HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT. www.dapal.fi"

Transkriptio

1 HYVÄT TYÖSKENTELYTAVAT

2 2 SISÄLLYSLUETTELO OHJELMISTON YLEISIÄ OMINAISUUKSIA... 3 AJANVARAUS... 5 YLEISTÄ AMMATTIKORTEISTA... 6 LÄÄKÄRIKORTTI... 7 SILMÄLASIKORTTI... 8 PIILOLASIKORTTI... 9 HIOMOKORTTI... 9 ASIAKKAIDEN HENKILÖTIETOKORTISTO (POTILASKORTISTO) YRITYS- / YHTEYSKORTISTO KASSA JA LASKUTUS KÄTEIS- JA LASKUTUSMYYNTI UUSI TILAUS POIMI VANHA TILAUS KATSELU, MUUTOS, HYVITYS PÄIVÄN KASSA TILAUSTEN VALVONTA LASKURESKONTRA KASSAKIRJA VARASTO HINNOITTELU JA OSTOT... 20

3 3 OHJELMISTON YLEISIÄ OMINAISUUKSIA PÄIVÄMÄÄRÄN SYÖTTÖ esim. ( ) numerosta poikkeava merkki = tämä päivä a = pelkkä numero p = p.tämäkk.tämävuosi 3 = numerot p {välimerkki} k = p.k.tämävuosi 3.9 = numerot p {välimerkki} k {välimerkki} v = p.k.v = HUOM! Välimerkkinä toimii mikä tahansa numerosta poikkeava merkki. Päivämäärä myös ilman välimerkkiä: esim. pp = pp.tämäkuukausi.tämävuosi 09 = ppkk = pp.kk.tämävuosi 0912 = ppkkvv = pp.kk.vv = NUMEROIDEN SYÖTTÄMINEN Pelkän desimaalin syöttö ilman etunollaa (esim. -,x = -0,x). HUOM! Desimaalierottimena on jokin numerosta poikkeava merkki. Ammattikortteissa nollan syöttäminen merkinnällä +-0. TEKSTIKENTÄT Siirtyminen sana kerrallaan CTRL+nuolinäppäimet Siirtyminen kentän loppuun END Siirtyminen kentän alkuun HOME Kentän tyhjennys VÄLILYÖNTI Kentän palautus CTRL_R Tekstin lisääminen väliin INSERT Merkkien poistaminen taaksepäin BACKSPACE Merkkien poistaminen eteenpäin DEL. Rivin lopun poistaminen CTRl_END Rivin alun poistaminen CTRL_HOME Sanan poistaminen CTRL_T Rivin poistaminen CTRL_Y Kenttien välillä siirtyminen: nuolet ylös ja alas, Enter ja Page Up & Down PALKKIHAUT Palkkihaun hakuavain korkeintaan kahdeksan merkin mittainen. Valikko siirtyy kirjoitettua avainta lähinnä vastaavan selitteen kohdalle (josta hyväksyminen Entterillä). Selitteen voi hakea nopeasti (korkeintaan) neljän merkin mittaisella tunnuksella. Esim. postinumeron neljä ensimmäistä numeroa toimivat tunnuksena (esim = HELSINKI).

4 4 Valikossa voi hakea uutta selitettä (painamalla mitä tahansa merkkiä), tai liikkua nuoli- ja Page Up & Down -näppäimillä. Painamalla tähti-merkkiä (*) saa haun tunnuksen mukaisesti (samalla lista järjestyy tunnuksien mukaan aakkoselliseen luetteloon). Selitteitä on ohjelmassa valmiiksi luotuina, mutta niitä voi tehdä itse miltei rajattomasti lisää (Insert). Ohjelma muodostaa selitteelle automaattisesti uuden tunnuksen, jonka voi myös muuttaa haluamakseen. Palkkihakujen selitettä voi muokata (aloittaen Ctrl_Enterillä), mutta tunnusta ei voi enää muuttaa. Uutta selitettä lisättäessä Alt_L ottaa kohdalla olevan selitteen pohjaksi (tunnuksen muuttaminen tämän avulla ja vanhan poisto Deletellä). Vanhojen palkkihaun vaihtoehtojen poistaminen siirtää ne ensin roskakoriin, eli lisää selitteen nimen alkuun miinusmerkin. Näin merkityn selitteen kohdalla painettu Delete poistaa sen lopullisesti. Mikäli roskakoriin siirrettyä selitettä on käytetty esim. silmälasikortissa, näkyy se niissä miinusmerkkisenä. EUROT Näppäinyhdistelmä ALT_F10 näyttää missä tahansa ohjelmiston osassa esiintyvät markkamääräiset luvut euroina. Painettaessa ENTER- tai ESC-näppäintä ohjelma palaa normaalitilaan.

5 5 OHJELMISTON HYVÄT KÄYTTÖTAVAT Ohjelmiston osia käytettäessä täytetään vain ko. tapahtumaan liittyvät olennaiset asiat. Kun asiakaskierto on päättynyt, on ohjelmistoon kertynyt kaikki tarvittava tieto. Tällöin kenenkään ei tarvitse syöttää jo aikaisemmin tallennettua tietoa -> työ helpottuu, samalla kun virhetiedon määrä pienenee ja lopputuloksena ovat kattavat asiakas- ja myyntitiedot (jälkikäsittelyä varten, esim. asiakaskutsut, myyntitilasto jne). Tämän edellytyksenä on ohjelmiston hyvät käyttötavat, jolloin tiedetään mitkä kirjaukset ovat välttämättömiä sujuvalle asiakaskierrolle ja miten ne tehdään mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Seuraavassa kerrotaan eri ohjelmiston osien käyttöön liittyvät tärkeät huomiot sekä työskentelyä helpottavat vinkit. AJANVARAUS Haetaan aika vastaamalla asiakkaan kysymykseen: 1) Asiakas haluaa tietylle lääkärille -> Kohde haku tai 2) Asiakas haluaa ajan ylipäänsä lääkärille -> Aika haku. Syötetään varauksessa vain potilaan perustiedot. Täydennetään potilaan saapuesa tiedot asiakkaan henkilötietokorttiin (Potilaskorttiin). Pidä aikarulla kuluvan päivän mukaisessa järjestyksessä. Poista vanhat ajat esim. muutaman kuukauden välein. Lisää aikoja käyttäen aikakalenteria. Mikäli jonkun kohteen ajat poikkeavat esim. eri viikonpäivinä toisistaan, tee useampi kalenteripohja! Extra-kortilla voi välittää tietoa ammattikortteihin. Hakutoiminnoissa tuo ruudulle aina kaikki ajat, hae vain vapaita aikoja silloin kun varauksia on paljon. Lisäaika-toiminnolla saat kopioitua valitun varauksen myös seuraavalle ajalle (myös selitteen kopiointi).

6 6 Jos halutaan yksittäinen varaus valmiiden aikojen väliin, lisätään se insertillä aloittaen (Huom! katso etteivät ajat mene liikaa päällekäin). Jos asiakkailla on vakiovarauksia, voidaan ne kirjata aikojen luomisen yhteydessä (aikakalenterilla). Tila-koodeilla voidaan välittää tietoa ajanvarauksen ja lääkäreiden välillä. (Laita tipat - Tipat laitettu -> lääkäri näkee kortistaan kauanko ovat olleet potilaalla). Kolmannelle osapuolelle menevä toimistomaksu kirjataan lääkäripalkkion jälkeiseen kenttään Maksu-toiminnossa. Toimistopalkkio-tuloste kerää tietyltä ajalta maksetut toimistopalkkiot listalle. Jos lääkäripalkkio tulee liikkeen myynniksi saa sen poimittua suoraan kassaan painamalla asiakkaan varauksen kohdalla 1- näppäintä. Samaten 2-näppäintä painamalla saadaan toimistopalkkio kassa-ohjelmaan. (HUOM! Toiminto täytyy erikseen aktivoida). Työlista-tulosteessa aamulla valittuna olevan lääkärin potilaslista. Työpäivän jälkeen eriteltynä myös lääkäripalkkiot. YLEISTÄ AMMATTIKORTEISTA Ammattikorteilla tarkoitetaan lääkäri-, silmälasi-, piilolasi- ja hiomokortteja. Täytön aloitus kolmella eri tavalla: a) ENTER: vanhan kortin tiedot pohjaksi (vanha siirtyy historiakortiksi) b) VÄLILYÖNTI: uudeksi kortiksi tyhjä pohja (vanha siirtyy historiakortiksi) c) CTRL_ENTER: muutos (muuttaa vanhaa, historiaan ei siirry mitään). Ammattikortit kuin korttipakka: uusin kortti on päälimmäisenä ja muut alla historiakortteina (selaus I). Lasimääräyksen selitteet kahdenlaisia (lääkäri- ja silmälasikortit):

7 7 a) selite, joka kopioi lasimääräyksen automaattisesti refraktion mukaiseksi (tunnuksen ensimmäinen merkki: L= lähilasit, K= kaukolasit ja M=monitehot, toinen merkki välilyönti). b) pelkkä selite, joka ei kopioi arvoja (tunnus sattumanvarainen). Vaihdettaessa lasimääräyksen selitettä, ohjelma varmistaa kopioinnin refraktion mukaiseksi. Lasimääräyksessä (SF-kenttään) TPL = tasapainolinssi, EI = ei linssiä Potilaskortti-toiminnolla pääsee suoraan ko. asiakkaan henkilötietokorttiin. Extra-kortti on ammattikorteissa yhteinen. Kaikissa muissa paitsi lääkärikortissa on Lähete-kortti yhteinen. Oikean alanurkan kentässä näkyy milloin eri kortit on täytetty (S=silmälasikortti, P=piilolasikortti, L=lähetekortti ja E=extrakortti). Lisäksi on näkyvillä historiakorttien määrä. Nopea siirtyminen korttien välillä F2-F4 ja F6. Mikäli sfrääriset arvot eroavat 3,5 dioptriaa tai sylinterit ovat erimerkkiset ko. arvot muuttuvat kirkkaamiksi (ei vaikutusta muuhun kuin ruudun näkymään). LÄÄKÄRIKORTTI Lääkärikorttiin merkitään mm. esitiedot, tutkimustiedot, diagnoositiedot, lääkereseptit, lasimääräys sekä seuraavan käynnin ajankohta. Lääkärikortissa Lähete-kortit ovat sidottuina historiakortteihin (tulostaminen niiden kautta). Painekentästä pääsee ylä- ja alanuolilla vapaaseen visukseen, C/D-kenttään sekä prismoihin. Maksukentistä jälkimmäinen on tarkoitettu toimenpiteen veloituksen erittelemiseen kokonaissummasta. Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista.

8 8 Useassa palkkihakukentissä (esim. esitieto) välilyönnillä aloittaen vapaata tekstiä koko rivin pituudelta. Palkkihakuja on myös paikoin mahdollista täydentää vapaalla tekstillä. Painekenttiin pääsee nopeimmin SP (silmäpohja) -kentästä nuolella vasemmalle. Jos vanhassa kortissa on seuraavan käynnin ajankohdan määrittely oletusarvosta (2 vuotta) poikkeava, se säilyy uudessa kortissa vain jos täyttö aloitetaan Enterillä (vanhan kortin pohjatiedoilla). Lääkäritulosteissa normaalikäyntiä varten ketjutettu useampia tulosteita yhden tulosteen alle. SILMÄLASIKORTTI Silmälasikorttiin merkitään mm. esitiedot, näöntarkastuksen arvot, lasimääräys sekä seuraavan käynnin ajankohta. Täytettäessä ei tarvitse täyttää tilaustietoja, jotka kopioituvat silmälasikorttiin automaattisesti kassan kautta. Alustavan työpussin voi tulostaa näöntarkastuksen tapahduttua, jotta se olisi mukana kehyksiä valittaessa. Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista. Lasimääräyksessä (SF-kenttään) TPL = tasapainolinssi, EI = ei linssiä. LiSät -toiminnolla voi kirjoittaa lisätietoja silmälaseista. Ajokorttitodistusta varten syötetään yhteisnäkö laseitta ja laseilla refraktion jälkeisiin kenttiin, asiakkaan kotipaikkakunta huomioriville 2 ja ajokorttiluokka sekä myöntäjä poliisipiiri riville 3.

9 9 PIILOLASIKORTTI Piilolasikorttiin merkitään mm. lasien käyttötarkoitus, vaihtoväli, sovituslasien arvot, hoitonesteet, piilolasimääräys sekä kontrollikäynnin ajankohta. Uusi kortti tehdään vain arvojen muuttuessa tai uuden tarkastuksen yhteydessä, muutoin käytetään Kontrollikorttia (seuraavan käynnin merkintä tehdään muutoksella piilolasikorttiin). Katso muut tärkeät ohjeet kohdasta yleistä ammattikorteista. Huomiorivien vapaa täyttö lääkärikortin tavoin (aloittaen välilyönnillä ja automaattinen rivinvaihto). Lasimääräykseen kopioituu sovituslasien arvot korjattuna päällerefraktiolla. Kontrollikortin Taulukko-toiminto näyttää viiden edellisen käynnin kontrollitiedot seurantaa varten. HIOMOKORTTI Hiomokortin täyttö tapahtuu uuden tilauksen yhteydessä. Kortistossa käydään katsomassa tilattujen lasien tietoja hionnan yhteydessä. Näkyvillä on saman asiakkaan kaksi viimeisintä tilausta. Merkitään lasien valmistumisajankohta muiden tiedoksi (tieto on nähtävillä kaikilta koneilta asiakkaan soittaessa!). Hae-toiminnolla löytää tehtävät hiontatyöt mm. tilauspäivän avulla tai luvatun luovutuspäivän mukaisesti.

10 10 ASIAKKAIDEN HENKILÖTIETOKORTISTO (POTILASKORTISTO) Siirtyminen ammattikorteista Potilaskortti-toiminnolla. Rullasta haetaan hakuavaimilla, valinta Entterillä. Toimii kaikkien muiden ohjelmiston osien yhteisenä peruskortistona (tiedot siis syytä kirjata oikein). Jokaisella asiakkaalla on perustettaessa maksuluokkana nolla. Luokka voidaan vaihtaa tarpeen mukaiseksi. Eri maksuluokkia voi muokata ja lisätä. Entisten lasien kenttään saa kopioitua lasimääräystiedot silmälasikortista valinnalla 111 (selite, jonka tunnus on 111) ja kulkemalla kentät läpi Enterillä. Jos lääkäri haluaa tulosteisiinsa potilaan molemmat etunimet, tulee ne kirjata henkilötietokorttiin (nimi muodossa sukunimi+etunimet). Nimentäydennystä voidaan käyttää haluttaessa mm. osoitetarroihin poimittavana kenttänä tai entisen sukunimen merkitsemiseen. Toiselle esitietoriville (vapaata tekstiä) kopioituu ajanvarauksessa kirjattu tulosyy. Jos ko. rivillä on vanha esitieto saa ajan varauksen tulosyyn kopioitua tyhjentämällä esitietokentän ja käymällä siinä uudestaan. Esitietorivien tiedot siirtyvät ammattikorttien yläosaan (eroteltuina pilkuilla). Laskutusosoitteeseen saa yrityksen numerolla kopioitua (tai haettua) Yritys- ja yhteyskortistosta haluamansa yrityksen osoitteen. Sama toiminto on oikean puolen yritystiedoissa. Oikeaan alanurkkaan kirjautuvat asiakkaan viimeisimmät ostotapahtumat (näkyvillä myös laskutuksessa olevat saatavat). Oikeassa alanurkassa ovat myös merkinnät siitä, saako asiakkaalle lähettää postia vai ei ja milloin osoite on viimeksi päivitetty. Korttiin tallentuu (jos kortisto on useamman liikkeen yhteisessä käytössä) liike, missä asiakas on asioinut.

11 11 YRITYS-/YHTEYSKORTISTO Kannattaa käyttää yrityksen sisäisenä puhelinluettelona, jossa on esim. tavarantoimittajat, sairaalat, sosiaali- ja terveysvirastot, viranomaistahot, työntekijät ja laskutettavat yritykset. Toimialan merkitseminen nopeuttaa etsintää. Korttiin saa viimeisen käsittelypäivän kirjatuksi käymällä yhteyspäivä -kentässä. KASSA JA LASKUTUS Kassaohjelman kaikkien osien hallitseminen ja käyttäminen on tärkeää liikkeen kirjanpitoon ja seurantaan liittyvien tilastotulosteiden hyödyntämisen mahdollistamiseksi (poikkeuksena Tilausten valvonta). Jotta liikkeen tuotteistoa voidaan ylläpitää järkevästi, ovat myyntihetkellä tapahtuvat kirjaukset olennaisen tärkeitä. Puutteelliset myyntitiedot (yleisnimikkeiden käyttö, kappalemäärien epätäsmällisyydet yms.) estävät optimaalisen (toimivan, sujuvan ja tuottavan) liiketoiminnan. KÄTEIS- JA LASKUTUSMYYNTI Myyntitapahtumassa syötetään myyjän tunnus, myytävät tuotteet ja valitaan maksutapa. Lopuksi tulostetaan kuitti tai lasku. Pikamyynteihin, korvaa karkeasti ottaen kassakoneen.

12 12 Tuotteiden hakeminen tuotenumerolla (ryhmätunnus+lyhyt tuotenumero), toimittajakoodilla tai EAN-koodilla. Syöttäminen käsin tai viivakooodilukijalla. Tuotteen etsiminen: a) tuotteen nimi heti rivin alkuun -> varastolista aakkosellisesti b) tuoteryhmä + tuotteen nimi -> varastolista ryhmittäin aakkosellisesti c) -- + toimittakoodi -> varastolista toimittajakoodin mukaisesti HUOM! varastolistan kautta tarkemmat haut (jossa myös näkyvillä ostoihin kirjatut, tulossa olevat kappaleet). Tuotekohtaiset alennukset joko prosentteina (pelkkä lukuarvo), markkamääräisinä (miinusmerkki+lukuarvo). Koko kauppasumman tasaaminen tiettyyn summaan tabulaattori- eli sarkainpainikkeella. Lisäksi voi myydä tuotteena alennuksen (tosin tällöin katteiden seuranta kärsii). Myös tuotteen loppuhintaa voi suoraan muuttaa (pysyvät muutokset varaston kautta). Seliterivejä aloittaen kahdella pisteellä esim...alennettu tuote: (tulostuu kuitteihin yms.). Mahdollistaa myös tuoterivien erottamisen toisistaan. ALT_P poistaa tuoterivin, ALT_L lisää tuoterivin ja ALT_M näyttää ko. tuotteen tiedot. Tyhjältä riviltä siirtyminen nuolella ylös hyppää suoraan kappalemäärään. Tuotteita mahtuu maksimissaan yhteen kauppaan 150 kpl. F6:lla saadaan kauppa kohdistettua tietylle asiakkaalle (jos asiakkaalla vakioalennus tulee hänet valita ennen tuotteiden kirjaamista). ALT_F1 näyttää asiakkaan lasimääräysten arvot. Extra- ja Selite kortteja voi käyttää sellaisten kuittien tekemiseen, joihin ei tule näkymään tarkkoja tuotetietoja (ei käytetä normaalisti). Jos kauppa halutaan tehdä verottomin hinnoin (esim. jos myydään ulkomaille), merkitään se tapahtumatietoihin ennen tuotteiden kirjaamista (aloittaen F9:llä). F5:lla saadaan kauppa muutettua suoraan tilaukseksi vaikka tuotteita olisi jo kirjattu (muista tällöin poimia asiakas F6:lla). Käyttäjän oikeuksista (henkilöstörekisterissä) riippuen ruudun oikeasta alareunasta näkee tuotteen arvonlisäveroprosentin lisäksi ko. tuotteen sekä kokonaiskaupan kateprosentit (auttavat alennusta määrittäessä). Jos liikkeessä on ohjelmistoon liitetty Dapal maksukorttiohjelma, voidaan pankki- ja luottokorttimyynneissä magneettikortinlukijan avulla muodostaa aineistot, jotka siirtyvät automaattisesti

13 13 pankkiin. Samankaltaista menettelyä voidaan hyödyntää mm. erilaisten bonuskorttien kohdalla. Käteismyynnissä on laskuri takaisin annettavan summan laskemista varten (tupla F1). Laskutusmyynnissä (F4) pääsee Lasku -ruudussa maksueräkentästä nuolella alaspäin suoraan laskutusosoitteseen (takaisin nuolella ylöspäin). Enterillä siirrytään alaosaan. Kaikki maksutapahtumat, jotka maksetaan useammassa erässä tai jaettuina eri maksuvälineille ovat laskuja. (Esim. kauppa, joka maksetaan käteisellä ja pankkikortilla on kahden erän lasku, jossa molemmat erät maksetaan heti. -> Jos käytössä magneettikortinlukija ja pankkiohjelma, höylätään pankkikorttia tällöin erikseen). UUSI TILAUS Uutta tilausta tehtäessä syötetään asiakkaan tilaamat kehykset ja linssit kuten käteismyynnissä, merkitään hiomokorttiin tarkemmat tiedot laseista ja tarkistetaan linssitilauksen arvot. Lopuksi tulostetaan työpussi Tuotteiden syöttö samalla tavalla kuin Käteis- ja laskutusmyynnissä. ALT_F1 näyttää lasimääräysten arvot. ALT_F2 päästää muuttamaan maksuehtoja. Silmälasitilauksissa on aina annettava reseptin antajan tunnus sekä päätuote (silmälasi), jotta tiedot siirtyisivät hiomokorttiin (jos tallennus ilman ko. tietoja, voi virheen korjata Katselu, muutos, hyvitys -ohjelmalla). Ohjelma poimii lasimääryksen antajan tunnuksen mukaiset arvot hiomokorttiin. Päätuotteissa P-kirjaimella alkavat tunnukset jatkavat tilauksesta Piilolasikorttiin ja S-kirjaimella Hiomokorttiin (seliteet vapaa valintaiset). HUOM! Esim. kamppanjat tms. Hiomoon siirtyvässä kortissa on syytä tarkistaa seuraavat: luvattu-päiväys on merkitty, lasimääräyksen tiedot ovat oikein ja linssien kohdalla on oikea tukkuri ja tuoteryhmä (linssitilauksia varten).

14 14 Hiomoon siirtyvän kortin tallennuksessa tarkistus onko linssitilauksen arvot oikein. Mikäli ammattikorteista löytyvä lasimääräys on muutamaa viikkoa vanhempi, pyytää ohjelma tarkistamaan onko lasimääräys enää voimassa ennen tallennusta. Asiakaskorttiin tulostuu hiomoon siirtyvän kortin tuoterivit (kolmas tuoterivi on yleensä turha, joten sen voi poistaa näkyvistä). Yksiä useampien silmälasien tilaamisessa tyhjä rivi erottaa lasit toisistaan (pääryhmässä kaksi pistettä (..) ja tuotenimi tyhjä). Ohjelma tekee tällöin useamman historiakortin. Jos tuotteita on kirjattu yleisnimikkeillä voi hiomoon siirtyvässä kortissa tehdä täydennyksiä. Työpussi on syytä tulostaa uudelleen tilauksen kirjaamisen jälkeen, jotta siinä näkyisi myös tilausnumero. Jos varsinaista työpussi tulostetta ei ota, on tilausnumero hyvä merkitä käsin aiempaan alustavaan työpussiin (nopeuttaa tilauksen poimintaa kts. seuraava kohta). Asiakasarkki-tulosteessa on mukana mm. työpussi ja asiakaskortti. POIMI VANHA TILAUS Tilaus siirtyy poimimisen jälkeen Kassa- ja laskutusohjelmaan, jossa myytäviä tuotteita voi vielä lisätä tai muuttaa. Välilyönti hakee suoraan tilausnumeron mukaisesti. Tilauslistassa on näkyvillä myös vanhat tilaukset, jotka ovat jo maksetut (ja muuttuneet myyntitapahtumiksi). Voimassa olevissa tilauksissa on näkyvillä myös loppusumma.

15 15 KATSELU, MUUTOS, HYVITYS Myyntitapahtumien tarkastelu, hyvittäminen ja muuttaminen tapahtuu poimimalla haluttu tapahtuma rullasta. Haun voi suorittaa usealla eri avaimella. Jos on epäselvyyksiä miten hyvitys tehdään, on selkeintä hyvittää koko kauppa ja tehdä se uudestaan. Jos haluaa poistaa jonkun tapahtuman, on epäselvyyksien välttämiseksi viisainta tehdä siitä hyvitystapahtuma. Vanhoja kassatapahtumia, jotka ovat jo menneet kirjanpitoon, ei saa muuttaa (ohjelma sallii sen, viranomaiset ei). Jos laskutapahtumaa muuttaa, täytyy Laskureskontrassa käydä tarkistamassa laskun erien oikeellisuus (joskus voi esim. joku erä olla jo maksettu). Esim. laskuissa voi Ctrl_Enterillä aloittaen lisätä tai korjata laskutusosoitteen. Kassatulosteet saa tätä kautta uudestaan (F9). Jos tilauksessa on päätuote virheellisesti merkitty, voi muutoksessa käydä kirjaamassa sen uudestaan (tällöin tilauksen pääsee jatkamaan hiomokorttiin). Avoinna olevat tilaukset saa esille nopeasti miinusmerkillä. PÄIVÄN KASSA Päivän lopuksi otettavasta listauksesta nähdään, paljonko kassaan on tullut rahaa (käteismyyntinä tai laskureskontrasta) sekä kassakirjaan merkittyjen nostojen ja panojen yhteissumma. Loppusumma näyttää paljonko kassassa pitäisi olla fyysisesti rahaa. Lisäksi on nähtävillä avoinna olevien tilausten markkamäärä.

16 16 Jos koko myynnistä, niin ei merkitä myyjätunnusta (pelkkä Enter). Saatavaa tulostetta ei ole tarkoitettu kirjanpitoon! Kirjanpitoon otetaan tilastoista ja eräajoista löytyvät koostetulosteet! Ruudun alaosan laskurilla voi laskea esim. kassan loppusumman vähennettynä lääkärinpalkkioilla, jolloin näkee täsmääkö kassa. TILAUSTEN VALVONTA Ei optikkoliikkeessä tarpeen normaalisti, koska silmälasikaupan seuranta tapahtuu hiomokortilla. Voi käyttää esim. postitse lähetettävien tilausten tilan seurantaan. LASKURESKONTRA Laskureskontrassa pääasiassa seurataan laskujen eriä ja merkitään niitä maksetuiksi. Laskutusmyyntitapahtumat ovat esillä Katselu, muutos, hyvitysohjelmassa, laskureskontrassa näiden erät. Jos asiakas tulee liikkeeseen maksamaan laskun erän, voi suorituksen kirjata tällä ohjelmalla. Normaalisti ohjelmalla kirjataan pankkiin tulleet suoritukset (jos Dapalin pankkiohjelma käytössä, saadaan laskureskontra aina automaattisesti päivitettyä pankista siirrettyjen viitemaksutietojen mukaiseksi).

17 17 Tilien tunnuksen ensimmäinen merkki kertoo tilin laadun (0=kassa, 1=pankki). Jos tunnukset eivät ole oikein, ei ohjelma kysy kassatilin kohdalla maksutapaa. Useampi eräiset laskut saa tulostetua tätä kautta erä kerrallaan. Tili-toiminnolla voi verrata, että pankista tullut viitelista täsmää kirjattujen maksujen mukaan. Erien eräpäiviä pääsee helposti tätä kautta muuttamaan (Enterillä aloittaen ja hyväksymällä niin ikään Enterillä muutoksen jälkeen viimeiset kentät tyhjiksi). Erääntyvät laskut-toiminnolla saa tiettynä aikavälinä erääntyvien erien loppusumman. Maksamattomat erät löytää nopeasti Maksu-haulla ja antamalla päivän kohdalle välilyönnin (jo erääntyneiden maksamattomien laskujen kohdalla näkyy viimeisessä sarakkeessa viivästyneiden päivien määrä). Välilyönti toimii laskunnumero-hakuna. Jos kirjattu summa ei vastaa saatavan kanssa, muodostaa ohjelma automaattisesti erotuksesta uuden saatavan (jos erotuksen maksutiliä ei anneta). Erotus voidaan osoittaa esim. hyvitystilille tai alennustilille (tämä näkyy Tilastot ja eräajotohjelman kirjanpitotulosteissa). KASSAKIRJA Kassakirjan rullassa jokainen rivi on yksi tapahtuma, jossa on joko otettu rahaa kassasta tai pantu rahaa kassaan. Kassakirja käsittelee pelkästään kassatilin tapahtumia: debet=pannaan rahaa kassaan, kredit=otetaan rahaa kassasta. Tili-sarakkeella on vain selitteenä kassatilin kirjanpidollinen vastatili. Se ilmaisee kirjanpitäjälle mille tilille kyseinen summa kirjanpidossa viedään Jos tapahtuma halutaan näkymään Päivän kassa -ohjelmassa, tulee rivin loppuun merkitä tähti (*) (yleensä aina).

18 18 Päivän lopuksi kassakirjaan merkitään Automaattipäivityksellä päivän aikana myynnistä kassaan tullut käteinen raha (sen mukaisesti, miten tilintarkastajanne sen ymmärtää). Kun pohjakassasta viedään ylimääräinen raha pankkiin, se merkitään luonnollisesti kassakirjaan (kredit puolelle). Tilastotulosteista saa tarkat erittelyt rahan liikkeistä kassakirjan suhteen. Kassakirjan vastatili-selitteisiin saadaan merkittyä myös arvonlisäveroaste. Jos liike käyttää täydellisenä Ostot ja hinnoittelu- ja kassakirjaohjelmia, saadaan täydelliset kirjanpitotulosteet ostojen osalta. Liike joutuu joka tapauksessa tekemään ostoraportin kirjanpitäjälle; huolellinen ohjelmiston täyttö korvaisi sen (ja säästäisi kustannuksia ja vaivaa). Vastatili-selitteiden tunnuksina on kätevää käyttää vastatilien kirjanpidollisten numeroiden neljää ensimmäistä numeroa tai sovittuja, helposti muistettavia nimi lyhenteitä (esim. P=pullatili, T=toimistotarviketili jne.) VARASTO Varastossa tuotenimikkeet haetaan rullasta käyttäen eri hakuavaimia. Muutos Ctrl_Enter vaatii salasanan. Lisäyksessä uuteen tuotteeseen tulevat perustiedot kohdalla olevasta tuotenimikkeestä. Varastorakenne suunnitellaan huolella ennen tuotteiden syöttöä (pää- ja laryhmät). Tuoteraportit tulostuvat varastorakenteen mukaan. Jollei tuotteiden osto- ja myyntihintoja muodosteta käyttämällä Ostot -ohjelmaa, on syytä muutoin pitää huolta ko. hintojen

19 19 mahdollisimman tarkasta merkitsemisestä tuotekorttiin (jotta kate- yms. tilastot olisivat käyttökelpoisia). Jokainen tuote on parasta viedä erikseen varastoon omalle nimikkeelleen ja välttää yleisnimikkeiden käyttöä. Tuottenimikkeiden poistaminen siirtää ne roskakoriin, eli lisää nimen eteen miinusmerkin. Uusi poisto deletellä on lopullinen. Arvonlisäveroluokka täytyy merkitä oikein jokaiseen tuotteeseen. Voi myydä -sarakkeella on varastokappalemäärä vähennettynä tilatuilla kappaleilla. Tilauksessa- kenttä kertoo asiakkaiden tilaamat. Tulossa kappaletta -kenttä kertoo ostoihin kirjatut kappaleet (tulossa olevat näkyvät myös myyntitapahtumassa kaupanteon yhteydessä). Maksimialennus estää antamasta sitä suurempaa alennusta. Lisätieto kertoo kaupan yhteydessä tarkemman määritteen tuotteelle (esim. vain kanta-asiakkaille tai kamppanja-tuote ). Lisätiedon alkuun laitettu kysymysmerkki pyytää uuden tilauksen teossa jatkamaan tuotenimiketta tarkennuksella. Ostojen keskihinta on varastossa sillä hetkellä olevien tuotteiden ostokeskihinta. Jos Ostot -ohjelmaa käytetään, saadaan hyvin tarkat katelaskelmat. Tuotteiden rakentaminen: 1. luo sopiva tuote/tuotenimi paketille (yleensä omaan ryhmään) 2. rakenna 3. valitse tuotteet pakettiin 4. valitse vähennetäänkö paketin sisältämiä tuotteita suoraan varastosta vai ei (oletuksena EI). 5. merkitse poimivan pakettituotteen RAK -kohtaan kaksi tähteä. LaSke-toiminnolla näkee valitun tuotteen osto- ja myyntitiedot (kappaleet ja markat). Myynti-toiminto kertoo kenelle valittua tuotetta on myyty. Ostot-toiminto kertoo mistä ko. tuotetta on ostettu. Inventaario-toiminnolla pääsee inventaariotuotteiden syöttölistaan (inventaarion päivitys varastoksi tapahtuu Tilastot ja eräajot -ohjelmassa, samoin kuin ennen uuden inventaariolistan syöttöä tapahtuva vanhan listan tyhjentäminen).

20 20 HINNOITTELU JA OSTOT Hinnoittelussa ja ostoissa kirjataan tehdyt myyntiin tarkoitetut tuoteostot (jotka samalla hinnoitellaan) sekä myös muut laskulla tapahtuneet ostot. Uudet tuotteet on järkevämpää syöttää ostojen kautta, kuin suoraan Varasto-ohjelmaan (myyntihinnan määrittely on helpompaa ja tuotetiedot täsmäytyvät tarkemmin). Ostoihin liittyvien kirjanpitotulosteiden saaminen edellyttää ohjelman käyttöä ja tiliöintien kirjaamista. Ohjelmassa on pelkkä hinnoittelu erotettu omaksi aliohjelmaksi. Se on kuitenkin muutoin sama hinnoittelu-toiminto kuin Ostojen seuranta, paitsi että sitä on yksinkertaistettu virheiden välttämiseksi. Jos sama ihminen huolehtii sekä ostojen seurannasta että hinnoitelusta, ei pelkkää hinnoittelu-osaa ole tarpeen käyttää. Tuotteiden poiminta tapahtuu samalla tavalla kuin kassan ohjelmissa. Kulukertoimella saadaan esim. laskutuslisät tai toimitusmaksut vaikuttamaan tuotteen ostohintaan ja näin ollen kateprosentteihin (tuotteen myyntihintaan vaikuttaa vain myyntikerroin ja lisämarkat). Valuuttakerroin mahdollistaa ostot suoraan ulkomailta. Alaosassa näkyy tuoterivin kokonaisostohinnat (todelliset). Oikealla alanurkassa on näkyvillä todellinen myyntikerroin (F1:llä saa myyntihinnan muutetuksi myyntikertoimen mukaiseksi). Kun tuotteet lopulta kaadetaan varastoon muuttuu tapahtuman tila kaadetuksi. LaSke toiminnolla saa selville tiettynä aikavälinä erääntyvien ostolaskujen yhteissumman.

Elisa Kassa - Myyjän ohje

Elisa Kassa - Myyjän ohje Elisa Kassa - Myyjän ohje 1. Elisa Kassan päänäkymät Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittelee asiakkaita, tuotteita ja työntekijöitä koskevia tietoja. a. Asiakaskentästä

Lisätiedot

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen 1 Pankkitositteen tietojen kohdentaminen Johdanto Pankkitapahtumien (tiliotteen) tietojen linkitys kirjanpitoon (maksutapahtumien kohdistus laskuihin) voi joskus olla työlästä (jos maksutapahtuman tiedot

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittää asiakasta, tuotetta ja työntekijää koskevan tiedon. a. Asiakaskentästä voidaan etsiä

Lisätiedot

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun.

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun. 1(7) KORTINHALTIJAN HALLINTA Kortinhaltijan nimetty sivu sisältää kortinhaltijan henkilö-, korttitili-, kortti- ja maksutiedot. Sivulle pääsee hakemalla kortinhaltijan tietoja ja avaamalla hakutuloksesta

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

Elisa Kassa-taustajärjestelmän välilehdeltä raportit voidaan aukaista haluttuun tapahtumaan liittyvän raportin.

Elisa Kassa-taustajärjestelmän välilehdeltä raportit voidaan aukaista haluttuun tapahtumaan liittyvän raportin. Elisa Kassa Raportit Elisa Kassa tarjoaa oletusarvoisesti kymmeniä eri raportteja, jotka antavat informaatiota lähtien aina tuntikohtaisesta tapahtumien erittelystä, aina koko vuoden kattavaan tapahtumien

Lisätiedot

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen 1 Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen Johdanto Maksujen kirjaaminen Odoo ssa on selväpiirteinen toimenpide, ja sen avulla voi myös seurata yrityksen tuloksen kehittymistä on-line. Erääntyneiden maksujen

Lisätiedot

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE Johdanto Liikematkatoimistojärjestelmä on lisäarvopalvelu Winres -varausjärjestelmään, jolla matkatoimisto pystyy tuottamaan liikeasiakkailleen raportteja heidän matkatoimistopalveluiden

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Käyttäjät Kun sinulle toimitetaan uusi tyhjä kurssialue, sinut on jo liitetty opettajaksi alueellesi. Opettajana voit itse lisätä alueellesi muita käyttäjiä eri rooleihin. Käyttäjiä voit lisätä alueelle

Lisätiedot

Toimituksen laskuttaminen erissä

Toimituksen laskuttaminen erissä 1 Toimituksen laskuttaminen erissä Johdanto Laskutus voidaan toimitusprojekteissa sopia monella eri tavalla: Ennakkoon maksetut toimitukset ( esim. nettikauppa), Ennakkomaksu ( käsiraha), ja loppusumma

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Standard Taloushallinto Verkkolaskutus Sivu 1/9

SISÄLLYSLUETTELO. Standard Taloushallinto Verkkolaskutus Sivu 1/9 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 2 Käyttöönotto... 3 Verkkolaskutuksen aktivointi... 3 Järjestelmän asetukset ja liikekumppanitiedot... 3 Yritystiedot -asetus... 3 Liitteet verkkolaskuille...7 Verkkolaskujen

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Käyttöohje Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Sisällys 1 Kilometrien syöttö...2 1.1 Uusien kilometrien syöttö kun ajetaan Profiilin autoilla...2 1.1.1 Normaali

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Invalidiliiton Kilta-rekisteri

Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliiton Kilta-rekisteri Invalidiliitolla on käytössään Internet-selaimella käytettävä Kilta-rekisterisovellus. Rekisterisovellus löytyy osoitteesta https://kilta.invalidiliitto.fi, se on suojattu

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu...

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu... 2016-12-02 1 (7) Doc. kind Mallitiliöinnin teko ja muokkaus Status of document Valmis Project name Phase of project Creator name Mika Vähäkoski Distribution Sisällysluettelo 1 KR-Laskut... 2 1.1 Mallitiliöinnit...

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Tuusulan kunta Päivitetty 29.2.2016 Kasvatus- ja sivistystoimi Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Sisällys Rekisteröityminen yksityishenkilönä... 2 Organisaation (rekisteröityneen seuran ja yhdistyksen)

Lisätiedot

Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje. Sisällys. Päivitetty YLEISTÄ... 2

Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje. Sisällys. Päivitetty YLEISTÄ... 2 Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje Päivitetty 20.9.2012 Sisällys YLEISTÄ... 2 KÄYTTÖ MYYMÄLÖIDEN VÄLISTEN TAVARANSIIRTOJEN YHTEYDESSÄ... 2 PÄÄLLE LAITETTAVAT ASETUKSET... 2 ASIAKKAALLE

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Taustaa Lääkelainsäädännön eläinlääkintään liittyvät lait ja asetukset muuttuivat vuonna 2014. Eläinlääkärillä on mahdollisuus luovuttaa lääkkeitä varalle

Lisätiedot

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Sisältö 1. Luennot ja käsitteet 10 pistettä 2. NAVin käyttö 20 pistettä Läpäisyyn vaaditaan 12 pistettä, joista vähintään 8 on NAVin käytöstä. Luennot ja käsitteet

Lisätiedot

Hoitoilmoituksen tallennusohje

Hoitoilmoituksen tallennusohje Nasevaan voi tallentaa hoitoja yksittäiselle eläimelle tai koota hoidettu eläinryhmä (nupoutus, loishäätö tms.) jolloin sama tieto monistuu kullekin valitulle eläimelle. Lääkkeiden määrät ilmoitetaan aina

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Liikuntatilojen haku... 2 Pikkukalenterin käyttö... 4 Asetukset... 4 Hakemuksen teko:... 4 Varaushakemukset - Oma asiointi... 7 Vapaa-ajan käyttöön sopivia tiloja pääsee

Lisätiedot

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Kirjautuminen... 2 Omien henkilötietojen päivitys ja osaaminen kohdan täydentäminen... 2 Omien kurssien tarkastelu... 3 Kurssin lisääminen kopioimalla

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ 1 HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät

Lisätiedot

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen vastaanotto...7 Kilpien hallinnointi valikko...8 Kilpivarastojen

Lisätiedot

Timanttiset-verkkokauppa, ohje

Timanttiset-verkkokauppa, ohje Timanttiset-verkkokauppa, ohje Sisältö 1. Tuotteen ostaminen (kuluttaja)... 2 2. Osuuskunnan rooli tilausprosessissa... 6 3. Kauppiaan rooli tilausprosessissa... 7 Verkkokauppalähetteen ja -laskutuksen

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja link itetään

Lisätiedot

NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot

NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot Markkinointi & tiedottaminen Henkilöryhmät ja rajatut käyttöoikeudet esim. ohjaajille Liikuntasetelien

Lisätiedot

Aloita valitsemalla aineistosiirron tapa, Classic tai Light.

Aloita valitsemalla aineistosiirron tapa, Classic tai Light. BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO CLASSIC AINEISTON LÄHETYS Voimassa 30.6.2016 Aineistosiirtopalvelulla lähetät ja vastaanotat maksuliikeaineistot eräsiirtona, joka tehostaa yrityksesi maksuliikkeen prosesseja.

Lisätiedot

SEJO OY VERKKOKAUPAN OHJEET: Tässä linkki verkkokauppamme sivustolle http://verkkokauppa.sejo.fi/ Olet saanut sähköpostilla käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla pääset kirjautumaan verkkokauppaamme.

Lisätiedot

Enterprise by Hansaworld Käyttöopas

Enterprise by Hansaworld Käyttöopas Enterprise by Hansaworld Käyttöopas Pöllänen, Marko 2016 P2P Laurea-ammattikorkeakoulu Yksikkö Käyttöopas Enterprise by Hansaworld Marko Pöllänen P2P, Liiketalous Käyttöopas Lokakuu, 2016 Sisällys 1 Johdanto...

Lisätiedot

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Sisältö 1. Luennot ja käsitteet 10 pistettä 2. NAVin käyttö 20 pistettä Läpäisyyn vaaditaan 12 pistettä, joista vähintään 8 on NAVin käytöstä. Luennot ja käsitteet

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 16.2.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 16.2.2010 1 / 41 Kännykkäpalautetteen antajia kaivataan edelleen! Ilmoittaudu mukaan lähettämällä ilmainen tekstiviesti

Lisätiedot

Golli-palvelun käyttöohje. Huhtikuu 2016

Golli-palvelun käyttöohje. Huhtikuu 2016 Golli-palvelun käyttöohje Huhtikuu 2016 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Sisäänkirjautuminen Golliin... 3 1.2 Gollin aikakatkaisu... 4 1.3 Gollin selainkäyttöliittymä rakenne ja toiminnot... 4 2 Organisaatio-

Lisätiedot

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti.

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. TULOSTUSTEN MUOKKAUS Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. Valitaan Asetukset - Tulostukset ja esille tulleesta ikkunasta valitaan tuloste jota halutaan muokata. Aseta ensin

Lisätiedot

Comgate Oy. Winres-ohjelmien uudet ominaisuudet

Comgate Oy. Winres-ohjelmien uudet ominaisuudet Comgate Oy Winres-ohjelmien uudet ominaisuudet 1 Summan valinta maksulomakkeella Lomake näyttää voimassa olevat laskut ja niiden summat Haluttu summa valitaan maksettavaksi klikkaamalla 2 Näytä vain tuoreet

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä 3/+^ 3 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen 3/ +^ 3 Liiku matematiikka alueella nuolinäppäimin. Kokeile

Lisätiedot

ServiceOnLine käyttöopas G:\SOL DOKUMENTATION\Klart och Skickat\SERVICEONLINE\ServiceOnLine manual.doc. ServiceOnLine.

ServiceOnLine käyttöopas G:\SOL DOKUMENTATION\Klart och Skickat\SERVICEONLINE\ServiceOnLine manual.doc. ServiceOnLine. G:\SOL DOKUMENTATION\Klart och Skickat\SERVICEONLINE\ServiceOnLine manual.doc ServiceOnLine Sivu 1 Sisällysluettelo 1. ServiceOnLine käynnistys ja kirjautuminen... 3 2. Henkilöstö... 4 2.1 Etsi henkilöstö...

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 17.2.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 17.2.2010 1 / 41 Sanakirja Monissa sovelluksissa on tallennettava rakenteeseen avain arvo-pareja. Myöhemmin rakenteesta

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS Standard Taloushallinto Käyttöopas page 1/6 Table of Contents PERUSIKKUNA... 3 HENKILÖKOHTAINEN TYÖPÖYTÄ... 4 ASETUKSET PERUSKÄYTTÖÄ VARTEN... 5 Yritystiedot... 5 Henkilöt

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma Sisällysluettelo Sivu 2. Sisäänkirjautuminen Sivu 3. Käyttäjän tiedot Sivu 4. Etusivu Sivu 6. Lomakkeiden syöttö / Juoksijan valinta Sivu 7. Lomakkeiden syöttö / Juoksijoiden ja maksajien tietojen syöttö

Lisätiedot

Lindab eshop käyttöohjeet

Lindab eshop käyttöohjeet Lindab eshop käyttöohjeet A good thinking company Sisältö lindab we simplify construction Sivut 3-10: Kirjautuminen eshoppiin ja tilauksen teko Sivut 11-14: Tilausrivien pikasyöttö Sivut 15-21: Asiakkaan

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen

Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen Lions Clubs International MD 107 Finland Lionsverkkokauppa.fi Verkkokaupassa myynnissä kortit, arpojen lisätilaukset, tarvikemyynnin tuotteet, Monta tapaa tehdä hyvää tuotteet

Lisätiedot

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 2 1. Passeliin kirjautuminen. 3 2. Luo uusi asiakas asiakaskortistoon.. 3 3. Uuden laskun tekeminen.. 5 4. Laskun lähettäminen verkkolaskuna...

Lisätiedot

OPAS RESURS BANKIN YRITYSPALVELUIHIN

OPAS RESURS BANKIN YRITYSPALVELUIHIN OPAS RESURS BANKIN YRITYSPALVELUIHIN www.resursbank.fi OTA YHTEYTTÄ YHTEYSTIEDOT LIIKKEILLE Osasto Puhelin Aukioloajat Milloin Luottolinja (09) 622 4309 ma pe klo 8 21 la 9 18, su 12 18 Yleisnumero luoton

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito 21.3.2016 2(10) Pätevyyksien ylläpito Pätevyydet -sivun näkyminen ja pätevyyksien ylläpito-oikeus... 3 Pätevyydet -sivun toiminnot...

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

KauppiasExtranet -käyttöohje verkkokaupalle

KauppiasExtranet -käyttöohje verkkokaupalle KauppiasExtranet -käyttöohje verkkokaupalle Versio 1.4 Syyskuu 2010 KauppiasExtranet 2(16) Sisältö 1 Yleistä KauppiasExtranet:sta... 3 2 KauppiasExtranetin toiminnallisuus... 3 2.1 Kirjautuminen... 3 2.2

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Helsingin yliopisto Kehittämisosasto Opiskelijarekisteri. Oodi 2.71 Käyttöohje Opintokokonaisuuden rekisteröinti OPINTOKOKONAISUUDEN REKISTERÖINTI

Helsingin yliopisto Kehittämisosasto Opiskelijarekisteri. Oodi 2.71 Käyttöohje Opintokokonaisuuden rekisteröinti OPINTOKOKONAISUUDEN REKISTERÖINTI OPINTOKOKONAISUUDEN REKISTERÖINTI Opintokokonaisuuden ja tutkinnon hyväksyminen ikkunassa tehdään opintokokonaisuuden ja tutkinnon rekisteröinti sekä niiden muutokset. Tässä ohjeessa kuvataan opintokokonaisuuden

Lisätiedot

OPINTOKOKONAISUUDEN REKISTERÖINTI

OPINTOKOKONAISUUDEN REKISTERÖINTI 1 OPINTOKOKONAISUUDEN REKISTERÖINTI Opintokokonaisuuden ja tutkinnon hyväksyminen -ikkunassa tehdään opintokokonaisuuden ja tutkinnon rekisteröinti sekä niiden muutokset. Tässä ohjeessa kuvataan opintokokonaisuuden

Lisätiedot

Erotuomareiden TASO-ohjeistus

Erotuomareiden TASO-ohjeistus Erotuomareiden TASO-ohjeistus 1 Järjestelmään kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://taso.palloliitto.fi Ensimmäisellä kirjautumiskerralla tunnukset ovat: Käyttäjätunnus: Oma nimi, esim.

Lisätiedot

Balanssi laskutus Oikeudet muutoksiin pidätetään. 18.2.2009 1/6

Balanssi laskutus Oikeudet muutoksiin pidätetään. 18.2.2009 1/6 18.2.2009 1/6 Balanssista on kaksi erilaista laskutusohjelmatuotetta, Balanssi Easy laskutus ja Balanssi laskutus. Alla olevassa taulukossa on tuotteiden ominaisuudet ja eroavaisuudet. Merkkien selitykset:

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Oodi ja Laturi Ohje opinnäytteiden kirjaamisesta Oodiin, pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt

Oodi ja Laturi Ohje opinnäytteiden kirjaamisesta Oodiin, pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt Oodi ja Laturi Ohje opinnäytteiden kirjaamisesta Oodiin, pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt 20.10.2015 Kuva: Sanna Waris Laturi Oulun yliopistossa Oulun yliopiston kirjasto ottaa syksyllä 2012 käyttöön

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

lindab we simplify construction eshop Käyttöohjeet

lindab we simplify construction eshop Käyttöohjeet eshop Käyttöohjeet www.lindab.fi/eshop Sisältö Sivut 3-10: Kirjautuminen eshoppiin ja tilauksen teko Sivut 11-14: Tilausrivien pikasyöttö Sivut 15-21: Asiakkaan tietoihin liittyvät toiminnot 2 Kirjautuminen

Lisätiedot

Esimerkkejä KELA-ajoista

Esimerkkejä KELA-ajoista Esimerkkejä KELA-ajoista KELA-tilaus. Yhdensuuntainen matka, yksi matkustaja: Hyväksy ajotarjous Vector-9000 terminaalista. Halutessasi voit tulostaa KELA ajoselitteen Vectorin PRINT painikkeesta. Aja

Lisätiedot

FENNO MEDICAL OY FENNO MARKET KÄYTTÖOHJEET. Fenno Medicalin sähköinen

FENNO MEDICAL OY FENNO MARKET KÄYTTÖOHJEET. Fenno Medicalin sähköinen FENNO MEDICAL OY FENNO MARKET KÄYTTÖOHJEET Fenno Medicalin sähköinen 2(9) Kotijakelun sähköinen tilausjärjestelmä Kotijakelun sähköinen tilausjärjestelmä tekee tilaamisesta joustavaa ja vaivatonta. Järjestelmän

Lisätiedot

Tilatun palvelun muutos tai peruminen

Tilatun palvelun muutos tai peruminen Tilatun palvelun muutos tai peruminen Sähköiset asiointipalvelut Postittamisen työpöytä 1 sisältö Edellytykset muutoksille / päivityksille / peruutuksille sivu 3 Postinumeroiden poistaminen tilaukselta

Lisätiedot

Kilta-rekisterin ohje Yhdistyskäyttäjille

Kilta-rekisterin ohje Yhdistyskäyttäjille Kilta-rekisterin ohje Yhdistyskäyttäjille 13.6.2016 Epilepsialiitto Sisällys Kirjautuminen ja valikko... 3 Uuden jäsenen lisääminen Kilta-jäsenrekisteriin... 4 Henkilön tietojen muutos... 10 Henkilön jäsenyyden

Lisätiedot

Taloushallinto verkkoliiketoiminnassa

Taloushallinto verkkoliiketoiminnassa Taloushallinto verkkoliiketoiminnassa Kaupan Liiton Verkkokauppakoulutus 24.10.2012 Tanja Kaisaniemi Palvelujohtaja, konsultointi ProCountor International Oy Esityksen sisältö Perinteinen vs. sähköinen

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

Opus Dental -julkaisutiedot Versio

Opus Dental -julkaisutiedot Versio Opus Dental -julkaisutiedot 31.12.2015 Versio 7.1.339 Versio 7.1.339 (version 7.1.336 jälkeen) Korjattu virhe, joka esti kirjauksen hoitokertomukseen 31.12.2015 Versio 7.1.336 (version 7.1.325 jälkeen)

Lisätiedot

- Varaukselle, jolloin saadaan kaikki varaukselle tulostetut laskut ja niille tulleet suoritukset.

- Varaukselle, jolloin saadaan kaikki varaukselle tulostetut laskut ja niille tulleet suoritukset. 7. MYYNTIRESKONTRA 7.1. Laskukysely voidaan tehdä: - Varaukselle, jolloin saadaan kaikki varaukselle tulostetut laskut ja niille tulleet suoritukset. - Laskun numerolle: tulos on sama kuin varaukselle

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

TEKNINEN TIEDOTE 3/2007. Nissinpuisto 11 A 02780 Espoo Email pssoft@pssoft.fi Puh 050-518 1300 Y-tunnus 0781122-8

TEKNINEN TIEDOTE 3/2007. Nissinpuisto 11 A 02780 Espoo Email pssoft@pssoft.fi Puh 050-518 1300 Y-tunnus 0781122-8 Sivu 1/8 KASÖÖRI.NET 2007 HUOLTOPÄIVITYS BUILD 2761 Yleistä Tämä ohje käsittelee KASÖÖRI.NET 2007 ohjelmaan tehtyä huoltopäivitystä build 2761. Ohjeessa kuvataan päivityksen asennus sekä käydään läpi ohjelmaan

Lisätiedot

Osto- ja myyntiprosessi

Osto- ja myyntiprosessi Osto- ja myyntiprosessi Microsoft Dynamics NAV 1 Harjoitus käy läpi oston ja myynnin perusprosessit Maalitölkit ostetaan ja myydään sellaisenaan eteenpäin = jälleenmyynti Viedään prosessit läpi NAVilla

Lisätiedot

1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ Tässä palvelussa vastuunalaisesta kouluttajayrityksestä käytetään nimitystä työnantaja vaikka yrittäjä ei olekaan työsuhteessa kouluttajayrityksessä.

Lisätiedot

Taloushallinto verkkoliiketoiminnassa

Taloushallinto verkkoliiketoiminnassa Taloushallinto verkkoliiketoiminnassa Kaupan Liiton Verkkokauppakoulutus 7.11.2013 Satu Norema Sovelluskonsultti ProCountor International Oy Esityksen sisältö Sähköinen taloushallinto Verkkokaupan liittäminen

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Excel -sisäänlukutaulukko. Haahtela RES -järjestelmän huoltokohteiden - vienti/tuontitoimintojen käyttöohje

Excel -sisäänlukutaulukko. Haahtela RES -järjestelmän huoltokohteiden - vienti/tuontitoimintojen käyttöohje Excel -sisäänlukutaulukko Haahtela RES -järjestelmän huoltokohteiden - vienti/tuontitoimintojen käyttöohje 1. Sisäänlukupohjan hakeminen 1.1. Tyhjä sisäänlukupohja Tyhjään sisäänlukupohjaan voidaan kirjata

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

SAP NAVIGOINTI. Yleistä SAPista JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

SAP NAVIGOINTI. Yleistä SAPista JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yleistä SAPista - Yritys = 2100 Jyväskylän yliopisto - Tyks-ryhmä = Tiedekunta - Tulosyksikkö = Laitos - Kustannuspaikka = Laitos (ent. VA) - Transaktiokoodi/tekninen nimi = alfanumeerinen tunniste joka

Lisätiedot

Ecom hinnastopalvelu LV-, Ilma- ja Kylmäala

Ecom hinnastopalvelu LV-, Ilma- ja Kylmäala Ecom hinnastopalvelu LV-, Ilma- ja Kylmäala 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tuote- ja hintatietojen päivitys Ecom OVeTista Ecom Ovet hinnastopalvelu on tehty palvelemaan Ecomin LVI-, Kylmä-

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

PEGASOS POTILASTIETOJÄRJESTELMÄ

PEGASOS POTILASTIETOJÄRJESTELMÄ PEGASOS POTILASTIETOJÄRJESTELMÄ ROKOTUKSEN TILASTOINTI IKÄIHMISTEN ASUMISPALVELUT MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN ASUMISPALVELUT PÄIHDEHUOLLON ASUMISPALVELUT KOTIHOIDON TYÖASEMAN KAUTTA ROKOTUKSEN TILASTOINTI

Lisätiedot