Aika paksua! aallon Ylioppilaslehti #4/ luvun ylioppilaskuntapolitiikan kunnioitettavin silmänkääntötemppu tehtiin ihan silmiesi edessä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aika paksua! aallon Ylioppilaslehti #4/2010. 2000-luvun ylioppilaskuntapolitiikan kunnioitettavin silmänkääntötemppu tehtiin ihan silmiesi edessä."

Transkriptio

1 aallon Ylioppilaslehti #4/2010 Aika paksua! Suomalaiset tyhjä päät pois Suomalaisista yli opistoista!!11 Muotoilijan punainen lanka Hei firma anna mulle töitä! 2000-luvun ylioppilaskuntapolitiikan kunnioitettavin silmänkääntötemppu tehtiin ihan silmiesi edessä.

2

3 sisällys / #4/ #4/ pääkirjoitus 6 7 aallonharja Aaltolaisten rakentama talo nimeltä Luukku matkustaa Espanjaan tuottamaan energiaa helmenkalastus Viime hetken kesätyökisa ei loppunutkaan vielä. Aaltolaiset järjestävät TEDx-tapahtuman Siperian-junassa. AYY ottaa puolueet haltuun ja saattaa saada uusia asuntoja. Sorbusmimmi hyvästelee Ainon. Pian saatat olla liian tyhmä yliopistoon. Kansainvälistyminen on Aallossa pakollista, vaikka sitten kotona KOUKUSSA Kauppiksen vuoden opettaja Susanna Kantelinen antaa opiskelijoiden olla tähtiä suuri rahankääntötemppu KY:n ydinporukalla lähti mopo käsistä Kun hyväkään tutkinto ei riitä Työttömyys kolhii korkeakoulutetun uskoa akateemiseen ammattiin design-maailman lemppari Herra Block kertoo, miksi siitä tuli Suomen kuuluisin lamppu suomalaiset tyhjä päät pois suomalaisista yli opistoista!!11 Lahjakkaat ulkkarit halutaan tänne, eikä tavallisen suomalaisen yliopistopaikka enää irtoakaan niin helposti valintojen vuorokausi Toimittaja piti päivän ajan kirjaa siitä, ohjaako arkisia valintoja nuppi, sydän vai kenties ihon muisti kesä tulee ja menee Kuukauden kuva antaa tilaa soveltaa, ihan kuten kesä kotisatama Atte Sonninen ihastui aikoinaan vanhempiensa vinyylisoittimeen ja alkoi haalia räppiä kulttuuri ja opiskelu Ruisrääkkä meni kuoroon. Testissä eniten stressitasoja laskevat urheilulajit. 47 runotyttö ja sarjis Saa suorittajakin rakastua. Luentojen rallikuskit. 49 gallup Mitä on opiskelijan sisu? in english It s the sun that makes the Finnish people ease off and smile a little messages in a bottle Flying is over, says Antti J. Peltonen iltasatu Off the record: puheenjohtajakausi lihotti Marko-Akua seitsemän kiloa.

4 4 #4/2010 / MIEHISTÖ 1 Sanna Räty 2 3 Pienenä uhkailin ryhtyväni naisinsinööriksi. Matemaatikkoisäni vitsaili, etten oppisi muuta kuin kaavaan sijoittamista. Nyt olen melko valmis teekkari, joka seuraa energia- ja ilmastojuttuja. Tykkään kaupungista, pyöräilystä ja lehtivihreästä. Haluan innostua, tehdä eväsretkiä ja survoa tuoreita mansikoita pannukakun päälle. Suosittelen aamuisia aurinkokylpyjä. Silmät sikkuralla on hyvä miettiä alkavaa päivää ja ihmetellä ikkunasta näkyviä notkeita kaivinkoneita. Sanna kirjoitti akateemisten nuorten työttömyydestä, sivu 22. Joonas Lehtimäki Opiskelen neljättä vuotta kuvataidekasvatusta ja sen ohella piirrän sarjakuvia minkä ehdin. Tykkään suurista ideoista, isoista tuopeista ja auringonpaisteesta (ei välttämättä tässä järjestyksessä). Kesällä aion tehdä töitä, pelailla pallopelejä, uida, juhlia ja löhöillä, kaikkia sopivassa suhteessa. Suosittelen vierailua kesä-turussa ja tietenkin Aurajoen aaltojen tarkkailua jokilaivan kannelta! Joonas piirsi tähänkin Ainoon sarjallisen kuvia Anonyymeistä eläimistä, sivu 11. Maija Savolainen Olen entinen graafikko, nykyinen valokuvataiteen maisteriopiskelija, joka käy säännöllisesti kurittamassa itseään balettitunneilla. Kesäsuunnitelmissa on vähän töitä, paljon matkustelua tai velvollisuuksien pakoilua. Suosittelen muita aaltolaisia pyrkimään mahdollisimman usein meren äärelle, se yleensä ratkaisee kaikki ongelmat elämässä. Maija kuvasi toukokuun aukeamalle päätoimittaja Anna Munsterhjelm art director Mirka Suikkanen toimittaja Tuuti Piippo kirjoittajat Erna Bodström, Tiina-Mari Haka, Elina Heikinheimo, Tuukka Hetemäki, Matti Koivisto, Antti J. Peltonen, Sanna Räty kuvaajat ja kuvittajat Joona Alestalo, Tom Engström, Aukusti Heinonen, Milena Huhta, Anna-Leena Kilpeläinen, Joonas Lehtimäki, Veera Lipasti, Noomi Ljungdell, Minna Mäkipää, Mari Mäkiö, Matilda Nieminen, Jesse Pasanen, Maija Savolainen KUSTANTAJA Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) Toimitusneuvosto Hanne Haapoja, Tuomas Jääskeläinen, Aku-Ville Lehtimäki, Juhani Mykkänen, Jouni Mölsä, Tuomas Niskakangas (pj), Antti Oksanen, Maija Töyry Ilmoitusmyynti: RC-kustannus Oy, Valtakunnalliset kampanjat: Pirunnyrkki Oy, Mediakortti: Paino Art Print Oy Painos Sisäsivujen paperi: Dito 100g/m2 Kannen paperi: Galerie Art Gloss 250g/m2 ylioppilaslehti aino PL Espoo Käyntiosoite: Lämpömiehenkuja Espoo etunimi.sukunimi@ayy.fi ISSN-L ISSN Kannen kuvitus Jesse Pasanen

5 PÄÄKIRJOITUS / #4/ Avaudu Ainosta! Kesälomallaan Aino aikoo ruskettumisen lisäksi kehittää itseään lehtenä juuri nyt on siis oiva hetki antaa palautetta! Lukijakyselyyn voit vastata osoitteessa tai lähettämällä sähköpostia: toimitus@ayy.fi. Aurinkoista kesää! Emil Bertell Maybe attending Kysäisin Facebookissa, mistä kaverini kirjoittaisivat pääkirjoituksen juuri nyt. Vain yksi ehdotti vappua. Kahdestakymmenestä kommentista 18 liittyi jollain tavalla politiikkaan: suomalaisen keskustelukulttuurin epäpolitisoitumiseen, ylioppilaskuntapolitiikan kähinöihin ja tietysti siihen, onko syyllinen (kaikkeen) kokoomus vai ay-liike. Helpommin sanottu kuin hyvin tehty. Edustanhan itsekin sitä mautonta ja mietoa sukupolvea, joka tuntee paremmin yläasteen historiantunneilta päähän jääneet Molotov-Ribbentropit kuin tämän päivän politiikan detaljit. Tiedämme kyllä, kuka ministereistä on taas lähetellyt tekstiviestejä, mutta emme todellakaan sitä, miten valtion budjetti oikeastaan rakentuu. Toki otamme mielellämme kantaa ihan mihin tahansa, mutta aika usein substanssiosaamisemme on pyöreä nolla. Kantaa on silti kiva ottaa! Arvelisin, että kohta puolueohjelmat käännetään myös rautalangasta väännetylle selkokielelle, että edes joku meistä viitsisi ja osaisi ne lukea. Toisaalta: kevytaktivismi voi paksummin kuin koskaan. Ainakin virtuaalimaailmassa. Taikkilaisen opiskelijan perustamaan Vastustamme kokoomuksen suunnitelmia muuttaa opiskelu maksulliseksi -ryhmään liittyi vuorokaudessa yli facebookkaajaa. Potkupallotähti David Beckham käväisi Turussa leikkauttamassa koipensa, minkä jälkeen ykkösryhmäksi ponnahti EI LISÄÄ BEGHAMEJA SUOMEEN KIRURGI-HOITOON. Sen seinällä parodisoidaan maahanmuuttovastaista anteeksi, maahanmuuttokriittistä! keskustelua kielivirheineen kaikkineen. Ja energiansäästämiseen kannustavan Earth Hourin aikaan noin puolet kavereistani ilmoitti statuksessaan sammuttaneensa valot ja sytyttäneensä kynttilän. Ärsyttävää. Anna tykkää tästä. Like-nappulaa klikkaamalla on liian helppoa tehdä itsestään hyvä ihminen. Viitsimmekö enää oikeasti vaikuttaa konkreettisesti yhtään mihinkään, kun puhtaan omatunnon saa liittymällä ydinvoimaa, parisuhdeväkivaltaa tai kehitysmaiden riistoa vastustavaan nettiryhmään? Ja mikä parasta: kukaan ei tarkista liittyjän äänioikeutta. Lyön vetoa, että aika monen Ei enää muovipusseja -ryhmän jäsenen taskusta ei pistokokeessa löytyisi kangaskassia. Vuoden päästä valitaan taas parisataa pönöttäjää Arkadianmäelle. Katsotaanpa: Eduskuntavaalit nimisiä tapahtumia on luotu Facebookiin jo kaksi! Vapun kynnyksellä toisessa on yksi, toisessa kaksi varmaa osallistujaa. Ehkä tämän kirjoituksen jälkeen muutama lisää. Ja hei jollet tiedä, ketä ensi keväänä äänestäisit, työnnä lantti Suomen suosituimpaan mielipideautomaattiin. Kysy Facebook-kavereiltasi. Anna Munsterhjelm Päätoimittaja

6 6 #4/2010 / Aallonharja Aurinko asuu täällä Tadaa! Konkreettinen näyte Aalto-opiskelijoiden innovaatiokyvyistä jököttää nyt Otaniemen asvaltilla. Itse suunniteltu ja rakennettu nollaenergiatalo Luukku House kuljetetaan kesäkuussa kansainväliseen kilpailuun Espanjaan. Teksti: Tuuti Piippo Kuva: Matilda Nieminen Tulevaisuuden asuminen voisi olla vaikka tätä: missään ei näy johtoja, putkia tai pattereita. Ikkunoiden koossa ei ole säästelty, joten vaaleilta puupinnoilta heijastuvaa valoa riittää. Kylpyhuoneessa varpaita lämmittää lattia, joka saa energiansa ulkokaton aurinkopaneeleista. Simppeliltä nettisivulta asukas voi seurata, milloin koti kuluttaa ja tuottaa eniten energiaa. Talo on rakennettu kylppäriä myöten puusta. Ja kun tämä nyt arkkitehtipajan pihalla nököttävä innovaatioihme puretaan, pakataan viiteen rekka-autoon, kärrätään Espanjan aurinkoon ja pystytetään uudestaan Madridissa, alkaa se tuottaa enemmän energiaa kuin itse tarvitsee. Arkkitehtiopiskelija Jaakko Parkkonen, rakennetekniikan opiskelija Heikki Kivinen ja LVI-suunnittelua opiskelevat Liisa Jokinen ja Harri Nuora eivät hämmästele tai ylpeile kertoessaan, miten nollaenergiatalosta tulee plussaenergiatalo. Puheissa on asiantuntemusta ja varovaista innostusta, mutta enimmäkseen nöyryydellä höystettynä: Madridissa energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon kilpailussa vastassa on kymmeniä muita opiskelijaryhmiä, joiden luomukset pystyvät samaan. Team Finland on kuitenkin ensimmäinen kisaan päässyt pohjoismainen ryhmä. Kuten monet legendaariset innovaatiot, Luukkukin sai alkunsa tylsästi koulukurssilla. Teknillisen korkeakoulun Wood Program -opiskelijat ideoivat erilaisia puurakenteisia taloja ja ideakilpailun voittanutta suunnitelmaa ryhdyttiin jatkamaan Aallon voimin. Matkan varrella Luukku Housen suunnitteluun, rakentamiseen ja markkinointiin on osallistunut noin 70 opiskelijaa ja opettajaa kaikista kolmesta koulusta. Monelle projekti oli aluksi vain kiva kurssi. Vastuuntuntoisimmat ja innostuneimmat jäivät mukaan vapaaehtoisesti. Toimiva tiimi ja halu saattaa aloitettu työ loppuun motivoivat jatkamaan, vaikka harrastus viekin kaiken vapaa-ajan. Ja tietenkin se, että näkee omien suunnitelmien toteutuvan oikeasti. Talo tuntuu jo toiselta kodilta, nauraa Jokinen. Myös koulujen väliset raja-aidat kolisivat kasaan, kun yhteisprojekti pääsi kunnolla alkuun. Ei tässä enää huomaa, kuka on mistäkin koulusta, Nuora sanoo. Vaikka talo on pystytetty Otaniemeen, on sen palasia koottu kaikilla kolmella kampuksella. Kalusteet on suunniteltu ja rakennettu Arabianrannassa vain Luukku Housen 42 neliömetriä mielessä. Kauppislaiset tiimiläiset ovat pitäneet huolta, että talo on suunniteltu myös markkinoiden kannalta houkuttelevaksi. Ei ihme, että Luukku herättää kiinnostusta niin rakennusalan vaikuttajissa kuin tiedotusvälineissäkin. Ryhmä sai maaliskuussa Tekesin 5000 euron tunnustuspalkinnon energiatehokkuuden edistämisestä. Onhan tämä Suomen näkökulmasta tosi tärkeä hanke. Me halutaan osoittaa, että energiatehokas ja myös kestävä rakentaminen on mahdollista, sanoo Parkkonen varovaisesti hymyillen. Tiimi nyökyttelee hyväksyvästi. Ja jos tästä jotain seuraisi ammatillisesti, niin eihän se pahitteeksi olisi. Luukku Housen matkailua voi seurata Facebookfanisivun kautta tai osoitteessa

7 Aallonharja / #4/ Tervetuloa! Maja Hudel Harri Nuora Liisa Jokinen Mikko Merz Martti Paakkinen Jaakko Parkkonen

8 8 #4/2010 / HELMENKALASTUS Paniikki! Kuolema! Apua! Sadannen valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun -viestin kohdalla useimpien toivo kesätöiden saamisesta hiipuu kuin islantilainen tulivuori. Joillekin sama viesti kuitenkin tarkoittaa: lisää tulta pönttöön ja kuohuja kohti - eli parhaista paikoista tapellaan vaikka kyynärpäät ojossa, kädet ja polvet verillä. Vähän niin kuin huhtikuun lopussa KY City Challengessa (kuvassa), jota eräskin kanootistaan keikahtanut kisaaja kuvaili synnytystä kauheammaksi kokemukseksi. 40 kilometrin pyöräily läpimärkänä ja kylmissään on jo sisukkuuslaji. Hei älä vielä luovuta Pirujen maalailun sijaan kysytään kuitenkin niiltä, jotka töitä välittävät. Onko vielä toukokuussa mahdollista löytää kesätyöpaikka? On, kyllä, ehdottomasti, yllättää atalent Recruitingin toimitusjohtaja Tuure Parkkinen. TKK:n tuotantotalouden opiskelijoiden henkilöstövuokrausyrityksenä syntynyt, nyt koko Aallon laajuiseksi pyrkivä rekrytointifirma välittää työpaikkoja erityisesti liiketoiminnasta kiinnostuneille opiskelijoille. Meillä on useita asiakkaita, jotka etsivät vielä työntekijöitä. Monet yritykset tajuavat vasta kesän kynnyksellä, että projektiin tarvitaankin apuvoimaa lomien ajaksi, Parkkinen sanoo. Tehtävät vaihtelevat projektiassistenteista analyytikoihin ja koodaajiin. Poikkitieteellisyys lisääntyy koko ajan. Toimialasta riippumatta: tässä vaiheessa kannattaa olla ripeä. Hakuajat saattavat viime metreillä olla alle viikonkin mittaisia, kun yritykset kilpailevat parhaista osaajista. TP Työnhakijaksi voi rekisteröityä osoitteessa

9 Vieraissa / HELMENKALASTUS / #4/ Sarjassa esitellään Aallon koulutusohjelmia pinnan alta. juna on lastattu hyvillä ideoilla Mistä löydät sata aaltolaista opiskelijaa ja työntekijää toukokuun puolivälissä? Viimeisten tenttien lisäksi ainakin Siperian ja Mongolian aroilta. Kolmen makuuvaunun, konferenssivaunun ja ravintolan mittainen yksityisjuna kiitää silloin kohti Kiinaa ja Shanghain maailmannäyttelyä. Aalto-yliopiston junassa ohjelma on tietysti innovatiivista. Matkaajat järjestävät itselleen esimerkiksi jenkkiläissyntyisen TEDx-tapahtuman, jonka ideana on esitellä videoiden tai puheiden avulla jakamisen arvoisia ajatuksia. Tämäkin tapahtuu nyt ensimmäistä kertaa liikkuvassa paikassa. Ja jotta matka ei kuulostaisi pelkästään superlahjakkaiden lasten kesäleiriltä: järjestäjät lupaavat myös leffa- ja peli-iltoja sekä hauskanpitoa. am ayy iskee arkadianmäelle Setelitukku kauluspaidan taskussa Taloushallintoa opiskellaan rahan takia. Valmistuttuaan uraohjus ihmettelee, mihin ehtisi kuluttaa pullean tilipussinsa 80-tuntisen työviikon jälkeen. Opiskelijat: Saattavat olla kuivakkaa seuraa, sillä täällä opiskellaan rahan liikkeitä. Laskentatoimea tullaan opiskelemaan lähinnä vanhempien takia, sanoo opiskelija. Rahoituksen lukijan harteilla painavat huolet siitä, pääseekö tarpeeksi hyvään firmaan töihin. Suurin osa miehistä tuntuu pukeutuvan turvalliseen vaaleansiniseen kauluspaitaan, mutta naiset ovat kyllä kauniita. Heitä on yritysjuridiikan lukijoissa eniten. Kuva: Joona Alestalo Suomen toiseksi suurimpana ylioppilaskuntana AYY on kohonnut siihen kastiin, joka laatii omat hallitusohjelmatavoitteensa ja ryhtyy lobbaamaan niitä ensi kevään eduskuntavaaleja silmälläpitäen. Eli miten? Ensin otamme haltuun puolueet ja loppuvuodesta median, kertoo hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Elli Leppisaari. Sopo- ja koposektorit alkavat lähestyä suurimpia puolueita jo ennen kesää. Edustajisto hyväksyi huhtikuun lopussa hallitusohjelmatavoitteet, joissa otetaan kantaa muun muassa maksuttomaan koulutukseen, metropolialueen kehittämiseen sekä vanhemmuuden kustannusten jakautumiseen. am uusia asuntoja jätkäsaareen? Ylioppilaskunta ilmoittaa ilon teille, jotka kavahdatte Otaniemeä: Itä-Espooseen suunniteltujen opiskelija-asuntojen lisäksi nyt on kartoitettu myös tilaisuutta rakennuttaa aaltolaiskoteja Helsinkiin. AYY on avannut kaupungin kiinteistösuunnitteluviraston kanssa neuvottelut Jätkäsaareen mahdollisesti rakennettavista opiskelija-asunnoista. Kaavasta päätetään kesäkuussa ja rakentaminen alkaa aikaisintaan tammikuussa am Kuvitus: Mirka Suikkanen Opiskelu: Kandiohjelmassa voi siis erikoistua laskentatoimeen, rahoitukseen (Finance, opiskelu englanniksi) tai yritysjuridiikkaan. Kaikissa opitaan rahamarkkinoiden toimintaa, niihin liittyvää lainsäädäntöä, tuottamaan yrityksen talouteen liittyvää informaatiota ja käyttämään sitä hyväksi. Nämä tyypit oppivat, mistä rahoitusta saa ja miten sillä tehdään maksimaalinen tuotto. Numeroista on hyvä pitää, mutta niiden kanssa pärjätäkseen ei tarvitse olla penaalin terävin kynä. Tulevaisuus: Tiedätkö yhtään yritystä, joka ei tarvitsisi taloushallintoa? Koulutusohjelmasta valmistuneen ei tarvitse perustella tarpeellisuuttaan, varsinkaan laskentatoimen ammattilaisen. Kiistattoman statuksen näyttävät myös vastavalmistuneiden palkkatilastot, joiden huipulla killuvat rahista lukeneet. Heidän urapolkunsa johtaa yleensä pankki- tai konsulttiuralle, mielellään vaikka Lontooseen. Tavoitelluimpia työpaikkoja ovat isot pankit, rahoituspuljut ja konsulttifirmat. Yritysjuridiikasta melkein puolet päätyy julkiselle sektorille, esimerkiksi verohallintoon. Ulkopuolisille: Laskentatoimi, rahoitus ja yritysjuridiikka ovat mielekkäitä aineita kenelle tahansa liiketoiminnasta kiinnostuneelle, ja peruskursseilla voikin kohdata paitsi mursuja, myös JOO-opiskelijoita sieltä täältä. Avoimesta kursseja saa kuka vaan: tarjolla on perusasioita ja yrijurista vähän muutakin. TP

10 10 #4/2010 / sorbusmimmi / Pakinoitsija tarkkailee AYY-politiikkaa pöydän alta. Sori, et ma vastustan kokoomuksen suunnitelmia lakittaa manta Onnistu ylioppilaskirjoituksissa. Pääsykokeista luovuttaneen osittain jo ensi vuonna, jos hallituksen tahto menee läpi. Silloin kirjoitusten painoarvo kasvaa. Elämän ratkaisevimpiin kokeisiin on syytä valmistautua huolella, mutta valmennuskurssifirmat kyllä kehittävät palveluitaan siieli Sorbusmimmin kolmiodraamaa hautaamassa Kannattaisi valmistua pikimmiten. Muutaman vuoden kuluttua saatat jo olla yliopistoon liian tyhmä, liian hidas tai liian vaarallinen. Teksti: Anna Munsterhjelm Kuvitus: Milena Huhta Mimmin ruiskukansinistä sydäntä lämmitti, kun edustajistosta löytyi vielä muutamia suoraselkäisiä perussuomalaisia, jotka halusivat muuttaa koulutuksen maksulliseksi vain sitä omaa kieltään keskenään puhuville sosiaaliloisille. Tähänkin syypää on tietysti Kokoomus, kysykää vaikka Facebookista. Suomen oikeistolaisimmat hallitusohjelmatavoitteet sujahtivat kuitenkin edustajistosta läpi kuin Vanhanen kyselytunnista. Hallitus sai siis vapaat kädet kehittää Oy Suomi Ab:tä hyvä Elli! Mimmi seurasi myös mielenkiinnolla SYL:n innovatiivista kampanjaa, jossa lukukausimaksujen vastustaminen naamioitiin ihanan ninjamaisesti maksuttoman koulutuksen rakastamiseksi. Emmehän me enää mikään EI-liike ole. Enemmän vinoilua tosin ansaitsee HYY:n hallitus, joka toi paikalle suomalaisen vasemmiston terävimmät keihäänkärjet kannustamaan positiivisessa hengessä Suomen valtiovaltaa tukemaan maksutonta koulutusta: PERUSTULO PERKELE. Kiitos tästä. Kiitoksista puheen ollen: on suorastaan liikuttavaa, kuinka teekkarit ovat viimeisen vuoden aikana kasvaneet ihmisinä. Yhdet sun toiset julistavat, ettei omaisuuspäätös heitä oikeastaan harmitakaan onhan oikein kivaa, että kylteritkin saavat leikkiä! Nytkö kylterit voisivat jo tulla sitsaamaan kuin kunnot teekkarit konsanaan? Niemi-invaasio olisi kannattava siksikin, ettei KY:n suuren talkootyön henkinen jatkaja haluakaan tukea kylteritoimintaa. Noh, yhdistykset nyt ovatkin olleet sellaisia kehnon hallinnon pesiä, etteivät ne mitään rahaa ansaitse. Mutta jännäksi tilanne menee silloin, kun KY tulee käsi ojossa pyytämään AYY:lta rahaa oman kansainvälisyysviikkonsa järjestämiseen. Säätiö ei anna. Noh, ehkä säätiön linja oikenee, kun edustajistomme puheenjohtaja saadaan taas ensi vuodeksi hallintoneuvostoon. Rahaa kyllä piisaa KY100-juhlavuoteen, josta onkin syntymässä oikein hyvä jatko-osa salailu-, omaisuus-, pääsihteeri-, hallitus- ja arkistosopille. Tiina-rakas, miksi yksinkertaisimmistakin asioista pitää aina tehdä niin vaikeita? Miksi hallitusten tai edes puheenjohtajien pitää tuhlata tuntikaupalla aikaa siihen, kumpi laskee lakin patsaan päähän? Miksi yhteistyö tekee niin kipeää? Eivät teekkaritkaan kyllä yhteistä elämää helpota: erään killan Pahuus-teemaisille sitseillekin moni pukeutui kylteriksi ja toiset ovat kirjoittaneet kirjallisen verran anti-kylterilauluja. Viime aikoina on ollut myös puhetta siitä, miten Sorbusmimmi kiertää kehää. No daa edustajiston sopii riidellä jostain uudesta aiheesta, jos kaipaavat freesimpää kirjoittelua! Kep- siis kylteri pettää aina, taikkilaiset ovat palanneet Vanhoihin Hyviin Päiviin eikä teekkareita juurikaan pelota, kun Uudet Hyvät Päivät ovat täsmälleen samanlaiset kuin Vanhatkin. Ensi syksynä tässä sinun jäsenmaksuillasi kustannetussa läpyskässä aloittaa vähemmän vittumainen kolumnisti, joka on vähemmän Göbbels ja enemmän Lenin. Jos vaikka edustajistokin lakkaisi kulkemasta ympyrää ja muuttuisi ylioppilaskunnan tavoin Suomen parhaaksi. Hauskaa kesää, riisukaa toisianne ja nauttikaa Kevätpörriäisestä, tuosta minihameita vähiten syrjivästä lapsenmielisten vappujulkaisusta! Sorbusmimmi Kitkerä tuhkapilvi ja alaston suolaaja PS. Parhaan sorbuspohjaisen drinkin palkinto jätetään sittenkin jakamatta, sillä ehdotuksista tuli ihan vitun paha olo. Tai kyllä palkinnon olisi voinut jakaa hallitusteekkari Saaralle (<3), mutta hänen osallistumisensa olisi ollut ehkä vähän sääntöjen vastaista.. PPS. Mimmi olisi kirjoittanut tämän kolumnin toisella kotimaisella (toisin kuin ylioppilaskunta), ellei RKP olisi vielä piipertäjähippejäkin pahempi. Kymmenen vuoden päästä sinäkin ehkä muistelet serkkutytön lakkiaisissa niitä kultaisia aikoja, kun hyvistä lukioista kirjoittaneet abit pääsivät käytännössä suoraan tahtomaansa korkeakouluun. Ja jos se himoittu opiskelupaikka ei tuntunutkaan omalta jutulta, pystyi pääainetta, jopa opinahjoa, helposti vaihtamaan. Kivalta kuulostavia sivuainekokonaisuuksia saattoi napsia vaivatta sieltä täältä, eikä välivuoden pitäminen vaikkapa työnteon tai luottamustehtävien takia ollut mikään ongelma. Valtio on kuluneen puolen vuoden aikana latonut opiskelijalle melkoisia ukaaseja ja uhkauksia. Pian akateeminen vapaus on yhtä vanha vitsi kuin pikkukallet tai sitten se vain määritellään uudelleen. Yliopisto on edelleen hyvä paikka, jos vain täytät sen vaatimukset. Tänä keväänä Aalto-yliopistoon hinkui ennätysmäärä hakijoita: yhteensä lähes kappaletta. Suoraan maisteriohjelmiin pyrkijöitä oli vajaat viisituhatta. Ensi syksynä toivekoulussaan pääsee aloittamaan vain alle puolet Aalto-hakijoista. Sisäänottomääriä aiotaan supistaa etenkin teknillisellä alalla, joten muutaman vuoden kuluttua yliopistoon pääsevien määrä on todennäköisesti vielä pienempi. Näin kasvatat yliopistoon tähtäävän pikkusisaruksesi: Päätä loppuelämästäsi jo yläkoulussa. Yliopistot profiloituvat nyt opetusministeriön pyynnöstä kukin omiin vahvuuksiinsa, ja lukiot seuraavat perässä. Viimeistään ysiluokkalaisena pitää siis tietää, haluaako tiedelukion kautta TKK:lle vai kuvislinjalta TaiKiin. Tavoitteiden takia pitää joskus tehdä myönnytyksiä: aluepoliittisista syistä tanssilukio on ehkä Mikkelissä ja eläinlukio Ähtärissä. Tietysti myös harrastukset kannattaa valita tulevaisuuden ammattia tukemaan.

11 HELMENKALASTUS / #4/ hdu muottiin hen mennessä. Useamman tonnin kurssimaksuja kannattaakin alkaa säästää jo rippilahjashekeistä. Hanki rikas perhe. Lukukausimaksuja ei suomalaisille tule, vannoo opetusministeri Virkkunen. Jos nyt kuitenkin pääsisi lipsahtamaan, kannattaa tonnin koulumaksuihin varautua hyvissä ajoin. Valitettavasti osa meistä tulee edelleenkin syntymään pienituloisiin perheisiin jotkut jopa orvoksi. Mutta puumanaiset ovat muotia! Vanhempi ja varakkaampi mies- tai naisystävä on suositeltavaa hankkia jo lukioaikoina. Opettele väärentämään. Opiskelutahti tiivistyy, joten töihin ei enää ennätä. Ilman työkokemusta ei kuitenkaan saa töitä valmistumisenkaan jälkeen. Työtodistusten väärentämisestä tulee vielä tuottoisa bisnes. Ole kiltisti. SORA-työryhmä on ehdottanut yliopistojen kurinpito-oikeuksien laajentamista. Epäilyttävästi käyttäytyvät opiskelijat voidaan passittaa päihdetesteihin ja heidän opiskeluoikeutensa voidaan peruuttaa. Aallon kiinnostavimmat koulutusohjelmat 2010: HSE: Johtaminen (246 hakijaa) TAIK: Graafinen suunnittelu (448 hakijaa) TKK: Arkkitehtuuri (365 hakijaa) Anonyymit eläimet Joonas Lehtimäki

12 12 #4/2010 / HELMENKALASTUS / Sarjassa otetaan selvää siitä, onko Aallossa kaikki paremmin. Tällä kertaa tarkastelussa kansainvälistyminen. Vaihtotangoon tarvitaan vähintään kaksi yliopistoa Superkansainvälinen Aalto tahtoo opiskelijat ulkomaille ja ulkomaat tänne, muttei aio pakottaa ketään mihinkään. Teksti: tuuti piippo Kuvitus: mirka suikkanen Aino ilmestyy myös syksyllä! Sinä aaltolainen valokuvaaja, toimittaja, kuvittaja, lavastaja, kolumnisti, sarjakuvapiirtäjä, stailaaja, sadunkirjoittaja, kriitikko, graafikko, gallupintekijä, lehtinainen tai -mies liity Ainon avustajaporukkaan! Ilmoittaudu päätoimittajalle: anna.munsterhjelm(a)ayy.fi Aalto kaavailee itsestään maailmanluokan huippuyliopistoa, jonka kampuksilla kuulee yhtä lailla kiinaa kuin suomea tai englantia. Jokaisen opiskelijan velvollisuus olisi nyt kansainvälistyä jos ei lähtemällä vaihtoon tai ulkomaanharjoitteluun, niin vähintään kotikansainvälistymällä englanninkielisissä koulutusohjelmissa tai sulautumalla ulkkariseuraan vaikka kv-tutorin ominaisuudessa. Kolmen koulun käytäntöjen yhdistäminen parhaiksi mahdollisiksi voi kestää jopa vuosia. Ennen kesää ratkeaa ainakin Aallon rooli opiskelijoiden ulkomaanvaihtojen taloudellisena tukijana. Olemme rakentamassa useiden yliopistojen kanssa suunnitelmallista yhteistyötä vaihtopaikkojen lisäämiseksi. Työ on kuitenkin hidasta, koska it takes two to tango, sanoo Aallon verkostoista ja vaikuttavuudesta vastaava vararehtori Hannu Seristö. Nopeasti edistyneitä yhteistyökuvioitakin on. Aalto höyryää jo täyttä päätä Shanghaissa perustamassa uutta Design Factorya Tongji Universityn kanssa. Muita kiinnostavia alueita ovat luonnollisesti Yhdysvallat useiden huippuyliopistojensa takia ja Manner-Eurooppa, jonka huippukoulut usein unohtuvat vararehtorin mielestä siksi, että saksan- tai espanjankieliseen maahan olisi muka vaikeampi mennä hieromaan ystävyyttä. AYY:n hallituksen kansainvälisten asioiden vastaava Jarno Lappalainen kertoo, että tähän asti kv-asioiden hoitaminen yliopiston kanssa on koostunut lähinnä epäkohtien korjailusta. Suurimpia ongelmia ovat EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien sairasvakuutus, tutorointi etenkin Otaniemessä ja kansainvälisten opiskelijoiden asuminen. Vaihtotarjonta lisääntyy vaiheittain, koska sitä volyymia ei voi nostaa kertarytinällä. Ulkomailta tulevien opiskelijoiden asuntoongelma on yksi pullonkaula, joka ei ole vain meidän käsissä. Lisäasuntojen kaavoittamiseen ja rakentamiseen menee aikaa. Ei voida sanoa, että syyskuussa 2010 maailma on toinen, Seristö paukuttaa. TaiKissa ja kauppiksessa kansainvälisyys on jo sujuvaa arkipäivää, teekkareista taas harvemmat haluavat lähteä vaihtoon. Vuosittain ulkomaille lähtee yhtä monta kylteriä kuin teekkaria, vaikka TKK:lla on kolminkertainen määrä opiskelijoita. Jarno Lappalaisen mukaan byrokratia laskee teekkareiden vaihtohaluja. Vararehtori Seristö ymmärtää huolen. Ehkä teekkareilla ei ole niin paljon halukkuutta lähteä, tai sitä ei koeta mielekkääksi koulutusohjelmien jäykkyyden takia. Ohjelmien uudistus taas on pitkällistä kädenvääntöä ja keskustelua, koska kaikki eivät halua muuttaa asioita. Kaikki eivät myöskään halua tai voi lähteä kansainvälistymään. Tästä ovat samaa mieltä sekä Lappalainen että Seristö: Ketään ei voi pakottaa ulkomaille.

13 KOUKUSSA / HELMENKALASTUS / #4/ Luentosali täynnä tähtiä Kauppislaisten vuoden opettajaksi valitsema Susanna Kantelinen haluaa antaa opiskelijalle mahdollisuuden olla showmies tai -nainen bileiden lisäksi myös koulussa. Teksti: Erna Bodström Kuva: Veera Lipasti Vedät kehuttua Johtajuus organisaatioissa -kurssia. Millaisia opetusmenetelmiä kurssilla käytetään? Opiskelijat reflektoivat lukemiaan artikkeleja kirjoittamalla. Aiheiden elävöittämiseen käytän toiminnallisia roolipelejä, elokuvia, maalauksia, musiikkia ja esimerkkejä omasta elämästäni. Prosessi auttaa opiskelijoiden mukaan käsitteiden ymmärtämisessä. Olennaista on kuitenkin menetelmistä muodostuva prosessi ja opiskelijan oppimista tukeva, kurssin alusta loppuun jatkuva kokonaisuus. Yksi opiskelija kertoi työhyvinvointinsa muuttuneen hänen alettuaan kurssin jälkeen nähdä oman toimintansa uudessa valossa. Mistä sait idean nostaa opiskelijat estradille? Halusin, että opiskelijat voisivat opetustilanteessa olla yhtä sädehtiviä tähtiä kuin he muullakin ovat. Olin pari vuotta sitten johtamisen opiskelijoiden järjestämässä gaalaillassa ja näin, kuinka valovoimaisia opiskelijat olivat. He tiesivät mitä tekivät ja nauttivat esillä olemisesta. He säteilivät! Luennolla samat ihmiset ovat aivan toisenlaisia. Onko opiskelija asiakas vai yliopistoyhteisön jäsen? Opiskelijat ovat osa tätä yhteisöä. Suhtaudun hyvin skeptisesti asiakasnäkökulmaan. Kun puhutaan asiakkaasta, annetaan opiskelijalle tietty rooli, joka tuo mukanaan tietyt odotukset ja toimintatavat. Mikä on opettajien rooli huippuyliopiston rakentamisessa? Opettajat ovat paljon vartijoina. Yliopiston laatu ei mielestäni rakennu niinkään yksittäisistä huippututkijoista kuin päivittäisestä toiminnasta ja opiskelijoiden ottamisesta siihen mukaan tasavertaisina toimijoina. Muuttuminen lähtee siitä, miten me opettavat ihmiset kohtaamme opiskelevat ihmiset. Kohtaaminen vaatii kuitenkin aikaa. Minulle kyseessä on arvovalinta: opettaessani tingin tutkimuksesta, koska opettaminen on minulle tärkeintä. Nykyinen malli, jossa meidän tutkija-opettajien suorituksia mitataan julkaisuilla, ei kuitenkaan kannusta keskittymään opetukseen. Mitä opetettavaa opiskelijalla voisi olla opettajalle? Niin paljon! Opiskelijat näyttävät mallia, kuinka erilaisilla maailmankuvilla, arvoilla ja toimintatavoilla varustetut ihmiset pystyvät kaikesta huolimatta löytämään toisensa ja toimimaan yhdessä. Samalla he tekevät opettamani ilmiöt näkyviksi. Se saa minut tuntemaan itseni etuoikeutetuksi saadessani olla opettaja. Olet itsekin valmistunut HSE:ltä. Miten omat opettajasi ovat vaikuttaneet työhösi? Opetustyyliini ovat vaikuttaneet eniten ne perinteiset opettajat, jotka eivät osanneet ajatella opetustilannetta opiskelijoiden näkökulmasta. Opetusmenetelmäni on eräänlainen antiteesi sille.

14 14 #4/2010

15 #4/ Operaatio rahansiirto Kauan sitten oli fantasia, jossa kolme ylioppilaskuntaa sulautuivat sovussa yhdeksi, rahoineen kaikkineen. Todellisuudessa AYY:n alkutaival on ollut yhtä poliittista farssia, jonka näyttelijät sohivat syyttävällä sormella sinne tänne, joskus sattumanvaraisesti ja sokeastikin. Se on hassua, sillä suurin syntipukki on kyllä selvillä. Se syntipukki on pian kahden ja puolen vuoden ajan hankaloittanut yhteistyötä salailemalla ja valehtelemalla. Se syntipukki ei ole KY, vaan KY:n tulevaisuustyöryhmä ja sen huolellisesti ja isolla rahalla valmistelema salainen suunnitelma. Teksti: Anna munsterhjelm Kuvitus: jesse pasanen 1

16 16 #4/2010

17 #4/ Syyskuun 2009 lopussa järjestetyn Mahtavaa ihanaa räjähtää! -päivän piti olla Aallon opiskelijoiden ensimmäinen yhteinen tempaus. Teekkareilla ja kyltereillä oli hauskaa haalareissaan, mutta yksikään taikkilainen ei ilmestynyt mukaan karnevaaleille. Tiedonkulku oli tökkinyt, eikä kutsu koskaan kiirinyt Arabiaan asti. 2. KY:n omaisuuspäätöksiä ja ylioppilaskunnan asiakirjojen julkisuutta on puitu sekä hallinto-oikeudessa että korkeimmassa hallinto-oikeudessa jo puolitoista vuotta. Valittajina olivat TKY-taustaiset kylterit. Tänään on 25. päivä elokuuta ja tilanne on erittäin räjähdysaltis. Elelipä kerran samassa häkissä valtavan suuri lammas, aika lailla pienempi kettu ja aivan pikkiriikkinen, mutta jumalattoman kovaääninen lokki. Ymmärrettävästi niiden yhteiselo ei ollut kovin auvoisaa: Kömpelö lammas jökötti hämillään keskellä häkkiä suostumatta siirtämään sorkkiaan milliäkään. Kiiltäväturkkinen kettu pyyhälteli lipevänä ympäriinsä koettaen kerjätä yleisöltä herkkupaloja, häntä somasti kainalossaan. Lokki piiskasi siivillään vauhtia ja yritti kovasti lentää häkin silmukoiden läpi vanhaan pesäänsä. Lopulta se vetäytyi äkäisenä omaan nurkkaansa rääkymään. Satuilu sikseen. Kolme entistä ylioppilaskuntaa KY, TOKYO ja TKY saattavat tietysti muistuttaa likeisesti kettua, lokkia ja lammasta, mutta siitä ei kannata laskea leikkiä. Tarina yhteisen ylioppilaskunnan omaisuudesta on kaukana hauskasta jutusta. Jo ensimmäisissä tapaamisissa kolme vuotta sitten ilmapiiri oli kireä. Henkilökemiat tökkivät ja rahakysymykset hiersivät. Viimeistään kunkin osapuolen syksyllä 2007 laatimista visioista huomattiin, kuinka erilaisia latuja KY, TOKYO ja TKY olivat uuden ylioppilaskunnan omaisuuskartalle hiihtämässä. KY katsoi, että sen miljoonat on tarkoitettu ainoastaan kyltereiden käyttöön ja oli siksi valmis panemaan yhteiseen pottiin vain pienen osan varallisuudestaan. Samalla pitäisi perustaa kullekin koulutusalalle oma alajärjestönsä, yhdistys tai vaikka osakunta. TKY olisi tahtonut lyödä kaiken yhteen. TOKYOkin kannatti yhteistä kassaa, mutta piskuisen omaisuutensa kanssa sillä ei ollut lopullisiin neuvottelupöytiin mitään asiaa. Teekkarit jahkailivat, mutta KY:llä ei hidasteltu. Lokakuussa 2007 KY:n edustajiston jäsen, silloin myös Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana toiminut Lasse Männistö esitti, että KY alkaisi valmistella uuden säätiön tai yhdistyksen perustamista. Näitä elimiä tarvittaisiin, jollei uuden ylioppilaskunnan omaisuudesta päätettäisikään KY:n etuihin sopivalla tavalla ja rahat pitäisi siirtää pois KY:ltä ennen TOKYOn ja TKY:n kanssa yhdistymistä. Männistön esitys julistettiin salaiseksi ja sitä ryhdyttiin kaikessa hiljaisuudessa toteuttamaan Jenni Laakson vetämän hallituksen johdolla. Tai oli oikeastaan jo ryhdytty: heinäkuussa asianajotoimisto Borenius & Kemppiseltä oli pyydetty selvitys niistä vaihtoehdoista, joita KY:llä oli omaisuutensa suhteen. Sitäkin aiemmin, helmikuussa, oli Lasse Männistö epävirallisesti esittänyt, että innovaatioyliopiston ylioppilaskunnasta pitäisi tehdä vain edunvalvontaelin. Ajatus varojen evakuoinnista oli siis itänyt KY:llä jo jonkin aikaa. Käytännössä rahaton TOKYO jäi sivustaseuraajaksi kahden suuren vääntäessä kättä uuden yhteisen ylioppilaskunnan omaisuudesta. Ei se silti suostunut seisoskelemaan tuppisuisena seinäruusuna päinvastoin. Koko innovaatioyliopiston valmistelun ajan juuri taikkilaiset olivat äänekkäimmin esillä julkisuudessa: milloin vaihtamassa rehtoria, milloin anomassa turvapaikkaa Teatterikorkeakoulusta. Vielä yliopistojen lukuvuoden avajaisissa syksyllä 2009 TOKYOn silloinen puheenjohtaja Henna Immonen puhui pakkoliitoksesta. Rahamassien päällä painiskelu hoidettiin näennäisesti hillitymmin. Sekä KY että TKY olivat päättäneet pitää omaisuuskiistan kanssa mahdollisimman matalaa profiilia, mutta eri syistä. KY-läiset pelkäsivät, että julkisuuteen lipsahtava tieto säätiöinnistä saisi heidät näyttämään ahneilta ja itsekkäiltä, tarinan pahiksilta. Omaisuusjärjestelyistä ei myöskään haluttu kertoa vastapuolelle yhtään liian aikaisin. Teekkarit jaksoivat ilmeisesti elätellä toivoa kyltereiden taipumisesta vaikkakin Patentti- ja rekisterihallituksesta oli jo vuotanut tieto säätiön ja yhdistyksen perustamisesta. Otaniemeläiset olivat myös päättäneet pysyä solidaarisina innovaatioyliopistolle. Hyssyttely sai nimittäin siunauksensa myös opetusministeriöltä ja myöhemmin Aallon korkeakoulusäätiöltä, kertovat sekä teekkari- että kylterilähteet. Kumpikaan taho ei tahtonut opiskelijoiden keskinäisen nahistelun vaarantavan yliopistohankkeen ja sen rahoituksen toteutumista. Ja jos KY:n säätiöintikysymys olisi noussut otsikoihin, olisi joku noheva toimittajanplanttu saattanut vetää siitä kyseenalaistavan viivan ylioppilaskuntien automaatiojäsenyyteen. Sen jälkeen vaarassa ei olisi enää ollut ainoastaan kuntailtojen boolitarjoilut, vaan koko uusi yliopistolaki. Ulkopuolisten välitysyrityksistä huolimatta KY:n ja TKY:n välit kiristyivät sitä mukaa, kun vuosi 2008 eteni. Myös opetusministeriöläiset olivat lakanneet yrittämästä puhua kyltereille järkeä säätiöimisen peruuttamisesta. Tänään on 25. päivä elokuuta ja tilanne on erittäin räjähdysaltis. En henkilökohtaisesti enää usko, että on mahdollista päästä ratkaisuun. Kysymys on vaan siitä, kuinka kauan teatteria on syytä jatkaa ennen kuin asiasta tulee julkinen ja siirrytään kylmästä avoimeen sodankäyntiin. Säälittää KY:n hallituksen puolesta, toivottavasti he ymmärtävät mitä ovat tekemässä, kirjoitti TKY:n hallituksen puheenjohtaja Christian Peltonen neuvottelupäiväkirjaansa kesän 2008 lopussa. Hän oli oikeassa, mutta auttamattoman myöhässä. KY ei ollut harkinnut säätiöintihankkeestaan luopumista enää yli puoleen vuoteen.

18 18 #4/2010

19 #4/ Rahvaskin pääsee pällistelemään, kun Aalto-yliopiston avajaisia vietetään arvokkaasti mutta värikkäästi presidentin, pääministerin ja 2000 muun kutsuvieraan voimin, kirjoitti Helsingin Sanomat tammikuun alussa. Finlandiatalon ja Kiasman juhlia pystyi seuraamaan Mannerheimintien reunaan pystytetyltä screeniltä. Jo tammikuussa oli tulevaisuustyöryhmäksi ristitty pieni ydinjoukko ryhtynyt valmistelemaan 2000-lukulaisen ylioppilaskuntapolitiikan suurinta silmänkääntötemppua. Tarkoitus oli turvata kylteritoiminnan jatkuvuus taloudellisesti, eli siirtää uusille perustettaville elimille säätiölle ja yhdistykselle mahdollisimman iso osa ylioppilaskunnan miljoonaomaisuudesta. Jottei homma olisi liian helppo, piti samaan aikaan maalata kulisseja: antaa muulle ylioppilasliikkeelle ja maailmalle se kuva, että KY vilpittömästi ja tosissaan tahtoi rakentaa yhteistä Aalto-yliopiston ylioppilaskuntaa. Parhaassa tapauksessa kävisi tietysti niin, että ulkopuolisten sympatiat saisi omiensa puolesta urhoollisesti taisteleva KY, ei TKY. TOKYOta käytettiin tässä vaiheessa enää pelkkänä nappulana isompien pelissä. Siispä Pohjoisella Rautatiekadulla ryhdyttiin puuhaan. Projektijohtajaksi palkattiin edellisvuotinen edustajiston puheenjohtaja Kasper Stenbäck, joka raportoi tulevaisuustyöryhmän edistymisestä hallitukselle kahden viikon välein. Tulevaisuustyöryhmän tehtävälistan viimeiseksi kohdaksi kirjattiin: Pää kylmänä. Kaikki. Koko ajan. Ydinryhmään kuuluivat perustamisvaiheessa myös hallituksen puheenjohtaja Katariina Kyckling, varapuheenjohtaja Tuuli Ylinen sekä edustajiston puheenjohtaja Iivo Paukkeri. Työntekijöistä mukana olivat pääsihteeri Kimmo Kääriä ja talousjohtaja Kirsti Jerkku sekä myöhemmin KY:n tiedottaja. Aktiivisesti vaikutti myös vuoden 2007 hallituksen puheenjohtaja, sittemmin säätiön puheenjohtaja ja KY:n pääsihteeri Jenni Laakso. Hallituksen vaihtuessa ryhmänkin kokoonpano muuttui, mutta sen toiminta jatkui muodossa tai toisessa ainakin vuoden 2009 loppuun asti. Tulevaisuustyöryhmä käynnisti itsensä hämmästyttävällä vauhdilla. Laadittiin lista vaikuttajista, joihin otettaisiin yhteyttä. Sovittiin tapaamisia sivistysvaliokunnan porvarikansanedustajien ja opetusministeriön virkamiesten kanssa. Hankittiin säätiöintiä koskevat lausunnot maan parhailta oikeusasiantuntijoilta. Tarkistettiin pienimmätkin yksityiskohdat juristien kanssa. Otettiin yhteyttä Hesarin KY-taustaiseen politiikan toimittajaan, joka lupasi yrittää vaikuttaa tapauksesta kirjoitettavien juttujen sisältöön. Palkattiin viestintätoimisto Taivas sujuvoittamaan media- ja sidosryhmäsuhteita. Valjastettiin KY:n Seniorikilta perustamaan Helsingin kauppatieteiden ylioppilaiden säätiö jonka alkupääomasta puolet oli muuten KY:n edustajiston helmikuussa Seniorikillalle sen 20-vuotisjuhlien kunniaksi lahjoittamaa. Hallituksen jäsenet perustivat itse Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry:n, KY:n aatteellisen työn jatkajaksi kaavaillun yhdistyksen. Kaikki tämä piti toimittaa ehdottoman salaisesti. Ehkä juuri siksi tulevaisuustyöryhmän tehtävälistan viimeiseksi kohdaksi kirjattiin: Pää kylmänä. Kaikki. Koko ajan. Muutaman kuukauden uurastuksen jälkeen tulevaisuustyöryhmä oli onnistunut kokoamaan taakseen pienen pataljoonallisen merkittävissä asemissa olevia entisiä kyltereitä, jotka olivat valmiita panemaan arvovaltansa peliin vanhan ylioppilaskuntansa puolesta. Valmiina olivat myös erittäin kattavat suunnitelmat KY:n omaisuuden siirtämiseksi ylioppilaskunnalta uudelle säätiölle ja uudelle yhdistykselle. Riskit oli kartoitettu tarkkaan ja aukot tilkitty asianajajien opastuksella. Julkisivukin oli pysynyt kiiltävänä muutamaa opetusministeriön ja otaniemeläisten raapaisemaa pintanaarmua lukuun ottamatta. Rahansiirron piti tapahtua KY:n edustajiston kokouksessa lokakuun lopussa, eikä mikään tai kukaan saisi olla silloin epävarma. Ei lainkaan hullumpi suoritus puolelta tusinalta parikymppisiä opiskelijoita ja yhdeltä talousjohtajalta! Päät olivat todellakin pysyneet kylminä. Ylioppilaskunnan varoja projektiin tosin poltettiin kahdessa vuodessa reippaasti yli puoli miljoonaa euroa. Se on suunnilleen saman verran mitä kyltereiden jäsenmaksuja kertyy seitsemässä lukuvuodessa.

20 20 #4/2010

21 #4/ Alkuvuonna käytiin kiivasta keskustelua KY:n arkiston sijoituspaikasta ja omistajuudesta. Kansallisarkisto linjasi, että arkistosta huolehtiminen on ylioppilaskunnalle kuuluva tehtävä, mutta KY asianajajineen kiisti lausunnon. Asiakirja-arkisto on edelleen puutteellinen. Joulukuun 2009 lopussa KY-talon silppuri oli ehtinyt laulaa. Ja viimeinkin: Grande finale, Operaatio Rahansiirto. Lokakuun kolmannenkymmenennen päivän vastaisena yönä moni KY-aktiivi jännitti varmasti enemmän kuin aikanaan pääsykokeessa. Yksi ehkä hioi esiintymistään vieläkin vakuuttavammaksi, toinen treenasi kiitospuhettaan, kolmas kertasi asianajajien ohjeita. Joku ehkä mietti sitäkin, minkä värisen paidan seuraavana aamuna päälleen napittaisi. (Ota sininen, neuvoisi pukeutumiskonsultti, se symboloi luotettavuutta ja rehtiyttä.) Iltakuudelta KY:n edustajisto lopultakin kokoontui Pohjoiselle Rautatiekadulle: tästä tulisi historiallinen kokous. Jos ylioppilaskunnan korkein päättävä elin niin soisi, tänään lyötäisiin lukko siihen aarrearkkuun, jota oli naputeltu hiljakseen kasaan jo yli vuoden ajan. Lahjoituspäätökset kopautettaisiin pöytäkirjaan ja suurin osa valtavasta omaisuudesta siirtyisi kauas AYY:n ulottumattomiin, KY-yhdistykselle ja KY-säätiölle. Konditionaalin käyttäminen on oikeastaan turhaa: riski hallituksen esitysten hylkäämisestä oli mitättömän pieni. Kokouksen nuotit oli kirjoitettu jo viikkoja aiemmin ja niiden laillisuus varmistettu Borenius & Kemppiseltä. Hallituksen puheenjohtaja Kyckling oli prepattu vastaamaan jälkeenpäin esitettäviin hankaliin kysymyksiin. Viestintäsuunnitelma oli höylätty oksattomaksi yhdessä Taivaan kanssa. Ja ihan vain varmuuden vuoksi plan B oli olemassa. KY oli siis äärimmäisen valmis. Ja tulevaisuustyöryhmän tahto tapahtui: edustajisto kannatti yksimielisesti hallituksen esityksiä. Päätöksiä kiiteltiin vuolaasti. Kuin olisi itsemurhalahkon kokouksessa istunut: kylterit taputtelivat toisiaan selkään ja hokivat, että tää on hyvä juttu, muistelee Christian Peltonen erään kokouksessa olijan kertoneen. Arvattavasti kaikki KY:n edaattorit eivät vieläkään aivan tarkkaan tiedä, mille he antoivat siunauksensa. Tulevaisuustyöryhmä oli nimittäin pitänyt tiukan linjan ylioppilaskunnan sisäisessä viestinnässä: omaisuusratkaisuja koskevaa tietoa tarpeellista jakaa [edustajistossa] eri ihmisille eri määrä, kuitenkin luottamus säilyttäen ja tarvittavat päätökset turvaten. Niinpä vain muutama hallituksen lähipiiriin kuulunut edaattori vihittiin salaisiin valmisteluihin. No, kokouksen jälkeen järjestetyssä kuntiksessa riemujuomaa taisi riittää tasapuolisesti kaikille. Kahdeksan kilometrin päässä Otaniemessä tunnelma oli vähemmän hulvaton. TKY:n hallitus mietti, vetäisikö se KY:n lahjoituspäätösten takia käräjille. Paperit olivat valmiina, haasteen jättäminen oli vain yhden puhelun päässä. Sitä puhelua ei koskaan soitettu. Ratkaisevaa oli se, että KY oli kuitenkin päättänyt siirtää asuntonsa uudelle ylioppilaskunnalle ja kaikkien kuntalaisten käyttöön ilman tätä oikeusjuttu olisi ollut taattu. Hallituksen puheenjohtaja Christian Peltonen perustelee syyttämättä jättämistä myös jalommilla motiiveilla: Emme halunneet hankaloittaa yhdistymisprosessia enää enempää. Ei se olisi ollut sen arvoista. Ja teekkarimaisen analyyttisella tavalla laskettuna todennäköisyys sille, että juttua ei olisi otettu käsittelyyn, oli varsin suuri. TKY:hän ei ollut asianomainen, vaan syytös olisi pitänyt juontaa AYY:n kautta. Toki teekkaritkin olivat omalla tahollaan touhunneet tavoitteidensa eteen: olleet yhteydessä omiin poliitikkokontakteihinsa sekä virallisesti että epävirallisesti ja hankkineet vahvaa taustatukea säätiöintiä vastustavista opetusministeriöstä ja Aallon säätiön hallituksesta. Kyltereiden kaiken kattaviin suunnitelmiin verrattuna lobbaus oli kuitenkin pahaista näpertelyä. Oltiin liian kilttejä, myöntää Peltonen nyt. Jos TKY olisi pelannut todella kovaa, homma olisi räjähtänyt totaalisesti käsiin jo kesällä KY:n näkemys on vastakkainen. Me oltiin koko ajan altavastaajana. TKY ei suostunut puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä tai kuunnellut meitä, selvittää KY:n projektijohtaja Kasper Stenbäck. Virallinen TKY siis pesi kätensä lahjoituspäätösten jälkeen, mutta sen hallituksen entinen puheenjohtaja Antti Savolainen ja edustajiston entinen puheenjohtaja Kaarlo Väisänen työnsivät sormensa kuraan. Ollessaan myös KY:n jäseniä pystyivät he valittamaan lokakuussa tehdyistä omaisuuspäätöksistä hallinto-oikeuteen ja sieltä hylkäävän päätöksen jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Peltonen kiistää ehdottomasti, että TKY olisi masinoinut Savolaisen ja Väisäsen tekemään valitukset. Henkisesti seison kyllä heidän takanaan ja koen, että he toimivat moraalisesti oikein. Tammikuun neljäntenä aamuna 2010 AYY täytti neljä päivää ja Jenni Laakso soitti uuden ylioppilaskunnan pääsihteerille Teemu Halmeelle. Korkein hallinto-oikeus oli vahvistanut KY:n lokakuussa tekemät rahansiirrot: säätiö ja yhdistys saisivat pitää rahansa. Silloin tajusin, että tämä juna menee nyt todella lujaa. Siihen ei voinut hypätä asemalta eikä enää edes kävelyvauhdista, kertoo AYY:n hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja Jussi Valtonen. Hän uskoo, että salatun valmisteluprosessin paljastuminen ja alkuvuoden taistelu KY:n arkistosta on vasta alkua. Hämäriä ovat vielä esimerkiksi KY:n escrow-sopimukset, omaisuuspäätösten laillisuus ja edustajiston salakokous. Tapahtumia selvitetään nyt sekä juridisella tasolla korkeimmassa hallinto-oikeudessa että moraaliselta kannalta ylioppilaskunnassa. AYY ei mene eteenpäin, ennen kuin tämä omaisuuskysymys on kokonaan ratkaistu, Valtonen sanoo. Tilannetta ei helpota se, että isojen asioiden lisäksi KY ry ja AYY nahistelevat myös pienistä: kuka omistaa lehtitelineet, kuka saa käyttää HSE:n aulatelkkaria... Ensi vuoden Mantan lakituksestakin on jo päästy vääntämään kättä. Paperillahan homman pitäisi olla aivan selvä: KY ry ei ole ylioppilaskunta, vaikka se itse niin kuvittelisi. Sillä ei ole niitä lain sanelemia oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka AYY:llä on. Silti sillä on kaikki mahdollisuudet kääntää kylterit AYY:tä vastaan. Kuten Valtonenkin sanoo: KY:n toiminta on aina perustunut henkilöjohtajuuteen; profeetoihin, jotka tulevat ja sanovat, miten asiat ovat. Omaisuusratkaisujen laillisuus selviää aikanaan, mutta sitä odotellessa palloa hypistelevätkin käsissään tavalliset rivikylterit; ne, jotka käyvät vappubileissä ja Hukkaputkessa, mutta eivät lainaa pääsihteeriltä vessajonossa puuteria. Seuraavaksi he joko 1) antavat tukensa KY:n sisäpiirin toimille, 2) tuomitsevat ne tai 3) pysyvät passiivisina. AYY tietysti toivoo vaihtoehtoa numero kaksi, sillä vasta huonojen kertojien vaiettua hyvä tarina voi oikeasti alkaa. Mitä sanovat vuoden 2009 puheenjohtajat? Miksi taikkilaiset eivät halunneet liittyä Aaltoon? Millainen oli edustajiston ensimmäinen kokous? Ai mikä arkistokiista? Lue muut AYY:n alkutaipaleesta kertovat jutut osoitteessa

22 22 #4/2010 Taantuman aikana työnhaku on pahimmillaan yhtä kidutusta etenkin korkeastikoulutetulle. Kielteiset vastaukset kolhivat itseluottamusta, vaikka samalla pitäisi jaksaa uskoa loistavaan tulevaisuuteen ja akateemiseen ammattiin. Teksti: Sanna Räty Kuvitus: Anna-Leena Kilpeläinen Anna mulle töitä! Vuosi sitten teekkari nimeltä Santeri oli haljeta onnesta. Diplomityöpaikka oli järjestynyt oman professorin kautta ja opintojen aikaiset työnhakuongelmat unohtuivat kertaheitolla. Akateeminen urakiito oli vihdoin alkanut. Santeri työskenteli koululla ja rahoitus hoidettiin yrityksen stipendillä. Kaikki sujui mainiosti ja aikataulussa: dippa kansitettiin, arvosteltiin ja palkittiin erityisstipendillä. Syksyllä Santeri viimeisteli tutkintoaan lukemalla puuttuvat kurssit pois alta. Joulukuussa lopputyön rahoittanut yritys väläytteli mahdollisuutta siirtyä heidän palvelukseensa, joten Santeri näki parhaaksi ottaa paperit ulos. Hän kävi haastattelussa ja oli aktiivinen yrityksen suuntaan. Pikkuhiljaa epäilys alkoi kalvaa: paikka ei ollutkaan pedattuna Santerille niin selvästi kuin oli annettu ymmärtää. Santeri yritti olla aloitteellinen, mutta firman lupaukset muuttuivat yhä epämääräisemmiksi. Työpaikka tuntui valuvan sormien lävitse. Vedätys huipentui, kun Santeri huomasi netissä ilmoituksen yrityksen uudelleenjärjestelystä. Nyt Santeri on työtön ja turhautunut diplomi-insinööri, jota kauniisti sanottuna hatuttaa. Työnsaanti on taas yhtä hankalaa kuin opiskeluaikana, mutta kaiken huipuksi hanttihommatkin ovat ylikoulutetulla pannassa. Trukkikuskien paikat menevät trukkikuskeille, eivät akateemisesti koulutetuille. Jos Santeri olisi aavistanut tämän etukäteen, olisi hän lykännyt valmistumistaan. Toista oli vielä pari vuotta sitten. Silloin tuore kauppatieteiden maisteri Johanna rustasi viikon verran työhakemuksia. Joka päivä tarjolle ilmaantui viidestä kymmeneen kappaletta kiinnostavia paikkoja. Johanna lähetti nelisenkymmentä hakemusta, kävi haastatteluissa ja sai töitä varsin vaivattomasti. Hän joutui valitsemaan parin paikan väliltä. Puolisen vuotta sitten Johanna aloitti työnhaun uudelleen, määräaikaisen sopimuksen loppu kun häämötti jo nurkan takana.

23 #4/

24 24 #4/2010 Opiskelijapiireissä tiedetään, kenen professorin puoleen kannattaa kääntyä. Kaikki eivät edes halua auttaa työnhaussa. Työtilanne oli kääntynyt parissa vuodessa päälaelleen: nyt kiinnostavia paikkoja oli tarjolla niukasti, ehkä yksi viikossa. Täsmähakemusten ja karttuneen työkokemuksen avulla Johanna sai vakipaikan neljän kuukauden rutistuksen jälkeen. Taantuman aikana on vallalla työnantajan markkinat. Yritysten rekrytointiosastoilla pitää kiirettä, sillä työnhakijoita riittää jonoksi asti. Puhelimet pirisevät, kun innokkaimmat pyrkivät linjoja pitkin erottumaan muista hakijoista. Johannaa ja Santeria ihmetyttää yritysten rekrytointitapojen lipsuminen kiireen keskellä. Yhteydenottolupauksista ei pidetä välttämättä lainkaan kiinni ja isotkin firmat voivat jättää kokonaan ilmoittamatta, miten valinta ei tälläkään kertaa osunut. Hyviä hakijoita on liikkeellä runsaasti, vahvistaa myös Joonas Rauramo Fortumilta. Hänen tiimissään oli kevään aikana avoin diplomityöpaikka, johon tuli yli 60 hakemusta. Ihan älytön määrä. Valinnasta tulee nyanssipeliä ja se vie paljon enemmän aikaa. Rauramo vakuuttelee, että Fortumilla jaksetaan panostaa oikean ihmisen löytymiseen. Huojuva hakemuspino käsitellään entiseen malliin, vaikka se edellyttää lisätyötä. Pikainen vilkaisu rekrytointipalstoille vahvistaa käsityksen siitä, että lopputyöpaikat ovat tiukassa. Varsinkin teekkarit ovat olleet ihmeissään, kun dippapaikan rahoitus ei olekaan enää läpihuutojuttu. Toimeksiannon löytäminen edellyttää suurta sinnikkyyttä ja oma-aloitteisuutta. Jos hakee paikkaa, on todella tärkeää soittaa perään. Silloin työtä irtoaa varmemmin, vakuutetaan puunjalostustekniikan laitoksen opintoneuvolasta. Kauppiksessa ja Taikissa lopputyö tehdään useammin ilman rahoitusta. Näissäkin kouluissa tärkeässä roolissa on oma professori, joka opastaa opiskelijan lopputyön alkuun. Koulu ei sinänsä velvoita professoria avustamaan opiskelijaa toimeksiannon kanssa, vaan useimmiten professorikunta kokee tilanteen kunnia-asiaksi. Opiskelijapiireissä tiedetään kuitenkin tarkasti, kenen puoleen kannattaa kääntyä. On proffia, jotka eivät ehdi tai edes halua auttaa. Ja sitten on niitä, jotka tarjoavat kontaktinsa opiskelijoiden käyttöön. Professori Pekka Ahtila Energiatekniikan laitokselta on valvonut yli sata diplomityötä. Varovaisesti hän arvioi välittäneensä niistä neljänneksen. Ahtila kuvailee lämmöllä työelämän tapaami-

Operaatio rahansiirto

Operaatio rahansiirto 14 #4/2010 #4/2010 15 Operaatio rahansiirto Kauan sitten oli fantasia, jossa kolme ylioppilaskuntaa sulautuivat sovussa yhdeksi, rahoineen kaikkineen. Todellisuudessa AYY:n alkutaival on ollut yhtä poliittista

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE

Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE Sisällys Vuoden aikana tapahtunutta Tahtotilan kirkastus Ymmärryksen rakentaminen Sovinnon hakeminen PRH, Hao Arkisto Missä ollaan nyt ja mitä seuraavaksi tehdään? Tämän

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset!

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset! Vilu Syksy 2016 Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2 Opettajan haastattelu 3 Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5 Tervetuloa ykköset! 8 Kuvarunoja 9 Pääkirjoitus On alkanut uusi lukuvuosi

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! Lahden alueen kyselyn kohderyhmänä olivat Lahdessa opiskelevat nuoret. Vastaajat opiskelevat ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 IKÄ % 18 24 9 25-34 35-44 26 45-54 30 55-60 13 Yli 60 7 ASEMA % Työntekijä 23 Alempi toimihenkilö 13 Ylempi toimihenkilö 31 Johtava asema 6 Opiskelija 9 Perhe-/opinto-/vuorotteluvapaalla

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen

Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen Nuoret ja työnantajamielikuva Marja Pylkkänen, Monster Oy marja.pylkkanen@monster.fi, Twitter: @MarjaPylkkanen ESITYKSEN AGENDA Osa I: Kenestä oikein puhutaan Osa II: Työpaikkaa etsimässä, mielikuva rakentuu

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Tampereen seudun kyselyn kohderyhmänä olivat paikalliset yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja ammattiopistossa

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely OPINTOKYSELY 2014 Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely Inkubio on saanut ensimmäiset uuden kandidaattiohjelman mukaiset opiskelijat fuksien myötä ja korkeakoulun päässä sorvataan paraikaa maisteriuudistusta.

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

Kotimainen kirjallisuus

Kotimainen kirjallisuus Kotimainen kirjallisuus Kysely lähetettiin 80 kotimaisen kirjallisuuden alumnille, joista 27 vastasi. Vastausprosentti oli 34 %. Vastaajista 89 % on naisia. Vastaajien keski-ikä on 35 vuotta. Opintojen

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia Kansallinen Bologna-seurantaseminaari, Dipoli 25.5.2009 Opetussuunnitelmatyön haasteet ja mahdollisuudet yliopistolakiuudistuksen ja korkeakoulutuksen rakenteellisen kehittämisen yhteydessä Taideteollisen

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

innovaatio yliopisto Edustajiston koulutus 2008 Markus Koljonen innovaatioyliopisto Markus Koljonen

innovaatio yliopisto Edustajiston koulutus 2008 Markus Koljonen innovaatioyliopisto Markus Koljonen innovaatio yliopisto Edustajiston koulutus 2008 Markus Koljonen sailasta Kokonaisuus, jota ei voi pilkkoa Yliopiston tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä.

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk PKSSK:n rekrytointi siirtyi sosiaaliseen mediaan alkutalvella 2010. Olimme ensimmäinen sairaala Suomessa,

Lisätiedot

PROJEKTISUUNNITELMA Innovaatioyliopiston ylioppilaskunnan ja siitä koituvien muutosten valmistelu

PROJEKTISUUNNITELMA Innovaatioyliopiston ylioppilaskunnan ja siitä koituvien muutosten valmistelu LUOTTAMUKSELLINEN PROJEKTISUUNNITELMA Innovaatioyliopiston ylioppilaskunnan ja siitä koituvien muutosten valmistelu Versio 1.2 Kasper Stenbäck Projektijohtaja 4.2.2008 Esisanat: Arvon lukija, Tämä projektisuunnitelma

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät!

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! OPPILAS 1 Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! Kurssi oli superhyvä, juuri sellainen mitä halusin, jopa parempi! Tietokoneohjelma oli loistava opiskeluapuri

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Nuoret journalistit -tutkimus Nuoret journalistit -tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena ovat journalismin uudet sukupolvet. Millainen on tulevien

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Arvoisa Ville Niinistö,

Arvoisa Ville Niinistö, Arvoisa Ville Niinistö, Olitte haastateltavana TV 2:ssa eräänä iltana. Suoraselkäisesti ja rohkeasti, suorastaan intohimoisesti puolustitte Suomeen tulleitten pakolaisten oikeuksia. Hienoa. Heistä saadaan

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013

KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013 KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013 Ehdotettu rakenne Sisältöjen läpikäynti Prosessin loppuunvienti Johdanto Kaikkeen toimintaan vaikuttavat taustatekijät Toimintasuunnitelman tarkoitus jne. Projektit Organisaatio

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Naisten osuus teknillistieteellisen alan ylemmässä koulutuksessa kasvanut vuosina 1995 2005

Naisten osuus teknillistieteellisen alan ylemmässä koulutuksessa kasvanut vuosina 1995 2005 Naisten osuus teknillistieteellisen alan ylemmässä koulutuksessa kasvanut vuosina 1995 25 Erika Sassi ja Piia Simpanen Tinataan-verkostohanke 26 Suomessa naisten osuus tekniikan alalla on ollut kasvussa

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Mikä on suosikkipaikkasi Jyväskylässä? Jyväskylä on fuksin uusi koti Ihminen on onnellisempi,

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson Sosiaalinen media Lions-toiminnassa Thorleif Johansson Lionit sosiaalisessa mediassa Google: http://www.google.com/profiles/lionsclubsorg Voimmeko jatkaa menemättä sinne? YouTube: http://www.youtube.com/...

Lisätiedot

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat Savon ammattija aikuisopistossa sekä Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevat

Lisätiedot

CASE SILLANRAKENTAJA. Työseminaari Euroopan Globalisaatiorahasto EGR Oulun seudun rakennemuutoksessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 22.5.

CASE SILLANRAKENTAJA. Työseminaari Euroopan Globalisaatiorahasto EGR Oulun seudun rakennemuutoksessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 22.5. CASE SILLANRAKENTAJA Työseminaari Euroopan Globalisaatiorahasto EGR Oulun seudun rakennemuutoksessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 22.5.2017 Eija Hämäläinen Asiakkuuspäällikkö Oulun Aikuiskoulutuskeskus

Lisätiedot

Suomen Tanssipelaajat ry - Toimintasuunnitelma 2010

Suomen Tanssipelaajat ry - Toimintasuunnitelma 2010 Sisällys 1. Tarkoitus 2. Yleistä Suomen Tanssipelaajat ry - 2010 Suomen Tanssipelaajat ry - Toimintasuunnitelma 2010 3. Vastuuhenkilöroolit 2010 4. Kilpailut 2010 4.1. Suomen kilpailut 4.2. Ulkomaiden

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. KANSANEDUSTAJA LENITA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Teen enkä meinaa! Jo ensimmäisellä kansanedustajakaudella olen kovalla työllä ja asioihin perehtymällä saavuttanut

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Kirjaraportti Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Akvaariorakkautta Luin kirjan nimeltä Akvaariorakkautta, joka kertoo kahden nuoren ihmisen, Saaran ja Jounin suhteesta. Suhteen pulmana on Saaran ongelmat oman

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot