HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT. www.dapal.fi"

Transkriptio

1 HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT

2 2 SISÄLLYSLUETTELO OHJELMISTON YLEISIÄ OMINAISUUKSIA... 3 AJANVARAUS... 5 YLEISTÄ AMMATTIKORTEISTA... 6 LÄÄKÄRIKORTTI... 7 SILMÄLASIKORTTI... 8 PIILOLASIKORTTI... 9 HIOMOKORTTI... 9 ASIAKKAIDEN HENKILÖTIETOKORTISTO (POTILASKORTISTO) YRITYS- / YHTEYSKORTISTO KASSA JA LASKUTUS KÄTEIS- JA LASKUTUSMYYNTI UUSI TILAUS POIMI VANHA TILAUS KATSELU, MUUTOS, HYVITYS PÄIVÄN KASSA TILAUSTEN VALVONTA LASKURESKONTRA KASSAKIRJA VARASTO HINNOITTELU JA OSTOT... 20

3 3 OHJELMISTON YLEISIÄ OMINAISUUKSIA PÄIVÄMÄÄRÄN SYÖTTÖ esim. ( ) numerosta poikkeava merkki = tämä päivä a = pelkkä numero p = p.tämäkk.tämävuosi 3 = numerot p {välimerkki} k = p.k.tämävuosi 3.9 = numerot p {välimerkki} k {välimerkki} v = p.k.v = HUOM! Välimerkkinä toimii mikä tahansa numerosta poikkeava merkki. Päivämäärä myös ilman välimerkkiä: esim. pp = pp.tämäkuukausi.tämävuosi 09 = ppkk = pp.kk.tämävuosi 0912 = ppkkvv = pp.kk.vv = NUMEROIDEN SYÖTTÄMINEN Pelkän desimaalin syöttö ilman etunollaa (esim. -,x = -0,x). HUOM! Desimaalierottimena on jokin numerosta poikkeava merkki. Ammattikortteissa nollan syöttäminen merkinnällä +-0. TEKSTIKENTÄT Siirtyminen sana kerrallaan CTRL+nuolinäppäimet Siirtyminen kentän loppuun END Siirtyminen kentän alkuun HOME Kentän tyhjennys VÄLILYÖNTI Kentän palautus CTRL_R Tekstin lisääminen väliin INSERT Merkkien poistaminen taaksepäin BACKSPACE Merkkien poistaminen eteenpäin DEL. Rivin lopun poistaminen CTRl_END Rivin alun poistaminen CTRL_HOME Sanan poistaminen CTRL_T Rivin poistaminen CTRL_Y Kenttien välillä siirtyminen: nuolet ylös ja alas, Enter ja Page Up & Down PALKKIHAUT Palkkihaun hakuavain korkeintaan kahdeksan merkin mittainen. Valikko siirtyy kirjoitettua avainta lähinnä vastaavan selitteen kohdalle (josta hyväksyminen Entterillä). Selitteen voi hakea nopeasti (korkeintaan) neljän merkin mittaisella tunnuksella. Esim. postinumeron neljä ensimmäistä numeroa toimivat tunnuksena (esim = HELSINKI).

4 4 Valikossa voi hakea uutta selitettä (painamalla mitä tahansa merkkiä), tai liikkua nuoli- ja Page Up & Down -näppäimillä. Painamalla tähti-merkkiä (*) saa haun tunnuksen mukaisesti (samalla lista järjestyy tunnuksien mukaan aakkoselliseen luetteloon). Selitteitä on ohjelmassa valmiiksi luotuina, mutta niitä voi tehdä itse miltei rajattomasti lisää (Insert). Ohjelma muodostaa selitteelle automaattisesti uuden tunnuksen, jonka voi myös muuttaa haluamakseen. Palkkihakujen selitettä voi muokata (aloittaen Ctrl_Enterillä), mutta tunnusta ei voi enää muuttaa. Uutta selitettä lisättäessä Alt_L ottaa kohdalla olevan selitteen pohjaksi (tunnuksen muuttaminen tämän avulla ja vanhan poisto Deletellä). Vanhojen palkkihaun vaihtoehtojen poistaminen siirtää ne ensin roskakoriin, eli lisää selitteen nimen alkuun miinusmerkin. Näin merkityn selitteen kohdalla painettu Delete poistaa sen lopullisesti. Mikäli roskakoriin siirrettyä selitettä on käytetty esim. silmälasikortissa, näkyy se niissä miinusmerkkisenä. EUROT Näppäinyhdistelmä ALT_F10 näyttää missä tahansa ohjelmiston osassa esiintyvät markkamääräiset luvut euroina. Painettaessa ENTER- tai ESC-näppäintä ohjelma palaa normaalitilaan.

5 5 OHJELMISTON HYVÄT KÄYTTÖTAVAT Ohjelmiston osia käytettäessä täytetään vain ko. tapahtumaan liittyvät olennaiset asiat. Kun asiakaskierto on päättynyt, on ohjelmistoon kertynyt kaikki tarvittava tieto. Tällöin kenenkään ei tarvitse syöttää jo aikaisemmin tallennettua tietoa -> työ helpottuu, samalla kun virhetiedon määrä pienenee ja lopputuloksena ovat kattavat asiakas- ja myyntitiedot (jälkikäsittelyä varten, esim. asiakaskutsut, myyntitilasto jne). Tämän edellytyksenä on ohjelmiston hyvät käyttötavat, jolloin tiedetään mitkä kirjaukset ovat välttämättömiä sujuvalle asiakaskierrolle ja miten ne tehdään mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Seuraavassa kerrotaan eri ohjelmiston osien käyttöön liittyvät tärkeät huomiot sekä työskentelyä helpottavat vinkit. AJANVARAUS Haetaan aika vastaamalla asiakkaan kysymykseen: 1) Asiakas haluaa tietylle lääkärille -> Kohde haku tai 2) Asiakas haluaa ajan ylipäänsä lääkärille -> Aika haku. Syötetään varauksessa vain potilaan perustiedot. Täydennetään potilaan saapuesa tiedot asiakkaan henkilötietokorttiin (Potilaskorttiin). Pidä aikarulla kuluvan päivän mukaisessa järjestyksessä. Poista vanhat ajat esim. muutaman kuukauden välein. Lisää aikoja käyttäen aikakalenteria. Mikäli jonkun kohteen ajat poikkeavat esim. eri viikonpäivinä toisistaan, tee useampi kalenteripohja! Extra-kortilla voi välittää tietoa ammattikortteihin. Hakutoiminnoissa tuo ruudulle aina kaikki ajat, hae vain vapaita aikoja silloin kun varauksia on paljon. Lisäaika-toiminnolla saat kopioitua valitun varauksen myös seuraavalle ajalle (myös selitteen kopiointi).

6 6 Jos halutaan yksittäinen varaus valmiiden aikojen väliin, lisätään se insertillä aloittaen (Huom! katso etteivät ajat mene liikaa päällekäin). Jos asiakkailla on vakiovarauksia, voidaan ne kirjata aikojen luomisen yhteydessä (aikakalenterilla). Tila-koodeilla voidaan välittää tietoa ajanvarauksen ja lääkäreiden välillä. (Laita tipat - Tipat laitettu -> lääkäri näkee kortistaan kauanko ovat olleet potilaalla). Kolmannelle osapuolelle menevä toimistomaksu kirjataan lääkäripalkkion jälkeiseen kenttään Maksu-toiminnossa. Toimistopalkkio-tuloste kerää tietyltä ajalta maksetut toimistopalkkiot listalle. Jos lääkäripalkkio tulee liikkeen myynniksi saa sen poimittua suoraan kassaan painamalla asiakkaan varauksen kohdalla 1- näppäintä. Samaten 2-näppäintä painamalla saadaan toimistopalkkio kassa-ohjelmaan. (HUOM! Toiminto täytyy erikseen aktivoida). Työlista-tulosteessa aamulla valittuna olevan lääkärin potilaslista. Työpäivän jälkeen eriteltynä myös lääkäripalkkiot. YLEISTÄ AMMATTIKORTEISTA Ammattikorteilla tarkoitetaan lääkäri-, silmälasi-, piilolasi- ja hiomokortteja. Täytön aloitus kolmella eri tavalla: a) ENTER: vanhan kortin tiedot pohjaksi (vanha siirtyy historiakortiksi) b) VÄLILYÖNTI: uudeksi kortiksi tyhjä pohja (vanha siirtyy historiakortiksi) c) CTRL_ENTER: muutos (muuttaa vanhaa, historiaan ei siirry mitään). Ammattikortit kuin korttipakka: uusin kortti on päälimmäisenä ja muut alla historiakortteina (selaus I). Lasimääräyksen selitteet kahdenlaisia (lääkäri- ja silmälasikortit):

7 7 a) selite, joka kopioi lasimääräyksen automaattisesti refraktion mukaiseksi (tunnuksen ensimmäinen merkki: L= lähilasit, K= kaukolasit ja M=monitehot, toinen merkki välilyönti). b) pelkkä selite, joka ei kopioi arvoja (tunnus sattumanvarainen). Vaihdettaessa lasimääräyksen selitettä, ohjelma varmistaa kopioinnin refraktion mukaiseksi. Lasimääräyksessä (SF-kenttään) TPL = tasapainolinssi, EI = ei linssiä Potilaskortti-toiminnolla pääsee suoraan ko. asiakkaan henkilötietokorttiin. Extra-kortti on ammattikorteissa yhteinen. Kaikissa muissa paitsi lääkärikortissa on Lähete-kortti yhteinen. Oikean alanurkan kentässä näkyy milloin eri kortit on täytetty (S=silmälasikortti, P=piilolasikortti, L=lähetekortti ja E=extrakortti). Lisäksi on näkyvillä historiakorttien määrä. Nopea siirtyminen korttien välillä F2-F4 ja F6. Mikäli sfrääriset arvot eroavat 3,5 dioptriaa tai sylinterit ovat erimerkkiset ko. arvot muuttuvat kirkkaamiksi (ei vaikutusta muuhun kuin ruudun näkymään). LÄÄKÄRIKORTTI Lääkärikorttiin merkitään mm. esitiedot, tutkimustiedot, diagnoositiedot, lääkereseptit, lasimääräys sekä seuraavan käynnin ajankohta. Lääkärikortissa Lähete-kortit ovat sidottuina historiakortteihin (tulostaminen niiden kautta). Painekentästä pääsee ylä- ja alanuolilla vapaaseen visukseen, C/D-kenttään sekä prismoihin. Maksukentistä jälkimmäinen on tarkoitettu toimenpiteen veloituksen erittelemiseen kokonaissummasta. Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista.

8 8 Useassa palkkihakukentissä (esim. esitieto) välilyönnillä aloittaen vapaata tekstiä koko rivin pituudelta. Palkkihakuja on myös paikoin mahdollista täydentää vapaalla tekstillä. Painekenttiin pääsee nopeimmin SP (silmäpohja) -kentästä nuolella vasemmalle. Jos vanhassa kortissa on seuraavan käynnin ajankohdan määrittely oletusarvosta (2 vuotta) poikkeava, se säilyy uudessa kortissa vain jos täyttö aloitetaan Enterillä (vanhan kortin pohjatiedoilla). Lääkäritulosteissa normaalikäyntiä varten ketjutettu useampia tulosteita yhden tulosteen alle. SILMÄLASIKORTTI Silmälasikorttiin merkitään mm. esitiedot, näöntarkastuksen arvot, lasimääräys sekä seuraavan käynnin ajankohta. Täytettäessä ei tarvitse täyttää tilaustietoja, jotka kopioituvat silmälasikorttiin automaattisesti kassan kautta. Alustavan työpussin voi tulostaa näöntarkastuksen tapahduttua, jotta se olisi mukana kehyksiä valittaessa. Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista. Lasimääräyksessä (SF-kenttään) TPL = tasapainolinssi, EI = ei linssiä. LiSät -toiminnolla voi kirjoittaa lisätietoja silmälaseista. Ajokorttitodistusta varten syötetään yhteisnäkö laseitta ja laseilla refraktion jälkeisiin kenttiin, asiakkaan kotipaikkakunta huomioriville 2 ja ajokorttiluokka sekä myöntäjä poliisipiiri riville 3.

9 9 PIILOLASIKORTTI Piilolasikorttiin merkitään mm. lasien käyttötarkoitus, vaihtoväli, sovituslasien arvot, hoitonesteet, piilolasimääräys sekä kontrollikäynnin ajankohta. Uusi kortti tehdään vain arvojen muuttuessa tai uuden tarkastuksen yhteydessä, muutoin käytetään Kontrollikorttia (seuraavan käynnin merkintä tehdään muutoksella piilolasikorttiin). Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista. Huomiorivien vapaa täyttö lääkärikortin tavoin (aloittaen välilyönnillä ja automaattinen rivinvaihto). Lasimääräykseen kopioituu sovituslasien arvot korjattuna päällerefraktiolla. Kontrollikortin Taulukko-toiminto näyttää viiden edellisen käynnin kontrollitiedot seurantaa varten. HIOMOKORTTI Hiomokortin täyttö tapahtuu uuden tilauksen yhteydessä. Kortistossa käydään katsomassa tilattujen lasien tietoja hionnan yhteydessä. Näkyvillä on saman asiakkaan kaksi viimeisintä tilausta. Merkitään lasien valmistumisajankohta muiden tiedoksi (tieto on nähtävillä kaikilta koneilta asiakkaan soittaessa!). Hae-toiminnolla löytää tehtävät hiontatyöt mm. tilauspäivän avulla tai luvatun luovutuspäivän mukaisesti.

10 10 ASIAKKAIDEN HENKILÖTIETOKORTISTO (POTILASKORTISTO) Siirtyminen ammattikorteista Potilaskortti-toiminnolla. Rullasta haetaan hakuavaimilla, valinta Entterillä. Toimii kaikkien muiden ohjelmiston osien yhteisenä peruskortistona (tiedot siis syytä kirjata oikein). Jokaisella asiakkaalla on perustettaessa maksuluokkana nolla. Luokka voidaan vaihtaa tarpeen mukaiseksi. Eri maksuluokkia voi muokata ja lisätä. Entisten lasien kenttään saa kopioitua lasimääräystiedot silmälasikortista valinnalla 111 (selite, jonka tunnus on 111) ja kulkemalla kentät läpi Enterillä. Jos lääkäri haluaa tulosteisiinsa potilaan molemmat etunimet, tulee ne kirjata henkilötietokorttiin (nimi muodossa sukunimi+etunimet). Nimentäydennystä voidaan käyttää haluttaessa mm. osoitetarroihin poimittavana kenttänä tai entisen sukunimen merkitsemiseen. Toiselle esitietoriville (vapaata tekstiä) kopioituu ajanvarauksessa kirjattu tulosyy. Jos ko. rivillä on vanha esitieto saa ajan varauksen tulosyyn kopioitua tyhjentämällä esitietokentän ja käymällä siinä uudestaan. Esitietorivien tiedot siirtyvät ammattikorttien yläosaan (eroteltuina pilkuilla). Laskutusosoitteeseen saa yrityksen numerolla kopioitua (tai haettua) Yritys- ja yhteyskortistosta haluamansa yrityksen osoitteen. Sama toiminto on oikean puolen yritystiedoissa. Oikeaan alanurkkaan kirjautuvat asiakkaan viimeisimmät ostotapahtumat (näkyvillä myös laskutuksessa olevat saatavat). Oikeassa alanurkassa ovat myös merkinnät siitä, saako asiakkaalle lähettää postia vai ei ja milloin osoite on viimeksi päivitetty. Korttiin tallentuu (jos kortisto on useamman liikkeen yhteisessä käytössä) liike, missä asiakas on asioinut.

11 11 YRITYS-/YHTEYSKORTISTO Kannattaa käyttää yrityksen sisäisenä puhelinluettelona, jossa on esim. tavarantoimittajat, sairaalat, sosiaali- ja terveysvirastot, viranomaistahot, työntekijät ja laskutettavat yritykset. Toimialan merkitseminen nopeuttaa etsintää. Korttiin saa viimeisen käsittelypäivän kirjatuksi käymällä yhteyspäivä -kentässä. KASSA JA LASKUTUS Kassaohjelman kaikkien osien hallitseminen ja käyttäminen on tärkeää liikkeen kirjanpitoon ja seurantaan liittyvien tilastotulosteiden hyödyntämisen mahdollistamiseksi (poikkeuksena Tilausten valvonta). Jotta liikkeen tuotteistoa voidaan ylläpitää järkevästi, ovat myyntihetkellä tapahtuvat kirjaukset olennaisen tärkeitä. Puutteelliset myyntitiedot (yleisnimikkeiden käyttö, kappalemäärien epätäsmällisyydet yms.) estävät optimaalisen (toimivan, sujuvan ja tuottavan) liiketoiminnan. KÄTEIS- JA LASKUTUSMYYNTI Myyntitapahtumassa syötetään myyjän tunnus, myytävät tuotteet ja valitaan maksutapa. Lopuksi tulostetaan kuitti tai lasku. Pikamyynteihin, korvaa karkeasti ottaen kassakoneen.

12 12 Tuotteiden hakeminen tuotenumerolla (ryhmätunnus+lyhyt tuotenumero), toimittajakoodilla tai EAN-koodilla. Syöttäminen käsin tai viivakooodilukijalla. Tuotteen etsiminen: a) tuotteen nimi heti rivin alkuun -> varastolista aakkosellisesti b) tuoteryhmä + tuotteen nimi -> varastolista ryhmittäin aakkosellisesti c) -- + toimittakoodi -> varastolista toimittajakoodin mukaisesti HUOM! varastolistan kautta tarkemmat haut (jossa myös näkyvillä ostoihin kirjatut, tulossa olevat kappaleet). Tuotekohtaiset alennukset joko prosentteina (pelkkä lukuarvo), markkamääräisinä (miinusmerkki+lukuarvo). Koko kauppasumman tasaaminen tiettyyn summaan tabulaattori- eli sarkainpainikkeella. Lisäksi voi myydä tuotteena alennuksen (tosin tällöin katteiden seuranta kärsii). Myös tuotteen loppuhintaa voi suoraan muuttaa (pysyvät muutokset varaston kautta). Seliterivejä aloittaen kahdella pisteellä esim...alennettu tuote: (tulostuu kuitteihin yms.). Mahdollistaa myös tuoterivien erottamisen toisistaan. ALT_P poistaa tuoterivin, ALT_L lisää tuoterivin ja ALT_M näyttää ko. tuotteen tiedot. Tyhjältä riviltä siirtyminen nuolella ylös hyppää suoraan kappalemäärään. Tuotteita mahtuu maksimissaan yhteen kauppaan 150 kpl. F6:lla saadaan kauppa kohdistettua tietylle asiakkaalle (jos asiakkaalla vakioalennus tulee hänet valita ennen tuotteiden kirjaamista). ALT_F1 näyttää asiakkaan lasimääräysten arvot. Extra- ja Selite kortteja voi käyttää sellaisten kuittien tekemiseen, joihin ei tule näkymään tarkkoja tuotetietoja (ei käytetä normaalisti). Jos kauppa halutaan tehdä verottomin hinnoin (esim. jos myydään ulkomaille), merkitään se tapahtumatietoihin ennen tuotteiden kirjaamista (aloittaen F9:llä). F5:lla saadaan kauppa muutettua suoraan tilaukseksi vaikka tuotteita olisi jo kirjattu (muista tällöin poimia asiakas F6:lla). Käyttäjän oikeuksista (henkilöstörekisterissä) riippuen ruudun oikeasta alareunasta näkee tuotteen arvonlisäveroprosentin lisäksi ko. tuotteen sekä kokonaiskaupan kateprosentit (auttavat alennusta määrittäessä). Jos liikkeessä on ohjelmistoon liitetty Dapal maksukorttiohjelma, voidaan pankki- ja luottokorttimyynneissä magneettikortinlukijan avulla muodostaa aineistot, jotka siirtyvät automaattisesti

13 13 pankkiin. Samankaltaista menettelyä voidaan hyödyntää mm. erilaisten bonuskorttien kohdalla. Käteismyynnissä on laskuri takaisin annettavan summan laskemista varten (tupla F1). Laskutusmyynnissä (F4) pääsee Lasku -ruudussa maksueräkentästä nuolella alaspäin suoraan laskutusosoitteseen (takaisin nuolella ylöspäin). Enterillä siirrytään alaosaan. Kaikki maksutapahtumat, jotka maksetaan useammassa erässä tai jaettuina eri maksuvälineille ovat laskuja. (Esim. kauppa, joka maksetaan käteisellä ja pankkikortilla on kahden erän lasku, jossa molemmat erät maksetaan heti. -> Jos käytössä magneettikortinlukija ja pankkiohjelma, höylätään pankkikorttia tällöin erikseen). UUSI TILAUS Uutta tilausta tehtäessä syötetään asiakkaan tilaamat kehykset ja linssit kuten käteismyynnissä, merkitään hiomokorttiin tarkemmat tiedot laseista ja tarkistetaan linssitilauksen arvot. Lopuksi tulostetaan työpussi Tuotteiden syöttö samalla tavalla kuin Käteis- ja laskutusmyynnissä. ALT_F1 näyttää lasimääräysten arvot. ALT_F2 päästää muuttamaan maksuehtoja. Silmälasitilauksissa on aina annettava reseptin antajan tunnus sekä päätuote (silmälasi), jotta tiedot siirtyisivät hiomokorttiin (jos tallennus ilman ko. tietoja, voi virheen korjata Katselu, muutos, hyvitys -ohjelmalla). Ohjelma poimii lasimääryksen antajan tunnuksen mukaiset arvot hiomokorttiin. Päätuotteissa P-kirjaimella alkavat tunnukset jatkavat tilauksesta Piilolasikorttiin ja S-kirjaimella Hiomokorttiin (seliteet vapaa valintaiset). HUOM! Esim. kamppanjat tms. Hiomoon siirtyvässä kortissa on syytä tarkistaa seuraavat: luvattu-päiväys on merkitty, lasimääräyksen tiedot ovat oikein ja linssien kohdalla on oikea tukkuri ja tuoteryhmä (linssitilauksia varten).

14 14 Hiomoon siirtyvän kortin tallennuksessa tarkistus onko linssitilauksen arvot oikein. Mikäli ammattikorteista löytyvä lasimääräys on muutamaa viikkoa vanhempi, pyytää ohjelma tarkistamaan onko lasimääräys enää voimassa ennen tallennusta. Asiakaskorttiin tulostuu hiomoon siirtyvän kortin tuoterivit (kolmas tuoterivi on yleensä turha, joten sen voi poistaa näkyvistä). Yksiä useampien silmälasien tilaamisessa tyhjä rivi erottaa lasit toisistaan (pääryhmässä kaksi pistettä (..) ja tuotenimi tyhjä). Ohjelma tekee tällöin useamman historiakortin. Jos tuotteita on kirjattu yleisnimikkeillä voi hiomoon siirtyvässä kortissa tehdä täydennyksiä. Työpussi on syytä tulostaa uudelleen tilauksen kirjaamisen jälkeen, jotta siinä näkyisi myös tilausnumero. Jos varsinaista työpussi tulostetta ei ota, on tilausnumero hyvä merkitä käsin aiempaan alustavaan työpussiin (nopeuttaa tilauksen poimintaa kts. seuraava kohta). Asiakasarkki-tulosteessa on mukana mm. työpussi ja asiakaskortti. POIMI VANHA TILAUS Tilaus siirtyy poimimisen jälkeen Kassa- ja laskutusohjelmaan, jossa myytäviä tuotteita voi vielä lisätä tai muuttaa. Välilyönti hakee suoraan tilausnumeron mukaisesti. Tilauslistassa on näkyvillä myös vanhat tilaukset, jotka ovat jo maksetut (ja muuttuneet myyntitapahtumiksi). Voimassa olevissa tilauksissa on näkyvillä myös loppusumma.

15 15 KATSELU, MUUTOS, HYVITYS Myyntitapahtumien tarkastelu, hyvittäminen ja muuttaminen tapahtuu poimimalla haluttu tapahtuma rullasta. Haun voi suorittaa usealla eri avaimella. Jos on epäselvyyksiä miten hyvitys tehdään, on selkeintä hyvittää koko kauppa ja tehdä se uudestaan. Jos haluaa poistaa jonkun tapahtuman, on epäselvyyksien välttämiseksi viisainta tehdä siitä hyvitystapahtuma. Vanhoja kassatapahtumia, jotka ovat jo menneet kirjanpitoon, ei saa muuttaa (ohjelma sallii sen, viranomaiset ei). Jos laskutapahtumaa muuttaa, täytyy Laskureskontrassa käydä tarkistamassa laskun erien oikeellisuus (joskus voi esim. joku erä olla jo maksettu). Esim. laskuissa voi Ctrl_Enterillä aloittaen lisätä tai korjata laskutusosoitteen. Kassatulosteet saa tätä kautta uudestaan (F9). Jos tilauksessa on päätuote virheellisesti merkitty, voi muutoksessa käydä kirjaamassa sen uudestaan (tällöin tilauksen pääsee jatkamaan hiomokorttiin). Avoinna olevat tilaukset saa esille nopeasti miinusmerkillä. PÄIVÄN KASSA Päivän lopuksi otettavasta listauksesta nähdään, paljonko kassaan on tullut rahaa (käteismyyntinä tai laskureskontrasta) sekä kassakirjaan merkittyjen nostojen ja panojen yhteissumma. Loppusumma näyttää paljonko kassassa pitäisi olla fyysisesti rahaa. Lisäksi on nähtävillä avoinna olevien tilausten markkamäärä.

16 16 Jos koko myynnistä, niin ei merkitä myyjätunnusta (pelkkä Enter). Saatavaa tulostetta ei ole tarkoitettu kirjanpitoon! Kirjanpitoon otetaan tilastoista ja eräajoista löytyvät koostetulosteet! Ruudun alaosan laskurilla voi laskea esim. kassan loppusumman vähennettynä lääkärinpalkkioilla, jolloin näkee täsmääkö kassa. TILAUSTEN VALVONTA Ei optikkoliikkeessä tarpeen normaalisti, koska silmälasikaupan seuranta tapahtuu hiomokortilla. Voi käyttää esim. postitse lähetettävien tilausten tilan seurantaan. LASKURESKONTRA Laskureskontrassa pääasiassa seurataan laskujen eriä ja merkitään niitä maksetuiksi. Laskutusmyyntitapahtumat ovat esillä Katselu, muutos, hyvitysohjelmassa, laskureskontrassa näiden erät. Jos asiakas tulee liikkeeseen maksamaan laskun erän, voi suorituksen kirjata tällä ohjelmalla. Normaalisti ohjelmalla kirjataan pankkiin tulleet suoritukset (jos Dapalin pankkiohjelma käytössä, saadaan laskureskontra aina automaattisesti päivitettyä pankista siirrettyjen viitemaksutietojen mukaiseksi).

17 17 Tilien tunnuksen ensimmäinen merkki kertoo tilin laadun (0=kassa, 1=pankki). Jos tunnukset eivät ole oikein, ei ohjelma kysy kassatilin kohdalla maksutapaa. Useampi eräiset laskut saa tulostetua tätä kautta erä kerrallaan. Tili-toiminnolla voi verrata, että pankista tullut viitelista täsmää kirjattujen maksujen mukaan. Erien eräpäiviä pääsee helposti tätä kautta muuttamaan (Enterillä aloittaen ja hyväksymällä niin ikään Enterillä muutoksen jälkeen viimeiset kentät tyhjiksi). Erääntyvät laskut-toiminnolla saa tiettynä aikavälinä erääntyvien erien loppusumman. Maksamattomat erät löytää nopeasti Maksu-haulla ja antamalla päivän kohdalle välilyönnin (jo erääntyneiden maksamattomien laskujen kohdalla näkyy viimeisessä sarakkeessa viivästyneiden päivien määrä). Välilyönti toimii laskunnumero-hakuna. Jos kirjattu summa ei vastaa saatavan kanssa, muodostaa ohjelma automaattisesti erotuksesta uuden saatavan (jos erotuksen maksutiliä ei anneta). Erotus voidaan osoittaa esim. hyvitystilille tai alennustilille (tämä näkyy Tilastot ja eräajotohjelman kirjanpitotulosteissa). KASSAKIRJA Kassakirjan rullassa jokainen rivi on yksi tapahtuma, jossa on joko otettu rahaa kassasta tai pantu rahaa kassaan. Kassakirja käsittelee pelkästään kassatilin tapahtumia: debet=pannaan rahaa kassaan, kredit=otetaan rahaa kassasta. Tili-sarakkeella on vain selitteenä kassatilin kirjanpidollinen vastatili. Se ilmaisee kirjanpitäjälle mille tilille kyseinen summa kirjanpidossa viedään Jos tapahtuma halutaan näkymään Päivän kassa -ohjelmassa, tulee rivin loppuun merkitä tähti (*) (yleensä aina).

18 18 Päivän lopuksi kassakirjaan merkitään Automaattipäivityksellä päivän aikana myynnistä kassaan tullut käteinen raha (sen mukaisesti, miten tilintarkastajanne sen ymmärtää). Kun pohjakassasta viedään ylimääräinen raha pankkiin, se merkitään luonnollisesti kassakirjaan (kredit puolelle). Tilastotulosteista saa tarkat erittelyt rahan liikkeistä kassakirjan suhteen. Kassakirjan vastatili-selitteisiin saadaan merkittyä myös arvonlisäveroaste. Jos liike käyttää täydellisenä Ostot ja hinnoittelu- ja kassakirjaohjelmia, saadaan täydelliset kirjanpitotulosteet ostojen osalta. Liike joutuu joka tapauksessa tekemään ostoraportin kirjanpitäjälle; huolellinen ohjelmiston täyttö korvaisi sen (ja säästäisi kustannuksia ja vaivaa). Vastatili-selitteiden tunnuksina on kätevää käyttää vastatilien kirjanpidollisten numeroiden neljää ensimmäistä numeroa tai sovittuja, helposti muistettavia nimi lyhenteitä (esim. P=pullatili, T=toimistotarviketili jne.) VARASTO Varastossa tuotenimikkeet haetaan rullasta käyttäen eri hakuavaimia. Muutos Ctrl_Enter vaatii salasanan. Lisäyksessä uuteen tuotteeseen tulevat perustiedot kohdalla olevasta tuotenimikkeestä. Varastorakenne suunnitellaan huolella ennen tuotteiden syöttöä (pää- ja laryhmät). Tuoteraportit tulostuvat varastorakenteen mukaan. Jollei tuotteiden osto- ja myyntihintoja muodosteta käyttämällä Ostot -ohjelmaa, on syytä muutoin pitää huolta ko. hintojen

19 19 mahdollisimman tarkasta merkitsemisestä tuotekorttiin (jotta kate- yms. tilastot olisivat käyttökelpoisia). Jokainen tuote on parasta viedä erikseen varastoon omalle nimikkeelleen ja välttää yleisnimikkeiden käyttöä. Tuottenimikkeiden poistaminen siirtää ne roskakoriin, eli lisää nimen eteen miinusmerkin. Uusi poisto deletellä on lopullinen. Arvonlisäveroluokka täytyy merkitä oikein jokaiseen tuotteeseen. Voi myydä -sarakkeella on varastokappalemäärä vähennettynä tilatuilla kappaleilla. Tilauksessa- kenttä kertoo asiakkaiden tilaamat. Tulossa kappaletta -kenttä kertoo ostoihin kirjatut kappaleet (tulossa olevat näkyvät myös myyntitapahtumassa kaupanteon yhteydessä). Maksimialennus estää antamasta sitä suurempaa alennusta. Lisätieto kertoo kaupan yhteydessä tarkemman määritteen tuotteelle (esim. vain kanta-asiakkaille tai kamppanja-tuote ). Lisätiedon alkuun laitettu kysymysmerkki pyytää uuden tilauksen teossa jatkamaan tuotenimiketta tarkennuksella. Ostojen keskihinta on varastossa sillä hetkellä olevien tuotteiden ostokeskihinta. Jos Ostot -ohjelmaa käytetään, saadaan hyvin tarkat katelaskelmat. Tuotteiden rakentaminen: 1. luo sopiva tuote/tuotenimi paketille (yleensä omaan ryhmään) 2. rakenna 3. valitse tuotteet pakettiin 4. valitse vähennetäänkö paketin sisältämiä tuotteita suoraan varastosta vai ei (oletuksena EI). 5. merkitse poimivan pakettituotteen RAK -kohtaan kaksi tähteä. LaSke-toiminnolla näkee valitun tuotteen osto- ja myyntitiedot (kappaleet ja markat). Myynti-toiminto kertoo kenelle valittua tuotetta on myyty. Ostot-toiminto kertoo mistä ko. tuotetta on ostettu. Inventaario-toiminnolla pääsee inventaariotuotteiden syöttölistaan (inventaarion päivitys varastoksi tapahtuu Tilastot ja eräajot -ohjelmassa, samoin kuin ennen uuden inventaariolistan syöttöä tapahtuva vanhan listan tyhjentäminen).

20 20 HINNOITTELU JA OSTOT Hinnoittelussa ja ostoissa kirjataan tehdyt myyntiin tarkoitetut tuoteostot (jotka samalla hinnoitellaan) sekä myös muut laskulla tapahtuneet ostot. Uudet tuotteet on järkevämpää syöttää ostojen kautta, kuin suoraan Varasto-ohjelmaan (myyntihinnan määrittely on helpompaa ja tuotetiedot täsmäytyvät tarkemmin). Ostoihin liittyvien kirjanpitotulosteiden saaminen edellyttää ohjelman käyttöä ja tiliöintien kirjaamista. Ohjelmassa on pelkkä hinnoittelu erotettu omaksi aliohjelmaksi. Se on kuitenkin muutoin sama hinnoittelu-toiminto kuin Ostojen seuranta, paitsi että sitä on yksinkertaistettu virheiden välttämiseksi. Jos sama ihminen huolehtii sekä ostojen seurannasta että hinnoitelusta, ei pelkkää hinnoittelu-osaa ole tarpeen käyttää. Tuotteiden poiminta tapahtuu samalla tavalla kuin kassan ohjelmissa. Kulukertoimella saadaan esim. laskutuslisät tai toimitusmaksut vaikuttamaan tuotteen ostohintaan ja näin ollen kateprosentteihin (tuotteen myyntihintaan vaikuttaa vain myyntikerroin ja lisämarkat). Valuuttakerroin mahdollistaa ostot suoraan ulkomailta. Alaosassa näkyy tuoterivin kokonaisostohinnat (todelliset). Oikealla alanurkassa on näkyvillä todellinen myyntikerroin (F1:llä saa myyntihinnan muutetuksi myyntikertoimen mukaiseksi). Kun tuotteet lopulta kaadetaan varastoon muuttuu tapahtuman tila kaadetuksi. LaSke toiminnolla saa selville tiettynä aikavälinä erääntyvien ostolaskujen yhteissumman.

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA Laskutus ja myyntireskontra Sisällys 1 Sisällys YLEISTÄ... 6 MYYNTIRESKONTRA KOKONAISUUTENA... 7 LASKUTUKSEN PERUSTIETOJEN ASETTAMINEN... 8 YLEISTÄ... 8 KASSA-ALENNUSTEN KÄYTTÖ

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

Ostolaskut ja ostoreskontra

Ostolaskut ja ostoreskontra Ostolaskut ja ostoreskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom ostolaskut ja ostoreskontra...3 1.1 Ostoreskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Ostolasku ja Ostoreskontraoletukset...4

Lisätiedot

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Myyntireskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Myyntireskontra...3 1.1 Myyntireskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Aloitusohjeita myyntireskontran käyttäjälle...4

Lisätiedot

Kassa. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Kassa. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Kassa Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom kassa...3 1 Kassaoletukset...3 1.1. Kassaoletukset...4 1.1.1 Kassaoletusten käyttörajoitukset...4 1.2 Tulostusoletukset...5

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 1 WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 WM- L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie

Lisätiedot

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1 WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 W M - L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3 E 84 00330

Lisätiedot

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus Käyttöopas Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus 1 Tämän julkaisun sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Esimerkeissä esitetyt yritykset, nimet ja muut tiedot ovat

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot

11 LASKUTUS. Yleinen laskutusjärjestelmä. Dafo Versio 10 LASKUTUS. Käyttöohje

11 LASKUTUS. Yleinen laskutusjärjestelmä. Dafo Versio 10 LASKUTUS. Käyttöohje 11 Laskutusjärjestelmällä voidaan muodostaa erilaisia laskuja asiakkaille. Laskujen erilaista käyttäytymistä järjestelmässä ohjaa perustiedoissa olevat laskutyypit. Laskutyypin perustiedoissa on kerrottu,

Lisätiedot

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot...

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... 3 Palaute ja tuki... 3 Sanasto... 4 Pikaopas... 6 Käy asetukset

Lisätiedot

Yleistä ohjelmasta 1

Yleistä ohjelmasta 1 YLEISTÄ OHJELMASTA OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS MITEN KÄYTÄT KÄYTTÖOHJETTA? OHJELMAN KÄSITTEET YLEISET NÄPPÄIMET JA PIKANÄPPÄIMET Yleistä ohjelmasta 1 Sisällys YLEISTÄ... 3 OHJEKANSION PERIAATTEET JA PERUSKÄSITTEET...

Lisätiedot

Sisällys. BILLCEN - Ohjeistus v. 2000.2. Copyright Casamedia Ky. BillCen ohjeistus - 1 - Casamedia Ky Keskuskatu 9, 38700 Kankaanpää

Sisällys. BILLCEN - Ohjeistus v. 2000.2. Copyright Casamedia Ky. BillCen ohjeistus - 1 - Casamedia Ky Keskuskatu 9, 38700 Kankaanpää - 1 - Sisällys BILLCEN - Ohjeistus v. 2000.2 1.1 JOHDANTO 3 1.15 KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS 4 1.2 DEMON ASENTAMINEN TIETOKONEESEEN 6 1.3 OHJELMAN ASENTAMINEN WINDOWS 3.X:ssä 6 1.31 OHJELMAN ASENTAMINEN WINDOWS

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

FinHansa Financials. Integroitu Taloushallintoohjelma. Windows:lle. Osa 2: Taloushallinto. Laskutus, ostoreskontra, kirjanpito ja valuutat

FinHansa Financials. Integroitu Taloushallintoohjelma. Windows:lle. Osa 2: Taloushallinto. Laskutus, ostoreskontra, kirjanpito ja valuutat Financials Integroitu Taloushallintoohjelma Macintosh:lle ja Windows:lle Osa 2: Taloushallinto Laskutus, ostoreskontra, kirjanpito ja valuutat 1998 Hansa Business Solutions Oy Ab, Helsinki, Finland Kaikki

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

Henix-laskutusreskontra-varastoohjelman. versio 11

Henix-laskutusreskontra-varastoohjelman. versio 11 Henix-laskutusreskontra-varastoohjelman käyttöohje versio 11 Helsingin ATK-Palvelu Oy 1995-2011 puh. 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Tämä ohje sisältää kuvauksen Henix-laskutusohjelman asiakkaista,

Lisätiedot

2010.1. Uusien toimintojen käyttöohje. - Vakiotoiminnot - Korjaamotoiminnot - Verkkolaskutus - Työkalenteri - ipost laskutus - Trafi-kysely

2010.1. Uusien toimintojen käyttöohje. - Vakiotoiminnot - Korjaamotoiminnot - Verkkolaskutus - Työkalenteri - ipost laskutus - Trafi-kysely 2010.1 Uusien toimintojen käyttöohje - Vakiotoiminnot - Korjaamotoiminnot - Verkkolaskutus - Työkalenteri - ipost laskutus - Trafi-kysely Päivitetty 1.2.2011 Sisällys YLEISTÄ... 9 UUDET LIITÄNNÄT AUTOALALLE...10

Lisätiedot

Ostotilaus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Ostotilaus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Ostotilaus Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom ostotilaus...3 1.1 Ostotilausoletukset...3 1.1 Ostotilauksen perusoletukset...4 1.2 Toimitusosoitteet oletuksina...4

Lisätiedot

versio 7.0 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2011 puh 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi

versio 7.0 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2011 puh 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Henix-ostoreskontraohjelman käyttöohje versio 7.0 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2011 puh 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Tämä ohje sisältää kuvauksen Henix-ostoreskontraohjelman toimittajista, ostolaskujen

Lisätiedot

ASTERI LASKUTUS KÄYTTÖOHJEET 03/2015

ASTERI LASKUTUS KÄYTTÖOHJEET 03/2015 ASTERI LASKUTUS KÄYTTÖOHJEET 03/2015 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET... 9 1 LISENSSIEHDOT... 10 2 ASENTAMINEN... 11 2.1 ASENTAMINEN

Lisätiedot

ASTERI OSTORESKONTRA KÄYTTÖOHJEET 10/2013

ASTERI OSTORESKONTRA KÄYTTÖOHJEET 10/2013 ASTERI OSTORESKONTRA KÄYTTÖOHJEET 10/2013 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 Päivystys 0400 316 088 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET...6 1 LISENSSIEHDOT...7 2 ASENNUS...8

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

Tikon myyntilaskutus

Tikon myyntilaskutus Toukokuu 2013 1 (79) Käyttöohje 6.3.0 Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (79) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Toiminnot... 4 1.1. Laskun tallennus... 4 1.1.1. Yleistä... 4 1.1.2. Laskun tallennusnäyttö...

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Klarna Online Käyttöopas

Klarna Online Käyttöopas Klarna Online Käyttöopas Tervetuloa Klarnan asiakkaaksi! Me pidämme erittäin paljon siitä, mitä me teemme. Kuluttajien ostokokemuksen helpottamisesta kaupassasi. Ostajan ja myyjän välisen luottamuksen

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki. puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851. asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava.

6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki. puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851. asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava. 6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851 asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava.fi Sisältö Sivu 1. Yleistä 2 2. Valikot ja niiden toiminta

Lisätiedot

Alv:n vaihtumisen ohjeistus AutoFutur ja KoneFutur 2010 käyttäjille

Alv:n vaihtumisen ohjeistus AutoFutur ja KoneFutur 2010 käyttäjille Alv:n vaihtumisen ohjeistus AutoFutur ja KoneFutur 2010 käyttäjille Päivitetty 14.5.2010 Moniyritys- ja monimyymälä ohjeisiin on tehty lisäyksiä 6.5.2010 päivättyyn ohjeeseen, muuten sisältö on ennallaan.

Lisätiedot