Ghana. Avartavat hiekkarannat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ghana. Avartavat hiekkarannat"

Transkriptio

1 Ghana Avartavat hiekkarannat

2 Hei sinä matkaaja! Ajattelimme helpottaa matkalle lähtöäsi ja antaa sinulle muutamia vinkkejä, jotta matkasi onnistuisi mahdollisimman vaivattomasti. Tämä paketti sisältää: Ennen matkaa 1. Rahoitus 2. Rokotukset 3. Lentoliput ja matkustaminen 4. Viisumi ja passi 5. Vakuutukset 6. Selvitä 7. Muistilista Matkalla 1. Ghana 2. House of Grace 3. Työssäoppiminen 4. Huomio matkalla Ja lyhyesti asiaa matkan jälkeen. Toivomme, että saat apua työssäoppimisjaksoasi varten. Toivottaa: Katri ja Niina Vo07

3 ENNEN MATKAA VOINKO VAIN LÄHTEÄ? Et voi! Ennen seikkailun alkamista sinun pitää hoitaa ja tarkistaa monen monta asiaa. Seuraavaksi aloita siis selvittämään nämä asiat: 1. Rahoitus 2. Rokotukset 3. Lentoliput ja matkustaminen 4. Viisumi ja passi 5. Vakuutukset 6. Selvitä 7. Muistilista 1. RAHOITUS Matkalle ei kannata lähteä matti kukkarossa. Jo rokotukset yksinään tulevat maksamaan satoja euroja, siispä on tärkeää, että raha-asiasi ovat kunnossa ja ne kestävät suuria sekä pieniä yllätyksiä. Tässä esimerkkejä meidän rahan menoista(loka/marraskuu vuonna 2009): - Lentoliput n Asuminen n Rokotukset n Malarialääkitys n. 70 On yllättävää, miten paljon rahaa menee pieniinkin asioihin kuten hygieniatarvikkeisiin, matkalla tarvittaviin lääkkeisiin, vaatteisiin, muistikortteihin yms. Mahdollisimman paljon ennen matkaa aloita säästämään rahaa ja kyselemään mahdollisia sponsoreita (vanhemmat, kummit, mummit ja mummin naapurit ). Kun viimeinenkin sentti säästöpossustasi on käytetty, voit myös hakea avustusta esim. Kelalta ja voit myös kysellä erilaisilta järjestöiltä.

4 ENNEN MATKAA 2. ROKOTUKSET Vaikka tuntisit olosi terveeksi, se ei auta tässä tapauksessa. Rokotteet ovat välttämättömiä selviytyäksesi matkalla ja matkan jälkeen. Joissakin rokotteissa on useampi pistämiskerta, joten rokotteet täytyy alkaa hankkimaan hyvissä ajoin ennen matkaa. Internetissä on erittäin hyvä infopaketti rokotteista, jotka sinun kannattaa ottaa ennen matkaa On hyvä myös varmistaa omalta terveysasemalta päivitetyt tiedot asiaan liittyen. Itse otimme seuraavat rokotukset: - A ja B Hepatiitti rokotteet - Keltakuumerokote - Uusittiin Polio ja Jäykkäkouristus (Onko omasi voimassa? ) - Malarialääkitys (Ei ole saatavana rokotteena) HUOM!!! Keltakuumerokotetta hankkiessasi hanki samassa yhteydessä kansainvälinen rokotustodistus, joka vaaditaan kaikilta maahaan saapuvilta. (Maksaa n. 17 tarkastettu maaliskuussa 2010.) Ghanaan vaaditaan myös MPR-rokote. Suomessa vuonna 1982 on aloitettu MPR:n rokottaminen, joten suurin osa lapsista on kyseisen rokotteen saanut. Tarkasta mikä on sinun tilanteesi!! HANKI ROKOTUKSET AJOISSA NIIN VÄLTYT TOIVOTTAVASTI NÄILTÄ!!!

5 ENNEN MATKAA 3. LENTOLIPUT JA MATKUSTAMINEN Ghana ei kuulu ihan lähinaapurimaihimme, joten pelkällä soutuveneellä et perille pääse. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset allesi hieman isomman Jumbojetin Aloita ajoissa lentolippujen hintavertailu, jos haluat mahdollisimman halvat liput. Hinnat vaihtelevat päivittäin ellei jopa tunneittain, joten sinun täytyy olla skarppina. Esim. auttaa sinua hintojen seurailussa. Itse käytimme tätä sivustoa. Lentolippuja varatessasi sinun tulee ottaa huomioon seuraavat seikat: - Lähtö- ja paluupäivä - Varmista maksutapa, tarvitsetko esim. Visa-kortin vai voitko hoitaa maksun verkkopankin avulla - Kun liput ovat takataskussasi, saat varausnumeron, jonka avulla pystyt seuraamaan mahdollisia lentoaikataulumuutoksia yms. - Muistathan mainita varauksen yhteydessä mahdollisista ruokaaineallergioistasi, jotta välttyisit WC:ssä matkustamiselta. Kun lähtö lähenee, selvitä lentoyhtiöiltä, joilla lennät, matkalaukkujen sallittu paino- ja kappalemäärä sekä koko. Esim. Meillä itsellämme käsimatkatavarat saivat painaa 8kg ja matkalaukkuja, jotka menivät ruumaan, meillä sai olla kummallakin kaksi kappaletta. Yhteispaino laukuilla oli max. 46kg, mutta yksi laukku sai painaa korkeintaan 23kg. Ota huomioon käsimatkatavaroita koskevat lentoturvallisuusmääräykset. Pysy ajan tasalla! Esim. Nestemäiset tuotteet laitettava 100ml läpinäkyvään pakkaukseen. Koneeseen ei saa viedä erilaisia metalli- ja teräaseita kuten saksia, pinsettejä, ripsentaivuttimia. ÄLÄ KOSKAAN OTA KULJETETTAVAKSI TOISEN IHMISEN TAVAROITA TAI PAKETTEJA JOIDEN SISÄLLÖSTÄ ET OLE VARMA!

6 ENNEN MATKAA 4. VIISUMI JA PASSI Ghanassa ei pelkällä passilla pärjää vaan sinun on hankittava viisumi. Suomessa Ghanan suurlähetystöä ei ole, joten joudut anomaan viisumiasi lähimmästä Ghanan suurlähetystöstä, joka sijaitsee Tanskassa. Kaiken tarvittavan tiedon saat osoitteesta mutta tässä on muutamia tärkeimpiä vinkkejä avuksesi: - Tarvitset neljä hakemuspohjaa (4 kopiota) - Neljä passikuvaa - Lentolippusi numeron - Hakemukseen passinumerosi - Passi (kopio passista EI riitä), sillä viisumi liitetään kiinni passisi sivulle - Tarkista, että passisi on voimassa vähintään 6kk matkalta palatessasi - Kun lähetät hakemuksen, sinun on laitettava kirjekuoren mukana tarvittava määrä Tanskan kruunuja, määrän löydät viisumihakemuksen sivuilta. - Kaksi osoitetta Ghanaan (esim. missä asut. Tarkasta henkilöltä, jonka kanssa olet yhteydessä Ghanan suuntaan.) - Viisumissa on mahdollista valita kaksi eri vaihtoehtoa, joko multiple entry visa tai single entry visa. Multiple entry visa antaa sinulle mahdollisuuden poistua maasta useamman kerran esim. jos haluat vierailla naapurivaltioissa, mutta ota huomioon riittääkö aikasi. Single entry visa sisältää vain yhden maahantulosaapumismahdollisuuden. Tämä yleensä riittää ja itse otimme single entry visan. - Laita myös toinen tyhjä kirjekuori hakemuksen mukana, minkä varustat omalla nimellä ja osoitteella, jotta viisumisi voidaan lähettää takaisin sinulle. - Lähetä hakemus hyvissä ajoin, n. 1-2 kk ennen. - Laita kuori kirjattuna kirjeenä, näin voit seurata missä päin maailmaa kirjeesi kulkee. Saat kirjeen myös takaisin kirjattuna kirjeenä eli noudat kirjeen sen tullessa postista. - VOIT OTTAA MALLIA MEIDÄN TEKEMÄSTÄ MALLIHAKEMUKSESTA!

7 ENNEN MATKAA 5. VAKUUTUKSET Matkalle lähtiessäsi sinun tulee hankkia itsellesi matkavakuutus, jollei sinulla vielä sellaista ole. Vakuutus kannattaa ottaa voimaan myös muutamaa päivää ennen ja jälkeen matkan. Oma vakuutusyhtiösi on paras neuvoja tässä tilanteessa. Kysy mm. seuraavia asioita: - Onko vakuutuksesi voimassa - Jos lähdet matkalle jonkun kanssa, suosittelemme, että annat omalle vakuutusyhtiöllesi ystäväsi tiedot siltä varalta, että ystäväsi estyy lähtemään matkalle, etkä halua yksin lähteä. Näin saat korvauksesi myös omasta matkastasi, etkä jää puille paljaille. - Mitä vakuutuksesi korvaa o ( Matkatavarat, mahdolliset sairastumiset )

8 ENNEN MATKAA 6. SELVITÄ Kun seikkailu koputtaa jo ovella, selvitä ja hoida vielä ainakin nämä asiat: - Tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle, siltä varalta, että jos jotakin pahempaa sattuu matkan aikana esim. luonnonkatastrofi. - Selvitä seuraavat numerot ja laita ne ylös muuallekin kuin vain puhelimeesi: o vakuutusyhtiösi numero o lentoyhtiön numero o yhteyshenkilösi Ghanassa o luottokortin katoamisilmoitusnumero - Ota kopiot kaikista tärkeistä asiakirjoista kuten: passi ja passin sisällä olevasta viisumiosasta, matkalipuista, ajokortti, luottokortti, matkavakuutus, kansainvälinen rokotustodistus. Kopioita on hyvä säilyttää eri paikoissa ja jätä myös koti-suomeen kopiot ja sähköpostiin, jos vain mahdollista. - Suosittelemme ottamaan rahat käteisenä mukaan, sillä raha-automaatteja on harvassa. Visa Electron toimii joissakin automaateissa, mutta maksuvälineenä tosi harvassa paikassa. Mutta luottokortti on hyvä ottaa mukaan siltä varalta, jos tulee yllättäviä rahamenoja kuten lääkärissä käynnit. Huom. jokaisesta nostokerrasta peritään ulkomaan nostolisä. Summat voi tarkastaa omalta pankiltasi. - Vältä arvoesineiden mukaan ottamista. - Jätä lähiomaisillesi ja koululle tiedot lennoistasi ja yhteystiedot Ghanaan. - Huolehdi, että joku tietää aina missä menet ja minne olet suunnitellut meneväsi, myös lentoaikataulu muutokset. - Ota koneeseen mukaan erilliselle lapulle osoitteet ja puhelinnumerot Ghanassa, o ( Samat mitkä kirjoitit viisumihakemukseen) o tulet tarvitsemaan näitä koneessa täyttäessäsi maahantulokortin. - Lääkkeet on oltava alkuperäisissä pakkauksissa. o Reseptilääkkeisiin, resepteistä kopiot mukaan.

9 ENNEN MATKAA 7. MUISTILISTA Vaikka rakkain pehmonallesi haluaisi lähteä matkalle mukaan, voi olla, että hänelle ei riitä koloa laukussasi. Tee ainakin seuraaville tilaa: - otsalamppu (sähkökatkosten varalta) - korvatulpat, jos olet herkkäkorvainen hälyäänille (Katri testasi myös lennon aikana painekorvatulppia, ehkäisevät korvien lukkiutumista, apteekista.) - Hyttysmyrkky (suomalainen Off käy) - Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet (esim. terveyssiteitä saa, mutta Ghanassa tamponeja ei tunneta.) - Henkilökohtaiset lääkkeet + muut tarvittavat (särkylääke, ripulilääke, nesteentasapainottajat, maitohappobakteerit) - Laastareita, myös rakoille - Käsidesi - Nenäliinoja / savetteja - Vaatteita: o kevyitä o sukkia muutama pari, ei valkoisia o ei valkoisia o jätä parhaimmat vaatteesi kotiin o varaa muutama pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut o Ghanassa vaatteiden teettäminen halpaa o varaa alusvaatteita runsaasti, rajallinen pyykinpesu - Hyvät kävelykengät - Aurinkorasvaa, käytettävä päivittäin! - Sanakirja - Kamera + muistikortti/muistikortteja - Adapteri - Käteistä rahaa - Muistiinpanovälineet - Vapaa-ajan viihdettä esim. kirjoja, ristikkolehtiä, mp3-soitin - Älä unohda näitä: Suomalaiset herkut esim. suklaa, salmiakki, hapankorppu

10 MATKALLA MATKAAN LÄHDEN Kun vihdoin koittaa aikasi seikkailulle, lähde sinne mieli avoinna ja reppu täynnä huumoria. Mutta älä jätä kumminkaan järkeäsi kotiin. Tässä muutama vinkki koskien Ghanan kulttuuria ja siellä toimimista: 1. Ghana Kulttuuri Nähtävyydet Liikennekulttuuri 2. House of Grace 3. Työssäoppiminen 4. Huomioi matkalla 1. GHANA Ghana on Afrikan länsirannikolla sijaitseva maa. Vaikka maa on pinta-alaltaan Suomea pienempi, on se väkiluvultaan n. neljä kertaa suurempi. Asukkaita siellä on n. 24 miljoonaa ihmistä. Ghanan pääuskonto on kristinusko ja se näkyy monessa eri tilanteessa kuten kouluissa, kodeissa, toreilla ja yleisissä kulkuvälineissä jne. Ghanan virallinen kieli on englanti, mutta suurin osa väestöstä puhuu myös erilaisia heimokieliä. Köyhimmistä oloista olevat ihmiset eivät välttämättä osaa puhua englantia. Ghanan pääkaupunki on Accra, jossa myös House of Grace eli Armon päiväkoti sijaitsee. Keskustaan on n. tunnin matka. Ghanassa astemittari pysyy aina helteen puolella, hiki virtaa ja aurinkorasvaa kuluu. Ghanasta tuliaisena suosittelemme tuomaan Ghanalaista suklaata, puuesineitä, paikallisia käsitöitä kuten batiikkikankaita ja kentestä tehtyjä laukkuja.

11 MATKALLA KULTTUURI - Ole kärsivällinen, sillä Ghanassa ei tunneta hätää ja hoppua. - Älä ole sinisilmäinen. o Älä lähde tuntemattomien mukaan. - Pidä puolesi turistina. o hinnat korkeampia sinulle kuin paikallisille. Muista tinkiä. - Tervehtiminen tärkeää - Anna ja vastaanota aina oikealla kädellä o Vasemman käden käyttäminen merkitsee paikallisille samaa kuin sylkisit heidän naamalleen. - Vanhemman ihmisen kunnioittaminen tärkeää o Nuoremmat eivät kysy vanhemmilta How are you? o Jos vanhempi ihminen kysyy sinulta How are you?, sinun kuuluu vastata siihen ainoastaan vastauksella esim. fine tai good. How are you on Ghanassa eräänlainen tervehdys, kuten meillä suomessa moi tai hei. How are you on kohteliaisuus, ei uteliaisuus - Pukeudu siististi o selkä ei saa näkyä o ei liian lyhyitä housuja tai hameita o yleinen siisteys älä kulje tukka pystyssä - Älä haista tai kieltäydy ruuasta o epäkohteliasta o Huom! Tro trossa (kts. tarkennus kohdasta liikennekulttuuri) kulkiessasi sinut voidaan kutsua syömään you are invited. Tässä tilanteessa sinun kuuluu kieltäytyä tarjouksesta kiittämällä ( thank you ja käännä katseesi) Tämä on Ghanalainen kohteliaisuus. - Ghanalaiset pitävät uskontoa korkeassa arvossa. o kunnioita heidän vakaumustaan

12 MATKALLA - Ghanassa raha vaihdettu vuonna 2007, mutta osa ihmistä käyttää vielä vanhoja summia puhuessaan. (Vertaa suomen markka ja euro.) - Rahayksikkö on Cedi. 1 Cedi on n. 1,9506.(Maaliskuu 2010) - Noudata kohdemaan lakia ja kunnioita paikallisia tapoja ja uskontoa. Lait koskevat myös turisteja. (Maassa maan tavalla.) - Ghanalaisille ulkonäkö on tärkeää, joten älä pelästy, jos omaa ulkonäköäsi arvioidaan kriittisestikin. NÄHTÄVYYDET Viisi viikkoa on lyhyt aika tutustua uuteen maahan, siispä älä tuhlaa sitä makaamalla laakereilla. Tässä sinulle muutamia vinkkejä minne kannattaa tutustua seikkailullasi: - Tämä on saksalais-naisen pitämä savimaja-leirintäalue, jossa sinun on mahdollisuus nähdä paikallisia kalastajakyliä ja paratiisin, jossa Volta-järvi yhdistyy Atlanttiin. (Kahden hengen mökki oli 25 cd/per yö.) ( Vuonna 2009)

13 MATKALLA - Art Centre on eräänlainen tori, jossa paikalliset käsityöläiset myyvät käsintehtyjä puuesineitä ja koruja. - Verrattavissa Art Centreen, mutta halvemmat hinnat. Sijaitsee Mampongin lähellä - Kaunis holvikaari - Ghanalaisille tärkeä paikka - Kansallispuisto sademetsässä, lähellä orjalinna Cape Coast. - Mampongissa sijaitsee valtion omistama kuurojen koulu - Kaunista vuoristomaisemaa LIIKENNEKULTTUURI Ghanalainen liikenne ei ole samanlainen kuin meillä täällä kylmässä Pohjolassa. Suurin osa Ghanalaisista kulkee julkisilla kulkuvälineillä kuten minibusseilla eli Tro troilla, taxeilla ja linja-autoilla. Mutta kuitenkin Ghanassa liikenteestä suurimman osan täyttävät henkilöautot. - Tarkoittaa pientä rahaa/ kolikkoa paikallisella heimokielellä - Yleisimmät tro trot ovat pikkubusseja tai pakettiautoista itse tehdyillä penkeillä rakennettuja kulkuvälineitä.

14 MATKALLA - Voit tulla kutsutuksi you are invite ruokailulle, josta sinun kuuluu kieltäytyä kiitoksella thank you - Tro trot ovat halvimpia matkustusmuotoja o hinnat liikkuivat 10 pesuasta 50 pesuaan (n. 5 sentistä 20 senttiin) (loka-marraskuu 2010) o hinnan voit varmistaa kanssamatkustajiltasi, he yleensä tietävät matkan hinnan ja näin et tule huijatuksi. - Tro tro:issa on kuljettajan lisäksi ns. sisäänheittäjä (mate), joka huutamalla ja eräänlaista merkkiä käyttämällä ilmaisee minne tro tro on menossa. Sisäänheittäjälle annetaan myös maksu matkasta, mutta vasta matkan aikana. - Tro tro aletaan täyttää kulkuneuvon peräosasta, joten paikkaa et juuri saa itse valita. - Tro tro lähtee lähtöasemaltaan vasta kuin se on täysi. Varaudu siis pitkiinkin odotusaikoihin. - Ghanalaiset taksit eivät ole kuin meillä täällä Suomessa. - Ne ovat ennemminkin kimppakyytejä, jotka lähtevät vasta auton täytyttyä. Huomaat siis heti, jos olet tullut huijatuksi. - Voit varmistaa kimppakyydin ilmoittamalla no drop in. - Useimmat taksikuskit tulevat ehdottamaan sinulle drop in- kyytiä, jossa sinun tulee sopia matkan hinta etukäteen, muuten voit joutua perille päästyäsi maksamaan suurenkin summan. (muista ylihinnoittelu turisteille).

15 MATKALLA 2. HOUSE OF GRACE House of Grace eli Armon päiväkodin perustaja on suomalainen Hanna Boateng. Päiväkoti avattiin vuonna Lasten ikä päiväkodissa voi vaihdella 1-vuotiaasta 12-vuotiaaseen. Kaikki lapset ovat kuuroja ja suurin osa tullessa päiväkotiin täysin kielettömiä. Päiväkoti sijaitsee Accrassa, Atlantin valtameren äärellä, kukkulan laella. Päiväkotia tuetaan paljon Suomesta ja sen vuoksi päiväkodin ulkoiset ja sisäiset puitteet poikkeavat huomattavasti muista ghanalaisista kouluista ja päiväkodeista. Päiväkodilla on kaksi luokkahuonetta ja piha ulkoilua ja opiskelua varten. Päiväkodin johtotähti on Learning is a joy. 3. TYÖSSÄOPPIMINEN Ulkomailla työssäoppiminen kannattaa aina. Se kasvattaa sinua ihmisenä ja oppijana sekä saat aivan uudenlaisia kokemuksia. House of Grace on täysin erilainen päiväkoti verrattuna Suomen päiväkoteihin. Päiväkodissa lapset menevät lukujärjestyksen mukaan ja toimivat enemmänkin koulumaisesti. Päiväkoti on uusi, joten se hakee vielä omaa suuntaansa. Työssäoppimaan lähtiessäsi pystyt kehittämään omaa kielitaitoasi ja rikastuttamaan sitä uudella kielellä. Saat paljon uusia ideoita ohjaamisen työkalupakkiisi ja siihen kuinka voit soveltaa jo aikaisemmin oppimaasi. Opit arvostamaan itsestään selviäkin asioita esim. puhdas vesi, sähköt jne. Voit olla varma, että samanlaisia kokemuksia ei satele vastaasi päivittäin.

16 MATKALLA 4. HUOMIO MATKALLA Tässä sinulle muutama vinkki asioista, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon ollessasi matkalla: - Älä liiku yksin varsinkaan pimeän tullessa - Ole varovainen ruuhkaisissa paikoissa, pidä kassistasi hyvää huolta - Älä lähde tuntemattomien mukaan - Älä kuljeta suuria summia rahaa mukanasi - Paina mieleen oman asuinpaikkasi nimi ja sen lähellä olevia maamerkkejä eksymisen varalta - Kanna aina mukana puhelinnumeroa/numeroja, joista saat apua tarvittaessa (suosittelemme pitämään muuallakin kuin puhelimessa) - Muista riittävä vedenjuonti - Käytä aina aurinkorasvaa - Kuljeta aina mukana WC-paperia yllättävän hädän sattuessa - Hanki itsellesi paikallinen liittymä. Näin vältyt yllättäviltä puhelinlaskuilta Suomeen palatessasi - Tarkista vaihdatko käyttörahasi Suomessa vai vasta paikan päällä - Kuljeta sanakirjaa mukanasi - Käytä maalaisjärkeä - Ghanalainen aksentti on erilainen, joten anna aikaa itsellesi oppia ymmärtämään - Muista huumori, sillä pääset pitkälle - Muista käyttää jotakin päähinettä, vältyt ikäviltä auringonpistoilta - Opettele paikallisia perussanontoja myös heimokielillä, näin tulet ymmärretyksi ja ymmärrät itsekin paremmin. - Jos sanavarastosi ei riitä, käytä eleitä. - Kerää kokemuksia, ota kuvia, pidä matkapäiväkirjaa, nämä takaavat sen, että vielä kiikkutuolissa keinuessasi voit kertoa seikkailustasi.

17 MATKAN JÄLKEEN MATKAN JÄLKEEN Kun olet palannut Pohjolan pimeyteen mukanasi kaunis rusketus ja laukku täynnä uusia kokemuksia ja ideoita, on sinun tehtävä vielä muutama pikku asia. - Koska hygienia Ghanassa on aivan eri luokkaa kuin meillä Suomessa, voi olla, että kehoosi on päässyt luikertelemaan muutama matonen. Älä säikähdä, tämä on aivan normaalia tällaisen matkan jälkeen. Joten seuraavaksi varaa aika omalle terveysasemallesi ja tutkituta terveytesi. - Voi olla, että matkatavarasi eivät ole löytäneet takaisin kotiin yhtä aikaa kanssasi. Jos laukkusi eivät pyörikään hihnalla, ota yhteyttä lentokenttähenkilökuntaan. - Kun vihdoin saat laukkusi kotiin, alkaa pyykkipäivät. Pese kaikki vaatteesi mitkä sinulla on ollut matkalla mukana, sillä jokunen salamatkustaja voi vilistä vaatteissasi. - Jaa kokemuksia, mitä olet matkan aikana kokenut ja ikuista kokemasi hetket raameihin. NAUTINNOLLISTA MATKAA!!!!! Terkuin: Nippe ja Kate VO 07 Ps. Jos jokin asia jäi mietityttämään, meihin voi aina ottaa yhteyttä. Yhteystietomme saat tarvittaessa omalta opettajaltasi.

18 LÄHTEET!!! ohjelman_rokotteet/tuhkarokko_sikotauti_vihurirokko rokote_(mpr)/ wj5pb- QagisSgDA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CBkQ7gEwAQ&prev=/searc h%3fq%3dghana%26hl%3dfi%26client%3dfirefoxa%26hs%3dwyx%26rlz%3d1r1pbea_fi FI356

Maailmalle lähtijän muistilista

Maailmalle lähtijän muistilista Maailmalle lähtijän muistilista Ulkomaille lähtöön tarvitaan rohkeutta ja sisukkuutta. Arki rullaa ulkomailla helpommin, kun lähtöä suunnittelee jo ennakkoon. Muistilista auttaa ulkomaille opiskelemaan

Lisätiedot

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlannista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Nuuk 56.200 Pääosa väestöstä puhuu länsigrönlannin murretta ja tanskaa Uskonto Valuutta Pinta-ala

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra 23 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Australian dollari Tällä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Chile Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Pääkaupunki Asukasluku Kieli Santiago 17,2 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Chilen peso 736.905 km2 Tällä sivulla on

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Pretoria Kristinusko ja erilaisia afrikkalaisia uskontoja 11 virallista kieltä esimerkiksi:

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuuba Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuubasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Havanna 11 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Kuuban peso (CUC) Tällä sivulla on

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puola Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puolasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Varsova 38,5 milj. Puola Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolisuus Zloty 312.000 km2 Tällä sivulla on tärkeää

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Korea Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Koreasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Soul 49 miljoonaa korea Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhismi, kristinusko won 100 210 km²

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

LEIRILIPPUKUNNAN TERVEYSINFO

LEIRILIPPUKUNNAN TERVEYSINFO LEIRILIPPUKUNNAN TERVEYSINFO SUOMEN JOUKKUEEN LÄÄKINTÄTIIMI Esitys Valmistelut ennen leiriä Joukkueen rokotussuositus Henkilökohtainen matka-apteekki Terveenä leirillä Entä jos sairastun leirillä? Yhteystiedot

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusohjeita opiskelijoille kesäkuu 2012 Matkustusohjeita opiskelijoille ENNEN MATKAA Matkustusasiakirjat (passi, henkilökortti, viisumi, matkaliput) - Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Huomaa, että joidenkin maiden

Lisätiedot

Harjoitusleiri Portugali 2015 Tampereen Urheilijat 38

Harjoitusleiri Portugali 2015 Tampereen Urheilijat 38 Harjoitusleiri Portugali 2015 Tampereen Urheilijat 38 Sisältö Matkustaminen Aikataulut, Check In Varusteet, valmistautuminen Matkavakuutus, turvallisuus, UM matkustustiedote Toiminta leirillä Päiväohjelma

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Windhoek 2,4 milj. Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Namibian dollari Tällä sivulla

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

Koulukuljetus- vanhempainilta

Koulukuljetus- vanhempainilta Koulukuljetus- vanhempainilta 31.08.2016 Keinoja, jolla voidaan edistää koulukuljetuksen onnistumista: Eri osapuolet osallistuvat koulukuljetusvanhempainiltaan Liikennöitsijät / kuljettajat, koulukuljetuksen

Lisätiedot

Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi

Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Spelmannen on 43 asunnon erityisasuntola, jossa on 14 dementikoille tarkoitettua asuntoa. Meillä on myös pariasuntoja pariskunnille, joista

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemala Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemalasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Guatemala City 14,6 milj. Espanja ja maassa puhutaan useita intiaanikieliä Uskonto Valuutta

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle!

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle! Venäjän kaupan matkustajan muistilista Elä matkusta Venäjälle! Elä lähde Venäjälle! Miksi? On helpompaa ja järkevämpää kutsua potentiaalinen asiakas ja tai/ammattimedia kotikentälle, jossa kaikki elementit

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Muistilista eurosta käytäviä keskusteluja varten

Muistilista eurosta käytäviä keskusteluja varten Kuinka voimme auttaa vanhuksia käyttämään euroja? Muistilista eurosta käytäviä keskusteluja varten Ohjeita käyttäjälle - Tähän listaan on koottu käytännön asioita, jotka jokaisen olisi hyvä tietää markkojen

Lisätiedot

Hantverkarn toivottaa sinut tervetulleeksi

Hantverkarn toivottaa sinut tervetulleeksi Hantverkarn toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Hantverkarn on 28 asunnon erityisasuntola. Hantverkarn pyrkii luomaan rauhallisen, turvallisen ja luottamuksellisen kodinomaisen asumisen,

Lisätiedot

1. Lähtövalmistelut. Osallistujakirje 3 16.7.2008. Hei!

1. Lähtövalmistelut. Osallistujakirje 3 16.7.2008. Hei! Osallistujakirje 3 16.7.2008 Hei! Tässä tulee jälleen tärkeää asiaa Yodli! -leiristä. Tämä 3. ja viimeinen osallistujakirje on samalla virallinen leirikirje. Lukekaa kirje huolella! Kirje on jaettu kolmeen

Lisätiedot

Turtolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Turtolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Turtolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma YHTEYSTIEDOT Turtolan päiväkoti Turtolantanhua 3, 33710 Tampere Johtaja Tiina Orimus Varajohtaja Satu Rekilä p.040 5052440 Lukonmäen päiväkoti p. 040-7040663

Lisätiedot

Käyttöohje e-travel Single View

Käyttöohje e-travel Single View e-travel Single View Carlson Wagonlit Travel Online Helpdesk Puhelin: +358 (0)205 615 531 Sähköposti: Copyright 2007-2013 CWT SISÄLLYSLUETTELO 1 Mikä on Single View... 3 2 e-travel kirjautuminen... 3 3

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusohjeita opiskelijoille 1/10 Matkustusohjeita opiskelijoille ENNEN MATKAA Matkustusasiakirjat - Tarkista, että passisi on voimassa vielä Suomeen palatessasi. Ainoastaan Schengen-alueella voit matkustaa henkilökortilla. - Hanki

Lisätiedot

HAKULOMAKE. Vastaathan kysymyksiin mahdollisimman rehellisesti ja huolellisesti. Voit vastata kysymyksiin yhdessä lähihenkilösi kanssa.

HAKULOMAKE. Vastaathan kysymyksiin mahdollisimman rehellisesti ja huolellisesti. Voit vastata kysymyksiin yhdessä lähihenkilösi kanssa. HAKULOMAKE Vastaathan kysymyksiin mahdollisimman rehellisesti ja huolellisesti. Voit vastata kysymyksiin yhdessä lähihenkilösi kanssa. Perustiedot Nimi: Henkilötunnus: Lähiomainen 1: Lähiomaisen 1 puhelinnumero,

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla tämän käytösaapisen

Lisätiedot

Persgårdenin erityisasuntola toivottaa sinut tervetulleeksi

Persgårdenin erityisasuntola toivottaa sinut tervetulleeksi Persgårdenin erityisasuntola toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Persgården on 32 asunnon erityisasuntola. Persgården pyrkii luomaan rauhallisen, turvallisen ja luottamuksellisen kodinomaisen

Lisätiedot

muutamassa minuutissa Pystytät

muutamassa minuutissa Pystytät X-Gloo Mercedes-Benzin tuulitunnelissa testattu Maailman parhaimmat puhallettavat tulevat Saksasta. Sään kuin sään kestävät, tosi näyttävät X-Gloo teltat voit pystyttää missä vain ja ne ovat taatut katseenvangitsijat!

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Hesselgrenska toivottaa sinut tervetulleeksi

Hesselgrenska toivottaa sinut tervetulleeksi Hesselgrenska toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Hesselgrenska on dementikoille tarkoitettu erityisasuntola, jossa pyrimme luomaan rauhallisen ja turvallisen kodinomaisen asumisen ottaen

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Harrastusmatkojen turvallisuus mukaan toimintaan harrastuksiin liittyy runsaasti sekä lyhyitä matkoja kodin ja harrastuspaikan

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusohjeita opiskelijoille kesäkuu 2016 Matkustusohjeita opiskelijoille ENNEN MATKAA Matkustusasiakirjat (passi, henkilökortti, viisumi, matkaliput) - Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Huomaa, että joidenkin maiden

Lisätiedot

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Master Pizza- Lieksan Keskusta-Turkki Pizzeria Slemani

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

Bridge Builders Guiding and Educating as Cross Cultural Engagement

Bridge Builders Guiding and Educating as Cross Cultural Engagement Bridge Builders Guiding and Educating as Cross Cultural Engagement HAKULOMAKE KANSAINVÄLISIIN VAIHTOIHIN PALAUTA LOMAKE OMAN OPPILAITOKSESI KV-VASTAAVALLE MÄÄRÄAIKAAN MENNESSÄ * Täytä hakulomake selkeällä

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

Turvallisuus ja ajoneuvon kunnossapito matkalla. Paavo Rousku 8.1.2016

Turvallisuus ja ajoneuvon kunnossapito matkalla. Paavo Rousku 8.1.2016 Turvallisuus ja ajoneuvon kunnossapito matkalla Paavo Rousku 8.1.2016 ITSENSÄ JA OMAISUUTENSA SUOJAUS Suunnittele matkareitti huolella (myös vara) Yövy leirintäalueilla tai isohkoilla rasteilla Ajonkin

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto.

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Europan viihderisteily Tallinnaan Lähdöt päivittäin klo 18.30 Helsingistä. Matka sisältää Helsinki - Tallinna - Helsinki risteilyn valitussa hyttiluokassa. Alkuviikosta Europan 22h

Lisätiedot

PAPU-SAMMAKON PASSI. Nimi: Papu Syntymäaika: Ilmeet, eleet, kuvat, viittomat, blisskieli

PAPU-SAMMAKON PASSI. Nimi: Papu Syntymäaika: Ilmeet, eleet, kuvat, viittomat, blisskieli PAPU-SAMMAKON PASSI Nimi: Papu Syntymäaika: 1.5.2006 Äidinkieli: Ilmeet, eleet, kuvat, viittomat, blisskieli Kotiosoite: Papunet verkkopalveluyksikkö Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 A, 3. krs. 00700 HELSINKI

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 1. Oppilaan (hakijan) nimi (sukunimi, etunimet) 2. Kenen idea vaihto-oppilaaksi lähteminen on? Oppilas itse Äiti Isä Joku muu, kuka 3. Onko vaihto-oppilaaksi lähtö

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa

Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa 1 Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa 2 Tervetuloa Hallstahammarin kunnan kuljetuspalvelulle Kuljetuspalvelu on osa meidän joukkoliikennettä. Kuljetuspalvelu on henkilöille jotka toimintarajoitteiden, sairauden

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla.

HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla. RAHAN LATAAMINEN COMET-MAKSULAITTEESEEN SATUNNAISKOODEJA KÄYTTÄMÄLLÄ HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla. Voit käyttää Comet maksulaitteen lataamista

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

Käyttöohje e-travel Single View

Käyttöohje e-travel Single View e-travel Single View Carlson Wagonlit Travel Online Helpdesk Puhelin: +358 (0)205 615 531 Sähköposti: Copyright 2007-2013 CWT SISÄLLYSLUETTELO 1 Mikä on Single View... 3 2 e-travel kirjautuminen... 3 3

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Venäjän viisumianomusten sähköinen täyttäminen

Venäjän viisumianomusten sähköinen täyttäminen Venäjän viisumianomusten sähköinen täyttäminen Suomessa toimivat Venäjän konsulaatit ovat ulkoistaneet viisumien vastaanoton VF Services (UK) Ltd:n hoitamiin erillisiin viisumikeskuksiin. Jatkossa on kaikki

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Materiaali ja ohjeet aiheen läpikäyntiin seuroissa ja joukkueissa

Materiaali ja ohjeet aiheen läpikäyntiin seuroissa ja joukkueissa Materiaali ja ohjeet aiheen läpikäyntiin seuroissa ja joukkueissa Se helpoksi tehty operaattori! 1. Aina edulliset hinnat 2. Toimivat yhteydet 3. Erinomainen asiakaspalvelu 4. Lapsiperheille sopiva operaattori

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Viro Nuorten matka Iisalmen rovastikunta

Viro Nuorten matka Iisalmen rovastikunta Viro 24.-28.5.2017 Nuorten matka Iisalmen rovastikunta VIRO 2017 Huomioitavia asioita Ohjelma Lähtijät Retkimaksu Vakuutus, Passi, Henkilökortti Matkustaminen Yllätyksiin varautuminen Lääkitys, tiedot,

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

Mikä sinun nimesi on? Kysyt jonkun nimeä Voisitko kertoa minulle syntymäpaikkasi ja syntymäaikasi? Kysyt jonkun syntymäpaikkaa ja -aikaa Missä sinä as

Mikä sinun nimesi on? Kysyt jonkun nimeä Voisitko kertoa minulle syntymäpaikkasi ja syntymäaikasi? Kysyt jonkun syntymäpaikkaa ja -aikaa Missä sinä as - Yleistä Mistä löydän lomakkeen varten? Kysyt, mistä löydät lomakkeen Milloin [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, milloin dokumentti on myönnetty Missä [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, missä dokumentti

Lisätiedot

PINS MasterCard -koulutusmateriaali. Vain myyjän käyttöön

PINS MasterCard -koulutusmateriaali. Vain myyjän käyttöön PINS MasterCard -koulutusmateriaali Vain myyjän käyttöön 2 PINS MasterCard PINS-ohjelman lippulaiva! Pinssejä kahdesti, kun asiakas maksaa PINS MasterCard -kortilla! PINS-kumppanin myöntämät pinssit Lisäksi

Lisätiedot