Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti luokkalaisille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille"

Transkriptio

1 Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

2 Tämä aineisto on tarkoitettu opettajan käyttöön oppilaiden sanomalehtiviikon tehtäväpaketin rinnalle. Se sisältää kysymysten vastaukset ja lisäohjeita sekä vinkkejä tehtäviin. Jokaisen viikonpäivän kohdalla on myös tarvikelista. Tehtäväpaketit on suunniteltu niin, että niissä hyödynnetään päivän lehteä. 1. -luokkalaisten sanomalehtiviikon tarkoituksena on tuoda lehti tutuksi materiaalina ja esineenä. Ensimmäisenä oppilaat pääsevätkin tunnustelemaan sanomalehteä konkreettisesti: Paljonko se painaa? Miltä se tuoksuu? Viikon pääprojekti on tehdä sanomalehdestä kaukoputki, jolla tutkitaan uutismaailmaa. Kaukoputkea koristellaan lehden kuvilla ja kirjaimilla. Viidentenä päivänä sillä seurataan toimittaja Simo Siiven lentoa luokassa. Tehtävät on jaettu viidelle päivälle maanantaista perjantaihin ja niiden tekemiseen voi varata 1 2 oppituntia päivässä. Nopeimmat oppilaat voivat siirtyä lisä- tai kotitehtäviin. Kotitehtävät on suunniteltu tehtäväksi erilliselle paperille tai vihkoon. Opettajan kannattaa tulostaa jokaiselle oppilaalle oma tehtäväpakettinsa. Toivotamme sinulle ja oppilaillesi innostavaa sanomalehtiviikkoa! Alma Median maakuntalehdet Aamulehti, Kainuun Sanomat, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Satakunnan Kansa

3 MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti mielestäsi painaa? Kuinka monta sivua päivän lehdessä on? Painaako se yhtä paljon kuin a) 1 litran maitopurkki, b) lyijykynä vai c) suklaalevy? Kirjoita sivumäärä tähän:? 3. Repäise nyt sanomalehdestäsi irti kaksi sivua. Jätä toinen sivuista pulpetille ja rutista toinen hitaasti palloksi korvasi lähellä. a) Minkälaista ääntä paperista kuuluu, kun sitä rutistaa? b) Suorista rypistetty sivu. Minkälaiselta paperi tuntuu sormissa? c) Pulpetillasi on nyt suora ja ryppyinen sanomalehden sivu. Heiluta niitä vuorotellen korvasi vieressä. Miten äänet eroavat toisistaan? LISÄTEHTÄVÄ: Miksi sormet muuttuvat tummemmiksi sanomalehteä rutistellessa? KOTITEHTÄVÄ: Tuo huomiseksi kouluun yksi talouspaperirullan hylsy tai kaksi vessapaperirullan hylsyä.

4 MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. OPETTAJALLE Päivän aiheena on tutustua lehteen aistien kautta. Tarvitaan: Sanomalehti jokaiselle oppilaalle Päivän tehtäviä varten on ennakkoon tarkistettava lehden sivumäärä 1. Oikea vastaus: c) Tarkistaessanne oikeaa vastausta keskustelua voi jatkaa kysymällä oppilaiden arvioita sanomalehden keskivertopainosta grammoina tai kiloina. Lehden sivumäärä kannattaa tarkastaa ennen oppitunnin alkua. Huomioikaa, että sanomalehden sivuista lasketaan molemmat puolet. Sivumäärän voi tarkistaa lehden yläreunasta. Sanomalehti painaa keskimäärin 200 g. Tämän painoisessa sanomalehdessä on noin 44 sivua. Useimmat Suomessa ilmestyvät sanomalehdet ovat broadsheet-kokoisia. 3. Tehtävä onnistuminen on kiinni siitä, että oppilaat ovat riittävän rauhallisia ja hiljaisia kuunnellakseen paperiaan. Tehtävään tarvitaan kaksi sanomalehden sivua. Opettaja voi näyttää luokan edessä esimerkkiä repäisemisestä. Tehtävä kannattaa edetä vaihe kerrallaan yhdessä. Siihen, miltä sanomalehti kuulostaa, ei ole oikeaa vastausta. Keskustelussa voidaankin kannustaa oppilaita miettimään vastaavia ääniä ja kuvaamaan ääniä eri tavoin. Oppilaat voivat laittaa silmät kiinni keskittyäkseen kuunteluun. LISÄTEHTÄVÄ Oikea vastaus: Sormet mustuvat, koska painoväri ei koskaan kuivu sanomalehtipaperilla kokonaan. Se toki asettuu pikkuhiljaa, mutta jos sormet ovat vähänkin kosteat tai rasvaiset, väri tarttuu niihin helposti. Painomuste on suurimmaksi osaksi nokea. Värikuviin ja otsikoihin käytetään painoväriä. Se koostuu keinotekoisesta pigmentistä, vernissasta, öljyistä ja sidosaineista. KOTITEHTÄVÄ Oppilaiden kotitehtävänä on tuoda kotoaan yksi talouspaperirullan hylsy tai kaksi vessapaperirullan hylsyä. Niitä käytetään seuraavana päivänä askarreltavan kaukoputken vahvikkeena. Talouspaperirullan hylsy on paras vaihtoehto. Hylsyn voi korvata rullatulla pahviarkilla.

5 TI Tänään askartelemme sanomalehdestä kaukoputken. 1. Askartelutehtävä: Tee kaukoputki! a) Ota esille paperirullan hylsy. b) Irrota sanomalehdestäsi kaksi arkkia. Aseta ne tarkasti päällekkäin, taita keskeltä kahtia ja vielä kerran kahtia. Tarkista, että kulmat ovat kohdakkain. 3. Katso nyt sanomalehteä kaukoputkellasi. Mitä näet? Jutelkaa luokan kesken. Opettaja kysyy, ja vastataan viittaamalla. Laita kaukoputki varovasti talteen pulpettiisi. c) Sivele nyt liimaa päällimmäisen sivun päälle. d) Aseta rulla toiseen reunaan ja pyöritä rullaa hiljalleen eteenpäin. Kun rulla on valmis, voit vielä tarkistaa, tarvitaanko jonnekin lisää liimaa. e) Näytä kaukoputkea opettajalle. Hän vahvistaa sen kahdella paperiniitillä ja lisää kaukoputkeesi myös kiinnityslenkin. ASIA KERRALLAAN Sanomalehdessä on tarkka suunnitelma. Ei juttuja ja kuvia voi vain räiskiä joka puolelle ihan miten vaan. Tsirp! Harakatkin sille nauraisivat! Saman aiheen jutut kerätään yhteen omaan osastoonsa. Tunnistat varmasti esimerkiksi urheilusivut. KOTITEHTÄVÄ: Tarkastele kotisi sanoma- ja aikakauslehtiä. Millaisia kuvia ja värejä niissä käytetään? Minkä kokoisia kirjaimia niissä on? Tunnistatko niistä eri osastoja?

6 TI Tänään askartelemme sanomalehdestä kaukoputken. OPETTAJALLE Päivän aikana jokainen oppilas valmistaa itselleen talous- tai wcpaperirullan hylsyn, sanoma-lehtiarkkien ja liiman avulla kaukoputken, jolla voi tarkkailla sanomalehden pintaa ja eri osia. Tarvitaan: Sanomalehti jokaiselle oppilaalle Jokaisella oppilaalla tulisi olla kotitehtävänä tuotu paperirullan hylsy. Jos näin ei ole, hylsyn voi korvata rullatulla pahviarkilla Wc-paperirullan hylsyjä tarvitaan kaksi, talouspaperirullan hylsyjä yksi Nitoja Lankalenkkejä, joiden toisessa päässä on isohko solmu Yksi per oppilas. Langaksi käy esimerkiksi pakkausnaru tai vahva puuvillalanka Liimaa (Erikeeper tms.) Kyniä 1. Kun oppilaat ovat rullanneet kaukoputkensa, opettaja kiertää luokassa tarkistaen oppilaiden työt ja varmistaen ne paperinitojalla molemmista päistä. Kaukoputken toiseen päähän kiinnitetään myös lankalenkki, josta kaukoputket voi viikon lopuksi laittaa roikkumaan luokan seinälle. Lenkin voi kiinnittää samalla paperiniitillä, jolla kaukoputki vahvistetaan. Keskustelkaa sanomalehdessä käytetyistä kirjaimista, väreistä, kuvista ja teksteistä. Tarkoitus on, että oppilas keskittyy tutkimaan sanomalehden pintaa ja näkee sen kenties eri tavoin kuin aikaisemmin. Mitä värejä kaukoputken läpi näkyy? Miksi osa tekstistä on isommalla kuin toinen? Missä osassa lehteä on erityisen paljon värejä? Voitte käydä lehteä läpi myös osasto kerrallaan. Mistä löytyy osaston nimi? Millaisia osastoja lehdissä on? (Kotimaa, ulkomaat, talous, kulttuuri, urheilu, sarjakuvat ja sää, tv-ja radiosivut) Mitä esimerkiksi urheilusivuilta löytyy? Entä tv-sivuilta? Oppitunnin lopuksi kaukoputket laitetaan talteen seuraavan päivän tehtävää varten. KOTITEHTÄVÄ Seuraavana päivänä oppilailta voi kysellä, miten aikakauslehti ja sanomalehti eroavat toisistaan? Materiaalit? Entä värit? Mitä muuta oppilaat huomasivat?

7 KE Tänään koristelemme kaukoputkea sanomalehden kuvilla. 1. Askartelutehtävä: Koristele kaukoputki! a) Leikkaa sanomalehdestä irti hauskoja ja mielenkiintoisia kuvia. Mistä löysit lehden isoimmat ja värikkäimmät kuvat? Jutelkaa luokan kesken. Opettaja kysyy, ja vastataan viittaamalla. b) Liimaa kuvia kaukoputkeesi. Paina varovasti, ettei putki painu kasaan. Ei haittaa, vaikka kuvat menevät päällekkäin. Tee juuri sellainen kaukoputki kuin haluat. c) Etsi lehdestä oman nimesi kirjaimet ja liimaa ne putken kylkeen. Tee ensin etunimesi, sitten sukunimesi, jos ehdit. 3. Millaisia kuvia lehdessä oli? Olivatko ne maisemakuvia vai kuvia ihmisistä? Jutelkaa luokan kesken. Opettaja kysyy, ja vastataan viittaamalla. KUVAAJAA KUVAA JA GRAAFIKKO PIIRTÄÄ Lehdessä työskentelee sekä valokuvaajia että graafikoita. Lehtikuvaajan tehtävä on ottaa lukijoille kuvia oikeista tapahtumista, eli todellisuudesta. Jos jossain on esimerkiksi tulipalo, kuvaaja voidaan lähettää paikalle kuvaamaan paloautoja ja liekkejä. Graafikko taas tekee piirroksen asioista, joita ei voi tai kannata kuvata kameralla. Tällainen kuva voi antaa esimerkiksi lisätietoa. Graafikoita sanotaan myös kuvittajiksi. Tulipalosta kertovaan juttuun graafikko voi piirtää vaikka ilmakuvan siitä, kuinka paloautot ovat asettuneet tulipalon ympärille. Tsirp! Onkohan minut kuvattu vai kuvitettu? KOTITEHTÄVÄ: Vastaa seuraaviin kysymyksiin. 1. Mikä on lempilehtesi? Miksi? Mikä on äitisi, isäsi, siskosi tai veljesi lempilehti? Kirjoita kysymykset muistiin erilliselle paperille tai vihkoon.

8 KE Tänään koristelemme kaukoputkea sanomalehden kuvilla. OPETTAJALLE Päivän aiheena ovat sanomalehtikuvat. Tehtävät sivuavat lehtimainontaa, johon tutustutaan lisää seuraavana päivänä. Tarvitaan: Sanomalehti jokaiselle oppilaalle Saksia Liimaa (Erikeeper tms.) Millaisia kuvia oppilaat halusivat kaukoputkiinsa laittaa ja miksi? Löytyivätkö kuvat etusivulta, uutissivuilta vai sarjakuvasivuilta? Mistä värikkäimmät ja parhaimmat kuvat löytyivät? Kuinka moni käytti mainoskuvia? 3. Olivatko ne maisemakuvia vai kuvia ihmisistä? Olivatko ne hauskoja vai tylsiä kuvia? Millainen on hieno valokuva? Millaisia kuvia mainoksissa on? KOTITEHTÄVÄ Sanomalehtiviikon tehtäväpaketti on hyvä säilyttää koulussa. Kysymykset voikin kirjoittaa ylös erilliselle paperille tai vihkoon, johon kotitehtävän voi kotona tehdä.

9 TO Tänään tutustumme uutisten ja mainosten eroihin. 1. Etsi lehdestä: a) Uutinen Liimaa se tai osa siitä tähän: Ovatko väittämät oikein vai väärin? Vastaa sarakkeeseen. a) Jokainen sanomalehdessä oleva uutinen on jonkun ihmisen kirjoittama. Oikein Väärin b) Mainoksia ei huomaa lehdestä. b) Mainos Liimaa se tai osa siitä tähän: c) Uutinen on mahdollisimman tiiviiseen tilaan pakattua tietoa. d) Kaikki, mitä mainoksissa sanotaan, on totta. e) Uutisissa kerrotaan vanhaa tietoa. f) Mainoksilla pyritään vaikuttamaan siihen, mitä ihmiset ostavat. LISÄTEHTÄVÄ: Etsi lehdestä sarjakuva. Liima se tai osa siitä tähän: KOTITEHTÄVÄ: Valitse kotoasi yksi aikakaustai sanomalehti. Vastaa seuraaviin kysymyksiin. Mikä on lempisarjakuvasi? Kuka siinä seikkailee? 1) Mikä lehti se on? 2) Laske mainokset. Montako mainosta löysit? 3) Mitä siinä eniten mainostetaan? Kirjoita kysymykset muistiin erilliselle paperille tai vihkoon.

10 TO Tänään tutustumme uutisten ja mainosten eroihin. OPETTAJALLE Päivän aiheena on mediakriittisyys. Oppilaat tutustuvat uutisten ja mainonnan eroihin. Oppilaille voi jakaa viikolla valmistetut kaukoputket, joilla tarkastella lehtiä. Tämä ei ole kuitenkaan pakollista. Tarvitaan: Sanomalehti jokaiselle oppilaalle Saksia Liimaa (Erikeeper tms.) 1. Luokassa voidaan keskustella siitä, mistä uutisen tai mainokset helposti löytää. Tavoitteena on, että nostamalla uutisen ja mainoksen samaan tilaan ja vierekkäin oppilaiden on helpompi vertailla niitä. a) OIKEIN. Sanomalehteen kirjoittavaa ihmisistä kutsutaan toimittajaksi. b) VÄÄRIN. Useimmat mainokset ovat värikkäitä nimenomaan ihmisten huomion saadakseen. Ihmisen silmä huomaa erityisesti keltaisen ja punaisen yhdistelmän, siksi sitä käytetään esimerkiksi liikenteessä. Tarkastelkaa mainosten värejä. Voitte keskustella luokassa myös mainosten kuvista. Mitä ne esittävät? Millaisia ne ovat? c) OIKEIN. Uutinen on sanomalehden perusjuttutyyppi. Siinä aihe esitellään mahdollisimman tiivistetysti ja asiallisesti. d) VÄÄRIN Voitte keskustella luokassa mainosten sanavalinnoista. Millaisia ne ovat? Minkälaisia sanoja mainosten yhteydessä käytetään? e) VÄÄRIN. Uutisissa pyritään nimenomaan kertomaan uutta tietoa. Tärkeimmät asiat kerrotaan jutun alussa. Mitä pidemmälle teksti etenee, sitä vähempiarvoista tieto on. KOTITEHTÄVÄ Sanomalehtiviikon tehtäväpaketti olisi hyvä säilyttää koulussa. Kysymykset voikin kirjoittaa ylös erilliselle paperille tai vihkoon, johon kotitehtävän voi tehdä. f) OIKEIN Mainoksilla pyritään vaikuttamaan ihmisten ostokäyttäytymiseen. Keskustelkaa luokassa: Miksi mainoksia tehdään? Minkälaisia sanoja mainosten yhteydessä käytetään (korostaminen, liioittelu)? Mitä tietoa mainoksesta saa?

11 PE Tänään kiikaroimme toimittaja Simo Siipeä sen lennellessä ympäri luokkaa. 1. Leikkiä: Mitä Simo Siipi kysyy haastatteluissa? a) Leikkaa sanomalehdestä kaksi kuvaa ihmisistä. b) Kun opettaja antaa luvan, kiinnitä kuvia sinitarralla eri puolille luokkahuonetta. c) Istu paikallesi. Ota aikaisemmin viikolla tekemäsi hieno kaukoputki esiin. d) Jokainen saa vuorollaan lennättää toimittaja Simo Siipeä yhden kuvan luokse. Muut seuraavat linnun lentoa kaukoputkillaan. e) Kun lintu on laskeutunut, voit ehdottaa sille kysymystä: Mitä Simo Siipi voisi ihmiseltä kysyä? Mitä itse haluaisit kysyä? LISÄTEHTÄVÄ: Vastaa Simo Siiven kysymykseen. Kuvittele, että olet kuvan esittämä henkilö.

12 PE Tänään kiikaroimme toimittaja Simo Siipeä sen lennellessä ympäri luokkaa. OPETTAJALLE Sanomalehtiviikon viimeisenä päivänä oppilaat pääsevät leikkimään toimittajaa, kun tehtäväpaketista tuttu toimittaja Simo Siipi lennätetään haastattelusta toiseen. Haastateltavat leikataan lehden kuvista ja kiinnitetaan luokkaluoneen pinnoille sinitarralla. Jokainen saa vuorollaan kuljettaa linnun yhden haastateltavan luo muiden seuratessa lintua kaukoputkillaan. Kun lintu on pysähtynyt jonkun henkilön luo, oppilaat voivat ehdottaa tälle esitettävää kysymystä. Simo Siipeä lennättävä oppilas esittää toimittajaa. Toimittaja Simo Siiven kuva on leikattavissa tällä sivulla. Lintu on valmistettava ennen oppitunnin alkua: Liimaa paperin taustalle pahvi, ja leikkaa vahvennettu lintu irti reunoja pitkin. Kontaktimuovilla päällystäminen lisää linnun kestävyyttä. Tarvitaan: Simo Siiven askarteluun: tuloste Simo Siivestä, liimaa, pala pahvia, joka kiinnitetään kuvan taakse vahvikkeeksi. Linnun suojaksi voi laittaa kontaktimuovia Sanomalehti jokaiselle oppilaalle Saksia Palanen sinitarraa jokaiselle oppilaalle kuvien kiinnitykseen seinille Aikaisemmin viikolla valmistetut kaukoputket

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Uutiskopla ja rapiseva paperi

Uutiskopla ja rapiseva paperi Sanomalehtiviikko Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille Opettajan aineisto Uutiskopla ja rapiseva paperi Tervehdys opettaja! Tämä aineisto on tarkoitettu käyttöösi oppilaiden sanomalehtiviikon tehtäväpaketin

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään etsimme sanomalehdestä tarinoita. 1. Etsi lehdestäsi mielenkiintoinen

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille

Sanomalehtiviikko NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Sanomalehtiviikko NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA 1/2 Tänään tutustumme uutistoimittajan työhön. 1. Etsi lehdestä päivän

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Uutiskopla ja kuusi kysymystä

Uutiskopla ja kuusi kysymystä Sanomalehtiviikko Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Opettajan aineisto Uutiskopla ja kuusi kysymystä Tervehdys opettaja! Tämä aineisto on tarkoitettu käyttöösi oppilaiden sanomalehtiviikon tehtäväpaketin

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO. NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille

Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO. NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Tämä aineisto on tarkoitettu opettajan käyttöön oppilaiden

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Esiopettajalle Lehtipaja sopii osaksi esiopetuksen mediakasvatusta Menetelmä on alun perin tehty alakoululaisten l l käyttöön, tämä versio on muokattu siitä

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille

Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Sanomalehtiviikko OPETTAJAN AINEISTO UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Tämä aineisto on tarkoitettu opettajan käyttöön

Lisätiedot

liikenneviikko Tehtäväpaketti esikoululaisille ja 1. 2.-luokkalaisille Opettajan aineisto

liikenneviikko Tehtäväpaketti esikoululaisille ja 1. 2.-luokkalaisille Opettajan aineisto L sten liikenneviikko Tehtäväpaketti esikoululaisille ja 1. 2.-luokkalaisille Opettajan aineisto Tämä aineisto on tarkoitettu opettajan materiaaliksi oppilaiden aineiston rinnalle. Aineisto sisältää ohjeita

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi Tehtäväpaketti Koululaisen Reilu luokka 2009 -kilpailu jakautuu neljään aihealueeseen: minä, kaverit, meidän luokka ja meidän koulu. Jokaiseen aihealueeseen liittyy tehtäviä, joista koostuu kisan aikana

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan siihen. Opettaja tuo ensimmäiselle tunnille sanomalehden, aikakauslehden, kirjeen

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Kolmion kulmien summa. Maria Sukura

Kolmion kulmien summa. Maria Sukura Kolmion kulmien summa Maria Sukura Oppituntien johdanto Oppilaat kuulevat triangelin äänen. He voivat katsoa sitä ja yrittää nimetä tämän soittimen. Tutkimme, miksi triangelia kutsutaan tällä nimellä,

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 LAHJAT JUMALALTA JOHDANTO Syksyllä on kaksi tärkeää päivää jokaiselle bahá ílle - pyhäpäiviä, Bábin ja Bahá'u'lláhin syntymäpäivät!

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

YipTree.com. hommannimionmatematiikka.com

YipTree.com. hommannimionmatematiikka.com YipTree.com hommannimionmatematiikka.com YipTreen ja Homman nimi on matematiikan plussat Työrauha, työrauha ja työrauha Tuntien aloitus tapahtuu automaattisesti ja nopeasti (edellyttäen että koneet toimii)

Lisätiedot

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi.

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi. Sokeripalanäyttelyn voi pitää eri oppiaineissa, esimerkiksi kuvaamataidossa, äidinkielessä, terveystiedossa, kotitaloudessa ja matematiikassa. Suosituksena on yksi luokka kerrallaan. Tuntisuunnitelma on

Lisätiedot

Pikkuisten Mindfulness-kortit

Pikkuisten Mindfulness-kortit Pikkuisten Mindfulness-kortit Leikkaa kortit irti. Taita poikkiviivan kohdalta sanallinen ohje kuvan taakse. Laminoi kortiksi. Kortteja voi käyttää kahdella eri tapaa. Silmät voi sulkea ja kuvitella tilanteen

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi L sten liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi Tänään sukellamme liikennemerkkien runsaaseen maailmaan. Aivan aluksi sinun kannattaa etsiä päivän lehdestä liikennemerkkiaukeama.

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta 1. Mikä olisi jännittävin paikka, jota haluaisit tutkia? 2. Jos voisit kutsua kenet tahansa maailmassa puhumaan

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

Prosessin analysointi ja töiden viimeistely

Prosessin analysointi ja töiden viimeistely ilumuoto a st kasvatu luun ou perusk Tuntikehyksen osa-alue: D1 Logon ja mainonnan suunnittelu Kesto: 1 kaksoistunti, 45 min + 45 min Aihe: Pohitaan koko Mutku-opintojaksoa prosessina ja tehään töitä jotka

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

Unelmien työ (90 min)

Unelmien työ (90 min) Unelmien työ (90 ) Oppitunti on mahdollista toteuttaa myös 45 uutissa. Tällöin toteutetaan kohdat 1, 2 ja 3 (lyhennettyinä) sekä Unelmien työpaikan yksilötyöskentelyosuus (15 ). Voit soveltaa tehtävän

Lisätiedot

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE 12.6.2006 Tiedotusopin valintakoe koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta. Valintakokeesta voi saada yhteensä 60 pistettä. Kokeen eri osat tuottavat pisteitä

Lisätiedot

Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko. Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti

Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko. Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti Tee taulu Nämä tarvitset Aikakauslehtiä tai kuviopaperia,

Lisätiedot

Askarrellaan lorukortteja

Askarrellaan lorukortteja Askarrellaan lorukortteja Valitse lapsen kanssa mieluisimmat lorut liitteestä tai muistelkaa omia lempilorujanne. Kirjoita tai leikkaa ja liimaa loru kartongille. Kortista tulee lapselle entistä kiinnostavampi,

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

Kainuulainen mediayhtiö. Suomalainen Lehtipaino SLP Jakelu SLP Kustannus - Yhteensä noin 14o työntekijää

Kainuulainen mediayhtiö. Suomalainen Lehtipaino SLP Jakelu SLP Kustannus - Yhteensä noin 14o työntekijää Näin me sen teimme! Eli miten yli sata oppilasta, kourallinen opettajia ja viisi kainuulaiskoulua toteuttivat MUSTAA VALKOISELLA liitelehden. Lehti jaettiin neljän kainuulaislehden välissä 30 500 talouteen.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

jjjj marjo nygård mervi nygård hannu pettinen

jjjj marjo nygård mervi nygård hannu pettinen jjjj marjo nygård mervi nygård hannu pettinen marjo nygård mervi nygård hannu pettinen werner söderström osakeyhtiö 3 8 maalatut rintarossit 10 Pöllöhelmet 12 tikkarikoru 14 Huoparintakoru 16 Huovutettu

Lisätiedot

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA LILJOJEN VALMISTAMINEN SOKERIMASSASTA TAI MARSIPAANISTA Ota muotilla kuvio kaulitusta sokerimassasta. Pyöritä myös kukalle keskusta ja laita siihen koristeeksi heteitä ja emejä.

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Tasapainotehta via vaakamallin avulla

Tasapainotehta via vaakamallin avulla Tasapainotehta via vaakamallin avulla Aihepiiri Luokka-aste Kesto Tarvittavat materiaalit / välineet Asiasanat Lausekkeet ja yhtälöt 7.-8. luokka 20 30 minuuttia Piirtoheitin, 2 kalvoa, erimuotoisia paloja

Lisätiedot

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) KURR KURR Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET R-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET L-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5 1/5 ASTE/KURSSI Yläasteelle ja lukioon elintarvikkeiden kemian yhteydessä. Sopii myös alaasteryhmille opettajan avustaessa poltossa, sekä laskuissa. AIKA n. ½ tuntia ENERGIAA! Vertaa vaahtokarkin ja cashewpähkinän

Lisätiedot

Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään jako kahteen -menetelmällä. Toinen ryhmistä on Nikotiiniryhmä ja toinen Ilman nikotiinia -ryhmä.

Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään jako kahteen -menetelmällä. Toinen ryhmistä on Nikotiiniryhmä ja toinen Ilman nikotiinia -ryhmä. HARJOITUS: Nuuskarastit 4.-5. luokkaisille 2-3 rastia Tarvitset: - 4-6 pöytää/pulpettia - maalarinteippiä - Mitä sinulle tulee mieleen sanasta nuuska? -kysymyspaperit - Kolme väittämää nuuskasta -paperit

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

3.4 Juttukentän tiedot

3.4 Juttukentän tiedot 3.4 Juttukentän tiedot Juttukenttä sisältää otsikoiden ja varsinaisen juttutekstin lisäksi paikkakunnan, päiväyksen, kirjoittajan nimen ja tiedon siitä, onko kyse STT omasta vai muiden uutistoimistojen

Lisätiedot

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 N S ta tai m ä BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 ONNISTUNUT SALKKU Salkkuja on eri kokoisia, muotoisia ja värisiä. Huomiota kiinnitetään seuraaviin kohtiin. SALKUN AUKAISEMINEN PYÖRÖSAHALLA JA SEN

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

Haastattelu. Lista kysymyksistä joita voit käyttää keskustelun tukena:

Haastattelu. Lista kysymyksistä joita voit käyttää keskustelun tukena: Haastattelu Lista kysymyksistä joita voit käyttää keskustelun tukena: Mitä haluaisit että asiakas sanoo sinulle kun hän lähtee tästä yhteisöstä/muuttaa pois kotoa? Mitä toivot että asiakas kertoo sinusta

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen isoon varsiruusuun tarvitset: 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 10/0 HS punainen 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 11/0 HS tumma oliivi/vihreä 0,16 0,30 mm taipuisaa

Lisätiedot

EVENING SONG LINTUSOITTORASIA

EVENING SONG LINTUSOITTORASIA TRVIKKT - 0 x 5 cm pala pilkullista puuvillajerseytä - 5 x 5 cm pala valkoista puuvillajerseytä - 0 x 0 cm pala vaaleaa luomupuuvillaista teddyneulosta - 5 x 0 cm pala vaaleaa pellavaa - pala tukikangasta,

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

1. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus

1. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus 7 1. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi.

Lisätiedot

Pehmopapereiden matematiikkaa

Pehmopapereiden matematiikkaa Pehmopapereiden matematiikkaa Kuinka paljon vessapaperia kuluu keskimäärin vuodessa? Kuinka paljon talouspaperia on yhdessä rullassa? Onko vessapaperien valmistaminen hyvä bisnes? Otetaan selvää! Työohjeet:

Lisätiedot

MEDIA Nuorisotyön koordinaattori Suvi Dunder

MEDIA Nuorisotyön koordinaattori Suvi Dunder MEDIA Nuorisotyön koordinaattori Suvi Dunder Media on muutakin kun vain tutut televisio ja sanomalehti. Mediakasvatuksessa tulisi ottaa huomioon myös tietokonepelit, mainonta monissa eri muodoissa, keskustelupalstat

Lisätiedot

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Harjoite 12: Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Miltä sinusta tuntuu juuri nyt?

Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Mitä lapselle kuuluu juuri tällä hetkellä? Mitä lapsi tuntee tässä hetkessä, juuri nyt? Tärkeitä kysymyksiä, joiden äärelle voi palata päivittäin, eri hetkissä ja tilanteissa.

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Aluksi. 1.1. Kahden muuttujan lineaarinen yhtälö

Aluksi. 1.1. Kahden muuttujan lineaarinen yhtälö Aluksi Matematiikan käsite suora on tarkalleen sama asia kuin arkikielen suoran käsite. Vai oliko se toisinpäin? Matematiikan luonteesta johtuu, että sen soveltaja ei tyydy pelkkään suoran nimeen eikä

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

KOHTAA. Sano jotain mukavaa. jollekin opettajalle. Kysy sellaiselta luokka kaverilta, jonka kanssa et kovin usein juttele, mitä hänelle kuuluu.

KOHTAA. Sano jotain mukavaa. jollekin opettajalle. Kysy sellaiselta luokka kaverilta, jonka kanssa et kovin usein juttele, mitä hänelle kuuluu. KOHTAA Nämä omenat kannustavat kunnioittavaan kohtaamiseen sekä ottamaan muiden mieli piteet ja tunteet huomioon. Omalla käytöksellä on suuri merkitys sille, millaista vuorovaikutus muiden kanssa on. Sano

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot