Hyvät vanhemmat! TERVETULOA GESTERBYN KOULUUN! Riikka Sameri Gesterbyn koulun rehtori vs.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvät vanhemmat! TERVETULOA GESTERBYN KOULUUN! Riikka Sameri Gesterbyn koulun rehtori vs."

Transkriptio

1 Hyvät vanhemmat! Kädessänne on Gesterbyn koulun tietopaketti, joka sisältää tietoa koulumme toimintaperiaatteista ja niiden perusteista. Toivon, että säilytätte tietopaketin kuluvan kouluvuoden ajan, koska näin yhteystiedot ja monet muut kouluun liittyvät asiat löytyvät helposti. Olette valinneet lapsenne kouluksi rauhallisessa paikassa lähellä luontoa sijaitsevan Gesterbyn koulun. Koulumme periaatteena on laadukkaan perusopetuksen järjestäminen turvallisessa oppimisympäristössä. Opetusta toteutetaan johdonmukaisesti ja harkitusti niin, että se palvelisi koulumme oppilaita mahdollisimman hyvin. Gesterbyn koulun opettajat ovat työhönsä sitoutuneita kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia. Mukavan työskentelyilmapiirin takaamiseksi painotamme hyvää käytöstä. Suuren koulun mutkaton toiminta edellyttää kaikkien kouluyhteisön jäsenten velvollisuutta ottaa huomioon muut ihmiset. Myös jokaisen vastuuta ympäristön viihtyisyyden vaalijana korostetaan. Kaikki vuosiluokat ovat noudattaneet uutta opetussuunnitelmaa syyslukukaudesta 2004 lähtien. Koulumme tuntijako painottaa suomenkielisillä luokilla luonnontieteellismatemaattisia aineita. Kielikylpyluokilla painotetaan kielikylpykieltä eli ruotsia. Luokkien tuntijaot poikkeavat toisistaan siis jonkin verran opetuskielen mukaan. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti luokkien oppilaat voivat valita valinnaisaineita. Valinnaisaineryhmistä ja -päivistä tiedotetaan ensimmäisellä kouluviikolla. Pyrimme antamaan oppilaille monipuolisia eväitä kansainvälistyvässä ja muuttuvassa maailmassa. Lähtökohtana on turvallisen oppimisilmapiirin luominen ja lapsilähtöinen tapa opettaa asioita. Toivomme, että erityisesti taito- ja taideaineet antaisivat elämyksiä melko tietopainotteisen koulunkäynnin lomassa. Koulumme sijainti tarjoaa loistavat mahdollisuudet eri liikuntalajien opetukseen. Tarkoituksena on liikunnallisen ja terveen elämäntavan välittäminen kaikille oppilaille. Lukuvuonna Gesterbyn koulussa on yhteensä 20 luokkaa, joista 14 on suomenkielisiä ja 6 ruotsin kielen kielikylpyä toteuttavia luokkia. Oppilasmäärä on 400 oppilasta. Näin suuressa joukossa sopuisa toiminta yhdessä on erittäin tärkeää. Kasvatustyössä onnistutaan parhaiten, jos sekä koulussa että kodeissa toimitaan samansuuntaisesti. Te, vanhemmat olette lastenne kasvattajina avainasemassa. Kodin ja koulun välinen yhteistyö edistää oppilaan sopeutumista ja viihtymistä koulussa. Koulussa viihtyminen taas on tutkimusten mukaan merkittävin tekijä, joka kannustaa oppilaita jatko-opintoihin. Kyseessä on siis varsin tärkeä asia lasten tulevaisuutta ajatellen. Siksi toivonkin avointa ja rakentavaa yhteistyötä vanhempien kanssa. TERVETULOA GESTERBYN KOULUUN! Riikka Sameri Gesterbyn koulun rehtori vs.

2 2 GESTERBYN KOULUN TOIMINTA-AJATUS Haluamme tarjota oppilaillemme fyysisesti ja psyykkisesti turvallisen koulun, joka toimii yksilöllisenä ja virikkeellisenä oppimisympäristönä. Tavoitteenamme on luoda avoin, rohkaiseva, kiireetön ja kannustava ilmapiiri, jonka ylläpitämisestä vastuu kuuluu opettajille, oppilaille ja huoltajille. Tuemme oppilaan tervettä itsetuntoa: realistista minäkäsitystä, itseluottamusta ja itsearvostusta. Oppilaita kannustetaan arvioimaan oppimistaan realistisesti ja ohjaamaan opiskeluaan omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Pyrkimyksemme on kasvattaa koulumme oppilaista itsenäisiä, sosiaalisia ja kriittisesti ajattelevia nuoria, joilla on valmiuksia astua ympäröivään yhteiskuntaan. Käytämme runsaasti aikaa hyvien käytöstapojen oppimiseen ja niiden soveltamiseen. Kaikessa toiminnassamme on olennaista toisten ihmisten kunnioittaminen ja suvaitsevaisuus. Pidämme tärkeänä myös oppilaiden myönteistä asennetta opiskelua kohtaan, jotta oppimiskokemukset innostaisivat heitä vastaamaan nykyyhteiskunnan elinikäisen oppimisen haasteeseen. OPETUS Opetussuunnitelma Opetussuunnitelma on koulun toimintasuunnitelma. Se sisältää koulun kasvatuksen ja opetuksen tavoitteet ja tavoitteiden saavuttamisen keinot. Opetussuunnitelmasta löytyvät myös tuntijako, oppiaineiden sisällöt sekä oppilaiden arviointiin liittyvät asiat. Opetussuunnitelman avulla konkretisoidaan koulun tavoitteet. Opetussuunnitelman sisältö on valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukainen. Kuntakohtaisessa opetussuunnitelmatyössä lukuvuonna aineryhmissä jaettiin oppiaineiden tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain sekä kirjattiin, miten aihekokonaisuuksia toteutetaan eri oppiaineissa. Kuntakohtaista yhteistyötä on tehty myös oppilashuoltoa koskevien opetussuunnitelman osien kohdalla. Omalle koulullemme ominaiset asiat ja painotukset ilmenevät opetussuunnitelman arvoja ja toimintakulttuuria käsittelevistä luvuista. Syyslukukauden alussa järjestettävässä vanhempainillassa kunkin luokan opettaja esittelee kyseisen luokka-asteen äidinkielen, matematiikan ja muiden oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä. Kunnan opetussuunnitelma löytyy Kirkkonummen kunnan internetsivuilta. Gesterbyn koulun opetussuunnitelma on linkkinä koulumme kotisivuilla. Tuntijako SUOMENKIELISTEN LUOKKIEN TUNTIJAKO OPPIAINE 1.lk 2.lk 3.lk 4.lk 5.lk 6.lk yhteensä äidinkieli A-kieli matematiikka ympäristöoppi bg & maant fy & kemia uskonto/et historia musiikki kuvataide käsityö liikunta valinnaiset aineet * vapaaehtoinen A-kieli ** TUNNIT YHTEENSÄ

3 3 KIELIKYLPYLUOKKIEN TUNTIJAKO lihavoitu teksti = ruotsinkielinen opetus normaali teksti = suomenkielinen opetus oppiaine 1.lk 2.lk 3.lk 4.lk 5.lk 6.lk yhteensä äidinkieli A-kieli (ruotsi) A-kieli (englanti) matematiikka ympäristöoppi bg & maant fy & kemia uskonto/et historia musiikki kuvataide käsityö liikunta valinnaiset aineet * vapaaehtoinen A-kieli ** ruotsiksi suomeksi YHTEENSÄ * Valinnaiset aineet tarkennettu koulun opetussuunnitelmassa ** Vapaaehtoisen A-kielen tunnit lasketaan lisäksi pakollisten aineiden tuntimäärään Opetus Koulumme opetuksen tavoitteena on perusopetuslain mukaan tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuulliseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Pyrimme koulumme opetuksella edistämään myös sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä parantamaan oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja itsensä kehittämiseen elämänsä aikana. Kasvatus ja opetus järjestetään oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti. Tehtäväänsä hoitaessaan koulu pyrkii läheiseen yhteisymmärrykseen ja yhteistyöhön kotien kanssa tukemalla vanhempia kasvatustehtävässään. Opetus on avointa, joten huoltajat voivat vierailla suuremmitta muodollisuuksitta koululla käytännön opetustyötä seuraamassa. Mahdollisesta oppitunnin seuraamisesta on kuitenkin hyvä sopia opettajan kanssa etukäteen. Vanhemmat ovat myös aina tervetulleita koulun juhliin! Koulussamme on 20 perusopetusryhmää ja 400 oppilasta. Kuudessa opetusryhmässä toteutetaan ruotsin kielen kielikylpyopetusta. Kielikylpyluokat on nimetty tunnuksella K. Suomenkielisillä luokilla painotetaan luonnontieteellismatemaattisia aineita eli matematiikkaa ja ympäristöoppia. Käytännössä painotus tarkoittaa tavallista suurempaa tuntimäärää kyseisissä oppiaineissa.

4 Koulussamme annetaan myös elämänkatsomustiedon, ortodoksisen ja katolisen uskonnon opetusta. Erityisopetus sisältää lukemisen ja kirjoittamisen opetusta, tukea matematiikan erityisvaikeuksissa sekä puheopetusta. Tieto- ja viestintätekniikan opetus(tvt) on jatkuvana painoalueena koulussamme. On kuitenkin huomattava, että TVT ei ole vuosiluokilla 1-6 oppiaine vaan tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään oppimisen välineenä. Koulussa on erillinen ATK-luokka ja jokaisessa luokassa vähintään yksi tietokone. Koulumme tietostrategian mukaan tavoitteena on, että jokainen kuudennen vuosiluokan päättävä oppilas hallitsee seuraavia tietokonetaitoja : 1. Työskentely Windows-ympäristössä 2. Kuvankäsittelyn alkeet 3. Tallentaa ja tulostaa omia töitään 4. Tuntee tietokoneen laitteiston ja sen oheislaitteet 5. Sähköpostin käytön periaatteet 6. Internetin käytön periaatteet; nettietiketti Valinnaisuus Valinnaisuus toteutuu kielivalinnoissa, valinnaisissa aineissa sekä käsityölajin valinnassa. Valinnaiset aineet koskevat viidennen ja kuudennen luokan oppilaita. Suomenkielisillä luokilla ja kielikylpyluokilla on osittain erilaiset valinnaisainetarjottimet. Valinnaisaineiden opetus toteutuu joka toinen viikko tiistaisin klo Valinnaisaineryhmät ja -päivämäärät ilmoitetaan syyslukukauden alussa. Käsityötä opetetaan kaikille oppilaille yhteisenä oppiaineena vuosiluokilla 1-5. Vuosiluokilla 3-5 tämä toteutuu niin, että oppilaat ovat puolet kouluvuodesta tekstiilityön ja puolet teknisen työn opetuksessa. Kuudennella luokalla oppilaat valitsevat osallistuvatko he tekstiilityön vai teknisen työn opetukseen. Valinta tehdään vuosiluokkia 6-9 varten. Kieliohjelma Alakoulussa alkava kieli eli A1-kieli on Kirkkonummen kunnassa englanti. Englannin kieleen tutustuminen alkaa Gesterbyn koulussa 2. luokalta ns. suihkutuksena, joka tarkoittaa vieraan kielen opiskelun aloittamista leikkien, laulujen ja lorujen muodossa. Varsinainen perinteinen kielen opiskelu alkaa 3. luokalta. Toisen vapaaehtoisen pitkän kielen eli A2-kielen voi valita neljänneltä luokalta lähtien. Valittavia kieliä ovat ruotsi, saksa ja ranska. Kielen opetusryhmä muodostuu, jos valinnan tekee 12 oppilasta. Valinta on vapaaehtoinen, mutta opiskelun alettua valinta on sitova. Äidinkielen taidot sekä menestys englannin kielessä kertovat melko hyvin, soveltuuko A2-kielen opiskelu oppilaalle. A2-kielen valinta lisää oppilaan kokonaistuntimäärää kahdella tunnilla. Tunnit sijoittuvat lukujärjestyksessä yleensä aamuun tai iltapäivään. Lukuvuonna vapaaehtoisen A2-kielen opetuksen ryhmät ovat: 4. lk : ruotsi, saksa (ranska Kirkonkylän koulu ryhmässä maanantaina ja torstaina klo 13-14) 5. lk : ruotsi, saksa 6. lk : saksa 4

5 Kolmannella luokalla olevien oppilaiden vanhempien kannattaa seurata lapsensa englannin kielen opiskelua, jotta vapaaehtoisen kielen valinta neljättä luokkaa varten kevätlukukaudella ei tule yllätyksenä. Kielivalinnoista järjestetään vanhemmille tiedotustilaisuus, jossa on mahdollisuus esittää kysymyksiä sekä saada tietoa myös siitä, miten vapaaehtoisen kielen valinta vaikuttaa opiskeluun vuosiluokilla 7-9. Koulun ulkopuolella annettava opetus Koulun ulkopuolella voidaan pitää jonkin aineen tunteja, joiden tarkoituksena on ensisijaisesti havainnollistaa opetusta. Koulun ulkopuolella annettava opetus on useimmiten erilaisia retkiä, opintokäyntejä tai leirikoulutoimintaa. Opetusta voidaan antaa työjärjestyksen mukaisesti tai se voidaan soveltaa leirikouluun ja käyttää hyväksi poikkeuksellisten olosuhteiden antamia mahdollisuuksia. Retkipäivinä oppilaat saavat eväät koulusta. Maahanmuuttajaoppilaiden opetusjärjestelyt Romanioppilaille ja vieraskielisille oppilaille voidaan antaa oman äidinkielen opetusta kaksi tuntia viikossa. Opetus järjestetään, jos siihen ilmoittautuu vähintään neljä oppilasta. Samassa opetusryhmässä voi olla oppilaita eri vuosiluokilta ja eri kouluista. Opetus on vapaaehtoista. Maahanmuuttajaoppilaille voidaan antaa suomen kielen taidon kohentamiseen tähtäävää tukiopetusta. Oppilaalle sopivaa vuosiluokkaa pohditaan yhdessä huoltajien kanssa oppilaan suomen kielen taitojen ja yksilöllisten tarpeiden mukaan. Kotitehtävät Oppilaan on perusopetuslain mukaisesti suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Tunnollisesti ja huolellisesti tehdyt kotitehtävät vaikuttavat arvioinnissa arvosanaa nostaen, kotitehtävien laiminlyöminen arvosanaa laskien. Opettajalla on oikeus jättää kotitehtävänsä laiminlyöneen oppilaan kouluun enintään tunnin ajaksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan kotitehtäviä. Tukiopetus Tukiopetusta annetaan tilapäisesti opetuksesta jälkeen jääneelle tai muutoin erityistä tukea tarvitsevalle oppilaalle. Tilapäinen opetuksesta jälkeen jääminen voi johtua sairaudesta tai muusta vastaavasta syystä aiheutuneesta poissaolosta. Mikäli oppilas saa vapautuksen koulunkäynnistä perheen matkan vuoksi, ei tukiopetusta tästä syystä opetuksesta jälkeen jääneelle oppilaalle järjestetä. Tukiopetukseen kutsutaan opettajan tekemien havaintojen pohjalta tai tukiopetusta voi pyytää oppilas tai hänen huoltajansa. Osa-aikainen erityisopetus Osa-aikainen erityisopetus on tilapäistä, yksilöllistä ja pienessä ryhmässä pääsääntöisesti koulupäivän aikana tapahtuvaa lisäopetusta. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan oppilaalle, joilla on oppimis- ja/tai sopeutumisvaikeuksia isossa ryhmässä. Erityisopetuksessa pyritään tukemaan oppilasta niin, että hän selviää vaikeuksistaan huolimatta. Erityisopettaja teettää tietyille luokkaasteille aika ajoin saneluja ja luetun ymmärtämisen testejä, joiden kautta tuen tarpeessa olevat huomataan. Aloitteen osa-aikaisesta erityisopetuksesta voi tehdä myös opettaja, huoltaja, oppilashuoltoryhmä tai oppilas itse. 5

6 Puheopetusta annetaan ensimmäisellä luokalla tehdyn tarkan kartoituksen pohjalta. Puheopetusta sekä kielellisen tietoisuuden tukemiseen tähtäävää tukea antaa luokanopettaja Anne Kolhinen, jolla on myös puheopettajan koulutus. Arviointi Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään oppilaan edellytyksiä itsearviointiin. Oppilaan oppimista, työskentelyä ja käyttäytymistä arvioidaan monipuolisesti. Todistusarviointi annetaan oppilaille kaksi kertaa lukuvuodessa. Välitodistuksen oppilaat saavat joululomalle lähtiessään ja lukuvuositodistuksen kevätlukukauden päätyttyä. Vuosiluokkien 1-3 oppilaita arvioidaan sanallisesti. Vuosiluokan 4 oppilaat saavat sanallisen arvioinnin lisäksi numeroarvion äidinkielestä, matematiikasta ja englannin kielestä. Vuosiluokilla 5-6 oppilaita arvioidaan numeroin. Huomattavaa on, että numeroarvioinnin yhteydessä oppilaan työskentelytaidot sisältyvät oppiaineen arvosanaan. Oppilaat tekevät myös itsearviointeja vähintään kaksi kertaa lukuvuodessa. Itsearviointi lähetetään kotiin vanhempien kommentoitavaksi ja allekirjoitettavaksi. 6 KOULUN TOIMINTAKULTTUURI Järjestyssäännöt Järjestyssääntöjen tarkoituksena on välittää kaikkien kouluyhteisön jäsenten tiedoksi ne rajoitukset, joita koulun toiminnan asiallinen ja tarkoituksenmukainen järjestäminen vaatii. Opettajakunnan keväällä 2004 päivittämät järjestyssäännöt jaetaan kaikille oppilaille lukuvuoden alussa. Lisäksi ne ovat koulumme kotisivuilla. Järjestyssäännöt käydään läpi jokaisessa luokassa ensimmäisenä koulupäivänä ja ne pidetään esillä myös luokan ilmoitustaululla. Oppilasturvallisuuden takia oppilaita ohjataan jatkuvasti rauhalliseen liikkumiseen koulurakennuksen sisätiloissa. Opettajien lisäksi myös avustajat ja muu henkilökunta osallistuvat käytöskasvatukseen. Oppilaan on noudatettava hänelle annettuja ohjeita viipymättä. Teknisessä työssä ja liikuntatunneilla noudatetaan turvallisuuden takia erityisen tarkkoja toimintaohjeita. Katoamisvaaran takia kouluun ei pidä tuoda turhia esineitä eikä rahaa. Poikkeuksena on erikseen ilmoitettu lelu- tai pelipäivä. Makeiset ja virvoitusjuomat eivät kuulu kouluun. Merkkipäivät ja muut erikseen sovitut juhlapäivät ovat poikkeuksia. Ulkokengät otetaan pois ulko-oven luona ja viedään luokan ulkopuolelle. Kouluun voi mielellään tuoda sisäkengät tai tossut. Koulukirjat tulee paperoida tai suojata muovilla ensimmäisen kouluviikon aikana. Säästäväisyyssyistä suurin osa kirjoista kerätään keväällä pois uutta käyttöä varten. Kadonneet tai tahallisesti tuhotut tai sotketut kirjat asianomainen korvaa hankkimalla tilalle uudet. Pulpettien pohjalle tuodaan kotoa suojapaperi. Järjestelmällisyyteen ja huolellisuuteen ohjataan vaatimalla oppilasta huolehtimaan pulpettinsa ja sen ympäristön siisteydestä. Mikäli oppilas piirtää tai kaivertaa pulpettiinsa, hän on velvollinen puhdistamaan ja/tai korjaamaan aiheuttamansa jäljet.

7 7 Kaikkien oppilaiden varusteet ja välineet on nimettävä tai varustettava selvillä tunnusmerkeillä. Vahtimestarin varasto pullistelee löytötavaroita. Tiedustelkaa kadonneita vaatteita, avaimia yms. vahtimestarilta p tai iltavahtimestarilta p Koulun piha-alue Koulualueeseen kuuluu ns. asfalttipiha, leikkipaikka ja hiekkakenttä. Opettajat näyttävät ensimmäisenä koulupäivänä piha-alueen uusille oppilaille. Oppilaat eivät saa poistua koulualueelta koulupäivän aikana. Koulun piha-alueella liikutaan ainoastaan jalan. Moottoriajoneuvoilla ja pyörällä ajaminen koulun pihalla on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty. Tämä koskee myös vanhempia, jotka tuovat tai hakevat oppilaita koulusta tai iltapäiväkerhosta. Koulukiusaamiseen puuttuminen Koulumme tavoitteena on kasvattaa toisia ihmisiä kunnioittavia, ystävällisiä ja huomaavaisia oppilaita. Tavoitteemme mukaisesti koulumme ilmapiiri on kiusaamista vastustava. Kouluvuoden alussa luokissa keskustellaan koulun järjestyssäännöistä ja laaditaan myös luokan omat säännöt. Keskusteluun käytetään paljon aikaa niin, että oppilaat ymmärtävät turvallisen oppimisympäristön merkityksen. Välituntivalvontaan osallistuvat opettajat ja avustajat. Valvojat käyttävät tunnusnauhaa, joka helpottaa välituntivalvojien tunnistamista. On erittäin tärkeää, että oppilaat tulevat rohkeasti kertomaan välituntivalvojille mahdollisesta kiusaamisesta. Kiusaamisilmiöiltä ei kuitenkaan täysin voi välttyä. Kiusaaminen on tärkeä erottaa kiusoittelusta. Kiusaamisessa on kysymys yksittäiseen henkilöön kohdistuvasta yhden tai useamman henkilön toimesta tapahtuvasta toistuvasta fyysisestä tai psyykkisestä väkivallasta. Tällaisissa tapauksissa toimintaperiaatteet ovat seuraavat: * Varhainen puuttuminen tilanteeseen keskustelemalla kiusaajan/kiusaajien ja kiusatun kanssa. * Jatkotoimenpiteiden miettiminen ja seuranta kaikkien osapuolten, opettajien ja rehtorin kanssa. * Yhteydenotto molempien osapuolten kotiin. * Rehtorin puhuttelu ja kirjallinen varoitus. * Tapauksen käsittely oppilashuoltotyöryhmän kokouksessa. * Kiusaamisryhmän keskustelu kaikkien osapuolten ja heidän huoltajiensa kanssa mukana edustaja myös oppilashuollosta ja johtokunnasta sekä rehtori. * Kiusaajan/kiusaajien erottaminen määräajaksi koulusta. KOULUN JA KODIN VÄLINEN YHTEISTYÖ Tiedottaminen Tämän tietopaketin lisäksi saatte oppilaiden mukana syys- ja kevätlukukauden alussa tapahtumakalenterin, josta selviävät teemapäivät ja muut oppilaan tavallista työjärjestystä muuttavat tapahtumat. Koulun yhteisistä asioista tiedotetaan myös joitakin kertoja lukuvuodessa rehtorin kirjeillä, jotka tunnistaa sinisestä paperista. Tapahtumakalenterit sekä rehtorin kirjeet löytyvät myös koulumme kotisivuilta. Luokanopettajat tiedottavat läksyistä oppilaille suullisesti, minkä lisäksi oppilaan velvollisuus on merkitä ne kirjoihin tai läksyvihkoon. Kunkin luokan opettaja toimii muussa tiedottamisessa parhaaksi katsomallaan tavalla. Jotta tiedotteet tulisivat perille oppilaan

8 8 kotiin, toivon vanhempien kyselevän lapseltaan päivittäin mahdollisesta reppupostista. Mikäli kouluasioissa on epäselvyyksiä, aina voi soittaa koulun kansliaan tai opettajainhuoneeseen. Opettajiin saa yhteyden kouluaikana välituntisin seuraavina aikoina: , , ja Koulupäivät alkavat opetusryhmän työjärjestyksestä riippuen klo 8.00 tai Koska puhelin on varsin usein varattu, koulusihteeri Liisa Laasasenaho(p ) tai vahtimestari Marja-Liisa Henriksson(p ) ottavat vastaan viestejä esim.oppilaiden poissaoloista tai soittopyynnön opettajalle toimitettavaksi. Kanslisti ja vahtimestari ovat paikalla klo Poissaoloilmoituksen (oppilaan nimi, luokka ja opettajan nimi) voi lähettää myös sähköpostin kautta tai Koulun osoite : Gesterbyn koulu Vilhonkummuntie KIRKKONUMMI Koulun kotisivut : kirkkonummi.fi/ Puhelinnumerot kouluun: rehtori kanslia opettajainhuone vahtimestari faksi Opettajakunta Rehtori vs. Riikka Sameri 1.A Ritva Immonen 1.B Helena Salminen 1.C Anne Kolhinen 1.K Anna-Maria Kandelin 2.A Timo Kokkonen 2.B Jaana Kanerva 2.C Sirkka Leivo 2.K Maarit Isokorpi 3.A Ann-Marie Marttinen 3.B Annu Railamaa 3.K Cecilia Kinnula 4.A Antti Sankala 4.B Sanna Sankala 4.K Päivi Moilanen 5.A Elina Vahtera 5.B Marja Varteva 5.K Riikka Nuotio 6.A Mervi Nieminen 6.B Kari Nieminen 6.K Marjo Laitinen

9 9 Kielten lehtori Liisa Sirkkola p Erityisopettaja Paula Pohjola p Puheopettaja Anne Kolhinen p Opettajat antavat luokkakohtaiset ohjeet koulun ja kodin välistä yhteydenpitoa ajatellen. Oppilashuoltohenkilöstö Kouluterveydenhoitaja Eija Kulkki (ma ja ke) p Koulukuraattori Sari Myllynen p tai Koulupsykologi Marita Oksanen p tai Koulun henkilökunta Koulusihteeri Liisa Laasasenaho p Vahtimestari Marja-Liisa Henriksson p Iltavahtimestari Jussi Halsas p Emäntä Gun-Maj Beck p Vastaava siivooja Eija Maukonen p Aluehuoltomies Heikki Haapiainen p Gesterbyn koulun johtokunta Ari Harinen, puheenjohtaja p Harri Piispa, varapuheenjohtaja p Hanna Erkko p Lotta Jääskeläinen p Esko Sorvala p Mervi Nieminen, opettajakunnan edustaja p Heikki Haapiainen, henkilökunnan edustaja p Vanhempainillat Koulutyön päästyä kunnolla käyntiin kutsutaan oppilaiden huoltajat vanhempainiltaan. Vanhempainillassa käsitellään kunkin luokka-asteen keskeisiä sisältöjä ja koulutyön käytäntöjä. Jos lapsen koulunkäynnissä ilmenee ongelmia, ottakaa yhteyttä lapsenne opettajaan. Keskustelu opettajan kanssa antaa laajemman kuvan lapsen koulutilanteesta. Tarvittaessa kannattaa neuvotella kasvatuskysymyksistä myös koulupsykologin tai -kuraattorin kanssa. Vanhempainvartit Opettaja kutsuu luokkansa vanhempia kerran lukuvuodessa keskustelutuokioon, jossa voi olla mukana myös oppilas. Vanhempainvarttien tarkoituksena on arvioida yhdessä oppilaan oppimista, työskentelytaitoja ja käyttäytymistä koulussa. Gesterbyn koulun Koti- ja kouluyhdistys Koulumme vanhempainyhdistys on Gesterbyn koulun oppilaiden vanhempien perustama yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on järjestää Gesterbyn koulun oppilaille ja vanhemmille yhteisiä tapahtumia. Vuosittain on kerätty pieni vapaaehtoinen jäsenmaksu toiminnan tukemiseen. Perinteeksi ovat muodostuneet joulukorttienaskarteluilta ja keväinen liikuntatapahtuma. Yhdistyksen toimintaan voi tutustua tarkemmin koulun kotisivujen kohdassa Kodin ja koulun yhteistyö.

10 10 KOULUN TYÖAIKA Peruskoulun lukuvuodessa on 190 työpäivää. Lukuvuoden työpäivistä vähennetään kuitenkin muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi sattuva itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vapunpäivä. Lukuvuoden työ- ja loma-ajat: Syyslukukausi ( ) - koulu alkaa maanantaina syysloma (to-pe) - joululoma Kevätlukukausi ( ) - koulu alkaa maanantaina talviloma pääsiäisloma lomapäivä perjantai koulu loppuu lauantaina Oppilaiden koulutyön määrä tulee olla sellainen, että heille koulunkäyntiin, koulumatkoihin ja kotitehtäviin käytettävä aika huomioon ottaen jää riittävästi aikaa lepoon, virkistykseen ja harrastuksiin. Oppitunti kestää 60 minuuttia, josta 45 minuutti käytetään opetukseen ja vähintään 10 minuuttia välituntiin. Opetukseen käytettävä aika ja välitunnit voidaan järjestää toisinkin, jos se on tarkoituksenmukaista. Koulupäivää voidaan lyhentää kuitenkin vain päivän loppuun sijoitetun kaksoistunnin vuoksi. Tässä tapauksessa opettaja tiedottaa oppilaiden vanhemmille järjestelystä. Välituntivalvojat käyttävät tunnusnauhaa, jotta oppilaiden on helpompi löytää välituntivalvoja tarvittaessa. Välitunteja valvoo pääsääntöisesti 2-4 opettajaa kerrallaan. Myös koulun sisätiloja valvotaan välituntien aikana. Sisävalvontaan osallistuvat myös vuosiluokkien 5-6 oppilaat. Välitunneilla oppilailla on tilaisuus rentoutua oppituntien välillä. Oppilaiden käytös tulee olla sellaista, että kaikki voivat olla turvallisesti koulussa. Kaikilla ensimmäisen luokan oppilailla on oma kummi, joka tehtävänä on olla tarvittaessa oppilaan seurana ja tukena välituntitilanteissa. Lukuvuoden päättäjäiset ja joulujuhla Kouluvuoden työ päättyy lukuvuoden päättäjäisiin eli kevätjuhlaan. Päättäjäiset pidetään perusopetuslain mukaan viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, siis lauantaina. Joulujuhla pidetään syyslukukauden työn päätyttyä. Juhlat ovat tärkeitä tilanteita oppilaille, koska silloin tarjoutuu tilaisuus esiintymiseen. Myös asianmukainen juhlaan osallistuminen käyttäytymis- ja pukeutumistapoineen kuuluu koulun tapakasvatuksen piiriin. Vanhemmat ovat tervetulleita joulu- ja kevätjuhliin. KOULURUOKAILU Lukuvuoden ruokalista jaetaan oppilaille syyslukukauden alussa. Lukuvuoden alussa kaikki oppilaat täyttävät lomakkeen, josta saadaan selville päivitetty tilanne allergiaruokien tarpeesta. Mikäli oppilaan allergiasta on jo toimitettu lääkärintodistus, ei uutta todistusta tarvita, ellei tilanne ole muuttunut. Voimassa ovat koko kunnassa seuraavat erityisruokavaliota koskevat ohjeet: Koulu järjestää laktoosittoman ruoan, kun ilmoitus laktoosi-intoleranssista on tullut. Ruokajuoman osalta keittiö ei tee erikoisjärjestelyjä. Diabeetikon ruoka järjestetään kaikille diabeetikoille. Ilmoitukseen liitetään kouluterveydenhoitajan ilmoitus diabetessairaudesta. Keliakiaruokavalio järjes-

11 tetään kaikille sitä tarvitseville. Tutkitut ruoka-aineallergiat: ilmoitukseen lisätään lääkärinlausunto todetusta allergiasta. Mikäli oppilaan allergiatilanne muuttuu, on asiasta ilmoitettava välittömästi emännälle (Gun-Maj Beck p ). Ilmoitus tehdään myös siinä tapauksessa, kun allergia on mennyt ohi. Ohjeiden tarkoituksena on helpottaa koulukeittiöiden toimintaa. Erityisruokavalion mukaan valmistetut ruokalajit tarjoillaan erilliseltä linjastolta. On tärkeää, että oppilas on itse tietoinen omista allergioistaan ja osaa kysyä, onko kyseinen ruokalaji sopiva hänelle. Ruokalassa käyttäydytään hillitysti niin, että ruokailuhetkestä tulee rauhallinen tauko päivään. Täysipainoisen aterian nauttiminen antaa voimia koulupäivään. Hyvät pöytätavat tekevät ruokailusta miellyttävän tapahtuman. Opettajat ohjaavat oppilaita noudattamaan hyviä ruokailutapoja ja puuttuvat ruokalassa metelöintiin. Mikäli koulupäivä on pitkä, kouluun voi ottaa pienen välipalan. Kunkin luokan opettaja sopii oppilaiden kanssa yhteisen ajankohdan, jolloin välipala syödään. 11 KOULUMATKAT Koulukuljetusten yleiset periaatteet Oppilaalla on oikeus saada ilmainen koulukuljetus tai kuljettamis- tai saattoavustus, jos koulumatka on viittä kilometriä pidempi. Lyhyempikin matka oikeuttaa kuljetukseen tai avustukseen silloin, jos matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Kirkkonummella vuosiluokkien oppilaille järjestetään koulumatkakuljetus, mikäli koulumatkan pituus on yli 3 km. Oppilaan koulumatkakuljetusta ei ole välttämätöntä järjestää koko pituudeltaan, vaan koulumatka voi osittain muodostua oppilaan itse kulkemasta osasta. Oikeus kunnan järjestämään kuljetukseen koskee niitä, jotka käyvät koulua omassa koulupiirissä. Lisäksi oppilaalla, jonka asuinpaikka vaihtuu kesken lukuvuoden, on oikeus jatkaa koulunkäyntiään lukuvuoden loppuun sen piirin koulussa, johon hän lukuvuoden alussa kuului. Kunta ei korvaa koulumatkakustannuksia. Vanhemmilla on oikeus valita lapsensa koulu. Vieraaseen koulupiiriin mahdollisen koulukuljetuksen järjestää huoltaja. Kunnan kuljetusvelvollisuuden piiriin kuuluville oppilaille järjestetään valvottu kyydityksen odotus koulun tiloissa. Tästä tiedotetaan erikseen niille oppilaille, joita kuljetuksen odotus koskee. Tilapäiskuljetus Oppilaalla on oikeus tilapäiseen kuljetukseen lääkärintodistuksen perusteella. Äkillisessä tapauksessa on otettava ensisijaisesti yhteys koulutoimistoon, joka vastaa kuljetuksen järjestämisestä (p ). Lääkärintodistus on toimitettava mahdollisimman nopeasti koulutoimistoon. Lyhyet koulumatkat Turvallisuussyistä on erittäin toivottavaa, että lyhyet koulumatkat Gesterbystä ja Lindalista kuljettaisiin jalan. Ruuhkaisella tiellä on tapahtunut lukuisia polkupyöräonnettomuuksia, joten toivomme, että asiasta keskusteltaisiin jokaisessa perheessä. Koska vasta yli 10-vuotiaan havaintokyky riittää

12 liikenteen vaihtuvien tilanteiden havaitsemiseen, koulu suosittelee pyöräilyä kouluun vasta kolmasluokkalaisille. Kouluun pyöräilevien luokan oppilaiden tulee käyttää pyöräilykypärää. Pyörät tulee säilyttää lukittuina telineissä tai niille osoitettavassa paikassa. Välituntisin pyöräily on kielletty turvallisuussyistä. Koulu ei korvaa pyörille aiheutuneita vahinkoja. Syksyllä heijastimet heilumaan! TURVALLISUUSSUUNNITELMA Koulussamme on turvallisuussuunnitelma, jonka tarkoituksena on varautua tulipaloon tai muihin vaaratilanteisiin. Poistumiskartat ovat näkyvillä kaikissa niissä tiloissa, joissa opetusta tapahtuu. Opettajat harjoittelevat luokkansa kanssa lukuvuoden alussa luokasta poistumista. Poistumisharjoituksissa oppilaat poistuvat opettajansa johdolla koulutiloista hiekkakentälle ja pysyvät luokkaryhmissä. OPPILASHUOLTO Oppilaan poissaolot Huoltajan tulee mahdollisimman pian, mielellään jo ensimmäisenä poissaolopäivänä ilmoittaa opettajalle oppilaan poissaolosta. Näin epäselvät poissaolotapaukset voidaan välttää. Toivomme, että perheiden lomamatkat sovitettaisiin koulun loma-aikoihin. Mikäli oppilaan perhe on kuitenkin lähdössä lomamatkalle kouluaikana tai jostakin muusta syystä poissaolo on tiedossa etukäteen, pyydämme huoltajia täyttämään hakemuksen koulunkäynnin vapauttamisesta viimeistään viikkoa ennen poissaolon alkamista. Näin oppilaalle jää riittävästi aikaa sopia opettajan kanssa loman aikana suoritettavista koulutehtävistä. Mikäli poissaolo kestää 3 päivää tai sitä lyhyemmän ajan, lupa kohdistetaan opettajalle ja 3 päivää pidempien poissaolojen osalta rehtorille. Lomake koulunkäynnin vapauttamisesta löytyy tietopaketin keskiaukeamalta (LIITE 3) tai sen voi tulostaa koulun kotisivuilta. Lomakkeen voi hakea myös koulun kansliasta. Oppilashuoltotyöryhmä Oppilashuoltotyöryhmään kuuluvat rehtori, terveydenhoitaja, psykologi, kuraattori ja erityisopettaja. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko. Oppilashuoltotyöryhmän tarkoituksena on ohjata ja tukea oppilasta, hänen huoltajiaan ja opettajaa silloin, kun koulutyössä tulee eteen sellaisia ongelmia, joihin ei vanhempien ja opettajien kesken ole löydetty ratkaisuja. Oppilashuoltotyöryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja niihin pyydetään aina huoltajan suostumus. Koulupsykologi- ja koulukuraattoritoiminta Koulupsykologin ja kuraattorin tehtävänä on oppimisessaan tai kehityksessään tukea tarvitsevien oppilaiden auttaminen yhteistyössä opettajien ja vanhempien kanssa. Koulupsykologiin voi ottaa yhteyttä oppimis- ja motivaatio-ongelmissa, tunne-elämän vaikeuksissa ja kasvatuskysymyksissä. Koulupsykologi suorittaa myös kouluvalmiustestauksia ja arvioi erityisopetuksen tarvetta. Koulupsykologi Marita Oksasen tavoittaa numerosta Koulukuraattoriin voi ottaa yhteyttä silloin, kun on kysymys sellaisista vaikeuksista kuin kiusaaminen, erilaiset kriisit tai luvattomat poissaolot. Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä sekä oppilas että huoltaja. Koulukuraattori Sari Myllysen tavoittaa numerosta

13 13 Hammashoito Lasten hampaiden terveydentila on huomattavasti parantunut. Siksi hammashoidossa on siirrytty luokkatarkastuksista yksilöllisiin hoitoväleihin. Niinpä lasten hampaiden tarkastusväli voi olla puolesta vuodesta reiluun kahteen vuoteen suun terveydentilasta riippuen. Hammaslääkäri suorittaa määräaikaistarkastuksia ja suuhygienisti seulontatarkastuksia tarpeen mukaan. Suun terveydentilasta lähetetään lapsen mukana ilmoitus, joka pyydetään palauttamaan allekirjoitettuna. Samoin esitiedot (terveydentila, osoite ym.) joudutaan ajoittain tarkistamaan, koska tilanteet muuttuvat. Purentaa seurataan tarkastuksien yhteydessä ja mikäli on tarvetta erityistoimenpiteisiin, siitä ilmoitetaan vanhemmille. Jos suun ja hampaiden terveydentilassa ilmenee ongelmia tai on muuta kysyttävää, voitte soittaa suoraan hammashoitolaan. Hammaslääkärit Kirsi Boström ja Nina Eriksson p ; Suuhygienisti Thea Mandelin p ; Hammashoitaja Nina Koskinen p Terveydenhuolto Koululääkäri ja terveydenhoitaja vastaavat kouluterveydenhuollosta. Kouluterveydenhuoltoon ei sisälly varsinaista sairaanhoitoa. Oppilaan sairastuessa kesken koulupäivän tai tapaturman sattuessa koulu huolehtii ensiavusta, mutta vanhemmilla on vastuu oppilaan saattamisesta jatkohoitoon. Terveydenhoitaja tarkastaa oppilaiden terveydentilan keskimäärin joka toinen vuosi. Lääkäri tarkastaa 6. luokan oppilaat. Tarvittaessa oppilas ohjataan erikoislääkärin tutkimuksiin. Terveydenhoitaja Eija Kulkki on koululla maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona. Hänen puhelinnumeronsa on Tapaturmat ja vakuutus Toimintaperiaatteita koulussa tapahtuneissa tapaturmatilanteissa: - Oppilas kertoo tapahtuneesta välituntivalvojalle tai opettajalle, joka lähettää oppilaan kouluterveydenhoitajalle, mikäli se on opettajan arvion mukaan tarpeellista. - Jos terveydenhoitajaa ei tavoiteta, oppilaan kanssa käydään terveyskeskuksessa tai häntä kehotetaan käymään siellä tarvittaessa vanhempien kanssa. - Kun kyse on vakavammasta vammasta, koulu järjestää kuljetuksen ja saattajan terveyskeskukseen. Ensisijaisesti yritetään tavoittaa oppilaan vanhemmat saattajiksi. Nopeaa toimintaa vaativissa tilanteissa koulusta lähtee terveydenhoitaja tai koulunkäyntiavustaja saattajaksi ja vanhemmat kutsutaan suoraan terveyskeskukseen. Oppilaiden tapaturmavakuutus korvaa oppilaiden koulupäivän tai koulumatkan aikana sattuneen tapaturman hoitokulut silloin, kun hoito tapahtuu terveyskeskuksessa. Jos oppilas alkaa oirehtia koulussa tapaturman seurauksena koulupäivän jälkeen ja oppilas viedään terveyskeskukseen, myös siinä tapauksessa oppilaan tapaturmavakuutus korvaa hoitokulut. Koulussa sattuneena on pidettävä tapaturmaa, joka tapahtuu koulussa tai koulun järjestämässä tilaisuudessa. Koulumatkalla sattuneena pidetään tapaturmia silloin, kun ne tapahtuvat matkalla kouluun, tai koulun/vanhempainyhdistyksen tilaisuuksiin. Koulumatkaksi katsotaan matka kotoa kouluun tai koulusta suoraan kotiin. Jokaisesta koulutapaturmasta tehdään tapaturmailmoitus, joka lähetetään vakuutusyhtiöön tarvittaessa. Hammastapaturmista lähetetään aina ilmoitus vakuutusyhtiölle Oppilaita koskevat vakuutukset ovat Vakuutusyhtiö Pohjolassa.

14 14

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus 25.4.2018 Kaukajärven koulu 2018-2019 32 perusopetusryhmää (13 ak, 19 yk) 4 alueellisen erityisopetuksen pienryhmää 2 laaja-alaisten oppimisvaikeuksien erityisopetuksen

Lisätiedot

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE TESJOEN KOULU 2016 2017 SYYSTIEDOTE YHTEYSTIEDOT Tesjoen koulu Tavastantie 10 07955 Tesjoki tesjoen.koulu@loviisa.fi Puh. 044-0555 993 (klo 8-15 arkipäivinä) Koulunjohtaja 044-5577 240 (klo 8-17 arkipäivinä)

Lisätiedot

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Kuparivuoren koulu 1. Oppilaat Noin 300. Keskikokoinen koulu 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Oppilaat tulevat pääasiassa keskustan ja Luonnonmaan alueelta, kieliluokilla ja

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa:

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa: Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona 22.5.2019 Aineisto osoitteessa: www.lauta.edu.hel.fi Satu Hakulinen, rehtori Saara Kourouma, apulaisrehtori Solveig Korhonen, terveydenhoitaja

Lisätiedot

LUKUVUOSITIEDOTE LV KIRKONKYLÄN KOULU

LUKUVUOSITIEDOTE LV KIRKONKYLÄN KOULU LUKUVUOSITIEDOTE LV. 2018-2019 KIRKONKYLÄN KOULU TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2018-2019 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi to 9.8.2018 pe 21.12.2018 Kevätlukukausi

Lisätiedot

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA KIRKONKYLÄN KOULUN TIEDOTE LUKUVUODELLE 2017-2018 TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2017-2018 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi ti 15.8.2017 pe 22.12.2017 Kevätlukukausi

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

PARKANON YHTENÄISKOULU

PARKANON YHTENÄISKOULU PARKANON YHTENÄISKOULU Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36, 39700 Parkano TIEDOTUSLEHTI PERUSOPETUKSEN 7. LUOKKIEN OPPILAILLE JA NÄIDEN HUOLTAJILLE KESÄKUU 2019 REHTORIN TERVEHDYS Yläluokille

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 Lielahden koulu tänään Oppilaita on yhteensä 577-264 oppilasta vuosiluokilla 1-6 - 313 oppilasta vuosiluokilla 7-10 Luokkia - 7. luokkia

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo Koulutulokkaiden vanhempainaamu Tiistai 15.5.2018 klo 8.30-10 TERVETULOA! WELCOME! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 683 oppilasta 36 luokkaa

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Malvaan koulu. Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma

Malvaan koulu. Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma 1 Malvaan koulu Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma Malvaan nykyinen koulu on rakennettu v. 1956. Alkava lukuvuosi on 55. koulumme historiassa. Malvaan koulu on kaksiopettajainen perusopetuksen alakoulu.

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola Lukuvuositiedote 2014-2015 HENKILÖKUNTA opettajat: 1a 1b 2.lk 3a 3b 4.lk 4.-5.lk 5.lk 6.lk pienluokka laaja-alainen eo: rehtori Päivi Lipsanen Jenni Nieminen Jaana Kukkonen Anu Terho Noora Vesterinen Laura

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Koulun alkaessa Vuodet eivät ole veljiä keskenään! Kun viime kouluvuosi polkaistiin käyntiin tutuilla opettajilla ja muulla henkilökunnalla, niin tämä vuosi

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2014-2015 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT A. YLEISET SÄÄNNÖT 1. Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun Tervetuloa kouluun 2018 2019 Tervetuloa kouluun Opas uusille oppilaille ja Lukuvuosi heidän huoltajilleen 2016-2017 ASKOLAN KUNTA Askolan kunta Sivistystoimi Sivistystoimi Tärkeitä päivämääriä Kouluun

Lisätiedot

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja.

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja. Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta kasvaa, ja monet asiat pitää hoitaa

Lisätiedot

Länsi-Asikkalan koulu koulun nimi. YHTEYSTIEDOT Koulu Lähiosoite: Hilliläntie 207 Postinumero ja postitoimipaikka Kurhila

Länsi-Asikkalan koulu koulun nimi. YHTEYSTIEDOT Koulu Lähiosoite: Hilliläntie 207 Postinumero ja postitoimipaikka Kurhila ASIKKALAN KUNTA LUKUVUOSISUUNNITELMA (PA9 ) Länsi-Asikkalan koulu 2015-2016 koulun nimi YHTEYSTIEDOT Koulu Lähiosoite: Hilliläntie 207 Postinumero ja postitoimipaikka 17430 Kurhila Faxinumero Kanslia Rehtori

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

klo Jokivarren koulu Antti Ketonen, perusopetuksen rehtori

klo Jokivarren koulu Antti Ketonen, perusopetuksen rehtori 22.8.2018 klo 17.30 Jokivarren koulu Antti Ketonen, perusopetuksen rehtori Jokivarren koulu Yhtenäinen peruskoulu ykkösestä ysiin Hiukan alle 600 oppilasta 50 opettajaa, 25 koulunkäyntiavustajaa Toimistosihteeri

Lisätiedot

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu.

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu. Koulu Hyrylän yläaste Hyökkälän koulu Jokelan yläaste Kellokosken koulu Kirkonkylän koulu Klemetskogin koulu Kolsan koulu Lepolan koulu Mikkolan koulu Nahkelan koulu Paijalan koulu Pertun koulu Riihikallion

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B AKAAN LUKIO Vanhempainilta 1A ja 1B 11.10.2018 ILLAN AIHEET lukion ja opettajien esittely tavoitteista lukio-opiskelusta KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA! 1.vuosikurssin ryhmänohjaajat 1A Tanja Merikari, ruotsi,

Lisätiedot

Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi

Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi www.peda.net/veraja/keuruu/pihlajavesi pihlajavesi@keuruu.fi Pihlajaveden ala-aste Valkeajärventie 77 42910 Pihlajavesi (014) 757 037 puh. 040 0153510 kännykkä

Lisätiedot

KUHMOISTEN YHTENÄISKOULU

KUHMOISTEN YHTENÄISKOULU KUHMOISTEN YHTENÄISKOULU 2017-2018 HYVÄT OPPILAAT JA HUOLTAJAT Tähän tiedotteeseen on koottu eräitä tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita. Kaikissa koulun aloitusta ja käyntiä koskevissa kysymyksissä

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa 1.4 (s 15) Painotettu opetus kuvataan painotetun opetuksen tuntijako

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Koulupolku alkaa Koulunkäynnin aloittaminen on iso asia lapsen ja koko perheen elämässä. Koulutulokkaat odottavat innolla, ehkä hieman jännittäen koulun alkamista

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta

Lisätiedot

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Kouluterveydenhuolto Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen

Lisätiedot

LUKUVUOSITIEDOTE 2010-2011 KUHANIEMEN KOULU HUOM! KOULUN VANHEMPAINILTA JÄRJESTETÄÄN TIISTAINA 7.9. KLO 18. Kahvinjuonnilla aloitellaan jo klo 17.45.

LUKUVUOSITIEDOTE 2010-2011 KUHANIEMEN KOULU HUOM! KOULUN VANHEMPAINILTA JÄRJESTETÄÄN TIISTAINA 7.9. KLO 18. Kahvinjuonnilla aloitellaan jo klo 17.45. HUOM! KOULUN VANHEMPAINILTA JÄRJESTETÄÄN TIISTAINA 7.9. KLO 18. Kahvinjuonnilla aloitellaan jo klo 17.45. Yhteisen aloituksen jälkeen vanhemmilla on mahdollista tavata koulun opettajia eri luokissa. LUKUVUOSITIEDOTE

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Oppilaiden tuominen aamulla koulun pihaan autolla on kielletty. Oppilaat tuodaan ja haetaan koulun lähikatujen, lähinnä Okkerinkadun varrelta.

Oppilaiden tuominen aamulla koulun pihaan autolla on kielletty. Oppilaat tuodaan ja haetaan koulun lähikatujen, lähinnä Okkerinkadun varrelta. JYVÄSKYLÄN STEINERKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LUOKAT 1-8 Tehtävä ja tavoitteet Järjestyssäännöt ovat koulun opetussuunnitelmaa täydentäviä käytännön toimintaohjeita, joilla pyritään takaamaan kaikkien turvallisuus,

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu MUHOKSEN KUNTA Laitasaaren alakoulu TYÖSUUNNITELMA LUKUVUOSI 2015 2016 KOULU- JA OPPILASTIEDOT LUKUVUONNA 2015-2016 2 KOULUTIEDOT koulun nimi Laitasaaren alakoulu koulun osoite Hotintie 22, 91510 Rova

Lisätiedot

Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta

Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta Tiivistelmä Munkkivuoren ala-asteen koulun koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta MUNKKIVUOREN ALA-ASTEEN KOULUSSA LUODAAN MEIDÄN KOULU -HENKEÄ Koulussa arvostetaan kaikkia niin lapsia kuin aikuisia. Koulussa

Lisätiedot

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Lapsi- ja kouluasioiden hallinto vastaa esikoulusta, pedagogisesta hoidosta, vapaa-ajankodista, peruskoulusta, lukiosta, erityiskoulusta ja kulttuurikoulusta. Kun

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE)

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) Tuki jaetaan kolmeen portaaseen: 1. Yleinen tuki Tuki on tilapäistä ja ennaltaehkäisevää. 2. Tehostettu tuki Oppilaalla oppimissuunnitelma, tuki on jatkuvaa/säännöllistä.

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 Sepänmäen koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Sepänmäen erityisopetusyksikkö toteuttaa oppilaan yksilöllisistä tarpeista lähtevää kasvatusta tavoitteena

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016 TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Mitä odotamme ja mihin pyrimme? Tavoitteenamme on kasvattaa oppilaistamme omatoimisia, vastuuntuntoisia ja hyvin käyttäytyviä nuoria, joilla

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Särkelässä tehdään työtä iloisessa kouluhengessä lähtökohtana kotiympäristö ja jokaisen yksilölliset kyvyt.

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun!

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Leena Hiillos Rehtori 16.5.2017 Koulutulokkaiden opettajat E-1 H Anne Siljander 1 A Laura Semi (Immolantien talo) 1 B Lassi Heikkinen 1 C Johanna Aaltonen 1 D Teppo

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaiset työ-/loma-ajat. Lauantaityöpäivät: Liikunta- ja liikenneturvallisuuspäivä

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaiset työ-/loma-ajat. Lauantaityöpäivät: Liikunta- ja liikenneturvallisuuspäivä Pyhäjoen kunta Yppärin koulun vuosisuunnitelma lv. 2017-2018 1. Koulun perustiedot: Oppilasmäärä: 54 oppilasta ja 10 esikoululaista Perusopetusryhmien määrä: 3, lisäksi esikouluryhmä 2. Lukuvuoden työ-/ja

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

koulun nimi Valmistava opetus

koulun nimi Valmistava opetus ASIKKALAN KUNTA koulun nimi Valmistava opetus LUKUVUOSISUUNNITELMA (PA9 ) 2016-2017 YHTEYSTIEDOT Koulu Lähiosoite: Perusopetukseen valmistava opetus Tallukantie 1 Postinumero ja postitoimipaikka 17200

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu OPPILASHUOLTO Oppilashuolto on toimintaa, jolla edistetään ja ylläpidetään oppilaan hyvinvointia, hyvää oppimista, tervettä kasvua ja kehitystä. Tavoite on edistää myös koulun yhteisöllisyyttä, myönteistä

Lisätiedot

klo Jokivarren koulu Antti Ketonen, rehtori

klo Jokivarren koulu Antti Ketonen, rehtori 14.8.2019 klo 17.30 Jokivarren koulu Antti Ketonen, rehtori Yhtenäinen peruskoulu ykkösestä ysiin Noin 600 oppilasta Noin 50 opettajaa ja 25 koulunkäyntiavustajaa Toimistosihteeri IP-ohjaajat, terveydenhoitajat,

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Koulupolku alkaa Koulunkäynnin aloittaminen on iso asia lapsen ja koko perheen elämässä. Koulutulokkaat odottavat innolla, ehkä hieman jännittäen koulun alkamista

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

1-6.luokilla oppilaita opetetaan pääsääntöisesti perusopetusryhmissä luokanopettajien toimesta.

1-6.luokilla oppilaita opetetaan pääsääntöisesti perusopetusryhmissä luokanopettajien toimesta. Pyhäjoen kunta Yppärin koulun vuosisuunnitelma lv. 2014-2015 1. Koulun perustiedot: Oppilasmäärä: 57 Perusopetusryhmien määrä: 3, lisäksi esikouluryhmä 2. Lukuvuoden työ-/ja loma-ajat Sivistyslautakunnan

Lisätiedot

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017 2 1. KOULUN NIMI: Euran Kirkonkylän koulu 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Koulun järjestyssääntöjen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu Opetussuunnitelma Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu 1 Hyväksytty opetuslautakunnassa 12.4.2011 Johdanto Perusopetuslaki on muuttunut osittain 24.6.2010 (PoL 642/2010). Tästä johtuen myös perusopetuksen

Lisätiedot

Kädessänne on Gesterbyn koulun kouluopas, joka sisältää tietoa koulumme toimintakulttuurista.

Kädessänne on Gesterbyn koulun kouluopas, joka sisältää tietoa koulumme toimintakulttuurista. KOULUOPAS 1. Rehtorin sanat 2. Koulun työ- ja loma-ajat (aikataulu) 3. Yhteystiedot 4. Helmi-reissuvihko 5. Vanhempainillat 6. Poissaolot 7. Kouluruokailu 8. Järjestyssäännöt 9. Välituntikäytänteet 10.

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Arviointi Isojoen Koulukolmiossa

Arviointi Isojoen Koulukolmiossa Arviointi Isojoen Koulukolmiossa Aikaisemmilla luokka-asteilla oppilasta arvioidaan sanallisesti ja numeroilla. Lisäksi vanhemmat saavat ajankohtaista tietoa lapsensa koulunkäynnistä arviointikeskusteluissa.

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

Kädessänne on Gesterbyn koulun kouluopas, joka sisältää tietoa koulumme toimintakulttuurista.

Kädessänne on Gesterbyn koulun kouluopas, joka sisältää tietoa koulumme toimintakulttuurista. KOULUOPAS 1. Rehtorin sanat 2. Koulun työ- ja loma-ajat (aikataulu) 3. Yhteystiedot 4. Helmi-reissuvihko 5. Vanhempainillat 6. Poissaolot 7. Kouluruokailu 8. Järjestyssäännöt 9. Välituntikäytänteet 10.

Lisätiedot

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan

Lisätiedot

04.09.2014. Lukuvuonna 2014-2015 2-luokkalaisten uimaopettajana toimii Pia Salonen, p. 050 3800489 ja sähköposti pia.salonen@kotka.

04.09.2014. Lukuvuonna 2014-2015 2-luokkalaisten uimaopettajana toimii Pia Salonen, p. 050 3800489 ja sähköposti pia.salonen@kotka. 2- LUOKKALAISTEN UIMAOPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN KOTKASSA 2014-2015 YLEISTÄ Kukin toisen luokan oppilas saa uimaopettajan antamaa uinnin opetusta yhteensä kymmenen tuntia. Opetus tapahtuu mahdollisuuksien

Lisätiedot

POHJANKARTANON KOULU LISÄLUOKKAOPISKELIJAN HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISSUUNNITELMA

POHJANKARTANON KOULU LISÄLUOKKAOPISKELIJAN HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISSUUNNITELMA 1 POHJANKARTANON KOULU LISÄLUOKKAOPISKELIJAN HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISSUUNNITELMA OPISKELUPAIKKATIEDOT Pohjankartanon koulu Suvantokatu 1 90140 OULU Puhelinnumerot Opettajainhuone 08 5571476 Kanslia 08

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

määritelty opetussuunnitelman perusteissa:

määritelty opetussuunnitelman perusteissa: Nousiainen määritelty opetussuunnitelman perusteissa: - edistää lapsen ja nuoren oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä - oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh Sivistys- ja Sivistys- ja Sivistys- ja 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 45/12.00.01/2016 Sivistys- ja 01.03.2016 18 Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö

Lisätiedot

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Oppilaiden tukimuodot Eriyttäminen, joustavat järjestelyt, yhteisopettajuus 14.3.2013 Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Tuija Vänni

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

TERVETULOA ATALAN KOULUUN! Vanhempainilta

TERVETULOA ATALAN KOULUUN! Vanhempainilta TERVETULOA ATALAN KOULUUN! Vanhempainilta 26.4.2016 T A M P E R E E N K A U P U N K I OHJELMA Perustietoja Atalan koulusta ja ekaluokista Aamu- ja iltapäivätoiminta / Eppukerho, harrastusmahdollisuudet

Lisätiedot

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Taustatietoja Vastaajina yli tuusulalaista ala- ja yläkoulun oppilaan huoltajaa. Kysely avoinna huoltajille.-... Strukturoitujen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 23.09.2015 Sivu 1 / 1 3991/12.01.00/2015 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun Kauppiaskadun koulurakennus peruskorjataan kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Vuosiluokkien

Lisätiedot

Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus

Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus Perusopetuslaissa ja Uudenkaupungin kaupungin koulutoimen periaatepäätöksissä määritellään ne ehdot joiden mukaan kunta järjestää oppilaalle koulukuljetuksen. Muiden

Lisätiedot

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ 4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Lapsi ja nuori elää samanaikaisesti sekä kodin että koulun vaikutuspiirissä. Tämä edellyttää näiden kasvatusyhteisöjen vuorovaikutusta ja

Lisätiedot