Syyskuun ajankohtaiset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Syyskuun ajankohtaiset"

Transkriptio

1 Syyskuun ajankohtaiset - Työbussaile2-kampanjan haku alkaa 1.9. Kampanja jakaa työmatkaliikenteessä henkilöautosta bussiin vaihtaville 200 ilmaista kuukausikorttia Turun seudulliseen joukkoliikenteeseen. - Terve elämä -koulutus päiväkodeille ja kouluille Peruskoulun opettajille sekä varhaiskasvattajille suunnattu Vihreä lippu -koulutus klo Valoniassa. - Omakotiasujan jätevesi-ilta Paattisilla Kello Paattisten Osuuspankissa järjestettävä keskustelu- ja infotilaisuus on avoin kaikille haja-asutuksen jätevesiasioista kiinnostuneille. Auton vapaapäivää vietetään Turussa maanantaina 22. syyskuuta, klo Tapahtuma järjestetään Yliopistonkadulla, Aurakadun ja Kauppiaskadun välisellä osuudella, joka on päivän teeman mukaisesti suljettu henkilöautoliikenteeltä. Aamulla parillesadalle ensimmäiselle kävelijälle, pyöräilijälle tai joukkoliikenteen käyttäjälle tarjotaan aamiaista kello 7 alkaen. Katso lisää: tai seuraa Valoniaa Facebookissa tai Twitterissä Auton vapaapäivänä aamupalaa nopeille ja erityisohjelmaa kutsuryhmille Tapahtuma on tänä vuonna suunnattu kutsuryhmille, kuten koululaisille ja senioreille. Kaikille avoimeen ohjelmaan kuuluu bussiaikataulujen jakoa ja yleistä tietoa kestävästä liikkumisesta. Tapahtumassa voi myös hakea mukaan Työbussaile2-kampanjaan, jossa jaetaan 200 maksutonta kuukausikorttia Föli-alueelle. Liikenneturva tuo tapahtumaan suojateiden turvallisuuteen keskittyvän Sinä teet suojatien -kampanjan. Turun Latu ry on paikalla tekemässä polkupyörien pienhuoltoa, antamassa sauvakävelyn tekniikkaopastusta ja esittelemässä toimintaansa. Paikalle tuotuja kierrätyspyöriä voi tuunata Taitokeskus Juseliuksen pisteellä ja myös Turun Polkupyöräilijät ovat mukana tapahtumassa keskustelemassa kaupunkiliikenteestä. Liikkujan viikkoa vietetään välisenä aikana. Tämän vuoden teemat ovat Our streets, our choice sekä Hyvä elämä. Teemat muistuttavat, että kaupunkien asukkaat ovat itse mukana luomassa haluamaansa kaupunkitilaa ja kuinka päivittäisen kulkupelin valinta vaikuttaa omaan ja muiden terveyteen sekä viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Liikkujan viikolla Turun keskustaalueelta löytyy kaksi erikoisen näköistä pyöräparkkia. Jaa havaintosi ja kommenttisi pyörätelineistä Työpyöräile!-Facebook-sivuilla! Tapahtuman tarkempi aikataulu ja lisätiedot: Lisätietoja: projektityöntekijä Emmi Manninen, p , valonia.fi.

2 OHJELMA2020 linjaa maakunnan kestävän kehityksen työn Kevään 2014 aikana valmistunut OHJELMA2020 Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi on viides alueen kuntien kanssa yhteistyössä valmisteltu asiakirja. Ohjelman toteutus on Valonian, kuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden yhteinen ponnistus. Ohjelma toimii alueellisena kestävän kehityksen työkaluna seuraavan ohjelmakauden Vuosi 2020 sekä Suomen että EU:n tasolla merkittävä välitavoite kohti kestävää yhteiskuntaa. Ohjelmassa on viisi painopistealuetta: Julkinen sektori edelläkävijänä Vastuullinen yritystoiminta, vihreä yrittäjyys Kestävä yhdyskuntarakenne, resurssitehokkaat ja vähähiiliset alueet Osallistuva ja vastuullinen asuminen Laajapohjainen ympäristönlukutaito Painopistealueet sisältävät erilaisia toimintaympäristöjä, kuten kuntaorganisaatiot, pk-yritykset, erilaiset asuinalueet, työpaikat, lounasruokalat, koulut ja päiväkodit. Ohjelman toteutuksessa korostuu Valonian hallinnon siirtoa Varsinais-Suomen liittoon selvitetään Varsinais-Suomen kuntien yhteisen kestävän kehityksen ja energiaasioiden palvelukeskus Valonian isäntäorganisaationa on tähän saakka toiminut Turun kaupunki. Nyt, uuden ohjelmakauden käynnistyessä, etsitään isännöinnille uusia vaihtoehtoja. Muun muassa keskustelu Varsinais- Suomen liiton ja Turun kaupungin välillä on käynnistynyt. Valonian maakunnallisen luonteen vuoksi Varsinais-Suomen liitto isäntäorganisaationa olisi varsin luonteva. OHJELMA2020 on laadittu alueellisten asiakirjojen toimeenpano-ohjelmaksi. Erityisesti uuden Maakuntastrategian tavoitteita uudessa ohjelmassa on paljon. Valonian toimintaan isäntäorganisaation vaihtuminen ei toisi eri toimijoiden välinen yhteistyö ja kumppanuus, sillä parhaat tulokset saadaan silloin, kun suunnittelussa on mukana kaikki ne toimijat, joiden kanssa työtä tehdään. OHJELMA2020 lähetetään kuntiin hyväksyttäväksi syyskuussa. Kunnat voivat sitoutua Valonian toimintaan ja ohjelmakauteen samoin periaattein kuin aikaisemminkin. Kuntarahoituksen osuus Valonian vuosibudjetista on noin 25 prosenttia. Kuntien perusrahoitus on Valonialle tärkeää. Se toimii kansallisen ja kansainvälisen hankerahoituksen perusrahoitusosuutena. Rahoitusmallin ansiosta Valonia kykenee tuottamaan jäsenkunnilleen huomattavasti kuntien maksuosuutta suuremman tarjonnan palveluita. Lisätietoja: suunnittelupäällikkö Jaana Itälä-Laine, p , muutoksia, vaan palvelut säilyisivät ennallaan, kertoo Valonian suunnittelupäällikkö Jaana Itälä- Laine. Lisätietoja: johtava energiaasiantuntija Anne Ahtiainen, p , valonia.fi ja suunnittelupäällikkö Jaana Itälä-Laine, p , valonia.fi.

3 Kampanjaan voi hakea nyt koko Föli-alueelta Työbussaile2-kampanja jakaa 200 seutuliikenteen kuukausikorttia Onnistunut Työbussaile!-kampanja saa jatkoa. Työbussaile2 alkaa syksyllä ja siihen voivat hakea mukaan kaikki Föli-alueella asuvat ja työskentelevät henkilöt. Kampanjaan haetaan työssäkäyviä, enimmäkseen autoilevia henkilöitä, joiden olisi kuitenkin mahdollista käyttää bussia työmatkoillaan. Jaossa on tällä kertaa 200 ilmaista seutuliikenteen 30 päivän kausikorttia. Enemmistö kuukausikorteista annetaan seudun asukkaille ja osa kampanjassa mukana olevien työpaikkojen työntekijöille. Edelleen haluamme tarjota positiivisia kokemuksia joukkoliikenteen käytöstä työmatkoilla! Uudessa Työbussaile2-kampanjassa on jaossa 200 ilmaista seutuliikenteen 30 päivän kausikorttia. Enemmistö kuukausikorteista annetaan seudun asukkaille. Föli-alueella paljon nähtävää Valonian ja Turun seudun joukkoliikenteen yhteistyökampanjan tarkoituksena on myös kerätä tärkeää kokemusperäistä tietoa joukkoliikenteen toimivuuden ja palvelutason kehittämiseksi. Tiedonkeruun ohella kampanjassa tiedotetaan joukkoliikenteestä Föli-alueen asukkaille. Kampanjalla halutaan osoittaa, että bussilla matkustus on helppoa, käyttäjäystävällistä ja lisäksi vielä ympäristöteko. Heinäkuun alussa käynnistyneen Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin myötä työmatkaliikkuminen onnistuu nyt yhdellä bussikortilla Turun, Raision, Naantalin, Kaarinan, Liedon ja Ruskon alueella. Bussilla voi nyt tehdä arkisten työmatkojen lisäksi helposti retkiä myös vapaa-ajalla. Kuuden kunnan alue tarjoaa hienoja bussilla saavutettavia virkistäytymiskohteita, nähtävyyksiä ja muita elämyksiä. Näin haet mukaan kampanjaan Kampanjaan haetaan täyttämällä nettihakukysely osoitteessa: https://www.webropolsurveys. com/s/017b55dcf7ca355b.par Haku päättyy syyskuun lopussa. Kampanjaan haetaan työssäkäyviä, autoilevia henkilöitä, joiden on mahdollista käyttää bussia työmatkoillaan. Mukaan voivat hakea kaikki Föli-alueella eli Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa, Liedossa ja Ruskolla asuvat ja työskentelevät henkilöt. Kampanjaan valituille henkilöille ilmoitetaan mukaanpääsystä henkilökohtaisesti lokakuun puoleenväliin mennessä. Tykkää kampanjan Facebook-sivuista ja pääset mukaan seuraamaan seikkailua seudulla! Lisätietoja: Aino Yrttiranta, projektityöntekijä p , www. valonia.fi/tyobussaile

4 Valmiit tarrapohjat tarjolla Varsinais-Suomen kunnille Tarrakampanjassa kunnat toimivat turvallisten suojateiden puolesta Jos suojattomat saisivat päättää -kampanjan tavoitteena ovat riittävän alhaiset ja yhtenäiset ajonopeudet. Kampanjan alkuvaiheessa kaupunkien autoihin liimataan näyttäviä Hiljennän ennen suojatietä -tarroja, joilla kiinnitetään huomiota suojatiekäyttäytymiseen. Viestin turvallisesta ja viisaasta liikennekulttuurista toivotaan vaikuttavan kaikkiin tiellä liikkujiin. Kampanja alkoi Turussa ja Vaasassa, joissa kaupungin autoihin on liimattu jo 100 tarraa. Tarrojen painopohjat on tehty osana Valonian seudullista liikkumisenohjauksentyötä ja nyt kaikilla varsinaissuomalaisilla kunnilla on mahdollisuus niiden tilaamiseen. Kiinnittämällä Hiljennän ennen suojatietä -tarrat omistamiinsa autoihin, kuntaorganisaatiot ovat mukana tukemassa Liikenneturvan valtakunnallista Sinä teet suojatien -kampanjaa. Tällä hetkellä suunnitteilla on myös mm. heijastimia. Kampanjan toisessa vaiheessa ensi talvena nostetaan esille nopeusrajoitusten noudattaminen ja tarroitetaan lisää autoja. Haaveissa on tarrojen saaminen myös Turun kaupungin tavoitteena on laittaa tarrat kaikkiin kaupungin noin 500 autoon. Kuvassa kuljetussuunnittelija Olli-Pekka Karlsson Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksesta. kuntalaisille, kertoo kestävän liikkumisen koordinaattori Paula Väisänen Valoniasta. Lapsilla ei ole vielä liikenteenlukutaitoa Hiljentäessään ennen suojatietä autoilija pystyy huomioimaan suojatien lähistön tapahtumat tarkemmin. Etenkin lapset ovat liikkeissään arvaamattomia sillä heille ei ole vielä kehittynyt tarvittavaa liikenteenlukutaitoa. Anna lapselle aikaa ja tilaa ylittää suojatie turvallisesti. Erityisesti katvealueilla ja koulujen lähistöllä tulee varautua siihen, että yhtä lasta seuraa useampi. Liikenneturvallisuutta edistetään Turun seudulla yhteistyössä monien eri tahojen kanssa. Mukana yhteistyössä ovat mm. Varsinais- Suomen ELY-keskus, kaikki seudun kunnat, Varsinais-Suomen liitto, poliisi sekä Liikenneturva. Lisätiedot ja tilaukset: kestävän liikkumisen koordinaattori Paula Väisänen, p , paula.

5 Tilaisuus lähes täynnä vielä viimeiset paikat jäljellä Keinot kestävään kasvuun Kuinka luodaan Varsinais-Suomeen älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua? Torstaina järjestetään Turussa Varsinais- Suomen tulevaisuus NYT! tapahtuma, jossa vastataan tähän kysymykseen. Varsinais-Suomen tulevaisuus NYT! rakentuu konkretian ja käytännönläheisten ratkaisujen ympärille. Tilaisuus tarjoaa yrityksille ja muille toimijoille mahdollisuuksia löytää oma paikkansa talouskasvun luomisessa. Varsinais-Suomessa on jo paljon vihreän talouden osaamista ja aktiivisuutta, esimerkiksi uusia cleantech-innovaatioita ja ympäristöliiketoiminnan verkostoja. Alue kaipaa kuitenkin yhteisen tahtotilan tunnistamista sekä uusien kumppanuusverkostojen ja arvoketjujen löytämistä. Energiansäästöviikko Energiansäästöviikko on vuosittainen viikolla 41 toistuva kampanja, jonka aikana kiinnitetään huomioita energiansäästöön ja energiankäyttötottumuksiin. Teemaviikolla pyritään tuomaan energiansäästökeinoja itsestään selväksi osaksi arkea. Ohjeita, toimintavinkkejä ja faktatietoa energiasta saat energiansäästöviikon omilta nettisivuilta Tulevaisuudessa päästöjen vähentäminen niin alueellisesti kuin globaalistikin on äärimäisen tärkeää. Ne yritykset ja alueet, jotka ovat onnistuneet luomaan toimivimmat ratkaisut tulevat menestymään, sanoo tapahtumassa puheenvuoron pitävä Lilli Linkola Sitrasta. Vinkit sopivat toteutettaviksi niin työpaikalla kuin kotonakin. Löydä omat suosikkivinkkisi ja testaa niitä teemaviikon aikana! Tapahtuman puheenjohtajana toimii Jussi Mälkiä (Meriaura Group). Lisäksi puheenvuoroja pitävät mm. Pekka Sundman (Turun kaupunki), Juho Savo (Varsinais-Suomen liitto) sekä puhujat Sitrasta ja Tekesistä. Yritysmaailman onnistumistarinoita kuullaan esimerkiksi MetGeniltä, jonka kemianteollisuuden innovaatiot mm. lisäävät energiatehokkuutta sekä DeltaLanghilta, joka on kehittänyt suljetun kierron pakokaasupesurin. Tapahtuman pääjärjestäjiä ovat Valonia, Turun ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupunki. Tämän lisäksi tapahtumalla on takanaan laaja yhteistyöverkosto yli kahdenkymmenen muun alueellisen ja kansallisen kumppanin kanssa. Tapahtuma järjestetään to , klo , Get-together-tilaisuus klo 16 alkaen Auriga Business Centerissä (Juhana Herttuan Puistokatu 21, Turku). Ilmoittautuminen mennessä, mutta 150 osallistujan kiintiöstä jäljellä on enää pieni määrä paikkoja. Tapahtumaa voi seurata myös verkon kautta. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki tapahtuman: Lisätiedot: projektisuunnittelija Martin Brandt, p , Valonia on mukana ainakin seuraavissa energiansäästöviikon tapahtumissa: Sallila Energian asiakastapahtuma Alastaron toimipisteessä klo Naisten energiailta Turussa. Järjestäjinä Turku Energia, Valonia ja V-S Martat Tapahtumatiedot tarkentuvat syyskuun aikana. Seuraa Valonian nettisivuja Jos kaipaat apua omaan kampanjaasi, ota yhteyttä energianeuvoja Liisa Harjulaan, p. (02) ,

6 Tutustu taloyhtiön korjausrakentamisen esimerkkikortteihin Tammikuussa julkaistu opas energiamääräysten soveltamisesta taloyhtiön korjausrakentamisessa saa jatkoa. Syyskuussa on julkaistu kaksi esimerkkikorttia turkulaisten taloyhtiöiden korjausrakentamisesta. Ne on tarkoitettu erityisesti taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden käyttöön. Taloyhtiön korjausrakentamisen ensimmäinen esimerkkikortti kuvaa As Oy Kerttulinkartanon korjaushanketta, jossa toteutettiin ilmanvaihdon lämmöntalteenotto, lämmitysverkoston perussäätö ja uusittiin ikkunat. Ensimmäisen talven kokemusten perusteella toteutetut energiakorjaukset ovat osoittautuneet erittäin kannattaviksi. Esimerkkikortti 2 esittelee As Oy Tuulismäentie 22 pienkerrostalon siirtymistä öljystä maalämpöön. Muutosta vauhdittivat öljyn suuret hintavaihtelut sekä 40 vuotta vanha öljykattila. Vuosittainen säästö maalämpöön siirtymisen jälkeen on ollut noin euroa. Esimerkkikortit on toteutettu yhteistyössä Valonian, Varsinais- Suomen kiinteistöyhdistyksen, Kiinteistösäätiön ja Turun kaupungin kanssa. Ne ovat luettavissa sähköisinä Valonian verkkosivuilla (Valonia/Energia/Lämmitys /Taloyhtiöt) sekä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa energianeuvonta. Tulossa teknisen tilan mitoitusohje Taloyhtiöiden avuksi on tulossa lisää ohjekortteja syksyn aikana. Työn alla on parhaillaan teknisen tilan mitoitusohje, taloyhtiön energiatoimien tarkistuslista sekä opas lämpöpumpun, aurinkosähkön ja sähköauton latausaseman vaikutuksista sähköliittymään. Lisätietoja: energianeuvojat Matts Almgrén p , ja Johanna Rinne p , Energianeuvoja Turun kaupungin tontti-infossa Keskiviikkona Turun kaupungin syksyn omakotitonttikierroksen tontti-infossa klo 18 alkaen energianeuvoja Matts Almgrén kertoo energiamääräyksistä ja laadukkaasta suunnittelusta sekä minkälaista neuvontaa uudisrakentajille on tarjolla. Paikka: Puutarhakadun auditorio, Puutarhakatu 1, Turku.

7 Haja-asutusalueen omakotiasujan jätevesi-ilta Paattisilla Haja-asutusalueella sijaitsevan kiinteistön jätevesihuollon on täytettävä ns. hajajätevesiasetuksen mukaiset puhdistustehovaatimukset 15. maaliskuuta 2016 mennessä. Mitä tämä tarkoittaa? Valonia, Turun kaupungin ympäristösuojelutoimisto ja Paattisten omakotiyhdistys Ry järjestävät omakotiasujan jätevesi-illan Paattisten osuuspankin kokoushuoneessa (Seuravuorenkatu 2) tiistaina klo Keskustelu- ja infotilaisuus on avoin kaikille haja-asutuksen jätevesiasioista kiinnostuneille asukkaille. Paattisten omakotiyhdistys Ry järjestää kahvitarjoilun. Jätevesi-illassa Valonian jätevesineuvoja kertoo haja-asutusalueella sijaitsevan omakotitalouden jätevesijärjestelmän uudistamisesta, eri järjestelmistä, hajajätevesiasetuksen vaatimuksista, jätevesisosuuskunnista, tukimahdollisuuksista ja kustannuksista. Lisäksi tilaisuudessa käydään läpi Turun lupakäytäntöjä ja määräyksiä sekä jätevesisuunnitelman laatimisessa huomioitavat asiat. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan! OHJELMA Kahvitarjoilu Haja-asutusalueiden jätevesiasiat järjestykseen, Jarkko Leka, Valonia Viranomaisvalvonta ja -luvat, Pekka Salminen, Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimisto Hyvä jätevesisuunnitelma, Risto Almonkari, Unira Oy Keskustelua Lisätietoja: vesiasiantuntija, Jarkko Leka, p , jarkko. hakku Ilmaisia yleisöluentotilaisuuksia haja-asutusalueiden jätevesien käsittelystä Salon kansalaisopiston hallinnoima AKVA tietoa Salon ja Kemiönsaaren vesistöistä -koulutushanke järjestää Salossa hajaasutuksen jätevesien käsittelyä koskevat ilmaiset yleisöluentotilaisuudet torstaisin sekä ja maanantaina klo Tilaisuuksissa on luennoitsijana Valonian vesiasiantuntija Hanna Sarkki. LUENNOT - to Kisko, Toijan koulu, Vilikkalantie 7 - ma Kuusjoki, Kuusjoen koulu, Ylikulmantie to Suomusjärvi, VPK talo, Meijeritie 6 - to Pertteli, Inkereen koulu, Tortosmäenkuja 1a - to Perniö, Vanha kunnantalo, valtuustosali - to Särkisalo, Meripirtti, Särkisalontie to Kiikala, Komisuon koulu, Suomusjärventie to Muurla, Muurlan opisto, Muurlantie to Salo ja Halikko, AMK:n luentosali, Ylhäistentie 2 Ilmoittautuminen osoitteessa (kurssinro ) tai puhelimitse Ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, mutta ilmoittautumalla varmistat, että saat tiedon mahdollisista muutoksista. AKVA-hanke saa Leader-osarahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Ykkösakseli ry:n, I Samma Båt ry:n ja Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry:n kautta. Lisätietoja:

8 Terve elämä -koulutus Vihreä lippu -kouluille ja päivähoitoon Terve elämä on päivähoidon ja koulujen kestävän kehityksen ohjelma Vihreään lippuun valmistunut uusi teemamateriaali. Vihreä lippu -ohjelman osallistujille ja muille peruskoulun opettajille sekä varhaiskasvattajille on nyt tarjolla koulutusta liittyen uuteen teemakokonaisuuteen. Koulutus järjestetään torstaina klo Valoniassa. Terve elämä -teemassa keskitytään siihen, millä tavalla voimme edistää sekä yksilön että ympäristön hyvinvointia ja terveyttä. Teeman sisällöt liittyvät ruokaan, liikkumiseen, päihteisiin ja sosiaaliseen kestävyyteen. Kestävä kehitys ja terveys nivoutuvat toisiinsa Valoniassa järjestettävässä koulutuksessa teemaa käsitellään monipuolisesti aihepiireittäin, havainnollistaen miten kestävä kehitys ja terveys nivoutuvat toisiinsa. Konkreettisten tilanteiden kautta pohditaan kuinka aihepiirit liittyvät omaan toimintaympäristöön ja miten niitä voidaan soveltaa käytännön kasvatustyössä. Koulutuksessa perehdytään teeman toteuttamiseen Vihreä lippu -projektin yhteydessä, mutta aihetta käsitellään myös yleisellä tasolla. Terve elämä -koulutus on maksuton. Kouluttajana tilaisuudessa on vs. Vihreä lippu -päällikkö Eeva Huttunen Suomen Ympäristökasvatuksen Seurasta. Koulutuksen järjestävät Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ja Valonia. Iltapäivän aikana tarjoillaan kahvia ja pientä purtavaa. Koulutukseen on ilmoittauduttava viimeistään Valonian internetsivuilla olevalla lomakkeella. Lisätietoja: ympäristökasvatuksen koordinaattori Pirjo Rinne, p , valonia.fi. Linkki ilmoittautumiseen: www. valonia.fi/ymparistokasvatus Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 3 1.1. Keskeiset toiminnalliset osa-alueet 4 2. Valonia asiantuntijaorganisaationa 5 2.1. Alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 2.2. Kuntien ja

Lisätiedot

Toukokuun ajankohtaiset

Toukokuun ajankohtaiset Toukokuun ajankohtaiset - Pyöräilyviikko 10. 18.5. käynnistyy Kansallisena pyöräilypäivänä 10.5. klo 10 15 Vanhalla Suurtorilla järjestettävällä koko perheen pyöräilytapahtumalla. Viikon ohjelmassa ovat

Lisätiedot

OHJELMA2020. Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2015 2020

OHJELMA2020. Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2015 2020 OHJELMA2020 Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2015 2020 OHJELMA2020 Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Energianeuvontaa Rakentaminen & Sisustaminen -messuilla Turussa 1. 3.2. Valonian energianeuvonta antaa vinkkejä lämmitysjärjestelmän valintaan sekä energiatehokkaaseen rakentamiseen

Lisätiedot

Elokuun parhaat tapahtumat

Elokuun parhaat tapahtumat Elokuun parhaat tapahtumat - Pop up -pyöränhuolto ja viisaan liikkumisen teemapäivä Piispanlähteen koululla 15.8. Pyöränhuoltoa on tarjolla kaikille polkijoille Pyhän Katariinan tiellä. - Hupli-ukkoja

Lisätiedot

Tammikuun parhaat tapahtumat

Tammikuun parhaat tapahtumat Tammikuun parhaat tapahtumat - Ratkaisujen markkinat. Innovatiivinen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin kurkistava kestävän kehityksen näyttely- ja verkostoitumistapahtuma Panimoravintola Koulussa

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Perustietoa biokaasusta -tilaisuus kuntien virkamiehille ja luottamushenkilöille Loimaalla 4.3. Infotilaisuudessa käsitellään muun muassa biokaasuun liittyvää lainsäädäntöä

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Vuosiraportti 2008 SISÄLLYSLUETTELO Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Vuosiraportti

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri. Kokemuksia Yrityssalosta. Yrityssalo Oy:n asiakaslehti Syyskuu 2009. Tässä numerossa mm. Uutta syksyllä 2009

Tapahtumakalenteri. Kokemuksia Yrityssalosta. Yrityssalo Oy:n asiakaslehti Syyskuu 2009. Tässä numerossa mm. Uutta syksyllä 2009 Yrityssalo Oy:n asiakaslehti Tässä numerossa mm. Uutta syksyllä 2009 Sivulla 3 tietoa mm. yritysten elive-klinikasta ja syksyn yrittäjätreffeistä Sivulla 6 uusia työkaluja mm. ICT-alan yrityksille ja palvelutoimialan

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO 3. Valonian toimintakertomus 2010

SISÄLLYS JOHDANTO 3. Valonian toimintakertomus 2010 Valonian Toimintakertomus 2010 SISÄLLYS JOHDANTO 3 1. Osa-alueiden toteuttaminen hankkeiden ja muun toiminnan kautta 4 1.1. Materiaalitehokkuus ja kestävä kuluttaminen 4 1.2. Ilmastonmuutos 5 1.3. Energiansäästö,

Lisätiedot

EHYT IKÄHANKE ESITTÄYTYY. Hankkeen toiminnassa ja seminaarissa perehdytään hyvään ikääntymiseen 12-14 > 18 >

EHYT IKÄHANKE ESITTÄYTYY. Hankkeen toiminnassa ja seminaarissa perehdytään hyvään ikääntymiseen 12-14 > 18 > EHYT 3 17.9.2013 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote IKÄHANKE ESITTÄYTYY Hankkeen toiminnassa ja seminaarissa perehdytään hyvään ikääntymiseen 12-14 > Minna Lehtinen EHYT ry:n aluefoorumit jatkuvat

Lisätiedot

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014 Sisältö TAUSTAA... 2 YHDISTYKSEN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMAT... 2 YHTEISTYÖ VANTAAN KAUPUNGIN KANSSA... 2 SWOT-ANALYYSI... 2 VANVARYN KEHITTÄMISSUUNNITELMA... 4 SUUNNITELMAN PAINOPISTEALUEET... 4 SUUNNITELMAN

Lisätiedot

TÄSSÄ JA NYT. Hämeen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön.

TÄSSÄ JA NYT. Hämeen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön. TÄSSÄ JA NYT Hämeen piiri Järjestötiedote 2/2015 Ensiapulaukku yleiskäyttöön Taskupakkaus Matkailijan ensiapupakkaus Joka kodin ensiapulaukku 1 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1 JÄSENKIRJE 2/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 2.10.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Aika haastaa Olen viime aikoina osallistunut useampaankin

Lisätiedot

Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009

Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009 Sitran selvityksiä 4 Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009 Kirsti Kärkkäinen, Ideapoiju Oy Sitran selvityksiä 4 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Yhteenveto... 4 3. Toimintaympäristössä

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaa. Kansainvälinen. Mistä rahaa kansainvälistymiseen. Horisontti 2020 Luova Eurooppa. Baltic Sea Region Interreg Europe

Etelä-Pohjanmaa. Kansainvälinen. Mistä rahaa kansainvälistymiseen. Horisontti 2020 Luova Eurooppa. Baltic Sea Region Interreg Europe Kansainvälinen Etelä-Pohjanmaa Horisontti 2020 Luova Eurooppa Baltic Sea Region Interreg Europe Kansalaisten Eurooppa Rakennerahastot Maaseuturahasto Mistä rahaa kansainvälistymiseen 2 3 4 5 6 8 10 11

Lisätiedot

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Suurpellossa Antila, Heidi Isoviita, Leeni Kinnunen, Hanna Laukkonen, Patrick Liukkonen, Jussi 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Palvelumuotoilulla

Lisätiedot

sivu 6 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 3 sivut 8-9 sivu 12 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät Eero Suutari vs Timo Korhonen:

sivu 6 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 3 sivut 8-9 sivu 12 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät Eero Suutari vs Timo Korhonen: Kainuun Yrittäjät ry:n tiedotuslehti www.yrittajat.fi/kainuu Kainuun Yrittäjät ry:n tiedotuslehti 27.2.2014 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 6 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät sivu

Lisätiedot

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 36 TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 1 Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi Vertaisohjauksen hyvät käytännöt

Lisätiedot

TÄSSÄ JA NYT. Varsinais-Suomen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön.

TÄSSÄ JA NYT. Varsinais-Suomen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön. TÄSSÄ JA NYT Varsinais-Suomen piiri Järjestötiedote 2/2015 Ensiapulaukku yleiskäyttöön Taskupakkaus Matkailijan ensiapupakkaus Joka kodin ensiapulaukku 1 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. TÄSSÄ JA

Lisätiedot

VÄTSKÄRI. VSTKY:n henkilövalinnat ja toimikunnat 2009. Avoin lähdekoodi. Teemaosiossa aiheena koti

VÄTSKÄRI. VSTKY:n henkilövalinnat ja toimikunnat 2009. Avoin lähdekoodi. Teemaosiossa aiheena koti VÄTSKÄRI Varsinais-Suomen Tietojenkäsittely-yhdistys ry:n jäsenlehti 4/2008 VSTKY:n henkilövalinnat ja toimikunnat 2009 Avoin lähdekoodi Teemaosiossa aiheena koti VÄTSKÄRI Varsinais-Suomen Tietojenkäsittely-yhdistys

Lisätiedot

Suomen maaseutuverkoston toimintasuunnitelma 2015-2016

Suomen maaseutuverkoston toimintasuunnitelma 2015-2016 Suomen maaseutuverkoston toimintasuunnitelma 2015-2016 Sisällysluettelo 1 MAASEUTUVERKOSTO... 3 1.1 Maaseutuverkoston toiminnan tavoitteet... 3 1.2 Toiminnassa näkyvät teemat... 4 1.3 Uuden ohjelmakauden

Lisätiedot

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto.

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto. Kiinteistö Tammikuu 1/2014 VIESTI MIKKO VIRKAMäKI Taloyhtiöiden alueellinen yhteistyö olisi hieno asia sivu 5 KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. sivut

Lisätiedot

Kiinteistö VIESTI JARKKO OLLIKAINEN. Puiden ja pensaiden seasta Hyvää Kevättä asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme!

Kiinteistö VIESTI JARKKO OLLIKAINEN. Puiden ja pensaiden seasta Hyvää Kevättä asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme! Kiinteistö Huhtikuu VIESTI 1/2015 ORAS TYNKKYNEN Maailmalla on menossa energiamurros sivu 7 JARKKO OLLIKAINEN Älä säilytä rappukäytävässä mitään helposti syttyvää sivu 8 www.kiinteistoliitto.fi/kanta-hame

Lisätiedot

s. 4 s. 11 In English, p. 18 19 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ASUKASLEHTI 4.1.2015 www.lappeenranta.fi

s. 4 s. 11 In English, p. 18 19 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ASUKASLEHTI 4.1.2015 www.lappeenranta.fi LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ASUKASLEHTI Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin 4.1.2015 www.lappeenranta.fi In English, p. 18 19 KOULUT Positiivisesta palautteesta voimaa vuorovaikutustaitoihin. KAAVOITUSKATSAUS

Lisätiedot

Tampereen kaupungin kestävän kehityksen raportti

Tampereen kaupungin kestävän kehityksen raportti Tampereen kaupungin kestävän kehityksen raportti 2006 Tampereen kaupungin kestävän kehityksen raportti 2006 Toimitus Ulkoasu ja taitto Kuvat Kirsi Hämäläinen ja Anniina Kulju Tampereen kaupunki, talous-

Lisätiedot

LAPSEN PARHAAKSI. tukea ja laatua aamu- ja iltapäivätoimintaan. Riitta Rajala (toim.)

LAPSEN PARHAAKSI. tukea ja laatua aamu- ja iltapäivätoimintaan. Riitta Rajala (toim.) LAPSEN PARHAAKSI tukea ja laatua aamu- ja iltapäivätoimintaan Riitta Rajala (toim.) Aamu- ja iltapäivätoiminnan logon kuvaus Jokaisen tuntema sympaattinen noppa kuvastaa aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitetta

Lisätiedot

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 Paja haastaa Sotkamon nuoret www. hyödylliset hankelinkit Yritysryhmälle kehittämistuki jopa 75 % Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Tee ympäristötekoja,

Lisätiedot

Seudulliset yrityspalvelut. Hyvät käytännöt

Seudulliset yrityspalvelut. Hyvät käytännöt Seudulliset yrityspalvelut Hyvät käytännöt 1 Viestintä Forssa: Tehokas viestintä löytää perille.... 4 Seinäjoki: Seudullisten yrityspalvelujen yhteinen viestintäsuunnitelma tehostaa toimintaa.... 6 Verkostot

Lisätiedot