LIITE D KUUMA-KUNTIEN ESIMERKKIASUINALUEIDEN EKOTEHOKKUUS- JA LAATUARVIOINTI, EXCEL-TAULUKOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIITE D KUUMA-KUNTIEN ESIMERKKIASUINALUEIDEN EKOTEHOKKUUS- JA LAATUARVIOINTI, EXCEL-TAULUKOT 8.11.2012"

Transkriptio

1 LIITE D KUUMA-KUNTIEN ESIMERKKIASUINALUDEN EKOTEHOKKUUS- JA LAATUARVIOINTI, ECEL-TAULUKOT 8..

2

3 ANTTILA, MÄNTSÄLÄ

4

5 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KERTOIMIEN SELITYKSET: 3 VAIKUTTAA VOIMAKKAASTI VAIKUTTAA VAIKUTTAA HKOSTI VAIKUTA JOUKKOLIIKENNE Aluetta palvelevan julkisen liikenteen pysäkin sijainti on hyvä. ALLE 5 M 5 - M YLI M,5 ENERGIATEHOKKUUS 3 PÄÄSTÖT 3 MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,5,5,5 Joukkoliikenteen palvelutaso on hyvä. HYVÄ KOHTUULLINEN HUONO,5 ENERGIATEHOKKUUS 3 PÄÄSTÖT 3 MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,,

6 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI ALUEEN JOUKKOLIIKENNE = PYSÄKIN SIJAINTI + PALVELUTASO ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,5,5,5 Palvelutason kuvaukset: Tarkastellaan aluetta palvelevien pysäkkien keskimääräistä odotusaikaa. Tarkastelussa huomioidaan kaikki km säteellä olevat pysäkit. Odotusaika saadaan jakamalla tarkasteluaika (minuuteissa) pysäkkien kautta ajettavien vuorojen lukumäärällä. hyvä: Odotusaika enintään min ruuhka-aikaan (arkisin kello 7-9 ja 5-7, eli yhteensä 4 tuntia). Odotusaika enintään 45 min arkisin klo 7- pl. ruuhka-ajat ( tuntia), lauantaisin ja sunnuntaisin klo - 8 (6 tuntia). Vähintään yksi em. ehdon täyttävistä linjoista liikennöi kaupunki- tai kuntakeskuksen kautta. kohtuullinen: Odotusaika enintään 3min ruuhka-aikaan (arkisin kello 7-9 ja 5-7, eli yhteensä 4 tuntia). Odotusaika on enintään 6 min arkisin klo 7-, lauantaisin ja sunnuntaisin -8. Vähintään yksi em. ehdon täyttävistä linjoista liikennöi kaupunki- tai kuntakeskuksen kautta. huono: ei täytä hyvän tai kohtuullisen kriteerejä. Pysäkille Sälinkääntien vartee on keskimäärin m alueelta (Esim. Kerkkäkuja 8 on melko lähellä alueen keskipistettä. Matka sieltä Sälinkääntien pysäkille Matka.fi -palvelun mukaan kävellen min. Joukkoliikenteen palvelutaso on huono. Tarkastelussa huomioitu kunnan sisäiset linjat 7, 7, 76. Lähteet: KUUMA-aikataulukirja, matkahuollon verkkopalvelu, matka.fi [vierailtu 6.4.]

7 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI ALUE OSANA YHDYSKUNTARAKENNETTA Alue tukeutuu olemassaolevaan yhdyskuntarakenteeseen. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,, Kyllä: Alue tukeutuu olemassaolevaan kunnallistekniikkaan (alue on kauttaaltaan olemassaolevan yhdyskuntarakenteen ympäröimä tai yhdyskuntarakenteen välitön jatke), jolloin alueen välittömässä yhteydessä on olemassaolevaa kunnallisteknistä verkostoa) JA etäisyys alakeskukseen (lähipalvelut) on maksimissaan km. Etäisyys katsotaan tarkasteltavan alueen keskipisteestä linnuntietä kuntakeskukseen. Kunnallistekniikka= tie-, sähkö-, vesi-, lämpö- ja viemäriverkostot. Kuntakeskus= taajama-alue, jossa on keskustapalveluja ja joukkoliikenteen terminaali. Osittain: Vain toinen em. ehdoista toteutuu: alue esimerkiksi laajentaa yhdyskuntarakennetta, mutta se sijaitsee olemassa olevan yhdystien varrella s.e. laajemmassa tarkastelussa se täydentää yhdyskuntarakennetta, TAI etäisyys alakeskukseen on, -,5 km*. Ei: Alue ei täytä edellisten kategorioiden kriteerejä. Alue hajauttaa yhdyskuntarakennetta. Mäntsälän keskustaan on,5 km linnuntietäkin. Alueella oli olemassaolevaa rakennuskantaa, mm. kunnalliskoti, kasvihuoneita. Alueella oli maakaasujohto, sähköverkkoa ja viemäriä. Mikkolantie- Käpykuusentie rakennettiin jo olemassaolevan Keskitalon yksityistien linjalle. Nämä käyvät ilmi I osan selostuksesta. Eteläosa I alueesta oli kunnallisen vesi- ja viemäriverkon piirissä.

8 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI MAANKÄYTÖN TEHOKKUUS Alueen maankäyttö on tehokasta. TEHOKAS TAVANOMAINEN TEHOTON ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,, Tehokas: rakennettujen kortteleiden (A, P, Y, C, K, T-korttelialueet) korttelitehokkuus on e k >,4 Tavanomainen: rakennettujen kortteleiden (A, P, Y, C, K, T-korttelialueet) korttelitehokkuus on,3 e k,39 Tehoton: ei täytä tehokkaan tai tavanomaisen kriteerejä. Tehokkuus tavanomainen, suurimmalla osalla AO-tonteista,5. Korkeimillaan, yksittäisessä korttelissa,37.

9 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI LÄHIPALVELUJEN SAAVUTETTAVUUS Lähipalvelut ovat hyvin saavutettavissa. Kauppa,67,33 ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,, Päiväkoti,67,33 ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,67,67,67

10 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Ala-aste,66,34 ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,, ALUEEN : KAUPPA + PÄIVÄKOTI + ALA-ASTE ENERGIATEHOKKUUS,67 PÄÄSTÖT,67 MATERIAALITEHOKKUUS,67 EKOSYSTEEMI

11 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Tarkastelussa huomioidaan kaavaan merkityt palvelut sekä naapurialueiden palvelut (selviävät usein selostuksesta). Keskeneräisten/rakentuvien alueiden kohdalla arvioidaan tilannetta kaavan mukaisesti valmiiksi rakennettuna. Kyllä: alueelta keskimäärin alle 5m lähikauppaan/päiväkotiin/alakouluun. Etäisyys mitataan kevyen liikenteen reittejä pitkin. Osittain: alueelta keskimäärin 5-m lähikauppaan/päiväkotiin/alakouluun. Etäisyys mitataan kevyen liikenteen reittejä pitkin. Ei: yli m lähikauppaan/päiväkotiin/alakouluun. Etäisyys mitataan kevyen liikenteen reittejä pitkin. Kauppa mm. Mäntsälän keskustassa. Kirkonkylän koulu lienee lähin: koulutie 3. Toinen lähinnä oleva koulu on Lukon koulu. Vanhassa kunnalliskodissa on päiväkoti, Mikkolantie 5.

12 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KEVYT LIIKENNE Kaava osoittaa ylivertaiset kevyen liikenteen reitit. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,, Tarkastellaan kortteleita, joissa suurin osan alueen asukkaista asuu (arvioidaan myönnetyn rakennusoikeuden, k-m perusteella). Kyllä: Asuinkortteleiden ja lähipalvelujen välillä pääsee liikkumaan jatkuvia jalankulku- ja pyöräilyreittejä pitkin esteettä autoa paremmin(=etäisyys on autoreittiä lyhyempi). Jalankulku- ja pyöräilyreittien ei sinänsä tarvitse seurata autoreittejä, esimerkiksi puistossa kulkeva yhteys voi korvata tien yhteyteen rakennetun reitin. Osittain: Kaava osoittaa autoliikenteen kanssa tasavertaiset kevyen liikenteen reitit: Jatkuvia jalankulku- ja pyöräilyreittejä pitkin pääsee esteettä liikkumaan eri toimintojen välillä vähintään yhtä hyvin kuin autollakin. Matkat ovat likimain samat. Ei: aiemmat kriteerit eivät täyty, autoreitit ovat ylivertaisia kevyen liikenteen reitteihin verrattuna. Reitti koululle, kaupalle, päiväkotiin tasavertainen. Sälinkään- ja Peltolantien vieressä näyttää Google perusteella menevän viherkaistalla erotettu kevyen liikenteen väylä, mikä onkin tärkeää, sillä Sälinkääntie on (tai oli ainakin alkujaan) oletettavasti 8km/t nopeusrajoituksella ja pientareella pyöräily olisi vaarallista. Kevyen liikenteen raitti keskustaan on mainittu jo I osan selostuksessa vuodelta 99.

13 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI LÄMMITYSMUOTO Alueen lämmitys perustuu uusiutuvista lähteistä tuotettuun alue- tai kaukolämpöön. ENERGIATEHOKKUUS 3 PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI 3,,, Kyllä: Uusiutuvaan energiaan perustuva lämmitysenergia on tuotettu hakkeesta tai muusta uusiutuvasta energialähteestä. Ympäristörasite on matala, poltetun massan tilalle kasvaa vastaava määrä uutta, hiilidioksidia sitovaa biomassaa. Jos kohteessa on kaukolämpö, kaukolämpölaitoksen tuottamasta kaukolämmöstä min. 65% on tuotettu uusiutuvista lähteistä. Osittain: talojen lämmitys perustuu vain osittain uusiutuvaan kaukolämpöön tai kaukolämpöön uusiutumattomista energianlähteistä, tai talot käyttävät maalämpöä (kalliosta, vedestä tai maasta) tai ilma-vesi-lämpöpuppuja. Kaukolämpö=CHP- combined heat and power, sähkön ja lämmön yhteistuotanto. Ympäristörasitus määräytyy käytetyn polttoaineen perusteella. Tällä hetkellä monissa Suomen kunnissa käytetään kivihiiltä ja maakaasua polttoaineina. Ei: edelliset ehdot eivät täyty. Talojen lämmitys perustuu sähköön/öljyyn/kaasuun. Mäntsälän sähkön jakelukartan perusteella alueelle saatetaan toimittaa kaukolämpöä ja maakaasua [ Ruusutarhan asuntoalueelle on rakenteilla kaukolämpöverkkoa. Tuotamme kaukolämmön ympäristöystävällisesti maakaasulla uusissa Liedontien ja Kapulin lämpökeskuksissa." " Mäntsälä onkin yksi niistä harvoista paikkakunnista, joilla maakaasua on saatavana myös pientalokäyttöön." [ [3.4..] Maakaasu on kuitenkin uusiutumaton luonnonvara. Osa alueen(varsinkin 9-luvun alun) taloista saattaa lämmitä myös öljyllä ja/taisähköllä. Oletettavaa on myös maakaasun käyttö muutoinkin kuin kaukolämmön muodossa, sillä mm. Mäntsälän kotiseutupolut -esitteen(v. 7) mukaan" Messujen erikoisteemoina olivat kestävä kehitys, jätehuolto ja kierrätys sekä talojen monipuoliset lämmitysratkaisut."(s.)

14 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI PAIKALLINEN ENERGIAN TUOTANTO Alueen hyödynnetään uusiutuvaa energiaa lisäjärjestelmillä. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,, Kyllä: kaavamateriaalissa suositellaan uusiutuvia energiaa (mm. aurinko, tuuli) hyödyntäviä energiakeräimiä, joilla tuotetaan lisäenergiaa tai -sähköä. Rakennustapaohjeissa edistetään uusiutuvan energian hyödyntämistä ohjeistamalla mm. talon suuntaamisessa (jos ei määrätty kaavassa) sekä suosittelemalla varustamaan rakennukset varaavilla, vähäpäästöisillä tulisijoilla. Osittain: alueen rakenne (vähintään /3 asuinkortteleista) ei sulje pois uusiutuvaa energiaa hyödyntävien energiakeräimien asennusta. Rakenne tekijöitä ovat: talojen suuntaus (suuntauskulma +/- 45 astetta etelästä, optimi kallistuskulma n. 3-6 astetta) ja rakennusten korkeus sekä etäisyys toisistaan (varjostus). Ei: edelliset ehdot eivät täyty. Toteutuneista erillispientalosta rakennuksista kaavakartan perusteella alle puolet aurinkoenergian kannalta suotuisasti suunnattu, mutta onko alue niin puustoinen, että puiden varjostus vesittää aurinkoenergian käytön? Tuulivoiman se ainakin estää. Kaavamateriaalissa ei oteta kantaa uusiutuvini energioihin. Talot ovat riittävän etäällä toisistaan.

15 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI OLEMASSAOLEVAN RAKENNUSKANNAN HYÖDYNTÄMINEN Olemassaolevaa rakennuskantaa on säilytetty. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,, 4,, Tarkastelussa huomioidaan alueella olemassa oleva rakennuskanta, sen määrä ja kunto. Kyllä: Parhaat pisteet saadaan, jos kaikki olemassa olevat rakennukset säilytetään ja rakennuskantaa täydennetään uudisrakennuksin / uudisosilla. Osittain: osa alueen rakennuksista siirretään muualle, tilalle uudisrakennuksia TAI alueen rakennukset puretaan ja niiden osat ja rakennusjäte uusiokäytetään/hyödynnetään, tilalle uudisrakennuksia. Ei: edelliset kriteerit eivät täyty: alueella ei ole olemassaolevaa rakennuskantaa TAI olemassaoleva rakennuskanta puretaan, osat ja rakennusjäte toimitetaan kaatopaikalle, tilalle rakennetaan uutta. Olemassaoleva rakennuskanta säilyi.

16 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI HIILI- JA MATERIAALIKIERTO Alueella on edistetty uusiutuvien, hiilinieluina toimivien materiaalien käyttöä rakentamisessa. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,, Tarkastelussa pisteet annetaan sen mukaan, miten pääosa kaava-alueesta, vähintään /3, täyttää ehdot. Kyllä: Kaavamateriaalissa vaaditaan käyttämään rakentamisessa puuta, TAI muita uusiutuvia tai kierrätettyjä materiaaleja. Osittain: Kaavamateriaali kannustaa käyttämään puuta rakennusmateriaalina (vain suositus) TAI edellinen kriteeri vaatimus uusituvien materiaalien käytöstä ei täyty k-m osalta. Ei: edelliset ehdot eivät täyty (kaavassa ja/tai rakennustapaohjeessa sallittu/määrätty käyttämään hiili- ja energiaintensiivisiä materiaaleja: alumiinia, lasia, poltetttua tiiltä jne). Suuri osa alueen rakennuksista joko puisia tai tiiliverhoiltuja.

17 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI RAKENNETUN MAAN EKOLOGINEN JA TUOTANNOLLINEN ARVO Alue on kaavoitettu ekologisesti vähäarvoiselle maalle. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI 3,, Tarkastelussa pisteet annetaan sen mukaan, miten pääosa kaava-alueesta, vähintään /3, täyttää ehdot. Kyllä: rakennettu vähäarvoiselle maalle. Tällaista on joutomaa, jolla ei ole luonnonympäristäna eikä maa- tai metsätalouskäytössä erityistä arvoa. Alueen käyttöönotto rakentamiseen parantaa sen tilaa, koska alue sirtyy suunnitelmallisen hoidon piiriin. Täydennysrakentaminen täyttää myös ehdon, sillä se hyödyntää jo käytössä olevaa rakennettua maata (sen sijaan että uudisrakennukset rakennettaisiin ekologiselta arvoltaan arvokkaammalle maalle). Osittain: Rakennettu ekologiselta arvoltaan tavanomaiselle maalle. Se on tavanomaista metsä-, puistikko, kallio- tms. luontoaluetta TAI alue on rakennettu arvokkaalle maalle ja alueen suunnitteluratkaisussa on minimoitu luontoarvon/-arvojen tuhoutuminen ja osoitettu se. Ei: Rakennettu arvokkaalle maalle. Perinnebiotoopit. Maa- ja metsätalousmaa tai luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta kaikki ympäristöministeriön selvityksissä uhanalaisiksi arvioidut luontotyypit kuuluvat tähän kategoriaan. Lisäksi I ja II-luokkien pohjavesialueet luokitellaan arvokkaiksi maa-alueiksi. Tai arvioitu ekologisesti merkittäväksi kaavoitukseen liittyvien selvitysten yhteydessä. Tai näiden yhdistelmät. Alueen Eteläosa sijaitsee Ojalan pohjavesialueella. Hertta-palvelun mukaan (Ympäristökeskuksen paikkatietopalvelu) kyseessä on I luokan pohjavesialue. Kaavan yleisissä määräyksissä määrätään sijoittamaan öljysäiliöt rakennusten sisätiloihin (kaavakartta, I vaiheen selostus, s. ). Alue oli vaihtelevan ikäistä metsää, metsätalouskäytössä. Erityisiä luontoarvoja ei selostuksessa mainita.

18 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI VIRKISTYSALUDEN SAAVUTETTAVUUS Alueen virkistysalueet ovat helposti saavutettavissa. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,,, Tarkastelussa pisteet annetaan sen mukaan, miten pääosa kaava-alueesta, vähintään /3, täyttää ehdot. Kyllä: Korttelikohtainen virkistysalue sijaitsee välittömän kävelyetäisyyden (alle 5m) päässä tonteista JA asuinaluekohtainen virkistyslue urheilukenttineen/liikuntapaikkoineen on alle km päässä. Osittain: Vain toinen edellisistä kriteereistä täyttyy ja samalla kortteleista on 5-3m virkistyalueelle TAI asuinaluekohtaiselle virkistysalueelle on alle,5 km. Ei: edelliset kriteerit eivät täyty. Virkistysalueeksi luetaan puistot, ulkoilualueet, liikuntapaikat. Alue on virkistysalueiden ympäröimä. Asukkaat toivoneet pallo-/pelikenttää? Se lisäisi kaiken ikäisten toimintamahdollisuuksia.

19 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI PAIKAN LÄHTÖKOHDAT JA RAKENNETTAVUUS Paikan lähtökohdat on huomioitu ja alue on kaavoitettu helposti rakennettavalle maalle. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,,, Tarkastelussa pisteet annetaan sen mukaan, miten pääosa kaava-alueesta, vähintään /3, täyttää ehdot. Kyllä: rakentamisen sijoittamisessa on huomioitu maastonmuodot ja paikan rakennettavuus. Täytöt, leikkaukset ja paalutus on minimoitu. Tulvavaara on huomioitu. Alue on pääosin helposti rakennettavaa. Kaava määrää säilyttämään olemassa olevaa puustoa ja toteutuneilla alueilla puustoa on säilynyt. Osittain: Kriteererit täyttyvät osittain. Rakennettavuus on selvitetty, mutta rakentamista on osoitettu paikkoihin, joissa on jouduttu tekemään täyttöjä, leikkauksia tai paalutusta. Tulvimista on ehkäisty maanmuokkauksella ja ojituksella. Alue on pääosin normaalisti rakennettava. Ei: Alue ei täytä edellisiä kriteerejä. Helposti rakennettava: Kantavat kitkamaat ja moreenialueet, joilla lohkareita ja kalliota vähän, Maanpinnan kaltevuus alle 5%, helposti kuivatettava. Normaalisti rakennettava: Vaihteleva moreenimaasto, jossa kallioita ja lohkareita, maanpinnan kaltevuus 5-5 %, siltti- ja savialueet, joilla kantava kerros enintään,5 m syvyydessä, normaalisti kuivatettava. Vaikeasti rakennettava: Savialueet, joilla kantava maakerros yli,5 m syvyydessä, vaikeasti kuivatettava, jyrkkäpiirteinen kalliomaasto ja louhikko, maapinnan kaltevuus > %, avokalliot ja alle,5 m maakerroksen peittämät kalliot. Paikka on jyrkkyydeltään pääosin normaalisti rakennettava. Kaavaa ja selostusliitteenä olevaa korkokuva-/kaltevuuskarttaa katsoen, ~5 tonttia I-alueella vaikeasti rakennettavia. Paikoitellen savikkoa. Alueen asuinkortteleiden kokonaispinta-alasta tämä on selvästi alle /3. Tonttikoolla ja -muodolla on kompensoitu hankalaa maastoa. I- osan kaavassa pyritiin minimoimaan pengerryksiä ja leikkauksia ainakin tielinjausten osalta ja puustoa haluttiin säilyttää metsäisen vaikutelman aikaansaamiseksi (s. 9).

20 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI HULEVESIEN HALLINTA Alueen hulevesien hallinta on hyvin suunniteltu. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI 3,, Tarkastelussa pisteet annetaan sen mukaan, miten pääosa kaava-alueesta, vähintään /3, täyttää ehdot. Kyllä: Hulevesien käsittely on suunniteltu ja suurin osa hulevesistä imeytetään maahan tonteilla tai yleisillä alueilla, missä ne syntyvät. Loput hulevedet johdetaan pois syntypaikalta hidastavalla ja viivyttävällä pintajohtamis-järjestelmällä TAI kaavamateriaalista on maininta, ettei erityistä hulevesisuunnitelmaa tarvita (esim. alueen maaperä on hyvin vettä läpäisevä ja alue on korttelitehokkuudeltaan matala). Osittain: Hulevedet johdetaan pois syntypaikaltaan hulevesiviemärissä yleisillä alueilla sijaitseville hidastus- ja viivytysalueille ennen vesistöön johtamista TAI kaavamateriaalista käy epäsuorasti ilmi, ettei ä erityistä hulevesisuunnitelmaa tarvita, mutta asiasta ei ole mainintaa. E: Hulevedet johdetaan hulevesiviemärissä suoraan vastaanottavaan vesistöön tai sekavesiviemärissä puhdistamolle. TAI Ei hulevesiä ei huomioitu, mutta paikallisten olosuhteiden ja suunnitelmien perusteella olisi pitänyt huomioida. Ei mainintaa.

21 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KERROTUT MAKSIMI KRITEERTTÄIN ENERGIANKULUTUS PÄÄSTÖT MATERIAALI- TEHOKKUUS EKOSYSTEEMI ALUEEN SAAMAT OSATEKIJÖITTÄIN Joukkoliikenne,5,5,5 Alue osana yhdyskuntarakennetta,,, Maankäytön tehokkuus,,, Lähipalvelujen saavutettavuus,7,7,7 Kevyt liikenne,,, Lämmitysmuoto 3,,, Paikallinen energian tuotanto,,, Olevan rakennuskannan hyödyntäminen,, 4,, Hiili- ja materiaalikierto,, Rakennetun maan ekologinen arvo,, Virkistysalueet ja niiden saavutettavuus,,,, Paikan lähtökohdat ja rakennettavuus,,,, Hulevesien hallinta,, ALUEEN YHTS 3,7 3,7,7 6 YHTS, PROSENTTNA MAKSIMIPISTSTÄ 38,7 38,7 4,6 5, Alueelle annetaan ekotehokkuuspisteitä -- pistettä kustakin osatekijästä. Lähipalvelut ja joukkoliikenne poikkeavat tästä pisteytyslogiikasta (tässä vaiheessa), niissä pisteet on jaettu useisiin osiin. Osatekijöiden pisteet "palautetaan" yleispäteviin ekotehokkuuskriteereihin (taulukko yllä). Kaikki osatekijät eivät palaudu kaikkiin kriteereihin -> tämä aiheittaa vaihtelun laatukriteerien yhteenlaskettujen pisteiden välillä.

22 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI EKOSYSTEEMI, 5, ENERGIANKULUTUS, saadut pisteet kriteereittäin, prosenttia 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3,,, maksimipisteet, prosenttia 38,7 PÄÄSTÖT 38,7 4,6 MATERIAALITEHOKKUUS

23 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KERTOIMIEN SELITYKSET: 3 VAIKUTTAA VOIMAKKAASTI VAIKUTTAA VAIKUTTAA HKOSTI VAIKUTA JOUKKOLIIKENNE Aluetta palvelevan julkisen liikenteen pysäkin sijainti on hyvä. ALLE 5 m 5 - m YLI m,5 SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3,,5 Joukkoliikenteen palvelutaso on hyvä. HYVÄ KOHTUULLINEN HUONO,5 SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3,,

24 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI LÄHIPALVELUJEN SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI,,5 Palvelutason kuvaukset: Tarkastellaan aluetta palvelevien pysäkkien keskimääräistä odotusaikaa. Tarkastelussa huomioidaan kaikki km säteellä olevat pysäkit. Odotusaika saadaan jakamalla tarkasteluaika (minuuteissa) pysäkkien kautta ajettavien vuorojen lukumäärällä. hyvä: Odotusaika enintään min ruuhka-aikaan (arkisin kello 7-9 ja 5-7, eli yhteensä 4 tuntia). Odotusaika enintään 45 min arkisin klo 7- pl. ruuhka-ajat ( tuntia), lauantaisin ja sunnuntaisin klo -8 (6 tuntia). Vähintään yksi em. ehdon täyttävistä linjoista liikennöi kaupunki- tai kuntakeskuksen kautta. kohtuullinen: Odotusaika enintään 3min ruuhka-aikaan (arkisin kello 7-9 ja 5-7, eli yhteensä 4 tuntia). Odotusaika on enintään 6 min arkisin klo 7-, lauantaisin ja sunnuntaisin -8. Vähintään yksi em. ehdon täyttävistä linjoista liikennöi kaupunki- tai kuntakeskuksen kautta. huono: ei täytä hyvän tai kohtuullisen kriteerejä. Ks. Ekotehokkuus-perustelut.

25 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Lähipalvelut ovat hyvin saavutettavissa. Kauppa LÄHIPALVELUJEN SAAVUTETTAVUUS,67,33 SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS 3 LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3,,, Päiväkoti,67,33 SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS 3 LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3,34,,

26 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Ala-aste,66,34 SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS 3 LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3,,, LÄHIPALVELUJEN SOSIAALINEN SÄÄTELY,34 TOIMINNALLISUUS, LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI, Tarkastelussa huomioidaan kaavaan merkityt palvelut sekä naapurialueiden palvelut (selviävät usein selostuksesta). Keskeneräisten/rakentuvien alueiden kohdalla arvioidaan tilannetta kaavan mukaisesti valmiiksi rakennettuna. Kyllä: alueelta keskimäärin alle 5m lähikauppaan/päiväkotiin/alakouluun. Etäisyys mitataan kevyen liikenteen reittejä pitkin. Osittain: alueelta keskimäärin 5-m lähikauppaan/päiväkotiin/alakouluun. Etäisyys mitataan kevyen liikenteen reittejä pitkin. Ei: yli m lähikauppaan/päiväkotiin/alakouluun. Etäisyys mitataan kevyen liikenteen reittejä pitkin.

27 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Ks. Ekotehokkuus-perustelut.

28 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KEVYT LIIKENNE Kaava osoittaa ylivertaiset kevyen liikenteen reitit. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS 3 LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3, 3,, 3, Tarkastellaan kortteleita, joissa suurin osan alueen asukkaista asuu (arvioidaan myönnetyn rakennusoikeuden, k-m perusteella). Kyllä: Asuinkortteleiden ja lähipalvelujen välillä pääsee liikkumaan jatkuvia jalankulku- ja pyöräilyreittejä pitkin esteettä autoa paremmin(=etäisyys on autoreittiä lyhyempi). Jalankulku- ja pyöräilyreittien ei sinänsä tarvitse seurata autoreittejä, esimerkiksi puistossa kulkeva yhteys voi korvata tien yhteyteen rakennetun reitin. Osittain: Kaava osoittaa autoliikenteen kanssa tasavertaiset kevyen liikenteen reitit: Jatkuvia jalankulku- ja pyöräilyreittejä pitkin pääsee esteettä liikkumaan eri toimintojen välillä vähintään yhtä hyvin kuin autollakin. Matkat ovat likimain samat. Ei: aiemmat kriteerit eivät täyty, autoreitit ovat ylivertaisia kevyen liikenteen reitteihin verrattuna. Ks. Ekotehokkuus-perustelut.

29 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Alueen virkistysalueet ovat helposti saavutettavissa. VIRKISTYSALUEET SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS 3 LUONNONLÄHSYYS 3 ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3, 3, 3, 3, Tarkastelussa pisteet annetaan sen mukaan, miten pääosa kaava-alueesta, vähintään /3, täyttää ehdot. Kyllä: Korttelikohtainen virkistysalue sijaitsee välittömän kävelyetäisyyden (alle 5m) päässä tonteista JA asuinaluekohtainen virkistyslue urheilukenttineen/liikuntapaikkoineen on alle km päässä. Osittain: Vain toinen edellisistä kriteereistä täyttyy ja samalla kortteleista on 5-3m virkistyalueelle TAI asuinaluekohtaiselle virkistysalueelle on alle,5 km. Ei: edelliset kriteerit eivät täyty. Ks. Ekotehokkuus-perustelut.

30 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI PALVELUJEN MONIPUOLISUUS Alueella on peruspalveluita laajempi palvelutarjonta. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI Kyllä: alle,5 km säteellä asukkaista sijaitsee vähintään kolme palvelua. Osittain: tai vähintään palvelua,5 (?) km säteellä. Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty. Palveluja voivat olla mm. yläaste, kulttuuritoimintaa(kirjasto, teatteri, jne), urheilutoimintaa (sisäliikuntatila, urheiluhalli tms.), harrastustoimintaa (nuorisotalo/-tila, kokoontumis-, kerhotila), posti, terveydenhoitopalvelu tai apteekki, ravintola, kahvila tai baari, kioski, huoltoasema (jossa palvelua), hyvinvointipalvelut (hieroja, fysioterapeutti), vanhuspalveluja (vanhainkoti, palvelutalo), erikoisliike (kukkakuppa tms.) tai kampaamo- tai kauneudenhoitopalvelut. Palvelut Mäntsälän keskustassa. Kuplahalli toimii alueen vieressä. Vieressä kauppapuutarha, ei oletettavasti vähittäismyyntiä, kun puutarha on erikoistunut pikkutaimien kasvatukseen ( [saatavissa 6.4.]. Ainakin ollut vanhusten asuntoja ent. kunnalliskodissa, jotka mainitaan myös Mäntsälän kotiseutupolut -esitteessä (v. 7): "alatalossa hoidetaan vanhuksia" (s..). ei löytynyt ainakaan kunnan verkkosivuilta tietoa toiminnasta. Mikkolantie 5:ssä on mehuasema. Päiväkodin yhteydessä annetaan myös esiopetusta. II-kaavassa osoitetu paikka elintarvikekioskille.

31 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI ASUINKORTTELDEN ELINKAARIOMINAISUUDET Kaavassa varaudutaan asukkaiden muuttuviin asumistarpeisiin. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI Tarkastelussa noudatetaan /3 sääntöä. Kyllä: tai useampi seuraavista kriteereistä täyttyy: Se sallii alueen sisällä myös muiden toimintojen sijoittamisen asuintonteille ja/tai kaava sallii useamman kuin yhden asunnon sijoittamisen omakotitonteille ja/tai kaava sallii asuinrakennusten laajentamisen (esimerkiksi ullakkorakentamisen) erityisilla lisärakennusoikeuksilla. Alueelle on kaavoitettu erityyppisiä asuinkortteleita (pientalot, rivitalot, pienkerrostalot, ketjutalot, luhtitalot jne.), mikä luo edellytyksiä monipuoliselle asuntojakaumalle ja/tai muilla keinoin luotu monipuolista asuntojakaumaa. Osittain: joku kriteereistä täyttyy. Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty. Muut toiminnot voivat olla: työtiloja, palveluita, liiketiloja. Kerrostaloalueella tämä voi tarkoittaa etätyö-, yhteis- ja kerhotiloja ja pientaloalueilla muiden toimintojen, kuten erillisten liike-, palvelu- tai työtilojen lisärakentamismahdollisuutta tontille tai verstaita ja pihasaunoja. Pientaloalueilla mahdollisuus rakentaa "elinkaariasunto" nuorelle/vanhalle perheenjäsenelle perhekoon muuttuesssa lisää asumisviihtyvyyttä. I osassa useaa eri korttelityyppiä. I-osan useissa kortteleissa sallittu vaihteleva määrä ympäristöhäiriötä aiheuttamatonta työ- tai myymälätilaa. Ei lisärakennusoikeuksia. II-vaiheen kaavassa erillispientalokorttelien määräyksissä (AO-, AO-) ei enää mainintaa työ- ja liiketiloista. AO- -tonteille sallittu vain yksi asunto, AO- -tontit paritalotontteja.

32 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI YKSITYISYYDEN SÄÄTELY Kaava/rakennustapaohje edistää yksityisyyden säätelyä. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3 3 Tarkastelussa noudatetaan /3 sääntöä. Kyllä: Asukkaat pystyvät säätelemään yksityisyyttään asunnossaan ja pihallaan/parvekkeellaan valtaosalla alueesta hyvin. Puolijulkisilla pihoilla on vetäytymispaikkoja. Osittain: Asukas voi säädellä yksityisyyttään asunnossaan ja pihallaan/parvekkeellaan vain osittain, mutta puolijulkisella oleskelualueella on suojaisia paikkoja. Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty. Yksityisyyden säätely: kaavamateriaalissa ohjataan kiinnittämään huomiota asuntojen ja pihojen/parvekkeiden näkösuojaukseen. Pyritään ehkäisemaan suoraa näköyhteyttä ympäristöstä (naapurista, kadulta tai pihalta). Näköyhteyttä säädellään rakennusten korkoa, sijoittelua ja suuntausta, pääikkunoita, aitaamista ja istutuksia koskevilla kaavan/rakennustapaohjeen määräyksillä ja suosituksilla. Esimerkiksi, jos asunnon ikkunan eteen on istutettu suojaavaa kasvillisuutta, voidaan olettaa, että suoraa näköyhteyttä ei ole. Mahdollisuus vetäytyä asuntoon liittyvillä puolijulkisilla pihoilla tai julkisilla oleskelualueilla: Pihoilla on kasvillisuudella tai rakenteilla rajattuja alueita, joissa voi olla yksin ja jonne ei ole suoraa näköyhteyttä. Lähellä (alle m) on virkistysalue, jossa voi vetäytyä omiin oloihinsa. Miten määritellään yksityisyyden osittainen/kokonainen säätelymahdollisuus? src: Kaavassa ei oteta kantaa talojen rakenteiden ääneneristävyyteen ympäristössä syntyvää melua lukuunottamatta, joka on huomioitu edellä ympäristöhäiriöiden yhteydessä (rakenteiden ääneneristystä säätelee Rakennusmääräyskokoelma(?)). Omakotitontit: Isot tontit mahdollistavat vetäytymisen omiin oloihin, samoin olemassa olevan kasvillisuuden säästäminen lisää yksityisyyttä. Puistikoissa on vetäytymispaikkoja. Ei erityisiä huomioita paikan päällä. Kerkkäkujan paritaloyhtiön asuntokohtaisissa pihoissa on pystytty hyödyntämään tontin korkeuseroja ja korkeusasemaa suhteessa ympäristöönsä (Mikkolankatuun ja yhteiseen pihaalueeseen) niin, että suurin osa asuntoparvekkeista, vaikkakin ovat hyvin näkyviä, ovat ympäristöään korkeammalla, ja siten tarjoavat suojaa. Toteutuksessa on yhtymäkohtia Länsi-Taasjärven kokoojakadun varren kerrostaloparvekkeisiin. Yksityisyys on "kaupunkilaista" yksityisyyttä, reviiriä, jossa on mahdollisuuksia vetäytymiseen ja yksityisyyden joltisenkiin säätelyyn.

33 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KOHTAAMINEN JA YHTSÖLLISYYS Kaava/rakennustapaohje edistää kohtaamista. SOSIAALINEN SÄÄTELY 3 TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI Kyllä: kaavassa on osoitettu alueelle jotain kaikista kolmesta kategoriasta: julkisia ja puolijulkisia ulkotoimintoja sekä yhteiskäyttöön tarkoitettua sisätilaa. Osittain: kaavassa on osoitettu vähintään kahden edellä mainitun kategorian toiminnoista. Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty. Julkisia ulkotoimintoja: ovat ei-kiinteistökohtaiset urheilu- ja liikuntapaikat, leikkipaikat, koirapuistot, viljelypalstat, aukiot, torit tai muut vastaavat kenen tahansa käytettävissä olevat toiminnot (VU-, VL-, VP-alueilla). Puolijulkisia ulkotoimintoja ovat: kiinteistöjen/taloyhtiöiden yhteiset piha-,leikki-, pysäköinti- tai oleskelualueet tai korttelipihat, jotka on tarkoitettu asuinrakennuksen tai rakennusten asukkaiden yhteiseen käyttöön. Voidaan ajatella edistävän taloyhtiön asukkaiden kohtaamista tarjoamalla oleskelutilaa oman pihan lisäksi. Yhteiskäyttöön tarkoitetut sisätilat: ovat korettelitalot, asukastuvat, taloyhtiöiden asukkaiden/ korttelin asukkaiden jakamat askartelutilat, kerhohuoneet, saunat, pyykkituvat, vierasmajat, etätyötilat, autotallit tai muut vastaavat. Leikkipuistoja asuinkortteleiden yhteydessä, yhteinen puisto päiväkodin yhteydessä. Pihakadut voivat toimia kohtauspaikkoina. Kuplahalli samoin. Ei tietoa kerhotiloista. Käytetäänkö kunnalliskotia iltaisin harrastustoimintaan tai kansalaisopiston toimipisteenä? Pidetäänkö siellä juhlia?

34 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI VÄLJYYS Kaava edistää väljyyttä. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 4 4 Tarkastelussa noudatetaan /3 sääntöä. Kyllä: Kaavassa on seuraavat kolme väljyyttä luovaa elementtiä: Asuinkortteleiden keskimääräinen tehokkuus e k <,4. Tontit rajautuvat joltain sivultaan viheralueisiin tai rakentamattomaan alueeseen, kuten peltoon tai vesialueeseen. Alueella on pistemäisiä korttelirakenteita. Osittain: Kaavassa on tai edellisistä elementeistä. Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty. Pistemäinen korttelirakenne: yksittäiset rakennukset on sijoiteltu irti toisistaan, välissä on rakentamatonta aluetta. Ks. Ekotehokkuus/maankäytön tehokkuus. Alueen rakennukset pääosin erillispientaloja, vain muutamia rivi- tai kerrostaloja. Peltonäkymät kohti Kaunismäkeä + metsää.

35 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI VEHREYS Kaava/rakennustapaohje edistää ympäristön vehreyttä. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI Tarkastelussa noudatetaan /3 sääntöä. Kyllä: vähintään kuusi (6) määräyksistä/suosituksista käytetty Osittain: käytetty vähintään 3-5. Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty. Asuinkorttelit rajautuvat joltain reunaltaan viher- tai virkistysalueeseen, asuinkortteleista on suora yhteys viher-/virkistysalueille, kaavamateriaalissa on määrätty alueelle katupuita, tonteille on kaavassa osoitettu istutettavia alueita. Rakennustapaohjeessa / vastaavassa on velvoitettu säilyttämään olemassaolevaa kasvillisuutta tonteilla, minimoimaan rakennuspaikan maastonmuotojen ja kosteusolosuhteiden muutokset, julkisuudeltaan eriasteiset alueet on rajattu kasvillisuudella, pihojen toiminnot (mm. pysäköinti) on erotettu toisistaan kasvillisuudella, yhteispihoilla osoitetaan ohjeelliset varaukset keittiöviljelylle. Puustoa on pyritty ja kehotettu säästämään (rakennustapaohjeet, esimerkiksi korttelit 54, 55 ja muissakin kortteleissa). Puuriveistä ja istutettavista tontin osista on määräyksiä. Käytännössä kaikki korttelit rajautuvat joltain osin virkistysalueeseen.

36 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KAUPUNKITILA JA ARKKITEHTUURI Kaavamateriaali edistää laadukasta kaupunkitilaa ja arkkitehtuuria. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI Kyllä: jokaisesta seuraavasta kolmesta ryhmästä on käytetty jotain määräystä/suositusta ja yhteensä vähintään 6 määräystä/suositusta Osittain: jokaisesta ryhmästä on käytetty jotain määräystä/suositusta Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty Kaupunkitila: Alueella on julkisten ja puolijulkisten tilojen muodostamaa tilahierarkiaa. Katutilan suunnitteluun on kiinnitetty huomiota: katutilaa on jäsennetty rakennuksilla, katulinjauksilla, istutuksilla, materiaaleilla, valaistuksella. Alueella on eri-ikäisiä rakennuksia tai rakenteen kerrostumia. Maisema: On hyödynnetty olemassaolevan maiseman potentiaalia tai luotu kiinnostavaa maisemaa: alueelle on laadittu maisema-analyysi/maisemanhoitosuunnitelma, ja/tai maisemassa on pyritty säästämään ja korostamaan sen arvokkaita osia. Rakentamisella ja istutuksilla on pyritty luomaan erilaisia (suljettuja, puoliavoimia ja avoimia) maisematiloja (näkymiä). Näitä voivat olla erilaiset kujanteet, aukiot, torit näköalapaikat ym. Rakennukset: alueelle on haettu yhtenäisyyttä/rauhallisuutta määräyksin ja ohjein: on tehty värisuunnitelma, tyyppipiirustuksia, suosituksia ja havainnemateriaalia. Alueelle on haettu vaihtelua/mielenkiintoisuutta, elävyyttä, erikoisuuutta, yllätyksellisyyttä tai tavanomiasesta poikkeamivia ratkaisuja maasoittelun (rakennusten ja kortteleiden mittasuhteiden ja muodon), korkeuden, suuntaamisen ja sijoittelun avulla. On kaavoitettu eri talotyyppejä, alueen eri osa-alueille on annettu erilaisia tyyliä tai ilmettä koskevia määräyksiä ja ohjeita.

37 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Maisemasta on tunnistettu yksittäisiä pitkiä, tärkeitä näkymiä. Kauppapuutarha on nähty alueen maamerkkinä (nyttemmin lopettanut tai lopettamassa toimintansa). Rakennusten sijoittelu suhteessa katutilaan vaihtelee kaduittain: vanhalla puilella osa rakennuksista on lähellä katua, tunnelma on paikoitellen intiimimpi, ehkä johtuen myös maaston mukaan kaartuilevista kapeista kaduista ja rehevämmästä puustosta - kahdessakymmenessä vuodessa kasvillisuus istuttaa rakennuksia paikkaansa. JotkutTilhitien talot tiilikatteineen, vaaleine rapattuine seinineen ja ikkuna-aukkojen leveine kontrastiväreineen tuovat 5-lukulaisen muistuman. I-osasta ei tosin ole ollut arvioidessa käytettävissä rakennustapaohjetta tai vastaavaa. Uudempaa osaa leimaavat ympäristöstään erottuvat säästetyt männyt, sekä kaavan pyrkimys saada taloista ryhdikkäitä (rakennustapaohjeissa toistuu kehotus runkosyvyyden rajoittamisesta, ja ryhdikkyydestä, mm. kortteleita 57, 58 ja 59 koskien). Kaikissa kortteleissa on sallittu rakentaminen kahteen kerrokseen, ja suurin osa rakentajista onkin käyttänyt kahta kerrosta. Katutilan aikaansaamiseksi osalla tärkeimpiin tieosuuksiin, Teeritiehen, Mikkolantiehen ja Käpykuusentienhen, rajautuvilla tonteilla on määrätty talot tai niiden kadunpuoleinen julkisivu kaksikerroksisiksi. Kerkkäkujan paritaloihin on saatu solakkuutta osittamalla rakennusten massaa ja tekemällä rakennuksista osin -, osin -kerroksisia. Talot ovat huomattavan näkyvällä paikalla töyräällä Mikkolantien varressa ja muodostavat katutilaa voimakkaasti rajaavan seinämän. Talojen piha on toiminnallisesti selkeästi jäsennelty. Paritalot noudattava alueen rakennuksista uskollisimmin Jukka Turtiaisen laatiman rakennustapaohjeen tyyppipiirustuksen henkeä. Ilahduttavasti ryhdikkäitä rakennuksia on näkee muuallakin, vaikka rakennusten tyylilaji vaihtelee nostalgisesta moderniin. Rakennustapaohjeessa (II-osa) on ohjeita kattomateriaaliin, -kulmaan, -väriin, sekä julkisivujen materiaaliin ja -väriin liittyen kortteleittain. Eri kortteleille on haluttu luoda arkkitehtuurin keinoin omat identiteettinsä. Säätely muuttuu sallivammaksi alueen perukoita kohti. I-alueen vastaisella rajalla on määrätty että rakennusten on liityttävä vastakkaisen korttelin sävyihin. Tällä on pyritty saamaan Teeritielle yhtenäinen katunäkymä, jossa vanhan ja uuden alueen talot eivät "riitele" keskenään (arvioijan tulkinta). Vuodelta oleva rakennustapaohje on laadittu huolellisesti ja siinä on runsaasti karttoja ja tyyppikuvia, mm. tontinkäyttöön. Kuvien muokkaus teknisistä piirustuksista olisi ehkä tehnyt ne omakotirakentajalle helpommin lähestyttäviksi. Vuodelta 5 oleva korttelien 56 & 53kaavamuutoksen rakennustapaohje on napakka ja helpommin luettava. Rakennustapaohjeessa kiinnitetään huomiota siihen, etteivät talot varjosta naapureitaan ja lisäksi on ilahduttavasti kehotettu myös tekemään taloihin riittävät räystäät, mikä pidentää julkisivujen elinkaarta.

38 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI YMPÄRISTÖHÄIRIÖIDEN TORJUNTA Alueen suunnittelussa on torjuttu ympäristöhäiriöitä. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 4 4 Tarkastelussa noudatetaan /3 sääntöä. Kyllä: alueen asutus on yli 5m päässä merkittävästä ympäristöhäiriön lähteestä, kuten suuri lliikenneväylä tai vilkkaasti liikennöity pääkatu. Osittain: alueen asutus on alle 5m merkittävästä ympäristöhäiriön lähteestä ja häiriötä torjuttu TAI alueen asutus on alle 5m merkittävästä ympäristöhäiriön lähteestä ja alueella on virkistysalue, joka on yli 5 m päässä merkittävästä häiriön lähteestä sekä alle 5m päässä alueen asuinkortteleista. Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty. Ympäristöhäiriö: melu, tärinä. Pilaantuneen maaperän käsittely ja radonin torjunta on jätetty tämän tarkastelun ulkopuolelle. Merkittävä, säännöllisen ympäristöhäiriön lähde: suuri liikenneväylä, maantie, rautatie, lentomelu, työpaikka-, teollisuusalue. Häiriön torjuminen: selvityksen perusteella määrätty rakennuksille, piha-alueille tai muille alueille häiriötä torjuvia rakenteita, rakennelmia tai talotekniikkaa. Sälinkääntien melutason 55dBA on v. 99 selostuksessa arvioitu yltävän maantasossa 4-67 m ja II kerroksen korkeudella 55-9 m päähän tien keskiviivasta. Kyseinen alue kattaa 5- tonttia. Tiellä oli aikanaan 8 km/h nopeusrajoitus. I osan kaavaselostuksen mukaan lähinnä maantietä sijaitsevassa korttelissa kiinnitetään erityistä huomiota melusuojaukseen (s.9) ja kaavakartassa tietä lähinnä olevassa korttelissa on merkintä, joka edellyttää ulkoseiniltä, ikkunoilta ja muilta rakenteilta ääneneritävyyttä liikennemelua vastaan. Alueen n. 5-6 asukkaasta maksimissaan ehkä neljännes on melun piirissä. Kauppapuutarha-alue on mainittu eräänlaisena maamerkkinä, ja II vaiheen selostuksessa erikseen todettiin että kasvihuoneiden valo on voimakas elementti puutarha-alueeseen rajautuvilla tonteilla. On tulkintakysymys, onko kyseessä häiriötekijä vai ei. Ilmeisesti kasvihuonetoiminta on lakkautettu tai lakkauttamassa, joten tämä häiriötekijä poistuu alueelta.

39 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI TURVALLISUUS Kaava/rakennustapaohje edistää turvallisuutta. SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOINTI 3 3 Kyllä: kaikki seuraavat turvallisuutta edistävät suunnitteluratkaisut käytössä alueella Osittain: vähintään kolme seuraavista turvallisuutta edistävät suunnitteluratkaisuista käytössä alueella Ei: ylläolevat kriteerit eivät täyty Liikenneturvallisuus: Hyvä saavutettavuus: jatkuvat kevyen liikenteen reitit lähipalveluihin. Kadunylityspaikkoihin merkitty suojatiet, alueen asuinkadut piha-/ tai hidaskatuja (-3 km/h), koulujen ja leikkipuistojen yhteydessä hidaskatuja ( km/h), muilla katuosuuksilla kevyt liikenne erotettu ajoneuvoliikenteestä viherkaistalla (?), eritasoristeyksiä vilkkaasti liikennöityjen väylien yhteydessä, huoltoliikenteen reitit suunniteltu niin, ettei ajoneuvojen tarvitse peruuttaa, tonttien pihajärjestelyt suunniteltu niin että autojen kääntäminen pihalla onnistuu pl. lyhyet, päättyvät asuinkadut(?). Taloyhtiöiden leikkipaikat, -puistikot ja parkkialueet: ohjattu sijoittamaan/sijoitettu lähelle asuntojen sisäänkäyntejä, käynti suoraan pihoilta, jolloin niitä voi valvoa asunnoista käsin. Autoliikenne ja reitti asunnoista leikkipaikalle eivät risteä. Risteysten näkemäalueet? Pysäköinti on järjestetty pienissä yksiköissä ja erotettu muista piha-alueista istutuksin ja/tai aidoin ja materiaalein. Sosiaalinen turvallisuus (sos. kontrolli, viihtyisyys vs. merkit häiriöistä): Pihojen toiminnot on järjestetty niin että ihmiset kohtaavat toisiaan (pysäköintialueella, varastoilla, postilaatikoilla, leikkipaikalla...). Pihatilojen totetutus kertoo tilojen julkisuusasteesta ja käyttötarkoituksesta kadullakulkijalle. Erilaiset piha-alueet on erotettu toisistaan toimintoihin nähden sopivankorkuisin, näkyvyyttä rajoittamattomin aidoin, istutuksin, korko- sekä materiaalieroin. Ainakin osasta asuntoja on ikkunanäkymä jalkakäytäville, yhteispihoille ja parkkipaikoille. Piha-, ulkoilu- ja katualueet kehotettu ylläpitämään siisteinä. Huolellinen pihojen toteutus. Alue, kadut, pihat siistejä. Ei järjestyshäiriöiden/ikivallan merkkejä. Rakennustyyppi tai rakennuksen toteutustapa eivät viesti asuntojen hallintasuhteesta. Jalkakäytävät, portaat, sisäänkäynnit, puistikot, risteykset, pysäköintialueet valaistu tarkoituksenmukaisesti.

40 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI Sosiaalista kontrollia ei ehken synny isoilla tonteilla niin tehokkaasti kuin pienemmillä - ei ehkä "kyttäystäkään". Alue saattaa olla suojassa ilkivallalta lähinnä siksi, että se on melko syrjässä. Siellä, missä rakennukset ovat kadun varressa, mm. vanhan puolen asuntomessualueen kadut, saattaa olla enemmän valvontaa. Asuntokadut ovat kapeita, minkä voi olettaa hillitsevät ajonopeuksia. Kokoojakadulla kevyen liikenteen reitti on erotettu viherkaistalla. Asuntokatuja yhdistää kevyen liikenteen raitit, jotka on varustettu puomein. Se lisää alueen kevyen liikenteen yhteyksien arvoa - alueen sisällä kevyen liikenteen yhteydet ovat osin ylivoimaiset autoreitteihin nähden. Kadulle peruuttelusta ei tietoa, mutta kadun varsien vieraspaikat vähentävät ehkä kadulle peruuttelutarvetta. Korotetut suojatiet? Kerkkäkujan paritaloyhtiön pihalla autot jäävät katoksiin pihan reunoille, leikkipaikka pihan keskellä. Korkeuseroja käytetty niin että lapsia on helppo valvoa osasta taloja "ylhäältä käsin".

41 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI SOSIAALINEN SÄÄTELY TOIMINNALLISUUS LUONNONLÄHSYYS ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOIMINEN KERROTUT MAKSIMI KRITEERTTÄIN OSATEKIJÖIDEN SAAMAT KRITEERTTÄIN Joukkoliikenne,,5 Lähipalvelut,3,, Kevyt liikenne, 3,, 3, Virkistysalueet, 3, 3, 3, Palvelujen monipuolisuus,,, Asuinkortteleiden elinkaariominaisuudet,,, Yksityisyyden säätely 3,, Kohtaaminen ja yhteisöllisyys,,, Väljyys 4,, 4, Elinympäristön vehreys 4,, 6, Kaupunkitila ja arkkitehtuuri,,, Ympäristöhäiriöiden torjunta 4,, 4,, Turvallisuus,,, 3, ALUEEN 4,3,, 6,5 ALUEEN, PROSENTTNA MAKSIMIPISTSTÄ 5,9 45,9 78,6 37,5 Alueelle annetaan pisteitä -- pistettä kustakin osatekijästä. Lähipalvelut ja joukkoliikenne poikkeavat tästä pisteytyslogiikasta (tässä vaiheessa), niissä pisteet on jaettu useisiin osiin. Osatekijöiden pisteet "palautetaan" yleispäteviin ekotehokkuuskriteereihin (taulukko yllä). Kaikki osatekijät eivät palaudu kaikkiin laatukriteereihin -> tämä aiheittaa vaihtelun laatukriteerien yhteenlaskettujen pisteiden välillä.

42 ELINYMPÄRISTÖN LAADUN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Anttila, Mäntsälä. Arviointipäivä KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI SOSIAALINEN SÄÄTELY ERI ASUKASRYHMIEN HUOMIOIMINEN, saadut arvot kriteereittäin... 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3,,,, 37,5 5,9 45,9 TOIMINNALLISUUS 78,6 LUONNONLÄHSYYS

43 ENÄJÄRVI, VIHTI

44

45 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Enäjärvi, Nummela. Arviointi.. KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI KERTOIMIEN SELITYKSET: 3 VAIKUTTAA VOIMAKKAASTI VAIKUTTAA VAIKUTTAA HKOSTI VAIKUTA JOUKKOLIIKENNE Aluetta palvelevan julkisen liikenteen pysäkin sijainti on hyvä. ALLE 5 M 5 - M YLI M,5 ENERGIATEHOKKUUS 3 PÄÄSTÖT 3 MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,5,5,5 Joukkoliikenteen palvelutaso on hyvä. HYVÄ KOHTUULLINEN HUONO,5 ENERGIATEHOKKUUS 3 PÄÄSTÖT 3 MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI 3, 3,,

46 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Enäjärvi, Nummela. Arviointi.. KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI ALUEEN JOUKKOLIIKENNE = PYSÄKIN SIJAINTI + PALVELUTASO ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI 4,5 4,5,5 Palvelutason kuvaukset: Tarkastellaan aluetta palvelevien pysäkkien keskimääräistä odotusaikaa. Tarkastelussa huomioidaan kaikki km säteellä olevat pysäkit. Odotusaika saadaan jakamalla tarkasteluaika (minuuteissa) pysäkkien kautta ajettavien vuorojen lukumäärällä. hyvä: Odotusaika enintään min ruuhka-aikaan (arkisin kello 7-9 ja 5-7, eli yhteensä 4 tuntia). Odotusaika enintään 45 min arkisin klo 7- pl. ruuhka-ajat ( tuntia), lauantaisin ja sunnuntaisin klo - 8 (6 tuntia). Vähintään yksi em. ehdon täyttävistä linjoista liikennöi kaupunki- tai kuntakeskuksen kautta. kohtuullinen: Odotusaika enintään 3min ruuhka-aikaan (arkisin kello 7-9 ja 5-7, eli yhteensä 4 tuntia). Odotusaika on enintään 6 min arkisin klo 7-, lauantaisin ja sunnuntaisin -8. Vähintään yksi em. ehdon täyttävistä linjoista liikennöi kaupunki- tai kuntakeskuksen kautta. huono: ei täytä hyvän tai kohtuullisen kriteerejä. Lähin julkisen liikenteen pysäkki sijaitsee Porin tien varessa(-tie), nimellä Nummelan Tienhaara. Tälle pysäkille matkaa 5-m. Pysäkiltä yhteys Helsinkiin. Kunnan sisäistä liikennettä palveleva pysäkki sijaitsee noin.-.4 kilometrin päässä Nummelan keskustassa. Nummelan keskustaan on n..4 km, bussivuoroja sinne ei erikseen kulje. Tarkastelussa ei huomioitu ainoastaan kuntakeskuksen yhteyksiä, koska oletetaan että myös Helsisinkiin suuntautuvalle liikenteelle on paljon kysyntää. Arkena 7-: Vihtiin 6 vuoroa, Helsinkiin 3. Ruuhka-aikoina 7-9: vihtiin, Helsinkiin 7, 5-7: Vihti 3, Hki 6. > Arkisin odotusaika keskimäärin 37.5 min, ruuhka-aikoina 4 min. Su :-8: Helsinkiin 6 vuoroa, ja Vihdin kirkokylään 3 vuoroa. 6h/9=4min. tarkastettu -sivustolta... Lisäksi kunta on järjestänyt yksityisen liikennöijän kanssa palveluliikennettä arkipäivisin, palvelulinja voi poiketa kutsusta kotona.

47 EKOTEHOKKUUDEN OSATEKIJÄT ALUEEN NIMI: Enäjärvi, Nummela. Arviointi.. KAAVA-ALUEEN KOKO KAAVAN LAATIMISVUOSI ALUE OSANA YHDYSKUNTARAKENNETTA Alue tukeutuu olemassaolevaan yhdyskuntarakenteeseen. ENERGIATEHOKKUUS PÄÄSTÖT MATERIAALITEHOKKUUS EKOSYSTEEMI,,, Kyllä: Alue tukeutuu olemassaolevaan kunnallistekniikkaan (alue on kauttaaltaan olemassaolevan yhdyskuntarakenteen ympäröimä tai yhdyskuntarakenteen välitön jatke), jolloin alueen välittömässä yhteydessä on olemassaolevaa kunnallisteknistä verkostoa) JA etäisyys alakeskukseen (lähipalvelut) on maksimissaan km. Etäisyys katsotaan tarkasteltavan alueen keskipisteestä linnuntietä kuntakeskukseen. Kunnallistekniikka= tie-, sähkö-, vesi-, lämpö- ja viemäriverkostot. Kuntakeskus= taajama-alue, jossa on keskustapalveluja ja joukkoliikenteen terminaali. Osittain: Vain toinen em. ehdoista toteutuu: alue esimerkiksi laajentaa yhdyskuntarakennetta, mutta se sijaitsee olemassa olevan yhdystien varrella s.e. laajemmassa tarkastelussa se täydentää yhdyskuntarakennetta, TAI etäisyys alakeskukseen on, -,5 km*. Ei: Alue ei täytä edellisten kategorioiden kriteerejä. Alue hajauttaa yhdyskuntarakennetta. Kuntakeskus on alle,5 kilometrin päässä, mutta kunnallistekniikka ei yllä alueelle. Tosin, suunnittelualue rajautuu vesijohto- ja viemäriverkostoon. (selostus s. 5) Asinatuntijaharkintana on arvioitu, että Enärannan rakentaminen välittömästi olemassa olevan rakentamisen jatkeeksi on yhdyskuntarakenteeseen tukeutuvaa. Lisäksi, Nummelan asutusta kartalta tarkastellen, Enärannan sijainti on keskeinen.

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ 1.5.2012 TAIPALSAAREN KUNTA RAKENTAMISTAPAOHJE PAPPILANNIEMEN ASUNTOALUE LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ Pappilanniemi tarjoaa laadukkaan ympäristön asumiselle. Vaihtelevat maastonmuodot

Lisätiedot

http://nurxcity/webmap/content/result.htm

http://nurxcity/webmap/content/result.htm Sivu 1/6 KIRKONKYLÄ, Krannila Määräysnumero Ulkoasu 2.000 2.001 3.000 5.001 8.000 10.000 selitys Asuinkerrostalojen korttelialue. Rakennusten ensimmäiseen kerrokseen saa sijoittaa liiketiloja ja julkisia

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄ 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT URKUPILLI ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIT 601 OSA, 603 JA Tunnistetiedot. 1.2 Kaava-alueen sijainti

MÄNTSÄLÄ 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT URKUPILLI ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIT 601 OSA, 603 JA Tunnistetiedot. 1.2 Kaava-alueen sijainti 2 MÄNTSÄLÄ URKUPILLI ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIT 601 OSA, 603 JA 604. KAAVATUNNUS 176 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 15. päivänä maaliskuuta 2010

Lisätiedot

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit 21050-21051 ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaava-alue sijaitsee likimääräisesti Littoistentien, Nunnanpellon

Lisätiedot

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA VIITASAAREN KAUPUNKI Maankäyttö 10.3.2010 TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA KORTTELIT 270-274 SEKÄ NIIHIN LIITTYVÄT VIRKISTYS- JA KATUALUEET RAKENNUSTAPAOHJEET TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVAN RAKENNUSTAPAOHJEET 2 KORTTELI

Lisätiedot

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 7299-7300, 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon alue sijaitsee Kuusistossa Empon asemakaavoitetun pientaloalueen lounaiskulmassa.

Lisätiedot

Jokelan puutarhakaupungin ideasuunnitelma Arkkitehtitoimisto A-KONSULTIT Oy

Jokelan puutarhakaupungin ideasuunnitelma Arkkitehtitoimisto A-KONSULTIT Oy ASUINRAKENNUS JOKELASSA periaatekaavioita Tiivis katutila 2-kerroksinen rakennusmassa erottaa katutilan piha-alueesta. Lähimpänä kävelytietä on 1-kerroksinen työhuoneiden rivistö, joka rytmittää pitkää

Lisätiedot

Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin. Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin

Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin. Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin Taimiston ja Tuomarinkadun alue, asemakaava 8539 Valmisteluvaiheen suunnitteluaineisto, tiivistelmä

Lisätiedot

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN ntie Kettuvaa Tiluskaari Pihaportintie Lypsytarha Lohkotie Palstatie Ahorannantie Aholaidantie Pikkutilantie Saviahonkatu Peltotilkuntie AKR AKR W 7 8 9 0 as s as as as as as as as as e=0. e=0. TONTTIJAKOLASKELMA

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS M O N N A N U M M I R A K E N T A M I S T A P A O H J E E T RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS 8.10.2002 Lähtökohdat Monnanummen alue sijaitsee kaupunki- ja maalaismaiseman rajavyöhykkeellä. Se rajautuu pohjoisessa

Lisätiedot

Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet. Tontti-info Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen

Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet. Tontti-info Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet Tontti-info 20.4.2017 Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen Palojoen varren alue on osa laajempaa Metsäkaltevan yli 6000 asukkaan tulevaa asuntoaluetta

Lisätiedot

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 6441-6443 ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, pääasiassa Koronniityntien länsipuolella.

Lisätiedot

1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Yleisten rakennusten korttelialue.

1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Yleisten rakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 1.011 Asuinkerrostalojen korttelialue. Alueelle sallitaan palveluasuminen. 1.04 Erillispientalojen

Lisätiedot

BOSTONIN ALUE. RAKENTAMISOHJEET korttelit 5503-5506, 5508 ja yleiset alueet

BOSTONIN ALUE. RAKENTAMISOHJEET korttelit 5503-5506, 5508 ja yleiset alueet Kuntakehityslautakunta 14.3.2012 BOSTONIN ALUE RAKENTAMISOHJEET korttelit 5503-5506, 5508 ja yleiset alueet yhteystiedot Asko Honkanen kaava-arkkitehti puh. 040 314 2012 asko.honkanen@tuusula.fi kortteli

Lisätiedot

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1.

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1. Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020 Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä Klaukkalan koulu 30.1.2014 Vaihe 1A. Osallistujia pyydettiin kertomaan, millaiset olisivat

Lisätiedot

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 2729-2733 Untolan alue sijaitsee Littoisten kaupunginosassa, Paaskunnan ja Lähteenmäen asuinalueiden välissä. Alueen rakennuskanta on pääasiassa uudehkoa.

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 2.00 Yleisten rakennusten korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 2.00 Yleisten rakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 1.05 Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Liike- ja toimistotilaa saa olla 10

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen, rivitalojen ja kytkettyjen pientalojen korttelialue,

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

Palojoen varsi. Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus /Tanner

Palojoen varsi. Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus /Tanner Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus 5.4.2018/Tanner Metsäkalteva Palojoen varren alue on osa Metsäkaltevan kaupunginosaa, tulevaa yli 6 000 asukkaan asuinaluetta Rakentamista ohjaavat:

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue.

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue. ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AKR AP AO AO-33 YL VL VL-7 ET W 0020500 Asuinkerros- ja rivitalojen korttelialue. 0030000 Asuinpientalojen korttelialue. 0050000 Erillispientalojen korttelialue. 0050033

Lisätiedot

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 Taikapuisto 3 käsittää 19 omakotitonttia, joille kullekin saa

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI)

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) Ympa 31.10.2002 Ympa liite VIHDIN KUNTA NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) RAKENTAMISOHJE KORTTELEILLE 417 JA 457 TEKNINEN JA YMPÄRISTÖKESKUS 31.10.2002

Lisätiedot

A Yhdyskuntasuunnittelun perusteet VULE 1

A Yhdyskuntasuunnittelun perusteet VULE 1 A-3.12 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet VULE 1 Selostus Lähtökohtana suunnitelmalmme oli uuden asuinalueen avulla muodostaa stä eheä kokonaisuus, jossa sairaala-alue yhdistyy joen länsipuoliseen rakennuskantaan.

Lisätiedot

SILIKALLIO 11.10.2006 RAKENTAMISTAPAOHJEET

SILIKALLIO 11.10.2006 RAKENTAMISTAPAOHJEET 1 / 12 Ohjeet koskevat tontteja: 1562-1 1562-2 1562-3 1562-5 1562-6 1563-1 1563-2 1563-3 1564-1 1564-2 Näille tonteille saa rakentaa 1-1½ -kerroksisia rakennuksia, joissa on puiset, tiiliset tai rapatut

Lisätiedot

LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN RAKENTAMISTAPAOHJE

LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN RAKENTAMISTAPAOHJE LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN RAKENTAMISTAPAOHJE HURUSLAHDENRANNAN HAVAINNEKUVA 08.12.2003 LEUNANMÄEN - HURUSLAHDENRANNAN rennustapaohje kaavartta - ALUE 1 kortteli 1009, tontit 12, 18, 19 ja 21 31.08.2004

Lisätiedot

ORAVATIE ASEMAKAAVAN MUUTOS 1: PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

ORAVATIE ASEMAKAAVAN MUUTOS 1: PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 2 MÄNTSÄLÄ ORAVATIE ASEMAKAAVAN MUUTOS 1:1000 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 25. päivänä marraskuuta 2009 päivättyä asemakaavakarttaa. Alueen määrittely:

Lisätiedot

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2 Viher-Nikkilä 00 A-36.115 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa SELOSTUS Suunnittelemamme alueen valintaan vaikuttivat monet tekijät. Päädyimme alueeseen, joka sijaitsee lähellä Nikkilän keskustaa ja

Lisätiedot

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD 14.4.2016 8.3.2016 12 Lainvoimainen Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 15.2.2016 33 4.8. 4.9.2014 Kaavaehdotus nähtävillä MRL 65, MRA 27 11.6.2014 Ympäristölautakunta 28.4.2014

Lisätiedot

Asuinkerrostalojen korttelialue. Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Asuinkerrostalojen korttelialue. Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Ulkoasu selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: TONTTI NRO 10-43-3 Asuinkerrostalojen korttelialue. Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Liikerakennusten korttelialue, jolle saa rakentaa matkailua

Lisätiedot

SELOSTUS Tanssijantien_muutos 1 LIETO ILMARINEN TANSSIJANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

SELOSTUS Tanssijantien_muutos 1 LIETO ILMARINEN TANSSIJANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Tanssijantien_muutos L:\KAAVA\TEXT\KAAVASEL\0\ Tanssijantien_m.docx\PS N ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVAN LAATIJA: LIEDON KUNTA / KAAVOITUS JATEKNISET PALVELUT: Kaavoitusinsinööri Juha Mäki p. 00 09

Lisätiedot

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje Liite 6 Bilaga 6 Asemakaava 517 Tarmolankatu 2 Rakennustapaohje Rakennettuympäristö alueella edustaa eri aikakausia ja rakennustyylejä. Tällä rakennustapaohjeella pyritään luomaan sen luonteeseen sopivat

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen, rivitalojen ja kytkettyjen pientalojen korttelialue,

Lisätiedot

KEKO-TYÖKALUN ENSIMMÄISEN VERSION TUOTTAMINEN

KEKO-TYÖKALUN ENSIMMÄISEN VERSION TUOTTAMINEN KEKO-TYÖKALUN ENSIMMÄISEN VERSION TUOTTAMINEN KEKO B, 1. Työpaja 10.4.2013 Antti Rehunen, Jari Rantsi ja Ari Nissinen, SYKE HEKO-TYÖKALUSTA KEKO-TYÖKALUUN Ekotehokkuusvaikutusten elinkaariperusteinen arviointi

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta.

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Rakentamistapaohjeet Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Korttelien ja tonttien numerot

Lisätiedot

PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET RUSKO PÄÄLLISTÖNMÄEN ASEMAKAAVA, RAKENTAMIS- TAPAOHJEET 26.01.2010 Korttelit 500-542. PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET RUSKON KUNTA 1(11) Rusko Päällistönmäki RAKENTAMISTAPAOHJEET 26.01.2010 1. Yleistä

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMÄÄRÄYKSET - MATINMÄKI

ASEMAKAAVAMÄÄRÄYKSET - MATINMÄKI ASEMAKAAVAMÄÄRÄYKSET - MATINMÄKI Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 1.046 4.041 5.011 Erillispientalojen korttelialue. Asuinrakennuksen

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus Rakentamistapaohjeet Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus 2 YLEISTÄ Rakentamistapaohjeiden tarkoitus on täydentää asemakaavakartalla

Lisätiedot

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625 Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 6618-6621 ja 6625 Hulkkionkaaren II-alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, Hulkkiontien ja Rajakaaren koillispuolella. Alue on pääasiassa

Lisätiedot

KAUKAJÄRVI, ASEMAKAAVA NO 7830 RAKENTAMISTAPAOHJEET RO , 2, 3, 4 JA 5

KAUKAJÄRVI, ASEMAKAAVA NO 7830 RAKENTAMISTAPAOHJEET RO , 2, 3, 4 JA 5 KAUKAJÄRVI, ASEMAKAAVA NO 7830 RAKENTAMISTAPAOHJEET RO-7830-1, 2, 3, 4 JA 5 Ohjeen laatija: Tampereen kaupungin suunnittelupalvelut, asemakaavoitus, arkkitehti Ilkka Kotilainen Ohjeiden tarkoitus: Rakentamistapaohjeiden

Lisätiedot

Rakennus on viimeksi ollut päiväkotikäytössä ja sen käyttötarkoitus on v. 2007 muutettu päiväkodiksi.

Rakennus on viimeksi ollut päiväkotikäytössä ja sen käyttötarkoitus on v. 2007 muutettu päiväkodiksi. Kiinteistö 1025/5, Olantie 3, 05200 Rajamäki Tontti Tontti sijaitsee Rajamäen Tykkitorninmäen asemakaava-alueella. Asemakaavamerkintä on AO-15, erillispientalojen korttelialue. Tontille saa rakentaa yhden

Lisätiedot

RAKENNUSTAPAOHJEET / HÄRKÖKIVI

RAKENNUSTAPAOHJEET / HÄRKÖKIVI RAKENNUSTAPAOHJEET / HÄRKÖKIVI YLEISTÄ Rakennusten sijoittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan siihen, että rakennusmassat rajaisivat oleskelupihaa, jolloin naapurin asuinrakennuksesta ei olisi suoraa

Lisätiedot

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ro-7546-1, tontit 5741-1 4 Talotyyppi: Tontit ovat erillispientalojen korttelialuetta (AO). Kerrosluku: Kerrosluku on kaksi. Asuinrakennukseen on rakennettava

Lisätiedot

Kaupunkirakenteelliset periaatteet

Kaupunkirakenteelliset periaatteet Kaupunkirakenteelliset periaatteet 25.11.2016 - Kaupunkisuunnitteluvirasto - Täydennysrakentamisprojekti - Linda Wiksten Kaupunkirakenteelliset periaatteet Meri-Rastilan täydennysrakentaminen pyrkii tiivistämään

Lisätiedot

KAAVASELOSTUS. Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle

KAAVASELOSTUS. Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle KAAVASELOSTUS Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan laitos Ympäristöteknologian koulutusohjelma Miljöösuunnittelun suuntautumisvaihtoehto

Lisätiedot

NURMEKSEN ASEMAPUISTON ALUEEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 14/ 10/ 2009 JENNI LEINONEN OULUN YLIOPISTO

NURMEKSEN ASEMAPUISTON ALUEEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 14/ 10/ 2009 JENNI LEINONEN OULUN YLIOPISTO NURMEKSEN ASEMAPUISTON ALUEEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 14/ 10/ 2009 JENNI LEINONEN OULUN YLIOPISTO ALUEEN RAKEISUUSKAAVIO - SYVENTYMISALUE PUNAISELLA ALUESUUNNITELMALUONNOS PAIKOITUS - VÄHINTÄÄN 1 AUTOPAIKKA

Lisätiedot

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA LIITE 1 1/1 K alajoen k aupunki K alajoen keskustan osayleisk aava PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA TUTKIELMA YLEISKAAVAA VARTEN 17.10.01 SERUM ARKKITEHDIT OY NILSIÄNK ATU 11-1 F 6 FIN-0010 HELSINKI FINLAND

Lisätiedot

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ).

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ). ESPOO / ÅMINNE KORTTELISUUNNITELMA JA RAKENNUSTAPAOHJEET Korttelit 45085, 45087, 45088 ja 45089 Yleistä Korttelisuunnitelma käsittää rakentamistapaohjeet ja korttelisuunnitelmakartan. Korttelisuunnitelmalla

Lisätiedot

2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00 Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00 Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 2.08 Hevosurheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00

Lisätiedot

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.02 Lähivirkistysalue. 12.01 3 m kaava-alueen

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS

RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS (päivitetty 17.11.2014) Linnakankaan osa-alue 112 026 Korttelit 26274-26285 Tontin varaajan/ haltijan tulee toimittaa tämä ohje pääsuunnittelijalle. Ennen suunnitteluun ryhtymistä

Lisätiedot

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa SIJAINTI 50 km SUUNNITTELUALUE ENERGIAMALLIT: KONSEPTIT Yhdyskunnan energiatehokkuuteen vaikuttaa usea eri tekijä. Mikään yksittäinen tekijä ei

Lisätiedot

Rakennus on rakennettu asuinrakennuksena, mutta sen käyttötarkoitus on muutettu v päiväkodiksi.

Rakennus on rakennettu asuinrakennuksena, mutta sen käyttötarkoitus on muutettu v päiväkodiksi. Kiinteistö 3485/16, Kiikkaistenkuja 13, 01800 Klaukkala Tontti Tontti sijaitsee Klaukkalan asemakaava-alueella. Asemakaavamerkintä on AO2 ½I, erillispientalojen korttelialue. Tontin pinta-ala on 1 882

Lisätiedot

m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.011 1.021 1.041 1.0411 1.042 1.0421 2.07 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. Mikäli rakennuksen pituus on yli 12 metriä,

Lisätiedot

AINOLANVAINIO II RAKENNUSTAPAOHJEET

AINOLANVAINIO II RAKENNUSTAPAOHJEET Kaavoitus ja mittaus 15.4.2015 1(7) AINOLANVAINIO II RAKENNUSTAPAOHJEET YLEISTÄ Asemakaavalla on pyritty luomaan omaleimainen väljä pientaloalue, jossa on tarjolla sekä omakotitontteja että yhtiömuotoiseen

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE KÄPYLÄ

RAKENTAMISTAPAOHJE KÄPYLÄ RAKENTAMISTAPAOHJE KÄPYLÄ KORTTELIT 158, 159, 161, 162, 169,170 JA OSA KORTTELISTA 160 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI / SUUNNITTELUTOIMISTO 28.1.2013 - 1 - RAKENTAMISOHJE KÄPYLÄ KORTTELIT 158, 159, 161, 162, 169,170

Lisätiedot

Kuokkakuja MULTIMÄKI MULTIMÄKI 19 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AKR AKR AKR. Kaukoniitynpuisto

Kuokkakuja MULTIMÄKI MULTIMÄKI 19 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AO-33 AKR AKR AKR. Kaukoniitynpuisto : : : Kuokkakuja 0: AO- e=0. AO- -0-00 e=0. as e=0. -0- e=0. ET e=0. -0 e=0. Pihaportintie Tiluskaari as e=0. 0-K/ : as 0: e=0. 0: e=0. AO- e=0. Varstakuja 0-K/ ET 0: AO- e=0. as AO- e=0. 0: Piikuja Karhikuja

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.02 Asuinpientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. 1.03 Rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten

Lisätiedot

TEMMES KESKUSTA 1:2000 RAKENNUSKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET:

TEMMES KESKUSTA 1:2000 RAKENNUSKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET: KAAVA 02 SIVU 1/4 TEMMES KESKUSTA 1:2000 RAKENNUSKAAVAN MUUTOS KOSKEE KORTTELEITA 1-19, 21 JA 31 SEKÄ NIIHIN LIITTYVIÄ RAKENNUSKAAVATIE-, LIIKENNE-, VIRKISTYS-, ERITYIS-, MAA- JA METSÄTALOUS- SEKÄ VESIALUEITA.

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AP AO P KL VL VL-5 VK VV LT ET EV /sy-2 W 0030000 Asuinpientalojen korttelialue. 0050000 Erillispientalojen korttelialue. 0090000 Palvelurakennusten korttelialue. 0230000

Lisätiedot

Ojala I. Rakentamistapaohje. Luonnos Asemakaava nro 8637

Ojala I. Rakentamistapaohje. Luonnos Asemakaava nro 8637 Ojala I Rakentamistapaohje Luonnos 29.5.2017 Asemakaava nro 8637 TRE:2451/10.02.01/2016 2 1. YLEISET ALUEET 1.1 Mossin puistokatu Keskustakorttelien jaksolla puistokatu on ilmeeltään urbaani bulevardi

Lisätiedot

KAAVAMÄÄRÄYKSET. A-3 Asuinrakennusten korttelialue.

KAAVAMÄÄRÄYKSET. A-3 Asuinrakennusten korttelialue. KAAVAMÄÄRÄYKSET A-3 Asuinrakennusten korttelialue. Kortteleissa nro 16, 118, 120, 136-139, 145a, 146a, 166-169, 182, 192, 195 ja 197 oleville tonteille rakennettaessa on, mikäli tonteille ei ole vahvistettu

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 12.01 3 m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 12.01 3 m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA MÄÄRÄYKSET SÄÄKSVUORI: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.02 Lähivirkistysalue. 12.01

Lisätiedot

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMI KORTTELI 801 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROJ. NRO 256 Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa

Lisätiedot

JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE

JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE RAKENTAMISTAPAOHJE JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE KORTTELIT 307-310 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI / SUUNNITTELUTOIMISTO 9.6.2014 Ilmari Mattila RAKENTAMISTAPAOHJE HARJMÖKKIALUE KORTTELIT 307-310 Sijaintikartta LUONNONLÄHEISTÄ

Lisätiedot

STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä Kaupunkisuunnitteluvirasto

STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä Kaupunkisuunnitteluvirasto STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä 18.5. - 5.6.2015 Kaupunkisuunnitteluvirasto 18.5.2015 Stansvikinnummen alustavat suunnitteluperiaatteet Nähtävillä 18.5. - 5.6.2015 Kaupunkisuunnitteluvirasto

Lisätiedot

KIHINTÖYRÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE

KIHINTÖYRÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE KIHINTÖYRÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE Rakentamistapaohje 14.02.2012 Kihintöyrään asemakaava-alue Yleistä Alueen luonne Rakennustapaohjeiden tarkoitus on ohjata rakentamista Kihintöyrään alueelle niin että syntyy

Lisätiedot

Asemakaavamääräykset Sääksvuori, korttelit 61 ja 62, kaavatunnus 28:010 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET:

Asemakaavamääräykset Sääksvuori, korttelit 61 ja 62, kaavatunnus 28:010 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asemakaavamääräykset Sääksvuori, korttelit 61 ja 62, kaavatunnus 28:010 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. Erillispientalojen korttelialue. Lähivirkistysalue.

Lisätiedot

12 AO 704:1:60 704:1:71 PELTONIEMENRAITTI / e= % e=0.20 LUUKONTIE 704:1:70 704:1:76. e= :1:72 704:1:66. e= :1:67 .

12 AO 704:1:60 704:1:71 PELTONIEMENRAITTI / e= % e=0.20 LUUKONTIE 704:1:70 704:1:76. e= :1:72 704:1:66. e= :1:67 . 4::7 4::60 4::66 4::67 4::68 4:: 4::69 4::7 4::76 :: 4:6:44 Luuko Peltoniemenraitti0 k 4 LUUKONTE AO AR e=00 e=00 YK PELTONEMENRATT / 009 AR e=00 0% 9 k 6 VP e=00 vk VP 7 74 7 7 7 7 69 0 4 89 48 8 8 76

Lisätiedot

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET EHDOTUSVAIHEEN TARKASTELU (päivitetty 23.3.2007) 1. NYKYINEN

Lisätiedot

s-2 s-2 s-2 s-2 Mittakaava: 1: m Laukaan kunta

s-2 s-2 s-2 s-2 Mittakaava: 1: m Laukaan kunta Laukaan kunta Mittakaava: 1:2000 50 m Asemakaavamääräykset Laukaan kirkonkylä korttelit 1201-1223 (Laajalahti) Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. 1.03 Rivitalojen ja muiden

Lisätiedot

Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet

Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet yhteenveto verkkokyselyn 9.-23.11.2018 vastauksista vastauksia 478 kpl keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteiden verkkosivut: https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/korkea-rakentaminen

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Asukastilaisuus 5.4.2018 Taustaa - Rakuunamäen ydinalue poistumassa Puolustusvoimien käytöstä toimintojen siirtyessä Leirikentän alueelle > Asema- ja yleiskaavan

Lisätiedot

RAKENNUSTAPAOHJEET. Muutoksen kuvaus:

RAKENNUSTAPAOHJEET. Muutoksen kuvaus: 1 RAKENNUSTAPAOHJEET Muutoksen kuvaus: Asemakaavamuutoksessa on poistettu kaksi rivitalotonttia ja osoitettu niiden tilalle kolme pientalotonttia sekä virkistysaluetta. Alueen pohjoisosaan Pihakadun varrelle

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AP AO AO-24 AL VP VL VK ET E-3 Asuinpientalojen korttelialue. Erillispientalojen korttelialue. Erillispientalojen korttelialue. Kullekin tontille saa rakentaa enintään

Lisätiedot

RAKENNUSTAPAOHJEET KUIVATJÄRVEN GOLFPUISTOON Korttelit 133-163

RAKENNUSTAPAOHJEET KUIVATJÄRVEN GOLFPUISTOON Korttelit 133-163 RAKENNUSTAPAOHJEET KUIVATJÄRVEN GOLFPUISTOON Korttelit 133-163 Tekniset palvelut, kaavoitustoimi 2003 korjattu 8.1.2004 Yleistä Rakennustapaohjeet koskevat Kuivatjärven Golfpuiston alueen kortteleita 133-163.

Lisätiedot

MYLLYPURO, YLÄKIVENTIE 2, 4, 5 JA 8 ASEMAKAAVAN MUUTOS

MYLLYPURO, YLÄKIVENTIE 2, 4, 5 JA 8 ASEMAKAAVAN MUUTOS Havainnekuva Sijainti Palvelut Joukkoliikenne Topografia Rakennettu ympäristö ja luontotiedot Virkistysalueverkko Yleiskaava Asemakaava Maanomistus ja rakennusoikeus Asemakaavamuutoksen tärkeimmät tavoitteet

Lisätiedot

3 M SEN KAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLA OLEVA VIIVA, JOTA VAHVISTAMINEN KOSKEE.

3 M SEN KAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLA OLEVA VIIVA, JOTA VAHVISTAMINEN KOSKEE. ERILLISPIENTALOJEN KORTTELIALUE, JOLLA YMPÄRISTÖ SÄILYTETÄÄN. ALUEELLA ON OTETTAVA HUOMIOON, ETTÄ KULTTUURIHISTORIAN JA KAUPUNKIKUVAN KANNALTA MERKITTÄVÄT VANHAT RAKENNUKSET SÄILYVÄT. UUDISRAKENNETTAESSA

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNTA, KUNTAKESKUS NS. MAJARAN PELLON ASEMAKAAVAN MUUTOS

PÄLKÄNEEN KUNTA, KUNTAKESKUS NS. MAJARAN PELLON ASEMAKAAVAN MUUTOS PÄLKÄNEEN KUNTA, KUNTAKESKUS NS. MAJARAN PELLON ASEMAKAAVAN MUUTOS Asemakaavan muutos koskee maatalousaluetta ja katualuetta. Asemakaavan muutoksella muodostuu kortteli Pälkäneen kunnan Kuntakeskuksen

Lisätiedot

Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet

Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet - Rivitalo tai paritalo. - Kuvassa esitetty massoittelun perusratkaisu (valittu kerroskorkeus vaikuttaa massaan). - Ulokkeet ja sisäänvedot julkisivussa ovat

Lisätiedot

S U U N N I T T E L U E L E M E N T I T

S U U N N I T T E L U E L E M E N T I T S U U N N I T T E L U E L E M E N T I T ASUINALUEEN SUUNNITTELUELEMENTIT RAKENNETTU vs. RAKENTAMATON KOKONAISUUS MAISEMARAKENNE LIIKENNEVERKKO VIHERRAKENNE KAUPUNKITILA KORTTELIRAKENNE RAKENNUSTYYPIT INFRASTRUKTUURI

Lisätiedot

679:4:11. Iu1/2. e= :4:6 679:4:7. Salon kaupunki ja MML, m

679:4:11. Iu1/2. e= :4:6 679:4:7. Salon kaupunki ja MML, m ar Santanummentie 0 8 33 77 6 50 0 9 83-79- -535- -30978-9 66 679:: 9 m Iu/ e=00-8653- -507-5 656-3707- 65 7 6 MUSTAKORVENTIE 6 5 8 7 3 679::6 3 679::7 5 8 Salon kaupunki ja MML, 06 -79-65 33 3 II 679::97

Lisätiedot

LIITE 1 Kaava-alueen sijaintikartta. Kaava-alue rajattu punaisella viivalla kartalle. Hiu 19. kaupunginosa Puron tilan kohdalla asemakaavamuutos

LIITE 1 Kaava-alueen sijaintikartta. Kaava-alue rajattu punaisella viivalla kartalle. Hiu 19. kaupunginosa Puron tilan kohdalla asemakaavamuutos LIITE 1 Kaava-alueen sijaintikartta. Kaava-alue rajattu punaisella viivalla kartalle. Hiu 19. kaupunginosa Puron tilan kohdalla asemakaavamuutos LIITE 3 LIITE 4 UUSIKAUPUNKI YLEISKAAVA KESKEINEN ALUE

Lisätiedot

RANTAKORTTELEIDEN TUTKIELMAT SIPOON KUNNAN ERIKSNÄSIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

RANTAKORTTELEIDEN TUTKIELMAT SIPOON KUNNAN ERIKSNÄSIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Sipoon kunta Kaavoitus RANTORTTELEDEN TUTKELMAT SPOON KUNNAN ERKSNÄSN OSAYLESKAAVAEHDOTUS 6.10.2014 SERUM ARKKTEHDT OY NLSÄNKATU 11-13 F 6 FN-00510 HELSNK FNLAND WWW.SERUM.F Perusratkaisu Kortteleiden

Lisätiedot

Rakennuksen päätilat ja piha- alueet tulee suunnata etelään tai länteen.

Rakennuksen päätilat ja piha- alueet tulee suunnata etelään tai länteen. YLEISTÄ Nämä rakentamistapaohjeet on laadittu täydentämään Kärjen asuntoalueen pohjoisosan asemakaavaa. Rakentamistapaohjeiden tarkoituksena on auttaa rakentajaa paitsi oman rakennuksensa suunnittelussa

Lisätiedot

Mittakaava: 1: m. Laukaan kunta

Mittakaava: 1: m. Laukaan kunta Laukaan kunta Mittakaava: 1:2000 50 m Kataanmäen asemakaavamääräykset: Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen korttelialue. Rakennussuunnittelussa on otettava

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE RIESKALAN (37.) KAUPUNGINOSAN HEIKKILÄNMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

RAKENTAMISTAPAOHJE RIESKALAN (37.) KAUPUNGINOSAN HEIKKILÄNMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS RIESKALAN (37.) KAUPUNGINOSAN HEIKKILÄNMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Koskee Rieskalan (37.) kaupunginosan kortteleita: 26-30, 34-39, 5 Liittyy asemakaavaan n:o 609 1562 Rakentamistapaohjeet koskevat

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (6) KORTTELIT 1200 OSA JA 1229 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (6) KORTTELIT 1200 OSA JA 1229 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KORTTELIT 1200 OSA JA 1229 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 234 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA Maankäyttölautakunnan päätös

Lisätiedot

Ilmajoki. Vihtakallio. 3 Lähtökohdat. Ahonkylä. Asemakaavan muutos ja laajennus 2013. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Ilmajoki. Vihtakallio. 3 Lähtökohdat. Ahonkylä. Asemakaavan muutos ja laajennus 2013. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Ilmajoki Ahonkylä Vihtakallio Asemakaavan muutos ja laajennus 2013 3 Lähtökohdat 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Suunnittelualue on rakentamatonta, luonnontilaista metsä- ja hakkuualuetta, joka

Lisätiedot

KORTTELI 70. Ote asemakaavasta RAKENNUKSET SIJAINTI

KORTTELI 70. Ote asemakaavasta RAKENNUKSET SIJAINTI KORTTELI 70 Ote asemakaavasta RAKENNUKSET SIJAINTI Rakennukset tulee rakentaa niille asemakaavassa osoitetun rakennusalan sisään. Rakennusalalle merkittyä kerrosalaneliömetrimäärää ei saa ylittää. 38 MUOTO

Lisätiedot

http://tkuwebmap/webmap/content/result.htm

http://tkuwebmap/webmap/content/result.htm Sivu 1/5 Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.0 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET:@@ 1.04 1.040 Erillispientalojen korttelialue. Alueella saa rakentaa korkeintaan yhden asunnon erillispientaloja. Asuinrakennuksissa

Lisätiedot

L48 Kullervonkatu, 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 asemakaavan ja tonttijaon muutos

L48 Kullervonkatu, 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 asemakaavan ja tonttijaon muutos L48 Kullervonkatu, 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 asemakaavan ja tonttijaon muutos 27.11.2015 Lohjan 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 tonttien 7, 8, ja 9 maanomistajat edustajanaan Mikko Uusitalo

Lisätiedot

SIPOON KUNTA HANSAS II RAKENNUSTAPAOHJEET

SIPOON KUNTA HANSAS II RAKENNUSTAPAOHJEET SIPOON KUNTA HANSAS II RAKENNUSTAPAOHJEET SIPOON KUNTA HANSAS II RAKENNUSTAPAOHJEET Nämä rakennustapaohjeet ohjaavat Hansas II asemakaavan aluetta Massbyn kylässä Etelä-Sipoossa. Rakennustapaohjeet koostuvat

Lisätiedot

TARJOUSTEN PERUSTEELLA MYYTÄVÄ LIIKETONTTI JA LUOVUTUSEHDOT

TARJOUSTEN PERUSTEELLA MYYTÄVÄ LIIKETONTTI JA LUOVUTUSEHDOT 1 TARJOUSTEN PERUSTEELLA MYYTÄVÄ LIIKETONTTI JA LUOVUTUSEHDOT HAKUAIKA: 17.3. - 9.4.2014 KELLO 15:00 MENNESSÄ Yleisehdot ja tiedot: - ostaja maksaa kaupungille kauppahinnan lisäksi kauppakirjan laatimiskustannuksena

Lisätiedot

PIKKU HUOPALAHDEN POHJOISOSA

PIKKU HUOPALAHDEN POHJOISOSA ILMANLAADUN HAASTEET - Sijainti kahden vilkkaasti liikennöidyn kadun varressa - paljon busseja (myös seutu-), ei raskaan liikenteen rajoituksia LIIKENNEMÄÄRÄT 2012 ja 2035 MANNERHEIMINTIE Oikeuslääketieteellinen

Lisätiedot

1.04 Erillispientalojen korttelialue.

1.04 Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 5.02 Lähivirkistysalue. 5.021 Lähivirkistysalue, jolla puusto tulee säilyttää tai hoitaa siten,

Lisätiedot