HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT. www.dapal.fi"

Transkriptio

1 HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT

2 2 SISÄLLYSLUETTELO OHJELMISTON YLEISIÄ OMINAISUUKSIA... 3 AJANVARAUS... 5 YLEISTÄ AMMATTIKORTEISTA... 6 LÄÄKÄRIKORTTI... 7 SILMÄLASIKORTTI... 8 PIILOLASIKORTTI... 9 HIOMOKORTTI... 9 ASIAKKAIDEN HENKILÖTIETOKORTISTO (POTILASKORTISTO) YRITYS- / YHTEYSKORTISTO KASSA JA LASKUTUS KÄTEIS- JA LASKUTUSMYYNTI UUSI TILAUS POIMI VANHA TILAUS KATSELU, MUUTOS, HYVITYS PÄIVÄN KASSA TILAUSTEN VALVONTA LASKURESKONTRA KASSAKIRJA VARASTO HINNOITTELU JA OSTOT... 20

3 3 OHJELMISTON YLEISIÄ OMINAISUUKSIA PÄIVÄMÄÄRÄN SYÖTTÖ esim. ( ) numerosta poikkeava merkki = tämä päivä a = pelkkä numero p = p.tämäkk.tämävuosi 3 = numerot p {välimerkki} k = p.k.tämävuosi 3.9 = numerot p {välimerkki} k {välimerkki} v = p.k.v = HUOM! Välimerkkinä toimii mikä tahansa numerosta poikkeava merkki. Päivämäärä myös ilman välimerkkiä: esim. pp = pp.tämäkuukausi.tämävuosi 09 = ppkk = pp.kk.tämävuosi 0912 = ppkkvv = pp.kk.vv = NUMEROIDEN SYÖTTÄMINEN Pelkän desimaalin syöttö ilman etunollaa (esim. -,x = -0,x). HUOM! Desimaalierottimena on jokin numerosta poikkeava merkki. Ammattikortteissa nollan syöttäminen merkinnällä +-0. TEKSTIKENTÄT Siirtyminen sana kerrallaan CTRL+nuolinäppäimet Siirtyminen kentän loppuun END Siirtyminen kentän alkuun HOME Kentän tyhjennys VÄLILYÖNTI Kentän palautus CTRL_R Tekstin lisääminen väliin INSERT Merkkien poistaminen taaksepäin BACKSPACE Merkkien poistaminen eteenpäin DEL. Rivin lopun poistaminen CTRl_END Rivin alun poistaminen CTRL_HOME Sanan poistaminen CTRL_T Rivin poistaminen CTRL_Y Kenttien välillä siirtyminen: nuolet ylös ja alas, Enter ja Page Up & Down PALKKIHAUT Palkkihaun hakuavain korkeintaan kahdeksan merkin mittainen. Valikko siirtyy kirjoitettua avainta lähinnä vastaavan selitteen kohdalle (josta hyväksyminen Entterillä). Selitteen voi hakea nopeasti (korkeintaan) neljän merkin mittaisella tunnuksella. Esim. postinumeron neljä ensimmäistä numeroa toimivat tunnuksena (esim = HELSINKI).

4 4 Valikossa voi hakea uutta selitettä (painamalla mitä tahansa merkkiä), tai liikkua nuoli- ja Page Up & Down -näppäimillä. Painamalla tähti-merkkiä (*) saa haun tunnuksen mukaisesti (samalla lista järjestyy tunnuksien mukaan aakkoselliseen luetteloon). Selitteitä on ohjelmassa valmiiksi luotuina, mutta niitä voi tehdä itse miltei rajattomasti lisää (Insert). Ohjelma muodostaa selitteelle automaattisesti uuden tunnuksen, jonka voi myös muuttaa haluamakseen. Palkkihakujen selitettä voi muokata (aloittaen Ctrl_Enterillä), mutta tunnusta ei voi enää muuttaa. Uutta selitettä lisättäessä Alt_L ottaa kohdalla olevan selitteen pohjaksi (tunnuksen muuttaminen tämän avulla ja vanhan poisto Deletellä). Vanhojen palkkihaun vaihtoehtojen poistaminen siirtää ne ensin roskakoriin, eli lisää selitteen nimen alkuun miinusmerkin. Näin merkityn selitteen kohdalla painettu Delete poistaa sen lopullisesti. Mikäli roskakoriin siirrettyä selitettä on käytetty esim. silmälasikortissa, näkyy se niissä miinusmerkkisenä. EUROT Näppäinyhdistelmä ALT_F10 näyttää missä tahansa ohjelmiston osassa esiintyvät markkamääräiset luvut euroina. Painettaessa ENTER- tai ESC-näppäintä ohjelma palaa normaalitilaan.

5 5 OHJELMISTON HYVÄT KÄYTTÖTAVAT Ohjelmiston osia käytettäessä täytetään vain ko. tapahtumaan liittyvät olennaiset asiat. Kun asiakaskierto on päättynyt, on ohjelmistoon kertynyt kaikki tarvittava tieto. Tällöin kenenkään ei tarvitse syöttää jo aikaisemmin tallennettua tietoa -> työ helpottuu, samalla kun virhetiedon määrä pienenee ja lopputuloksena ovat kattavat asiakas- ja myyntitiedot (jälkikäsittelyä varten, esim. asiakaskutsut, myyntitilasto jne). Tämän edellytyksenä on ohjelmiston hyvät käyttötavat, jolloin tiedetään mitkä kirjaukset ovat välttämättömiä sujuvalle asiakaskierrolle ja miten ne tehdään mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Seuraavassa kerrotaan eri ohjelmiston osien käyttöön liittyvät tärkeät huomiot sekä työskentelyä helpottavat vinkit. AJANVARAUS Haetaan aika vastaamalla asiakkaan kysymykseen: 1) Asiakas haluaa tietylle lääkärille -> Kohde haku tai 2) Asiakas haluaa ajan ylipäänsä lääkärille -> Aika haku. Syötetään varauksessa vain potilaan perustiedot. Täydennetään potilaan saapuesa tiedot asiakkaan henkilötietokorttiin (Potilaskorttiin). Pidä aikarulla kuluvan päivän mukaisessa järjestyksessä. Poista vanhat ajat esim. muutaman kuukauden välein. Lisää aikoja käyttäen aikakalenteria. Mikäli jonkun kohteen ajat poikkeavat esim. eri viikonpäivinä toisistaan, tee useampi kalenteripohja! Extra-kortilla voi välittää tietoa ammattikortteihin. Hakutoiminnoissa tuo ruudulle aina kaikki ajat, hae vain vapaita aikoja silloin kun varauksia on paljon. Lisäaika-toiminnolla saat kopioitua valitun varauksen myös seuraavalle ajalle (myös selitteen kopiointi).

6 6 Jos halutaan yksittäinen varaus valmiiden aikojen väliin, lisätään se insertillä aloittaen (Huom! katso etteivät ajat mene liikaa päällekäin). Jos asiakkailla on vakiovarauksia, voidaan ne kirjata aikojen luomisen yhteydessä (aikakalenterilla). Tila-koodeilla voidaan välittää tietoa ajanvarauksen ja lääkäreiden välillä. (Laita tipat - Tipat laitettu -> lääkäri näkee kortistaan kauanko ovat olleet potilaalla). Kolmannelle osapuolelle menevä toimistomaksu kirjataan lääkäripalkkion jälkeiseen kenttään Maksu-toiminnossa. Toimistopalkkio-tuloste kerää tietyltä ajalta maksetut toimistopalkkiot listalle. Jos lääkäripalkkio tulee liikkeen myynniksi saa sen poimittua suoraan kassaan painamalla asiakkaan varauksen kohdalla 1- näppäintä. Samaten 2-näppäintä painamalla saadaan toimistopalkkio kassa-ohjelmaan. (HUOM! Toiminto täytyy erikseen aktivoida). Työlista-tulosteessa aamulla valittuna olevan lääkärin potilaslista. Työpäivän jälkeen eriteltynä myös lääkäripalkkiot. YLEISTÄ AMMATTIKORTEISTA Ammattikorteilla tarkoitetaan lääkäri-, silmälasi-, piilolasi- ja hiomokortteja. Täytön aloitus kolmella eri tavalla: a) ENTER: vanhan kortin tiedot pohjaksi (vanha siirtyy historiakortiksi) b) VÄLILYÖNTI: uudeksi kortiksi tyhjä pohja (vanha siirtyy historiakortiksi) c) CTRL_ENTER: muutos (muuttaa vanhaa, historiaan ei siirry mitään). Ammattikortit kuin korttipakka: uusin kortti on päälimmäisenä ja muut alla historiakortteina (selaus I). Lasimääräyksen selitteet kahdenlaisia (lääkäri- ja silmälasikortit):

7 7 a) selite, joka kopioi lasimääräyksen automaattisesti refraktion mukaiseksi (tunnuksen ensimmäinen merkki: L= lähilasit, K= kaukolasit ja M=monitehot, toinen merkki välilyönti). b) pelkkä selite, joka ei kopioi arvoja (tunnus sattumanvarainen). Vaihdettaessa lasimääräyksen selitettä, ohjelma varmistaa kopioinnin refraktion mukaiseksi. Lasimääräyksessä (SF-kenttään) TPL = tasapainolinssi, EI = ei linssiä Potilaskortti-toiminnolla pääsee suoraan ko. asiakkaan henkilötietokorttiin. Extra-kortti on ammattikorteissa yhteinen. Kaikissa muissa paitsi lääkärikortissa on Lähete-kortti yhteinen. Oikean alanurkan kentässä näkyy milloin eri kortit on täytetty (S=silmälasikortti, P=piilolasikortti, L=lähetekortti ja E=extrakortti). Lisäksi on näkyvillä historiakorttien määrä. Nopea siirtyminen korttien välillä F2-F4 ja F6. Mikäli sfrääriset arvot eroavat 3,5 dioptriaa tai sylinterit ovat erimerkkiset ko. arvot muuttuvat kirkkaamiksi (ei vaikutusta muuhun kuin ruudun näkymään). LÄÄKÄRIKORTTI Lääkärikorttiin merkitään mm. esitiedot, tutkimustiedot, diagnoositiedot, lääkereseptit, lasimääräys sekä seuraavan käynnin ajankohta. Lääkärikortissa Lähete-kortit ovat sidottuina historiakortteihin (tulostaminen niiden kautta). Painekentästä pääsee ylä- ja alanuolilla vapaaseen visukseen, C/D-kenttään sekä prismoihin. Maksukentistä jälkimmäinen on tarkoitettu toimenpiteen veloituksen erittelemiseen kokonaissummasta. Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista.

8 8 Useassa palkkihakukentissä (esim. esitieto) välilyönnillä aloittaen vapaata tekstiä koko rivin pituudelta. Palkkihakuja on myös paikoin mahdollista täydentää vapaalla tekstillä. Painekenttiin pääsee nopeimmin SP (silmäpohja) -kentästä nuolella vasemmalle. Jos vanhassa kortissa on seuraavan käynnin ajankohdan määrittely oletusarvosta (2 vuotta) poikkeava, se säilyy uudessa kortissa vain jos täyttö aloitetaan Enterillä (vanhan kortin pohjatiedoilla). Lääkäritulosteissa normaalikäyntiä varten ketjutettu useampia tulosteita yhden tulosteen alle. SILMÄLASIKORTTI Silmälasikorttiin merkitään mm. esitiedot, näöntarkastuksen arvot, lasimääräys sekä seuraavan käynnin ajankohta. Täytettäessä ei tarvitse täyttää tilaustietoja, jotka kopioituvat silmälasikorttiin automaattisesti kassan kautta. Alustavan työpussin voi tulostaa näöntarkastuksen tapahduttua, jotta se olisi mukana kehyksiä valittaessa. Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista. Lasimääräyksessä (SF-kenttään) TPL = tasapainolinssi, EI = ei linssiä. LiSät -toiminnolla voi kirjoittaa lisätietoja silmälaseista. Ajokorttitodistusta varten syötetään yhteisnäkö laseitta ja laseilla refraktion jälkeisiin kenttiin, asiakkaan kotipaikkakunta huomioriville 2 ja ajokorttiluokka sekä myöntäjä poliisipiiri riville 3.

9 9 PIILOLASIKORTTI Piilolasikorttiin merkitään mm. lasien käyttötarkoitus, vaihtoväli, sovituslasien arvot, hoitonesteet, piilolasimääräys sekä kontrollikäynnin ajankohta. Uusi kortti tehdään vain arvojen muuttuessa tai uuden tarkastuksen yhteydessä, muutoin käytetään Kontrollikorttia (seuraavan käynnin merkintä tehdään muutoksella piilolasikorttiin). Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista. Huomiorivien vapaa täyttö lääkärikortin tavoin (aloittaen välilyönnillä ja automaattinen rivinvaihto). Lasimääräykseen kopioituu sovituslasien arvot korjattuna päällerefraktiolla. Kontrollikortin Taulukko-toiminto näyttää viiden edellisen käynnin kontrollitiedot seurantaa varten. HIOMOKORTTI Hiomokortin täyttö tapahtuu uuden tilauksen yhteydessä. Kortistossa käydään katsomassa tilattujen lasien tietoja hionnan yhteydessä. Näkyvillä on saman asiakkaan kaksi viimeisintä tilausta. Merkitään lasien valmistumisajankohta muiden tiedoksi (tieto on nähtävillä kaikilta koneilta asiakkaan soittaessa!). Hae-toiminnolla löytää tehtävät hiontatyöt mm. tilauspäivän avulla tai luvatun luovutuspäivän mukaisesti.

