ARVIO PARIKKALAN KESKUSTA-ALUEEN HULEVESIEN KUORMITUKSESTA JA EHDOTUS NIIDEN KÄSITTELEMISEKSI. Yhdessä Simpelejärven puolesta -hanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ARVIO PARIKKALAN KESKUSTA-ALUEEN HULEVESIEN KUORMITUKSESTA JA EHDOTUS NIIDEN KÄSITTELEMISEKSI. Yhdessä Simpelejärven puolesta -hanke"

Transkriptio

1 ARVIO PARIKKALAN KESKUSTA-ALUEEN HULEVESIEN KUORMITUKSESTA JA EHDOTUS NIIDEN KÄSITTELEMISEKSI Yhdessä Simpelejärven puolesta -hanke Marja Jääskeläinen

2 TIIVISTELMÄ Marja Jääskeläinen, DI Arvio Parikkalan keskusta-alueen hulevesien kuormituksesta ja ehdotus niiden käsittelemiseksi Tulevaisuudessa ilmastonmuutos vaikuttaa monin eri tavoin hulevesienhallintaan. Useiden ennusteiden mukaan rankkasateet lisääntyvät huomattavassa määrin seuraavien sadan vuoden aikana. Ilmastonmuutos yhdistettynä maankäytön tehostumiseen lisää rankkasateiden aiheuttamia taajamatulvia. Hulevesien hallintaan liittyvät haasteet täten lisääntyvät tulevaisuudessa. Hulevesien haitallinen vaikutus vesistöihin näkyy paikallisesti. Hulevedet ovat usein pistekuormituslähde, koska ne johdetaan keskitetysti sadevesiverkostossa vesistöön. Hulevesiselvityksessä selvitettiin Parikkalan keskustaajaman hulevesien haitta-ainepitoisuuksia ja hallintamahdollisuuksia ilmastonmuutosolosuhteissa, sadannan lisääntyessä. Koska keskusta-alueen hulevedet johdetaan usean purkuputken kautta suoraan Simpelejärveen, tarkastelun perustana on käytetty vesistönsuojelullista näkökulmaa. Lisäksi selvitys kuuluu osana Yhdessä Simpelejärven puolestahankkeeseen, jonka tarkoituksena on kunnostaa Simpelejärveä. Hulevesien hallintamenetelmäksi selvityksessä ehdotetaan hulevesikasettien asentamista Kirjolan koululle ja vähittäiskaupan takana olevalle ranta-alueelle. Kirjolan koulun ja paloaseman alueella on laajat läpäisemättömät alueet; kasettijärjestelmällä voidaan vähentää kiintoainetta ja ravinteita sekä imeyttää hulevesiä maaperään. Ranta-alueella hulevesiä puhdistettaisiin esikäsittelylaitteistolla (öljyn- ja kiintoaineen erotuskaivot) varustetulla kasettijärjestelmällä ja kosteikolla. Kasettijärjestelmän jälkeen osittain puhdistuneet hulevedet johdetaan kosteikkoon ja vasta sen jälkeen Simpelejärveen.

3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomessa Taajamarakentamisen vaikutuksia hulevesiin TYÖN TAUSTA JA TAVOITTEET LAINSÄÄDÄNNÖN JA MUIDEN MÄÄRÄYSTEN ASETTAMAT VELVOLLISUUDET Vesihuoltolaki Rakennusmääräyskokoelma HULEVESIEN HAITTA-AINEET HULEVESIEN MUODOSTUMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT Valuma-alueen merkitys Talviolosuhteiden merkitys Rakennetun ympäristön vaikutus pintavaluntaan HULEVESIEN HALLINTA RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ Hulevesien vähentäminen Hulevesien viivyttäminen Hulevesien johtaminen Hulevesien puhdistaminen HULEVESIEN TUTKIMUS JA KÄSITTELYEHDOTUS PARIKKALAN KESKUSTAAJAMASSA Yleistietoa Keskustaajaman hulevesiviemärin vesistökuormitus Hulevesien käsittelyehdotus keskustaajamassa JOHTOPÄÄTÖKSET...30 LÄHTEET...32

4 2 1 JOHDANTO 1.1 Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomessa Suomen ympäristökeskuksen toteuttamassa Rankkasateet ja taajamatulvat, RA- TU- hankkeessa saatujen tutkimustulosten mukaan touko- ja syyskuun välisenä aikana sademäärät kasvaisivat ilmastonmuutoksen myötä keski-määrin prosenttia, ja sateet lisääntyisivät maan pohjoisosissa vieläkin enemmän. Kesäkuukausina vuorokauden aikaiset sateet kasvaisivat noin prosenttia ja kuuden tunnin sateet noin prosenttia. Sateet lisääntyisivät talvella enemmän, mutta rankkasateiden osuus olisi kuitenkin kesällä suurempi. Käytännössä sateiden lisääntyminen tarkoittaisi, että nykyinen kerran 10 vuodessa toistuva rankkasade esiintyisikin kerran viidessä vuodessa. (Hyöty 2008) Ilmastonmuutoksen ennustetaan lisäävän myös talvitulvia, joiden muodostumista lumen sulaminen nopeuttaa. Lisäksi maan vetisyys kasvattaa osaltaan sadannan ja sulannan haitallisia vaikutuksia, imeytyminen maahan hidastuu. Talvisadannan on ennustettu lisääntyvän jopa 22 prosenttia vuoteen 2100 mennessä. (Ollila 2002, 20). Lumipeite ohenee Suomen eteläosissa enemmän kuin pohjoisessa. Roudan esiintyminen vähenee ja roudaton jakso pitenee. Jormolan (2003) mukaan talvisin esiintyneet vesisateet ovat aiheuttaneet ongelmia hulevesienkäsittelylle, koska maaperä on routaantunut; kosteikkojen ja lammikoiden toiminta on hidastunut tai loppunut kokonaan. Talviajan kuormitus on noin 60 prosenttia koko hulevesikuormituksesta.

5 3 1.2 Taajamarakentamisen vaikutuksia hulevesiin Taajamarakentaminen lisää valumavesien aiheuttamia ainehuuhtoumia. Joissakin tapauksissa voimakas taajamarakentaminen voi olla merkittävä vesistöjen kuormittaja. Mitä enemmän on päällystettyjä pintoja, sitä enemmän on myös ainehuuhtoumia, ravinteita ja (raskas)metalleja. Huuhtoumat ovat suuria sekä lumien sulantavaiheessa että sateiden aikana. Rakennetun ympäristön hulevesikuormituksen typpi- ja fosforikuormituksen osuus on pienempi kuin yhdyskuntajätevesien, massa- ja paperiteollisuuden, hajaasutuksen tai maa- ja metsätalouden aiheuttama kuormitus. Hulevedet aiheuttavat kuitenkin suuremman kuormituksen vesistöihin verrattuna kalankasvatukseen, turvetuotantoon tai turkistarhaukseen. Lisäksi laajat päällystetyt pinnat vähentävät pintakerros- ja pohjavesivaluntaa, jolloin pohjavesien muodostuminen heikkenee. 2 TYÖN TAUSTA JA TAVOITTEET Työn taustalla on Leader- rahoitteinen Yhdessä Simpelejärven puolesta -hanke, jossa on tavoitteena suojella ja parantaa sekä Simpelejärven että Kivijärven tilaa Parikkalassa ja Simpeleen taajamassa Rautjärvellä. Hankesuunnitelman mukaan Parikkalan keskustaajaman hulevesien kuormittavuutta selvitetään ja käsittelyä kehitetään. Tavoitteena oli arvioida hulevesikuormitusta Parikkalan taajaman alueella ja selvittää käsittelymahdollisuuksia ennen Simpelejärveen johtamista Parikkalan keskustaajaman alueella. Työn edetessä otettiin tarkasteluun myös hulevesikasettijärjestelmä. Tässä selvityksessä ehdotetaan yleispiirteistä ratkaisua Parikkalan keskusta-alueen merkittävimmälle hulevesien valuma-alueelle.

6 4 3 LAINSÄÄDÄNNÖN JA MUIDEN MÄÄRÄYSTEN ASETTAMAT VELVOLLISUUDET 3.1 Vesihuoltolaki Kunnilla on velvollisuus huolehtia alueensa vesihuollosta ja sen järjestämisestä, tämä velvollisuus koskee myös hulevesiviemäröintiä. Nykyisen vesihuoltolain (2001/199) 10 :n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö velvoitetaan liittymään viemäri- ja talousvesiverkostoon. Hulevesien ja perustusten kuivatusvesien osalta kiinteistönomistajan ei tarvitse liittyä verkostoon, vaikka alueella ei ole erillistä hulevesiverkostoa tai tontin hule- ja kuivatusvedet voidaan poistaa asianmukaisesti muulla tavoin. Vesihuoltolaki ei ota kantaa hulevesien johtamistapaan, vaan ainoastaan niiden poistamiseen. (Kaatra et al. 2009, 55) Yleisesti kaupunkien ja suurien taajamien hulevedet johdetaan maanalaisissa putkistoissa pääosin puhdistamattomina läheiseen ojaan, puroon tai vesistöön. Viime aikoina ympäristöviranomaiset ovat yhä enemmän kiinnittäneet huomiota hulevesien aiheuttamaan vesistökuormitukseen. Hulevesien paikallinen (syntypaikka) käsittelymahdollisuus on lisännyt yhä enemmän luonnonmukaisten käsittelymenetelmien suosiota. Meneillään olevassa hulevesiä koskevassa vesihuoltolain uudistuksessa halutaan korostaa kiinteistöomistajien velvollisuutta käsitellä tontilla syntyneet hulevedet luonnonmukaisilla menetelmillä kuten imeyttämällä tai viivyttämällä.

7 5 3.2 Rakennusmääräyskokoelma Suomen rakentamismääräyskokoelma D1:ssä määritetään kiinteistön sade- ja kuivatusvesien poisjohtaminen. Hulevedet imeytetään maaperään, mikäli se on mahdollista. Muussa tapauksessa niitä varten pitää olla erillinen sadevesilaitteisto, jossa on esierottimet esimerkiksi öljylle ja rasvalle. Puhtaat sadevedet voidaan johtaa myös avo-ojaan. (Finlex 2003 ja 2007) 4 HULEVESIEN HAITTA-AINEET Hulevesien mukana vesistöihin päätyy monenlaisia haitta-ainehuuhtoumia. Haittaaineet ovat peräisin liikenteestä (autot ja asfaltin kuluminen), rakennusten pintamateriaaleista, teollisuusalueilta ja huoltoasemilta, vuotavista viemäreistä, eläinten ulosteista ja kaukolaskeumasta. Kaupunkialueiden ainehuuhtoumat ovat yleensä noin 1 2-kertaiset verrattuna luonnon virtavesien ainepitoisuuksiin. Huleveden laatu on huonoimmillaan juuri sateen alkuvaiheessa, jolloin sadevesi huuhtoo läpäisemättömille pinnoille kertyneen lian (Kotola et al. 2005, 24) Hulevesien haitallinen vaikutus luokitellaan pistemäisen kuormituksen kaltaiseksi kuormitukseksi lähialueen vesistöön. Ravinnekuormituksen vaikutus typen osalta on hieman yli kymmenkertainen fosforiin verrattuna. Hulevesissä typenmäärä vuodessa on noin 1000 tonnia ja fosforin määrä jää 90 tonniin vuodessa. Tällä hetkellä hulevesien kuormittavuudesta ei ole olemassa niin järjestelmällistä tietoa käytettävissä kuin on jätevedenpuhdistamoista, mutta viimeisimmät tarkastelut osoittavat hulevesien fosfori- ja typpikuormitukset ovat merkittäviä varsinkin kaupunkien keskusta-alueilla sekä pientaloalueilla. (Nyroos et al. 2006, 26 27)

8 6 Taulukkoon 1 on koottuna osa hulevesien sisältämistä haitta-aineista. Taulukossa olevia ainehuuhtoumia esiintyy myös luonnossa, mutta niiden määrät ovat silloin huomattavasti pienempiä kuin kaupunkiympäristössä. Taulukko 1. Huleveden sisältämiä haitta-aineita ja niiden alkuperä. (Kotola 2003, 24 25) Valumavesien ainepitoisuudet ovat sitä korkeampia, mitä enemmän alueella on päällystettyjä pintoja. Eniten päällystetyillä pinnoilla on vaikutusta kiintoaine- ja kokonaisfosfori-pitoisuuksiin, ja vähiten kyseiset pinnat vaikuttavat kokonaistyppipäästöihin ja kemialliseen hapenkulutukseen. Keväällä lumensulamisvesissä on tutkimusten mukaan korkeammat haitta-ainepitoisuudet verrattuna kesäkauden sateiden aiheuttamiin virtavesiin. (Tornivaara-Ruikka 2006, 13; Kotola 2003a) Ravinteet Ravinnepitoisuudet ovat taajama-alueilla pääsääntöisesti hieman korkeampia kuin luonnonvesissä, mutta alhaisempia kuin peltojen valumavesissä. (Tornivaara- Ruikka 2006, 13)

9 7 Kiintoaine Kaupunkiympäristön hulevesien sisältämät kiintoainepitoisuudet ovat usein korkeampia kuin luonnontilaisten alueiden vastaavat pitoisuudet. Rakennetussa ympäristössä on voimakkaammat virtaamat, ja virtaamavaihtelut lisäävät virtavesien eroosiota. Tällöin kiinto-aine pitoisuudet muodostuvat korkeammiksi. Kaupunkialueilta kiintoainetta joutuu pintavesiin rakennustyömailta, viheralueilta, teiltä ja kaduilta. (Kotola et al. 2003, 29) Raskasmetallit Tärkeimmät haitalliset raskasmetallit hulevesissä ovat kadmium, kromi, elohopea, sinkki ja nikkeli. Niiden määrät hulevesissä määräytyvät asutus- ja liikennetiheyden mukaan, myös teollisuudella on merkitystä paikallisesti metallien esiintyvyyteen. Laskeuma vaikuttaa eniten elohopean määriin. Metallit esiintyvät hulevesissä eri muodoissa, muun muassa yhdisteinä, joilla on vaikutusta hulevesien toksisuuteen ja puhdistamiseen. Alla olevaan taulukkoon 2 on koottuna hulevesien metallipitoisuuksia maankäytön mukaan ja metallien vaikutusta ihmiseen ja ympäristöön. Taulukko 2. Raskasmetallien pitoisuuksia hulevesissä ja niiden merkitys ihmisille ja ympäristölle. (muokattu taulukoista 19 ja 21; Sänkiaho 2009, 66, 70) *taulukossa yksikkönä on mg/l

10 8 5 HULEVESIEN MUODOSTUMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT 5.1 Valuma-alueen merkitys Valuma-alueen koko ja maankäyttötapa vaikuttavat paljon muodostuvien hulevesien määrään ja laatuun. Yleensä valuma-alueeseen kuuluu sekä tiiviisti rakennettuja alueita että metsäisiä alueita. Päällystetyn pinnan määrään vaikuttaa eniten laajojen teollisuusalueiden ja parkkialueiden sijainti valuma-alueella. Useiden tutkimusten mukaan päällystetyn pinnan määrällä ja sijoittumisella on tärkeä merkitys alueiden hydrologialle ja vesistöjen ekologialle. Tie- ja katualueilta tulee runsaasti erilaisia kiintoaineita, joihin on sitoutuneena haitta-aineita ajoneuvoista ja tiepäällysteistä. (Jormola 2009, 67 70) 5.2 Talviolosuhteiden merkitys Talviolosuhteet lisäävät hulevesien hallinnan haasteita. Pitkähkön kylmän kauden vaikutus näkyy veden jäätymisenä lammikoissa ja putkistoissa. Lisäksi veden viskositeetti nousee, jolloin veden laskeutumisnopeus hidastuu. Maa routii, ja maanpinnan läpäisevyys alenee. Kosteikkojen puhdistumistehokkuus heikkenee, koska biologinen toiminta on vähäisempää talvella verrattuna kesään. Lisähaasteen hulevesien hallinnalle on tuonut edellä mainittujen asioiden lisäksi viime vuosien talviaikaan sattuneet vesisateet, jotka täytyy huomioida hulevesikäsittelymenetelmien suunnittelussa ja valinnassa. Imeytys- ja suodatusmenetelmiä voidaan muokata talviolosuhteisiin sopiviksi sijoittamalla ne routarajan alapuolelle ja varustamalla ne ylivuotorakenteilla. (Meriluoto 2007a, 28 29)

11 9 5.3 Rakennetun ympäristön vaikutus pintavaluntaan Taajama rakentaminen lisää eniten pintavaluntaa. Lindemanin (1999, 5) mukaan kaupungeissa/taajamissa oletetaan olevan keskimäärin 25 prosenttia päällystettyä pintaa, minkä seurauksena pintavalunta saattaa kasvaa jopa yli 50 prosenttia. Rakentamisen myötä päällystettyjen ja vettäläpäisemättömien pintojen osuus kasvaa, samalla kasvillisuuden määrä vähenee. Lisääntyneet päällystetyt pinnat yhdessä teknisten rakenteiden kanssa lisäävät ja nopeuttavat pintavesien virtausta. Sen sijaan pintakerros- ja pohjavesivalunta pienenevät taajamarakentamisen lisääntyessä, koska rakentaminen vähentää muun muassa veden imeytymistä. (Kotola et al. 2003, 16) 6 HULEVESIEN HALLINTA RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ Päällystetyiltä alueilta valuvien hulevesien käsittely ja hallinta on yksi tärkeimmistä painopistealueista vesistöjensuojelussa tulevaisuudessa. Hulevesiverkostojen vedet puretaan usein taajamapuroihin, jotka saatetaan perata ja oikaista hulevesien kulkureiteiksi. Tällaisten purojen tehtävänä on siirtää hulevesien tulvauhka ja haitta-aineet purojen alajuoksuille ja alapuolisiin vesistöihin. Taajamien kasvaessa myös hulevesivirtaamat kasvavat, joten muokatut purot saatetaan putkittaa, jolloin huleveden pidättyminen maaperään heikkenee. Kaavoituksessa on tärkeä varautua etukäteen ilmastonmuutoksen mukana tuleviin lieveilmiöihin kuten rankkasateisiin, tuulisuuden ja myrskyjen lisääntymiseen, pohjavesi-olosuhteiden muutoksiin ja eroosioon. Kaavoitukseen avulla voidaan jättää suunniteltaville alueille riittävästi kasvipeitteisiä alueita sade- ja lumensulamisvesien imeytymistä varten. (Salminen 2010, 29; Jormola 2009, 66; Ala-Outinen 2004, 4)

12 Hulevesien vähentäminen Hulevesien vähentämiseen tarkoitetuilla rakenteellisilla ratkaisuilla ehkäistään hulevesien muodostumista tai vähennetään niiden määrää. Taajamaympäristöissä säilytetyt ja perustetut puisto- ja viheralueet toimivat hyvin hulevesien imeytysalueina. Sadevesien imeytymiseen vaikuttaa maalaji, maaperän senhetkinen kosteustila, kasvipeitteisyys ja maaperän rakenne. Maalajilla on ratkaiseva merkitys veden imeytymiseen maakerrosten läpi; maalajit, joissa on vähintään 20 prosenttia savea, ovat sopimattomia imeytysrakenteisiin (May 2007). Alla olevassa taulukossa 7 on esitettynä sadeveden imeytymisnopeus eri maalajeilla. Karkeilla maalajeilla imeytymisnopeus on moninkertainen savipitoisiin maalajeihin verrattuna. Taulukko 3. Sadevesien imeytymisnopeus eri maalajeilla. (muokattu Mays 2001)

13 11 Imeytyspainanteet ja kaivannot Imeytyksen toimintaperiaatteena on pidättää hulevettä hetkellisesti ja vähentää määrää imeyttämällä se ympäröivään maaperään. Imeyttämisellä voidaan tehokkaasti vähentää rakentamisen hydrologisia vaikutuksia rajoittamalla hulevesivirtaamia ja imeyttää pintavaluntaa pohjavedeksi vettä läpäisevillä maalajeilla. Imeytysmenetelmät voivat olla joko keskitettyjä menetelmiä, esimerkiksi tienvarsien imeytysalueet tai hajautettuja menetelmiä, esimerkiksi kiinteistökohtaiset imeytyspainanteet. Kaupunkialueilla, joissa on runsaasti kiintoainetta, imeytysrakenteisiin on suositeltavaa liittää valuntavesien esikäsittelymahdollisuus. Tällöin imeytysjärjestelmä ei tukkiudu helposti. Esikäsittely voidaan toteuttaa esimerkiksi tasausaltaalla tai puskurivyöhykkeellä. (Hyöty 2007) Imeytysalue voidaan rakentaa myös kiinteistökohtaiseksi hulevesienkäsittelyjärjestelmäksi, kuten seuraavalla sivulla olevassa kuvassa 1 on tehty. Katolta valuvat sadevedet johdetaan hiekkasuodattimen kautta varsinaiselle varastoaltaalle, joka on täytetty karkealla kivennäismaalajilla esimerkiksi hiekalla tai soralla. Hulevesi varastoituu täytemateriaalin huokosiin, ja imeytyy siitä hitaasti ympäröivään maaperään. Tällainen menetelmä sopii hyvin vettä läpäisevälle tontille. Imeytyspainanteen mitoituksessa täytyy ottaa huomioon imeytyskaivannon täytemateriaalin veden pidätyskyky. Yleisesti voidaan todeta, että imeytyspainanteen pinta-ala on noin 10 prosenttia läpäisemättömien alueiden pinta-alasta (Hyöty 2007, 17.)

14 12 Kuva 1. Kiinteistökohtainen hulevesien käsittelymenetelmä. (Guo 2007) Rakennetun alueen hulevesien luonnonmukaiset käsittelymenetelmät tukevat alueen pohjavesien muodostumista. Soraharjuille rakennetuilla asuinalueilla vesitasapainon takia olisi parempi imeyttää puhtaat hule- ja sadevedet, jotta pohjaveden pinta ei laske liian alas. Pohjaveden pinnan laskeminen vaikuttaa maaperän vesitalouteen ja kasvillisuuden elinehtoihin. (Kotola et al. 2003, 64) Mikäli harjualueilta hulevedet kuitenkin johdetaan putkijärjestelmässä muualle, tällöin hulevesiviemäriverkostoon kerääntyy laajemmalta alueelta pintavesiä. Haitta-aineiden määrä yleensä kasvaa ja hulevesien laatu huononee. Tästä seuraa, että hulevesien imeyttäminen suoraan maakerrosten läpi pohjavedeksi ei ole enää suotavaa ennen hulevesien laaduntutkimusta. Hulevesikasetit- ja tunnelit Viime vuosina markkinoille on tullut erilaisia teknisiä ratkaisuja, kuten hulevesikasetteja, joita voidaan sijoittaa maan alle. Nämä menetelmät sopivat hulevesivirtaamien viivyttämiseen hetkellisten runsaiden sateiden aikana. Hulevesikasettijärjestelmät sopivat hyvin tiheään rakennettuun asuin- ja kaupunkiympäristöön ja pysäköintipaikoille, joihin muiden luonnonmukaisten käsittelymenetelmien rakentaminen ei sovellu, muun muassa suuremman tilantarpeen takia.

15 13 Hulevesikasetteja voidaan käyttää hulevesien tasausaltaina eli virtaamien tasaamiseen. Hulevesikasettien ja tunneleiden etuna on muun muassa suurempi varastotilavuus verrattuna perinteiseen sepeli-imeytykseen. Kasettien sisäseinämiin muodostuu biofilmi, joka osaltaan hajottaa kiintoainetta ja ravinteita. Loput kiintoaineet ja muut haitalliset aineet tarttuvat kasettien sisäosiin, josta ne poistetaan huoltotoimenpiteiden yhteydessä. (Setälä 2010) Sadevedet varastoituvat hulevesikasettien rakenteisiin, joista ne imeytyvät hitaasti maaperään. Kasettijärjestelmät sopivat myös täydentämään luonnonmukaista käsittelyä. Yhdistetyllä esikäsittely- ja kasettijärjestelmällä voidaan poistaa hulevedestä erilaisia haitta-aineita, ravinteita ja haitallisia metalleja. Esikäsittelyssä fosfori yleensä saostetaan ferrosulfaatilla ja typen poistoon käytetään ilmastusta. Esikäsittelyjärjestelmiksi kasetteihin voidaan liittää myös hiekan-, lietteen tai öljynerottimet. (Setälä 2010) Kasettien asentamisessa täytyy huomioida talviolosuhteet; ne asennetaan riittävän syvälle, routarajan alapuolelle. Toiminta edellyttää, että putkijärjestelmät eivät jäädy talvella. Seuraavan sivun kuvassa 2 on hulevesikasettien asentamista Norjassa ja pienemmässä kuvassa kasettien rakennekuva.

16 14 Kuva 2. Hulevesikasettien asentaminen. (Wavin Labko 2007) 6.2 Hulevesien viivyttäminen Huleveden viivyttämisellä tarkoitetaan menetelmiä, joiden avulla pintavesivirtaamia hidastetaan ja pidätetään. Näiden menetelmien tarkoituksena on varastoida hulevesi joksikin aikaa ja vapauttaa se vähitellen. Viivyttäminen soveltuu hyvin hulevesivirtaamien pienentämiseen ennen alapuolisia purkureittejä. Tällä tavoin vähennetään tulvariskejä ja eroosiota. Viivytysmenetelmillä voidaan myös parantaa hulevesien laatua, koska kiintoaineet ja muut haitta-aineet laskeutuvat altaiden pohjille. Tällaisissa menetelmissä käytetään usein kasvillisuutta sitomaan ravinteita. Viivytysmenetelmiä ovat muun muassa kosteikot, rakennetut laskeutusaltaat ja lammikot. Viivytysmenetelmien mitoittamisessa täytyy ottaa huomioon tulevan vesimäärän tarvittava viivytystila. (Hyöty 2007, 31, 36)

17 15 Kosteikot Kosteikkoalueille on tunnusomaista runsas kasvillisuus ja pienet avovesialueet. Kosteikon toiminnan kannalta on ehdottoman tärkeää, ettei kosteikkoon muodostu veden virtausta nopeuttavia kanavia, muutoin veden viivytysaika lyhenee. Kosteikot ovat muodoltaan yleensä pitkäomaisia veden virtaussuuntaan nähden. Toinen hyväksi havaittu muoto on leveä kosteikko, johon on muotoiltu niemiä, poukamia ja saarekkeita. Kosteikot ovat suurimman osan ajasta veden peitossa, ja kuivinakin aikoina pysyvät kosteina. Syvyydeltään ne ovat matalia; syvimmät kohdat on tarpeellista sijoitta purkupaikan alkupäähän, koska kiintoaineella on tällöin tilaa laskeutua. (Hyöty 2007, 33; Ahponen 2003, 61 66) Kosteikoilla voidaan tehokkaasti pienentää virtaamahuippuja, tehostaa kiintoaineen laskeutumista ja valumaveden biologista puhdistumista. Mitä laaja-alaisempi kosteikkoalue on, sitä pitempi on virtaavan veden viipymä, ja sitä parempi on virtaavan veden kiinto-aineen laskeutuminen. Kiintoaineen mukana vedestä poistuu myös muita haitta-aineita kuten raskasmetalleja ja ravinteita, joista osan runsas kasvillisuus hyödyntää. Kosteikoista muodostuu rikkaita ja monimuotoisia ekosysteemejä, jotka ovat tehokkaita perustuottajia, hiilen sitojia ja tulvavesien viivyttäjiä. Asuinalueiden läheisyydessä olevia kosteikkoalueita voidaan hyvin hyödyntää virkistyspaikkoina, ja kosteikot tarjoavat monille kasvi- ja eläinlajeille suotuisan elinympäristön lisäten tällä tavoin luonnon monimuotoisuutta. (Ahponen 2003, 61 67; Salminen 2010, 30) Parhaiten kosteikot voidaan sijoittaa luonnon omiin painanteisiin, koska tällöin rakentamiskustannukset pysyvät kohtuullisina. (Ahponen 2003, 61 67) Kosteikon toiminta perustuu mutkittelevan uoman virtausta hidastavaan vaikutukseen. Ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin kosteikkojen merkitystä hulevesien mikrobiologisen laadun parantajina. Kosteikkokäsittelyllä saatiin poistettua jopa prosenttia hulevesissä esiintyvistä indikaattoriorganismeista, mikrobeista.

18 16 Vastaaviin lukuihin päästään myös lammikkokäsittelyissä. Tärkein syy, miksi kosteikot tai lammikot ovat hyviä mikrobien poistajia, selittyy kiintoaineen tehokkaalla laskeutumisella. Toiminnan tehokkuuteen vaikuttaa enemmän kosteikon rakenne kuin huleveden viipymäaika. (Tampereen kaupunki) Alla oleva kuva 3 on Mikkelin, Tupalan kaupunginosaan, rakennetulta kosteikkoalueelta. Myös seuraavan sivun kuva 4 on samasta paikasta. Tulva-alueen vanhoja avo-ojia on hyödynnetty viivytysalueen rakentamisessa. Kuva 3. Kosteikkoalue Mikkelissä. (Turkki 2010) Hidastusuomien luiskat muotoiltiin loiviksi ja katettiin kivillä eroosion estämiseksi. Tällainen kivetty uoma (kuva 4 seuraavalla sivulla) toimii hyvin virtaamien hidastuksessa, jolloin huleveden sisältämät haitta-aineet laskeutuvat uoman pohjalle. Kyseinen viivytysalue on rakennettu

19 17 Kuva 4. Kosteikkoalueelle johtava oja. (Turkki 2010) 6.3 Hulevesien johtaminen Hulevesien johtamismenetelmillä tarkoitetaan erilaisia rakenteita, joiden avulla hulevedet kootaan ja johdetaan hallitusti käsiteltäväksi toiseen paikkaan esimerkiksi hulevesien viivytysalueille. Hulevesien johtaminen voidaan toteuttaa joko pinta- tai putkijärjestelmän avulla. Hulevesien johtaminen maan pinnalla avo-ojissa soveltuu parhaiten alueille, jotka on kaavoitettu väljästi. Pienillä valuma-alueilla kuten yksittäisten kiinteistöjen ja tonttien kohdalla pintajohtamista voidaan käyttää myös tiiviisti rakennetuilla taajama-alueilla. Laajoilla valuma-alueilla pintajärjestelmät edellyttävät tilavarausta kaavoituksen yhteydessä. (Hyöty 2007, 20)

20 18 Avo-ojat ja viherpainanteet Pintajohtamisen menetelmiä ovat avo-ojat, painanteet, purot ja kanavat. Hulevesien johtamiseen voidaan käyttää viherpainanteita, jotka ovat matalia ja loivaluiskaisia yleensä kasvillisuuden peittämiä ojia tai ne voivat on rakennettu betonikivistä. Viherpainanteita käytetään hulevesien johtamisen lisäksi niiden viivyttämiseen ja imeyttämiseen. Viherpainanteeseen voidaan rakentaa mitta- ja pohjapatoja, joilla hidastetaan veden virtaamaa. Tällöin osa vedestä imeytyy maahan. Viherpainanteet sijoitetaan yleensä katualueen reunaan. (Hyöty 2007, 21; Määttä 2007, 15) Alla olevissa kuvissa 5 vasemman puoleisessa on päällystetyillä alueilla paljon käytetty viheralue, joka toimii sekä hulevesien johtamisreittinä että imeytysalueena. Ajoradan reunassa olevat ritiläkaivo varmistaa katualueen kuivatuksen keväisin lumen sulamisen aikana. Oikeanpuoleisessa kuvassa 6 on avo-ojamenetelmä, joka on hyvin tavallinen hulevesien johtamismenetelmä vanhemmilla asuinalueilla. Kuvat 5 ja 6. Hulevesien johtamiseen käytettäviä menetelmiä, viherpainanne (oik.) ja avo-oja (vas.) (Hyyrynen et al. 2007; Jääskeläinen 2009)

21 19 Purot Purot ovat yleensä luonnonpuroista muotoiltuja purouomia tai hulevesien käsittelyä varten rakennettuja puroja. Purot tehdään usein mutkitteleviksi, ja niihin voi liittyä leveämpiä lammikkoalueita, kosteikkoja ja runsasta kasvillisuutta. Purot soveltuvat hyvin hulevesien pääpurkureiteiksi ja virkistyskäyttöön. (Hyöty 2007, 21 27) Alla olevassa kuvassa 7 on Lappeenrannan Hyrynmäessä oleva hulevesien johtamiseen tarkoitettu puro. Kyseinen alue sopii myös suurten vesimassojen viivyttämiseen. Pintavedet johdetaan edellä mainitulta alueelta betonirummun kautta suurehkoon avo-ojaan tien toiselle puolelle. Kuva 7. Rakennettu puro. (Jääskeläinen 2010)

22 Hulevesien puhdistaminen Kemiallinen puhdistaminen Hulevesien kemiallisessa puhdistamisessa poistetaan ravinteita ja kiintoaineita saostamalla. Kemiallinen saostaminen on yleistä jäte-, talousvesien sekä turvetuotanto- ja peltoalueiden valumavesien puhdistamisessa, mutta hulevesien kemiallisesta puhdistamisesta on vähän näyttöä Suomessa. Menetelmän etuja ovat muun muassa nopea käyttöönotto ja sen avulla voidaan käsitellä melko suuria fosfori- ja kiintoainekuormia. Puhdistaminen tehdään saostamalla, menetelmä sopii parhaiten silloin, kun rankkasateiden kiintoainemäärä on suuri. Alueella on tehty maanrakennustöitä ja vastaanottava vesistö on herkkä. (Juntunen 2007) Luonnonmukainen puhdistaminen Hulevesiä voidaan puhdistaa myös biologiseen käsittelyyn perustuvilla menetelmillä. Tällaista puhdistusmenetelmää kutsutaan bioretentioksi. Sen avulla voidaan vähentää muun muassa metallien pitoisuuksia hulevesissä. Bioretentiossa hyödynnetään maaperäkerrosten, erilaisten katteiden ja kasvien suodatuskykyä. Eri tutkimuksissa saatuja tuloksia voidaan pitää hyvinä, sillä esimerkiksi sinkkipitoisuus aleni jopa 90 prosenttia, vastaava luku lyijyllä oli 83 prosenttia ja kuparilla 75 prosenttia. Bioretentio perustuu muun muassa adsorptioon. Bioretentioalueita voidaan käyttää ravinteiden, typen ja fosforin vähentämiseen. Tällä menetelmällä saadaan ravinteista poistettua noin puolet. (Sänkiaho 2009, 119; Center for watershed protection 2008, 2)

23 21 Alla olevassa kuvassa 8 on esitettyluonnolliseen puhdistamiseen perustuva alue. Hulevedet, jotka kerääntyvät kasvillisuuden täyttämään painanteeseen, imeytyvät maakerrosten läpi puhdistuen samalla. Lopuksi hulevedet kerätään putkeen, jonka kautta ne johdetaan muualle imeytymään tai ne voidaan imeyttää myös samassa paikassa. Kuva 8. Kasvillisuuden muodostama bioretentioalue (Low Development (LID) 2010) 7 HULEVESIEN TUTKIMUS JA KÄSITTELYEHDOTUS PARIKKA- LAN KESKUSTAAJAMASSA 7.1 Yleistietoa Maankäyttö ja omistusolosuhteet Parikkalan keskustaajama rajoittuu lännessä Simpelejärveen ja idässä VT 6. Suurin osa keskustan alueesta on kunnan omistuksessa. Valuma-alueen koko on noin 6,4 ha. Keskustan alue on pääosin päällystettyä aluetta. Jonkin verran on myös hiekka- ja sorapintaisia teitä ja katuja.

24 22 Pinta- ja pohjavedet Parikkalan keskustaajama-alue ei sijaitse varsinaisella pohjavesialueella, mutta keskusta-alueen läheisyydessä on pohjavesialueita. Maaperä ja topografia Topografialtaan Parikkala on vaihtelevaa aluetta. Osa keskustan alueesta on alavaa, mutta ko. alueella on myös hiekkaharjua kangasmetsineen. Paikka, johon on suunnitteilla hulevesien käsittelyä, on savipitoista aluetta. Hulevesien käsittely tällä hetkellä Parikkalassa hulevesiverkoston rakentaminen ei kuulu kunnan vesihuoltolaitoksen toimintaan, vaan verkoston rakentaa tiepiiri ja muut toimijat. Kunnan tehtäväksi jää verkoston ylläpito ja korjaustoimenpiteet. Kunnan rakennusjärjestyksessä on maininta hulevesien käsittelystä. Rakennuspaikka on salaojitettava ja sade- ja lumen sulamisvedet tulee poistaa tontilta, mutta niitä ei saa johtaa viemäriin. (Asikainen 2010) Parikkalan keskustaajamassa toteutettiin viemäriverkostojen savukokeita keväällä Savukoetta voidaan käyttää tonttien muun muassa sade- ja jätevesiviemäriverkoston tutkimiseen. Menetelmällä saadaan selville muun muassa kiinteistöjen kuivatusvesien johtaminen jätevesiviemäriin ja viemärien vuotokohdat. Parikkalassa tehdyssä savukokeessa viettoviemärialueilla havaittiin neljä kohdetta, joissa ilmeni korjattavaa. Kunnan työnjohtaja-teknikko Pekka Saukkosen mukaan kiinteistöliittymiä suurempi ongelma hulevesien johtamisessa ovat osittain vuotavat sadevesi- ja viemäriputkilinjastot.

25 23 Suurimmat ongelmat hulevesien johtamisessa ilmenivät keväällä 2010 runsas lumisen talven jälkeen, kun osa taajamavesistä lumen sulamisvedet mukaan lukien, olivat ohjautuneet jätevedenpuhdistamolle. (Saukkonen 2010) 7.2 Keskustaajaman hulevesiviemärin vesistökuormitus Parikkalassa valittiin yksi hulevesiviemärin valunta-alue lähemmän tarkastelun piiriin., ja se kerää hulevesiä Kirjolan koululta saakka. Valuma-alueella sijaitsee riskikohteita kuten ratapiha ja lämpölaitos. Seuraavan sivun kuvassa 9 on toinen näistä riskikohteista, ratapiha; Parikkalan aseman kautta kulkee itäisen radan tavarakuljetukset. Hulevesien haitta-ainepitoisuuksiin vaikuttavat mm. kunnan lämpölaitoksen laskeumat. Lämpölaitoksessa käytetään energianlähteenä puuhaketta; varaenergianlähteenä ovat 40 t:n öljyvarastot. Kuva 9. Parikkalan ratapiha. (Jääskeläinen 2010)

26 24 Alla olevassa kuvassa 10 on hulevesipurkuputken kohdalla olevaa Simpelejärven rantaa. Hulevesiputki oli keväällä 2010 aivan veden pinnan tasolla; putken pää on yllä olevassa kuvassa oikeassa alakulmassa. Kuva 10. Hulevesien laskuoja ennen Simpelejärveä. (Jääskeläinen 2010) Seuraavalla sivulla olevassa kuvassa 11 on näkymä hulevesiputken vasemmalta puolelta. Ranta-alue on runsaan vesikasvillisuuden valtaama. Pääosa kasvillisuudesta on järviruokokasvustoa. Järviruoko ei yksinään kerro järven rehevöitymisen tilasta, mutta kasvuston runsastuminen kuvastaa järven sen hetkistä tilaa; runsaat ravinnepitoisuudet lisäävät kasvuston määrää.

27 25 Kuva 11. Rantakasvillisuutta hulevesiojan läheisyydessä keväällä (Jääskeläinen 2010) Hulevesien aiheuttama kuormitusta käsitellään yleensä pistekuormituksena, tosin Parikkalan keskusta-alueelta tulee Simpelejärveen useita hulevesiputkia. Alla olevassa kuvassa 12 on vesinäyte suoraan hulevesiputken päästä. Näyte on otettu vuoden 2010 toukokuussa. Harmahtavan värin perusteella näytteessä näyttäisi olevan runsaasti kiintoainetta. Kuva 12. Näyte hulevesiojan päästä (kuva 10) toukokuussa. (Jääskeläinen 2010)

28 26 Alla olevaan taulukkoon 4 on koottuna tänä keväänä Parikkalasta ja vertailun vuoksi myös Imatralta otetun hulevesinäytteiden tuloksia. Imatran näytteet on otettu maaliskuun puolivälissä tänä vuonna. Näytteet otettiin yhden kerran, joten saadut tulokset ovat vain suuntaa-antavia. Hulevesikuormituksen määrän tarkempi arviointi vaatisi useita näytteitä sekä virtaamamittauksia tai sadantaan perustuvia laskelmia. Taulukko 4. Imatran ja Parikkalan hulevesi- ja luminäytetuloksia. (Kaittola 2010) Parikkala Imatra Kohde kok.liuk.n [µg/l] kok.liuk.p [µg/l] Cr [µg/l] Zn [µg/l] Pb [µg/l] Hulevesinäyte tori < 5 43 < 5 Hulevesinäyte tori < 5 49 < 5 Keskusliikenneasema luminäyte < 5 < 29 < 5 Imatrankoski hulevesinäyte < 20 < 5 Ravinteiden kokonaispitoisuuksia ei selvitetty, koska näytteet esikäsiteltiin suodattamalla ennen varsinaista haitta-aineiden määritystä. Imatran korkeammat kromipitoisuudet selittyvät mm. energiantuotannon ja erilaisten teollisuusprosessien aiheuttamilla päästöillä. Imatralla sijaitsee Ovako Bar terästehdas, jonka teräskuonaa on käytetty esimerkiksi tierakenteissa. Parikkalan näytteessä sinkkipitoisuudet olivat korkeammat kuin Imatran vastaavassa näytteessä. Sinkki- ja lyijypäästöt ovat pääosin lähtöisin energiatuotannosta (Suomen ympäristökeskus, v. 2008). Parikkalan taajaman energiantuotantolaitos polttaa 90 prosenttisesti puuhaketta, mikä selittää korkeita sinkkipitoisuuksia. Puunpolton hiukkasissa on merkittävä määrä sinkkiä (Olli Sippula ym. 2007, Ilmansuojelu 4/2007 -lehti).

29 Hulevesien käsittelyehdotus keskustaajamassa Hulevesien hallintaa Parikkalan keskustaajamassa tarkastellaan ennen muuta vesiensuojelun näkökulmasta, koska alueen hulevedet johdetaan tällä hetkellä pääasiassa käsittelemättöminä suoraan Simpelejärveen. Sopivan hulevesikäsittelyjärjestelmän valinnassa täytyy huomioida rannan vähäinen korkeusero suhteessa järveen. Parikkalan keskustaajaman hulevesien hallintamenetelmän yhdeksi sijoituspaikaksi on kaavailtu vähittäiskaupan ja ravintolan takana sijaitsevaa ranta-aluetta. Kyseisen alueen halki kulkee tällä hetkellä kevyen liikenteen väylä, joten tulevaisuudessa mahdollisesti rakennettavalla hulevesienkäsittelymenetelmän valinnassa on syytä huomioida myös maisemallinen näkökulma, alueen viihtyisyys. Alla olevassa kuvassa 13 on edellä mainittu ranta-alue. Kuva 13. Hulevesikasettien sijoituspaikka. (Jääskeläinen 2010)

30 28 Yhdistetty hulevesien hallintamenetelmä Hulevesien käsittely kyseisellä Simpelejärven ranta-alueella voitaisiin toteuttaa edellä mainittujen menetelmien, hulevesikasettien ja kosteikon, yhdistettynä versiona. Tällöin hulevesikasettijärjestelmä esikäsittelylaitteistoineen (kiintoaineen- ja öljynerotuskaivot) asennetaan kauemmaksi rantaviivasta. Etäisyys vesirajaan voi olla esimerkiksi metriä. Kasettikäsittely viivyttää hulevesien pääsyä Simpelejärveen. Lisäksi kasettijärjestelmän kautta osa hulevesistä todennäköisesti myös imeytyy maaperään. Hulevesikaseteista osittain puhdistunut hulevesi johdettaisiin hajautetusti usean putken läpi ranta-alueen kasvillisuusvyöhykkeeseen, jolloin saataisiin aikaan kosteikko. Kosteikossa hulevesien puhdistuminen jatkuu. Kosteikon syntymistä voidaan hieman helpottaa kaivamalla matalahko ja laaja-alainen kuoppa, johon vesi vähitellen kerääntyy.

31 29 Kosteikko alueelle voidaan siirtää luonnosta kasveja kuten rantakukkaa, keltaista kurjenmiekkaa ja erilaisia kortteita (kuvat 13 ja 14 alla). Kosteikkoon sopivia kasveja on myynnissä myös taimimyymälöissä. Kosteikon kasveja Kuvat 13 ja 14. Keltainen kurjenmiekka (oik.) ja rantakukka (vas.) (Vastavalo.fi; Yrttitarha) Riskialueilta (VR:n ratapiha) mahdollisesti tulevilta haitta-aineiden varalta hulevesikasettijärjestelmä on tarkoituksenmukaista varustaa sulkuventtiilikaivolla, koska tällöin voidaan ehkäistä vaarallisten haitta-aineiden pääsy kosteikkoon ja sitä kautta Simpelejärveen. Ranta-alueen lisäksi kyseisiä hulevesiä on tarkoituksenmukaista käsitellä myös jo syntypaikalla, Kirjolan koulun ja paloaseman kiinteistöillä (laajoja läpäisemättömiä pintoja). Koulukeskus sijaitsee soraharjulla, joten hulevesien imeyttäminen onnistuu hyvin. Imeyttäminen voidaan toteuttaa esimerkiksi hulevesikasettien avulla.

32 30 Rakennusten katoilta tulevat sadevedet voidaan johtaa sellaisenaan suoraan kasettijärjestelmään. Pysäköintialueiden hulevedet on syytä puhdistaa kiintoaineista ja ravinteista ennen kuin ne johdetaan imeytykseen. Esikäsittelynä voi olla esimerkiksi kiintoaineen- ja öljynerottimet. Maaperätutkimus Ennen varsinaista yksityiskohtaisempaa suunnittelua täytyy kohdealueelle tehdä maaperätutkimus, jolla selvitetään tarkemmin maaperän koostumus. Parikkalassa hulevesiverkoston latva-alueilla maaperä on suurelta osin hiekka- ja soramaita, jotka soveltuvat hyvin hulevesien imeytykseen. Lähempänä Simpelejärveä maaperä muuttuu enemmän savikkomaiksi, jolloin hulevesien imeyttäminen huomattavasti vaikeutuu 8 JOHTOPÄÄTÖKSET Ilmastonmuutos ennusteiden mukaan sateiden määrä kasvaa tulevaisuudessa jopa %:a. Kasvaneet sademäärät ajoittuvat suurelta osin talviaikaan, jolloin talviajan kuormitus ennustetaan kasvavan jopa 60 % nykyisestä tasosta. Edellä mainitun suuntaiset ennusteet on syytä ottaa huomioon mietittäessä Parikkalan keskusta-alueen hulevesien hallintaa. Tulevaisuudessa hulevesiverkostojen korjauksen yhteydessä voidaan miettiä myös muita menetelmiä kuin rakentaa uusia putkiverkostoja. Hulevesien hallinnan arvioimisessa olisi painotettava sellaisia menetelmiä, joilla voidaan hulevedet käsitellä syntypaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Uusia hulevesien hallinta- ja käsittelymenetelmiä ovat mm. imeytys- ja viivytysalueet, kosteikot ja hulevesikasetit lisävarusteineen.

33 31 Näillä menetelmillä pystytään paremmin tulevaisuudessa varautumaan ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviin sademääriin ja kevään lumen sulamisesta aiheutuviin tulviin. Myös Parikkalassa voisi hulevesiä käsitellä maalla sen sijaan, että niitä lasketaan putkia pitkin suoraan Simpelejärveä. Tässä työssä on esitetty vaihtoehtoinen käsittelysuunnitelma yhdelle hulevesien valuma-alueelle osana Simpelejärven vesiensuojeluhanketta.

34 32 LÄHTEET Säädökset ja virallislähteet Finlex Suomenrakentamismääräyskokoelma B3. [verkkodokumentti]. Ei päivitys-tietoja. [viitattu ] Saatavissa: D1_2007.pdf Finlex Suomen rakentamismääräyskokoelma D1. [verkkodokumentti]. Ei päivitys-tietoja. [viitattu ]. Saatavissa: B3s.pdf Kirjallisuuslähteet ja ammattilehdet Jormola J Laatu, määrä ja muita tekijöitä hulevesien hallinnassa. Ympäristö ja terveys. Vol. 3/2009. [viitattu ]. Juntunen P Hulevesien kemiallinen saostus. Vesitalous Vol. 5/2007. [viitattu ]. Julkaisemattomat lähteet Asikainen Antti Parikkalan rakennusjärjestys. Henkilökohtainen tiedonanto. Sähköpostiviesti 08/2010. [viitattu ] Kaittola H Lumi- ja hulevesinäytetutkimusten vertailua. Henkilökohtainen tiedon-anto. Sähköpostiviesti [viitattu ]

35 33 Setälä K Henkilökohtainen tiedonanto. [viitattu ] Sähköiset julkaisut Ala-Outinen T., Harmaajärvi I., Kivikoski H., Kouhia I., Makkonen L., Saarelainen S. Tuhola M. & Törnqvist J Ilmastonmuutoksen vaikutukset rakennettuun ympäristöön. VTT Tiedotteita 2227 Research Notes. [verkkodokumentti]. [viitattu ]. ISBN (nid.) Saatavissa: Hyöty P Hulevesien luonnonmukaisen hallinnan menetelmät, Suunnitteluohje. Skoy Suunnittelukeskus. Pohjois-Savon ympäristökeskus. [verkkodokumentti]. Ei päivitystietoja. [viitattu ]. Saatavissa: pdf?openelement Jormola J Hulevesien käsittely pohjoisissa olosuhteissa [verkkodokumentti]. Ei päivitystietoja. [viitattu ]. Saatavissa: a.pdf Kaatra K., Kemppainen P., Nuuja K., Hanski M., Keinänen J., Kaloinen J., Rontu K., Seppälä P., Nygren K., Tiainen A., Maunula M., Taina T., Siekkinen J., Pullola T., Be-linskij A Vesihuoltolain tarkistamistyöryhmän väliraportti. [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ] Saatavissa: trm2009_13.pdf

36 34 Kotola J., Vakkilainen P., Behm K. 2003a. RYVE osahanke 4. Kirjallisuustutkimus. Tiivistelmä. [verkkodokumentti] Päivitetty [viitattu ] Saatavissa: Low Impact Development (LID) Urban desingn tools. [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ] Saatavissa: Meriluoto J. 2007a. Hulevesien hallinta esiselvitys organisointimalleista. Taustaraportti. Suunnittelukeskus Oy [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ] Saatavissa: //apps.kunnat.net/sc/google/ghumksqk.html Nyroos N., Partanen-Hertell M., Silvo K., Kleemola P. (toim.). Vesiensuojelun suunta-viivat vuoteen Taustaselvityksen lähtökohdat ja yhteenveto tuloksista: Suomen ympäristö 55/2006. [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ]. Saatavissa: Parikkalan kunta. Yleistietoa kunnasta [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ] Saatavissa: Sippula Olli Pienten kaukolämpölaitosten päästöissä suuria eroja. [verkkodokumentti] Ilmansuojelu- lehti. Vol. 4/2007. [viitattu ] Saatavissa: Sänkiaho L Metals in stormwater pollution. Teknillinen korkeakoulu. [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ] Saatavissa:

37 35 Tornivaara-Ruikka R Hulevesien käsittely maankäytön suunnittelussa. Uuden-maan ympäristökeskus. raportti 3/2006. [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ] Saatavissa: Yrttitarha. [verkkodokumentti] Ei päivitystietoja. [viitattu ] Saatavissa:

38 36 LIITE 1 Parikkalan hulevesiverkosto ja siihen suunnitellut hulevesien käsittelymenetelmien sijoituspaikat (Pohjakartta (C) Maanmittauslaitos lupanro 60/MML/10 Lupa perustuu MML:n ja kaupungin väliseen aineiston vaihtosopimukseen.) Karttaan on merkitty punaisella hulevesiverkosto ja vihreällä hulevesikasettien ja kosteikon sijoituspaikat

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Rakennetun, vettä läpäisemättömän pinnan lisääntyminen muuttaa sadevesien luontaista kiertoa ja äärevöittää hydrologisia olosuhteita. Se kasvattaa pintavalunnan

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA Jouko Kettunen 15.4.2010 http://www.hameenlinna.fi/pages/21158/hulevesistrategia.pdf LÄHTÖKOHDAT HULEVESISTRATEGIALLE Moreenin elinkeinoalueelle oli syntynyt suuri logistiikan

Lisätiedot

Hulevesien määrän ja laadun vaihtelu Lahden kaupungin keskusta- ja pientaloalueilla

Hulevesien määrän ja laadun vaihtelu Lahden kaupungin keskusta- ja pientaloalueilla Lahden tiedepäivä 11.11.2014 Hulevesien määrän ja laadun vaihtelu Lahden kaupungin keskusta- ja pientaloalueilla Marjo Valtanen, Nora Sillanpää, Heikki Setälä Helsingin yliopisto, Ympäristötieteiden laitos,

Lisätiedot

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Pöyry Finland Oy 2.4.2014, Pöyry Finland Oy 1 Perinteinen Kokonaisvaltainen Tavoitteet Menetelmät Tulvasuojelu Kuivatus Esteettisyys Maankäytön tehostaminen

Lisätiedot

Kosteikot leikkaavat ravinnekuormitusta ja elävöittävät maisemaa

Kosteikot leikkaavat ravinnekuormitusta ja elävöittävät maisemaa Liite 17.12.2007 64. vuosikerta Numero 3 Sivu 5 Kosteikot leikkaavat ravinnekuormitusta ja elävöittävät maisemaa Markku Puustinen, Suomen ympäristökeskus Kosteikot pidättävät tehokkaasti pelloilta valtaojiin

Lisätiedot

Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia. MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG

Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia. MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG Hulevesien määrä tulee kasvamaan Syitä on kaksi: kaupunkirakenteen

Lisätiedot

Hulevedet ja maankäytön suunnittelu

Hulevedet ja maankäytön suunnittelu Hulevedet ja maankäytön suunnittelu Riitta Tornivaara Ruikka Hulevesifoorumi/ SYKE, Helsinki 1 Verkkojulkaisuna http://www.ymparisto.fi/uus/julkaisut Painettuna Edita Publishing Oy, www.edita.fi/netmarket

Lisätiedot

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Ilmastonmuutos ja kulttuuriympäristö II Mistä tarvitsemme tietoa? 25.11.2009 HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Hannu Vikman, Hannu Vikman Consulting Termejä Hulevesi: Rakennetuilla

Lisätiedot

Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin. Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus

Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin. Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus eeva.k.nuotio@espoo.fi Sisältö Mitä hulevedet ovat? Miksi hulevesien hallintaa? - Pohjavedet -

Lisätiedot

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 1 (10) Liite 1 Hulevesien hallintamenetelmien tyyppi- ja esimerkkikuvia. Sisältö Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4 Viherkatot... 6 Huleveden viivyttäminen

Lisätiedot

Lahden kaupungin hulevesiohjelma

Lahden kaupungin hulevesiohjelma Lahden kaupungin hulevesiohjelma Ismo Malin Lahden seudun ympäristöpalvelut Viheralan Hulevesipäivä Sibelius-talo 06.11.2012 Lahden kaupungin visio: Lahti on houkutteleva ja elinvoimainen ympäristökaupunki

Lisätiedot

PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA

PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA Clean Watersin tarina alkaa Vapo Oy:n turvetuotannosta, jonka myötä on suunniteltu ja toteutettu suuri määrä vesienkäsittelyratkaisuja: noin 1000 laskeutusallasta

Lisätiedot

Hulevesien hallintamenetelmien toimivuus vihreänä infrastruktuurina

Hulevesien hallintamenetelmien toimivuus vihreänä infrastruktuurina Hulevesien hallintamenetelmien toimivuus vihreänä infrastruktuurina Maisema-arkkitehti Jukka Jormola Suomen ympäristökeskus, HULEGREEN-hanke Hulevedet haltuun Lounais-Suomessa -seminaari 17.9.2015 Turku

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 28.6.2012 Viite 82143065 ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS HOLLOLAN PORTTI, ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.6.2012, päivitetty

Lisätiedot

HULEVESIEN KESTÄVÄ HALLINTA

HULEVESIEN KESTÄVÄ HALLINTA HULEVESIEN KESTÄVÄ HALLINTA Vesihuolto 2015 2040 seminaari Tampere 22.10.2015 Teija Hakalahti Sirén Erityisasiantuntija, FT Vapo Oy Clean Waters teija.hakalahti siren@vapo.fi Vankka kokemus hajautetun

Lisätiedot

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus.

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus. Hulevesitarkastelu Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus talvi 2015 v.2 SISÄLLYS Hulevesien hallinta 2 Kaavoitettavan alueen sijainti 2 Valuma-alue 3 Hulevedet kaava-alueella 4 Hulevesimäärät 5-6 1 HULEVESIEN

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

Vesiensuojelukosteikot

Vesiensuojelukosteikot Vesiensuojelukosteikot 10.9. 2008 Helsingin Messukeskus Jari Koskiaho, SYKE Suunnittelu- ja mitoitusopas http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=245183&lan=fi Kosteikoissa tapahtuvat vedenpuhdistusprosessit

Lisätiedot

29.03.2006 RATU rankkasateet ja taajamatulvat TKK:n vesitalouden ja vesirakennuksen hankeosien tilanne ja välitulokset T. Karvonen ja T.

29.03.2006 RATU rankkasateet ja taajamatulvat TKK:n vesitalouden ja vesirakennuksen hankeosien tilanne ja välitulokset T. Karvonen ja T. 29.3.26 RATU rankkasateet ja taajamatulvat TKK:n vesitalouden ja vesirakennuksen hankeosien tilanne ja välitulokset T. Karvonen ja T. Tiihonen RATU/TKK:n osuus Laaditaan kahdentyyppisiä malleja: * taajamavesien

Lisätiedot

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Rose-Marie Backström Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.3.2016 JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Päivämäärä 2.3.2016 Laatija Nathan Gaasenbeek

Lisätiedot

Turun kaupungin hulevesiohjelman ja hulevesityöryhmän esittely Olli-Pekka Mäki 1

Turun kaupungin hulevesiohjelman ja hulevesityöryhmän esittely Olli-Pekka Mäki 1 Turun kaupungin hulevesiohjelman ja hulevesityöryhmän esittely 3.4.2014 Olli-Pekka Mäki 1 Hulevesiohjelman taustaa Hulevesiohjelman laatiminen perustuu Turun ja Helsingin Itämerihaasteen toimenpideohjelmaan

Lisätiedot

Heikki Setälä ja URCA-konsortio

Heikki Setälä ja URCA-konsortio Kaupunkien valuntavesien huomioiminen aluesuunnittelussa Kaupunkien valuntavesien Heikki Setälä huomioiminen Ja URCA-konsortio aluesuunnittelussa Heikki Setälä ja URCA-konsortio SA:n johtoryhmän kysymys:

Lisätiedot

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy 2.4.2014 Leena Sänkiaho, Pöyry Finland Oy 1 Suunnittelun lähtökohdat Valuma-aluelähtöinen selvitys Yleiskaavataso Asemakaavatasoisissa

Lisätiedot

äärä ja laatu Suomessa

äärä ja laatu Suomessa Hulevesien hallinta tulevaisuudessa 4.9.2007 Kuntaliitto Huleveden määm äärä ja laatu Suomessa Nora Sillanpää nora.sillanpaa@tkk.fi Vesitalouden ja vesirakennuksen laboratorio 1 Aiheita 1. Yleistä taajamahydrologian

Lisätiedot

Hulevedet uhka vai mahdollisuus?

Hulevedet uhka vai mahdollisuus? Hulevedet uhka vai mahdollisuus? Maarit Leppänen Vantaan kaupunki Kaupungistumine n + ilmastonmuutos Hulevesiä pääsee jätevesiviemäriin Hulevesien saasteet lisääntyvät synnyn estäminen Läpäisemätöntä pintaa

Lisätiedot

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys NCC Rakennus Oy 30.4.2013 Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys 2 (7) 30.4.2013 SISÄLTÖ ALKUSANAT... 3 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Selvityksen tavoitteet...

Lisätiedot

Hulevesien luonnonmukainen hallinta

Hulevesien luonnonmukainen hallinta Outi Salminen,TKK Vesitalous ja vesirakennus 1.10.2008 Hulevesien luonnonmukainen hallinta Käsitteestä pähkinänkuoressa Luonnonmukaisten suunnitteluperiaatteiden ja tekniikoiden avulla voidaan vähentää

Lisätiedot

Hulevesiasiat kunnassa Vesihuollon kehittämispäivä Seinäjoki VesitalousasiantuntijaJenny Skuthälla, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Hulevesiasiat kunnassa Vesihuollon kehittämispäivä Seinäjoki VesitalousasiantuntijaJenny Skuthälla, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Hulevesiasiat kunnassa Vesihuollon kehittämispäivä Seinäjoki 14.03.2016 VesitalousasiantuntijaJenny Skuthälla, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 14.3.2016 Yleistä lakimuutoksista Sekä Vesihuoltolaki (119/2001)

Lisätiedot

Voiko metsätaloudesta taloudesta tulevaa kuormitusta hallita kosteikoilla, kokemuksia kosteikoista maataloudesta tulevan kuormituksen hallinnassa

Voiko metsätaloudesta taloudesta tulevaa kuormitusta hallita kosteikoilla, kokemuksia kosteikoista maataloudesta tulevan kuormituksen hallinnassa Voiko metsätaloudesta taloudesta tulevaa kuormitusta hallita kosteikoilla, kokemuksia kosteikoista maataloudesta tulevan kuormituksen hallinnassa Jari Koskiaho, Suomen ympäristökeskus Taustaa Soita on

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 327 102 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 486 244 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

YIT RAKENNUS OY FOCUS GATE- TYÖPAIKKA-ALUE HULEVESIEN HALLINTA 13.05.2009

YIT RAKENNUS OY FOCUS GATE- TYÖPAIKKA-ALUE HULEVESIEN HALLINTA 13.05.2009 LIITE 7 12552 YIT RAKENNUS OY FOCUS GATE- TYÖPAIKKA-ALUE HULEVESIEN HALLINTA 13.05.2009 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09) 477 7510, Fax (09) 4777 5111 Suunnittelu-

Lisätiedot

Valuma-alueen merkitys vesien tilan parantamisessa. Vanajavesikeskus-hankkeen Vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä

Valuma-alueen merkitys vesien tilan parantamisessa. Vanajavesikeskus-hankkeen Vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä Valuma-alueen merkitys vesien tilan parantamisessa Vanajavesikeskus-hankkeen Vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä Mikä valuma-alue? Kuinka kauas pitää katsoa? Lähivaluma-alue Kaukovaluma-alue Latvavedet 2.

Lisätiedot

Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa

Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa Kuvitteellisessa Purola kaupungissa on hyvin monenlaista maankäyttöä. Kaupungista löytyy asuinalueita, teollisuusaluetta,

Lisätiedot

LIITE 2. Sisältö. Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia

LIITE 2. Sisältö. Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia Liite 2 1 (6) LIITE 2 Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia Sisältö Hulevesien hallintarakenteet yleisillä alueilla... 2 Eroosion hallinta... 3 Hulevesien hallinta työmaa-alueilla...

Lisätiedot

Hulevedet hallintaan Lahdessa

Hulevedet hallintaan Lahdessa Hulevedet hallintaan Lahdessa Hulevedet hallintaan Lahdessa KILPAILUN TAVOITTEET Löytää uusia hulevesien hallinnan ja käsittelyn ratkaisuja, jotka sopivat Lahden kaupungin ja rakennusyritysten käyttöön.

Lisätiedot

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola IGS-FIN allasseminaari 11.10.2016 Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola 1 Hulevedet Hulevesi on rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyviä sade-

Lisätiedot

OHJEET JÄTEVESIEN KÄSITTELYJÄRJESTELMÄN VALINTAAN, RAKENTAMISEEN JA HOITOON KOKKOLASSA VESILAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTON ULKO- PUOLISILLA ALUEILLA.

OHJEET JÄTEVESIEN KÄSITTELYJÄRJESTELMÄN VALINTAAN, RAKENTAMISEEN JA HOITOON KOKKOLASSA VESILAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTON ULKO- PUOLISILLA ALUEILLA. Liite 1/1 OHJEET JÄTEVESIEN KÄSITTELYJÄRJESTELMÄN VALINTAAN, RAKENTAMISEEN JA HOITOON KOKKOLASSA VESILAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTON ULKO- PUOLISILLA ALUEILLA. A. JÄTEVESIEN KÄSITTELYJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU,

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelu

Metsätalouden vesiensuojelu Metsätalouden vesiensuojelu Maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon retkeily Karstulassa, 28.8.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mistä metsätalouden vesistökuormitus

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

HULEVESIEN HALLINTA KUOPIOSSA

HULEVESIEN HALLINTA KUOPIOSSA HULEVESIEN HALLINTA KUOPIOSSA Suunnittelu/Petri Juntunen 1 Esityksen sisällys 1. Taustaa 2. Hulevesien hallinnan tavoitteet ja periaatteet Kuopiossa 3. Esimerkkejä a) Hulevesien hallinta Keilankannan alueella

Lisätiedot

Hulevesien k ä sittely, Hulevesik a setit ja -tunnelit. Uudet ympäristöystävälliset ja tehokkaat ratkaisut hulevesien käsittelyyn

Hulevesien k ä sittely, Hulevesik a setit ja -tunnelit. Uudet ympäristöystävälliset ja tehokkaat ratkaisut hulevesien käsittelyyn Hulevesien k ä sittely, Hulevesik a setit ja -tunnelit Uudet ympäristöystävälliset ja tehokkaat ratkaisut hulevesien käsittelyyn Hulevesien käsittely syntypaikalla vähentää ympäristön kuormitusta Ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

YLEISKAAVOJEN HULEVESIMÄÄRÄYKSET

YLEISKAAVOJEN HULEVESIMÄÄRÄYKSET YLEISKAAVOJEN HULEVESIMÄÄRÄYKSET hule-1 Alueelle rakennettava hulevesien viivytykseen ja puhdistamiseen varattava alue. Alueelle tulee johtaa Särkijärven valuma-alueelle sijoittuvilta rakennettaviksi tarkoitetuilta

Lisätiedot

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys TOIVAKAN KUNTA Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28204 Raportti 1 (5) Saviranta Sonja Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Valuma-alueet ja -reitit... 1

Lisätiedot

OHJE JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTON ULKOPUOLELLA. Miksi jätevesien käsittely vaatii tehostamista?

OHJE JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTON ULKOPUOLELLA. Miksi jätevesien käsittely vaatii tehostamista? JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTON ULKOPUOLELLA Miksi jätevesien käsittely vaatii tehostamista? Haja-asutusalueiden jätevesien vaikutus kohdistuu pääosin lähiympäristöön. Maahan johdetut jätevedet voivat

Lisätiedot

Hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa x.x Voimassa alkaen.

Hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa x.x Voimassa alkaen. Hulevesimääräykset Hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa x.x.2017. Voimassa 1.1.2018 alkaen. Sisältö Yleinen osa 1. Hulevesien hallinnasta yleisesti 2. Hulevesien hallinnan järjestäminen asemakaava-alueilla

Lisätiedot

Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016. Juha Jämsén Suomen metsäkeskus

Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016. Juha Jämsén Suomen metsäkeskus Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016 Juha Jämsén Suomen metsäkeskus Metsätalouden vesistökuormitus Metsätalouden kuormitus on tyypiltään hajakuormitusta. Myös

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21350 Loppuraportti 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Päijänrannan asemakaava

Päijänrannan asemakaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JÄMSÄN KAUPUNKI Päijänrannan asemakaava Hulevesiselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.6.2014 P17610 Hulevesiselvitys 1 (8) Antti Smolander 2.6.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Jari Koskiaho, SYKE Tuusulanjärven tila paremmaksi -seminaari Gustavelund 23.5.2013 Kosteikoissa tapahtuvat vedenpuhdistusprosessit Kiintoaineksen laskeutuminen

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärvi -Vuorela, Toivala ja Jännevirta Etelä-Siilinjärven yleiskaava - hulevedet Tavoitteena

Lisätiedot

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki Porttipuiston kauppakeskuksen tontin alustava hulevesiselvitys Vantaa, Helsinki Maaliskuu 2008 Porttipuiston kauppakeskus, Vantaa, Helsinki 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 HULEVESIMÄÄRÄT...

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Luonnos 14.8.2013 Viite 1510006406 VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

Lisätiedot

Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja rakennuslaki

Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja rakennuslaki Vesihuoltolain tarkistaminen Alueellinen vesihuoltopäivä Kouvola 19.3.2015 Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja

Lisätiedot

Tampereen kaupungin julkisoikeudellinen hulevesimaksu. Esiselvitys ja työryhmän esitys hulevesimaksun määräytymisperusteista

Tampereen kaupungin julkisoikeudellinen hulevesimaksu. Esiselvitys ja työryhmän esitys hulevesimaksun määräytymisperusteista Tampereen kaupungin julkisoikeudellinen hulevesimaksu Esiselvitys ja työryhmän esitys hulevesimaksun määräytymisperusteista 5.9.2017 Sisällys 1 Tampereen kaupungin hulevesijärjestelmä... 2 2 Tampereen

Lisätiedot

HULEVESIEN LAADUNHALLINNAN KASVAVA MERKITYS

HULEVESIEN LAADUNHALLINNAN KASVAVA MERKITYS Uudet hulevesien hallinnan Smart & Clean ratkaisut (Hule S&C) kick-off 31.1.2018 HULEVESIEN LAADUNHALLINNAN KASVAVA MERKITYS Kirsi Kuoppamäki, Dosentti, Post doc tutkija Ekosysteemit ja ympäristö tutkimusohjelma,

Lisätiedot

S-Market Epilä HULEVESISELVITYS. Tampere. Projektinumero 2014-44. Email: kylanpaa.hannu@gmail.com hannu.kylanpaa@raksu.net

S-Market Epilä HULEVESISELVITYS. Tampere. Projektinumero 2014-44. Email: kylanpaa.hannu@gmail.com hannu.kylanpaa@raksu.net Projektinumero 2014-44 HULEVESISELVITYS S-Market Epilä Tampere HRK Suunnittelu / HRK Konsultointi Oy Y-tunnus 2281508-3 Kotipaikka Tampere Osoite: Tasanteenkatu 67 B 33610 Tampere Puh. 0400 237 518 Email:

Lisätiedot

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079 Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011 Työnro 416079 MAAPERÄ- JA HULEVESISELVITYS KORTEKUMPU, KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...

Lisätiedot

Valuma-alueen merkitys vesiensuojelussa

Valuma-alueen merkitys vesiensuojelussa Valuma-alueen merkitys vesiensuojelussa Marjo Tarvainen Asiantuntija, FT Pyhäjärvi-instituutti 25.1.2010 VOPPE koulutus, Eura 1 Veden laatuun vaikuttavia tekijöitä Vesitase Sateet lisäävät virtaamia, mitkä

Lisätiedot

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset Samuli Joensuu Jyväskylä 16.4.2013 Vesistöjen tila ja kuormituslähteet Massa-ja Yhdyskunnat paperiteollisuus Typpi t/a 10 % 2 % Turkistarhaus Muu teollisuus

Lisätiedot

Luonnonmukaiset menetelmät tulvasuojelun suunnittelussa. Kristiina Nuottimäki

Luonnonmukaiset menetelmät tulvasuojelun suunnittelussa. Kristiina Nuottimäki Luonnonmukaiset menetelmät tulvasuojelun suunnittelussa Kristiina Nuottimäki Luonnonmukaiset menetelmät tulvasuojelun suunnittelussa Hulevesitulvat Geologian hyödyntäminen tulvasuojelussa Ratkaisut Hulevesitulvat

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu RAPORTTI 28.5.2014 IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen vaikutukset vesihuoltoon ja hulevesiin

Ilmastonmuutoksen vaikutukset vesihuoltoon ja hulevesiin Vesialan sopeutuminen ilmastonmuutokseen kustannuksia vai liiketoimintaa Tekes seminaari 23.11.2009 Ilmastonmuutoksen vaikutukset vesihuoltoon ja hulevesiin Markku Maunula Suomen Ympäristökeskus Havaitut

Lisätiedot

Luontoperustaiset järjestelmät

Luontoperustaiset järjestelmät Luontoperustaiset järjestelmät This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement No. 730052 Salla Leppänen 31.8.2018/UnaLab

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Maankäyttövaihtoehto 2... 3 2.1 Valuma

Lisätiedot

VESISTÖJEN TILA JA KUNNOSTUS KOULUTUSILTA. Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet

VESISTÖJEN TILA JA KUNNOSTUS KOULUTUSILTA. Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet VESISTÖJEN TILA JA KUNNOSTUS KOULUTUSILTA Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet 26.1.2011 Henri Vaarala suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti 1 TAVOITTEENA ULKOISEN RAVINNEKUORMITUSKEN VÄHENTÄMINEN Ei

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn maakunnallinen tilannekatsaus. Kuopio 24.2.2011 Jarmo Siekkinen

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn maakunnallinen tilannekatsaus. Kuopio 24.2.2011 Jarmo Siekkinen Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn maakunnallinen tilannekatsaus Kuopio 24.2.2011 Jarmo Siekkinen Jätevedet käsittelyyn, YSL ja jätevesiasetus - muutokset Pääsääntöiset käsittelyvaatimukset Herkillä

Lisätiedot

Vesi kaavassa, yleiskaava

Vesi kaavassa, yleiskaava FCG Suunnittelukeskus Oy Vesi kaavassa, yleiskaava Etelä-Suomen lääninhallitus 25.9 klo 9.00-12.00 Versio 1.0 Lauri Solin 24.9.2007 2007 Vesi kaavassa, yleiskaava Mustionjoen osayleiskaavat, Karjaan kaupunki

