Sisällysluettelo. Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva Opetushallituksen rahoittamat koulutukset Tilauskoulutukset... 6

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva... 4. Opetushallituksen rahoittamat koulutukset... 5. Tilauskoulutukset... 6"

Transkriptio

1 KOULUTUKSET

2 Sisällysluettelo Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva... 4 Opetushallituksen rahoittamat koulutukset... 5 Tilauskoulutukset... 6 OPS Uudistuva oppilashuolto... 6 Tukea kieleen ja kommunikaatioon... 7 Tukea oppimiseen ja pedagogiikkaan... 8 Kohti yhteisöllistä toimintakulttuuria... 9 Autismin kirjo Näkövammaisen oppilaan tukeminen Apua käyttäytymiseen ja elämänhallintaan Siirtymävaiheet sujuviksi Asiantuntijakoulutukset Koulutuskalenteri Voimauttava valokuvaus Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva Tarjoamme oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen toteuttamiseen. Olemme erityisesti perehtyneet lasten ja nuorten tukemiseen, kun tuen tarpeet liittyvät näkemiseen, kuulemiseen, kieleen ja vuorovaikutukseen. Palvelumuotojamme ovat ohjauskäynnit, tukijaksot, arviointi, kuntoutus sekä työnohjaus. Lisäksi tarjoamme koulutusta ja tuotamme materiaalia. Toimimme Opetushallituksen alaisuudessa, ja olemme osa valtakunnallista oppimis- ja ohjauskeskusten Valteri-verkostoa.

3 Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva OPETUSHALLITUKSEN RAHOITTAMAT KOULUTUKSET 4. Koulutusta Onerva on mukana koulutuskumppanina täydennyskoulutuksen järjestämisessä valtakunnallisesti. Koulutuskalenteristamme löydät valmiita koulutuksia eri aihepiireistä. Voit myös tilata meiltä koulutuksen tai koulutuskokonaisuuden. Suunnittelemme koulutuksia yhdessä asiakkaidemme kanssa. Ilmoittautumisohjeet Koulutuksiin voit ilmoittautua kotisivuilla koulutuskalenterin kautta ( sähköpostitse tai puhelimitse koulutussihteereille. Kun olet ilmoittautunut, saat joko sähköpostitse tai kirjeitse lisätietoja koulutuksesta (mm. koulutuspäivän ohjelman ja tarkemmat tiedot koulutuspaikasta) vähintään viikkoa ennen koulutuspäivää. Osallistumismaksu Koulutuspäivän hinta on 150. Poikkeamat tästä hinnasta mainitaan koulutuskohtaisen esittelyn yhteydessä. Peruutukset Ilmoita peruutuksesta viimeistään 5 arkipäivää ennen koulutusta. Mikäli peruutus tapahtuu myöhemmin, perimme toimisto- ja käsittelykuluja 30 euroa. Mikäli peruutus jää asianmukaisesti hoitamatta, perimme koulutuksen hinnan. Sairastapauksissa ota yhteyttä koulutuksen järjestäjään. Yhteydenotot koulutuksista: Sähköposti: koulutus@onerva.fi koulutussihteeri Pirjo Tolppi puh koulutussihteeri Hilkka Heittola puh Koulutukset ovat Opetushallituksen rahoittamia ja siten opetustoimessa työskenteleville maksuttomia. Matka-, majoitus- ja ateriakustannuksista vastaa osallistuja itse. Kuuleeko koulu? Aika: esi-, perus- ja toisen asteen opetus- ja oppilashuoltohenkilöstö, joka työskentelee kuulovammaisten lasten ja nuorten kanssa Yhteistyössä: Valteri-verkosto ja Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskus Tiedustelut: ohjaava opettaja Kristiina Pitkänen, kristiina.pitkanen@onerva.fi Ajattele ja opi Aika: perusopetuksen alakoulun opetushenkilöstö Yhteistyössä: Niilo Mäki Instituutti Tiedustelut: ohjaava opettaja Päivi Puura, paivi.puura@onerva.fi Asperger-oppilaan koulunkäynnin tukeminen Aika: perusopetuksen alakoulun opetushenkilöstö Yhteistyössä: Niilo Mäki Instituutti Tiedustelut: ohjaava opettaja Päivi Norvapalo, paivi.norvapalo@onerva.fi Oppiminen, arki ja sosiaaliset taidot Aika: opetustoimen henkilöstö ammatillisessa koulutuksessa Yhteistyössä: JAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu ja NMI Tiedustelut: ohjaava opettaja Raija Kattilakoski, raija.kattilakoski@onerva.fi Seudullisen opetussuunnitelmatyön organisoimisen ja johtamisen koulutushanke Aika: perusopetuksen rehtorit ja johtajat, opetussuunnitelmatyötä koordinoivat henkilöt kunnissa Yhteistyössä: Jyväskylän yliopisto/rehtori-instituutti Tiedustelut: ohjaava opettaja Sirpa Oja, sirpa.oja@onerva.fi R A H O OPETUSHALLITUS IT TA A H A N K E T TA Mun sieluun sattuu! Oppilaan psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen koulussa Aika: perusopetuksen opetushenkilöstö Yhteistyössä: Valteri-verkosto ja Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Tiedustelut: ohjaava opettaja Sirpa Oja, sirpa.oja@onerva.fi 5.

4 Tilauskoulutukset Tilauskoulutukset OPS 2016 TUKEA KIELEEN JA KOMMUNIKAATIOON Perusopetuksen uusi opetussuunnitelma otetaan kunnissa käyttöön syksyllä Uudistuvassa opetussuunnitelmassa keskeisenä tavoitteena on vahvistaa koulua monipuolisena oppimisympäristönä ja oppilaiden hyvinvointia rakentavana kasvuyhteisönä. Koulutustemme avulla voi perehtyä uuden opetussuunnitelman linjauksiin ja opetuksen suuntaviivoihin. Voimme tarjota ja räätälöidä seutu-, kunta- ja koulukohtaista opetussuunnitelmatyötä tukevaa koulutusta ja konsultaatiota OPS-työryhmille, johtoryhmille, kouluille ja VESO-koulutuksiin. UUDISTUVA OPPILASHUOLTO Vuoden 2014 alussa hyväksytty uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki edellyttää opetussuunnitelmien uudistamista sekä oppilashuollon käytäntöjen ja toimintakulttuurin kehittämistä. KIELELLISTEN TAITOJEN TUKEMINEN ESI- JA ALKUOPETUKSESSA Koulutuksessa tarkastellaan lapsen kielellisten taitojen kehittymistä ja monipuolista tukemista esi- ja alkuopetuksessa. Kielellisten taitojen tukemista tarkastellaan vuorovaikutuksen, nimeämisen, äidinkielen ja matemaattisten valmiuksien kannalta. Koulutuksessa tutustutaan myös hyviksi havaittuihin materiaaleihin ja menetelmiin toiminnallisesti käytännön harjoittein. LUETUN YMMÄRTÄMINEN TVT:N KEINOIN Koulutuksessa käsitellään keinoja, vinkkejä ja strategioita luetun ymmärtämisen tukemiseen sekä keinoja ja menetelmiä tieto- ja viestintätekniikan yhdistämisestä niihin. Tieto- ja viestintätekniikan käyttöä luetun ymmärtämisessä harjoitellaan käytännössä. Onerva tarjoaa opetuksen järjestäjien opetus- ja oppilashuoltohenkilöstölle koulutusta ja konsultaatiota aiheesta. Voimme räätälöidä tarpeitanne vastaavan kokonaisuuden. Lisää tilauskouluksista: 6. 7.

5 Tilauskoulutukset Tilauskoulutukset TUKEA OPPIMISEEN JA PEDAGOGIIKKAAN KOHTI YHTEISÖLLISTÄ TOIMINTAKULTTUURIA AJATTELE JA OPI Koulutuksessa käsitellään ajattelun taitojen kehittymistä sekä niiden opettamista ja harjoituttamista opetuksessa. Ajattelutaitojen tukemista lähestytään käytännön harjoituksin ja tutustutaan ajatteluntaitoa tukeviin materiaaleihin. MOTIVAATIOTA JA TOIMINNALLISUUTTA MATEMATIIKAN OPPIMISEEN Miten lisätä oppilaiden motivaatiota matematiikan opiskeluun? Koulutuksessa käsitellään matemaattisten taitojen kehittymistä. Perehdymme matemaattisten taitojen tukemiseen ja opettamisen kysymyksiin. Tutustumme toiminnallisiin menetelmiin matematiikan opetuksessa. Miten käyttää hyödyksi tieto- ja viestintätekniikkaa? PILVIPALVELUT OPPIMISVÄLINEENÄ YLÄKOULUSSA Koulutuksessa tutustutaan ilmaisiin pilvipalveluihin ja harjoitellaan niiden käyttöä opettajan ja oppilaan yhteisenä työvälineenä. Koulutuksen keskeisinä sisältöinä ovat pilvipalveluiden monipuoliset sisällöntuotantomahdollisuudet, tehtävien palautus, ryhmätyömahdollisuudet ja sisällöntuotanto tekijänoikeusvapaasti. Koulutuksessa tutustutaan myös blogin perustamiseen ja käyttömahdollisuuksiin luokan omana tiedonjaon kanavana. YHTEISOPETTAJUUS JA SAMANAIKAISOPETUS Yhä useampi opettaja on löytänyt uusia toimivia ratkaisuja arkeen ja työssäjaksamiseen hyödyntämällä yhteisopettajuuden erilaisia työskentelymuotoja arjessaan. Moni samanaikaisopetusta kokeillut opettaja ei haluaisi enää palata yksin työskentelyyn. Myös OPS 2016 korostaa osaamisen kehittämistä oppiainerajat ylittävällä yhteistyöllä ja opetuksen eheys edellyttää yhä enemmän opettajien yhteissuunnittelua. Tämän koulutuksen avulla saat tutkittua tietoa yhteisopettajuuden edellytyksistä, yhteisopetuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Koulutuksessa jaetaan hyviksi koettuja käytännön yhteisopettajuuden ja toimivan pedagogiikan malleja. KASVATUKSELLISET JA ENNALTAEHKÄISEVÄT KEINOT KOULUN TYÖRAUHAN PARANTAMISEKSI Koulujen työrauhaa koskeva lakimuutos on astunut voimaan Keinovalikoimaa on muutettu aiempaa kasvatuksellisempaan ja ennaltaehkäisevämpään suuntaan mm. lisäämällä kasvatuskeskustelu ensisijaiseksi keinoksi puuttua häiritsevään käyttäytymiseen. Myös jälki-istunnon suorittamiseen on tullut vaihtoehtoisia keinoja ja opettajien ja rehtorien toimivaltuuksia puuttua häiriökäyttäytymiseen on lisätty. Koulutuksessa voidaan painottaa lakimuutosten ohella häiriökäyttäytymistä ennaltaehkäisevää koulukulttuuria sekä oppilaan sosiaalisten ja tunnetaitojen tukemista tilaajan tarpeiden mukaan

6 Tilauskoulutukset Tilauskoulutukset AUTISMIN KIRJO NÄKÖVAMMAISEN OPPILAAN TUKEMINEN AUTISTISTEN LASTEN JA NUORTEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN PERUSOPETUKSESSA Koulutuksessa perehdytään autististen lasten ja nuorten opetukseen perusopetuksessa yleisopetuksen yhteydessä (erityisluokkaopetus, integroituminen yleisopetukseen). Koulutuksessa keskitytään opetuksen eri muotoihin sekä strukturoituun pedagogiikkaan. Koulutus sisältää tietoa yksilöllisen oppimisen tavoitteista, jatkuvasta arvioinnista ja moniammatillisesta yhteistyöstä. STRUKTUROINTI JA VISUALISOINTI ARJEN SELKIYTTÄJÄNÄ Koulutuksessa perehdytään strukturoinnin ja visualisoinnin mahdollisuuksiin opetuksen ja arjen selkiyttämisessä. Päivän aikana käydään läpi muun muassa ajan, tilan ja toimintojen strukturointia sekä visualisoidaan sosiaalisia tilanteita, sääntöjä ja sopimuksia. MONITARPEISEN NÄKÖRAJOITTEISEN OPPILAAN LIIKUNTA Koulutuksessa annetaan tietoutta ja käytännön harjoitteita monitarpeisen näkörajoitteisen oppilaan liikunnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Koulutuksessa saa ideoita myös niiden oppilaiden liikuntaan, joilla näkörajoitteet eivät ole hallitsevia. TIETOTEKNIIKAN TUOMAT MAHDOLLISUUDET LUOKKATYÖSKENTELYSSÄ Koulutuksessa tutustutaan erilaisiin tietoteknisiin laitteisiin ja sovellutuksiin. Koulutukseen osallistujalla on tämän jälkeen valmiudet luoda esteetön informaatioympäristö yksittäisen oppijan tai ryhmän oppimisen tueksi. TYÖVÄLINEITÄ ASPERGER-HENKILÖIDEN OPETUKSEEN JA KUNTOUTUKSEEN Koulutuksessa esitellään Asperger-henkilöiden opetukseen ja kuntoutukseen sopivia työvälineitä. Keskeisenä sisältönä ovat sosiaalisten ja tunnetaitojen harjoittelussa käytettävät materiaalit (mm. KAH-kassi, tunnekortit, sosiaaliset kuvatarinat, sarjakuvitettu keskustelu) sekä tukikeskustelut

7 Tilauskoulutukset Tilauskoulutukset APUA KÄYTTÄYTYMISEEN JA ELÄMÄNHALLINTAAN SIIRTYMÄVAIHEET SUJUVIKSI SOSIAALISTEN JA TUNNETAITOJEN KEHITTYMINEN JA OPETTAMINEN Koulutuksessa käsitellään sosiaalisten ja tunnetaitojen kehittymistä, opettamista ja tukemista. Lisäksi tutustumme sosiaalisten ja tunnetaitojen harjoittelussa käytettäviin materiaaleihin kuten sosiaalisiin kuvatarinoihin ja sarjakuvitettuun keskusteluun sekä kognitiivis-affektiivisiin harjoituksiin. VARHAISKASVATUKSESTA PERUSOPETUKSEEN YHDESSÄ SAATTAEN Koulutus käsittelee pidennettyyn oppivelvollisuuteen ottamista, erityisen tuen prosesseja ja opetuksen järjestelyitä siirryttäessä varhaiskasvatuksesta esiopetuksen kautta perusopetukseen. Kohderyhmänä on opinpolkua järjestelevä moniammatillinen henkilöstö. HAASTAVAN KÄYTTÄYTYMISEN SYYT, ENNALTAEHKÄISY JA MUOKKAAMINEN Mitä haastava käyttäytyminen on? Miten sitä ennaltaehkäistään ja analysoidaan? Mitkä ovat käyttäytymisen syitä? Miten käyttäytymiseen vaikutetaan? KOHTI TOISTA ASTETTA ERITYISOPETUKSEN JA OPINTO-OHJAUKSEN HAASTEET Koulutuksessa keskitytään asioihin, jotka pitää ottaa huomioon erityisen tuen piiriin kuuluvan oppilaan valmistelussa toiselle asteelle. Aiheita ovat toisen asteen jatkomahdollisuudet sekä erityisopettajan ja opinto-ohjaajan rooli saattaen vaihtamisessa. Lisää tilauskouluksista:

8 KOULUTTAUDU ASIANTUNTIJAKSI Tarjoamme Jyväskylässä kahta prosessikoulutusta, joissa tavoitteena on syventää koulutettavien osaamista aihealueesta. Koulutuksen käyneellä on valmiuksia toimia omalla työpaikallaan, alueellaan tai kunnassa konsulttina tai kouluttajana aihepiiriä koskevissa kysymyksissä. Koulutukseen otetaan 10 osallistujaa. AUTISMIN KIRJON ASIANTUNTIJAKOULUTUS Aika: 1. osa osa osa Koulutuksen hinta: Erityisopettajat, ohjaajat ja kuntoutushenkilöstö 1250, hinta sisältää 3 kirjaa, aamu- ja päiväkahvit Tiedustelut: paivi.norvapalo@onerva.fi, puh KIELELLISET OPPIMISVAIKEUDET -ASIANTUNTIJAKOULUTUS Aika: 1. osa osa osa Koulutuksen hinta: Erityisopettajat 1250, hinta sisältää 3 kirjaa, aamu- ja päiväkahvit Tiedustelut: paivi.puura@onerva.fi, puh Koulutuskalenteri TUKEA OPPIMISEEN JA PEDAGOGIIKKAAN LUETUN YMMÄRTÄMINEN TVT:N KEINOIN , Jyväskylä Perusopetuksen opetushenkilöstö Koulutuksessa käsitellään keinoja, vinkkejä ja strategioita luetun ymmärtämisen tukemiseen sekä keinoja ja menetelmiä tieto- ja viestintätekniikan yhdistämisestä niihin. Tieto- ja viestintätekniikan käyttöä luetun ymmärtämisessä harjoitellaan käytännössä. KOULULIIKUNNAN SOVELTAMINEN, KUN OPPILAALLA ON ERITYISTARPEITA , Ruskeasuon koulu, Helsinki Koululiikuntaa opettava ja avustava henkilöstö Koulutuksessa on tarjolla tietoutta ja harjoituksia koululiikunnan suunnitteluun ja soveltamiseen ryhmälle, jonka oppilaalla on näkö-, kuulo- tai liikuntarajoite tai kehityksellisiä haasteita. VISUAALISEN HAHMOTTAMISEN VAIKEUDET MITÄ HAASTEITA OPPIMISELLE? , Jyväskylä Luokanopettajat ja erityisopettajat, koulunkäynnin ohjaajat Visuaaliset hahmotusvaikeudet tuottavat oppilaille moninaisia oppimisen pulmia ja jäävät usein myös tunnistamatta. Koulutuksessa käsitellään hahmotusvaikeuksien ilmenemistä, tunnistamista ja tukemista opetuksessa. 14. Lisää kouluksista: 15.

9 Koulutuskalenteri Koulutuskalenteri PILVIPALVELUT OPPIMISVÄLINEENÄ STRUKTUROINTI JA VISUALISOINTI ARJEN SELKIYTTÄJÄNÄ , Jyväskylä , Jyväskylä Yläkoulun opettajat Koulutuksessa tutustutaan ilmaisiin pilvipalveluihin ja harjoitellaan niiden käyttöä opettajan ja oppilaan yhteisenä työvälineenä. Koulutuksen keskeisinä sisältöinä ovat pilvipalveluiden monipuoliset sisällöntuotantomahdollisuudet, tehtävien palautus, ryhmätyömahdollisuudet ja sisällöntuotanto tekijänoikeusvapaasti. Koulutuksessa tutustutaan myös blogin perustamiseen ja käyttömahdollisuuksiin luokan omana tiedonjaon kanavana. Esi-, alku- ja perusopetuksen opettajat, erityisopettajat, erityisluokanopettajat ja koulunkäynnin ohjaajat sekä erityisen tuen tarpeessa olevien lasten vanhemmat Koulutuksessa perehdytään strukturoinnin ja visualisoinnin mahdollisuuksiin opetuksen ja arjen selkiyttämisessä. Päivän aikana käydään läpi muun muassa ajan, tilan ja toimintojen strukturointia sekä visualisoidaan sosiaalisia tilanteita, sääntöjä ja sopimuksia. AJATTELUN TAIDOT , Jyväskylä Perusopetuksessa opettavat opettajat TUKEA KIELEEN JA KOMMUNIKAATIOON KIELELLISTEN TAITOJEN TUKEMINEN ESI- JA ALKUOPETUKSESSA Koulutuksessa käsitellään ajattelun taitojen kehittymistä ja niiden opettamista ja harjoituttamista opetuksessa. Ajattelutaitojen tukemista lähestytään käytännön harjoituksin ja tutustutaan ajatteluntaitoa tukeviin materiaaleihin. MONITARPEINEN OPPILAS JA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN , Jyväskylä Pienryhmissä ja toiminta-alueittain etenevien oppilaiden kanssa työskentelevä esi- ja perusopetuksen moniammatillinen henkilöstö , Jyväskylä Esi- ja alkuopetuksessa työskentelevät henkilöt Koulutuksessa tarkastellaan lapsen kielellisten taitojen kehittymistä ja monipuolista tukemista esi- ja alkuopetuksessa. Kielellisten taitojen tukemista tarkastellaan vuorovaikutuksen, nimeämisen, äidinkielen ja matemaattisten valmiuksien kannalta. Koulutuksessa tutustutaan myös hyviksi havaittuihin materiaaleihin ja menetelmiin toiminnallisesti käytännön harjoittein. TUKIVIITTOMAT JA KUVAT KOMMUNIKOINNIN TUKENA Koulutuksessa tutustutaan uuden teknologian käyttöönottoon monitarpeisten oppilaiden arjenhallinnan ja käsitteiden oppimisen tukemisessa. Perehdymme esimerkiksi valokuvauksen, videoiden, pelien ja teknisten apuvälineiden mahdollisuuksiin. Lisäksi tutustumme arkea ja oppimista tukeviin ääni- ja kirjoitusohjelmiin , Jyväskylä Esi- ja perusopetuksessa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden kanssa toimiva henkilöstö sekä erityisen tuen tarpeessa olevien lasten vanhemmat Koulutuksessa paneudutaan tukiviittomien opettamiseen ja hyödyntämiseen kommunikaatiossa. Koulutuksessa perehdytään myös kuvakommunikaation mahdollisuuksiin (mm. struktuurista kommunikaatioon, visuaalinen materiaali, kommunikaatiokansiot). Lisää kouluksista:

10 Koulutuskalenteri Koulutuskalenteri NÄKÖVAMMAISEN OPPILAAN TUKEMINEN AUTISMIN KIRJO Koulutuksen hinta: KUN VISUAALISUUS PUUTTUU! Sokea oppilas alakoulussa , Jyväskylä , Jyväskylä Sokea oppilas yläkoulussa , Jyväskylä , Jyväskylä Sokean oppilaan kanssa aloittava moniammatillinen henkilöstö. Koulutuksessa käsitellään sokeuden vaikutusta oppimiseen ja koulunkäyntiin sekä tarkastellaan opetuksessa huomioitavia asioita. Tarkastelemme koulutuksessa myös opetuksen eriyttämistä ja arviointia. Koulutuksessa annetaan käytännön ohjausta erityisopintotekniikoiden harjoittamiseen sekä oppimateriaalien ja apuvälineiden käyttöön. 300 /2 päivää, hinta sisältää aloitus- ja päiväkahvit NÄKEMISEN HAASTEET KOULUTYÖSSÄ Heikkonäköinen oppilas koulussa , Helsinki , Turku , Tampere , Seinäjoki , Oulu , Joensuu PÄIVITETTYÄ TIETOA AUTISMIOPETUKSESTA JA KUNTOUTUKSESTA , Jyväskylä Opetus-, kasvatus- ja kuntoutushenkilöstö Koulutuksessa perehdytään autististen lasten ja nuorten opetukseen perusopetuksessa (erityisluokkaopetus, integroituminen yleisopetukseen) sekä opetuksen eri muotoihin. Koulutuksessa paneudutaan myös autismikuntoutuksen tärkeimpiin kulmakiviin eli visualisointiin ja strukturointiin. Koulutus sisältää myös paljon käytännön esimerkkejä opetuksesta ja kuntoutuksesta. TYÖVÄLINEITÄ ASPERGER-HENKILÖIDEN OPETUKSEEN JA KUNTOUTUKSEEN , Jyväskylä Asperger-henkilöiden kanssa työskentelevät ja muut asiasta kiinnostuneet Koulutuksessa esitellään Asperger-henkilöiden opetukseen ja kuntoutukseen sopivia työvälineitä. Keskeisenä sisältönä ovat sosiaalisten ja tunnetaitojen harjoittelussa käytettävät välineet (mm. KAH-kassi, tunnekortit, sosiaaliset kuvatarinat, sarjakuvitettu keskustelu) sekä tukikeskustelut. Heikkönäköisen oppilaan kanssa perusopetuksessa toimivat henkilöt Koulutuksessa saa tietoutta oppilaan arjen toiminnallisesta näkökyvystä, oppimateriaalien ja apuvälineiden käyttömahdollisuuksista sekä koulunkäynnin tuessa huomioitavista asioista. 18. Lisää kouluksista: 19.

11 Koulutuskalenteri Koulutuskalenteri APUA KÄYTTÄYTYMISEEN JA ELÄMÄNHALLINTAAN KOHTI YHTEISÖLLISTÄ TOIMINTAKULTTUURIA HAASTAVAN KÄYTTÄYTYMISEN SYYT, ENNALTAEHKÄISY JA MUOKKAAMINEN , Jyväskylä Haastavasti käyttäytyvien henkilöiden kanssa työskentelevät Mitä haastava käyttäytyminen on? Miten sitä ennaltaehkäistään ja analysoidaan? Mitkä ovat käyttäytymisen syitä? Miten käyttäytymiseen vaikutetaan? SOSIAALISTEN JA TUNNETAITOJEN KEHITTYMINEN JA OPETTAMINEN , Jyväskylä KONSULTATIIVINEN JA OHJAAVA TYÖOTE Jyväskylä 1. osa osa osa Erityisopettajat, koulupsykologit ja -kuraattorit, puhe- ja toimintaterapeutit sekä muu konsultatiivisella työotteella toimiva perusopetuksen henkilöstö Prosessikoulutuksessa vahvistetaan osallistujien ohjaavan ja konsultatiivisen työotteen valmiuksia. Koulutuksen teemoja ovat mm. konsultaatio ja ohjaus työnkuvassa, jaettu asiantuntijuus, ohjaustaidot, yhteisopettajuus työtapana, koulun pedagogista hyvinvointia tukevan toimintakulttuurin kehittäminen sekä konsultaatiomallit. Opetus-, kasvatus-, kuntoutus- ja oppilashuollon henkilöstö Koulutuksessa käsitellään sosiaalisten ja tunnetaitojen kehittymistä, opettamista ja tukemista. Lisäksi tutustumme sosiaalisten ja tunnetaitojen harjoittelussa käytettäviin materiaaleihin kuten sosiaalisiin kuvatarinoihin ja sarjakuvitettuun keskusteluun sekä kognitiivis-affektiivisiin harjoituksiin. SUJUVA KOULUPOLUN ALKU Erityinen tuki ja pidennetty oppivelvollisuus , Jyväskylä Opinpolkua valmisteleva moniammatillinen henkilöstö, mm. varhaiskasvatuksen, esi- ja alkuopetuksen työryhmien jäsenet ja koordinaattorit. Koulutuksessa tarkastellaan erityisen tuen prosesseja, pidennetyn oppivelvollisuuden säädöksiä ja toteuttamistapoja. Lisäksi koulutuksessa käsitellään nivelvaiheen yhteistyön kysymyksiä. Lisää kouluksista:

12 Voimauttava valokuvaus Koulutuskalenteri ERITYISLAPSI NÄHDYKSI OMILLA EHDOILLAAN - ORIENTAATIOPÄIVÄ VOIMAUTTAVAN VALOKUVAN MENETELMÄÄN Kouluttaja: , Jyväskylä Erityislasten kanssa työtä tekevät (opettajat, ohjaajat, terapeutit jne.) sekä erityislasten vanhemmat Anu Salila Työpajassa tutustutaan voimauttavan valokuvan menetelmän ajattelumaailmaan, jossa lasta ei kohdata diagnoosin ja arvioinnin kautta, vaan arvostaen, hänen omilla ehdoillaan. Päivän aikana tehdään harjoitus omilla albumikuvilla sekä parikuvausharjoitus voimauttavan valokuvan dialogisia perusperiaatteita noudattaen. Harjoitusten kautta päästään kokeilemaan omakohtaisesti valokuvan ja korjaavan katseen voimaa. HUOM! Koulutus ei anna oikeutta soveltaa voimauttavaa valokuvaa omassa työssä, vaan siihen tarvitaan voimauttavan valokuvan perusteet -opinnot. Koulutuspäivään osallistumalla voi arvioida omaa kiinnostusta ja tarvetta menetelmän perusopintoihin. Oppimis- ja ohjauskeskus Onervalla on oikeus antaa voimauttavan valokuvan orientoivaa koulutusta. Lisätietoja menetelmästä: "Pohjakoulutukseltani olen teknisen työn- ja kuvataiteen opettaja. Sittemmin olen opiskellut myös erityisluokanopettajaksi. Voimauttavaan valokuvaan tutustuin ensi kertaa vuonna 2009, joilloin kävin menetelmän perusteet -koulutuksen. Vuonna 2010 pääsin jatkamaan menetelmän ammatillisiin erikoistumisopintoihin ja loppuvuodesta 2013 valmistuin menetelmäohjaajaksi."

13 Onetti on Oppimis- ja ohjauskeskus Onervan ylläpitämä verkkopalvelu. Se antaa tukea ja ohjausta oppimiseen ja koulunkäyntiin eli yleisen, tehostetun ja erityisen tuen toteuttamiseen. Palvelu sisältää sekä maksullisia että maksuttomia verkkojulkaisuja, -luentoja ja teemasivuja. Useimmat julkaisuista ovat myös tulostettavissa. Materiaalien tilaaminen onnistuu suoraan osoitteesta Ensimmäistä tilausta tehdessäsi saat käyttäjätunnuksen, jolla pääset käyttämään haluamaasi materiaalia sekä tilaamaan uusia materiaaleja. Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva, puh ,

Ajatus kantaa KOULUTUKSET

Ajatus kantaa KOULUTUKSET Ajatus kantaa KOULUTUKSET SYKSY 2013 Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva Sisällysluettelo Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva... 3 Yhteystiedot... 3 Koulutusta... 4 Opetushallituksen rahoittamat koulutukset...

Lisätiedot

KOULUTUKSET Onerva KEVÄT 2016

KOULUTUKSET Onerva KEVÄT 2016 KOULUTUKSET Onerva KEVÄT 2016 Sisällysluettelo Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva...4 Opetushallituksen rahoittamat koulutukset...5 Tilauskoulutukset...8 Opetussuunnitelmatyöhön ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja.

Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja. Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja. Valteri tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen

Lisätiedot

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri Minna Sillanpää Porvoo

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri Minna Sillanpää Porvoo LAPE Uusimaa Yhdessä olemme enemmän Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri 20.11.2018 Minna Sillanpää Porvoo 10.10.2017 Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja.

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

KUULEEKO KOULU? Kuulovammainen oppilas kolmiportaisen tuen rappusilla. Kristiina Pitkänen Raisa Sieppi

KUULEEKO KOULU? Kuulovammainen oppilas kolmiportaisen tuen rappusilla. Kristiina Pitkänen Raisa Sieppi Kuulovammainen oppilas kolmiportaisen tuen rappusilla Kristiina Pitkänen Raisa Sieppi Kuulovammaisen oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppimisen ja koulunkäynnin tuki perustuu kolmiportaiseen tukijärjestelmään.

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE

TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE TOIMINNALLISTA MATEMATIIKKAA OPETTAJILLE HANKE Toiminnallista matematiikkaa opettajille hanke Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Opetus ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikkö järjestää opetustoimen

Lisätiedot

Oppimisen ja koulun käynnin tuki

Oppimisen ja koulun käynnin tuki Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri / Valteri-koulu Oppimisen ja koulun käynnin tuki Erityisasiantuntemus: autismin kirjo, neuropsykiatriset häiriöt, kieli ja kommunikointi, kuuleminen, näkeminen, liikkuminen

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Erityisopetuksen palveluverkosto

Erityisopetuksen palveluverkosto Erityisopetuksen palveluverkosto 1 VALTERI-verkostossa mukana olevat palvelukeskukset Haukkarannan koulu Jyväskylä www.haukkaranta.fi Jyväskylän näkövammaisten koulu Jyväskylä www.jynok.fi Mikael-koulu

Lisätiedot

Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame

Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame Helsinki, 26.4. 2012 KT, ohjaava opettaja Marjatta Mikola (Haukkarannan ohjauspalvelut) KM, erityisluokanopettaja Tiina

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Inklusiiviset opetusjärjestelyt ja hyvinvoiva koulu hanke

Inklusiiviset opetusjärjestelyt ja hyvinvoiva koulu hanke ROVANIEMI OULU Inklusiiviset opetusjärjestelyt ja hyvinvoiva koulu hanke Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Opetus ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikkö järjestää opetustoimen henkilöstölle

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Tukitoimet koulupolulla

Tukitoimet koulupolulla Tukitoimet koulupolulla Opetuksen järjestäminen ja tuen määrittely, kun lapsella on kielellisiä pulmia 11.10.2018 Oulu Raisa Sieppi, oppimisen tuen päällikkö Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri 10.10.2018

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Autismin kirjon oppilaiden perusopetus Helsingissä 14.1.2014. Helsingin kaupungin koulut

Autismin kirjon oppilaiden perusopetus Helsingissä 14.1.2014. Helsingin kaupungin koulut Autismin kirjon oppilaiden perusopetus Helsingissä 14.1.2014 Helsingin kaupungin koulut Pidennetty oppivelvollisuus ja erityinen tuki Pidennetty oppivelvollisuus Kestää 11 v. Peruste vammaisuus tai pitkäaikaissairaus

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Valteri. Lohipadon yksikkö, Myllytullinkatu 7, Oulu, p Merikartanon yksikkö, Lossikuja 6, Oulu, p.

Valteri.   Lohipadon yksikkö, Myllytullinkatu 7, Oulu, p Merikartanon yksikkö, Lossikuja 6, Oulu, p. 24.2.2016/KH Valteri-koulu Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri 23.2.2018 jaakko.viitasaari@valteri.fi / 029 529 4356 Lohipadon yksikkö, Myllytullinkatu 7, Oulu, p. 0295 29 4000 Merikartanon yksikkö, Lossikuja

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Turvataitoja erityislapsille. Helsinki 8.2.2013 Pirjo Lahtinen Satu Peitso Elina Ristimäki

Turvataitoja erityislapsille. Helsinki 8.2.2013 Pirjo Lahtinen Satu Peitso Elina Ristimäki Turvataitoja erityislapsille Helsinki 8.2.2013 Pirjo Lahtinen Satu Peitso Elina Ristimäki Onerva Mäen koulu Jyväskylän näkövammaisten koulu ja Haukkarannan koulu yhdistyivät vuoden 2013 alussa Onerva Mäen

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

PALAUTE KOULUSTA 1 (6)

PALAUTE KOULUSTA 1 (6) 1 (6) PALAUTE KOULUSTA Hyvä opettaja, Oppilas on tulossa Satakunnan keskussairaalan lastenneurologian yksikköön tutkimuksiin. Koulutilanteen kartoitus on osa tutkimusta ja yhteistyö opettajan kanssa on

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppimisen ja koulunkäynnin tuki LAPE kutsuseminaari 19.9.2018 19.9.2018 1 Tuen tarpeen jatkuva arviointi Tuen tarpeen arviointi aina tuen tarpeen muuttuessa ja perusopetuslain mukaan toisen vuosiluokan

Lisätiedot

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki oppilaan koulupolulla. Eija Häyrynen KM, erityisopettaja Tervaväylän koulu, Oulu 040 7404585

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki oppilaan koulupolulla. Eija Häyrynen KM, erityisopettaja Tervaväylän koulu, Oulu 040 7404585 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki oppilaan koulupolulla Eija Häyrynen KM, erityisopettaja Tervaväylän koulu, Oulu 040 7404585 Perusopetusta ohjaava kokonaisuus Perusopetuslaki1998/628 ja 2010/642 Perusopetusasetus

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

Kotiinpäin Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2011

Kotiinpäin Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2011 Kotiinpäin Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2011 29.4.2011 Timo Lankinen pääjohtaja Opetushallitus Laadukas opetus (sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina

Lisätiedot

Very important persons = Oppilaat, jotka oppimisensa ja koulunkäyntinsä tueksi tarvitsevat vaativaa erityistä tukea.

Very important persons = Oppilaat, jotka oppimisensa ja koulunkäyntinsä tueksi tarvitsevat vaativaa erityistä tukea. Very important persons = Oppilaat, jotka oppimisensa ja koulunkäyntinsä tueksi tarvitsevat vaativaa erityistä tukea. 1.2.2018-31.12.20120 Jokainen lapsi ja nuori on VIP_piirrosvideo Vaativaa erityistä

Lisätiedot

Ohjaus- ja konsultaatiopalvelut

Ohjaus- ja konsultaatiopalvelut Ohjaus- ja konsultaatiopalvelut Rovaniemen kaupunki Esi- ja perusopetus Marja-Leena Karjalainen, KM, varhaiskasvatuksen konsultoiva, ohjaava opettaja Kaija Törmänen, KM,, ohjaava opettaja Hyvä päiväkoti-

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Lukiopäivät 13.11.2013 Opetusneuvos Eija Kauppinen Opetusneuvos Tiina Tähkä OPETUSHALLITUS 1 2 Maailma on hämmentävä paikka! Osaamisen 7.11.2013

Lisätiedot

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä 10.1.2015 Tero Kujala, ohjaava opettaja, KM, EO 1 Lisäopetusta? Perusopetuksen jälkeen nuorella on mahdollisuus hakeutua lisäopetukseen

Lisätiedot

Alueellisen yhteistyön malli

Alueellisen yhteistyön malli Alueellisen yhteistyön malli Savonlinnan seutu OPPIMISEN JA HYVINVOINNIN TUKI (Kelpo + oppilaanohjaus + oppilashuolto) KORJAAVASTA KOHTI ENNALTAEHKÄISEVÄÄ TOIMINTAA Savonlinnan seudun hankkeet (lisäksi

Lisätiedot

Ohjaus ja konsultaatio erityisopettajan työssä

Ohjaus ja konsultaatio erityisopettajan työssä Ohjaus ja konsultaatio erityisopettajan työssä Helsinki, 24.5.2014 Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Kehittämispäällikkö, työnohjaaja Marjatta Mikola Eri ammattiryhmiin kuuluvien työntekijöiden

Lisätiedot

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen Kivirannan koulun moniammatillinen yhteistyö joustavasti ja tavoitteellisesti Kivirannan koulu Oppilaita 320 16 opetusryhmää 2 pienryhmää luokanopettajia 16, kieltenopettajia

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN LAINSÄÄDÄNTÖMUUTOKSET Jussi Pihkala

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN LAINSÄÄDÄNTÖMUUTOKSET Jussi Pihkala VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN LAINSÄÄDÄNTÖMUUTOKSET 24.3.2015 Jussi Pihkala Yhteisiä tavoitteita - Oppimisen ja koulunkäynnin tuen vahvistaminen Oppilaan oikeus saada perusopetusta - Varhainen tuki

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä

Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä OPS 2016 Yhteistyön ja luottamuksen kulttuuri Lisääntyvä yhteistyön tarve Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä Opetuksen eheys edellyttää opettajien yhteissuunnittelua

Lisätiedot

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta 2008-2012 Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kehittämistoiminnassa mukana oleville opetuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta

Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta Perusopetuksen opetussuunnitelma alkuopetuksen näkökulmasta Outi Rinne/ 5.4.2016 Jatkumo Perusopetus jäsentyy vuosiluokkien 1 2, 3 6 sekä 7-9 muodostamiin jaksoihin. Vuosiluokat muodostavat. opetuksellisesti

Lisätiedot

Leena Turja: Osallisuus (toteutunut) Leena Turja: Osallisuus

Leena Turja: Osallisuus (toteutunut) Leena Turja: Osallisuus Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen täydennyskoulutushankkeen koulutuskalenteri syksylle 2012 Kohderyhmä on suositus, koulutuksiin ovat tervetulleita kaikki kasvatus ja opetusalanhenkilöt Moduulit

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

KOULUTUSKALENTERI SYKSY 2012

KOULUTUSKALENTERI SYKSY 2012 KOULUTUSKALENTERI SYKSY 2012 Kasvatustieteiden tiedekunnan Opetus- ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikkö tarjoaa opetustoimen henkilöstölle ammatillista pätevyyttä lisäävää ja kelpoisuutta tuottavaa

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Erityinen tuki ja pidennetty oppivelvollisuus esi- ja perusopetuksessa

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Erityinen tuki ja pidennetty oppivelvollisuus esi- ja perusopetuksessa SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Erityinen tuki ja pidennetty oppivelvollisuus esi- ja perusopetuksessa Pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat vaikeasti vammaiset lapset: mm. näkö- ja kuulovammaiset eivät

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo 28.11.2018 Konsultaatiopalvelu Opetushallitus - Valteri Opetushallitus ja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ovat yhteistyössä

Lisätiedot

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio)

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Kaustisen kunta Perusopetus Vuosi 201 LOMAKE B LUOTTAMUKSELLINEN kirjaa tiedot laatikoiden alle, älä laatikkoon ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Tämä selvitys

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

JOUSTAVA PERUSOPETUS

JOUSTAVA PERUSOPETUS JOUSTAVA PERUSOPETUS Sisältö 1 JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN... 2 1.1 Muu opetus ja toiminta... 2 1.2 Joustavan perusopetuksen toiminnan tavoitteet ja sisältö... 2 1.3 Oppilaan ottaminen joustavan

Lisätiedot

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu.

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu. Koulu Hyrylän yläaste Hyökkälän koulu Jokelan yläaste Kellokosken koulu Kirkonkylän koulu Klemetskogin koulu Kolsan koulu Lepolan koulu Mikkolan koulu Nahkelan koulu Paijalan koulu Pertun koulu Riihikallion

Lisätiedot

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI Laadukas opetus sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina työpäivinä on jokaisen oppilaan oikeus. Koulutyössä otetaan huomioon

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa kehittämisryhmän loppuraportti Vantaa KT, Opetusneuvos Jussi Pihkala

Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa kehittämisryhmän loppuraportti Vantaa KT, Opetusneuvos Jussi Pihkala Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa kehittämisryhmän loppuraportti 7.9.2017 Vantaa 12.10.2019 KT, Opetusneuvos Jussi Pihkala MISTÄ LÖYTYY? Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa Kehittämisryhmän

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa Kehittämisryhmän loppuraportti ja sen ehdotukset

Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa Kehittämisryhmän loppuraportti ja sen ehdotukset Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa Kehittämisryhmän loppuraportti ja sen ehdotukset Valtakunnalliset LAPE-päivät 22.11.2017 KT, Opetusneuvos Jussi Pihkala Ryhmän tehtävänä oli: - tuottaa määrällistä

Lisätiedot

INFOA: Matematiikan osaaminen lentoon!

INFOA: Matematiikan osaaminen lentoon! 1(5) INFOA: Matematiikan osaaminen lentoon! Ilmaisia koulutuksia! Opetushallitus on myöntänyt Lapin yliopistolle määrärahan koulutushankkeelle Matematiikan osaaminen lentoon: pedagogista ymmärrystä ja

Lisätiedot

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen Kota- hanke Kohdennetun tuen antaminen 1 Joustava yksilöllisen llisen oppimisen pienryhmä Toiminnan tavoitteena on: Lähikouluperiaatteen turvaaminen/säilytt ilyttäminen ja soveltaminen Torkinmäen koululle

Lisätiedot

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus 4.10.2013 Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Opetusneuvos, esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Anneli Rautiainen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Vaativan erityisen tuen kehittäminen

Vaativan erityisen tuen kehittäminen Vaativan erityisen tuen kehittäminen Oppimisen Tuen Foorumi 20.4.2017 KT, Opetusneuvos Jussi Pihkala Vaativan erityisen tuen käsitteestä (Elina Kontu, Terhi Ojala, Henri Pesonen, Raija Pirttimaa) Vaativaa

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö Jussi Pihkala

Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö Jussi Pihkala Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö 09.10.2018 Jussi Pihkala OKM:n vaativan erityisen tuen kehittämisryhmä teki 12 ehdotusta syksyllä 2017 muun muassa VIPverkostojen käynnistäminen Kaikkia ehdotuksia viedään

Lisätiedot

Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen

Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen 15.3.2010 Aija Rinkinen opetusneuvos Opetushallitus Valtioavustuksen jakautuminen ja toimijat, tehostettu ja erityinen tuki I Aalto ( 2008 2009) - Kuntia mukana

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Osa 1 Koulu työyhteisönä

Osa 1 Koulu työyhteisönä Sisällys Alkusanat...11 Osa 1 Koulu työyhteisönä Moniammatillinen yhteistyö ja oppilaiden kohtaaminen (Simo Rönty)...15 Jokaisella työntekijällä on oma vastuualueensa...15 Lapsi tarvitsee aikuisia...16

Lisätiedot

Kuuleeko koulu? - tutkimushanke. Kuuleko koulu? - kehi2ämishanke. Koulutushanke Valteri ja POVer. Tutkimushanke Oulun ja Jyväskylän yliopisto

Kuuleeko koulu? - tutkimushanke. Kuuleko koulu? - kehi2ämishanke. Koulutushanke Valteri ja POVer. Tutkimushanke Oulun ja Jyväskylän yliopisto Kuuleeko koulu? tutkimushanke Kuuleko koulu? kehi2ämishanke Koulutushanke Valteri ja POVer Tutkimushanke Oulun ja Jyväskylän yliopisto 1 19.9.16 Hankkeen taustaryhmä: * Kuulovammaisten lasten vanhempain

Lisätiedot

Vaativan erityisen tuen tilanne ja kehittämistarpeet alueellisesta näkökulmasta

Vaativan erityisen tuen tilanne ja kehittämistarpeet alueellisesta näkökulmasta Oulu 29.5.2018 VIP Vaativan erityisen tuen ohjaus- ja palveluverkostojen alueellinen kick off Vaativan erityisen tuen tilanne ja kehittämistarpeet alueellisesta näkökulmasta Ohjaava opettaja Maria Laiho,

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 Krisse Sulonen ja Minna Taivassalo-Salkosuo Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen -yksikkö Opetushallitus RAHOITUSKEHYKSET 2011 RAHOITUSALUE VASTUUVIRANOMAINEN

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika esiopetusyksikkö ja ryhmä lastentarhanopettaja erityisopettaja 1. Lapsen kasvun ja oppimisen tilanne Lapsen vahvuudet

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Tämä opas on tarkoitettu kaikille niille, jotka työssään ohjaavat erilaisia oppijoita. Oppaan tarkoitus on auttaa sinua ohjaustyössäsi.

Tämä opas on tarkoitettu kaikille niille, jotka työssään ohjaavat erilaisia oppijoita. Oppaan tarkoitus on auttaa sinua ohjaustyössäsi. Lukijalle Tämä opas on tarkoitettu kaikille niille, jotka työssään ohjaavat erilaisia oppijoita. Oppaan tarkoitus on auttaa sinua ohjaustyössäsi. Tavoitteena on mahdollistaa opiskelijalle onnistunut työpaikalla

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot