viite ElY-keskus on yhdessä Kokkolan seudun kuntien ja vesihuoltolaitosten kanssa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "viite ElY-keskus on yhdessä Kokkolan seudun kuntien ja vesihuoltolaitosten kanssa"

Transkriptio

1 1 (3) Lausunnon antajat jakelun mukaan viite Kokkolan seudun vesihuollon alueeflinen yleissuunnitelma LAUSUNTOPYYNTÖ ElY-keskus on yhdessä Kokkolan seudun kuntien ja vesihuoltolaitosten kanssa laatinut Kokkolan seudun vesihuollon alueellisen yleissuunnitelman. Suunnittelijana on toiminut Pöyry Finland oy. Suunnittelutyötä on ohjannut Ely-keskuksen, vesihuolto I aitoks en j a kuntien edustaj i sta ko o stuva ohj ausryhmä. Alueellinen yleissuurutitelma koostuu vesihuollon nykytila raportista (osa l), ennusteet, tavoitteet ja hanke-ehdotukset raportista (osa 2), prioriteettihankkeiden yleissuunnitelmista (osa 3) ja yleissuunnitelman yhteenvetoraportista (osa 4). Alueellisessa yleissuunnitelmassa käsitellään Kokkolan seudun ja Lestijokivarren alueen kuntien vesihuollon kehittämistä yli vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden ja kuntarajojen' Suurulitelman tavoitevuosi on2040. Pääpaino on seuraavan l0 vuoden aikana toteutettavaksi suunnitelluissa hankkeissa. Suunnitelman taustalla on kuntien väestöennusteet sekä vesihuoltolaitoksilta kerätyt vesihuollon nykytilatiedot ja olemassa olevat suunnitehnat esirn. pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat. Suunnittelutyön kuluessa linjattiin vesihuollon kehittämisen keskeisimmät tavoitteet. Tämän pohjalta keskeisimmiksi vesihuollon kehittämistavoitteiksi asetettiin: turvataan veden laatu ja riittävyys parannetaan vedenhankinnan varmuutta minimoidaan pohjavesialueiden riskit parannetaan vedenjakelun toimintavarmuutta ja erityistilanteisiin varautumista viemäriverkoston liittymisasteen nostaminen suunnittelualueella g0-g5 Yo:ün jätevesienkäsittelyn kehittäminen huomioimalla ympäristönäkökohdat ja taloudelliset tekijät kehittää vesihuoltolaitosten välistä yhteistyötä ja yhteistyömuotoja Suunnitelmassa esitetään ratkaisuja sille, miten vedenhankintaa jajohtamista sekä jätevesienkäsittelyä tullaan tulevaisuudessa suunnittelualueella kehittämään. Tässä suunnitelmassa pääpaino on ollut alueellisessa vesihuollon kehittämisessâ. Suunnitelmassa esitetyt hankkeet ulottuvat useamman kunnan alueelle tai palvelevat usean vesihuoltolaitoksen asiakkaita.

2 YLEISSUUNNITELMA 16X \. _J KOKKOLAN SEUDUN VESIHUOLLON ALUEELLINEN YLEISUUNNITELMA Osaraportti lv: Yhteenveto yleissuunnitelmasta PóYRY Engineering balanced su ity "

3 IÐOYRY 16X Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioidatai jlaljentitä missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa kirjallista lupaa.

4 póyry 1 Sisältö 6X I JOHDANTO TYöRYHMÄ SUT]IINITTELUALUE VESIHUOLLON NYKYTILA Jätevesien viemärö inti ja käsittely Vedenhankinta ja -jakelu YLEISSTruNNITELMA HANKKEET Hankkeiden laatimisen periaatteet Himangan jätevesien johtaminen Kalajokilaakson keskuspuhdistamolle Lohtajan ja Ala-Viirteen vedenhankinnan varmistaminen Kannuksen suunnasta Kannuksen ja Lohtajan vedenhankinnan varmistaminen Syrinharjun ja Eskolanharjun pohjavesialueilta Ullavan p ienten vesio suuskuntien ja yhtymien vedenhankiman varmistaminen Kanta-Kokkolan ja Lohtajan vedenhankinnan varmistaminen Karhinkankaan pohjavesialueelta Toholammin puhdistamon viemäröintialueen laajentaminen Piirustukset 9 l1 t2 13 t4 l5 Himanka-Kalajoki siirtoviemäri, yleissuunnitelma Kanta-Kokkolan ja Lohtajan vedenhankinnan varmistaminen Karhinkankaan pohjavesialueelta, yleissuunnitelma Kungas-Ala-Viirre yhdysvesijohto, Ala-Viirteen ja Väli-Viirteen viemäröinti Kannuksen ja Lohtajan vedenhankinnan varmistaminen Syrinharjun ja Eskolanharjun pohjavesialueilta, yleissuunnitelma Syri-Sykäräinen-Toholampi siirtoviemäri, yleissuunnitelma Ullavan alueen pienten vesiosuuskuntien ja -yhtymien vedenhankinnan varmistaminen l: : l: : : :

5 póvry 1 JOHDANTO 16x Kokkolan seudun vesihuollon alueellisessa yleissuunnitelmassa on arvioitu Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien, Lestijärven ja Toholammin kuntien sekä Kalajoen kaupungin eteläosasta Himangan alueen vesihuollon nykytilaa ja kehittamistarpeita. Suunnitelmassa on pyritty löytämään sellaiset vesihuollon ratkaisuvaihtoehdot, että vedenhankinta ja -jakelu sekä viemäröinti ja jätevesienkäsittely voidaan järjestää alueellisesti parhaalla mahdollisella tavalla. Hanketta on koordinoinut Etelä- Pohjanmaan ElY-keskus. Vesihuoltolaki asettaa kunnille velvollisuuden osallistua alueensa vesihuollon kehittamiseen. Vesihuoltolain mukaan kuntien tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti lain tavoitteiden toteuttamiseksi sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun. Alueellinen yleissuunnitelma on keskeinen työkalu pyrittäessä kehittämíiän alueen vesihuoltoa pitkäjänteisesti. Tavoitteena on varmistaa hyvälaatuisen veden jakelu sekä järjestää viemäröinti ja jätevedenkäsittely tehokkaasti ja taloudellisesti. 4 2 TYÖRYHMÄ Suunnittelutyön ohjauksesta on vastannut kuntien ja vesihuoltolaitosten edustajista koostuva ohjausryhmä. Ohjausryhmän kokoonpano on ollut seuraava: Anu Schulte-Tigges, Etelä-Pohjanmaan ElY-keskus o Esa Jokela, Kokkolan Vesi o Tero Jelekäinen, Kokkolan kaupunk Hannu Isokangas, Kälviän vesiosuuskunta Janne Kuikka, Lohtajan Vesihuolto Oy o Joni Vihanta, Kannuksen vesiosuuskunta o Timo Järvelä, Kannuksen vesiosuuskunta o Juha Hopeavuori, Toholammin kunta Sisko Kleemola, Toholammin kunta (osallistunut2l20l4 asti) Arto Ylitalo, Toholammin viemäriliikelaitos (osallistunut lähtien) o Vesa Lintilä, Toholammin Vesihuolto Oy o Teemu Jussinmäki, Lestijärven kunta o Marko Raiman, Kalajoen kaupunki Suunnitelman on laatinut Pöyry Finland Oy. Projektista ovat vastanneet projektipäällikkö Hanna Sandqvist, suunnittelija Maarit Hyvärinen ja osastopåiällikkö Kari Pellikka. Aluee I linen yleissuunnitelma käs ittåiä ne ljä erillistä o saraporttia: o Raportti 1: Vesihuollon nykytila o Raporlti 2: Ennusteet, tavoitteet ja hanke-ehdotukset o Raportti 3: Prioriteettihankkeiden yleissuunnitelmat o Raportti 4: Yleissuunnitelman yhteenveto Tässä osaraportissa 4 esitetään tiivistetysti muiden osaraporttien keskeiset asiat painottuen hankkeiden yleissuunnitelmiin.

6 póvry 3 SUUIINITTELUALUE 16x Suunnittelualue käsittää Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien sekä Toholammin ja Lestijärven kuntien alueet. Lisäksi suunnittelualueeseen kuuluu Kalajoen kaupungin eteläosasta Himangan alue. Varsinaisen suunnittelualueen ulkopuolinen alue kuuluu suunnittelualueeseen siltä osin kuin se kytkeytyy suunnittelualueen vesihuoltoon. Suunnittelualue on esitetty alla olevassa kuvassa (Kuva 1). 5 ÈJSJk' suunnittelualue - Valuma-alue Tewtekerlts Msnmllla6lslloksn ekelslm 2014 Kuva l. Suunnittelualue ja valuma-alueet. Suunnittelualueella asui v lopussa lähes asukasta. Väestönkasvua on odotettavissa Kokkolan alueella. Muissa suunnittelualueen kunnissa asukasmäärän ennustaan lievästi laskevan. V suunnittelualueen asukasmääräksi ennustetaan n asukasta. Merkittävä osa suunnittelualueesta kuuluu Lestijoen vesistöalueeseen (51) (Kuva 1). Lestijoki kuuluu kokonaisuudessaan Natura 2OOO-alueeseen. Suunnittelualueelle sijoittuu Kälviänjoen vesistöalue (50) ja Perhojoen alaosan vesistöalue. Ullavanjoen alue kuuluu myös Perhojoen vesistöalueeseen. Kannuksen potrjoisosa kuuluu Pöntiönjoen vesistöalueeseen (52). Lisäksi Kälviänjoen ja Lestijoen vesistöalueiden välissä sijaitsee pieniä valuma-alueita, jotka laskevat Perämereen. Lestijoen yläosan ekologinen tila on arvioitu erinomaiseksi. Joen keskiosan ekologinen tila on arvioitu hyväksi. Alueen merkittävin tilaan vaikuttava tekijä on hajakuormituksen aiheuttama kiintoaine- ja ravinnekuormitus. Lestijoen alaosan ekologinen tila on arvioitu hyväksi.

7 póvry 1 6X Lestijoelle ja rannikon lähijoille on laadittu oma vesienhoidon toimenpideohjelma. Lestijoen hyvän ja erinomaisen tavoitetilan ylläpitäminen sekä rannikon lähijokien hyvän tavoitetilan saavuttaminen edelly'ttävät monipuolisia toimenpiteitä kaikilta sektoreilta. Jätevesienkäsittelyn osalta toimenpiteiksi on esitetty mm. siirtoviemäreitä, viemäriverkoston laajentamista sekä kiinteistö- ja kyläkohtaisia puhdistamoita (vesienho idon to imenp ideohj elma vuot een 20 I 5) VESIHUOLLON IYYKYTILA Jätevesien viemäröinti ja käsittely Suunnittelualueella toimii yhdeksän jätevedenpuhdistamoa: Toholammin kirkonkylän, Toholammin Sykäräisen, Kannuksen, Himangan (Kalajoki), Lohtajan kirkonkylän, Lohtajan Marinkaisen, Kokkolan ja Ullavan kirkonkylän puhdistamot (Kuva 2). Lohtajan kirkonkylän, ja Marinkaisen sekä Kälviän puhdistamot poistuvat käytöstä, kun siirtoviemäri Lohtajalta ja Kälviältä Kokkolaan valmistuu vuoden 2016 aikana. V iemäriverko ston liittymisaste on nykyisellään 7 3%o. t Marinkainen Kokkola Hopeakivenlahti Kälviä! tra ohol kk lava kk Ad l käräinen Kuva 2. Jätevedenpuhdistamoiden sijainti suunnittelualueella. Sinisellä merkityt puhdistamot poistuvat käytöstä, kun siirtoviemäri Lohtajalta Marinkaisten ja Kälviän kautta Kokkolaan valmistuu (v. 2016). 4.2 Vedenhan kinta ja -jakelu Kaikki suunnittelualueen vesihuoltolaitokset käyttävät raakavetenä pohjavettä. Suunnittelualueen vesihuoltolaitosten vedenhankinta tapahtuu 19 vedenottamosta. Copyright O Pöyry Finland Oy

8 POYRY 1 6X vesihuoltolaitoksiin on liittynyt 97 o/o:ia alueen väestöstä. Lisäksi alueella toimii useita pieniä vesiosuuskunt\a ja -yhtymiä. Vesilaitoksen toiminnassa keskeistä on, että pysytään varmistamaan laadultaan moitteettoman veden saanti mahdollisimman kattavasti. Kanta-Kokkolan ja Lohtajan alueen vedenhankinta on nykyisellään yhden vedenottamon varassa eikä olemassa olevilla verkostoyhteyksillä vedenhankintaa pystytä varmistamaan. il YLEISSTruNNITELMA HANKKEET Hankkeiden laatimisen periaatteet Vesihuollon alueellisessa yleissuunnitelmassa on selvitetty kaikki mielekkåiät vaihtoehdot parhaimman ja kokonaistaloudellisimman ratkaisun lö ämiseksi suunnittelualueen vedenhankinnan, -jakelun ja jätevesihuollon järjestämiseksi. Suunnittelun aikajänne ulottuu v. 2040, mutta pääpaino suunnitelmassa on seuraavan kymmenen vuoden aikana toteutettavissa hankkeissa. Vedenhankinnassa pääpaino on vedenhankinnan varmistamisessa vähintään kahdesta erillisestä lähteestä. Viemäröinnissä ja jätevesienkäsittelyssä tavoitteena on vesistökuormituksen pienentäminen, viemäröintialueiden laajentaminen sekä jätevesienkäsittelyn keskittäminen isompiin yksikö ihin. Vesihuolto-organisaatioiden toiminnassa pyritään lisäämään yhteistyötä. Osa suunnittelualueen vesihuoltolaitoksista on pieniä ja niiden henkilöstöresurssit ovat vähäiset. Tulevaisuudessa nykyisen henkilöstön eläköityessä voi olla haasteellista säilyttää henkilö stön riittavä ammattitaito. Himangan jätevesien johtaminen Kalajokilaakson keskuspuhdistamolle Tässä alueellisessa yleissuunnitelmassa on tarkasteltu Himangan jätevesienkäsittelyn osalta vaihtoehtoina jätevesien johtamista Kalajokilaakson keskuspuhdistamolle sekä Kannuksen jätevedenpuhdistamo lle käsite ltäväks i. Tämän suunnitteluprosessin aikana Kalajoen kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Vesikolmio Oy alkaa vastata Himangan alueen jäteveden puhdistamisesta ja veden ottamisesta. Vedenottamot ja jätevedenpuhdistamo siirtyvät Vesikolmio Oy:n omistukseen. Lisäksi valtuusto on pââttän5rr, että Osuuskunta Valkeavesi tulee vastaamaaî Himangan alueen vedenjakelusta. Vesijohtoverkosto ja alavesisäiliö siirtyvät Osuuskunta Valkeaveden omistukseen. Päätöksen mukaan Kalajoen kaupunki sitoutuu Himangalta Kalajoelle rakennettavan siirtoviemärin rakentamiskustannuksiin l0 %:illa. Toiminnan muutokset käynnistyvät v.2015 alussa. Siirtoviemärin ja yhdysvesijohdon rakentamisen osalta ei ole vielä tarkempi aikataulu tiedossa. Himanka-Kalajoki siirtoviemärin (M200) rinnalle rakennetaan yhdysvesijohto (M160) (piirustus 9). Siirtoviemärireitin varella on n. 425 asukasta, jotka on mahdollista saada viemäröinnin piiriin. Yhdysvesijohdon käy,ttöönoton jälkeen Vihtarin vedenottamo tulee jäãmäìin pois käytöstä. Siirtoviemäri- ja yhdysvesijohtoinvestointien kustannusarvio on 2,9 milj.. Hankkeen toteuduttua poistuu jätevesien aiheuttama vesistökuormitus Himangan edustan merialueelta. Siirtoviemärireitin varrella olevan asutuksen liittämisellä viemäriin saadaan vähennettyä vesistökuormitusta merialueelle. Keskuspuhdistamolla

9 ta POYRY 1 6X jätevedet saadaan käsiteltyä tehokkaasti ja purkupaikan laimenemisolosuhteet ovat hyvät Lohtajan ja Ala-Viirteen vedenhankinnan varmistaminen Kannuksen suunnasta Lohtajan vesilaitos on teknisen käyttöikänsä loppupäässä. Vesilaitoksen käyttö sitoo nykyisellään paljon henkilöstöresursseja ja sen käyttökustannukset ovat varsin korkeat. Lohtajan osalta on tarpeen selvittää vaihtoehtoisia vedenhankintalähteitä. Ala-Viirteen vesiosuuskunnan vedenhankintaa on myös tarpeen varmistaa. Rakentamalla yhdysvesijohto (M225 18,5 km) Kannuksen alueelta Kungaksesta Ala- Viirteeseen ja edelleen Lohtajalle pystytään turvaamaan Lohtajan ja Ala-Virteen vedenhankinta Kannuksesta (piirustus 12). Lohtajan Vesihuolto Oy:n ja Ala-Viirteen vesiosuuskunnan nykyiset vedenottamot jäävät varaottamoiksi. Vedenhankinta Kannuksen suunnasta on mahdollista saada käyttöön v.2015 aikana. Yhdysvesijohdon rakentamisen yhteydessä tullaan rakentamaan viemäröinti ainakin välille Väli-Viirre-Kannus. Viemäröinti on mahdollista toteuttaa myös Ala-Viirteen alueelle. Ala-Viirteelta viemäriin on mahdollista liittaa 400 as. ja Väli-Viirteen alueelta sekä siirtoviemärireitin varrelta 95 as. Vesijohdon ja runkoviemärin kustannusarvio on 1,82 milj. (sis. alv 0%). Lohtajan ja Ala-Viirteen nykyisillä vedenkulutuksilla laskettuna vesijohtoinvestoinnin yksikkökustannus on 0,26 lm3. Hankkeen toteuffamisesta vastaa Kannuksen vesiosuuskunta. Lohtajan Vesihuolto Oy ja Ala-Viirteen vesiosuuskunta tulevat fuusioitumaan Kannuksen vesiosuuskuntaan. Kannuksen vesiosuuskunta vastaisi kokonaisuutena suunnittelualueen vesilaitostoiminnasta. Tällöin saadaan selvästi isommat resurssit omaava organisaatio vastaamaan Lohtajan ja Ala-Viirteen alueen vesilaitostoiminnasta. Kannuksen ja Lohtajan vedenhankinnan varmistaminen Syrinharjun ja Eskolanharj un pohj avesialueilta Toholammin vesihuoltolaitos hankkii rakkavetensä Syrinharjun pohjavesialueelta. Syrinharjusta hyödynnettävä pohjavesi on laadultaan erinomaista; vaatii käsittelyksi ainoastaan alkaloinnin. Toholammin Vesihuolto Oy:llä on 4 vedenottamoa, joiden ottolupa on yhteensä 2700 m3ld. Toholammin vedenkulutus on ollut keskimäärin n m3ld. Toholammin vedenkulutus tulee pienenemään v aikana n. I 300 m3:iin vuorokaudessa, kun toisen meijerin toiminta lakkaa. Toholammilta Kannukseen on olemassa oleva verkostoyhteys, jonka kautta johdetaan nykyisellään vettä n. 200 m'ld lpiirustus l3). Tulevaisuudessa pyritään Toholammilta johtamaan Kannukseen se vesimäärä, mikä vapautuu, kun meijeri lopettaa toimintansa. Nykyisillä verkostoyhteyksillä ja painetasoilla Kannukseen on mahdollista johtaa Syrinharjun vettä maksimissaan 450 m3/d. Lähitulevaisuudessa pyritään hyödyntämään olemassa olevan Toholampi-Kannus verkostoyhteyden koko kapasiteetti. Tulevaisuudessa, kun runkojohdot lähestyvät teknisen käyttoikänsä loppua ja niiden uusimista aletaan suunnittelemaan, harkitaan tarpeet kapasiteetin lisäämiseen erikseen. Runkovesijohtojen uusiminen voi tulla ajankohtaiseksi myös muiden hankkeiden yhteydessä. Kannuksen vesiosuuskunta hyödynt2iä nykyisellään varsin tehokkaasti Hietakankaan pohjavesialuetta eikä vedenottoa sieltä ole mahdollista merkittävästi lisätä nykyisten þien puitteissa. Veden siirtokapasiteetti Hietakankaalta Kannuksen keskustaan on

10 POYRY 16x OOO m3ld,. Hietakankaalta Yli-Kannukseen rakennetun vesijohdon kapasiteetti on n. 900 m3ld. Hietakankaan läheisyydessä sijaitsevaa Eskolanharjun aluetta on selvitetty potentiaalisena vedenottoalueena. Alueelta hyödynnettävissä olevan vesimäärän tarkempi arviointi vaatii koepumppauksia. Koepumppauksista saadaan tietoa alueella hyödynnettävissä olevan pohjaveden määrästä ja laadusta. Vedenotto edellyttaa vesilain mukaisen luvan. Nykyinen verkostokapasiteetti mahdollista Eskolanharjun alueelta hyödynnettävän veden johtamisen Kannuksen keskustaan. Hankkeella varmistetaan Kannuksen vedenhankintaa sekä Lohtajan ja Ala-Viirteen vedenhankintaa sitten, kun verkostoyhteys Kannuksesta rannikon suuntaan on rakennettu. 5.5 Ullavan pienten vesiosuuskuntien ja yhfymien vedenhankinnan varmistaminen Ullavan alueella toimii suhteellisen pienellä alueella kuusi vesiosuuskuntaa tai -yhtymä{ jotka hankkivat vetensä omista vedenottamoista. Ullavan vesiosuuskunnan, Haapala-Korven vesihuoltoyhtymän, Neverbackan vesiyhtymän, Rahkosen vesiyhtymän, Ylikylä-Hanhisalon vesihuoltoyhtymän sekä Lidntän vesiosuuskunnan verkostoja on esitetty yhdistettävän yhdysvesijohtojen rakentamisella (piirustus I 5). Yhdysvesijohto investo innit: vesijohto Kälviän vosk-ullavan vosk 1,6 km vesijohto Ullavan vosk-haapala-korven vhy 1,9 km vesijohto Haapala-Korven vhy-neverbackan vy 1 km vesijohto Haapala-Korven vhy- Rahkosen vy s Ylikylän-Hanhisalon vhy 3,3 km yht Ullavan alueella on vesihuollossa monta toimijaa suhteellisen pienellä alueella. Pitemmällä aikajänteellä järkevää keskitttiä toimintaa isompiin yksiköihin. Pienet vesiosuuskunnat ovat nykyisellään hyvin haavoittuvaisia. Yhdysvesijohtojen rakentamisella parannetaan vedenhankinnan varmuutta. Tavoitteena on alueen vesilaitosten yhteistyön lisåiäminen. 5.6 Kanta-Kokkolan ja Lohtajan vedenhankinnan varmistaminen Karhinkankaan pohjavesialueelta Kanta-Kokkolan vedenhankinta tapahtuu kokonaisuudessaan Patamäen pohjavesialueelta eikä varavedenhankintalähdettä nykyisellään ole. Patamäen pohjavesialueella on lisäksi vedenhankinnan kannalta riskialttiita toimintoja. Riskeistä johtuen alueen vedenottoa ei ole mahdollista lisätä. Myös Lohtajan osalta on tarpeen varmistaa vedenhankintaa. Kanta-Kokkolan jalohtajan vedenhankinnan varmistamista varten GTK on tehnyt Karhinkankaan-S ivakkokankaan pohj aves ialueella selv ityksia. Karhinkankaan-Sivakkokankaan alueelle rakennetaan 6 uutta vedenottamoa, joiden yhteenlaskettu vedenottomäärä on maksimissaan luokkaa mtld. Raakaveden laatutietojen perusteella vesi edellyttaa raskaampaa kemikaloinnin sisältävää puhdistusprosessia. Yhdysvesijohto Karhinkankaalle sijoittuvalta vedenkäsittelylaitokselta Kokkolaan ja Kälviälle rakennetaan samaan kaivantoon siirtoviemärin kanssa (piirustus l l).

11 póvry Investoinnit: yhdysvesijohto Karh inkangas-kälviä-kokko la 2 8, 8 km vedenottamot 6 kpl vedenottamoalueen johtolinjat 1 2,8 km käsittelylaitos paineenkorottamo ja alaves isäil iö 4,9 milj. 0,9 milj. 1,5 milj. 5,9 milj. 0,2 milj. yht.l3,4 milj. I 6X1 6s048 Yhdysvesijohto Karhinkangas-Kälviä-Kokkola tullaan rakentamaan v Vedenhankinta Karhinkankaalta on mahdollista käynnistää aikaisintaanv Yhdysvesijohtoihin on tulossa 0,7 milj. avustus. Muiden investointien osalta ei ole tällä hetkellä tietoa mahdollisuudesta saada avustusta. Hyödynnettäessä alueelta vettä 4000 ttltd yksikköhinnaksi muodostuu 0,88 1m3. Patamäen vedenhankinnan yksikkökustannus on nykyisel lään 0,28 lm Toholammin puhdistamon viemäröintialueen laaj entaminen Toholammin jätevedenpuhdistamolla on tehty merkittävä saneeraus v. 20ll Puhdistamon teollisuuskuormitus on pienentynyt vuodesta 20ll lähtien. Teollisuuskuormitus tulee edelleen pienenemään v. 2015, kun meijeri lopettaa toimintansa. Toholammin puhdistamolla on vapaata kapasiteettia teollisuuden kuormituksen pienennyttyä. Viemäröintialuetta on tarkasteltu laajennettavan Lestijokivarteen ylävirtaan Sykäräisen kylälle sekä edelleen Lestijärven kunnan puolelle Syrin kylälle. Lisäksi viemäröinti on suunniteltu rakennettavan Härkänevan alueelle (piirustus 1 4). Viemäri on tarkasteltu rakennettavan välille Syri-Sykäräinen-Purontaka-Toholammin keskusta. Lisäksi on tarkasteltu rakennettavan viemäri Härkäneva-Sykäräinen. Härkänevan teollisuusjätevesille tullaan rakentamaan oma käsittely eikä niitä johdeta tähän siirtoviemäriin. Rakennettavaa siirtoviemärilinjaa on yhteensä 36,5 km. Siirtoviemäriin arvioidaan olevan mahdollista liittaa yhteensä 826 asukasta. Välille Syri-Sykäräinen-Toholampi on tarkasteltu rakennettavan rinnalle vesijohto (M200). Syrin kylän jätevedet on suunniteltu johdettavan ensimmäisessä vaiheessa Sykäräisten puhdistamolle kasiteltaväksi. Se edellytttiä kuitenkin sitä, että Sykäräisten osalta vuotovedet on saatu kuriin ennen sitä. Siirtoviemärin valmistuttua välille Sykäräinen- Toho lamp i tu llaan Sykäräisten puhdistamo po istamaan käytöstä. Siirtoviemärin rakentamisen kustannusarvio on 1,7 milj.. Siirtoviemärin rakentamisen yhteydessä toteutettavan Syri-Sykäräinen-Toholampi vesijohdon rakentamiskustannus on 1,3 milj.. Siirtoviemäri-investoinnin yksikkökustannus käyttökustannus huomioituna on 1,93 /m3. Hankeen toteutusaikataulu ei ole vielä tiedossa. SyriSykäräinen-Toholampi siirtoviemärillä vähennettiän Lestijoen jätevesikuormitusta. Siirtoviemärin rakentamisella on mahdollista saada n. 826 uutta asukasta keskitetyn viemäröinnin piiriin. Lisäksi Sykäräisten alueen jätevesille järjestetään tehokkaampi käsittely ja Sykäräisten puhdistamon kuormitus poistuu Lestijoesta. Jätevesienkäsittelyn keskittämisellä isompaan yksikköön p?iästään kokonaisuuden kannalta parempiin puhdistustuloksiin. Syrin kylän kiinteistöt sijaitsevat kokonaan tai osittain tärkeällä pohjavesialueella. Jätevesien käsittely tapahtuu tällä hetkellä kiinteistökohtaisilla panospuhdistamoilla tai

12 póvry 16x maaperäkäsittelyllä. Hankkeella pienennetään merkittävästi Syrin alueen jätevesistä pohjavesialueelle aiheutuvaa riskiä. Ullavan alueen sakokaivolietteet kuljetetaan nykyisellään Kokkolassa sijaitsevalle Pohjanmaan Biokaasu Oy:n biokaasulaitokselle käsiteltäväksi. Kuljetusmatka Toholammille on alle 30 km, kun se biokaasulaitokselle on reilut 50 km. Hankkeen yhteydessä on keskusteltu mahdollisuudesta Ullavan alueen sakokaivolietteen kuljettamiseen Toholammin puhdistamolle. Oulussa, 1 8. joulukuuta 2014 Pöyry Finland Oy vesihuolto pohjoinen {"*, l n DI Hanna Sandqvist DI Kari Pellikka

13 1000 m'/d LOHTAJA ) Lohtajan nykyinen vedenkäsittelylaitos ja alavesisäiliö Uusi vedenkäsittelylaitos ja alavesisäiliö 1500 m"/d m"/d Uus kylä/sivakkokangas KOKKOLA Vesijohto Karhinkangas-Kokkola 25,2km xnlvn Merklden selitkset: --. Vesiohto,rakennettu lveilõ mrmrm;r O-bm "-æa-- ø Vedenkàs ttelyla tos,rakennefru AÞvås sàil V Ylävesisä [ö,rakennettu Vedenjakelunve*osloalue I E Pohjavos alue - Vesijohto,suunnitêltu Vedenkàsiüelylaitos,suunniteltu V Vesijohto Kälviälle 3,6 km Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus alueen vesihuoltola tokset póvnv Pöyry F nland Oy Tutk ntie 24. PL OULU puh lex Kokkolan seudun vesihuollon alueellinen yle ssuunn lelma Kanta-Kokkolan ja Lohtajan vedenhank nnan varmistaminen Karhinkankaan pohjavesialueelta Yleissuunnitelma M t1

14 tnen Liittyminen Lohtajan vesijohtoverkostoon as Kungas- Ala-Viirre 18,5 km Siirtoviemäri Ala-Viirre - Kannus 16,3 km Väli-Viirre 19 k nteistöä 49 as. 13 kiinteistöä 33 as. 5 k inteistöä 13 as. Liittym vestos vest Suunnittelualue -[f Nykyinen viemärôity alue Memãr, rakennettu _- Vesijohto, rakennettu Si rtoviemãri, suunniteltu ---" Vesijohto, suunniteltu O Jätevesipumppaamo,suunniteltu Liittyminen Kann Etel+Pohjanmaan ELY-keskus Kokkolan seudun vesihuollon alueellinen alueen vesihuoltola tokset vesiosuuskunnan viemäriverkostoon eóvnv Kungas- Ala-Viirre yhdysvesijohto Pöyry F nland Oy Ala-Viirteen ja Väli-Viirteen v emäröinti Yle ssuunn telma M. 1:

15 I Liittymi Kälviän vok:n vesijohtoverkostoon Yhdysvesijohto Kàlviä vok - Ullavan vok 1,6 km ULLAVA Yhdysvesijohto Ullavan vok - 1,9 km vhy ma (Ullavan vesiosuuskunta) rven \, rì V Läntän W Yhdysvesijohto Haapala-Korven vhy - Neverbackan vy 1,0 km Neverbackan VY Kaustisen kunnan Yhdysvesijohto Rahkosen vy - Ylikylän-H 3,3 km an n rsa n vhy vhy Merkkien selityksetl --- Vssüohto, rakennettu l ilãiõeñã Élelrefüil O-b-mn "-æa-- Zl Vedenkàs ttevh tos, Abvesisä l ö, rakenneüu V Ylävesiså l i,rakennettu Vedenjakelunve*ostoalue I E Pohjaves ãlue - Suunn teltuves johto Vedenkàs telyhitos, Alaves sä liö,suunn teltu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus alueen ves huoltola tokset POYRY Pöyry F hland Oy uLU Kokkolan seudun ves huollon alueellinen Ullavan alueen pienten vesiosuuskuntien ja -yhtymien vedenhankinnan varm stam nen Yle ssuunn lelma

KOKKOLAN SEUDUN VESIHUOLLON ALUEELLINEN YLEISUUNNITELMA. Osaraportti IV: Yhteenveto yleissuunnitelmasta

KOKKOLAN SEUDUN VESIHUOLLON ALUEELLINEN YLEISUUNNITELMA. Osaraportti IV: Yhteenveto yleissuunnitelmasta YLEISSUUNNITELM 16X165048 18.12.2014 REV 19.3.2015 KOKKOLN SEUDUN VESIHUOLLON LUEELLINEN YLEISUUNNITELM Osaraportti IV: Yhteenveto yleissuunnitelmasta 16X165048 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa

Lisätiedot

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ FCG Planeko Oy VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ 0536-C9049 25.11.2008 FCG Planeko Oy Tiivistelmä I SISÄLLYSLUETTELO 1 KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Vesihuollon kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

Suunnittelualue: uusi Euran kunta (2011->) UUDEN EURAN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Eura. Köyliö. Säkylä

Suunnittelualue: uusi Euran kunta (2011->) UUDEN EURAN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Eura. Köyliö. Säkylä UUDEN EURAN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA projektipäällikkö, DI Antti Ryynänen / 20.10.2009 Suunnittelualue: uusi Euran kunta (2011->) Eura Köyliö Säkylä Maanmittauslaitos lupa nro 7/MML/09

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Naantalin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E23614 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/8)

AIRIX Ympäristö Oy Naantalin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E23614 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/8) KEHTTÄMSTOMENPTEET Liite (1/8) KEHTTÄMSTOMENPTEET 2010-2020 Vedenhankinta ja -jakelu Vesijohtoverkoston saneeraus Kustannusarvio n vesijohtoverkoston automatiikka ja kaukovalvonta Särkänsalmi-Taattinen-

Lisätiedot

KEHITTÄMISKOHDE KOHDE ONGELMA TOIMENPIDE VAIKUTUS KUSTANNUKSET AJANKOHTA VASTUUTAHO

KEHITTÄMISKOHDE KOHDE ONGELMA TOIMENPIDE VAIKUTUS KUSTANNUKSET AJANKOHTA VASTUUTAHO Vesijohto- ja viemäriverkosto - Lamala-Venesilta vesijohto- ja 1.1 - alue sijaitsee ranta-alueella - vesijohtoverkoston rakentaminen - veden laadun paraneminen 200 000 2005-2010 kunnan viemäriverkosto

Lisätiedot

Vesi- ja viemäriverkoston esisuunnitelma

Vesi- ja viemäriverkoston esisuunnitelma Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further --- Mäntsälän Saaren kyläyhdistys ry Vesi- ja viemäriverkoston esisuunnitelma 82120959 26.6.2009 Mäntsälän Saaren kyläyhdistys ry Vesi- ja viemäriverkoston

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Tarvasjoen kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25458.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Tarvasjoen kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25458.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) VESIHUOLLON KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Vastuutaho Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston ikääntyminen Seurataan vesijohtoverkoston

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA Vastaanottaja Asikkalan kunta Asiakirjatyyppi Vesihuollon yleissuunnitelma Päivämäärä [Month, year] Viite LUONNOS 10.1.2012 ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA LUONNOS ASIKKALAN KUNTA

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) VESIHUOLLON KEHITTÄMISTOIMENPITEET VUOSILLE 2012-2035 Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Paraisten kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E25480.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Paraisten kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E25480.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET VUOSILLE 2013-2030 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston Saneerataan Paraisten kaupunginosan vesijohtoverkostoa samassa yhteydessä

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy KÖYLIÖN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6)

AIRIX Ympäristö Oy KÖYLIÖN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito Seurataan vesijohtoverkoston kuntoa ja saneerataan saneerausohjelman

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7) AIRIX Ympäristö Oy vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Taalintehtaan pintavedenottamon järjestelyt Varaottamo ja valmiuden

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Laitilan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23162 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/5)

AIRIX Ympäristö Oy Laitilan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23162 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/5) Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/5) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vedenhankinta Veden sisäänotto aiheuttaa ongelmia keskustan verkostossa Rakennetaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle

Lisätiedot

Päivitetty LIITE 4 Sivu 1/6

Päivitetty LIITE 4 Sivu 1/6 VUOSINA 2008-2015 TOTEUTETTAVAT KEHITTÄMISHANKKEET Vuorijärven vedenottamon 1.1 - vedenlaatuongelmat - vedenkäsittelylaitoksen - hyvälaatuinen talousvesi - 400 000 2008-2009 vesilaitos mangaanin- ja raudanpoisto-

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (2/7)

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (2/7) AIRIX Ympäristö Oy vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Taalintehtaan pintavedenottamon järjestelyt Varaottamo ja valmiuden

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma

Turun seudun alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma Turun seudun alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma 2012 Yhdyskuntasuunnittelun suunnittelu- ja konsulttitoimisto Maankäyttö, kaavoitus, maisemasuunnittelu, YVA Tie-, liikenne- ja aluetekniikka,

Lisätiedot

Vesihuolto. Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet

Vesihuolto. Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet Vesihuolto Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma jatkossa huomioitavaa

Lisätiedot

Vesikolmio Oy. Yleisesittely 27.10.2014. www.vesikolmio.fi. Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11.

Vesikolmio Oy. Yleisesittely 27.10.2014. www.vesikolmio.fi. Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11. Vesikolmio Oy Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11.2014 OULU Yleisesittely Vesikolmio Oy on Kalajokilaaksossa toimiva tukkuvesilaitos. Osakkaina ovat Kalajoen, Ylivieskan,

Lisätiedot

20725 LEVANNON VESIOSUUSKUNTA JÄTEVESIEN JOHTAMISSUUNNITELMA 27.10.2006

20725 LEVANNON VESIOSUUSKUNTA JÄTEVESIEN JOHTAMISSUUNNITELMA 27.10.2006 20725 LEVANNON VESIOSUUSKUNTA JÄTEVESIEN JOHTAMISSUUNNITELMA 27.10.2006 OSOITE/ADDRESS Terveystie 2 FIN 15870 HOLLOLA PUH./TEL +358 (0)3 52 351 FAKSI/TELEFAX +358 (0)3 523 5252 SÄHKÖPOSTI/E MAIL proy@ristola.com

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

KOLARIN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA KOLARIN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2.5.2016, Kolarin kunnanhallitus Ins. (AMK) Teemu Heikkinen, Projektipäällikkö SUUNNITELMAN TAUSTA Perustuu vesihuoltolakiin Kunnan tulee kehittää vesihuoltoaan

Lisätiedot

Alueellinen Vesihuoltopäivä Kouvolassa 19.3.2015

Alueellinen Vesihuoltopäivä Kouvolassa 19.3.2015 Alueellinen Vesihuoltopäivä Kouvolassa Kouvolan Vesi Oy laadukasta vesihuoltoa Kouvolassa 77 vuotta Vesihuoltolaitos toimittaa asiakkailleen korkealaatuista terveydellisten vaatimusten mukaista puhdasta

Lisätiedot

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Alueellinen vesihuoltopäivä Mikkeli 17.3.2016 Johtava asiantuntija Vesa Rautio Etelä-Savon ELY-keskus Sisältö Häiriö- ja erityistilanteiden varautumissuunnittelu

Lisätiedot

Pohjois-Satakunnan alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma. 3.9.2013, Kankaanpää

Pohjois-Satakunnan alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma. 3.9.2013, Kankaanpää Pohjois-Satakunnan alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma 3.9.2013, Kankaanpää Suunnittelualue Kunta Väestö: Vesijohtoon liittyneet: Viemäröintiin liittyneet: 2011 2035 2011 vok 2035 2011 2035 as

Lisätiedot

KOKKOLAN SEUDUN VESIHUOLLON ALUEELLINEN YLEISSUUNNITELMA

KOKKOLAN SEUDUN VESIHUOLLON ALUEELLINEN YLEISSUUNNITELMA VESIHUOLLON NYKYTILA 16X165048 18.12.2014 REV A 19.3.2015 KOKKOLAN SEUDUN VESIHUOLLON ALUEELLINEN YLEISSUUNNITELMA Osaraportti I: Vesihuollon nykytila 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA. Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka. Yleissuunnitelma. Työ: E25011. Tampere 30.11.2011

SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA. Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka. Yleissuunnitelma. Työ: E25011. Tampere 30.11.2011 SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka Yleissuunnitelma Työ: E25011 Tampere 30.11.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan vesihuollon kehittämisohjelma vuoteen 2035

Pohjois-Pohjanmaan vesihuollon kehittämisohjelma vuoteen 2035 Pohjois-Pohjanmaan vesihuollon kehittämisohjelma vuoteen 2035 POSKI-hankkeen loppuseminaari 28.4.2015 Juha Kangaskokko, ylitarkastaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 8.4.2105 Maakunnallinen vesihuollon kehittämisohjelma

Lisätiedot

KUOPION VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2020 TIIVISTELMÄ

KUOPION VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2020 TIIVISTELMÄ KUOPION VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2020 TIIVISTELMÄ 26.3.2012 TIIVISTELMÄ Yleistä Vesihuoltolain (119/2001) mukaan kunnalla on vastuu vesihuollon kehittämisestä alueellaan. Vesihuollon kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

KEHITTÄMISTOIMENPITEET

KEHITTÄMISTOIMENPITEET AIRIX Ympäristö Oy Eurajoen kunta Liite 1 (s.1/8) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Kustannusarviot eivät ole sitovia, vaan tietyillä suunnittelussa käytetyillä yksikköhinnoilla laskettuja ja suuntaa antavia. Suunnitelmat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (1) 22 Asianro 4291/14.05.00.01/2017 Karttulan vesiosuuskunnan vesi- ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueen tarkistaminen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Euran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Euran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7) AIRIX Ympäristö Oy n kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma vuoteen 2040

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma vuoteen 2040 Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma vuoteen 2040 Vesihuollon tavoitteena on taata korkealaatuisen talousveden saatavuus, asianmukainen viemäröinti ja jätevesien puhdistus Pirkanmaan vesihuollon

Lisätiedot

Sotkuman kylän vesihuollon yleissuunnitelma

Sotkuman kylän vesihuollon yleissuunnitelma POLVIJÄRVEN KUNTA Sotkuman kylän vesihuollon yleissuunnitelma Suunnitelmaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 8.11.2016 566-P29412 Suunnitelmaselostus 1 (4) 8.11.2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA FCG Finnish Consulting Group Oy Pieksämäen kaupunki VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue 0143-P12743 14.2.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Mynämäen vesihuollon kehittämissuunnitelma 21984YV Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/6)

AIRIX Ympäristö Oy Mynämäen vesihuollon kehittämissuunnitelma 21984YV Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/6) Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vesijohtoverkosto Mietoisten uusi syöttöjohto Kalelan ottamo Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Vesihuolto 2015-2040 seminaari Pirkanmaan ELY-keskus 22.10.2015 Projekti-insinööri Henna Luukkonen Vesihuollon kehittämisvelvollisuus Kunnan on

Lisätiedot

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari 31.1.2013. Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari 31.1.2013. Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari 31.1.2013 Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki Pirkanmaan Vesihuollon kehittämissuunnitelman II-vaihe Ensisijaiset toimenpiteet

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 96 20.05.2015. 96 Asianro 1207/02.05.01.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 96 20.05.2015. 96 Asianro 1207/02.05.01.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2015 1 (1) 96 Asianro 1207/02.05.01.00/2015 Vesiosuuskuntien avustaminen vuonna 2015 Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelun tukipalvelut Tiivistelmä

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Säkylän kunta / Vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5)

AIRIX Ympäristö Oy Säkylän kunta / Vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5) SÄKYLÄN KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito Seurataan vesijohtoverkoston kuntoa ja saneerataan saneerausohjelman

Lisätiedot

SELVITYS OULUN VEDENHANKINNAN VARMISTAMISEN VAIHTOEHDOISTA. Oulun Vesi

SELVITYS OULUN VEDENHANKINNAN VARMISTAMISEN VAIHTOEHDOISTA. Oulun Vesi SELVITYS OULUN VEDENHANKINNAN VARMISTAMISEN VAIHTOEHDOISTA Oulun Vesi 18.12.2013 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT Kanta-Oulun vedenhankinta perustuu Oulujoen veteen, varajärjestelmää ei ole Kanta-Oulun alue kuuluu alimpaan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) 116 Asianro 4291/14.05.00.01/2017 Karttulan vesiosuuskunnan vesi- ja jätevesiverkoston toiminta-alueen tarkistaminen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto

Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston saneerausohjelman toteuttaminen Verkoston toimintavarmuuden lisääminen, sammutusvesi, talousveden

Lisätiedot

Aloite merkittiin tiedoksi. TEKVLK 16 Tekninen valiokunta 24.4.2014 Valmistelija: Vesihuoltopäällikkö Matti Huttunen, matti.huttunen(at)sipoo.

Aloite merkittiin tiedoksi. TEKVLK 16 Tekninen valiokunta 24.4.2014 Valmistelija: Vesihuoltopäällikkö Matti Huttunen, matti.huttunen(at)sipoo. Valtuusto 32 07.04.2014 Aloite kaksoisviemäröintijärjestelmään siirtymisestä/sami Virpiö 338/10.03.01/2013 KV 108 Valtuusto 9.9.2013 Sami Virpiö jätti aloitteen, jossa hän ehdottaa, että Sipoossa siirrytään

Lisätiedot

Juuan kunta Vesihuoltolaitos JUUAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN LIIKETALOUDELLINEN ENNUSTE 2012-2030

Juuan kunta Vesihuoltolaitos JUUAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN LIIKETALOUDELLINEN ENNUSTE 2012-2030 Juuan kunta Vesihuoltolaitos JUUAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN LIIKETALOUDELLINEN ENNUSTE 212-23 Juuan kunnan vesihuoltolaitokselle on laadittu liiketaloudellinen analyysi ja kehitysennuste vuoteen 23 saakka.

Lisätiedot

Maskun kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma Kehittämistoimenpiteet. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos

Maskun kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma Kehittämistoimenpiteet. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos 1 (6) Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Kustannusarvio Varautumissuunnitelma Vesijohtoverkosto Vedenhankinnan poikkeustilanteet Vuotojen ehkäiseminen Laaditaan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 18.05.2016. 79 Asianro 3472/02.05.01.00/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 18.05.2016. 79 Asianro 3472/02.05.01.00/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2016 1 (1) 79 Asianro 3472/02.05.01.00/2016 Vesiosuuskuntien avustaminen vuonna 2016 Va. suunnittelujohtaja Martti Lätti Asemakaavoitus Tiivistelmä Kuopion kaupunki on varannut

Lisätiedot

VESIOSUUSKUNTA SÄLINKÄÄ VESIHUOLLON YLEISSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 3.10.2006

VESIOSUUSKUNTA SÄLINKÄÄ VESIHUOLLON YLEISSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 3.10.2006 VESIOSUUSKUNTA SÄLINKÄÄ VESIHUOLLON YLEISSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 3.10.2006 Uudenmaan Vesi-ja rakennustekniikka Nahkurinkatu 23 b 17 04200 Kerava saki.salo@luukku.com 2 1. Johdanto 3 2. Yleissuunnitelman

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 tpjk 28.9.2017 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA JÄTEVEDEN KÄSITTELYYN

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA JÄTEVEDEN KÄSITTELYYN VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA JÄTEVEDEN KÄSITTELYYN Minttu Peuraniemi, 19.9.2012 YHTEINEN JÄTEVESIRATKAISU KANNATTAA Hoidon/huollon helppouden takia Vesiensuojelullisesti Taloudellisesti, kun 5 liittyjää 1

Lisätiedot

RUNKOVESIHUOLTOLINJOJEN KAPASITEETTITARKASTE- LU

RUNKOVESIHUOLTOLINJOJEN KAPASITEETTITARKASTE- LU FCG Finnish Consulting Group Oy Ylöjärven kaupunki RUNKOVESIHUOLTOLINJOJEN KAPASITEETTITARKASTE- LU Raportti -P13571 12.5.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I 12.5.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Lähtökohdat...

Lisätiedot

Liittyjältä peritään asemakaava-alueella liittymismaksua vesimittarin koon ja liittyjän arvioidun vedenkulutuksen mukaan seuraavasti.

Liittyjältä peritään asemakaava-alueella liittymismaksua vesimittarin koon ja liittyjän arvioidun vedenkulutuksen mukaan seuraavasti. HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty tekla 15.11.2016 Voimaantulo 16.11.2016 1 Liittymiskohta Vesihuoltolaitos määrittää vesi- ja viemäri- ja liittymien liittämiskohdat.

Lisätiedot

Lappeenrannan Energia Oy:n vesihuollon toiminta-alueet; Kehotus ja asianosaisen kuuleminen

Lappeenrannan Energia Oy:n vesihuollon toiminta-alueet; Kehotus ja asianosaisen kuuleminen Kaakkois-Suomi Kehotus KASELY/157/07.02/2010 21.11.2011 Lappeenrannan kaupunginhallitus PL 11 53101 LAPPEENRANTA Viite Lausuntopyyntö 6.9.2010 (144/740/2010) Lappeenrannan Energia Oy:n vesihuollon toiminta-alueet;

Lisätiedot

LEPPÄLAHTI SAVIO VESIHUOLLON YLEISSUUNNITELMA

LEPPÄLAHTI SAVIO VESIHUOLLON YLEISSUUNNITELMA LEPPÄLAHTI SAVIO VESIHUOLLON YLEISSUUNNITELMA LEPPÄLAHTI SAVIO VESIHUOLLON YLEISSUUNNITELMA 1. JOHDANTO 3 2. NYKYTILANNE.4 2.1 Väestö 4 2.2 Vedenhankinta...4 2.3 Pohjavesivarat..4 2.4 Jäteveden käsittely

Lisätiedot

Jätevesien puhdistustilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat Tornion- Muonionjoella, Suomi. Arto Seppälä, Tornionjoen vesiparlamentti

Jätevesien puhdistustilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat Tornion- Muonionjoella, Suomi. Arto Seppälä, Tornionjoen vesiparlamentti Jätevesien puhdistustilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat Tornion- Muonionjoella, Suomi 29.10.2012 Vesihuollon* järjestämisen vastuista Suomessa kunta vastaa vesihuollon yleisestä kehittämisestä ja järjestämisestä

Lisätiedot

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN VIEMÄRÖINTIIN

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN VIEMÄRÖINTIIN Vesiosuuskuntaseminaari 27.9.2008 VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN Hanna Yli-Tolppa Mäntsälän Vesi VESIHUOLLON JÄRJESTÄMINEN: - Vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden laajentaminen haja-asutusalueille

Lisätiedot

16X161108 26.2.2014 SIIKALATVAN KUNTA. Vesihuollon kehittämissuunnitelma

16X161108 26.2.2014 SIIKALATVAN KUNTA. Vesihuollon kehittämissuunnitelma 16X161108 26.2.2014 SIIKALATVAN KUNTA Vesihuollon kehittämissuunnitelma 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n

Lisätiedot

Rautjärven kunnan vesihuollon kehittämisstrategia 2009 2013

Rautjärven kunnan vesihuollon kehittämisstrategia 2009 2013 1(12) RAUTJÄRVEN KUNTA Tekninen keskus 26.1.2009 Rautjärven kunnan vesihuollon kehittämisstrategia 2009 2013 ja Vesihuoltohankkeiden avustamisperiaatteet 2(12) SISÄLLYSLUETTELO 1. Vesihuollon nykytila

Lisätiedot

HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty kv 11.11.2014 Voimaantulo 1.12.2014

HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty kv 11.11.2014 Voimaantulo 1.12.2014 HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty kv 11.11.2014 Voimaantulo 1.12.2014 1 Liittymiskohta Vesihuoltolaitos määrittää vesi-, viemäri- ja hulevesiliittymien liittämiskohdat.

Lisätiedot

HUITTISTEN PUHDISTAMO OY. Sastamala-Huittinen vesihuoltolinja. Haja-asutusalueiden vesihuolto. Työ: E24623.20. Tampere 18.3.2013

HUITTISTEN PUHDISTAMO OY. Sastamala-Huittinen vesihuoltolinja. Haja-asutusalueiden vesihuolto. Työ: E24623.20. Tampere 18.3.2013 HUITTISTEN PUHDISTAMO OY Sastamala-Huittinen vesihuoltolinja Haja-asutusalueiden vesihuolto Työ: E24623.20 Tampere 18.3.2013 PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet

Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Someron kaupunki Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Päivitys 2017 Someron kaupunki 2017 Hyväksytty kaupunginvaltuustossa Määritelmiä Vesihuolto. Vesihuolto on talousveden toimittamista sekä jäte-, hule-

Lisätiedot

YLITORNION KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Työ: E26364. Oulu, 9.1.2014

YLITORNION KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Työ: E26364. Oulu, 9.1.2014 YLITORNION KUNTA VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Työ: E26364 Oulu, 9.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy Mäkelininkatu 17 A 90100 Oulu Puhelin 010 2414 600 Telefax 010 2414

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2019-2021 tpjk 20.9.2018 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

Pudasjärven kaupunki. Vesihuollon kehittämissuunnitelma

Pudasjärven kaupunki. Vesihuollon kehittämissuunnitelma Pudasjärven kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma 12.10.2015 Vesihuollon termejä Vesihuolto; vesihuollolla tarkoitetaan veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä

Lisätiedot

HUITTISTEN PUHDISTAMO OY HUITTISTEN KESKUSPUHDISTAMO

HUITTISTEN PUHDISTAMO OY HUITTISTEN KESKUSPUHDISTAMO HUITTISTEN PUHDISTAMO OY HUITTISTEN KESKUSPUHDISTAMO SISÄLTÖ Hankkeen taustaa Kuormitusennusteet ja mitoitusarvot Puhdistamon prosessivaiheet Puhdistamon layout Kustannukset Sopimukset TAUSTAA: ALUEELLISET

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1585/ /2019

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1585/ /2019 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2019 1 (1) 62 Asianro 1585/14.05.00.01/2019 Kuopion Vesi Liikelaitoksen vesijohto- ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueen laajentaminen Pajuniemen (Nilsiä) alueelle 1.

Lisätiedot

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus JOENSUUN VESI -LIIKELAITOS Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain mukaisesti kaupungin vesihuollosta, joka sisältää vedentuotannon

Lisätiedot

SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu. Viemäröinti

SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu. Viemäröinti SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu Viemäröinti Salo 16.12.2014 VESIHUOLTOLAITOKSIA KOSKEVA YHTEINEN OSA Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen

Lisätiedot

Vesihuolto on ihmistä ja ympäristöä palveleva kokonaisuus kunnassa

Vesihuolto on ihmistä ja ympäristöä palveleva kokonaisuus kunnassa Vesihuolto on ihmistä ja ympäristöä palveleva kokonaisuus kunnassa Haja-asutuksen kartoitus- ja neuvontakäynnit 10 vuotta Länsi-Uudellamaalla Miira Riipinen, ympäristöpäällikkö @miirariipinen 27.3.2019

Lisätiedot

Suunnitteluinsinööri 10.11.2010 Velkuanmaan osayleiskaava 9.11.2010 Velkuanmaan osayleiskaavassa on osoitettu mm. uusia asuinaluevarauksia rantavyöhykkeelle 37 omakotitontin verran sekä matkailua palvelevia

Lisätiedot

TAMMELAN KUNTA. Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet. Vedenjakelu ja viemäröinti

TAMMELAN KUNTA. Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet. Vedenjakelu ja viemäröinti TAMMELAN KUNTA Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Vedenjakelu ja viemäröinti Tammelan kunta tekninen osasto 23.5.2011 Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Vesihuoltolaki 3. Vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

RAUTALAMMIN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA RAUTALAMMIN KUNTA RAUTALAMMIN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA TIIVISTELMÄ 2010 K& 1.11.2010 K&R Kiuru & Rautiainen Oy 2(19) 1 JOHDANTO... 3 2 VESIHUOLLON KEHITTÄMISEN SUUNTAVIIVAT... 4 2.1 Kunnan

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Rauman kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma Liite 1 (s.1/5) Kehittämistoimenpiteet

AIRIX Ympäristö Oy Rauman kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma Liite 1 (s.1/5) Kehittämistoimenpiteet AIRIX Ympäristö Oy Rauman kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma Liite 1 (s.1/5) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vedenhankinta- ja vesijohtoverkosto

Lisätiedot

VESIHUOLLON AJANKOHTAISTEEMOJA KAAKKOIS-SUOMESSA

VESIHUOLLON AJANKOHTAISTEEMOJA KAAKKOIS-SUOMESSA VESIHUOLLON AJANKOHTAISTEEMOJA KAAKKOIS-SUOMESSA Insinööri Esa Houni Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Esitelmän sisältö Vesihuoltotehtävät ELY-keskuksessa Katsaus alueelliseen vedenhankintaan

Lisätiedot

MARTTILAN KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti

MARTTILAN KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti MARTTILAN KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Työ: E25969.10 Turku, 22.11.2012 PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 400 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi Toimistot:

Lisätiedot

Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa

Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Lopen vesihuoltopäivä 7.5.2010 Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö Vesihuoltoa ohjaava lainsäädäntö Vesilaki Ympäristönsuojelulaki Maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu. Viemäröinti

SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu. Viemäröinti SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu Viemäröinti Salo 16.03.2015 VESIHUOLTOLAITOKSIA KOSKEVA YHTEINEN OSA Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen

Lisätiedot

POHJOIS-SATAKUNNAN ALUEELLINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA OSARAPORTTI III KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Työ: E25870. Turku, 27.08.

POHJOIS-SATAKUNNAN ALUEELLINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA OSARAPORTTI III KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Työ: E25870. Turku, 27.08. KANKAANPÄÄN KAUPUNKI HONKAJOEN KUNTA JÄMIJÄRVEN KUNTA KARVIAN KUNTA LAVIAN KUNTA MERIKARVIAN KUNTA POMARKUN KUNTA SIIKAISTEN KUNTA VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS SATAKUNTALIITTO POHJOIS-SATAKUNNAN ALUEELLINEN

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1

RAAHEN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 RAAHEN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Vesihuollon toiminta-alueiden muutokset/vihannin Vesi Oy 513/11/1104/110400/2013 TELA 111 Vesihuoltolain 8 :n mukaan "Kunta hyväksyy alueellaan toimivalle vesihuoltolaitokselle

Lisätiedot

Pohjavedet Närpiön ja Jurvan alueella & pohjavesien toimenpideohjelma

Pohjavedet Närpiön ja Jurvan alueella & pohjavesien toimenpideohjelma Pohjavedet Närpiön ja Jurvan alueella & pohjavesien toimenpideohjelma Närpiönjoki-kokous 23.10.2014 Mari Leminen Suunnittelija Vesihuoltoryhmä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Pohjavesialueet Pohjavesimuodostuma

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8304/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8304/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2018 1 (1) 30 Asianro 8304/14.05.00.01/2017 Pieksänkosken vesiosuuskunnan vesijohto- ja jätevesiverkoston toiminta-alueen tarkistaminen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

Kesärannan ranta-asemakaavaalueen

Kesärannan ranta-asemakaavaalueen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A STORA ENSO OYJ Kesärannan ranta-asemakaavaalueen vesihuolto Selostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24308 Selostus 1 (6) Määttä Päivi Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA VESIHUOLTOLAITOS

SIILINJÄRVEN KUNTA VESIHUOLTOLAITOS SIILINJÄRVEN KUNTA VESIHUOLTOLAITOS TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 Sisältö 1 HALLINTO... 1 2 VESIHUOLTOLAITOKSEN TUOTTAMAT PALVELUT... 1 2.1 Talousvesi... 1 2.2 Jätevesi... 1 3 VEDEN KULUTUS JA MYYNTI...

Lisätiedot

Lounais-Suomen viemäröintialueiden laajentamisalueet ja priorisointi. Maakunnalliset vesihuoltopäivät 13. ja 15.11.2012

Lounais-Suomen viemäröintialueiden laajentamisalueet ja priorisointi. Maakunnalliset vesihuoltopäivät 13. ja 15.11.2012 Lounais-Suomen viemäröintialueiden laajentamisalueet ja priorisointi Maakunnalliset vesihuoltopäivät 13. ja 15.11.2012 Sisältö Työn tavoitteet Suunnitteluperusteet Kustannuslaskentaperusteet Mahdollisten

Lisätiedot

HIRVIHAARAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti

HIRVIHAARAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti 2(5) 1. LÄHTÖKOHDAT Hirvihaaran kylässä todettiin kiinteistökohtaiset vedenhankintaratkaisut ongelmaisiksi huonojen pohjavesivarojen johdosta.

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Lapinkylän vesihuollon yleissuunnitelma Suunnitelmaselostus 30.9.2008

Kirkkonummen kunta Lapinkylän vesihuollon yleissuunnitelma Suunnitelmaselostus 30.9.2008 Kirkkonummen kunta 30.9.2008 Kirkkonummen kunta 30.9.2008 1 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ 2 2 SUUNNITTELUN TAVOITE 2 3 MITOITUS 2 3.1 Mitoitusperusteet 2 3.2 Mitoitusvesimäärät 3 4 VESIJOHTOVERKOSTO 4 4.1 Lapinkylän

Lisätiedot

Hausjärven Kurun pohjavesiselvitykset. Timo Kinnunen, hydrogeologi Uudenmaan ympäristökeskus

Hausjärven Kurun pohjavesiselvitykset. Timo Kinnunen, hydrogeologi Uudenmaan ympäristökeskus Hausjärven Kurun pohjavesiselvitykset Timo Kinnunen, hydrogeologi Uudenmaan ympäristökeskus Lähtökohtia Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan 31 kunnasta 21 vedenhankinta perustuu pohjaveden tai tekopohjaveden käyttöön

Lisätiedot

SKÅLDÖN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Raasepori. Työ: E25781. Turku 10.09.2013

SKÅLDÖN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Raasepori. Työ: E25781. Turku 10.09.2013 SKÅLDÖN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Raasepori Työ: E25781 Turku 10.09.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 Turku Puhelin 010 241 4400 www.airix.fi Toimistot: Tampere,

Lisätiedot

Euran, Kokemäen ja Säkylän jätevedenkäsittelyn kokonaisratkaisun yleissuunnitelma YLEISSUUNNITELMA. Suunnittelukokous 12.6.

Euran, Kokemäen ja Säkylän jätevedenkäsittelyn kokonaisratkaisun yleissuunnitelma YLEISSUUNNITELMA. Suunnittelukokous 12.6. Euran, Kokemäen ja Säkylän jätevedenkäsittelyn kokonaisratkaisun yleissuunnitelma YLEISSUUNNITELMA Suunnittelukokous 12.6.2013, Eura Jätevedenkäsittely yleissuunnitelma 2 Suunnitelmaratkaisun valinta:

Lisätiedot

LOUNAIS-SUOMEN VIEMÄRÖINNIN LAAJENTAMISALUEET JA PRIORISOINTI

LOUNAIS-SUOMEN VIEMÄRÖINNIN LAAJENTAMISALUEET JA PRIORISOINTI LOUNAIS-SUOMEN VIEMÄRÖINNIN LAAJENTAMISALUEET JA VESILAITOSYHDISTYKSEN ALUEELLINEN VESIHUOLTOPÄIVÄ 15.3.2012 PORI Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila 5.3.2012 1 YLEISTÄ Satakunnan ja Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Vesihuolto

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Vesihuolto Pirkanmaan maakuntakaava Maakuntakaavaluonnos Vesihuolto Maakuntakaavafoorumi Vanha kirjastotalo, Tampere, 19.3.2015 Maakuntakaavaluonnos Valmisteluvaiheen kuuleminen Nähtävilläoloaika 5.3.-10.4.2015,

Lisätiedot

LIITE B1, TEKLA 16.6.2010

LIITE B1, TEKLA 16.6.2010 Kaupunginhallitus 31 31.01.2011 NAANTALIN KAUPUNGIN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA Tekninen lautakunta 16.06.2010 76 Suunnitteluinsinööri Mika Hirvi 3.6.2010: Naantalin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Aulis Kaasinen, PoP ELY 1 Säädösmuutokset Uusi ympäristönsuojelulaki 527/2014 Ympäristönsuojeluasetus 713/2014 Vesihuoltolain 119/2001 muutos (681/2014)

Lisätiedot

Hyvät vesihuoltopalvelut

Hyvät vesihuoltopalvelut Lounais-Suomen vesihuollon kehittämisohjelma 2014 2020 Hyvät vesihuoltopalvelut VISIO 2020 Asukkaat ja elinkeinojen harjoittajat ovat tyytyväisiä vesihuoltopalveluihin Lounais-Suomessa Kehittämisohjelmassa

Lisätiedot

MASKUN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET

MASKUN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET MASKUN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET E27555.10 MASKUN KUNTA VEDENJAKELU JA JÄTEVESIVIEMÄRÖINTI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VER. PÄIVÄYS MUUTOS KOSKEE TARKASTETTU HYVÄKSYTTY /ARY /ARY

Lisätiedot

SIIKALATVAN VESIHUOLTO OY:N TOIMINTA-ALUEEN MÄÄRITTÄMINEN

SIIKALATVAN VESIHUOLTO OY:N TOIMINTA-ALUEEN MÄÄRITTÄMINEN S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A Siikalatvan Vesihuolto Oy SIIKALATVAN VESIHUOLTO OY:N TOIMINTA-ALUEEN MÄÄRITTÄMINEN Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25086 Raportti 1 (5) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Luhangan kunta. Luhangan kunnan ja Tammijärven vesiosuuskunnan vesihuoltolaitosten toiminta-aluesuunnitelma

Luhangan kunta. Luhangan kunnan ja Tammijärven vesiosuuskunnan vesihuoltolaitosten toiminta-aluesuunnitelma Luhangan kunta Luhangan kunnan ja Tammijärven vesiosuuskunnan vesihuoltolaitosten toiminta-aluesuunnitelma 07.01.2013 Sisällysluettelo 1 Johdanto...5 2 Vesihuoltolaki (119/2001)...5 3 Vesihuoltolaitosten

Lisätiedot

KESKI-KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA

KESKI-KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA KESKI-KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA 2018-2030 Kuva: Niko Nyrhinen 1 YLEISTÄ Kehittämissuunnitelma on vesihuoltolain (VHL 119/2001 ja sen muutos 681/2014 5 ) mukaista alueellista yleissuunnittelua.

Lisätiedot

Sotkamon kunnassa sijaitsevien eräiden vesiosuuskuntien toiminta-alueiden hyväksymismenettely

Sotkamon kunnassa sijaitsevien eräiden vesiosuuskuntien toiminta-alueiden hyväksymismenettely Ympäristö- ja tekninen lautakunta 53 31.03.2010 Ympäristö- ja tekninen lautakunta 98 30.06.2010 Kunnanhallitus 168 03.08.2010 Sotkamon kunnassa sijaitsevien eräiden vesiosuuskuntien toiminta-alueiden hyväksymismenettely

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1880/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1880/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2016 1 (1) 78 Asianro 1880/02.05.01.00/2016 Riistaveden kylän vesihuolto-osuuskunnan tarkistetun toiminta-alueen hyväksyminen Va. suunnittelujohtaja Martti Lätti Asemakaavoitus

Lisätiedot

VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUE

VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUE E25781 RAASEPORIN VEDEN TOIMINTA-ALUE RAASEPORIN KAUPUNKI Muutoslista ARY ARY MHAN VALMIS 10.09.2013 ARY ARY MHAN LUONNOS 20.06.2013 ARY ARY MHAN LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA HAJA-ASUTUSALUEIDEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISEN YLEISPERIAATTEET

KIRKKONUMMEN KUNTA HAJA-ASUTUSALUEIDEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISEN YLEISPERIAATTEET Haja-asutusalueiden vesihuollon kehittämisen yleisperiaatteet 1 (6) KIRKKONUMMEN KUNTA HAJA-ASUTUSALUEIDEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISEN YLEISPERIAATTEET Hyväksytty kunnanvaltuuston päätöksellä 19.12.2013 157

Lisätiedot