Ohjeet opettajalle. Pelin tavoitteet. Pelin purku. Kohderyhmä. Aika. Tehtävien vastaukset. Pelissä tarvitaan. Symbolit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjeet opettajalle. Pelin tavoitteet. Pelin purku. Kohderyhmä. Aika. Tehtävien vastaukset. Pelissä tarvitaan. Symbolit"

Transkriptio

1 Hulluhaaste-peli Opettajan opas Pelin tavoitteet Pelin tavoitteena on leikkimielisten rastitehtävien avulla innostaa oppilaita tutustumaan Heureka tulee hulluksi -näyttelyyn ja syventää heidän näyttelykokemustaan. Pelissä kannustetaan toimimaan yhdessä ja samalla hankkimaan tietoa mielen hyvinvoinnista. Pelin kuluessa kuunnellaan myös oman joukkueen jäsenten ajatuksia ja tunteita. Ohjeet opettajalle Tulosta ja kopioi pelitehtävät etukäteen koulussa. Jaa luokka 3 4 hengen joukkueisiin. Anna jokaiselle joukkueelle yksi tehtävämoniste ennen vierailua Heureka tulee hulluksi -näyttelyssä. Ohjeista ryhmät sääntöihin (ks. peliohjeistus oppilaille). Kerää tehtäväpaperit määräajan kuluttua. Kohderyhmä Hulluhaaste-peli soveltuu yläkoulun ja lukion käyttöön. Aika Peliin kannattaa varata aikaa minuuttia ryhmän iästä riippuen. Kaikilla rasteilla ei välttämättä ehdi käydä pelin aikana, joten pelaajien tulee valita itseään eniten kiinnostavat rastit. Pelissä tarvitaan Pelimonisteet ja kyniä Kännykkä, tabletti tai muu laite, jolla voi ottaa valokuvia. Kuvaaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä pelin pelaamisen kannalta. Pelin purku Kysymykset ja vastaukset käydään läpi koulussa. Samalla voidaan keskustella näyttelyn herättämistä ajatuksista ja katsoa joukkueiden eri rasteilla ottamia kuvia. Opettaja voi halutessaan antaa Tähti-symbolin hyvin suoritetuista tehtävistä. Koulussa on myös mahdollista julistaa voittajajoukkue esimerkiksi yhteenlaskettujen symbolien perusteella. Tehtävien vastaukset Opettajan ohjeen vastaukset noudattavat pääsääntöisesti näyttelytekstejä. Opettaja voi soveltaa mallivastauksia oman harkintansa ja opettamansa luokkatason mukaisesti. Osaan tehtävistä ei ole olemassa oikeita vastauksia. Näiden tehtävien tavoitteena on harjoitella toisten kuuntelemista sekä omien tunteiden ja ajatusten ilmaisua muille. Symbolit Joukkueet saavat kunkin tehtävän suorittamisesta palkkioksi symbolin / symboleita. Ansaitut symbolit rastitetaan tehtäväpaperista. Symboleja on neljä erilaista. Teos: Vappu Rossi

2 Ohjeistus oppilaille Kerro oppilaille ennen pelin alkua, mitä pelissä tehdään ja mitkä ovat pelin säännöt. Mitä tehdään? Kyseessä on leikkimielinen rastiralli Heureka tulee hulluksi -näyttelyssä. Rasteilla kokeillaan yhdessä eri näyttelykohteita, otetaan valokuvia omalla puhelimella, tabletilla tai muulla tallennuslaitteella sekä vastataan kysymyksiin. Kustakin suoritetusta tehtävästä joukkue saa palkkioksi rastittaa tehtävän kohdalla olevan symbolin / symbolit. Symboleja on neljä erilaista. Toiminta-symbolin ansaitsee, kun on suorittanut toiminnallisen tehtävän. Toiminta voi olla esimerkiksi tanssimista, kuuntelemista tai pelaamista. Lamppu-symboli vaatii ajattelua ja tiedonhankintaa. Sydän-symbolin saa, kun ilmaisee tunteitaan esimerkiksi maalaamalla, kirjoittamalla tai puhumalla. Opettaja voi halutessaan antaa hyvin suoritetusta tehtävästä Tähti-symbolin, jonka hän piirtää joukkueen tehtäväpaperiin. Lopuksi erilaiset symbolit lasketaan yhteen. Aika Ennen pelin alkua sovitaan kellonaika, jolloin peliaika umpeutuu, sekä kokoontumispaikka pelin loppuessa. Pelin säännöt 1. Peliä pelataan Heureka tulee hulluksi -näyttelyssä. 2. Näyttelystä etsitään kohteet, joilla on sama nimi kuin rasteilla (ks. pohjapiirros). 3. Rasteilla voi käydä vapaavalintaisessa järjestyksessä. Kaikkia rasteja ja niihin liittyviä tehtäviä ei välttämättä ehdi suorittaa annetun ajan puitteissa, joten joukkueiden tulee valita itseään eniten kiinnostavat rastit. 4. Kun tehtävä on suoritettu, ruksataan sen kohdalla oleva symboli / symbolit. Tehtävistä on mahdollista saada Toiminta-, Lamppu- sekä Sydän -symboleja. Saatavien symbolien määrä ja laatu vaihtelevat kullakin rastilla. Useamman symbolin saaminen edellyttää yleensä useamman eri tehtävän ja kysymyksen suorittamista rastilla. 5. Näyttelykohteilla olevia jonoja ei saa ohittaa. 6. Näyttelyssä juokseminen on myös kielletty. 7. Tehtäviin vastataan näyttelyn sisäänkäynniltä lainattavien kirjoitusalustojen päällä. Näyttelyssä olevien seinämaalausten ja valokuvien päällä ei saa kirjoittaa tai piirtää. 8. Tehtäväpaperi palautetaan opettajalle määräaikaan mennessä. 9. Opettaja voi halutessaan antaa Tähti-symbolin esimerkiksi oppilaiden ottamista kuvista tai muista erityisen hyvin tehdyistä tehtävistä. Tästä on kuitenkin syytä kertoa pelaajille ohjeidenannon yhteydessä.

3 HULLUHAASTE-PELIN MALLIVASTAUKSET 1. Tanssi hulluna a. Tanssikaa minidiskon hattujen alla vähintään puolen minuutin ajan. b. Miten hulluna tanssiminen liittyy mielen hyvinvointiin? Itselle tärkeät asiat voivat joskus näyttää toisista hullulta. Muiden mielipiteistä huolimatta on hyvä uskaltaa toteuttaa itseään, sillä se tukee omaa mielen hyvinvointia. Tanssiminen ja yleisesti liikunta ovat tärkeitä mielen hyvinvointia ylläpitäviä tekijöitä. 2. Tunnista tunne a. Pelatkaa Tunnista tunne -peliä. Kukin ryhmän jäsen esittää vuorollaan onnenpyörällä arvotun tunteen joukkueensa jäsenille. Muu joukkue arvaa, mistä tunteesta on kyse. Kun joukkue on arvannut viisi tunnetta oikein, joukkue saa yhden Toimintaja yhden Lamppu-symbolin. Jos paikalle osuu samanaikaisesti toinen joukkue, vuorottelevat joukkueet tunteiden esittämisessä. Molemmat joukkueet saavat arvata. Kun joukkue on arvannut oikein viisi tunnetta, joukkue saa kaksi symbolia ja voi jatkaa eteenpäin. Toinen joukkue jatkaa tunteiden esittämistä ja arvaamista, kunnes on arvannut viisi tunnetta oikein. b. Miksi on tärkeää oppia tunnistamaan tunteita? Kun tiedostaa omat tunteensa, ymmärtää paremmin itseään sekä oman toimintansa syitä ja seurauksia. Hankalat käsittelemättömät tunteet kuormittavat mieltä ja samalla kuluttavat henkisiä voimavaroja. Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa tunteiden ilmaisu sanallisesti ja sanattomasti ilmein ja elein on tärkeää. Jotta voi ymmärtää toisten ihmisten tunteita, täytyy ensin osata tunnistaa omat tunteensa. 3. Pelottaako? a. Pelatkaa yhdessä Pelottaako?-peliä. Saatte kaksi Toiminta-symbolia, kun olette selvinneet yhdestä yöstä leirinuotiolla. b. Miksi ihmisen on tärkeää käsitellä vaikeita tai pelottavaksi kokemiaan asioita? Vaikeiden ja pelottavien asioiden kohtaaminen ja käsittely on yleensä itselle helpottavaa ja tukee omaa mielen hyvinvointia. Kun asiat kohtaa, on niihin mahdollista etsiä myös itselle sopivia ratkaisuja. 4. Ilmaise tunteesi a. Maalatkaa kukin tämän hetkiset tunnetilanne tauluihin, tai tehkää yhteinen taideteos tunnetiloistanne. b. Ottakaa kännykällä kuva / kuvia taideteoksista. c. Kertokaa omasta taideteoksestanne tai osasta taideteosta muille ryhmän jäsenille. Tehtävän tavoitteena on, että jokainen pääsee ilmaisemaan maalaamisen avulla omia tunteitaan ja myös kertomaan omasta sen hetkisestä tunnetilastaan muille joukkueen jäsenille. d. Miten maalaaminen liittyy mielenterveyteen? Mielen hyvinvointia edistävät erilaiset harrastukset ja luovuus. Maalaamista voidaan käyttää myös taideterapian hoitomuotona, jossa tunteita työstetään taiteen avulla. Taideterapiaa voivat maalaamisen lisäksi olla esimerkiksi musiikki, tanssi, kirjoittaminen tai muu luova toiminta. Taideterapiassa on tärkeää tekeminen itsessään, ei lopputulos. Luova tekeminen voi auttaa pääsemään käsiksi vaikeasti selitettäviin tai tiedostamattomiin tunteisiin.

4 5. Skitsofoni a. Laittakaa skitsofoni päähän ja kulkekaa näyttelyssä vähintään puoli minuuttia tarkasti kuunnellen. b. Miltä maailma kuulosti skitsofonin kautta? Kirjoittakaa jokaisen ajatukset ylös. c. Minkälaisia tunteita skitsofoni herätti ryhmässänne? Kirjoittakaa ja / tai ottakaa valokuvia kännykällä skitsofonin herättämistä tunteista. Kuvan ei tarvitse olla henkilöstä. Tehtävän tavoitteena on, että kaikki ryhmän jäsenet pääsevät kertomaan omista havainnoistaan ja tuntemuksistaan, ja muut keskittyvät kuuntelemaan toisten ajatuksia. Tuntemuksia on myös mahdollista kuvata luovasti valokuvien avulla. d. Miltä tuntuisi, jos jatkuvasti kuulisitte äänet samalla tavalla kuin kuulitte ne skitsofonin avulla? Skitsofoni päässä on vaikeampi erottaa tärkeitä ja turhia ääniä toisistaan. Tämän takia keskittyminen ja tarkkaavaisuuden ylläpitäminen on varmasti vaikeampaa. Yleensä ihmisen aivot suodattavat tietoisesti ja tiedostamatta epäolennaisia ääniä pois, ja ihminen kiinnittää huomiota vain murto-osaan aistihavainnoistaan. Moniin psykoottisiin häiriöihin liittyy merkittävää tarkkaavaisuuden heikentymistä. Asioista ja tapahtumista syntyy vääristyneitä käsityksiä, kun ihmiselle tärkeään informaatioon sekoittuu epäolennaista tietoa. Näin käy erityisesti stressaavissa tilanteissa. 6. Anna kehon puhua a. Laittakaa naamiot päähänne ja esittäkää oman naamionne esittämää tunnetta koko kehollanne. b. Kun kehon asento vastaa naamion tunnetta, ottakaa kuva kännykkäkameralla. Opettaja voi halutessaan antaa joukkueille Tähtisymbolin kuvien perusteella. 7. Olenko se minä? a. Sulauttakaa kasvonne vuoronperään Edvard Munchin Huuto-maalauksen kasvoiksi. b. Katsokaa Munchin maalausta ja eri puolilla näyttelyä esillä olevia valokuvia eri henkilöistä (6 suurta valokuvaa). Osa valokuvien henkilöistä sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä. Minkälaisia ajatuksia kuvat teissä herättävät? Taustatietoa kuvista: Mielenterveyden häiriöt eivät näy päälle päin. Edes Heurekan henkilökunta ei tiedä, ketkä valokuvissa esiintyvistä ihmisistä sairastavat jotain mielenterveyden häiriötä. 8. Mielenterveysvisa a. Pelatkaa yhdessä yksi kierros mielenterveysvisaa. Palkkioksi saatte kaksi Toiminta-symbolia. Lisäpisteiden hankkimiseksi laskekaa joukkueenne jäsenten saamat pisteet yhteen. Mikäli joukkueenne yhteenlaskettu loppupistemäärä on vähintään 30 / 40, saatte yhden Lamppu-symbolin. Mikäli joukkueenne yhteenlaskettu pistemäärä on vähintään 35 / 40, saatte kaksi Lamppu-symbolia.

5 9. Masennus koskettaa Kuunnelkaa perheenjäsenten ajatuksia. Vastatkaa sitten seuraaviin kysymyksiin. a. Miltä isästä tuntuu? Mitä hän ajattelee? b. Mitä äiti ajattelee? c. Miten poika kokee tilanteen? a. Isä on masentunut, väsynyt ja iloton. Hänellä ei ole voimia toimia perheensä tai muiden ihmisten kanssa. Hän kokee, että muut ihmiset ovat vahingoniloisia, koska hän on sairastunut ja negatiiviset asiat korostuvat hänen ajatuksissaan. b. Äiti on huolestunut ja pelkää, että isä tekee itselleen jotain. Äiti on myös itse väsynyt isän masennukseen ja pohtii poismuuttamista. Äiti on myös pannut merkille muutoksen pojan käytöksessä. Ennen poika oli iloisempi, nyt hän piirtelee itsekseen omassa huoneessa. Äiti yrittää pitää yllä normaalia arkea isän masennuksesta huolimatta. c. Poika pelkää, että hänestä tulee samanlainen kuin masentuneesta isästä. Hän toivoo, että isä ilahtuisi hänen hyvin menneestä kokeestaan tai tulisi katsomaan hänen jalkapallopeliään. Hän toivoo, että isä olisi tavallinen isä eikä unitautinen isä. Etsikää Mielenterveyden häiriöt -kohteen tietopankista tietoa. Kirjoittakaa tiedot ylös. d. Miten masennusta hoidetaan? Masennusta hoidetaan yleensä lääkkeillä ja psykoterapialla. Myös vertaistukiryhmät tuovat apua. Masennuksen hoidossa voidaan käyttää myös terveyskeskusten psykiatristen sairaanhoitajien tuomaa keskusteluapua. Vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita sairaalahoitoa. Vaikeissa ja psykoottisissa masennuksissa voidaan hoitona käyttää myös sähköhoitoa. e. Miten yleistä masennukseen sairastuminen on? On arvioitu, että masennuksesta kärsii elinaikanaan yli 10 % miehistä ja yli 20 % naisista. Seuraaviin kysymyksiin voi etsiä tietoa myös näyttelyn Mistä apua -kohteesta ja internetistä mm. seuraavilta sivuilta: f. Mistä masentunut isä voisi saada apua? Masentuneiden on vaikea hakea apua ja hoitoa sairauteensa, sillä heidän omat voimavaransa ovat sairaudesta johtuen huonot. Mutta apua kannattaa aina hakea ja apua voi saada esim. terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, yksityisiltä lääkäriasemilta ja psykoterapeuteilta, kirkolta sekä useilta järjestöiltä. Lähde: g. Miten masentuneen perhe voi huolehtia omasta jaksamisestaan? Läheisten antama tuki masentuneelle on tärkeää, mutta läheisten on tärkeää huolehtia myös omasta jaksamisestaan. Jos läheiset uupuvat, he eivät voi tukea masentunutta. Läheisten kannattaa huolehtia omasta mielen hyvinvoinnistaan elämällä myös omaa elämäänsä esim. käymällä harrastuksissa sekä tekemällä muita itselleen mieleisiä asioita ja ottamalla välillä etäisyyttä. Jos läheisten oma jaksaminen on koetuksella, kannattaa levätä ja tarvittaessa hakea apua, sillä masentuneiden omaisilla on korkea riski masentua itse. Läheisille on myös olemassa vertaistukiryhmiä, joista saa tukea, tietoja ja neuvoja. Lähde: laheisellani-on-diagnosoitu-mielenterveyden-hairio/ Perheen pojan kannattaa keskustella isän masennuksesta vanhempiensa tai muiden läheistensä kanssa. Myös ulkopuolista keskusteluapua kannattaa hakea. Asian voi ottaa puheeksi esim. kouluterveydenhoitajan, koululääkärin tai koulukuraattorin kanssa. Yhteyttä voi ottaa myös kotikunnan terveyskeskukseen, sosiaalityöntekijään, perheneuvolaan tai kriisikeskukseen. Myös kirkolta ja erilaisilta järjestöiltä, kuten Helsinki Mission (Nuorten kriisipiste) ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto, on mahdollista saada apua. Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on myös lasten ja nuorten puhelin, johon voi soittaa maksutta. Lähde:

6 10. Elämänkaaria Kuunnelkaa yhden / kahden valitsemanne henkilön tarina. Vastatkaa kuulemanne perusteella seuraaviin kysymyksiin. a. Mihin mielenterveyden häiriöön henkilö on sairastunut? b. Minkälaisia oireita sairaus aiheutti? Miltä sairaus tuntui? c. Miten henkilö on parantunut tai oppinut elämään sairautensa kanssa? d. Minkälaisia ajatuksia tarinat herättivät teissä? Inka a. Anoreksia b. Inka painoi pahimmillaan 35 kg, liikkui runsaasti ja söi hyvin vähän lähinnä hedelmiä ja vihanneksia. Oireiden takana oli Inkan pelko siitä, ettei kelpaa. Inkan sairauteen vaikuttivat hänen uskomuksensa ja arvonsa siitä, minkälainen hänen tulisi olla tai yleisesti minkälainen hänestä hyvän naisen tulisi olla. c. Inka kävi psykoterapiassa, fysioterapiassa ja punnituksissa. Hänelle tärkeä käänne olivat keskustelut elämäntaidollisen valmentajan kanssa, jolloin hän koki tulevansa kuulluksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin hän on. Tällöin hän oli myös valmis purkamaan ajatustensa takana olevia arvoja ja uskomuksia. Inkan hyvinvoinnille tärkeintä on se, että suhde omaan itseen on kunnossa ja hän hyväksyy itsensä (ja kehonsa) sellaisena kun on. Inka kokee, että anoreksia on osa hänen elämänpolkuaan. Katja a. Vakava masennus b. Masennus vei Katjan pahimmillaan sängyn pohjalle ja hän oli totaalisen väsynyt. Ensimmäisen masennuksen aikaan hän tunsi myös vihaa, kiukkua ja surua, mutta toisen masennuksen aikana hän koki itsensä täysin tunteettomaksi. Hän oli elämäniloton eikä arvostanut itseään. c. Erityisesti luovuusterapia auttoi Katjaa käsittelemään omia tunteitaan, joihin sanat eivät yltäneet. Kristian a. Kaksisuuntainen mielialahäiriö b. Maniavaiheissa rahankäyttö oli holtitonta, ja Kristianilla oli hällä väliä -asenne elämään. Maniavaiheessa hän myös itse huomasi, että vauhti on liian kova. Masennusvaiheessa Kristianin oli vaikea nousta vuoteesta, hän tunsi itsensä toimintakyvyttömäksi ja lamaantuneeksi. Kristianilla oli itsetuhoisia ajatuksia ja itsemurhayrityksiä, jotka eivät onneksi onnistuneet. c. Noin kymmenen vuotta sitten Kristian teki päätöksen, että aikoo saada mahdollisimman eheän ja laadukkaan elämän. Samalla hän aloitti lääkehoidon. Lääkehoito on tärkein kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitomuoto, ja lääkkeet pitävät oireet kurissa. Mielialaharjoituksilla Kristian pystyy myös jonkin verran estämään suurimpia mielialanvaihteluita. Petri a. Skitsofrenia b. Petri koki erilaisia harhoja, joissa hän näki näkyjä ja kuuli ääniä, lisäksi hän käsitti kaikki asiat väärin. Sairauden toteamisen aikoihin Petrillä oli henkisesti huono olo, muttei hirveästi harhoja, ja lääkityksen avulla Petri tuli hyvin toimeen. Amfetamiinin käytön aloittaminen kuitenkin toi mukanaan pahat harhat. c. Petri on kuntoutunut lääkehoidon ja päihteettömyyden avulla. Petriä auttaa myös se, että hänellä on sairaudentunto. (Sairaudentunnolla tarkoitetaan, että Petri itse ymmärtää, milloin hän on sairas ja tarvitsee apua.) Lisäksi hänen paranemistaan edisti pääsy asumisvalmennusyksikköön, jossa saa tukea. Myös opiskelu, valmistuminen koulusta ja teatteri ovat tärkeitä. Sami a. Äänien kuuleminen b. Sami kuulee erilaisia ääniä, joita muut eivät kuule. Osa äänistä on uhkaavia ja ilkeitä, osa lempeitä tai hän kuulee musiikkia. 24-vuotiaana hän joutui psykoosin takia sairaalahoitoon. c. Alussa sairautta hoidettiin lääkityksellä ja äänet piti ohittaa. Myöhemmin vertaistukiryhmän keskustelut ja niissä opitut hallintakeinot ovat auttaneet Samia elämään normaalia elämää.

7 11. Aivot ja mielenterveys Psykoosi a. Mikä aivojen osa vastaa määrätietoisesta toiminnasta? Mesolimbinen dopamiinijärjestelmä MLD b. Mitä aivoissa tapahtuu psykoosissa? Psykoosissa MLD-järjestelmä toimii ylikierroksilla, jolloin ihminen kiinnittää huomiota myös tavallisesti poissuodattuviin aistiärsykkeisiin ja luo merkityksellisiä yhteyksiä näiden asioiden välille. Tällöin todellisuudentaju vääristyy ja lopulta voi syntyä psykoottisia harhaluuloja. c. Miten psykoosia hoidetaan? Psykoosia hoidetaan lääkkeillä. Myös läheiset ihmiset ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä avunlähteitä. Masennus d. Mitä masentuneen aivoissa tapahtuu? Masentuneen aivojen tunteiden säätely ei toimi kunnolla. Limbinen järjestelmä on ylivilkas, ja aivokuoren toiminta on vaimentunut. Tästä seuraa, että masentunut reagoi herkemmin negatiivisiin tapahtumiin, ja positiivisten asioiden huomaaminen sekä rauhoittuminen ovat vaikeampia. e. Miten masennusta hoidetaan? Masennuksen hyvässä hoidossa käytetään masennuslääkkeitä ja psykoterapiaa. Myös läheiset ihmiset, liikunta ja terveelliset elämäntavat auttavat.

8 KARTTA HEUREKA TULEE HULLUKSI -NÄYTTELYSTÄ 9. Masennus koskettaa Mielenterveyden häiriöt 4. Ilmaise tunteesi Skitsofoni 6. Anna kehon puhua 2. Tunnista tunne 11. Aivot ja mielenterveys Olenko se minä? 10. Elämänkaaria Pelottaako? Mielenterveysvisa Määränpäänä Mars -näyttely Mistä apua 1. Tanssi hulluna Sisäänkäynti Planetaario Pelikohteet: 1. Tanssi hulluna 2. Tunnista tunne 3. Pelottaako? 4. Ilmaise tunteesi 5. Skitsofoni 6. Anna kehon puhua 7. Olenko se minä? 8. Mielenterveysvisa 9. Masennus koskettaa 10. Elämänkaaria 11. Aivot ja mielenterveys 12. Mistä apua 13. Mielenterveyden häiriöt Muut kohteet, jotka eivät ole mukana pelissä 14. Minäkuvapeili 15. Näin hulluutta hoidettiin 16. Fobiahuone 17. Kun todellisuus vääristyy 18. Kurkista hulluuden historiaan 19. Testaa itseäsi 20. Huolisilppuri 21. Terävää hulluutta

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Jyrki Tuulari 25.9.2007 1 MITÄ MASENNUKSELLA TARKOITETAAN? Masennustila eli depressio on yleinen ja uusiutuva mielenterveyden häiriö, joka ei ole sama asia kuin arkipäiväinen surullisuus tai alakuloisuus.

Lisätiedot

Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat

Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat Tuula Mattila/ Uudet Tuumat 6.5.2014 1 Kyselyn tarkoituksena oli selvittää ikääntyvien palomiesten pelkoja ja pelkojen vaikutusta

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

Psykoosi 22.9.2015 JENNI AIRIKKA, TAMPEREEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIDEN PSYKOOSIPÄIVÄN LUENTO

Psykoosi 22.9.2015 JENNI AIRIKKA, TAMPEREEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIDEN PSYKOOSIPÄIVÄN LUENTO Psykoosi 22.9.2015 JENNI AIRIKKA, TAMPEREEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIDEN PSYKOOSIPÄIVÄN LUENTO Mitä psykoosi tarkoittaa? Psykoosilla tarkoitetaan sellaista poikkeavaa mielentilaa, jossa ihminen

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Jyrki Tuulari MASENNUS Ensiapua annetaan ennen kuin lääketieteellistä apua on saatavilla 1 PÄÄMÄÄRÄT mitä masennus on, esim. suhteessa suruun miten masennus ilmenee masentuneen ensiapu 2 MASENNUKSEN VAIKEUSASTE

Lisätiedot

Stressi ja mielenterveys

Stressi ja mielenterveys Stressi ja mielenterveys Jokainen ihminen sietää tietyn määrän stressiä. Kun sietokyvyn raja ylittyy, stressi alkaa haitata elämää. Se voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta. Voit vaikuttaa omaan mielenterveyteesi,

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Puhetta elämästä -kortit

Puhetta elämästä -kortit Puhetta elämästä -kortit Palliatiivisen talon Puhetta elämästä -kortit Pelin kulku Kortteja voi nostaa yksi kerrallaan satunnaisesti tai voi valita käyttöön pelkästään tietyn kategorian kortit. Kukin osallistuja

Lisätiedot

MUUTOS JA MUUTOKSESSA ELÄMISEN TAIDOT EIJA HIMANEN 12.4.2015

MUUTOS JA MUUTOKSESSA ELÄMISEN TAIDOT EIJA HIMANEN 12.4.2015 MUUTOS JA MUUTOKSESSA ELÄMISEN TAIDOT EIJA HIMANEN 12.4.2015 Käsiteltäviä näkökulmia Mitä muutos on? Mitä ihmiselle muutoksessa tapahtuu? Työkaluja muutoksessa kipuilevan tukemiseen. Muutos Tilanteen tai

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015 kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Jämsänkatu 2, Vallila FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVE! S

MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVE! S MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVE! S. 100-108 (Mitä mielenterveys on?) Mieti parisi kanssa, miten määrittelisit mielenterveyden. Mielenterveys Raja mielen terveyden ja sairauden välillä on liukuva, sopimusvarainen

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Jonnan tarina. Keväällä 2007

Jonnan tarina. Keväällä 2007 Sairastui syömishäiriöön 19-vuotiaana, 2006 Hoitosuhde kotikaupunkinsa nuorisopsykiatriseen poliklinikkaan jo ennen syömishäiriötä ahdistuksen takia Nyt 26-vuotias - Nuorisopsykiatrian poliklinikalla syömishäiriötä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia Suomen Mielenterveysseuran OVI-hanke tarjoaa Maahanmuuttajataustaisille tietoa, joka lisää hyvinvointia Aiheina ovat mielen hyvinvointi ja voimavarat maahanmuuttoon liittyvät tunteet miten voi auttaa itseä

Lisätiedot

Mielenterveyden häiriöt

Mielenterveyden häiriöt Masennus Mielenterveyden häiriöt Ahdistuneisuushäiriöt pakkoajatukset ja -toiminnot paniikkihäiriöt kammot sosiaalinen ahdistuneisuus trauman jälkeiset stressireaktiot Psykoosit varsinaiset mielisairaudet

Lisätiedot

Työllistymisen mahdollisuudet seminaari / Päivi Kohta

Työllistymisen mahdollisuudet seminaari / Päivi Kohta Työllistymisen mahdollisuudet seminaari 30.8.2017/ Päivi Kohta Valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys Toiminnan tarkoituksena opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn vahvistaminen sekä

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän

Lisätiedot

Tmi OwnStory. Tarja Jutila MMM, dipl. taideterapeutti

Tmi OwnStory. Tarja Jutila MMM, dipl. taideterapeutti Tarja Jutila MMM, dipl. taideterapeutti Taideterapia on taidelähtöisiin menetelmiin perustuvaa luovaa, hauskaa ja joskus vakavaakin henkilökohtaista prosessointia. Tärkeintä ei ole lopputulos, vaan koko

Lisätiedot

ELÄMÄÄ VUORISTORADALLA

ELÄMÄÄ VUORISTORADALLA ELÄMÄÄ VUORISTORADALLA Nuoren itsetuhoisuusomaisen kokemuksia Pirkko Haikola Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Kokemusasiantuntijuus Omaisena vuodesta 1998. Kaksi lasta sairastunut psyykkisesti

Lisätiedot

Lataa Sairaalapäiväkirja - SusuPetal. Lataa

Lataa Sairaalapäiväkirja - SusuPetal. Lataa Lataa Sairaalapäiväkirja - SusuPetal Lataa Kirjailija: SusuPetal ISBN: 9789524984164 Sivumäärä: 104 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 21.56 Mb Masennukseen on monia syitä. Tämä kirja ei kerro niistä. Tämä

Lisätiedot

Itsemurhat. Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

Itsemurhat. Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Itsemurhat Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 Vaasan mielenterveystyön osaamiskeskus Vasa kompetenscentrum för mentalvård Vaasa Excellence Centre for Mental Health ITSETUHOINEN KÄYTTÄYTYMINEN JA ITSEMURHA

Lisätiedot

4.2 Tunnetaitojen opetussuunnitelma

4.2 Tunnetaitojen opetussuunnitelma 4.2 Tunnetaitojen opetussuunnitelma 1 vko aihe toteutustapa tammikuu 1 oman kehon minun kehoni hahmottaminen peilin edessä oman kehon koskettaminen, oman selän katsominen pikkupeilin avulla (siellä se

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Psykoositietoisuustapahtuma

Psykoositietoisuustapahtuma Psykoositietoisuustapahtuma apulaisylilääkäri Pekka Salmela Tampereen Psykiatria- ja päihdekeskus 19.9.2017 Metso Psykoosit Psykooseilla eli mielisairauksilla tarkoitetaan mielenterveyshäiriöiden ryhmää,

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja toipumisesta 2002 FSD1296 Elämä masentuneena 2002

FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja toipumisesta 2002 FSD1296 Elämä masentuneena 2002 1 of 8 19.7.2011 8:42 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoituja tutkimusaineistoja FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

PSYKOOSIT JA NIIDEN HOITO

PSYKOOSIT JA NIIDEN HOITO PSYKOOSIT JA NIIDEN HOITO Mielenterveyden ensiapu 21.2.2008 Esa Nordling PSYKOOSIT kosketus todellisuuteen joko laajasti tai rajatusti heikentynyt sisäiset ja ulkoiset ärsykkeet voivat sekoittua kaoottisella

Lisätiedot

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu.

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu. T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu.

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille

SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille SomeBody -toiminta on alkamassa. Ennen toiminnan alkua pyydämme sinua lapsen/nuoren kanssa toimivana

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016 K Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 28.1.2016 Työpajan lähtökohdat Jokaisella on mahdollisuus lisätä työhönsä terapeuttisia elementtejä kysyä ja kyseenalaistaa

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT

MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT MEMO OHJELMA MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT SELKOKIELELLÄ 2015 Inkeri Vyyryläinen (toim.) SELKOESITE MUISTI JA MUISTIN HÄIRIÖT SELKOKIELELLÄ Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muistiliiton esite Selkokielimukautus:

Lisätiedot

Ajatuksia kulttuurisensitiivisyydestä

Ajatuksia kulttuurisensitiivisyydestä Ajatuksia kulttuurisensitiivisyydestä Mitä kulttuurisensitiivisyys on? Kulttuurisensitiivisyydellä tarkoitetaan halua, kykyä ja herkkyyttä ymmärtää eri taustoista tulevaa ihmistä (THL) Positiivinen, toista

Lisätiedot

Nuoren itsetunnon vahvistaminen

Nuoren itsetunnon vahvistaminen Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen 24.10.2013 Tuulevi Larri Psyk.sh, työnohjaaja Kriisi-ja perhetyöntekijä SPR, Nuorten Turvatalo Mitä itsetunto oikein onkaan Pieni katsaus tunnetaitoihin

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Itsetuhoisuuden vakavuuden arviointi

Itsetuhoisuuden vakavuuden arviointi Itsetuhoisuuden vakavuuden arviointi Jyrki Tuulari 8.2.2012 psykologi Välittäjä 2013/Pohjanmaa-hanke Itsemurhayritys Itsemurhayritykseen päätyy jossakin elämänvaiheessa ainakin 3-5 % väestöstä Riski on

Lisätiedot

Toivon tietoa sairaudestani

Toivon tietoa sairaudestani Liite 4 LY1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan yläasteella olevan nuoren kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssille.

Lisätiedot

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle?

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Taide on tavallista Taideterapia kuntoutumisen tukena Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Tutkimme kuvissamme iloa, tuskaa, kaihoa, häpeää, surua. Nyt katson taidetta ja elämää eri muodoissa uusin

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Tavoitteet 30-60 minuuttia, käy kotitehtäväksi Harjoituslomake ja kynä Aiempien valmistautumiseen liittyvien harjoitteiden lomakkeet Harjoitteen

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä 30-60 minuuttia ryhmätöinä tai yksin, Harjoituslomakkeet ja kynät voi suorittaa osissa Tavoitteet Pohtia, minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja omassa

Lisätiedot

Yhdes sä irr hdes sä irr ellen JOUKKUETEHTÄVÄ II.

Yhdes sä irr hdes sä irr ellen JOUKKUETEHTÄVÄ II. Max 4 pistettä I. Lausukaa yhteen ääneen jokaisen pelaajan nimi aloittaen kortin lukijasta. Tehkää yhteensä kolme kierrosta kiihdyttäen vauhtia kierros kierrokselta 3 p. II. Tehkää kaksi lisäkierrosta

Lisätiedot

Mielenterveysbarometri 2015

Mielenterveysbarometri 2015 Sakari Nurmela TNS Gallup Oy Tutkimuksen tavoitteena: selvittää mielenterveyskuntoutujien arkipäivään liittyviä asioita ja ongelmia, tutkia suomalaisten käsityksiä mielenterveysongelmista ja mielenterveyskuntoutujista,

Lisätiedot

Mielekästä ikääntymistä

Mielekästä ikääntymistä Mielekästä ikääntymistä Koko kylä huolehtii vastuu ikääntyvistä kuuluu kaikille Psykologi Mervi Fadjukov Alueelliset mielenterveys-ja päihdepalvelut PHHYKY 20.3.2019 Vanhuus yksi elämänvaihe Yksilöllinen

Lisätiedot

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015 TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA ULLA PIIRONEN-MALMI METROPOLIA KEVÄT 2015 KIELELLINEN SAMAUTTAMINEN IHMISELLÄ ON SOSIAALISISSA TILANTEISSA MUUNTUMISEN TARVE HÄN HALUAA MUOKATA JA SOVITTAA OMAA

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Harjoite 12: Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja

Lisätiedot

Toivon tietoa sairaudestani

Toivon tietoa sairaudestani Liite 5 N1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan nuoren kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssille. Tämä kyselylomake

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Totta vai tarua matematiikan paradokseja

Totta vai tarua matematiikan paradokseja Totta vai tarua matematiikan paradokseja Onko intuitio aina oikeassa todennäköisyyksiä pohdittaessa? Tilastot eivät valehtele, eiväthän? Työohjeet: 1) Muodostetaan noin 3 henkilön ryhmät. 2) Valitkaa yhden

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Musiikista ja äänestä yleisesti. Mitä tiedetään vaikutuksista. Mitä voi itse tehdä

Musiikista ja äänestä yleisesti. Mitä tiedetään vaikutuksista. Mitä voi itse tehdä Tarja Ketola 13.3.2017 Musiikista ja äänestä yleisesti Mitä tiedetään vaikutuksista Mitä voi itse tehdä MELU ihmisen tekemää ääntä, erityisesti sitä mitä ei pysty itse kontrolloimaan HILJAISUUS sallii

Lisätiedot

Kuinka kohtaat seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja kaltoinkohtelun uhrin

Kuinka kohtaat seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja kaltoinkohtelun uhrin Kuinka kohtaat seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja kaltoinkohtelun uhrin Uhrin auttamisen lähtökohtana on aina empaattinen ja asiallinen kohtaaminen. Kuuntele ja usko siihen, mitä uhri kertoo. On

Lisätiedot

SOSIAALISET TAIDOT. Tukioppilaskoulutus /OSAVA-hanke

SOSIAALISET TAIDOT. Tukioppilaskoulutus /OSAVA-hanke SOSIAALISET TAIDOT Tukioppilaskoulutus 12.12.2016/OSAVA-hanke Nimen vaihto kättelyllä Kuljetaan ympäri luokkatilaa Kun kohtaat jonkun, kättelet ja sanot oman nimesi. Toinen tekee samoin. Henkilön, jota

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.)

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.) VIERELLÄSI Opas muistisairaan omaisille selkokielellä 2014 Inkeri Vyyryläinen (toim.) Opas muistisairaan omaisille selkokielellä Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muutosta lähellä opas dementoituneen läheiselle.

Lisätiedot

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia.

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. 7+ 4+ 60+ FI Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. Selitä sanoja käyttäen eri sanoja, synonyymejä tai vastakohtia! Tarkoituksena on saada oma pelikumppani tai joukkue arvaamaan

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere Friends-ohjelma Aseman Lapset ry Workshop 5.9.2012 Tampere Mikä on FRIENDS? Lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävä sekä masennusta ja ahdistusta ennaltaehkäisevä ohjelma Perustuu - kognitiivis-behavioraalisen

Lisätiedot

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016 RAY tukee -barometri 2016 JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN 1. Kuinka usein olet osallistunut tämän sosiaali- ja terveysalan järjestön toimintaan 12 viime kuukauden aikana? Järjestöllä tarkoitetaan tässä

Lisätiedot

Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry

Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry Perustettu vuonna 1998 Valtakunnallinen vertaistukiyhdistys Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistys Mielenterveyden keskusliiton

Lisätiedot

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä YSILUOKKA Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä Sisältö ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät mitä sukupuolten välinen tasaarvo tarkoittaa Suomessa, mitä tasa-arvoon liittyviä haasteita

Lisätiedot

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Käsitteet Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa siinä vaiheessa kun etenevää

Lisätiedot

LogoArt- Työväline muutoksen tekemiseen taiteen menetelmin 10.06.2015

LogoArt- Työväline muutoksen tekemiseen taiteen menetelmin 10.06.2015 LogoArt- Työväline muutoksen tekemiseen taiteen menetelmin 10.06.2015 Hyvinvoiva Perhe HYPE -hanke (2014-2017) Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n hallinnoima Rayn rahoittama hanke, joka on mukana

Lisätiedot

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Urheilija- tai joukkuepalaverin yhteydessä. Pituus riippuu palaverin pituudesta. Joukkuepalaverin pituus on noin 20 60 minuuttia. Jos aika loppuu kesken, voi harjoituksia

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ruoveden Pirkat

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ruoveden Pirkat Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ruoveden Pirkat 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - f-pojat - E-pojat - dp j ft - D tytöt - naiset - D-tytöt - ft-04 - D-Pojat - E-Pojat - F-t04 -

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Aivokuntoluento Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Itsensä johtaminen muutostilanteessa aivojen näkökulmasta Tieturi / Ruoholahti 23.1.2013 1. Aivot muutostilassa 2. Päätöksenteko, tunteet työelämässä

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Kyselyn taustatietoja Kyselyyn vastasi yhteensä 168 henkilöä. Heistä

Lisätiedot

VASU LAPSEN SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS-

VASU LAPSEN SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- VASU LAPSEN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Hyvä Kotiväki, Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta huolehditaan

Lisätiedot

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT Haittojen vähentämisen näkökulma Tiina Varonen Omaiset Huumetyön Tukena ry/ Osis 9.10.2013 Yksin kestät sen olet epäonninen minkä sille voit et voi kuin sietää..

Lisätiedot

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia.

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia. Kotitehtävä 4 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä NELJÄS TAPAAMINEN Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä PRIDE-valmennuksen neljännessä tapaamisessa puhuimme siitä, miten vaikeat kokemukset voivat

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot