Ghana. Avartavat hiekkarannat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ghana. Avartavat hiekkarannat"

Transkriptio

1 Ghana Avartavat hiekkarannat

2 Hei sinä matkaaja! Ajattelimme helpottaa matkalle lähtöäsi ja antaa sinulle muutamia vinkkejä, jotta matkasi onnistuisi mahdollisimman vaivattomasti. Tämä paketti sisältää: Ennen matkaa 1. Rahoitus 2. Rokotukset 3. Lentoliput ja matkustaminen 4. Viisumi ja passi 5. Vakuutukset 6. Selvitä 7. Muistilista Matkalla 1. Ghana 2. House of Grace 3. Työssäoppiminen 4. Huomio matkalla Ja lyhyesti asiaa matkan jälkeen. Toivomme, että saat apua työssäoppimisjaksoasi varten. Toivottaa: Katri ja Niina Vo07

3 ENNEN MATKAA VOINKO VAIN LÄHTEÄ? Et voi! Ennen seikkailun alkamista sinun pitää hoitaa ja tarkistaa monen monta asiaa. Seuraavaksi aloita siis selvittämään nämä asiat: 1. Rahoitus 2. Rokotukset 3. Lentoliput ja matkustaminen 4. Viisumi ja passi 5. Vakuutukset 6. Selvitä 7. Muistilista 1. RAHOITUS Matkalle ei kannata lähteä matti kukkarossa. Jo rokotukset yksinään tulevat maksamaan satoja euroja, siispä on tärkeää, että raha-asiasi ovat kunnossa ja ne kestävät suuria sekä pieniä yllätyksiä. Tässä esimerkkejä meidän rahan menoista(loka/marraskuu vuonna 2009): - Lentoliput n Asuminen n Rokotukset n Malarialääkitys n. 70 On yllättävää, miten paljon rahaa menee pieniinkin asioihin kuten hygieniatarvikkeisiin, matkalla tarvittaviin lääkkeisiin, vaatteisiin, muistikortteihin yms. Mahdollisimman paljon ennen matkaa aloita säästämään rahaa ja kyselemään mahdollisia sponsoreita (vanhemmat, kummit, mummit ja mummin naapurit ). Kun viimeinenkin sentti säästöpossustasi on käytetty, voit myös hakea avustusta esim. Kelalta ja voit myös kysellä erilaisilta järjestöiltä.

4 ENNEN MATKAA 2. ROKOTUKSET Vaikka tuntisit olosi terveeksi, se ei auta tässä tapauksessa. Rokotteet ovat välttämättömiä selviytyäksesi matkalla ja matkan jälkeen. Joissakin rokotteissa on useampi pistämiskerta, joten rokotteet täytyy alkaa hankkimaan hyvissä ajoin ennen matkaa. Internetissä on erittäin hyvä infopaketti rokotteista, jotka sinun kannattaa ottaa ennen matkaa On hyvä myös varmistaa omalta terveysasemalta päivitetyt tiedot asiaan liittyen. Itse otimme seuraavat rokotukset: - A ja B Hepatiitti rokotteet - Keltakuumerokote - Uusittiin Polio ja Jäykkäkouristus (Onko omasi voimassa? ) - Malarialääkitys (Ei ole saatavana rokotteena) HUOM!!! Keltakuumerokotetta hankkiessasi hanki samassa yhteydessä kansainvälinen rokotustodistus, joka vaaditaan kaikilta maahaan saapuvilta. (Maksaa n. 17 tarkastettu maaliskuussa 2010.) Ghanaan vaaditaan myös MPR-rokote. Suomessa vuonna 1982 on aloitettu MPR:n rokottaminen, joten suurin osa lapsista on kyseisen rokotteen saanut. Tarkasta mikä on sinun tilanteesi!! HANKI ROKOTUKSET AJOISSA NIIN VÄLTYT TOIVOTTAVASTI NÄILTÄ!!!

5 ENNEN MATKAA 3. LENTOLIPUT JA MATKUSTAMINEN Ghana ei kuulu ihan lähinaapurimaihimme, joten pelkällä soutuveneellä et perille pääse. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset allesi hieman isomman Jumbojetin Aloita ajoissa lentolippujen hintavertailu, jos haluat mahdollisimman halvat liput. Hinnat vaihtelevat päivittäin ellei jopa tunneittain, joten sinun täytyy olla skarppina. Esim. auttaa sinua hintojen seurailussa. Itse käytimme tätä sivustoa. Lentolippuja varatessasi sinun tulee ottaa huomioon seuraavat seikat: - Lähtö- ja paluupäivä - Varmista maksutapa, tarvitsetko esim. Visa-kortin vai voitko hoitaa maksun verkkopankin avulla - Kun liput ovat takataskussasi, saat varausnumeron, jonka avulla pystyt seuraamaan mahdollisia lentoaikataulumuutoksia yms. - Muistathan mainita varauksen yhteydessä mahdollisista ruokaaineallergioistasi, jotta välttyisit WC:ssä matkustamiselta. Kun lähtö lähenee, selvitä lentoyhtiöiltä, joilla lennät, matkalaukkujen sallittu paino- ja kappalemäärä sekä koko. Esim. Meillä itsellämme käsimatkatavarat saivat painaa 8kg ja matkalaukkuja, jotka menivät ruumaan, meillä sai olla kummallakin kaksi kappaletta. Yhteispaino laukuilla oli max. 46kg, mutta yksi laukku sai painaa korkeintaan 23kg. Ota huomioon käsimatkatavaroita koskevat lentoturvallisuusmääräykset. Pysy ajan tasalla! Esim. Nestemäiset tuotteet laitettava 100ml läpinäkyvään pakkaukseen. Koneeseen ei saa viedä erilaisia metalli- ja teräaseita kuten saksia, pinsettejä, ripsentaivuttimia. ÄLÄ KOSKAAN OTA KULJETETTAVAKSI TOISEN IHMISEN TAVAROITA TAI PAKETTEJA JOIDEN SISÄLLÖSTÄ ET OLE VARMA!

6 ENNEN MATKAA 4. VIISUMI JA PASSI Ghanassa ei pelkällä passilla pärjää vaan sinun on hankittava viisumi. Suomessa Ghanan suurlähetystöä ei ole, joten joudut anomaan viisumiasi lähimmästä Ghanan suurlähetystöstä, joka sijaitsee Tanskassa. Kaiken tarvittavan tiedon saat osoitteesta mutta tässä on muutamia tärkeimpiä vinkkejä avuksesi: - Tarvitset neljä hakemuspohjaa (4 kopiota) - Neljä passikuvaa - Lentolippusi numeron - Hakemukseen passinumerosi - Passi (kopio passista EI riitä), sillä viisumi liitetään kiinni passisi sivulle - Tarkista, että passisi on voimassa vähintään 6kk matkalta palatessasi - Kun lähetät hakemuksen, sinun on laitettava kirjekuoren mukana tarvittava määrä Tanskan kruunuja, määrän löydät viisumihakemuksen sivuilta. - Kaksi osoitetta Ghanaan (esim. missä asut. Tarkasta henkilöltä, jonka kanssa olet yhteydessä Ghanan suuntaan.) - Viisumissa on mahdollista valita kaksi eri vaihtoehtoa, joko multiple entry visa tai single entry visa. Multiple entry visa antaa sinulle mahdollisuuden poistua maasta useamman kerran esim. jos haluat vierailla naapurivaltioissa, mutta ota huomioon riittääkö aikasi. Single entry visa sisältää vain yhden maahantulosaapumismahdollisuuden. Tämä yleensä riittää ja itse otimme single entry visan. - Laita myös toinen tyhjä kirjekuori hakemuksen mukana, minkä varustat omalla nimellä ja osoitteella, jotta viisumisi voidaan lähettää takaisin sinulle. - Lähetä hakemus hyvissä ajoin, n. 1-2 kk ennen. - Laita kuori kirjattuna kirjeenä, näin voit seurata missä päin maailmaa kirjeesi kulkee. Saat kirjeen myös takaisin kirjattuna kirjeenä eli noudat kirjeen sen tullessa postista. - VOIT OTTAA MALLIA MEIDÄN TEKEMÄSTÄ MALLIHAKEMUKSESTA!

7 ENNEN MATKAA 5. VAKUUTUKSET Matkalle lähtiessäsi sinun tulee hankkia itsellesi matkavakuutus, jollei sinulla vielä sellaista ole. Vakuutus kannattaa ottaa voimaan myös muutamaa päivää ennen ja jälkeen matkan. Oma vakuutusyhtiösi on paras neuvoja tässä tilanteessa. Kysy mm. seuraavia asioita: - Onko vakuutuksesi voimassa - Jos lähdet matkalle jonkun kanssa, suosittelemme, että annat omalle vakuutusyhtiöllesi ystäväsi tiedot siltä varalta, että ystäväsi estyy lähtemään matkalle, etkä halua yksin lähteä. Näin saat korvauksesi myös omasta matkastasi, etkä jää puille paljaille. - Mitä vakuutuksesi korvaa o ( Matkatavarat, mahdolliset sairastumiset )

8 ENNEN MATKAA 6. SELVITÄ Kun seikkailu koputtaa jo ovella, selvitä ja hoida vielä ainakin nämä asiat: - Tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle, siltä varalta, että jos jotakin pahempaa sattuu matkan aikana esim. luonnonkatastrofi. - Selvitä seuraavat numerot ja laita ne ylös muuallekin kuin vain puhelimeesi: o vakuutusyhtiösi numero o lentoyhtiön numero o yhteyshenkilösi Ghanassa o luottokortin katoamisilmoitusnumero - Ota kopiot kaikista tärkeistä asiakirjoista kuten: passi ja passin sisällä olevasta viisumiosasta, matkalipuista, ajokortti, luottokortti, matkavakuutus, kansainvälinen rokotustodistus. Kopioita on hyvä säilyttää eri paikoissa ja jätä myös koti-suomeen kopiot ja sähköpostiin, jos vain mahdollista. - Suosittelemme ottamaan rahat käteisenä mukaan, sillä raha-automaatteja on harvassa. Visa Electron toimii joissakin automaateissa, mutta maksuvälineenä tosi harvassa paikassa. Mutta luottokortti on hyvä ottaa mukaan siltä varalta, jos tulee yllättäviä rahamenoja kuten lääkärissä käynnit. Huom. jokaisesta nostokerrasta peritään ulkomaan nostolisä. Summat voi tarkastaa omalta pankiltasi. - Vältä arvoesineiden mukaan ottamista. - Jätä lähiomaisillesi ja koululle tiedot lennoistasi ja yhteystiedot Ghanaan. - Huolehdi, että joku tietää aina missä menet ja minne olet suunnitellut meneväsi, myös lentoaikataulu muutokset. - Ota koneeseen mukaan erilliselle lapulle osoitteet ja puhelinnumerot Ghanassa, o ( Samat mitkä kirjoitit viisumihakemukseen) o tulet tarvitsemaan näitä koneessa täyttäessäsi maahantulokortin. - Lääkkeet on oltava alkuperäisissä pakkauksissa. o Reseptilääkkeisiin, resepteistä kopiot mukaan.

9 ENNEN MATKAA 7. MUISTILISTA Vaikka rakkain pehmonallesi haluaisi lähteä matkalle mukaan, voi olla, että hänelle ei riitä koloa laukussasi. Tee ainakin seuraaville tilaa: - otsalamppu (sähkökatkosten varalta) - korvatulpat, jos olet herkkäkorvainen hälyäänille (Katri testasi myös lennon aikana painekorvatulppia, ehkäisevät korvien lukkiutumista, apteekista.) - Hyttysmyrkky (suomalainen Off käy) - Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet (esim. terveyssiteitä saa, mutta Ghanassa tamponeja ei tunneta.) - Henkilökohtaiset lääkkeet + muut tarvittavat (särkylääke, ripulilääke, nesteentasapainottajat, maitohappobakteerit) - Laastareita, myös rakoille - Käsidesi - Nenäliinoja / savetteja - Vaatteita: o kevyitä o sukkia muutama pari, ei valkoisia o ei valkoisia o jätä parhaimmat vaatteesi kotiin o varaa muutama pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut o Ghanassa vaatteiden teettäminen halpaa o varaa alusvaatteita runsaasti, rajallinen pyykinpesu - Hyvät kävelykengät - Aurinkorasvaa, käytettävä päivittäin! - Sanakirja - Kamera + muistikortti/muistikortteja - Adapteri - Käteistä rahaa - Muistiinpanovälineet - Vapaa-ajan viihdettä esim. kirjoja, ristikkolehtiä, mp3-soitin - Älä unohda näitä: Suomalaiset herkut esim. suklaa, salmiakki, hapankorppu

10 MATKALLA MATKAAN LÄHDEN Kun vihdoin koittaa aikasi seikkailulle, lähde sinne mieli avoinna ja reppu täynnä huumoria. Mutta älä jätä kumminkaan järkeäsi kotiin. Tässä muutama vinkki koskien Ghanan kulttuuria ja siellä toimimista: 1. Ghana Kulttuuri Nähtävyydet Liikennekulttuuri 2. House of Grace 3. Työssäoppiminen 4. Huomioi matkalla 1. GHANA Ghana on Afrikan länsirannikolla sijaitseva maa. Vaikka maa on pinta-alaltaan Suomea pienempi, on se väkiluvultaan n. neljä kertaa suurempi. Asukkaita siellä on n. 24 miljoonaa ihmistä. Ghanan pääuskonto on kristinusko ja se näkyy monessa eri tilanteessa kuten kouluissa, kodeissa, toreilla ja yleisissä kulkuvälineissä jne. Ghanan virallinen kieli on englanti, mutta suurin osa väestöstä puhuu myös erilaisia heimokieliä. Köyhimmistä oloista olevat ihmiset eivät välttämättä osaa puhua englantia. Ghanan pääkaupunki on Accra, jossa myös House of Grace eli Armon päiväkoti sijaitsee. Keskustaan on n. tunnin matka. Ghanassa astemittari pysyy aina helteen puolella, hiki virtaa ja aurinkorasvaa kuluu. Ghanasta tuliaisena suosittelemme tuomaan Ghanalaista suklaata, puuesineitä, paikallisia käsitöitä kuten batiikkikankaita ja kentestä tehtyjä laukkuja.

11 MATKALLA KULTTUURI - Ole kärsivällinen, sillä Ghanassa ei tunneta hätää ja hoppua. - Älä ole sinisilmäinen. o Älä lähde tuntemattomien mukaan. - Pidä puolesi turistina. o hinnat korkeampia sinulle kuin paikallisille. Muista tinkiä. - Tervehtiminen tärkeää - Anna ja vastaanota aina oikealla kädellä o Vasemman käden käyttäminen merkitsee paikallisille samaa kuin sylkisit heidän naamalleen. - Vanhemman ihmisen kunnioittaminen tärkeää o Nuoremmat eivät kysy vanhemmilta How are you? o Jos vanhempi ihminen kysyy sinulta How are you?, sinun kuuluu vastata siihen ainoastaan vastauksella esim. fine tai good. How are you on Ghanassa eräänlainen tervehdys, kuten meillä suomessa moi tai hei. How are you on kohteliaisuus, ei uteliaisuus - Pukeudu siististi o selkä ei saa näkyä o ei liian lyhyitä housuja tai hameita o yleinen siisteys älä kulje tukka pystyssä - Älä haista tai kieltäydy ruuasta o epäkohteliasta o Huom! Tro trossa (kts. tarkennus kohdasta liikennekulttuuri) kulkiessasi sinut voidaan kutsua syömään you are invited. Tässä tilanteessa sinun kuuluu kieltäytyä tarjouksesta kiittämällä ( thank you ja käännä katseesi) Tämä on Ghanalainen kohteliaisuus. - Ghanalaiset pitävät uskontoa korkeassa arvossa. o kunnioita heidän vakaumustaan

12 MATKALLA - Ghanassa raha vaihdettu vuonna 2007, mutta osa ihmistä käyttää vielä vanhoja summia puhuessaan. (Vertaa suomen markka ja euro.) - Rahayksikkö on Cedi. 1 Cedi on n. 1,9506.(Maaliskuu 2010) - Noudata kohdemaan lakia ja kunnioita paikallisia tapoja ja uskontoa. Lait koskevat myös turisteja. (Maassa maan tavalla.) - Ghanalaisille ulkonäkö on tärkeää, joten älä pelästy, jos omaa ulkonäköäsi arvioidaan kriittisestikin. NÄHTÄVYYDET Viisi viikkoa on lyhyt aika tutustua uuteen maahan, siispä älä tuhlaa sitä makaamalla laakereilla. Tässä sinulle muutamia vinkkejä minne kannattaa tutustua seikkailullasi: - Tämä on saksalais-naisen pitämä savimaja-leirintäalue, jossa sinun on mahdollisuus nähdä paikallisia kalastajakyliä ja paratiisin, jossa Volta-järvi yhdistyy Atlanttiin. (Kahden hengen mökki oli 25 cd/per yö.) ( Vuonna 2009)

13 MATKALLA - Art Centre on eräänlainen tori, jossa paikalliset käsityöläiset myyvät käsintehtyjä puuesineitä ja koruja. - Verrattavissa Art Centreen, mutta halvemmat hinnat. Sijaitsee Mampongin lähellä - Kaunis holvikaari - Ghanalaisille tärkeä paikka - Kansallispuisto sademetsässä, lähellä orjalinna Cape Coast. - Mampongissa sijaitsee valtion omistama kuurojen koulu - Kaunista vuoristomaisemaa LIIKENNEKULTTUURI Ghanalainen liikenne ei ole samanlainen kuin meillä täällä kylmässä Pohjolassa. Suurin osa Ghanalaisista kulkee julkisilla kulkuvälineillä kuten minibusseilla eli Tro troilla, taxeilla ja linja-autoilla. Mutta kuitenkin Ghanassa liikenteestä suurimman osan täyttävät henkilöautot. - Tarkoittaa pientä rahaa/ kolikkoa paikallisella heimokielellä - Yleisimmät tro trot ovat pikkubusseja tai pakettiautoista itse tehdyillä penkeillä rakennettuja kulkuvälineitä.

14 MATKALLA - Voit tulla kutsutuksi you are invite ruokailulle, josta sinun kuuluu kieltäytyä kiitoksella thank you - Tro trot ovat halvimpia matkustusmuotoja o hinnat liikkuivat 10 pesuasta 50 pesuaan (n. 5 sentistä 20 senttiin) (loka-marraskuu 2010) o hinnan voit varmistaa kanssamatkustajiltasi, he yleensä tietävät matkan hinnan ja näin et tule huijatuksi. - Tro tro:issa on kuljettajan lisäksi ns. sisäänheittäjä (mate), joka huutamalla ja eräänlaista merkkiä käyttämällä ilmaisee minne tro tro on menossa. Sisäänheittäjälle annetaan myös maksu matkasta, mutta vasta matkan aikana. - Tro tro aletaan täyttää kulkuneuvon peräosasta, joten paikkaa et juuri saa itse valita. - Tro tro lähtee lähtöasemaltaan vasta kuin se on täysi. Varaudu siis pitkiinkin odotusaikoihin. - Ghanalaiset taksit eivät ole kuin meillä täällä Suomessa. - Ne ovat ennemminkin kimppakyytejä, jotka lähtevät vasta auton täytyttyä. Huomaat siis heti, jos olet tullut huijatuksi. - Voit varmistaa kimppakyydin ilmoittamalla no drop in. - Useimmat taksikuskit tulevat ehdottamaan sinulle drop in- kyytiä, jossa sinun tulee sopia matkan hinta etukäteen, muuten voit joutua perille päästyäsi maksamaan suurenkin summan. (muista ylihinnoittelu turisteille).

15 MATKALLA 2. HOUSE OF GRACE House of Grace eli Armon päiväkodin perustaja on suomalainen Hanna Boateng. Päiväkoti avattiin vuonna Lasten ikä päiväkodissa voi vaihdella 1-vuotiaasta 12-vuotiaaseen. Kaikki lapset ovat kuuroja ja suurin osa tullessa päiväkotiin täysin kielettömiä. Päiväkoti sijaitsee Accrassa, Atlantin valtameren äärellä, kukkulan laella. Päiväkotia tuetaan paljon Suomesta ja sen vuoksi päiväkodin ulkoiset ja sisäiset puitteet poikkeavat huomattavasti muista ghanalaisista kouluista ja päiväkodeista. Päiväkodilla on kaksi luokkahuonetta ja piha ulkoilua ja opiskelua varten. Päiväkodin johtotähti on Learning is a joy. 3. TYÖSSÄOPPIMINEN Ulkomailla työssäoppiminen kannattaa aina. Se kasvattaa sinua ihmisenä ja oppijana sekä saat aivan uudenlaisia kokemuksia. House of Grace on täysin erilainen päiväkoti verrattuna Suomen päiväkoteihin. Päiväkodissa lapset menevät lukujärjestyksen mukaan ja toimivat enemmänkin koulumaisesti. Päiväkoti on uusi, joten se hakee vielä omaa suuntaansa. Työssäoppimaan lähtiessäsi pystyt kehittämään omaa kielitaitoasi ja rikastuttamaan sitä uudella kielellä. Saat paljon uusia ideoita ohjaamisen työkalupakkiisi ja siihen kuinka voit soveltaa jo aikaisemmin oppimaasi. Opit arvostamaan itsestään selviäkin asioita esim. puhdas vesi, sähköt jne. Voit olla varma, että samanlaisia kokemuksia ei satele vastaasi päivittäin.

16 MATKALLA 4. HUOMIO MATKALLA Tässä sinulle muutama vinkki asioista, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon ollessasi matkalla: - Älä liiku yksin varsinkaan pimeän tullessa - Ole varovainen ruuhkaisissa paikoissa, pidä kassistasi hyvää huolta - Älä lähde tuntemattomien mukaan - Älä kuljeta suuria summia rahaa mukanasi - Paina mieleen oman asuinpaikkasi nimi ja sen lähellä olevia maamerkkejä eksymisen varalta - Kanna aina mukana puhelinnumeroa/numeroja, joista saat apua tarvittaessa (suosittelemme pitämään muuallakin kuin puhelimessa) - Muista riittävä vedenjuonti - Käytä aina aurinkorasvaa - Kuljeta aina mukana WC-paperia yllättävän hädän sattuessa - Hanki itsellesi paikallinen liittymä. Näin vältyt yllättäviltä puhelinlaskuilta Suomeen palatessasi - Tarkista vaihdatko käyttörahasi Suomessa vai vasta paikan päällä - Kuljeta sanakirjaa mukanasi - Käytä maalaisjärkeä - Ghanalainen aksentti on erilainen, joten anna aikaa itsellesi oppia ymmärtämään - Muista huumori, sillä pääset pitkälle - Muista käyttää jotakin päähinettä, vältyt ikäviltä auringonpistoilta - Opettele paikallisia perussanontoja myös heimokielillä, näin tulet ymmärretyksi ja ymmärrät itsekin paremmin. - Jos sanavarastosi ei riitä, käytä eleitä. - Kerää kokemuksia, ota kuvia, pidä matkapäiväkirjaa, nämä takaavat sen, että vielä kiikkutuolissa keinuessasi voit kertoa seikkailustasi.

17 MATKAN JÄLKEEN MATKAN JÄLKEEN Kun olet palannut Pohjolan pimeyteen mukanasi kaunis rusketus ja laukku täynnä uusia kokemuksia ja ideoita, on sinun tehtävä vielä muutama pikku asia. - Koska hygienia Ghanassa on aivan eri luokkaa kuin meillä Suomessa, voi olla, että kehoosi on päässyt luikertelemaan muutama matonen. Älä säikähdä, tämä on aivan normaalia tällaisen matkan jälkeen. Joten seuraavaksi varaa aika omalle terveysasemallesi ja tutkituta terveytesi. - Voi olla, että matkatavarasi eivät ole löytäneet takaisin kotiin yhtä aikaa kanssasi. Jos laukkusi eivät pyörikään hihnalla, ota yhteyttä lentokenttähenkilökuntaan. - Kun vihdoin saat laukkusi kotiin, alkaa pyykkipäivät. Pese kaikki vaatteesi mitkä sinulla on ollut matkalla mukana, sillä jokunen salamatkustaja voi vilistä vaatteissasi. - Jaa kokemuksia, mitä olet matkan aikana kokenut ja ikuista kokemasi hetket raameihin. NAUTINNOLLISTA MATKAA!!!!! Terkuin: Nippe ja Kate VO 07 Ps. Jos jokin asia jäi mietityttämään, meihin voi aina ottaa yhteyttä. Yhteystietomme saat tarvittaessa omalta opettajaltasi.

18 LÄHTEET!!! ohjelman_rokotteet/tuhkarokko_sikotauti_vihurirokko rokote_(mpr)/ wj5pb- QagisSgDA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CBkQ7gEwAQ&prev=/searc h%3fq%3dghana%26hl%3dfi%26client%3dfirefoxa%26hs%3dwyx%26rlz%3d1r1pbea_fi FI356

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuuba Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuubasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Havanna 11 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Kuuban peso (CUC) Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Pretoria Kristinusko ja erilaisia afrikkalaisia uskontoja 11 virallista kieltä esimerkiksi:

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Chile Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Pääkaupunki Asukasluku Kieli Santiago 17,2 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Chilen peso 736.905 km2 Tällä sivulla on

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Korea Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Koreasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Soul 49 miljoonaa korea Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhismi, kristinusko won 100 210 km²

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusohjeita opiskelijoille kesäkuu 2012 Matkustusohjeita opiskelijoille ENNEN MATKAA Matkustusasiakirjat (passi, henkilökortti, viisumi, matkaliput) - Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Huomaa, että joidenkin maiden

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle!

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle! Venäjän kaupan matkustajan muistilista Elä matkusta Venäjälle! Elä lähde Venäjälle! Miksi? On helpompaa ja järkevämpää kutsua potentiaalinen asiakas ja tai/ammattimedia kotikentälle, jossa kaikki elementit

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Master Pizza- Lieksan Keskusta-Turkki Pizzeria Slemani

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

Turvallisuus ja ajoneuvon kunnossapito matkalla. Paavo Rousku 8.1.2016

Turvallisuus ja ajoneuvon kunnossapito matkalla. Paavo Rousku 8.1.2016 Turvallisuus ja ajoneuvon kunnossapito matkalla Paavo Rousku 8.1.2016 ITSENSÄ JA OMAISUUTENSA SUOJAUS Suunnittele matkareitti huolella (myös vara) Yövy leirintäalueilla tai isohkoilla rasteilla Ajonkin

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto.

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Europan viihderisteily Tallinnaan Lähdöt päivittäin klo 18.30 Helsingistä. Matka sisältää Helsinki - Tallinna - Helsinki risteilyn valitussa hyttiluokassa. Alkuviikosta Europan 22h

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

PINS MasterCard -koulutusmateriaali. Vain myyjän käyttöön

PINS MasterCard -koulutusmateriaali. Vain myyjän käyttöön PINS MasterCard -koulutusmateriaali Vain myyjän käyttöön 2 PINS MasterCard PINS-ohjelman lippulaiva! Pinssejä kahdesti, kun asiakas maksaa PINS MasterCard -kortilla! PINS-kumppanin myöntämät pinssit Lisäksi

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Maahanmuutto Dokumentit

Maahanmuutto Dokumentit - Yleistä Mistä löydän lomakkeen varten? Kysyt, mistä löydät lomakkeen Milloin [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, milloin dokumentti on myönnetty Missä [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, missä dokumentti

Lisätiedot

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on yhteistyössä Esteetön opiskelu

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille

Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille Matematiikan, fysiikan ja kemia kirjoittajat Tuo laskin tyhjättynä ja taulukkokirja puhdistettuna koetta edeltävänä päivänä

Lisätiedot

Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle

Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle Hei kaveri! Fiksut kissat tarvitsevat hyvää ruokaa, rakkautta ja hauskaa tekemistä, kuten salaisten herkkukätköjen etsimistä ja kaiken liikkuvan jahtaamista.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Venäjän viisumianomusten sähköinen täyttäminen

Venäjän viisumianomusten sähköinen täyttäminen Venäjän viisumianomusten sähköinen täyttäminen Suomessa toimivat Venäjän konsulaatit ovat ulkoistaneet viisumien vastaanoton VF Services (UK) Ltd:n hoitamiin erillisiin viisumikeskuksiin. Jatkossa on kaikki

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, turvallisessa ryhmässä, eri-ikäisten lasten kanssa omana itsenään ja omista tarpeistaan

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

BJR C/W turnausmatkatiedote SaPKo turnaus

BJR C/W turnausmatkatiedote SaPKo turnaus MATKATIEDOTE 6.8.2013 BJR C/W turnausmatkatiedote SaPKo turnaus 9.-11.8.2013 Aloitussanat Hyvät pelaajat, pelaajien vanhemmat ja toimihenkilöt, tiedote valmistelee pelaajat ja pelaajien vanhemmat onnistuneen

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto.

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Viking Line päiväristeily Tallinnaan Matka sisältää päiväristeilyn Päiväristeily alkaa aamupäivällä, jolloin voit nauttia lounaan Bistro Buffetissa. Päivässä ehtii vaikka mitä! Merimatka

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% KYSELY KÄSITYÖN VERKKOPALVELUISTA Yhteenvetoraportti N=1062 Julkaistu: 2.12.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Olen nainen / tyttö 1038 97,74% 2. mies / poika 24 2,26% Kuulun ikäryhmään alle 13-vuotiaat

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Käyttöohje Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Sisällys 1 Kilometrien syöttö...2 1.1 Uusien kilometrien syöttö kun ajetaan Profiilin autoilla...2 1.1.1 Normaali

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Iso tapahtuma! 850 joukkuetta, 6538 passia 300 pelikenttää, n. 5000 peliä 100 000

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusohjeita opiskelijoille kesäkuu 2016 Matkustusohjeita opiskelijoille ENNEN MATKAA Matkustusasiakirjat (passi, henkilökortti, viisumi, matkaliput) - Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Huomaa, että joidenkin maiden

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Huoltajan tulee täyttää ja lähettää tämä sähköinen lomake 3.1.2014 klo 1.00 mennessä. Pyydämme teitä lukemaan huolellisesti Meksiko-stipendien hakuohjeet. Lomake

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein.

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomi Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomia kutsutaan myös kortsuksi tai kumiksi. Kondomeja myydään monessa

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

HAKEMUS MINI-DTS:ään 3.-30.7.2016 Luentojakso 3.-10.7. & aktio 18.-30.7.2016

HAKEMUS MINI-DTS:ään 3.-30.7.2016 Luentojakso 3.-10.7. & aktio 18.-30.7.2016 Toimisto täyttää: Hakemus vastaanotettu: 20 Hakija 18 v Ilmoittautumismaksu maksettu: 20 Suosituskirje1 vastaanotettu: 20 Suosituskirje2 vastaanotettu: 20 Hakemus valmis: 20 HAKEMUS MINI-DTS:ään

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen 2 AJATUKSEN MURUSIA Tämä vihkonen on sinulle, joka haluat toimia vapaaehtoisena ja olla ihminen ihmiselle. Vihkosta voi käyttää myös työnohjausistunnoissa keskustelujen

Lisätiedot

On aika alkaa valmistautua tulevaan Mongolian matkaan! Tässä tietoa viisumista.

On aika alkaa valmistautua tulevaan Mongolian matkaan! Tässä tietoa viisumista. Visumservice Kasarmikatu 44 / PL 14 00131 Helsinki MONGOLIAN VIISUMI On aika alkaa valmistautua tulevaan Mongolian matkaan! Tässä tietoa viisumista. TEMAn kaikki viisumihakemukset hoidetaan Visumservicessä.

Lisätiedot

Ajankohtaista koulukuljetuksista

Ajankohtaista koulukuljetuksista Ajankohtaista koulukuljetuksista Karhukuntien liikenneturvallisuusja koulukuljetusseminaari 4. 5.10.2012 Kai Leppimäki, Porin kaupungin koulutusvirasto Porin koulutoimen kuljetusoppilaat Tilastopäivän

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin

Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin Ennen vaihtoa KUKA Informaatio Tietoa kansainvälisistä (KV) vaihdoista Henkilö joka on vastuussa kv-vaihdoista ja/tai

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula Iloa yhteistyöstä Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus Kati Kuula 8.10.2016 Koirilla on oikeus hyvään elämään Meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään Mitä kaikkea hyvää koiraharrastustoimintaan osallistumisesta

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Ennakkokäsityksiä Mitä sisarussuhteelta ylipäätään odotetaan

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Tilituki Pro ohjelman varsinainen Sepa-päivitys tehtiin versiossa 2011.2. Siirtymäkauden pankkisiirrot ja joitakin muita Sepa-muutoksia on otettu käyttöön jo aiemmin.

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israel Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israelista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Jerusalem juutalaisuus, islamilaisuus ja muita pienempiä uskontoryhmiä heprea ja arabia Israelin

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen Vanhempainilta YO-tutkinnosta 26.1.2016 Yleisesti Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Lähtöselvitys. Internetsivuiltamme online check-in.

Lähtöselvitys. Internetsivuiltamme  online check-in. Lähtöselvitys Internetsivuiltamme www.royalcaribbean.fi online check-in. Täältä voit tarkistaa mitä tarvitset lähtöselvitykseen ja sen jälkeen klikkaat: Klikkaa tästä aloittaaksesi Online lähtöselvityksen

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat ASIO OHJEET Ohjeen sisällys 1. Hakemuksen sijainti... 1 2. Hakemuksen täyttäminen...1 3. Hakemuksen lähettäminen... 4 4. Hakemuksen käsittely ja päätös... 4 4.1 Hakemuksen

Lisätiedot

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio 25.8.2016 Termit Sopimukseton maa tarkoittaa muuta maata kuin EU-/ETA-maata tai Sveitsiä, tai Sosiaaliturvasopimusmaata (mm.

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot