Ajan hallinta ja itsensä johtaminen. Juha Hakala

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ajan hallinta ja itsensä johtaminen. Juha Hakala"

Transkriptio

1 Ajan hallinta ja itsensä johtaminen

2 Minun mielestän on mailma kamala hias. Mariia Juhanintytär, Kaustinen, Virkkalan talon heinäladon seinäkirjoitus vuodelta 1850

3 Nyt on toisin Libyan tilanne ei ratkea ennen kuin Gaddafi on poistettu valtaistuimelta. Barack Obama Seuraus: Raakaöljyn hinta nousee välittömästi ylimmälle tasolle kahteen ja puoleen vuoteen. Seuraus: Seuraavana päivänä polttoaineiden hinnat ovat huipussaan Kärkkäisen bensa-aemalla.

4 Postmoderni muutos Globaalin maailman liikkeet ovat äkkinäisiä, suorastaan rytkähdyksiä: Muutosten nopeus on havaittavissa vaikkapa taloudessa: Ihmiset rikastuvat ja köyhtyvät silmänräpäyksessä. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg kolminkertaisti omaisuutensa vuodessa! Tämän kertoi Talouslehti Forbesin viimeisin listaus. Se näkyy vaikkapa politiikassa: Pisin poliittisesti mielekäs aika on vaalikauden mittainen. Se käy hyvin ilmi juuri vaalien alla. Takki käännetään kahdessa viikossa!

5 Puhutaan turbokapitalismista Bill Gatesin omaisuus on suurempi kuin mitä 40 prosenttia Amerikan köyhimmistä ansaitsee yhteensä. Maailman 200 suurimman yrityksen voitto on kasvanut kahden viimeisen vuosikymmenen aikana noin 400 prosentilla. Samaan aikaan näiden yhtiöiden palveluksessa olevien henkilöiden määrä on lisääntynyt alle 15 prosentilla.

6 Nopeus on pinnallistanut Pinnallisuus johtuu siitä, että ehdimme kokonaissuorittaa yhä harvempia asioita elämässämme. Olemme osa elämystaloutta, jossa tarjonta on suorastaan valtava suhteessa siihen, mitä koskaan voimme valita. Juuri siksi uutisista meille kelpaavat vain otsikot, pinta: Tämä on aiheuttanut sen, että uutisen ja viihteen raja on liudentunut. Miksi ostaa Hesari kun Iltalehdestäkin voi lukea? Asian sijaan meitä kiinnostavat skandaalit. On alettu puhua hampurilaisjournalismista. Poliitikkoja arvioidaan mielikuvan, persoonan, vartalon ja tyylin, ei niinkään toimien perusteella.

7 Postmodernin kulttuurin piirteitä Lisää postmodernin muutoksen piirteitä: Vaikka talouden kentällä suuri on kaunista (puhutaan fuusioiden ajasta), postmoderniin kuuluu myös sirpaloituminen ehdottomasti. Suuret kertomukset ovat menettäneet otettaan. Tiede, politiikka, uskonto, jne. Puhutaan teollisen yhteiskunnan postuumista kuolemasta Työmarkkinajärjestöt poistuvat, vahva hallinto kuolee Väliaikaisuus on pysyväistynyt Pätkätyöt ovat sääntö, eivät poikkeus. Vakinaisia työsuhteita ei ole kuin ihmisten muistissa.

8 Futurologien näkemyksiä Globalisaation voima lisääntyy Myös globaali epävarmuus kasvaa Puhutaan kompleksisesta riskiyhteiskunnasta Mm. virtuaaliset riskit lisääntyvät Urbanisoituminen lisääntyy Vain nopeudesta keskustellaan. Työelämän harmaat pantterit valtaavat tilaa Ihmiset ikääntyvät ja elävät pidempään. Puhutaan Woody Allen yhteiskunnasta (24/7-yhteiskunta Tuotanto ja palvelu siirtyvät edullisille alueille siksi, että maailma on kutistunut ja työn luonne on muuttunut. Työstä on tullut sähköistä ja se kulkee 60 millisekunnin ajassa Keski- Pohjanmaalta Intian Chennaihin.

9 Koulutuksessakin muutos näkyy Suuria työelämän muutoksia: Fyysinen työpanos vähenee, Immateriaalinen omaisuus lisääntyy, Osaamisvaatimukset lisääntyvät Kommunikaatiovalmiudet Sosiaaliset taidot Erilaisuuden sietokyky Muutoksen sietokyky Oppimiskyky

10 Muutoksen oheistuotteet Todelliset haasteet liittyvät muutoksen oheistuotteisiin : Ehkä selvin on informaation määrän kumulatiivinen kasvu. Sadat ja tuhannet kanavat hankkia tietoa ovat pirstaloineet todellisuuskäsityksemme. Informaatio surkastuu ja isot asiat uhkaavat peittyä On lukuisia kilpailevia todellisuudenkäsityksiä Michael Marin: Informaation liikatarjonta on tietoyhteiskunnan pahin kirous.

11 Gilles Finchelstein Tämä kaikki, mitä nyt kerroin, on löydettävissä hieman toisessa muodossa ranskalaisesseisti Gilles Finchlesteinin mediaesseestä Kiireen diktatuuri (2011). Finchelstein on useiden Ranskan hallituksessa toimineiden ministereiden taustavaikuttaja. Ei kuka tahansa. Kaksi vuotta sitten hänen esseensä talouskriisistä palkittiin vuoden parhaana. F:n mukaan kiire on jatkuvaa kiihdytystä. Kiire on kumppanimme, kaiken on oltava nopeampaa, tehokkaampaa ja isompaa. Paitsi työmme, myös vapaaaikamme on tehostettua, hoidamme nykyään jopa terveyttämme tehostetusti.

12 Finchelsteinin esseestä Julkinen valta ja yhteiskunta ovat omaksuneet tämän saman. Jopa lakeja syntyy kuin liukuhihnalta. Koska niin on, lait ovat yhä useammin huonoja, reikäisiä. Eikä tarvitse mennä etäälle. Suomessakin jätevesiasetus jouduttiin vetämään takaisin sen takia, ettei sitä oltu ehditty miettiä loppuun. Se, että yhteiskunta huohottaa, on tietysti aiheuttanut sen, että yksilöt ja perheet ovat joutuneet kasvavan paineen alle. Aika on kyllästetty, sanoo Finchelstein. Kiirettä ei enää epäillä. Jopa matkat mitataan minuutteina ja tunteita. Tutkijat ovat todenneet, että esimerkiksi puhenopeutemme on lisääntynyt siitä, mitä se oli muutama vuosikymmen sitten. Laahaava Enkeli taivaan

13 Meistä on tullut sähköjäniksiä

14 Finchelsteinista Ajan kyllästyneisyys näkyy myös siinä, että elinkaaret ovat lyhentyneet. Elektroniset vempaimet rakennetaan nykyään siten, että niiden sisäinen säätöpiiri tappaa laitteen tietyn käyttöajan (takuuajan) jälkeen. Kuka olisi vuosikymmen sitten uskonut, että vuonna 2011 ostamme kolme kännykkää vuodessa! Finchelstein on nimennyt kiireen jälkimodernin yhteiskunnan radikaalista mutaatioksi, joka sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten. (windows 95) Hänen viestinsä on, että keinomme alkavat olla vähissä. Yksi jos toinen meistä ottaisi vuorokauteensa mieluusti neljä lisätuntia, jos saisi ongelma on siinä, että emme saa.

15 Suuri keikahdus Itse ajoitan tuon suuren keikahduksen vuoteen Tuolloin syntyi Windows 95. Finchelsteinin mukaan kiireelle on kolme selitystä: Kiire on yhtä kuin internet (tekninen selitys) Kiire on liberalismi (poliittinen selitys) Kiire on yhtä kuin raha (moraalinen tulkinta) Finchelstein ei pidä mitään näistä oikeina, mutta kuten itse sanoin, pidän teknistä selitystä lähimpänä totuutta, kun se yhdistetään globalisaatioon ja moraaliseen tulkintaan.

16 Ajasta on tullut erilainen asia Koska emme saa niitä lisätunteja, ajasta on tullut elämämme kriittinen tekijä. Joudumme ponnistelemaan jatkuvasti, jotta kello ei hallitsisi aivan kaikkea. Meidät on pakotettu suorittamaan jatkuvasti (työssä ja vapaa-aika, eli aina) Viehtymyksestämme tehokkuuteen on tullut epäjumalanpalvelusta. Aina vain jatkuvat tehokkuuskisat Jos töitä jää rästiin: nopeampi netti Ellei laihdutuskuuri toimi: rasvaimu Ellei ole aikaa ruoanlaittoon: onhan mikro! Kenellä on aikaa enää lukea klassikoita? Eli, vähän kaikkeen: Tarvitsemme nopeampia mitä lie.

17 Talous, merkillinen asia Eikö taloutta pitänyt rakentaa siksi, että meillä olisi hyvinvointia Terveydenhuoltoa? Koulutusta Päivähoitoa? Vanhusten hoitoa? Milloin elämästämme alkoi tulla suorittamista? Ehkä kyse ei olekaan vain organisaatiosta? Millaista tyhjää kohtaa elämässä täytämme jatkuvalla paahtamisella? Elämämme on vertailua: miten muut elävät, miten naapuri elää Raimo Sailas 11/2009

18 Mistä lisää tehoa?

19 Ei ihme, että oirehdimme Noin kolmannes nukkuu huonosti. (Savon Sanomat) Tampere lopetti palkanmaksun työuupuneille. (Aamulehti) Yllättävän moni tekee yhden ylimääräisen työpäivän viikossa. Kolmasosalla 70-tuntinen työviikko. Yhä useammat meistä kärsivät työperäisistä ongelmista KELA-korvattujen mielialalääkkeiden käyttäjää!

20 Tunnen itse samoin Finchelstein viehättää, koska löydän sieltä itseni. Muiden tavoin teen tietotyötä, jota kiire alituisen vaivaa. Jatkuvat keskeytykset (sähköpostit, palaverit, laatuprojektit, toiminnanohjausjärjestelmät ) Monen yhtäaikaisen työn esillä olo, Väliaikaisuus, Keskeneräisyys, eli en näe valmista työtä, En näe hyvin suoritettua työtä. Olen tavannut läheisiäni burn out-tilanteessa, tai lähes Jannen tapaus, eli globalisaation aiheuttama 24/7-tilanne Lassin kaksi kännykkää, toinen tyynyn alla Puhutaan yhteisöllisyyden kuolemasta, joka liittyy siihen, että arvot ovat koventuneet (Kukin on oman onnensa seppä).

21 Infoähkyinen sukupolvi Työelämän hiipivät muutokset (Juha Siltala, 2004) Jo 2000-luvun alku synnytti uuden ihmistyypin kiiresairas ja yliverkostoitunut kännykkäholisti kroonista aikapulaa poteva ja sähköpostiaddiktoitunut Kun mieheni istuu illalla olohuoneen sohvalla, vaikuttaa siltä kuin kannettava mikro olisi kasvanut kiinni hänen polveensa (Miehen vaimo) Ja nyt siihen alkuun, eli 1990-luvun puoliväliin. Teknologiaharha: teknologia toi mukanaan odotuksia, jotka paljastuivat ylioptimistisiksi: Odotuksemme työpanoksia kohtaan kasvavat jatkuvasti. Oletimme kaiken käyvän nopeammin: myös luovan työn!

22 On vain hyväksyttävä Tiedon lisääntyminen luvulla Sorbonnessa 1338 kirjaa luvulla Oxfordissa kirjaa 1990 Yhdysvaltojen kongressin kirjastossa kirjaa (900 hyllykilometriä) Nyt: maailmassa kustannetaan vuosittain yli kirjaa, Suomessakin yli Puhumattakaan netistä!

23 Informaatiohyöky Informaation määrä Informaation arvo Windows 1995 Stressi, Uupumus, Burn out Työelämän Kuningastehtävä: Hallita tätä! Ns. Y-sukupolvi

24 Primitiivireaktioita Koska emme tunne hallitsevamme työtä, olemme tuoneet työn koteihimme. Olemme hämmentyneitä, kärsimättömiä ja ahdistuneita. Kiire on paradoksi Koskaan ennen meillä ei ole ollut yhtä paljon ajansäätäjiä käytössämme.

25 Voimme yhä huonommin

26 Se näkyy monella tapaa

27 Lääkäriltä lainattua Vastaanotollani ei ole kovinkaan harvinainen näky kolmekymppinen nainen tai mies, joka on jo ehtinyt polttaa itsensä täysin loppuun. Nämä korkeasti koulutetut uraihmiset ovat hälyttävä esimerkki siitä, että työkulttuuristamme puuttuu voimavaroja ylläpitävät ja kartuttavat elementit. Työnilon tilalle on tullut puurtaminen, kilpailu ja selviytyminen.

28 Suomalaiset kiiretutkimukset Puhuvat aivan samaa. Mm. Juha Antilan (2006) tutkimuksessa todettua: Työn mielekkyys ja punainen lanka tuntuvat kadonneen, työ on häiriöistä. Erityisesti naiset kokevat työn sisällön ja tekemisen edellytysten olevan ristiriidassa (pettymyksiä, kyynisyyttä). Toisaalta naiset kokevat työn mielekkäämmäksi.

29 Missä on kohtuuden raja? Jari Hakasen työuupumusta käsittelevä väitöskirja (2005): Yksityiselämän vaikutus työuupumukseen on hyvin pieni Toisaalta: 38% avioliitoista päättyy eroon. Velvollisuudentuntoiset ihmiset kestävät työpaineita siinä missä muutkin, kunhan työn vaatimukset ovat kohtuulliset. Siinäpä se: milloin kohtuuden raja ylittyy? Yksitoikkoiset ja kuormittavat työt lisäävät uupumusriskiä. Millainen sinun työsi on? Pitkään koettu epävarmuus on selvästi yhteydessä työuupumukseen.

30 Tällä haavaa työuupumus Vaivaa vakavasti joka 15. työssä olevaa. Lievempänä se vaivaa joka toista meistä. Uupumus etenee vaiheittain. Sitä edeltää usein: Työhön liittyvää epävarmuutta, Kiireen lisääntymistä, Kehittymis- ja oppimisvaatimusten lisääntymistä, Jatkuvia muutoksia, Uuden luomisen jatkuvaa painetta, Pitkittynyttä (työ)stressiä

31 Psykoosi- ja masennuslääkkeiden trendeistä Psykoosi, kulutus Psykoosi, myynti Masennus, kulutus Masennus, myynti

32 Jo suomalaista

33 Kela-korvausta vuonna 2009 Psykoosilääkkeet Neuroosilääkkeet Unilääkkeet Depressiolääkkeet Psykostimulantit Dementialääkkeet Jokin psyykenlääke (yht) HUOM. Kelalta talvella 2011 saatuja tietoja

34 Epätoivoisuuttakin on ilmassa

35 Epätoivoisuuttakin on ilmassa Doping on leviämässä urheilukentiltä työpaikoille, varoittaa suuren saksalaisen sairausvakuutuskassan DAK:n teettämä selvitys. Masennuksesta on tullut kiireisen ja suorituspainotteisen yhteiskunnan vitsaus. Erityisen alttiita lääkehakuiseen itsensä piristämiseen ovat korkeasti koulutetut, johtavassa asemassa olevat henkilöt. Miehet suosivat piristeitä, jotka nostavat työtehoa, naiset turvautuvat masennuslääkkeisiin. Pörssimeklareille määrätään lääkkeitä, jotka rohkaisevat ottamaan riskejä Tällä hetkellä masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä on noin suomalaista. Esimerkiksi vuonna 2008 neljännesmiljoona suomalaista työikäistä sai Kela-korvausta masennuslääkkeistä.

36 Muutos on välttämätön Syitä on monia. Tämä meno ei voi jatkua. Me sairastumme pian kaikki. Kansantalous janoaa luovia innovaatioita Näinhän kävi esim luvun lopulla. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että noin 90 prosenttia patentoiduista keksinnöistä on aina tähdännyt nopeuden ja tehokkuuden lisäämiseen. Ristiriita: luovuus ja innovaatiot eivät kuitenkaan sikiä kiireessä. Mitään hyvää ei synny kiireessä. Tästä on esimerkkinä vaikkapa Toyotan jatkuvat takaisinvedot. Laatu tarvitsee aikaa.

37 Mitä Maslow sanoikaan? Kaikki lähtee siitä, että fysiologiset perustarpeet on tyydytettävä. Ideat ja kekseliäisyys liittyy itsensä toteuttamiseen Nälkäisenä ei synny ajatuksia.

38 Maslow ja johtaminen Jotta johtaminen onnistuu, olisi löydettävä tasapaino Tehokkuuden Uudistumisen ja Hyvinvoinnin välillä. Hyvinvoinnin johtamisessa lähtökohtana on itsensä johtaminen. Se perustuu siihen, että tuntee itsensä, tietää vahvuutensa, mutta tuntee myös heikkoutensa.

39 Maslow ja johtaminen Asiantuntijaorganisaatiossa työ ei lopu tekemällä. Siksi olisi tärkeää tietää rajansa. Liian usein organisaation tehokkuutta tarkastellaan lyhyen tähtäimen näkökulmasta. Vaarana on, että perä jälkeen suoritetut työelämäspurtit kostautuvat uupumuksena. Uupumuksesta seuraa paljon ongelmia - myös uudistumiselle. Uupunut työntekijä ei ole työkyvytön, vaan tehoton. Uupunut työntekijä ei ole innovatiivinen ja luova. Siksi johdon tehtävä on pitää huolta organisaation hyvinvoinnista.

40 Motivaatiosta, innostuksesta Aina muistettava: ihminen on tunteva olento. Hän etsii tekemiselleen merkitystä, tarkoitusta. Esim. tietotyössä tarkoitus on usein hakusalla. Sisäinen ja ulkoinen motivaatio Flow: vieläkö joku tuntee sellaista? Kuinka moni voi ihailla tekemäänsä? Maisterihautomo: palkkiokokemus oli suuri. Muista: myös fyysinen, sosiaalinen ja ammatillinen kunto kuuluvat työkykyyn. Mitään ei saisi unohtaa täysin.

41 Motivaatiosta työssä Pidä samalla yllä innostustasi. Oletko viime aikoina joutunut tekemään asioita, jotka eivät innosta? Mikä siihen mahtaa olla syynä? Voisiko asialle tehdä jotain? Miten on palkkiokokemusten laita? Millaisissa asioissa olet taitava? Onko sinua kiitetty jostakin? Mistä? Sisäinen motivaatio vs. ulkoinen motivaatio

42 Palkkiokokemuksista vielä Times uutisoi talvella 2010, kuinka Iso-Britanniassa vangit ovat alkaneet koruommella: Nyt tuntuu, että elämälläni on oikeasti merkitystä. Mistä tämä mahtaa johtua? Entä sinä: milloin sinä viimeksi olit tyytyväinen työhösi?

43 Ajan hallinta elämän hallintana Myöskään kiireessä ei synny hyvää. Aika on ehdottomasti resurssi, voimavara, jos sitä on riittävästi. Mutta Jos aikaa puuttuu, se on mieltä syövä asia. Useimmat kokevat ajasta olevan puutetta. Huom. kokevat, eli aika on vahvasti subjektiivinen asia. Se on sitä erityisesti meille länsimaiden ihmisille. Lineaarinen aikakäsitys (länsi) Syklinen aikakäsitys (itä)

44 Kyläpäällikkö Tuiavii Vain harvoilla eurooppalaisilla on todella aikaa. Useimmat heistä syöksyvät läpi elämän kuin ilmaan viskattu kivi. Melkein kaikki katsovat maahan juostessaan ja huitovat käsiään päästäkseen muiden edelle. Tuiavii Samoan Opulun saarelta (1920)

45 Intiaanipäälliköt Washingtonissa He istahtivat lentokentän tuloaulaan odottamaan, että heidän sielunsa ehtii mukaan.

46 Aika episodijonona Yleisin työelämän ajankäyttöön liittyvä tajuamisen taso on eräänlainen episodijono. Työt merkitään kalenteriin, mutta ei suvantoja, eli esimerkiksi hyvän kirjan lukemiseen liittyvä aika puuttuu ja myös reipas lenkki puuttuu. Loma-aikojen edellä episodijonoa puretaan. Esimerkiksi puusepänteollisuudessa sumaa puretaan hullun lailla. Seuraus: lomaankin latautuu huimasti odotuksia. Ja petytään: avioerotilastoista se näkyy. Myös vapaa-aikamme on stressillä kyllästetty.

47 Itsensä johtaminen Sitä tapahtuu kaiken aikaa tietoisesti ja tiedostamatta. Valitsemme kaiken aikaa, mitä teemme ja mihin kiinnostuksemme suuntaamme. Esimerkiksi uuden oppiminen on itsensä johtamista. Uudet näköalat: tylsä Stihl sahaa huonosti. Esimerkiksi uuden oppiminen on itsensä johtamista. Uudet näköalat: tylsä Stihl sahaa huonosti. Suuria kysymyksiä: Ovatko valintamme oikeita? Millaiset asiat (arvot) ohjaavat elämäämme? Miksi tarvitsemme entistä upeamman auton, kodin, ruohokentän Miksi tahdomme entistä kauemmaksi lomalle? Miksi en voi tyytyä siihen, mitä minulla on?

48 Ajan hallinta itsensä johtamisena Kello ja kalenteri ovat huonoja isäntiä. Pyri kalenterin tyhjyyteen, ei sen täyttämiseen. Tee vain merkityksellisiä asioita. Aikaa et voi hallita, mutta valintojasi voit. Priorisoi. Tärkeät asiat kannattaisi tehdä heti. Näin vältät kiireen ja stressin kokemukset, koska ne madaltavat laatua (asiahan oli tärkeä). Jos kiire yllättää, istu alas. Mieti, mistä kiireen tunne johtuu.

49 Priorisointi, mitä se olikaan? Kun asioita on paljon, tärkeät asiat peittyvät. Pysähdy päämääriesi äärelle riittävän usein. Ota etäisyyttä (Veikko Huovinen). Näe elämä, myös työelämä kokonaisuutena. Minkä ihmeen takia uurastat? Etkö siksi, että sinulla ja läheisilläsi olisi hyvä elämä? Tartu hetkeen: pyri lisäämään kiitollisuutta ja mielenrauhaa syyllisyyden ja stressin sijaan. Hylkää sitten kun -ajattelu

50 Paluu kiireen tuntemukseen Huomasitko, aikataulun voi sössiä niin monella tapaa: Yhteistä kaikille näille tavoille on ahdistus ajan riittämättömyydestä. Kyse on siis subjektiivisesta tunteesta. Ensimmäinen askel ajan hallintaan on tunnistaa omat heikot kohtansa. Voit myös auttaa asiaa tunnistamalla elämäsi aikavarkaat!

51 Tavallisimpia aikavarkaita Kännykkä Usein soitosta seuraa lisää töitä ja tekemistä. Roskaposti Saat paljon viestejä, jotka eivät oikeasti koske sinua varmistuaksesi tästä ne on silti luettava. Internet Pahimmassa tapauksessa puolet elämästä. Televisio, rästityöt, sekainen työpöytä, yllättävä vieras, tehtävien venyminen, epämääräiset tavoitteet, aikataulun puute.

52 Kokouksista aikavarkaina Mitä Neil Hardwick tästä sanoikaan? Ovatko kaikki palaverit todella tarpeellisia? Mitä on hyvä kokouskäytäntö? Voiko kokouksia niputtaa? Ovatko kokoukset sijaistoimintaa ts. osoitus siitä, että organisaatiolla on suunta hukassa? Jos ¼ päivästä rakentuu kokousten varaan, työn organisoinnissa on vikaa.

53 Työtapa osana ajan hallintaa 1) Viime tinka Melko tehokas tapa, mutta ei paras, koska se saattaa kostautua esimerkiksi laatuongelmina. 2) Kerralla valmiiksi heti! Usein paras tapa suoriutua töistä. 3) Kaikki aika tekemiseen Huonoin, antaumuksellisen perfektionistin valinta Itsensä piiskaaja täyttää työllä elämänsä. Johtaa vääjäämäättä jonkinlaiseen kriisiin, usein uupumukseenkin (työssä uupujat on näitä).

54 Muita työnteon tyypityksiä Oletko ehkä krooninen töidenhaalija, jonka pöytä (ja pää) pursuaa tekemättömiä hommia. Budjettiin pitäisi ottaa kantaa, henkilöstökyselyn tulokset pitäisi analysoida, parit reklamaatiot odottavat, hammaslääkäri on siirtynyt Mitä silloin pitäisi tehdä: Mieti, mikä on pakollista, priorisoi! Mieti, mitä voit muuttaa tai karsia, delegoi? Aseta tavoitteet ja etene askel kerrallaan. Opettele uusia tapoja toimia. Pysy päätöksissäsi.

55 Etkö osaa sanoa ei? Oletko työpaikkasi hyväsydäminen uhrautuja? Etkö kenties henno sanoa ei, vai Hiveleekö ihmisten osoittama luottamus itsetuntoasi? No, kyllähän Pirkko tämänkin tekee. Mitä pitäisi tehdä: Muutos: koskaan ei ole liian myöhäistä oppia sanomaan ei.

56 Hoidan sen tässä samalla! Simultaanitoiminnan erikoisihminen Kirjoitat raporttia, vastaat sähköposteihin ja puhelimeen, allekirjoitat papereita ja otat vastaan muutaman ovelle koputtelijan. Ongelma: koetat tehdä liian moni asioita kerralla. Mitä tästä sanovatkaan aivotutkijat! Juuri tämä tekemisen tapa liittyy työn hallinnan tunteen katoamiseen selvimmin. Mitä pitäisi tehdä: Keskity yhteen asiaan, sulje vempaimet välillä. Hoida esimerkiksi sähköpostit isompina nippuina muutama kerta viikossa.

57 Ku tääei oo vielävalmis Pitäisi pelastaa vähintään koko maailma. Onko sinun vaikea päästää töistäsi irti? Tuntuuko, että töitä pitäisi aina vain hioa ja hioa? Kimmon tapaus Maisterihautomossa. Mitä pitäisi tehdä: Uskoa, että kaikkea ei tarvitse tehdä erinomaisesti, usein pelkkä hyvä, jopa tyydyttävä riittää.

58 Henna, perfektionisti Anteeksi, että vaivaan ongelmineni. Minulla on nipomenneisyys, kiltti suorittajatyttö, 6 Laudaturin ylioppilas, pääaineesta erinomaiset tiedot jne. Mutta minulla taitaa olla KIRJOITTAMISEN KAMMO?! Olen myös kooooovin hidas kirjoittaja, enkä ole onnistunut muuttamaan tyyliäni Olen asettanut X n kertaa lopullisia aikatauluja työlleni, varannut kielenkorjauksenkin graduuni ja suunnitellut mm. sen, minkä värisiin kansiin työni sidotaan Nyt olen siinä pisteessä, että hädin tuskin uskallan avata gradu.doc:ia ja todeta, miten paljon vielä uupuu. Takerrun viimeiseen oljenkorteen: TARVITSE ULKOISEN DEADLINEN!!!

59 Turmaraja: muuan ratkaisu? Laatu Tämä päättyy huonosti Aina 100 lasissa Voisiko näin sittenkin toimia? Turmaraja Työura

60 Näin ei siis voi jatkaa Jos koko päivä on tärkeää ykköstyötä, hupenevat vahvimmankin voimat. Töitä pitää osata ja uskaltaa järjestellä. Opi tuntemaan vielä paremmin itsesi. Kysy: milloin olet parhaimmillasi? Liian tiukka aikataulu vahvistaa tehokkaasti tunnetta omasta osaamattomuudesta. Se on harha, joka johtuu vain suunnittelun pettämisestä. Tämä muuten on usein juuri naisten vaiva.

61 Lisää keinoja itsensä johtamiseen Huomaa: oikeita tapoja ei voi asettaa järjestykseen On-off ajattelu on yksi Oman ajan ja työlle kuuluvan ajan välinen erottelu Salli itsellesi jopa laiskottelu. Vain työssä ajatellaan työasioita. Kuuntele kehoa. Kannata muutoksia. Liiku, harrasta Puhu, avaudu Kerro esimiehelle, jos sellainen on. Miten olisi itsensä palkitseminen, loma, lyhytkin?

62 Entä tällainen muutos? Miten todella kävisi, jos jakaisimme vuorokauden 24 tuntia näin: 8 h kunnollista lepoa, 8 h työtä, 8 h vapaa-aikaa. Jos lähtisinkin työstä kello 16? Keikahtaisiko yritys? Pakottaisiko se ehkä parempaan suunnitteluun? Ja: vähenisivätkö vatsakatarrit, mahahaavat, verenpainetauti, uupumus, ahdistus, stressi, unettomuus, hysteria ja burn out? Ainakin olisimme mukavampia ihmisiä.

63 Lisää aiheesta Oheisessa teoksessa.

Työelämän muutos ja jaksaminen. Juha Hakala

Työelämän muutos ja jaksaminen. Juha Hakala Työelämän muutos ja jaksaminen Mitä varten raadamme? 1 Carlos Slim Helu & family Mexico 2 William Gates III United States 3 Warren Buffett United States 4 Mukesh Ambani India 5 Lakshmi Mittal India 6 Lawrence

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015 Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella Kuka 2 Veikko Huovinen 3 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Tietotyöllä on puolensa 4 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok,

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille?

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Maailman Alzheimer -päivän muistiseminaari 20.9.2013 Seminaarin teema: Välitä Timo Järvensivu, KTT, tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu KESTÄVÄ

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Ammatillisuus opintokeskustyössä -työpaja. Mikä meitä työssämme haastaa

Ammatillisuus opintokeskustyössä -työpaja. Mikä meitä työssämme haastaa Muistio koulutuksesta 1 / 5 Aika: 18.11.2015, klo 12.30-15 Paikka: Kulttuuritalo, Helsinki Koulutus: Opintokeskuspäivä Läsnä: Opintokeskustyöntekijöitä 15 osallistujaa Vetäjä: Inka Ukkola, TJS Opintokeskus

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Elämäntaitojen nelikenttä

Elämäntaitojen nelikenttä Polunvalaisija Elämäntaitojen nelikenttä A B Pitkän aikavälin tavoite Lyhyen aikavälin tavoite Nyt Punnitseminen V a l l i t s e v a t a j a t u k s e t T O I S T O K u i n k a u s e i n a j a t t e l

Lisätiedot

Työelämä nyt ja tulevaisuudessa

Työelämä nyt ja tulevaisuudessa Mika Valtanen Opteam 22.11.2016 Työelämä nyt ja tulevaisuudessa 22.11.2016 Opteam Rauma Nortamonkatu 18, 26100 Rauma 10 000 TYÖNTEKIJÄÄ 1 000VALMENNUSTA VUOSITTAIN 45 000 TYÖHAKEMUSTA VUOSITTAIN HENKILÖ-

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. KP Martimo: Työhyvinvoinnista. www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. KP Martimo: Työhyvinvoinnista. www.ttl.fi Hyvinvointia työstä KP Martimo: Työhyvinvoinnista 12.2.2014 Hyvinvointi työssä vai siitä huolimatta? Kari-Pekka Martimo, LT Johtava ylilääkäri Vaikuttava työterveyshuolto teemajohtaja KP Martimo: Työhyvinvoinnista

Lisätiedot

Elämäntapamuutos valmennusohjelma

Elämäntapamuutos valmennusohjelma Elämäntapamuutos valmennusohjelma Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi? Fyysinen hyvinvointi -terveys, kunto, lepo, ruoka Henkinen hyvinvointi -suhde omaan itseen, itsetuntemus, itsensä arvostaminen,

Lisätiedot

OPETTAJAN HYVINVOINNIN JA AMMATILLISEN KASVUN LÄHTÖKOHDAT. Juha T Hakala ERKO-hankkeen päätösseminaari Haapavesi

OPETTAJAN HYVINVOINNIN JA AMMATILLISEN KASVUN LÄHTÖKOHDAT. Juha T Hakala ERKO-hankkeen päätösseminaari Haapavesi OPETTAJAN HYVINVOINNIN JA AMMATILLISEN KASVUN LÄHTÖKOHDAT ERKO-hankkeen päätösseminaari 19.11.2014 Haapavesi Veikko Huovinen 2 Hahmottaakseni kokonaisuuden tarvitsen haukan siivet ja etäisyyttä! Koulun

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha Uusi työ on täällä Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä Kirsi Piha Dialogin missiona on parempi työelämä Dialogi mahdollistaa vuoropuhelun työnantajien ja nykyisten ja tulevien työntekijöiden välillä luo

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Stressinmittauksen tulkintamalli. -Mitä tulokset kertovat kuormitusriskistä?

Stressinmittauksen tulkintamalli. -Mitä tulokset kertovat kuormitusriskistä? Stressinmittauksen tulkintamalli -Mitä tulokset kertovat kuormitusriskistä? Ttm Jaakko Kotisaari Jyväskylä 20.5. 2008 Kuormittuneisuuden arvioinnin haasteet Onko palautumista riittävästi? Mikä on sopiva

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Stressi ja mielenterveys

Stressi ja mielenterveys Stressi ja mielenterveys Jokainen ihminen sietää tietyn määrän stressiä. Kun sietokyvyn raja ylittyy, stressi alkaa haitata elämää. Se voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta. Voit vaikuttaa omaan mielenterveyteesi,

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

Mikä masentaa maailman onnellisinta kansaa? Sari Aalto-Matturi, Toiminnanjohtaja, Suomen Mielenterveysseura SOSTEtalk!

