Ghana. Avartavat hiekkarannat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ghana. Avartavat hiekkarannat"

Transkriptio

1 Ghana Avartavat hiekkarannat

2 Hei sinä matkaaja! Ajattelimme helpottaa matkalle lähtöäsi ja antaa sinulle muutamia vinkkejä, jotta matkasi onnistuisi mahdollisimman vaivattomasti. Tämä paketti sisältää: Ennen matkaa 1. Rahoitus 2. Rokotukset 3. Lentoliput ja matkustaminen 4. Viisumi ja passi 5. Vakuutukset 6. Selvitä 7. Muistilista Matkalla 1. Ghana 2. House of Grace 3. Työssäoppiminen 4. Huomio matkalla Ja lyhyesti asiaa matkan jälkeen. Toivomme, että saat apua työssäoppimisjaksoasi varten. Toivottaa: Katri ja Niina Vo07

3 ENNEN MATKAA VOINKO VAIN LÄHTEÄ? Et voi! Ennen seikkailun alkamista sinun pitää hoitaa ja tarkistaa monen monta asiaa. Seuraavaksi aloita siis selvittämään nämä asiat: 1. Rahoitus 2. Rokotukset 3. Lentoliput ja matkustaminen 4. Viisumi ja passi 5. Vakuutukset 6. Selvitä 7. Muistilista 1. RAHOITUS Matkalle ei kannata lähteä matti kukkarossa. Jo rokotukset yksinään tulevat maksamaan satoja euroja, siispä on tärkeää, että raha-asiasi ovat kunnossa ja ne kestävät suuria sekä pieniä yllätyksiä. Tässä esimerkkejä meidän rahan menoista(loka/marraskuu vuonna 2009): - Lentoliput n Asuminen n Rokotukset n Malarialääkitys n. 70 On yllättävää, miten paljon rahaa menee pieniinkin asioihin kuten hygieniatarvikkeisiin, matkalla tarvittaviin lääkkeisiin, vaatteisiin, muistikortteihin yms. Mahdollisimman paljon ennen matkaa aloita säästämään rahaa ja kyselemään mahdollisia sponsoreita (vanhemmat, kummit, mummit ja mummin naapurit ). Kun viimeinenkin sentti säästöpossustasi on käytetty, voit myös hakea avustusta esim. Kelalta ja voit myös kysellä erilaisilta järjestöiltä.

4 ENNEN MATKAA 2. ROKOTUKSET Vaikka tuntisit olosi terveeksi, se ei auta tässä tapauksessa. Rokotteet ovat välttämättömiä selviytyäksesi matkalla ja matkan jälkeen. Joissakin rokotteissa on useampi pistämiskerta, joten rokotteet täytyy alkaa hankkimaan hyvissä ajoin ennen matkaa. Internetissä on erittäin hyvä infopaketti rokotteista, jotka sinun kannattaa ottaa ennen matkaa On hyvä myös varmistaa omalta terveysasemalta päivitetyt tiedot asiaan liittyen. Itse otimme seuraavat rokotukset: - A ja B Hepatiitti rokotteet - Keltakuumerokote - Uusittiin Polio ja Jäykkäkouristus (Onko omasi voimassa? ) - Malarialääkitys (Ei ole saatavana rokotteena) HUOM!!! Keltakuumerokotetta hankkiessasi hanki samassa yhteydessä kansainvälinen rokotustodistus, joka vaaditaan kaikilta maahaan saapuvilta. (Maksaa n. 17 tarkastettu maaliskuussa 2010.) Ghanaan vaaditaan myös MPR-rokote. Suomessa vuonna 1982 on aloitettu MPR:n rokottaminen, joten suurin osa lapsista on kyseisen rokotteen saanut. Tarkasta mikä on sinun tilanteesi!! HANKI ROKOTUKSET AJOISSA NIIN VÄLTYT TOIVOTTAVASTI NÄILTÄ!!!

5 ENNEN MATKAA 3. LENTOLIPUT JA MATKUSTAMINEN Ghana ei kuulu ihan lähinaapurimaihimme, joten pelkällä soutuveneellä et perille pääse. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset allesi hieman isomman Jumbojetin Aloita ajoissa lentolippujen hintavertailu, jos haluat mahdollisimman halvat liput. Hinnat vaihtelevat päivittäin ellei jopa tunneittain, joten sinun täytyy olla skarppina. Esim. auttaa sinua hintojen seurailussa. Itse käytimme tätä sivustoa. Lentolippuja varatessasi sinun tulee ottaa huomioon seuraavat seikat: - Lähtö- ja paluupäivä - Varmista maksutapa, tarvitsetko esim. Visa-kortin vai voitko hoitaa maksun verkkopankin avulla - Kun liput ovat takataskussasi, saat varausnumeron, jonka avulla pystyt seuraamaan mahdollisia lentoaikataulumuutoksia yms. - Muistathan mainita varauksen yhteydessä mahdollisista ruokaaineallergioistasi, jotta välttyisit WC:ssä matkustamiselta. Kun lähtö lähenee, selvitä lentoyhtiöiltä, joilla lennät, matkalaukkujen sallittu paino- ja kappalemäärä sekä koko. Esim. Meillä itsellämme käsimatkatavarat saivat painaa 8kg ja matkalaukkuja, jotka menivät ruumaan, meillä sai olla kummallakin kaksi kappaletta. Yhteispaino laukuilla oli max. 46kg, mutta yksi laukku sai painaa korkeintaan 23kg. Ota huomioon käsimatkatavaroita koskevat lentoturvallisuusmääräykset. Pysy ajan tasalla! Esim. Nestemäiset tuotteet laitettava 100ml läpinäkyvään pakkaukseen. Koneeseen ei saa viedä erilaisia metalli- ja teräaseita kuten saksia, pinsettejä, ripsentaivuttimia. ÄLÄ KOSKAAN OTA KULJETETTAVAKSI TOISEN IHMISEN TAVAROITA TAI PAKETTEJA JOIDEN SISÄLLÖSTÄ ET OLE VARMA!

6 ENNEN MATKAA 4. VIISUMI JA PASSI Ghanassa ei pelkällä passilla pärjää vaan sinun on hankittava viisumi. Suomessa Ghanan suurlähetystöä ei ole, joten joudut anomaan viisumiasi lähimmästä Ghanan suurlähetystöstä, joka sijaitsee Tanskassa. Kaiken tarvittavan tiedon saat osoitteesta mutta tässä on muutamia tärkeimpiä vinkkejä avuksesi: - Tarvitset neljä hakemuspohjaa (4 kopiota) - Neljä passikuvaa - Lentolippusi numeron - Hakemukseen passinumerosi - Passi (kopio passista EI riitä), sillä viisumi liitetään kiinni passisi sivulle - Tarkista, että passisi on voimassa vähintään 6kk matkalta palatessasi - Kun lähetät hakemuksen, sinun on laitettava kirjekuoren mukana tarvittava määrä Tanskan kruunuja, määrän löydät viisumihakemuksen sivuilta. - Kaksi osoitetta Ghanaan (esim. missä asut. Tarkasta henkilöltä, jonka kanssa olet yhteydessä Ghanan suuntaan.) - Viisumissa on mahdollista valita kaksi eri vaihtoehtoa, joko multiple entry visa tai single entry visa. Multiple entry visa antaa sinulle mahdollisuuden poistua maasta useamman kerran esim. jos haluat vierailla naapurivaltioissa, mutta ota huomioon riittääkö aikasi. Single entry visa sisältää vain yhden maahantulosaapumismahdollisuuden. Tämä yleensä riittää ja itse otimme single entry visan. - Laita myös toinen tyhjä kirjekuori hakemuksen mukana, minkä varustat omalla nimellä ja osoitteella, jotta viisumisi voidaan lähettää takaisin sinulle. - Lähetä hakemus hyvissä ajoin, n. 1-2 kk ennen. - Laita kuori kirjattuna kirjeenä, näin voit seurata missä päin maailmaa kirjeesi kulkee. Saat kirjeen myös takaisin kirjattuna kirjeenä eli noudat kirjeen sen tullessa postista. - VOIT OTTAA MALLIA MEIDÄN TEKEMÄSTÄ MALLIHAKEMUKSESTA!

7 ENNEN MATKAA 5. VAKUUTUKSET Matkalle lähtiessäsi sinun tulee hankkia itsellesi matkavakuutus, jollei sinulla vielä sellaista ole. Vakuutus kannattaa ottaa voimaan myös muutamaa päivää ennen ja jälkeen matkan. Oma vakuutusyhtiösi on paras neuvoja tässä tilanteessa. Kysy mm. seuraavia asioita: - Onko vakuutuksesi voimassa - Jos lähdet matkalle jonkun kanssa, suosittelemme, että annat omalle vakuutusyhtiöllesi ystäväsi tiedot siltä varalta, että ystäväsi estyy lähtemään matkalle, etkä halua yksin lähteä. Näin saat korvauksesi myös omasta matkastasi, etkä jää puille paljaille. - Mitä vakuutuksesi korvaa o ( Matkatavarat, mahdolliset sairastumiset )

8 ENNEN MATKAA 6. SELVITÄ Kun seikkailu koputtaa jo ovella, selvitä ja hoida vielä ainakin nämä asiat: - Tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle, siltä varalta, että jos jotakin pahempaa sattuu matkan aikana esim. luonnonkatastrofi. - Selvitä seuraavat numerot ja laita ne ylös muuallekin kuin vain puhelimeesi: o vakuutusyhtiösi numero o lentoyhtiön numero o yhteyshenkilösi Ghanassa o luottokortin katoamisilmoitusnumero - Ota kopiot kaikista tärkeistä asiakirjoista kuten: passi ja passin sisällä olevasta viisumiosasta, matkalipuista, ajokortti, luottokortti, matkavakuutus, kansainvälinen rokotustodistus. Kopioita on hyvä säilyttää eri paikoissa ja jätä myös koti-suomeen kopiot ja sähköpostiin, jos vain mahdollista. - Suosittelemme ottamaan rahat käteisenä mukaan, sillä raha-automaatteja on harvassa. Visa Electron toimii joissakin automaateissa, mutta maksuvälineenä tosi harvassa paikassa. Mutta luottokortti on hyvä ottaa mukaan siltä varalta, jos tulee yllättäviä rahamenoja kuten lääkärissä käynnit. Huom. jokaisesta nostokerrasta peritään ulkomaan nostolisä. Summat voi tarkastaa omalta pankiltasi. - Vältä arvoesineiden mukaan ottamista. - Jätä lähiomaisillesi ja koululle tiedot lennoistasi ja yhteystiedot Ghanaan. - Huolehdi, että joku tietää aina missä menet ja minne olet suunnitellut meneväsi, myös lentoaikataulu muutokset. - Ota koneeseen mukaan erilliselle lapulle osoitteet ja puhelinnumerot Ghanassa, o ( Samat mitkä kirjoitit viisumihakemukseen) o tulet tarvitsemaan näitä koneessa täyttäessäsi maahantulokortin. - Lääkkeet on oltava alkuperäisissä pakkauksissa. o Reseptilääkkeisiin, resepteistä kopiot mukaan.

9 ENNEN MATKAA 7. MUISTILISTA Vaikka rakkain pehmonallesi haluaisi lähteä matkalle mukaan, voi olla, että hänelle ei riitä koloa laukussasi. Tee ainakin seuraaville tilaa: - otsalamppu (sähkökatkosten varalta) - korvatulpat, jos olet herkkäkorvainen hälyäänille (Katri testasi myös lennon aikana painekorvatulppia, ehkäisevät korvien lukkiutumista, apteekista.) - Hyttysmyrkky (suomalainen Off käy) - Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet (esim. terveyssiteitä saa, mutta Ghanassa tamponeja ei tunneta.) - Henkilökohtaiset lääkkeet + muut tarvittavat (särkylääke, ripulilääke, nesteentasapainottajat, maitohappobakteerit) - Laastareita, myös rakoille - Käsidesi - Nenäliinoja / savetteja - Vaatteita: o kevyitä o sukkia muutama pari, ei valkoisia o ei valkoisia o jätä parhaimmat vaatteesi kotiin o varaa muutama pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut o Ghanassa vaatteiden teettäminen halpaa o varaa alusvaatteita runsaasti, rajallinen pyykinpesu - Hyvät kävelykengät - Aurinkorasvaa, käytettävä päivittäin! - Sanakirja - Kamera + muistikortti/muistikortteja - Adapteri - Käteistä rahaa - Muistiinpanovälineet - Vapaa-ajan viihdettä esim. kirjoja, ristikkolehtiä, mp3-soitin - Älä unohda näitä: Suomalaiset herkut esim. suklaa, salmiakki, hapankorppu

10 MATKALLA MATKAAN LÄHDEN Kun vihdoin koittaa aikasi seikkailulle, lähde sinne mieli avoinna ja reppu täynnä huumoria. Mutta älä jätä kumminkaan järkeäsi kotiin. Tässä muutama vinkki koskien Ghanan kulttuuria ja siellä toimimista: 1. Ghana Kulttuuri Nähtävyydet Liikennekulttuuri 2. House of Grace 3. Työssäoppiminen 4. Huomioi matkalla 1. GHANA Ghana on Afrikan länsirannikolla sijaitseva maa. Vaikka maa on pinta-alaltaan Suomea pienempi, on se väkiluvultaan n. neljä kertaa suurempi. Asukkaita siellä on n. 24 miljoonaa ihmistä. Ghanan pääuskonto on kristinusko ja se näkyy monessa eri tilanteessa kuten kouluissa, kodeissa, toreilla ja yleisissä kulkuvälineissä jne. Ghanan virallinen kieli on englanti, mutta suurin osa väestöstä puhuu myös erilaisia heimokieliä. Köyhimmistä oloista olevat ihmiset eivät välttämättä osaa puhua englantia. Ghanan pääkaupunki on Accra, jossa myös House of Grace eli Armon päiväkoti sijaitsee. Keskustaan on n. tunnin matka. Ghanassa astemittari pysyy aina helteen puolella, hiki virtaa ja aurinkorasvaa kuluu. Ghanasta tuliaisena suosittelemme tuomaan Ghanalaista suklaata, puuesineitä, paikallisia käsitöitä kuten batiikkikankaita ja kentestä tehtyjä laukkuja.

11 MATKALLA KULTTUURI - Ole kärsivällinen, sillä Ghanassa ei tunneta hätää ja hoppua. - Älä ole sinisilmäinen. o Älä lähde tuntemattomien mukaan. - Pidä puolesi turistina. o hinnat korkeampia sinulle kuin paikallisille. Muista tinkiä. - Tervehtiminen tärkeää - Anna ja vastaanota aina oikealla kädellä o Vasemman käden käyttäminen merkitsee paikallisille samaa kuin sylkisit heidän naamalleen. - Vanhemman ihmisen kunnioittaminen tärkeää o Nuoremmat eivät kysy vanhemmilta How are you? o Jos vanhempi ihminen kysyy sinulta How are you?, sinun kuuluu vastata siihen ainoastaan vastauksella esim. fine tai good. How are you on Ghanassa eräänlainen tervehdys, kuten meillä suomessa moi tai hei. How are you on kohteliaisuus, ei uteliaisuus - Pukeudu siististi o selkä ei saa näkyä o ei liian lyhyitä housuja tai hameita o yleinen siisteys älä kulje tukka pystyssä - Älä haista tai kieltäydy ruuasta o epäkohteliasta o Huom! Tro trossa (kts. tarkennus kohdasta liikennekulttuuri) kulkiessasi sinut voidaan kutsua syömään you are invited. Tässä tilanteessa sinun kuuluu kieltäytyä tarjouksesta kiittämällä ( thank you ja käännä katseesi) Tämä on Ghanalainen kohteliaisuus. - Ghanalaiset pitävät uskontoa korkeassa arvossa. o kunnioita heidän vakaumustaan

12 MATKALLA - Ghanassa raha vaihdettu vuonna 2007, mutta osa ihmistä käyttää vielä vanhoja summia puhuessaan. (Vertaa suomen markka ja euro.) - Rahayksikkö on Cedi. 1 Cedi on n. 1,9506.(Maaliskuu 2010) - Noudata kohdemaan lakia ja kunnioita paikallisia tapoja ja uskontoa. Lait koskevat myös turisteja. (Maassa maan tavalla.) - Ghanalaisille ulkonäkö on tärkeää, joten älä pelästy, jos omaa ulkonäköäsi arvioidaan kriittisestikin. NÄHTÄVYYDET Viisi viikkoa on lyhyt aika tutustua uuteen maahan, siispä älä tuhlaa sitä makaamalla laakereilla. Tässä sinulle muutamia vinkkejä minne kannattaa tutustua seikkailullasi: - Tämä on saksalais-naisen pitämä savimaja-leirintäalue, jossa sinun on mahdollisuus nähdä paikallisia kalastajakyliä ja paratiisin, jossa Volta-järvi yhdistyy Atlanttiin. (Kahden hengen mökki oli 25 cd/per yö.) ( Vuonna 2009)

13 MATKALLA - Art Centre on eräänlainen tori, jossa paikalliset käsityöläiset myyvät käsintehtyjä puuesineitä ja koruja. - Verrattavissa Art Centreen, mutta halvemmat hinnat. Sijaitsee Mampongin lähellä - Kaunis holvikaari - Ghanalaisille tärkeä paikka - Kansallispuisto sademetsässä, lähellä orjalinna Cape Coast. - Mampongissa sijaitsee valtion omistama kuurojen koulu - Kaunista vuoristomaisemaa LIIKENNEKULTTUURI Ghanalainen liikenne ei ole samanlainen kuin meillä täällä kylmässä Pohjolassa. Suurin osa Ghanalaisista kulkee julkisilla kulkuvälineillä kuten minibusseilla eli Tro troilla, taxeilla ja linja-autoilla. Mutta kuitenkin Ghanassa liikenteestä suurimman osan täyttävät henkilöautot. - Tarkoittaa pientä rahaa/ kolikkoa paikallisella heimokielellä - Yleisimmät tro trot ovat pikkubusseja tai pakettiautoista itse tehdyillä penkeillä rakennettuja kulkuvälineitä.

14 MATKALLA - Voit tulla kutsutuksi you are invite ruokailulle, josta sinun kuuluu kieltäytyä kiitoksella thank you - Tro trot ovat halvimpia matkustusmuotoja o hinnat liikkuivat 10 pesuasta 50 pesuaan (n. 5 sentistä 20 senttiin) (loka-marraskuu 2010) o hinnan voit varmistaa kanssamatkustajiltasi, he yleensä tietävät matkan hinnan ja näin et tule huijatuksi. - Tro tro:issa on kuljettajan lisäksi ns. sisäänheittäjä (mate), joka huutamalla ja eräänlaista merkkiä käyttämällä ilmaisee minne tro tro on menossa. Sisäänheittäjälle annetaan myös maksu matkasta, mutta vasta matkan aikana. - Tro tro aletaan täyttää kulkuneuvon peräosasta, joten paikkaa et juuri saa itse valita. - Tro tro lähtee lähtöasemaltaan vasta kuin se on täysi. Varaudu siis pitkiinkin odotusaikoihin. - Ghanalaiset taksit eivät ole kuin meillä täällä Suomessa. - Ne ovat ennemminkin kimppakyytejä, jotka lähtevät vasta auton täytyttyä. Huomaat siis heti, jos olet tullut huijatuksi. - Voit varmistaa kimppakyydin ilmoittamalla no drop in. - Useimmat taksikuskit tulevat ehdottamaan sinulle drop in- kyytiä, jossa sinun tulee sopia matkan hinta etukäteen, muuten voit joutua perille päästyäsi maksamaan suurenkin summan. (muista ylihinnoittelu turisteille).

15 MATKALLA 2. HOUSE OF GRACE House of Grace eli Armon päiväkodin perustaja on suomalainen Hanna Boateng. Päiväkoti avattiin vuonna Lasten ikä päiväkodissa voi vaihdella 1-vuotiaasta 12-vuotiaaseen. Kaikki lapset ovat kuuroja ja suurin osa tullessa päiväkotiin täysin kielettömiä. Päiväkoti sijaitsee Accrassa, Atlantin valtameren äärellä, kukkulan laella. Päiväkotia tuetaan paljon Suomesta ja sen vuoksi päiväkodin ulkoiset ja sisäiset puitteet poikkeavat huomattavasti muista ghanalaisista kouluista ja päiväkodeista. Päiväkodilla on kaksi luokkahuonetta ja piha ulkoilua ja opiskelua varten. Päiväkodin johtotähti on Learning is a joy. 3. TYÖSSÄOPPIMINEN Ulkomailla työssäoppiminen kannattaa aina. Se kasvattaa sinua ihmisenä ja oppijana sekä saat aivan uudenlaisia kokemuksia. House of Grace on täysin erilainen päiväkoti verrattuna Suomen päiväkoteihin. Päiväkodissa lapset menevät lukujärjestyksen mukaan ja toimivat enemmänkin koulumaisesti. Päiväkoti on uusi, joten se hakee vielä omaa suuntaansa. Työssäoppimaan lähtiessäsi pystyt kehittämään omaa kielitaitoasi ja rikastuttamaan sitä uudella kielellä. Saat paljon uusia ideoita ohjaamisen työkalupakkiisi ja siihen kuinka voit soveltaa jo aikaisemmin oppimaasi. Opit arvostamaan itsestään selviäkin asioita esim. puhdas vesi, sähköt jne. Voit olla varma, että samanlaisia kokemuksia ei satele vastaasi päivittäin.

16 MATKALLA 4. HUOMIO MATKALLA Tässä sinulle muutama vinkki asioista, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon ollessasi matkalla: - Älä liiku yksin varsinkaan pimeän tullessa - Ole varovainen ruuhkaisissa paikoissa, pidä kassistasi hyvää huolta - Älä lähde tuntemattomien mukaan - Älä kuljeta suuria summia rahaa mukanasi - Paina mieleen oman asuinpaikkasi nimi ja sen lähellä olevia maamerkkejä eksymisen varalta - Kanna aina mukana puhelinnumeroa/numeroja, joista saat apua tarvittaessa (suosittelemme pitämään muuallakin kuin puhelimessa) - Muista riittävä vedenjuonti - Käytä aina aurinkorasvaa - Kuljeta aina mukana WC-paperia yllättävän hädän sattuessa - Hanki itsellesi paikallinen liittymä. Näin vältyt yllättäviltä puhelinlaskuilta Suomeen palatessasi - Tarkista vaihdatko käyttörahasi Suomessa vai vasta paikan päällä - Kuljeta sanakirjaa mukanasi - Käytä maalaisjärkeä - Ghanalainen aksentti on erilainen, joten anna aikaa itsellesi oppia ymmärtämään - Muista huumori, sillä pääset pitkälle - Muista käyttää jotakin päähinettä, vältyt ikäviltä auringonpistoilta - Opettele paikallisia perussanontoja myös heimokielillä, näin tulet ymmärretyksi ja ymmärrät itsekin paremmin. - Jos sanavarastosi ei riitä, käytä eleitä. - Kerää kokemuksia, ota kuvia, pidä matkapäiväkirjaa, nämä takaavat sen, että vielä kiikkutuolissa keinuessasi voit kertoa seikkailustasi.

17 MATKAN JÄLKEEN MATKAN JÄLKEEN Kun olet palannut Pohjolan pimeyteen mukanasi kaunis rusketus ja laukku täynnä uusia kokemuksia ja ideoita, on sinun tehtävä vielä muutama pikku asia. - Koska hygienia Ghanassa on aivan eri luokkaa kuin meillä Suomessa, voi olla, että kehoosi on päässyt luikertelemaan muutama matonen. Älä säikähdä, tämä on aivan normaalia tällaisen matkan jälkeen. Joten seuraavaksi varaa aika omalle terveysasemallesi ja tutkituta terveytesi. - Voi olla, että matkatavarasi eivät ole löytäneet takaisin kotiin yhtä aikaa kanssasi. Jos laukkusi eivät pyörikään hihnalla, ota yhteyttä lentokenttähenkilökuntaan. - Kun vihdoin saat laukkusi kotiin, alkaa pyykkipäivät. Pese kaikki vaatteesi mitkä sinulla on ollut matkalla mukana, sillä jokunen salamatkustaja voi vilistä vaatteissasi. - Jaa kokemuksia, mitä olet matkan aikana kokenut ja ikuista kokemasi hetket raameihin. NAUTINNOLLISTA MATKAA!!!!! Terkuin: Nippe ja Kate VO 07 Ps. Jos jokin asia jäi mietityttämään, meihin voi aina ottaa yhteyttä. Yhteystietomme saat tarvittaessa omalta opettajaltasi.

18 LÄHTEET!!! ohjelman_rokotteet/tuhkarokko_sikotauti_vihurirokko rokote_(mpr)/ wj5pb- QagisSgDA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CBkQ7gEwAQ&prev=/searc h%3fq%3dghana%26hl%3dfi%26client%3dfirefoxa%26hs%3dwyx%26rlz%3d1r1pbea_fi FI356

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Orientation material for volunteers

Orientation material for volunteers PEREHDYTYSKANSIO VAPAAEHTOISILLE Orientation material for volunteers Sports Development Aid (SDA) ja Liikunnan Kehitysyhteistyö (LiiKe ry) Päivitetty lokakuu 2012 1 YLEISTÄ TIETOA... 4 Historia ja yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä.

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä. Itsenäistyvän opas Hei, edessäsi avautuu itsenäistyvän opas. Tämän oppaan tarkoituksena on tarjota tietoa itsenäistymisestä ja omilleen asettumisesta selkeytetysti nuorten kielellä. Oppaan sisältö on koottu

Lisätiedot

Itsenäis opas ty vän

Itsenäis opas ty vän Itsenäistyvän opas Toimitus: Heidi Åkerblom, projektikoordinaattori, Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kehittämishanke (2011-13), Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Jeesi Anniina Lehtoranta,

Lisätiedot

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? Visailukysymyksiä Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? a. Setelissä on ainakin hologrammi, turvalanka ja koko seteli hohtaa ultraviolettivalossa. b. Kun seteliä

Lisätiedot

MATKUSTUSASIAKIRJAT: PASSI ja viisumi

MATKUSTUSASIAKIRJAT: PASSI ja viisumi MATKUSTUSASIAKIRJAT: PASSI ja viisumi Passin olisi hyvä olla voimassa 3 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. - Jos olet juuri uusinut passisi tai aiot näin vielä tehdä, toimita uuden passisi numero välittömästi

Lisätiedot

Näin saat rahat riittämään

Näin saat rahat riittämään Rahankäytön opas 1 Sisällys Näin saat rahat riittämään... 3 Suunnittele rahankäyttöä...4 Kuukauden tulot ja menot... 5 Laskujen maksaminen... 6 Lainat ja luotot... 12 Tarjouksia ja mainoksia... 13 Näin

Lisätiedot

Raha-asiat järjestyksessä

Raha-asiat järjestyksessä Raha-asiat järjestyksessä 2012 Apua budjetin tekoon Näin rahasi riittävät pidempään Neuvoja ja vinkkejä taloutesi hoitoon Kuluttajaviraston laskelmia lapset auto asunto vakuutus internet vaatteet lainat

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 28.5.2012 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 23.8.2009 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville Talous hallintaan Taloustietoa ikääntyville Sisällys TALOUDEN SUUNNITTELU... 3 PANKKITILI... 5 PANKIN PALVELUT... 6 LASKUJEN MAKSAMINEN... 8 LAINA... 10 TAVAROIDEN OSTAMINEN... 11 OMAISUUDEN HOITO... 12

Lisätiedot

Henkilökohtainen tilikirja. Omistaja:

Henkilökohtainen tilikirja. Omistaja: Henkilökohtainen tilikirja Omistaja: KUKKARON HERRAKSI Vuosi: KIRJANPITO Kuukausi: NETTOTULOT Perheenjäsen 1 Perheenjäsen 2 Perheenjäsen 3 Yhteensä Palkka- ja yrittäjätulot Eläkkeet Lapsilisät Elatusapu

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

Raha-asiat järjestyksessä

Raha-asiat järjestyksessä Raha-asiat järjestyksessä 2013 Apua budjetin tekoon Neuvoja ja vinkkejä Taloutesi hoitoon Taloutesi hoitoon Kaikilla meillä on tulevaisuutta koskevia unelmia. Osa haluaa ehkä ostaa asunnon tai auton tai

Lisätiedot

Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Ta

Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Ta Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Takala Tekes, Tieteen suurhankkeiden teollisuusaktivointiprojekti 10 Talvi 2012 2 Sisällysluettelo CERNIN ESITTELY... 5 TULEVAT DEADLINET...

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA MERITUULEN TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 01.12.2014 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Merituulen omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän

Lisätiedot

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Forwarned is forarmed Nämä kootut viisaudet opastavat paitsi projekteista, myös TTVOsta ja media-alasta selviämiseen yleensä. Eivätkä vain selviämiseen vaan myös suoriutumiseen

Lisätiedot

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen

Lisätiedot

ITSENÄISTYMIS- KANSIO. Euroopan Unionin Pakolaisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen

ITSENÄISTYMIS- KANSIO. Euroopan Unionin Pakolaisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen ITSENÄISTYMIS- KANSIO Euroopan Unionin Pakolaisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen ITSENÄISTYMISKANSION SYNTYSANAT Pitelet käsissäsi ITSENÄISTYMISKANSIOTA. Kansio on toteutettu osana Suuntaviittoja

Lisätiedot

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi Avaimia arkeen Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Teksti Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi, 2015. Ulkoasu Juho Paavola Kirjoittajat ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö,

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Tervetuloa Detur-matkalle Alanyaan

Tervetuloa Detur-matkalle Alanyaan ...siellä missä aurinko paistaa! Tervetuloa Detur-matkalle Alanyaan PASSI JA VIISUMI Turkkiin matkustettaessa vaaditaan voimassaoleva passi. Myös lapset tarvitsevat oman passin 06/2012 muuttuneen passikäytännön

Lisätiedot

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset Perustietoa Suomesta 1. Tervetuloa suomeen Perustietoa Suomeen muuttavalle s. 6 Miten pääsen alkuun s. 6 Miten löydän asunnon? s. 7 Miten vuokraan asunnon? s. 7 Vuokravakuus s. 7 Muutto s. 7 Asumisen säännöt

Lisätiedot

PERUSTIETOA SUOMESTA

PERUSTIETOA SUOMESTA PERUSTIETOA SUOMESTA 1. TERVETULOA SUOMEEN ESIPUHE 6 MITEN PÄÄSEN ALKUUN 6 1.Asunto 6 2. Maistraatti 6 3. Puhelin 6 4. Pankkitili 6 5. Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan 6 6. Verokortti 6 7. Työn hakeminen

Lisätiedot

TIETOA SDA:N VAPAAEHTOISILLE

TIETOA SDA:N VAPAAEHTOISILLE TIETOA SDA:N VAPAAEHTOISILLE YLEINEN TANSANIA-INFO Historia ja yhteiskunnallinen tilanne Tansania koostuu mantereesta, eli Tanganyikasta sekä Sansibarin saarista (Unguja ja Pemba). Tanganyika oli Saksan

Lisätiedot

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12.

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12. Talous- ja velkaneuvonta Jos sinulla on rahavaikeuksia, Talous- ja velkaneuvonta voi auttaa sinua. Sinulla voi olla paljon tai vähän velkaa. Maksat ehkä jo velkaa, tai sinulta peritään sitä. Voit joka

Lisätiedot