Raportti. Energiateollisuus ry raportti. Polttoaine-energian määrittäminen taselaskennan avulla päästökaupassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Raportti. Energiateollisuus ry raportti. Polttoaine-energian määrittäminen taselaskennan avulla päästökaupassa"

Transkriptio

1 Raportti Energiateollisuus ry raportti Polttoaine-energian määrittäminen taselaskennan avulla päästökaupassa

2 Sivu 1 (1) Viite 60K Q Copyright Pöyry Energy Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Energy Oy:n antamaa kirjallista lupaa.

3 Sivu 1 (1) Yhteenveto Työn tulos on että taselaskentamenetelmää voidaan käyttää päästökaupan tarkkailumenetelmänä. Mikäli kattilassa käytetään useampia polttoaineita, on käytettävä määrämittaukseen ja lämpöarvoon perustuvaa tarkkailumenetelmää taselaskennan lisäksi. Jotta taselaskentamenetelmä täyttäisi päästökaupan tarkkuusvaatimukset, on tärkeimpien energiavirtojen laskentaan liittyvät mittaukset kalibroitava. Vähäisemmät energiavirrat voidaan käsitellä osana kattilahäviöiden ryhmää ja näin yksinkertaistaa tarvittavaa virhetarkastelua. Taselaskennasta on hyötyä myös virhetilanteiden hallinnassa. Ensisijaisen tarkkailutavan, sekä sen varmennuksen tulisi olla siten valittu, etteivät ne perustu samoihin mittauksiin. Näin vältetään liiallinen riippuvuus yksittäisistä mittauksesta ja ongelmat havaitaan nopeasti ja niihin pystytään puuttumaan määrätietoisesti. Eri mittausten tarkkuutta tarkastellessa, on tarkastelu syytä tehdä suorien mittausten osalta kalibrointitarkkuuksia vertailemalla ja epäsuorien osalta otetaan huomioon lisäksi myös muut tarkkuuteen vaikuttavat tekijät. Työ sisältää periaatteet taselaskennan hyödyntämisestä päästökaupassa niin nykyisten, kuin uusienkin laitosten osalta. Käyttöönottoa helpottamaan on käyty läpi periaatteet, joilla taselaskenta tarkkailusuunnitelmassa selostetaan.

4 Sivu 1 (18) Sisältö Yhteenveto 1 MENETELMIEN KUVAUS Perinteinen menetelmä 3 1. Taselaskenta Käyttö polttoainekaupassa Laitoksien energianhallinta ja taselaskentajärjestelmät Tuotettu sähkö & lämpö 5 TASELASKENNAN KÄYTTÖ PÄÄSTÖKAUPASSA 5.1 Edellytykset päästökauppakaudelle Epävarmuusanalyysin sisältö ja tekeminen 7.1. Kokonaisvirheen määrittäminen Tarkkailun kokonaisvirheen muodostaminen Pääpolttoaineen osuuden vaikutus taselaskennan tarkkuuteen Laitoskoon vaikutus tarkkuuteen Käyttömahdollisuudet verrattuna nykyisiin määrittämistapoihin 11 3 MITTAUSTEN TARKKUUS Mittalaitteen tarkkuus ja mittauksen tai menetelmän tarkkuus 1 3. Mittausten ja määritysten virhelähteitä Määrämittaus Polttoaine-energia Polttoaineen kosteus Punnitus Palamattomat ainekset osana polttoainetta Lämpöarvon määritys Lämpötilamittaukset Painemittaukset Vertailulaskenta esimerkkilaitoksilla Haapavesi (Vapo) Rovaniemi (Rovaniemen Energia) Haapaniemi (Kuopion Energia) 14 4 TASELASKENTA KÄYTÄNNÖSSÄ Vaatimukset mittauksille Syöttötietovaatimukset Instrumentoinnin vaatimukset Yleistä Määrämittaukset Lämpötilamittaukset Painemittaukset Kalibrointi Mittalaitteiden sijoitus Mittausvirheiden kompensointi Kuvaus tiedonhallinnan laadunvarmennus- ja laadunvalvontamenettelyistä 17 Liitteet 1. Lämpövirtojen virhetarkastelu

5 Sivu (18) Määritelmät Tässä raportissa voimalaitoksella tarkoitetaan myös päästökaupan piiriin kuuluvia pelkästään kaukolämpöä tuottavia laitoksia. Tässä raportissa termillä perinteinen menetelmä tarkoitetaan monitorointiohjeen mukaista ensisijaista menetelmää päästöjen määrittämiseksi. Termillä taselaskenta tarkoitetaan menetelmää, jossa polttoaine-energia määritetään epäsuoralle menetelmällä käyttäen voimalaitoksella tehtäviä mittauksia. Mitattaessa suuretta (lämpötila, paine, jne.) tulos voidaan saada joko suoralla mittauksella (lämpötilamittaus antaa lämpötilan) tai epäsuorasti, apusuureiden yhdistelmänä. Mikäli suureet riippuvat toisistaan on kyse korreloivasta mittauksesta. Mikäli suureet eivät vaikuta toistensa kautta, on kyse korreloimattomasta mittauksesta. Korreloivan ja korreloimattoman ero tulee virhetarkastelussa. Korreloivassa mittauksessa virhe voi kertaantua jo mittauksen sisällä. Ilmoitettaessa mittauksen tarkkuus, tarkoitetaan sillä aina mittauksen 95 % luottamusväliä.

6 Sivu 3 (18) 1 MENETELMIEN KUVAUS Seuraavassa käydään läpi ne päästökaupan tarkkailumenetelmät joilla polttolaitos voi laskea hiilidioksidipäästönsä. 1.1 Perinteinen menetelmä Valtaosassa laitoksista käytetään polttoaineen määrämittaukseen ja lämpöarvon määrittämiseen perustuvaa menetelmää. Menetelmä on valittu seuraavan päästökauppakauden tarkkailu- ja raportointiohjeen ensisijaiseksi tarkkailutavaksi. Menetelmän tekijät, laskutoimitukset ja yksiköt on kuvattu seuraavasti (kuva 1). Määrämittaus (esim. autopunnitus, hihnavaaka, virtausmittari) [kg] X Lämpöarvo (polttoaineanalyysi tai oletuslämpöarvo ) = [MJ/kg] [MJ] [MJ] Polttoaineenergia Polttoaineenergia CO määritetty tai Hapettumiskerroin CO -päästö X oletuspäästökerroin X = [gco ] (1 [gco /MJ] Laskenta tehdään jokaiselle polttoaineelle erikseen. (1 Tilastokeskuksen internetsivulta: Kuva 1. Perinteisen menetelmän periaate. (määrä & lämpöarvo) Seuraavassa on esimerkkilaskelma perinteisen menetelmän tarkkuuden määrittämisestä. Mittausten tarkkuudet perusteluineen Määrämittaus ±,00 % mittarina hihnavaaka, jonka tarkkuus saatu kalibrointitodistuksesta Polttoaineen tehollinen lämpöarvo ± 1,19 % tarkkuus perustuu laboratorion ilmoittamaan analyysin tarkkuuteen Sisältää kosteuden ja kuiva-aineen tehollisen lämpöarvon virheen Perustuu laatuohjeeseen ja riippumattomiin tarkistusmittauksiin Perinteisen menetelmän tarkkuudeksi saadaan ± (,00%) + (1,19%) = ±,33%

7 1. Taselaskenta Sivu 4 (18) Taselaskennalla tarkoitetaan polttoaineen energiasisällön selvittämistä hyödyntäen lämpömäärää, jonka kattilassa oleva polttoaine luovuttaa palamisen myötä. Voimalaitoksien yhteydessä taselaskennalla tarkoitetaan laskentamenetelmää, jossa käytetään voimalaitoksen prosessimittausten tietoja määritettäessä voimalaitoksen energiavirtoja. Taselaskennassa huomioidaan kaikki tunnetut energiavirrat (katso seuraava kuva) ja energiavirroille käytetään joko mitattua arvoa (esim. virtaukset) tai laskennallista arvoa (esim. kattilan lämpöhäviöt). Taselaskennan tuloksena päästökauppaa ajatellen saadaan tulokseksi voimalaitoksen kattilaan syötetty polttoaineteho. Energiavirrat sisään Energiavirrat ulos Polttoaineteho Kuva. Polttoaineteho saadaan vähentämällä kattilasta poistuvista energiavirroista kattilaan syötettävät energiavirrat. Päästökaupan olosuhteissa päästään riittävään tarkkuuteen, mittaamalla tärkeimmät energiavirrat, jotka ovat tyypillisesti seuraavat. Energiavirran jälkeen on lueteltu tärkeimmät mittaukset, joista lämpövirta koostuu. Suureen perässä on lisäksi tieto siitä, onko mittaus tyypillisesti korreloiva (merkitty (1 ) vai korreloimaton (merkitty ( ). Luettelossa on lihavoitu tärkeimmät energiavirrat. Kattilaan syötettävät energiavirrat Palamisilma (ilmamäärä (1, lämpötila (, ominaislämpökapasiteetti ( ) Syöttövesi (määrä (1, lämpötila (, paine ( ) Kattilasta poistuvat energiavirrat Savukaasu (savukaasumäärä (1, lämpötila (, ominaislämpökapasiteetti ( ) Ulospuhallus (määrä (1, lämpötila (, paine ( ) Nuohous (määrä (1, lämpötila (, paine ( ) (1 ( ( Tuorehöyry (määrä, lämpötila, paine ) Säteilyhäviöt (vakioarvo ( perustuen kattilan tehoon, standardin mukaan) Luetellut lämpövirrat kattavat tyypillisesti yli 99 % kaikista lämpövirroista. Edellä mainittujen lisäksi muita häviöitä ovat mm. tuhkan palamattomat, mutta hiilidioksidipäästöjen määrittämisessä tämä tieto ei ole merkityksellinen Käyttö polttoainekaupassa Taselaskennan käyttö sopii parhaiten laitoksille, joilla on käytössä yksi polttoaine ja yksi polttoainetoimittaja. Laitokselle tuotava polttoaine punnitaan ja taselaskennan avulla saadun polttoaine-energian avulla määritetään lämpöarvo. Etuna perinteiseen menetelmään on, että polttoaineelle ei tarvita kosteus- eikä lämpöarvoanalyyseja kuin laadunvarmistuksen vuoksi.

8 Sivu 5 (18) Käyttö hankaloituu, kun polttoaineen toimittajia on useita. Tällöin lämpöarvo ei kohtele tasapuolisesti niitä polttoaineen toimittajia, joilla on korkeampi lämpöarvo. Tällaisessa tapauksessa tulee osaa, tai kaikkia, polttoaineen toimittajista tarkastella perinteisen menetelmän avulla. Lisäksi erilaisten jakeiden (bio, turve, kivihiili) kulutuksen erottaminen toisistaan ilman perinteisen menetelmän apua on mahdotonta. 1.. Laitoksien energianhallinta ja taselaskentajärjestelmät Lähes kaikilla voimalaitoksilla on käytössään järjestelmä johon kerätään käyttömittaukset. Useimmilla on myös jonkinlainen energiahallinta tai taselaskenta järjestelmä, jonka avulla laitos tekee kuukausittaisen energiaraporttinsa. Jos laitoksella on käytössään taselaskentajärjestelmä, on se yleensä standardin DIN 194:sen mukainen. Jatkossa taselaskentajärjestelmät tehtäneen EN (Vesiputkikattilat ja niihin liittyvät laitteistot. Osa 15: Vastaanottokokeet) mukaisesti, joskin laskennan sisältö on standardeissa yhtenevä. 1.3 Tuotettu sähkö & lämpö Laitoksen tuottaman lämpömäärän mittauksen ja kattilahyötysuhteen avulla voidaan muiden tarkkailutapojen tuloksia varmistaa. Menetelmän etuna on sen riippumattomuus polttoaineen ominaisuuksien mittauksista. Seuraavassa kuvassa on esitetty tarvittavat mittaukset käytettäessä tuotettua sähköä ja lämpöä hiilidioksidipäästön määrittämiseen (kuva 3). Menetelmä sopii yhtä polttoainetta käyttävälle laitokselle (esim. kaukolämpöä tuottavalle öljykattilalle). Sähkön ja/tai kaukolämmön tuotanto Hyötysuhde Kuva 3. Menetelmässä tarvittavat mittaukset. TASELASKENNAN KÄYTTÖ PÄÄSTÖKAUPASSA Seuraavassa kuvassa on käyty läpi taselaskennan periaate, eli miten taselaskentaa käytetään osana CO -päästöjen laskentaa. Kuvan esimerkkitilanteessa pääpolttoaineena on päästökaupan piiriin kuuluva polttoaine, jonka lisäksi käytetään myös muita polttoaineita (kuva 4).

9 Sivu 6 (18) Taselaskenta: kaikkien polttoaineiden energia [MJ] Muiden poltto-aineiden kuin pääpolttoaineen polttoaine-energia, määritys perinteisellä menetelmällä [MJ] - = CO päästökerroin [gco /MJ] X = Pääpolttoaineen polttoaineenergia [MJ] Pääpolttoaineen polttoaineenergia [MJ] Pääpolttoaineen CO -päästö [gco ] Muille päästökaupan piiriin kuuluville polttoaineille kuin pääpolttoaineelle polttoaineenergian ja CO -päästöjen määritys perinteisellä menetelmällä Kuva 4. Periaate taselaskennan käyttämisestä päästökaupassa. Käyttämällä kattilatasetta päästöjen laskemiseen vältytään polttoaineen kosteuden vaihtelun aiheuttamalta epävarmuudelta. Kosteuden vaihtelu on normaali ilmiö ja polttoaineen polttotilaiseen määriteltyyn kosteuteen vaikuttaa useita seikkoja (esim. näytteenotto ja sen huolellisuus, kosteuden muuttuminen varastoitaessa)..1 Edellytykset päästökauppakaudelle Seuraavalle päästökauppakaudelle tarkkailun periaatteet uusiutuvat. Jatkossa taselaskennan käyttö on mahdollista, mikäli se antaa vähintään yhtä tarkan tuloksen kuin perinteinen menetelmä. Komission luonnoksen perusteella tarkkailu perustuu polttoainevirtaan, teholliseen lämpöarvoon, sekä päästökertoimeen tai hiilidioksidipitoisuuden mittaamiseen. Seuraavissa laskelmissa on käytetty taulukossa 1 esitettyjä epävarmuuden raja-arvoja, olettaen että tarkkailuohjeen omien tarkkailumenetelmien epävarmuudet olisivat käytettävissä. Taulukko 1. Omiin tarkkailumenetelmiin liittyvät yleiset epävarmuuden raja-arvot Laitosluokka (hiilidioksidikilotonnia) Epävarmuuden raja-arvo, jota noudatettava vuotuisten kokonaispäästöjen osalta A (alle 50) ± 7.5% B (50-500) ± 5.0% C (> 500) ±.5% Epävarmuuden raja-arvojen täyttyminen on osoitettava epävarmuusanalyysillä. Epävarmuusanalyysillä on määritettävä kaikkien vuotuisen päästötason laskentaan käytettävien muuttujien ja tekijöiden epävarmuus ottaen huomioon ISO-asiakirja Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement (1995) ja standardi ISO 5168:005. Analyysi on suoritettava edellisen vuoden tietojen perusteella ennen kuin toimivaltainen viranomainen hyväksyy tarkkailusuunnitelman. Se on päivitettävä

10 Sivu 7 (18) vuosittain. Vuosittain tehtävä päivitys on laadittava yhdessä vuosittaisen päästöraportin kanssa. Se on myös todennettava..1.1 Epävarmuusanalyysin sisältö ja tekeminen Taselaskentaa käytettäessä, on sen tarkkuus osoitettava ensin Energiamarkkinavirastolla päästöluvan hakemisen yhteydessä ja lisäksi vuosittain todentajalle. Analyysi on päivitettävä vuosittain päästöselvityksen laatimisen yhteydessä, jotta todentaja sen voisi hyväksyä. Sovittua rakennetta analyysille ei vielä ole, mutta kokemuksemme mukaan se sisältää kuvauksen laskentamenetelmästä, laskennan suorittamistavasta, laskentatulokset ja tulosten arvioinnin. Lähtötietona käytetään taselaskennassa käytettävien muuttujien virheitä (laitevalmistajan ilmoittamia tyypillisiä ja kalibroidessa saatuja), sekä muuttujien välisiä riippuvuuksia. Tarkastelun avulla pystytään huomioimaan eri muuttujien painoarvo. Tätä voidaan käyttää myös suunnittelun lähtökohtana kalibrointisuunnitelmaa laadittaessa. Mitä suurempi painoarvo muuttujalla on, sitä tärkeämpää sen mahdollisimman oikea näyttämä on. Seuraavassa kuvassa teholtaan noin 100 MW kattilan tärkeimpien lämpövirtojen suuruudet (kuva 5). Vähempimerkityksiset lämpövirrat on huomioitu osana säteilyhäviöitä. Kuva 5. Eri lämpövirtojen tyypillinen jakautuminen noin 100 MW kattilassa. (1 Kuva havainnollistaa eri energiavirtojen merkityksen käytännössä. Kuvan perusteella voidaan todeta painokertoimien käyttämisen välttämättömyys epävarmuusanalyysissä. 1 Esitetty jako perustuu Rovaniemen energialta saatuihin tietoihin.

11 Sivu 8 (18) Toisaalta huomataan säteilyhäviöiden ja siihen liittyvien muiden häviöiden vähämerkityksellisyys. Vaikka energiavirtojen keskinäiset kokoluokat ovat tyypillisesti kuvassa esitetyt, on epävarmuusanalyysi tehtävä kuitenkin kattilakohtaisesti, jotta kattilan ominaispiirteet tulee asianmukaisesti huomioiduksi. Epävarmuusanalyysin tekijältä (ja todentajalta) edellytetään hyvää osaamista mittauksen virheiden käsittelyssä, jotta työhön voisi luottaa. Siitäkin huolimatta että tarkasteluun otetaan mukaan vain tärkeimmät energiavirrat..1. Kokonaisvirheen määrittäminen Määritys tehdään vaiheittain lähtien yksittäisen mittauksesta tarkkuudesta, edeten lämpövirran tarkkuuden määrittämiseen ja edelleen taseen kokonaisvirheen määrittämiseen. Virheen määritys tehdään vaiheittain seuraavasti: 1. Ensin määritellään mittalaitteiden ja edelleen mittauksien virheet. Mittauksien virheiden avulla lasketaan lämpövirran virhe 3. Lämpövirtojen virheistä lasketaan energiataseen virhe Seuraavassa on käyty vaiheet täsmällisemmin läpi, käyttäen esimerkkinä tuorehöyryä. Vastaavat vaiheet on käyty muiden lämpövirtojen osalta esimerkinomaisesti läpi liitteessä 1. Vaihe 1, mittausvirheen käsittely Mittausvirheenä käytetään kalibrointitodistuksen virhettä. Tuorehöyryn osalta tärkeimmät mittaukset ovat lämpötila, paine ja määrä. Esimerkkitapauksessamme kalibrointitodistukset antavat mittausten tarkkuudeksi seuraavat. lämpötila 530 ±1 C paine 110 ±1 bar määrä 30 ± 0,6 kg/s Vastaavasti selvitetään muiden, taseen kannalta oleellisten, mittausten virheet. Vaihe, tuorehöyryn energiavirran virhe Käytetyistä mittauksista lämpötila ja paine eivät vaikuta suoraan lopputulokseen vaan välillisesti höyryn entalpian kautta. Tämän vuoksi mittauksissa tehty virhe ei ole suoraan verrannollinen entalpian virheeseen. Entalpian virheeksi arvioidaan ±0,6%. Entalpian virheen määritys on kerrottu DIN 194, kohdassa , joka edelleen hyödyntää standardin kuvia 9 ja 10. Kokonaisvirhe tuorehöyrylle muodostetaan määränmittauksen virheen ja entalpiassa syntyvän virheen avulla. ± (%) ±,1% + (0,6%)

12 Sivu 9 (18) Vastaava virhelaskenta suoritetaan myös muille energiavirroille. Vaihe 3, taseen ts. kokonaispolttotehon virhe Virhe lasketaan lämpövirtojen virheiden avulla. Seuraavassa taulukossa (taulukko ) on lämpövirrat virheineen. Taulukossa mainittu tarkkuustavoite on käytännön olosuhteissa saavutettava tarkkuus. Toisaalta se tuo myös ilmi lämpövirran kokoluokan. Mitä suurempi lämpövirta, sitä tarkemmin se on syytä mitata. Taulukko. Lämpövirtakohtaiset, sekä kokonaispolttotehon virheet. L ä mp ö virta Palamisilma Savukaasu Sy ö tt ö vesi Ulospuhallus Nuohous T uo re höyry S ä teilyhävi ö t (+muut häviöt) Tarkkuustavoite 10 % 5 % % 10 % 10 %,1 % 10 % L ä mp ö teho 1 ± 0,10 MW 8,09 ± 0,40 MW 8,7 ± 0,57 MW 0,78 ± 0,08 MW 0,03 ± 0,003 MW 131 ±,74 MW 0,75 ± 0,08 MW Kokonaispolttoteho,55 % 111 ±,83 MW Taseen virheeksi saadaan,55 %. On kuitenkin huomattava, että kyseessä on vasta taseen virhe, ei vielä laitoksen fossiilisten CO -päästöjen kokonaisvirhe. Osa kokonaispolttotehon virheen laskentakaavasta on esitetty kuvassa 6. Kaavassa jakajan puolelle otetaan kaikki käsiteltävät lämpövirrat. ( lämpövirta tarkkuus + ( lämpövirta kokonaispolttoteho tarkkuus tuorehöyry tuorehöyry ) nuohous nuohous )... Kuva 6. Kokonaispolttotehon virheen laskentakaava..1.3 Tarkkailun kokonaisvirheen muodostaminen Seuraavassa käydään periaate, jolla saadaan selville tarkkailun kokonaisvirhe. Kuvassa 7 on esitelty tarkkailun rakenne, kun käytetään sekä tasetta, että perinteistä menetelmää rinnan. Esimerkissä on laitos, joka polttaa turvetta ja biopolttoainetta. Kattilan kokonaisenergia Biopolttoaineen energia _ Lämpöarvo Määrä X = Turpeen energia X Energiatase Päästökerroin = Turpeen CO - päästö Kuva 7. Turpeen CO -päästön laskeminen energiataseen ja perinteisen menetelmän avulla.

13 Sivu 10 (18) Mikäli käytetään useampaa polttoainetta, kuten biopolttoainetta ja turvetta, on lisäksi käytettävä määrään ja lämpöarvoon perustuvaa menetelmää fossiilisen ja ei-fossiilisen CO -päästön erottamiseksi. Yhdistämällä kuvaan 7 muuttujakohtaiset ja edelleen menetelmäkohtaiset tarkkuudet saadaan laskettua tarkkailun kokonaistarkkuus (kuva 8). Kattilan kokonaisenergia Biopolttoaineen energia _ Lämpöarvo Määrä X = Turpeen energia X Energiatase Päästökerroin = Turpeen CO - päästö ±,55% ±% ±1,19% ±,84% ± 0 % ±,84 % Tarkkuus: ±,55% ±,33 % ±,84 % (turvetta 90%) Kuva 8. Tarkkailun kokonaistarkkuus, kun käytetään kahta menetelmää. Tarkkailun kokonaistarkkuudeksi saadaan vain ±,84 %. Tämä johtuu siitä, että laskennassa kokonaispäästöstä vähennetään perinteisellä menetelmällä saatu osuus..1.4 Pääpolttoaineen osuuden vaikutus taselaskennan tarkkuuteen Polttoaineiden määrä ja osuudet vaikuttavat suoraan tarkkuuteen, kun käytetään tarkkailun perustana taselaskentaa. Tämä johtuu siitä, että energiataseesta, jossa on kattilan koko energiamäärä, joudutaan vähentämään muiden polttoaineiden energiamääriä. Tällöin laskennassa oleva energiamäärä on sitä suurempi, mitä enemmän vähennyksiä tehdään. Kuvassa 9 on käyty läpi kokonaistarkkuuden laskenta. Mitä pienemmäksi pääpolttoaineen osuus menee, sitä pienempi on jakaja ja edelleen huonompi kokonaistarkkuus. ( kokonaispolttoteho tarkkuus taselaskenta + ( biopolttoteho tarkkuus ( kokonaispolttoteho pääpolttoaineen _ osuus) Kuva 9. Tarkkailun kokonaistarkkuuden laskukaava. ) per int. men. Seuraavassa taulukossa (taulukko 3) on käyty läpi pääpolttoaineelle syntyvä virhe eri polttoaineosuuksilla. Laskennassa on käytetty kokonaispolttotehon virhettä ±,55 % taulukosta. Taulukko 3. Pääpolttoaineen osuuden vaikutus tarkkuuteen. Pääpolttoaineen osuus Virhe pääpolttoaineen teholle/energialle (1 ) 90 % ± (111,55%) (111 90%) + (11,1,33%) = ±,84%

14 Sivu 11 (18) 70 % ± (111,55%) + (33,3,33%) (111 70%) = ± 3,78% 50 % ± (111,55%) + (55,5,33%) (111 50%) = ± 5,60% (1 Laskennassa käytetyn perinteisen menetelmän tarkkuus on laskettu kohdassa 1.1 ja taselaskennan tarkkuus on laskettu kohdassa.1.).1.5 Laitoskoon vaikutus tarkkuuteen Kuten aiemmista tarkkuuden laskentaperiaatteista voidaan todeta, ei laitoksen koko suoraan vaikuta taseen tarkkuuteen. Yleensä suuressa laitoksessa otetaan enemmän polttoainenäytteitä, joka edelleen parantaa tarkkailun kokonaistarkkuutta (sivupolttoaineen energiamääritys tarkentuu). Tärkein vaikutus tulee epäsuorasti päästökaupan kokoluokituksen ja sitä noudattavan tarkkuusvaatimuksen kautta, joka on käyty läpi kappaleessa Käyttömahdollisuudet verrattuna nykyisiin määrittämistapoihin Taselaskennan käyttäminen voi olla pienillä ja keskisuurilla toimijoilla jopa tarkempaa kuin perinteisen menetelmän käyttö hiilidioksidipäästöjen selvittämiseksi etenkin niissä tapauksissa, joissa käytetään tilastokeskuksen arvoja. Tilastokeskuksen arvo on hyvä tyyppiarvo, mutta sen käyttäminen voi joissain tapauksissa johtaa liian suuren tai pienen päästön laskennalliseen arvoon. Etenkin puuperäisten polttoaineiden ja turpeen kosteudet vaihtelevat suuresti ja voi johtaa kohtuuttomiin kustannuksiin tai hyötyyn päästökaupassa. Suuremmilla voimalaitoksilla (tiukemmat virherajat) taselaskennan käyttäminen hiilidioksidipäästöjen laskemiseksi edellyttää hyvää automaatiojärjestelmää ja oikeaa mittalaitteiden valintaa. Verrattuna perinteisen menetelmän tarkkuuteen, tarkkuus voi hyvinkin olla samaa tai jopa parempaa luokkaa. Taselaskennan käyttöönotto isoissa yksiköissä saattaa vaatia enemmän investointeja mittauksiin, johtuen tiukemmasta tarkkuusvaatimuksesta. Taselaskennan yhtenä etuna verrattuna muihin menetelmiin on se, että tiedot tallentuvat automaatiojärjestelmään jatkuvasti ja mahdollinen mittausten epäjatkuvuus tai virheellisyys voidaan historiatietojen kautta selvittää. Koska automaatiojärjestelmään tallentuu tieto myös voimalaitoksen sähkön- ja lämmöntuotannoista, voidaan näitä tietoja käyttää tarvittaessa varmentamaan taselaskennan tulosta. Sähkö- ja lämpö kun ovat myytäviä hyödykkeitä ja näiden mittauksien virheet ovat tyypillisesti melko pieniä.

15 Sivu 1 (18) 3 MITTAUSTEN TARKKUUS Seuraavassa käydään läpi voimalaitosmittaamisen perusasioita päästökaupan näkökulmasta. 3.1 Mittalaitteen tarkkuus ja mittauksen tai menetelmän tarkkuus Mittalaitteen tarkkuus ei ole sama kuin mittauksen tarkkuus. Mittalaitteet ovat nykypäivänä tyypillisesti mittalaitevalmistajien ilmoittamien tarkkuuksien mukaan hyvinkin tarkkoja. ± 0,1 ja ± 0, % virheet eivät ole harvinaisia. Joillekin mittalaitteille annetaan yhden prosentin tarkkuus. Nämä ovat varmasti melko todellisia lukuja kun virhelähteet mittaukselle on eliminoitu laboratorio-olosuhteissa. Jos taselaskennassa käytetään valmistaja ilmoittamia tarkkuuksia päästään helposti ± 1,5 tai ± %:n tarkkuuteen. Jos voimalaitoksen mittaukset on toteutettu heikosti ja pelkästään tuorehöyryvirtaus on mitattu väärin, taselaskennan virhe voi olla helposti ± 10 % tai enemmänkin. Perinteisellä menetelmällä saavutetaan teoriassa melko helposti ±,5 % tarkkuus polttoaine-energian suhteen. Todellisuus voi olla hyvinkin erilaisen. sillä mittauksen tarkkuus muodostuu hyvin useista eri tekijöistä. Siten yksittäiselle painemittarin mittaustarkkuudelle on useampia oikeita arvoja. Mittauksen tarkkuus (painemittari): Laitevalmistajan ilmoittama tyypillinen tarkkuus on ± 0, % Kalibroinnin tarkkuus on ± 0,5 % Mittausjärjestelyn huomioiva virhe on ± 5 % Eri tarkkailumenetelmien tarkkuutta verratessa mittausten tarkkuudet on valittava samalla tavalla. Koska valinta kertautuu laskennan edetessä, on menetelmiä vertailtaessa ero jo helposti kymmenkertainen. 3. Mittausten ja määritysten virhelähteitä Seuraavassa on esitelty joitakin mittausten virhelähteitä. Suluissa esimerkkejä Määrämittaus Määrämittauksen tarkkuuteen vaikuttavat seuraavat seikat: Mittalaitteen ominaisuudet (kuristuselin, ultraäänimittari) Kompensointi (lämpötila, paine) Mittalaitteen sijoitus (putkimutkat, venttiilit, pumput) Normien mukaisuus Määrämittaukset ovat yksi tärkeimmistä mittauksista voimalaitoksilla. Niiden avulla määritetään esimerkiksi toimitettu kaukolämpöenergia. Edellä mainitut tarkkuuteen vaikuttavat ominaisuudet ovat tärkeässä roolissa silloin, kun määrämittaus on mukana kaupankäynnissä, jossa liikkuu raha.

16 Sivu 13 (18) 3.. Polttoaine-energia Kansalliset erikoispiirteemme, kuten kylmä talvi ja kiinteät kotimaiset polttoaineet vaikeuttavat CO -päästön laskentaa. Erikoispiirteet korostuvat päästökaupan myötä, koska tarkkailumenetelmissä ei kaikilta osin ole huomioitu joitain kansallisia ääritilanteita. Jatkossa toiminnanharjoittajan olisikin syytä tarkistaa polttoaine-energia, jotta lasketut päästöt ääritilanteissa olivat oikeat Polttoaineen kosteus Ääritapaus kansallisesta tilanteestamme on jäätynyt polttoaine. Jäätyneen polttoaineen sulattamiseen kuluvan energian polttoaineen lämpöarvossa on ongelmallista taselaskennassa. Sulamislämpö on jäällä luokkaa 330 kj/kg, mikä tarkoittaa noin ± 3,5 % virhettä CO päästöissä, kun kyseessä on tyypillisestä 50 kosteus-% turve Punnitus Vaa at on tyypillisesti kalibroitu ja niillä on tietty tarkkuus. Punnituksiin voi vaikuttaa esimerkiksi polttoainekuormaa punnittaessa esimerkiksi kuormassa ja autossa oleva lumi, joka irtoaa sisääntulo ja ulosmeno punnitusten välillä Palamattomat ainekset osana polttoainetta Taselaskenta huomioi polttoaine kuormaan vahingossa joutuneen palamattoman ainekset (kivi, hiekka) Lämpöarvon määritys Lämpöarvon määrityksestä vastaa yleensä laboratorio. Laboratorioiden tulee noudattaa voimassa olevia standardeja ja menetelmiä lämpöarvon määrityksessä. Suurimmat virhelähteet polttoaineen todellisen ja laboratoriossa tehtävän tehollisen lämpöarvomäärityksen välillä ovat esimerkiksi: epäedustava näyte (näyte otettu yhdestä paikasta polttoaine-erää) kosteus (kosteuden muuttuminen näytteenoton ja varastoinnin välillä, kosteusnäyte epäedustava) jäätynyt näyte (näytteenoton ja laboratorioanalyysin välillä näyte on sulanut) 3..3 Lämpötilamittaukset Lämpötilamittaukset vaikuttavat entalpian määritykseen virtaavissa väliaineissa sekä määrämittausten virheisiin (etenkin kaasuilla ja höyryllä). Tyypillisiä syitä lämpötilamittauksen epäonnistumiseen ovat: sijainti (esim. savukaasukanavan reunassa virtausprofiilin ulkopuolella) viallinen anturi 3..4 Painemittaukset Painemittauksiin aiheuttaa virhettä esimerkiksi seuraavat seikat: painelähettimen kalvon muutokset mittauksen ryömiminen vesipatsas

17 Sivu 14 (18) ilmanpaine 3.3 Vertailulaskenta esimerkkilaitoksilla Seuraavassa on arvioitu toiminnanharjoittajilta saatujen tietojen avulla taselaskennan hyödyntämismahdollisuutta Haapavesi (Vapo) Tarkasteltava kohteena on kattilalaitos, jonka kattilan polttoaineteho on luokkaa 30 MW. Vuotuisten päästömäärien myötä, laitokselle tulisi tarkkuusvaatimukseksi ± 5 %. Pääpolttoaineena on turve. Lisäksi käytetään puuperäisiä biopolttoaineita ja puhdistamolietettä. Tukipolttoaineena on tarvittaessa raskas polttoöljy. Laitoksen instrumentointi on riittävää, joskin edellytyksenä on tärkeimpien mittausten kalibrointi. Mikäli kattila käyttää useita polttoaineiden (turve, metsähake yms.) tai jos niiden kosteus vaihtelee huomattavasti, helpottaa taselaskenta tarkkailua merkittävästi Rovaniemi (Rovaniemen Energia) Tarkasteltava kohteena on kattilalaitos, jonka kattilan polttoaineteho on luokkaa 100 MW. Pääpolttoaineena on turve, jonka lisäksi käytetään biopolttoaineita ja kivihiiltä, sekä raskasta polttoöljyä. Vuotuisten päästömäärien myötä, laitokselle tulisi tarkkuusvaatimukseksi ± 5 %. Rovaniemellä on jo nykyisellä päästökauppakaudella taselaskenta käytössä. Raportissa kuvatut vaatimukset taselaskennan hyödyntämiselle täyttyvät, mutta tarkkuusvaatimukseen pääseminen muuttuu mahdottomaksi, mikäli pääpolttoaineen osuus pienenee liiaksi (arviolta alle 60%) Haapaniemi (Kuopion Energia) Tarkasteltava kohteena on kattilalaitos, jonka kattilan polttoaineteho on luokkaa 45 MW. Vuotuisten päästömäärien myötä, laitokselle tulisi tarkkuusvaatimukseksi ±,5 %. Polttoaineena on turve ja tukipolttoaineena voidaan käyttää kevyttä ja raskasta polttoöljyä. Haapaniemen siirtyminen taselaskennan käyttöön pääasiallisena hiilidioksidipäästöjen laskentamenetelmänä vaatii mittausten hyvin huolellisen tarkastuksen mielellään tarkkuusmittausten ja taselaskennan avulla. Nykyisellään Haapaniemen laitoksella energiatase muodostetaan, mutta sitä käytetään vain laitoksen sisäisessä raportoinnissa. Jotta tasetta voitaisiin käyttää päästökaupan tarkkailussa, tulisi taseen muodostuminen käydä läpi, mukaan lukien mittaukset.

18 Sivu 15 (18) 4 TASELASKENTA KÄYTÄNNÖSSÄ 4.1 Vaatimukset mittauksille Syöttötietovaatimukset Taselaskennan käyttöönottoa varten tulee olla mittaukset kaikille (pienimmät voivat olla valmistajan / standardien ilmoittamia arvoja) kattilasta poistuville ja sinne meneville lämpövirroille. Automaatiojärjestelmä saattaa käyttää vakioarvoja (esimerkiksi polttoaineen elementaarianalyysi ja savukaasukoostumus) jotka aiheuttavat virhettä, jollei niitä jälkikäteen korjata todellisten arvojen mukaisiksi Instrumentoinnin vaatimukset Yleistä Mittareiden valinnassa tulisi aina tapauskohtaisesti tarkastaa voimassa olevista standardeista ja normistoista minkälainen mittalaite soveltuu kyseiseen mittauskohteeseen. Voimalaitosten suunnitteluvaiheessa mittalaitteiden valinnassa tulee käyttää kansainvälisiä standardeja ja normistoja, joissa kerrotaan minkälaiset mittalaitteet täyttävät normien vaatimukset kyseessä olevan mitattavan väliaineen määrän mittaamiseksi. Standardeissa on useita mittalaitetyyppejä ja sopivan mittalaitetyypin valitsemiseksi on tunnettava virtaavan väliaineen virtaukset ominaisuudet eri käyttötilanteissa. Muiden kuin kansainvälisesti tunnettujen normien ja standardien mukaisten mittalaitteiden käyttöä tulisi välttää, sillä ne aiheuttavat turhaa mittaustoleranssin kasvua ja usein esimerkiksi takuu- ja vastaanottokokeiden yhteydessä tällaiset normien vastaiset mittalaitteet joudutaan hylkäämään tasetarkastelusta. Mittalaitteiden standardien mukaisuus antaa voimalaitoksille lisääntyneen mittaustarkkuuden lisäksi vastaanotto/takuukokeiden mittaustarkkuuden parantumisen (pienempi toleranssi tuloksille). Lisäksi riitatilanteissa (tilanteissa joissa suorituskykytakuut eivät täyty) standardien mukainen mittauslaitteisto jättää vähemmän tulkinnan varaa tuloksen oikeellisuudelle. Takuukokeissa käytettyjä standardeja ovat mm. DIN194 (kattilat), DIN1943 (turbiinit) ISO (määrämittarit ja niiden sijoitus). Huomioitavaa on, että normit antavat minimivaatimukset takuukokeiden suorittamiselle. Takuukokeiden suorittaminen suuremmalla mittaustarkkuudella on aina suotavaa. Takuukokeet tulee suorittaa tarkkuusmittareille, jotka kalibroidaan paikan päällä. Käyttömittareiden tarkkuus on aivan eri luokkaa kuin takuukokeissa. Käyttömittareiden tarkkuutta voidaan parantaa huolellisella ja usein tapahtuvalla kalibroinnilla. Taselaskentaa varten tulee valita mahdollisimman vähän laskentaan vaikuttavia mittauksia. Tällöin tarkasteltavien mittausten kalibroinnin kustannus pysyy mahdollisimman alhaisena sekä taselaskennan avulla saatavat tulokset mahdollisimman todenmukaisina.

19 Sivu 16 (18) Käyttömittareiden tarkkuus on yhtä hyvä kuin niiden kalibroinnin ja kunnossapidon huolellisuus Määrämittaukset Usein voimalaitosten höyryputket ovat mitoitettu hyvin suurille nopeuksille (putken sisähalkaisija on optimoitu mahdollisimman pieneksi). Tämä johtaa hyvin suureen Reynoldsin lukuun. Standardien ja normien vaatimukset täyttävä mittalaite on tällöin usein vain laippa. Jos esimerkiksi voimalaitoksen tuorehöyryputken sisähalkaisija olisi mitoitettu suuremmaksi, pienenisi putken painehäviö huomattavasti pienemmäksi ja voitaisiin käyttää muitakin kuristuselimiä. Kuristuselimenä käytetyn laipan pysyvä painehäviö usein aiheuttaa sen, että sitä ei enää juurikaan asenneta uusiin laitoksiin. Kuitenkin ahtaan putken painehäviö on huomattavasti suurempi kuin laipan aiheuttama, joten putken valinnalla voidaan vaikuttaa myös määrämittarivaihtoehtoihin. Kaksifaasisen virtauksen mittaaminen aiheuttaa virhettä määrämittauksessa, esim. höyry/vesi seoksen määrämittaus Lämpötilamittaukset Lämpötilamittausten absoluuttinen virhe ei useinkaan ole kovin suuri matalilla lämpötiloilla, vaikka suhteellinen virhe voikin olla suuri. Suuremmissa lämpötiloissa sama suhteellinen virhe aiheuttaa luonnollisesti suuremman absoluuttisen virheen. Jos esimerkiksi tuorehöyryn lämpötilaa seuraava anturi näyttää väärin on mahdollista, että voimalaitos menettää sähkötehoa tai toisessa ääripäässä vaarantaa materiaalien kestävyyden. Lämpötila mittaukset vaikuttavat entalpioiden määrityksiin sekä määrämittareiden kompensointiin Painemittaukset Painemittauksien virheen vaikutus ei ole nesteillä huomattava, mutta höyryjen osalta tulisi painemittaus pitää hyvässä kunnossa, koska höyryn määrämittauksen kompensointiin ja entalpian laskemiseksi käytetään painetta Kalibrointi Kalibrointi paine- ja paine-eromittauksille tulee suorittaa käyttäen samaa menetelmää kuin itse mittalaite käyttää. (i.e. painemittaus kalibroidaan syöttämällä lähettimeen ja kalibraattoriin sama paine. Lähettimet tulee myös virittää uudelleen vastaamaan kalibrointi tulosta. Määrämittareissa tulee myös ottaa huomioon lähettimen antama raakaviesti (ma tai mbar). Jos tulos tulee suoraan esim. kg/s, on mittausta hankalampi kyseenalaistaa tai kalibroida. Paine-ero-, lämpötila- ja painemittausten sekä putken ja kuristuselimen mitoitustietojen avulla voidaan tehdä tarkastuslaskelmat erillisenä tiedonkeruujärjestelmästä, jolloin tiedonkeruujärjestelmässä olevat systemaattiset virheet ja korjauskertoimet eivät sotke määrälaskentaa. Määränlaskennan kalibroinnissa on hyvä käyttää apuna laitoksen takuukoe- ja/tai kunnonvalvontamittausten kalibroiduilla tarkkuusmittareilla saatuja tuloksia. Kalibroinnin yhteydessä tulee puhaltaa impulssiputket puhtaaksi (samoin kuten tehdään seisokkien yhteydessä). Tukkiutuneet impulssiputket aiheuttavat mittauksiin

20 Sivu 17 (18) virhemittauksen todennäköisyyden kasvua. Tukkiutuneet impulssiputket aiheuttavat laitoksella myös turvallisuusriskin -> jos impulssiputki on täysin tai lähes täysin tukossa, ei painelähetin ehdi reagoimaan paineen nopeaan nousuun tai laskuun riittävän nopeasti. Mittausten kalibrointia varten tulee tehdä kalibrointi- ja seurantasuunnitelma, jotta mittaukset pysyvät kunnossa. Sopiva kalibrointitiheys kohteesta riippuen voisi olla esimerkiksi 1-3 vuotta Mittalaitteiden sijoitus Mittalaitteet, erityisesti määrämittarit, tulee sijoittaa standardien ohjeistuksen mukaisesti, jolloin niiden mittaustoleranssi pienenee (mutkat, suorat putkiosuudet, pumput). Esimerkiksi syöttöveden määrämittausta ei tule koskaan sijoittaa suoraan syöttövesipumppujen jälkeen, koska pyörteily pumpun jälkeen vääristää kuristuselimen aiheuttamaa paine-eroa. Syöttöveden määrän mittaamisessa tulee lisäksi huomioida tärkeänä seikkana tulistimien ruiskutusvesi. Kun syöttövesivirta mitataan ennen ruiskutusvesien ottopaikkaa, saadaan myös ruiskutus vesivirtaus sisällettyä kattilan taseeseen ilman erillisiä ruiskutusmäärän mittauksia. Ruiskutusveden määrän mittaukset tulee säilyttää laitoksella, mutta sijoittamalla mittalaitteet kuten edellä on mainittu, vähenee mittausepävarmuus ruiskutusvesien määrien mittaamisen virheen jäädessä kattilataseen laskemisen ulkopuolelle. Edellä mainitun toimenpide mahdollistaa myös syöttöveden ja tuorehöyryn määrien vertaamisen toisiinsa (kun ulospuhallus lieriöstä ja nuohous on suljettu kunnollisesti, i.e. myös mahdolliset käsiventtiilit suljettu). Nuohouksen ja ulospuhalluksen määrämittauksien suuruusluokan tarkastelu tulee tätä kautta myös mahdolliseksi. Lämpömittareiden sijoituksessa tulee huomioida sopiva sekoitusmatka ennen mittausta, kun eri lämpövirrat ovat kohdanneet Mittausvirheiden kompensointi Jokaisessa mittausjärjestelmässä mittareita rikkoontuu tai mittalaitteissa tapahtuu ryömintää tai jotakin sellaista mikä vaikuttaa mittausten oikeellisuuteen. Lisäksi järjestelmien päivitysten aikana saattaa osa mittauksista jäädä pois joiltakin ajanhetkiltä.. Kun taselaskentaa käytetään polttoaine-energian määrittämiseen, tulee virheelliset mittaukset karsia pois mittauksien joukosta. Virheiden kompensointiin voidaan käyttää historiatietoja tai laskennallisia suureita. Asiaan on tulossa lisäselvityksiä seuraavassa päästökauppaa koskevassa uudessa monitorointiohjeessa. 4. Kuvaus tiedonhallinnan laadunvarmennus- ja laadunvalvontamenettelyistä Kuvaus kerättävän mittaustiedon talletuksesta, koostamisesta ja koontiarvojen laskemisesta. Millä tasolla ja miten kauan eritason tieto on jälkeenpäin saatavissa. Kuvaus siitä, miten taselaskennalla saatu tieto varmennetaan. Miten menetellään, kun taselaskennalla ja varmistavalla menetelmällä saatavat tiedot poikkeavat toisistaan.

21 Sivu 18 (18) Miten havaitaan mittalaitteiden vian. Miten tuotetaan oikea päästötieto ilman virheellistä tai puuttuvaa mittausta. Kuvaus toimista, joihin ryhdytään, mikäli yksittäinen mittaus tai tarkkailutapa antaa normaalista poikkeavia arvoja.

22 Liite 1, Lämpövirtojen virhetarkastelu Virhetarkastelu tehdään noudattaen raportin kohdassa.1. kuvattua periaatetta. Mittauksen jälkeen on aina ilmoitettu peruste mittauksen tarkkuudelle. Laskelmat ovat esimerkinomaisia, eikä niitä voi käyttää yksittäisen mittauksen tyyppitapauksena. Palamisilma Laskennassa käytettävät mittaukset: ilmamäärän virhe ± 10 % mittarityypin mukaan lämpötilan virhe ± 1 % mittarityypin mukaan ominaislämpökapasiteetin virhe 0 % tyypillinen arvo Kokonaisvirhe muodostetaan määränmittauksen virheen ja entalpiassa (arvio 1%) syntyvän virheen avulla. ± (10%) ± 10,0% + (1%) Syöttövesi Laskennassa käytettävät mittaukset: määrä 3 ± 0,6 kg/s (vastaa 1,9 % virhettä) lämpötila 160 ±0,5 C paine 130 ±1 bar Kokonaisvirhe muodostetaan määränmittauksen virheen ja entalpiassa (arvio 0,6 %) syntyvän virheen avulla. ± (1,9%) ±,0% + (0,6%) Savukaasu Laskennassa käytettävät mittaukset: kompensoidun ilmamäärän virhe ± 4,5 % kalibroinnin mukaan lämpötilan virhe ± C kalibroinnin mukaan ominaislämpökapasiteetin virhe % tyypillinen arvo Kokonaisvirhe muodostetaan määränmittauksen virheen ja entalpiassa (arvio %) syntyvän virheen avulla. ± ± 5,0% (4,5%) + (%)

23 Ulospuhallus Laskennassa käytettävät mittaukset: määrä lämpötila paine Kokonaisvirhe kokonaisvirheeksi arvioidaan 10 %, tämän lämpövirran vaikutus kokonaisuuteen on vähäinen Nuohous Laskennassa käytettävät mittaukset: höyrymäärä lämpötila paine savukaasun loppulämpötila Kokonaisvirhe kokonaisvirheeksi arvioidaan 10 %, tämän lämpövirran vaikutus kokonaisuuteen on vähäinen Säteily- ja muut häviöt Laskennassa käytettävät mittaukset: säteily- ja konvektiohäviöt vakioarvo perustuen kattilan nimellistehoon, standardin DIN 194 mukaan muut häviöt vähäisiä (esim. palamattomat, tuhkan mukana siirtyvä lämpö) Kokonaisvirhe kokonaisvirheeksi arvioidaan 10 %, tämän lämpövirran vaikutus kokonaisuuteen on vähäinen

Todentaminen - tausta

Todentaminen - tausta ÅF-Enprima Oy Liikevaihto 38,3 milj. v. 2005 260 energia-alan asiantuntijaa Laatujärjestelmä sertifioitu, ISO9001:2000 Omistajana ruotsalainen ÅF- Process AB Käynnissä olevia toimeksiantoja 20 maassa 1

Lisätiedot

Mitä päästökaupan tarkkailuvelvollisten tulee mitata?

Mitä päästökaupan tarkkailuvelvollisten tulee mitata? Mitä päästökaupan tarkkailuvelvollisten tulee mitata? Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin MIKES 21.9.2006 Ryhmäpäällikkö, Jarno Ilme Energiamarkkinavirasto Tarkkailun lähtötilanne pk-sektorilla

Lisätiedot

Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa

Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin 21.8.2006 Paula Juuti 2 Kaupattavien päästöjen määrittäminen Toistaiseksi CO2-päästömäärät perustuvat

Lisätiedot

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus KATTILAN VESIHÖYRYPIIRIN SUUNNITTELU Höyrykattilan on tuotettava höyryä seuraavilla arvoilla.

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka T8415SJ Energiatekniikka. Hannu Sarvelainen HÖYRYKATTILAN SUUNNITTELU

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka T8415SJ Energiatekniikka. Hannu Sarvelainen HÖYRYKATTILAN SUUNNITTELU MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka T8415SJ Energiatekniikka Hannu Sarvelainen HÖYRYKATTILAN SUUNNITTELU HARJOITUSTYÖOHJE SISÄLLYS SYMBOLILUETTELO 3 1 JOHDANTO 4 2 TYÖOHJE

Lisätiedot

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus HÖYRYTEKNIIKKA 1. Vettä (0 C) höyrystetään 2 bar paineessa 120 C kylläiseksi höyryksi. Laske

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Tausta Tämän selvityksen laskelmilla oli tavoitteena arvioida viimeisimpiä energian kulutustietoja

Lisätiedot

t osatekijät vaikuttavat merkittävästi tuloksen epävarmuuteen Mittaustulosten ilmoittamiseen tulee kiinnittää kriittistä

t osatekijät vaikuttavat merkittävästi tuloksen epävarmuuteen Mittaustulosten ilmoittamiseen tulee kiinnittää kriittistä Mittausepävarmuuden määrittäminen 1 Mittausepävarmuus on testaustulokseen liittyvä arvio, joka ilmoittaa rajat, joiden välissä on todellinen arvo tietyllä todennäköisyydellä Kokonaisepävarmuusarvioinnissa

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

Mitä kalibrointitodistus kertoo?

Mitä kalibrointitodistus kertoo? Mitä kalibrointitodistus kertoo? Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin MIKES 21.9.2006 Martti Heinonen Tavoite Laitteen kalibroinnista hyödytään vain jos sen tuloksia käytetään hyväksi.

Lisätiedot

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Fossiiliset polttoaineet ja turve Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Energian kokonaiskulutus energialähteittäin (TWh) 450 400 350 300 250 200 150 100 50 Sähkön nettotuonti Muut Turve

Lisätiedot

Kaukolämmitys. Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015

Kaukolämmitys. Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015 Kaukolämmitys Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015 Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän sähkön Sähkö: sisältää myös sähkökiukaat ja

Lisätiedot

Energia-alan keskeisiä termejä. 1. Energiatase (energy balance)

Energia-alan keskeisiä termejä. 1. Energiatase (energy balance) Energia-alan keskeisiä termejä 1. Energiatase (energy balance) Energiataseet perustuvat energian häviämättömyyden lakiin. Systeemi rajataan ja siihen meneviä ja sieltä tulevia energiavirtoja tarkastellaan.

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustulokset ovat aina todellisten luonnonvakioiden ja tutkimuskohdetta kuvaavien suureiden likiarvoja, vaikka mittauslaite olisi miten

Lisätiedot

Mittausepävarmuuden laskeminen

Mittausepävarmuuden laskeminen Mittausepävarmuuden laskeminen Mittausepävarmuuden laskemisesta on useita standardeja ja suosituksia Yleisimmin hyväksytty on International Organization for Standardization (ISO): Guide to the epression

Lisätiedot

Voimalaitos prosessit. Kaukolämpölaitokset 1, Tuomo Pimiä

Voimalaitos prosessit. Kaukolämpölaitokset 1, Tuomo Pimiä Voimalaitos prosessit Kaukolämpölaitokset 1, 2015. Tuomo Pimiä Sisältö Kaukolämpölaitokset Johdanto Tuntivaihtelu käyrä Peruskuormalaitos Huippukuormalaitos Laitoskoon optimointi Pysyvyyskäyrä Kokonaiskustannus

Lisätiedot

Mittausjärjestelmän kalibrointi ja mittausepävarmuus

Mittausjärjestelmän kalibrointi ja mittausepävarmuus Mittausjärjestelmän kalibrointi ja mittausepävarmuus Kalibrointi kalibroinnin merkitys kansainvälinen ja kansallinen mittanormaalijärjestelmä kalibroinnin määritelmä mittausjärjestelmän kalibrointivaihtoehdot

Lisätiedot

KUIVAN LAATUHAKKEEN 11.11.2013

KUIVAN LAATUHAKKEEN 11.11.2013 KUIVAN LAATUHAKKEEN MARKKINAT 11.11.2013 KUIVA LAATUHAKE Kuiva laatuhake tehdään metsähakkeesta, joka kuivataan hyödyntämällä Oulussa olevien suurten teollisuuslaitosten hukkalämpöjä ja varastoidaan erillisessä

Lisätiedot

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2018

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2018 ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2018 Sisällysluettelo 1. TUOTANTOTIEDOT 2. POLTTOAINETIEDOT 3. SAVUKAASUPÄÄSTÖT 3.1 BIOKATTILA 3.2 S40-KATTILA 3.3 HÖGFORS-KATTILA 4. VERTAILUMITTAUKSET 5. YHTEENVETO

Lisätiedot

Päästölupiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia päästökauppakaudelle 2013-2020

Päästölupiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia päästökauppakaudelle 2013-2020 Päästölupiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia päästökauppakaudelle 2013-2020 Yleiset päästölupiin liittyvät kysymykset 1. Missä vaiheessa uudelle laitokselle haetaan päästölupaa? Päästökauppalain 9 :n

Lisätiedot

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Risto Taipale 20.9.2013 1 Tehtävä 1 Erään lämpömittarin vertailu kalibrointistandardiin antoi keskimääräiseksi eroksi standardista 0,98 C ja eron keskihajonnaksi

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 LIITE 1 VIRHEEN RVIOINNIST Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi

Lisätiedot

Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos. Astrum keskus, Salo 2.12.2014

Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos. Astrum keskus, Salo 2.12.2014 Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos Astrum keskus, Salo 2.12.2014 Turun Seudun Energiantuotanto Oy Turun Seudun Energiantuotanto Oy TSME Oy Neste Oil 49,5 % Fortum Power & Heat

Lisätiedot

Mikä muuttuu todentamisessa?

Mikä muuttuu todentamisessa? Mikä muuttuu todentamisessa? Päästökaupan keskustelupäivä 18.4.2013 Anne Backman Energiamarkkinavirasto Säädökset todentamisesta Komission asetus (EU) n:o 600/2012 todentamisesta ja todentajien akkreditoinnista

Lisätiedot

BiKa-hanke Viitasaaren työpaja Uusiutuvan energian direktiivi REDII ehdotus

BiKa-hanke Viitasaaren työpaja Uusiutuvan energian direktiivi REDII ehdotus BiKa-hanke Viitasaaren työpaja 27.3.2018 Uusiutuvan energian direktiivi REDII ehdotus Saija Rasi, Luonnonvarakeskus Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen, 1.3.2016 30.4.2018 29.3.201 RED

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä tammikuuta /2013 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä tammikuuta /2013 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 22 päivänä tammikuuta 2013 28/2013 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus kasvihuonekaasupäästöjen tarkkailusta ja raportoinnista päästökauppakaudella 2013 2020

Lisätiedot

PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS

PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS 1 PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS Aki Sorsa 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ Mitattavuus ja mittaus käsitteinä Mittauksen vaiheet Mittaustarkkuudesta SUUREIDEN MITTAUSMENETELMIÄ Mittalaitteen osat Lämpötilan

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi miten uudenaikainen tai kallis tahansa ja mittaaja olisi alansa huippututkija Tästä johtuen mittaustuloksista

Lisätiedot

Pellettikoe. Kosteuden vaikutus savukaasuihin Koetestaukset, Energon Jussi Kuusela

Pellettikoe. Kosteuden vaikutus savukaasuihin Koetestaukset, Energon Jussi Kuusela Pellettikoe Kosteuden vaikutus savukaasuihin Koetestaukset, Energon Jussi Kuusela Johdanto Tässä kokeessa LAMKin ympäristötekniikan opiskelijat havainnollistivat miten puupellettien kosteuden muutos vaikuttaa

Lisätiedot

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT LUONNOS 6.9.2017 Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT Uudet energiantuotantoyksiköt noudattavat tämän liitteen 1A päästöraja-arvoja 20.12.2018 alkaen, olemassa olevat polttoaineteholtaan yli 5 megawatin energiantuotantoyksiköt

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Ruskeasuon huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

Energiatehokkuuden analysointi

Energiatehokkuuden analysointi Liite 2 Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma Energiatehokkuuden analysointi Liite loppuraporttiin Jani Isokääntä 9.4.2015 Sisällys

Lisätiedot

Todentamisraportti. Energiaviraston todentajapäivä

Todentamisraportti. Energiaviraston todentajapäivä Todentamisraportti Energiaviraston todentajapäivä 11.9.2015 Todentamisraportin tarkoitus 1. Sisältää todentamisen tulos 2. Kuvata väärintulkintoja ja poikkeamia riittävän yksityiskohtaisesti, jotta sekä

Lisätiedot

Kosteusmittausten haasteet

Kosteusmittausten haasteet Kosteusmittausten haasteet Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin, MIKES 21.9.2006 Martti Heinonen Tavoite Kosteusmittaukset ovat haastavia; niiden luotettavuuden arviointi ja parantaminen

Lisätiedot

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 Sisällysluettelo 1. TUOTANTOTIEDOT 2. POLTTOAINETIEDOT 3. SAVUKAASUPÄÄSTÖT 3.1 BIOKATTILA 3.2 S40-KATTILA 3.3 HÖGFORS-KATTILA 4. YKSITTÄISMITTAUKSET 5. YHTEENVETO

Lisätiedot

Päästövaikutukset energiantuotannossa

Päästövaikutukset energiantuotannossa e Päästövaikutukset energiantuotannossa 21.02.2012 klo 13.00 13.20 21.2.2013 IJ 1 e PERUSTETTU 1975 - TOIMINTA KÄYNNISTETTY 1976 OMISTAJANA LAPUAN KAUPUNKI 100 % - KAUPUNGIN TYTÄRYHTIÖ - OSAKEPÄÄOMA 90

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Mittalaitteiden staattiset ominaisuudet Mittalaitteita kuvaavat tunnusluvut voidaan jakaa kahteen luokkaan Staattisiin

Lisätiedot

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Aalto yliopisto LVI-tekniikka 2013 SISÄLLYSLUETTELO TILAVUUSVIRRAN MITTAUS...2 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITTEET...2 2 MITTAUSJÄRJESTELY

Lisätiedot

Kivihiilen energiakäyttö päättyy. Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä

Kivihiilen energiakäyttö päättyy. Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä Kivihiilen energiakäyttö päättyy Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä Kivihiilen ja turpeen verotusta kiristetään Elinkaaripäästöt paremmin huomioon verotuksessa

Lisätiedot

Mittaustulosten tilastollinen käsittely

Mittaustulosten tilastollinen käsittely Mittaustulosten tilastollinen käsittely n kertaa toistetun mittauksen tulos lasketaan aritmeettisena keskiarvona n 1 x = x i n i= 1 Mittaustuloksen hajonnasta aiheutuvaa epävarmuutta kuvaa keskiarvon keskivirhe

Lisätiedot

Kuivauksen fysiikkaa. Hannu Sarkkinen

Kuivauksen fysiikkaa. Hannu Sarkkinen Kuivauksen fysiikkaa Hannu Sarkkinen 28.11.2013 Kuivatusmenetelmiä Auringon säteily Mikroaaltouuni Ilmakuivatus Ilman kosteus Ilman suhteellinen kosteus RH = ρ v /ρ vs missä ρ v = vesihöyryn tiheys (g/m

Lisätiedot

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS 1 PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS Aki Sorsa 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ Mitattavuus ja mittaus käsitteinä Mittauksen vaiheet Mittausprojekti Mittaustarkkuudesta SUUREIDEN MITTAUSMENETELMIÄ Mittalaitteen

Lisätiedot

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta KANTELEEN VOIMA OY Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta Konsorttio / Kanteleen Voiman omistajat Oy Katternö Kraft Ab Herrfors, Pietarsaari, uusikaarlepyy, Ähtävä, Veteli, Tammisaari Kaakon Energia

Lisätiedot

Vaskiluodon Voiman bioenergian

Vaskiluodon Voiman bioenergian Vaskiluodon Voiman bioenergian käyttönäkymiä - Puuta kaasuksi, lämmöksi ja sähköksi Hankintapäällikkö Timo Orava EPV Energia Oy EPV Energia Oy 5.5.2013 1 Vaskiluodon Voima Oy FINLAND Vaasa 230 MW e, 170

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 05.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus n Hanasaaren huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1. Hakijan yhteystiedot

Lisätiedot

LIITTEET. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

LIITTEET. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2013 COM(2013) 919 final ANNEXES 1 to 4 LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tiettyjen keskisuurista polttolaitoksista ilmaan joutuvien epäpuhtauspäästöjen

Lisätiedot

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 OHJE 2(5) Sisällys 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 2 LAATUVAATIMUKSET KITKAMITTAREILLE... 3 2.1 Käyttöturvallisuus... 3 2.2 Kalibroitavuus... 3 2.3 Mittaustarkkuus... 4 2.3.1 Mittarien samankaltaisuuteen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä tammikuuta /2012 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä tammikuuta /2012 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 26 päivänä tammikuuta 2012 30/2012 Valtioneuvoston asetus maksutta jaettavien päästöoikeuksien jakoperusteista päästökauppakaudelle 2013 2020 Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Oljen energiakäyttö voimalaitoksessa 27.5.2014

Oljen energiakäyttö voimalaitoksessa 27.5.2014 Oljen energiakäyttö voimalaitoksessa 27.5.2014 TurunSeudun Energiantuotanto Oy Turun Seudun Energiantuotanto Oy 1 Voimalaitosprosessin periaate Olki polttoaineena Oljen ominaisuuksia polttoaineena: Olki

Lisätiedot

MITTAUSRAPORTTI 7017A PÄÄSTÖMITTAUKSET KREMATORIO KAJAANIN SEURAKUNTA

MITTAUSRAPORTTI 7017A PÄÄSTÖMITTAUKSET KREMATORIO KAJAANIN SEURAKUNTA Sivu 1/8 PÄÄSTÖMITTAUKSET KREMATORIO KAJAANIN SEURAKUNTA 14.11.2017 Kotkassa Raportin laatija tekn. Marko Piispa Raportin tarkastaja Ins. Mikko Nykänen Sivu 2/8 1. MITTAUSKOHTEEN KUVAUS... 3 2. MITTAUSTEN

Lisätiedot

CCS:n rooli päästökaupassa

CCS:n rooli päästökaupassa CCS:n rooli päästökaupassa CCS-seminaari, 28.10.2009 Hanasaari, Espoo Ryhmäpäällikkö, TkT Jarno Ilme Päästökaupparyhmä Energiamarkkinavirasto Hiilidioksidin talteenoton vaiheet Laitos talteenotto siirto

Lisätiedot

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Markku Saastamoinen, Luke Vihreä teknologia, hevostutkimus Ypäjä HELMET hanke, aluetilaisuus, Forssa 2.3.2017 Johdanto Uusiutuvan energian

Lisätiedot

MITTAUSEPÄVARMUUS KEMIALLISISSA MÄÄRITYKSISSÄ WORKSHOP

MITTAUSEPÄVARMUUS KEMIALLISISSA MÄÄRITYKSISSÄ WORKSHOP WORKSHOP 12.10.11 Ajankohtaista laboratoriorintamalla RAMBOLL ANALYTICS Analytics pähkinänkuoressa Ramboll Finland Oy:n ympäristölaboratorio Henkilöstö: n. 70 mittaus- ja analyysialan ammattilaista Suuri,

Lisätiedot

Energiaa ja elinvoimaa

Energiaa ja elinvoimaa Energiaa ja elinvoimaa Lappilainen ENERGIA 11.5.2010 Asiakaslähtöinen ja luotettava kumppani Rovaniemen Energia-konserni Rovaniemen kaupunki Konsernin liikevaihto 40 milj. Henkilöstö 100 hlö Yksiköiden

Lisätiedot

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Äänekosken energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Äänekosken energiatase 2010 Öljy 530 GWh Turve 145 GWh Teollisuus 4040 GWh Sähkö 20 % Prosessilämpö 80 % 2 Mustalipeä 2500 GWh Kiinteät

Lisätiedot

Keski-Suomen energiatase 2016

Keski-Suomen energiatase 2016 Keski-Suomen energiatase 216 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto Sisältö Keski-Suomen energiatase 216 Energialähteet ja energiankäyttö Uusiutuva energia Sähkönkulutus

Lisätiedot

Tarja Lahtinen Neuvotteleva virkamies. Ympäristövaliokunta

Tarja Lahtinen Neuvotteleva virkamies. Ympäristövaliokunta HE 184/2017 vp Hallituksen esitys laeiksi poltto-aineiden elinkaarenaikaisten KHK-päästöjen vähentämisestä ja biopolttoaineista ja bionesteistä annetun lain 2 :n muuttamisesta Tarja Lahtinen Neuvotteleva

Lisätiedot

Metra ERW 700. Energialaskuri

Metra ERW 700. Energialaskuri Metra ERW 700 Energialaskuri 2013 2 Energialaskuri ERW 700 sisältää monipuoliset laskentaominaisuudet erilaisten virtausten energialaskentaan. Höyryn, lauhteen, maakaasun, ilman jne. ominaisuudet ovat

Lisätiedot

Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset

Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset Teollisuuden polttonesteet - seminaari Tampere 9.-10.9.2015 Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen Polttolaitosten päästöjen sääntely Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasuyhdistyksen syyskokous 11.11.2009 Jouni Haikarainen 10.11.2009 1 Kestävä kehitys - luonnollinen osa toimintaamme Toimintamme tarkoitus:

Lisätiedot

Työpaketti TP2.1. polton ja termisen kaasutuksen demonstraatiot Kimmo Puolamäki, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Työpaketti TP2.1. polton ja termisen kaasutuksen demonstraatiot Kimmo Puolamäki, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kimmo Puolamäki, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Tavoitteet Haetaan polton optimiparametrit kuivikelannan ja hakkeen seokselle tutkimuslaboratorion 40 kw ja 500 kw kiinteän polttoaineen testikattiloilla

Lisätiedot

Kuva 1. Nykyaikainen pommikalorimetri.

Kuva 1. Nykyaikainen pommikalorimetri. DEPARTMENT OF CHEMISTRY NESTEIDEN JA KIINTEIDEN AINEIDEN LÄMPÖARVOJEN MÄÄRITYS Matti Kuokkanen 1, Reetta Kolppanen 2 ja Toivo Kuokkanen 3 1 Oulun yliopisto, kemian laitos, PL 3000, FI-90014, Oulu, matti.kuokkanen@oulu.fi

Lisätiedot

Päästökuvioita. Ekokumppanit Oy. Tampereen energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt 2010

Päästökuvioita. Ekokumppanit Oy. Tampereen energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt 2010 Tampereen energiatase ja kasvihuonekaasupäästöt 2010: Päästökuvioita Kasvihuonekaasupäästöt Tamperelaisesta energiankulutuksesta, jätteiden ja jätevesien käsittelystä, maatalouden tuotannosta ja teollisuuden

Lisätiedot

VOIMALAITOSTEKNIIKKA MAMK YAMK Tuomo Pimiä

VOIMALAITOSTEKNIIKKA MAMK YAMK Tuomo Pimiä VOIMALAITOSTEKNIIKKA 2016 MAMK YAMK Tuomo Pimiä Voimalaitoksen säätötehtävät Voimalaitoksen säätötehtävät voidaan jakaa kolmeen toiminnalliseen : Stabilointitaso: paikalliset toimilaiteet ja säätimet Koordinointitaso:

Lisätiedot

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jämsän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jämsän energiatase 2010 Öljy 398 GWh Turve 522 GWh Teollisuus 4200 GWh Sähkö 70 % Prosessilämpö 30 % Puupolttoaineet 1215 GWh Vesivoima

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 18.2.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus 9 %

Lisätiedot

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti 2016 1 Johdanto Tämä raportti on jätteenpolttoasetuksen 151/2013 26 :n mukainen vuosittain laadittava selvitys Pankakoski Mill Oy:n kartonkitehtaan yhteydessä toimivan

Lisätiedot

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 2 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 Yhtiössä otettiin käyttöön lämmön talteenottojärjestelmä (LTO) vuoden 2013 aikana. LTO-järjestelmää

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän kaupunginvaltuusto 30.5.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 1.6.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus

Lisätiedot

KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014

KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014 KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014 KÄYTTÖPAIKKAMURSKA JA METSÄENERGIAN TOIMITUSLOGISTIIKKA Hankintainsinööri Esa Koskiniemi EPV Energia Oy EPV Energia Oy 19.11.2014 1 Vaskiluodon Voima Oy FINLAND

Lisätiedot

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 947/702/2013 1.1.2014 Versiohistoria Version Pvm numero 1 1.1.2014 Keskeisimmät

Lisätiedot

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5)

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5) 1.6.2001 1 (5) Varausta poistavien lattioiden mittausohje 1. Tarkoitus Tämän ohjeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja selkeyttää varausta poistavien lattioiden mittaamista ja mittaustulosten dokumentointia

Lisätiedot

VAPO OY PALTAMON LÄMPÖKESKUKSEN 2,5 MW:n KPA-KATTILAN SAVUKAASUPÄÄSTÖMITTAUKSET

VAPO OY PALTAMON LÄMPÖKESKUKSEN 2,5 MW:n KPA-KATTILAN SAVUKAASUPÄÄSTÖMITTAUKSET VAPO OY PALTAMON LÄMPÖKESKUKSEN 2,5 MW:n KPA-KATTILAN SAVUKAASUPÄÄSTÖMITTAUKSET 26.2.2007 Raportti nro 07R022 Otakaari 3 02150 Espoo Nab Labs Oy www.nablabs.fi Y-tunnus / VAT no. FI 02831262 Laskutusosoite:

Lisätiedot

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Aurinko Maalämpö Kaasu Lämpöpumput Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Kaasulämmityksessä voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa käyttämällä biokaasua tai yhdistämällä lämmitysjärjestelmään

Lisätiedot

Energiaa ja elinvoimaa

Energiaa ja elinvoimaa Energiaa ja elinvoimaa Lapin liiton valtuustoseminaari 20.5.2010 Asiakaslähtöinen ja luotettava kumppani Rovaniemen Energia-konserni Rovaniemen kaupunki Konsernin liikevaihto 40 milj. Henkilöstö 100 hlö

Lisätiedot

Polttoaineiden lämpöarvot, hyötysuhteet ja hiilidioksidin ominaispäästökertoimet

Polttoaineiden lämpöarvot, hyötysuhteet ja hiilidioksidin ominaispäästökertoimet Polttoaineiden lämpöarvot, hyötysuhteet ja hiilidioksidin ominaispäästökertoimet sekä energian hinnat Seuraavassa on koottu tietoa polttoaineiden lämpöarvoista, tyypillisistä hyötysuhteista ja hiilidioksidin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Loppukäyttäjän/urakanantajan näkemyksiä. Tuomarniemi 8.4 Energiaseminaari Esa Koskiniemi

Loppukäyttäjän/urakanantajan näkemyksiä. Tuomarniemi 8.4 Energiaseminaari Esa Koskiniemi Loppukäyttäjän/urakanantajan näkemyksiä Tuomarniemi 8.4 Energiaseminaari Esa Koskiniemi Vaskiluodon Voima Oy FINLAND Vaasa 230 MW e, 170 MW KL Seinäjoki 125 MW e, 100 MW KL Vaskiluodon Voima on EPV Energia

Lisätiedot

Ene LVI-tekniikan mittaukset ILMASTOINTIKONEEN MITTAUKSET TYÖOHJE

Ene LVI-tekniikan mittaukset ILMASTOINTIKONEEN MITTAUKSET TYÖOHJE Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMASTOINTIKONEEN MITTAUKSET TYÖOHJE Aalto yliopisto LVI-tekniikka 2013 SISÄLLYSLUETTELO ILMASTOINTIKONEEN MITTAUKSET...2 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITTEET...2 2 TUTUSTUMINEN

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kuntakatselmointi. Asko Ojaniemi

Uusiutuvan energian kuntakatselmointi. Asko Ojaniemi Uusiutuvan energian kuntakatselmointi Asko Ojaniemi Katselmoinnin sisältö Perustiedot Energian kulutuksen ja tuotannon nykytila Uusiutuvat energialähteet Toimenpide-ehdotukset Jatkoselvitykset Seuranta

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2013) 919 final Annexes 1 to 4

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2013) 919 final Annexes 1 to 4 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 23. joulukuuta 2013 (OR. en) 18170/13 ADD 1 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 20. joulukuuta 2013 Vastaanottaja: ENV 1236 ENER 601 IND 389 TRANS 694 ENT 357 SAN 557 PARLNAT

Lisätiedot

Onko puu on korvannut kivihiiltä?

Onko puu on korvannut kivihiiltä? Onko puu on korvannut kivihiiltä? Biohiilestä lisätienestiä -seminaari Lahti, Sibeliustalo, 6.6.2013 Pekka Ripatti Esityksen sisältö Energian kulutus ja uusiutuvan energian käyttö Puuenergian monet kasvot

Lisätiedot

Aktiivisuus ja suojelumittareiden kalibrointi

Aktiivisuus ja suojelumittareiden kalibrointi Aktiivisuus ja suojelumittareiden kalibrointi Antti Kosunen STUK SÄTEILYTURVALLISUUS JA LAATU ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ Säätytalo, Helsinki 10. 11.12.2015 Kalibrointi Kalibroinnissa määritetään mittarin

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 730. Valtioneuvoston asetus. päästökaupasta. Annettu Helsingissä 5 päivänä elokuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 730. Valtioneuvoston asetus. päästökaupasta. Annettu Helsingissä 5 päivänä elokuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä elokuuta 2004 N:o 730 SISÄLLYS N:o Sivu 730 Valtioneuvoston asetus päästökaupasta... 2075 N:o 730 Valtioneuvoston asetus päästökaupasta Annettu

Lisätiedot

ORIMATTILAN LÄMPÖ OY. Hevosenlanta -ympäristöuhka vai hukattu mahdollisuus? -seminaari 4.11.2009 Toimitusjohtaja Reijo Hutri

ORIMATTILAN LÄMPÖ OY. Hevosenlanta -ympäristöuhka vai hukattu mahdollisuus? -seminaari 4.11.2009 Toimitusjohtaja Reijo Hutri ORIMATTILAN LÄMPÖ OY Hevosenlanta -ympäristöuhka vai hukattu mahdollisuus? -seminaari 4.11.2009 Toimitusjohtaja Reijo Hutri ORIMATTILA 2 ORIMATTILAN HEVOSKYLÄ Tuottaa n. 20 m³/vrk kuivikelantaa, joka sisältää

Lisätiedot

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Jesse Viitanen Esko Lätti 11I100A 16.4.2013 2 SISÄLLYS 1TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY... 3 2TEORIA... 3 2.1Jäähdytysteho... 3 2.2Pinnoite... 4 2.3Jäähdytin... 5 3MITTAUSMENETELMÄT...

Lisätiedot

SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA

SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA 1 SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA 1 Sopijapuolet Polttoaineen myyjä, Metsänhoitoyhdistys Kalajokilaakso, seuraavassa myyjä ja polttoaineen ostaja, Pyhäjoen kunta, seuraavassa ostaja, ovat sopineet

Lisätiedot

Etelä-Savon Energian polttoainevalintojen aluetaloudelliset vaikutukset. Juha Vanhanen, Maija Aho, Aki Pesola ja Ida Rönnlund 2.3.

Etelä-Savon Energian polttoainevalintojen aluetaloudelliset vaikutukset. Juha Vanhanen, Maija Aho, Aki Pesola ja Ida Rönnlund 2.3. Etelä-Savon Energian polttoainevalintojen aluetaloudelliset vaikutukset Juha Vanhanen, Maija Aho, Aki Pesola ja Ida Rönnlund 2.3.2015 1 Sisältö 1. Johdanto 2. Tarkasteltavat vaihtoehdot, vaikutukset ja

Lisätiedot

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Suur-Savon Sähkö Oy Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä Sähköpalvelu Marketta Kiilo 98,5 M 37 hlöä Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Järvi-Suomen Energia Oy Arto Pajunen

Lisätiedot

Luku 8 EXERGIA: TYÖPOTENTIAALIN MITTA

Luku 8 EXERGIA: TYÖPOTENTIAALIN MITTA Thermodynamics: An Engineering Approach, 7 th Edition Yunus A. Cengel, Michael A. Boles McGraw-Hill, 2011 Luku 8 EXERGIA: TYÖPOTENTIAALIN MITTA Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required

Lisätiedot

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Markku Saastamoinen, Luke Vihreä teknologia, hevostutkimus Ypäjä HELMET hanke, aluetilaisuus, Jyväskylä 24.1.2017 Johdanto Uusiutuvan energian

Lisätiedot

Lämpöoppi. Termodynaaminen systeemi. Tilanmuuttujat (suureet) Eristetty systeemi. Suljettu systeemi. Avoin systeemi.

Lämpöoppi. Termodynaaminen systeemi. Tilanmuuttujat (suureet) Eristetty systeemi. Suljettu systeemi. Avoin systeemi. Lämpöoppi Termodynaaminen systeemi Tilanmuuttujat (suureet) Lämpötila T (K) Absoluuttinen asteikko eli Kelvinasteikko! Paine p (Pa, bar) Tilavuus V (l, m 3, ) Ainemäärä n (mol) Eristetty systeemi Ei ole

Lisätiedot

Koesuunnitelma. Tuntemattoman kappaleen materiaalin määritys. Kon c3004 Kone ja rakennustekniikan laboratoriotyöt. Janne Mattila.

Koesuunnitelma. Tuntemattoman kappaleen materiaalin määritys. Kon c3004 Kone ja rakennustekniikan laboratoriotyöt. Janne Mattila. Kon c3004 Kone ja rakennustekniikan laboratoriotyöt Koesuunnitelma Tuntemattoman kappaleen materiaalin määritys Janne Mattila Teemu Koitto Lari Pelanne Sisällysluettelo 1. Tutkimusongelma ja tutkimuksen

Lisätiedot

Raportti JMa KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2016

Raportti JMa KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2016 KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 216 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tuotanto... 3 3 Käyttötarkkailu... 4 3.1 Polttoaineen käyttö ja laatu... 4 3.2 Palaminen... 5 3.3

Lisätiedot