman juuri on kitillä tiivistetty veden osalta tiiviiksi. Tämä mahdollistaa veden pääsemisen mahdollisesti yläpohjarakenteisiin. Rakennuksessa on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. Vesivahinkoja ei ole tiedossa tarkastushetkellä muita kuin joissain wc tiloissa on jotain vuotoja ollut, mutta tarkempaa tietoa niistä ei ole. Tilaajien ilmoittamia havaintoja: Oireilu lisääntyi selvästi viime tammikuusta 2013 alkaen, kun ilmastointi oli ollut muutaman viikon pois päältä laiterikon takia. Siirretty oppilaat yhden luokan osalta yläasteen tiloihin, koska oppilailla kovasti oireilua ja poissaoloja. Oireilu väheni selvästi muuton jälkeen. Oireilua on tosin vuosien varrella ollut lähes koko ajan oppilailla ja henkilökunnalla. Kesän aikana kunnan tekninen toimi otti puiset jalkalistat irti. Ne olivat kuulemma aivan mustat ja jonkinlaista kasvustoa niissä oli. Ne on ilmeisesti viety roskiin. Teknisen toimen rakennusmiehet poistaneet luokkien seinistä haltex-levyjä kesällä Ne olivat kuulemma myös jossain paikoissa alareunoistaan mustuneita. Levyt ovat olleet kiinni liimalla. Levyjen irrottamisen jälkeen tiloihin levisi pistävä, hieman etikkainen haju kuvauksen mukaan. Levyjä on koulussa paljon. Lisäksi purkutöiden aikaan koulussa olleet henkilökunnan jäsenet saivat varsin voimakkaita iho- ja hengitystieoireita. Rakennusmestari oli sitä mieltä, että koska kyseiset levyt maalattiin viime kesänä suurella maalimäärällä, ne ovat imeneet kosteutta, joka nyt aiheuttaa jonkinlaisen kemiallisen reaktion liiman kanssa.

3 3 Kesän aikana piti uusia kaksi lattiaa, mutta mitään ei ole tehty. Toinen on ns. käsityöluokan lattia, joka on entinen liikuntasali. Se on ollut jo pitkään pois käytöstä, koska siellä on niin huono ilma. Siellä opettaneet ovat oireilleet eniten. Syyksi on epäilty lattian liimaa, mutta sillekään asialle ei ole tehty mitään. Kirkonkylän koulu on tyypillinen n. 50-luvun kivikoulu. Ns. vanha osa on remontoitu 1990-luvun vaihteessa ja siihen on rakennettu kylkeen lisäosa v Vuonna 2007 ja 2012 tehty tutkimuksia, mutta toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä. Tutkimukset tehty ilmanäytteenottoina ja pintanäytteinä laskeumanäytteinä. Joitain kosteusmittauksia ja rakennekosteusmittauksia suoritettu näissä tutkimuksissa tutkimusten jälkeen suoritetu mm. seuraavia toimenpiteitä: - Kellarikerrosten lattianpäällysteet vaihdettiin hengittäviin materiaaleihin (laatoitus) - Erityisopetustiloissa vaihdettiin kaikki pintamateriaalit ja yläpohjan eristekerrokset käsiteltiin aerosolilla (tarkemmista tiloista ei tarkastus aikana saatu tarkennusta tai käytetyistä aineista käsittelystä) - IV-kanavia siirrettiin alakerran luokkahuoneissa ilmankierron tehostamisen - IV-kanavat puhdistettiin koko rakennuksessa - Kaikki luokkahuoneet otsonoitiin (otsonoinnin vaikutus materiaaleihin?) Rakennuksen vanhan osan välipohjien rakenne on kuvien mukaan palkki-laatta(ylälaatta)rakenne, joten niissä ei ole eristetilaa tai muuta välikerrosta rakenteen sisällä. Välipohjien palkkien väleissä on tojaeristelevyjä tasoitetuilla ja/tai maalatuilla pinnoilla. Näistä ei toja levyjen osalta otettu näytteitä kuin tarvittavin osin tai vaurioepäillyistä kohdin.

4 4 Tutkimukset ja havainnot Elokuu-marraskuu 2013 Katselmuksessa havaittiin selkeät mikrobiperäiset hajuhavainnot tiloissa 219 olevassa wc:ssä (erityisopetustila 218 vieressä) ja tilassa 229 (hammasneuvola). Kohteessa käytettiin lämpökameraa apuna paikallistettaessa mahdollisia ilma- ja lämpövuotoreittejä. Näiden lämpökuvausten osalta on erilliset raportit. Lämpökameralla havaittiin yleisesti ikkunoissa ilmavuotoja/eristevikoja ja rakenneavauksissa on todettu näiden osalta työtekninen virhe. Ikkunoita vaihdettaessa ei ole vanhoja eristeitä/-jäämiä poistettu asianmukaisesti ennen uuden uretaanivaahdon asentamista. Erityisesti erityisopetus / hammashoitola siiven osalta havaittiin lämpökamera / ilmavuotokuvauksissa myös runsaasti seinissä eristevikaa/lämpö-/ilmavuotoja, jotka osoittautuivat rakenteiden avauksissa rakennevirheiksi, jotka on tehty kun tilojen lisäeristykset on tehty seinien sisäpuolien osalle. Nämä suorat ilmavuodot eristetiloihin on aiheuttanut rakenteiden mikrobivauriot näiltä osin. Lisäksi lämpökuvauksissa todettiin nimenomaiset ilmavuodot rakenteista huonetiloihin. Suoritetut mittaukset Pintakosteusmittauksissa ei havaittu poikkeavia tai kohonneita kosteuksia tarkastushetkellä. Mitattu GANN Hydrotest LG3- rakennekosteusmittarilla. TVOC mittaukset ja tulokset TVOC-näytteitä otettiin kohteessa yhteensä seitsemän ilmanäytteinä, joiden kemianlaboratorionanalyysit ovat liitteenä. Näytteet otettiin Asumisterveysohjeen ja Työterveyslaitoksen näytteenottomenetelmin. Näytteet analysoitiin Työterveyslaitoksen Helsingin kemianlaboratoriolla. Näytteet otettiin pääsääntöisesti huonetilan keskeltä ja noin 0,5-1,0 metrin korkeudelta. Tiloissa ei oleskeltu näytteenotto aikana kuin sen verran, että tarkastettiin 1-3krt että pumppu toimii normaalisti. Näyte 1 Luokka 206 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa

5 5 Näyte 2 Luokka 251 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus 30 mikro grammaa Näytteessä piiyhdisteitä yhteensä 22 mikrogrammaa Heksametyylisyklotrisiloksaani 15 mikro g Oktametyylisyklotetrasiloksaani 6 mikro g Dekametyylisyklopentasiloksaani 1 mikro g Piiyhdisteitä voi sisältyä mm. kosmetiikkatuotteisiin ja lasivillatuotteisiin joista päästöt voivat kulkeutua sisäilmaan. Orgaaniset piiyhdisteet voidaan jakaa silaaneihin ja siloksaaneihin. Silaanimonomeerit ovat kemialliselta luonteeltaan yleensä reaktiivisia ja niitä käytetään muun muassa tartunta-aineina, kemiallisina silotusaineina ja silikonien valmistuksen lähtöaineina. Polymeroituneet siloksaanit ovat melko stabiileja ja ne toimivat esimerkiksi vesieristeinä, pinnoitteina, voiteluaineina ja kiiltoa lisäävinä aineina hygienia- ja kosmetiikkatuotteissa. Suomeen orgaanisia piiyhdisteitä tuotiin yli neljä miljoonaa kiloa vuonna Yhdisteiden tuonti on viimeisen vuosikymmenen aikana yli kaksinkertaistunut. Yhdisteiden käyttö lisääntyy voimakkaasti useilla aloilla, esimerkiksi kaapelinvalmistuksessa. Hengitystiealtistumiseen perustuvia työhygieenisiä raja-arvoja on Suomessa annettu vain kahdelle silaanille: tetrametoksi- ja tetraetoksisilaanille. Siloksaanit Siloksaanit ovat polymeerisiä yhdisteitä, joiden runkona on vuorotteleva pii-happi-ketju, joka voi olla suora, haaroittunut tai syklinen. Piiatomeihin on usein myös liittynyt alkyyliryhmiä. Avoketjuisten siloksaanien rakennetta voidaan kuvata yleisellä kaavalla R3Si(OSiR2)nOSiR3 ja syklisten siloksaanien rakennetta voidaan kuvata kaavalla (R2SiO)n. R tarkoittaa hiilivetyryhmää ja n on kokonaisluku.

6 6 Ominaisuudet ja valmistus Molekyylimassaltaan pienet suoraketjuiset di-, tri- ja tetrasiloksaanit, esimerkiksi heksametyylidisiloksaani, ovat huoneenlämpötilassa kirkkaita nesteitä. Myös käytetyimmät sykliset siloksaanit oktametyylisyklotetrasiloksaani, dekametyylisyklopentasiloksaani ja dodekametyylisykloheksasiloksaani ovat helposti haihtuvia nestemäisiä aineita. Molekyylimassaltaan suuria polysiloksaaneja kutsutaan silikoneiksi ja ne ovat öljymäisiä tai elastomeereja. Siloksaanit ovat stabiileja yhdisteitä, jotka eivät reagoi kovin helposti, lukuun ottamatta eräitä toisiintumisreaktioita. Siloksaaneja valmistetaan hydrolysoimalla kloorisilaaneja tai silaaniestereitä. Hydrolyysin ensimmäisessä vaiheessa muodostuu silanoleja, jotka kondensoituvat helposti happojen vaikutuksesta, jolloin niistä lohkeaa vesimolekyyli ja muodostuu siloksaaneja. (Wikipedia)

7 7 Näyte 3 Luokka hammashoitola/-neuvola 224 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus 10 mikro grammaa Kokonaispitoisuuteen ei kuulu näytteessä olevan Etanolin pitoisuus koska se on näyte alueen ulkopuolella ja sitä ei sen vuoksi lasketa mukaan pitoisuuteen. Näytteessä etanolia 34 mikrogrammaa Yhdistettä todennäköisesti huonetilaan tulee mm. käsidesi ja muista desinfioivista tuotteista. Näyte 4 Luokka 157 musiikki Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa Näytteessä 2-etyyli 1-heksanolia 3,0 mikrogrammaa. Yhdiste tunnetusti lähtöisin mm. muovimatoista ja niiden vesipohjaisista liimoista. Näyte 5 Luokka 106 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa Näytteessä 2-etyyli 1-heksanolia 0,8 mikrogrammaa Yhdiste tunnetusti lähtöisin mm. muovimatoista ja niiden vesipohjaisista liimoista. Näyte 6 Luokka 105 Näytteen tulos: TVOC pitoisuus alle 10 mikro grammaa

8 8 Mikrobimittaukset ja tulokset Näyte 7 Luokka 105 välipohjan lattian ilmatilasta kohdennettu näyte Näytteen tulos: TVOC pitoisuus 4700 mikro grammaa Rakenteessa erittäin korkea VOC pitoisuus ja toimenpiteisiin pitää ryhtyä. Näytteessä useita yhdisteitä korkeilla pitoisuuksilla. Todennäköisin lähde on välipohjan rakenteet ja alapuolella sijaitseva lämpökeskus, joka on lämpötilaltaan korkea ja täten myös kohottaa välipohjan rakenteen lämpötilaa, joka osaltaan voimistaa kemikaalien haihtumista rakenteesta. Rakenneavauksessa havaittiin huonetilan 105 lattiassa olevan runsaasti rakennusaikaisia jätteitä alapuolen eristetilassa/ilmatilassa ja VOC pitoisuudet johtunevat näistä ja mahdollisista muista materiaaleista mitä eristetilan materiaalien pinnoilla voi olla, kuten mahdolliset bitumisivelyt tai styrox tuotteet. Tilan oireilun lähde on suurella todennäköisyydelle myös tässä lattian alapuolen tilassa yhdistettynä kellarin kattilahuoneen lämpövaikutukseen välipohjassa mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä seitsemän materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä neljä materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä yhdeksän materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä neljä materiaalinäytettä suoraviljelyyn ja mikrobinäytteitä otettiin kohteessa yhteensä kuusi materiaalinäytettä suoraviljelyyn, joiden laboratorioanalyysit ovat liitteenä. Näytteet otettiin Asumisterveysohjeen näytteenottomenetelmin ja soveltaen Työterveyslaitoksen sekä Mikrobionin näytteenotto-ohjeistusta. Näytteet analysoitiin Mikrobionin mikrobiologianlaboratoriolla Kuopiossa. Mikrobionilla on Eviran hyväksyntä näytteiden analysointiin. Kokonaisuudessaan yhteensä 32 näytettä.

9 9

10 10

11 11 Näytteistä voidaan päätellä, että rakennuksessa on havaittavissa/todettavissa mikrobivaurioita, jotka vaativat toimenpiteitä. Näytteenottokohdat eivät aina ole pahimmasta mahdollisesta vauriokohdasta. Mikäli etsittäisin pahin mahdollinen vauriokohta rakenteesta jouduttaisiin tekemään merkittävästi enemmän rakenneavauksia ja haarukoimaan näytteenottokohtia silmämääräisesti mikä ei aina ole tarkkaa toimintaa. Hyvin usein myös vaurioituneiden ja pahimmin vaurioituneiden rakennekohtien läheisyydestä otetut näytteet ovat tuloksissa vaurioon viittaavina tuloksina ja tämä huomioidaan tuloksia analysoitaessa ja arvioitaessa rakennuksen kokonaisvaurioitumisastetta.

12 12 Kosteusvaurioindikaattorit Kuopion aluetyöterveyslaitoksen Ympäristömikrobiologian laboratorion tutkimus- ja palveluaineiston perusteella: Lihavoidut löytyneet mm. kohteesta. Absidia Acremonium Aspergillus flavus Aspergillus fumigatus Aspergillus ochraceus Aspergillus penicillioides Aspergillus sydowii Aspergillus terreus Aspergillus versicolor Aureobasidium basidiomykeetit Botrytis Chaetomium Chrysonilia Chrysosporium Engyodontium Eurotium Fusarium Exophiala Geomyces Memnoniella Mucor Oidiodendron Paecilomyces Phialophora Phoma Rhinocladiella Rhizopus Rhodotorula Scopulariopsis Sporobolomyces Sphaeropsidales Stachybotrys Streptomyces Trichoderma Tritirachium Ulocladium Wallemia Kosteusvaurioindikaattorien esiintyminen mikrobinäytteissä viittaa yleensä kosteusvaurioon ja siitä johtuvaan homekasvuun, mikä on myös terveyshaitta TSL 1 :n (Terveydensuojelulaki 763/1994) tarkoittamassa muodossa. Kosteusvaurioindikaattorien vähäinenkin esiintyminen ja ns. tavallisten mikrobien esiintyminen suurina pitoisuuksina mikrobinäytteissä viittaa kosteusvaurioon tai muuhun lähteeseen (polttopuut, juurekset, kodin ulkopuoliset harrastetilat, kotieläimet tms.). Näkyvä tai rakenteiden sisällä tai pinnoitteiden alla oleva homekasvu on terveyshaitta, jos voidaan olettaa kasvustosta joutuvan epäpuhtauksia sisäilmaan. Vaikka materiaalinäytteessä on mikrobeja vähän eikä indikaattoreita esiinny, tulos ei sulje pois rakennuksen mikrobivaurion mahdollisuutta, esim. märkä, hapeton muovimaton alusta. Näytteenottokohdan valinta ja edustavuus tutkittavassa rakenteessa tai vauriossa tulee ottaa huomioon tulosten merkitystä pohdittaessa. Materiaalinäytteiden mikrobisto on erilainen eri materiaaleissa, eri rakenneosissa, eri kosteuspitoisuuksilla ja kasvun eri vaiheissa. Lisäksi mikrobien aiheuttamat terveyshaitat ovat mikrobikohtaisia (pienet mikrobit pääsevät syvälle hengitysteihin, eräät aiheuttavat allergisia vasteita, haihtuvat orgaaniset yhdisteet aiheuttavat vähintään ärsytysvasteita ja mykotoksiinit aiheuttavat toksiinikohtaisia vasteita kohde-elimissä). Näitä tietoja voidaan käyttää arvioitaessa mikrobivaurioituneen rakenteen aiheuttamaa terveysriskiä.

13 13 Eri sienilajien vaikutuksista, lähden BioFacto Finland, huomioitava useiden tekijöiden yhteisvaikutus ja terveydellisten vaikutusten ja toksiinien tuottokyky on useiden tekijöiden summa: Acremonium: Tuottaa akrebolia, ergovaliinia ja trikotekeeniä, joka on myrkyllistä nieltynä. Patogeeni: sydän oireilu, keuhkokuume, heinänuha, astma ja ilmankostutinkuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Aspergillus fumigatus: Tuottaa tremorgeenia, fumigatoksiinia, fimigilliinia ja glio- toksiinia. Yhdisteet aiheuttavat selkärankaisille vapinaa, estämällä hermosolujen toimintaa. Voi alkaa kasvaa elimistön pinnoilla ja kudoksissa, kuten poskionteloissa tai keuhko- putkissa. Patogeeni: aspergilloosi, sienisinuiitti, poskiontelontulehdus, psoriasis tyyppinen ihottuma, keuhkosairaudet. Aspergillus Fumigatuksen itiöt ovat erittäin pienikokoisia ja pystyvät läpäisemään ihmisen suojamekanismit tunkeutuen hengityselimiin ja keuhkorakkuloihin. Aspergillus niger: Tuottaa malformiinia, okratoksiinia. Se aiheuttaa verenvuotoa ruoansulatuksessa sekä maksa- ja munuaisvaurioita. Patogeeni: keuhkokuume, korvatulehdus, nenäinfektiot, kuulon heikke- neminen. Aiheuttaa rakennuksessa ummehtunutta hajua. Chaetomium globosum: Tuottaa ainakin chaetoglobosiini-nimistä toksiinia. Patogeeni: allergisoiva, aiheuttaa autoimmuunitauteja. Suomessa Chaetomiumia on löydetty monista kohteista, joissa on ollut tavallista enemmän autoimmuunisairauksia, kuten nivelreumaa. Aspergillus ochraceus: Tuottaa okratoksiinia. Se on aistinvaraisesti hajutonta. Se on maksa- ja munuaismyrkky. Se on sikiölle myrkyllinen ja epämuodostumia aiheuttava aine. Aspergillus versicolor: Tuottaa mm. aflatoksiinia. Patogeeni: Kynsisieni, Päänahan infektio, ripuli, vatsavaivat, pneumoniitti, ihottuma. Vuosien hengitysaltistus lisää maksa-, munuais-, keuhko- ja virtsateiden syöpiä. Aureobasidium: Ei yleisesti pidetä taudinaiheuttajana ihmiselle, ei tiedossa merkittävää myrkyntuottokykyä. Voi aiheuttaa kynsi-,iho-, ja sarveiskalvovaurioita. Cladosporium: Yleisin ulkoilmahome Suomessa. Ei merkittävää myrkyntuottokykyä. Ei vaikutusta perusterveisiin ihmisiin. Pitkäaikainen altistus

14 14 suurille pitoisuuksille voi kuitenkin aiheuttaa astmaa, kroonista allergiaa, heinänuhaa ja keuhkoputkentulehdusta. Lajia voidaan käyttää osittain ehkäisypillereiden valmistuksessa hormonaalisiin tarkoituksiin. Basillus cereus on bakteeri, joka havaitaan asunnossa tyypillisesti maakellarin hajuna. Tuottaa kereulidia, rasvaliukoista myrkkyä, joka imeytyy solujen ja ihon läpi elimistöön. Suuri määrä myrkkyä voi aiheuttaa vakavan maksavaurion / kuoleman. Lievänä oireiluna oksentelu, kun elimistö yrittää päästä aineesta eroon. Mucor: Keuhkoputkentulehdus, astma, heinänuha. Voi levitä heikentyneestä immuunijärjestelmästä kärsivälllä keuhkoihin, nenään, aivoihin, iholle ja silmiin. Eurotium sp: Ei yleisesti pidetä taudinaiheuttajana ihmiselle, ei tiedossa merkittävää myrkyntuottokykyä. Voi aiheuttaa kynsi-,iho-, ja sarveiskalvovaurioita. Rhizopus: Patogeeni pääasiassa diabeteksesta ja leukemiasta kärsiville. Vatsa-ja ihooireita. Penicillium sp. on yleinen ulkoilmalaji. Aiheuttaa rakennuksessa ummehtunutta hajua. Penicillium chrysogenum: Tuottaa penisiliinihappoa, joka on solumyrkyllinen yhdiste. Penicillium expansum: Tuottaa sitriinia ja patuliinia. Nämä aiheuttavat sisäisiä verenvuotoja. Vaurioittaa myös munuaisia. Keuhkojen laajentuma ja turvotus. Paecilomyces variotii: Suotuisissa olosuhteissa tuottaa arsiinikaasua. Patogeeni: keuhkokuume, infektiot. Voi tuottaa makean aromaattista tuoksua. Paecilomyces sp: Ulkoilmalaji. Ei yleisesti pidetä taudinaiheuttajana ihmiselle, ei tiedossa merkittävää myrkyntuottokykyä. Scopulariopsis: Patogeeni: Kynsisienen yleinen aiheuttaja, Keuhkoputkentulehdus.

15 15 Stachybotrys chartarum: Stachybotryksen olemassa oloon rakennuksessa liittyy 100% asukkaiden terveysoireilua. Usassa Stachyä on syytetty mm. kätkyt kuolemista. Yksikin itiö voi aiheuttaa oireilua ja niiden on todistettu olevan myrkyllisiä. Hiirikokeissa nenänsisäinen itiöaltistus aiheutti keuhkojen tulehduksen. Suuri määrä myrkkyä aiheutti hallitsematonta solujen joukkokuolemaa ja jopa eläimen kuoleman. Streptomyces sp: Sädesieni, bakteeri. Osa tuottaa valino- mysiiniä. Se on kaliumkuljetin, joka hakeutuu mitokondrioon ja käynnistää solukuoleman. Myrkky pysäyttää myös värekarvojen liikkeen mm. keuhkoissa ja haimassa, altistaen sitä kautta sairauksille. Se kykenee tappamaan immuunijärjestelmän puolustussolut aiheuttaen immuunijärjestelmän romahtamisen.

16 16 Kosteusvauriokohteissa esiintyviä mikrobisukuja Actinobacteria Acremonium Ascomycetes Aspergillus versicolor, niger, terreus, ochraceus Aureobasidium Basidiomycetes Chrysonilia Chaetomium Eurotium Exophiala Fusarium Geotrichum Geomyces Humicola Hyalodendron Mucor Oidiodendron Olpitrichum Paecilomyces Phialophora Phoma Polyscytalum Rhizopus Rhinocladiella Rhodotorula Scopulariopsis Sphaeropsidalesryhmä Stachybotrys Sporobolomyces Trichoderma Tritirachium Ulocladium Wallemia Hiivat Esimerkkejä yleisimmistä mahdollisesti allergiaa aiheuttavista mikrobisuvuista / välitöntä yliherkkyyttä eli I-tyypin allergiaa aiheuttavia kosteusvauriomikrobisukuja. Alternaria Aspergillus Aureobasidium Cladosporium Fusarium Geotrichum Mucor Penicillium Phoma Rhodotorula Serpula Trichoderma Streptomyces

17 17 Rakenteiden tarkastelut kosteusteknisesti Kohteessa tarkasteltiin kellarin rakenteita DofLämpö v2.2 ohjelmalla mahdollisen kosteuden tiivistymisen riskin arvioimiseksi. Arvioinnissa käytettiin ohjelman omaa rakennekirjastoa ja siinä olevia laskenta-arvoja. Ohjelmalla lasketuilla arvoilla kellarin seinärakenteissa niiden ollessa tiiliverhoiltuja on kosteuden tiivistymisen vaara/riski olemassa. Myös kellarikerroksen alapohjarakenteessa mikäli siinä on kaksoislaatta rakenne on kosteuden tiivistymisen riski olemassa. Mainittuja rakenteita ei kuitenkaan ole varmistettu kohteesta kellaritilojen osalta eikä käytettävissä olevista vanhoista kuvista käynyt asia selville.

18 18

19 19

20 Yhteenveto ja johtopäätökset 20 Kohteessa otetuissa materiaalinäytteissä havaittu Kuopion aluetyöterveyslaitoksen mukaisen aineiston pohjautuvan listauksen mukaisesti 11 eri kosteusvaurioindikaattorimikrobilajia. Näistä mikrobisuvuista 5 on yleisimpiä mahdollisesti allergiaa aiheuttavia mikrobisukuja / välitöntä yliherkkyyttä eli I-tyypin allergiaa aiheuttavia kosteusvauriomikrobisukuja. Suoritettujen mittausten ja näytteenottojen perusteella voidaan todeta rakennuksessa olevan hammashoitolasiiven osalta ulkoseinissä lisäeristysten ja osassa huonetilojen kattojen osalla kyseessä mikrobivaurio (home), joka aiheuttaa sisäilmaongelman kyseisissä tiloissa. Tämä vaurio on todennäköinen oireilun lähde rakennuksen siivessä, koska eristetilasta on ilmayhteys tiloihin ilmavuotokohdista. 2krs laajennuksen osalta tutkimuksissa havaittiin runsaasti viitteitä vaurioista rakenteiden materiaalinäytteissä ja lämpökameralla runsaasti ilmavuotoja rakenteissa vaikka tilat on rakennettu luvulla. Yläpohjan osalta suositellaan verhouslevyjen poistoa ja höyrynsulkumuovien uudelleen asentamista ja huolellista tiivistämistä. Tarvittaessa tulee myös purkutyön jälkeen havaitut epätiiveydet rakenteissa korjata. Samalla tulee tarkemmin arvioida tai analysoida yläpohja/vesikattorakenteen vauriot eristeitä paikallisesti poistamalla tai uusia kokonaisuudessaan eristeetkin rakenteesta. Muutamissa tiloissa havaittiin paikallisia vaurioita. Tällaisia tiloja olivat 2krs:n wc tila 221 katon/yläpohjan osalta vaurio, huonetila 155 kattorakenteiden osalta vaurio, huonetila 107 ja tuulikaappi 100 näiden kahden tilan osalta yhteys kytkeytyy alapuoliseen wc tilaan ja sieltä oleviin ilmavuotoihin, koska tiloissa havaittu viemärin hajuja ajoittain. Terveyshaitan rakennuksen osalta toteaa paikallinen terveysviranomainen eli terveystarkastaja.

21 21 KORJAUSTAPAEHDOTUS Tämä ei ole korjaussuunnitelma, mutta voidaan käyttää tarvittaessa sen pohjana/suunnittelun apuna. Vaurioalueen tilat Rakenneavausten, mittausten ja havaintojen pohjalta suositetaan seuraavia toimenpiteitä kosteus- ja mikrobivaurion poistamiseksi / estämiseksi, osa korjaustöistä saattaa vaatia erikoissuunnitelmia: Toimenpidealueena on käytännössä koko rakennuksen alueet. Vesikatteen vedenpitävyydestä tulee varmistua. Tarvittaessa peltikate on uusittava. Yleiset toimenpiteet Mikrobivaurioituneet (home) rakennusmateriaalit on ensisijaisesti pyrittävä purkamaan ja uusimaan vaurioitumattomilla materiaaleilla, mutta mikäli purkaminen ei ole mahdollista tulee suorittaa jäävien rakenteiden mekaaninen puhdistustyö ja mahdollisesti tarvittavat desinfiointityöt asiantuntijan/asiantuntijayrityksen toimesta mahdollisimman turvallisilla tuotteilla. Toimenpidealueen tarvittava tyhjentäminen irtaimistosta ja kalusteista sekä tarpeellinen osastointi ja alipaineistus, purkutöiden ajaksi. Purkutöiden suorittaminen riittävää suojavaatetusta ja kalustoa käyttäen. Noudatetaan RATU Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku ohjekorttia. Huolellinen imurointi HEPA-suodattimella varustetulla imurilla erityisesti purkutöiden aikana päivittäin ja työvaiheiden välissä sekä purkutöiden jälkeen. Jäävien rakenteiden pintojen puhdistus suoritettava mekaanisesti hiomalla, höyläämällä tai harjaamalla pintadesinfiointiainetta hyödyntäen. Purkutöiden jälkeen suoritetaan huolellinen pintadesinfiointi mikäli sille on tarvetta (esim. orginal elche antimikrobiliuos). Tarvittaessa suoritetaan hajunpoisto/desinfiointi kuivasavudesinfiointina, jos tiloissa on voimakas mikrobiperäinen haju.

22 Purkutöiden jälkeen suoritetaan ilmanpuhdistustyö jonka teho mitoitetaan esimerkiksi seuraavanlaisesti: käsiteltävän tilan tilavuus tulee vaihtua käsittelyn aikana 6-10 kertaa tunnissa vähintään HEPA suodattimellisen ilmanpuhdistimen läpi. 22 Rakenteiden koneellinen kuivaus tarvittaessa. Toimenpiteet Lämpökuvauksissa havaittujen ilma- ja lämpövuotojen korjaaminen havaittujen vikojen ja ongelmien osalta. Ikkunoiden ja ovien eristysten uusiminen ja listoitusten uusiminen tarvittavassa laajuudessa. Hammashoitola siiven ulkoseinien purkaminen ja mahdollisesti uudelleen eristäminen sisäpuolisilta osin. Lisäeristyksen tekeminen ulkopuolelle on kosteusteknisesti oikeaoppinen tapa, mutta oikeilla menetelmillä ja materiaaleilla se voidaan tehdä myös sisäpuolelle. Useissa hammashoitolasiiven tiloissa on vaurioita ja ilmavuotoja välipohjissa tai yläpohjissa joudutaan huonetilojen kattojen osalla purkamaan lähes kaikkien tilojen osalta näistä syistä purkamaan verhouslevyt ja runkorakenteet. Suositellaan kuitenkin tekemään toimenpide kaikkiin tiloihin kyseisen siiven osalta. Erityisesti tilassa 105 tulee lattian rakenteet poistaa välipohjan betoniin asti, jonka jälkeen voidaan arvioida välipohjan rakenteiden toimenpiteet tarkemmin. Alapuolella sijaitsevan lämpökeskuksen kattilahuoneen katto ja kellari kerroksen osalta myös seinät on syytä eristää kattilahuoneen puolelta. Tällä voidaan todennäköisesti hallita ympäröivien tilojen lämpötilan nousua. Tarvittaessa joudutaan suorittamaan kattilahuoneen betonirakenteille mahdollisia kapselointikäsittelyjä epäpuhtauksien johdosta. Alustavien voc näytteiden osalta on vahvat viitteet että rakenteesta haihtuu epäpuhtauksia myös rakenteen läpi ympäröiviin huonetiloihin. Kellarissa suositellaan maanvastaisten perusmuurien verhomuurausten purkamista, koska niiden takana olevan ilmatilan mikrobivaurioituminen on todennäköistä. Mikäli asia halutaan varmentaa voidaan rakenne analysoida myöhemmin. Periaatteellinen kosteustarkastelu tehty. Kellarin vanhojen pesu-, puku- ja saunatilojen täydellinen remontointi on erittäin suositeltavaa ennen käyttöä tai käyttöönottoa. Luokkatilojen aloitetut remontit tulee suorittaa loppuun asianmukaisesti.

23 Luokkatilan 155 katon verhoilulevyt/akustointilevyt tulee purkaa ja uusia kokonaisuudessaan. Purkutyön jälkeen tulee arvioida tarkemmin mahdolliset mekaaniset puhdistusmenetelmät levyjen yläpuolisten rakenteiden osalta ja arvioidaan tarvittaessa tarpeelliset desinfiointitoimet. 23 Jälleenrakentaminen ennen vahinkoa vastaavaan tasoon, voimassa olevia rakennusmääräyksiä ja hyvää rakennustapaa noudattaen. Tila 206 Suositellaan lämpötilojen hallitsemiseksi asennettavaksi hormiseinälle esim. uretaanieriste seinäpinnalle. Tämä todennäköisesti hillitsee hormin lämpösäteilyn aiheuttamaa lämpötilan nousua riittävästi kyseisessä tilassa. Kaikkia tiloja koskevat toimenpiteet, myös muut tilat kuin toimenpidealue Rakennustöiden jälkeen suositellaan suoritettavan koko rakennuksen desinfiointi ennen homepölysiivousta kuivasavudesinfiointina. Irtaimisto voidaan tuoda tiloihin ennen savudesinfioinnin suorittamista ja homesiivouksen yhteydessä suoritetaan puhdistustoimet myös irtaimistoon erillisen ohjeistuksen mukaan, rajoitteet koskee puhdistettavaa irtaimistoa, kuten esineiden koko tai materiaali, mitä voidaan homesiivouksen yhteydessä siivota. Desinfioinnin jälkeen suoritetaan tilojen homepölysiivous sekä tarvittaessa ilmanvaihtokanavien nuohous ja desinfiointi, painovoimaisissa hormeissa tämä on välttämöntä, koneellisissa järjestelmissä tarpeen mukaan. Lisäksi suositetaan huoneiston sisällä savudesinfioinnin aikana olevien tekstiilien, kuten vaatteet, peseminen ennen käyttöönottoa, jos mahdollista niin desinfiointiainetta hyödyntäen. Lisäksi astioiden peseminen on suositeltavaa. Tämä silloin, jos omistajat ovat kemikaaliherkempiä, vaikka käytettävistä aineista ei jää haitallisia kemikaalijäämiä.

24 24 PURKU JA SIIVOUSTYÖOHJE, SISÄILMAKORJAUKSET YLEISOHJE Osastointi, kulkureitit ja alipaineistus pölyn leviämisen estämiseksi Ennen korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä tulee ilmanvaihtokanavat tulpata huolellisesti niin, etteivät korjaustoimenpiteissä vapautuvat haitalliset epäpuhtaudet pääse ilmanvaihtokanaviin. Home ja kosteusvauriokorjauksissa korjausten jälkeen Ilmanvaihto kanavat tulee puhdistaa ja tarvittaessa desinfioida sekä tulpata uudelleen ennen varsinaista homepölysiivoustoimenpidettä. Pölyn ja mikrobien leviäminen korjattavista tiloista muihin tiloihin tulee estää erottamalla korjausten alaiset tilat esim. muoviseinin muista tiloista. Korjattavissa tiloissa olevat komerot, laatikostot jne. teipataan huolellisesti siivoustarpeen vähentämiseksi. Muoviseinin erotettu tila tulee tehdä alipaineiseksi käyttämällä puhallinta, jossa tulee olla hienopölysuodatin. Alipainetuulettimen poistoilma johdetaan rakennuksen ulkopuolelle vähintään 3 m päähän ulkoseinistä ja ilmanvaihdon ottoaukoista. Putken kautta purkautuva ilma ei saa aiheuttaa homepölyn leviämistä esim. ilmanvaihdon raitisilmakanaviin, ikkuna tai oviaukkoihin, joista ilma tulee sisälle rakennukseen. Kulkureitit on järjestettävä siten, että kulku ei tapahdu puhtaiden tai käytössä olevien tilojen kautta. Purkutoimenpiteet Kosteus ja homevaurioituneet materiaalit puretaan ja poistetaan. Kantavia puu ja betonirakenteita, joita ei uusita, näiden pinnat puhdistetaan mekaanisesti teräsharjauksella/hiekkapuhalluksella, puupinnat esim. höyläämällä tai Hiekkapuhaltamalla/teräsharjauksella. Puhdistusmenetelmät valitaan tapauskohtaisesti. Mekaanisen puhdistuksen yhteydessä imuroidaan rakennuspöly ja homepöly rakenteiden pinnoilta HEPA suodattimella varustetulla imurilla. Tapauskohtaisesti voidaan puhdistuksessa käyttää apuna hapettavia puhdistusaineita, joista ei jää haitallisia jäämiä (esim. peroksidipohjaiset sumutteet/nesteet sekä teollisuus alkoholit). Mikäli purkutyön aikana havaitaan asbestipitoisia tuotteita, tulee niiden purkutöissä noudattaa erillisiä asbestipurkutyöohjeita RATU Asbestia sisältävien rakenteiden purku.

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo 10.12.2014 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Miksi korjataan? Käyttäjät ovat ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.2017 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS RS-1 KOSTEUSKARTOITUS Ollilantie 1 A 6, 90440 Kempele Kosteuskartoituspäivä 03.12.2014 Paavo Havaksen Tie 5 F FI-90570 Oulu p. 0207 495 674 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa Tarkastusraportti Sivu: 1 (15) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Jarkko Vuorela (Yhteyshenkilö) p. 0407044508 jarkko.vuorela@pelkosenniemi.

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

LAY A-siipi, korjaukset YTHS

LAY A-siipi, korjaukset YTHS LAY A-siipi, korjaukset YTHS Katariina Laine, Vahanen Oy 1 Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa 29.10-1.11.2012

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu 26.02.2015 Hangon kaupunki Hagapuiston koulu Sisäilman VOC-mittaukset 23.1.2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/5 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa Hanna Keinänen, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla Tuula Putus työterveyshuollon el, työterveyshuollon professori Turun yliopisto T:mi IndoorAid Tausta Kyseessä on osa laajempaa Työsuojelurahaston

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium, työpajasiipi Brandensteininkatu 27 saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10. Sivuja:1/17 Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Von Julinintie 169, Fiskars Tutkimus pvm: 21.10.15 Raportointi pvm: 8.11.15 Tutkija: Rakennusmestari Mikael

Lisätiedot

kosteusvaurioituneen koululuokan korjauksessa k esimerkkitapaus

kosteusvaurioituneen koululuokan korjauksessa k esimerkkitapaus Anna Kokkonen Sisäilmastoseminaari 2013, Helsingin Messukeskus Epäpuhtauksien leviämisen hallinta kosteusvaurioituneen koululuokan korjauksessa k esimerkkitapaus Epäpuhtauksien hallinta saneeraushankkeissa

Lisätiedot

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI Vastaanottaja: Seppo Rantanen Padasjoen kunta Työnumero: 051321701374 LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE 8 17500 PADASJOKI Kai Kylliäinen 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Liikuntahalli Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde:

Lisätiedot

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE 28.1.2015 WÄRTSILÄTALO Susanna Hellberg TERVEYDENSUOJELULAKI 763/94 7 LUKU Asunnon ja muun oleskelutilan sekä yleisten alueiden terveydelliset vaatimukset 26 Asunnon

Lisätiedot

LAY D- ja E-siivet, korjaukset

LAY D- ja E-siivet, korjaukset D-siipi E-siipi LAY D- ja E-siivet, korjaukset Katariina Laine, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.3.2015 Sisäilmastoseminaari 2015 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015 Poistoa Oy on erikoistunut homesiivouksiin Poistoa Oy on Suomen ensimmäinen homesiivouksiin erikoistunut siivousalan yritys

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Raportti 2014 1(6) Lpk Ågeli Kivalterinpolku 3 00640 Helsinki PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Taustatietoja

Lisätiedot

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS Mäkikatu 5-7 B12 76100 Pieksämäki 1 1. LÄHTÖTIETOJA KOHTEESTA: Omistaja: - Kohteen osoite: Toimeksianto: Mäkikatu 5-7 B12, 76100 Pieksämäki Kosteuskartoitus myyntiä

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10. Sivuja:1/24 Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson Kuntokartoitus Kohde: Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa Tutkimus pvm: 16.10.15 Raportointi pvm: 25.10.15 Läsnä olleet: Omistajat sekä

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio A- rakennus

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio A- rakennus 1/5 Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio A- rakennus Raportin sisältö: suorittaa homekartoituksia koulutettujen homekoirien avulla. Ohjaajana toimii Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 31.5.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Jokivarren Koulu Sorvatie 16, Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3 3. TULOKSET...

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisantie 1328 07700 Koskenkylä Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja: Tehtävä: Tarkastuspäivä: Käytetyt apuvälineet:

Lisätiedot

PL 6007 00021, Laskutus 153021000 / Anne Krokfors. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

PL 6007 00021, Laskutus 153021000 / Anne Krokfors. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI raportointipäivä : 4.8.2011 Työ : TILAAJA: Vantaan kaupunki ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki / HUOLTO: Kouluisäntä: 0400 765 713 LASKUTUSOSOITE: Vantaan Kaupunki PL 6007 00021, Laskutus 153021000

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Kirkonkylän koulu

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Kirkonkylän koulu Ilmasta kerättävien näytteiden otto Kirkonkylän koulu Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: Koulurakennus Rakennusala: - Käyttötarkoitus: Koulu... Tilavuus: - 66400 Laihia Kerrosluku: 3 Näytteenoton tilaaja:

Lisätiedot

Homekoirakartoitusraportti Rudontie 15, Laihia Kirkonkylän koulu 1/6. Homekoirakartoitusraportti Rudontie 15, Laihia.

Homekoirakartoitusraportti Rudontie 15, Laihia Kirkonkylän koulu 1/6. Homekoirakartoitusraportti Rudontie 15, Laihia. Homekoirakartoitusraportti 17.10.2016 Rudontie 15, Laihia Kirkonkylän koulu 1/6 Homekoirakartoitusraportti Rudontie 15, Laihia. Kirkonkylän koulu Raportin sisältö: Lakeuden Homekoirat suorittaa homekartoituksia

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6211 00581 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Hanke WO-00208724

Lisätiedot

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat:

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat: 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Keskustan terveysasema Saaristonkatu 22 90015 OULU Oulun Kaupunki, Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Riikka Vesterinen TUTKIMUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero:

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero: RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työ:3503160 Kohde: Kaivokselan koulu, Vantaa Osoite: Kaivosvoudintie 10, 01610 Vantaa Yhteyshenkilö: Juha Leppälä, p. 040 522 4062 juha.leppala@iss.fi Vahinkotapahtuma: Toimeksianto:

Lisätiedot

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS RS-1 KOSTEUSKARTOITUS Alppitie 5 A 9, 90530 Oulu Kosteuskartoituspäivä 08.06.2016 www.raksystems.fi Raksystems Insinööritoimisto Oy, Paavo Havaksen Tie 5 F, 90570 Oulu Y-tunnus 0905045-0 RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

Lisätiedot

BAT-tutkimus paloasemilla sekä SPAL ry:n henkilöstökysely

BAT-tutkimus paloasemilla sekä SPAL ry:n henkilöstökysely BAT-tutkimus paloasemilla sekä SPAL ry:n henkilöstökysely Tuula Putus työterveyshuollon el, työterveyshuollon professori Turun yliopisto T:mi IndoorAid Lähtökohta Suomessa tutkittu alun perin maatalouden

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU Cygnaeuksen koulu, 20100 TURKU SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS JATKOTUTKIMUSSUUNNITELMA 15.3.2010 Raksystems-Antcimex Oy Vähäheikkiläntie 56 B FI-20810 TURKU p. 0207 495 500 20100 TURKU 2

Lisätiedot

Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne Maija Lehtinen

Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne Maija Lehtinen Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne 21.3.2015 Maija Lehtinen Jousenkaaren koulu Valmistunut 1961 Peruskorjattu kahdessa vaiheessa 1996 ja 1998 21.3.2016 2 Kohdekohtainen sisäilmaryhmä Jousenkaaren koululle

Lisätiedot

MARTTI AHTISAAREN KOULU

MARTTI AHTISAAREN KOULU MARTTI AHTISAAREN KOULU YHTEENVETO SISÄILMATUTKIMUKSISTA JA - KORJAUKSISTA 2016 1 Tutkimusten lähtökohdat Tutkimusten alussa, marraskuussa 2015, esille nousi ongelmallisina tiloina erityisesti seuraavat:

Lisätiedot

PÄÄSKYVUOREN KOULU, B-siipi. (Talvitie 10, Turku)

PÄÄSKYVUOREN KOULU, B-siipi. (Talvitie 10, Turku) 1 PÄÄSKYVUOREN KOULU, B-siipi (Talvitie 10, Turku) B-siiven rakennetekninen tutkimus, tutkimustulokset 1.3.2016 2 Kohdetiedot Kohde: Pääskyvuoren koulu, B-siipi Talvitie 10, 20610 Turku Tilaaja: Tilaajan

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051421400493

Raportti Työnumero: 051421400493 Vastaanottaja: RISTO VILKKI MIKKELIN KAUPUNKI Sivuja:1/24 Raportti Kohde: Toimeksianto: LAUNIALAN KOULU SAIMAANNORPANKATU 1 50190 MIKKELI SISÄILMANLAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN SELVITYS Tutkimus pvm:

Lisätiedot

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio C- rakennus

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio C- rakennus 1/6 Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio C- rakennus Raportin sisältö: suorittaa homekartoituksia koulutettujen homekoirien avulla. Ohjaajana toimii Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 601/2016 1/5

KK-Kartoitus RAPORTTI 601/2016 1/5 KK-Kartoitus RAPORTTI 601/2016 1/5 Kohde: Homesojantie 4 as. 5 60800 Ilmajoki Tilaus 5.1.2016: Laskutusosoite: Etelä-pohjanmaan ulosottovirasto / Peltoniemi Pasi Etelä-pohjanmaan ulosottovirasto Rivitalo

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA215JOKIVK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä VANTAA

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA215JOKIVK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä VANTAA N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE?

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? KOSTEUSVAURIOT JA MUUT SISÄILMAONGELMAT Juhani Pirinen 15.10.2014 Hieman kosteusvaurioista Kosteuden lähteet SADE, LUMI PUUTTEELLINEN TUULETUS VESIKATTEEN ALLA TIIVISTYMINEN

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

OHJE SIIVOUKSEEN JA IRTAIMISTON PUHDISTUKSEEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSTEN JÄLKEEN

OHJE SIIVOUKSEEN JA IRTAIMISTON PUHDISTUKSEEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSTEN JÄLKEEN OHJE SIIVOUKSEEN JA IRTAIMISTON PUHDISTUKSEEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSTEN JÄLKEEN YHTEISTYÖSSÄ: Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Yleistä tietoa homepölystä ja homeen hajusta... 4 3. Pölyn leviämisen

Lisätiedot

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus 1 (4) MUISTIO 16.4.2014 KOTTBY LÅGSTADIESKOLA Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus Tutkimusajankohta 19.2. 27.3.2014 Tilaaja

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 27.11.2010. KARHUN OP. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 9

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 27.11.2010. KARHUN OP. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 9 N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

Hyvinvointia sisäympäristöstä

Hyvinvointia sisäympäristöstä Hyvinvointia sisäympäristöstä Mikä sisäilmasto-ongelma? Jari Latvala Ylilääkäri, Työterveyslaitos 11.4.2016 Jari Latvala Milloin sisäilmasto on kunnossa? HAVAITTU/MITATTU SISÄYMPÄRISTÖ Sisäilman laadussa

Lisätiedot

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun Kai Ryynänen Esityksen sisältöä Mikä ohjaa hyvää sisäilman laatua Mitä käyttäjä voi tehdä sisäilman laadun parantamiseksi yhteenveto 3 D2 Rakennusten sisäilmasto

Lisätiedot

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori pia.hirvikoski@oikeus.fi TYÖKOHDE Tattarantie 288 29250 Nakkila

Lisätiedot

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Laihian Lukio

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Laihian Lukio Ilmasta kerättävien näytteiden otto Laihian Lukio Kohde: Pinta-ala: Rakennusvuosi: Koulurakennus Rakennusala: Käyttötarkoitus: Koulu Länsitie 62 Tilavuus: 66400 Laihia Kerrosluku: 2 Näytteenoton tilaaja:

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Gymnasium Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Satamatie 15 90520 Oulu Liikelaitos Oulun Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Matias Pirttimaa TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Instaro Oy

Lisätiedot

Lehtisaaren koulukeskus

Lehtisaaren koulukeskus Lehtisaaren koulukeskus Sisäilmatutkimukset Simo Kinnunen Tuomo Kollanen Sisäilmatutkimus Lehtisaaren koulukeskukseen kuuluu 1964 rakennettu yläkoulurakennus A ja 1949 rakennettu alakoulurakennus B. Lisäksi

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Korjausten jälkeisten siivouksen vaikutus. Mari Turunen, Ulla Haverinen Shaughnessy, Anne Hyvärinen

Korjausten jälkeisten siivouksen vaikutus. Mari Turunen, Ulla Haverinen Shaughnessy, Anne Hyvärinen Korjausten jälkeisten siivouksen vaikutus Mari Turunen, Ulla Haverinen Shaughnessy, Anne Hyvärinen 16.11.2016 AVATER loppuseminaari 1 Korjausten jälkeinen siivous on tärkeä! Homevaurioituneissa rakennuksissa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/3 10.12.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/3 10.12.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) 3 Asunto Oy Kotkankatu 1 kuuleminen määräyksestä poistaa asuntoon Tivolitie 4 B 17 terveyshaitta HEL 2013-013664 T 11 02 02 02 Päätösehdotus Taloyhtiö Taustaa

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/21. Vastaanottaja: Göran Pertiö. Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Haapakyläntie 19, 03100 Nummela. Tutkimus pvm: 4.5.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/21. Vastaanottaja: Göran Pertiö. Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Haapakyläntie 19, 03100 Nummela. Tutkimus pvm: 4.5. Sivuja:1/21 Vastaanottaja: Göran Pertiö Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Haapakyläntie 19, 03100 Nummela Tutkimus pvm: 4.5.16 Raportointi pvm: 12.5.16 Läsnä olleet: Göran Pertiö ja

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ 70-1351. Peltoniemenkuja 1 Raportointipäivä 08.06.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ 70-1351. Peltoniemenkuja 1 Raportointipäivä 08.06.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Peltoniemenkuja 1 Raportointipäivä 08.06.2012 Työ 70-1351 KOHDE: TILAT: TILAAJA: Peltoniemenkuja 1 4, 01760 VANTAA Kytöpuiston koulun tiloissa toimivan hammashoitolan 2 kerroksen käytävä,

Lisätiedot

Suomussalmen kirkonkylän asuntola

Suomussalmen kirkonkylän asuntola Suomussalmen kirkonkylän asuntola Mannilantie 2A, 89800 Suomussalmi kk Kainuun AHA-asiantuntijat Oy Hanna Tertsunen 2 Sisällysluettelo 1. Kohteen ja toimeksiannon yleistiedot... 3 1.1. Kohde... 3 1.2.

Lisätiedot

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite 77.0709 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia 1/5. Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia. Vekaramänty päiväkoti

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia 1/5. Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia. Vekaramänty päiväkoti Homekoirakartoitusraportti 17.10.2016 Länsitie 73 A, Laihia 1/5 Homekoirakartoitusraportti Länsitie 73 A, Laihia. Vekaramänty päiväkoti Raportin sisältö: Lakeuden Homekoirat suorittaa homekartoituksia

Lisätiedot

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Lomake 1: Käyttäjäkysely 1. Kuinka kauan olette työskennelleet tässä rakennuksessa? 2. Missä huonetilassa työskentelette pääasiallisesti? 3. Työpisteenne sisäilman laatu: Oletteko

Lisätiedot

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI Työnumero:1272940 Kohde: Osoite: Myyrmäen Urheilutalo / Pukuhuoneet ja märkätilat kuntosalin kosteusvaurioituneen seinän linjassa Myyrmäenraitti 4 01600 VANTAA Yhteyshenkilö: Asiakaspalvelu

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Kohteen yleiskuvaus Tutkimuskohteena oli vuonna 1988 rakennetut kehitysvammaisille tarkoitetut palvelutalot

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. Korsontie 52 01450 Vantaa 1/6. Työnumero: 09187. Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8. www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330

KOSTEUSKARTOITUS. Korsontie 52 01450 Vantaa 1/6. Työnumero: 09187. Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8. www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330 1/6 KOSTEUSKARTOITUS Korsontie 52 01450 Vantaa Työnumero: 09187 Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8 www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330 Konalankuja 4, 00390 Helsinki puh: 0207 311 140 faksi: 0207

Lisätiedot

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Satakunnan Rakennekuivaus Oy 11-12.11.2015 Korjaamonkatu 5 28610 Pori Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Kohde: As Oy Kotivainio Tilaaja: Euran kunta / Rantanen Markus Kotivainiontie 3 Sorkkistentie

Lisätiedot

Hyvä, paha sisäilma. Merja Järvelä Thermopolis Oy

Hyvä, paha sisäilma. Merja Järvelä Thermopolis Oy Hyvä, paha sisäilma Merja Järvelä Thermopolis Oy Käsitteitä Sisäilma Rakenteiden rajaamalla alueella oleva ilma Sisäilmasto Sisäilman epäpuhtaudet Ilmastointijärjestelmä ja lämpöolosuhteet Sisäympäristö

Lisätiedot

TIIVESTELMÄ HAVAITUISTA ONGELMISTA

TIIVESTELMÄ HAVAITUISTA ONGELMISTA PAIJULAN KOULU Paijulan koulu Nousiaisten kunnassa. Alun perin rakennettu noin 1920 ja laajennus tehty 1970. Rakennuksen kerrosala on noin 528 m² ja huoneistoala noin 470 m². Rakennuksen arvioitu tilavuus

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Rakennusmateriaalinäytteen mikrobimääritys suoraviljelymenetelmällä Marja Hänninen, Maija Kirsi, Liisa Kujanpää, Outi Lindroos, Sirpa Rautiala ja Marjut Reiman 2 Mikrobikasvusto sisätiloissa

Lisätiedot

Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja

Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja Rekolanmäen Koulu Valtimotie 4, 01400 VANTAA Yhteystiedot Tilaaja: Tilaajan edustajat: Kouluisäntä: Päiväkodin johtaja: Vantaan Kaupunki Raimo Eklund, 040 588 6275,

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI, työno: 16058

KARTOITUSRAPORTTI, työno: 16058 Sivu 1 / 13 Vastaanottaja: Lounaismaan OP Kiinteistökeskus Oy Reima Hakala Sibeliuksenkatu 3 30100 FORSSA KARTOITUSRAPORTTI, työno: 16058 As Oy Forssan Nikkilän-Hovi Tyhjä liiketila (entinen ravintola

Lisätiedot

AVATER-hankkeen tuloksia/ homekorjauksen jälkeinen siivous & biosidit

AVATER-hankkeen tuloksia/ homekorjauksen jälkeinen siivous & biosidit AVATER-hankkeen tuloksia/ homekorjauksen jälkeinen siivous & biosidit Anne Hyvärinen, Dosentti THL, johtava tutkija, yksikönpäällikkö Korjausten jälkeinen siivous on tärkeä! Homevaurioituneissa rakennuksissa

Lisätiedot

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 24.05.16 10693 Pirttimäki Tommi 045 326 1711 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 9 32701 Huittinen sanna.paivaniemi@oikeus.fi TYÖKOHDE Antinkuja 2 27710 Köyliö

Lisätiedot

- Jani Alen, Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy

- Jani Alen, Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO: SAVILLA, talvi 2011 1/3 TARKASTUSMUISTIO Länsikatu 15 80110 JOENSUU 21. 2.2011 Juuan kunta, tekniset palvelut Ari Jaaranen Poikolantie 1 Kohde: Tilaaja: Teollisuuskiinteistö, SAVILLA

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 Yli-Vallintie (856), 61720 Yli-Valli Vapaa-ajan asunnon kuntokartoitus 25.11.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 2/8 Tilaus 12.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009. Hiekkaharjun vapaa-aikatilat Leinikkitie 36 01350 Vantaa

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009. Hiekkaharjun vapaa-aikatilat Leinikkitie 36 01350 Vantaa LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009 Leinikkitie 36 01350 Vantaa usraportti 23.5.2009 Sisällys 1 Kohteen yleistiedot... 3 1.1 Kohde ja osoite... 3 1.2 Tutkimuksen tilaaja... 3 1.3 Tutkimuksen tavoite... 3 1.4

Lisätiedot

Raportti Työ No:

Raportti Työ No: Sivu 1 / 10 Asunto Oy Hopeakartano SKH isännöinti Oy Tekninen Isännöitsijä Toni Sundberg Beckerintie 8 00410 HELSINKI Raportti Työ No: 759-1418 Kohde: Työ No: Asiakas Asunto Oy Hopeakartano Malminkartanonaukio

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely (1 /19; liiteosa 2 ss.) PCpohja: Pessi, 2015 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy/Mari Lehtonen Apilakatu 10,

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA2013-1 Thermopolis Oy Merja Järvelä Valtuustontie 2 62100 Lapua TULOSRAPORTTI KOHDE: Knuuttilan päiväkoti, Seinäjoki NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, 2.1.2013

Lisätiedot

VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, pinta Perusmuurin päällä Rossin päällä

VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, pinta Perusmuurin päällä Rossin päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 04.06.15 9705 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto Pl 9 32701 HUITTINEN TYÖKOHDE As Oy Kauttuan Vanha Kartano Mikolanmäentie 1 as

Lisätiedot