Ajan hallinta ja itsensä johtaminen. Juha Hakala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ajan hallinta ja itsensä johtaminen. Juha Hakala"

Transkriptio

1 Ajan hallinta ja itsensä johtaminen

2 Minun mielestän on mailma kamala hias. Mariia Juhanintytär, Kaustinen, Virkkalan talon heinäladon seinäkirjoitus vuodelta 1850

3 Nyt on toisin Libyan tilanne ei ratkea ennen kuin Gaddafi on poistettu valtaistuimelta. Barack Obama Seuraus: Raakaöljyn hinta nousee välittömästi ylimmälle tasolle kahteen ja puoleen vuoteen. Seuraus: Seuraavana päivänä polttoaineiden hinnat ovat huipussaan Kärkkäisen bensa-aemalla.

4 Postmoderni muutos Globaalin maailman liikkeet ovat äkkinäisiä, suorastaan rytkähdyksiä: Muutosten nopeus on havaittavissa vaikkapa taloudessa: Ihmiset rikastuvat ja köyhtyvät silmänräpäyksessä. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg kolminkertaisti omaisuutensa vuodessa! Tämän kertoi Talouslehti Forbesin viimeisin listaus. Se näkyy vaikkapa politiikassa: Pisin poliittisesti mielekäs aika on vaalikauden mittainen. Se käy hyvin ilmi juuri vaalien alla. Takki käännetään kahdessa viikossa!

5 Puhutaan turbokapitalismista Bill Gatesin omaisuus on suurempi kuin mitä 40 prosenttia Amerikan köyhimmistä ansaitsee yhteensä. Maailman 200 suurimman yrityksen voitto on kasvanut kahden viimeisen vuosikymmenen aikana noin 400 prosentilla. Samaan aikaan näiden yhtiöiden palveluksessa olevien henkilöiden määrä on lisääntynyt alle 15 prosentilla.

6 Nopeus on pinnallistanut Pinnallisuus johtuu siitä, että ehdimme kokonaissuorittaa yhä harvempia asioita elämässämme. Olemme osa elämystaloutta, jossa tarjonta on suorastaan valtava suhteessa siihen, mitä koskaan voimme valita. Juuri siksi uutisista meille kelpaavat vain otsikot, pinta: Tämä on aiheuttanut sen, että uutisen ja viihteen raja on liudentunut. Miksi ostaa Hesari kun Iltalehdestäkin voi lukea? Asian sijaan meitä kiinnostavat skandaalit. On alettu puhua hampurilaisjournalismista. Poliitikkoja arvioidaan mielikuvan, persoonan, vartalon ja tyylin, ei niinkään toimien perusteella.

7 Postmodernin kulttuurin piirteitä Lisää postmodernin muutoksen piirteitä: Vaikka talouden kentällä suuri on kaunista (puhutaan fuusioiden ajasta), postmoderniin kuuluu myös sirpaloituminen ehdottomasti. Suuret kertomukset ovat menettäneet otettaan. Tiede, politiikka, uskonto, jne. Puhutaan teollisen yhteiskunnan postuumista kuolemasta Työmarkkinajärjestöt poistuvat, vahva hallinto kuolee Väliaikaisuus on pysyväistynyt Pätkätyöt ovat sääntö, eivät poikkeus. Vakinaisia työsuhteita ei ole kuin ihmisten muistissa.

8 Futurologien näkemyksiä Globalisaation voima lisääntyy Myös globaali epävarmuus kasvaa Puhutaan kompleksisesta riskiyhteiskunnasta Mm. virtuaaliset riskit lisääntyvät Urbanisoituminen lisääntyy Vain nopeudesta keskustellaan. Työelämän harmaat pantterit valtaavat tilaa Ihmiset ikääntyvät ja elävät pidempään. Puhutaan Woody Allen yhteiskunnasta (24/7-yhteiskunta Tuotanto ja palvelu siirtyvät edullisille alueille siksi, että maailma on kutistunut ja työn luonne on muuttunut. Työstä on tullut sähköistä ja se kulkee 60 millisekunnin ajassa Keski- Pohjanmaalta Intian Chennaihin.

9 Koulutuksessakin muutos näkyy Suuria työelämän muutoksia: Fyysinen työpanos vähenee, Immateriaalinen omaisuus lisääntyy, Osaamisvaatimukset lisääntyvät Kommunikaatiovalmiudet Sosiaaliset taidot Erilaisuuden sietokyky Muutoksen sietokyky Oppimiskyky

10 Muutoksen oheistuotteet Todelliset haasteet liittyvät muutoksen oheistuotteisiin : Ehkä selvin on informaation määrän kumulatiivinen kasvu. Sadat ja tuhannet kanavat hankkia tietoa ovat pirstaloineet todellisuuskäsityksemme. Informaatio surkastuu ja isot asiat uhkaavat peittyä On lukuisia kilpailevia todellisuudenkäsityksiä Michael Marin: Informaation liikatarjonta on tietoyhteiskunnan pahin kirous.

11 Gilles Finchelstein Tämä kaikki, mitä nyt kerroin, on löydettävissä hieman toisessa muodossa ranskalaisesseisti Gilles Finchlesteinin mediaesseestä Kiireen diktatuuri (2011). Finchelstein on useiden Ranskan hallituksessa toimineiden ministereiden taustavaikuttaja. Ei kuka tahansa. Kaksi vuotta sitten hänen esseensä talouskriisistä palkittiin vuoden parhaana. F:n mukaan kiire on jatkuvaa kiihdytystä. Kiire on kumppanimme, kaiken on oltava nopeampaa, tehokkaampaa ja isompaa. Paitsi työmme, myös vapaaaikamme on tehostettua, hoidamme nykyään jopa terveyttämme tehostetusti.

12 Finchelsteinin esseestä Julkinen valta ja yhteiskunta ovat omaksuneet tämän saman. Jopa lakeja syntyy kuin liukuhihnalta. Koska niin on, lait ovat yhä useammin huonoja, reikäisiä. Eikä tarvitse mennä etäälle. Suomessakin jätevesiasetus jouduttiin vetämään takaisin sen takia, ettei sitä oltu ehditty miettiä loppuun. Se, että yhteiskunta huohottaa, on tietysti aiheuttanut sen, että yksilöt ja perheet ovat joutuneet kasvavan paineen alle. Aika on kyllästetty, sanoo Finchelstein. Kiirettä ei enää epäillä. Jopa matkat mitataan minuutteina ja tunteita. Tutkijat ovat todenneet, että esimerkiksi puhenopeutemme on lisääntynyt siitä, mitä se oli muutama vuosikymmen sitten. Laahaava Enkeli taivaan

13 Meistä on tullut sähköjäniksiä

14 Finchelsteinista Ajan kyllästyneisyys näkyy myös siinä, että elinkaaret ovat lyhentyneet. Elektroniset vempaimet rakennetaan nykyään siten, että niiden sisäinen säätöpiiri tappaa laitteen tietyn käyttöajan (takuuajan) jälkeen. Kuka olisi vuosikymmen sitten uskonut, että vuonna 2011 ostamme kolme kännykkää vuodessa! Finchelstein on nimennyt kiireen jälkimodernin yhteiskunnan radikaalista mutaatioksi, joka sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten. (windows 95) Hänen viestinsä on, että keinomme alkavat olla vähissä. Yksi jos toinen meistä ottaisi vuorokauteensa mieluusti neljä lisätuntia, jos saisi ongelma on siinä, että emme saa.

15 Suuri keikahdus Itse ajoitan tuon suuren keikahduksen vuoteen Tuolloin syntyi Windows 95. Finchelsteinin mukaan kiireelle on kolme selitystä: Kiire on yhtä kuin internet (tekninen selitys) Kiire on liberalismi (poliittinen selitys) Kiire on yhtä kuin raha (moraalinen tulkinta) Finchelstein ei pidä mitään näistä oikeina, mutta kuten itse sanoin, pidän teknistä selitystä lähimpänä totuutta, kun se yhdistetään globalisaatioon ja moraaliseen tulkintaan.

16 Ajasta on tullut erilainen asia Koska emme saa niitä lisätunteja, ajasta on tullut elämämme kriittinen tekijä. Joudumme ponnistelemaan jatkuvasti, jotta kello ei hallitsisi aivan kaikkea. Meidät on pakotettu suorittamaan jatkuvasti (työssä ja vapaa-aika, eli aina) Viehtymyksestämme tehokkuuteen on tullut epäjumalanpalvelusta. Aina vain jatkuvat tehokkuuskisat Jos töitä jää rästiin: nopeampi netti Ellei laihdutuskuuri toimi: rasvaimu Ellei ole aikaa ruoanlaittoon: onhan mikro! Kenellä on aikaa enää lukea klassikoita? Eli, vähän kaikkeen: Tarvitsemme nopeampia mitä lie.

17 Talous, merkillinen asia Eikö taloutta pitänyt rakentaa siksi, että meillä olisi hyvinvointia Terveydenhuoltoa? Koulutusta Päivähoitoa? Vanhusten hoitoa? Milloin elämästämme alkoi tulla suorittamista? Ehkä kyse ei olekaan vain organisaatiosta? Millaista tyhjää kohtaa elämässä täytämme jatkuvalla paahtamisella? Elämämme on vertailua: miten muut elävät, miten naapuri elää Raimo Sailas 11/2009

18 Mistä lisää tehoa?

19 Ei ihme, että oirehdimme Noin kolmannes nukkuu huonosti. (Savon Sanomat) Tampere lopetti palkanmaksun työuupuneille. (Aamulehti) Yllättävän moni tekee yhden ylimääräisen työpäivän viikossa. Kolmasosalla 70-tuntinen työviikko. Yhä useammat meistä kärsivät työperäisistä ongelmista KELA-korvattujen mielialalääkkeiden käyttäjää!

20 Tunnen itse samoin Finchelstein viehättää, koska löydän sieltä itseni. Muiden tavoin teen tietotyötä, jota kiire alituisen vaivaa. Jatkuvat keskeytykset (sähköpostit, palaverit, laatuprojektit, toiminnanohjausjärjestelmät ) Monen yhtäaikaisen työn esillä olo, Väliaikaisuus, Keskeneräisyys, eli en näe valmista työtä, En näe hyvin suoritettua työtä. Olen tavannut läheisiäni burn out-tilanteessa, tai lähes Jannen tapaus, eli globalisaation aiheuttama 24/7-tilanne Lassin kaksi kännykkää, toinen tyynyn alla Puhutaan yhteisöllisyyden kuolemasta, joka liittyy siihen, että arvot ovat koventuneet (Kukin on oman onnensa seppä).

21 Infoähkyinen sukupolvi Työelämän hiipivät muutokset (Juha Siltala, 2004) Jo 2000-luvun alku synnytti uuden ihmistyypin kiiresairas ja yliverkostoitunut kännykkäholisti kroonista aikapulaa poteva ja sähköpostiaddiktoitunut Kun mieheni istuu illalla olohuoneen sohvalla, vaikuttaa siltä kuin kannettava mikro olisi kasvanut kiinni hänen polveensa (Miehen vaimo) Ja nyt siihen alkuun, eli 1990-luvun puoliväliin. Teknologiaharha: teknologia toi mukanaan odotuksia, jotka paljastuivat ylioptimistisiksi: Odotuksemme työpanoksia kohtaan kasvavat jatkuvasti. Oletimme kaiken käyvän nopeammin: myös luovan työn!

22 On vain hyväksyttävä Tiedon lisääntyminen luvulla Sorbonnessa 1338 kirjaa luvulla Oxfordissa kirjaa 1990 Yhdysvaltojen kongressin kirjastossa kirjaa (900 hyllykilometriä) Nyt: maailmassa kustannetaan vuosittain yli kirjaa, Suomessakin yli Puhumattakaan netistä!

23 Informaatiohyöky Informaation määrä Informaation arvo Windows 1995 Stressi, Uupumus, Burn out Työelämän Kuningastehtävä: Hallita tätä! Ns. Y-sukupolvi

24 Primitiivireaktioita Koska emme tunne hallitsevamme työtä, olemme tuoneet työn koteihimme. Olemme hämmentyneitä, kärsimättömiä ja ahdistuneita. Kiire on paradoksi Koskaan ennen meillä ei ole ollut yhtä paljon ajansäätäjiä käytössämme.

25 Voimme yhä huonommin

26 Se näkyy monella tapaa

27 Lääkäriltä lainattua Vastaanotollani ei ole kovinkaan harvinainen näky kolmekymppinen nainen tai mies, joka on jo ehtinyt polttaa itsensä täysin loppuun. Nämä korkeasti koulutetut uraihmiset ovat hälyttävä esimerkki siitä, että työkulttuuristamme puuttuu voimavaroja ylläpitävät ja kartuttavat elementit. Työnilon tilalle on tullut puurtaminen, kilpailu ja selviytyminen.

28 Suomalaiset kiiretutkimukset Puhuvat aivan samaa. Mm. Juha Antilan (2006) tutkimuksessa todettua: Työn mielekkyys ja punainen lanka tuntuvat kadonneen, työ on häiriöistä. Erityisesti naiset kokevat työn sisällön ja tekemisen edellytysten olevan ristiriidassa (pettymyksiä, kyynisyyttä). Toisaalta naiset kokevat työn mielekkäämmäksi.

29 Missä on kohtuuden raja? Jari Hakasen työuupumusta käsittelevä väitöskirja (2005): Yksityiselämän vaikutus työuupumukseen on hyvin pieni Toisaalta: 38% avioliitoista päättyy eroon. Velvollisuudentuntoiset ihmiset kestävät työpaineita siinä missä muutkin, kunhan työn vaatimukset ovat kohtuulliset. Siinäpä se: milloin kohtuuden raja ylittyy? Yksitoikkoiset ja kuormittavat työt lisäävät uupumusriskiä. Millainen sinun työsi on? Pitkään koettu epävarmuus on selvästi yhteydessä työuupumukseen.

30 Tällä haavaa työuupumus Vaivaa vakavasti joka 15. työssä olevaa. Lievempänä se vaivaa joka toista meistä. Uupumus etenee vaiheittain. Sitä edeltää usein: Työhön liittyvää epävarmuutta, Kiireen lisääntymistä, Kehittymis- ja oppimisvaatimusten lisääntymistä, Jatkuvia muutoksia, Uuden luomisen jatkuvaa painetta, Pitkittynyttä (työ)stressiä

31 Psykoosi- ja masennuslääkkeiden trendeistä Psykoosi, kulutus Psykoosi, myynti Masennus, kulutus Masennus, myynti

32 Jo suomalaista

33 Kela-korvausta vuonna 2009 Psykoosilääkkeet Neuroosilääkkeet Unilääkkeet Depressiolääkkeet Psykostimulantit Dementialääkkeet Jokin psyykenlääke (yht) HUOM. Kelalta talvella 2011 saatuja tietoja

34 Epätoivoisuuttakin on ilmassa

35 Epätoivoisuuttakin on ilmassa Doping on leviämässä urheilukentiltä työpaikoille, varoittaa suuren saksalaisen sairausvakuutuskassan DAK:n teettämä selvitys. Masennuksesta on tullut kiireisen ja suorituspainotteisen yhteiskunnan vitsaus. Erityisen alttiita lääkehakuiseen itsensä piristämiseen ovat korkeasti koulutetut, johtavassa asemassa olevat henkilöt. Miehet suosivat piristeitä, jotka nostavat työtehoa, naiset turvautuvat masennuslääkkeisiin. Pörssimeklareille määrätään lääkkeitä, jotka rohkaisevat ottamaan riskejä Tällä hetkellä masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä on noin suomalaista. Esimerkiksi vuonna 2008 neljännesmiljoona suomalaista työikäistä sai Kela-korvausta masennuslääkkeistä.

36 Muutos on välttämätön Syitä on monia. Tämä meno ei voi jatkua. Me sairastumme pian kaikki. Kansantalous janoaa luovia innovaatioita Näinhän kävi esim luvun lopulla. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että noin 90 prosenttia patentoiduista keksinnöistä on aina tähdännyt nopeuden ja tehokkuuden lisäämiseen. Ristiriita: luovuus ja innovaatiot eivät kuitenkaan sikiä kiireessä. Mitään hyvää ei synny kiireessä. Tästä on esimerkkinä vaikkapa Toyotan jatkuvat takaisinvedot. Laatu tarvitsee aikaa.

37 Mitä Maslow sanoikaan? Kaikki lähtee siitä, että fysiologiset perustarpeet on tyydytettävä. Ideat ja kekseliäisyys liittyy itsensä toteuttamiseen Nälkäisenä ei synny ajatuksia.

38 Maslow ja johtaminen Jotta johtaminen onnistuu, olisi löydettävä tasapaino Tehokkuuden Uudistumisen ja Hyvinvoinnin välillä. Hyvinvoinnin johtamisessa lähtökohtana on itsensä johtaminen. Se perustuu siihen, että tuntee itsensä, tietää vahvuutensa, mutta tuntee myös heikkoutensa.

39 Maslow ja johtaminen Asiantuntijaorganisaatiossa työ ei lopu tekemällä. Siksi olisi tärkeää tietää rajansa. Liian usein organisaation tehokkuutta tarkastellaan lyhyen tähtäimen näkökulmasta. Vaarana on, että perä jälkeen suoritetut työelämäspurtit kostautuvat uupumuksena. Uupumuksesta seuraa paljon ongelmia - myös uudistumiselle. Uupunut työntekijä ei ole työkyvytön, vaan tehoton. Uupunut työntekijä ei ole innovatiivinen ja luova. Siksi johdon tehtävä on pitää huolta organisaation hyvinvoinnista.

40 Motivaatiosta, innostuksesta Aina muistettava: ihminen on tunteva olento. Hän etsii tekemiselleen merkitystä, tarkoitusta. Esim. tietotyössä tarkoitus on usein hakusalla. Sisäinen ja ulkoinen motivaatio Flow: vieläkö joku tuntee sellaista? Kuinka moni voi ihailla tekemäänsä? Maisterihautomo: palkkiokokemus oli suuri. Muista: myös fyysinen, sosiaalinen ja ammatillinen kunto kuuluvat työkykyyn. Mitään ei saisi unohtaa täysin.

41 Motivaatiosta työssä Pidä samalla yllä innostustasi. Oletko viime aikoina joutunut tekemään asioita, jotka eivät innosta? Mikä siihen mahtaa olla syynä? Voisiko asialle tehdä jotain? Miten on palkkiokokemusten laita? Millaisissa asioissa olet taitava? Onko sinua kiitetty jostakin? Mistä? Sisäinen motivaatio vs. ulkoinen motivaatio

42 Palkkiokokemuksista vielä Times uutisoi talvella 2010, kuinka Iso-Britanniassa vangit ovat alkaneet koruommella: Nyt tuntuu, että elämälläni on oikeasti merkitystä. Mistä tämä mahtaa johtua? Entä sinä: milloin sinä viimeksi olit tyytyväinen työhösi?

43 Ajan hallinta elämän hallintana Myöskään kiireessä ei synny hyvää. Aika on ehdottomasti resurssi, voimavara, jos sitä on riittävästi. Mutta Jos aikaa puuttuu, se on mieltä syövä asia. Useimmat kokevat ajasta olevan puutetta. Huom. kokevat, eli aika on vahvasti subjektiivinen asia. Se on sitä erityisesti meille länsimaiden ihmisille. Lineaarinen aikakäsitys (länsi) Syklinen aikakäsitys (itä)

44 Kyläpäällikkö Tuiavii Vain harvoilla eurooppalaisilla on todella aikaa. Useimmat heistä syöksyvät läpi elämän kuin ilmaan viskattu kivi. Melkein kaikki katsovat maahan juostessaan ja huitovat käsiään päästäkseen muiden edelle. Tuiavii Samoan Opulun saarelta (1920)

45 Intiaanipäälliköt Washingtonissa He istahtivat lentokentän tuloaulaan odottamaan, että heidän sielunsa ehtii mukaan.

46 Aika episodijonona Yleisin työelämän ajankäyttöön liittyvä tajuamisen taso on eräänlainen episodijono. Työt merkitään kalenteriin, mutta ei suvantoja, eli esimerkiksi hyvän kirjan lukemiseen liittyvä aika puuttuu ja myös reipas lenkki puuttuu. Loma-aikojen edellä episodijonoa puretaan. Esimerkiksi puusepänteollisuudessa sumaa puretaan hullun lailla. Seuraus: lomaankin latautuu huimasti odotuksia. Ja petytään: avioerotilastoista se näkyy. Myös vapaa-aikamme on stressillä kyllästetty.

47 Itsensä johtaminen Sitä tapahtuu kaiken aikaa tietoisesti ja tiedostamatta. Valitsemme kaiken aikaa, mitä teemme ja mihin kiinnostuksemme suuntaamme. Esimerkiksi uuden oppiminen on itsensä johtamista. Uudet näköalat: tylsä Stihl sahaa huonosti. Esimerkiksi uuden oppiminen on itsensä johtamista. Uudet näköalat: tylsä Stihl sahaa huonosti. Suuria kysymyksiä: Ovatko valintamme oikeita? Millaiset asiat (arvot) ohjaavat elämäämme? Miksi tarvitsemme entistä upeamman auton, kodin, ruohokentän Miksi tahdomme entistä kauemmaksi lomalle? Miksi en voi tyytyä siihen, mitä minulla on?

48 Ajan hallinta itsensä johtamisena Kello ja kalenteri ovat huonoja isäntiä. Pyri kalenterin tyhjyyteen, ei sen täyttämiseen. Tee vain merkityksellisiä asioita. Aikaa et voi hallita, mutta valintojasi voit. Priorisoi. Tärkeät asiat kannattaisi tehdä heti. Näin vältät kiireen ja stressin kokemukset, koska ne madaltavat laatua (asiahan oli tärkeä). Jos kiire yllättää, istu alas. Mieti, mistä kiireen tunne johtuu.

49 Priorisointi, mitä se olikaan? Kun asioita on paljon, tärkeät asiat peittyvät. Pysähdy päämääriesi äärelle riittävän usein. Ota etäisyyttä (Veikko Huovinen). Näe elämä, myös työelämä kokonaisuutena. Minkä ihmeen takia uurastat? Etkö siksi, että sinulla ja läheisilläsi olisi hyvä elämä? Tartu hetkeen: pyri lisäämään kiitollisuutta ja mielenrauhaa syyllisyyden ja stressin sijaan. Hylkää sitten kun -ajattelu

50 Paluu kiireen tuntemukseen Huomasitko, aikataulun voi sössiä niin monella tapaa: Yhteistä kaikille näille tavoille on ahdistus ajan riittämättömyydestä. Kyse on siis subjektiivisesta tunteesta. Ensimmäinen askel ajan hallintaan on tunnistaa omat heikot kohtansa. Voit myös auttaa asiaa tunnistamalla elämäsi aikavarkaat!

51 Tavallisimpia aikavarkaita Kännykkä Usein soitosta seuraa lisää töitä ja tekemistä. Roskaposti Saat paljon viestejä, jotka eivät oikeasti koske sinua varmistuaksesi tästä ne on silti luettava. Internet Pahimmassa tapauksessa puolet elämästä. Televisio, rästityöt, sekainen työpöytä, yllättävä vieras, tehtävien venyminen, epämääräiset tavoitteet, aikataulun puute.

52 Kokouksista aikavarkaina Mitä Neil Hardwick tästä sanoikaan? Ovatko kaikki palaverit todella tarpeellisia? Mitä on hyvä kokouskäytäntö? Voiko kokouksia niputtaa? Ovatko kokoukset sijaistoimintaa ts. osoitus siitä, että organisaatiolla on suunta hukassa? Jos ¼ päivästä rakentuu kokousten varaan, työn organisoinnissa on vikaa.

53 Työtapa osana ajan hallintaa 1) Viime tinka Melko tehokas tapa, mutta ei paras, koska se saattaa kostautua esimerkiksi laatuongelmina. 2) Kerralla valmiiksi heti! Usein paras tapa suoriutua töistä. 3) Kaikki aika tekemiseen Huonoin, antaumuksellisen perfektionistin valinta Itsensä piiskaaja täyttää työllä elämänsä. Johtaa vääjäämäättä jonkinlaiseen kriisiin, usein uupumukseenkin (työssä uupujat on näitä).

54 Muita työnteon tyypityksiä Oletko ehkä krooninen töidenhaalija, jonka pöytä (ja pää) pursuaa tekemättömiä hommia. Budjettiin pitäisi ottaa kantaa, henkilöstökyselyn tulokset pitäisi analysoida, parit reklamaatiot odottavat, hammaslääkäri on siirtynyt Mitä silloin pitäisi tehdä: Mieti, mikä on pakollista, priorisoi! Mieti, mitä voit muuttaa tai karsia, delegoi? Aseta tavoitteet ja etene askel kerrallaan. Opettele uusia tapoja toimia. Pysy päätöksissäsi.

55 Etkö osaa sanoa ei? Oletko työpaikkasi hyväsydäminen uhrautuja? Etkö kenties henno sanoa ei, vai Hiveleekö ihmisten osoittama luottamus itsetuntoasi? No, kyllähän Pirkko tämänkin tekee. Mitä pitäisi tehdä: Muutos: koskaan ei ole liian myöhäistä oppia sanomaan ei.

56 Hoidan sen tässä samalla! Simultaanitoiminnan erikoisihminen Kirjoitat raporttia, vastaat sähköposteihin ja puhelimeen, allekirjoitat papereita ja otat vastaan muutaman ovelle koputtelijan. Ongelma: koetat tehdä liian moni asioita kerralla. Mitä tästä sanovatkaan aivotutkijat! Juuri tämä tekemisen tapa liittyy työn hallinnan tunteen katoamiseen selvimmin. Mitä pitäisi tehdä: Keskity yhteen asiaan, sulje vempaimet välillä. Hoida esimerkiksi sähköpostit isompina nippuina muutama kerta viikossa.

57 Ku tääei oo vielävalmis Pitäisi pelastaa vähintään koko maailma. Onko sinun vaikea päästää töistäsi irti? Tuntuuko, että töitä pitäisi aina vain hioa ja hioa? Kimmon tapaus Maisterihautomossa. Mitä pitäisi tehdä: Uskoa, että kaikkea ei tarvitse tehdä erinomaisesti, usein pelkkä hyvä, jopa tyydyttävä riittää.

58 Henna, perfektionisti Anteeksi, että vaivaan ongelmineni. Minulla on nipomenneisyys, kiltti suorittajatyttö, 6 Laudaturin ylioppilas, pääaineesta erinomaiset tiedot jne. Mutta minulla taitaa olla KIRJOITTAMISEN KAMMO?! Olen myös kooooovin hidas kirjoittaja, enkä ole onnistunut muuttamaan tyyliäni Olen asettanut X n kertaa lopullisia aikatauluja työlleni, varannut kielenkorjauksenkin graduuni ja suunnitellut mm. sen, minkä värisiin kansiin työni sidotaan Nyt olen siinä pisteessä, että hädin tuskin uskallan avata gradu.doc:ia ja todeta, miten paljon vielä uupuu. Takerrun viimeiseen oljenkorteen: TARVITSE ULKOISEN DEADLINEN!!!

59 Turmaraja: muuan ratkaisu? Laatu Tämä päättyy huonosti Aina 100 lasissa Voisiko näin sittenkin toimia? Turmaraja Työura

60 Näin ei siis voi jatkaa Jos koko päivä on tärkeää ykköstyötä, hupenevat vahvimmankin voimat. Töitä pitää osata ja uskaltaa järjestellä. Opi tuntemaan vielä paremmin itsesi. Kysy: milloin olet parhaimmillasi? Liian tiukka aikataulu vahvistaa tehokkaasti tunnetta omasta osaamattomuudesta. Se on harha, joka johtuu vain suunnittelun pettämisestä. Tämä muuten on usein juuri naisten vaiva.

61 Lisää keinoja itsensä johtamiseen Huomaa: oikeita tapoja ei voi asettaa järjestykseen On-off ajattelu on yksi Oman ajan ja työlle kuuluvan ajan välinen erottelu Salli itsellesi jopa laiskottelu. Vain työssä ajatellaan työasioita. Kuuntele kehoa. Kannata muutoksia. Liiku, harrasta Puhu, avaudu Kerro esimiehelle, jos sellainen on. Miten olisi itsensä palkitseminen, loma, lyhytkin?

62 Entä tällainen muutos? Miten todella kävisi, jos jakaisimme vuorokauden 24 tuntia näin: 8 h kunnollista lepoa, 8 h työtä, 8 h vapaa-aikaa. Jos lähtisinkin työstä kello 16? Keikahtaisiko yritys? Pakottaisiko se ehkä parempaan suunnitteluun? Ja: vähenisivätkö vatsakatarrit, mahahaavat, verenpainetauti, uupumus, ahdistus, stressi, unettomuus, hysteria ja burn out? Ainakin olisimme mukavampia ihmisiä.

63 Lisää aiheesta Oheisessa teoksessa.

Työelämän muutos ja jaksaminen. Juha Hakala

Työelämän muutos ja jaksaminen. Juha Hakala Työelämän muutos ja jaksaminen Mitä varten raadamme? 1 Carlos Slim Helu & family Mexico 2 William Gates III United States 3 Warren Buffett United States 4 Mukesh Ambani India 5 Lakshmi Mittal India 6 Lawrence

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Pirkanmaan ammattikorkeakoulun julkaisusarja C. Oppimateriaalit. Nro 6 KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Opas kouluttajalle karikkojen välttämiseksi Jouni Tuomi (toim.) TAMPERE 2005 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa 2010 YHDESSÄ SE SYNTYY Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa Tämä opas on opinnäytetyön produkti Humanistiseen ammattikorkeakouluun. Opas on valmistunut keväällä 2010. Teksti: Sanna Kujala Kuvat:

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

TYÖSTÄ JOHTUVA STRESSI. Kuinka sitä voi hallita?

TYÖSTÄ JOHTUVA STRESSI. Kuinka sitä voi hallita? TYÖSTÄ JOHTUVA STRESSI Kuinka sitä voi hallita? Sisältö 1. Johdanto 2. Työstressi 2.1. Mitä stressi on? 2.2. Mikä aiheuttaa työstressiä? 2.3. Työstressin vaikutukset yksilöihin ja organisaatioihin 2.4.

Lisätiedot

SELVÄ SUUNTA SUUNTANA SELVÄSTI PAREMPI ELÄKEIKÄ. Ohjaajan käsikirja

SELVÄ SUUNTA SUUNTANA SELVÄSTI PAREMPI ELÄKEIKÄ. Ohjaajan käsikirja SELVÄ SUUNTA SUUNTANA SELVÄSTI PAREMPI ELÄKEIKÄ Ohjaajan käsikirja 2 Sisällysluettelo Ryhmäohjaajalle 3 Selvä suunta ryhmän tausta-ajatuksia 8 Toisin kuin ennen (runo) 12 Hilkka-mummin mietteitä 13 Hyvinvointi

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri Tertin kartano 6. kesäkuuta 2014 Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut tarpeeseen varmistaa ammattitaitoista

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

Hyvinvointivaltio yhteisöjen ajalla

Hyvinvointivaltio yhteisöjen ajalla Yksilön ääni Hyvinvointivaltio yhteisöjen ajalla Roope Mokka & Aleksi Neuvonen Sitran raportteja 69 Yksilön ääni Hyvinvointivaltio yhteisöjen ajalla Sitran raportteja 69 Yksilön ääni Hyvinvointivaltio

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Työhyvinvointia kaikille sukupolville

Työhyvinvointia kaikille sukupolville Työhyvinvointia kaikille sukupolville Lukijalle Työelämään kohdistuvat paineet pyrkivät nakertamaan työssä jaksamista ja siinä viihtymistä. Jatkuvat muutokset toimintaympäristössä ja epävarmuus tulevaisuudesta

Lisätiedot

Uuskasvua ymmärtämässä. kutsu kestävään tuottavuuteen

Uuskasvua ymmärtämässä. kutsu kestävään tuottavuuteen Uuskasvua ymmärtämässä kutsu kestävään tuottavuuteen Uuskasvua ymmärtämässä kutsu kestävään tuottavuuteen 1 Julkaisija: TeliaSonera Finland Oyj Toimitus: Riitta Grönroos (TeliaSonera) Kirjoittajat: Mika

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä?

Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä? 1 2 Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä? ***** Voimakkaampi kuin maailman kaikkien armeijoiden voima on idea, jonka aika on tullut. Victor Hugo Omistettu

Lisätiedot

Copyright 2014 Vihreä Sivistysliitto ja kirjan tekijät Kansi: Kaisa Leka Taitto: Meri Tennilä, Visio

Copyright 2014 Vihreä Sivistysliitto ja kirjan tekijät Kansi: Kaisa Leka Taitto: Meri Tennilä, Visio Vihreän eduskuntavaaliehdokkaan opas 2015 Valmiina vaaleihin - Vihreän eduskuntavaaliehdokkaan opas 2015 Tekijät: Samuli Lintula, Lasse Miettinen, Suvi Reijonen, Kirsi Syväri, Ville Tuominen, Ville Ylikahri

Lisätiedot

Anarkismin aakkoset Mitä on kommunistinen anarkismi?

Anarkismin aakkoset Mitä on kommunistinen anarkismi? Anarkismin aakkoset Mitä on kommunistinen anarkismi? Alexander Berkman 1929 Sisältö Esipuhe............................................... 3 Johdanto.............................................. 4 1.

Lisätiedot

5 N Ä K E M Y S T Ä E N S I M M Ä I N E N P E I L I FA M L E S U L K O M A A N R A H A A E L O K U V A N M A A N T I E T E E S T Ä

5 N Ä K E M Y S T Ä E N S I M M Ä I N E N P E I L I FA M L E S U L K O M A A N R A H A A E L O K U V A N M A A N T I E T E E S T Ä 2 / 0 5 1 4. 1 0. 2 0 0 5 A U D I O V I S U A A L I S E N K U L T T U U R I N E D I S T Ä M I S K E S K U S 5 N Ä K E M Y S T Ä E N S I M M Ä I N E N P E I L I FA M L E S U L K O M A A N R A H A A E L

Lisätiedot

YRITYSKULTTUURI 2009

YRITYSKULTTUURI 2009 YRITYSKULTTUURI 9 Julkaistavissa..9 klo 9. YRITYSKULTTUURI 9 Maaliskuu 9 KESKUSKAUPPAKAMARI Aleksanterinkatu, PL, Helsinki Puh. (9) 44 6, faksi (9) 65 www.chamber.fi ISBN 9-95-56--5 SAATTEEKSI Keskuskauppakamari

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri 22.-23.1.2014 Hartola, Linna Hotelli HS-Yrityspalvelut ja Lahden Tilikeskus Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut

Lisätiedot

UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA. s. 7 PUUTU. s.6. s.19. Matka. s.23. uudenlaiseen. työhön. s.12

UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA. s. 7 PUUTU. s.6. s.19. Matka. s.23. uudenlaiseen. työhön. s.12 EILAKAISLAN sidosryhmälehti 1/2013 Matka uudenlaiseen UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA s. 7 PUUTU TYÖPAIKKA- KIUSAAMISEEN s.6 Inhousekonsultista Tukea s.19 vinkit työnhakuun s.23 työhön s.12 EILAKAISLAN sidosryhmälehti

Lisätiedot

V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0. Osa-aikatyö helpottaa elämää. Lapsiperheissä rahat tiukilla 11. Koulukiusaamista. voi ehkäistä 1

V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0. Osa-aikatyö helpottaa elämää. Lapsiperheissä rahat tiukilla 11. Koulukiusaamista. voi ehkäistä 1 V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0 Osa-aikatyö helpottaa elämää Lapsiperheissä rahat tiukilla 11 Koulukiusaamista voi ehkäistä 1 Tässä numerossa Ilmestyy 4 kertaa vuodessa Ensimmäinen vuosikerta Päätoimittaja

Lisätiedot

2050: Luotatko rahaan vai ystävään?

2050: Luotatko rahaan vai ystävään? 2050: Luotatko rahaan vai ystävään? Demos Helsinki Tuuli Kaskinen, Tommi Laitio, Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen Esitelmä Helsingin Energian 100v-juhlaseminaarissa 13.10.2009 finlandia-talolla 2050: Luotatko

Lisätiedot

Kun kulttuurit tulevat tiskille

Kun kulttuurit tulevat tiskille OPAS 4 2013 eila isotalus Kun kulttuurit tulevat tiskille Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Opas kulttuurienväliseen osaamiseen asiakaspalvelussa Sisältö Miksi puhua kulttuurista?...

Lisätiedot

Ilmarinen KOHTI TULEVAISUUTTA! Faktaa ja fiktiota nykytyöstä. Debatissa eläketurvan haasteet. Pienetkin yritykset ulkomaille

Ilmarinen KOHTI TULEVAISUUTTA! Faktaa ja fiktiota nykytyöstä. Debatissa eläketurvan haasteet. Pienetkin yritykset ulkomaille Ilmarinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen asiakaslehti 4/2011 KOHTI TULEVAISUUTTA! Faktaa ja fiktiota nykytyöstä Debatissa eläketurvan haasteet Pienetkin yritykset ulkomaille Ilmarinen 4/2011 Sisältö Pääkirjoitus

Lisätiedot