Eturauhassyövän kuvantaminen lääkekehityksessä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eturauhassyövän kuvantaminen lääkekehityksessä"

Transkriptio

1 Eturauhassyövän kuvantaminen lääkekehityksessä Helena Ahtinen Ohjaajat: FT Saija Savolainen, prof. Anne Roivainen BIOKEMIA Lääkeaineen kudoshakuisuus on keskeisessä osassa uusia lääkeaineita kehiteltäessä. Positroniemissiotomografiassa (PET) on kerroskuvausmenetelmä, jossa käytetään verenkiertoon annosteltavia merkkiaineita, joihin on liitetty säteilevä hiukkanen. Säteilyn perusteella kasvaimen sijainti voidaan havaita PET-kameralla hyvin tarkasti. PETkuvantamisen avulla voidaan tutkia uusien lääkemolekyylien käyttäytymistä elimistössä sekä kykyä sitoutua kohteeseensa. Usein käytettyjä koe-eläimiä syöpätutkimuksessa ovat hiirimallit joilla ei ole luonnollista immuunivastetta. Tällaisiin immuunipuutteisiin hiiriin voidaan siirtää ihmisen syöpäsoluja ilman hyljintäreaktiota. Ihmisen syöpäsolut saadaan molekyylibiologisin menetelmin tuottamaan valoa, joka voidaan havaita optisella kameralla. Optista kuvantamista käytetään kasvaimen koon määrityksessä koe-eläinmalleilla ja se on osoittautunut luotettavaksi menetelmäksi. Optista kuvantamista voidaankin hyödyntää arvioidessa uusien PET-merkkiaineiden toimivuutta kasvaimen koon määrityksessä. Eturauhassyöpä on yleisin syöpä miehillä Suomessa ja muualla Länsimaissa. Eturauhassyövän syntyyn vaikuttavat mitä ilmeisimmin mieshormonit. Eturauhassyövän ensisijaisena hoitona käytetäänkin hormonivaikutuksen estoa. Usein suotuisan hormonihoitovasteen jälkeen eturauhassyöpä muuttuu hormonihoidolle reagoimattomaksi. Uusia lääkeaineita tarvitaan etenkin hormoneille reagoimattoman eturauhassyövän seurantaan ja hoitoon. PETkuvantamisen avulla saadaan tietoa kudosten toiminnasta, elimistön aineenvaihdunnasta ja lääkeaineiden käyttäytymisestä kudoksissa. PETtutkimusta voidaan käyttää, kun halutaan saada tarkka kuva syövän levinneisyydestä ja etäpesäkkeistä kehossa sekä tilanteissa, joissa koepalan otto on vaikeaa. Sen avulla saadaan myös tietoa uusien lääkeaineiden hoitovasteesta.

2 Rehun koostumuksen vaikutus sian rasvakudoksen rasvahappoprofiiliin Thomas Byrne Ohjaajat: FT Baoru Yang, FT Raija Tahvonen, FK Pertti Marnila, ETT Liisa Voutila, MMM Kirsi Partanen, FT Susanna Rokka ELINTARVIKEKEMIA Lihavuuden syitä ei tunneta täysin, mutta niillä uskotaan olevan yhteyttä runsasrasvaisiin ja -sokerisiin ruokavalioihin ja niiden vaikutuksiin elimistön rasvahappometaboliaan ja säätelyreitteihin. Energialtaan ja rasvahappokoostumuksiltaan erilaiset ruokavaliot aiheuttavat jyrsijäkokeissa adipoosikudosten eli rasvakudosten rasvahappoprofiilien erilaistumisia. Rasvakudoksen koostumuksella voi olla yhteyttä rasvahappojen varastoitumiseen ja rasvakudoksen hormonaaliseen viestintään, kuten adiponektiinin eritykseen, jolla voi olla merkitystä lihavuuden ja insuliiniresistenssin tutkimisessa. Tutkimuksessa, jossa selvitetään ravinnon vaikutukset rasvahappokoostumukseen, sika on ihmistä lähempänä metabolialtaan kuin jyrsijä ja siten mallina parempi. Erikoistyön tarkoituksena on selvittää kuinka sioille syötettävä, ihmisen ylipainoon johtava runsasrasvainen ja -sokerinen ruokavalion kaltainen, rehu vaikuttaa sikojen adipoosikudoksen muodostumiseen ja sen koostumukseen. Kokeessa selvitetään myös kuitulisän vaikutus sikojen rasvakudokseen. Kokeessa on neljä ruokintaryhmää, joihin jokaiseen kuuluu 11 sikaa. 1. ruokintaryhmä on täysin siitossikojen ravintoainesuosituksien mukainen. Ryhmän 2 rehuissa on alempi rasvapitoisuus kuin 3. ja 4. ryhmän rehuissa, joissa tavoitellaan painoprosenttia rasvan osuudeksi. Ryhmien 2-4 rehuissa on myös sokeria 15 painoprosenttia ja 4. ryhmän rehussa on mukana myös vehnälesettä kuitulähteenä. Naarassikoja kasvatetaan sukukypsyysikään, jonka jälkeen ne teurastetaan. Ruhoista otetaan ihonalaisrasvakudosnäytteet sekä elinrasvakudosnäytteet, joista uutetaan rasvahapot kloroformi-metanoli 2:1 seoksella. Eristetyt rasvahapot metyloitiin rasvahappojen metyyliestereiksi booritrifluoridilla (BF 3 ) ja tolueenilla. Rasvahappoprofiilia analysoidaan kaasukromatografilla. Saaduista tuloksista on nähtävissä ruokintaryhmien vaikutukset rasvakudosten suhteelliseen rasvahappo koostumukseen. Tutkimus on vielä näytteiden kaasukromatografia-analyysi vaiheessa, joten on mahdotonta esittää minkäänlaisia tuloksia tai johtopäätöksiä. Odotettavissa on kuitenkin, että rehuryhmien välille syntyy eroavaisuuksia rasvapitoisuuden kasvaessa.

3 Hedelmämehuissa on asetaldehydiä vaihtelevia määriä Oili Hult Ohjaajat: FT Marika Jestoi, professori Rainer Huopalahti, professori Kimmo Peltonen ELINTARVIKEKEMIA Hedelmämehuissa on vaihtelevia määriä asetaldehydiä. Asetaldehydin määrää seurattiin myös säilytyksen aikana ja reilusti suositellun säilytysajan jälkeen. Avattuja mehutölkkejä säilytettiin avattuna jääkaappilämpötilassa, kotioloja vastaavasti. Pitoisuus ei muuttunut huomattavasti tänä aikana. Omenamehuissa havaittiin suurempia pitoisuuksia kuin muissa tutkituissa mehuissa. Appelsiinimehuissa asetaldehydipitoisuus vaihteli huomattavasti. Ananasmehuissa asetaldehydiä havaittiin muita tutkittuja mehuja vähemmän. Asetaldehydi on hyvin helposti haihtuvaa ja tuoksuu hedelmäiseltä. Sitä on luonnostaan esimerkiksi hedelmissä ja eräissä maitotaloustuotteissa. Asetaldehydi on herättänyt tutkijoiden kiinnostuksen jo vuosia sitten ja se todettiin kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) toimesta ihmiskarsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi vuonna Sitä ennen asetaldehydiä pidettiin yleisesti turvallisena. Tähän mennessä elintarvikkeiden asetaldehydipitoisuuksia on tutkittu vähän. Tarkasteluun ovat joutuneet esimerkiksi lasten hedelmäsoseet ja jogurtit. Merkittävimpiä asetaldehydin lähteitä ovat kuitenkin tupakansavu ja alkoholijuomat. Tupakansavusta asetaldehydin on havaittu liukenevan sylkeen ja kulkeutuvan syljen mukana hengitysteihin. Alkoholi taas hajotetaan kehossa, jolloin syntyy asetaldehydiä. Joissain maitotaloustuotteissa muodostuu asetaldehydiä myös luonnostaan. Uuden luokituksen vuoksi on tarpeen selvittää asetaldehydialtistusta myös elintarvikkeiden kautta. Tämä tutkimus on osa suurempaa hanketta kartoittaa asetaldehydin määrää elintarvikkeissa.

4 Uusi menetelmä haavan paranemisen ja arvenmuodostuksen tutkimuksessa Noora Jaakkola Ohjaajat: FT Lari Häkkinen, FT Anne Rokka, Prof. Garry Corthals, Prof. Hannu Larjava BIOKEMIA Erikoistyössäni tutkittaan proteiinitason eroja haavan paranemisessa iholla ja suun limakalvolla. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu suun limakalvolla olevan haavan paranevan selvästi ihon haavoja nopeammin, ja arvenmuodostuksen olevan suussa huomattavasti vähäisempää. Tämän aiheuttavien erojen löytyminen auttaisi suuresti arvenmuodostusta vähentävien, tai sen estävien hoitojen kehittämisessä, sillä tämän kaltaisia hoitoja ei tällä hetkellä ole olemassa. Tähän saakka asiaa on tutkittu lähinnä pelkästään jyrsijöillä, mutta jyrsijöiden ihon erilaisen rakenteen takia näitä tuloksia ei voida suoraan verrata haavan paranemiseen ihmisellä. Tässä tutkimuksessa käytettiin eläinmallina jyrsijöiden sijaan sikaa, jonka ihon rakenne muistuttaa läheisesti ihmisen ihoa. Sian iholta ja suun limakalvoilta otettujen haavanäytteiden proteiinisisältö tutkittiin massaspektrometrisesti, ja näiden tulosten perusteella pyritään tunnistamaan haavan paranemiseen vaikuttavia tapahtumia kudoksissa. Tähän asti saatujen tulosten perusteella menetelmä on todettu toimivaksi, sillä tulokset tukevat aiemmin tehtyjä havaintoja siitä, että suun limakalvolla paranemisprosessi on nopeampi. Iholla esim. tulehdus on voimakasta ja kestää kauan hidastaen paranemista. Jos mahdollista, lisätutkimuksilla näytteistä voitaisiin saada selville yksittäisiä proteiineja, joihin vaikuttamalla voitaisiin nopeuttaa kudoksen paranemista vähentäen samalla arvenmuodostusta.

5 Uudenlainen lateraalivirtausmääritys sydänkohtauksen merkkiaineelle Katriina Juhola Ohjaajat: FM Tiina Myyryläinen ja prof. Kim Pettersson MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Erikoistyössä kehitettiin uudenlainen lateraalivirtaukseen perustuva pikatesti akuutin sydänkohtauksen havaitsemiseksi. Lateraalivirtausmääritykset ovat toimintaperiaatteeltaan raskaustestien kaltaisia yksinkertaisia pikatestejä, jotka voidaan tehdä potilaiden läheisyydessä keskuslaboratorioissa tehtävien määritysten sijasta. Lateraalivirtausmääritykset soveltuvat raskauden toteamisen lisäksi monenlaisten terveydentilojen, kuten sydänkohtauksen, toteamiseen. Sydämessä tapahtuvan vaurion seurauksena verenkiertoon vapautuu normaalisti vain sydänlihaksessa esiintyviä molekyylejä, kuten sydänperäistä troponiini I:tä. Se, että sydänperäinen troponiini I pystytään testaamaan potilaiden läheisyydessä, on tärkeää sydänkohtauspotilaiden nopean jatkohoidon takaamiseksi. Perinteisten lateraalivirtausmääritysten ongelmana on kuitenkin riittämätön herkkyys. Tulosten luku perustuu visuaalisesti havaittavan värillisen testiviivan muodostumiseen. Pienien troponiini I -määrien aiheuttamia heikkoja värinmuodostumisia ei aina pystytä silmämääräisesti havaitsemaan. Erikoistyön tarkoituksena oli kehittää troponiini I -lateraalivirtausmääritystä käyttämällä tietyn väristä valoa fluoresoivilla yhdisteillä täytettyjä nanokokoisia muovipartikkeleita, jotka mahdollistavat paremman herkkyyden. Sydänperäinen troponiini I havaittiin seeruminäytteistä. Erikoistyössä kehitetyn uudenlaisen troponiini I -pikatestin herkkyys on parempi kuin useiden kaupallisten pikatestien herkkyys. Vaikka vastaava keskuslaboratorioissa tehtävä määritys on suorituskyvyltään edelleen parempi, on kehitetty lateraalivirtausmääritys nopeampi ja soveltuvampi vieritestaukseen.

6 Uudentyyppinen menetelmä veren hyytymistekijän määrän tarkkailuun Kari Kopra Ohjaajat: LuK Sami Blom ja FM Henna Päkkilä MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Erikoistyössä kehitettiin aptameereihin perustuva trombiinitesti. Aptameerit ovat lyhyitä DNA-nauhoja, jotka muuttavat muotoa kohteeseen sitoutuessaan. Testissä käytettiin itse kehitettyä havaintomenetelmää, joka mahdollistaa pienten trombiinimäärien havaitsemisen. Menetelmä on yksinkertainen, ja sen suorittaminen kestää ainoastaan viisi minuuttia. Trombiini on proteiini, joka vaikuttaa yhtenä osana veren hyytymiseen. Hyytymistekijöiden määrän tarkkailu on tärkeää esimerkiksi hyytymis- tai sydänsairauksista kärsivien potilaiden hoidossa. Nopea ja luotettava tieto hyytymistekijöistä voi jopa pelastaa ihmishenkiä. Trombiinin havaitsemiseen verestä ei ole tällä hetkellä olemassa hyvää menetelmää. Nykyiset menetelmät ovat epätarkkoja, sillä ne perustuvat veren hyytymisen tarkkailuun. Testistä saatavasta hyytymisnopeudesta ei kuitenkaan voida päätellä yksittäisten proteiinien määrää, vaan ainoastaan hyytymisproteiinien yhteisvaikutus. Erikoistyössä trombiinin havaitsemiseen käytettiin uudenlaista kahdesta eri osasta koostuvaa havaintomolekyyliä. Havaintomolekyylin osat kiinnitettiin eri DNA-nauhoihin, jotka pystyivät kiinnittymään trombiiniin. DNA-nauhoihin kiinnitetyt havaintomolekyylin osat yhdistyivät ainoastaan trombiinin ollessa läsnä. Yhdistynyt molekyyli tuotti valoa, jonka määrä oli suoraan verrannollinen trombiinin määrään. Uutta menetelmää käyttäen jo hyvin pienet ihmisen verelle ominaiset trombiinimäärät voitiin havaita toistettavasti määritysliuoksesta. Tarkka määritys trombiinin seurantaan verestä helpottaisi jokapäiväisiä laboratoriotestejä. Testi myös nopeuttaisi tulosten saantia, jolloin mahdollinen hoito kyettäisiin aloittamaan nykyistä nopeammin.

7 DNA:n monistumisen mittaaminen upkonvertoivien partikkelien avulla Essi Kulta Ohjaajat: LuK Riikka Arppe, FM Johanna Vuojola, FM Ari Lehmusvuori ja FT Tero Soukka MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Erikoistyössä kehitettiin menetelmä, jolla Chlamydia trachomatis -bakteerin DNA:n monistumista polymeraasiketjureaktiossa (lyh. PCR) mitattiin upkonvertoivien loisteainepartikkelien (lyh. UCP) avulla. Menetelmällä voitiin erottaa toisistaan eri DNA-pitoisuuden sisältävät näytteet. Partikkelien ei havaittu aiheuttavan haittaa DNA:n monistumiselle. UCP-partikkelit ovat epäorgaanisia nanokiteitä, joilla on ainutlaatuinen kyky virittyä infrapunavalolla ja purkaa viritystilan energia tuottaen näkyvää valoa. Partikkelit voivat myös siirtää viritysenergiansa toisille molekyyleille. Erikoistyössä näitä ominaisuuksia hyödynnettiin määrityksessä, jossa energia siirtyi infrapunalaserilla viritetyltä UCP-partikkelilta PCR-koettimeen konjugoidulle leimamolekyylille, jonka fluoresenssi mitattiin. Saadun signaalin perusteella voitiin seurata DNA:n monistumista reaaliaikaisesti.

8 Sharpiini vaikeuttaa echovirus 1:den infektiota Laura Laaksonen Ohjaajat: FT Johanna Jokinen, FM Maria Salmela ja prof. Jyrki Heino BIOKEMIA Ihmisen echovirus 1 (EV1) aiheuttaa lieviä hengitysteiden infektioita ja aivokalvotulehduksia. Se infektoi isäntäsolun tavallisesta poikkeavalla tavalla kiinnittymällä aluksi inaktiiviseen reseptoriproteiiniinsa, α 2 β 1 -integriiniin. Tavallisesti virukset, jotka sitoutuvat integriineihin, käyttävät aktiivisia integriinejä. Tutkimuksessa havaittiin, että pieni, useissa kudoksissa esiintyvä sharpiini-proteiini saattaa estää EV1:den sisäänpääsyn isäntäsoluun. EV1:den infektioon vaikuttavien mekanismien tunteminen on tärkeää viruslääkkeiden kehitystyötä varten. Integriinit sijaitsevat solun pinnalla, ja ne kiinnittävät solun sen ulkopuolisiin rakenteisiin. Lisäksi ne välittävät tietoa solun sisältä ulos ja päinvastoin. Integriinit voivat esiintyä eri muodoissa, jotka eroavat aktiivisuudeltaan. Sharpiini on proteiini, joka aikaansaa α 2 β 1 -integriinin inaktivoitumisen sitoutumalla integriiniin solun sisäpuolella. Alustavien tulosten mukaan sharpiinin sitoutuminen integriiniin estää sellaisten proteiinien sitoutumisen, jotka ovat EV1:den infektiolle välttämättömiä. Tällöin infektio ei etene, vaikka α 2 β 1 -integriini olisi inaktiivinen ja EV1:den sitoutuminen olisi mahdollista.

9 Mikropartikkelit vaihtoehtoisena testiviivana lateraalivirtaustesteissä Satu Lahtinen Ohjaajat: FM Henna Päkkilä ja FM Tiina Myyryläinen MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Erikoistyössä kehitettiin kilpirauhasta stimuloivalle hormonille lateraalivirtaustesti, jossa testiviivana käytettiin pelkkien proteiinien sijaan proteiinilla pinnoitettuja mikrokokoisia partikkeleita. Mikropartikkelien käyttö testiviivana mahdollisti herkemmän määrityksen kuin pelkkä proteiinitestiviiva. Tämä johtuu mikropartikkelien suuresta pinta-alasta pienessä tilavuudessa, jolloin testiviivalle pystytään sitomaan suuri määrä kilpirauhasta stimuloivaa hormonia tunnistavaa vasta-ainetta. Työssä käytettiin myös kalvomateriaalia, joka mahdollisti perinteistä kalvoa yksinkertaisemman ja nopeamman lateraalivirtaustestin. Lateraalivirtaustestit kuten esimerkiksi apteekista saatavat raskaustestit perustuvat nestemäisen näytteen etenemiseen reaktiokalvolla kapillaarivirtauksen avulla. Reaktiokalvolle on kiinnitetty näytteessä olevan analyytin sitovia vasta-aineita, jotka muodostavat testiviivan. Kun neste virtaa testiviivan ohi, nesteessä olevat analyytit sitoutuvat vasta-aineisiin, mikä voidaan havainnoida erilaisten leimojen avulla. Lateraalivirtaustestit ovat nopeita ja helppokäyttöisiä ja ne soveltuvat käytettäviksi lääkärin vastaanotolla tai kotona, koska testien tekeminen ei vaadi koulutettua henkilökuntaa tai monimutkaisia mittalaitteita. Nykyisten lateraalivirtaustestien valmistus on kuitenkin työlästä, koska ne koostuvat useista eri osista. Lisäksi testit eivät ole riittävän herkkiä kaikkiin sovelluksiin. Mikropartikkelien käyttöä testiviivana voidaan soveltaa myös muihin analyytteihin.

10 Genotyypin, leveyspiirin, korkeuden ja ympäristötekijöiden vaikutus fenolisiin yhdisteisiin tyrnissä Matti Leino Ohjaajat: FM Jie Zheng, FT Baoru Yang, Prof. Heikki Kallio ELINTARVIKEKEMIA Tyrniä syödään Suomessa, koska sen tiedetään sisältävän terveyttä edistäviä ainesosia. Yksi tällaisista aineosista ovat fenoliset yhdisteet. Fenolisia yhdisteitä syntyy kasveissa erilaisten stressitekijöiden (esim. kuivuus ja ohut ilmanala) vaikutuksesta auttaen kasvia kestämään erilaisia stressejä. Työn tarkoituksena on tutkia fenolisten yhdisteiden määrää ja laatua tutkimalla eri lajikkeiden, eri puolilta maapalloa, korkeuksilta ja leveysasteilta poimittuja marjoja monen vuoden ajalta. Näihin tuloksiin yhdistetään kerätty säätieto marjojen kasvun ajalta ja vertaillaan fenolisten yhdisteiden koostumusta ja määrää marjoissa. Fenoliset yhdisteet erotettiin murskatuista marjoista erilaisten prosessien avulla ja nämä näytteet ajettiin HPLC-laitteistolla lopullisten tulosten saamiseksi. Tuloksista tehdään tilastollinen analyysi, jossa kaikki marjan tiedot yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi ja pystytään helposti näkemään, mitkä ominaisuudet marjan ympäristössä vaikuttavat eniten fenolisten yhdisteiden määrään ja laatuun. Isoa osaa tuloksista ei ole vielä saatu ja tässä vaiheessa on todella vaikeaa vielä antaa minkäänlaista arviota tuloksista tai tehdä päätelmiä, sillä sen pohjana olevaa materiaalia on liian vähän. Odotettavissa olevina tuloksina voidaan pitää sitä, että korkealla ja kuivassa kasvaneet tyrnit sisältävät enemmän fenolisia yhdisteitä niiden joutuessa stressitilaan. Se kuinka paljon ja minkä tyyppisiä fenolisia yhdisteitä kasvi tuottaa jää nähtäväksi, kun tulokset ja tilastollinen analyysi valmistuvat.

11 Uusi denguekuumeen diagnoosimenetelmä Julius Manninen Ohjaajat: FT Gaurav Batra, FT Urpo Lamminmäki MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Flaviviruksiin kuuluvan dengueviruksen aiheuttamien vasta-aineiden havainnointi mahdollistaa denguekuumeen diagnosoinnin vielä kauan oireiden loppumisen jälkeenkin. Jotta diagnosointi olisi tarkkaa, on kyettävä tunnistamaan vain dengueviruksen aiheuttamat vasta-aineet. Nykyiset diagnoosimenetelmät eivät ole tarpeeksi erottelevia. Ne havaitsevat myös muiden flavivirusten proteiineja. Työssä hyödynnettiin satunnaisia M13-virukseen liitettyjä lyhyitä aminohappoketjuja, joita seulottiin potilaiden verestä eristetyillä vasta-aineilla. Tietyt aminohappoketjut vastaavat dengueviruksen aminohappoketjuja. Näin voidaan tunnistaa dengueviruksen aiheuttamat vasta-aineet. Peptidejä onnistuttiin rikastamaan. Kyseisten aminohappoketjujen eli peptidien avulla voidaan suunnitella diagnoosimenetelmä, joka tunnistaa hyvin tarkasti vain dengue-kuumeeseen liittyvät vasta-aineet Jatkossa seulottuja peptideitä voidaan yhdistää toisiinsa. Tämän fuusiopeptidin avulla voidaan löytää useita eri vasta-aineita, jolloin havainnointi tehostuu ennestään. Käyttämällä esimerkiksi europium-leimattua vasta-ainetta, joka tunnistaa tuotetun fuusiopeptidin tai fuusioproteiinin, on mahdollista suunnitella erittäin herkkiä diagnoosimenetelmiä. Toisaalta tulisi suunnitella myös edullisia ja helppokäyttöisiä diagnoosimenetelmiä taudin esiintyessä lähinnä köyhemmissä maissa.

12 Uutta tietoa solujen tarttumisreseptorien rakenteesta ja toiminnasta Henri Niskanen Ohjaajat: FT Johanna Jokinen, FM Matti Lahti, dos. Jarmo Käpylä ja prof. Jyrki Heino BIOKEMIA Integriinit ovat reseptoreja, joilla solut tarttuvat ympäristöönsä. Ne ovat kaksisuuntaisia signalointimolekyylejä, jotka toimivat linkkinä solun ulkoisen ja sisäisen maailman välillä. Integriinit osallistuvat useisiin monisoluiselle eliölle keskeisiin prosesseihin kuten solujen kasvuun, erilaistumiseen ja liikkumiseen. Integriineillä on suuri merkitys myös monissa sairauksissa, kuten syövissä, tulehdusreaktioissa ja valtimotukoksissa. Niinpä niiden toiminnan ymmärtäminen edistää biologian ymmärryksen lisäksi myös lääkekehitystä. Erikoistyössä keskityttiin kollageenireseptoreihin kuuluvan α 1 β 1 -integriinin rakenteen ja toiminnan väliseen yhteyteen. Integriinien tiedetään esiintyvän solukalvoilla useissa erilaisissa muodoissa. Työssä pyrittiin kohdennettujen mutaatioiden avulla vaikuttamaan integriinin rakenteeseen ja sitä kautta selvittämään integriinin aktivoitumismekanismia sekä aktivaation vaikutuksia solutasolla. Tulosten perusteella α 1 β 1 -integriinin I-domeenirakenteen aktivaatio edistää solujen tarttumista, leviämistä ja integriinivälitteistä signalointia. Yllättäen sama vaikutus nähtiin myös integriinin inaktiivisella muodolla. Tulos viittaa siihen, ettei inaktiivisena pidetty α 1 β 1 -integriinin muoto olisi toiminnallisesti täysin inaktiivinen.

13 Erään bakteerin solukalvon pyrofosfataasin tutkiminen Tiina Pettersson Ohjaajat: FM Heidi Luoto, prof. Reijo Lahti BIOKEMIA Solukalvon pyrofosfataasit sijaitsevat solujen kalvoilla. Niiden tehtävänä on pilkkoa runsasenergistä yhdistettä, pyrofosfaattia, kahteen identtiseen osaan. Tässä tapahtumassa vapautuu energiaa, jonka solukalvon pyrofosfataasit käyttävät tiettyjen ionien, eli pienten varauksellisten hiukkasten, siirtämiseen kalvon puolelta toiselle. Solukalvon pyrofosfataaseja on löydetty kasveilta, bakteereilta, arkkibakteereilta ja alkueläimiltä. Erikoistyössäni olen tutkinut ihmisen ruuansulatuselimistön erään bakteerin solukalvon pyrofosfataasia. Olen muokannut tämän solukalvon pyrofosfataasin geeniä tietyistä kohdista ja aion selvittää, miten nämä muutokset vaikuttavat sen toimintaan. Työ on vielä kesken, mutta nyt olen jo saanut selville että tämä solukalvon pyrofosfataasi siirtää protoneita, eli vetyioneja, solukalvon ylitse. Olen myös tutkinut pyrofosfaatin pilkkomista eri olosuhteissa ja havainnut, miten eri metalli-ionit vaikuttavat sen toimintaan. Olen myös huomannut, että joissain tapauksissa geenin muokkaus estää solukalvon pyrofosfataasin toiminnan kokonaan. Työni on perustutkimusta. Tuloksista saamme lisää tietoa solukalvon pyrofosfataasien toiminnasta.

14 Europium-ionin kehitysliuos LED-pohjaista mittalaitetta varten Eeva-Maija Puputti Ohjaajat: FM Timo Valta ja prof. Tero Soukka BIOTEKNIIKKA DI Työn tuloksena saatiin lähellä näkyvän valon aallonpituutta virittyvä kehitysliuos, joka soveltunee käytettäväksi valoa emittoivia diodeja (LED) viritysvalolähteenä käyttävässä pienikokoisessa ja edullisessa fluoresenssia hyödyntävässä diagnostisessa mittalaitteessa. Europium-ionien käyttäminen leima-aineina diagnostisissa mittauksissa mahdollistaa tutkittavien analyyttien havaitsemisen potilasnäytteistä (esimerkiksi verinäytteistä) äärimmäisen alhaisissa pitoisuuksissa. Nykyisten mittalaitteiden haittapuoliin kuuluu niiden suuri koko, hinta ja monimutkaisuus. LED:ien etuihin kuuluu niiden pieni koko ja edullinen hinta, jotka mahdollistavat aiempaa pienempien mittalaitteiden rakentamisen. LED:llä ei toistaiseksi voida tuottaa korkeaenergistä ultraviolettivaloa, jolla lantanidikelaattien virittäminen perinteisesti tapahtuu. Työssä kehitettyä kehitysliuosta käytettäessä ultraviolettivalon alueella tapahtuvalta virittämiseltä vältytään. Työssä tutkittiin uusia orgaanisia yhdisteitä (ligandit), joiden avulla europiumioni voidaan virittää tietyllä aallonpituudella. Myös muiden kehitysliuoksessa vaikuttavien komponenttien pitoisuudet optimoitiin kullekin ligandille sen intensiteetin maksimoimiseksi. Työssä oli myös tarkoitus tutkia mittalaitteen rakenteen yksinkertaistamisen mahdollisuutta LED:ien käytön myötä. Jotta mittalaitteesta saataisi merkittävästi pienempi tulisi nykyisin käytetyt detektorit korvata edullisemmilla ja pienemmillä puolijohdekomponenteilla.

15 Säilyvien tunnistusreagenssien kehittäminen kaupalliseen maripoc - hengitystieinfektioiden pikatestijärjestelmään Risto-Matti Ruonamo Ohjaaja: FT Janne Koskinen, ArcDia International Oy, Turku MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Erikoistyössä kehitettiin kuivatut tunnistusreagenssit uuteen kaupalliseen hengitystieinfektioiden pikatestijärjestelmään (maripoc ). Testin tavoitteena on mahdollistaa nopea diagnoosi, jolloin hoito voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisin ja oikealla lääkityksellä. Pikatesti tunnistaa kymmenen vakavaa hengitystieinfektioiden aiheuttajaa. Kuivattuja reagensseja ja yrityksen mittatekniikkaa käyttäen on ollut mahdollista kehittää pikatestijärjestelmä, jonka analysaattorin automatiikka ja reagenssilogistiikka ovat riittävän yksinkertaisia potilasläheiseen testaukseen. Kehitetyt reagenssit säilyvät yli puoli vuotta jääkaappilämpötilassa. Lisäksi kokeet osoittivat reagenssien säilyvän myös huoneenlämpötilassa ja analysaattorissa säilytyspakkauksestaan poistettuna. Kehitettyä kuivatusmenetelmää on sovellettu myös muissa tuotteissa kuten positiivisten kontrollien tuotannossa. Kuivattujen proteiinireagenssien suojaamiseen voidaan käyttää hiilihydraatteja kuten sokereita. Erikoistyössä käytettiin reagenssien suojaamisessa mm. trehaloosia. Trehaloosi on sokeri, jonka on havaittu olevan erityisen hyvä suojaamaan proteiineja erilaisilta stressitekijöiltä, joita esiintyy kuivatuksen ja säilytyksen aikana.

16 Mikä vaikuttaa mustaherukan flavonoidien ja muiden yleisesti terveellisinä pidettyjen fenolisten yhdisteiden pitoisuuksiin? Ville Ruusunen Ohjaat: FM Jie Zheng, FM Oskar Laaksonen, FT Baoru Yang ja prof. Heikki Kallio ELINTARVIKEKEMIA Mustaherukan marjat sisältävät runsaasti fenolisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet ovat viimeaikoina olleet usein esillä, johtuen niiden monista mahdollista terveysvaikutuksista. Tärkein näistä on varmasti niiden kyky toimia ihmiselimistössä antioksidantteina, eli ne ehkäisevät solujen vanhenemista. Tässä tutkimuksessa selvitetään kuinka kasvupaikalla ja lajikkeella voitaisiin vaikuttaa mustaherukan fenolisten happojen ja flavonoideihin kuuluvien flavonolien sekä antosyaanien määrään marjassa. Lisäksi tutkitaan mikä osuus ympäristötekijöillä kuten lämpötilalla, päivän pituudella, UV-säteilyllä ja sademäärällä on fenolisten yhdisteiden pitoisuuksiin. Yhdisteet toimivat kasveissa väriaineina ja vaikuttavat kasvien kasvuun sekä kehitykseen. Lisäksi ne ovat tärkeässä osassa kasvin puolustautuessa ympäristön aiheuttamia stressitekijöitä vastaan. Oletetaankin että varsinkin jatkuva UV-säteily aiheuttaa mustaherukalle stressiä. Varsinkin lapissa kasvukausi on lyhyt, mutta päivät pitkiä. Kesällä aurinko ei laske jopa kahteen kuukauteen, mikä altistaa kasvin jatkuvalle UV-säteilylle. Tämän johdosta marjojen fenolisten yhdisteiden pitoisuudet olisivat mahdollisesti korkeampia verrattuna etelä-suomessa kasvaneiden pensaiden marjoihin. Mikäli löydetään fenolisten yhdisteiden pitoisuuksia lisäävä tekijä, voitaisiin tämä mahdollisuuksien mukaan huomioida myös mustaherukan viljelyssä. Näin esimerkiksi marjojen flavonoidi pitoisuutta voitaisiin nostaa luonnollisin keinoin. Lisääntyneestä fenolisten yhdisteiden määrästä olisi hyötyä mahdollisten terveysvaikutusten lisäksi myös vaikkapa mehuteollisuudessa. Tällöin mehun väri muodostuisi enemmän sen omista luontaisista väriaineista ja keinotekoisten värien määrää voitaisiin vastaavasti vähentää tai luopua niistä jopa kokonaan.

17 Herkkä testi sydänkohtauksen havaitsemiseen Suvi Saari Ohjaajat: FM Marja-Leena Järvenpää, FM Noora Ristiniemi ja prof. Kim Pettersson MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Tutkittavan määrityksen tarkoituksena oli löytää verestä sydänkohtauksesta kertova sydänlihaksen proteiini troponiini I (engl. cardiac troponin I, ctni). Määrityksessä kiinteälle pinnalle sidottiin kahta erilaista hiiren vasta-ainetta, jotka tunnistivat ja sitoivat ctni:n. Erilaisia sitovia vasta-aineita vertailtiin työn aikana, ja toinen vasta-aineista päädyttiin vaihtamaan sellaiseksi, josta puolet osista oli hiiren ja puolet ihmisen. Tämä laski määrityksessä saatua taustaa, eli signaalia, joka aiheutuu jostain muusta veressä esiintyvästä tekijästä kuin ctni:stä. Mitä matalampi on määrityksen tausta, sen herkempi määritys on, eli sillä pystytään havaitsemaan pienempiä määriä ctni:tä. Sydänkohtaus eli äkillisestä sydämen hapenpuutteesta johtuva sydänlihaksen kuolio on yksi maailman yleisimmistä kuolinsyistä. Kuolleista sydänlihaksen soluista vapautuu verenkiertoon proteiineja, joita voidaan käyttää sydänkohtauksen biokemiallisina merkkiaineina. Yksi tärkeimmistä merkkiaineista on ctni. Sydänkohtauksen havaitsemiseen käytettävien testien jatkuva kehittäminen ja parantaminen on tärkeää, sillä potilaan ennusteen kannalta diagnoosin nopeus ja oikeellisuus ovat hyvin merkityksellisiä.

18 Tyrnimarjoille tyypillisten etyyli-β-d-glukosidin ja L-kvebrakitolin pitoisuuden määritys massaspektrometriaan perustuvalla pikamenetelmällä Marianne Salonen Ohjaajat: FT Jukka-Pekka Suomela, FT Baoru Yang ja prof. Heikki Kallio ELINTARVIKEKEMIA Tyrnimarjoista on viime aikoina tunnistettu sokerit etyyli-β-d-glukosidi ja L- kvebrakitoli. Työssä selvitettiin, että on mahdollista kehittää ja optimoida suorasyöttömassaspektrometriaan (MS) perustuva pikamenetelmä etyyli-β-dglukosidin ja L-kvebrakitolin kvantitoimiseksi. Kyseisiä yhdisteitä on perinteisesti analysoitu kromatografisella menetelmällä. Pikamenetelmän kehityksen tavoitteena oli välttää kromatografiseen menetelmään liittyvää näytteen esikäsittelyä. Tyrnimehunäytteen analysoimiseksi pikamenetelmällä näytettä piti laimentaa ja suodattaa, mikä oli kuitenkin nopeaa. Metyyli-inositoli vaikuttaa mahdollisesti kasvin osmoosin estämiseen tarvittavaan paineeseen ja kylmänkestävyyteen. Metyyli-inositolilla ja L- kvebrakitolilla saattaa olla hyödyllinen vaikutus myös ihmiselle. Puhtaan etyyli-β-d-glukosidin vertailunäytteen molekyyli-ioni liittyi yhteen natrium-ionin kanssa, kun näytettä ionisoitiin massaspektrometrissa; ionin vaste vahvistui lisäämällä näytteeseen natriumkloridia ja vaste oli sitä vahvempi mitä väkevämpää näyteliuos oli. Tällä periaatteella voitiin selvittää tyrnimehunäytteen etyyli-β-d-glukosidipitoisuus. L-kvebrakitoli-pitoisuus määritettiin näytteestä samalla periaatteella, mutta seuraamalla L-kvebrakitolin positiivisesti varautuneesta molekyyli-ionista syntynyttä tytärionia käyttämättä natriumkloridia. MS-pikamenetelmällä saatu eri lajikkeiden mehunäytteen etyyli-β-d-glukosidipitoisuus vastasi melko hyvin kromatografiaan perustuvalla menetelmällä saatua tulosta. Pikamenetelmän toimivuus varmistetaan soveltamalla sitä usean eri tyrnilajikkeen mehun analysoimiseen.

19 Sitrullinaatio voi estää TGFβ:n toiminnan nivelreumassa Kalle Sipilä Ohjaajat: dos. Jarmo Käpylä, prof. Hannu Larjava, prof. Jyrki Heino BIOKEMIA Erikoistyössä selvitettiin, mitä vaikutuksia tietyn kasvutekijämolekyylin, TGFβ:n, sitrullinoitumisella on sen toimintaan. Sitrullinaatiolla tarkoitetaan PAD-entsyymin tekemää kemiallista muutosta molekyylin rakenteeseen. Tulokset viittavaat siihen, että sitrullinaation jälkeen TGFβ ei enää pysty toimimaan normaalisti ja esimerkiksi hillitsemään immuunijärjestelmän tulehdusreaktiota, mikä saattaa johtaa nivelreumassa tulehduksen voimistumiseen. Nivelreumassa tulehdusreaktio kohdistuu elimistön omia rakenteita vastaan eli kyseessä on autoimmuunisairaus. On jo jonkin aikaa tiedetty, että reumapotilaan veren vasta-aineista suuri osa tunnistaa sellaisia nivelen proteiinimolekyylejä, joissa esiintyy sitrulliinia. Viime aikoina tälläisten vasta-aineiden osuutta taudin synnyssä ja etenemisessä on tutkittu paljon. Hyvin vähän kuitenkin tiedetään siitä, mitä vaikutuksia sitrullinaatiolla on itse proteiinimolekyylien toimintaan. Työssä tutkittiin TGFβ:aa, koska se on yksi keskeisimmistä kasvutekijöistä ja sen toiminnan häiriintymisellä on osoitettu olevan huomattavia vaikutuksia mm. yksilönkehitykseen, immuunijärjestelmän toimintaan, syöpään sekä fibroosiin. TGFβ-molekyyli sisältää myös kohtia, joiden on aikaisemmissa tutkimuksissa osoitettu sitrullinoituvan.

20 Nopeutta verenmyrkytysdiagnostiikkaan Minna Soikkeli Ohjaajat: FM Ulla Karhunen ja prof. Tero Soukka MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Erikoistyössä rakennettiin esimerkiksi verenmyrkytysdiagnostiikkaan sovellettavissa oleva mallimääritys, jolla taudinaiheuttaja voitaisiin tunnistaa tällä hetkellä käytössä olevia menetelmiä nopeammin. Verenmyrkytyksessä verenkiertoon on päässyt jokin elimistölle vaarallinen eliö kuten bakteeri. Maailmanlaajuisesti vakavaan verenmyrkytykseen menehtyy päivittäin arviolta 1400 ihmistä. Toipumisen edellytyksenä on nopea taudinaiheuttajan selvittäminen ja oikean antibioottilääkityksen aloittaminen. Vaikka nopeampia diagnostisia menetelmiä taudinaiheuttajan selvittämiseksi kehitellään kaiken aikaa, käytetään usein yhä veriviljelyyn perustuvaa määritystä. Veriviljelyssä verinäytteen bakteerien annetaan lisääntyä jopa useita vuorokausia ennen kuin taudinaiheuttajan tunnistaminen on mahdollista, minkä vuoksi veriviljely on diagnostisena menetelmänä hidas. Työssä taudinaiheuttajien havaitsemisessa hyödynnettiin uutta teknologiaa, joka mahdollistaa jokaiselle eliölajille tyypillisen perimäaineksen eli DNA:n spesifisen tunnistuksen entistä tarkemmin. Tätä teknologiaa käyttäen osoitettiin neljän erilaisen bakteeri-dna:n tunnistamisen samasta reaktioastiasta olevan mahdollista.

21 Synteettiset vasta-ainekirjastot vihdoin paremmuusjärjestykseen LuK Markku Syrjänpää Ohjaajat: FM Tuomas Huovinen ja FT Urpo Lamminmäki MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Viruksien lisääntymistä hyväksikäyttävät keinotekoiset vasta-ainekirjastot asetettiin paremmuusjärjestykseen vertailemalla niitä todellisessa käyttötarkoituksessaan. Saadut tulokset auttavat uusien diagnostisten työkalujen luomisessa, sillä vasta-ainekirjastoista osataan nyt käyttää sopivinta mahdollista. Vasta-aineet ovat runsaassa käytössä lääketieteellisessä diagnostiikassa, ja vasta-ainekirjastoilla pystytään vastaamaan monimutkaistuviin lääketieteellisiin vaatimuksiin. Tutkimuksessa eri vasta-ainekirjastoja vertailtiin kahden eri molekyyliluokan tunnistamisessa. Tuloksien perusteella voidaan valita paras kirjasto kummallekkin luokalle, ja siten parantaa mahdollisuuksia tuottaa onnistunut vasta-aine diagnostiseen käyttöön. Lisäksi tutkimuksesta saatiin suuntimia mahdollisten uusien kirjastojen luomiseksi.

22 Reaktiivisten happilajien merkitys autoimmuunitautien synnyssä Eija Tuominen Ohjaaja: FT Outi Sareila BIOKEMIA Erikoistyössä havaittiin vetyperoksidin vaikuttavan immuunipuolustuksen T- solujen LAT-proteiiniin. LAT on solukalvon proteiini, jolla on merkittävä rooli T-solun aktivoitumisessa. Vetyperoksidikäsittelyjen seurauksena LAT:a irtautui solukalvosta, joten reaktiiviset happilajit voivat siis vaikuttaa LAT-proteiinin välityksellä T-solun aktivoitumiseen ja säädellä T-soluvasteita tulehduksessa. Nivelreuma on yleisin tulehduksellinen nivelsairaus. Taudin aiheuttajia ei tunneta tarkasti, mutta se kuuluu niin sanottuihin autoimmuunitauteihin, joissa elimistön immuunipuolustus reagoi omaa kudosta vastaan. Paikalle kertyneiden tulehdussolujen toiminnan seurauksena nivelrakenne saattaa lopulta tuhoutua, ja nivelen toimintakyky heikentyä. Tulehduspaikalla esiintyy myös runsaasti reaktiivisia happilajeja, jonka takia niiden on aina uskottu olevan tulehdusta voimistavia. Reaktiivisten happilajien havaittiin kuitenkin tässä työssä pieninä määrinä vaikuttavan T-solun signalointiteihin ja ne saattavat siten hillitä T-solujen liiallista aktivoitumista nivelreumassa. Tutkimustulokset auttavat osaltaan ymmärtämään reaktiivisten happilajien moninaista merkitystä autoimmuunitaudeissa.

23 Tavoitteena tehokkaampi levypinnoitusprosessi Päivi Turta Ohjaajat: FM Johanna Mäkeläinen PerkinElmer Turku Site (Wallac Oy) FT Lasse Välimaa, Turun Yliopisto, Biotekniikka BIOTEKNIIKKA DI Työn tarkoituksena oli Wallac Oy:n levypinnoitusprosessin tehostaminen ja läpimenoajan lyhentäminen kolmen eri tuotteen osalta. Tuotteita käytetään vastasyntyneiden seulontaan tarkoitetuissa diagnostisissa määrityksissä. Työn tulokset osoittivat, että prosessin läpimenoaikaa pystytään kahdella tuotteista lyhentämään nykyisestä noin 56 tunnista noin 32 tuntiin tuotteiden laadun heikentymättä merkittävästi. Yhdellä tuotteista prosessia voidaan tehostaa myös eräkokoa kasvattamalla, mikä oli yksi työn aikana tutkituista asioista. Tutkimusten mukaan myös automaatiota pystytään valmistuksessa lisäämään vähentämällä levyjen manuaalisen käsittelyn tarvetta eri prosessivaiheiden välillä. Levyjen säilyttäminen automaatiota tukevalla tavalla ei vaikuttanut tuotettavien tuotteiden laatuun tai toimivuuteen. Työssä tutkitut tuotteet olivat synnynnäisen kilpirauhasen vajaatoiminnan, kystisen fibroosin sekä synnynnäisen lisämunuaisten liikakasvun seulonnassa käytettäviä määritysreagensseja, tarkemmin eri vasta-aineilla päällystettyjä mikrotiitterilevyjä. Levyt ovat yksi reagenssikitin komponenteista. Levyjen laatua ja toimivuutta arvioitiin vertaamalla niiden tasalaatuisuutta nykyisellä tavalla tuotettuihin levyihin immunologisessa määrityksessä. Levyillä suoritettiin myös testausta potilasnäytteillä ja potilasnäytteen kaltaisilla kontrolleilla, jotta voitiin varmistua siitä, että muutokset valmistusprosessissa eivät vaikuta diagnostisissa määrityksissä saataviin tuloksiin. Toteutuessaan työssä tutkitut muutokset lisäävät levypinnoitusprosessin tuottavuutta ja joustavuutta. Työn tulokset voivat myös rohkaista tutkimaan samankaltaisten muutosten toteutusmahdollisuuksia muilla Wallac Oy:n levypinnoitusprosessin tuotteilla. Automaatiota lisäämällä pystytään alentamaan tuotantokustannuksia ja kasvattamaan tuotantokapasiteettia. Muutoksilla voidaan siten parantaa kilpailukykyä alati kiristyvien tuottavuusja taloudellisuusvaatimusten keskellä.

24 Molekulaarisen moottorin mekaniikkaa: uusi menetelmä RNApolymeraasin liikkeen tutkimiseen Matti Turtola Ohjaajat: FT Anssi Malinen, FT Georgi Belogurov BIOKEMIA RNA-polymeraasi on monimutkainen molekyylikone, jonka toimintamekanismi ymmärretään vain osittain. Mekanismin tutkimisen haasteena on mittakaava: yhden reaktiosyklin aikana proteiini synnyttää noin 30 pikonewtonin voiman, jolla se liikkuu 0.34 nanometriä millisekunnissa. Erikoistyössä kehitimme menetelmän, jolla RNA-polymeraasin katalysoimassa reaktiossa syntyvän sivutuotteen, pyrofosfaatin, irtoamisnopeus voitiin selvittää. Saimme selville, että pyrofosfaatin irtoaminen on kytkeytynyt RNApolymeraasin liikkeeseen. RNA-polymeraasi on kaikissa soluissa välttämätön entsyymi, jonka tehtävänä on DNA:n geneettisen informaation lukeminen. Geenien luennan aikana RNApolymeraasi liikkuu DNA:ta pitkin ja avaa kaksoisjuosteen. Entsyymi rakentaa toista juostetta vasten RNA-ketjun, joka toimii ohjeena esimerkiksi proteiinien synteesissä. Geenien ilmenemistä säätelee suuri joukko proteiineja, joista osa joko tehostaa tai estää RNA-polymeraasin liikkumista. Toisaalta esimerkiksi tuberkuloosin hoidossa käytettävä antibiootti estää bakteerin RNApolymeraasin toiminnan. Geenien säätelyn ymmärtämiseksi on tärkeää tietää, miten liikkumisen mahdollistava sisäänrakennettu molekyylikoneisto toimii RNA-polymeraasissa. Mekanismin yksityiskohtainen tuntemus mahdollistaa myös uusien antibioottien suunnittelun.

25 ErbB4 muuttaa solujen kykyä liikkua Aki Vartiainen Ohjaajat: FM Ilkka Paatero ja prof. Klaus Elenius BIOKEMIA Tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että solukalvolla sijaitseva reseptori ErbB4 vaikuttaa solujen kykyyn liikkua. Sen ylituotto vaikuttaa Slugsäätelytekijään, joka on tärkeä geenien solujen liikkumiskyvyn säätelyssä. ErbB4:n solun ulko- ja sisäpuoleisilla osilla on vaihtoehtoisia muotoja ja eri muodot vaikuttavat sen toimintaan. Kiinnostuksen kohteena on miten sen eri muodot vaikuttavat EMT:on. Epiteeli-mesenkyymi -transitio (EMT) tarkoittaa muutosta, jossa eliön pintasolut muuttuvat ja saavat kyvyn liikkua. Se on osa eläinten normaalia toimintaa kuten varhaista yksilönkehitystä, elinten muodostumista ja haavojen parantumista. Myös syövän oletetaan noudattavan EMT-mallia muodostaessaan etäpesäkkeitä ja siksi se on erittäin tärkeä tutkimuksen kohde. EMT:ssä solu menettää polariteettinsa ja sidokset viereisiin soluihin.

In vivo -kuvantaminen eturauhassyövän hiirimallissa. Helena Ahtinen. Ohjaajat: FT Saija Savolainen ja prof. Anne Roivainen BIOKEMIA

In vivo -kuvantaminen eturauhassyövän hiirimallissa. Helena Ahtinen. Ohjaajat: FT Saija Savolainen ja prof. Anne Roivainen BIOKEMIA In vivo -kuvantaminen eturauhassyövän hiirimallissa Helena Ahtinen Ohjaajat: FT Saija Savolainen ja prof. Anne Roivainen BIOKEMIA Eturauhassyöpä (PC) on yleisin syöpä länsimaisilla miehillä. Lääkekehityksessä

Lisätiedot

SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS

SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS terveystuote vai haitallinen herkku? Jaakko Mursu, TtM,, ravitsemusterapeutti Ravitsemusepidemiologian jatko opiskelija opiskelija Kansanterveyden tutkimuslaitos, Kuopion yliopisto

Lisätiedot

Autoimmuunitaudit: osa 1

Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaute tunnetaan yli 80. Ne ovat kroonisia sairauksia, joiden syntymekanismia eli patogeneesiä ei useimmissa tapauksissa ymmärretä. Tautien esiintyvyys vaihtelee maanosien,

Lisätiedot

Kvantitatiivisen PCR:n käyttö mikrobivaurion toteamisessa

Kvantitatiivisen PCR:n käyttö mikrobivaurion toteamisessa Kvantitatiivisen PCR:n käyttö mikrobivaurion toteamisessa Maria Valkonen, Kaisa Jalkanen, Martin Täubel, Anne Hyvärinen 31.3.2014 Sisäilmastoseminaari 2014 1 Tausta Asumisterveysoppaan mukaiset sisäympäristön

Lisätiedot

Syöpä. Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka. EGF-kasvutekijä. reseptori. tuma. dna

Syöpä. Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka. EGF-kasvutekijä. reseptori. tuma. dna Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka nämä solut ovat tietyssä mielessä meidän omiamme, ne polveutuvat itsenäisistä yksisoluisista elämänmuodoista, jotka ovat säilyttäneet monia itsenäisen

Lisätiedot

Nivelreuman serologiset testit: mitä ne kertovat? LT, apulaisylilääkäri Anna-Maija Haapala TAYS Laboratoriokeskus

Nivelreuman serologiset testit: mitä ne kertovat? LT, apulaisylilääkäri Anna-Maija Haapala TAYS Laboratoriokeskus Nivelreuman serologiset testit: mitä ne kertovat? LT, apulaisylilääkäri Anna-Maija Haapala TAYS Laboratoriokeskus Sisältö 1. Nivelreuma: etiologia, esiintyvyys, diagnostiikka 2. Nivelreuman serologiset

Lisätiedot

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan 1 1) Tunnista molekyylit (1 piste) ja täytä seuraava taulukko (2 pistettä) a) b) c) d) a) Syklinen AMP (camp) (0.25) b) Beta-karoteeni (0.25 p) c) Sakkaroosi (0.25 p) d) -D-Glukopyranoosi (0.25 p) 2 Taulukko.

Lisätiedot

6 Mille kohderyhmille viestitään (Kuka tarvitsee tietoa, kuka on kiinnostunut tästä? Mieti alla olevat tahot kun valitset kohderyhmiä)

6 Mille kohderyhmille viestitään (Kuka tarvitsee tietoa, kuka on kiinnostunut tästä? Mieti alla olevat tahot kun valitset kohderyhmiä) 1 VIESTINTÄSUUNNITELMA HARJOITUS 1 Hankkeen nimi 2 Organisaatio 3 Yhteyshenkilö joka toteuttaa viestintää (kuka toteuttaa, kuka saa sanoa?) 4 Ydinviestit (Kirjoita 2 4 ytimekästä ja selkää lausetta siitä,

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset mittaustulokset

Yksityiskohtaiset mittaustulokset Yksityiskohtaiset mittaustulokset Jyrki Ahokas ahokasjyrki@gmail.com Näyttenottopäivä: 28.03.2019 Oma arvosi Väestöjakauma Hoitosuositusten tavoitearvo Matalampi riski Korkeampi riski Tässä ovat verinäytteesi

Lisätiedot

UUDET TEKNIIKAT SISÄYMPÄRISTÖN MIKROBIEN TOTEAMISESSA

UUDET TEKNIIKAT SISÄYMPÄRISTÖN MIKROBIEN TOTEAMISESSA UUDET TEKNIIKAT SISÄYMPÄRISTÖN MIKROBIEN TOTEAMISESSA LIITU-päivä 4.5.2006 FT Helena Rintala Kansanterveyslaitos, Ympäristöterveyden osasto Mihin sisäympäristön mikrobien mittauksia tarvitaan? Rakennusten

Lisätiedot

Farmakogeneettiset testit apuna lääkehoidon arvioinnissa

Farmakogeneettiset testit apuna lääkehoidon arvioinnissa Farmakogeneettiset testit apuna lääkehoidon arvioinnissa Farmakogeneettiset testit Farmakogenetiikalla tarkoitetaan geneettisiä variaatioita, jotka vaikuttavat lääkeainevasteeseen. Geneettisen tiedon hyödyntäminen

Lisätiedot

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna?

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Yrittäjälääkäri Ville Pöntynen 22.1.2015 Lupauksen toiminta-ajatukset Hoidamme ja ennaltaehkäisemme sairauksia sekä työ- ja toimintakyvyn laskua lääketieteen,

Lisätiedot

Huippuyksikköseminaari 12.11.2013. Leena Vähäkylä

Huippuyksikköseminaari 12.11.2013. Leena Vähäkylä Huippuyksikköseminaari 12.11.2013 Leena Vähäkylä Menestystarinat Akatemian viestinnässä Akatemian pitkäjänteinen rahoitus laadukkaaseen tutkimukseen näkyy rahoitettujen ja menestyneiden tutkijoiden tutkijanurasta

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

Anatomia ja fysiologia 1

Anatomia ja fysiologia 1 Anatomia ja fysiologia 1 Tehtävät Laura Partanen 2 Sisällysluettelo Solu... 3 Aktiopotentiaali... 4 Synapsi... 5 Iho... 6 Elimistön kemiallinen koostumus... 7 Kudokset... 8 Veri... 9 Sydän... 10 EKG...

Lisätiedot

Luonnonmarjat ja kansanterveys. Raija Tahvonen MTT/BEL

Luonnonmarjat ja kansanterveys. Raija Tahvonen MTT/BEL Luonnonmarjat ja kansanterveys Raija Tahvonen MTT/BEL 15.8.2013 Jos poimit marjat itse, saat Liikuntaa Luonnossa liikkumisen hyvät vaikutukset aivoille Marjasi tuoreena Varman tiedot, mistä marjat ovat

Lisätiedot

Arvokkaiden yhdisteiden tuottaminen kasveissa ja kasvisoluviljelmissä

Arvokkaiden yhdisteiden tuottaminen kasveissa ja kasvisoluviljelmissä Arvokkaiden yhdisteiden tuottaminen kasveissa ja kasvisoluviljelmissä Siirtogeenisiä organismeja käytetään jo nyt monien yleisten biologisten lääkeaineiden valmistuksessa. Esimerkiksi sellaisia yksinkertaisia

Lisätiedot

MAITO-INNO. Maito uudet tutkimus ja tuotekehitys innovaatiot

MAITO-INNO. Maito uudet tutkimus ja tuotekehitys innovaatiot MAITO-INNO Maito uudet tutkimus ja tuotekehitys innovaatiot Raija Tahvonen, professori, Uudet liiketoimintamahdollisuudet Tuomo Tupasela, vanhempi tutkija, Uudet liiketoimintamahdollisuudet Sirja Viitala,

Lisätiedot

BIOHIT OYJ. globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys

BIOHIT OYJ. globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys BIOHIT OYJ globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys 1 Biohit lyhyesti Biohit Oyj on globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys. Biohitin missio on "Innovating

Lisätiedot

GLUTEENIANALYTIIKKA KELIAKIAN KANNALTA. Viljateknologien Helmikollokvio Hartwall, Lahti 8.2.2008 Päivi Kanerva

GLUTEENIANALYTIIKKA KELIAKIAN KANNALTA. Viljateknologien Helmikollokvio Hartwall, Lahti 8.2.2008 Päivi Kanerva GLUTEENIANALYTIIKKA KELIAKIAN KANNALTA Viljateknologien Helmikollokvio Hartwall, Lahti 8.2.2008 Päivi Kanerva Gluteenittomuus Gluteenittomia tuotteita koskevan standardin on asettanut Codex Alimentarius

Lisätiedot

KandiakatemiA Kandiklinikka

KandiakatemiA Kandiklinikka Kandiklinikka Kandit vastaavat Immunologia Luonnollinen ja hankittu immuniteetti IMMUNOLOGIA Ihmisen immuniteetti pohjautuu luonnolliseen ja hankittuun immuniteettiin. Immunologiasta vastaa lymfaattiset

Lisätiedot

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Vitamiinit A-vitamiini Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Välttämätön näköaistimuksen syntyyn hämärässä, solujen kasvuun ja erilaistumiseen sekä ihmisen lisääntymiseen.

Lisätiedot

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti ELINTAPANEUVONTA EHKÄISEE MUISTIHÄIRIÖITÄ MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISY ALKAA JO KOHDUSSA Riittävä ravitsemus raskausaikana

Lisätiedot

KEESHONDIEN MONIMUOTOISUUSKARTOITUS

KEESHONDIEN MONIMUOTOISUUSKARTOITUS KEESHONDIEN MONIMUOTOISUUSKARTOITUS 2 3. 0 1. 2 0 1 1 K A A R I N A Marjut Ritala DNA-diagnostiikkapalveluja kotieläimille ja lemmikeille Polveutumismääritykset Geenitestit Serologiset testit Kissat, koirat,

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

Huumetestauksen tekniikkaa

Huumetestauksen tekniikkaa Huumetestauksen tekniikkaa SKKY ry:n ja Sairaalakemistit ry:n syyskoulutuspäivät 1.11.2013, Helsinki FT Antti Leinonen Huume-, lääkeaine- ja dopinganalytiikan yksikkö Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy Huumetestien

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA IHMINEN ON TOIMIVA KOKONAISUUS Ihmisessä on noin 60 000 miljardia solua Solujen perusrakenne on samanlainen, mutta ne ovat erilaistuneet hoitamaan omia tehtäviään Solujen on oltava

Lisätiedot

Metsäpatologian laboratorio tuhotutkimuksen apuna. Metsätaimitarhapäivät 23. 24.1.2014 Anne Uimari

Metsäpatologian laboratorio tuhotutkimuksen apuna. Metsätaimitarhapäivät 23. 24.1.2014 Anne Uimari Metsäpatologian laboratorio tuhotutkimuksen apuna Metsätaimitarhapäivät 23. 24.1.2014 Anne Uimari Metsäpuiden vaivat Metsäpuiden eloa ja terveyttä uhkaavat monet taudinaiheuttajat: Bioottiset taudinaiheuttajat

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ:

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu lukion kursseille KE1, KE2 ja KE4. KESTO: Työ kestää n.1h MOTIVAATIO: Työ on havainnollinen ja herättää pohtimaan kaasujen kemiaa. TAVOITE: Työssä opiskelija

Lisätiedot

Narkolepsian immunologiaa ja Pandemrixiin liittyvät tutkimkset

Narkolepsian immunologiaa ja Pandemrixiin liittyvät tutkimkset Narkolepsian immunologiaa ja Pandemrixiin liittyvät tutkimkset Outi Vaarala, Immuunivasteyksikön päällikkö, THL Narkolepsian kulku - autoimmuunihypoteesiin perustuva malli Hypokretiinia Tuottavat neuronit

Lisätiedot

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hannula, Emilia Title: Assessment of the effects of genetically modified potatoes

Lisätiedot

Biologia. Pakolliset kurssit. 1. Eliömaailma (BI1)

Biologia. Pakolliset kurssit. 1. Eliömaailma (BI1) Biologia Pakolliset kurssit 1. Eliömaailma (BI1) tuntee elämän tunnusmerkit ja perusedellytykset sekä tietää, miten elämän ilmiöitä tutkitaan ymmärtää, mitä luonnon monimuotoisuus biosysteemien eri tasoilla

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia PIKAOPAS Kysymyksiä ja vastauksia K: Mikä ja mihin käyttötarkoitukseen Acetium on? V: Acetium on tarkoitettu karsinogeenisen asetaldehydin sitomiseen paikallisesti mahasta ihmisillä, jotka kuuluvat asetaldehydialtistuksen

Lisätiedot

ALKOHOLIT SEKAISIN TAUSTAA

ALKOHOLIT SEKAISIN TAUSTAA ALKOHOLIT SEKAISIN TAUSTAA Kaasukromatografia on menetelmä, jolla voidaan tutkia haihtuvia, orgaanisia yhdisteitä. Näyte syötetään tavallisesti ruiskulla injektoriin, jossa se höyrystyy ja sekoittuu inerttiin

Lisätiedot

Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle!

Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle! Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle! Megaklinikan suun bakteeri-infektion hallintaohjelma odottavalle perheelle. (HLLTimo Heinonen, HLL Kimmo Kaihovaara, HLL Jan Pettersson, HLL Omar Al.Soufi,

Lisätiedot

TYPPIOKSIDIANALYYSI. Pt-NO-ex. Katriina Jokela bio6sn 2009

TYPPIOKSIDIANALYYSI. Pt-NO-ex. Katriina Jokela bio6sn 2009 TYPPIOKSIDIANALYYSI Pt-NO-ex Katriina Jokela bio6sn 2009 Typpioksidianalyysi Typpioksidianalyysi on viimeaikoina yleistynyt tutkimus jota käytetään astman diagnostiikassa. Astma aiheuttama eosinofiilinen

Lisätiedot

Labqualitypäivät 04.02.10 Riitta Karttunen. HUSLAB, kl. Mikrobiologia Virologian ja immunologian osasto

Labqualitypäivät 04.02.10 Riitta Karttunen. HUSLAB, kl. Mikrobiologia Virologian ja immunologian osasto Syfiliksen laboratoriodiagnostiikka ato od ag ost a Labqualitypäivät 04.02.10 Riitta Karttunen HUSLAB, kl. Mikrobiologia Virologian ja immunologian osasto Aiheet suora bakteerin osoitus tai nukleiinihappotestiosoitus

Lisätiedot

Pro Clean ja Ultrasnap pikatestien hyödynnettävyys ja luotettavuus rakenneavauksissa

Pro Clean ja Ultrasnap pikatestien hyödynnettävyys ja luotettavuus rakenneavauksissa Pro Clean ja Ultrasnap pikatestien hyödynnettävyys ja luotettavuus rakenneavauksissa Hanna Vierinen Polygon Finland Oy Ohjaajat: Kai Kylliäinen (Polygon Finland Oy) Maija Kirsi (TTL) JOHDANTO Rakenteissa

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA MITÄ ROKOTUKSIA? Muistatko mitä rokotuksia olet saanut ja minkä viimeiseksi? Miten huolehdit koulun jälkeen rokotuksistasi? Mikrobit uhkaavat elimistöä Mikrobit voivat olla bakteereita,

Lisätiedot

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Mitä aftat ovat? Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä haavaumia, joita voi olla yksi tai useita samalla kertaa.

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Jari-Jussi Syrjä 1200715 JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Typpioksiduulin mittaus GASMET-monikaasuanalysaattorilla Tekniikka ja Liikenne 2013 1. Johdanto Erikoistyön tavoitteena selvittää Vaasan ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai. Harri Juusela Urologian erikoislääkäri 28.3.2012 Luokite-esitelmä Kluuvin rotaryklubissa

Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai. Harri Juusela Urologian erikoislääkäri 28.3.2012 Luokite-esitelmä Kluuvin rotaryklubissa Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai kirous? Harri Juusela Urologian erikoislääkäri 28.3.2012 Luokite-esitelmä Kluuvin rotaryklubissa Miten minusta tuli urologian erikoislääkäri Eturauhassyöpäseulonta

Lisätiedot

11. Elimistö puolustautuu

11. Elimistö puolustautuu 11. Elimistö puolustautuu Taudinaiheuttajat Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin

Lisätiedot

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15 Tampereen yliopisto Henkilötunnus - Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe 18.5.2018 Tehtävä 1 Pisteet / 15 1. Alla on esitetty urheilijan

Lisätiedot

Liikunnan sydänvaikutusten tutkiminen positroniemissiotomografialla

Liikunnan sydänvaikutusten tutkiminen positroniemissiotomografialla Liikunnan sydänvaikutusten tutkiminen positroniemissiotomografialla Kari Kalliokoski FT, LitM, dosentti Akatemiatutkija Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien molekyylikuvantamisen huippuyksikkö Valtakunnallinen

Lisätiedot

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä ADACOLUMN -HOITO tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä www.adacolumn.net SISÄLTÖ Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön puolustusjärjestelmä ja IBD...10

Lisätiedot

Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita?

Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita? KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä yläkoulussa tai lukiossa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. Parhaiten työ soveltuu yläkouluun kokonaisuuteen elollinen luonto ja yhteiskunta. KESTO: 1 h. MOTIVAATIO:

Lisätiedot

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit vauriotyypit Kudosvaurion mekanismit Autoimmuniteetti Petteri Arstila Haartman-instituutti Antigeenin tunnistus HLA:ssa pitää sisällään autoimmuniteetin riskin: jokaisella on autoreaktiivisia lymfosyyttejä

Lisätiedot

TESTITULOSTEN YHTEENVETO

TESTITULOSTEN YHTEENVETO TESTITULOSTEN YHTEENVETO LIHASTEN VÄSYMINEN JA PALAUTUMINEN Lihaksesi eivät väsy niin helposti ja ne palautuvat nopeammin. Kehitettävä Hyvä AEROBINEN KUNTO Sinulla on edellytyksiä kasvattaa aerobista kuntoa

Lisätiedot

Mitä hyötyä kliinisestä tutkimuksesta on yritykselle - Case Medix Biochemica

Mitä hyötyä kliinisestä tutkimuksesta on yritykselle - Case Medix Biochemica Mitä hyötyä kliinisestä tutkimuksesta on yritykselle - Case Medix Biochemica FiHTA SEMINAARI: Kliininen arviointi ja kliininen tieto - mikä riittää? 6.6.2012, Sinikka Tiisala Liiketoiminnan kehitysjohtaja

Lisätiedot

KEMIALLISET ANALYYSIT TURUN YLIOPISTOSSA

KEMIALLISET ANALYYSIT TURUN YLIOPISTOSSA Biokemian ja elintarvikekemian laitos RAPORTTI 1 (8) Projekti: Siian laatu kalan tarjontaketjussa Dnro: 4682/3516/05 Hankenro: 534589 Raportin laatija: Jukka Pekka Suomela KEMIALLISET ANALYYSIT TURUN YLIOPISTOSSA

Lisätiedot

Keramidit, sydänkohtausriskitesti, CERT

Keramidit, sydänkohtausriskitesti, CERT Keramidit, sydänkohtausriskitesti, CERT VAIKUTTAVAA TERVEYSPALVELUA Keramidit, sydänkohtausriskitesti, CERT Coronary Event Risk Test eli CERT on uusi tutkimus, jonka avulla voidaan arvioida henkilön sydäninfarktiriskiä.

Lisätiedot

TaLO-tapaukset Virusoppi. Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen

TaLO-tapaukset Virusoppi. Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen TaLO-tapaukset Virusoppi Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen TaLO-tapaus 1 Uusi uhkaava respiratorinen virusinfektio Tapaus

Lisätiedot

Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress

Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress Twan Lammers, Fabian Kiessling, Wim E. Hennik, Gert Storm Journal of Controlled Release 161: 175-187, 2012 Sampo Kurvonen 9.11.2017

Lisätiedot

Kemiallinen reaktio

Kemiallinen reaktio Kemiallinen reaktio REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Johdantoa: Syömme elääksemme, emme elä syödäksemme! sanonta on totta. Kun elimistömme hyödyntää ravintoaineita metaboliassa eli aineenvaihduntareaktioissa,

Lisätiedot

Vasta-ainemääritys. Johdanto. www.edu.fi/biogeeni

Vasta-ainemääritys. Johdanto. www.edu.fi/biogeeni Vasta-ainemääritys Johdanto Vasta-ainemääritys (engl. immunoassay) perustuu spesifisen vasta-aineen (engl. antibody) sitoutumiseen mitattavaan antigeeniin (engl. antigen). Menetelmän etuja ovat suuri herkkyys

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia)

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) Elämän edellytykset: Solun täytyy pystyä (a) replikoitumaan (B) katalysoimaan tarvitsemiaan reaktioita tehokkaasti ja selektiivisesti eli sillä on oltava

Lisätiedot

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina ELIMISTÖN PUOLUSTUSKYKY Immuniteetti eli vastutuskyky on elimistön kyky suojautua tarttuvilta taudeilta Jos tauteja aiheuttavat mikrobit uhkaavat elimistöä, käynnistyy

Lisätiedot

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg NivelTeho Liiku nivelet lempeästi kuntoon. Kuuden tutkitun aktiiviaineen yhdistelmä: MSM, inkivääriuute, glukosamiini, hainrusto, kupari ja C-vitamiini. 120 kaps. 32,90 411,25 e/kg (ovh. 40,70) Luontainen

Lisätiedot

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO EMA/198014/2014 Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Tämä on Sylvant-valmistetta koskevan riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joiden

Lisätiedot

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013 Stressi = ympäristön yksilöön kohdistava uhka tai vahingollinen vaikutus sympaattinen hermojärjestelmä ja hypotalamus-aivolisäke-lisämunuainen aktivoituvat Akuutissa stressissä sydämen syke nousee, hengitys

Lisätiedot

Pellavansiemenen. 6/2009 Hyvinvointia pellavasta -hanke

Pellavansiemenen. 6/2009 Hyvinvointia pellavasta -hanke Pellavansiemenen terveysvaikutukset Kooste Lähteenä käytetty artikkelia TarpilaA, WennbergT. TarpilaS: Flaxseedas a functionalfood. Current Topics in Neutraceutical Research 2005 (3);3:167-188 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Pienryhmä 3 immuunipuolustus, ratkaisut

Pienryhmä 3 immuunipuolustus, ratkaisut Pienryhmä 3 immuunipuolustus, ratkaisut 1. Biologian yo 2013 mukailtu. Merkitse onko väittämä oikein vai väärin, Korjaa väärien väittämien virheet ja perustele korjauksesi. a. Syöjäsolut vastaavat elimistön

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Vaali viisaasti vasikkaa koulutus 17.1.2017 Salla Ruuska, Savonia Ammattikorkeakoulu Oy RS- ja koronavirus RS (respiratory syncytial)

Lisätiedot

VERIRYHMÄT JA VERIRYHMÄVASTA-AINEET

VERIRYHMÄT JA VERIRYHMÄVASTA-AINEET VERIRYHMÄT JA VERIRYHMÄVASTA-AINEET Raskaudenaikaiset veriryhmäimmunisaatiot 2018 Kati Sulin Biokemisti 12.4.2018 Sisältö Veriryhmät ABO Rh-veriryhmäjärjestelmä Sikiön veriryhmämääritykset äidin verinäytteestä

Lisätiedot

Probiotic 12. PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ

Probiotic 12. PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ Probiotic 12 PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ Probiotic 12 Mitä ovat probiootit? MITÄ OVAT PROBIOOTIT? Ihmisen suolistossa on miljoonittain bakteereja Nämä bakteerit

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat. Ympäristöoppi 4.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan

Lisätiedot

Lepakkorabiestutkimus

Lepakkorabiestutkimus Lepakkorabiestutkimus Lepakkoseminaari 19.3.2011 Esitelmän rakenne Tietoa rabieksesta ja lepakkorabieksesta Tutkimushanke Miten voit osallistua hankkeeseen Mitä lepakkoharrastajan ja -tutkijan on hyvä

Lisätiedot

Vierasainevalvonta Raportointi vuodelta 2009. Evira/7307/0411/2010

Vierasainevalvonta Raportointi vuodelta 2009. Evira/7307/0411/2010 Vierasainevalvonta Raportointi vuodelta 2009 Evira/7307/0411/2010 Eviran raportti Hyväksymispäivä 10.6.2010 Valvontaosasto Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Maria Teirikko Kaija-Leena Saraste Eviran vierasainevalvonnan

Lisätiedot

Alanne Mervi 9000 Sydän- ja verisuonitauteihin liittyvän tulehdusreaktion genetiikka Helsinki

Alanne Mervi 9000 Sydän- ja verisuonitauteihin liittyvän tulehdusreaktion genetiikka Helsinki Vuoden 2007 apurahat Maud Kuistilan Muistosäätiö on jakanut vuoden 2007 apurahat lääketieteelliseen tutkimukseen 44 tutkijalle. Apurahojen yhteissumma on 317 500 euroa. Maud Kuistilan Muistosäätiö jakaa

Lisätiedot

Ydinfysiikka lääketieteellisissä sovelluksissa

Ydinfysiikka lääketieteellisissä sovelluksissa Ydinfysiikka lääketieteellisissä sovelluksissa Ari Virtanen Professori Jyväskylän yliopisto Fysiikan laitos/kiihdytinlaboratorio ari.j.virtanen@jyu.fi Sisältö Alkutaival Sädehoito Radiolääkkeet Terapia

Lisätiedot

PCR - tekniikka elintarvikeanalytiikassa

PCR - tekniikka elintarvikeanalytiikassa PCR - tekniikka elintarvikeanalytiikassa Listerian, Salmonellan ja kampylobakteerien tunnistus elintarvikkeista ja rehuista 29.11.2012 Eva Fredriksson-Lidsle Listeria monocytogenes Salmonella (spp) Campylobacter

Lisätiedot

1. Erään solukalvon valkuaisaineen toiminnassa tapahtuneiden muutosten selvittäminen

1. Erään solukalvon valkuaisaineen toiminnassa tapahtuneiden muutosten selvittäminen 1. Erään solukalvon valkuaisaineen toiminnassa tapahtuneiden muutosten selvittäminen Heidi Luoto Ohjaajat: FM Anssi Malinen ja prof. Reijo Lahti Tutkimuksessa oli tarkoituksena tutkia yhden solukalvon

Lisätiedot

Ternimaidon laatu. Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1)

Ternimaidon laatu. Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1) Ternimaidon laatu Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1) (1) Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto (2) Savonia Ammattikorkeakoulu Ternimaito Ternimaito

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA 5 HORMONIT OVAT ELIMISTÖN TOIMINTAA SÄÄTELEVIÄ VIESTIAINEITA Avainsanat aivolisäke hormoni hypotalamus kasvuhormoni kortisoli palautesäätely rasvaliukoinen hormoni reseptori stressi

Lisätiedot

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Miten rokottaminen suojaa yksilöä? Immuunijärjestelmä Taudinaiheuttajilta suojaavan immuniteetin

Lisätiedot

Vastasyntyneiden aineenvaihduntaseula. 24.9.2015 Risto.Lapatto@Hus.Fi HY ja HYKS Lastenklinikka

Vastasyntyneiden aineenvaihduntaseula. 24.9.2015 Risto.Lapatto@Hus.Fi HY ja HYKS Lastenklinikka Vastasyntyneiden aineenvaihduntaseula 24.9.2015 Risto.Lapatto@Hus.Fi HY ja HYKS Lastenklinikka Esityksen tavoitteet Ymmärrät mistä tässä on kyse Seulontoja on erilaisia Näyte otetaan vauvasta Ketään ei

Lisätiedot

PredictAD-hanke Kohti tehokkaampaa diagnostiikkaa Alzheimerin taudissa. Jyrki Lötjönen, johtava tutkija VTT

PredictAD-hanke Kohti tehokkaampaa diagnostiikkaa Alzheimerin taudissa. Jyrki Lötjönen, johtava tutkija VTT PredictAD-hanke Kohti tehokkaampaa diagnostiikkaa Alzheimerin taudissa Jyrki Lötjönen, johtava tutkija VTT 2 Alzheimerin taudin diagnostiikka Alzheimerin tauti on etenevä muistisairaus. Alzheimerin tauti

Lisätiedot

Materiaalinäytteiden qpcr-tulosten tulkinnasta

Materiaalinäytteiden qpcr-tulosten tulkinnasta Materiaalinäytteiden qpcr-tulosten tulkinnasta Helena Rintala ja Teija Meklin Sisäilmastoseminaari 13.3.2014 Taustaa qpcr (kvantitatiivinen PCR) on nopea menetelmä mikrobien toteamiseen Käytetty paljon

Lisätiedot

Suositus terveydenhoidollisesta huumetestauksesta THL 1

Suositus terveydenhoidollisesta huumetestauksesta THL 1 Suositus terveydenhoidollisesta huumetestauksesta THL 1 Suosituksen tavoitteet Huumetestaus järjestetään ja toteutetaan oikein, ja se on osa päihdepotilaan hyvää hoitoa Päihdehuollossa työskentelevät ammattilaiset

Lisätiedot

1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI. AURIZON korvatipat, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI. AURIZON korvatipat, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI AURIZON korvatipat, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 ml valmistetta sisältää: Vaikuttavat aineet: Marbofloksasiini... 3,0 mg Klotrimatsoli...

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Löydetty uusi proteiini, jolla haitallinen suubakteeri sitoo ihmisen puolustusjärjestelmän keskeisiä viestimolekyylejä

Löydetty uusi proteiini, jolla haitallinen suubakteeri sitoo ihmisen puolustusjärjestelmän keskeisiä viestimolekyylejä Löydetty uusi proteiini, jolla haitallinen suubakteeri sitoo ihmisen puolustusjärjestelmän keskeisiä viestimolekyylejä Tuuli Ahlstrand Ohjaajat: FM Annamari Paino ja dos. Riikka Ihalin BIOKEMIA Erikoistyössä

Lisätiedot

Alere i. Molecular. In minutes. PAINA TÄTÄ NIIN NÄET SEURAAVAN SIVUN

Alere i. Molecular. In minutes. PAINA TÄTÄ NIIN NÄET SEURAAVAN SIVUN Alere i Molecular. In minutes. PAINA TÄTÄ NIIN NÄET N SIVUN Alere i yhdistää nopeuden ja tarkkuuden hyödyt. Enää ei tarvitse tehdä kompromisseja potilaiden testauksessa ja kliinisessä päätöksenteossa.

Lisätiedot

Pienryhmä 3 immuunipuolustus

Pienryhmä 3 immuunipuolustus Pienryhmä 3 immuunipuolustus 1. Biologian yo 2013 mukailtu. Merkitse onko väittämä oikein vai väärin, Korjaa väärien väittämien virheet ja perustele korjauksesi. a. Syöjäsolut vastaavat elimistön valikoivasta

Lisätiedot

C. difficile-diagnostiikan vaikutus epidemiologiaan, potilaan hoitoon ja eristyskäytäntöihin. Miksi lasten C. difficileä ei hoideta? 16.3.

C. difficile-diagnostiikan vaikutus epidemiologiaan, potilaan hoitoon ja eristyskäytäntöihin. Miksi lasten C. difficileä ei hoideta? 16.3. C. difficile-diagnostiikan vaikutus epidemiologiaan, potilaan hoitoon ja eristyskäytäntöihin. Miksi lasten C. difficileä ei hoideta? 16.3.2016 Eero Mattila HUS Infektioklinikka CDI = C. difficile infektio

Lisätiedot

High Definition Body Lift selluliittigeeli

High Definition Body Lift selluliittigeeli High Definition Body Lift selluliittigeeli Lehdistötiedote helmikuu 2009 Paras tapa huolehtia vartalon virtaviivaisesta ulkonäöstä on syödä terveellisesti ja liikkua säännöllisesti. Liikunta ja runsaasti

Lisätiedot

Kliinisten laboratoriomittausten jäljitettävyys ja IVD-direktiivi

Kliinisten laboratoriomittausten jäljitettävyys ja IVD-direktiivi Kliinisten laboratoriomittausten jäljitettävyys ja IVD-direktiivi Dos Jaakko-Juhani Himberg HUSLAB /laatupäällikkö JJH November 2004 1 IVD-direktiivi ja siirtymäaika In vitro -diagnostiikkaan tarkoitettuja

Lisätiedot

1. Immunomääritys vapaalle PAPP-A -proteiinille. 2. Troponiiniautovasta-aineiden karakterisointi ja niistä riippumattoman immunomäärityksen kehitys

1. Immunomääritys vapaalle PAPP-A -proteiinille. 2. Troponiiniautovasta-aineiden karakterisointi ja niistä riippumattoman immunomäärityksen kehitys 1. Immunomääritys vapaalle PAPP-A -proteiinille Isto Leinonen Ohjaajat: FM Saara Wittfooth ja FT Kim Pettersson MOLEKULAARINEN BIOTEKNIIKKA JA DIAGNOSTIIKKA Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yksi merkittävimmistä

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

Merkkausvärin kehittäminen

Merkkausvärin kehittäminen Merkkausvärin kehittäminen Heikki Juhe, 26.1.2011 1. Johdanto JL-tuotteet aloitti keväällä 2010 tutkimus- ja kehitysprojektin, jonka tarkoituksena oli tutkia käytössä olevien merkkausvärien imeytyvyyttä

Lisätiedot

Etunimi: Henkilötunnus:

Etunimi: Henkilötunnus: Kokonaispisteet: Lue oheinen artikkeli ja vastaa kysymyksiin 1-25. Huomaa, että artikkelista ei löydy suoraan vastausta kaikkiin kysymyksiin, vaan sinun tulee myös tuntea ja selittää tarkemmin artikkelissa

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 17/EEO/2010 Päivämäärä Dnro 7.5.2010 1555/14/2010 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 20.5.2010 - toistaiseksi Muuttaa Vieraista aineista eläimistä saatavissa elintarvikkeissa

Lisätiedot

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät Ravitsemustietoa tule-terveydeksi Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät 23.11.2018 Reumasairaudet ja ravitsemus Reumasairaus vaikuttaa ravitsemukseen monin

Lisätiedot

Clinical impact of serum proteins on drug delivery Felix Kratz, Bakheet Elsadek Journal of Controlled Release 161 (2012)

Clinical impact of serum proteins on drug delivery Felix Kratz, Bakheet Elsadek Journal of Controlled Release 161 (2012) Clinical impact of serum proteins on drug delivery Felix Kratz, Bakheet Elsadek Journal of Controlled Release 161 (2012) 429 445 Sampo Kurvonen 25.10.2017 Sisältö Plasmaproteiineista Albumiini Transferriini

Lisätiedot

Bakteerialtistuminen maatiloilla ja ei-maatiloilla asuvilla lapsilla - yhteys atopiaan ja astmaan

Bakteerialtistuminen maatiloilla ja ei-maatiloilla asuvilla lapsilla - yhteys atopiaan ja astmaan Bakteerialtistuminen maatiloilla ja ei-maatiloilla asuvilla lapsilla - yhteys atopiaan ja astmaan Maria Valkonen, Inge Wouters, Martin Täubel, Helena Rintala, Ritva Vasara, Dick Heederik, Jon Genuneit,

Lisätiedot