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

Hulevesien johtaminen ja käsittely Kuinka varmistamme laadukkaan loppuratkaisun? Teemu Salminen Tuotehallintapäällikkö

Hulevesien johtaminen ja käsittely Kuinka varmistamme laadukkaan loppuratkaisun? Teemu Salminen Tuotehallintapäällikkö Hulevesien johtaminen ja käsittely Kuinka varmistamme laadukkaan loppuratkaisun? Teemu Salminen Tuotehallintapäällikkö Nordic Poly Mark Nordic Poly Mark on muoviputkituotteiden vapaaehtoinen laatumerkki

Lisätiedot

BALTCICA TYÖPAJA 18.10.2011 Tampere, RYHMÄTYÖT

BALTCICA TYÖPAJA 18.10.2011 Tampere, RYHMÄTYÖT BALTCICA TYÖPAJA 18.10.2011 Tampere, RYHMÄTYÖT Ryhmän teema: POHJAVESI JA MAAPERÄ ILMIÖ RISKIT SOPEUTUMIS/VARAUTUMISKEINOT VASTUUTAHOT SADEMÄÄRIEN KASVU HULEVESIEN LISÄÄNTYMINEN viemärien tulviminen öljysäiliöiden

Lisätiedot

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 SUUNNITTELUALUEEN NYKYTILA 2.1 Maankäyttö 2.2 Valuma-alueet ja virtausreitit 2.3 Maaperä ja pohjavedet 3 SUUNNITELLUN MAANKÄYTÖN

Lisätiedot

AVOIMIEN HULEVESIJÄRJESTELMIEN KUNNOSSAPITO. 25.11.14 viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen

AVOIMIEN HULEVESIJÄRJESTELMIEN KUNNOSSAPITO. 25.11.14 viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen AVOIMIEN HULEVESIJÄRJESTELMIEN KUNNOSSAPITO 25.11.14 viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen Hulevesialtaiden, -ojastojen ja patojen ylläpitoon vaikuttavia tekijöitä Sijainti Hulevesijärjestelmän rakenne

Lisätiedot

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro. 8528 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma Donna id: 1435805 Infran hankenumero: 4044918 Tampereen Infra Pekka Heinonen Tampereen Infra

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Asemakaavan 8648 muutos Elina Teuho 1.0 19.6.2017 Tarkistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty 19.6.2017 YKK62642 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 19.6.2017 1 (4) SISÄLTÖ

Lisätiedot

VAASAN KAPPELINMÄEN-PILVI- LAMMEN VALUMA-ALUE- JA HULEVESISELVITYS 2011

VAASAN KAPPELINMÄEN-PILVI- LAMMEN VALUMA-ALUE- JA HULEVESISELVITYS 2011 VAASAN KAPPELINMÄEN-PILVI- LAMMEN VALUMA-ALUE- JA HULEVESISELVITYS 2011 Vaasan kaupunki Kaavoitus 2011 SISÄLLYS 1. Johdanto...3 2. Ekologinen hulevesien käsittely...4 2.1. Ekologinen hulevesien käsittely

Lisätiedot

Hulevesiratkaisuiden huomioiminen aluesuunnittelussa ja hulevesien vesistövaikutukset

Hulevesiratkaisuiden huomioiminen aluesuunnittelussa ja hulevesien vesistövaikutukset Hulevesiratkaisuiden huomioiminen aluesuunnittelussa ja hulevesien vesistövaikutukset Heidi Vilminko 7.5.2019 Sisältö 1. Hulevedet ja niiden vesistövaikutukset 2. Hulevesien huomioiminen kaavoituksessa

Lisätiedot

Jyväskylän Eerolanpuron kaupunkikosteikko: virkistysarvoa ja luonnonmukaisia puhdistusprosesseja kaupunkiympäristöön

Jyväskylän Eerolanpuron kaupunkikosteikko: virkistysarvoa ja luonnonmukaisia puhdistusprosesseja kaupunkiympäristöön Jyväskylän Eerolanpuron kaupunkikosteikko: virkistysarvoa ja luonnonmukaisia puhdistusprosesseja kaupunkiympäristöön Järvenpään hulevesiseminaari 10.11.2016 Anneli Wichmann Erityisasiantuntija Vapo Clean

Lisätiedot

Sekaviemärijärjestelmän hulevesikuormituksen vähentäminen. Hulevesifoorumi Juha Seppinen

Sekaviemärijärjestelmän hulevesikuormituksen vähentäminen. Hulevesifoorumi Juha Seppinen Sekaviemärijärjestelmän hulevesikuormituksen vähentäminen Hulevesifoorumi 26.11.2010 Juha Seppinen Esityksen sisältö Taustaa Viemärijärjestelmien vuotovedet ja niiden vähentäminen Luonnonmukainen hulevesien

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu RAPORTTI 4.6.2014 LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry

Lisätiedot

sunnuntaina 19. maaliskuuta 2017 Hulevesi-ilta

sunnuntaina 19. maaliskuuta 2017 Hulevesi-ilta Hulevesi-ilta 14.3.2017 Illan agenda: Hulevedet - Maisema-aula - Pihasuunnittelun hyödyt - Hulevedet, mitä ne ovat ja mistä ne muodostuvat? - Valumakertoimet - Ilmastonmuutos - Hulevesien hallintaa ohjaava

Lisätiedot

Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto

Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Kokonaiskuormituksesta hajakuormituksen osuus on fosforin osalta n. 60 % ja typen osalta n 80% (SYKE tilastot) Fosfori Typpi Toimenpiteiden kohdentaminen

Lisätiedot

Hulevesien hallinta. esiselvitys organisointimalleista. Jukka Meriluoto Suunnittelukeskus Oy

Hulevesien hallinta. esiselvitys organisointimalleista. Jukka Meriluoto Suunnittelukeskus Oy Hulevesien hallinta esiselvitys organisointimalleista Jukka Meriluoto Suunnittelukeskus Oy Työn tarkoitus Työ on esiselvitys tausta aineistoksi vesihuoltolain muutostyöhön Tavoitteet tunnistaa nykyiset

Lisätiedot

Katsaus hulevesien käsittelymenetelmiin ja niistä saatuihin tuloksiin

Katsaus hulevesien käsittelymenetelmiin ja niistä saatuihin tuloksiin Katsaus hulevesien käsittelymenetelmiin ja niistä saatuihin tuloksiin Markus Kannala Järvipooliseminaari,Hulevedet 23.8.2005, Kuopio Hulevesien käsittelymenetelmät Huleveden laatu Erilaiset käsittelymenetelmät

Lisätiedot

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID 1559459 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia ja

Lisätiedot

Hulevesiohjeistus Hollolaan ja Nastolaan

Hulevesiohjeistus Hollolaan ja Nastolaan Hulevesiohjeistus Hollolaan ja Nastolaan Sisältö Johdanto... 3 Hulevesien hallinnan prioriteettijärjestystä sovelletaan alueiden suunnittelussa... 5 Prioriteettijärjestys... 5 I Hulevedet käsitellään ja

Lisätiedot

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA Perttu Hyöty, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Sadannasta valunnaksi Interseptio

Lisätiedot

Lumetuksen ympäristövaikutukset

Lumetuksen ympäristövaikutukset Lumetuksen ympäristövaikutukset KeMMI -osatutkimus Lumetus Lumetuksessa vesi paineilman avulla pieniksi pisaroiksi, jotka riittävän kylmässä jäätyvät ennen maahan laskeutumista Mm. IPCC ja OECD huomioineet

Lisätiedot

Havaintoja maatalousvaltaisten valuma-alueiden veden laadusta. - automaattiseurannan tuloksia

Havaintoja maatalousvaltaisten valuma-alueiden veden laadusta. - automaattiseurannan tuloksia Havaintoja maatalousvaltaisten valuma-alueiden veden laadusta - automaattiseurannan tuloksia 2005-2011 Esityksen sisältö Yleistä automaattisesta veden laadun seurannasta Lepsämänjoen automaattiseuranta

Lisätiedot

Vantaanjoen vesistö. HAUSJÄRVI Erkylänjärvi Lallujärvi. RIIHIMÄKI Hirvijärvi. Ridasjärvi LOPPI HYVINKÄÄ MÄNTSÄLÄ. Kytäjärvi. Sääksjärvi JÄRVENPÄÄ

Vantaanjoen vesistö. HAUSJÄRVI Erkylänjärvi Lallujärvi. RIIHIMÄKI Hirvijärvi. Ridasjärvi LOPPI HYVINKÄÄ MÄNTSÄLÄ. Kytäjärvi. Sääksjärvi JÄRVENPÄÄ Vantaanjoen vesistö RIIHIMÄKI Hirvijärvi HAUSJÄRVI Erkylänjärvi Lallujärvi LOPPI VIHTI Kytäjärvi Sääksjärvi Lepsämänjoki HYVINKÄÄ NURMIJÄRVI ESPOO Luhtajoki Ridasjärvi Vantaanjoki Palojoki Tuusulanjärvi

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy

HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy 12.6.2018 LVI-suunnittelu KRAMOX Kalle Uuramo, Puh. 040 5919902 kalle.uuramo@kramox.fi Nanson Kiinteistöt Oy Hulevesiselvitys 2/17 Sisällys 1. JOHDANTO... 4 2. ALUEEN

Lisätiedot

Viemäröinti ja jätevedenpuhdistus Anna Mikola TkT D Sc (Tech)

Viemäröinti ja jätevedenpuhdistus Anna Mikola TkT D Sc (Tech) Viemäröinti ja jätevedenpuhdistus Anna Mikola TkT D Sc (Tech) Kytkeytyminen oppimistavoitteisiin Pystyy kuvailemaan yhdyskuntien vesi- ja jätehuollon kokonaisuuden sekä niiden järjestämisen perusperiaatteet

Lisätiedot

Hulevesien haitta aineet. VHVSY:n hulevesiprojektin tuloksia

Hulevesien haitta aineet. VHVSY:n hulevesiprojektin tuloksia Hulevesien haitta aineet VHVSY:n hulevesiprojektin tuloksia Heli Vahtera 10.11.2016 1 Projektin tausta ja tavoitteet Taajamien laajentuessa hulevesien määrä Vantaanjokeen, Tuusulanjärveen, Valkjärveen

Lisätiedot

PARKKIARON METSÄSTÄ ASUNTOALUEEKSI

PARKKIARON METSÄSTÄ ASUNTOALUEEKSI MAISEMA JA PAIKKA SELVITYS PARKKIARON OSAYLEISKAAVA FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU PARKKIARON METSÄSTÄ ASUNTOALUEEKSI Maisemarakenne ja maiseman yleispiirteet Osayleiskaava-alueen maiseman perusrakenne

Lisätiedot