Ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen - työryhmän raportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen - työryhmän raportti"

Transkriptio

1 Ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen - työryhmän raportti

2 Sisältö 1 JOHDANTO TAUSTAA Valtiovallan toimenpiteet järjestämislupien ja rahoitusjärjestelmän uudistaminen Koulutuksen järjestäjäverkkoa ja järjestäjiä koskevat yleiset periaatteet Kriteerit järjestäjäverkon ja ylläpitäjäverkon uudistamiseksi Rahoitusjärjestelmän uudistaminen SWOT-ANALYYSIT NYKYTILANTEEN KUVAUS Talouden tunnusluvut Opiskelijoihin liittyvät tunnusluvut Henkilöstöön liittyvät tunnusluvut Kiinteistötiedot JOHTOPÄÄTÖKSET Koulutuspoliittiset perustelut Resurssiperustelut Pedagogiset perustelut Yhdistymisen mahdolliset ongelmakohdat LÄHTEET... 25

3 1(25) 1 JOHDANTO Loimaan kaupungin talous- ja strategiatyöryhmä on käsitellyt ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhdistämistä ja Talous- ja strategiatyöryhmä antoi tehtäväksi selvittää toisen asteen koulutuksen keskittämisen eli lukiokoulutuksen siirtämisen osaksi Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän toimintaa. Selvitystyötä varten Loimaan kaupunginjohtaja asetti työryhmä, johon kuuluvat sivistysjohtaja Manne Pärkö (pj.), kuntayhtymäjohtaja Antti Virtanen ja lukion rehtori Hannu Lahti. Työryhmä kokoontui seitsemän kertaa: 28.5., 16.6., 5.8., 2.9., ja ja Työryhmän muistiot ja muut selvitystyön aikana syntyneet materiaalit on tallennettu Office395-portaalin sivustolle, jolloin oppilaitosten henkilökunnalla on ollut mahdollisuus tutustua niihin ja kommentoida asioita. Selvitystyötä ja raporttia on esitelty kaupungin toimielimissä seuraavasti: kaupunginhallituksen iltakoulu , koulutuslautakunnan koulutuspäivä , koulutuslautakunnan kokous , kaupunginhallitus ja koulutuslautakunnan kokous Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän hallitus ja valtuusto ovat saaneet tiedoksi Loimaan lukion ja kuntayhtymän ammatillisen koulutuksen yhden yhteisen koulutuksen järjestäjän selvitystyön käynnistymisen. Hallitus suhtautuu asiaan selvittämiseen myönteisesti. Yhtymähallitus käsittelee asian kokouksessa. Loimaan lukion opiskelijoiden ja kuntayhtymän Liedon, Loimaan ja Uudenkaupungin oppilaskuntien kuulemistilaisuudet pidettiin Kaikissa oppilaitoksissa opiskelijat suhtautuvat lukion siirtämiseen kuntayhtymään myönteisesti ja näkevät siitä tulevan hyötyä myös opiskelijoille. Kuulemistilaisuuksista on laadittu muistiot.

4 2(25) 2 TAUSTAA Lukiokoulutuksen järjestäjistä 231 on kuntia, viisi on kuntayhtymiä, 36 on yksityisiä, kolme on valtion ja lisäksi kahdeksalla yliopiston normaalikoululla on oikeus järjestää lukiokoulutusta. Lukiokoulutuksen järjestäjiä on 282. Varsinais-Suomessa on 19 lukiokoulutuksen järjestäjää. Oppilaitosmuotoista ammatillista perus- ja lisäkoulutusta järjestää 118 koulutuksen järjestäjää, joista kymmenen on yksittäisiä kuntia, 34 on kuntayhtymiä, 73 on yksityistä yhteisöä tai säätiötä sekä yksi valtion oppilaitos. Laki ei velvoita kuntia järjestämään lukiokoulutusta tai ammatillista koulutusta, kuten ei muutakaan perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Kunnilla on kuitenkin lakisääteiseen rahoitusjärjestelmään perustuva velvollisuus osallistua lukiokoulutuksen samoin kuin ammatillisen peruskoulutuksen kustannuksiin kunnan rahoitusosuuden mukaisesti. Lukiokoulutus on perusopetuksen oppimäärälle perustuvaa yleissivistävää koulutusta. Lukiolain mukaan opiskelijaksi pyrkivällä on oikeus vapaasti hakeutua haluamaansa lukioon. Lukiopaikan valintaan vaikuttaa hyvin pitkälle oppilaitoksen sijainti ja sen läheisyys, oman paikkakunnan lukio on useimmiten ensisijainen vaihtoehto. Ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut perusopetuksen oppimäärän tai sitä vastaavan aikaisemman oppimäärän. Opiskelijaksi pyrkivällä on oikeus vapaasti hakeutua haluamaansa ammatilliseen koulutukseen. Pääsääntöisesti nuori hakeutuu kotia lähimpään ammatilliseen oppilaitokseen. Lukiolain mukaan koulutuksen järjestäjän tulee olla yhteistyössä alueella toimivien lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja muun koulutuksen järjestäjien kanssa. Vastaavat säännökset ovat myös ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaan koulutuksessa tulee ottaa erityisesti huomioon työelämän tarpeet sekä yhteistyö elinkeino- ja työelämän kanssa. Koulutuksen järjestäjä päättää toimintojensa organisoinnista ja koulutuksen järjestelyistä järjestämislupansa puitteissa. Lukio- ja ammatillisen koulutuksen järjestäjällä on vapaus muodostaa organisaationsa ja päättää oppilaitosja muusta palveluverkosta. Järjestämisluvassa määrätään kunnat, joissa koulutusta voidaan järjestää.

5 3(25) 2.1 Valtiovallan toimenpiteet järjestämislupien ja rahoitusjärjestelmän uudistaminen Lukion ja ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon uudistaminen on käynnissä. Nykyiset järjestämisluvat lakkaavat , ja uudet järjestämisluvat astuvat voimaan Hallituksen mielestä nykyinen toisen asteen järjestäjäkenttä on hajautunut liiaksi, jotta se kykenisi vastaamaan 2020-luvun työelämän ja yhteiskunnan haasteisiin. Niukkenevien resurssien ja kasvavien haasteiden olosuhteissa on keskityttävä toiminnan laatuun ja oikea-aikaiseen kohdentamiseen. Nykyistä vahvemmat järjestäjät voivat käyttää resurssinsa tehokkaammin koulutukseen ja koulutuksen tuloksellisuuteen. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestäjäverkkoa tiivistetään vahvojen lukio- ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien toimintaedellytysten, yhteistyön ja laadun parantamiseksi ja jatko-opintoihin sekä työelämän tarpeisiin vastaavan koulutuksen alueellisen saavutettavuuden turvaamiseksi. Toisen asteen koulutusta kehitetään siten, että kaikilla nuorilla on mahdollisuus lähialueellaan laadukkaaseen koulutukseen, joka luo edellytykset työllistymiseen ja vakaaseen työuraan tai jatko-opintoihin korkeakoulussa. Koulutuksen sääntely- ja rahoitusjärjestelmiä uudistetaan siten, että toimintaa tehostava ohjausvaikutus on nykyistä vahvempi. Toisen asteen koulutuksen rakenteellisen uudistamisen kokonaisuuteen liittyy lukiokoulutuksen sekä ammatillista perus- ja lisäkoulutusta koskevan säätely- ja rahoitusjärjestelmän uudistaminen, ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän sekä näyttötutkintojärjestelmän uudistaminen. Samanaikaisesti lukiokoulutuksessa valmistellaan lukiokoulutuksen valtakunnallisten tavoitteiden ja tuntijaon sekä opetussuunnitelman perusteiden uudistamista. Uudistuksessa rahoituksen määräytymisestä todellisen kustannuspohjan perusteella luovutaan ja toisen asteen koulutukseen kohdennettava valtion rahoituksen kokonaismäärä muutetaan talousarvioon perustuvaksi. Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen rahoitusjärjestelmä uudistetaan siten, että se muodostaa selkeän ja yhtenäisen kokonaisuuden ja rahoitus maksetaan ensisijaisesti suorituksista ja tuloksista, ei opiskeluajasta. Rahoitus uudistetaan kokonaisuutena tukemaan nykyistä paremmin tutkintojen tavoitteita, koulutusaikojen lyhentymistä ja koulutuksen laadun parantamista. Lukiokoulutuksen rahoitus uudistetaan siten, että rahoitus turvaa ikäluokkien pienentyessä lukiokoulutuksen alueellisen saavutettavuuden, tukee lukioverkon kehittämistä ja koulutuksen tuloksellisuutta sekä kannustaa koulutuksen läpäisyyn. Rahoitus maksetaan ensisijaisesti suorituksista ja tuloksista, ei opiskeluajasta.

6 4(25) Hallituksen esitys eduskunnalle lakiuudistuksista annettiin Rakenteellisen uudistuksen valmistelu etenee seuraavan aikataulun mukaisesti: Tammikuussa 2015 OKM:n ohje järjestämislupien hakemisesta. Syyskuussa järjestämislupahakemukset koulutuksen järjestäjiltä ja ylläpitäjiltä. Syys-joulukuussa hakemusten käsittely ja tarvittaessa OKM ja koulutuksen järjestäjän väliset neuvottelut. Tammi-huhtikuussa 2016 ministeriön päätökset uusiksi järjestämisja ylläpitämisluviksi. Tammikuussa 2017 uudet järjestämisluvat ja rahoituslaki voimaan. 2.2 Koulutuksen järjestäjäverkkoa ja järjestäjiä koskevat yleiset periaatteet Hallituksen päätöksen mukaisesti lukiokoulutuksen ja ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestäjäverkkoa tiivistetään vahvojen lukio- ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien toimintaedellytysten sekä yhteistyön ja laadun parantamiseksi. Uudistuksella turvataan opiskelijoiden jatko-opintoihin sekä työelämän tarpeisiin vastaavan koulutuksen alueellinen saavutettavuus. Koulutuksen sääntely- ja rahoitusjärjestelmiä uudistetaan siten, että toimintaa tehostava ohjausvaikutus on nykyistä vahvempi. Toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneet ohjataan pääsääntöisesti näyttötutkintoon valmistavaan koulutukseen säädöksiä muuttamalla. Koulutuksen järjestäjäverkko rakentuu vahvoista koulutuksen järjestäjistä, jotka palvelevat laajan alueen tai väestöpohjan koulutustarvetta ja järjestäjien työnjako alueella on selkeä. Koulutuksen tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon mm. väestö- ja opiskelijapohja, opiskelijamäärä, työvoiman tarve ja osaamistarve, opetuskieli, koulutukseen hakeutuminen ja alueella oleva tai sinne syntyvä koulutustarjonta. Järjestäjäverkon rakentumisessa otetaan huomioon myös valtakunnalliset koulutustarpeet, ja turvataan monipuolinen koulutustarjonta myös ruotsiksi. Koulutuksen järjestäjäverkkoa kehitettäessä arvioidaan ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen, lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön kokonaisuutta. Koulutuksen järjestäjällä on oltava taloudelliset edellytykset hakemansa koulutuksen järjestämiseen. Valtionosuusrahoitteinen koulutus on toteutettava siihen osoitetun rahoituksen puitteissa laadukkaasti ja tuloksellisesti. Hakijan on myös osoitettava vakavaraisuutta siinä määrin, että se kykenee selviytymään yllättävistä kustannusvaikutuksia aiheuttavista muutostilanteista, kuten esimerkiksi opiskelijamäärien vaihteluista sekä tarvittavista investoinneista. Koulutuksen järjestäjällä on koulutustehtävänsä edellyttämä vahva osaaminen, riittävä ja kelpoisuuden omaava henkilöstö, toimivat ja ajanmukaiset pedagogiset prosessit ja oppimisympäristöt, -tilat ja -

7 5(25) välineet sekä yhteistyösuhteet. Uudistuksen lähtökohtana on ylläpitäjäneutraalisuus ja opiskelijoiden vapaa hakeutumisoikeus. Kokonaisuutta arvioitaessa otetaan huomioon kuntalain yhtiöittämistä koskevat säädökset. Ministeriön päätös uusista järjestämisluvista perustuu kokonaisharkintaan eli viime kädessä ministeriö päättää, kuka saa järjestämisluvan. 2.3 Kriteerit järjestäjäverkon ja ylläpitäjäverkon uudistamiseksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestäjäverkko muodostuu pääasiassa monialaisista, koko ammatillisen koulutuksen palveluvalikoiman kattavista koulutuksen järjestäjistä ja toimintaedellytyksiltään vahvoista erikoistuneista koulutuksen järjestäjistä (esimerkiksi aikuiskoulutus tai toimiala): Koulutuksen järjestäjällä on palveluvalikoimassaan pääsääntöisesti kaikki koulutusalat. Monialaisilla koulutuksen järjestäjällä on pääsääntöisesti palveluvalikoimassaan riittävällä volyymilla kaikki ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestämis- ja tutkinnonsuorittamismuodot. Lukiokoulutuksen järjestäjäverkko muodostuu suurista kunnista, useamman kunnan muodostamasta yhteisöstä tai muista koulutuksen järjestäjistä, jotka palvelevat usein myös yksittäistä kuntaa laajempaa väestöpohjaa. Koulutustarpeeseen vastaaminen voi koulutuksen järjestäjältä edellyttää saavutettavuuden turvaamiseksi toiminnan jakamista eri toimipisteisiin. Järjestäjäverkon muodostamisessa otetaan huomioon myös jatkokoulutukseen sekä opetuskieleen liittyvät koulutustarpeet. Järjestämislupien myöntämisen kriteerit ammatillisessa perus- ja lisäkoulutuksessa Hallituksen esityksen mukaan järjestämislupien myöntämistä arvioidaan kokonaisuutena alla kuvattujen kriteerien perusteella. Koulutustoiminta vastaa alueelliseen ja valtakunnalliseen koulutustarpeeseen: Millä aloilla (tutkinnoittain ja tutkintonimikkeittäin) koulutusta järjestettäisiin ja missä laajuudessa sekä mikä on koulutuksen järjestäjän opetuskieli. Millä paikkakunnilla koulutusta järjestetään. Hakijalla on pitkän aikajänteen ammatilliset ja taloudelliset edellytykset koulutustehtävän asianmukaiseen järjestämiseen toiminnan laatu, vaikuttavuus ja tuloksellisuus huomioon ottaen:

8 6(25) Hakijalla on taloudelliset edellytykset koulutuksen järjestämiseen ja pitkäjänteiseen kehittämiseen. Tähän liittyen toimitetaan selvitys mm. omistajatahoista ja niiden keskinäisistä suhteista, hallinnosta ja sisäisestä valvonnasta, riskien hallinnasta sekä hakijan tilinpäätösasiakirjat tai muu vastaava selvitys, selvitys vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta ja niiden hallinnasta toimintaa aloitettaessa ja seuraavan viiden vuoden ajanjaksolla. Hakijalla on järjestämisluvan mukaisen koulutustehtävän hoitamisen edellyttämä osaaminen, oppimisympäristöt ja muut laadukkaan koulutuksen järjestämisen edellyttämät puitteet. Hakijalla on toimivat ja laajat työelämäsuhteet. Hakija ennakoi ja arvioi alueen työelämä- ja koulutustarpeita. Hakijalla on koko sen toiminnan kattava toimintajärjestelmä ja toimivat laadunhallinnan menettelyt: Miten hakija varmistaa koko toimintansa korkean laadun. Miten hakija varmistaa opiskelijoiden yhdenvertaisen kohtelun opintojen järjestämisen ja saatavuuden sekä opiskelijapalvelujen osalta. Tähän liittyen edellytetään tiivistä kuvausta hakijan laadunvarmistuksen menettelytavoista ja prosesseista. Aikuiskoulutustehtävä (ammatillinen lisäkoulutus ja oppisopimuskoulutus) voidaan antaa sellaisille hakijoille, joilla on vahvan omaehtoisen aikuiskoulutuksen lisäksi riittävästi muiden tahojen rahoittamaa koulutusta ja työelämän kehittämistoimintaa. Erityisin perustein koulutustehtävä voidaan antaa sellaiselle hakijalle, joilla ammatillisen koulutuksen lisäksi on riittävästi muuta koulutustoimintaa, esim. vapaan sivistystyön koulutusta. Aikuiskoulutustehtävä voidaan antaa hakijalle, jolla on osaamista laajasti ammatillisen aikuiskoulutuksen kentästä. Ammatillisen aikuiskoulutuksen järjestämislupien arvioinnissa otetaan huomioon alla mainitut tekijät. Osaaminen näyttötutkintojen järjestämisessä sekä tutkinnon ja siihen valmistavan koulutuksen henkilökohtaistamisessa, jota kuvataan: Näyttötutkintojen ja niihin valmistavan koulutuksen määrällä. Näyttötutkintojen järjestämisen ja valmistavan koulutuksen henkilökohtaistamisen laadulla. Toteutuneella työelämäyhteistyöllä ja työelämän kehittämisellä, jota kuvataan: Työvoimakoulutuksena toteutetun ammatillisen aikuiskoulutuksen määrällä. Maksullisena palvelutoimintana toteutettuna osaamispalveluiden ja työelämän kehittämistoimien määrällä.

9 7(25) Kokemuksella lyhytkestoisten ammatillisia valmiuksia edistävän koulutuksen järjestämisestä ml. erilaiset sertifikaattikoulutukset. Osaaminen oppisopimuskoulutuksen toteuttamisessa, jota kuvataan: Kokemuksella oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä ja oppisopimusten määrällä. Oppisopimusosaamista arvioidaan myös erikseen. Järjestämislupien myöntämisen kriteerit lukiokoulutuksessa Koulutuksen tarve: Arvioinnissa keskeistä on riittävä opiskelija- ja väestöpohja. Arvioitaessa otetaan huomioon koulutukseen hakeutuminen ja alueella oleva tai sinne rakennettava lukiokoulutuksen koulutustarjonta. Taloudelliset edellytykset: Koulutuksen järjestämistä kustannustehokkaasti, opiskelijan joustavia opintopolkuja ja opintovalintoja mahdollistavaksi edellyttää taloudellisesti riittävän vahvaa koulutuksen järjestäjää. Lähtökohtaisesti hakijan on kyettävä järjestämään koulutuksensa siihen kohdennettavan valtionosuuden turvin laadukkaasti ja tuloksellisesti. Hakijan on myös osoitettava vakavaraisuutta siinä määrin, että se kykenee selviytymään yllättävistä kustannusvaikutuksia aiheuttavista muutostilanteista kuten esimerkiksi opiskelijamäärien vaihteluista. Arvioinnissa otetaan huomioon mm. hakijan kulurakenne, arvioitu tulokehitys ja opiskelijamäärän vakaus. Ammatilliset edellytykset: Koulutuksen järjestäminen edellyttää lainsäädännön ja tutkintojen ja opetussuunnitelman perusteista annettujen määräysten täyttymistä. Hakijalla on käytettävissään koulutuksen järjestämiseen tarvittavat pedagogisesti ajanmukaiset, opiskelun kannalta turvalliset ja terveelliset tilat ja välineet. Hakijalla on tehtävän hoitamiseksi tarvittava määrä kelpoista henkilöstöä. Hakija toimii yhteistyössä alueella toimivien muiden koulutuksen järjestäjien sekä työelämän kanssa. Hakijalla on koko sen toiminnan kattava toimintajärjestelmä ja toimivat laadunhallinnan menettelyt.

10 8(25) 2.4 Rahoitusjärjestelmän uudistaminen Kuvio 1. Rahoitus ja säätelyjärjestelmän nykyinen malli (Kuntaliitto). Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki lukiolaissa, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetussa laissa ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen rahoituksesta. Laissa säädettäisiin uusista lukiokoulutuksen sekä ammatillisen peruskoulutuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjille myönnettävän rahoituksen perusteista. Lisäksi esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lukiolakia ja ammatillisesta peruskoulutuksesta annettua lakia. Esityksessä ehdotetaan luovuttavaksi rahoituksen määräytymisestä todellisen kustannuspohjan perusteella ja muutettavaksi lukiokoulutukseen sekä ammatilliseen peruskoulutukseen ja ammatilliseen lisäkoulutukseen kohdennettava rahoitus valtion talousarvioon perustuvaksi. Talousarvioon perustuvaa määrärahaa ehdotetaan korotettavaksi indeksillä. Lukiokoulutuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitus muodostuisi pääasiassa perus-, suoritus- ja vaikuttavuusrahoitusosuuksista, joiden osuudet kokonaisrahoituksesta määriteltäisiin lainsäädännössä. Kunkin rahoitusosuuden perusteina huomioitaisiin erilaisia suoritteita, kuten opiskelijavuodet, tutkinnot ja tutkinnon osat. Rahoitusosuuksien keskinäiset painoarvot sekä niissä huomioitavat suoritteet vaihtelisivat eri koulutusmuodoissa. Ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmässä rahoituksen myöntämisperusteet olisivat osittain erilaiset oppilaitosmuotoisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa, oppisopimuskoulutuksena järjestettävässä ammatillisessa peruskoulutuksessa, oppilaitosmuotoisessa

11 9(25) ammatillisessa lisäkoulutuksessa sekä oppisopimuskoulutuksena järjestettävässä ammatillisessa lisäkoulutuksessa. Varainhoitovuodelle myönnettävä rahoitus ei perustuisi varainhoitovuoden suoritteisiin, vaan varainhoitovuotta edeltävinä vuosina toteutuneisiin suoritteisiin. Koulutuksen järjestäjälle myönnettävä rahoitus perustuisi koulutuksen järjestäjän suoritteiden suhteelliseen osuuteen kaikista huomioitavista suoritteista. Opiskelijamäärien käyttäminen rahoituksen perusteena korvattaisiin opiskelijavuosilla. Opiskelijavuodella tarkoitettaisiin 365 kalenteripäivää (seitsemän päivää/viikko), joiden aikana opiskelija tai tutkinnon suorittaja otetaan huomioon rahoituksen perusteena. Perusrahoitusosuudessa suoritteina huomioitaisiin toteutuneet opiskelijavuodet. Lukiokoulutuksen perusrahoituksessa, jonka osuus on 49,9 %, huomioitaisiin myös aineopinnot, saavutettavuus, vieraskielisyys ja erityinen koulutustehtävä. Suoritusrahoituksen, jossa huomioidaan suoritetut ylioppilastutkinnot ja lukion oppimäärä, osuus on 46,1 % ja vaikuttavuusrahoituksen 4 %. Ammatillisen peruskoulutuksen perusrahoituksessa, jonka osuus on 49.9 %, huomioitaisiin opiskelijavuodet järjestämisluvan opiskelijamäärään asti, koulutusalan tai tutkinnon mukaan määräytyvä rahoituskerroin sekä erityisopetuksen painokerroin. Suoritusrahoituksen, jossa huomioidaan suoritetut tutkinnot ja tutkinnon osat, osuus on 44,1 % ja vaikuttavuusrahoituksen 6 %. Rahoituksen ajallisia myöntämisperusteita tarkistettaisiin siten, että lukiokoulutukseen ja ammatilliseen peruskoulutukseen voitaisiin myöntää perusrahoitusta enintään kolmen vuoden ajan. Jos opiskelija on aiemmin suorittanut toisen asteen tutkinnon, ammatillisen peruskoulutuksen perusrahoitusta voitaisiin kuitenkin myöntää enintään kahden vuoden ajan. Näihin muutoksiin liittyen lisättäisiin lukiolakiin ja ammatillisesta peruskoulutuksesta annettuun lakiin säännökset opiskelijan oikeudesta ilmoittautua poissaolevaksi opiskelijaksi. Suoritusrahoitusosuudessa suoritteina huomioitaisiin suoritetut tutkinnot, ammatillisessa koulutuksessa tutkintojen osat ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutukset osat ja lukiokoulutuksessa lukion oppimäärän suoritukset. Ammatillisessa koulutuksessa rahoitusta korotettaisiin lisäksi erityisopetusta saaneiden opiskelijoiden ja vailla toisen asteen tutkintoa olevien opiskelijoiden suoritteiden perusteella. Vaikuttavuusrahoitusosuudessa otettaisiin uutena tuloksellisuuden mittarina käyttöön opintojen keskeyttämisen vähentäminen, opiskelijahyvinvointikysely ja opiskelijan antama työelämäpalaute. Lisäksi oppilaitosmuotoisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa vaikuttavuusrahoitus sisältäisi myös nykymuotoisen tulosrahoituksen tulosindeksiin, jossa huomioidaan tutkinnon suorittaneiden työllistyminen ja jatko-opintoihin siirtyminen, koulutuksen keskeyttäminen ja opintojen suoritusaika sekä henkilöstön kelpoisuus ja ke-

12 10(25) hittämistoimenpiteet. Lukiokoulutuksessa uutena mittarina otettaisiin käyttöön jatko-opintoihin sijoittuminen. Talousarviomäärärahoista rahoitetaan rahoitusosuuksien lisäksi seuraavat kokonaisuudet: erityisopetuksen erityisen koulutus tehtävän rahoitus ammatillisessa peruskoulutuksessa, majoitusrahoitus sekä harkinnanvarainen rahoitus lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa. Nämä vähennetään talousarviomäärärahoista ennen rahoitusosuuksien laskemista. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille myönnettäisiin rahoitusta myös majoituksen järjestämisestä. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille voitaisiin myöntää harkinnanvaraista rahoitusta. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan 1. päivänä tammikuuta Koulutuksen rahoituslakiin esitetyillä muutoksilla ei ole vaikutusta voimassa olevaan kuntien ja valtion väliseen kustannustenjakoon ja kunnan peruspalvelujen valtionosuuksiin. Muutoksella ei myöskään ole vaikutusta kunnan verotuloihin perustuvaan valtionosuuksien tasaukseen (L 1996/1147 7) koska tasaus koskee ainoastaan peruspalveluiden valtionosuutta (17 ). Lukiokoulutuksen tehtäväkohtaiset valtionosuudet maksetaan koulutuksen järjestäjälle. Jos kuntayhtymä toimii koulutuksen järjestäjänä, maksetaan valtionosuudet täysimääräisenä suoraan kuntayhtymälle. Vuoden 2015 valtionosuuksien muutokset suhteessa vuosien 2013 ja 2014 valtionosuuksiin Kuntaliiton tekemien laskelmien mukaan on esitetty kuviossa 2. Kuvio 2. Vuoden 2015 valtionosuuksien muutokset suhteessa vuosien 2013 ja 2014 valtionosuuksiin (Kuntaliitto).

13 11(25) Hallitusohjelman sekä vuosien kehysriihien päätösten vaikutus kuntien sosiaali- ja terveystoimen sekä esi- ja perusopetuksen valtionosuuksiin on vuoteen 2017 mennessä yhteensä noin 6,9 mrd.. Tämän lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on leikannut toisen asteen koulutuksen kustannuksia vuonna 2013 yhteensä 92 milj., vuonna 2014 yhteensä 77 milj. ja vuonna 2015 yli 100 milj.. Kuntaliiton laatimassa kuviossa 3 on esitetty muutosten vaikutukset euroina kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin vuosina Kuvio 3. Muutosten vaikutukset euroina kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin vuosina (Kuntaliitto).

14 12(25) 3 SWOT-ANALYYSIT Työryhmä on arvioinut swot-analyysiä käyttäen toisistansa erillään toteutettua lukio- ja ammatillista koulutusta sekä yhden koulutuksen järjestäjän toimesta toteutettua lukio- ja ammatillista koulutusta. Taulukko 1. SWOT-analyysi nykytilanteesta/tulevaisuudesta (oppilaitokset erillisinä). VAHVUUDET osaava henkilöstö asianmukaiset tilat ja välineet monipuolinen opetustarjonta keskeyttäneiden määrä alle valtakunnallisen tason imago/arvostus vahva talous (kuntayhtymä) vahva maakunnallinen toimija (kuntayhtymä) MAHDOLLISUUDET kehittämishankkeet kaksoistutkinnot henkilöstön yhteistyö yhteinen kurssitarjonta HEIKKOUDET toimipaikkojen hajanaisuus, ei selkeää kampusta (kuntayhtymä) emme juuri tunne toisiamme opiskelijamäärän väheneminen (lukio) resurssien väheneminen (lukio) UHAT/HAASTEET julkisen rahoituksen väheneminen kiinteistöjen ylläpitäminen asianmukaisessa kunnossa Taulukko 2. SWOT-analyysi tulevaisuudesta (oppilaitokset yhdessä). VAHVUUDET monipuolinen akateeminen/tekniikan ja käden taidot osaava opetushenkilöstö hyvät opetuksen tukipalvelut henkilöstön yhteiskäyttö hyvät opetusvälineet tilojen ja välineiden yhteiskäyttö kattava opetustarjonta suuri opiskelijamäärä imago hyvät taloudelliset edellytykset yhteinen hallinto ja tukipalvelut vahva maakunnallinen toimija hyvät työelämäsuhteet ei kilpailutilannetta MAHDOLLISUUDET kehittämishankkeet kaksoistutkinnot henkilöstön yhteistyö yhteinen kurssitarjonta tilojen yhteiskäyttö toimintojen keskittäminen palveluiden monipuolistaminen uusien rakenteiden kokeilu yhteishankinnat HEIKKOUDET toimipaikkojen hajanaisuus, ei selkeää kampusta opiskelijamäärän väheneminen resurssien väheneminen henkilöstömäärän lisääntyminen yhteiset virat perusopetuksen kanssa (lukion opettajilla tunteja perusopetuksessa) UHAT/HAASTEET rahoituksen riittävyys kiinteistömenot henkilöstömäärän paisuminen kahden kerroksen väki järjestelmien yhteensovittaminen kiista rahasta yhteistyön vähäisyys halu säilyä itsenäisenä hallinnon toimivuus

15 13(25) 4 NYKYTILANTEEN KUVAUS Nykytilan kuvauksessa on eräitä keskeisiä talouden ja toiminnan tunnuslukuja esittämällä kuvattu Loimaan lukion ja koulutuskuntayhtymän toimintaa. 4.1 Talouden tunnusluvut Lukiokoulutusta sekä ammatillista peruskoulutusta rahoittavat valtio ja kunnat yhdessä. Rahoitusvastuun jakautumisesta kuntien ja valtion välillä säädetään rahoituslain 6 ja 8 :ssä. Kuntien omarahoitusosuus on 58,11 prosenttia ja valtion rahoitusosuus vastaavasti 41,89 prosenttia. Valtion ja kuntien välinen kustannustenjako toteutetaan asukaskohtaisen kunnan rahoitusosuuteen perustuvan ylläpitäjämallin mukaisesti. Kunta osallistuu rahoitukseen asukaskohtaisella euromäärällä, joka vuonna 2013 on noin 190 euroa asukasta kohti. Taulukko 3. Loimaan lukion talouden tunnusluvut Meno-/tulokohta TP2012 TP2013 TA2014 Toimintatuotot Henkilöstömenot Palvelujen ostot Aine- ja tarvikemenot Muut toimintakulut Kulut yhteensä Tilikauden alijäämä Toimintatuotot muodostuvat lähinnä opetuspalvelujen myynnistä saaduista tuloista (Ypäjän Hevosopisto). Yhteistyö on kuitenkin päättynyt alkaen. Palvelujen ostoissa ovat mukana mm. siivous- ja ateriapalvelut, sisäiset atkpalvelut sekä henkilöstö- ja talouspalvelut. Muut kulut koostuvat pääosin kiinteistöhuoltokuluista.

16 14(25) Taulukko 4. LSKKY:n talouden tunnusluvut Meno-/tulokohta TP2012 TP2013 TA2014 Toimintatuotot Henkilöstömenot Palvelujen ostot Aine- ja tarvikemenot Avustukset Muut toimintakulut Kulut yhteensä Tilikauden ylijäämä Mikäli lukiokoulutus siirtyisi kuntayhtymään, tarkoittaisi tämä, että lukion toimintatuotot ja toimintakustannukset siirtyisivät kaupungin talousarviosta kuntayhtymän talousarvioon. Lukion talousluvut näkyvät taulukossa 3. Lisäksi lukiokoulutuksen valtionosuuksia siirtyisi noin 1,3-1,6 milj. kuntayhtymän toimintatuottoihin. Valtionosuuden perusteena oleva lukiokoulutuksen yksikköhinta on järjestäjäkohtainen. Järjestäjäkohtaiset yksikköhinnat lasketaan lukiokoulutuksen keskimääräisen yksikköhinnan pohjalta. Lukiokoulutuksen valtionosuuksia tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon, että kyseessä on valtionosuuden laskennallinen peruste, josta vähennetään kunnan rahoitusosuus ja huomioidaan opetus- ja kulttuuritoimen osuus verotulojen tasauksesta. Mikäli kuntayhtymä toimii lukiokoulutuksen järjestäjänä, se saa valtionosuusperusteena olevan yksikköhintarahoituksen kokonaisuudessaan ilman edellä mainittuja vähennyksiä. Ne kuitenkin vähennetään nykyjärjestelmän mukaan kaupungin saamista valtionosuuksista. Loimaalla lukiokoulutus järjestetään valtakunnalliseen tasoon verrattuna taloudellisesti (ks. taulukko 5). Lukiokoulutuksen keskimääräinen valtakunnallinen yksikköhinta vuonna 2014 on 6425,98 euroa opiskelijaa kohden.

17 15(25) Taulukko 5. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen peruskoulutuksen käyttökustannukset (OPH:n tilastojen perusteella (ilman sairaala- ja vammaisopetusta). Toiminta Loimaa, /opiskelija Kunnat, /opiskelija Kaikki, /opiskelija Lukiokoulutus Lukiokoulutus Lukiokoulutus Lukiokoulutus Lukiokoulutus Taulukko 6. Ammatillisen peruskoulutuksen käyttökustannukset OPH:n tilastojen perusteella. Toiminta Loimaa, /opiskelija Kaikki koulutuksen järjestäjät, /opiskelija Ammatillinen peruskoulutus Ammatillinen peruskoulutus Ammatillinen peruskoulutus Ammatillinen peruskoulutus Ammatillinen peruskoulutus Loimaalla ammatillinen koulutus järjestetään valtakunnalliseen tasoon verrattuna kohtuullisen taloudellisesti (ks. taulukko 6). Valtakunnallisessa luvussa ovat mukana vammaisten ja maahanmuuttajien koulutuksen kustannukset. Oppilaitosmuotoisen ammatillisen peruskoulutuksen valtakunnallinen keskimääräinen yksikköhinta vuonna 2014 on ,06 euroa. Oppisopimuskoulutuksena järjestettävän ammatillisen peruskoulutuksen yksikköhinta on 63,13 prosenttia ammatillisen koulutuksen keskimääräisestä yksikköhinnasta. Vuonna 2014 oppisopimuskoulutuksena järjestettävän ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijakohtainen yksikköhinta on 6 925,78 euroa. Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen valtakunnallisia yksikköhintoja on alennettu määräaikaisesti vuoteen 2015 siten, että yksikköhintoja on leikattu säästöjen takia ja kustannustason muutosta (indeksikorotus) ei ole

18 16(25) huomioitu vuosina 2013 ja Vuonna 2015 Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän saama keskimääräinen yksikköhinta on ,10 euroa. 4.2 Opiskelijoihin liittyvät tunnusluvut Loimaalla lukioon ja ammatilliseen koulutukseen sijoittuvien osuudet vastaavat aika hyvin valtakunnallista keskiarvoa (taulukko 7). Taulukko 7. Loimaalla peruskoulun päättäneistä lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa aloittaneiden osuudet. Vuosi Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus % 52 % % 49 % % 56 % % 61 % % 50 % Lukion opiskelijamäärän on viimeisen kuuden vuoden aikana vähentynyt noin 11,5 % (taulukko 8). Päätoimisten opiskelijoiden määrän vähenemistä on jonkin verran kompensoinut kaksoistutkintoa suorittavien opiskelijoiden lisääntyminen päättyi yhteistyösopimus Ypäjän Hevosopiston kanssa, mikä tarkoitti kaksoistutkintoa suorittavien määrän romahtamista. Vieraskuntalaisia on lukion opiskelijoista vuosittain noin %. Tällä hetkellä lukiossa opiskelevien ikäluokat ovat Loimaalla suuruudeltaan noin , mutta viime aikoina syntyneiden ikäluokat ovat kooltaan Kuntayhtymän jäsenkuntien nuorten ikäluokasta keskimäärin hieman yli puolet hakeutuu ammatilliseen koulutukseen: esim. Huittisissa noin 64 %, Uudessakaupungissa noin 56 %, Pöytyällä noin 50 % ja Koskella noin 50 %. Esimerkiksi Etelä-Suomen alueella peruskoulunsa päättävästä ikäluokasta keskimäärin 37 % sijoittuu ammatilliseen koulutukseen, 53 % lukioon ja noin 10 % ei hakeudu tai ei pääse suorittamaan toisen asteen tutkintoa. Lukion opiskelijamäärän vähentyminen heijastuu ilman muuta kurssitarjottimeen eli tarjottavien ja toteutuvien kurssien määrään. Esimerkiksi lukuvuonna Loimaan lukiossa oli 384 kurssia ja seuraavana lukuvuonna 358 kurssia. Tilanne on siinä mielessä ongelmallinen, että toisaalta laaja kurssitarjotin on myös yksi lukion vetovoimatekijä.

19 17(25) Taulukko 8. Opiskelijamäärät Vuosi Lukiokoulutuksen opiskelijat Lukion kaksoistutkintolaiset Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat LSKKY (ops ja nt, painotettu määrä) LSKKY:n kaksoistutkintolaiset (painotettu määrä) LSKKY:n oppilaitoksissa on vuosina opiskellut vuosittain keskimäärin 424 loimaalaista ammatillisessa peruskoulutuksessa (kuvio 4). Näistä keskimäärin 31 henkilöä on opiskellut oppisopimuksella. Tilastointipäivänä kuntayhtymän opiskelijat tulevat 59 kunnasta. Eniten opiskelijoita on Loimaalta 402, Uudestakaupungista 330, Pöytyältä 130, Liedosta 114, Turusta 112, Laitilasta 88 ja Oripäästä 39. Loimaalla sijaitsevissa toimipisteissä opiskelijoita on yhteensä noin 900. Kuvio 4. LSKKY:n loimaalaisten opiskelijoiden määrä ammattillisessa perustutkinnossa.

20 18(25) Taulukko 9. Lukion läpäisytiedot Yo-tutkinnon suorittaneet Toiseen oppilaitokseen siirtyneet Opintonsa keskeyttäneet (3 %) 3 (1 %) 4 (1 %) 2 (1 %) Taulukko 10. LSKKY:n OPS-perusteisen ammatillisen peruskoulutuksen läpäisytiedot Ammatillisen perustutkinnon suorittaneet Toiseen oppilaitokseen siirtyneet Opintonsa keskeyttäneet (2 %) 48 (3 %) 135 (10 %) 136 (9 %) 4.3 Henkilöstöön liittyvät tunnusluvut Taulukko 11. Loimaan lukion henkilöstömäärä ja jakautuminen työtehtävittäin Nimike Vakinaiset Määräaikaiset Yhteensä %-osuus Opettajat Hallinto Opintotoimisto Muut (kkav) Yhteensä Lisäksi lukion opiskelijoiden käytössä on sivistyspalveluiden yhteinen oppilashuoltohenkilöstö (kuraattori ja psykologi) ja kouluterveydenhoitaja (sosiaali- ja terveyspalvelukeskus). Hallintopalvelukeskuksessa ovat mm. palkkasihteeri ja atk-tuki sekä teknisessä ja ympäristöpalvelukeskuksessa ruokapalvelu- ja kiinteistöhuoltohenkilöstöä.

21 19(25) Oppilaitoksen sijaintikunnalla on voimaan tulleen lain mukaan velvollisuus järjestää toisen asteen opiskelijoiden kuraattoripalvelut. Loimaan kaupungin lakisääteiset kuraattoripalvelut Loimaan ammatti- ja aikuisopistolle hankitaan ostopalveluna Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymältä. Lukion henkilöstömäärä on viime vuosina pysynyt aika lailla samana. Taulukko 12. LSKKY:n henkilöstömäärä ja jakautuminen työtehtävittäin Vakinaiset Määrä-aikaiset Yhteensä %-osuus Opettajat Oppilashuolto Atk-tuki Ruokapalvelut Kiinteistö (siivoojat+ talonmies) Hallinto- ja taloustoim Opintotoimistot Muut Yhteensä Osa kuntayhtymän tarvitsemista palveluista kuten kiinteistö- ja siivouspalveluista on ulkoistettu ja nämä henkilömäärät eivät ole mukana taulukoissa. Taulukko 13. Loimaan lukion ja LSKKY:n henkilöstön ikäjakauma vuonna Ikä vuosina Lukion henkilöstön lukumäärä %-osuus LSKKY:n henkilöstön lukumäärä %-osuus alle Yhteensä

22 20(25) Taulukko 14. Loimaan lukion ja LSKKY:n henkilöstön jakautuminen sukupuolen, työsuhdetyypin ja kelpoisuuden mukaan. Lukion henkilöstö %-osuus LSKKY:n henkilöstö %-osuus naisia miehiä toistaiseksi palkattuja määräaikaisia päätoimiset opettajat, joilla muodollinen kelpoisuus (valtakunnallinen keskiarvo 94 %) Yhteensä joista toimi- tai virkavapaalla 148/ Kiinteistötiedot Loimaan lukio sijaitsee kaupungin omistamassa yhteiskoulun kiinteistössä. Samassa rakennuksessa toimii noin 250 oppilaan Puistokadun yläkoulu. Kiinteistöön on tehty vuosina täydellinen peruskorjaus. Tilat ovat muuten asianmukaisessa kunnossa, mutta sähköinen yo-kirjoitus ja sähköisen materiaalin käyttö opetuksessa laajemminkin edellyttävät kiinteistössä sähkötöitä ja laitehankintoja. Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä toimii pääasiallisesti omistamissaan tiloissa. Ainoastaan Liedon ammatti- ja aikuisopisto toimii pääasiallisesti Liedon kunnalta ja yksityisiltä vuokratuissa toimitiloissa. Loimaan ammatti- ja aikuisopisto toimii kokonaan kuntayhtymän omistamissa Myllykyläntien, Turuntien, Hämeentien ja Ylistaronkadun toimipisteissä. Loimaan kaupunki on kaavoituksella varannut kuntayhtymälle mahdollisuuden laajentaa Myllykyläntien kampusaluetta merkittävästi nykyisestään.

23 21(25) 5 JOHTOPÄÄTÖKSET Johtopäätöksissä on mainittu yhdistymisen koulutuspoliittisia, resurssi- ja pedagogisia perusteluita, jotka perustuvat pitkälle muiden kuntien vastaaviin selvityksiin sekä työryhmän omiin näkemyksiin. 5.1 Koulutuspoliittiset perustelut Valtiovallan linjaukset toisen asteen oppilaitoksista (järjestäjäverkon uudistaminen). Järjestämislupien myöntämisen kriteereitä tarkasteltaessa lukiokoulutuksessa erityisesti riittävä opiskelijapohja herättää kysymyksiä. Kaupungin haasteellinen taloustilanne ja lukion opiskelijamäärän väheneminen heikentävät edellytyksiä vastata tulevaisuuden haasteisiin. Toisen asteen koulutuksen kokoamisen yhteiseen hallintoon katsotaan parantavan edellytyksiä koko ikäluokan koulutuksellisten tarpeiden huomioon ottamiselle ja uudenlaiselle yhteistyölle opetuksen ja opiskelijahuollon järjestämisessä. Edellytykset yhteistyön lisäämiseen opetushenkilöstön työn suunnittelussa esimerkiksi kahden tutkinnon opintojen suorittamisessa sekä kehittämishankkeiden toteuttamisessa paranevat Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen yhteistyön kehittämisellä nähdään voitavan vastata entistä paremmin tulevaisuuden koulutuksellisiin, työllisyyttä ja elinkeinopolitiikkaa koskeviin haasteisiin ikäluokkien pienentyessä ja koulutuksen sekä työelämän laadullisten vaatimusten jatkuvasti kasvaessa. Ns. kaksoistutkintojen, tutkinnon osien ja yksittäisten kurssien suorittaminen olisi opiskelijoille yksinkertaisempaa, jolloin suorittajien määrä työelämän toiveiden mukaisesti todennäköisesti nousisi. Oppilaitosten välille tarvitaan yhä syvemmälle meneviä toiminnallisen yhteistyön malleja, joissa hyödynnetään eri oppilaitosten mahdollisuudet. Koulutuksen turvaaminen ja laaja-alaisen kurssitarjonnan toteuttaminen on haaste erityisesti harvaan asutuilla seuduilla. Yhteistyöllä voidaan hyödyntää koulujen erityisosaamista ja monipuolistaa pedagogiikkaa. Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä on Suomen 31 suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan saaneita on vuonna 2014 yhteensä 189, joista kuntayhtymäpohjaisia on 36, kunnallisia 11, valtion 1 ja yksityisiä Resurssiperustelut Toisen asteen koulutuksen rahoitusjärjestelmä uudistetaan ja uusi järjestelmä otetaan käyttöön Uudessa rahoituslaissa korostetaan koulutuksen laatua.

24 22(25) Yhden työnantajan alaisuudessa mahdollisuus henkilöstöresurssien tehokkaampaan käyttöön koko toisen asteen näkökulmasta (mm. hallinnon ja muiden tukitoimintojen osalta, opinto-ohjaus, erityisopetus, kuraattori- ja psykologipalvelut). Eheytetty toisen asteen toimija on vahvempi suhteessa ulkoisiin kilpailijoihin, toisaalta yhden ylläpitäjän mallilla on nähty voitavan vähentää koulutuksen järjestäjien turhaa keskinäistä kilpailua Molemmat koulutukset säilyvät lähipalveluna Henkilöstön rekrytointi voisi olla helpompaa (suuri yksikkö, runsaasti tunteja tarjolla) Kaupungin toimitilojen vuokraaminen ja ruokapalveluiden ostaminen kaupungin keskuskeittiöltä 5.3 Pedagogiset perustelut Yksi koulutuksen järjestäjä, jolla kokonaisvastuu alueen toisen asteen koulutuksen järjestämisestä, katsotaan parantavan edellytyksiä koko ikäluokan koulutuksellisten tarpeiden huomioon ottamiselle ja uudenlaiselle yhteistyölle opetuksen ja opiskelijahuollon järjestämisessä. Joustavat monipuoliset koulupolut, riittävä valinnaisuus kummankin koulumuodon sisällä sekä koulumuotojen välillä. Opiskelijan tekemän väärän valinnan (lukio ammatillinen perustutkinto) oikaiseminen olisi yhdistyneessä toisen asteen koulutuksessa joustavampaa. Negatiivisesti keskeyttäneiden määrän arvioidaan vähenevän, mikä on yhteiskunnallisesti tärkeä asia. Laajempi/ monipuolisempi kurssitarjonta, jossa niin lukiokurssit kuin ammatillisetkin kurssit olisivat samalla kurssitarjottimella valittavissa. Lukion opinnoista valittavissa esim. laajempi taito- ja taideaineiden sekä vieraiden kielten valikoima. Ammatilliselta puolelta valittavissa esim. tietotekniikan opetusta ja ensiapukursseja. Lisäksi mahdollisuus luoda uusia soveltavia kursseja, joissa voidaan käyttää hyväksi eri koulujen opetushenkilöstöä ja erityisiä opetustiloja. Mahdollisuus järjestää kokonaisvaltaisempi ratkaisu perusasteen ja toisen asteen koulutuksen nivelvaiheen pudokkaille. Paremmat edellytykset vastata tulevaisuuden haasteisiin (valinnaisuus, erityisopetus, yksilöllisyys, opiskelijamäärät). Yhdistelmäopintojen eli ns. kaksoistutkinnon järjestelyjen toteuttaminen helpompaa. Yhdistymisen yhteydessä voisi pohtia myös iltalukiotoiminnan järjestämisluvan hakemista kuntayhtymälle, mikä osaltaan helpottaisi yhdistelmätutkintojen toteuttamista.

25 23(25) 5.4 Yhdistymisen mahdolliset ongelmakohdat Lukiokoulutuksen profiloituminen perinteiltään ammatillisen koulutuksen kuntayhtymässä. Virkaehtosopimuksen soveltaminen sekä lukiokoulutuksessa että ammatillisessa koulutuksessa opettavien opettajien osalta. Eri osapuolten ennakkoluulot lukiokoulutusta ammatillista koulutusta kohtaan (ei kilpailuasetelmaa vaan aitoa yhteistyötä). Yhdistyneen koulutuksen tehokas markkinointi perusopetuksen oppilaille, opintojen ohjaajille ja vanhemmille. Jaksojärjestelmien yhteensovittaminen, koska ammatillisen koulutuksen nelijaksojärjestelmä on huonosti sovellettavissa lukioon kevään ja syksyn ylioppilaskirjoitusten ajoituksen takia. Lukion ja kaupungin perusopetuksen kanssa yhteisten opettajien työmäärän takaaminen. Yhteisiä opettajia on tällä hetkellä taito- ja taideaineissa sekä uskonnossa ja venäjän kielessä.

26 24(25) TYÖRYHMÄN ESITYS 1. Työryhmä katsoo, että Loimaalla toisen asteen koulutuksen keskittäminen Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymään on perusteltua sekä koulutuspoliittisten ja pedagogisten vaikutusten että resurssikysymysten perusteella. 2. Työryhmä ehdottaa, että yhdistymisen yksityiskohtaisempi valmistelu käynnistetään viipymättä ja valmisteluun nimetään työryhmä, jossa ovat edustettuna Loimaan kaupunki ja Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä. 3. Valmistelussa lähdetään siitä, että Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymälle haetaan järjestämislupaa toisen asteen ammatilliselle koulutukselle ja lukiokoulutukselle syyskuun loppuun mennessä vuonna Loimaalla, 17. joulukuuta 2014 Manne Pärkö Hannu Lahti Antti Virtanen sivistysjohtaja rehtori kuntayhtymäjohtaja Loimaan kaupunki Loimaan lukio Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä

27 25(25) LÄHTEET Toisen asteen koulutuksen kehittäminen Hämeenlinnan seudulla. Kuntaliitto Suuntaviivat toisen asteen koulutuksen ja vapaa sivistystyön rakenteelliseksi uudistamiseksi. OKM Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain 4 :n muuttamisesta. OKM Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi koulutuksen rahoituksesta. OKM Suomen Kuntaliitto, valtionosuudet vuonna 2015, sivistystoimen toimialajohtajien verkosto , Kuntatalo. Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat. Finlandia-talo OKM. Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Aluetilaisuus Tampere-talo, OKM. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat. Lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitus uudistuvat. Ammatillisen koulutuksen seminaari Kouvola, OKM.

Lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitus uudistuvat

Lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitus uudistuvat Lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitus uudistuvat Anita Lehikoinen Kansliapäällikkö Keskeiset rahoitus- ja rakenneuudistusta

Lisätiedot

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat Finlandia-talo 25.9.2014 Anita Lehikoinen Kansliapäällikkö Keskeiset rahoitus- ja rakenneuudistusta

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitus uudistuvat

Lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitus uudistuvat Lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitus uudistuvat Anita Lehikoinen Kansliapäällikkö Keskeiset rahoitus- ja rakenneuudistusta

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen ja toisen asteen perusja lisäkoulutuksen rahoitus ja rakenne uudistuvat

Lukiokoulutuksen ja toisen asteen perusja lisäkoulutuksen rahoitus ja rakenne uudistuvat Lukiokoulutuksen ja toisen asteen perusja lisäkoulutuksen rahoitus ja rakenne uudistuvat OKM:n tavoitteet ja toteutusmallit Kuopio 14.10.2014 Anita Lehikoinen Kansliapäällikkö Keskeiset rahoitus- ja rakenneuudistusta

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjäverkon uudistamisen tilannekuva

Koulutuksen järjestäjäverkon uudistamisen tilannekuva Koulutuksen järjestäjäverkon uudistamisen tilannekuva Porvoo 25.11.2014 Tarja Koskimäki ylitarkastaja ammatillisen koulutuksen vastuualue Ammatillisen peruskoulutuksen menosäästöt Ammatillisen aikuiskoulutuksen

Lisätiedot

Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään

Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään Valtakunnallinen lukioseminaari Pro Lukio ry 1 KESU 2011-16 ja 2. asteen koulutus suuntasiko KESU rakenneuudistusta 2014? Koulutustakuu osana yhteiskuntatakuuta

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014

Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014 Toisen asteen koulutuksen suuntaviivoja Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014 Reija Lepola, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä kuntayhtymän johtaja, rehtori Reija.lepola@sedu.fi 040 830 4256 KEHYSPÄÄTÖS

Lisätiedot

Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki

Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki 6.11.2014 Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman täytäntöönpano Lukiokoulutuksen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen ja vapaan

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen tilanne ja tulevaisuus. Oppisopimusiltapäivä työelämälle, Satakunta 13.10.2014 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Oppisopimuskoulutuksen tilanne ja tulevaisuus. Oppisopimusiltapäivä työelämälle, Satakunta 13.10.2014 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Oppisopimuskoulutuksen tilanne ja tulevaisuus Oppisopimusiltapäivä työelämälle, Satakunta 13.10.2014 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistus Toimenpideohjelma vuosille

Lisätiedot

Selvitys toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistämisestä

Selvitys toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistämisestä Koulutuslautakunta 86 23.10.2014 Koulutuslautakunta 94 27.11.2014 Koulutuslautakunta 108 18.12.2014 Kaupunginhallitus 6 19.01.2015 Kaupunginhallitus 114 30.03.2015 Koulutuslautakunta 90 26.11.2015 Selvitys

Lisätiedot

Selvitys toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistämisestä

Selvitys toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistämisestä Koulutuslautakunta 86 23.10.2014 Koulutuslautakunta 94 27.11.2014 Koulutuslautakunta 108 18.12.2014 Kaupunginhallitus 6 19.01.2015 Kaupunginhallitus 114 30.03.2015 Selvitys toisen asteen ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki Rakenneuudistus toinen aste Helsinki 25.9.2014 Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen Koulutuslautakunta 86 23.10.2014 Koulutuslautakunta 94 27.11.2014 Koulutuslautakunta 108 18.12.2014 Kaupunginhallitus 6 19.01.2015 Kaupunginhallitus 114 30.03.2015 Koulutuslautakunta 90 26.11.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus Loimaan lukion yhdistäminen kuntayhtymään 19/00.01.

Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus Loimaan lukion yhdistäminen kuntayhtymään 19/00.01. Yhtymähallitus 128 16.12.2014 Yhtymähallitus 37 17.03.2015 Yhtymähallitus 108 20.10.2015 Loimaan lukion yhdistäminen kuntayhtymään 19/00.01.02/2014 Yh 16.12.2014 128 Loimaan kaupungin talous- ja strategiatyöryhmä

Lisätiedot

Yhtymähallitus Ylimääräisen kokouksen aika: tiistai 11.11.2014 klo 8.00. Ammatillisen koulutuksen seminaari/kouvola Matkan yhteydessä bussissa

Yhtymähallitus Ylimääräisen kokouksen aika: tiistai 11.11.2014 klo 8.00. Ammatillisen koulutuksen seminaari/kouvola Matkan yhteydessä bussissa PEIMARIN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Yhtymähallitus Ylimääräisen kokouksen aika: tiistai 11.11.2014 klo 8.00 KOKOUSKUTSU ASIALISTA paikka: Ammatillisen koulutuksen seminaari/kouvola Matkan yhteydessä bussissa

Lisätiedot

SUUNTAVIIVAT TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISEKSI UUDISTA- MISEKSI

SUUNTAVIIVAT TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISEKSI UUDISTA- MISEKSI 1 Opetus- ja kulttuuriministeriö LUONNOS 13.6.2014 (paperia jatkotyöstetään) SUUNTAVIIVAT TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISEKSI UUDISTA- MISEKSI 1. Tavoitetila Työelämän osaamistarpeiden

Lisätiedot

Järjestämisluvat 2017

Järjestämisluvat 2017 Järjestämisluvat 2017 Lukiokoulutus, ammatillinen peruskoulutus ja ammatillinen aikuiskoulutus sekä vapaan sivistystyön toiminnan taloudellisten edellytysten arviointi Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti Taustaa

Lisätiedot

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 4. LUKIOKOULUTUS 4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan lukiokoulutuksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 196/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Lausunto 24.11.2014. Kuntayhtymän lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi koulutuksen rahoituksesta

Lausunto 24.11.2014. Kuntayhtymän lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi koulutuksen rahoituksesta 1 (7) Opetus ja kulttuuriministeriö Meritullinkatu 10, Helsinki PL 29, 00023 Valtioneuvosto Viite: Asia: Lausuntopyyntö 15.10.2014 OKM/58/010/2014 Kuntayhtymän lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle

Lisätiedot

Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11.

Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11. Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11.2014 Kuntaliiton lähtökohta ja tavoitteet uudistukselle Yleiset tavoitteet:

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Johtaja, opetus- ja kulttuuriyksikkö 24.5.2011 Kuntaliiton hallitusohjelmatavoite

Lisätiedot

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Hakukirje Yksi kirje, jolla haetaan lukiokoulutuksen järjestämislupaa ammatillisen peruskoulutuksen järjestämislupaa

Lisätiedot

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Hakukirje Yksi kirje, jolla haetaan lukiokoulutuksen järjestämislupaa ammatillisen peruskoulutuksen järjestämislupaa

Lisätiedot

Lukion tulevaisuusseminaari. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014

Lukion tulevaisuusseminaari. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014 Lukion tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014 PÄIVÄN TEEMA LUKIOKOULUTUKSEN PILVET JA UUDET TUULET 3.4.2014 Tuula Haatainen LUKIOKOULUTUKSEN PILVIÄ JA UUSIA TUULIA 1/2 PALJON

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen rahoitustason muutoksia

Ammatillisen koulutuksen rahoitustason muutoksia Ammatillisen koulutuksen rahoitustason muutoksia OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA 2015 (1.000 ) 6 769 263 (ml. kuntien rahoitusosuus 8 395 191 ) 913 629 75 012 189 393 447 123 116 821 1.231.361

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi koulutuksen rahoituksesta, OKM/58/010/2014

Sonkajärven kunnan lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi koulutuksen rahoituksesta, OKM/58/010/2014 Sivistyslautakunta 46 11.11.2014 Sonkajärven kunnan lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi koulutuksen rahoituksesta, OKM/58/010/2014 296/12.00.00/2014 Sivistyslautakunta 46

Lisätiedot

Toisen asteen koulutuksen uudistaminen. Mika Tammilehto Johtaja Ammatillisen koulutuksen vastuualue

Toisen asteen koulutuksen uudistaminen. Mika Tammilehto Johtaja Ammatillisen koulutuksen vastuualue Toisen asteen koulutuksen uudistaminen Mika Tammilehto Johtaja Ammatillisen koulutuksen vastuualue RAKENNEPOLIITTINEN OHJELMA Taustalla maailman talouden ja euroalueen ongelmat, Suomen talouden rakennemuutos

Lisätiedot

Toisen asteen koulutuksen rakenteellisen kehittämisen toimenpideohjelma

Toisen asteen koulutuksen rakenteellisen kehittämisen toimenpideohjelma Toisen asteen koulutuksen rakenteellisen kehittämisen toimenpideohjelma Taustalla julkisen talouden kestävyysvaje ja toiselle asteelle ja vapaaseen sivistystyöhön kohdennetut menosäästöt Tavoitteena vahvat

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste

Rakenneuudistus toinen aste Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna 27.11.2014 Mika Tammilehto Johtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) 1 LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna

Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna 27.11.2014 Mika Tammilehto Johtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN UUSI RAHOITUSJÄRJESTELMÄ OPETUSHALLITUKSEN NÄKÖKULMASTA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN UUSI RAHOITUSJÄRJESTELMÄ OPETUSHALLITUKSEN NÄKÖKULMASTA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN UUSI RAHOITUSJÄRJESTELMÄ OPETUSHALLITUKSEN NÄKÖKULMASTA Amkesu Antti Markkanen Opetushallitus Rahoitus-yksikkö - Rahoitustaso ja sen muutokset - Uudet rahoitusperusteet - Kehittämishaasteita/keskustelun

Lisätiedot

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen Koulutuslautakunta 86 23.10.2014 Koulutuslautakunta 94 27.11.2014 Koulutuslautakunta 108 18.12.2014 Kaupunginhallitus 6 19.01.2015 Kaupunginhallitus 114 30.03.2015 Koulutuslautakunta 90 26.11.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Toisen asteen sekä vapaan sivistystyön rakenteiden ja rahoituksen uudistukset. Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät

Toisen asteen sekä vapaan sivistystyön rakenteiden ja rahoituksen uudistukset. Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät Toisen asteen sekä vapaan sivistystyön rakenteiden ja rahoituksen uudistukset Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät 2.-3.10.2014 Muutama poiminta suuntaviivoista Lukio- ja ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Pilotoinnin palaute- ja keskustelutilaisuus Toimiva laadunhallinta ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset kysymykset

Pilotoinnin palaute- ja keskustelutilaisuus Toimiva laadunhallinta ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset kysymykset Pilotoinnin palaute- ja keskustelutilaisuus Toimiva laadunhallinta ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset kysymykset Opetusneuvos Tarja Riihimäki KEHYSPÄÄTÖS 2015-2018 Keskeiset sopeutustoimet Ammatillinen

Lisätiedot

HE 62/2014 vp. sekä tutkintotilaisuuksiin. Esitys liittyy valtion vuoden 2014 ensimmäiseen

HE 62/2014 vp. sekä tutkintotilaisuuksiin. Esitys liittyy valtion vuoden 2014 ensimmäiseen HE 62/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Tulevaisuuden näkymiä ammatillisessa koulutuksessa Säädösmuutokset ammatillisessa koulutuksessa

Tulevaisuuden näkymiä ammatillisessa koulutuksessa Säädösmuutokset ammatillisessa koulutuksessa Tulevaisuuden näkymiä ammatillisessa koulutuksessa Säädösmuutokset ammatillisessa koulutuksessa Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivä 27.1.2015 Opetusneuvos Jukka Lehtinen Oppilas- ja opiskeluhuoltolain

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Mikkeli

Rakenneuudistus toinen aste Mikkeli Rakenneuudistus toinen aste Mikkeli 7.11.2014 Mika Tammilehto Johtaja Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman täytäntöönpano Lukiokoulutuksen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen ja vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma

Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma Taustalla maailmantalouden ja euroalueen ongelmat, Suomen talouden rakennemuutos ja heikko kilpailukyky Korkea työttömyys sekä valtion ja kuntien alijäämät johtuvat

Lisätiedot

Koulutuksen ja elinkeinopolitiikan rooli kunnissa sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen

Koulutuksen ja elinkeinopolitiikan rooli kunnissa sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Koulutuksen ja elinkeinopolitiikan rooli kunnissa sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Maarit Kallio-Savela, erityisasiantuntija 8.3.2016 Seinäjoki Kuntien tehtäviä uudistuksen jälkeen 2 Kulttuuri

Lisätiedot

Näyttötutkintojen rahoitus. Olli Vuorinen

Näyttötutkintojen rahoitus. Olli Vuorinen Näyttötutkintojen rahoitus Olli Vuorinen Ammatillinen peruskoulutus tutkintoon johtava (opetussuunnitelmaperusteinen ammatillinen peruskoulutus) tutkintoon valmistava (näyttötutkintona suoritettavaan ammatilliseen

Lisätiedot

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhdistäminen Koulutuslautakunta 86 23.10.2014 Koulutuslautakunta 94 27.11.2014 Koulutuslautakunta 108 18.12.2014 Kaupunginhallitus 6 19.01.2015 Kaupunginhallitus 114 30.03.2015 Koulutuslautakunta 90 26.11.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari 24.11.2009 Opetushallitus Kirsti Kupiainen Hallituksen esitys (107/2009) Eduskunnalle 26.6.2009 Ehdotetut muutokset -säädetään

Lisätiedot

Laki. Lain tarkoitus ja soveltamisala. Rahoituksen periaatteet. Määritelmä. HE 186/1996 vp. EV 207/1996 vp -

Laki. Lain tarkoitus ja soveltamisala. Rahoituksen periaatteet. Määritelmä. HE 186/1996 vp. EV 207/1996 vp - EV 207/1996 vp - HE 186/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitusta koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 186/1996 vp ammatillisen

Lisätiedot

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden näkymiä. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri 29.10.2014

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden näkymiä. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri 29.10.2014 Lukio- ja ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden näkymiä Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri 29.10.2014 OKM: Toisen asteen ja vapaan sivistystyön rakenne- ja rahoitusuudistus Toisen

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Miksi Vieraskielisiä on lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa ja kielitaitoon liittyvissä

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

Laki. Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 150/1998 vp eräiden opetustointa koskevien lakien muuttamisesta. Eduskunta,

Laki. Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 150/1998 vp eräiden opetustointa koskevien lakien muuttamisesta. Eduskunta, EV 92/998 vp - HE 50/998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen eräiden opetustointa koskevien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 50/998 vp eräiden opetustointa koskevien

Lisätiedot

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 22 5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. Vammaisille opiskelijoille järjestettävää

Lisätiedot

Parhaat oppimistulokset tehdään yhdessä. Päijät-Hämeen koulutuskonserni Koulutuskeskus Salpaus Lahden ammattikorkeakoulu Tuoterengas

Parhaat oppimistulokset tehdään yhdessä. Päijät-Hämeen koulutuskonserni Koulutuskeskus Salpaus Lahden ammattikorkeakoulu Tuoterengas Parhaat oppimistulokset tehdään yhdessä Päijät-Hämeen koulutuskonserni Koulutuskeskus Salpaus Lahden ammattikorkeakoulu Tuoterengas 12.2.2013 Päijät-Hämeen koulutuskonserni Päijät-Hämeen koulutuskonserni

Lisätiedot

VALMA-muutokset. Lainsäädäntö, rahoitus, järjestämisluvat

VALMA-muutokset. Lainsäädäntö, rahoitus, järjestämisluvat VALMA-muutokset Lainsäädäntö, rahoitus, järjestämisluvat 5.11.2014 VALMA MUUTOSTEN TUULISSA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavien koulutusten kehittämisseminaari Hallitusneuvos Piritta Sirvio Opetus-

Lisätiedot

TEHOA NÄYTTÖTUTKINTOPROSESSIIN SEMINAARI 19.11.2014. Muutoksen tuulet näyttötutkintojärjestelmässä Arto Pekkala

TEHOA NÄYTTÖTUTKINTOPROSESSIIN SEMINAARI 19.11.2014. Muutoksen tuulet näyttötutkintojärjestelmässä Arto Pekkala TEHOA NÄYTTÖTUTKINTOPROSESSIIN SEMINAARI 19.11.2014 Muutoksen tuulet näyttötutkintojärjestelmässä Arto Pekkala Kevään 2014 kehyspäätöksessä tehdyt ja muut leikkaukset Ammatillisen perus ja lisäkoulutuksen

Lisätiedot

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta ja ammatilliseen peruskoulutukseen

Lisätiedot

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 11.4.2012 Korkeatasoinen lukiokoulutus kattavasti koko maassa nuoren ulottuvilla. 2 11.4.2012 Tuula Haatainen Lukio tai ammatillinen

Lisätiedot

Kirje 30.09.2014. 1. Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen, valtionavustusten ja valtionosuuksien haku

Kirje 30.09.2014. 1. Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen, valtionavustusten ja valtionosuuksien haku Kirje OKM/49/592/2014 30.09.2014 Jakelussa mainituille Viite Asia Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen, nuorten aikuisten osaamisohjelma 2015 ja nuorten aikuisten osaamisohjelman täydentävä haku 2014

Lisätiedot

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 22 5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. Vammaisille opiskelijoille järjestettävää

Lisätiedot

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta ja ammatilliseen peruskoulutukseen

Lisätiedot

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki 23.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014

Lisätiedot

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ammattiosaaminen 2025 visio, AMKEn tulevaisuusvaliokunta Visio voi toteutua, jos 1. ammatillinen koulutus

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISTA UUDISTAMISTA KOSKEVA PROJEKTISUUNNITELMA

TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISTA UUDISTAMISTA KOSKEVA PROJEKTISUUNNITELMA 1 Opetus- ja kulttuuriministeriö 19.2.2014 TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISTA UUDISTAMISTA KOSKEVA PROJEKTISUUNNITELMA 1. Uudistuksen lähtökohdat, tarkoitus ja tavoite Hallituksen

Lisätiedot

HE 304/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön

HE 304/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle päätetyt opetustoimen

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus

Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus 128 16.12.2014 Yhtymähallitus 37 17.03.2015 Yhtymähallitus 108 20.10.2015 Yhtymähallitus 117 17.11.2015 Loimaan lukion yhdistäminen kuntayhtymään 19/00.01.02/2014 Yh 16.12.2014 128 Loimaan

Lisätiedot

13.11.2015. ammatillista peruskoulutusta, ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta.

13.11.2015. ammatillista peruskoulutusta, ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta. Muistio 1 (6) OAJ NÄKÖKULMIA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISEEN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SOPEUTTAMINEN/ REFORMI Aikataulu Hallinto Saavutettavuuden turvaaminen ja opetuksen laatu edellyttävät, että

Lisätiedot

Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 160/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

Vantaan kaupungin lausunto

Vantaan kaupungin lausunto Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo@minedu.fi, rahoitus@minedu.fi OKM/26/010/2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää Vantaan kaupungilta lausuntoa hallituksen esityksestä

Lisätiedot

Ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitus

Ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitus Ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitus 4.12.2013 Pasi Rentola Ammatillisen koulutuksen rahoituksen kokonaisuus Oppilaitosmuotoinen ammatillinen peruskoulutus 1,662 mrd. euroa Oppilaitosmuotoinen ammatillinen

Lisätiedot

Eduskunnan sivistysvaliokunta

Eduskunnan sivistysvaliokunta Muistio P. Väisänen-Haapanen 14.10.2013 3746/90/2013 Eduskunnan sivistysvaliokunta Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttaminen ja väliaikainen muuttaminen, vapaasta sivistystyöstä

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 4.3.2013 Opetushalllitus Miksi Vieraskielisiä on nuorten lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa

Lisätiedot

Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy. Amiskiertue 2017

Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy. Amiskiertue 2017 Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy Amiskiertue 2017 Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy Asiakaslähtöinen ammatillinen koulutus joustava hakeutuminen ja koulutukseen pääsy Hakeutuminen ja

Lisätiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry jäljempänä AMKE esittää lausuntonaan alla mainituista lakiesityksestä seuraavaa

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry jäljempänä AMKE esittää lausuntonaan alla mainituista lakiesityksestä seuraavaa jäljempänä AMKE esittää lausuntonaan alla mainituista lakiesityksestä seuraavaa AMKE kannattaa alla mainittuja lakiesityksiä mutta haluaa kiinnittää huomioita seuraaviin seikkoihin: Lakiesitykset ovat

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lukiolaissa, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetussa laissa ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen rahoituksesta ja laeiksi

Lisätiedot

Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä

Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin rooli ammatillisen koulutuksen rakenteellisessa kehittämisessä Laatustrategian toteuttaminen: Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi vuonna 2015 Opetusneuvos

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Media-alan koulutuksen kehittämispäivä 22.11.2016 Anne Liimatainen anne.liimatainen@oph.fi Esitys pohjautuu OKM:n materiaaleihin, www.minedu.fi Ammatillinen

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta. Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus

Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta. Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Näyttötutkinnot: tilastotietoja Vuosina 1995 2013 suoritettu yhteensä 153 486 ammatillista

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki 10.9.2012 Lukiolaki 1998/629 Lukiokoulutuksen järjestäminen (3 luku) Koulutuksen järjestäjät 3 Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Kirje Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen ja nuorten aikuisten osaamisohjelma 2016

Kirje Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen ja nuorten aikuisten osaamisohjelma 2016 Kirje OKM/62/592/2015 16.09.2015 Jakelussa mainituille Viite Asia Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen ja nuorten aikuisten osaamisohjelma 2016 1. Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen, valtionavustusten

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa

Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa Soila Nordström Opetusneuvos / Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Ammatillinen aikuiskoulutus yksikkö 16.4.2015 Näyttötutkintojärjestelmä 20 vuotta Historia

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT Ammatillinen lisäkoulutus 3.9.2013 Kuopio 5.9.2013 Tampere 10.9.2013 Helsinki 12.9.2013 Oulu Antti Markkanen Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Ammatillisen tutkinnon suorittamista ja ammatillista koulutusta koskevat yleiset siirtymäsäännökset Vuoden 2018 alusta

Lisätiedot

Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Sipilän hallituksen osaamisen ja koulutuksen tavoitteet Oppimisympäristöjä on modernisoitu,

Lisätiedot

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tiedotusvälineille 3.8.2017 Aineistoa vapaasti käytettäväksi Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tässä tilastokoosteessa

Lisätiedot

Kuinka reformi muuttaa sote-opettajan työtä? SOTE-PEDA WEBINAARI Anita Eskola-Kronqvist HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Kuinka reformi muuttaa sote-opettajan työtä? SOTE-PEDA WEBINAARI Anita Eskola-Kronqvist HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Kuinka reformi muuttaa sote-opettajan työtä? SOTE-PEDA WEBINAARI 3.2.2017 Anita Eskola-Kronqvist HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Onko ammatillisen koulutuksen reformi sinulle tuttu? Vastaa käyttämällä

Lisätiedot

Lukion yksikköhintarahoitus 2019

Lukion yksikköhintarahoitus 2019 Finlands framgång skapas lokalt Lukion yksikköhintarahoitus 2019 10.1.2019 Kyösti Värri Suomen Kuntaliitto @KyostiVarri Lukiokoulutuksen opiskelijamäärät vuosina 2016 2019 (valtion talousarvio 2019) 2016

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2006 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämis- ja sopeuttamistarpeet. Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuopio Mika Tammilehto

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämis- ja sopeuttamistarpeet. Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuopio Mika Tammilehto Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämis- ja sopeuttamistarpeet Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuopio 12.11.2013 Mika Tammilehto Muutoksen ajureita Talouden epävarmuus ja rakenteiden muuttuminen

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa

Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa Soila Nordström Opetusneuvos / Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Ammatillinen aikuiskoulutus yksikkö 11.2.2015 Näyttötutkinnot: tilastotietoja Vuosina

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2014 1 (6) 6 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen. Suomen Kuntaliitto Marja Lahtinen

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen. Suomen Kuntaliitto Marja Lahtinen Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen Suomen Kuntaliitto Marja Lahtinen Uudistuksen taustaa Uudistusta valmisteltu ministeriössä virkamiestyönä Ohjausryhmässä eri

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (6) 706 Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle lukiolain ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamista koskevasta lakiluonnoksesta HEL

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lukiolaissa, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetussa laissa ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen rahoituksesta ja laeiksi

Lisätiedot

Aikuiset ja osaaminen Kirsi Kangaspunta, johtaja 1.10.2014

Aikuiset ja osaaminen Kirsi Kangaspunta, johtaja 1.10.2014 Aikuiset ja osaaminen Kirsi Kangaspunta, johtaja 1.10.2014 KANSAINVÄLINEN AIKUISTUTKIMUS PIAAC: Programme for the International Assessment of Adult Competencies (OECD) Tutkimukseen osallistui 24 maata,

Lisätiedot

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 22 5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. Vammaisille opiskelijoille järjestettävää

Lisätiedot

20. (29.60) Ammatillinen koulutus

20. (29.60) Ammatillinen koulutus Yhteiskunnallinen vaikuttavuus 2. (29.6) Ammatillinen koulutus Ammatillisen koulutuksen päämääränä on vahvistaa työelämän ja yhteiskunnan hyvinvointia ja kilpailukykyä kansainvälistyvässä toimintaympäristössä

Lisätiedot

Nuorisotakuu Pasi Rentola

Nuorisotakuu Pasi Rentola Nuorisotakuu 3.9.2013 Pasi Rentola Hallitusohjelma: Jokaiselle alle 25 -vuotiaalle nuorelle ja alle 30 vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka

Lisätiedot

Kansanopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja

Kansanopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja Kansanopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10 Kirsi Kangaspunta, johtaja Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen Taustalla julkisen talouden

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite Lausuntoversio

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite Lausuntoversio OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 10.7.2017 Lausuntoversio EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN, LUKIOKOULUTUKSEN JA PERUSOPETUKSEN JÄLKEISEN VALMISTAVAN KOU- LUTUKSEN

Lisätiedot

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutus Toisen asteen koulutus Kymenlaakson maakuntapäivä 13.5.2015 Johtaja, opetus ja kulttuuri Terhi Päivärinta Nykytila Hallituksen esitykset lukion ja ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja järjestämisluvista

Lisätiedot

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 10.1. Rahoitettava toiminta Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset, liikunnan koulutuskeskukset ja kesäyliopistot. Vapaan sivistystyön

Lisätiedot