pidetyn putkisaneerauksen tiedotustilaisuuden kysymyksiä ja vastauksia Jaakko Hassi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "7.4.09 pidetyn putkisaneerauksen tiedotustilaisuuden kysymyksiä ja vastauksia Jaakko Hassi 15.4.2009"

Transkriptio

1 pidetyn putkisaneerauksen tiedotustilaisuuden kysymyksiä ja vastauksia Jaakko Hassi Yleistä: Kiitos hyvistä kysymyksistä, jotka osaltaan auttavat meitä eteenpäin, tarkentamaan suunnittelua ja toteutusta. Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti saada tyhjentävää vastausta, ennen kuin urakkasopimusneuvottelut ovat ohi ja urakkasopimus allekirjoitettu (elo-syyskuussa 09). 1. Kustannusjako mietityttää ja aiheuttanee runsaasti keskustelua. Tekemällä kaikille osakkaille samanlainen remontti kustannusjako olisi yksinkertainen. Valitsimme kuitenkin joustavamman saneerausperiaatteen joka toisaalta, kuten aivan oikein mainitsit, monimutkaistaa kustannusjakoa. Lisätietoja on kohdassa 3. Tarkka kustannusjako tulee selviämään vastuunjakotaulukosta, sen valmistuminen puolestaan edellyttää vielä suunnitelmien tarkentumista. 2. Alakohtana edelliseen lienee suunnittelun jako yhteisiksi sovittaviin ja muihin kohteisiin. Lasse Maaranen on mielestäni kiitettävällä tavalla hoitanut leiviskäänsä. Odottaisin samaa erikoissuunnittelijoilta. Kävikö sähkösuunnittelija kierroksella? En onnistunut ainakaan itse näkemään, vaikka yritin kytätä. Sähköasennusten ja maadoitusten kunto on kartoitettu asuntokohtaisesti sähkösuunnittelijan toimesta ja asiasta on laadittu mittauspöytäkirja. Suunnittelun jakoon liittyen viittaan kohtien 1 ja 3 vastauksiin. 3. Onko ajatuksia siitä, miten pääurakkaan kuulumattomat työt hoidetaan? Vaiko itse kukin tarpeidensa mukaan? Periaatteemme on tässä vaiheessa seuraavanlainen: Valvonta -Yhtiö maksaa ja hoitaa kaiken putkisaneeraukseen liittyvien luvanvaraisten rakennustöiden (sis. lvi- ja sähkötyöt) valvonnan. -Osakas maksaa ja organisoi omien, putkisaneerauksen yhteydessä teettämien remonttiensa valvonnan (esim. keittiöremontti) Suunnittelu -Yhtiö maksaa kaiken lvi-suunnittelun ja siihen liittyvän välttämättömän muun suunnittelun kertaalleen, sis. välttämättömät suunnittelumuutokset ja päivitykset sekä rakennusluvat -Osakas maksaa itse mahdollisesti haluamansa märkätilojen perusparannussuunnittelun (kalusteja seinäkaaviot, värisuunnitelmat jne.)

2 Urakointi -Yhtiö maksaa ja hoitaa kaiken putkisaneeraukseen liittyvien luvanvaraisten rakennustöiden (sis. lvi- ja sähkötyöt) urakoinnin märkätilojen sisäpintaan asti -Märkätilojen sisäpuolella osakas maksaa kaiken urakoinnin ja materiaalit sekä vesikalusteet, työt suorittaa yhtiön käyttämä urakoitsija -Rajapintana on siis märkätilan (kylpyhuone, wc, pesu- ja löylyhuone) seinälinja. Urakkajako tarkentunee vielä vastuunjakotaulukon ja urakkarajaliitteen valmistuttua 4-5/2009. Vertailuna "yleinen malli" - me emme tee nyt näin: Taloyhtiö teettää kaiken -edellyttää selkeästi määriteltyä märkätilojen ja vesikalusteiden perustasoa -ei käytännössä mahdollista suuria yksilöllisiä eroja, koska tällöin maksujakoa ei saada mitenkään osakkaita tasaveroisesti kohtelevaksi, eikä kukaan pysty pitämään rajapintoja hanskassa --> -suunnitteluratkaisuja täytyy yhdenmukaistaa verrattuna nyt hahmoteltuihin; esim. yhtenäinen perustaso ja korkeampi kalliimpi taso, ei muita vaihtoehtoja -putket pintavetoina, yhtiö on jo teettänyt kolmeen sivurakennukseen uudet putkivedot pintavetoina (osakkaiden tasaveroinen kohtelu...) Olemme siis hankesuunnittelutyöryhmässä ja hallituksessa päätyneet edellä esitettyyn periaatteeseen, koska voimme näin hyödyntää yhtiömme pienen koon ja huomioida osakkaiden erilaiset tarpeet sekä eri huoneistojen erilaiset lähtötilanteet märkätilojen osalta. Vastuunjakotaulukon tarkentamista ovat valitettavasti hidastaneet suunnittelun edetessä ilmenneet uudet ongelmat, jotka puolestaan ovat edellyttäneet lisätutkimuksia. Osa näistä tutkimuksista on edelleen kesken. 4.Uskoisin, että kaikkia kiinnostaa rahoitusmielessä kustannusten syntymis- ja maksatusaikataulu. Maksuperusteena on, että tehdystä työstä maksetaan. Työstä laaditaan maksuerätaulukko yhdessä urakoitsijan ja rakennuttajan kanssa. Maksuerät ovat laskutuskelpoisia, kun kyseisen maksuerän työsuoritus on tehty. Jos työt keskeytyvät syystä tai toisesta esim. urakoitsijan konkurssin vuoksi, on tilaaja maksanut vain tehdystä työstä. Työaikainen budjetti on karkeasti seuraava: - Urakkasopimuksen täyttämisestä ja ennakkomaksujen takaisinmaksamisen vakuudeksi urakoitsija antaa tilaajalle työnaikaisen vakuuden, joka on 10 % urakkasummasta. - Kun työt on aloitettu laskuttaa urakoitsija 5 % urakkasummasta - Kun 50 % töistä tehty on urakoitsija laskuttanut usean maksuerän, joiden kokonaissumma on % urakkasummasta (syy suurempaan laskutukseen verrattuna tehtyyn työhön löytyy hankinnoista, jotka on tehty ja materiaalit toimitettu työmaalle, mutta niitä ei ole asennettu paikalle). - Viimeinen maksuerä (loppuerä) on 10 % urakkahinnasta. Maksuerä maksetaan, kun urakka on vastaanotettu, virheet ja puutteet korjattu ja takuuajan vakuudet sekä luovutusasiakirjat (sisältäen käyttö- ja huolto-ohjeet) on luovutettu rakennuttajalle. - Takuuajan (2 vuotta) vakuudeksi urakoitsija antaa vakuuden joka on suuruudeltaan 2 % urakkasummasta. Vakuus on tilaajan käytettävissä, mikäli urakoitsija ei hoida takuuvelvoitteitaan.

3 5.Onko aikeita yleisemmin uusia märkätilojen sähköjärjestelmät nykyaikaisemmiksi? (vrt. kuntokartoitus) Yhtiön toimesta ei muuta kuin välttämättömiltä (turvallisuus) osin. Osakkaat voivat halutessaan teettää omalla kustannuksellaan sähköjärjestelmien perusparannusta 6.Olisiko aiheellista tehdä nyt heti kulkutiet kaikkien talojen ryömintätiloihin, jotta suunnittelu tarkentuisi? Loput kulkutiet on tarkoitus tehdä kustannuksien säästämiseksi sitten, kun urakoitsija on aloittanut työt. Putkisaneerauksen yhteydessä ryömintätilat on myös tarkoitus kunnostaa: -poistetaan kaikki eloperäinen lahoava aines kuten vanha muottilaudoitus jne. -tuuletusaukkoja lisätään tarvittaviin paikkoihin sokkeliin -ryömintätilan pohjamaa vaihdetaan sepeliin tai kevytsoraan 7. Onko tarkoitus uusia lämpöjohtoputki(et) asuintalon ja saunan välillä? Talossamme (C) on putkireitti lähes aina sula, mikä merkinnee eristeiden hävinneen ja voi myös merkitä korroosio-ongelmia. Kaikissa taloissa, joissa pää- ja sivurakennusten välisiä lämpöputkia ei vielä ole uusittu, ne uusitaan. Terveisin Matti Suuraho/ C-talo

4 Hei Alla omasta puolestani kaksi putkiremonttiin liittyvää kysymysjoukkoa. -- Seppo Asumismahdollisuudet putkiremontin aikana - Kuinka kauan yksittäisen talon remontin voi arvioida kestävän? Teoriassa huoneistossa voi asua koko saneerauksen ajan, käytännössä töiden ollessa kiivaimmillaan on oleskeleminen ainakin päiväsaikaan huoneistossa erittäin hankalaa seuraavista syistä: -melu -pöly (osastoinnista huolimatta) -vesi- ja viemäröintikatko Vaikean asumisen vaihe riippuu töiden laajuudesta, se vaihtelee pelkän putkisaneerauksen edellyttämästä 3-4 viikosta laajan märkätilasaneerauksen edellyttämään n. 8-9 viikkoon (sis. mahdolliset kuivaustyöt 2-3 viikkoa). - Voiko remontin vaiheistaa niin, että asunto-osa ja saunaosa remontoitaisiin eri aikaan? Tutkitaan mahdollisuutta saneerata kunkin asunnon pää- ja sivurakennusta eri aikaan, tämän onnistumisesta ei ole vielä varmuutta - Onko vesi poikki koko remontin ajan vai jaksoina? Jos jaksoina, minkä pituisina ja kuinka usein? Hankesuunnitelmassa vesikatko oli 4-6 viikkoa, pyritään toteutuksessa lyhentämään maks.4 viikkoon. - Minkä pituisina ja kuinka usein esiintyy sähkökatkoja? Entä lämmityskatkoja? Pitkiä sähkö- tai lämmityskatkoja ei näillä näkymin ole tulossa puhutaan todennäköisesti muutamien tuntien, enintään 1-2 vuorokauden katkoista. - Onko remontin aikana käytettävissä siirrettävä käymälä? On, tätä edellyttävät rakennusvalvontaviranomaisetkin. Tilausten ja töiden kohdentaminen Mitkä ovat pakolliset/suositeltavat/mahdolliset tavat ja miltä osin hoitaa seuraavien asioiden valinta/hankinta/asennus? (a: taloyhtiö suoraan, b: asukas taloyhtiön välityksellä, c: asukas suoraan taloyhtiön valitseman urakoitsijan kanssa, d: asukas suoraan itse valitsemansa toimittajan tai urakoitsijan kanssa) - Hanat ja muut vesikalusteet - Pistorasiat, valaisimet yms. sähkötöitä edellyttävät kohteet - Muu kalustus - Märkätilojen/muiden tilojen kaakelit yms. pinnoitteet Ks. Suurahon kysymykset ja vastaukset 1 ja 3.

5 Hei! Putkisaneerauksen tiedotustilaisuuden kysymyksiä: 1. Tarvitaan ammattitaitoinen valvoja. Kaikki työt, jotka menevät piiloon, on tarkistettava sitä ennen. Jos työ on piilotettu ennen tarkistusta, on ne avattava urakoitsijan kustannuksella tarkistusta varten. Kameraa tarvitaan. Juuri näin tullaan toimimaan. Ymmärrämme hyvin asukkaiden huolen valvonnan suhteen, koska taloyhtiömme teettämien hätäkorjauksen laatu on ollut niin huono. Nyt suunnitteilla olevassa remontissa pääsemme parempaan tasoon. Taloyhtiön asema tulee nyt olemaan aivan toinen aikaisempaan verrattuna. Urakkasopimukset laaditaan tarkkojen suunnitelmien ja laatutasoasiakirjojen perusteella. Työmaalla on jatkuva valvonta ja työn laatutasoa seurataan säännöllisin katselmuksin ja kokouksin 2. Kuinka suuren tilan alapohjan läpivienti vaatii ja kuinka lähellä seinää se voi olla? Lattiasta tulee kaksi tai kolme eriste-elementtiä. Käyttövesielementtien ulkohalkaisija on 130mm ja lämminvesi-kiertovesielementin 180mm. On suositeltavaa, että elementit tuodaan lattiapinnan yläpuolelle, josta tehdään liitokset jakotukille. Jos elementtiliitos tehdään lattiarakenteen sisällä, syntyy piilossa oleva mahdollinen vuotokohta paputilaan. Läpivienti voidaan tehdä hyvinkin lähelle seinää. Reiät tehdään timanttiporalla ylhäältä päin, jolloin jälki on siisti. Timanttipora ja poraaja eivät todennäköisesti mahdu esim. keittiön pöytätason alle, joten keittiökalusteet jouduttaneen sellaisissa tapauksissa purkamaan. 3. Kuinka suuren tilan jakotukki vie? (Esim. kaksi vesiliittymää ja yksi lämminkierto. Vaatiiko astianpesukone oman paikan?) Jakotukki voidaan jättää näkyviin, sijoittaa toisen kalusteen sisään tai käyttää valmista jakotukkikaappia. Sijoitus joko lattianrajaan tai katonrajaan. Valmiit jakotukkikaapit ovat mitoiltaan n. 850X550x100, siis liian korkeita keittiö- ja wc-kalusteiden alle. Tällöin on käytettävä kahta ensiksi mainittua tapaa, jolloin jakotukit saadaan pienempään tilaan. Tarvitaan aina kaksi jakotukkia (lämmin ja kylmävesi), joiden pituus riippuu onko kyseessä olevasta ratkaisusta: piiloasennuksessa jokaiseen vesipisteeseen viedään erikseen kaksi vesijohtoa rakenteen sisällä. Jakotukin pituus siis kasvaa. Pinta-asennuksessa on vähemmän jakotukkiliitoksia, koska jatkohaaroitus voidaan tehdä kauempana T-liitoksilla. Jakotukki on tällöin lyhyempi. Kyseinen vesiliittymä vaatii ainakin 3 kylmää ja kaksi lämmintä liittymää (siis yhteensä kahdelle jakotukille), jos kyseessä on piiloasennus. 4. Onko alapohjan läpivientien lukumäärällä vaikutusta kokonaiskustannuksiin? On jonkin verran tarkkaa kustannusvaikutusta ei vielä pystytä antamaan, se selviää viimeistään urakkaneuvotteluissa.

6 5. On ehdotettu putkien viemistä katonrajassa. Voiko putket viedä lattianrajassa (ja mahdollisesti suojaputkessa)? Voi viedä, sille ei ole mitään periaatteellista estettä. Katonrajaa on ehdotettu, koska on tällöin putkivedot haittaavat vähemmän irtokalustusta, siivoamista jne. 6. Kylpyhuoneisiin on suunniteltu, ja osin jo toteutettu, putkien vedot kromisina. Usein kuitenkin näkee, että putket ovat huomaamattomampia, maalattuina samanväriseksi kuin ympäristö. Voiko asukas tähän vaikuttaa? Maalatuissa putkissa on se ongelma, että maalaustyön laatu voi olla hyvin vaihteleva. Jos useampi haluaa maalatun putken, niin pyritään siihen että voi valita halutessaan joko kromatun tai maalatun putken. Asia tarkentunee urakkaneuvotteluissa. Ainakin Uponor toimittaa komposiittiputkia, joiden ulkopinta on siisti valkoinen muovipinta. Liittimet ja kulmakappaleet ovat kuitenkin tällöin kirkasta metallia. Komposiittiputkien käytöstä ei Mäkärän tapauksessa ole toistaiseksi ollut puhetta, koska niillä on lvi-suunnittelijan mukaan muita huonoja puolia (suuri halkaisija, kömpelöt taivutukset jne.). 7. Putket viedään nykyään näkyvissä, jotta mahdolliset vuodot havaitaan heti. Jos putket ovat suojaputkessa, miten mahdolliset vuodot havaitaan? Vuoto havaitaan tällöin suojaputken alemmasta päästä, joka on märkätilassa tai jakotukin luona. Jakotukkikaappi on vuotosuojattu ja siitä lähtee ylivuotoputki josta mahdolliset vuodot voi havaita. 8. Jos putket menevät seinässä, paljonko ne vaativat tilaa? Noin mm. Suojaputken ulkohalkaisija on yleensä 28 mm, päälle tasoite, vedeneristys, kiinnityslaasti ja laatoitus. Käytännössä keittiön ja kylpyhuoneen väliseen ohutrakenteiseen seinään putkia upotettaessa tulee seinää todennäköisesti vahvistaa rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaisesti. 9. Voiko putkia viedä keittiökalusteiden sokkelissa? Voi viedä, suojaputkissa. 10. Alapohjan läpiviennit suositellaan tehtäväksi sekundääritilassa. Kun asukas katsoo eteisen olevan sekundääritilan, niin voidaanko eteiseen tuoda putket alapohjasta? Periaatteessa voi, selvitämme tuleeko jakotukkikaapin ylivuotoputki johtaa eteisestä viemäröityyn tilaan. 11. Voiko putket nostaa katonrajaan tilassa, jossa on jääkaappi? Voi, putket vedetään kalusteiden yli tai ali suojaputkessa.

7 12. Meillä on keittiössä tiskipöydän alla bioastia/roskis, jonka takana on reilu 20 cm tyhjää tilaa. Samassa kohtaa kylpyhuoneessa on lavuaarille tulevat vesijohdot. Onko periaatteellista estettä, ettei uusia putkia voisi tuoda vanhojen putkien kohdasta keittiöstä kylpyhuoneeseen, rikkomatta vesieristystä? Periaatteessa reitti ei ole suositeltava, käytännössä asiasta tuskin tulee ongelmaa jos läpivientikohta ei sijaitse suoraan suihkun kohdalla eikä kovin alhaalla. Seisovaa vettä kitattava läpivienti ei välttämättä kestä, roiskeita nähdäkseni kyllä kiinnitetäänhän esim. erilaisia suihkuyms. laitteita propuilla seinään vedeneristeen läpi, asennusvaiheessa reikä kitataan. Terveisin Juha Järvihaavisto, talo K

8

9 Miksi putket katonrajaan? Mikään ei estä asukasta sopimasta, että putket vedetään lattian rajassa ja esim. kalusteiden sokkelissa. Asia tulee saattaa selkeästi pääsuunnittelijan (Lasse Maaranen) tietoon. Lattian rajassa oleva putkikotelo voi haitata kalustamista ja siivoamista. Hankesuunnitelmassa putkia ei esitetty koteloitavaksi yhtiön kustannuksella, koska se nostaa putkisaneerauksen muutenkin varsin korkeaa hintaa jonkin verran. Mitä materiaalia putkiin käytetään? Suojaputkissa kulkevat putket ovat muovia, näkyvillä olevat kromattua kuparia. Kupariputket eristetään asianmukaisesti kondensoitumisen ehkäisemiseksi. Varsinaista äänieristettä niihin ei tule. Työn aloittamisen ja tekemisen aikataulut. Tarkkaa aikataulua tai talokohtaista työjärjestystä ei valitettavasti ole vielä tiedossa, koska urakoitsijaa ei ole valittu. Tiedämme tarkemman aikataulun elo-/syyskuussa ja informoimme tällöin heti osakkaita. Tutkitaan mahdollisuutta saneerata kunkin asunnon pää- ja sivurakennusta eri aikaan, tämän onnistumisesta ei ole vielä varmuutta.

Näytesivut. 2.1. Märkätilat - Kylpyhuone ja asuntosauna

Näytesivut. 2.1. Märkätilat - Kylpyhuone ja asuntosauna 2 Seuraavaksi voidaan katsoa tulevaan ja nähdä, mitä remonttiin uppoavilla euroilla voidaan saada. Suunnittelijat antavat lähtökohdat onnistuneelle remontille. Asuntoosakeyhtiö hyväksyy suunnitelmat tietyin

Lisätiedot

Linjasaneerausten suunnittelu

Linjasaneerausten suunnittelu Linjasaneerausten suunnittelu Ari Savolainen, DI Ajatuksia putkiremontista Ajattele pahinta mahdollista vaihtoehtoa ja kerro se sitten kahdella! En voinut uskoa miten se voi mennä näinkin kivuttomasti!

Lisätiedot

AS OY HARJUTORI 8 PUTKIREMONTTI

AS OY HARJUTORI 8 PUTKIREMONTTI AS OY HARJUTORI 8 PUTKIREMONTTI INFOTILAISUUS 25.11.2014 INFON TEEMAT Suunnitteluorganisaation esittely Linjasaneeraushankkeen toteutusperiaatteet Aikataulu ja toteutus Arkkitehdit esittelevät yleisten

Lisätiedot

Sisällys. Sisällys. Lukijalle...4

Sisällys. Sisällys. Lukijalle...4 Lukijalle...4 1 Kylpyhuoneet eri aikakausina... 12 1.1 Antiikkikylpyhuone (1880 1920-luvut; irtoamme ja kylmä vesi)...14 Rakenteet...16 Pinnoitteet...16 Vesi ja viemäri...16 Lämmitys... 17 Ilmanvaihto...

Lisätiedot

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet.

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet. 1 ( 6 ) ILMOITUS HUONEISTON KORJAUSTÖISTÄ pvm. / 201 Ilmoitus on jätettävät isännöitsijätoimistoon hyvissä ajoin ennen suunnitellun korjaustyön aloittamista (vähintään 2 viikkoa ennen töiden aloitusta

Lisätiedot

26 Jokaisen putkiremonttiopas

26 Jokaisen putkiremonttiopas ut es iv yt Nä 26 Jokaisen putkiremonttiopas 4 KORJAUS- VAIHTOEHDOT PUTKIREMONTEISSA Putkiremonttimenetelmät voidaan luokitella karkeasti viiteen kategoriaan: 1) uudet putket vanhaan paikkaan 2) uudet

Lisätiedot

IDEN PERUSKORJAUKSET

IDEN PERUSKORJAUKSET TALOYHTIÖIDEN IDEN PERUSKORJAUKSET säästöjen etsiminen lisä- ja muutostöiden minimointi voiko urakoitsija olla mukana jo suunnitteluvaiheessa? aikataulutus lisärakentaminen yhtenä rahoituskeinona Säästöjen

Lisätiedot

Suunnittelijan näkökulma

Suunnittelijan näkökulma Suunnittelijan näkökulma Ari Savolainen, DI Pohjois-Suomen suurin taloteknisistä asiantuntijoista muodostuva insinööritoimisto n 20 suunnittelijaa yli 250 suunniteltua putkiremonttia Ajatuksia putkiremontista

Lisätiedot

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain II osan 4. luvussa on säädetty osakkaan kunnossapitotöistä ja 5. luvussa osakkaan muutostöistä. Osakas on velvollinen ilmoittamaan

Lisätiedot

PUTKIREMONTTI- BAROMETRI Pekka Harjunkoski

PUTKIREMONTTI- BAROMETRI Pekka Harjunkoski PUTKIREMONTTI- BAROMETRI 2017 Pekka Harjunkoski 16.3.2017 Tausta ja toteutus Vastaajina isännöitsijät, N241 Putkiremonttibarometria toteutettu vuodesta 2009 alkaen Tutkimuksen teemat: Arvio remonttien

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö: Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa neljäosaisessa

Lisätiedot

Materiaalivalintalomakkeen sekä tarjouspyynnön viimeinen palautuspäivä. V1: 2, 4, 6 30.10.2008 V20: 117, 119, 121,123 30.10.2008

Materiaalivalintalomakkeen sekä tarjouspyynnön viimeinen palautuspäivä. V1: 2, 4, 6 30.10.2008 V20: 117, 119, 121,123 30.10.2008 Helsinki 09.10.2008 Sivu 1/5 Kohde: AS Oy Liusketie 6 Omistaja/omistajat: Osoite: Liusketie 6, 00710 Helsinki Porras/Asunto: Osoite: Väliaikainen osoite: Puh: Sähköposti: Asunnossa asutaan rakennustöiden

Lisätiedot

Näytesivut 40 Kylppärit kuntoon

Näytesivut 40 Kylppärit kuntoon ut iv es yt Nä 40 Kylppärit kuntoon 4 REMONTTITYYPPI 3: KAIKKIEN KYLPYHUONEIDEN YHTÄAIKAINEN SANEERAUS Kylpyhuoneiden käyttöikä on yleensä noin 20 25 vuotta. Yhtiössä tulee aloittaa kylpyhuonesaneerausten

Lisätiedot

PUUKERROSTALO - TALOTEKNIIKKA - - Lämpö, Vesi, Ilmanvaihto. Tero Lahtela

PUUKERROSTALO - TALOTEKNIIKKA - - Lämpö, Vesi, Ilmanvaihto. Tero Lahtela PUUKERROSTALO - TALOTEKNIIKKA - - Lämpö, Vesi, Ilmanvaihto Tero Lahtela MALLIKERROSTALO TILAELEMENTTIMÄRKÄTILA TALOTEKNISET VALINNAT LVIS-pystyhormien sijoittaminen porrashuoneeseen ääni- ja paloteknisesti

Lisätiedot

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Taloyhtiöiden hallitusforum 24.9.2011 Mikko Peltokorpi Matinkylän Huolto Oy toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Tarvitaan lisää tietoa Taloyhtiöllä

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK)

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) KOSTEUSKARTOITUS OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku TARKASTUSPÄIVÄ: 7.3.2019 TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku 2(7) 1 LÄHTÖTIEDOT: 1.1 TILAAJAT: Kohde:

Lisätiedot

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus 1 ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö Osoite Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa

Lisätiedot

AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI

AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI PUTKIREMONTIN SUUNNITELMIEN ESITTELY Palvelukeskus Sofia 26.11.2013 26.11.2013 Ins.tsto Conditio Oy / Juha Räisänen 1 SUUNNITELMISTA Suunnitelmat ovat valmistumassa ja tarjouspyyntökierrosta

Lisätiedot

Kunnossapitovastuu juridiikkaa ja tekniikkaa

Kunnossapitovastuu juridiikkaa ja tekniikkaa Kunnossapitovastuu juridiikkaa ja tekniikkaa Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri Arto Kemppainen LVI asiantuntija Kuvat Vastuunjakotaulukko 2017 Yhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuu

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN Pekka Seppänen Oulu 2.9.2010 Oulu Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA MITÄ ON HANKESUUNNITTELU - Korjaustarpeen

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

Kunnossapito- ja vahingonkorvausvastuun jako

Kunnossapito- ja vahingonkorvausvastuun jako Kunnossapito- ja vahingonkorvausvastuun jako Kirsi Ruutu Lakimies Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri Kuka vastaa kunnossapidosta ja mikä on vastuunjakotaulukko? Tekninen näkökulma kunnossapitoon Erilaiset

Lisätiedot

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Kreivin kiertoliittymän rakentaminen

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Kreivin kiertoliittymän rakentaminen elokuu 2001 korvaa RT 80233 1 (5) TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Hanke Nro Rakennuskohde Kreivin kiertoliittymän rakentaminen Tilaaja Naantalin

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

Pääurakoitsija /Rakennusurakoitsija Rakennusliike Asko Kokkonen Oy Heikki Rusanen 040 517 6009 Asko Kokkonen 0400 675 279

Pääurakoitsija /Rakennusurakoitsija Rakennusliike Asko Kokkonen Oy Heikki Rusanen 040 517 6009 Asko Kokkonen 0400 675 279 AS OY AGRICOLANKUJA 3 ASUKASTIEDOTUSTILAISUUS 1. Urakkasopimusneuvottelut 2. Urakoitsijat As Oy Agricolankuja 3 ja Rakennusliike Asko Kokkonen Oy välille on solmittu urakkasopimus, joka käsittää kiinteistön

Lisätiedot

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri KYLPPÄRIT KUNTOON 20.5.2015 Riihimäki Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri SISÄLTÖ Kuka vastaa kylpyhuoneiden kunnossapidosta ja mikä on vastuunjakotaulukko? Kolme erilaista kylpyhuoneremonttia: 1. Oma-aloitteiset

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

Pesutilakunnostus (täytetään myös pesutilailmoituskortti, liite 2) Muu muutostyö / korjaus lyhyesti (tarkemmin liitteissä):

Pesutilakunnostus (täytetään myös pesutilailmoituskortti, liite 2) Muu muutostyö / korjaus lyhyesti (tarkemmin liitteissä): HUONEISTON MUUTOSTYÖ TAI PESUTILAKUNNOSTUS RAKENNUSSUUNNITELMA JA OSAKKEEN OMISTAJAN SITOUMUS Päiväys / 20 Taloyhtiö Osoite Huoneisto Osakkeenomistaja Puhelin Sähköposti KORJAUSHANKKEEN SISÄLTÖ: Pesutilakunnostus

Lisätiedot

K-S Tili ja Isännöinti Oy

K-S Tili ja Isännöinti Oy K-S Tili ja Isännöinti Oy Asunto Oy:n valvontavastuu huoneiston kunnossapito- tai muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti taloyhtiölle kaikista huoneistonsa

Lisätiedot

InSert - putkiremonttien asukaskysely. Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008

InSert - putkiremonttien asukaskysely. Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008 InSert - putkiremonttien asukaskysely Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008 Yhteenveto vastaajista Kyselyyn vastasi noin 400 taloyhtiön osakkeenomistajaa Vastaajat asuvat noin 330 eri taloyhtiössä Noin

Lisätiedot

Asukasystävällinen Linjasaneeraus. Toni Wahlfors

Asukasystävällinen Linjasaneeraus. Toni Wahlfors Asukasystävällinen Linjasaneeraus Uponor Cefoelementeillä Toni Wahlfors Osakaslähtöinen korjausremontti Kiinteistön arvo osakkaan kannalta taso + perusparannus (tasoa nostava) Millaisessa kiinteistössä

Lisätiedot

Mitä remontteja osakas saa tehdä?

Mitä remontteja osakas saa tehdä? 1.1 Lain määräykset 1 Mitä remontteja osakas saa tehdä? Asunto-osakeyhtiön osakas saa lain mukaan tehdä asunnossaan omalla kustannuksellaan erilaisia remontteja. Osakas voi esimerkiksi muuttaa huoneistonsa

Lisätiedot

Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy. Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Halsuantie 4 00420 HELSINKI 0207 698 668 www. tuottoanalyysit.

Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy. Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Halsuantie 4 00420 HELSINKI 0207 698 668 www. tuottoanalyysit. Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Tarvekartoitus hankesuunnittelu Rakennuttaminen Suunnittelu Rakentaminen Vastaanotto Tekninen suunnittelu, jossa määritellään hankkeen laatu ja laajuus Kaupallinen

Lisätiedot

AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016. Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK)

AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016. Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK) AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016 Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK) VESIJOHTOJEN, VIEMÄREIDEN JA LÄMMITYSJÄRJESTELMIEN SEKÄ

Lisätiedot

Huoneistoala on yhteensä 376 m2 + var, tekn tila 45 m2, tilavuus 1660 m3 ja kerrosala 475 m2

Huoneistoala on yhteensä 376 m2 + var, tekn tila 45 m2, tilavuus 1660 m3 ja kerrosala 475 m2 RAKENNUSTAPASELOSTUS AS OY SEINÄJOEN HIETAMÄENTIE 17-19 Yleiskuvaus: Asunto Oy Seinäjoen Hietamäentie 17-19 rakennuspaikka sijaitsee Seinäjoen Hyllykallion kaupunginosassa kortteli 4045 tonttit 1 ja 2.

Lisätiedot

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Päätehtävät ja roolit Tilaaja päättää Isännöitsijä johtaa taloyhtiötä Projektijohtaja johtaa hanketta Valvoja valvoo

Lisätiedot

KYLPPÄRIT KUNTOON. Koulutusilta 20.5.2015 Tervetuloa

KYLPPÄRIT KUNTOON. Koulutusilta 20.5.2015 Tervetuloa KYLPPÄRIT KUNTOON Koulutusilta 20.5.2015 Tervetuloa ILLAN OHJELMA 18.00 Yhdistyksen kuulumisia 18.15 Kunnossapitovastuu ja 19.00 Kahvitauko 19.20 Viestintä remonteissa 19.40 Kylppärirempan tekniikka 20.30

Lisätiedot

Asukastiedote 25.9.2014

Asukastiedote 25.9.2014 VAHAN E N Asukastiedote Asunto Oy Hurtti vuori 1 (3) Satakielenkatu 14 20610 Turku TALOYHTIÖNNE PUTKIREMONTIN HANKE SUUNNITTELU ON KÄYNNISTYNYT As Oy Hurttivuoressa on aloitettu putkiremontin hankesuunnittelu,

Lisätiedot

Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan muutostöissä Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari

Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan muutostöissä Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan muutostöissä Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari Yhtiö, vanha osakas ja uusi osakas Yhtiö Vahingonkorvaus Kunnossapitovastuu Vanha Uusi osakas Asuntokauppa

Lisätiedot

Asukasystävällinen Linjasaneeraus. Toni Wahlfors 27.01.2012

Asukasystävällinen Linjasaneeraus. Toni Wahlfors 27.01.2012 Asukasystävällinen Linjasaneeraus Uponor Cefoelementeillä Toni Wahlfors 27.01.2012 Osakaslähtöinen korjausremontti Kiinteistön arvo osakkaan kannalta taso + perusparannus (tasoa nostava) Ajantasaistaminen

Lisätiedot

MUUTOS- JA KUNNOSSAPITOTYÖT

MUUTOS- JA KUNNOSSAPITOTYÖT MUUTOS- JA KUNNOSSAPITOTYÖT Osakkeenomistajalla ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöistä Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava huoneistonsa kunnossapito- ja muutostyöstä

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY Pesuhuoneremontit Tero Pyykkönen Oulu 2.9. 2010 Oulu Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai

Lisätiedot

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut Ennen kuin korjaushanketta voi alkaa suunnitella, on selvitettävä, missä kunnossa kiinteistö nyt on ja mitä korjattavaa siinä on. Selvitys tehdään valmistumisvuoden, vauriohistorian, teknisten selvitysten

Lisätiedot

Reno Port. TUTKITUSTI: KUSTANNUSSÄÄSTÖÄ 26% Työmaan aikaisissa ja epäsuorissa kustannuksissa perinteiseen putkiremonttiin verrattuna.

Reno Port. TUTKITUSTI: KUSTANNUSSÄÄSTÖÄ 26% Työmaan aikaisissa ja epäsuorissa kustannuksissa perinteiseen putkiremonttiin verrattuna. Reno Port TUTKITUSTI: KUSTANNUSSÄÄSTÖÄ 26% Työmaan aikaisissa ja epäsuorissa kustannuksissa perinteiseen putkiremonttiin verrattuna. Reno Port -talotekniikkakasetin käyttö 60-70-luvun tyyppikerrostalojen

Lisätiedot

Pyydän tarjoustanne kylpyhuoneen muutostyöstä tässä tarjouspyynnössä ja liitteissä esitetyn mukaisesti.

Pyydän tarjoustanne kylpyhuoneen muutostyöstä tässä tarjouspyynnössä ja liitteissä esitetyn mukaisesti. KYLPYHUONEEN MUUTOSTYÖ Muutostyön kohde Pyydän tarjoustanne kylpyhuoneen muutostyöstä tässä tarjouspyynnössä ja liitteissä esitetyn mukaisesti. Muutostyön kohteen on vuonna 2003 valmistuneen kerrostaloasunnon

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI Puutteenperäntie 3 88470 Kontiomäki 31.12.2014 RI/ PKM Juha Kähkönen KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Puutteenperäntie 3, 88470 Kontiomäki Puh: Asiakas: Paltamon

Lisätiedot

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Maijamäen kiertoliittymän rakentaminen

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Maijamäen kiertoliittymän rakentaminen elokuu 2001 korvaa RT 80233 1 (5) TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Hanke Nro Rakennuskohde Maijamäen kiertoliittymän rakentaminen Tilaaja Naantalin

Lisätiedot

- Älytalo. As. Oy Mäkilinna. Innovatiivinen linjasaneeraus. Pohjaviemäristä Pilvipalveluihin

- Älytalo. As. Oy Mäkilinna. Innovatiivinen linjasaneeraus. Pohjaviemäristä Pilvipalveluihin As. Oy Mäkilinna Innovatiivinen linjasaneeraus Pohjaviemäristä Pilvipalveluihin - Älytalo Vm 1927 (87v) 7.krs 104 asuntoa 8 liiketilaa 26.900 m3 Tämän jälkeen ei remonttia 100 vuoteen TEKES-Vison päätösseminaari

Lisätiedot

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA MUSTIKKAHAAN HUOLTO OY Versio 2016 OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiölaki 5. luku 2, osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle,

Lisätiedot

119,0 m², 4h, k, kph/w...,

119,0 m², 4h, k, kph/w..., Kohteen ilmoittaja Nimi: Kirsi Konnos Puh: 0400 831 687 Huom! Pirkanmaan Laatuvälitys Oy Tampellan esplanadi 11 33100 Tampere Puh: 0207802660 HUOM!! Hienolta paikalta Säkylän Iso-Vimman alueelta Pyhäjärven

Lisätiedot

Kuusitie 14, KLAUKKALA

Kuusitie 14, KLAUKKALA Isännöitsijätoimisto Lahex Oy ISA Kuusitie 14, 01840 KLAUKKALA www.lahex.fi Ilmoitus huoneiston kunnossapito- ja muutostöistä Huom! Muutostyötä ei tule ja saa aloittaa missään muodossa, ennen kuin taloyhtiö

Lisätiedot

MATINKYLÄ Leenankuja 3 3h, k, kph ja wc, las. parv. 76m2

MATINKYLÄ Leenankuja 3 3h, k, kph ja wc, las. parv. 76m2 MATINKYLÄ Leenankuja 3 3h, k, kph ja wc, las. parv. 76m2 Asunnossa tehdään kokonaisvaltainen remontti huhti-toukokuussa 2015. Remontissa uusitaan kaikki asunnon pinnat sekä keittiö ja kylpyhuone. Asunnon

Lisätiedot

Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari. Arto Kemppainen LVI-asiantuntija

Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari. Arto Kemppainen LVI-asiantuntija Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari Arto Kemppainen LVI-asiantuntija Kiinteistöliitto Uusimaa ry NEUVONTAPALVELUT JÄSENILLE TEKNINEN NEUVONTA Puh. (09) 1667 6333 ma ti ja to klo 9.00 15.00 ke ja pe klo 10.00

Lisätiedot

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI:

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: Taloyhtiön tiedot: Taloyhtiön nimi: Isännöitsijän nimi: Osoite: Puhelin/sähköpostiosoite: Osakkaan tiedot: Nimi:

Lisätiedot

Asumisystävällinen putkiremontti on edullinen ja nopea.

Asumisystävällinen putkiremontti on edullinen ja nopea. Asumisystävällinen putkiremontti on edullinen ja nopea. Putkiremonttia ei voi välttää. Sen aika tulee, kun käyttövesi- ja lämmitysputkistot tulevat siihen ikään, ettei niitä enää kannata korjata. Onneksi

Lisätiedot

Tutkimusraportti Kosteuskartoitus Työmääräys

Tutkimusraportti Kosteuskartoitus Työmääräys Sivu 1 / 10 Jokisenkuja 15 05200 Nurmijärvi Sivu 2 / 10 Kohde Jokisenkuja 15 05200 Nurmijärvi Tilaaja Emmi Joru Killingholmankuja 3 A 18 00810 Helsinki Aika 25. 27.4.2013 Laajuus Tarkastukset Mittari Pohjatiedot

Lisätiedot

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA TERVETULOA OSASTOLLEMME B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA Asuntosijoittaja ja putkiremontti VERO2010, 10.3.2010 Marina Congress Center DI Paavo Marttila, hallituksen

Lisätiedot

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU JA TEKNISET VAATIMUKSET FinnBuild 7.10.2006 Atte Stambej ESITYKSEN SISÄLTÖ Kylpyhuoneen korjaushanke Sopimukset Voimassa olevat määräykset 1 KORJAUS- TARVE SUUN- NITTELU

Lisätiedot

Vastuun jakautuminen osakkeenomistajan ja yhtiön välillä. Suomen Kiinteistöliitto ry

Vastuun jakautuminen osakkeenomistajan ja yhtiön välillä. Suomen Kiinteistöliitto ry Vastuun jakautuminen osakkeenomistajan ja yhtiön välillä Kuka pitää kunnossa? Huoneiston ja muiden tilojen kunnossapitovastuusta yhtiön ja osakkaan välillä voi olla määräyksiä yhtiöjärjestyksessä Kunnossapitovastuun

Lisätiedot

Vastaanottotarkastus, pöytäkirja

Vastaanottotarkastus, pöytäkirja Vastaanottotarkastus, pöytäkirja RAKENNUSKOHDE TAI SEN OSA, URAKAN KOHDE TAI SEN OSA Raision Ammattiopisto, laiturirakennuksen laajennustyöt RAKENNUTTAJA TAI TILAAJA Naantalin tilalaitos Käsityöläiskatu

Lisätiedot

Aloitusinfo 19.4.2015

Aloitusinfo 19.4.2015 1/25 Aloitusinfo 19.4.2015 Leo Ruuskanen Linjasaneerauksen prosessi 2/25 Hankesuunnitteluvaihe 3/25 Johdanto 4/25 Asunto Oy:n hallitukselta saatu toimeksianto hankesuunnittelussa on tutkia putkiremontin

Lisätiedot

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko RAKENTEET Ulkoseinärakenne Sisäpinnat Seinien sisäpinnat Lattianpäällysteet Pilari Sisäpinnat Vesikate Aluskate, alusrakenne Kantava rakenne, kattotuolit Lämmöneriste

Lisätiedot

PUTKIREMONTIN KULKU TEKNOPLAN-JUNASSA

PUTKIREMONTIN KULKU TEKNOPLAN-JUNASSA 1(7) PUTKIREMONTIN KULKU TEKNOPLAN-JUNASSA 1. TeknoPlan Oy putkiremonttihankkeen veturina Insinööritoimisto TeknoPlan Oy on hyvän kokemuksen hankkinut täyden palvelun konsulttitoimisto, joka on erikoistunut

Lisätiedot

Asennusratkaisuja Nordtestmenetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten vesiasennusnormien (Branschreglerna Säker Vatteninstallation) mukaan

Asennusratkaisuja Nordtestmenetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten vesiasennusnormien (Branschreglerna Säker Vatteninstallation) mukaan Asennusratkaisuja Nordtestmenetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten vesiasennusnormien (Branschreglerna Säker Vatteninstallation) mukaan Nordtest NT VVS 129 katsotaan olevan LVI-alan vaativin testi. Yhteisen

Lisätiedot

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

LVIS saneeraus 9/2008 9/2009

LVIS saneeraus 9/2008 9/2009 LVIS saneeraus 9/2008 9/2009 As. Oy Liusketie 6 As. Oy Liusketie 6 Rakennusvuosi 1962 1963, HAKA 124 asuntoa 18 rappua, L muotoinen 3 4 kerrosta Tehtävät työt: Asbestisaneeraus, vesijohtojen ja viemäriputkien

Lisätiedot

Remontin toteutus ja valvonta. 4.1 Omatoiminen remontti vs. urakoitsijan palkkaaminen

Remontin toteutus ja valvonta. 4.1 Omatoiminen remontti vs. urakoitsijan palkkaaminen 4 Remontin toteutus ja valvonta 4.1 Omatoiminen remontti vs. urakoitsijan palkkaaminen Osakas voi tehdä suunnittelemansa remontin itse tai palkata ulkopuolisen urakoitsijan sitä tekemään. Jos taitoa ja

Lisätiedot

Vuotovesitiivis jakotukkikaappi Työohje

Vuotovesitiivis jakotukkikaappi Työohje Kaapin kyljessä ja pohjassa on varaus läpivienneille, jotka avataan tarvittaessa vasaran ja metallitaltan avulla syöttövesiputkia varten. 2. Kaapin asennus puurunkoiseen seinään Suosittelemme että kaappi

Lisätiedot

Vesikalusteiden kuntotarkastus

Vesikalusteiden kuntotarkastus Vesikalusteiden kuntotarkastus 30vuoden kokemuksesta Rekisteröidyksi tavaramerkiksi Taustaa Vesi - ja viemärikalustetarkastuksella (vesikalusteiden kuntotarkastus) minimoidaan ja ennakoidaan vesivuotoriskit,

Lisätiedot

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU Laajasalo 21.5.2013 21.5.2013 Ins.tsto Conditio Oy / Juha Räisänen 1 Hankkeen suunnittelijat Putkisuunnittelu, pääsuunnittelija Insinööritoimisto

Lisätiedot

Taloyhtiö 2013 Korjaus- ja kunnossapitovastuut. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa

Taloyhtiö 2013 Korjaus- ja kunnossapitovastuut. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Taloyhtiö 2013 Korjaus- ja kunnossapitovastuut Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa KORJAUS- JA KUNNOSSAPITOVASTUU Asunto-osakeyhtiölaki määrittää yhtiön ja osakkeenomistajan

Lisätiedot

RT 80285 TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Naantalin sataman laiturin nro 20 ramppien peruskorjausurakka

RT 80285 TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Naantalin sataman laiturin nro 20 ramppien peruskorjausurakka elokuu 2001 korvaa RT 80233 1 (5) TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA Hanke Nro Rakennuskohde Naantalin sataman laiturin nro 20 ramppien peruskorjausurakka Tilaaja Naantalin kaupunki, Ympäristövirasto

Lisätiedot

RT VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016

RT VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 syyskuu 2000 korvaa RT 80209 1 (8) VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Tämä pöytäkirjalomake ja lomake RT 80275 Virheluettelo liittyvät toisiinsa ja niissä

Lisätiedot

Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN

Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN Yhtiön kunnossapitovastuu (4:2) Rakenteet, eristeet, perusjärjestelmät

Lisätiedot

RAKENTAMISEEN LIITTYVÄ TIEDONANTOVELVOLLISUUS

RAKENTAMISEEN LIITTYVÄ TIEDONANTOVELVOLLISUUS RAKENTAMISEEN LIITTYVÄ TIEDONANTOVELVOLLISUUS Taloyhtiö 2014 Päälakimies, VT Jenni Hupli Kiinteistöliitto Mistä on kysymys? Talousrikollisuuden torjuntaan uusi lisäkeino Verotusmenettelylain (18.12.1995/1558)

Lisätiedot

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain II osan 4. luvussa on säädetty osakkaan kunnossapitotöistä ja 5. luvussa osakkaan muutostöistä. Osakas on velvollinen ilmoittamaan

Lisätiedot

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2013 Vastaajia 287, arvioituja putkiremontteja 126 kpl. Tiedotustilaisuus 12.9.2013 klo 12.

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2013 Vastaajia 287, arvioituja putkiremontteja 126 kpl. Tiedotustilaisuus 12.9.2013 klo 12. Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2013 Vastaajia 287, arvioituja putkiremontteja 126 kpl Tiedotustilaisuus 12.9.2013 klo 12.00 Putkiremonttibarometri 2013, toteutus ja vastaajat - Isännöintiliiton

Lisätiedot

SUKITUS Tuotantojohtaja Heikki Jyrämä, Picote Oy

SUKITUS Tuotantojohtaja Heikki Jyrämä, Picote Oy SUKITUS Tuotantojohtaja Heikki Jyrämä, Picote Oy PICOTE OY LTD Toiminut alalla omalla Picote-menetelmällä vuodesta 2008 lähtien. Sitä ennen rakennusurakoitsija Innotia Oy. Tänään kiinteistöjen sisäpuolisen

Lisätiedot

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi URAKKAOHJELMA Salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusiminen Urakkaohjelma 2 RAKENNUSHANKE Rakennushanke käsittää As Oy Rovaniemen Tuohitie 4. Salaoja-

Lisätiedot

Koy Golfstudios Benz Terrace 6.7.2009

Koy Golfstudios Benz Terrace 6.7.2009 Koy Golfstudios Benz Terrace 6.7.2009 6.7.2009 Osta tai vuokraa Täysin uudet, laadukkaat Golfstudios Benz Terracen vapaa-ajan asunnot sijaitsevat keskellä Nordcenteriä, Benz-kentän äärellä. Huoneistot

Lisätiedot

Huittinen, Untonmäki Kohdenumero h,k,s ja at, 57,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Huittinen, Untonmäki Kohdenumero h,k,s ja at, 57,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Huittinen, Untonmäki Kohdenumero 605625 2h,k,s ja at, 57,0 m² Kov. 1990 Energialuokka e-tod. Mh. 85 000,00 Vh. 85 000,00 Untonmäentie 4 A. Toimivapohjainen, kauttaaltaan kauniilla sävyillä ja

Lisätiedot

Huoletonta asumista talvipakkasilla

Huoletonta asumista talvipakkasilla J Ä ÄT Y M ÄTÖ N V E S I J O H TO J Ä ÄT Y M ÄTÖ N S U OJA P U T K I Huoletonta asumista talvipakkasilla 12 2010 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty

Lisätiedot

Koy Golfstudios Benz Terrace 12.3.2012

Koy Golfstudios Benz Terrace 12.3.2012 Koy Golfstudios Benz Terrace 12.3.2012 12.3.2012 Osta tai vuokraa Täysin uudet, laadukkaat Golfstudios Benz Terracen vapaa-ajan asunnot sijaitsevat keskellä Nordcenteriä, Benz-kentän äärellä. Huoneistot

Lisätiedot

LIITE 1. Yleistä: Tarkasta vakuutus ennen töiden aloitusta

LIITE 1. Yleistä: Tarkasta vakuutus ennen töiden aloitusta LIITE 1 Tässä liitteessä selvennetään Teille myönnetyn muutostyöluvan yleisiä ehtoja, joita tulee työssä noudattaa. Lisäksi tuodaan esille asioita, jotka remontin teettäjän on hyvä huomioida, jotta paras

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm

RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm RAKENTEET Kantavat rakenteet Rakennus perustetaan betoniperustuksilla häiriintymättömän perusmaan päälle tehtävän murskepatjan varaan. Alapohjat ovat maanvaraisia alapohjia. Huoneistojen väliset kantavat

Lisätiedot

Liitteessä on lueteltu yleisimpiä huoneistojen muutostöitä, sekä tarvitaanko mainitusta työstä ilmoitus.

Liitteessä on lueteltu yleisimpiä huoneistojen muutostöitä, sekä tarvitaanko mainitusta työstä ilmoitus. Sivu 1 / 5 MUSTIKKAHAAN HUOLTO OY Tammikuu 2015 OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiölaki 5. luku 2, osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle,

Lisätiedot

Huoneistoala on yhteensä 448 m2 + varastot ja tekninentila, tilavuus 1930m3 ja kerrosala 549,5 m2

Huoneistoala on yhteensä 448 m2 + varastot ja tekninentila, tilavuus 1930m3 ja kerrosala 549,5 m2 RAKENNUSTAPASELOSTUS AS OY VAASAN SMIRNOFFINTIE 9 Yleiskuvaus: Asunto Oy :n rakennuspaikka sijaitsee Vaasan Huutoniemen kaupunginosassa kortteli 10tontti 14 Yhtiön omistamalle tontille rakennetaan asuinrakennus

Lisätiedot

RT 80272 VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT 80209

RT 80272 VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT 80209 syyskuu 2000 korvaa RT 80209 1 (8) VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA Tämä pöytäkirjalomake ja lomake RT 80275 Virheluettelo liittyvät toisiinsa ja niissä on otettu huomioon Rakennusurakan yleiset sopimusehdot

Lisätiedot

55,0 m², Loviisa KT 2h,k, lasitettu parveke. Kohteen ilmoittaja. Valkolammentie 26, Loviisa Valko, 11 kaupunginosa

55,0 m², Loviisa KT 2h,k, lasitettu parveke. Kohteen ilmoittaja. Valkolammentie 26, Loviisa Valko, 11 kaupunginosa Kohteen ilmoittaja Nimi: Laura Pesonen Puh: +358 50 4200662 Porvoon Habita Oy, Habita Porvoo Lundinkatu 10 06100 Porvoo Puh: 010 585 5840 Loviisa KT 2h,k, lasitettu parveke Keskellä kaunista Valkoa upea

Lisätiedot

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Kukolanvainion kunnallistekniikan rakentaminen

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Kukolanvainion kunnallistekniikan rakentaminen elokuu 2001 korvaa RT 80233 1 (5) TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Hanke Nro Rakennuskohde Kukolanvainion kunnallistekniikan rakentaminen Tilaaja

Lisätiedot

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Peab on Pohjoismaiden suurimpia rakennuskonserneja Peab on mittavat resurssit omaava pohjoismainen yhteiskuntarakentaja. Olemme ammattitaitoinen ja luotettava

Lisätiedot

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 2 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ 15.4.2013

TARJOUSPYYNTÖ 15.4.2013 TARJOUSPYYNTÖ 15.4.2013 Tilaaja: Iin Kunta Jokisuuntie 2 91100 Ii Hanke: Vesijohtojen uusinta (vuokratalo) Talo C, Ratatie, Kuivaniemi, Iin Kunta Johdanto Hankkeen tarkoituksena on uusia Ratatien Talo

Lisätiedot

Vesiosuuskunta Kimmo Leveelahti, Linnarauniontien VOK. www.linnanrauniontie.fi

Vesiosuuskunta Kimmo Leveelahti, Linnarauniontien VOK. www.linnanrauniontie.fi Vesiosuuskunta Kimmo Leveelahti, Linnarauniontien VOK www.linnanrauniontie.fi Vesiosuuskunta Osakkaidensa omistama vesihuoltoyhtiö Rakentaa vesi- ja viemäriverkoston sekä mahdollisesti valokuituverkon

Lisätiedot

Koy Golfstudios Benz Terrace 1.4.2013

Koy Golfstudios Benz Terrace 1.4.2013 Koy Golfstudios Benz Terrace.4.203 .4.203 Osta tai vuokraa Täysin uudet, laadukkaat Golfstudios Benz Terracen vapaa-ajan asunnot sijaitsevat keskellä Nordcenteriä, Benz-kentän äärellä. Huoneistot tarjoavat

Lisätiedot

Viitasaari Kohdenumero h,k,s, 85,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Viitasaari Kohdenumero h,k,s, 85,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Viitasaari Kohdenumero 623313 4h,k,s, 85,5 m² Kov. 1988 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 67 250,00 Vh. 72 000,00 Kustaantie 24-26. Myytävänä, parin kilometrin etäisyydellä Viitasaaren keskustasta,

Lisätiedot

ILMALAMPOPUMPUN ASENTAMINEN OHJEISTUS OSAKKAALLE. As Oy Säästökenno

ILMALAMPOPUMPUN ASENTAMINEN OHJEISTUS OSAKKAALLE. As Oy Säästökenno ILMALAMPOPUMPUN ASENTAMINEN As Oy Säästökenno SISÄLTÖ 1.... 3 2. ASENNUSPAIKKA... 3 3. KONDENSSI... 3 4. ÄÄNIARVOT... 4 5. LÄMPÖKUORMA... 4 6. LÄPIVIENNIT... 4 7. SÄHKÖTYÖT... 5 8. LAITTEISTON HUOLTO JA

Lisätiedot

YSE:n käyttö PKSSK:ssa

YSE:n käyttö PKSSK:ssa INVESTOINNIT PKSSK:SSA G2, Päiki, apteekki ja silmäyksikkö 12/2011 (12,8 milj. ) L1, psykiatriatalon 1. vaihe10/2013 (12,2 milj. ) P2, pysäköintitalo 2. 12/2013 (9,0 milj. ) K-talo tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

Oma koti kaukolämpöön. Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon 1

Oma koti kaukolämpöön. Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon 1 Oma koti kaukolämpöön Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon 1 Kaukolämpö on ympäristöystävällinen, taloudellinen ja turvallinen vaihtoehto omakotitalossa Raumalla 95 prosenttia

Lisätiedot