Kirjaa asettamasi IP:t edellisen päivän verkkotopologia kuvaan ja salasanat edellisen päivän salasanalistaan.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirjaa asettamasi IP:t edellisen päivän verkkotopologia kuvaan ja salasanat edellisen päivän salasanalistaan."

Transkriptio

1 Versio 2.0 VAASAN TAITURI OY Kirjaa asettamasi IP:t edellisen päivän verkkotopologia kuvaan ja salasanat edellisen päivän salasanalistaan. Käyttäjämäärän kasvettua ei yhdessä palvelimessa riittänyt enää suorituskyky. Lisenssikulujen säästämiseksi yritykseen kuitenkin hankittiin uusi Linux-palvelin, jolla halutaan jakaa Web sivujen kuormaan ja siihen halutaan ottaa varmuuskopiot Windows palvelimelta. Palvelin toimitettiin kuitenkin tyhjänä, joten sinun tulee asentaa siihen Debian 4.0. Koska yrityksen sivustot ovat kohtuullisen suosittuja, niin he haluavat, että kuorma jakautuu suhteellisen tasaisesti Windows ja Linux palvelimen välillä. Koska sivuston tulee olla aina samanlainen riippumatta siitä, että kumpaan palvelimeen asiakas saa yhteyden, niin päätät jakaa sivuston hakemiston Windows palvelimella ja ottaa siihen yhteyden CIFS-protokollaa käyttäen. Web palvelimeksi on valittu Apache 2. Asiakas haluaa myös, että Linux palvelin huolehtii yrityksen intranet sivustosta. Intranet sivuston osoitteeksi asiakas on suunnitellut Koska kyseessä on yrityksen intranet sivusto tulee siihen olla sallittu pääsy vain yrityksen omalta verkkoalueelta. Asiakas haluaa että sivuilla toimii PHP, joten sinun tulee tehdä päivämäärä ja kellonaika sivuille käyttäen PHP:tä. Intranet sivun tulee olla seuraavanlainen: Title: "Vaasan Taituri Oy - Intranet" Sisältö: "Intranet rakenteilla. Nyt on [päivämäärä & kellonaika tähän]." Linux-palvelimen tulee toimia myös kilpailijax.vaasantaituri.local domainin vara DNS palvelimena siltä varalta, että Windows palvelimella oleva DNS palvelin ylikuormittuu. Yritys haluaa, että sekä Windows, että Linux-palvelimella olevat tiedot varmuuskopioidaan. Tämä toteutetaan niin, että tiedot varmuuskopioidaan Windows-palvelimelta Linux-palvelimelle ja Linux-palvelimelta Windowspalvelimelle. Varmuuskopioitavia tietoja ovat: käyttäjien & osastojen hakemistot Windowsissa. Linuxissa /etc/bind9 ja /etc/apache2 kansiot. Windows-palvelimelle Linuxin varmuuskopioiden tulisi tallentua hakemistoon: D:\backup\LINUXSERVERINNIMI\VUOSI\VIIKKO\etcnallaolevanhakemistonnimi.tar.gz, (Esim. D:\backup\SRV820LNX\2009\12\bind9.tar.gz) Linux-palvelimelle Windowsin varmuuskopioiden tulisi tallentua hakemistoon /backups/windowsserverinnimi/vuosi/viikko/users_tai_ous/ (Esim. /backups/srv9342k3/2009/03/users/matti/) Sivu 1 (3)

2 Versio 2.0 Varmuuskopiot tulee ottaa Windowsin puolen tiedostoista joka viikon perjantai klo 23:34. Linuxin puolen tiedostoista ne tulee ottaa joka viikon keskiviikko klo 02:03. Lisäksi ajetaan seuraavat varmuuskopiot joka tunti 19 yli: Linuxissa /root ja /home hakemistot Windowsissa intranet sivuston hakemisto Windows-palvelimelle Linuxin varmuuskopioiden tulisi tallentua hakemistoon: D:\backup\LINUXSERVERINNIMI\TUNTI\hakemistonnimi.tar.gz, (Esim. D:\backup\SRV820LNX\01\root.tar.gz) Linux-palvelimelle Windowsin varmuuskopioiden tulisi tallentua hakemistoon /backups/windowsserverinnimi/tunti/intranet/ (Esim. /backups/srv9342k3/01/intranet/) Levytilan säästämiseksi ennen nauhakirjaston hankkimista ennen jokaista varmuuskopiota tulee poistaa 3 viikkoa vanhemmat varmuuskopiot viikottain varmistettavista ja 3h vanhemmat varmuuskopiot tunneittain varmuuskopioitavista. Tietoturvan lisäämiseksi ja käyttäjien ihmetyksen vähentämiseksi varmuuskopiokansioiden jaoista halutaan tehdä ns. piilojakoja. Etähallintaa varten Linux-palvelimelle tulee asentaa myös SSH palvelu. Tietoturvasyistä SSH-palvelun tulisi kuunnella porttia ja root-käyttäjän kirjautuminen SSH:n kautta tulee olla estetty. Myöskin tunnelointi SSH:n kautta tulee olla estetty. Yrityksen siivooja oli kuullut serkultansa että Linux palvelimeen voi lisätä myös verkkotulostimia. Hän oli kertonut tästä toimitusjohtajalle, joka halusi tietää että onko se mahdollista. Sinun tulee nyt todistaa toimitusjohtajalle että verkkotulostimen asennus onnistuu. Siirrä Windows palvelimella oleva tulostinjako Linux palvelimelle ja varmista, että tulostukset toimivat edelleen työasemissa. Sivu 2 (3)

3 Versio 2.0 Sivu 3 (3)

4 Versio 1.1 VAASAN TAITURI OY Työskentelet Tepon Tuki ja Turva Oy nimisessä yrityksessä IT-asiantuntijana. Vaasan Taituri Oy on ulkoistanut IT-palvelunsa teille. Olet toteuttanut heille uuden IT-ympäristön. Nyt asiakas kuitenkin haluaa, että dokumentoit ympäristön jonka olet heille toteuttanut ja suunnittelet valmiiksi miten heidän ympäristöön tulisi seuraavaksi kehittää, jotta asiakas pystyy varaamaan ensi vuodelle riittävän IT-budjetin. Tästä syystä sinun tulee tehdä karkea arvio ajan käytöstäsi kilpailussa sekä arvioida, että kuinka paljon suunnittelemasi asennukset tulisi viemään aikaa. Laitteistoista ja ohjelmistoista asiakas pyytää myöhemmin tarjoukset, kunhan sinä olet määrittänyt millaisia hankintoja he tarvitsevat. Asiakas haluaa, että dokumentoit kaikki muut asetukset joita asiakkaan verkkoon määritellyt, sekä liität mukaan täydennetyn verkkotopologian kuvan. Sinun tulee kuitenkin ottaa huomioon, että toimitusjohtaja joka raporttiasi lukee ei ymmärrä teknisten asioiden päälle kovinkaan paljoa, mutta toisaalta jos joku rakentamistasi järjestelmistä lakkaa toimimasta tulee dokumentaatiostasi löytyä riittävän tarkasti määriteltynä asetukset joita olet tehnyt, jotta joku muu pystyy ne korjaamaan. Toimitusjohtaja on jutellut serkkunsa kanssa joka tullut siihen tulokseen, että heidän yrityksessään ei ole tietoturva-asiat nykyisten suositusten mukaiset. Tästä syystä sinun tulee suunnitella yrityksen tietoturvapolitiikka ja määritellä millaisia hankintoja se edellyttää. Toimitusjohtaja haluaisi myös pystyä kotonaan ollessaan käyttämään yrityksen palvelimella olevia dokumentteja, kuitenkaan vaarantamatta yrityksen sisäverkon tietoturvaa, joten sinun tulee ottaa tämä huomioon suunnitelmassasi. Toimitusjohtaja on myös löytänyt internetistä ohjelmiston nimeltään Microsoft Baseline Security Analyser. Käy yrityksen tietokoneet sillä läpi ja ota sen ilmoittamat puutteet huomioon dokumenttia kirjoittaessasi. Yritys on myös hankkimassa reitittävää palomuuria lähitulevaisuudessa. Huomio suunnitelmassa myös se mitä kaikkea liikennettä palomuurin tulisi päästää läpi ja mitä estää. Sivu 1 (1)

5 Versio 1.2 VAASAN TAITURI OY Vaasan Taituri Oyssä on vieraillut tietoturvakonsultti joka on kertonut yritykseltä puuttuvan keskitetty virustorjunta/palomuuri ratkaisu. Yritys on nyt palkannut sinut asentamaan heille ko. systeemin. Ohjelmistoiksi on hankittu F-Secure Policy Manager, F-Secure Client Security ja F-Secure Anti-Virus for Windows Server. Ohjelmistot on ladattu valmiiksi F-Securen verkkopalvelusta jaettuun levyresurssiin: \\ \Vaasan Taituri Oy\F-Secure\ Käytettävissä oleva ohjelmistodokumentaatio on samassa jaossa kuin itse ohjelmistot. Hallintapalvelimeksi on suunniteltu käytettävän Linux palvelinta. Hallintapalvelimen työasemia palvelevaksi portiksi halutaan 81. Hallintakonsolin palvelinportiksi halutaan 8090 ja webraportoinnin palvelinportiksi Raportointipalveluun tulee olla pääsy vain Policy Manager palvelimelta sekä pomon kannettavalta. Policy Managerin ylläpitäjän salasanaksi valitaan F-Secure Ympäristön pystytyksen ja testauksen ajaksi halutaan työasemien pollausväli laskea 30 sekunttiin. Tämä tullaan myöhemmin nostamaan suuremmaksi, mutta asiakas osaa tehdä sen itse, kunhan on todennut järjestelmän toimivaksi. Policy Managerin policy domain rakenne tulee olla toteutettu niin, että sitä on helppo ja looginen hallita. Työasemien etähallintaa varten tulee RDP olla sallittu kaikkiin yrityksen työasemiin Windows palvelimelta, mutta ei kuitenkaan muualta verkosta. IT porukka tarvitsee välillä jakaa tiedostoja toisille koneille, joten heidän koneillaan tulee olla mahdollisuus jakaa tiedostoja ja tulostimia muille sisäverkon koneille. Asiakas haluaa, että jos jonkun koneen F-Secure client ei ole saanut päivityksiä kymmeneen päivään tulee se eristää muusta verkosta siksi aikaa, jotta se päivittää itsensä. Asiakas haluaa myös, että käyttäjät eivät saa pystyä sammuttamaan reaaliaikaista virustorjuntaa eikä palomuuria. Koska internet sivustoilla on nykyään sen verran paljon erinäköisiä tietoturvahyökkäksiä haluaa asiakas, että kaikissa yrityksen työasemissa on WWW-liikenteen tarkastus päällä. Jotta yrityksen mikrotuki osaa asentaa yrityksen uusiin työasemiin virustorjuntaohjelmiston tulee sinun luoda tästä valmiiksi määritelty asennuspaketti yrityksen palvelimen verkkojakoon. Asiakas ei ymmärrä virustorjuntaohjelmistoista paljoakaan joten sinun tulee muistaa tehdä myös muut tarpeelliset määritykset/asennukset joita asiakas ei ole muistanut sinulta pyytää. Sivu 1 (2)

6 Versio 1.2 Asiakas haluaa, että sinä myös testaat, että edellä asentamasi sovellukset toimivat. Voit käyttää tähän eicar.org osoitteesta löytyvää testivirusta. Lisäksi asiakas haluaa, että sinä jätät asennusten lopuksi Policy Manager palvelimelta auki Policy Manager Consolin ja sieltä hälytysnäkymän sekä pomon kannettavalle tietokoneelle auki F-Secure Web Reporting sivun jotta asiakas näkee miten niistä katsotaan koneilta tulleita hälytyksiä. KISATEHTÄVÄT TARJOSI: Sivu 2 (2)

7 Versio 2.1 VAASAN TAITURI OY Työskentelet Tepon Tuki ja Turva Oy nimisessä yrityksessä IT-asiantuntijana. Vaasan Taituri Oy on ulkoistanut IT-palvelunsa teille ja sinun tulisi suunnitella ja toteuttaa heille uusi IT-ympäristö. Asiakkaan toimitilat sijaitsevat pienessä yrityskeskuksessa, jossa on jo valmiiksi Internet-yhteys talon puolesta. Kuitenkaan Internet-yhteyden tarjoaja Asile Oy ei ole saanut yhteyttä vielä toimitettua ja arvioitu asennusaika on ensi vuoden puolella. Käytössäsi on kaksi (2) kappaletta pöytäkoneita ja yksi (1) kannettava tietokone. Asiakkaalla on jo valmiiksi asennettu Windows 2003 R2 -palvelin toisessa pöytäkoneessa. Tämän palvelimen IP-osoite tulee olla 10.0.X.10. (X on kilpailijanumerosi) Yrityksessä jossa työskentelet on ollut muutamia perussääntöjä joita on sovellettu myös asiakkaiden ympäristöissä: 1. Koneiden nimeämiskäytäntö koostuu kolmesta osasta: laitteiston identifiointi (PC pöytäkoneilla, LT kannettavilla tietokoneilla ja SRV palvelimilla), koneen järjestysnumero (muotoa 001) sekä käyttöjärjestelmä (XP, VIS, 2K3, LNX) Esimerkki. LT001LNX 2. Salasanojen tulee täyttää Domain Policy vaatimukset. 3. IT-Ympäristö dokumentoidaan ja kaikki salasanat kirjoitetaan varmaan talteen. 4. Viiden väärän salasanan jälkeen käyttäjätunnus lukitaan 10 minuutiksi. Sinun tulee asentaa verkkotopologiassa näkyvät roolit Windows palvelimeen. Active Directoryn:n tietokannat sekä lokitiedostot tulee sijoittaa palvelimen D: -osiolle. Toimialueen nimi tulee olla kilpailijax.vaasantaituri.local (X on kilpailijanumerosi). Asiakkaan ympäristössä ei ole vanhempia koneita kuin XP, joten sinun tulee ottaa tämä huomioon asennuksissasi. Verkkoon liitettävien koneiden tulee saada automaattisesti verkon asetukset ja IP alueelta: 10.0.X X.200. Asiakkaan toivomuksena oli että jokainen käyttäjä saa automaattisesti yrityskeskuksessa olevan verkkotulostimen oletustulostimeksi. Tulostin tulee olla jaettu nimellä PR00X (X on kilpailijanumerosi). Toimialueessa tulee jakaa kannettavat tietokoneet ja pöytäkoneet omiin organisaatio ryhmiin. Samoin käyttäjien hallinta tulee olla mahdollisimman helppoa. Käyttäjätunnukset tulee olla muotoa etunimi.sukunimi. Käyttäjätietokannasta tulee löytyä seuraavat käyttäjät ja tiedot: Aalto Albert Markkinointijohtaja Myynti Elomaa Erkki Johtaja IT Halminen Hanna Toimistopäällikkö Johto Huhtala Hannu Myyjä Myynti Jaakkola Jani Myyntipäällikkö Johto Taitaja Teppo Toimitusjohtaja Johto Tunari Teijo Asiakaspalvelupäällikkö Myynti Suutari Seija ATK-lähitukihenkilö IT Asiakas on ostanut uuden kannettavan tietokoneen, jossa ei ollutkaan käyttöjärjestelmää valmiiksi asennettuna. Sinun tulee asentaa tähän Windows Vista. Tämä kone tulee nimetä normaalisti yrityksesi nimeämiskäytännön mukaisesti. Toimitusjohtaja haluaa että hänen kannettava tietokoneensa saa aina automaattisesti IP-osoitteen 10.0.X.80. Koneen pitää käynnistyä normaalisti ja siihen tulee löytyä kaikki ajurit. Sivu 1 (5)

8 Versio 2.1 Toimialueen vaatimuksia. Huomaathan, että näiden asetusten tulee periytyä kaikkiin toimialueeseen myöhemmin lisättäviin työasemiin ja palvelimiin. Domain Administratorin tunnus tulee nimetä MegaMan nimiseksi. Johdolla on käytössä omalla kotiasemalla 500mb. Myynnillä 300mb ja IT:llä rajoittamaton. Käyttäjät eivät saa päästä toisten käyttäjien omiin kansioihin. Eri osastot eivät saa päästä toisten osastojen kansioihin. Kaikissa toimialueen koneissa tulee olla pakotettuna Windowsin palomuuri pois päältä. Myynnin henkilöt eivät saa päästä vaihtamaan taustakuvaa, eikä saa muuttaa asetuksia ohjauspaneelista. IT:n työntekijöille tulee automaattisesti latautua työpöydälle pikakuvake ohjelmaan, jolla he voivat tarvittaessa resetoida käyttäjien salasanoja. Seija Suutarilla tulee olla jokaiseen työkoneeseen paikallisen järjestelmävalvojan oikeudet. Hänellä ei kuitenkaan saa olla palvelinten hallintaoikeuksia. Koska Teijo Tunari on tehnyt toimitusjohtajan mielestä liikaa ylitöitä, hän saa olla koneella kirjautuneena ainoastaan 8:00-20:00 välisenä aikana. Mikäli hän ylittää ajan, tulee hänet automaattisesti kirjata ulos. Jokaiseen käyttäjäryhmään tulee tehdä yksi käyttäjämalli, josta voi kopioida käyttäjän kun lisätään uusia käyttäjiä käyttäjätietokantaan. Kaikille kannettaville tietokoneille tulee asentua ryhmäkäytäntöjen mukana Mozilla Firefox. Huomioi myös, että Firefoxissa tulee toimia myös Javaa tai Flashia käyttävät sivustot. Yrityksen kotisivu tulee olla kaikkien Internet selainten aloitussivuna. Kaikkien jakokansioiden tulee sijaita D: -osiolla ja niistä tulee ottaa varmistukset joka keskiviikkona kello 16:30 palvelimen C: -osiolle Backup kansioon. Palvelimen Event Vieweriin tulee tallentua sallitut ja virheelliset kirjautumisyritykset. Henkilökunnalle pitää automaattisesti yhdistyä seuraava levyasemat: Johto Myynti IT H: Käyttäjille oma kotikansio H: Käyttäjille oma kotikansio H: Käyttäjille oma kotikansio J: Johdon yhteinen asema M: Myynnin yhteinen asema I: IT:n yhteinen asema Y: Henkilökunnan yhteinen Henkilökunnan yhteinen Henkilökunnan yhteinen Y: Y: asema asema asema Asiakkaan Internet-sivuille tulee päästä osoitteesta Tee sivuille yksinkertainen sivu jossa lukee On helppoa kun osaa ja kirjoita vielä oma nimesi sivulle. Yrityskeskuksella on käytössä myös oma DNS-palvelin, joka tulee määrittää fordwarderiksi palvelimelle. Yrityskeskuksen palvelimella on jokaiselle yritykselle oma tiedostokansio. Vaasan Taituri Oy:llä on siellä joitakin tiedostoja, joita IT on sinne laittanut. Mikäli koet tarvitsevasi joitakin tiedostoja, käy ensin varmistamassa palvelimelta että löytyykö sieltä. Jako on tehty yrityskeskuksen palvelimelle Vaasan Taituri Oy kansioon. Sinun tulee kirjata ylös kaikki käyttämäsi tunnit laskutusta varten. Siitä tulee ilmetä että mitä teit ja kauanko siihen kului aikaa puolen tunnin tarkkuudella. Tee tämä kannettavalla tietokoneella ja tallenna se koneen C:n - juureen nimellä tunnit_x (X on kilpailijanumerosi). Kannettavalle tietokoneelle tulee asentaa Outlook Yrityskeskuksen palvelimelta löytyy asiakkaiden tunnukset ja sinulle on tehty myös testitunnus. Koska et lakisyistä saa mennä toisen käyttäjän sähköpostiin, Sivu 2 (5)

9 Versio 2.1 testaat sitä omilla tunnuksillasi. Sähköpostiosoitteesi on ja salasana on QwertyX (X on kilpailijanumerosi). Sinun tulee vaihtaa sähköpostin salasana ja kirjata se ylös salasanalistaan. Huomaathan kuitenkin, että Outlookin tulee löytää sähköpostipalvelin automaattisesti riippumatta millä tunnuksilla kannettavaan kirjaudutaan. Epäselvistä asioista voit esittää kysymyksiä asiakkaalle. Huomaa kuitenkin, että asiakas ei ymmärrä teknisten asioiden päälle mitään joten sinun tulee huomioida tämä kysymyksissäsi. Tuomarit ilmoittavat myöhemmin kuka toimii yrityksen toimitusjohtaja. Sivu 3 (5)

10 Versio 2.1 Kuvastava verkkotopologia asiakkaan IT-ympäristöstä. Sinulla on käytössäsi 10.0.X.0/24 verkkoalue, jossa X on sinun kilpailijanumerosi. Täytä puuttuvat kohdat selkeällä käsialalla. Asiakkaalla on käytössä myös Webmail, jonka osoite on Sivu 4 (5)

11 Versio 2.1 SALASANALISTA Kirjoita salasanasi tähän ylös selkeällä käsialalla. Vain yksi kirjain per ruutu: Domain Administrator: Local Administrator: Access Point management: WPA-PSK: Linuxin Root: Sähköposti: Teijo Tunari: Seija Suutari: HUOM! Mikäli salasanasta ei saa selvää, saatat menettää useita pisteitä! Sivu 5 (5)

12 PIKATAIVAL Versio 1.0 VERKON PIKATAIVAL Tehtävänäsi on konfiguroida langaton tukiasema Tepon tuki ja turva Oy yritykselle tehtävän verkkotopologian mukaisesti. Tukiaseman tehtävänä on toimia sekä kytkimenä että langattomana tukiasemana yrityksen verkossa. Koska yrityskeskuksessa on niin paljon langattomia verkkoja, tulee tukiaseman lähetystehot laskettava minimiin, kanava tulee olla 11 sekä suojattava langaton verkko. Tämän lisäksi verkon SSID tulee nimetä nimellä TaitajaX (X on kilpailijanumerosi), eikä se saa olla näkyvissä. Koska Yrityskeskukselta on saatu lupa langattomien verkkojen asentamiseen 15 minuutiksi, tulee tämä tehtävä suorittaa siinä ajassa. Sivu 1 (1)

7.3.2009 Versio 2.1. Käyttäjätunnukset tulee olla muotoa etunimi.sukunimi. Käyttäjätietokannasta tulee löytyä seuraavat käyttäjät ja tiedot:

7.3.2009 Versio 2.1. Käyttäjätunnukset tulee olla muotoa etunimi.sukunimi. Käyttäjätietokannasta tulee löytyä seuraavat käyttäjät ja tiedot: VAASAN TAITURI OY Työskentelet Tepon Tuki ja Turva Oy nimisessä yrityksessä IT-asiantuntijana. Vaasan Taituri Oy on ulkoistanut IT-palvelunsa teille ja sinun tulisi suunnitella ja toteuttaa heille uusi

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1 Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005 Kilpailijan numero allekirjoitus nimen selvennys Sivu 1 Tietokoneet ja verkot PÄIVÄ 2: Yrityksen palvelimen ja työasemien asentaminen ja konfigurointi sekä turvallisen

Lisätiedot

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ PÄIVÄ 2 W2K3 serverin asennus Yritykseen on hankittu palvelin (eilinen työasemakone), johon tulee asentaa Windows 2003 server. Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida se. Tee

Lisätiedot

TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ. Osio 1 TIETOKONEEN RAKENTAMINEN STANDARDIOSISTA

TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ. Osio 1 TIETOKONEEN RAKENTAMINEN STANDARDIOSISTA TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ Osio 1 TIETOKONEEN RAKENTAMINEN STANDARDIOSISTA Tehtävänäsi on koota tietokone. Emolevy on valmiiksi kotelossa ja prosessorin päällä on valmiisi hopeatahnaa. Tarkista, että

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 1, keskiviikko 25.1.2005. Kilpailijan numero. Server 2003 Administrator. XP pro Järjestelmänvalvojan

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 1, keskiviikko 25.1.2005. Kilpailijan numero. Server 2003 Administrator. XP pro Järjestelmänvalvojan Kilpailupäivä 1, keskiviikko 25.1.2005 Kilpailijan numero allekirjoitus nimen selvennys Kirjoita työn edetessä tähän selvällä käsialalla Server 2003 Administrator XP pro Järjestelmänvalvojan Langattoman

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER V ympäristö. Tehtäväsi on asentaa tarvittavat virtuaalikoneet, sekä konfiguroida ne ja verkkolaitteet, tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään Yleinen ohjeistus tehtävään Yleiset ohjeet: Jollei muuten ohjeisteta, käytä aina salasanana Qwerty7 Tämä salasana on myös käyttäjän salasana valmiiksi asennetuissa palvelimissa, ellei muuta mainita. Palvelimien

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Windows Palvelimen asennus ja konfigurointi Linux palvelimen asennus

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1 Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005 Kilpailijan numero allekirjoitus nimen selvennys Sivu 1 Tietokoneet ja verkot PÄIVÄ 2: Yrityksen palvelimen ja työasemien asentaminen ja konfigurointi sekä turvallisen

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään.

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään. Yleinen ohjeistus Windows tehtävään. Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö. Tehtävänäsi on importata/asentaa vaadittavat palvelimet ja työasemat sekä konfiguroida nämä tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA!

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA! LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA! Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name Objective ing Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1 Sub Criterion SRV01 palvelin Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 08-04-2014 09:35:59 Entry Lock 08-04-2014 19:36:30 O1 0.50 Palvelimen

Lisätiedot

Yleistä tietoa Windows tehtävästä

Yleistä tietoa Windows tehtävästä Yleistä tietoa Windows tehtävästä Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida yrityksen Windows ratkaisuihin perustuva ITympäristö. Käytä salasanana Qwerty123, jos ei ole muuta pyydetty. Käytössäsi on Hyper-V

Lisätiedot

TIETOKONEET JA VERKOT. 15.5.2013 v.1.4

TIETOKONEET JA VERKOT. 15.5.2013 v.1.4 Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa erityisesti kotimaassaan ja tällä kertaa Joensuuhun. Paten Bitti tuottaa sovelluksia pääasiallisesti

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Taitaja-tehtävään Windows

Yleinen ohjeistus Taitaja-tehtävään Windows Kilpailijan nimi: 2018 TAMPEREEN FINAALIN WINDOWS-tehtävä 1. tehtäväosa klo 10-14 Yleinen ohjeistus Taitaja-tehtävään Windows Yleiset ohjeet Lue aluksi kaikki tehtävät huolellisesti ja mieti, missä järjestyksessä

Lisätiedot

Marianna tulee hakemaan standardin mukaisesti tehdyn työasemakaapelin sinulta kymmenen minuutin kuluttua.

Marianna tulee hakemaan standardin mukaisesti tehdyn työasemakaapelin sinulta kymmenen minuutin kuluttua. 25.4.2010 v1.35 PIKATAIVAL IT- suunnittelija Marianna tarvitsee pikaisesti oman koneensa verkkoon. Hänellä ei kuitenkaan ole verkkokaapelia kun muutossa ovat kaikki kadonneet. Marianna inhoaa pitkiä kaapeleita,

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö, sekä kolme virtuaalikonetta. Tehtäväsi on importata nämä virtuaalikoneet ja konfiguroida ne, sekä verkkolaitteet,

Lisätiedot

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI Käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen asentaminen ja konfigurointi Pe 13.30-16.30

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta.

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta. Tehtävänanto - Asenna ja testaa LAMP - Aiheuta vähintään 3 virhettä ja analysoi lokista - Tee nimipohjainen virtuaalipalvelin, joissa toimii myös www. (Karvinen, T. 23.09.2013) Työympäristö Tein tehtävän

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto RESTON IT- YMPÄRISTÖ Mika Siiskonen Tietohallinto resto_it_opiskelijat.docx 1 / 4 Sisällys 1. Tietokoneet... 2 2. Palvelut... 2 2.1. Tietokoneiden ohjelmat... 2 2.2. Savonian tarjoamat palvelut... 2 2.3.

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi)

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) Sisällysluettelo 1 erasmartcard 3 2 erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus 4 2.1 Ennen asennusta 4 2.2

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

Kytkentäopas. Tuetut käyttöjärjestelmät. Tulostimen asentaminen. Kytkentäopas

Kytkentäopas. Tuetut käyttöjärjestelmät. Tulostimen asentaminen. Kytkentäopas Sivu 1/5 Kytkentäopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 8 Windows 7 SP1 Windows 7 Windows Server 2008

Lisätiedot

Tarkistusohjeet ja arviointi / Windows:

Tarkistusohjeet ja arviointi / Windows: Tarkistusohjeet ja arviointi / Windows: Palvelimet tullaan asentamaan virtuaalikoneina Hyper-V:hen. Anna Windows palvelimelle joenetsrv01 2 Gt keskusmuistia. Virheenkorjaava keskusmuisti on kuitenkin arvokasta.

Lisätiedot

Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Manager 2007. Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS

Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Manager 2007. Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS IT Education Center Agenda Yleistä työasemien hallinnasta Työasemien hallinta

Lisätiedot

lomake 6 Taitaja 2005 Osio Osion kuvaus Pisteosuus Päivä 1 Päivä 2 Päivä 3 Päivä 4 Yhteensä Allekirjoitukset

lomake 6 Taitaja 2005 Osio Osion kuvaus Pisteosuus Päivä 1 Päivä 2 Päivä 3 Päivä 4 Yhteensä Allekirjoitukset lomake 6 Osio Osion kuvaus Pisteosuus Päivä 1 Päivä 2 Päivä 3 Päivä 4 Yhteensä A Kaapelointi ja laitekaapin asennus B Windows palvelimen asennus ja konfigurointi C Työaseman asennus ja konfigurointi D

Lisätiedot

2. päivä ip Debian Linux

2. päivä ip Debian Linux 2. päivä ip Debian Linux Internet yhteys on vihdoin toimitettu. Yritys haluaa kuitenkin, että heidän internet liikenteensä kulkee palomuurin läpi. Yritys on ostanut tähän tarkoitukseen esiasennetun palvelimen

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (14) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Asennusohje Toukokuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 3 1.1..NET Framework 4.0... 3 1.2. Palvelimen Internet

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Järjestelmänvalvontaopas

Järjestelmänvalvontaopas Järjestelmänvalvontaopas Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800 646 4633 (800-MiniMed) 818 576 5555 www.minimed.com Edustaja EU:n alueella Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen Alankomaat

Lisätiedot

Liitä tämä yhteinen osio näkymään pysyvästi /data hakemistona.

Liitä tämä yhteinen osio näkymään pysyvästi /data hakemistona. Perjantai 22.01.2004 klo 14.30-17.00 Tehtävä 5 Linuxin asennus Xp:n rinnalle Tehtävänäsi on asentaa Linux RH 7.3 rinnakkaiseksi käyttöjärjestelmäksi siihen tietokoneeseen, jossa on nyt Windows Xp. Käynnistettäessä

Lisätiedot

Visma GATEWAY INSTALLER. asennusopas

Visma GATEWAY INSTALLER. asennusopas Visma GATEWAY INSTALLER asennusopas 1 Sisällys Tietoa dokumentista...3 Tuetut käyttöjärjestelmät...3 GATEWAY INSTALLER sovelluksen itselatausohjelma...3 GATEWAY INSTALLER sovelluksen suorittaminen...4

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

PS. Suosittelen tutustumaan myös DHCP-palveluun, joka on erittäin kätevä Linux-palvelimella.

PS. Suosittelen tutustumaan myös DHCP-palveluun, joka on erittäin kätevä Linux-palvelimella. TIETOKONE JA VERKOT SEMIFINAALI OSA 1 22.11.2010 v. 1.04 Taitajattaret Oy on uusi yksityinen Jyväskyläläinen tanssioppilaitos, joka kouluttaa nuoria tanssijoita maailman huipulle. Taitajattaret Oy on perustanut

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Bitnami WordPress - Asenna WordPress koneellesi. Jari Sarja

Bitnami WordPress - Asenna WordPress koneellesi. Jari Sarja WordPress - Asenna WordPress koneellesi Jari Sarja jari.sarja @otavanopisto.fi 2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 n Wordpress... 3 1.2 Edut ja haitat... 3 2 WordPressin Asennus bitnamilla...4 2.1

Lisätiedot

AutoFutur / KoneFutur asennus verkkojärjestelmän työasemakoneelle. Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat

AutoFutur / KoneFutur asennus verkkojärjestelmän työasemakoneelle. Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat AutoFutur / KoneFutur asennus verkkojärjestelmän työasemakoneelle Päivitetty 30.7.2009 Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat Tällä ohjeella asennat AutoFutur tai KoneFutur työasema-asennuksen.

Lisätiedot

Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) EDUPOLI ICTPro1 9.11.2013

Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) EDUPOLI ICTPro1 9.11.2013 pepe.local Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) SISÄLLYSLUETTELO pepe.local... 1 Virtuaalisoitu ympäristö... 2 SRV1... 2 Forest ja organisaatio... 3 DHCP... 6 IIS... 7 SRV2... 9 Policy Manager server... 9

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013 Virtualisointi Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO Virtualisointi... 2 Virtualisointiohjelmia... 2 Virtualisointitapoja... 2 Verkkovirtualisointi... 2 Pertti Pennanen DOKUMENTTI 2 (5) Virtualisointi

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa 12.9.2011 Osa 1: Perustietoa verkosta Asuntoloiden sisäverkko on yhdistetty Internettiin NATtaavalla

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Sähköpostilaatikoiden perustaminen

Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen ja hallinnointi tapahtuu oma.kaisanet.fi-sivuston kautta. Palveluun kirjautuminen tapahtuu menemällä osoitteeseen https://oma.kaisanet.fi.

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Directory Information Tree

Directory Information Tree IP-osoite / Host taulu, jossa neljä 8 bit lukua esim. 192.168.0.10/24, unix, linux, windows windows\system32\drivers\etc DNS (Domain Name System), muuttaa verkkotunnuksen IPosoitteeksi. X.500 perustuu

Lisätiedot

NT4.0 palvelin- ja Windows 2000 työasemaasennus

NT4.0 palvelin- ja Windows 2000 työasemaasennus NT4.0 palvelin- ja Windows 2000 työasemaasennus ja konfigurointi Sivu 2 SUORITTAJAN OSA 1. Yleistä Kokeen suorittamiseen on varattu aikaa n. 4 tuntia. Kyseisessä ajassa tulee tehtävä suorittaa kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Alfa-ohjelmat, verkkoasennus, asennusohje 2006 syyskuu. Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE. Verkkoasennus-CD, versio 1.25. Kielioppi & kirjallisuus

Alfa-ohjelmat, verkkoasennus, asennusohje 2006 syyskuu. Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE. Verkkoasennus-CD, versio 1.25. Kielioppi & kirjallisuus 2 Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE Verkkoasennus-CD, versio 1.25 Kielioppi & kirjallisuus Oppikirja ja Harjoituskirja englanti, ruotsi, saksa, ranska, suomi Harjoituskirjojen tasot: 1, 2 ja 3 Alfa-aihepiirisanasto

Lisätiedot

Ohje Hosted.fi SharePoint

Ohje Hosted.fi SharePoint Ohje Hosted.fi SharePoint Käyttöönotto 09.05.2011 Anvia Hosting Oy Urho Kekkosen katu 4-6 A 00100 Helsinki Puhelin 0207 7682 00 Fax 0207 7682 01 Y-tunnus 1666661-6 Kotipaikka: Helsinki www.anvia.fi Dokumentin

Lisätiedot

FINAALI 5.5.2011 1.42

FINAALI 5.5.2011 1.42 5.5.2011 1.42 Työskentelet yrityksessä nimeltä Marjamanni Oy, joka toimittaa IT-palveluja eri asiakkaille. Myyntijoukkonne ovat juuri myyneet uuden julkisen referenssin TatuAudio nimiselle yritykselle

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö. Muista myös nimetä palvelimet oikein! Yleiset ohjeet: Jollei muuten ohjeisteta, käytä oletussalasanaa Qwerty7

Lisätiedot

Tietokone ja verkot 24.1.2005

Tietokone ja verkot 24.1.2005 TEHTÄVÄ 1 1 (4) 1 VERKON RAKENTAMINEN OSA1. KAAPELEIDEN TEKEMINEN VERKKOKUVAN PERUSTEELLA. Yritykseen on tilattu liitteen mukainen verkkoratkaisu. Tätä varten sinun tulee tehdä tarvittavat kaapelit. Tutustu

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

P-870HN-51b pikaopas. Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234

P-870HN-51b pikaopas. Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 P-870HN-51b pikaopas Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 Esittely P-870HN on monipuolinen ja nykyaikainen VDSL2-reititin, jossa yhdistyvät nopea Internet-yhteys,

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

AinaCom Skype for Business. Asennusohje

AinaCom Skype for Business. Asennusohje AinaCom Skype for Business Asennusohje 19.11.2015 Sisällys 1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 3 2 Windows työasemat... 3 2.1 Windows työasemavaatimukset... 3 2.2

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

JulkICT Arkkitehtuuripankki - QPR EnterpriseArchitect asennusohje

JulkICT Arkkitehtuuripankki - QPR EnterpriseArchitect asennusohje 1 (8) JulkICT Arkkitehtuuripankki - QPR asennusohje Jos sinulla on oikeudet asentaa ohjelmisto työasemallesi, seuraa tätä ohjetta. Muussa tapauksessa ota yhteyttä organisaatiosi IT tukeen. Asennuksessa

Lisätiedot

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu)

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu) 1 GHTransaction-ohjelman asennusohje Copyright Grey-Hen Oy. All rights reserved. Sisältö: 1. Johdanto 2. ODBC - ajurin asennus 3. GH Transaction ohjelman asennus Automaster tai MBS 1. Johdanto GHTransaction

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Kepan kevätkokouksessa käytetään Adobe Connect -sovellusta, joka mahdollistaa sähköisen osallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect

Lisätiedot

1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2

1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2 AinaCom Skype for Business Asennusohje Sivu 1/10 Sisällysluettelo 1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2 2 Windows työasemat... 2 2.1 Windows työasemavaatimukset...

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Tietokone kytketään huoneistossa olevaan ATK-rasiaan

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Visma Document Center 8.01 Asennus ja päivitys (Visma Nova) Ohje

Visma Document Center 8.01 Asennus ja päivitys (Visma Nova) Ohje Visma Document Center 8.01 Asennus ja päivitys (Visma Nova) Ohje Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa

Lisätiedot

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla.

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla. 1 Odoo ohjelman demokäyttöön riittää, että asentaa ohjelmiston, ja tietokannan. Jos päättää ottaa ohjelmiston tuotannolliseen käyttöön, on päivitettävä myös XML raporttipohjat, sekä syötettävä yrityksen

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti sivulta; https://www.fingo.fi/meista/fingon-kokoukset/fingon-kevatkokous-2019 olevalla lomakkeella mielellään 18.4.2019

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö, sekä kolme virtuaalikonetta. Tehtäväsi on importata nämä virtuaalikoneet ja konfiguroida ne, sekä verkkolaitteet,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot (32)

Tietokoneet ja verkot (32) Taitaja 2003 Tietokoneet ja verkot Perjantai päivitystehtävä Tietokoneet ja verkot (32) Lähtötilanne Koneessa Win98, jossa alussa jotain herjaa. Vanha levy < 2Gt, Uusi levy > 2Gt Kilpailijalle annetaan:

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot