Vihdoinkin Nettiputiikin ensimmäinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vihdoinkin Nettiputiikin ensimmäinen"

Transkriptio

1 Tervetuloa tutustumaan! Vihdoinkin Nettiputiikin ensimmäinen lehti on valmis! Kun aloitimme verkkokaupan vuonna 2005, suunnitelmiin kuului perustaa verkkoon pieni inspiraation lähteitä pursuava sisustuslehti. Aika on kulunut hurjaa vauhtia, ja vasta nyt, yli kaksi vuotta myöhemmin, lehti näkee päivänvalon. Tavoitteenamme on kirjoittaa asioista, joiden uskomme kiinnostavan sivujemme kävijöitä: sisustuksesta tietysti, mutta myös vaikkapa ruuasta, matkailusta, puutarhanhoidosta ja perhe-elämästä. Tavalliset sisustuslehdet keskittyvät aika paljon eteläiseen Suomeen, ja toivommekin voivamme nostaa esiin oman alueemme, Pohjanmaan, ja tehdä sitä teille tutuksi. Täälläkin on nimittäin paljon hienoja puutarhoja, sisustuksellisesti mielenkiintoisia kohteita ja kiinnostavia tapahtumia! Lehden ensimmäisessä numerossa pääset lukemaan muun muassa erikoisesta närpiöläisestä ravintolasta, joka tarjoilee valtavan hyvää ruokaa hyvin erikoisella tavalla sisustetussa ravintolassa. Kasvihuoneravintola Närpiössä epätavallinen makuelämys Moni ei ole jalallaan astunut kasvihuoneeseen, ja vielä harvempi on ollut kasvihuoneessa juhla-aterialla tai hyvällä lounaalla. Närpiön kurkku- ja tomaattivaltakunnassa se on kuitenkin mahdollista! Etelä-Pohjanmaalla, pienessä Bäcklidenin kylässä lähellä valtatie kahdeksaa, on hyvin erikoinen ravintola, joka tarjoaa yllätyksellisiä makuelämyksiä jännittävässä ympäristössä.

2 Kaikki sai alkunsa, kun Maria Berg, Lind s Kök -ravintolan omistaja, tarvitsi juhlapalvelulleen uuden keittiön. Yksi seikka johti toiseen, ja lopputuloksena oli uuden keittiön lisäksi kokonainen juhlatila, ihanan vihreä keidas loihdittuna uuteen, moniharjaiseen kasvihuoneeseen. Sitä mukaa kun rakentaminen edistyi, Maria sai uusia ideoita ja projekti kasvoi kasvamistaan sekä kuvaannollisesti että sananmukaisesti! Kasvihuoneravintola sai ainutlaatuisen sisustuksen, joka on jo itsessään tutustumisen arvoinen. Luonnollisesti kasvihuoneravintolan sisustukseen kuuluvat kaikenlaiset kasvit, joita kasvihuoneessa voi kasvattaa. Ravintolaa koristaakin peräti 200 syötävää kasvia! Sieltä löytyy maustekasveja, tomaatin-, paprikan- ja mansikantaimia, syötäviä kukkia ja erikoisempia kasveja kuten sitruunapuu, cocktailmandariini ja puutomaatti! Useimmat kasveista Maria on kasvattanut itse perheen kasvihuoneessa, jossa viljellään tomaatteja, kukkia ja mansikoita. Ravintolapuolen lattian päällysteeksi on käytetty graniittia ja muita lähiseudulta louhittuja kivilajeja. Lattia on kuin suuri taideteos, ja Maria kertoo innostuneena, kuinka aivan tavallisista kivistä saa mitä kauneimman terassinlattian, kun vain näkee niiden mahdollisuudet. Myös kasvihuoneravintolan kaunis palvelutiski on graniittia. Ravintolassa istutaan mukavasti banaanikasvista tehdyillä tuoleilla, ja kattaus valkoisine liinoineen ja hienoine tarjoiluvateineen on ilo silmälle! Emmekä ole edes päässeet vielä itse ruokaan, joka on sekin aivan omaa luokkaansa. Maria on työskennellyt monia vuosia ravintolassa ja omassa juhlapalvelussa ja kehitellyt vähitellen omia reseptejä. Hän kokeilee mielellään erikoisia makuyhdistelmiä kuten esimerkiksi lakritsikastiketta lihalle tai mansikkakastiketta kalalle. Tomaatti, kurkku ja mansikat ovat tärkeitä ainesosia hänen ruuissaan, vai mitä sanotte esimerkiksi sellaisista ruokalajeista kuin tomaattikermajäätelöä ja kurkku-liköörikastiketta, tomaattipannacotta, mansikka-valkosipulicocktail ja tomaattivanukas? Kaikki ruuat ovat yhtä häkellyttävän hyviä! Myös kauniiseen esillepanoon panostetaan paljon, ja koristelussa käytetään usein syötäviä kukkia.

3 Jouluna Maria tarjoaa tomaattiglögiä, ja parhaillaan hän kehittelee kurkkuglögin reseptiä! Marttaliitton ruotsinkielinen sisarjärjestö, Marthaförbundet, myönsi Lind s Kök -ravintolalle vuoden 2006 Suomenruotsalaisen ruokakulttuuristipendin, ja Maria käytti stipendiä pohjarahana toisen unelmansa, keittokirjan toteuttamiseen. Tuloksena oli Lindin keittiö - elämyksiä ja uusia makuja: hieno keittokirja, jossa on ihanat värikuvat ja upeita reseptejä, kuten peruna-tomaatti-kesäkurpitsapaistos, savustettua cappuccinolohta tuttifruttikastikkeessa tai kala- ja mätisalaattia tomaattimuffineissa. Kirjaa saa ostaa hyvin varustetuista kirjakaupoista tai osoitteesta Kasvihuoneravintola on noin 80-paikkainen tilausravintola. Siellä järjestetään muun muassa kaste-, hää-, syntymäpäivä- ja joulujuhlia. Ravintolassa pidetään paljon myös kokouksia ja konferensseja. Isoina pyhinä ja heinäkuussa ravintola on yleensä lisäksi auki lounasaikaan ilman etukäteisvarausta. Myös à la carte -annoksia voi tilata. Joulukuussa ravintola on auki sunnuntaisin ja joulua edeltävän viikon. Ravintolan yhteydessä on pihamyymälä, jonka valikoimassa on kaikenlaisia kotitekoisia herkkuja. Ravintolan aukioloajat ja ajo-ohjeet voi tarkistaa osoitteesta Miten asiakkaat sitten löytävät tiensä näin syrjäiseen ravintolaan? Lehdistö on jo pannut merkille tämän ainutlaatuisen paikan, ja vieraita tulee 300 kilometrin säteellä Närpiöstä, ja kauempaakin! Yritys mainostaa itseään, mutta tärkein mainos on tyytyväinen asiakas, joka tulee uudelleen ja suosittelee ravintolaa toisillekin. Tulevaisuudesta Maria sanoo hiukan salaperäisesti, että aina on uusia ideoita toteutettavaksi

4 Alla Maria tarjoaa reseptin, joka löytyy hänen keittokirjastaan. Siinä on ainesta ihanaksi joulunajan jälkiruuaksi! Kirjan takakannen tekstissä sanotaan: Kaikki mitä tarvitset nauttiaksesi ruoasta vielä enemmän on avointa ja uteliasta mieltä ja tahtoa oppia tulkitsemaan uusia makuja. Uskalla kokeilla! Viihdy ja nauti elämästä yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa hyvän ruoan äärellä! OMENAINEN SIIRAPPIVANUKAS 10 hengelle Kakkupohja: 4 kanamunaa 1 lasillinen sokeria 1 lasillinen perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta 1/2 tl kanelia Voitele pyöreä kakkuvuoka huolellisesti. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Paista uunissa 175 asteessa n. 45 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä.

5 Täyte: 4 dl kuohukermaa 1/2 dl siirappia 3 dl omenasosetta Kostutus: 2 rkl sokeria 1 tl kanelia 2 dl vettä Koristelu: 1 rkl sokeria 1/2 rkl kanelia Jaa kakkupohja kahteen osaan. Laita toinen osa ison lasiastian pohjalle. Sekoita kostutusaineet keskenään ja käytä puolet kostukkeesta pohjaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siirappi. Kaada puolet seoksesta kulhoon kakkupohjan päälle. Levitä omenasose siirappikerman päälle ja laita sen päälle jäljellä oleva kakkupohja. Kostuta. Levitä loput siirappikermasta päällimmäiselle kakkupohjalle. Sirottele lopuksi kanelisokeria ja siirrä astia jääkaappiin yön yli Koristele vaikkapa sitruunamelissan lehdillä. Juhlasta toiseen Meillä oli hiljattain perheessä kastetilaisuus. Se oli järjestyksessä toinen, ja onnistuimme tekemään vähemmän mairittelevan ennätyksen myöhästymällä kirkosta molemmilla kerroilla! Kutsuvieraat alkoivat vähitellen kiemurrella penkeissään ja vilkuilla oven suuntaan. Kun mitään ei tapahtunut, he tekivät sen johtopäätöksen, että kasteen lisäksi olisi tulossa yllätyshäät. Vajaat 10 minuuttia myöhässä perheemme saapasteli kuitenkin sisään ja tilaisuus saattoi alkaa. Ai niin, vihkimistä ei suoritettu nytkään. Mokasimme siis tälläkin kerralla, mutta olimme kuitenkin oppineet yhtä ja toista kolme vuotta sitten pidettyjen edellisten ristiäisten virheistä. Tuolloin juhla oli juhannuksen alla, ja teimme kaiken itse. Tilaisuus pidettiin meillä kotona, ja viikkojen siivoamisen, järjestämisen, leipomisen ja ruokien valmistamisen jälkeen jännitys alkoi tiivistyä. Juhlan aattona kävimme täysillä kierroksilla. Sitä paitsi oli lämmintä. Hyvin lämmintä. Sekä sisällä että ulkona. Vauva ei ollut lainkaan kiinnostunut nukkumisesta, ja aika kului.

6 Se kului nopeasti, ja pian olikin jo ilta, eivätkä kakut olleet valmiit, talo ei ollut siivottu, pöytiä ei ollut katettu eikä koristeltu. Keittiössä oli vähintään 30 astetta lämmintä, ja kakunkoristeet sulivat nopeammin kuin ehdin tehdä niitä. Ei puhettakaan, että kakut olisivat tässä vaiheessa vähitellen alkaneet olla sellaisia kuin olimme etukäteen suunnitelleet. Joka tapauksessa ne olivat valmiit kello 23:n maissa, kun minä ja vauva menimme nukkumaan. Tai oikeammin sanoen aloitin vauvan nukutusruljanssin, joka ei ollut erityisen nopea. Siinä taisi käydä niin kuin monena muunakin iltana, että äiti nukahti mutta vauvan kirkkaat silmät jatkoivat loistamistaan. Avomieheni pesi lattioita ja siivosi yömyöhään. Muutama tunti sen jälkeen, kun hän oli nukahtanut, minä nousin sängystä ja jatkoin siivoamista ja kattamista, ja viimeiseksi menin ulos poimimaan puutarhasta syreeninoksia. Ne tuoksuivat sitten niin voimakkaasti, että ainakin minun pääni alkoi juhlan aikana särkeä. Tosin päänsärky saattoi johtua myös siitä, etten ollut yöllä nukkunut juuri lainkaan. Sukulaisten ja ystävien ystävällisellä avustuksella ehdimme jotenkin saada kaiken valmiiksi. Kastejuhla alkoi vajaat 10 minuuttia myöhässä ja tyttövauva sai nimensä. Onneksi hän oli koko päivän valtavan hyvällä tuulella, ja vähitellen rentouduimme ja unohdimme kaiken stressin. Vahingosta viisastuneena päätin jo hyvissä ajoin ennen pikkuveljen ristiäisiä, että kaikki tarjottava, niin makea kuin suolainenkin, tilattaisiin emmekä leipoisi mitään itse! Se olikin hyvä ajatus, kun ottaa huomioon, että talossa on kaksi pikkupirpanaa. Tietysti edelliset viikot kuluivat nytkin siivotessa ja tavaroita järjestellessä, ja juhlapäivänä ja sitä edeltävinä päivinä meillä oli joka tapauksessa kädet täynnä työtä, kun yritimme saada kaiken valmiiksi. Kukat tulivat tällä kertaa kukkakaupasta ja lyhdyt, lautasliinat ja muut pöytäkoristeet tietysti Nettiputiikista. Sukulaiset auttoivat ristiäispäivänä tekemällä kaikenlaista silittämisestä pöydän kattamiseen ja ylimääräisten tuolien kantamiseen. Kaikkia asioita ei pysty järjestämään, ja tällä kertaa yllätysmomentiksi tuli lumi. Ristiäispäivän aamuna maa oli paksun lumikerroksen peitossa, ja tietenkin meillä oli autossa kesärenkaat! Seurauksena oli, että onnistuimme myöhästymään tälläkin kerralla. Kastejuhla oli kuitenkin onnistunut, ja pikkuveljen tyylitaju osoittautui yhtä hyväksi kuin isosiskolla oli ollut kolme vuotta aikaisemmin, sillä hän oli hyvällä tuulella koko päivän. Jos perheessämme vastoin odotuksia joskus järjestettäisiin vielä kolmannet ristiäiset, luulen, että olisimme niin järkeviä, että tilaisimme myös ikkunanpesun ja siivouksen. Joskus voi olla viisaampaa säästää itseään kuin rahaa!

7 Nyt aika alkaa käydä vähiin, kun lasketaan päiviä seuraavaan suureen juhlaan, jouluun. Minun ohjeeni kaikille niille, jotka stressaavat joulua, on tämä: keskity mukaviin jouluvalmisteluihin ja jätä ikävät vähemmälle! Jos et pidä siivoamisesta, muista että joulusta tulee vähintään yhtä iloinen, vaikka suursiivous jäisi tekemättä. Eikä todellakaan ole pakko valmistaa kaikkia ruokia itse. Hyvää kotitekoista ruokaa ja leivonnaisia voi ostaa vaikka myyjäisistä, joulumarkkinoilta tai kauppahallista. Sitä paitsi useimmissa perheissä taitaa käydä niin, että jouluruokaa tehdään liikaa, ja muutaman kuukauden kuluttua ylijäämä siirretään kaikessa hiljaisuudessa pakastimesta roskasäiliöön. Kun joululahjat hankkii hyvissä ajoin ennen joulua, välttyy tungeksimasta kaupoissa joulunaluspäivinä satojen muiden kanssa ja myös tekemästä harkitsemattomia ostoksia. Muista, että Talo Maalla -nettikaupassa saat tehdä ostoksesi kotona kaikessa rauhassa, ja posti toimittaa pakettisi parin päivän kuluttua tilaamisesta suoraan kotiin, jos olet valinnut postiennakon, tai parin päivän kuluttua laskun maksamisesta, jos olet valinnut ennakkolaskun. Ei jonottamista, ei stressiä! Olemme koonneet tähän lehteen joululahjavihjeitä suurille ja pienille. Panosta sellaisiin jouluvalmisteluihin, joista pidät! Meillä perinteeseen kuuluu, että teemme tyttäremme ja sisarentyttäremme kanssa piparkakkutalon. Käytämme joka vuosi samoja muotteja, ja kukaan ei voi väittää, että taloista tulisi erityisen hienoja, mutta miten hauskaa niiden tekeminen onkaan! Varsinkin koristeeksi hankittujen namien maisteleminen Tänä vuonna pikkuveli saa vain katsella touhua sitteristä käsin, mutta ensi vuonna hänkin pääsee mukaan maistelemaan ja koristelemaan! Joka vuosi leivomme myös pipareita. Valmis taikina käy laatuun yhtä hyvin kuin kotitekoinenkin. Ennen varsinaista joulua vietämme joulukuun ensimmäisenä lauantaina pikkujoulua. Juomme glögiä ja syömme piparkakkuja ja tonttu tuo lapsille pienet lahjat. Ensimmäisenä adventtina saamme sytyttää adventtikynttelikköön ensimmäisen kynttilän. Lucianpäivä on mukava perinne, johon tyttäremme on hyvin ihastunut. Päiväkodin lapset menevät Lucia-kulkueena muun muassa vanhainkotiin, ja kaikki tytöt saavat olla Lucioita ja kaikki pojat tähtipoikia tai piparkakku-ukkoja. Kotona Lucia-leikki jatkuu, ja illalla menemme katsomaan Lucia-kulkuetta, jonka tie vie pienen kaupunkimme kautta! Pikkujoulun ja Lucianpäivän välissä on itsenäisyyspäivä, jolloin yritämme järjestää juhlallisen päivällisen tai ainakin kahvihetken ja joka päättyy presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraamiseen televisiosta. Ensimmäiset tontut saapuvat meille yleensä jo joulukuun alussa, ja päivien kuluessa niitä muuttaa meille yhä enemmän ja enemmän. Joulukuusen koristelu yhdessä on sekin yksi tärkeimmistä jouluvalmisteluista. Joulukoristeiden askarteleminen on hauskaa niin pienistä kuin isoistakin, kunhan vain aikaa on riittävästi. Tuonnempana lehdessä annamme vihjeitä muun muassa erilaisista kattokransseista joita voit valmistaa itse. Niin, oikeastaan mukavia jouluvalmisteluja on vaikka kuinka paljon, ja niiden parissa unohdamme meitä ympäröivän talven pimeyden! Kun joulu sitten viimein on käsillä, tärkeintä on ehtiä seurustella läheisten ja rakkaitten kanssa! Samoin kuin oma äitini toivoi aina joululahjaksi kilttejä lapsia, kun minä ja sisareni olimme nuorempia, niin toivon minäkin nyt kilttejä ja terveitä lapsia (ja vanhempia)! Voisikohan uhmakohtaukset, valvotut yöt ja flunssabasillit siirtää muutamaksi päiväksi hyllylle odottamaan?! Kaikilta meiltä kaikille teille: Oikein hyvää joulua!

8 Punaista, sinistä ja valkoista! Monessa suomalaisessa kodissa joulun värit ovat punainen, valkoinen ja sininen, ja olemme koonneet tähän kuvaan noita värejä. Esillä on GreenGate-malliston peitteitä, tyynyliinoja, lasilyhty, teekannu, kuppeja ja pyöreitä peltipurkkeja. Isot tontut ja lautasliinat ovat Sialta, ja käsintehdyt tontut ovat ruotsalaisia. Kaikki nämä tuotteet ja monia saman tyylisiä löytyy Talo Maalla -nettikaupasta. Sohvan päällä roikkuu adventtikranssi, jonka valmistusohjeet löytyvät alta. Adventtikranssi Sido puolukanvarpuja pieniksi kimpuiksi ja kiinnitä ne metallikehikkoon metallilangalla. Jatka, kunnes kranssi on haluamasi paksuinen. Kehikossa on kiinnitysnauhoja varten neljä silmukkaa. Leikkaa neljä leveää nauhaa n. 1,5 metrin pituisiksi pätkiksi (valitse pituus sen mukaan, kuinka korkealla haluat kranssin roikkuvan ja kuinka isot rusetit tahdot). Kiinnitä nauha kuhunkin ripustussilmukkaan ja solmi päihin rusetit. Ompele rusettien solmut kiinni ompelulangalla. Sido nauhat ylhäältä yhteen ja ripusta seppele. Metallikehikossa on neljä kynttilänpidikettä, joihin voit panna tavalliset kruunukynttilät ja steariinin valumisen estämiseksi mielellään lasimansetit. Voilà seppele on valmis! Metallikehikko löytyy Talo Maalla -nettikaupasta. Valikoimassa on myös isompia metallikehikoita, joissa on tilaa neljälle pöytäkynttilälle.

9 Pikkupöytä Pienellä sievällä tarjotinpöydällä on punainen kerrosvati täynnä herkkuja. Joulupöydässä vati on käytännöllinen tarjoiluastia. Vieressä seisovat klassiset Carl Larsson -joulukoristeet Brita ja Esbjörn ovat Candy Design -mallistoa. Pöydän päällä riippuu tonttukranssi. Tonttukranssi Tätä hyvin helppotekoista kattokranssia voi käyttää vuodesta toiseen. Kiinnitä metallikehikkoon kolme tai neljä noin 1,5 metrin pituista nauhaa. Solmi kunkin nauhan päähän rusetti ja ompele rusettien solmut kiinni ompelulangalla. Sido nauhat ylhäältä yhteen ja ripusta kranssi. Nyt voit koristella sen esimerkiksi pienillä kuusenkynttilänpidikkeillä ja kuusenkoristeilla. Oman tonttukehikkomme olemme koristelleet erilaisilla valkoisilla ja punaisilla sinkkikoristeilla. Kehikko ja kaikki koristeet nauhaa ja kynttilöitä lukuun ottamatta löytyvät Talo Maalla -nettikaupasta. Samasta sarjasta on saatavilla myös sinkkinen, tonttuaiheinen pöytäkoriste. Saat mukavan kokonaisuuden, kun koristelet pöytäkoristeen esimerkiksi nauhoilla, luonnonmateriaaleilla, omenilla tai kynttilöillä ja panet sen esille tonttukranssin lähelle! Olemme asettaneet käytännölliselle tarjotinpöydälle hienon lyhdyn ja omenavadin. Nämä tuotteet monien muiden ohella ovat Talo Maalla -nettikaupan syksyn uutuuksia.

10 Joululahjavihjeitä kaikkein pienimmille Kuvassa näkyvät hienot säilytyslaatikot ja laukku on valmistettu kovapahvista. Ihanat, laadukkaat nallet ja keinulammas ovat Noukiesin ja Teddykompanietin tuotantoa. Vauvojen pehmolelut ovat Lilliputiensilta ja hienoissa rasioissa olevat palapelit Djecolta. Kaikki tuotteet löytyvät Nettiputiikista, jonka valikoimassa on valtavasti muitakin mukavia leluja.

11 Joulu tanskalaiseen tapaan Lasia, sinkkiä, valkoista ja ihanaa! Olemme koonneet tähän kuvaan tanskalaisten toimittajiemme Walterin, House Doctorin, Bloomingvillen ja Madam Stoltzin valikoimiin kuuluvia kauniita esineitä. Lasikupujen avulla voit tehdä monenlaisia pieniä asetelmia. Kuvassa olemme käyttäneet kuusenpalloja, mutta voit käyttää koristeena myös esimerkiksi viherkasveja, luonnonmateriaaleja, kynttilöitä, enkeleitä tai suklaa- tai marmeladikonvehteja. Kakkulautanen ja lasikuvut sopivat myös leivosten ja pienten kakkujen tarjoiluun. Kuvassa olemme käyttäneet tunnelman luomiseen paljon kynttilöitä. Talo Maalla -nettikauppamme valikoimassa on monia muitakin kynttilöitä, lyhtyjä ja sinkki- ja lasitavaroita. Myös pöytä joka sopii hyvin vaikkapa lasikuistille on Nettiputiikista. Pöydän yllä riippuu katajakranssi.

12 Katajainen kattokranssi Kerää luonnosta katajanoksia ja leikkaa ne sopivan pituisiksi. Kiinnitä oksia metallilangalla metallikehikon ympärille, kunnes kranssi on haluamasi paksuinen. Ripustusnauhaa varten kehikossa on neljä silmukkaa. Leikkaa neljä leveää nauhaa noin 1,5 metrin pituisiksi pätkiksi (valitse pituus sen mukaan, kuinka korkealla haluat kranssin roikkuvan ja kuinka isot rusetit tahdot). Kiinnitä nauha kuhunkin ripustussilmukkaan ja solmi päihin rusetit. Ompele kunkin rusetin solmu kiinni ompelulangalla. Sido nauhat ylhäältä yhteen ja ripusta kranssi. Nyt voit koristella sen esimerkiksi pienillä kuusenkynttilänpidikkeillä ja kuusenkoristeilla. Kynttilänpidikkeet kiinnitetään metallikehikkoon. Jos kiinnitystä täytyy tukevoittaa, voit käyttää metallilankaa. Kehikko ja kuvassa näkyvät koristeet löytyvät Talo Maalla - nettikaupasta. Muista tarkistaa, etteivät kynttilät tule liian lähelle nauhoja tai muita helposti syttyviä materiaaleja. Älä koskaan jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa! Luonnonmateriaaleista tehty kranssi ei kestä sisällä kovin monta päivää, joten kannattaa ehkä valmistaa katajarunko etukäteen ja säilyttää sitä ulkona, kunnes jouluun on enää muutama päivä ja on aika ottaa kranssi sisään koristelua varten. Jos teet koko kranssin valmiiksi kerralla, saat parhaan tuloksen, jos kiinnität kehikkoon ensin yhden katajakerroksen, lisäät sitten kynttilänpidikkeet ja koristeet ja kierrät sen jälkeen vielä yhden katajakerroksen. Tämä tapa on hiukan työläämpi, mutta näin kynttilänpidikkeet ja muut joulukoristeet pysyvät tukevammin paikoillaan. Osa tässä esittelemistämme tuotteista saattaa valitettavasti olla loppuunmyytyjä. Teksti: Nicole Bonnet Suomennos: Eija-Liisa Eriksson Kuvat: Lindin keittiön omat kuvat ja Stig Hägglund

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS PIPARITAIKINA AINEKSET 1 dl Dansukker Tummaa siirappia 1 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu?

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile

Lisätiedot

PÄÄSIÄINEN > 25.4.

PÄÄSIÄINEN > 25.4. KALENTERIJUHLAT UUSIVUOSI 1.1. Uutenavuotena paukutellaan raketteja ja valetaan tinaa, josta ennustetaan alkavaa vuotta. Tehdään leikkimielisiä uudenvuodenlupauksia. Perheet syövät kotona perheen tai ystävien

Lisätiedot

MEILTÄ LÖYDÄT PARHAAT LAHJAT JOULUKUVASTO 2015

MEILTÄ LÖYDÄT PARHAAT LAHJAT JOULUKUVASTO 2015 MEILTÄ LÖYDÄT PARHAAT LAHJAT JOULUKUVASTO 2015 Laadunvalvonta: Dantelli-tuotemerkin alla olevat kaikki tuotteet valmistetaan tehtailla, jotka täyttävät laadunvalvonnan ja sosiaalisen vastuun valvonnan

Lisätiedot

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

SUOSITUIMMAT RESEPTIT SUOSITUIMMAT RESEPTIT HUNAJA - LAVENTELILEIPÄ 300 g täysjyvävehnäjauhoja 200 g vehnäjauhoja 1 tl kuivattua laventelia 2 tl kuivahiivaa 1 ½ tl suolaa 30 g hunajaa 350 g vettä Sekoita kuiva-aineet keskenään.

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Kahvihammasta kolottaa

Kahvihammasta kolottaa Kahvihammasta kolottaa Tumma suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii ja niin sopii myös pähkinäinen kolumbialainen kahvi. Makuyhdistelmä suorastaan kaipaa kolumbialaisen kahvin pehmeyttä ja hienoista hedelmäisyyttä.

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Ihana juhla helposti 100 % gluteeniton & vehnätön Miniburritot 1 ps Farina Pizza- ja piirakkapohjaseosta 2,25 dl vettä 2 rkl öljyä gluteenitonta jauhoa Sekoita jauhoseos

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Vaihtoehtoiset KAUNIIT JOULUISET KODIT. Kauniit kodit JOULUHERKUT MITÄ LAHJAKSI? JOULULAHJAVINKIT JOKA KUKKAROLLE 5,90

Vaihtoehtoiset KAUNIIT JOULUISET KODIT. Kauniit kodit JOULUHERKUT MITÄ LAHJAKSI? JOULULAHJAVINKIT JOKA KUKKAROLLE 5,90 Kauniit kodit 5,90 Marraskuu 2015 KaritaTykka: Aito ruoka kuuluujouluun TEE ITSE JOULUN HELPOT KORISTEET KIERRÄTÄ & TUUNAA JOULUHERKUT H Vaihtoehtoiset MITÄ LAHJAKSI? JOULULAHJAVINKIT JOKA KUKKAROLLE KAUNIIT

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

Talvi & Joulu 2012. Talvi & Joulu 2013. www.mariadrockila.fi

Talvi & Joulu 2012. Talvi & Joulu 2013. www.mariadrockila.fi Talvi & Joulu 2012 Talvi & Joulu 2013 www.mariadrockila.fi Arvoisat asiakkaamme, Suomalainen käsityö kantaa. Maria Drockilan kynttiläpajaa kotimainen kädentaito ja sinivalkoisesta luonnosta syntyvät ideat

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Akseli Herlevi: Pidän perinteistä.

Akseli Herlevi: Pidän perinteistä. Akseli Herlevi: Pidän perinteistä. Pääkirjoitus s. 4 PÄÄRUOKIA 8. Makoisa joulupöytä 15. Reseptejä loistavaan joulupöytään 16. Perinteinen joulupuuro JOULUHERKKUJA JA RESEPTEJÄ 17. Makoisia joulutorttuja

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

Viinijärven päiväkoti

Viinijärven päiväkoti Viinijärven päiväkoti Viherrystä Viinijärvellä Viime vuonna meidän päiväkotimme pihalle istutettiin kaksi omenapuuta ja kaksi kirsikkapuuta. Meillä oli kevätjuhla, jossa vanhemmatkin lapioivat kuoppia

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN Aistikahvilan saattaminen ympärivuotiseksi Deme-passi koulutus 2012-2013 LOMAKOTI ILONPISARA Toiminnan alku Aistikahvila sai alkunsa THL (terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) Mental healthprojektista,

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

VARAINHANKINTAA TÄRKEISIIN HETKIIN

VARAINHANKINTAA TÄRKEISIIN HETKIIN VARAINHANKINTAA TÄRKEISIIN HETKIIN TUOTEKUVASTO syksy 2019 MYYJÄ: RYHMÄ: www.puttipaja.fi facebook.com/puttipaja Kiitos tuestasi! Suomalaista kädentaitoa: Kotimaisia käsintehtyjä kynttilöitä jo yli 40

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi Uusivuosi Jokainen vuosi alkaa uudenvuoden juhlimisella. Suomessa on uutenavuotena usein hyvin kylmä ilma, joten juhlat ovat yleensä sisällä. Ihmiset kutsuvat ystävät kylään, laittavat hyvää ruokaa ja

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Leivonnaiset ja jälkiruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Korvapuustit Marjakiisseli Muikkukukko Muikkunyytit Muikkupiiraat Pullat Pääsiäistorttu Sämpylät Täytekakku Valkosipuli-basilikapatonki

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma

Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Matkailupalvelujen tuottaja, matkailu 13 Winnova, Rauma Rauman kaupungin matkailuneuvoja Sanna Rantalan mukaan joulukuussa tapahtuu paljon. Lapset ja lapsenmieliset voivat ihastella Rauman taitoluistelijoiden

Lisätiedot

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka Vihreä Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka pöytä Kaskinauriista karviaiseen Kaskinaurispasta Neljälle 12 kaskinaurista ½ punttia salviaa 100 g voita 1 dl parmesaania raastettuna Kuori nauriit ja kiinnitä

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

Joulun parhaat liikelahjat! Syksy 2015

Joulun parhaat liikelahjat! Syksy 2015 Joulun parhaat liikelahjat! Syksy 2015 1 Monta hyvää syytä valita Aarikka-lahja Tervetuloa tekemään onnistuneita lahjavalintoja! Liikelahjan avulla viestitään yrityksen arvoista. Aarikka tuotteilla osoitatte

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 LAHJAT JUMALALTA JOHDANTO Syksyllä on kaksi tärkeää päivää jokaiselle bahá ílle - pyhäpäiviä, Bábin ja Bahá'u'lláhin syntymäpäivät!

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Reseptit TUOTE- RESEPTIT. www.leipurin.com

Reseptit TUOTE- RESEPTIT. www.leipurin.com TUOTE- RESEPTIT www.leipurin.com 3 Fantasia-pohjat Pähkinä- Mantelipohja pohja 1.500 g 1.500 g Leipurin Fantasia-Mix 480 g 480 g Leipurin Rypsiöljy 240 g 240 g Whirl 720 g 720 g vesi 150 g - Hasselpähkinätäyte

Lisätiedot

Miten järjestän kesän juhlat ilman stressiä?

Miten järjestän kesän juhlat ilman stressiä? Miten järjestän kesän juhlat ilman stressiä? Kevään ja kesän juhlien valmistelut saattavat aiheuttaa stressiä monelle. Nykyään juhlien järjestäjän ei onneksi tarvitse tehdä kaikkea alusta asti itse. Apua

Lisätiedot

Ihanat talvikodit. Löydä joulutyylisi! Kaunista joulua! Rakastu. havunvihreään. Ylellinen telttahotelli Australiassa

Ihanat talvikodit. Löydä joulutyylisi! Kaunista joulua! Rakastu. havunvihreään. Ylellinen telttahotelli Australiassa Marras-joulukuu 10/10 7,80 Oho! Neonpiparit ja pinkit joulukukat Kaunista joulua! Löydä joulutyylisi! 62 ideaa ja uutuutta, joilla luot rennon juhlatunnelman Wenzel Hagelstam: Makuuhuone on olohuoneeni

Lisätiedot

Pilkahdus punaista. Valkoinen, punainen ja aito puu luovat jo marraskuussa joulun odotusta äidin ja pojan hyvinkääläiskotiin.

Pilkahdus punaista. Valkoinen, punainen ja aito puu luovat jo marraskuussa joulun odotusta äidin ja pojan hyvinkääläiskotiin. sisustus Nyt sytytetään kynttilät Pilkahdus punaista Valkoinen, punainen ja aito puu luovat jo marraskuussa joulun odotusta äidin ja pojan hyvinkääläiskotiin. Teksti Jaana Mertama Kuvat Ulla-Maija Hänninen

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

Miten järjestän kesän juhlat ilman stressiä?

Miten järjestän kesän juhlat ilman stressiä? toukokuu 2007 Miten järjestän kesän juhlat ilman stressiä? Kevään ja kesän juhlien valmistelut aiheuttavat stressiä monelle. Nykyään juhlien emännän ei onneksi tarvitse tehdä kaikkea alusta asti itse.

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT Upeaa Uudeltamaalta Olemme luoneet Sinua varten taas uuden, herkullisen ja moni-ilmeisen kevätmalliston. Sen tuotteet tarjoavat tekemistä tä moneen makuun. Tule viihtymään kanssamme

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE?

NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE? NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE? Kyllä on! Lahjat, koristeet ja kattaukset, mitä ikinä jouluusi tarvitset! Tervetuloa jouluostoksille Espoontorille! EI ITKEÄ SAA, EI STRESSATA SAA, JOULU ON TULLUT

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 57-64 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 MUSTIKKA PARFAIT Ainesosat - 2 dl pakastemustikoita - Ripaus suolaa - Vähän sokeria - Vähän kanelia - 2,5 dl paksua kreikkalaista jogurttia - 2 dl Fitness-muroja

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Ihanimmat. Cupcake. reseptit

Ihanimmat. Cupcake. reseptit Ihanimmat Cupcake reseptit Tervetuloa Cupcake-maailmaan! Uuden Dr. Oetker Cupcake -sarjan tuotteilla ja muilla koristelutuotteillamme loihdit kekseliäimmät cupcake-leivokset haluat sitten hempeillä tai

Lisätiedot

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä?

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Kun aurinko paistaa kesällä, moni haluaa mieluummin viettää aikaa ulkona kuin keittiössä. Hellan ääressä kuluu vähemmän aikaa, kun ruoka tehdään helpoista raaka-aineista

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA LILJOJEN VALMISTAMINEN SOKERIMASSASTA TAI MARSIPAANISTA Ota muotilla kuvio kaulitusta sokerimassasta. Pyöritä myös kukalle keskusta ja laita siihen koristeeksi heteitä ja emejä.

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

Murula. Selinin Sali. Ahlmanin Kartanon juhla- ja kokoustilat. 50 hengen kokous- ja juhlatila Kartanorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Murula. Selinin Sali. Ahlmanin Kartanon juhla- ja kokoustilat. 50 hengen kokous- ja juhlatila Kartanorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. TILAVUOKRAHINNASTO Murula 50 hengen kokous- ja juhlatila Kartanorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Murula on tunnelmallinen ja toimiva tila, joka muuntuu moneksi. Arkisin tilan täyttävät kokoukset

Lisätiedot

Kokataan kesäherkkuja!

Kokataan kesäherkkuja! Kokataan kesäherkkuja! Kesäkeittiön maukkaimmat reseptit syntyvät sydäntä hellivistä kasviöljyistä MAKUA ÖLJYILLÄ! Uudet Keiju Makuöljyt ruoanlaittoon ja leivontaan. 3 suosikkimakua: rosmariini, valkosipuli

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

LIIKELAHJAT Kevät 2015

LIIKELAHJAT Kevät 2015 LIIKELAHJAT Kevät 2015 1 Monta hyvää syytä valita Aarikka-lahja Tervetuloa tekemään onnistuneita lahjavalintoja! Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Sirpa Grev sirpa.grev@aarikka.com p. 040 544 4212 Paula Heinikangas

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

OBJEKTI =TEKEMISEN KOHDE (sana, johon tekeminen kohdistuu)

OBJEKTI =TEKEMISEN KOHDE (sana, johon tekeminen kohdistuu) Hkki ruokkii kalat. OBJEKTIHARJOITUKSIA (kalat = ruokkimisen kohde eli objekti) OBJEKTI =TEKEMISEN KOHDE (sana, joh tekeminen kohdistuu) Objektin muoto: Objektissa n-pääte, (mikossa t-pääte) jos se liittyy

Lisätiedot

Erling Kagge. Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä

Erling Kagge. Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä Erling Kagge Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä Suomentanut Katriina Huttunen Gummerus I Jos en voi kävellä, kiivetä tai purjehtia pois maailmasta, olen opetellut sulkemaan sen ulkopuolelle. Oppiminen

Lisätiedot

Ja sitten grillataan!

Ja sitten grillataan! Toukokuu 2015 Ja sitten grillataan! Miten syntyy täydellinen grillauskastike Coca-Cola-siirapista? Sen paljastaa Sinebrychoffin Beer Ambassador Anikó Lehtinen. Kokeile myös muita Anikón reseptejä. Grilliruoan

Lisätiedot

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta Joulu on taas, joulu on taas MYLLYPURON OstarilLa! Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta VILINÄÄ, VILSKETTÄ, RÄTINÄÄ, RÄISKETTÄ Joulu alkaa Ostarilta!

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

LUMITUISKU - mobile. Paketin hintaan lisäämme lähetyskulut.

LUMITUISKU - mobile. Paketin hintaan lisäämme lähetyskulut. LUMITUISKU - mobile Lumituisku-mobilen tarvikepakettia voi tilata sähköpostitse jarvenpaa@taitouusimaa.fi tai puhelimitse Järvenpään käsityökeskus/ Marjo Vainio (09) 288 443 Tarvikepaketin hinta on 20

Lisätiedot