Mikä masentaa maailman onnellisinta kansaa? Sari Aalto-Matturi, Toiminnanjohtaja, Suomen Mielenterveysseura SOSTEtalk! Mikä masentaa maailman onnellisinta kansaa? Sari Aalto-Matturi, Toiminnanjohtaja, Suomen Mielenterveysseura SOSTEtalk! 3.10.2017 3.10.2017 2 Suomi on maailman vakain valtio. vapain maa, Norjan ja Ruotsin

Lisätiedot

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen ESITYKSEN AGENDA Osa I: Kenestä oikein puhutaan Osa II: Työpaikkaa etsimässä, mielikuva rakentuu

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Ajanhallinta ja itsensä johtaminen

Ajanhallinta ja itsensä johtaminen Ajanhallinta ja itsensä johtaminen Tavoitteena on antaa pastoreille työvälineitä ja menetelmiä, joiden avulla he voivat arvioida ja kehittää omaa ajanhallintaansa ja itsensä johtamista. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla http://smallbiztrends.com/2011/09/workshifting-changingway-we-work.html Kiinko Tulevaisuuden kaupunki - työ - asuminen - liikkuvuus 6.2.2014

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

Stressi ja sen selättäminen lukiossa. Psykologi Päivi-Marjatta Marjo

Stressi ja sen selättäminen lukiossa. Psykologi Päivi-Marjatta Marjo Stressi ja sen selättäminen lukiossa Psykologi Päivi-Marjatta Marjo Stressin eri muodot Optimaalinen stressi lisää hyvää suoritusta ja on tarpeellista lukiossakin Haitallisessa, pitkittyneessä stressissä

Lisätiedot

Henkinen väkivalta ja siitä selviytyminen

Henkinen väkivalta ja siitä selviytyminen Henkinen väkivalta ja siitä selviytyminen Vanha Satama Mielenterveysmessut 20.11.2012 Narsistien uhrien tuki ry Sirpa Polo FT, KM Henkinen väkivalta On ajassa ilmi tuleva oleva vakava ja laaja psyykkinen

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Aloitustilaisuus

Aloitustilaisuus Uute Uutta tekemässä 2015-2018 Muutoksen ja hyvinvoinnin johtaminen Pohjois-Suomen seurakunnissa Aloitustilaisuus 26.10.2015 Miltä työssä näyttää nyt? Mitä työelämässä tapahtuu juuri nyt? Miten käy työhyvinvoinnille?

Lisätiedot

Tuettava kriisissä. 6.3.2015 Eija Himanen

Tuettava kriisissä. 6.3.2015 Eija Himanen Tuettava kriisissä 6.3.2015 Eija Himanen Kriisi Elämään kuuluu muutosvaiheita: Lapsuuden kodista poismuutto, parisuhteeseen asettuminen, lasten syntymät jne., ns. normatiiviset kriisit. Akuutteja kriisejä

Lisätiedot

Minun työhyvinvointini

Minun työhyvinvointini Minun työhyvinvointini Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työhyvinvoinnin tinkimätön rakentaja Kestävän työuran edistäjä Tuottavuuden mahdollistaja Hyvinvointi

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Elämän mullistavat muutokset Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Miksi haluan puhu muutoksista? Muutos lisää stressiä yksilölle, parille ja perheelle Stressi voi olla niin suuri, ettei meidän opitut

Lisätiedot

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 1 Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ Porvoo 2011 - Borgå 2011 N = 1273 Sukupuoli 100 % 90 % 80 % 81 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 18 % 10 % 0 % mies nainen Ikäryhmä

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja!

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! 41. Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 10.-11.4.2013 Aikuiskouluttaja Raine Manninen www.rainemanninen.fi Uskotko itsesi kehittämiseen, vai kuluuko aikasi itsesi

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

Eläköön elämä ja työ IV Mistä virtaa tähän kaikkeen?

Eläköön elämä ja työ IV Mistä virtaa tähän kaikkeen? Eläköön elämä ja työ IV Mistä virtaa tähän kaikkeen? Pirkko-Liisa Vesterinen Paikallisjohtaja, dosentti Management Institute of Finland, MIF Itsetuntemus lähtökohtana Vastaa itsellesi Kuka minä olen itselleni?

Lisätiedot

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy Muutos ja minä TEK/ Urailta 7.9.2015 17.00 19.30 Sirpa Etzell AS3 Finland Oy Pohjoismainen valmennusyritys Perustettu 1989 500 työntekijää ja sertifioitua valmentajaa Isoimmissa kaupungeissa paikalliset

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

TALOUDEN TABUT KYSELYTUTKIMUS 8/2017

TALOUDEN TABUT KYSELYTUTKIMUS 8/2017 TALOUDEN TABUT KYSELYTUTKIMUS 8/217 KESKEISET TULOKSET S-Pankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan raha-asiat ja erityisesti omat säästöt ja sijoitukset ovat tabu suomalaisille. Säästöistä ja sijoituksista

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Nyt on verkostojen aika Verkostoituminen voi tuoda ison kilpailuedun. Verkostoitumista tukee moni voima: Tekniikan kehitys ja sen vaatima

Lisätiedot

Menestyksen porkkanoita

Menestyksen porkkanoita Menestyksen porkkanoita Usko Uskallus Innostuminen Oma Yritys-messut Wanha Satama, Helsinki 20.3.2013 Miksi jotkut yritykset menestyvät?...ja toiset eivät? Olemassaolon oikeutus ; Mikä on/ olisi minun

Lisätiedot

Nuorten tutkijoiden/jatko-opiskelijoiden. opiskelijoiden työhyvinvointi. Suomen psykologisen seuran nuortenn tutkijoiden jaos 24.3.

Nuorten tutkijoiden/jatko-opiskelijoiden. opiskelijoiden työhyvinvointi. Suomen psykologisen seuran nuortenn tutkijoiden jaos 24.3. Nuorten tutkijoiden/jatko-opiskelijoiden opiskelijoiden työhyvinvointi Suomen psykologisen seuran nuortenn tutkijoiden jaos 24.3.2009 Jari Hakanen, vanhempi tutkija sosiaalipsykologian dosentti Hyvinvoinnin

Lisätiedot

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? To be or Wellbe 11.2.2010 Oulu Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM Nuoret työntekijät muuttavat työelämää: MEGATRENDIT

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois.

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. 1. Suodattaminen Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. Esim. Kiinnitän huomiota hikoiluuni ja jännittämiseeni, mutta en mieti lainkaan, onko minua kohtaan

Lisätiedot

Opiskelija digimaailmassa

Opiskelija digimaailmassa Opiskelija digimaailmassa Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki @petterij pjarvinen.blogspot.com bittimittari.blogspot.com @petterij www.facebook.com/petterijj profiles.google.com/petterij pinterest.com/petterij

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla

Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla Taulukkoraportti Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla Tässä taulukkoraportissa verrataan kaupan esimiesten ja myymälätyöntekijöiden työn voimavaroja, vaatimuksia ja hyvinvointia. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Minä työssäni kartoitus

Minä työssäni kartoitus Minä työssäni kartoitus 15.5.2015 1 Mikä on Minä työssäni -kartoitus? työväline joka on kehitetty nopeaksi ja kattavaksi nykytilanteen kuvaamiseksi omasta sekäosaamisen ettämotivaation näkökulmista minä

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Pelastustoimen työurat Mitä meistä tulee isona? Mika Kontio pelastuspäällikkö Varsinais-Suomen Pelastuslaitos

Pelastustoimen työurat Mitä meistä tulee isona? Mika Kontio pelastuspäällikkö Varsinais-Suomen Pelastuslaitos Pelastustoimen työurat Mitä meistä tulee isona? Mika Kontio pelastuspäällikkö Varsinais-Suomen Pelastuslaitos PALOASEMAT 3 27.11.2015 Varsinais-Suomen pelastuslaitos Kuntia 27 Asukkaita 472 000 Päätoimista

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Järkytä avoimuudella. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin. Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi

Järkytä avoimuudella. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin. Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi Järkytä avoimuudella Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avaimia kukoistavaan yrityskulttuuriin Aki Ahlroth 4.11.2014, Henry Foorumi 01 Miksi juuri avoimuus? Avoimuus on keskeinen keino synnyttää luottamusta

Lisätiedot

JAKSAMISEN EVÄÄT. Pekka Pulkkinen, Vierumäen Liikunta- ja Terveysklinikan testauspäällikkö

JAKSAMISEN EVÄÄT. Pekka Pulkkinen, Vierumäen Liikunta- ja Terveysklinikan testauspäällikkö JAKSAMISEN EVÄÄT Pekka Pulkkinen, Vierumäen Liikunta- ja Terveysklinikan testauspäällikkö TYÖHYVINVOINTI JA TUOTTAVUUS (PLUS) Hyväkuntoinen henkilöstö Hyvä osaaminen, kehittämisinto Henkilöstön korkea

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. 25.04.12 Tiina Rajala. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. 25.04.12 Tiina Rajala. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä 1 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2012 Terveydenedistäminen osana hyvää työelämää 24.4.2012 Aluejohtaja Tiina Rajala 2 Hyvinvointia työstä Terveellinen, turvallinen ja mielekäs

Lisätiedot

Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita

Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita Juhani Anttila kommentoi: Timo Hämäläinen, Sitra: Hyvinvointivaltiosta arjen hyvinvointiin Suomessa tarvitaan yhteiskunnallisia visioita Kommentoitu esitysmateriaali: http://www.futurasociety.fi/2007/kesa2007/hamalainen.pdf

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan Moikka! Ihan ensiksi tämä blogiteksti on luonnollista tai pakollista aloittaa selittelyillä.. Vuosihan (tai nyt jo vähän reilu..) siinä vierähti ja en saanut tänne mitään aikaiseksi. Ajanpuute on aina

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko Nonprofit-organisaation markkinointi Dosentti Pirjo Vuokko Markkinoinnin lähtökohdat Markkinoinnin lähtökohdat Peruskysymys: Mitä me haluamme olla ja kenelle? Miten tämä saavutetaan? Tärkeää: Kohderyhmälähtöisyys

Lisätiedot

Muutoksessa mahdollisuus? Yhdessä onnistuneempaan muutokseen

Muutoksessa mahdollisuus? Yhdessä onnistuneempaan muutokseen Hyvinvointia työstä Muutoksessa mahdollisuus? Yhdessä onnistuneempaan muutokseen Anna-Leena Kurki, KM, Tutkija 26.10.2015 Työterveyslaitos Anna-Leena Kurki www.ttl.fi Tää on verkottunu nykyään, must tuntuu

Lisätiedot

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk PKSSK:n rekrytointi siirtyi sosiaaliseen mediaan alkutalvella 2010. Olimme ensimmäinen sairaala Suomessa,

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi M I K Ä O N TÄ R K E Ä Ä, KUN TO I M I N N A N M U U TO S V I E DÄ Ä N L Ä P I J O H TA M I S E N J A H E N K I LÖ S TÖ N O S A A M I S E N N Ä KÖ KU L M A

Lisätiedot