MYRSKYLÄN KUNTA. Marjumäentien kunnallistekniikka. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E Tampere

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MYRSKYLÄN KUNTA. Marjumäentien kunnallistekniikka. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E26269. Tampere 20.6.2013"

Transkriptio

1 MYRSKYLÄN KUNTA Marjumäentien kunnallistekniikka Työ: E26269 Tampere AIRIX Ympäristö Oy PL Tampere Puhelin Telefax Toimistot: Tampere, Turku, Oulu ja Helsinki

2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ YHTEISET TYÖT TYÖMAAHALLINTO Rakennuttaja Rakennuttaminen ja valvonta Suunnittelija Katselmukset Alku- ja loppukatselmus Räjäytys- ja tärinäkatselmukset Pohjavesitarkkailu Luvat TOIMINNAN JÄRJESTELY Liikennejärjestelyt ja suojaustoimenpiteet Väliaikainen vedenjakelu Työnaikaiset viemäriveden ohipumppaukset TYÖMAAN HUOLTO Työturvallisuus ja terveydenhoito MAASTOTUTKIMUKSET JA LAADUNVALVONTA Mittaustyöt ja maaperätutkimukset Maaperätutkimukset Työnaikaiset mittaukset Työmäärien mittaukset Katutöiden laadunvalvonta Johtotöiden laadunvalvonta Linjan TV-kuvaus Näytteenotto ja tutkimukset Painekoe Mittaukset ja tarkepiirustukset YLIJÄÄMÄMASSOJEN KÄSITTELY ALUSTAVAT TYÖT Hyötypuun hakkuu Kasvillisuuden ja pintamaan poisto ja raivaus Johtojen ja rakenteiden suojaus, siirto ja purku Kasvillisuuden suojaus Peltojen pintamaat LIIKENNEVÄYLÄTYÖT MAALEIKKAUS KALLIOLEIKKAUS KUIVATUS- JA RUMPUTYÖT Salaojat PENGERRYS Maapenger PÄÄLLYSRAKENNETYÖT Kuitukangas Tukikerros Jakava kerros Kantava kerros Kantava kerros murskeesta Muut päällysteet Savisora-, murske-, ja kivituhkapäällyste... 9 AIRIX Ympäristö Oy PL 453, Tampere puh , fax , sähköposti: etunimi.sukunimi@fmcgrouop.fi

3 27000 VIIMEISTELYTYÖT JA ERIKOISLAITTEET Katuvihertyöt KATUALUEELLE RAKENNETTAVAT JOHDOT VESIHUOLLON MAATYÖT MAAKAIVANNON TEKEMINEN KALLIOKAIVANNON TEKEMINEN TUENTA Pohjaveden pinnan alentaminen PUTKILINJAN PERUSTAMINEN TÄYTTÖ- JA PENGERRYSTYÖT Asennusalusta Alkutäyttö Lämpöeristeen teko Lopputäyttö VIIMEISTELY VIEMÄRITYÖT JÄTEVESIPUTKET HULEVESIPUTKET VIEMÄRIKAIVOT JA TARKASTUSPUTKET ERIKOISRAKENTEET Suojarakenteinen viemäri VESIJOHTOTYÖT VESIJOHDOT VESIJOHTOLINJAN LAITTEET Sulkuventtiili LIITTEET: Tyyppipiirustukset Kaivantojen periaatepiirustukset T51 Salaojan korjaus putkikaivannossa, periaatepiirros T55 A /Hannele Kemppi /Oona-Lina Alila /Elisa Huotari VALMIS /Hannele Kemppi /Oona-Lina Alila /Elisa Huotari VALMIS Muutos Pvm/Hyväksynyt Pvm/Tarkastanut Pvm/Laatinut Huomautukset AIRIX Ympäristö Oy PL 453, Tampere puh , fax , sähköposti: etunimi.sukunimi@fmcgrouop.fi

4 MYRSKYLÄN KUNTA MARJUMÄENTIEN KUNNALLISTEKNIIKKA MAANRAKENNUSTÖIDEN TYÖSELOSTUS Työ: E26269 YLEISTÄ Rakennuskohde käsittää Marjumäentien kunnallistekniikan rakentamisen laitteineen ja liittämisen olemassa olevaan verkostoon. Työn suorittamisessa noudatetaan sitä varten laadittuja työselostuksia ja piirustuksia, rakentamista koskevia yleisiä työselityksiä ja normaalimääräyksiä, lakeja, asetuksia sekä rakentamista ja työturvallisuutta valvovien viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä sekä mm. seuraavia yleisiä työselityksiä: Suomen Kuntaliitto: - Kunnallisteknisten töiden yleinen työselitys 2002, KT02 - Kunnallisteknisten töiden määrämittausperusteet 02 Suomen kuntatekniikan yhdistys: - Katusuunnittelun ja -rakentamisen ohjeet, KATU 2002 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry.; - Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket, RIL Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset, RYL90 - Pohjarakennusohjeet, RIL121 - Asfalttinormit, PANK ry.

5 Marjumäentien kunnallistekniikka 2/ YHTEISET TYÖT TYÖMAAHALLINTO Rakennuttaja Nimi: Myrskylän kunta / Tekninen toimi Osoite: Virastotie MYRSKYLÄ Yhteyshenkilö: Tekninen johtaja Tapio Bergholm Puhelin: Faksi: (019) Sähköposti: tapio.bergholm@myrskyla.fi Rakennuttaminen ja valvonta Nimi: Myrskylän kunta / Tekninen toimi Osoite: Virastotie MYRSKYLÄ Yhteyshenkilö: Tekninen johtaja Tapio Bergholm Puhelin: Faksi: (019) Sähköposti: tapio.bergholm@myrskyla.fi Suunnittelija Katselmukset Nimi: AIRIX Ympäristö Oy Osoite: PL 453 (Salhojankatu 42) TAMPERE Yhteyshenkilöt: Projektipäällikkö Oona-Lina Alila Puhelin Suunnittelija Elisa Huotari Puhelin Faksi: Sähköposti: etunimi.sukunimi@fmcgroup.fi Noudatetaan yleistä työselostusta KT Alku- ja loppukatselmus Ennen työn aloittamista pidetään alkukatselmus ja rakentamisen valmistuttua loppukatselmus. Urakoitsija suorittaa myös rakennustyöalueen vaikutusalueella olevien rakennusten, rakenteiden, laitteiden ja rajamerkkien kuntotarkistukset ennen työn aloitusta ja vastaa niille aiheuttamistaan vahingoista. Urakoitsijan on ilmoitettava kiinteistökatselmuksen ajankohdasta rakennustyömaan valvojalle hyvissä ajoin. Aloituskatselmuksessa sovitaan työalueet ja varastointialueet. Katselmuksista laaditaan pöytäkirja.

6 Marjumäentien kunnallistekniikka 3/16 Noudatetaan yleistä työselostusta KT Räjäytys- ja tärinäkatselmukset Pohjavesitarkkailu Luvat Ennen räjäytystöiden ja muiden tärinää aiheuttavien töiden aloittamista on suoritettava riskialueella katselmus, jonka perusteella laaditaan tärinämittaussuunnitelma. Ennen töiden aloittamista on selvitettävä työalueella ja rakennustyön todennäköisellä vaikutusalueella olevien pohjavesikaivojen sijainti ja suoritettava kaivojen veden määrän ja laadun tarkkailu noudattaen yleisessä työselostuksessa KT 02 annettuja ohjeita. Rakennuttaja on hankkinut seuraavat työsuoritukseen liittyvät luvat: maanomistajien työluvat. Muista työsuoritukseen liittyvien lupien hankkimisesta ja ilmoitusten tekemisestä huolehtii urakoitsija. Urakoitsijan tulee noudattaa em. lupien ehtoja. Noudatetaan yleistä työselostusta KT TOIMINNAN JÄRJESTELY Liikennejärjestelyt ja suojaustoimenpiteet Työaikaisen liikenteen järjestely kuuluu urakoitsijalle. Urakoitsija hakee luvan kunnalta. Urakoitsijan tulee määrätä henkilö, joka vastaa työnaikaisista liikennejärjestelyistä Väliaikainen vedenjakelu Käytössä olevia vesijohtolinjoja ei saa sulkea ilman valvojan lupaa. Liitostöitä tehtäessä tai vesijohtolinjoja suljettaessa on vesihuoltolaitoksen edustajan oltava mukana. Lisäksi linjoja suljettaessa on oltava yhteydessä hankkeen valvojaan 3 vrk ennen linjojen sulkemista. Urakoitsijan on vähintään 2 vrk aikaisemmin ilmoitettava vesijohtolinjojen sulkemisesta kiinteistöjen omistajille.

7 Marjumäentien kunnallistekniikka 4/ Työnaikaiset viemäriveden ohipumppaukset Käytössä olevia viemärilinjoja ei saa sulkea ilman valvojan lupaa. Liitostöitä tehtäessä tai viemärilinjoja suljettaessa on vesihuoltolaitoksen edustajan oltava mukana. Lisäksi linjoja suljettaessa on oltava yhteydessä hankkeen valvojaan 3 vrk ennen linjojen sulkemista. Urakoitsijan on vähintään 2 vrk aikaisemmin ilmoitettava viemärilinjojen sulkemisesta kiinteistöjen omistajille TYÖMAAN HUOLTO Työturvallisuus ja terveydenhoito Urakoitsija laatii työturvallisuussuunnitelman ja hyväksyttää sen tilaajalla. Urakoitsija suunnittelee ja toteuttaa työskentelyalueen rajaavat suoja-aitaukset ja muut suojarakenteet, jotka ovat tarpeen ulkopuolisten henkilö- tai omaisuusvahinkojen välttämiseksi MAASTOTUTKIMUKSET JA LAADUNVALVONTA Mittaustyöt ja maaperätutkimukset Suunnitelmissa on käytetty N2000 korkeusjärjestelmää. Tasokoordinaattijärjestelmä on GK26. Maastomittaukset on tehty AIRIX Ympäristö Oy:n toimesta. Mittaukset on tehty VRS RTK GPS -laitteistolla ja robottitakymetrillä. Mittaus perustuu Maanmittauslaitoksen kehittämään affiiniseen koordinaattimuunnokseen. Työn yhteydessä ei saa tuhota alueella olevia raja-merkkejä. Urakoitsijan tulee ennakkoon todeta rakennuttajan asettaman valvojan kanssa mitkä rajamerkit tuhoutuvat tai ovat vaarassa tuhoutua suunnitelmien johdosta. Muut ennakkoon toteamattomat tuhotut rajamerkit urakoitsija on velvollinen korvaamaan. Urakoitsija tarkistaa liittymispisteiden (mm. vesijuoksujen) korkeudet ennen rakennustöiden aloittamista Maaperätutkimukset Alueella on tehty painokairauksia Geo-Hydro Oy:n toimesta. Kairaustulokset ovat merkittynä poikkileikkauksiin sekä suunnitelmakarttaan.

8 Marjumäentien kunnallistekniikka 5/ Työnaikaiset mittaukset Urakoitsija huolehtii kaikista työn läpiviemiseen tarvittavista mittauksista Työmäärien mittaukset Noudatetaan yleistä työselostusta KT Katutöiden laadunvalvonta Urakoitsija laatii laatusuunnitelman ja hyväksyttää sen tilaajalla Johtotöiden laadunvalvonta Urakoitsija laatii laatusuunnitelman ja hyväksyttää sen tilaajalla Linjan TV-kuvaus Uudet viettoviemäriosuudet videokuvataan. Kuvauksesta tehdään pöytäkirja ja kuvaus tallennetaan dvd:lle. Pöytäkirja ja tallenne tai sen kopio luovutetaan tilaajalle. Videokuvaus suoritetaan julkaisun Viemäreiden ja vesijohtojen TV-kuvauksen teettämisohjeet (Vesi- ja viemärilaitosyhdistys, Helsinki 1998) mukaan Näytteenotto ja tutkimukset Vesijohtovedestä otetaan ennen käyttöönottoa näyte (KT 02, kohta 51000, Vesijohdot) Painekoe Painekoe tehdään kaikille uusille vesijohto- ja paineviemäriosuuksille (KT 02, kohta 51000, Vesijohdot) noudattaen standardia; SFS 3115 Muoviputket.

9 Marjumäentien kunnallistekniikka 6/ Mittaukset ja tarkepiirustukset Urakoitsija tekee tarkemittaukset ja niiden perusteella loppupiirustukset. Tarkemittaukset tehdään yleisen työselostuksen KT 02 ohjeiden mukaisesti YLIJÄÄMÄMASSOJEN KÄSITTELY Rakenteisiin kelpaamattomat tai muuten ylimääräiset massat siirretään rakennuttajan osoittamaan paikkaan ALUSTAVAT TYÖT Työn aikana tulee huolehtia, että kaikki alueella olevat johdot, laitteet, varusteet yms. ovat toimintakunnossa koko työn keston ajan lukuun ottamatta vähäisiä, siirtotöistä aiheutuvia katkoksia Hyötypuun hakkuu Urakka-alueella olevien tukkipuut kaadetaan ja karsitaan sekä pätkitään noin 4 metrin pituisiksi. Ennen puiden kaatamista ja raivaustöiden aloittamista selvitetään maanomistajien antamissa työluvissa mainitut ehdot, määräykset ja sopimukset. Tarkemmin puiden toimittamisesta sovitaan rakennuttajan kanssa Kasvillisuuden ja pintamaan poisto ja raivaus Alueella mahdollisesti oleva pintamaan multa läjitetään tarkoitukseen osoitetulle paikalle. Multa voidaan käyttää alueen viimeistelytöihin, mikäli se täyttää asetetut vaatimukset. Hyötypuuksi kelpaamaton puusto, pensaat ym. aluskasvillisuus, metsänkaatojätteet ja raivausjätteet kuljetetaan kaatopaikalle tai poltetaan paloviranomaisen luvalla. Purettavan päällysteen käsittelystä ja poiskuljettamisesta vastaa urakoitsija. Urakoitsija vastaa aiheutuneista kustannuksista Johtojen ja rakenteiden suojaus, siirto ja purku Ennen kaivutöiden aloittamista on pyydettävä kaapelinäyttö sähkö- sekä teleyhtiöltä. Urakoitsija selvittää alueella mahdolliset olevat kaapelit. Tiellä, noin paalulla 70 on Kymenlaakson sähköverkko Oy:n sähköpylväs. Urakoitsijan velvollisuutena on siirtää sähköpylväs laitteen omistajan osoittamaan paikkaan. Muiden johtojen ja kaapelien osalta tapahtuvat siirrot ja purut on sovittava laitteiden omistajien kanssa.

10 Marjumäentien kunnallistekniikka 7/16 Kaivannosta esiin tulevat ja katkaistut salaojat korjataan. Korjaus tehdään liittämällä katkennut salaoja kaivannon kohdalla umpiputkella. Putken alle kaivannon pohjalle rakennetaan kiviainesarina, joka ympäröidään kuitukankaalla. Arinan paksuuden tulee olla vähintään 300 mm. Kuitukankaan tulee olla käyttöluokkaa N3. Murskeen raekoko on 0 32 mm ja se tiivistetään kohtien 35200, ja mukaisesti (kts. periaatepiirustus T55). Valvoja tarkistaa salaojien korjaukset ennen niiden peittämistä Kasvillisuuden suojaus Olemassa olevan kasvillisuuden suojauksessa noudatetaan yleistä työselostusta KT 02. Tarvittavista suojaustoimenpiteistä sovitaan tarkemmin työn aloituskatselmuksessa Peltojen pintamaat Esim. peltoalueilla kaivannosta poistetaan eri kasoihin kivennäismaalajit ja pintamaan multa. Ko. maa-aineet käytetään lopputäyttöön siten, että kivennäismaalajit tulevat lopputäytön pohjalle ja multa käytetään kasvualustana täytön ylimpänä kerroksena LIIKENNEVÄYLÄTYÖT MAALEIKKAUS KALLIOLEIKKAUS Kantavuus- ja katuluokat on esitetty suunnitelmapiirustuksissa. Noudatetaan yleistä työselostusta KT 02. Pohjatutkimusten perusteella kalliolouhintaa ei esiinny. Kallioleikkauskohdissa tehdään yleisen työselostuksen KT 02 mukaiset siirtymäkiilat KUIVATUS- JA RUMPUTYÖT Katualueet kuivatetaan sadevesi- ja salaojaputkijärjestelmää sekä ojapainanteita käyttäen. Vaurioituneet rummut korjataan alkuperäiseen kuntoon. Betonirummut voidaan korvata maantierummuiksi tarkoitetuilla vastaavankokoisella muoviputkella, lujuusluokka SN8.

11 Marjumäentien kunnallistekniikka 8/ Salaojat Katualueet kuivatetaan sadevesi- ja salaojaputkijärjestelmää sekä ojapainanteita käyttäen. Salaojaputkien asennustyöt tehdään KT02:n mukaisesti. Työssä käytetään SN8 luokan putkia. Putkimateriaalina käytetään 110/95 tupla salaojaputkea tai vastaavaa PENGERRYS Maapenger Vanhat katurakenteiden alle jäävät ojat täytetään viereistä perusmaata vastaavalla materiaalilla PÄÄLLYSRAKENNETYÖT Kuitukangas Päällysrakenteiden rakennekerrokset ilmenevät suunnitelman tyyppipoikkileikkauspiirustuksesta. Tie- ja katualueella maakaivannon ja päällysrakenteen tiivistäminen tehdään KT 02 työselityksen pääpiirteitä noudattaen. Päällysrakenteen tulee vastata rakennetussa tiessä käytettyjä materiaaleja ja kerrosvahvuuksia. Siirtymäkiilat tehdään KT 02 mukaan. Kuitukangasta käytetään jakavan kerroksen alla tyyppipoikkileikkauksen mukaan. Suodatinkankaan käyttöluokka on N3. Asennus KT 02:n ja valmistajan ohjeiden mukaan Tukikerros Jakava kerros Jakavan kerroksen paksuus ilmenee suunnitelmista ja tehdään katuluokan ja pohjan kantavuusluokan mukaan. Jakavan kerroksen materiaali on hiekkaa. Jakavan kerroksen materiaalin on täytettävä KT 02:n kuvassa esitetyt rakeisuusvaatimukset.

12 Marjumäentien kunnallistekniikka 9/16 Jakavan kerroksen mittavaatimukset ja laaduntoteaminen KT 02 mukaisesti. Urakoitsija tekee mittaukset omalla kustannuksellaan Kantava kerros Kantava kerros murskeesta Kantavan kerroksen materiaali on KaM Kantavan kerroksen materiaalin on täytettävä KT 02:n kuvassa esitetyt laatu- ja rakeisuusvaatimukset. Kantavan kerroksen mittavaatimukset ja laaduntoteaminen KT 02 mukaisesti. Urakoitsija tekee em. mittaukset omalla kustannuksellaan Muut päällysteet Savisora-, murske-, ja kivituhkapäällyste Kadulle tehdään kulutuskerros KT 02 kohdan mukaisesti. Materiaali on KaM 0-16 ja päällysteen paksuus 50 mm VIIMEISTELYTYÖT JA ERIKOISLAITTEET Katuvihertyöt Teiden luiskien kasvualusta tehdään nurmetusluokan A3 (puisto- ja katunurmi) mukaisesti 150 mm paksuna. Noudatetaan yleistä työselostusta KT KATUALUEELLE RAKENNETTAVAT JOHDOT Mahdolliset sähkö- ja telekaapelit rakennetaan laitteiden omistajien erillisten suunnitelmien mukaan VESIHUOLLON MAATYÖT Pohjaolosuhteet selviävät poikkileikkauksissa esitetyistä pohjatutkimustiedoista. Kaivannon kuivana pito Kaivanto on pidettävä niin kuivana, että kaivannossa tehtävät työt voidaan asianmukaisesti suorittaa ja materiaalit tiivistää vaadittavaan tiiviyteen. Tarvittaessa

13 Marjumäentien kunnallistekniikka 10/16 alennetaan pohjavettä ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti. Maa-aineksia sisältävää vettä ei työn aikana saa johtaa jo rakennettuihin putkistoihin. Talvityöt Kylmän sään aikana estetään kaivannon pohjan jäätyminen joko tekemällä loppukaivu välittömästi ennen putkiasennusta tai käyttämällä sopivia suojaustoimenpiteitä. Samoin tulee estää kaivannon seinämien jäätyminen kaivannon ylimmän putken laen korkeutta alempaa. Alkutäyttöön käytettävä savi ei saa jäätyä MAAKAIVANNON TEKEMINEN Kaivantosuunnitelma Urakoitsija laatii kaivantosuunnitelman. Kaivannon teossa noudatetaan työsuojeluhallituksen ohjetta "Kapeat kaivannot". Tukemattoman ja tuetun kaivannon vähimmäismitat on esitetty tyyppipiirustuksessa T51. Mittavaatimukset Kaivojen, palopostien ja muiden laitteiden kohdalla kaivanto tehdään laajempana siten, että kaivannon seinämät tulevat vähintään 400 mm:n etäisyydelle kaivoista ja laitteista. Liikakaivua sekä leveys- että syvyyssuunnassa on vältettävä. Kaivannon alaosa kaivetaan varovaisesti, jotta alapuolista maaperää ei tarpeettomasti häiritä. Valmiiksi kaivettu kanavan pohja tasoitetaan ja siitä poistetaan kivet ja lohkareet. Kaivumaat on sijoitettava siten, etteivät ne aiheuta kaivannon seinämän sortumista eivätkä putoa kaivantoon tai vaaranna työturvallisuutta. Palostentien alitus tehdään auki kaivamalla KALLIOKAIVANNON TEKEMINEN Mikäli louhittavaa esiintyy, noudatetaan alla olevia ohjeita. Kaivantosuunnitelma Urakoitsija laatii kaivantosuunnitelman. Kaivannon teossa noudatetaan työsuojeluhallituksen ohjetta "Kapeat kaivannot". Tukemattoman ja tuetun kaivannon vähimmäismitat on esitetty tyyppipiirustuksessa T51. Mittavaatimukset Kaivojen, palopostien ja muiden laitteiden kohdalla kaivanto tehdään laajempana siten, että kaivannon seinämät tulevat vähintään 400 mm:n etäisyydelle kaivoista ja laitteista.

14 Marjumäentien kunnallistekniikka 11/16 Liikalouhintaa tulee välttää. Louhe poistetaan tasauskerroksen verran putken alareunaa syvemmältä. Pohja tasataan murskeella tai soralla ja tiivistetään. Asennusalustan alle asennetaan suodatinkangas. Suodatinkankaan käyttöluokka on N3. Tonttiliittymien kohdalla louhinta ulotetaan vähintään 2 metriä putken päättymisestä tontille päin. Lisäksi noudatetaan KT 02 esitettyjä ohjeita TUENTA Urakoitsija laatii tarkemmat kaivantojen tuentasuunnitelmat. Kaivannon seinämät tuetaan, mikäli luiskia ei voida tai ei ole tarkoituksenmukaista tehdä riittävän loivina. Tukemistapa valitaan rakennuspaikan työnaikaisten pohjasuhteiden ja kaivannon mittojen perusteella. Kaivannon tukirakenteet on tehtävä siten, että työstä ei aiheudu haitallisia maaperän siirtymiä työn aikana. Tuettu kaivanto aloitetaan noin yhden (1) metrin syvyisellä kevennyskaivulla, minkä jälkeen aloitetaan kaivannon tukien asennus. Kaivumassat kasataan vähintään 10 metrin etäisyydelle kaivannosta. Mikäli työn aikana ilmenee maalajin osalta poikkeavuutta suunnitelmiin verrattuna tai maakaivantoa ei muuten pystytä tekemään turvallisesti ilman tuentaa on oltava yhteydessä rakennuttajan nimeämään valvojaan lisätuennan tarpeellisuuden määrittämiseksi. Tukemistapa valitaan rakennuspaikan työnaikaisten pohjasuhteiden ja kaivannon mittojen perusteella. Soveltuvin osin noudatetaan VTT:n geotekniikan laboratorion tiedonantoja 29/77 "Johtokaivantojen tukemisohjeet" ja 28/77 "Pienten kaivantojen tukeminen", sekä työsuojeluhallituksen ohjetta "Kapeat kaivannot. Lisäksi noudatetaan KT 02 esitettyjä ohjeita Pohjaveden pinnan alentaminen Urakoitsijan on varauduttava pohjavedenpinnan alentamiseen. Painokairauksia tehtäessä havaittiin pohjavettä Urakoitsija huolehtii, että kaivanto on peitetty tai rakenteet on ankkuroitu ennen pohjavedenpinnan palauttamista normaalille tasolle PUTKILINJAN PERUSTAMINEN Putkilinjat perustetaan pääosin asennusalustan tai perusmaan varaan (vrt. kohta 35200). Venttiilit, kaivot ja yms. perustetaan aina asennusalustan varaan.

15 Marjumäentien kunnallistekniikka 12/16 Jos kaivantojen pohja kuitenkin osoittautuu heikosti kantavaksi, perustetaan putket (ja asennusalustat) arinarakenteen varaan. Arinarakennetyypit on esitetty suunnitelmapiirustuksissa. Arinarakenteet tehdään KT 02 yleistyöselityksen mukaan TÄYTTÖ- JA PENGERRYSTYÖT Asennusalusta Toimilaitteet, kuten kaivot ja venttiilit perustetaan aina asennusalustalle. Asennuskerros tiivistetään 90 % tiiviysasteeseen. Perusmaa ja asennusalusta eivät saa olla jäässä. Kun olosuhteet ovat sellaiset, että asennusalustan hienoaines voi jäätyä, tasauskerros tehdään sepelistä tai sorasepelistä, jonka suurin raekoko on ohjeiden mukainen ja josta puuttuvat alle # 8 mm:n rakeet. Venttiilit, kaivot ja yms. toimilaitteet perustetaan aina asennusalustan varaan Alkutäyttö Putkien alkutäyttö tehdään pääsääntöisesti hiekasta, sorasta tai murskeesta, joka täyttää putken tasauskerrosmateriaalille esitetyt vaatimukset ja tiivistetään vaadittuun tiiviyteen. Alkutäyttömateriaalin on täytettävä samat vaatimukset mitä asennusalustamateriaalinkin (kts ). Ennen täyttöä tarkastetaan, että putket ovat vahingoittumattomat, oikeilla paikoillaan ja oikein asennettu. Kaivannossa mahdollisesti oleva lumi ja jää poistetaan. Alkutäyttömateriaali pudotetaan kaivantoon varovasti, tasaisesti putkien molemmille puolille. Täytön ensimmäinen vaihe tehdään lapiotyönä tai muilla sellaisilla menetelmillä, etteivät putket siirry paikaltaan tai vaurioidu. Alkutäyttömateriaalia sullotaan putkien alle ja sivuille siten, ettei putkien korkeusasema muutu. Ensimmäinen täyttökerros tehdään enintään putken puolivälin korkeuteen. Täytekerroksen tulee olla putken molemmilla puolilla täytön eri vaiheissa likimain samalla korkeudella. Alkutäyttö ulotetaan lopputäyttömateriaalin suurimman lohkarekoon verran, kuitenkin vähintään 300 mm, ylimmän putken yläpuolelle. Vettä pidättävä pato Kaivannon ollessa huonosti vettä läpäisevässä maalajissa tulee veden virtaus estää tasauskerroksessa ja täyttömateriaalissa rakentamalla linjalle savisulkuja noin 50 metrin välein. Vettä pitävä pato eli savisulku rakennetaan savesta tai hienoja lajitteita sisältävästä silttimoreenista. Pato tulee perustaa koko kaivannon leveydelle kaivannon pohjaan saakka. Padon harjan on ulotuttava vähintään 300 mm putken laen yläpuolelle. Pato tiivistetään mahdollisimman tiiviiksi alkutäytön tiiviysvaatimusten mukaisesti. Padon tulee olla noin yhden (1) metrin pituinen.

16 Marjumäentien kunnallistekniikka 13/ Lämpöeristeen teko Lämpöeristys rakennetaan suunnitelmissa osoitettuihin kohtiin. Lämpöeristeenä käytetään suulakepuristettua muovilevyä, jonka kuivairtotiheys on vähintään 35 kg/m 3 tai EPS 300 polystyreenimuovilevyjä. Eristeen mitat ilmenevät suunnitelmapiirustuksista. Suunnitelmista poikettaessa tulee olla yhteydessä urakan valvojaan ja saada valvojan hyväksyntä muutoksille Lopputäyttö Tuetun kaivannon lopputäyttö tehdään tukirakenteiden poistamisen edetessä siten, ettei kaivanto pääse sortumaan, tiivistetty kaivantotäyte löyhtymään tai putket siirtymään VIIMEISTELY Tehdään KT02:n mukaan VIEMÄRITYÖT JÄTEVESIPUTKET Viettoviemäriputkena käytetään PVC- tai PP- muoviputkea, luokka SN8. Käytettävät putkikoot ilmenevät suunnitelmista. Viemäri liitetään rakennettuun viemäriin suunnitelmissa esitetyssä kohdassa. Materiaalivaatimukset Noudatetaan yleistä työselostusta KT 02. Asennus Putket asennetaan siten, että ne tukeutuvat koko pituudeltaan tiivistettyyn asennusalustaan. Putkien välisen vaakasuoran etäisyyden tulee olla vähintään 200 mm. Putken etäisyyden kaivoista tai muista rakenteista tulee olla vähintään 100 mm. Pystysuoran vapaan etäisyyden risteävään johtoon tulee olla vähintään 100 mm, ellei suunnitelmissa ole esitetty muuta. Tonttijohdot

17 Marjumäentien kunnallistekniikka 14/16 Viemärien tonttijohdot päätetään tontin rajalle ja tulpataan. Tonttiviemärin koko ja materiaali on 110 PVC ellei suunnitelmissa ole muuta mainittu. Putkien peittosyvyys Viettoviemärit asennetaan suunnitelmien mukaiseen syvyyteen HULEVESIPUTKET Hulevesiputket rakennetaan PEH- tai PP- muoviputkesta luokka SN8. Linjoissa käytettävä putkikoko ilmenee suunnitelmista VIEMÄRIKAIVOT JA TARKASTUSPUTKET Viemärin tarkistuskaivoina käytetään 400/315 tai 560/500 mm PEH -muovisia teleskooppikaivoja suunnitelmien mukaisesti (kts. kaivokortit). Kaivojen kansistojen lujuusluokan tulee olla 40 tn. Kannet ovat umpi- tai ritiläkansia. Kannen laatu on merkitty kaivokortteihin ERIKOISRAKENTEET Suojarakenteinen viemäri Tehdään suunnitelmien ja yleisen työselostuksen KT 02 mukaisesti VESIJOHTOTYÖT VESIJOHDOT Vesijohdot rakennetaan PN 10 luokan putkista. Putkiosuuksissa, jotka ovat halkaisijaltaan suurempia kuin 50 mm käytetään seinämäsarjan SDR 17 (PE 100) putkia. Putkiosuuksissa, jotka ovat halkaisijaltaan yhtä suuria tai pienempiä kuin 50 mm käytetään seinämäsarjan SDR 11 (PE 80) putkia. Vesijohdossa tulee olla merkintänä sininen raita putken kyljessä. Vesijohtojen putkikoot ilmenevät suunnitelmista. Vesijohdot liitetään rakennettuihin vesijohtoihin suunnitelmissa esitetyissä kohdissa. Rakentamisessa käytetään uusia, laadultaan hyviä ja hyviksi tunnetuilta valmistajilta hankittuja putkia ja tarvikkeita. Niiden tulee olla voimassa olevien standardien ja määräysten mukaisia. Ellei suunnitelmassa tai muussa työkohteen asiakirjassa ole toisin määrätty, on käytettävä nimellispaineelle PN 10 tarkoitettuja vesijohtotarvikkeita.

18 Marjumäentien kunnallistekniikka 15/16 Vesijohdot huuhdellaan, desinfioidaan ja possutetaan ennen käyttöönottoa yleisen työselostuksen KT 02 mukaisesti. Rakennuttaja hankkii / antaa veden possutusta ja huuhtelua varten. Vesijohdon käyttöönotosta päättää rakennuttaja. Ennen desinfiointia tulee putkiston painekoe olla suoritettu. Koe suoritetaan SFS standardin mukaan tai KT 02 mukaan. Vesijohtolinja merkitään maastoon keskimäärin 200 m välein rakennuttajan ohjeiden mukaisesti. Merkinnässä käytetään siihen tarkoitukseen soveltuvia paaluja. Merkintäpaalujen (RST) pituus on 2 m ja ne asennetaan maahan 0,5 metrin syvyyteen. Yleiset materiaalivaatimukset Noudatetaan yleistä työselostusta KT 02. Asennustyöt Putket asennetaan tasaiselle asennusalustalle niin ettei putkistoon jää jännityksiä. Asennustöissä noudatetaan putkivalmistajan asennusohjetta ja tätä työselitystä. Putkien välisen vaakasuoran etäisyyden tulee olla vähintään 200 mm. Putken etäisyyden kaivoista tai muista rakenteista tulee olla vähintään 100 mm. Pystysuoran vapaan etäisyyden risteävään johtoon tulee olla vähintään 100 mm, ellei suunnitelmissa ole esitetty muuta. Vesijohtoputket liitetään yhteen hitsaamalla joko käyttäen sähköhitsausmuhvia tai puskuhitsausta. Putkihitsauksessa tulee käyttää hitsaustyöhön koulutettua henkilökuntaa. Tonttijohdot Vesijohtojen tonttijohdot päätetään tontin rajalle talosulku-venttiiliin. Tonttivesijohdon koko ja materiaali on 32 PEM-10. Talosulkuventtiilin koko on DN25. Putkien peittosyvyys Putkien peittosyvyys on lumen suojaamilla alueilla vähintään 1,8 m. Alueilla, joilla lumi liikenteen, kunnossapidon tai muun syyn takia poistetaan, on peittosyvyys vähintään 2,2 m. Mikäli putket asennetaan kalliokaivantoon, peittosyvyys on vähintään 2,2 m. Putkien asennussyvyys on edellä mainitun mukainen, ellei suunnitelmissa ole muuta mainittu. Lämpöeristetyissä kohdissa asennussyvyys on esitetty pituusleikkauksissa VESIJOHTOLINJAN LAITTEET Noudatetaan yleisen työselostuksen KT02:n ohjeita Sulkuventtiili Venttiileinä käytetään laadukkaita hyviksi tunnettuja kumiluistiventtiileitä elementtirakenteisin karanjatkoin (KT02 kuva 53101). Karanjatkot tulee olla lämpöeristettyjä. Sulkuventtiilien tulee olla tiiviitä, toimintavarmoja sekä hyvin suojattuja korroosiota vastaan. Niiden tulee olla myötäpäivään sulkeutuvia. Venttiilien karan tulee olla ruostumatonta terästä.

19 Marjumäentien kunnallistekniikka 16/16 Liikennealueilla venttiilit varustetaan kelluvilla valurautakansistoilla. Liikennealueen ulkopuolella venttiilit varustetaan valurautaisin venttiilihatuin. Venttiilien paikat on merkitty piirustuksiin. Venttiilit merkitään maastoon rakennuttajan käyttämän mallin mukaan tai ne merkitään metallikilvin ja terästolpin vrt. kaupunkiliiton julkaisu B44 kuva III-10. Tampereella, 20. päivänä kesäkuuta 2013 AIRIX Ympäristö Oy Oona-Lina Alila Projektipäällikkö DI Elisa Huotari Suunnittelija Ins. AMK

MYRSKYLÄN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25344. Tampere 12.3.2012

MYRSKYLÄN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25344. Tampere 12.3.2012 MYRSKYLÄN KUNTA Virastotien perusparannus ja torin laajennus Työ: E25344 Tampere 12.3.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi Toimistot: Tampere,

Lisätiedot

VIHDIN KUNTA. Pisteen kiertoliittymä Katusuunnitelman muutos (KKJ, N60) Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25810.20. Turku 21.5.

VIHDIN KUNTA. Pisteen kiertoliittymä Katusuunnitelman muutos (KKJ, N60) Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25810.20. Turku 21.5. VIHDIN KUNTA Pisteen kiertoliittymä Katusuunnitelman muutos (KKJ, N60) Työ: E25810.20 Turku 21.5.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi Toimistot:

Lisätiedot

PALVELUKESKUS HENRIKINHOVI

PALVELUKESKUS HENRIKINHOVI Proense Talotekniikka/ath TYÖSELOSTUS 31.3.2017 1 / 8 PALVELUKESKUS HENRIKINHOVI SADEVESIJÄRJESTELMÄ SALAOJAJÄRJESTELMÄN TARKISTUS JA PUULAUS MAANRAKENNUS,-ASENNUSTÖIDEN TYÖSELOSTUS REV. TEHNYT PÄIVÄYS

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI. Kauniaistentien levennys. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25632.28. Turku 19.2.2013

KAUNIAISTEN KAUPUNKI. Kauniaistentien levennys. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25632.28. Turku 19.2.2013 KAUNIAISTEN KAUPUNKI Kauniaistentien levennys InfraRYL 2006 Työ: E25632.28 Turku 19.2.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi Toimistot: Turku,

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Hiekkatekonurmi. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E24393. Turku 3.2.2011

EURAJOEN KUNTA. Hiekkatekonurmi. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E24393. Turku 3.2.2011 EURAJOEN KUNTA Hiekkatekonurmi Maanrakennustöiden työselostus Työ: E24393 Turku 3.2.2011 PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi Toimistot: Turku, Tampere, Espoo ja Oulu

Lisätiedot

KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tulkkilanpuiston tekonurmikenttä. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E23428.20. Turku 5.3.2012

KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tulkkilanpuiston tekonurmikenttä. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E23428.20. Turku 5.3.2012 KOKEMÄEN KAUPUNKI Tulkkilanpuiston tekonurmikenttä Maanrakennustöiden työselostus Työ: E23428.20 Turku 5.3.2012 PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi Toimistot: Turku,

Lisätiedot

Ramboll. Knowledge taking people further --- HIRVENSALMEN KUNTA URMASRINNE. Rakennussuunnitelma 119789

Ramboll. Knowledge taking people further --- HIRVENSALMEN KUNTA URMASRINNE. Rakennussuunnitelma 119789 Ramboll Knowledge taking people further --- HIRVENSALMEN KUNTA URMASRINNE Rakennussuunnitelma 119789 16.4.2008 12.1.2010 Urmasrinne Hirvensalmen kunta SISÄLLYSLUETTELO 10000 YHTEISET TYÖT... 3 10100 Yleistä...

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

Tordalintien hulevesiviemäri

Tordalintien hulevesiviemäri S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KEMIÖNSAAREN KUNTA Tordalintien hulevesiviemäri FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23911 työkohtainen työselostus Kallio Tomi Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 1 2 YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

16.11.2010 AKAAN KAUPUNKI RANTATIEN, KUMPUTIEN JA METSOLANTIEN MAANRAKENNUSTÖIDEN TYÖSELITYS

16.11.2010 AKAAN KAUPUNKI RANTATIEN, KUMPUTIEN JA METSOLANTIEN MAANRAKENNUSTÖIDEN TYÖSELITYS 16.11.2010 AKAAN KAUPUNKI RANTATIEN, KUMPUTIEN JA METSOLANTIEN MAANRAKENNUSTÖIDEN TYÖSELITYS Sisältö 1 YLEISTÄ 3 10000 YHTEISET TYÖT 3 10200 Noudatettavat asiakirjat 3 12400 Katselmukset 3 12900 Luvat

Lisätiedot

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen MUUTOS- JA LISÄTÖIDEN 11.12.2016 Lisä-, muutos- ja kokonaisurakkahintaan sisältymättömien

Lisätiedot

TORNION KAUPUNKI. PUISTOLAMMINTIEN PERUSPARANNUSSUUNNITELMA Maarakennustöiden työselostus. Oulu 23.3.2010

TORNION KAUPUNKI. PUISTOLAMMINTIEN PERUSPARANNUSSUUNNITELMA Maarakennustöiden työselostus. Oulu 23.3.2010 TORNION KAUPUNKI PUISTOLAMMINTIEN PERUSPARANNUSSUUNNITELMA Oulu AIRIX Ympäristö Oy Mäkelininkatu 17 A 90100 Oulu Puhelin 010 2414 600 Telefax 010 2414 601 www.airix.fi Toimistot: Kaarina, Tampere, Espoo

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Koulutien katusuunnitelma. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E24139. Turku 4.11.2010

EURAJOEN KUNTA. Koulutien katusuunnitelma. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E24139. Turku 4.11.2010 EURAJOEN KUNTA Koulutien katusuunnitelma InfraRYL Työ: E24139 Turku 4.11.2010 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi Toimistot: Turku, Tampere, Espoo

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X JANAKKALAN VESI. Pahamyllyntien viemärisaneeraus

YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X JANAKKALAN VESI. Pahamyllyntien viemärisaneeraus YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X188095.007 10.12.2016 JANAKKALAN VESI Pahamyllyntien viemärisaneeraus 2 Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25632.28. Turku 27.2.2010

KAUNIAISTEN KAUPUNKI. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E25632.28. Turku 27.2.2010 KAUNIAISTEN KAUPUNKI Sansipellon päiväkodin pihatie pysäköintialueineen, avo-ojan putkitus, hulevesien hidastusaltaan rakentaminen sekä olemassa olevan jätevesi- ja vesijohtolinjan siirto InfraRYL 2010

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Telalahdentie OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO Yksikkö Määrä ALUSTAVAT TYÖT: Purku-, raivaus-, suojaus- ym. työt erä 1

Telalahdentie OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO Yksikkö Määrä ALUSTAVAT TYÖT: Purku-, raivaus-, suojaus- ym. työt erä 1 Mänttä-Vilppulan kaupunki Telalahdentien ja Kuoppanotkonkadun saneeraus ym-suunnittelu oy Hietarannantie 5 35700 Vilppula Telalahdentie OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO 8.9.2014 Yksikkö Määrä ALUSTAVAT TYÖT:

Lisätiedot

Avo-ojan ja maakaivannon tekeminen (rummut, avo-ojat, salaojat) Rumpu M 315 L= 8 m. Rumpu M315 L=10 m

Avo-ojan ja maakaivannon tekeminen (rummut, avo-ojat, salaojat) Rumpu M 315 L= 8 m. Rumpu M315 L=10 m 1(5) Liite Koukkuniemen alueen katujen ja vesihuollon rakentamisen urakkatarjoukseen. YKSIKKÖHINTALUETTELO, TÄYTETÄÄN KAIKKI KOHDAT Kokonaishintaurakkaan sisältymättömien töiden varalta ilmoitetaan seuraavat

Lisätiedot

URJALAN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E26616.10. Turku 05.12.2014

URJALAN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E26616.10. Turku 05.12.2014 URJALAN KUNTA Vesihuoltoverkoston laajennusalueet Leirintäalueen alue InfraRYL Työ: E26616.10 Turku 05.12.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 000 www.airix.fi Toimistot: Turku,

Lisätiedot

Telalahdentien ja Kuoppanotkonkadun saneeraus

Telalahdentien ja Kuoppanotkonkadun saneeraus ym-suunnittelu oy Mänttä-Vilppulan kaupunki Telalahdentien ja Kuoppanotkonkadun saneeraus Työselitys 8.9.2014 Työnro: 1424218 Ym-Suunnittelu Oy Hietarannantie 5 35700 Vilppula puhelin: 050 327 6927 Sivu

Lisätiedot

Päivärinteen koulun alueen kunnallistekniikka

Päivärinteen koulun alueen kunnallistekniikka S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HATTULAN KUNTA JA HS-VESI OY Päivärinteen koulun alueen kunnallistekniikka FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23058 työkohtainen työselostus 1 (33) Hyypiä Jouni työkohtainen

Lisätiedot

PADASJOEN KUNTA Kauppatien liittymäjärjestelyt TYÖSELITYS Tämä työselitys koskee seuraavia urakoita: MAANRAKENNUSURAKKA (pääurakka)

PADASJOEN KUNTA Kauppatien liittymäjärjestelyt TYÖSELITYS Tämä työselitys koskee seuraavia urakoita: MAANRAKENNUSURAKKA (pääurakka) PADASJOEN KUNTA Kauppatien liittymäjärjestelyt Tämä työselitys koskee seuraavia urakoita: MAANRAKENNUSURAKKA (pääurakka) Kauppatien liittymän parantaminen 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 3 RAKENNUTTAJA

Lisätiedot

UTAJÄRVI. Ahmasjärvi Viemäröinti Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E23196. Oulu, 29.9.2009

UTAJÄRVI. Ahmasjärvi Viemäröinti Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E23196. Oulu, 29.9.2009 UTAJÄRVI Ahmasjärvi Viemäröinti Työ: E23196 Oulu, 29.9.2009 AIRIX Ympäristö Oy Mäkelininkatu 17 A 90100 OULU Puhelin 010 2414 600 Telefax 010 2414 601 www.airix.fi Toimistot: Kaarina, Tampere, Espoo ja

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E Tampere

VESILAHDEN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E Tampere VESILAHDEN KUNTA ÄMMÄNHAUDANMÄEN ASEMAKAAVA- ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKKA, OSA-ALUE I Työ: E25172 Tampere 23.3.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi

Lisätiedot

HOIVAKODIN KATUYHTEYDEN RAKENNUSURAKKA RAKENNUSSSUUNNITTELU URJALA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL mukaan

HOIVAKODIN KATUYHTEYDEN RAKENNUSURAKKA RAKENNUSSSUUNNITTELU URJALA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL mukaan 1 Urjalan kunta HOIVAKODIN KATUYHTEYDEN RAKENNUSURAKKA RAKENNUSSSUUNNITTELU URJALA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL mukaan Infrasuunnittelu Tampere 2018 A 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja

Lisätiedot

K U S T A N N U S A R V I O

K U S T A N N U S A R V I O Laadittu 31.3.2015 K U S T A N N U S A R V I O VESIHUOLTO VÄLILLÄ KUUSIPOLKU - KYRÖSKOSKENTIE VESIHUOLTO 50m Yhteensä TYÖ Määrä yks. /yks. 1 000 YHTEISET TYÖT 1 800 ALUSTAVAT TYÖT Raivaus ja pintamaan

Lisätiedot

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO TYÖNUMERO: 60 2816 LIETO, KAIJASEN PELLON VESIHUOLTOLINJAT JA KADUT 1 YLEISTÄ Kaivantojen osalta tässä lausunnossa laaditaan periaateratkaisut

Lisätiedot

KOKEMÄEN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMISTO

KOKEMÄEN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMISTO KOKEMÄEN KAUPUNKI KÄRÄJÄTIEN PARANTAMINEN RAKENTAMALLA KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ rakentaminen kokonaisurakkana 14.6.2012 Työ n:o 9067 KOKEMÄEN KAUPUNKI 2(12) SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 TOIMINNAN JÄRJESTELYT

Lisätiedot

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus 1(6) Liite urakkatarjoukseen Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus YKSIKKÖHINTALUETTTELO 101005338-005 2(6) MAKSU JA MITTAUSPERUSTEET Kaikki massa- ja ainemäärät, jotka liittyvät mittayksiköinä

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE TYÖSELOSTUS 7693 Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7.8.2017 MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7693 SISÄLLYSLUETTELO 1. ESITYÖT... 3 1.1. Yleiset työselitykset... 3 1.2. Asetuksia ja määräyksiä... 3 2. KUIVATUSTYÖT...

Lisätiedot

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS 20.4.2017 SISÄLLYSLUETTELO 0 YLEISTÄ... 2 0.1 Rakennushankkeen kuvaus... 2 10000 MAA-, POHJA JA KALLIORAKENTEET... 2 11300 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA VIEMÄREIDEN SANEERAUS YLIVIESKA 2015-2016 2 (6) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT Rakennushankkeen kuvaus Työ koostuu jätevesiviemärin sujutuksesta

Lisätiedot

Paineviemärin saneeraus ja varavesijohto

Paineviemärin saneeraus ja varavesijohto KIHNIÖN KUNTA Paineviemärin saneeraus ja varavesijohto Maarakennustyöselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P30210 Maarakennustyöselostus Kai Saralehto Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 1 2 YHTEISET TYÖT...

Lisätiedot

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNISET PALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 rakentaminen kokonaisurakkana 14.7.2014 Työ n:o 12055 MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU...

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... Kiinteistökohtainen paineviemärijärjestelmä Suunnittelu Kai Saralehto 01/2005 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... 2 2.1 YLEISSUUNNITELMA JA KUSTANNUSLASKENTA... 2 2.2 RAKENNUSSUUNNITTELU...

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: HUITTISTEN KAUPUNKI SUTTILA-VAKKILA YHDYSVESIJOHTO SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: HUITTISTEN KAUPUNKI SUTTILA-VAKKILA YHDYSVESIJOHTO SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20601215 HUITTISTEN KAUPUNKI SUTTILA-VAKKILA YHDYSVESIJOHTO SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIHEPA FIHEPA FIJOAL VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sweco Ympä

Lisätiedot

KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA

KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA Hattulan kunta Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL 2006 mukaan TYÖSELITYS 2(11) YLEISTÄ 01 Tilaaja Hattulan kunta Tekninen yksikkö Tekninen johtaja Janne

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

HKM Infra Oy Nikolaintie 6A 62200 Kauhava www.hkminfra.fi JALASJÄRVEN KUNTA POHJANMAANPORTIN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ TYÖSELOSTUS 3.11.

HKM Infra Oy Nikolaintie 6A 62200 Kauhava www.hkminfra.fi JALASJÄRVEN KUNTA POHJANMAANPORTIN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ TYÖSELOSTUS 3.11. HKM Infra Oy Nikolaintie 6A 62200 Kauhava www.hkminfra.fi 542 JALASJÄRVEN KUNTA POHJANMAANPORTIN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ TYÖSELOSTUS 3.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO: I YLEISTÄ... 3 TÄYDENTÄVÄT RAKENNUSSELITYKSET...

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...

Lisätiedot

Salmentien vesijohdon rakentaminen

Salmentien vesijohdon rakentaminen URJALAN KUNTA Salmentien vesijohdon rakentaminen Maarakennustyöselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26707 Maarakennustyöselostus Annika Kangasvieri Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 1 2 YHTEISET TYÖT...

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

MIKKELIN VESILAITOS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS VESIOSUUSKUNTA VESIHEINÄN JÄTEVESIVERKOSTON LIITOSVIEMÄRIN RAKENTAMINEN. Vastaanottaja Mikkelin Vesilaitos

MIKKELIN VESILAITOS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS VESIOSUUSKUNTA VESIHEINÄN JÄTEVESIVERKOSTON LIITOSVIEMÄRIN RAKENTAMINEN. Vastaanottaja Mikkelin Vesilaitos Vastaanottaja Mikkelin Vesilaitos Asiakirjatyyppi Työkohtainen työselitys Päivämäärä 17.1.2014 Viite 143501 MIKKELIN VESILAITOS VESIOSUUSKUNTA VESIHEINÄN JÄTEVESIVERKOSTON LIITOSVIEMÄRIN RAKENTAMINEN TYÖKOHTAINEN

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen

Lisätiedot

Hyyppärä- Veikkari pääviemäri

Hyyppärä- Veikkari pääviemäri HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNIIKKA JA YMPÄRISTÖ Hyyppärä- Veikkari pääviemäri osa plv. 0-162 ( 1479.5-1636.5) Vesihuoltosuunnitelma Työkohtainen työselostus 10.8.2018 Viite 2017011 Hyväksynyt Kirjoittanut Kari

Lisätiedot

Toppilansaaren rantavyöhykkeen ja siihen liittyvän Antellin puiston ja Prikipuiston (Valkovuokkolehto) sekä polkuverkostojen rakennussuunnittelu

Toppilansaaren rantavyöhykkeen ja siihen liittyvän Antellin puiston ja Prikipuiston (Valkovuokkolehto) sekä polkuverkostojen rakennussuunnittelu Toppilansaaren rantavyöhykkeen ja siihen liittyvän Antellin puiston ja Prikipuiston (Valkovuokkolehto) sekä polkuverkostojen rakennussuunnittelu Rantavyöhyke Polkuverkostot, työselostus Suunnittelukeskus

Lisätiedot

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä)

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä) KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Pöytyä > Laurilantie kt Laskelma: Laurilantie kt/vaihe 1 Työnumero: 20601549 Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeinen muokkaaja: Raportoija: Asiakas:

Lisätiedot

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 Isonkyrön kunta KYRÖÖNTIE Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 muutos 26.6.2015 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 4 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT...

Lisätiedot

TAIMINKUJAN, IRJANKUJAN JA PAAVONKUJAN KUNNALLISTEKNIIKAN SUUNNITTELU, HATTULA

TAIMINKUJAN, IRJANKUJAN JA PAAVONKUJAN KUNNALLISTEKNIIKAN SUUNNITTELU, HATTULA TAIMINKUJAN, IRJANKUJAN JA PAAVONKUJAN KUNNALLISTEKNIIKAN SUUNNITTELU, HATTULA Hattulan kunta Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL 2006 mukaan TYÖSELITYS 2(11) YLEISTÄ 01 Tilaaja Hattulan

Lisätiedot

URJALAN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E Turku

URJALAN KUNTA. Maanrakennustöiden työselostus. Työ: E Turku URJALAN KUNTA Vesihuoltoverkoston laajennusalueet Myllykulman alue InfraRYL Työ: E26616.10 Turku 5.12.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 000 www.airix.fi Toimistot: Turku, Tampere,

Lisätiedot

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Nenämäki 6

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Nenämäki 6 LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Nenämäki 6 MUUTOS- JA LISÄTÖIDEN 20.11.2014 Lisä-, muutos- ja kokonaisurakkahintaan sisältymättömien töiden varalta ilmoitetaan seuraavat

Lisätiedot

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä Mänttä-Vilppulan kaupunki Miinanpellonkadun ja Niittykadun saneeraus ym ym -suunnittelu oy Teerikorventie 74 35820 Mänttä OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO 20.12.2016 Miinanpellonkatu Tunniste Yksikkö Määrä 1000

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: HÄMEENKYRÖN KUNTA KIINTEISTÖJEN LIITTÄMINEN JÄTEVESIVIEMÄRIIN, OSAURAKAT SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: HÄMEENKYRÖN KUNTA KIINTEISTÖJEN LIITTÄMINEN JÄTEVESIVIEMÄRIIN, OSAURAKAT SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE TYÖNUMERO: 20600970 HÄMEENKYRÖN KUNTA KIINTEISTÖJEN LIITTÄMINEN JÄTEVESIVIEMÄRIIN, OSAURAKAT 1-7 SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE Muutoslista FIREHA FITEOR FITEOR VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA. PALONUMMENKAARI (plv. 0-120) ja PALONUMMENMÄKI TYÖSELOSTUS

SIUNTION KUNTA. PALONUMMENKAARI (plv. 0-120) ja PALONUMMENMÄKI TYÖSELOSTUS SIUNTION KUNTA PALONUMMENKAARI (plv. 0-120) ja PALONUMMENMÄKI TYÖSELOSTUS SIUNTION KUNTA Työselostus 2 (8) Sisältö RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS... 3 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT... 3 TEKNISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: 31.3.2017 2(6) Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät lisä- ja muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen tulee vastata

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: PORNAISTEN KUNTA JOKIKUJA SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: PORNAISTEN KUNTA JOKIKUJA SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO:20601187 PORNAISTEN KUNTA JOKIKUJA SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIANRY FIMARI FIJOAM VALMIS KOMMENTEILLE FIJOAM LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS S w e

Lisätiedot

Nummisillankadun sadevesilinja Vesihuoltosuunnitelma

Nummisillankadun sadevesilinja Vesihuoltosuunnitelma Nummisillankadun sadevesilinja Vesihuoltosuunnitelma Työkohtainen työselostus 5.8.2015 Viite 2014021 Hyväksynyt Kirjoittanut Jarmo Äkräs 1- SISÄLLYS 1. YLEISTÄ 4 1.1. Rakennushanke 4 1.2. Katselmukset

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

METSÄ-TUOMELAN JÄTEASEMA TÄYTTÖVAIHEEN 1 VIIMEISTELYN PINNAN MUOTOILU JA LAAJENNUSALUEEN POHJARA- KENNE. Urakoitsija. Osoite. Käsittelijä.

METSÄ-TUOMELAN JÄTEASEMA TÄYTTÖVAIHEEN 1 VIIMEISTELYN PINNAN MUOTOILU JA LAAJENNUSALUEEN POHJARA- KENNE. Urakoitsija. Osoite. Käsittelijä. NURMIJÄRVEN KUNTA METSÄ-TUOMELAN JÄTEASEMA TÄYTTÖVAIHEEN 1 VIIMEISTELYN PINNAN MUOTOILU JA LAAJENNUSALUEEN POHJARA- KENNE Yksikköhintaluettelo P14142 21.5.2012 Urakoitsija Osoite Käsittelijä Puhelin Telefaksi

Lisätiedot

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka Lieksan eteläpään vesiosuuskunta Märäjälahden alue VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka 20.7.2011 Lieksan eteläpään vesiosuuskunta 2/10 1. YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 1.1 Rakennuskohde ja

Lisätiedot

Mäntyläntien kunnallistekniikan saneerauksen yleissuunnitelma

Mäntyläntien kunnallistekniikan saneerauksen yleissuunnitelma 1 / 19 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA JOENSUUN KAUPUNKI Mäntyläntien kunnallistekniikan saneerauksen yleissuunnitelma Suunnitelmaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 31.5.2015 120-P26975 Suunnitelmaselostus

Lisätiedot

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita.

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita. YKSIKKÖHINTALUETTELO 1 (5) YKSIKKÖHINTALUETTELO Urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan Nurmijärven Syrjälän koulun lähiliikuntaalueen rakennusurakan lisä- ja muutostyöt tämän yksikköhintaluettelon

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI KANAVAPUISTONKUJA RAKENTAMINEN

ORIMATTILAN KAUPUNKI KANAVAPUISTONKUJA RAKENTAMINEN ORIMATTILAN KAUPUNKI KANAVAPUISTONKUJA RAKENTAMINEN Rakennustapaselostus 24.11.2015 y-tunnus: 2239171-9 POP 561211-2287666 Sisällys YLEISTÄ 3 Rakennuttajat 3 Suunnittelija 3 Rakennuskohde 3 Rakennustyö

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 POLVIJÄRVEN KUNTA KUOREVAARANTIEN ALUEEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1 Liite 1 Kittilän kunta Tekninen osasto Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi Katusuunnitelma 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ 3 1000 MAA-, POHJA- JA KALLIORAKENTEET 3 1000.01 Mittaustyöt

Lisätiedot

Hausjärven kunta Maa-,pohja- ja kalliorakenteet. Muutos-ja yksikköhintaluettelo

Hausjärven kunta Maa-,pohja- ja kalliorakenteet. Muutos-ja yksikköhintaluettelo Hausjärven kunta Muutos-ja intaluettelo Pionkaarteen alueen kunnallistekniikan ja vesiuollon rakentaminen Jokainen inta on täysin itsenäinen ja muista riippumaton.yksikköintoiin on sisällytettävä nimikkeen

Lisätiedot

Kuntakeskuksen asemakaava-alueen katujen katu- ja rakennussuunnittelu Krebsinkuja ja korttelin 127 PP-tie

Kuntakeskuksen asemakaava-alueen katujen katu- ja rakennussuunnittelu Krebsinkuja ja korttelin 127 PP-tie ASIAKIRJALUETTELO 1 (2) 16.10.2015 Siuntion kunta yhdyskunta ja ympäristö Tekninen toimisto Kuntakeskuksen asemakaava-alueen katujen katu- ja rakennussuunnittelu Krebsinkuja ja korttelin 127 PP-tie 1)

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

Hyyppäräntie Tien ja ulkoilureitin rakennussuunnitelma

Hyyppäräntie Tien ja ulkoilureitin rakennussuunnitelma HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNIIKKA JA YMPÄRISTÖ Hyyppäräntie Tien ja ulkoilureitin rakennussuunnitelma Vantaanjoen kohdalta Työkohtainen työselostus 30.9.2015 Viite 2015012 Hyväksynyt Kirjoittanut Kari Pulkkinen

Lisätiedot

16X Rakennuspaikka. Yleiskartta 1: X = X = Y = Y = X = X = Y = Y = 68000

16X Rakennuspaikka. Yleiskartta 1: X = X = Y = Y = X = X = Y = Y = 68000 X = 66000 X = 66000 Y = 69000 Y = 68000 Rakennuspaikka X = 65000 X = 65000 Y = 69000 Y = 68000 EHDOTUS TEKA 25.02.206 25 Yleiskartta Piirt. 25.9.205.9.205 20.8.205 3.8.205 :0 000 6X2702 6X2702_YEISKARTTA

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

NEITSYTMÄEN KUNNALLISTEKNIIKKA

NEITSYTMÄEN KUNNALLISTEKNIIKKA FCG Finnish Consulting Group Oy Euran kunta NEITSYTMÄEN KUNNALLISTEKNIIKKA Työselostus 324-P18276 FCG Finnish Consulting Group Oy Työselostus I 324-P18276 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELIJAT...

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

Spurilan alueen kunnallistekniikan saneeraus

Spurilan alueen kunnallistekniikan saneeraus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PAIMION KAUPUNKI Spurilan alueen kunnallistekniikan saneeraus Työkohtainen työselostus FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy P23877 Työselostus 1 (13) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN Peurapolun kunnallistekniikka 2 (11) YLEISTÄ... 3 00000 YHTEISET TYÖT... 4 01000 TYÖMAAN HALLINTA... 4 01100 Katselmukset... 4 01200

Lisätiedot

0,91 137,00 (2005=100) 1.4.2014 Laskelman kustannukset yhteensä: 960 900

0,91 137,00 (2005=100) 1.4.2014 Laskelman kustannukset yhteensä: 960 900 KUSTANNUSARVIO RYHMITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeinen muokkaaja: Raportoija: Asiakas: Projektipäällikkö: Aluekerroin: Kustannusindeksi: Päivämäärä:

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie TYÖSELITYS 3575 14.8.2012 ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 KULLAANMÄENTIE

Lisätiedot

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI KIIMINGIN KUNTA 28.2.2011 NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS HUITTISTEN KAUPUNKI MANNINMÄEN VESIHUOLTOLINJA 2018

TYÖSELOSTUS HUITTISTEN KAUPUNKI MANNINMÄEN VESIHUOLTOLINJA 2018 HUITTISTEN KAUPUNKI MANNINMÄEN VESIHUOLTOLINJA 2018 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ 1 2 YHTEISET TYÖT 2 2.1 Työmaan hallinto 2 2.1.1 Rakennuttaja 2 2.1.2 Rakennuttaminen ja valvonta 2 2.1.3 Suunnittelija 2

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS LAITILAN KAUPUNKI PAPPILANTIEN PERUSKORJAUS TYÖNUMERO: SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

TYÖSELOSTUS LAITILAN KAUPUNKI PAPPILANTIEN PERUSKORJAUS TYÖNUMERO: SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20601314-001 LAITILAN KAUPUNKI PAPPILANTIEN PERUSKORJAUS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista fianry fimina fimari VALMIS KOMMENTEILLE 5.6.2017 fimari LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA KYLÄNPÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE. Rakennettavuusselvitys. Työ: E Tampere,

NURMIJÄRVEN KUNTA KYLÄNPÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE. Rakennettavuusselvitys. Työ: E Tampere, NURMIJÄRVEN KUNTA KYLÄNPÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE Rakennettavuusselvitys Työ: E26275 Tampere, 11.12.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 241 4000 Y-tunnus: 0564810-5 www.fmcgroup.fi Toimistot:

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS PAIMION KAUPUNKI TYÖNUMERO: YKSYKKÖSEN KT

TYÖSELOSTUS PAIMION KAUPUNKI TYÖNUMERO: YKSYKKÖSEN KT TYÖNUMERO: 20602163 YKSYKKÖSEN KT Muutoslista VALMIS KOMMENTEILLE PUUMERKKI PUUMERKKI PUUMERKKI LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ 1 2 YHTEISET

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNISTEN TÖIDEN TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

KUNNALLISTEKNISTEN TÖIDEN TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 1(8) KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto KIRKONKYLÄN KADUT 2011 K1 Karitörmäntie, K2 Kuurakuja, K3 Kuusipolku J1 jkpp-tie väli Järveläntie-Koulutie, J2 Tuomarintien jkpp-tie KUNNALLISTEKNISTEN TÖIDEN TYÖKOHTAINEN

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 POLVIJÄRVEN KUNTA PITKÄSENLAHDENTIEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA. Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka. Yleissuunnitelma. Työ: E25011. Tampere 30.11.2011

SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA. Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka. Yleissuunnitelma. Työ: E25011. Tampere 30.11.2011 SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka Yleissuunnitelma Työ: E25011 Tampere 30.11.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: PÖYTYÄN KUNTA LAURILANTIEN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKKA / VAIHE SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: PÖYTYÄN KUNTA LAURILANTIEN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKKA / VAIHE SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE TYÖNUMERO: 20601549 PÖYTYÄN KUNTA LAURILANTIEN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKKA / VAIHE 1 SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE Muutoslista 31.3.2018 FIOOAL FISINS FISINS VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus LAPINLAHDEN KUNTA pvm 4.1.2019 TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI Rakennuttajan turvallisuusasiakirjat Osa: Menettelyohjeet Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus 2 (5) SISÄLTÖ

Lisätiedot

UTAJÄRVEN KUNTA KIRJASTON PERUS- JA PINTAKUIVATUKSEN JA PIHA-ALUEEN SANEERAUS 30.1.2016 RAKENNUSSELOSTUS

UTAJÄRVEN KUNTA KIRJASTON PERUS- JA PINTAKUIVATUKSEN JA PIHA-ALUEEN SANEERAUS 30.1.2016 RAKENNUSSELOSTUS UTAJÄRVEN KUNTA KIRJASTON PERUS- JA PINTAKUIVATUKSEN JA PIHA-ALUEEN SANEERAUS 30.1.2016 RAKENNUSSELOSTUS Leskinen Petri vs. Tekninen johtaja, Tekniset palvelut Laitilantie 5, 91600 Utajärvi 050 387 1973

Lisätiedot

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeisin muokkaaja: Raportoija: Asiakas: Projektipäällikkö: Aluekerroin: Kustannusindeksi:

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

PERUSTAMISTAPASELVITYS / MAAPERÄTUTKIMUSRAPORTTI

PERUSTAMISTAPASELVITYS / MAAPERÄTUTKIMUSRAPORTTI 1/4 PERUSTAMISTAPASELVITYS / MAAPERÄTUTKIMUSRAPORTTI Lumijoen kunta Lumijoki, Rantakylä, kortteli 150, tontti 3 RMPService Oy Voikukkatie 14 C 90580 Oulu p. 050 4699640 email: ismo.immonen@rmpservice.fi

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Tonttijohtojen liitostöiden. asiakasohje. Kuva 142 x 148 mm

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Tonttijohtojen liitostöiden. asiakasohje. Kuva 142 x 148 mm Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster Tonttijohtojen liitostöiden asiakasohje Kuva 142 x 148 mm Näin sovit liitostyöstä HSY:n vesihuollon liittymispalveluissa Kiinteistön

Lisätiedot

TÄHTITAAJAMAKOHTEIDEN SUUNNITTELU

TÄHTITAAJAMAKOHTEIDEN SUUNNITTELU FCG Suunnittelukeskus Oy TÄHTITAAJAMAKOHTEIDEN SUUNNITTELU Työselostus 0354-C93271 18.4.2008 FCG Suunnittelukeskus Oy Työselostus I 18.4.2008 Tähtitaajamakohteiden suunnittelu 0354-C93271 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

HUITTISTEN KAUPUNKI VALLIHAUDANKADUN TYÖSELOSTUS

HUITTISTEN KAUPUNKI VALLIHAUDANKADUN TYÖSELOSTUS HUITTISTEN KAUPUNKI VALLIHAUDANKADUN TYÖSELOSTUS Vallihaudankatu, Huittinen 1 (16) SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA 3 5300 RAKENTAMISEN TYÖMAATEHTÄVÄT 4 5330 Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmä

Lisätiedot

SYVÄSTABILOINNIN TYÖSELOSTUS

SYVÄSTABILOINNIN TYÖSELOSTUS SYVÄSTABILOINNIN TYÖSELOSTUS VIHDIN KUNTA PALOJÄRVEN TYÖPAIKKA-ALUE InfraRyl 06.06.2014 Sweco Ympäristö Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS... 1 TEKNISET VAATIMUKSET... 1 2 YHTEISET

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: LOIMAAN KAUPUNKI URHEILUKESKUKSEN TEKONURMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO: LOIMAAN KAUPUNKI URHEILUKESKUKSEN TEKONURMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO:20601232 LOIMAAN KAUPUNKI URHEILUKESKUKSEN TEKONURMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS KOMMENTEILLE FIMINA LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS S w e co

Lisätiedot