10 10 ASIAKKAIDEN HENKILÖTIETOKORTISTO (POTILASKORTISTO) Siirtyminen ammattikorteista Potilaskortti-toiminnolla. Rullasta haetaan hakuavaimilla, valinta Entterillä. Toimii kaikkien muiden ohjelmiston osien yhteisenä peruskortistona (tiedot siis syytä kirjata oikein). Jokaisella asiakkaalla on perustettaessa maksuluokkana nolla. Luokka voidaan vaihtaa tarpeen mukaiseksi. Eri maksuluokkia voi muokata ja lisätä. Entisten lasien kenttään saa kopioitua lasimääräystiedot silmälasikortista valinnalla 111 (selite, jonka tunnus on 111) ja kulkemalla kentät läpi Enterillä. Jos lääkäri haluaa tulosteisiinsa potilaan molemmat etunimet, tulee ne kirjata henkilötietokorttiin (nimi muodossa sukunimi+etunimet). Nimentäydennystä voidaan käyttää haluttaessa mm. osoitetarroihin poimittavana kenttänä tai entisen sukunimen merkitsemiseen. Toiselle esitietoriville (vapaata tekstiä) kopioituu ajanvarauksessa kirjattu tulosyy. Jos ko. rivillä on vanha esitieto saa ajan varauksen tulosyyn kopioitua tyhjentämällä esitietokentän ja käymällä siinä uudestaan. Esitietorivien tiedot siirtyvät ammattikorttien yläosaan (eroteltuina pilkuilla). Laskutusosoitteeseen saa yrityksen numerolla kopioitua (tai haettua) Yritys- ja yhteyskortistosta haluamansa yrityksen osoitteen. Sama toiminto on oikean puolen yritystiedoissa. Oikeaan alanurkkaan kirjautuvat asiakkaan viimeisimmät ostotapahtumat (näkyvillä myös laskutuksessa olevat saatavat). Oikeassa alanurkassa ovat myös merkinnät siitä, saako asiakkaalle lähettää postia vai ei ja milloin osoite on viimeksi päivitetty. Korttiin tallentuu (jos kortisto on useamman liikkeen yhteisessä käytössä) liike, missä asiakas on asioinut.

11 11 YRITYS-/YHTEYSKORTISTO Kannattaa käyttää yrityksen sisäisenä puhelinluettelona, jossa on esim. tavarantoimittajat, sairaalat, sosiaali- ja terveysvirastot, viranomaistahot, työntekijät ja laskutettavat yritykset. Toimialan merkitseminen nopeuttaa etsintää. Korttiin saa viimeisen käsittelypäivän kirjatuksi käymällä yhteyspäivä -kentässä. KASSA JA LASKUTUS Kassaohjelman kaikkien osien hallitseminen ja käyttäminen on tärkeää liikkeen kirjanpitoon ja seurantaan liittyvien tilastotulosteiden hyödyntämisen mahdollistamiseksi (poikkeuksena Tilausten valvonta). Jotta liikkeen tuotteistoa voidaan ylläpitää järkevästi, ovat myyntihetkellä tapahtuvat kirjaukset olennaisen tärkeitä. Puutteelliset myyntitiedot (yleisnimikkeiden käyttö, kappalemäärien epätäsmällisyydet yms.) estävät optimaalisen (toimivan, sujuvan ja tuottavan) liiketoiminnan. KÄTEIS- JA LASKUTUSMYYNTI Myyntitapahtumassa syötetään myyjän tunnus, myytävät tuotteet ja valitaan maksutapa. Lopuksi tulostetaan kuitti tai lasku. Pikamyynteihin, korvaa karkeasti ottaen kassakoneen.

12 12 Tuotteiden hakeminen tuotenumerolla (ryhmätunnus+lyhyt tuotenumero), toimittajakoodilla tai EAN-koodilla. Syöttäminen käsin tai viivakooodilukijalla. Tuotteen etsiminen: a) tuotteen nimi heti rivin alkuun -> varastolista aakkosellisesti b) tuoteryhmä + tuotteen nimi -> varastolista ryhmittäin aakkosellisesti c) -- + toimittakoodi -> varastolista toimittajakoodin mukaisesti HUOM! varastolistan kautta tarkemmat haut (jossa myös näkyvillä ostoihin kirjatut, tulossa olevat kappaleet). Tuotekohtaiset alennukset joko prosentteina (pelkkä lukuarvo), markkamääräisinä (miinusmerkki+lukuarvo). Koko kauppasumman tasaaminen tiettyyn summaan tabulaattori- eli sarkainpainikkeella. Lisäksi voi myydä tuotteena alennuksen (tosin tällöin katteiden seuranta kärsii). Myös tuotteen loppuhintaa voi suoraan muuttaa (pysyvät muutokset varaston kautta). Seliterivejä aloittaen kahdella pisteellä esim...alennettu tuote: (tulostuu kuitteihin yms.). Mahdollistaa myös tuoterivien erottamisen toisistaan. ALT_P poistaa tuoterivin, ALT_L lisää tuoterivin ja ALT_M näyttää ko. tuotteen tiedot. Tyhjältä riviltä siirtyminen nuolella ylös hyppää suoraan kappalemäärään. Tuotteita mahtuu maksimissaan yhteen kauppaan 150 kpl. F6:lla saadaan kauppa kohdistettua tietylle asiakkaalle (jos asiakkaalla vakioalennus tulee hänet valita ennen tuotteiden kirjaamista). ALT_F1 näyttää asiakkaan lasimääräysten arvot. Extra- ja Selite kortteja voi käyttää sellaisten kuittien tekemiseen, joihin ei tule näkymään tarkkoja tuotetietoja (ei käytetä normaalisti). Jos kauppa halutaan tehdä verottomin hinnoin (esim. jos myydään ulkomaille), merkitään se tapahtumatietoihin ennen tuotteiden kirjaamista (aloittaen F9:llä). F5:lla saadaan kauppa muutettua suoraan tilaukseksi vaikka tuotteita olisi jo kirjattu (muista tällöin poimia asiakas F6:lla). Käyttäjän oikeuksista (henkilöstörekisterissä) riippuen ruudun oikeasta alareunasta näkee tuotteen arvonlisäveroprosentin lisäksi ko. tuotteen sekä kokonaiskaupan kateprosentit (auttavat alennusta määrittäessä). Jos liikkeessä on ohjelmistoon liitetty Dapal maksukorttiohjelma, voidaan pankki- ja luottokorttimyynneissä magneettikortinlukijan avulla muodostaa aineistot, jotka siirtyvät automaattisesti

13 13 pankkiin. Samankaltaista menettelyä voidaan hyödyntää mm. erilaisten bonuskorttien kohdalla. Käteismyynnissä on laskuri takaisin annettavan summan laskemista varten (tupla F1). Laskutusmyynnissä (F4) pääsee Lasku -ruudussa maksueräkentästä nuolella alaspäin suoraan laskutusosoitteseen (takaisin nuolella ylöspäin). Enterillä siirrytään alaosaan. Kaikki maksutapahtumat, jotka maksetaan useammassa erässä tai jaettuina eri maksuvälineille ovat laskuja. (Esim. kauppa, joka maksetaan käteisellä ja pankkikortilla on kahden erän lasku, jossa molemmat erät maksetaan heti. -> Jos käytössä magneettikortinlukija ja pankkiohjelma, höylätään pankkikorttia tällöin erikseen). UUSI TILAUS Uutta tilausta tehtäessä syötetään asiakkaan tilaamat kehykset ja linssit kuten käteismyynnissä, merkitään hiomokorttiin tarkemmat tiedot laseista ja tarkistetaan linssitilauksen arvot. Lopuksi tulostetaan työpussi Tuotteiden syöttö samalla tavalla kuin Käteis- ja laskutusmyynnissä. ALT_F1 näyttää lasimääräysten arvot. ALT_F2 päästää muuttamaan maksuehtoja. Silmälasitilauksissa on aina annettava reseptin antajan tunnus sekä päätuote (silmälasi), jotta tiedot siirtyisivät hiomokorttiin (jos tallennus ilman ko. tietoja, voi virheen korjata Katselu, muutos, hyvitys -ohjelmalla). Ohjelma poimii lasimääryksen antajan tunnuksen mukaiset arvot hiomokorttiin. Päätuotteissa P-kirjaimella alkavat tunnukset jatkavat tilauksesta Piilolasikorttiin ja S-kirjaimella Hiomokorttiin (seliteet vapaa valintaiset). HUOM! Esim. kamppanjat tms. Hiomoon siirtyvässä kortissa on syytä tarkistaa seuraavat: luvattu-päiväys on merkitty, lasimääräyksen tiedot ovat oikein ja linssien kohdalla on oikea tukkuri ja tuoteryhmä (linssitilauksia varten).

14 14 Hiomoon siirtyvän kortin tallennuksessa tarkistus onko linssitilauksen arvot oikein. Mikäli ammattikorteista löytyvä lasimääräys on muutamaa viikkoa vanhempi, pyytää ohjelma tarkistamaan onko lasimääräys enää voimassa ennen tallennusta. Asiakaskorttiin tulostuu hiomoon siirtyvän kortin tuoterivit (kolmas tuoterivi on yleensä turha, joten sen voi poistaa näkyvistä). Yksiä useampien silmälasien tilaamisessa tyhjä rivi erottaa lasit toisistaan (pääryhmässä kaksi pistettä (..) ja tuotenimi tyhjä). Ohjelma tekee tällöin useamman historiakortin. Jos tuotteita on kirjattu yleisnimikkeillä voi hiomoon siirtyvässä kortissa tehdä täydennyksiä. Työpussi on syytä tulostaa uudelleen tilauksen kirjaamisen jälkeen, jotta siinä näkyisi myös tilausnumero. Jos varsinaista työpussi tulostetta ei ota, on tilausnumero hyvä merkitä käsin aiempaan alustavaan työpussiin (nopeuttaa tilauksen poimintaa kts. seuraava kohta). Asiakasarkki-tulosteessa on mukana mm. työpussi ja asiakaskortti. POIMI VANHA TILAUS Tilaus siirtyy poimimisen jälkeen Kassa- ja laskutusohjelmaan, jossa myytäviä tuotteita voi vielä lisätä tai muuttaa. Välilyönti hakee suoraan tilausnumeron mukaisesti. Tilauslistassa on näkyvillä myös vanhat tilaukset, jotka ovat jo maksetut (ja muuttuneet myyntitapahtumiksi). Voimassa olevissa tilauksissa on näkyvillä myös loppusumma.

15 15 KATSELU, MUUTOS, HYVITYS Myyntitapahtumien tarkastelu, hyvittäminen ja muuttaminen tapahtuu poimimalla haluttu tapahtuma rullasta. Haun voi suorittaa usealla eri avaimella. Jos on epäselvyyksiä miten hyvitys tehdään, on selkeintä hyvittää koko kauppa ja tehdä se uudestaan. Jos haluaa poistaa jonkun tapahtuman, on epäselvyyksien välttämiseksi viisainta tehdä siitä hyvitystapahtuma. Vanhoja kassatapahtumia, jotka ovat jo menneet kirjanpitoon, ei saa muuttaa (ohjelma sallii sen, viranomaiset ei). Jos laskutapahtumaa muuttaa, täytyy Laskureskontrassa käydä tarkistamassa laskun erien oikeellisuus (joskus voi esim. joku erä olla jo maksettu). Esim. laskuissa voi Ctrl_Enterillä aloittaen lisätä tai korjata laskutusosoitteen. Kassatulosteet saa tätä kautta uudestaan (F9). Jos tilauksessa on päätuote virheellisesti merkitty, voi muutoksessa käydä kirjaamassa sen uudestaan (tällöin tilauksen pääsee jatkamaan hiomokorttiin). Avoinna olevat tilaukset saa esille nopeasti miinusmerkillä. PÄIVÄN KASSA Päivän lopuksi otettavasta listauksesta nähdään, paljonko kassaan on tullut rahaa (käteismyyntinä tai laskureskontrasta) sekä kassakirjaan merkittyjen nostojen ja panojen yhteissumma. Loppusumma näyttää paljonko kassassa pitäisi olla fyysisesti rahaa. Lisäksi on nähtävillä avoinna olevien tilausten markkamäärä.

16 16 Jos koko myynnistä, niin ei merkitä myyjätunnusta (pelkkä Enter). Saatavaa tulostetta ei ole tarkoitettu kirjanpitoon! Kirjanpitoon otetaan tilastoista ja eräajoista löytyvät koostetulosteet! Ruudun alaosan laskurilla voi laskea esim. kassan loppusumman vähennettynä lääkärinpalkkioilla, jolloin näkee täsmääkö kassa. TILAUSTEN VALVONTA Ei optikkoliikkeessä tarpeen normaalisti, koska silmälasikaupan seuranta tapahtuu hiomokortilla. Voi käyttää esim. postitse lähetettävien tilausten tilan seurantaan. LASKURESKONTRA Laskureskontrassa pääasiassa seurataan laskujen eriä ja merkitään niitä maksetuiksi. Laskutusmyyntitapahtumat ovat esillä Katselu, muutos, hyvitysohjelmassa, laskureskontrassa näiden erät. Jos asiakas tulee liikkeeseen maksamaan laskun erän, voi suorituksen kirjata tällä ohjelmalla. Normaalisti ohjelmalla kirjataan pankkiin tulleet suoritukset (jos Dapalin pankkiohjelma käytössä, saadaan laskureskontra aina automaattisesti päivitettyä pankista siirrettyjen viitemaksutietojen mukaiseksi).

17 17 Tilien tunnuksen ensimmäinen merkki kertoo tilin laadun (0=kassa, 1=pankki). Jos tunnukset eivät ole oikein, ei ohjelma kysy kassatilin kohdalla maksutapaa. Useampi eräiset laskut saa tulostetua tätä kautta erä kerrallaan. Tili-toiminnolla voi verrata, että pankista tullut viitelista täsmää kirjattujen maksujen mukaan. Erien eräpäiviä pääsee helposti tätä kautta muuttamaan (Enterillä aloittaen ja hyväksymällä niin ikään Enterillä muutoksen jälkeen viimeiset kentät tyhjiksi). Erääntyvät laskut-toiminnolla saa tiettynä aikavälinä erääntyvien erien loppusumman. Maksamattomat erät löytää nopeasti Maksu-haulla ja antamalla päivän kohdalle välilyönnin (jo erääntyneiden maksamattomien laskujen kohdalla näkyy viimeisessä sarakkeessa viivästyneiden päivien määrä). Välilyönti toimii laskunnumero-hakuna. Jos kirjattu summa ei vastaa saatavan kanssa, muodostaa ohjelma automaattisesti erotuksesta uuden saatavan (jos erotuksen maksutiliä ei anneta). Erotus voidaan osoittaa esim. hyvitystilille tai alennustilille (tämä näkyy Tilastot ja eräajotohjelman kirjanpitotulosteissa). KASSAKIRJA Kassakirjan rullassa jokainen rivi on yksi tapahtuma, jossa on joko otettu rahaa kassasta tai pantu rahaa kassaan. Kassakirja käsittelee pelkästään kassatilin tapahtumia: debet=pannaan rahaa kassaan, kredit=otetaan rahaa kassasta. Tili-sarakkeella on vain selitteenä kassatilin kirjanpidollinen vastatili. Se ilmaisee kirjanpitäjälle mille tilille kyseinen summa kirjanpidossa viedään Jos tapahtuma halutaan näkymään Päivän kassa -ohjelmassa, tulee rivin loppuun merkitä tähti (*) (yleensä aina).

18 18 Päivän lopuksi kassakirjaan merkitään Automaattipäivityksellä päivän aikana myynnistä kassaan tullut käteinen raha (sen mukaisesti, miten tilintarkastajanne sen ymmärtää). Kun pohjakassasta viedään ylimääräinen raha pankkiin, se merkitään luonnollisesti kassakirjaan (kredit puolelle). Tilastotulosteista saa tarkat erittelyt rahan liikkeistä kassakirjan suhteen. Kassakirjan vastatili-selitteisiin saadaan merkittyä myös arvonlisäveroaste. Jos liike käyttää täydellisenä Ostot ja hinnoittelu- ja kassakirjaohjelmia, saadaan täydelliset kirjanpitotulosteet ostojen osalta. Liike joutuu joka tapauksessa tekemään ostoraportin kirjanpitäjälle; huolellinen ohjelmiston täyttö korvaisi sen (ja säästäisi kustannuksia ja vaivaa). Vastatili-selitteiden tunnuksina on kätevää käyttää vastatilien kirjanpidollisten numeroiden neljää ensimmäistä numeroa tai sovittuja, helposti muistettavia nimi lyhenteitä (esim. P=pullatili, T=toimistotarviketili jne.) VARASTO Varastossa tuotenimikkeet haetaan rullasta käyttäen eri hakuavaimia. Muutos Ctrl_Enter vaatii salasanan. Lisäyksessä uuteen tuotteeseen tulevat perustiedot kohdalla olevasta tuotenimikkeestä. Varastorakenne suunnitellaan huolella ennen tuotteiden syöttöä (pää- ja laryhmät). Tuoteraportit tulostuvat varastorakenteen mukaan. Jollei tuotteiden osto- ja myyntihintoja muodosteta käyttämällä Ostot -ohjelmaa, on syytä muutoin pitää huolta ko. hintojen

19 19 mahdollisimman tarkasta merkitsemisestä tuotekorttiin (jotta kate- yms. tilastot olisivat käyttökelpoisia). Jokainen tuote on parasta viedä erikseen varastoon omalle nimikkeelleen ja välttää yleisnimikkeiden käyttöä. Tuottenimikkeiden poistaminen siirtää ne roskakoriin, eli lisää nimen eteen miinusmerkin. Uusi poisto deletellä on lopullinen. Arvonlisäveroluokka täytyy merkitä oikein jokaiseen tuotteeseen. Voi myydä -sarakkeella on varastokappalemäärä vähennettynä tilatuilla kappaleilla. Tilauksessa- kenttä kertoo asiakkaiden tilaamat. Tulossa kappaletta -kenttä kertoo ostoihin kirjatut kappaleet (tulossa olevat näkyvät myös myyntitapahtumassa kaupanteon yhteydessä). Maksimialennus estää antamasta sitä suurempaa alennusta. Lisätieto kertoo kaupan yhteydessä tarkemman määritteen tuotteelle (esim. vain kanta-asiakkaille tai kamppanja-tuote ). Lisätiedon alkuun laitettu kysymysmerkki pyytää uuden tilauksen teossa jatkamaan tuotenimiketta tarkennuksella. Ostojen keskihinta on varastossa sillä hetkellä olevien tuotteiden ostokeskihinta. Jos Ostot -ohjelmaa käytetään, saadaan hyvin tarkat katelaskelmat. Tuotteiden rakentaminen: 1. luo sopiva tuote/tuotenimi paketille (yleensä omaan ryhmään) 2. rakenna 3. valitse tuotteet pakettiin 4. valitse vähennetäänkö paketin sisältämiä tuotteita suoraan varastosta vai ei (oletuksena EI). 5. merkitse poimivan pakettituotteen RAK -kohtaan kaksi tähteä. LaSke-toiminnolla näkee valitun tuotteen osto- ja myyntitiedot (kappaleet ja markat). Myynti-toiminto kertoo kenelle valittua tuotetta on myyty. Ostot-toiminto kertoo mistä ko. tuotetta on ostettu. Inventaario-toiminnolla pääsee inventaariotuotteiden syöttölistaan (inventaarion päivitys varastoksi tapahtuu Tilastot ja eräajot -ohjelmassa, samoin kuin ennen uuden inventaariolistan syöttöä tapahtuva vanhan listan tyhjentäminen).

20 20 HINNOITTELU JA OSTOT Hinnoittelussa ja ostoissa kirjataan tehdyt myyntiin tarkoitetut tuoteostot (jotka samalla hinnoitellaan) sekä myös muut laskulla tapahtuneet ostot. Uudet tuotteet on järkevämpää syöttää ostojen kautta, kuin suoraan Varasto-ohjelmaan (myyntihinnan määrittely on helpompaa ja tuotetiedot täsmäytyvät tarkemmin). Ostoihin liittyvien kirjanpitotulosteiden saaminen edellyttää ohjelman käyttöä ja tiliöintien kirjaamista. Ohjelmassa on pelkkä hinnoittelu erotettu omaksi aliohjelmaksi. Se on kuitenkin muutoin sama hinnoittelu-toiminto kuin Ostojen seuranta, paitsi että sitä on yksinkertaistettu virheiden välttämiseksi. Jos sama ihminen huolehtii sekä ostojen seurannasta että hinnoitelusta, ei pelkkää hinnoittelu-osaa ole tarpeen käyttää. Tuotteiden poiminta tapahtuu samalla tavalla kuin kassan ohjelmissa. Kulukertoimella saadaan esim. laskutuslisät tai toimitusmaksut vaikuttamaan tuotteen ostohintaan ja näin ollen kateprosentteihin (tuotteen myyntihintaan vaikuttaa vain myyntikerroin ja lisämarkat). Valuuttakerroin mahdollistaa ostot suoraan ulkomailta. Alaosassa näkyy tuoterivin kokonaisostohinnat (todelliset). Oikealla alanurkassa on näkyvillä todellinen myyntikerroin (F1:llä saa myyntihinnan muutetuksi myyntikertoimen mukaiseksi). Kun tuotteet lopulta kaadetaan varastoon muuttuu tapahtuman tila kaadetuksi. LaSke toiminnolla saa selville tiettynä aikavälinä erääntyvien ostolaskujen yhteissumman.

PIKAOPAS. Optikkoliikkeen- ja silmälääkärivastaanotonohjelmisto

PIKAOPAS. Optikkoliikkeen- ja silmälääkärivastaanotonohjelmisto PIKAOPAS Optikkoliikkeen- ja silmälääkärivastaanotonohjelmisto Copyright Dapal Oy 1997 www.dapal.fi OPPAASTA Tämän pikaoppaan tarkoituksena on tutustuttaa Sinut Dapal-ohjelmistoon. Opas antaa Sinulle käsityksen

Lisätiedot

Elisa Kassa - Myyjän ohje

Elisa Kassa - Myyjän ohje Elisa Kassa - Myyjän ohje 1. Elisa Kassan päänäkymät Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittelee asiakkaita, tuotteita ja työntekijöitä koskevia tietoja. a. Asiakaskentästä

Lisätiedot

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen 1 Pankkitositteen tietojen kohdentaminen Johdanto Pankkitapahtumien (tiliotteen) tietojen linkitys kirjanpitoon (maksutapahtumien kohdistus laskuihin) voi joskus olla työlästä (jos maksutapahtuman tiedot

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description.

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description. Oy MINIKASSA käyttöohje v.1.3 1 (9) Contents 1. YLEISTÄ... 3 1.1 MINIKASSA... 3 1.2 NÄPPÄIMISTÖ JA TOIMINNOT... 3 1.3 VALIKOISSA LIIKKUMINEN... 3 1.4 TAPAHTUMIEN LÄHETYS... 4 2. MINIKASSA... 4 2.1 MYYNTITAPAHTUMA...

Lisätiedot

Käyttöopas optikkoliikkeille ja silmälääkärivastaanotoille

Käyttöopas optikkoliikkeille ja silmälääkärivastaanotoille Käyttöopas optikkoliikkeille ja silmälääkärivastaanotoille SISÄLLYS KÄYTTÖOPPAASTA... 1 YLEISTÄ... 1 TÄRKEIMPIÄ ASIOITA KÄYTTÖOHJEISTA JA OHJELMISTOJEN KÄYTÖSTÄ... 1 1. OHJELMISTOJEN TÄRKEIMMÄT TOIMINTAPERIAATTEET...

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

ADMIN. Käyttöopas 08Q4

ADMIN. Käyttöopas 08Q4 ADMIN Käyttöopas 08Q4 Sisällysluettelo Uuden käyttäjän lisääminen...3 Käyttäjän poistaminen...3 Oikeudet...4 Käyttäjäasetukset...6 Aktiviteetin määritys...8 Aktiviteetin määrittely...8 Kenttämäärittelyt...9

Lisätiedot

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Hammasvälineen uusi verkkokauppa löytyy osoitteesta kauppa.hammasvaline.fi Sisäänkirjautuminen Paina yläpalkin Kirjaudu sisään -painiketta. Sisäänkirjautumisikkuna avautuu.

Lisätiedot

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittää asiakasta, tuotetta ja työntekijää koskevan tiedon. a. Asiakaskentästä voidaan etsiä

Lisätiedot

Ostolaskujen haku Netvisorista

Ostolaskujen haku Netvisorista Ostolaskujen haku Netvisorista Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 2 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Osaprojektien

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun.

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun. 1(7) KORTINHALTIJAN HALLINTA Kortinhaltijan nimetty sivu sisältää kortinhaltijan henkilö-, korttitili-, kortti- ja maksutiedot. Sivulle pääsee hakemalla kortinhaltijan tietoja ja avaamalla hakutuloksesta

Lisätiedot

Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje

Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje Pääset kirjautumaan Mediqin kotijakeluportaaliin osoitteesta www.mediq.fi. Klikkaa keltaista kotijakelu-nappia sivun oikeassa laidassa. KIRJAUDU SISÄÄN. Olet

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

Elisa Kassa-taustajärjestelmän välilehdeltä raportit voidaan aukaista haluttuun tapahtumaan liittyvän raportin.

Elisa Kassa-taustajärjestelmän välilehdeltä raportit voidaan aukaista haluttuun tapahtumaan liittyvän raportin. Elisa Kassa Raportit Elisa Kassa tarjoaa oletusarvoisesti kymmeniä eri raportteja, jotka antavat informaatiota lähtien aina tuntikohtaisesta tapahtumien erittelystä, aina koko vuoden kattavaan tapahtumien

Lisätiedot

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen 1 Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen Johdanto Maksujen kirjaaminen Odoo ssa on selväpiirteinen toimenpide, ja sen avulla voi myös seurata yrityksen tuloksen kehittymistä on-line. Erääntyneiden maksujen

Lisätiedot

Visma Fivaldi

Visma Fivaldi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri ilmoitusta. Oppaan ja siihen liittyvän muun materiaalin kopiointi on

Lisätiedot

VIS Arviomies ja Automaster 5.8

VIS Arviomies ja Automaster 5.8 1 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 09.02.2005 2 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 integraation käyttöohje SISÄLLYSLUETTELO 1. VIS Arviomies Automaster 5.8

Lisätiedot

Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut. TaikaTapahtumat -käyttöohje Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut TaikaTapahtumat -käyttöohje Laskutus tapahtumahallinnassa Ennen laskutusta varmista että osallistujat on kohdistettu asiakashallintaan

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

1 Projektiraportit. 1.1 Projektikohtaiset raportit

1 Projektiraportit. 1.1 Projektikohtaiset raportit 1 Projektiraportit 1.1 Projektikohtaiset raportit Suoraan yksittäiseen valittuun projektiin liitetyt raportit saa esille painamalla halutun projektin kohdalla tulostus-painiketta, jonka jälkeen ohjelma

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Avaa päävalikosta Asiakas kortisto luo Asiakasrekisteri kortti asiakkaalle. Kun luot asiakkaan klikkaa "lisää" valitse Kyllä ja "lisää uusi kortti/rivi?" Täytä asiakkaan tiedot,

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE Johdanto Liikematkatoimistojärjestelmä on lisäarvopalvelu Winres -varausjärjestelmään, jolla matkatoimisto pystyy tuottamaan liikeasiakkailleen raportteja heidän matkatoimistopalveluiden

Lisätiedot

Puh. (09) 3511122 Päivystykset: 0400316088, 0400505596 Fax (09) 3515532 0500703730 Internet: http:llwww.atsoft.fi. Malminkaari 21 B 00700 HELSINKI

Puh. (09) 3511122 Päivystykset: 0400316088, 0400505596 Fax (09) 3515532 0500703730 Internet: http:llwww.atsoft.fi. Malminkaari 21 B 00700 HELSINKI Malminkaari 21 B 7 HELSINKI Puh. (09) 511122 Päivystykset: 0416088, 04505596 Fax (09) 51552 057070 Internet: http:llwww.atsoft.fi ASTERIOHJELMASARJA ATSOFT I:llNNASTO 1.12.1996 - Suomalaiset Asteri yritysohjelmat

Lisätiedot

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY. Vuosipäivitys 17.3.2010

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY. Vuosipäivitys 17.3.2010 ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Vuosipäivitys 17.3.2010 - sisältäen mm. alv:n nousun Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh (09) 350 7530 Päivystykset: 0400-316 088 00700 HELSINKI Fax (09) 350 75321 atsoft@atsoft.fi

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

Provet Net Kutsut ohje

Provet Net Kutsut ohje Provet Net Kutsut ohje Provetissa voidaan kutsuja käyttää pitkä-aikaisten asiakassuhteiden ylläpitoon. Kutsujen avulla asiakkaita voidaan muistuttaa lemmikin rokotusten voimassa olosta, hampaiden säännöllisestä

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Käyttäjät Kun sinulle toimitetaan uusi tyhjä kurssialue, sinut on jo liitetty opettajaksi alueellesi. Opettajana voit itse lisätä alueellesi muita käyttäjiä eri rooleihin. Käyttäjiä voit lisätä alueelle

Lisätiedot

Toimituksen laskuttaminen erissä

Toimituksen laskuttaminen erissä 1 Toimituksen laskuttaminen erissä Johdanto Laskutus voidaan toimitusprojekteissa sopia monella eri tavalla: Ennakkoon maksetut toimitukset ( esim. nettikauppa), Ennakkomaksu ( käsiraha), ja loppusumma

Lisätiedot

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON Kilpiä voidaan joutua lisäämään kilpivarastotiedoksi mm. alla mainituissa tilanteissa. Sarjakilpivarastoon: - Tunnus on määräytynyt ajoneuvolle LTJn aikaisessa

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle Käyttäjät Kun sinulle toimitetaan uusi tyhjä kurssialue, sinut on jo liitetty opettajaksi alueellesi. Opettajana voit itse lisätä alueellesi muita käyttäjiä eri rooleihin. Käyttäjiä voit lisätä alueelle

Lisätiedot

OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN

OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN BE Online on verkkokauppa, joka antaa mahdollisuuden BE Groupin asiakkaille syöttää ostotilauksen suoraan BE Groupin Dynamics AX järjestelmään ja kysellä tilauksen tilaa.

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä OPALA Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Root, koko Opalan pääkäyttäjä...5 2.1 Sisäänkirjautuminen.5 2.2 Käyttäjätunnukset 6 2.2.1 Pääkäyttäjätunnukset.6 2.2.1.1 Luo. 7 2.2.1.2 Muokka/poista 8

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Alennukset/ hinnoittelu

Visma Fivaldi -käsikirja Alennukset/ hinnoittelu Visma Fivaldi -käsikirja Alennukset/ hinnoittelu 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Vasemman laidan painikkeet... 4 3 Myynti (= myyntitilauksien automaattialennukset)... 5 4 Osto (= ostotilauksien automaattialennukset)...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Standard Taloushallinto Verkkolaskutus Sivu 1/9

SISÄLLYSLUETTELO. Standard Taloushallinto Verkkolaskutus Sivu 1/9 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 2 Käyttöönotto... 3 Verkkolaskutuksen aktivointi... 3 Järjestelmän asetukset ja liikekumppanitiedot... 3 Yritystiedot -asetus... 3 Liitteet verkkolaskuille...7 Verkkolaskujen

Lisätiedot

Työskentelyn aloittaminen Merit Aktivalla

Työskentelyn aloittaminen Merit Aktivalla Työskentelyn aloittaminen Merit Aktivalla Merit Aktiva on kirjanpitäjille ja yrittäjille tarkoitettu nykyaikainen ja helppokäyttöinen kirjanpito-ohjelma. Aktivaa voitte käyttää missä tahansa ja millä tahansa

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Vasemman laidan painikkeet... 5 4 Erikoishinnoittelut ruutu... 6 5 Raportit... 12 1 Yleistä Fivaldi Asiakaskohtaiset

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10.1. PERIAATE CRM asiakashallintajärjestelmästä voidaan tulostaa osoitetarrat, lähettää ryhmäsähköpostia sekä exportata (viedä) hakutuloksia

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Procountor laskutusliittymä

Procountor laskutusliittymä Päiväys: 25.3.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Tarkastanut: Matti Immonen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.2 Liittymän toimintaperiaate... 3 2 Liittymän

Lisätiedot

Asiakkaiden maksujen kirjaaminen

Asiakkaiden maksujen kirjaaminen 1 Asiakkaiden maksujen kirjaaminen Odoo ssa maksusuoritus voi joko olla linkattu laskuun, tai se voidaan luoda ( tai tuoda toisesta järjestelmästä) itsenäisenä tietona ja kohdistaa laskuun myöhemmässä

Lisätiedot

Kortinhaltijoiden valinta (1.vaihe)

Kortinhaltijoiden valinta (1.vaihe) 1(5) USEAN KORTIN TILAAMINEN Toiminto tilaa ja uusi kortteja löytyy etusivulta kohdasta Kortit. Tässä voit tilata Lounaskortteja henkilöille, jotka on jo luotu lounaskorttipalveluun, ja joilla ei tällä

Lisätiedot

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Käyttöohje Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Sisällys 1 Kilometrien syöttö...2 1.1 Uusien kilometrien syöttö kun ajetaan Profiilin autoilla...2 1.1.1 Normaali

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Liikuntatilojen haku... 2 Pikkukalenterin käyttö... 4 Hakemuksen teko:... 5 Varaushakemukset - Oma asiointi... 7 Vapaa-ajan käyttöön sopivia tiloja pääsee hakemaan seuraavasti:

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 25.2.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 25.2.2009 1 / 34 Syötteessä useita lukuja samalla rivillä Seuraavassa esimerkissä käyttäjä antaa useita lukuja samalla

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun.

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun. 1(7) KORTINHALTIJAN HALLINTA Kortinhaltijan sivu sisältää kortinhaltijan henkilö-, korttitili-, kortti- ja maksutiedot. Sivulle pääsee hakemalla kortinhaltijan tietoja ja avaamalla hakutuloksesta kortinhaltijan

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS Sivu 1/13 EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS JOHDANTO: Tässä dokumentissa käydään läpi Extra 2.0 -laboratoriotutkimusten tilausjärjestelmän toiminta. Järjestelmän

Lisätiedot

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa http://mtkmateriaalit.valmiskauppa.fi Ohjeiden versio 23.9.2014 MTK:n esitteiden ja materiaalien tilaus siirtyy syyskuussa 2014 verkkokauppaan. MTK:n liitot

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

Markkinointijakelun tilaaminen

Markkinointijakelun tilaaminen Markkinointijakelun tilaaminen PTP käyttöohje 1 Sisältö Kirjautuminen Extranet-palveluun Luo markkinointijakelulle nimi Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen Aloita markkinointijakelun tilaaminen Tilaaminen:

Lisätiedot

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Sivu 1(6) ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Tiivistelmä Verotilimenettely muuttaa oma-aloitteisten verojen ilmoittamista ja maksamista vuoden 2010 alusta lähtien. ProCountorissa voi nyt tehdä

Lisätiedot

Invalidiliiton Kilta-rekisteri

Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliitolla on käytössään Internet-selaimella käytettävä Kilta-rekisterisovellus. Rekisterisovellus löytyy osoitteesta https://kilta.invalidiliitto.fi, se on suojattu

Lisätiedot

Elisa Kassan käyttöönotto Elisa Verkkokaupassa

Elisa Kassan käyttöönotto Elisa Verkkokaupassa Elisa Kassan käyttöönotto Elisa Verkkokaupassa Käyttöönotto-opas 1.0 Elisa Appelsiini Oy Kaarlenkatu 11, FI-00530 Helsinki Y-tunnus 1539836-5 www.appelsiini.fi Elisa Oyj 2/11 Sisällys 1. ELISA VERKKOKAUPAN

Lisätiedot

Jotta tuotelaskutusta voidaan käyttää, tulee lippukunnan perustiedoissa olla tuotemyynnin tilitiedot ja sähköposti merkattuna.

Jotta tuotelaskutusta voidaan käyttää, tulee lippukunnan perustiedoissa olla tuotemyynnin tilitiedot ja sähköposti merkattuna. 18.5.2017 vj Oikeus: lippukunnanjohtaja taloudenhoitaja KEVYT TUOTEPALIKKA Kevyt tuotepalikka on luotu organisaatioille avuksi erilaisten tuotteiden ja palveluiden laskuttamista varten. Se ei ole tilausjärjestelmä,

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Solve laskutuksen perusteet

Solve laskutuksen perusteet Solve laskutus Sivu 1 Solve laskutuksen perusteet Ominaisuudet Solve on laskutusohjelma joka soveltuu niin tavalliseen yksittäisten laskutuksen hoitoon kuin toistuvien veloitusten (esim. vuokrat ja jäsenmaksut)

Lisätiedot

Netvisor laskutusliittymä

Netvisor laskutusliittymä Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 2 Laskujen lähetys... 6 2.1 2.2 2.3 3 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Operaattoritunnukset...

Lisätiedot

SEJO OY VERKKOKAUPAN OHJEET: Tässä linkki verkkokauppamme sivustolle

SEJO OY VERKKOKAUPAN OHJEET: Tässä linkki verkkokauppamme sivustolle SEJO OY VERKKOKAUPAN OHJEET: Tässä linkki verkkokauppamme sivustolle http://verkkokauppa.sejo.fi/ Voit selailla verkkokauppamme tuotteita ilman kirjautumista, mutta tilaamiseen tarvitset omat tunnukset.

Lisätiedot

Visma Business AddOn Konsernikäsittely. Käsikirja

Visma Business AddOn Konsernikäsittely. Käsikirja Visma Business AddOn Konsernikäsittely Käsikirja Oppaan päiväys: 9.9.2013. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Jäsenrekisteriin kirjautuminen Avaa internet ja kirjoita selaimen osoitekenttään: https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana, ja paina Sisäänkirjaus. Kirjauduttua avautuu

Lisätiedot

Taloushallinto. Ominaisuuksia:

Taloushallinto. Ominaisuuksia: Taloushallinto Ominaisuuksia: * Kuitin/lähetteen kirjoitus myös A4-tulosteena * Laskun tulostus asiakkaalle mukaan * Integroitu varastonhallintaan (nimikkeiden saldot) * Alennusten laskenta rivistä tai

Lisätiedot

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Suomen Asiakastieto. Käyttäjän käsikirja

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Suomen Asiakastieto. Käyttäjän käsikirja Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Suomen Asiakastieto Käyttäjän käsikirja Oppaan päiväys: 4.5.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Nova -asiakaspalvelu: puh: 0207 560 508 (ylläpitoasiakkaat)

Lisätiedot

Basware P2P (Alusta) OSTA-laskujen manuaalinen tilaustäsmätys. Päivitetty

Basware P2P (Alusta) OSTA-laskujen manuaalinen tilaustäsmätys. Päivitetty Basware P2P (Alusta) OSTA-laskujen manuaalinen tilaustäsmätys Päivitetty 30.10.2017 1 Tilaustäsmäytys (automaattinen/manuaalinen) OSTA-tilauksellisille laskuille on oma laskutyyppi Tilauksellinen lasku,

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Kuljetus-Lastu Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Myynti/Tuki 050 491 3771 petri.lahtiluoma@itapu-lahtiluoma.fi TERVETULOA TUTUSTUMAAN KULJETUS-LASTU-LASKUTUSOHJELMAAN!

Lisätiedot

1. Käynnistäminen ja käyttäjätunnus

1. Käynnistäminen ja käyttäjätunnus 1. Käynnistäminen ja käyttäjätunnus Kun laite saa virtaa joko akusta tai muuntajasta niin se käynnistyy: Boot... Latauksen jälkeen, silloin kun laitteeseen on määritelty useampi käyttäjä, se pyytää näppäilemään

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje Käyttäjän kirjauduttua Va-järjestelmään palvelun etusivulla näkyy oman yrityksen ilmoitukset 14 vuorokauden ajalta.

Lisätiedot

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Taustaa Lääkelainsäädännön eläinlääkintään liittyvät lait ja asetukset muuttuivat vuonna 2014. Eläinlääkärillä on mahdollisuus luovuttaa lääkkeitä varalle

Lisätiedot

Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti

Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti Postittamisen työpöytä Käyttöohje Sisältö Valitse lehti jolle ennakkotilaus tehdään dia Tarkista lehden yhteyshenkilö ja aloita

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Mobiilikassa. Käyttöohje. v. 1.2

Mobiilikassa. Käyttöohje. v. 1.2 Mobiilikassa Käyttöohje Mobiilikassa on ensimmäinen suomalainen kassaohjelmisto ipad -tablettiin, jonka avulla kassan toiminnot ovat käytössä paikasta riippumatta. Miksi hankkia myymälän kassalle kiinteä

Lisätiedot

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita. KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.fi Kirjaudu sisään saamillasi käyttäjäkohtaisilla tunnuksilla. Käyttäjätunnus: xxxxxxx Salasana: xxxxxxxx Asiakas: esim. VITALA

Lisätiedot

Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje. Sisällys. Päivitetty YLEISTÄ... 2

Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje. Sisällys. Päivitetty YLEISTÄ... 2 Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje Päivitetty 20.9.2012 Sisällys YLEISTÄ... 2 KÄYTTÖ MYYMÄLÖIDEN VÄLISTEN TAVARANSIIRTOJEN YHTEYDESSÄ... 2 PÄÄLLE LAITETTAVAT ASETUKSET... 2 ASIAKKAALLE

Lisätiedot

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen...

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen... Kansiomaksaminen Voit maksaa Business Onlinessa kahdella tavalla: perinteisesti tai kansiomaksaminen avulla. On suositeltavaa, että käytät pääsääntöisesti vain jompaa kumpaa tapaa, jotta maksuja ei jää

Lisätiedot

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Oma Elisa -palvelu Vaihderatkaisun hallinta Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

KÄYTTÖVINKKEJÄ. Kirjanpidon kikkoja. Suomen tehokkain taloushallinnon palvelualusta Copyright TIKON Oy

KÄYTTÖVINKKEJÄ. Kirjanpidon kikkoja. Suomen tehokkain taloushallinnon palvelualusta Copyright TIKON Oy KÄYTTÖVINKKEJÄ Kirjanpidon kikkoja 22.5.2017 1 KOULUTUKSEN SISÄLTÖ Pikavalinnat ja polut Yrityksen avaus Tapahtumarivien käsittely Kirjanpidon pikatoiminnot Reskontran pikatoiminnot Raportit ja toiminnot

Lisätiedot

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Päivitetty 19.1.2006 Autodata-ohjelmiston käyttö - 1 - Sisällys YLEISTÄ... 3 AUTODATA-KUVAKKEEN KÄYTTÖ... 3 OSIEN HAKU AUTODATASTA (EI AUTODATA KOODIA)...

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut: Työnohjaus. Moderni työkalu työn hallintaan

Visma Liikkuvan työn ratkaisut: Työnohjaus. Moderni työkalu työn hallintaan Visma Liikkuvan työn ratkaisut: Työnohjaus Moderni työkalu työn hallintaan Visma Työnohjaus on selainkäyttöinen ratkaisu töiden ja niiden sisältämien tehtävien hallintaan, aikataulutukseen ja seurantaan.

Lisätiedot

Tilaajan pikaopas. kotijakelu.onemed.fi

Tilaajan pikaopas. kotijakelu.onemed.fi Tilaajan pikaopas OneMed Kotijakelupalvelu on sähköinen tilausjärjestelmä, jonka avulla kunta/kaupunki hallinnoi kotiasiakkaiden hoitotarvikereseptejä. Kirjaudu palveluun: 1. Klikkaa Kirjaudu sisään -painiketta

Lisätiedot

Hoitoilmoituksen tallennusohje

Hoitoilmoituksen tallennusohje Nasevaan voi tallentaa hoitoja yksittäiselle eläimelle tai koota hoidettu eläinryhmä (nupoutus, loishäätö tms.) jolloin sama tieto monistuu kullekin valitulle eläimelle. Lääkkeiden määrät ilmoitetaan aina

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot