KONDUKTIIVINEN KUUMENNUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KONDUKTIIVINEN KUUMENNUS"

Transkriptio

1 SCHOOL OF TECHNOLOGY LUT ENERGY ELECTRICAL ENGINEERING KONDUKTIIVINEN KUUMENNUS Lappeenrannassa Juha Juselius Lassi Lehtonen Eetu Rantanen

2 Sisällysluettelo 1 Johdanto Vastushitsaus Pistehitsaus Kiekkohitsaus Käsnähitsaus Metallien lämmitys Metallien lämmitys ennen muokkausta Lämpö- ja pintakäsittely Putkilinjojen lämmitys Lasin sulatus Muita sovelluksia Höyryntuotto (Electrode steam boilers) Veden lämmitys (Electrode water heaters) Suolakylvyt (Salt bath furnaces) Lähteet... 15

3 1 Johdanto Tässä raportisssa esitellään konduktiivisen sähkökuumennuksen sovelluskohteita. Raportti on toteutettu kolmen hengen ryhmätyönä osana opintojaksoa BL20A0800 Sähkölämpötekniikka. Konduktiivisen kuumennuksessa lämmitettävän kappaleen läpi johdetaan sähkövirta, minkä seurauksena kappale kuumenee Joulen lain mukaisesti. Konduktiivisesta kuumennuksesta käytetään usein myös nimitystä suora vastuskuumennus. Menetelmän edellytyksenä on, että kuumennettava kappale johtaa sähköä. Konduktiokuumennuslaitteiston periaatekuva on esitetty kuvassa 1.1. (LUT 2014, 12) Kuva 1.1: Kuumennuslaitteiston periaatekuva. (LUT 2014, 12) Konduktiivista kuumennusta voidaan käyttää niin tasa- kuin vaihtosähköllä käyttökohteesta riippuen. Tavallisin vaihtoehto on verkkotaajuinen vaihtosähkö lähinnä sen edullisuuden takia. (Desmukh 2005, ) Konduktiivisen kuumennuksen voidaan yleisesti todeta sopivan poikkileikkaukseltaan tasaisille kappaleille. Menetelmän etuja ovat mm. nopea kuumennus sekä kuumennustehon säätö jännitteen avulla. Menetelmä on myös helppo ja nopea soveltaa tiettyyn tuotantolinjaan. (Desmukh 2005, 405)

4 2 Vastushitsaus Tässä kappaleessa esitellään erilaisia suoraa konduktiivista kuumennusta hyödyntäviä hitsausmenetelmiä, joita yleisesti kutsutaan vastushitsaukseksi. Perusperiaatteena menetelmissä on, että kahden toisiaan vasten puristetun johdekappaleen kautta kulkee sähkövirta, joka kuumentaa kappaleet. Kun kappaleet ovat hitsauslämpötilassa, puristuksesta aiheutuva korkea paine luo sauman. (Orfeuil 1987, 338) Esittelemme hitsausmenetelmistä pistehitsauksen, kiekkohitsauksen, tyssähitsauksen ja käsnähitsauksen. Vastushitsauksessa tarvittava virta saadaan muuntajalta, jolla sähköverkon jännite lasketaan pienemmäksi. Näin mahdollistetaan suuremman virran käyttö hitsauksessa. Muuntajan kokoa voidaan pienentää varustamalla järjestelmä kondensaattorilla, johon varausta voidaan varastoida käytettäväksi hitsauksessa. (Jeffus 2004, 694) 2.1 Pistehitsaus Pistehitsaus on yleisin vastushitsaustapa. Menetelmällä saadaan nimensä mukaisesti pistemäinen hitsi, jonka koko ja muoto määräytyy elektrodien muotoilun perusteella. Pistehitsauksessa syntyvää hitsiä kutsutaan myös linssiksi. Kuvassa 2.1 (Jeffus 2004, 695) on esitetty pistehitsauksen perusperiaate neljässä vaiheessa. Pistehitsauslaitteistossa on vastakkain kaksi elektrodia, joiden väliin asetetaan yhteen hitsattavat kappaleet. Elektrodit puristetaan vastakkain ja niiden kautta johdetaan sähkövirta kulkemaan yhteen hitsattavien kappaleiden läpi. Hitsauskone säätelee virran kulkuaikaa. Sähkövirran katkettua seuraa jälkipuristusjakso, jonka aikana hitsiä jäähdytetään. Lopuksi elektrodit irrotetaan yhteen hitsatuista kappaleista.

5 Kuva 2.1: Pistehitsauksen vaiheet: puristus, hitsaus, jälkipuristus ja irrotus (Jeffus 2004, 695) Pistehitsauksessa hitsausvirran arvo määrittyy hitsattavan materiaalin ja sen paksuuden perusteella vaihdellen 4 20 ka:n välillä. Hitsattavien levyjen paksuudet ovat tyypillisesti paksuudeltaan noin 0,5 3 mm. Tällä välillä elektrodien puristusvoima vaihtelee noin 1,5 kn:n ja 8,5 kn:n ja hitsin halkaisija 4 ja 7 mm:n välillä. (Ruukki 2009, 12 16) 2.2 Kiekkohitsaus Kiekkohitsauksen erottaa pistehitsauksesta elektrodien muoto ja toimintatapa. Elektrodit ovat pyöreitä kiekkoja, jotka rullaamalla kuljettavat yhteen puristettuja levyjä. Kiekkohitsauksen toimintaperiaate on esitetty kuvassa 2.2 (Wilkinson 2011). Kuva 2.2: Kiekkohitsauksen toimintaperiaate ja hitsauslaitteiston pääkomponentit (Wilkinson 2011)

6 Kiekkohitsauksessa kiekkomaisten elektrodien väliin puristetaan yhteen hitsattavat levyt. Kiekkojen ja levyjen kautta johdetaan sähkövirta, joka yhdessä puristuksen kanssa kuumentaa levyjä ja saa aikaan hitsaussauman. Menetelmällä voidaan luoda erillisiä pistehitsejä halutun välimatkan päähän toisistaan tai jatkuvaa saumaa, joka sekin muodostuu limittäisistä pistehitseistä (kuva 2.3). Erona varsinaiseen pistehitsaukseen on se, ettei elektrodeja irroteta työkappaleen pinnasta. Kuva 2.3: Vasemmalla on kiekkohitsauksella tehtyjä yksittäisiä hitsejä ja oikealla jatkuva sauma, joka muodostuu useista limittäisistä pistehitseistä. Ohuimpia levyn paksuuksia lukuun ottamatta kiekkohitsauksessa käytetään pulssitettua hitsausvirtaa, jolla saadaan kontrolloitua lämmöntuontia. Lämmön ja elektrodien jäähdytyksen merkitys korostuu erityisesti hitsattaessa jatkuvaa saumaa. Tulee myös huomata, että elektrodit likaantuvat herkästi, jos työkappaleet ovat likaiset. Likaantuminen aiheuttaa ylimääräistä kontaktivastusta ja elektrodit kuumenevat lisää. Kiekkohitsausta käytetään erityisesti kylmävalssatuille ohutlevyille, joiden pinnan puhtaus on riittävä. Kiekkohitsauksessa esiintyy peräkkäisten hitsien kautta kulkevia hajavirtoja, joiden takia täytyy käyttää suurempaa hitsausvirtaa kuin hitsatessa vastaavanpaksuisia levyjä pistehitsauksella. Kiekkohitsauksessa levyjen paksuudet ovat noin 0,4 3 mm ja virrat 9 24 ka. (Ruukki 2009, 21 23) 2.3 Käsnähitsaus Käsnähitsauksella liitetään tyypillisesti metallilevyjä toisiinsa. Toiseen levyyn on ennen hitsausta tehty hitsauskohtaan pistimellä painamalla uloke, jota kutsutaan

7 käsnäksi. Kun levyt puristetaan yhteen, syntyy kontaktipinta, jonka kautta kytketään hitsausvirta (kuva 2.4). Käsnä ja kontaktipinta kuumenevat ja käsnä tyssäytyy, minkä seurauksena lämmönsiirtopintana toimivan kontaktipinnan ala kasvaa. Kun hitsausvirta katkaistaan, on vuorossa samantyyppinen jälkipuristusjakso kuin pistehitsauksessa. Kuva 2.4: Käsnähitsauksen päävaiheet järjestyksessä vasemmalta oikealle. Käsnähitsaamalla voidaan samanaikaisesti tehdä useita hitsejä. Elektrodeina toimivat laajat tasopinnat, joiden on peitettävä kaikki hitsattavat käsnät. Koska kontaktipinta on suuri ja virrantiheys pieni, ei kontaktipinta kuumene yhtä paljon kuin edellä mainituissa hitsaustavoissa. Hitsauksessa käytettävä elektrodi joudutaan usein valmistamaan erikseen kutakin hitsauskohdetta varten. Käsnähitsaus on kilpailukykyinen menetelmä, jos levyyn voidaan valmistaa käsnät yhdessä jonkin toisen työvaiheen kanssa. Hitsauskoneen on voitava säädellä puristusvoimakkuutta tarkasti, jotta materiaali ei tyssäydy jo ennen hitsausvirran kytkemistä. Käsnähitsaus on paras menetelmä liittää sinkkipinnoitettuja ohutlevyjä. Hitsattavan levyn paksuus vaihtelee käsnähitsauksessa 0,5 6 mm ja hitsausvirta on välillä 5-37 ka. Yhtä käsnää kohti puristusvoima vaihtelee välillä 0,6-24 kn. (Ruukki 2009, 19 21)

8 3 Metallien lämmitys Eräs konduktiokuumennuksen käyttökohde on metallien lämmitys. Periaate tässä sovelluksessa on hyvin yksinkertainen. Virta johdetaan lämmitettävään profiiliin tai billettiin kontaktorien kautta ja läpi kulkeva virta lämmittää haluttua kappaletta Joulen lain mukaisesti. Tämä luo lämmitettäville kappaleille tiettyjä rajoitteita. Aineen on johdettava sähköä, mutta toisaalta resistanssi ei saa olla liian pieni tai lämmitysteho jää heikoksi. (Orfeuil 1987, 303) Metallin lämmityksen tarkoituksena voi olla joko metallin muokattavuuden parantaminen tai lämpö- tai pintakäsittelyn avulla metallin ominaisuuksien muokkaaminen. Metallia lämmittämällä sen muokkaamiseen tarvittava energia pienenee ja muokkaus helpottuu. (Orfeuil 1987, 303,319) 3.1 Metallien lämmitys ennen muokkausta Metallien lämmityksessä on mahdollista käyttää tasa- tai vaihtovirtaa. Yleisimmin käytetään matalajännitteistä (yleensä 5 45 V) vaihtovirtaa verkkotaajuudella. Kuitenkin tietyissä sovelluksissa on käytettävä tasavirtaa, koska se lämmittää kappaletta poikkisuunnassa tasaisesti, kun taas vaihtosähköprosessissa ilmenee virranahtoa. Lämmityslaitteistossa on huomioitava elektrodien huolellinen suunnittelu. Elektrodien pitää kestää useiden kiloampeerien virtoja ja niiden kiinnitys lämmitettävään kappaleeseen täytyy suunnitella riittävän laajaksi ja tiukaksi niin, että sähkö pääsee helposti kulkeutumaan elektrodista kappaleeseen. Konduktiolämmitys voidaan toteuttaa joko epäjatkuvana tai jatkuvana prosessina. (Orfeuil 1987, ) Epäjatkuvassa prosessissa metallikappaleen pituus on tavallisesti välillä metriä. Elektrodit kiinnitetään profiilin molempiin päihin ja tämän jälkeen virtaa johdetaan kappaleen läpi. Prosessi on hyvin nopea suurten virtojen ansiosta, lämmitykseen kuluva aika vaihtelee tavallisesti noin 10 sekunnin ja muutaman minuutin välillä. Tässä ajassa teräs lämpenee noin 1000 C:n lämpötilaan.

9 Käytetty virrantiheyden arvo on yleisesti suuruusluokassa 4 10 A/mm 2. (Orfeuil 1987, ) Jatkuvassa prosessissa puolestaan elektrodit ovat rullamaiset ja lämmitettävä metalli liikkuu rullien välissä. Tällä menetelmällä on mahdollista lämmittää pitkiä levymäisiä tai pyöreitä kappaleita. Lämmityksen jälkeen kappale voidaan esimerkiksi muotoilla halutunlaiseksi. Kuvassa 3.1 on esitetty epäjatkuvan ja jatkuvan menetelmän periaatekuvat. (Orfeuil 1987, ) Kuva 3.1: Epäjatkuvan ja jatkuvan kuumennusprosessin periaatekuvat Metalliseosten muokattavuus kylmänä voi olla hyvin heikkoa, joten konduktiokuumennuksen hyödyntämistä prosessin helpottamiseksi on tutkittu. Esimerkiksi lentokoneissa käytettävät paneelit ovat korkeaseosmetalleja, joita on haastavaa muotoilla kylmänä. Tulevaisuudessa on odotettavissa erilaisten kevytmetalliseosten käytön lisääntyminen myös autoteollisuudessa, joten kyseisten seosten muokattavuuden parantamisen tutkiminen on hyvin oleellista. (Yanagimoto 2008, )

10 Lämmityksen jälkeen käsiteltävää metallia voidaan muokata esimerkiksi takomalla, valssaamalla, vetämällä tai taivuttamalla. Mikäli tarkoituksena on kohdistaa muokkaus vain tiettyyn kohtaan kappaletta, on hyvin järkevää sijoittaa elektrodit siten, että vain muokattava kohta lämpenee. (Orfeuil 1987, 319) 3.2 Lämpö- ja pintakäsittely Lämpökäsittelyssä metallin ominaisuudet muuttuvat, eli esimerkiksi metallin kovuutta saadaan lisättyä. Konduktiokuumennuksen avulla voidaan lämpökäsitellä esimerkiksi kupariseoslankoja. Lankojen on oltava ohuita, jotta resistanssi langassa on riittävän suuri. Lämpökäsittely voidaan tehdä myös teräslangoille, mutta elektrodien kiinnitys lankaan on haasteellinen. Tästä syystä lämmitys tehdään usein yksinkertaisemmin toteutettavilla menetelmillä, esimerkiksi vastusuunilla. Vastaava lämpökäsittely voidaan tehdä myös metallilevyille. (Orfeuil 1987, ) Lämpökäsittelyssä voidaan käyttää myös korkeataajuuksista virtaa. Tällöin lämmityksen kohdennus on huomattavasti tarkempi, joten pienelle pinta-alalle saadaan kohdistettua suuri lämmitysteho. Korkeataajuuksista virtaa käytettäessä on hyvin tärkeää huomioida virran ahtoilmiö. Virta siis pyrkii kulkeutumaan kappaleen pinnalla. (Orfeuil 1987, ) Ahtoilmiötä pystytään hyödyntämään tietyissä käyttökohteissa. Koska virta kulkee kappaleen pinnalla, pystytään tällä menetelmällä lämmittämään/ kuumentamaan monimutkaisen muotoisia kappaleita. Menetelmää käytetään metallikappaleiden kovettamiseen ja hehkuttamiseen. Eräs menetelmän sovelluskohteista on autojen hammastankojen lämpökäsitteleminen. Hammastangon molempiin päihin kiinnitetään elektrodit ja näiden avulla johdetaan korkeataajuuksista virtaa hammastangon läpi. Kuumennus kestää noin 5 sekuntia ja tämän jälkeen kappale jäähdytetään nopeasti nesteen avulla. Tällä tavalla hammastanko saadaan karkaistua, eli sen kovuutta saadaan lisättyä. Järjestelmän tehontarve on noin 100 kw ja käytettävä virrantaajuus suuruusluokaltaan 250 khz. Läpi johdettava virta on noin 1700 A ja virrantiheydet kosketuspinnoilla lähemmäs 100 A/mm2. (Orfeuil 1987, )

11 4 Putkilinjojen lämmitys Eräs konduktiivisen kuumennuksen tärkeä sovellutus on putkilinjojen lämmitys. Menetelmä on käytössä esimerkiksi öljy- ja kaasuteollisuudessa, joiden sovelluksia tässä kappaleessa käytetään esimerkkinä. Menetelmän periaatteena on lämmittää esimerkiksi meren pohjassa kulkevia kaasuputkia vahojen ja hydraattien muodostumisen estämiseksi. Vahoja ja hydraatteja voi muodostua putkilinjoihin alhaisissa lämpötiloissa, mikä voi pahimmillaan tukkia koko linjan. Perinteisesti putkilinjat on pidetty avoinna kemikaalien ja painesäätelyn avulla, mutta konduktiivinen kuumennus tarjoaa edullisemman ja ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon. (Haglo 2012, 3 4) Menetelmän periaatteena on johtaa sähkövirta putkeen kiinnitettyä kaapelia pitkin koko lämmitettävän linjan matkalla. Menetelmässä käytetään vain vaihtojännitettä hydrolyysivaaran välttämiseksi. Putken loppupäässä virta johdetaan kaapelista itse lämmitettävään putkeen, joka toimii virran paluureittinä. Osan virrasta annetaan karata veden kautta, kunnes virrat taas yhtyvät putken alkupäässä. Menetelmän toimintaperiaatetta on selvennetty kuvissa 4.1 (Nexans Norway 2014) ja 4.2. (Kulbotten 2008, 2 10) Kuva 4.1: Periaatekuva lämmitysmenetelmästä. Nuolilla on kuvattu virran kulkua. (Nexans Norway 2014)

12 Kuva 4.2: Virtapiiri esitetylle kuumennusmenetelmälle. Kaapeli toimii virran menojohtimena ja lämmitettävä putki sekä merivesi paluujohtimina. Suomalaisista yhtiöistä Wärtsilä on kehittänyt edellä kuvattua lämmitysjärjestelmää. Wärtsilän toimittamia järjestelmiä on käytössä pisimmillään yli 40 km:n putkistoille. Käytetyt tehot Wärtsilän toimittamissa laitteistoissa ovat noin 1 12 MW. Virrat vaihtelevat laitteistoissa tyypillisesti välillä A ja jännitteet välillä 2 26 kv. (Wärtsilä 2014)

13 5 Lasin sulatus Konduktiivinen kuumennusmenetelmä on yleisesti käytössä teollisessa lasintuotannossa sulatusvaiheessa. Menetelmä voi olla joko ainoa tapa tuottaa tarvittava lämpö uunissa tai toimia apulämmönlähteenä (booster). Menetelmässä elektrodit, joita on tyypillisesti (Plum 2012, 32), sijoitetaan uunin sisään sulatettavan massan joukkoon. Kiinteä lasi johtaa huonosti sähköä, mutta sulaessaan lasin sähkönjohtavuus kasvaa. Lasi on siis ensin sulatettava muilla lämmönlähteillä, jotta prosessi saadaan käyntiin. Sulalle nestemäiselle lasille tyypillisiä resistiivisyyden arvoja on 1100 C lämpötilassa Ωcm ja lämpötilassa 1500 C 0,4 1,2 Ωcm. Sula lasi toimii näin vastuksena elektrodien välissä tuottaen lämpöä tutun Joulen lain mukaisesti. Kuvassa 5.1 (Shiotsuki 2006) on esitetty eräs suoraa vastuskuumennusta hyödyntävä lasinsulatusuuni. (Desmukh 2005, 421) Kuva 5.1: Konduktiiviseen kuumennukseen perustuva lasinsulatusuuni. Prosessi käynnistetään sulattamalla lasimassa alkulämmittimillä (Start-up heater). Tämän jälkeen uuniin voidaan syöttää jatkuvana prosessina kiinteää lasia sulatusta varten. (Shiotsuki 2006) Suoraa vastuskuumennusta hyödyntävissä uuneissa käytetään yksinomaan vaihtovirtaa, sillä tasavirta voi johtaa elektrodien ja lasimassan välisiin kemiallisiin reaktioihin (Plum 2012, 32). Elektrodit ovat useimmiten

14 vesijäähdytteisiä ja valmistettu grafiitista tai molybdeenistä, erikoislasien valmistuksessa käytetään myös platinaelektrodeja. Materiaalivalinnoissa on yleisesti tärkeä ottaa huomioon lasin väri. Sulan lasin, elektrodien tai seinämämateriaalien välillä ei siis saisi tapahtua kemiallisia reaktioita. (Desmukh 2005, 421) Konduktiivisen kuumennuksen etuna lasinsulatuksessa on helppo säädettävyys sekä päästöttömyys. Varsinaisen kuumennuksen hyötysuhde on todella hyvä, sillä lähes kaikki sähköenergia voidaan muuntaa uunissa lämmöksi. Sähkön korkean hinnan takia perinteiset fossiilisilla polttoaineilla toimivat sulatusuunit ovat kuitenkin usein edullisempi vaihtoehto. (Plum 2012, 32)

15 6 Muita sovelluksia Tässä kappaleessa esitellään lyhyesti eräitä muita konduktiivisen kuumennuksen sovelluksia. 6.1 Höyryntuotto (Electrode steam boilers) Teollisuuden prosesseihin voidaan tuottaa höyryä konduktiivisen kuumennuksen avulla kattiloissa, joissa veden läpi johdetaan sähkövirta. Veteen lisätään suoloja sähkönjohtavuuden parantamiseksi, mutta tuotettu höyry on kuitenkin puhdasta vettä suolojen jäädessä höyrystymättä. Menetelmässä voidaan käyttää joko yksitai kolmivaiheista vaihtojännitettä. Kattiloiden koko vaihtelee suuresti käyttökohteen mukaan, käytetty jännite voi vaihdella välillä 0,4 30 kv läpilyöntivaaran asettaessa ylärajan jännitteen nostolle. Kattilapaineet voivat olla muutamasta baarista aina 100 baariin asti. Menetelmän etuja ovat mm. hyvä hyötysuhde, päästöttömyys itse tuotantovaiheessa, hyvä säädettävyys ja käyttöönoton helppous. (Orfeuil 1987, ) 6.2 Veden lämmitys (Electrode water heaters) Konduktiiviseen kuumennukseen perustuvat vedenlämmittimet ovat periaatteeltaan vastaavia kuin höyryntuottoon tarkoitetut kattilat. Lämmittimissä vesi pidetään paineistettuna (tyypillisesti muutamia bareja) kiehumisen estämiseksi. Paine on kuitenkin selvästi alhaisempi kuin vastaavissa höyrykattiloissa. Lämmittimet ovat myös rakenteeltaan ja laitteistoltaan yksinkertaisempia kuin edellä kuvatut höyrykattilat. Käyttöjännite voi vaihdella lämmitettävän vesimäärän mukaan 380 voltista noin 10 kv:iin. Käytetyt tehot puolestaan vaihtelevat muutaman sadan kilowatin ja noin kymmenen megawatin välillä. Menetelmän edut ovat vastaavat kuin edellä esitetyillä höyrykattiloilla. (Orfeuil 1987, )

16 6.3 Suolakylvyt (Salt bath furnaces) Suolakylpyyn perustuvissa uuneissa lämmitettävä kappale upotetaan sulaan suolaseokseen. Sähkönjohtavaan sulaan seokseen syötetään elektrodien kautta sähkövirta lämmön tuottamiseksi. Suolaseos täytyy kuitenkin sulattaa eri lämmönlähteellä, sillä seos ei kiinteänä johda sähköä. Uuni on toimintaperiaatteeltaan samanlainen kuin kappaleessa 5 esitetty lasinsulatusuuni, mutta lasi on vain korvattu mineraaliseoksella. Uuneissa käytetään vain vaihtojännitettä, joka voi suuruudeltaan vaihdella välillä 3 30 kv. Lämpötilat vaihtelevat käyttökohteen mukaan välillä C ja uunien tilavuudet tavallisesti välillä 1 50 m 3. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi metallien karkaisu ja pintakäsittely. (Desmukh )

17 Lähteet Desmukh, Y Industrial Heating: Principles, Techniques, Applications, and Design, Taylor & Francis Group, FL Haglo, A Direct Electrical Heating of Flowlines, Nexans Norway AS, Verkkodokumentti. [Saatavissa australasia_conference/120222_audun%20haglo_nexans%20deh%20 AOG.pdf ] Jeffus, L Welding: Principles and Applications, Delmar Learning, NY, Verkkodokumentti. [Saatavissa PA694&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false, viitattu ] Kulbotten, H Direct Electrical Heating Basic technology. SINTEF Energy Research. Verkkodokumentti. [Saatavissa Basic%20Technology.pdf] LUT Sähkölämpötekniikan opintojakson BL20A0800 opetusmoniste. [Saatavissa ] Nexans Norway. Verkkodokumentti. [Saatavissa Basic%20Technology.pdf, ] Orfeuil, M Electric Process Heating: Technologies/ Equipment/ Applications, Battelle Press, Columbus, Ohio Plum, S., Graf, P., Beckers, M., Boersma, J., Dungen, E., Frijins, M., Verbakel, F Advanced heating techniques for glass melting, Technische universiteit Eindhoven, Eindhoven. [Saatavissa ]

18 Ruukki. Vastushitsausopas. [Ruukin www-sivuilla] Päivitetty [viitattu ] Saatavissa: %20metalli%20ja%20maalipinnoitetut%20-%20ohjeet/Ruukki- Kylm%C3%A4valssatut-ja-metallipinnoitetut-ter%C3%A4kset- Vastushitsausopas.ashx Shiotsuki, M. et al Perspectives on Application and Flexibility of LWR Vitrification Technology for High Level Waste Generated from Future Fuel Cycle System, Proceedings of Waste Management 2006(WM'06). Verkkodokumentti. [Saatavissa ] Wilkinson, K Seam Welding [Trade Equipmentin www-sivuilla] Päivitetty , [viitattu ], Saatavissa: Wärtsilä Yrityksen Internetsivusto. [Saatavissa ] Yanagimoto, J., Izumi, R Continuous electric resistance heating-hot forming system for high-alloy metals with poor workability. Tutkimusartikkeli. Elsevier. Journal of materials processing technology 209, sivut

8. Induktiokouru-uunit

8. Induktiokouru-uunit 8. Induktiokouru-uunit Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto Kouru-uunit koostuvat periaatteellisesti teräsrungosta, johon on kiinnitetty induktori sulan lämpötilan ylläpitämiseksi. Kouru-uunien

Lisätiedot

Tekijä: Markku Savolainen. STIRLING-moottori

Tekijä: Markku Savolainen. STIRLING-moottori Tekijä: Markku Savolainen STIRLING-moottori Perustietoa Perustietoa Palaminen tapahtuu sylinterin ulkopuolella Moottorin toiminta perustuu työkaasun kuumentamiseen ja jäähdyttämiseen Työkaasun laajeneminen

Lisätiedot

12 SÄHKÖLÄMPÖTEKNIIKKA

12 SÄHKÖLÄMPÖTEKNIIKKA 12 SÄHKÖLÄMPÖTEKNIIKKA Juhani Kärnä 12.1 Mitä on sähkölämpötekniikka? Sähkölämpötekniikoilla ymmärretään yleisesti niitä erilaisia sähköteknisiä menetelmiä, joilla tuotetaan lämpöä teollisuuden prosesseihin.

Lisätiedot

Laser-kuumennus. Janne Komi 0336621. Petteri Mustonen 0371444

Laser-kuumennus. Janne Komi 0336621. Petteri Mustonen 0371444 Laser-kuumennus Janne Komi 0336621 Petteri Mustonen 0371444 2 SISÄLLYS 1. 2. 3. Johdanto... 3 Laser... 3 Sovelluskohteita... 4 3.1 Laserhitsaus... 5 3.2 Laserleikkaus... 6 3.3 Kirurgia... 7 3.4 Sotilaskäyttö...

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 14.11.2013 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Vastusupokasuuneissa irrallinen upokas on sijoitettu ylhäältä avonaiseen uunipesään, jonka seinämillä ovat sähkövastukset.

Vastusupokasuuneissa irrallinen upokas on sijoitettu ylhäältä avonaiseen uunipesään, jonka seinämillä ovat sähkövastukset. 9. Vastusupokasuunit Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto Vastusupokasuuneissa irrallinen upokas on sijoitettu ylhäältä avonaiseen uunipesään, jonka seinämillä ovat sähkövastukset. Upokas

Lisätiedot

Pientaajuisten kenttien lähteitä teollisuudessa

Pientaajuisten kenttien lähteitä teollisuudessa Pientaajuisten kenttien lähteitä teollisuudessa Sähkö- ja magneettikentät työpaikoilla -seminaari, Pori 11.10.2006 Sami Kännälä, STUK RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY TYÖNANTAJAN VELVOITTEET EU:N

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

Lämmityskustannusten SÄÄSTÖOPAS. asuntoyhtiöille

Lämmityskustannusten SÄÄSTÖOPAS. asuntoyhtiöille Lämmityskustannusten SÄÄSTÖOPAS asuntoyhtiöille Lämpöä sisään, lämpöä ulos Lämmön lähteet Lämpöhäviö 10-15% Aurinkoa 3-7% Asuminen 3-6% Lattiat 15-20% Seinät 25-35% Ilmanvaihto 15-20% Talotekniikka LÄMPÖÄ

Lisätiedot

Yleistä vastushitsauksesta

Yleistä vastushitsauksesta Vastushitsausopas Esipuhe Vastushitsausopas on laadittu avuksi Ruukin asiakkaille sekä yhteistyökumppaneille kuten tutkimuslaitoksille ja koulutuskeskuksille, jotka käyttävät tai suunnittelevat vastushitsauksen

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS PELLON GROUP OY / Tapio Kosola ENERGIAN TALTEENOTTO KOTIELÄINTILALLA Luonnossa ja ympäristössämme on runsaasti lämpöenergiaa varastoituneena. Lisäksi maatilan prosesseissa syntyvää

Lisätiedot

REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja

REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja REFERENSSIT Laserhitsatut levyt - ainutlaatuisia ratkaisuja www.ruukki.fi 1 Laserhitsauksen monipuoliset mahdollisuudet Ruukin laserhitsausprosessin avulla voidaan tuottaa ohuita ja erittäin leveitä levyjä,

Lisätiedot

Energia-alan keskeisiä termejä. 1. Energiatase (energy balance)

Energia-alan keskeisiä termejä. 1. Energiatase (energy balance) Energia-alan keskeisiä termejä 1. Energiatase (energy balance) Energiataseet perustuvat energian häviämättömyyden lakiin. Systeemi rajataan ja siihen meneviä ja sieltä tulevia energiavirtoja tarkastellaan.

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 30.10.2014 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista.

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista. Taloudellista ja vihreää energiaa Scancool-teollisuuslämpöpumput Teollisuuslämpöpumpulla 80 % säästöt energiakustannuksista! Scancoolin teollisuuslämpöpumppu ottaa tehokkaasti talteen teollisissa prosesseissa

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään DI, TkT Sisältö Puulla lämmittäminen Suomessa Tulisijatyypit Tulisijan ja rakennuksessa Lämmön talteenottopiiput Veden lämmittäminen varaavalla

Lisätiedot

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä:

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä: FY6 SÄHKÖ Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää sähköön liittyviä peruskäsitteitä, tutustuu mittaustekniikkaan osaa tehdä sähköopin perusmittauksia sekä rakentaa ja tutkia yksinkertaisia

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Sakari Tihinen Tuotekehitysinsinööri, IWE Ruukki Metals Oy, Raahen terästehdas 1 Miten teräslevyn ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa terästehtaassa? Seostus (CEV,

Lisätiedot

Ajan, paikan ja laadun merkitys ylijäämäenergioiden hyödyntämisessä. Samuli Rinne

Ajan, paikan ja laadun merkitys ylijäämäenergioiden hyödyntämisessä. Samuli Rinne Ajan, paikan ja laadun merkitys ylijäämäenergioiden hyödyntämisessä Samuli Rinne Jätettä on materiaali, joka on joko - väärässä paikassa -väärään aikaan tai - väärää laatua. Ylijäämäenergiaa on energia,

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2016

Abloy oy ympäristökatsaus 2016 Abloy oy ympäristökatsaus 2016 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

LÄMPÖPUMPUN ANTOTEHO JA COP Täytä tiedot vihreisiin ruutuihin Mittauspäivä ja aika LASKE VIRTAAMA, JOS TIEDÄT TEHON JA LÄMPÖTILAERON

LÄMPÖPUMPUN ANTOTEHO JA COP Täytä tiedot vihreisiin ruutuihin Mittauspäivä ja aika LASKE VIRTAAMA, JOS TIEDÄT TEHON JA LÄMPÖTILAERON LÄMPÖPUMPUN ANTOTEHO JA COP Täytä tiedot vihreisiin ruutuihin Täytä tiedot Mittauspäivä ja aika Lähdön lämpötila Paluun lämpötila 32,6 C 27,3 C Meno paluu erotus Virtaama (Litraa/sek) 0,32 l/s - Litraa

Lisätiedot

kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki.

kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki. Sähkö 25 Esineet saavat sähkövarauksen hankauksessa kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki. Hankauksessa esineet voivat varautua sähköisesti. Varaukset syntyvät, koska hankauksessa kappaleesta siirtyy

Lisätiedot

2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET

2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET 2. RAKENNETERÄKSET Luja, homogeeninen ja melkein isotrooppinen aine Hoikat ja ohuet rakenteet Epästabiiliusilmiöt Sitkeyden puute valssausta vastaan kohtisuorassa suunnassa Muut materiaaliominaisuudet

Lisätiedot

Lämpöpumput taloyhtiöissä

Lämpöpumput taloyhtiöissä Lämpöpumput taloyhtiöissä Käsiteltävät aiheet: Lämpöpumppujen toimintaperiaate Maalämpöjärjestelmät Poistoilmalämpöpumput Vesi-ilmalämpöpumput Juho Rinta-Rahko Lämpöpumppujärjestelmien määrät Käyttöön

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

FY6 - Soveltavat tehtävät

FY6 - Soveltavat tehtävät FY6 - Soveltavat tehtävät 21. Origossa on 6,0 mikrocoulombin pistevaraus. Koordinaatiston pisteessä (4,0) on 3,0 mikrocoulombin ja pisteessä (0,2) 5,0 mikrocoulombin pistevaraus. Varaukset ovat tyhjiössä.

Lisätiedot

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi 3. Selitä: a. Suljettu virtapiiri Suljettu virtapiiri on sähkövirran reitti, jonka muodostavat johdot, paristot ja komponentit. Suljetussa virtapiirissä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE DIN-kiskotermostaatti ETV-1991

ASENNUSOHJE DIN-kiskotermostaatti ETV-1991 ASENNUSOHJE DIN-kiskotermostaatti ETV-1991 KÄYTTÖKOHTEET Lämmityksen tai sulanapidon ohjaus ETV termostaattia käytetään sähkölämmityksen sekä sulanapidon ohjaukseen. Termostaatti on DIN-kisko -asenteinen

Lisätiedot

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY 25.2.2019 Kaukora Oy 2019 APUWATTI Käyttöohjekirja 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 4 Turvallisuustiedot... 4 2 TOIMINTAKUVAUS... 4 3 ASENNUS... 4 4 SÄHKÖASENNUS... 5

Lisätiedot

heating wedge = kuumakiila liitettävät materiaalit hot air = kuuma ilma hot air tape welding = kuuma ilma teippaus ultrasonic = ultraääni

heating wedge = kuumakiila liitettävät materiaalit hot air = kuuma ilma hot air tape welding = kuuma ilma teippaus ultrasonic = ultraääni PFAFF tuotevalikoimassa on teknisten tekstiilien ja suodattimien valmistamiseen tarkoitettuja automaatteja. Pfaff rakentaa myös räätälöityjä ratkaisuja. heating wedge = kuumakiila liitettävät materiaalit

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Raahen Seudun Teknologiakeskus Oy Steelpolis tuotantostudio Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Sami Heikkilä Tutkimusinsinööri 17.9.2009 Steelpolis tuotantostudio

Lisätiedot

Pistehitsauskoneet ja pistehitsauspihdit. liitäntäjännite 230 V, sulake 10 A hidas tai liitäntäjännite 400 V, sulake 16 A hidas

Pistehitsauskoneet ja pistehitsauspihdit. liitäntäjännite 230 V, sulake 10 A hidas tai liitäntäjännite 400 V, sulake 16 A hidas koneet ja pistehitsauspihdit pihti 8415 liitäntäjännite 230 V, sulake 10 A hidas tai liitäntäjännite 400 V, sulake 16 A hidas teho 2,5 kva varret L=125 mm, teho 2+2 hitsausaika ja teho säädettävissä paino

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 *palautettava tehtävä (DL: 3.5. klo. 10:00 mennessä!) TEHTÄVÄ 2

TEHTÄVÄ 1 *palautettava tehtävä (DL: 3.5. klo. 10:00 mennessä!) TEHTÄVÄ 2 Aalto-yliopisto/Insinööritieteiden korkeakoulu/energiatalous ja voimalaitostekniikka 1(5) TEHTÄVÄ 1 *palautettava tehtävä (DL: 3.5. klo. 10:00 mennessä!) Ilmaa komprimoidaan 1 bar (abs.) paineesta 7 bar

Lisätiedot

MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT. - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan -

MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT. - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan - MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan - kulutusteräkset Miilux kulutusterästen käyttökohteita ovat kaikki kohteet, joissa teräkseltä vaaditaan hyvää kulumiskestävyyttä

Lisätiedot

DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET

DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET Kurssin esittely Sähkömagneettiset ilmiöt varaus sähkökenttä magneettikenttä sähkömagneettinen induktio virta potentiaali ja jännite sähkömagneettinen energia teho Määritellään

Lisätiedot

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI LaserWorkShop 2006 OULUN Lasertyöst stö elektroniikan mekaniikan tuotannossa 03.04.2006 1 KAM 3D-Lasersolu Trumpf Yb:Yag Disk-laser -Hitsausoptiikka -Leikkausoptiikka (-Pinnoitusoptiikka) Motoman robotti

Lisätiedot

2. RAKENNETERÄKSET 2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET

2. RAKENNETERÄKSET 2.2 RAKENNETERÄSTUOTTEET 2. RAKENNETERÄKSET Luja, homogeeninen ja melkein isotrooppinen aine Hoikat ja ohuet rakenteet Epästabiiliusilmiöt Sitkeyden puute valssausta vastaan kohtisuorassa suunnassa Muut materiaaliominaisuudet

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2017

Abloy oy ympäristökatsaus 2017 Abloy oy ympäristökatsaus 2017 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita.

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita. Putkivastuksien vaippaputken raaka-aineet Vastuksen käyttölämpötila ja ympäristön olosuhteet määräävät minkälaisesta materiaalista vastuksen vaippaputki on valmistettu. Tavallisesti käytettäviä aineita

Lisätiedot

WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ.

WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ. WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG www.eco-tracks.com HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ TELAHOKKIEN HITSAUSOHJE Yleistä Booriseosteisen teräksen ominaisuuksia Karkaistun booriseosteisen

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ. Valokaarikuumennus

TIIVISTELMÄ. Valokaarikuumennus LPPEENRNNN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Sähkötekniikan koulutusohjelman BL200800 *Sähkölämpötekniikka* VLOKRIKUUMENNUS Lappeenrannassa 15.4.2014 0064511 ntero Hyppönen Säte 0400632 Ville

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA

YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA Eksergia.fi Olennainen tieto energiatehokkaasta rakentamisesta Päivitetty 12.1.2015 SISÄLTÖ Yleistä lämpöpumpuista Lämpöpumppujen toimintaperiaate Lämpökerroin ja vuosilämpökerroin

Lisätiedot

Talotekniikan järjestelmiä. RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat 08.10.2015 Jouko Pakanen

Talotekniikan järjestelmiä. RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat 08.10.2015 Jouko Pakanen Talotekniikan järjestelmiä RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat 0 Jouko Pakanen Pientalon energiajärjestelmiä Oilon Home http://oilon.com/media/taloanimaatio.html Sähköinen lattialämmitys (1) Suoraa sähköistä

Lisätiedot

Kuva. Upokasuunin öljypoltin

Kuva. Upokasuunin öljypoltin 4. Upokasuunit Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto Polttoaineilla toimivat upokasuunit muistuttavat rakenteeltaan myöhemmin käsiteltäviä sähkökäyttöisiä vastusupokasuuneja. Polttoaineina

Lisätiedot

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi Physica 9. painos (0) RATKAST. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi RATKAST:. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi. a) Vaihtovirran tehollinen arvo on yhtä suuri kuin sellaisen tasavirran arvo, joka tuottaa vastuksessa

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power Pro 205 Power Pro 256 ESITTELY Power Pro sarjan hitsauskoneiden valmistuksessa käytetään nykyaikaista invertteri tekniikka. Koneet ovat monitoimi laitteita joilla voidaan hitsata

Lisätiedot

ADAX CLEA ADAX DESIGN LÄMMITTIMET

ADAX CLEA ADAX DESIGN LÄMMITTIMET ADAX CLEA ADAX DESIGN LÄMMITTIMET ADAX NEO DESIGN LÄMMITTIMET VALITTU LÄMPÖTILA ON HELPPO NÄHDÄ Selkeästä näytöstä näet helposti asetetun lämpötilan. Voit nostaa tai alentaa lämpöä patterin päädyssä olevilla

Lisätiedot

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET www.polarputki.fi Polarputken valikoimaan kuuluvat myös ruostumattomat ja haponkestävät tuotteet. Varastoimme saumattomia ja hitsattuja putkia, putkenosia sekä muototeräksiä.

Lisätiedot

LASER APPLICATION LAL LABORATORY

LASER APPLICATION LAL LABORATORY LASER APPLICATION LAL LABORATORY Lasertyöstön Oppimisympäristö http://pe.tut.fi/lal/esr LASERLEIKKAUS Perusteet periaate prosessit ominaispiirteet sovellusesimerkkejä Laserleikkaus Seuraavassa esitetään

Lisätiedot

Ilmalämpöpumput (ILP)

Ilmalämpöpumput (ILP) Ilmalämpöpumput (ILP) 1 TOIMINTA Lämmönlähteenä ulkoilma Yleensä yksi sisäja ulkoyksikkö Lämmittää sisäilmaa huonejärjestelyn vaikutus suuri 2 1 ULKO- JA SISÄYKSIKKÖ Ulkoyksikkö kierrättää lävitseen ulkoilmaa

Lisätiedot

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu TN 3 / SÄHKÖASIOITA Viitaniemen koulu SÄHKÖSTÄ YLEISESTI SÄHKÖ YMPÄRISTÖSSÄ = monen erilaisen ilmiön yhteinen nimi = nykyihminen tulee harvoin toimeen ilman sähköä SÄHKÖN MUODOT SÄHKÖN MUODOT pistorasioista

Lisätiedot

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WK-6 WATER KETTLE NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM VEDENKEITIN FIN KÄYTTÖOHJE Lue tämä käyttöohje huolella ennen vedenkeittimen käyttöönottoa

Lisätiedot

BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ. Lämmitystekniikkapäivät 2015. Petteri Korpioja. Start presentation

BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ. Lämmitystekniikkapäivät 2015. Petteri Korpioja. Start presentation BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ Lämmitystekniikkapäivät 2015 Petteri Korpioja Start presentation Bioenergia lämmöntuotannossa tyypillisimmät lämmöntuotantomuodot ja - teknologiat Pientalot Puukattilat

Lisätiedot

Kaukoluettavine mittareineen Talouslaskelmat kustannuksineen ja tuottoineen on osattava laskea tarkasti

Kaukoluettavine mittareineen Talouslaskelmat kustannuksineen ja tuottoineen on osattava laskea tarkasti Tornio 24.5.2012 Tuulivoimala on vaativa hanke Esim. viljelijän on visioitava oman tilansa kehitysnäkymät ja sähkötehon tarpeet Voimalan rakentaminen, perustuksen valu ja lujuuslaskelmat ovat osaavien

Lisätiedot

Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6

Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6 Lattialämmitetyn rivitalon perusparannus 2015 Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6 Maakaasukattila Lattialämmitys. Putkipituus tuntematon. Ilmanvaihto koneellinen. Ei lämmön talteenottoa.

Lisätiedot

Fysikaaliset ominaisuudet

Fysikaaliset ominaisuudet Fysikaaliset ominaisuudet Ominaisuuksien alkuperä Mistä materiaalien ominaisuudet syntyvät? Minkälainen on materiaalin rakenne? Onko rakenteellisesti samankaltaisilla materiaaleilla samankaltaiset ominaisuudet?

Lisätiedot

Induktiokuumennus on nopea ja tarvitsee mahdollisimman vähiten energiaa eri menetelmistä, eikä aiheuta käryä, tai öljyjätettä

Induktiokuumennus on nopea ja tarvitsee mahdollisimman vähiten energiaa eri menetelmistä, eikä aiheuta käryä, tai öljyjätettä Miksi kutistusliitos? Kutistusliitos eliminoi akselia heikentävän kiilauran käytön ja pienemmät akselit voivat kantaa saman vääntömomentin kuin suuremmat kiilauralla varustetut akselit. Mutta laakeriasiantuntijat

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. DIN-kiskoon asennettava termostaatti ETI-1551

ASENNUSOHJE. DIN-kiskoon asennettava termostaatti ETI-1551 ASENNUSOHJE DIN-kiskoon asennettava termostaatti ETI-1551 KÄYTTÖKOHTEET Sulanapidon tai lämmityksen ohjaus ETI-1551 termostaattia käytetään saattolämmityksen ja sulanapidon ohjaukseen. Termostaatti soveltuu

Lisätiedot

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Ari Aula Chiller Oy Lämpöpumpun rakenne ja toimintaperiaate Komponentit Hyötysuhde Kytkentöjä Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Integroidut lämpöpumppujärjestelmät

Lisätiedot

EPÄSUORA VASTUSKUUMENNUS

EPÄSUORA VASTUSKUUMENNUS LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Sähkötekniikka BL20A0800 Sähkölämpötekniikka EPÄSUORA VASTUSKUUMENNUS Lappeenrannassa 14.04.2014 0400441 Matti Huhtinen Ente 2 0386471 Ville Tapalinen

Lisätiedot

Laajentuvat suojapunokset PLIOSIL, työkalut Kestävä rakenne, hyvä lämmönkesto

Laajentuvat suojapunokset PLIOSIL, työkalut Kestävä rakenne, hyvä lämmönkesto A6 Laajentuvat suojapunokset PLIOSIL, työkalut Kestävä rakenne, hyvä lämmönkesto Laajentuvat suojapunokset PLIOSIL PLIOSIL SES-STERLING on muovisten suojapunosten suurimpia toimittajia. PLIOSIL laajentuva

Lisätiedot

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen.

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. 1. Tuletko mittaamaan AC tai DC -virtaa? (DC -pihdit luokitellaan

Lisätiedot

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa.

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa. 1 (5) Yleistä Muovimuotteihin kohdistuu yhä suurempia vaati muksia. Niinpä muotteihin käytettyjen terästen on samanaikaisesti oltava sitkeitä, korroosionkestäviä ja suureltakin poikkileikkaukselta tasaisesti

Lisätiedot

Putkenhiomakoneet & putkenpaanmuotoilijat

Putkenhiomakoneet & putkenpaanmuotoilijat Putkenhiomakoneet & putkenpaanmuotoilijat Putkenhiomakoneet ALMI putkihiomakoneet tarjoavat lisäarvoa turvallisuuden kautta; virheettömyyttä, tarkkuutta ja nopeasti muokattavia putkia. Almi koneita myydään

Lisätiedot

Lämpöopin pääsäännöt

Lämpöopin pääsäännöt Lämpöopin pääsäännöt 0. Eristetyssä systeemissä lämpötilaerot tasoittuvat. Systeemin sisäenergia U kasvaa systeemin tuodun lämmön ja systeemiin tehdyn työn W verran: ΔU = + W 2. Eristetyn systeemin entropia

Lisätiedot

Kuumana kovettuvat hiekkaseokset

Kuumana kovettuvat hiekkaseokset Kuumana kovettuvat hiekkaseokset Seija Meskanen, Teknillinen korkeakoulu Kuumana kovettuvia hiekkaseoksia käytetään sekä muottien että keernojen valmistukseen. Muotteja valmistetaan kuorimuottimenetelmällä.

Lisätiedot

WAMETA MINIMIG 180 SYNERGIC

WAMETA MINIMIG 180 SYNERGIC WAMETA MINIMIG 180 SYNERGIC Sisällys Käyttöohje 1. Johdanto 1.1. WAMETA MINIMIG 180 SYNERGIC 1.2. Käyttötarkoitus 1.3. Esittely 2. Turvallisuusohjeet 2.1. Huomautus- ja varoitusmerkkien esittely 2.2. Ohjeita

Lisätiedot

4. SÄHKÖMAGNEETTINEN INDUKTIO

4. SÄHKÖMAGNEETTINEN INDUKTIO 4. SÄHKÖMAGNEETTINEN INDUKTIO Magneettivuo Magneettivuo Φ määritellään vastaavalla tavalla kuin sähkövuo Ψ Magneettivuo Φ on magneettivuon tiheyden B ja sen läpäisemän pinta-alan A pistetulo Φ= B A= BAcosθ

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power i_tig 201 HUOMIO! TAKUU EI KATA VIKAA JOKA JOHTUU LIAN AIHEUTTAMASTA LÄPILYÖNNISTÄ PIIRIKORTILLA/KOMPONENTEISSA. Jotta koneelle mahdollistetaan pitkä ja ongelmaton toiminta edellytämme

Lisätiedot

Jäspi-Lämpöakku 500, 700, 1500, 2000 ja 3000 l energiavaraajat

Jäspi-Lämpöakku 500, 700, 1500, 2000 ja 3000 l energiavaraajat Jäspi-Lämpöakku, 700, 1, 2000 ja 3000 l energiavaraajat Uutuus! Tehokas, kestävä ja kevyt haponkestävä käyttövesikierukka www.kaukora.fi Jäspi-Lämpöakku, 700, 1, 2000 ja 3000 l energiavaraajat Yli 30 vuoden

Lisätiedot

Tehtävä 1. a) sähkövirta = varausta per sekunti, I = dq dt = 1, A = 1, C s protonin varaus on 1, C

Tehtävä 1. a) sähkövirta = varausta per sekunti, I = dq dt = 1, A = 1, C s protonin varaus on 1, C Tehtävä a) sähkövirta = varausta per sekunti, I = dq dt =, 5 0 3 =, 5 0 3 C s protonin varaus on, 6 0 9 C Jaetaan koko virta yksittäisille varauksille:, 5 0 3 C s kpl = 9 05, 6 0 9 s b) di = Jd = J2πrdr,

Lisätiedot

COMPABLOCia käytetään kun kumitiivisteellistä levylämmönsiirrintä ei voida käyttää korkean paineen, lämpötilan tai tiivistevaikeuksien takia.

COMPABLOCia käytetään kun kumitiivisteellistä levylämmönsiirrintä ei voida käyttää korkean paineen, lämpötilan tai tiivistevaikeuksien takia. VICARB COMPABLOC Mekaanisesti puhdistettava, hitsattu levylämmönsiirrin. Käyttörajat: 300 C 30 bar. Pinta-alat 0,69 m2 319,5 m2 Kiintoaineettomat nesteet, höyryt tai kaasut. COMPABLOCia käytetään kun kumitiivisteellistä

Lisätiedot

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet Antti Stenvall Passiiviset piirikomponentit Luennon keskeinen termistö ja tavoitteet vastus käämi kondensaattori puolijohdekomponentit Tarkoitus on esitellä piiriteorian

Lisätiedot

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 Fy06 Koe 0.5.015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 alitse kolme tehtävää. 6p/tehtävä. 1. Mitä mieltä olet seuraavista väitteistä. Perustele lyhyesti ovatko väitteet totta vai tarua. a. irtapiirin hehkulamput

Lisätiedot

CCO kit. Compact Change Over - 6-tievaihtoventtiili toimilaitteineen LYHYESTI

CCO kit. Compact Change Over - 6-tievaihtoventtiili toimilaitteineen LYHYESTI kit Compact Change Over - 6-tievaihtoventtiili toimilaitteineen LYHYESTI Mahdollistaa lämmityksen ja jäähdytyksen tuotteille, joissa on vain yksi patteripiiri Tarkka virtaussäätö Jäähdytys/lämmitys 4-putkijärjestelmiin

Lisätiedot

Elektroniikka. Tampereen musiikkiakatemia Elektroniikka Klas Granqvist

Elektroniikka. Tampereen musiikkiakatemia Elektroniikka Klas Granqvist Elektroniikka Tampereen musiikkiakatemia Elektroniikka Klas Granqvist Kurssin sisältö Sähköopin perusteet Elektroniikan perusteet Sähköturvallisuus ja lainsäädäntö Elektroniikka musiikkiteknologiassa Suoritustapa

Lisätiedot

Käyttölaite tyyppi ABNM-LOG/LIN AB-QM, 0-10 V, ohjausjännitteellä

Käyttölaite tyyppi ABNM-LOG/LIN AB-QM, 0-10 V, ohjausjännitteellä Käyttölaite tyyppi ABNM-LOG/LIN AB-QM, 0-10 V, ohjausjännitteellä Käyttökohteet Huonetermostaatti tai valvontajärjestelmä (DDC) ohjaa toimitaiteitta 0-10 V:n jännitteellä. Toimilaite muuntaa 0-10 V:n signaalin

Lisätiedot

Exercise 1. (session: )

Exercise 1. (session: ) EEN-E3001, FUNDAMENTALS IN INDUSTRIAL ENERGY ENGINEERING Exercise 1 (session: 24.1.2017) Problem 3 will be graded. The deadline for the return is on 31.1. at 12:00 am (before the exercise session). You

Lisätiedot

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan?

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? 2.1 Kolme olomuotoa Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? pieni energia suuri energia lämpöä sitoutuu = endoterminen lämpöä vapautuu = eksoterminen (endothermic/exothermic)

Lisätiedot

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin . Tämä on sähköinen henkilökohtainen lämmitin loimuavalla liekkiefektillä. Lämmittimen toimintaperiaate on kierrättää ilma lämmityselementtien läpi ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa. Turvallisuusohjeet 1.

Lisätiedot

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS 1 PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS Aki Sorsa 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ Mitattavuus ja mittaus käsitteinä Mittauksen vaiheet Mittausprojekti Mittaustarkkuudesta SUUREIDEN MITTAUSMENETELMIÄ Mittalaitteen

Lisätiedot

Energiansäästö viljankuivauksessa

Energiansäästö viljankuivauksessa Energiansäästö viljankuivauksessa Antti-Teollisuus Oy Jukka Ahokas 30.11.2011 Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Maataloustieteiden laitos Agroteknologia Öljyä l/ha tai viljaa kg/ha Kuivaamistarve

Lisätiedot

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN Kaukolämpöpäivät 25.8.2016 Juhani Aaltonen Vähemmän päästöjä ja lisää uusiutuvaa energiaa Tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjä

Lisätiedot

KAKSOISKATTILAT. Arimax 520 kaksoiskattilat Arimax 520 plus kaksoiskattilat

KAKSOISKATTILAT. Arimax 520 kaksoiskattilat Arimax 520 plus kaksoiskattilat KAKSOISKATTILAT Arimax 520 kaksoiskattilat Arimax 520 plus kaksoiskattilat ARIMAX 520 -kaksoiskattila ARIMAX 520 Teho - puu Vesitila 15-20 kw - öljy 20 kw - sähkövalmius 6 kw Lämminvesituotto Sähkövastuksen

Lisätiedot

Kuva 2. Lankasahauksen periaate.

Kuva 2. Lankasahauksen periaate. Lankasahaus Tampereen teknillinen yliopisto Tuula Höök Lankasahaus perustuu samaan periaatteeseen kuin uppokipinätyöstökin. Kaikissa kipinätyöstömenetelmissä työstötapahtuman peruselementit ovat kipinätyöstöneste,

Lisätiedot

RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ

RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ TELTTAKAMIINAN RAUTAFOSFATOINTI TELTTAKAMIINAN RAUTAFOSFATOINTI Telttakamiinat ovat Winnovan metalliosaston valmistamia, myytäviä tuotteita. Koska kamiinat kuumenevat käytössä

Lisätiedot

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut Kuivain Futura Kuivain Futura Eurooppalainen patentti EP nro. 1029211 19 patenttia todistavat laitteen teknisten ratkaisujen omaperäisyyden pistettä ja teknisten ratkaisujen Futura, kansainväliset innovatiivisuuspalkinnot

Lisätiedot

TRV Nordic. Termostaattianturit Pohjoismainen muotoilu

TRV Nordic. Termostaattianturit Pohjoismainen muotoilu TRV Nordic Termostaattianturit Pohjoismainen muotoilu IMI HEIMEIER / Termostaatit ja patteriventtiilit / TRV Nordic TRV Nordic Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia,

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN 13.11.2017 Minarc Evo 180 PUIKKOHITSAUKSEN PIKKUJÄTTILÄINEN SINNE, MISSÄ IKINÄ TYÖSKENTELETKIN Minarc Evo 180 on suositun Minarc Evo -tuoteperheen

Lisätiedot

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Fy3: Sähkö 1. Tasavirta Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Sähkövirta I Sähkövirran suunta on valittu jännitelähteen plusnavasta miinusnapaan (elektronit

Lisätiedot

LÄMPÖÄ JA MUKAVUUTTA KOTIIN. Enston sähkölämmittimet

LÄMPÖÄ JA MUKAVUUTTA KOTIIN. Enston sähkölämmittimet LÄMPÖÄ JA MUKAVUUTTA KOTIIN Enston sähkölämmittimet Mukavaa lämpöä tehokkaasti Sähkölämmitys on joustava ratkaisu kodin kaikkien tilojen lämmitykseen. Se on helppo, luotettava ja tehokas lämmitysmuoto,

Lisätiedot

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA Vaihtosähkö SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA Sinimuotoiset suureet Tehollisarvo Sinimuotoinen vaihtosähkö & passiiviset piirikomponentit Käydään läpi, mistä sinimuotoiset jännite ja virta ovat peräisin. Näytetään,

Lisätiedot

Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin

Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin Onnistuneen kuumasinkitys rei ityksen teko vaatii, että ymmärtää missä asennossa kappale on mahdollista sinkitä Rei itys kuumasinkittäviin tuotteisiin on periaatteessa

Lisätiedot

Tynnyrissä on mukavaa! 1

Tynnyrissä on mukavaa! 1 ÖSEL KÄYTTÖOHJE Copyright Ösel Tubs Tynnyrissä on mukavaa! 1 Sisällysluettelo ESITTELY 3 TURVALLISUUS 4 KYLPYTYNNYRIN ASENTAMINEN 5 KYLPYTYNNYRIN LÄMMITTÄMINEN 7 KYLPYTYNNYRIN HUOLTAMINEN 8 Tynnyrissä

Lisätiedot