Lausunnossa korostamme erityisesti seuraavia seikkoja: Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaismuutos on tarpeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunnossa korostamme erityisesti seuraavia seikkoja: Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaismuutos on tarpeen"

Transkriptio

1 Lausunto (7) Viite: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta, luonnos valtioneuvoston asetukseksi maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttamisesta sekä luonnoksista koskien maankäyttö- ja rakennusalain nojalla annettavia ympäristöministeriön asetuksia Lausunnossa korostamme erityisesti seuraavia seikkoja: Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaismuutos on tarpeen Perustuslakitarkastelu on toteutettu puutteellisesti Teknillisistä oppilaitoksista ennen ammattikorkeakouluja valmistuneiden insinöörien, rakennusarkkitehtien ja teknikoiden ammatinharjoittaminen ja työn tekemisen mahdollisuus on säilytettävä Pääsuunnittelijoiden pätevyyskysymys Alan toimijoiden pätevöitymisestä ja ammattitaidon ylläpidosta on huolehdittava Suunnittelijoiden kelpoisuusmenettelyä täsmennettävä rakennushankkeen osapuolten oikeusturvan takaamiseksi Rakennesuunnittelun vaativuusluokkien uudelleen määrittely ja päätökset valtioneuvostotasolla Esitysten taloudelliset, erityisesti yritystaloudelliset vaikutukset on arvioitu puutteellisesti Työnjohtajien pätevyyskysymys Allekirjoittaneet järjestöt seuraavat rakennusalan kehitystä ja toimivat useilla rintamilla alan kehittämisen puolesta. Järjestöt ovat olleet aktiivisia ja ottaneet asiaan kantaa yhteislausunnoissaan sekä osallistumalla ministeriön valmistelevan työryhmän työhön. Järjestöt pitävätkin pitkään työn alla ollutta lakimuutosta tervetulleena etenkin sen perustuslaillisuustarkastelun ja maankäyttö- ja rakentamislainsäädännön ohjausjärjestelmän selkeyttämisen osalta. Valitettavasti perustuslaillisuustarkastelu ulottuu vain säädöstekniselle tasolle eikä ota huomioon yksilön elinkeinon harjoittamisen oikeutta ja vapautta kuten perustuslain 18 pykälässä säädetään. Sen mukaan jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta. Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Lausuttavana olevat esitykset eivät toteuta tätä pykälää. Tällaisenaan toteutuessaan ehdotukset aiheuttavat suhdanneherkälle rakennusalalle merkittävää haittaa toimijoiden pätevyyksien uudelleenmäärittelyn osalta.

2 2(7) Lain tavoite rakentamisen ja suunnittelun laadun parantamisesta sinänsä on kannatettava mutta se ei toteudu rakennusalan insinöörien, rakennusarkkitehtien ja teknikoiden työllisyys- ja elinkeinotoiminnan harjoittamismahdollisuuksia heikentämällä. Jää nähtäväksi ehkäiseekö rakennushankkeeseen ryhtyvän entistä laajempien velvollisuuksien määrittäminen suunnittelijoiden pätevyyksiin liittyen itse rakentamiseen ryhtymistä ja rakennushankkeiden käynnistymistä. 1 Pääsuunnittelijakysymys Lakiehdotuksessa esitetään säädettäväksi, että rakennussuunnittelijana voi toimia myös pääsuunnittelija samoin kuin erityissuunnittelijana voi toimia myös pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan tulee ehdotuksen mukaan kuitenkin täyttää rakennussuunnittelijan kelpoisuusvaatimukset. Pääsuunnittelijatehtävät ovat siten ohjattu yksinomaan rakennussuunnittelijalle, jolloin muiden suunnittelijoiden, kuten insinöörien, rakennusarkkitehtien ja teknikoiden mahdollisuudet pääsuunnittelijatehtäviin on estetty korkeakoulututkintovaatimuksella. Tämä syrjii työmarkkinoilla toimivia, teknillisistä oppilaitoksista ennen ammattikorkeakouluja valmistuneita insinöörejä, rakennusarkkitehteja ja teknikoita. Heidän panoksensa pääsuunnittelijoina yhä useammassa kohteessa on rakennusalan avainkysymys. Tämä tulee huomioida paitsi suunnittelutehtävien vaativuuden arvioinnissa myös henkilöiden pätevyyksiä ja kelpoisuuksia näihin tehtäviin määriteltäessä. Pääsuunnittelijalle on myös määritelty laajat velvollisuudet, joita ilman insinöörien, rakennusarkkitehtien ja teknikoiden osaamista ei alalla pystytä toteuttamaan. Lakitekstin muoto kohdassa 120c tulee muuttaa muotoon: erityissuunnittelija voi toimia myös pääsuunnittelijana 120 e kohdasta 4 on muutettava muotoon: Pääsuunnittelijalla tulee olla suunnittelutehtävän vaativuuden edellyttämä rakennusalan tutkinto sekä riittävä kokemus suunnittelualan tehtävistä. Lisäksi pääsuunnittelijalla tulee olla eri toimialojen suunnitelmien yhteensovittamisen kokemus ja taito. Teksti Pääsuunnittelijan on täytettävä rakennussuunnittelijan kelpoisuusvaatimukset on poistettava. Ei ole tarkoituksenmukaista ohjata lailla pääsuunnittelijatehtäviä yhden ammattikunnan tehtäväksi ja pois niiltä ammattikunnilta jotka käytännössä nykyään niitä tekevät. Kytkentä rakennussuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksiin on poistettava yhdenvertaisuussyistä. 2 Vaikutusarviointi, pätevyysvaatimusten tiukennokset ja yhdenvertaisuuden toteutuminen Ehdotusten perustelumuistioissa todetaan, että niiden vaikutukset ovat vähäisiä, ehdotuksilla ei kiristetä nykyistä vaatimustasoa ja että ehdotuksilla ei ole taloudellisia vaikutuksia. Järjestöt toteavat, että ehdotusten vaikutusarviointi on selvästi jäänyt puutteelliseksi kansantaloudellisten, yritys- ja yksityistaloudellisten, sekä suunnittelu- ja työnjohtotehtävien vaativuusluokitussääntelyn sekä niihin liittyvän kelpoisuusvaatimussääntelyn osalta.

3 3(7) Järjestöt arvioivat, että koulutusvaatimuksen ja työkokemusvuosien osalta kelpoisuusvaatimuksia perusteettomasti tiukentamalla rakennusalan menestymisen edellytykset, alan työllisyys ja yritystoiminnan edellytykset heikkenevät. Väliinputoajina työmarkkinoilla ovat teknillisistä oppilaitoksista ennen ammattikorkeakouluja valmistuneet insinöörit, rakennusarkkitehdit ja teknikot. Perustuslain 6 :n 1. momentin mukainen yhdenvertaisuus ei näin ollen toteudu. Ehdotuksessa ei ole huomioitu alan toimijoiden ikärakennetta, tutkintojärjestelmässä tapahtuneita muutoksia, alalla jo olevien yrittäjien mahdollisuuksia jatkaa elinkeinotoimintaansa eikä yrittäjien tarjoamien palveluiden alueellista saatavuutta. Myös alalle opiskelevien nuorten tuleva ammatinharjoittaminen on turvattava. Koska lain ja asetusten rakenne muuttuu oleellisesti, on niiden lopullista muotoilua varten perustettava laajapohjainen työryhmä, jossa alan järjestöjen asiantuntija ovat edustettuina. Ehdotuksista on laadittava kattava vaikutusarviointi puolueettoman tahon toimesta. Painopisteenä tulee olla suunnittelu- ja työnjohtotehtävien vaativuusluokitussääntely ja siihen liittyvä kelpoisuusvaatimussääntely sekä niiden vaikutukset, kuten yhdenvertaisuuden toteutuminen työmarkkinoilla. Vaikutusarviointiin on liitettävä kansantaloudellisten, yritystaloudellisten sekä yksityishenkilöille koituvien riskien analyysi. 3 Suunnittelijoiden kelpoisuudet, rakennussuunnittelu ja erityissuunnittelu Järjestöt ovat nostaneet aiemmissa lausunnoissaan esiin lain ja rakentamismääräyskokoelman tulkinnoista johtuvien epäselvyyksien vaikutuksia alan toimijoihin sekä vaatineet lain ja määräysten täsmentämistä, kuten oikeudenmukaisia tulkintaohjeita henkilöpätevyyksien osalta. Järjestöt eivät näe lakiehdotuksessa esitettyjä kelpoisuusvaatimusten tiukennuksia rakennusalan suunnittelua ja laatua parantavina, vaan ainoastaan alalla toimivien henkilöiden työllisyyttä ja yritystoiminnan edellytyksiä heikentävinä elementteinä. Myös suomalaisen ammattikorkeakoulutuksen laatu kyseenalaistetaan, mikäli ehdotukset toteutuvat esitetyllä tavalla. 120 e on kirjattu rakennussuunnittelijan pätevyysvaatimukseksi kohdissa 1) erittäin vaativassa suunnittelutehtävässä ylempi korkeakoulututkinto ja 2) vaativassa suunnittelutehtävässä rakennusalan korkeakoulututkinto. Tämä kirjaus rajaa kyseisiä suunnittelutehtäviä nykyään suorittavat rakennusinsinöörit, - arkkitehdit ja teknikot pois kelvollisista suunnittelijoista. Lain muotoilu on syrjivä ja rakennusinsinöörien, -arkkitehtien ja teknikoiden työmahdollisuuksia rajoittava. Esimerkiksi rakennusarkkitehteja työskentelee useita satoja edelleen vaativissa suunnittelutehtävissä ympäri Suomea. Lain muotoilu rajoittaa paitsi rakennusarkkitehtien, myös rakennussuunnittelua tekevien rakennusinsinöörien ja teknikoiden työn saantia ja mahdollisuuksia jatkaa nykyisissä tehtävissään. Käytännössä se lopettaisi useita toimivia yrityksiä.

4 4(7) Lain muotoilusta on poistettava 120 e tekstistä kohdasta 1) sanat: "ylempi korkeakoulu" TAI muotoiltava teksti seuraavasti: Suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon korkeakoulussa tai yliopistossa arkkitehtuurin koulutusohjelmassa ja on toiminut rakennussuunnittelijana vaativuusluokan A suunnittelutehtävissä vähintään viiden vuoden ajan ja osallistunut vaativuusluokan AA hankkeiden rakennussuunnitteluun. Suorittanut vähintään rakennusarkkitehti (AMK) tutkinnon tai rakennusarkkitehdin tutkinnon ammatillisella korkea-asteella tai teknillisessä oppilaitoksessa ja jolla on edellä mainittu kokemus sekä jolla voidaan katsoa olevan tehtävän vaatimat edellytykset. Korjauskohteiden suunnittelijalla tulee edellä mainitun koulutuksen lisäksi vastaavasti olla kokemusta vaativuusluokan A korjaussuunnittelusta vähintään viiden vuoden ajan ja suunnittelijan tulee olla osallistunut vaativuusluokan AA hankkeiden korjaussuunnitteluun. Lain muotoilusta on poistettava 120 e tekstistä kohdasta 2) sana: "korkeakoulu" TAI muotoiltava teksti seuraavasti: Suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon korkeakoulussa tai yliopistossa arkkitehtuurin koulutusohjelmassa, suorittanut rakennusarkkitehti (AMK) tutkinnon tai rakennusarkkitehdin tutkinnon ammatillisella korkea-asteella tai teknillisessä oppilaitoksessa tai on aikaisemmin suorittanut vastaavan rakennussuunnittelun oppimäärän sisältävän rakennusalan muun tutkinnon (esimerkiksi on suorittanut talonrakennuksen opintosuunnan insinöörin tutkinnon teknillisessä oppilaitoksessa tai on ennen tämän säädöksen voimaan tuloa suorittanut rakennussuunnittelupainotteisen insinööri (AMK) tutkinnon) ja on osallistunut vaativuusluokan A hankkeiden rakennussuunnitteluun vähintään kolmen vuoden ajan. Korjauskohteiden suunnittelijan tulee edellä mainitun koulutuksen lisäksi olla osallistunut vaativuusluokan A hankkeiden korjaussuunnitteluun vähintään kolmen vuoden ajan. Vaihtoehtoisesti muotoilu voi olla: "rakennussuunnitelman ja erityissuunnitelman laatijalla on oltava asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava aiempi tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä. Pienehkön tai teknisiltä ominaisuuksiltaan tavanomaisen rakennuksen tai teknisen järjestelmän suunnittelijana voi hankkimaansa kokemusta vastaavasti toimia myös henkilö, joka on suorittanut talonrakennuksen tai asianomaisen erityisalan opintosuunnalla teknikon tai sitä vastaavan aiemman tutkinnon". Kun henkilöpätevyyksiä määritellään, pitää kaikissa tapauksissa ottaa tasapuolisesti huomioon henkilön hankkima koulutus ja työkokemus sekä mahdollisuus edetä pätevyysluokasta seuraavaan. Hallituksen esityksestä puuttuu johdonmukaisuus siinä, miten edellisestä pätevyysluokasta voidaan pätevöityä seuraavaksi vaativampaan luokkaan. Tämänkaltainen jatkopätevöityminen, siirtyminen vaativampiin tehtäviin kokemuksen ja koulutuksen myötä, on alan toimijoille tyypillistä. Esityksistä puuttuu myös näkemys siitä, miten jo alalla olevien pätevyys voidaan nostaa vaadittavalle tasolle täydennys- tai lisäkoulutuksen avulla. 120 on lisättävä: Suunnittelija voi pätevöityä koulutuksen ja kokemuksen karttuessa kelpoisuusluokasta vaativampaan. Lakiehdotuksen tiukennokset kokemusvaatimusvuosissa eivät paranna suunnittelutyön laatua ja jää epäselväksi, miksi kokemusvuosivaatimuksia on kasvatettu. Oheiset tarkennukset taas parantaisivat alan toiminnan ja koulutuksen ennakoitavuutta sekä yksilön oikeusturvaa.

5 4 Rakentamisen suunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytyminen 5(7) Järjestöt katsovat, että Ympäristöministeriölle ehdotuksessa annettu valtuutus määrätä asetuksella suunnittelutehtävien vaativuudesta ja kelpoisuuksien arvioinnista on käytännössä henkilöpätevyyksien määrittelyä ja sen pitäisi olla valtioneuvoston asetuksella määrättävää, ei ympäristöministeriön asetuksella. Ympäristöministeriön asetuksenantovaltuutukseen sopii koordinoida rakentamismääräysten teknisiä määräyksiä. Laissa on oltava yksilön oikeuksista ja velvollisuuksista perussäännös, joka sitoo ja rajaa asetuksenantajan toimivaltaa. Asetusluonnoksessa on useita epämääräisiä ilmaisuja rakennusfysikaalisen suunnittelutehtävän, sisäilmaolosuhteiden suunnittelutehtävän sekä kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden suunnittelutehtävän vaativuusluokkien osalta. Epäselväksi jää, miten määritellään, mikä tehtävä on laaja tai millaisten kohteiden käyttäjämäärät pieniä. 5 Suunnittelijoiden kelpoisuudet, rakennesuunnitteluntehtävien vaativuusluokat Kuten edellä todettiin, tehtävien vaativuusluokkien määrittely on käytännössä henkilöpätevyyksien määrittelyä. Ympäristöministeriön asetusluonnoksessa rakennesuunnittelusta ollaan monella yksityiskohtaisella tekstillä rajaamassa jopa ammattikorkeakouluista valmistuneet ja valmistuvat insinöörit työmahdollisuuksista. Sama koskee aiemmin teknillisistä oppilaitoksista valmistuneita insinöörejä ja teknikoita, jotka ovat olleet jo vuosikausia alan tehtävissä. Esimerkiksi puurakenteiden suunnittelussa jo 16 m jännevälin ylittävien naulalevyristikoiden mitoittamiseen ja suunnitteluun eivät lakiesityksen ja sitä täydentävän asetusluonnoksen mukaan edes AMK-tutkinnon suorittaneet henkilöt ole kelvollisia. On kyseenalaista, mistä kyseinen raja-arvo on tekstiin tullut, sillä insinöörit ovat työssään joutuneet ratkomaan paljon suurempien puurakenteisten ristikkorakenteiden suunnitelmia. Samanlaisia rajauksia ollaan ehdottamassa betonirakenteiden jänneväli- ja lujuusluokkien kautta sekä teräsrakenteiden osalta. Tämä johtaa siihen, etteivät esimerkiksi puurakenteisia kattoristikoita valmistavat tehtaat eikä rakennelaskentaan erikoistuvat toimistot voi pitää edes AMKtutkinnon suorittaneita insinöörejä palkkalistoillaan. Liite II Taulukko 1 ja 1.2.: raja-arvot on poistettava tai määriteltävä uudelleen siten, että nykyisin vallitseva tilanne otetaan paremmin huomioon kuulemalla alan järjestöjen kannat. Lainsäädäntöä täydentävää asetusta ei saa laatia tuottamaan insinööreille laajaa työttömyyttä, heikentämään alan yritystoiminnan edellytyksiä eikä hankaloittamaan insinööriopiskelijoiden valmistumisen jälkeistä työnsaantia. 6 Suunnittelijoiden ilmoittaminen ja kelpoisuuden arviointi 120 f määrätään suunnittelijoista ilmoittaminen rakennushankkeeseen ryhtyvälle ja kelpoisuuden arviointi rakennusvalvontaviranomaiselle. Jos suunnittelija ei rakennusvalvontaviranomaisen arvion mukaan täytä pätevyysvaatimuksia, viranomaisen velvollisuus on vaatia rakennushankkeeseen ryhtyvältä suunnittelijan vaihtamista. Kelpoisuudesta on ehdotuksen mukaan pyydettäessä tehtävä myös erillinen päätös. Koulutuksen ja kokemuksen arviointi eri vaativuusluokkien suunnittelutehtävissä on yksilön oikeusturvan ja ammatin harjoittamisen kannalta merkittävä kysymys.

6 6(7) Menettely on vastakkainen nykykäytännön kanssa, jossa suunnittelijoina toimivat henkilöt ja yritykset tarjoavat vapailla markkinoilla palveluitaan ja vastaavat itse ammattitaidostaan. Kustannuksia suunnittelusta on useimmiten syntynyt jo ennen rakennusvalvontaviranomaisen kanssa asioimista, joten kelpoisuuden evääminen jälkikäteinen lisää rakennushankkeeseen ryhtyvän kustannuksia ja aiheuttaa tarpeetonta ja moninkertaista työtä. 120 f on lisättävä mahdollisuus vaatia puolueettomalta taholta oikaisua rakennusvalvontaviranomaisen päätöksestä, mikäli viranomainen toteaa, ettei suunnittelija hänen tukintansa mukaan täytä suunnittelijan kelpoisuusvaatimuksia. 120 f on lisättävä riidanratkaisumenettely mahdollisissa riitatapauksissa. 7 Vastaavan työnjohtajan ja erityisalan työnjohtajan kelpoisuusvaatimukset Lakiehdotuksen 122 c vastaavan työnjohtajan ja erityisalan työnjohtajan kelpoisuusvaatimukset rajaavat korkeakoulututkintovaatimuksella yksiselitteisesti pois työmarkkinoilla näissä tehtävissä nykyään menestyksekkäästi toimivia rakennusalan ammattilaisia. Kohta 1 on muutettava muotoon: Erittäin vaativassa rakennushankkeessa tai sen erittäin vaativassa osassa on vastaavalla työnjohtajalle oltava vähintään tehtävään soveltuva teknillisen oppilaitoksen tai ammattikorkeakoulun rakennusosastolla tai rakennustekniikan koulutusohjelmassa suoritettu insinöörin tai rakennusmestari AMK taikka insinööri AMK tutkinto, kokemusta rakennustyön johtamisesta vähintään 5 vuotta sekä hyvä perehtyneisyys kyseisen alan työnjohtotehtävissä. Teknillisen oppilaitoksen rakennusosaston opintolinjalla suoritettu teknikon tutkinto tai aikaisempi sitä vastaava tutkinto tulevat kysymykseen, jos henkilö työtodistuksin ja muin selvityksin osoittaa toimineensa menestyksellisesti vaativuudeltaan vastaavissa tehtävissä. Herää kysymys, miksi suunnittelutehtävien vaativuusluokituksen logiikka ei ulotu asetusluonnoksen rakennustyönjohtotehtävien vaativuusluokitukseen. Saman 4- portaisen vaativuusluokituksen käyttäminen säädöksissä kautta linjan olisi suositeltavaa.

7 7(7) Järjestöt pitävät tärkeänä ehdottamiensa muutosten myötävaikutusta rakentamisen työllisyyteen, alan liiketoimintamahdollisuuksien paranemiseen sekä kansainvälisen kilpailukyvyn positiiviseen kehittymiseen. Pertti Porokari, puheenjohtaja, Uusi Insinööriliitto UIL ry Kimmo Sandberg, toimitusjohtaja, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry Ahti Junttila, toimitusjohtaja, Rakennusmestarit ja insinöörit AMK RKL ry Hannu Sipilä, toiminnanjohtaja, Suomen LVI Liitto Jussi Järventaus, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät Tarmo Pipatti, toimitusjohtaja, Rakennusteollisuus RT ry Matti Mannonen, toimitusjohtaja, Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Mika-Matti Ojala, puheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto IOL ry TIEDOKSI: Asuntoministeri Krista Kiuru Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet MRL MRA RakMk LAKI ASETUS MÄÄRÄYS OHJE SELOSTUS 1.1.2000 MRL & MRA 1.5.2000 RakMk A1 2000 Rakennustyön valvonta, määräykset ja ohjeet 1.5.2000 RakMk A4

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

23.1.2013. Liitto toimii kiinteistö- ja rakentamisalan vaikuttajana, aktiivisena kehittäjänä, ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana.

23.1.2013. Liitto toimii kiinteistö- ja rakentamisalan vaikuttajana, aktiivisena kehittäjänä, ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana. LAUSUNTO 1 (5) YMPÄRISTÖMINISTERIÖ PL 35 00023 Valtioneuvosto kirjaamo.ym@ymparisto.fi Lausuntopyyntö 11.12.2012 YM10/600/2012 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN

Lisätiedot

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala.

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala. TYÖNJOHTAJAT Hyväksyminen ja tehtävät Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 26.1.2017 YLEISPERIAATTEET Rakennustyön vastaavan työnjohtajan,

Lisätiedot

Timo Saarinen, ympäristöministeriö

Timo Saarinen, ympäristöministeriö Maankäyttö- ja rakennuslain muutokset 2013 olennaiset tekniset vaatimukset 2014 rakennuksen suunnittelu, rakennustyönjohto, viranomaisvalvonta P-Savon ELY-keskus 4.12.2013 Timo Saarinen, ympäristöministeriö

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta 1 Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta YM4/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

SuLVI kouluttaa FISE-pätevyys

SuLVI kouluttaa FISE-pätevyys FISE-pätevyys FISE-Pätevyys = - vapaaehtoinen rakennusalan suunnittelijoiden ja työnjohdon sertifiointi www.fise.fi FISE-pätevyysjärjestelmä FISE toteaa rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyydet

Lisätiedot

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta Risto Levanto 7.10.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetusmuutos 1.6.2015

Lisätiedot

Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus Tapani Hoppu

Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus Tapani Hoppu Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus 14.04.2016 Tapani Hoppu MRL:n muutos 41/2014 Säädöskatsaus Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetusmuutos 1.6.2015 Pääsuunnittelijan

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö

Uudistuva lainsäädäntö Uudistuva lainsäädäntö Suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuutta ja tehtävien vaativuutta koskevat uudistuneet säännökset ja soveltamisohjeet Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2014 Aila Korpivaara

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS Teräsrakennepäivä 2015 Helsinki 25.11.2015 Jouko Lamminen Tarkastusinsinööri, DI Vantaan

Lisätiedot

VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI

VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI FISE on uudistanut kaikki suoraan maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat suunnittelu- ja työnjohtopätevyytensä.

Lisätiedot

FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet. Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen

FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet. Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen RAKENTAMISTA KOSKEVAN SÄÄNTELYN UUDISTAMINEN Normien perkaaminen Yleisesti sääntely vähenee Tavoitteena sääntelyn

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.04.2016 Sivu 1 / 1 1765/2016 10.03.00 46 Oikaisuvaatimus koskien lupainsinöörin 8.3.2016 antamaa päätöstä vastaavan työnjohtajan hakemukseen, rakennuslupa 2015-1011-A Valmistelijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 157. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 157. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 10.10.2016 Sivu 1 / 1 157 Oikaisuvaatimus, vastaavan työnjohtajan hyväksyminen (Per Eerola) Valmistelijat / lisätiedot: Seppo Tiensuu, puh. 09 816 26625 etunimi.sukunimi@espoo.fi 3790/2016

Lisätiedot

Maaseuturakentamisen suunnittelun ajankohtaispäivä 3.2. 2009

Maaseuturakentamisen suunnittelun ajankohtaispäivä 3.2. 2009 Maaseuturakentamisen suunnittelun ajankohtaispäivä 3.2. 2009 2 Aluksi Uusi Insinööriliitto UIL ry, on edunvalvoja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka tarjoaa jäsenistölleen turvaa, menestymisen mahdollisuuksia

Lisätiedot

FISEn uudet ja uudistetut korjausrakentamisen pätevyydet

FISEn uudet ja uudistetut korjausrakentamisen pätevyydet FISEn uudet ja uudistetut korjausrakentamisen pätevyydet Marita Mäkinen FISE Oy Tiivistelmä FISE Oy:n maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyydet uudistettiin

Lisätiedot

Suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyysvaatimukset

Suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyysvaatimukset Suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyysvaatimukset Lauri Jääskeläinen 25.1.2017 Muutokset 2014-2015 MRL-muutos 41/2014 (voimaan 1.9.2014) ja uudet asetukset (plus ohjeet) 12.3.2015 (voimaan 1.6.2015)

Lisätiedot

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 1 ( 5) Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston lausunto hallituksen esitykseen (HE 354/2014 vp) laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista EUROKOODI 2014 SEMINAARI Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista tarkastusinsinööri Ulla Poutanen, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto Säädöksissä muutoksia MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan

Lisätiedot

Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi

Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi LAUSUNTO 16.5.2014 Sivu 1 (6) Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Lausunto luonnoksista valtioneuvoston asetuksiksi koskien suunnitteluja työnjohtotehtäviä sekä ympäristöministeriön

Lisätiedot

PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEN EDELLYTYKSET

PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEN EDELLYTYKSET 1 PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEN EDELLYTYKSET 1. Pääsuunnittelijan pätevyyden toteamistoiminnan tarkoitus ja tehtävät Tämä järjestelmä koskee Suomen Rakentamismääräyskokoelman osan A2 ohjeen vaativuusluokkien

Lisätiedot

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu Pientalotyömaan vastuuhenkilöt Tapani Hoppu Pientalotyömaan ammattilaiset SUUNNITTELUVAIHE Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Rakennesuunnittelija Pohjarakennesuunnittelija Talotekninen suunnittelijat

Lisätiedot

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Ajankohtaisia kuulumisia rakennusvalvonnasta Seminaari 9.10.2014 Kai Miller yli-insinööri Helsingin rakennusvalvonta Kosteudenhallinnasta Kosteudenhallinta on ollut

Lisätiedot

Pääsuunnittelijan pätevyyden toteaminen

Pääsuunnittelijan pätevyyden toteaminen Pääsuunnittelijan pätevyyden toteaminen Marja Heikkilä-Kauppinen, Arkkitehti SAFA Arkkitehtitoimisto Heikkilä & Kauppinen Oy Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, puheenjohtaja Pääsuunnittelijan pätevyydentoteamisen

Lisätiedot

Talonrakennusteollisuus ry

Talonrakennusteollisuus ry 15.9.2014 1 (5) Ympäristöministeri Pia Viitanen Ympäristöministeriö PL 35 00023 VALTIONEUVOSTO 28.8.2014 Maankäyttö ja rakennusasetuksen muutos, valtioneuvoston asetusehdotukset koskien rakentamisen suunnittelu

Lisätiedot

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 HE 354/2014 Vp Lakiklinikka Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 lakimies Maria Porko Taustaa Lain valmistelu» Pohja valmistelulle pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Lausunto ehdotuksesta rakennuksen suunnittelijoita ja suunnitelmia koskeviksi määräyksiksi ja ohjeiksi RakMK A2

Lausunto ehdotuksesta rakennuksen suunnittelijoita ja suunnitelmia koskeviksi määräyksiksi ja ohjeiksi RakMK A2 14.3.2011 Sivu 1 (2) Ympäristöministeriö PL 35 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo.ym@ymparisto.fi Viite: Lausuntopyyntönne YM2/6211/2011 Lausunto ehdotuksesta rakennuksen suunnittelijoita ja suunnitelmia koskeviksi

Lisätiedot

Rakennushankkeen oikeudelliset roolit

Rakennushankkeen oikeudelliset roolit Rakennushankkeen oikeudelliset roolit Pohjois- Suomen Kiinteistöyhdistys 15.10.2014 AA, VT, KTL Juha Ryynänen Asianajotoimisto Juha Ryynänen Oy 2 Mitkä ovat rakennushankkeen keskeiset osapuolet? Mitkä

Lisätiedot

Rakennushankkeen suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyyttä koskevat ohjeet rakennusvalvonnan

Rakennushankkeen suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyyttä koskevat ohjeet rakennusvalvonnan Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 912-2016 (240) Rakennushankkeen suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyyttä koskevat ohjeet rakennusvalvonnan toiminnassa Tiivistelmä: Rakentamista ohjaavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

LVI-alan ammattilaisten pätevöityminen

LVI-alan ammattilaisten pätevöityminen LVI-alan ammattilaisten pätevöityminen FISE FISE on rakennus- ja kiinteistöalan järjestöjen toimesta vuonna 2003 perustettu voittoa tavoittelematon yritys, jonka tavoitteena on rakentamisen laadun parantaminen,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen katsastusluvista annetun lain 5 ja 10 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen katsastusluvista annettua lakia siten, että henkilö

Lisätiedot

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015 SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta PÄTEVYYS - KELPOISUUS KOULUTUS + KOKEMUS = PÄTEVYYS PÄTEVYYS x KOHTEEN VAATIVUUSLUOKKA = KELPOISUUS Kelpoisuus

Lisätiedot

Työnjohtajapätevyydet. Johanna Tikkanen, TkT

Työnjohtajapätevyydet. Johanna Tikkanen, TkT Työnjohtajapätevyydet Johanna Tikkanen, TkT Mikä FISE? FISE Oy on rakennus-, LVI- ja kiinteistöalalla toimiva henkilöpätevyyksiä toteava ja niiden kehittämiseen keskittyvä yritys. FISE ylläpitää pätevyysrekisteriä

Lisätiedot

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi rakenteellisen turvallisuuden arviointi MTK Loimaa, syyskokous 1.12.2015 johtava rakennustarkastaja Harri Salminen Loimaan kaupunki Laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista

Lisätiedot

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Ympäristöministeriön kuulumisia COMBI-yleisöseminaari 26.1.2017, Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Puhutaan normeista ja niiden suuresta määrästä sekä normien

Lisätiedot

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta maankäyttö ja rakennuslain ja siihen liittyvien asetusten muuttamisesta

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta maankäyttö ja rakennuslain ja siihen liittyvien asetusten muuttamisesta 18.1.2013 Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta maankäyttö ja rakennuslain ja siihen liittyvien asetusten muuttamisesta

Lisätiedot

Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015

Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015 Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015 Rakentamisen sääntelyn rakennemuutos ns. normihierarkiauudistus Perustuslaista

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 2014. 41/2014 Laki. maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 2014. 41/2014 Laki. maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 2014 41/2014 Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä tammikuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Hometalkoiden selvityshankeen tarkoitus

Hometalkoiden selvityshankeen tarkoitus Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Hometalkoiden selvityshankeen tarkoitus k e s k e i s e t t u l o k s e t Mervi Abell Taustaani Rakennusinsinööri 1985 Rakennusarkkitehti 1994 Rakennusinsinööri amk

Lisätiedot

RAKENNUKSEN SUUNNITTELIJAT JA SUUNNITELMAT

RAKENNUKSEN SUUNNITTELIJAT JA SUUNNITELMAT RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNUKSEN SUUNNITTELIJAT JA SUUNNITELMAT OHJE Tammikuu 2003 YLEISTÄ Ympäristöministeriön rakennusten suunnittelijoita ja suunnitelmia koskevat uudet määräykset ja ohjeet (Rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE

OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE OHJEITA KUNNAN PIENTALORAKENTAJILLE Oma koti kullan kallis! Mustasaaren kunnan puhelinvaihde 327 7111 Keskustie 4, 65610 MUSTASAARI TONTIN HANKINTA KUNNAN TONTIT Kunnan tontteja voidaan ostaa. Ensin on

Lisätiedot

Rakennusvalvontaviranomainen

Rakennusvalvontaviranomainen Rakennusvalvonta Rakennusvalvontaviranomainen TOIMINTA JA SEN PERUSTEET Rakennusvalvontaviranomaisen toiminta perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999, luettavissa mm. osoitteessa www.finlex.fi).

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä Annettu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 2015 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS Rakennusvalvonnan ohjeita nro 28 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 12.4.2016 Rakennuttaja on vastuussa rakennustuotteiden kelpoisuuden

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 111/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön yleisen tutkintojen tunnustamisjärjestelmän voimaanpanosta annetun lain 6 ja 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä Pasi Timo Tarkastuspäällikkö Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta Ajankohtaista ja Yhteisiä pelisääntöjä Eurokoodiseminaari 8.12.2016 Kalastajatorppa pksrava.fi Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen TOPTEN

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta

Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan lausunto 20.5.2013 Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta Seura- ja harrastuseläinten

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset 18.4.2016 Maankäyttö- ja rakennuslaki: Rakennussuunnittelijan ja erityissuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksena poikkeuksellisen vaativassa suunnittelutehtävässä

Lisätiedot

www.finlex.fi Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 20.3.2015/300 Laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala

Lisätiedot

TARJOUSTEN ARVIOINTIPERUSTEET VANHAINKOTI KOTI- KUUSELAN SUUNNITTELUSTA ARK YRITYKSEN OMA ARVIOINTI

TARJOUSTEN ARVIOINTIPERUSTEET VANHAINKOTI KOTI- KUUSELAN SUUNNITTELUSTA ARK YRITYKSEN OMA ARVIOINTI LIITE 1 ARK YRITYKSEN OMA ARVIOINTI ARVIOINTIPERUSTEET, (suluissa painoarvo %), hinnat alv. 0% YRITYKSEN NIMI 2.1 VASTUULLINEN NIMETTY SUUNNITTELIJA, PÄÄSUUNNITTELIJA (25%) 2.1.1 suunnittelijan koulutus

Lisätiedot

Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko

Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko Rakentamiseen ryhtyvän on tiedettävä, ja paljon!! On tunnettava rakentamista ohjaava lainsäädäntö, rakentamismääräykset, paikallinen rakennusjärjestys, hyvän rakentamistavan

Lisätiedot

Suunnittelu ja vastuuttaminen. Tero Markkanen, DI/RA, TAMK 1

Suunnittelu ja vastuuttaminen. Tero Markkanen, DI/RA, TAMK 1 Suunnittelu ja vastuuttaminen Tero Markkanen, DI/RA, TAMK 16.9.2016 1 Suunnittelun vaikutus kustannuksiin 16.9.2016 Tero Markkanen, DI/RA, TAMK 2 Suunnittelun hinta? Hyvästä suunnittelusta kannattaa aina

Lisätiedot

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu Pientalotyömaan vastuuhenkilöt Tapani Hoppu OKT, arvo n. 300 000, vastuuhenkilöitä n. 12 Auto, arvo n. 30 000, suunnittelijoita xxxxxxx, työnjohtajia yyyyyyy Suunnittelun vastuuhenkilöt Pääsuunnittelija

Lisätiedot

UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ. Risto Hiltunen

UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ. Risto Hiltunen UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ Risto Hiltunen 12.11.2015 PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ o Pätevyys on osoitus siitä, että päteväksi todetun henkilön perus- ja lisäkoulutus sekä työkokemus

Lisätiedot

11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015

11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015 11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015 TEM/1808/03.01.01/2015 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUS- LAIKSI JA ASETUKSIKSI LAUSUNTO Sähköturvallisuuslainsäädännön uudistuksella on osataan

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö. Savoy Lauri Jääskeläinen

Uudistuva lainsäädäntö. Savoy Lauri Jääskeläinen Uudistuva lainsäädäntö Savoy 17.11.2015 Lauri Jääskeläinen Perusteet säilyneet Rakennusvalvonnan peruskonsepti säilynyt (itse asiassa lakimuutokset tulivat voimaan jo 1.9.2014, mutta liittyvät asetukset

Lisätiedot

TALKOOVUOSI 2015. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Jyväskylän Paviljonki 19.5.2015 Katja Outinen, ohjelmapäällikkö

TALKOOVUOSI 2015. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Jyväskylän Paviljonki 19.5.2015 Katja Outinen, ohjelmapäällikkö TALKOOVUOSI 2015 Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Jyväskylän Paviljonki 19.5.2015 Katja Outinen, ohjelmapäällikkö Talkootyömaiden eteneminen 2010 2011 2012-2013 2014 2015 Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

VASTAAVAT TYÖNJOHTAJAT JA ERITYISALAN TYÖNJOHTAJAT

VASTAAVAT TYÖNJOHTAJAT JA ERITYISALAN TYÖNJOHTAJAT RAKENNUSVALVONTAVIRASTO VASTAAVAT TYÖNJOHTAJAT JA ERITYISALAN TYÖNJOHTAJAT Ohje: elokuu 2011, korvaa ohjeen tammikuu 2000 Vuoden 2014 syksyllä voimaan astuvaa sääntelyä ei ole huomioitu ohjeessa. Ohje

Lisätiedot

Lausunto OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset

Lausunto OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset Lausunto 13.03.2015 Sisäministeriö Viite Asia SM066:00/2011 OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset Sisäministeriö on pyytänyt opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntoa asetusluonnoksista,

Lisätiedot

Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kommentit:

Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kommentit: Ympäristöministeriö erja.werdi@ymparisto.fi 15.09.2014 Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kommentit: Valtioneuvoston asetus maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta 48 Pääsuunnittelijan tehtävät Asetusesityksessä

Lisätiedot

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA KUN RYHDYT RAKENTAMAAN: 1. Tontin hankinta ja rakennusoikeuden varmistus Lappajärven kunnan omistamia tontteja voi tiedustella kunnan Teknisestä toimistosta. Tontteja on kaupan myös avoimilla markkinoilla.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Kalliorakennusalan FISEpätevyydet

Kalliorakennusalan FISEpätevyydet Kalliorakennusalan FISEpätevyydet VUORITEKNIKOT RY:N KOULUTUSPÄIVÄT TAMPERE 21.5.2015 MARITA MÄKINEN FISE OY FISE Oy FISE toteaa lakiin ja täydentäviin määräyksiin perustuvia rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan

Lisätiedot

151.61 147.03 147.12 145.12 149.94 148.24 152.40 152.86 152.73 147.30 152.38 152.70 152.88 151.78 147.68 150.05 152.63 152.58 152 152.5 148 149 152.5 150 151 152 152.5 149 151 152 II 5 8 9 14 8 45 82 41

Lisätiedot

Riihimäen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK ry 72 vuotta 15.12.2012 www.rkl.fi

Riihimäen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK ry 72 vuotta 15.12.2012 www.rkl.fi Riihimäen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK ry 72 vuotta 15.12.2012 www.rkl.fi KUUKAUSIKOKOUS NRO: 1/2013 PÖYTÄKIRJA Aika 23.01.2013 klo 19.00 1(2) Paikka Scandic Hotels, Hämeenaukio 1, Riihimäki Läsnä

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 LAUSUNTO 2.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry lausuu hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n lausunto koskien yliopistojen koulutusvastuiden muutosesitystä 2017

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n lausunto koskien yliopistojen koulutusvastuiden muutosesitystä 2017 15.12.2016 1 (4) Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi Viite: OKM/42/010/2016, asiakirja nro 304490 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n lausunto koskien yliopistojen koulutusvastuiden

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015)

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Ammattihenkilölain aluekierros, Kuopio Neuvotteleva virkamies 2.3.2016 Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki voimaan 1.3.2016 Lisäksi 1.3. voimaan asetukset:

Lisätiedot

1. JAKSO 22.-23.9.2015

1. JAKSO 22.-23.9.2015 1. JAKSO 22.-23.9. Tiistai 22.9. 8.00 Ilmoittautuminen ja kahvi 8.15 Koulutuksen avaus toimitusjohtaja Hannu Järveläinen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK RKL 8.30 Talonrakennushankeen kulku - hankkeen

Lisätiedot

Energiatodistuksen laatijoiden verkostoitumistilaisuus Ajankohtaista pätevyyksistä Antti Heinonen Suomen LVI-liitto SuLVI ry FISE Oy

Energiatodistuksen laatijoiden verkostoitumistilaisuus Ajankohtaista pätevyyksistä Antti Heinonen Suomen LVI-liitto SuLVI ry FISE Oy Energiatodistuksen laatijoiden verkostoitumistilaisuus 11.5.2017 Ajankohtaista pätevyyksistä Antti Heinonen Suomen LVI-liitto SuLVI ry FISE Oy AJANKOHTAISTA PÄTEVYYKSISTÄ UUDET PÄTEVYYDET, PÄTEVYYDEN UUSIMINEN

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

Pasi Timo. Tarkastuspäällikkö vs. Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta

Pasi Timo. Tarkastuspäällikkö vs. Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS KANTAVISTA RAKENTEISTA 477/2014 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS POHJARAKENTEISTA 465/2014 SÄHKÖINEN ASIOINTI - LUPAPISTE RAKENNUSTYÖMAAN

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman uusi rakenne

Rakentamismääräyskokoelman uusi rakenne Rakentamismääräyskokoelman uusi rakenne Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Aila Korpivaara Rakentamisen säännökset muutostilassa 2010-luvulla Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarviointi 2011-2013 Perustuslaista

Lisätiedot

Rakennusvalvontaviranomaisen. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Rakennusvalvontaviranomaisen. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Rakennusvalvontaviranomaisen tehtävät Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 Kunnan rakennusvalvontaviranomainen Maankäyttö-

Lisätiedot

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa 18.1.2012 Yleistä tutkintojen tunnustamisesta Koulutus, tutkinnot ja ammattien sääntely vahvasti kansallisia Tunnustaminen jaetaan

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus 13.12.2016 Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen tunnustamisesta ja vertailusta Opetushallituksen päätökset Opettajan

Lisätiedot

KUIVAKETJU 10 MITEN NOSTETAAN SUUNNITTELUN ARVOSTUSTA? Risto Jyrkkä

KUIVAKETJU 10 MITEN NOSTETAAN SUUNNITTELUN ARVOSTUSTA? Risto Jyrkkä KUIVAKETJU 10 MITEN NOSTETAAN SUUNNITTELUN ARVOSTUSTA? 1.10.2015 Risto Jyrkkä HANKKEEN OSAPUOLIA Geosuunnittelija Rakennesuunnittelija HANKKEESEEN RYHTYVÄ Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Muut erityissuunnittelijat

Lisätiedot

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta HE 89/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi teknologian kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi teknologian kehittämiskeskuksesta

Lisätiedot

Muutoksessa oleva lainsäädäntö. EUROKOODI2014SEMINAARI Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen

Muutoksessa oleva lainsäädäntö. EUROKOODI2014SEMINAARI Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Muutoksessa oleva lainsäädäntö EUROKOODI2014SEMINAARI Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta, (958/2012) voimaan 1.1.2013 Esittäjän

Lisätiedot

Korjausrakentamisen viranomaismääräykset nyt ja tulevaisuudessa

Korjausrakentamisen viranomaismääräykset nyt ja tulevaisuudessa Korjausrakentamisen viranomaismääräykset nyt ja tulevaisuudessa Ylijohtaja Helena Säteri Korjausrakentamisen iltapäivä Sanomatalo, Helsinki 17.9.2013 Rakennetulla ympäristöllä on suuri vaikutus kestävään

Lisätiedot

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 11/2005 Tast 20.5.2005 Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta /2015 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta /2015 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta 2015 214/2015 Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien luokkien määräytymisestä Annettu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta

Lisätiedot

HE 230/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta

HE 230/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työeläkeasioiden

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINTAKOORDINAATTORI

KOSTEUDENHALLINTAKOORDINAATTORI KOSTEUDENHALLINTAKOORDINAATTORI Pätevyysvaatimukset luonnos 20.8.2018 3.9.2018 M. Mäkinen TYÖRYHMÄ 20.8.2018 Helmi Kokotti Meri Hietala Harri Ajomaa Hannu Kauranen Miika Virtanen Jani Kemppainen Jukka

Lisätiedot

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 19.11.2014 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

Rakennus- ja. 83 10.06.2015 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 243 30.06.2015 Kaupunginvaltuusto 67 07.09.2015

Rakennus- ja. 83 10.06.2015 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 243 30.06.2015 Kaupunginvaltuusto 67 07.09.2015 Rakennus- ja 83 10.06.2015 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 243 30.06.2015 Kaupunginvaltuusto 67 07.09.2015 Rakennustarkastajan viran (700 039) perustaminen 1238/01.01.00.00/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 29.03.2017 EOAK/1047/2017 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto

Lisätiedot

DUAALIMALLIHANKE. Teemu Rantanen Laurea-amk 4.12.08

DUAALIMALLIHANKE. Teemu Rantanen Laurea-amk 4.12.08 DUAALIMALLIHANKE Teemu Rantanen Laurea-amk 4.12.08 Taustaa Kiinnostuksen kohteena ovat ammatillisen ja tieteellisen korkeakoulutuksen tehtävät ja työnjako ylempien korkeakoulututkintojen osalta Keskeinen

Lisätiedot

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin Muistio 1 (9) Piekkala 21.6.2011 Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin OSIO A Yleinen osa Valtioneuvoston asetus opetustoimen

Lisätiedot

Vetovoimaa rakennusalalle

Vetovoimaa rakennusalalle Vetovoimaa rakennusalalle Rakennusalan valtteja Koulutus Tulevaisuuden keskeisiä osaamistarpeita Satu Elho Asiamies Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry www.themesta.net Mitä ammattilaiset itse

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Rakennustarkastusyhdistyksen ohje: Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Mervi Abell Rakennustarkastusyhdistys RTY ry. projektiryhmä

Lisätiedot

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY Jäsenkirje T4/2011 Liite 2 1 (8) Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin Valtioneuvoston

Lisätiedot

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan KUIVAKETJU10 Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan Kuivaketju10 ajankohtaispäivä Oulu 29.9.2017 Sami Saari Rakentamisen Laatu RALA ry Kukaan ei (kai) tilaa, suunnittele, toteuta,

Lisätiedot