TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT"

Transkriptio

1 TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT JULKAISUT TIETOTURVAKATSAUS

2 TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT Tämän tietoturvakatsauksen sisältöä päivitetään jatkuvasti ja se on tarkoitettu ainoastaan Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH -yhtiön ja Konica Minoltan eurooppalaisten tytäryhtiöiden, myyntiverkoston ja henkilöstön tiedoksi ja käyttöön. Katsauksen tiedot on koottu useista ja alalla luotettavina pidetyistä lähteistä. Käsityksemme mukaan tämä informaatio on kaikin puolin täsmällistä ja paikkansa pitävää. Konica Minolta tai kukaan sen edustaja tai työntekijä ei ole kuitenkaan vastuussa tämän julkaisun mahdollisista virheistä tai epätarkkuuksista KONICA MINOLTA BUSINESS SOLUTIONS EUROPE, GmbH. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän julkaisun osittainenkin jäljentäminen, sähköinen tai mekaaninen siirto eri muotoon, kopiointi tai tallennus ja arkistointi jakelua varten on kielletty ilman julkaisijan kirjallista lupaa. Jotkut toiminnot saattavat vaatia lisälaitteita, joten tarkista toimintojen laitekohtainen saatavuus tämän julkaisun sivulta 37.

3 SISÄLTÖ TIETOTURVAKATSAUS 3 TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT 2 TINKIMÄTÖNTÄ YKSITYISYYDEN SUOJAA 4 Konica Minoltan tietoturvastandardit 4 TIETOTURVAN HAAVOITTUVUUS ON YHTEINEN HUOLENAIHE 5 Kirjautumisen ja käytön valvonta 5 Asiakirjojen ja tietojen suojaus 5 Verkon tietoturva 5 JÄRJESTELMÄN YLEINEN TIETOTURVA 6 Suojaus USB-tallentimen viruksia vastaan 6 Faksilinjan suojaus 6 Etädiagnostiikkapalvelujen suojaus 6 RAM-muistin suojaus 7 Salasanojen käsittely 7 KIRJAUTUMISEN JA KÄYTÖN VALVONTA 8 Kopioinnin ja tulostuksen seuranta 8 Käyttäjävarmennus - tunnus ja salasana 9 Käyttäjävarmennus - biometrinen todennus 10 Käyttäjävarmennus - IC-kortinlukija 10 Automaattinen uloskirjaus 11 Toimintorajoitukset 11 Turvatulostus (työn lukitus) 12 Touch&Print / ID&Print 12 Käyttäjäkansioiden suojaus salasanalla 13 Tapahtumaloki 14 Tulostinajurin käyttäjätietojen salaus 14 Työajan ulkopuolella kirjautuminen 14 TIETOJEN SUOJAUS 15 Kiintolevyn suojaus salasanalla 15 Tiedostojen salaus (kiintolevy) 15 Kiintolevyn ylikirjoitus 16 Väliaikaistiedostojen poisto 17 Tietojen automaattinen poisto 17 VERKON TIETOTURVA 18 IP-suodatus 18 Portti- ja protokollavalvonta 19 SSL/TLS-salaus (https) 19 IPsec-tuki 20 IEEE 802.1x -tuki 20 NDS-todennus 21 OpenAPI-liikennöinti 22 Etähallintapaneeli 23 PAGESCOPE ESTERPRISE SUITE RATKAISUJA TIETOTURVAKYSYMYKSIIN 24 PageScope Enterprise Suite -ohjelmiston perustoiminnot 24 PageScope Enterprise Suite 24 PageScope Enterprise Suite ja liikennöinnin tietoturva 25 PageScope Enterprise Suite ja käyttövaltuuksien rajoitus 28 PageScope Enterprise Suite ja tietohallinta 28 PageScope Enterprise Suite -ohjelmiston lisensiointi 30 TIETOTURVALLINEN SKANNAUS 31 POP before SMTP 31 SMTP-todennus (SASL) 31 S/MIME 31 PDF-tiedostojen salaus 31 PDF-tiedoston varmennus digitaalisesti 32 PDF-tiedoston digitaalinen allekirjoitus 32 Osoitteen manuaalisen valinnan esto 33 Osoitekirjan käytönvalvonta 33 MUITA TIETOTURVATOIMINTOJA 34 Huolto- ja ylläpitotilan suojaus 34 Käytön lukitus 34 Sarjanumero 35 Vesileima/Tunniste 35 Kopiosuojaus vesileimalla 35 Copy Guard -suojaus ja sen kumoaminen salasanalla 36 Faksiviestien reititys 36 TIETOTURVAOMINAISUUDET JA NIIDEN LAITEKOHTAINEN SAATAVUUS 37

4 TINKIMÄTÖNTÄ YKSITYISYYDEN SUOJAA Konica Minoltan tietoturvastandardit TINKIMÄTÖNTÄ YKSITYISYYDEN SUOJAA TIETOTURVAKATSAUS 4 Konica Minolta oivalsi jo varhain tietoturvan merkityksen siirryttäessä digiaikakauteen, jonka nopeasti laajenevat ja kaikkialle ulottuvat viestintäyhteydet ovat huomattavasti lisänneet tietoturvamurtojen riskiä. Uhkien torjunnassa on Konica Minolta noussut johtavaan asemaan tietoturvallisten informaatioteknologioiden kehittäjänä ja niiden käyttöönottajana. Jo ensimmäisen monitoimijärjestelmänsä esittelystä lähtien on Konica Minoltan tavoite ollut kehittää ja soveltaa teknologioita, joilla varmistetaan sähköisten asiakirjojen tietosuoja. Tärkein Euroopassa noudatettu tietoturvastandardi on ISO 15408, joka tunnetaan myös Common Criteria -sertifiointina. Konica Minolta on äskettäin esitellyt bizhub-monitoimimallistonsa, joka täyttää Common Criteria EAL3 -tietoturvanormit. Common Criteria (CC) on ainoa kansainvälisesti hyväksytty standardi IT-tietoturvaominaisuuksien arviointiin. ISO sertifioi tujen tulostinten, monitoimijärjestelmien ja ohjelmistojen tietoturva on läpäissyt tiukan arvioinnin, joten riskeihin ennalta varautuvat yritykset voivat olla vakuuttuneita tuotteiden tietoturvatasosta. CC-sertifiointi antaa käyttäjille varmuuden, että Konica Minoltan monitoimijärjestelmissä luottamukselliset tiedot ovat ja pysyvät ulkopuolisten ulottumattomissa. Tässä julkaisussa käsitellään useita ja keskeisiä tietoturvavaatimuksia sekä havainnollistetaan Konica Minoltan monitoimijärjestelmissä toteutetut ISO standardin (Common Criteria) säädökset ja määräykset. ISO on jaettu seitsemään EAL-vakuuttavuustasoon (Evaluation Assurance Level). Suoraan hyllyltä valitut vakiotuotteet voivat saada korkeintaan EAL4-sertifikaatin. Useimmat IT-alan tuotteet ovat EAL3-sertifioituja. Konica Minoltan tuotteet testataan sertifiointilaboratoriossa Japanissa. Konica Minoltan tuotesertifioinnit ja niihin liittyvä dokumentaatio on nähtävissä osoitteessa:

5 TIETOTURVAN HAAVOITTUVUUS ON YHTEINEN HUOLENAIHE TIETOTURVARISKIT TIETOTURVAKATSAUS 5 Monitoimijärjestelmät (MFP) tarjoavat valtavan määrän yksittäisiä toimintoja ja toimintokokonaisuuksia, mutta samalla ne luovat runsaasti mahdollisia tietoturva-aukkoja. Monitoimijärjestelmien tietoturvaratkaisut voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: Kirjautumisen ja käytön valvonta Vaikka tietoturva on näkyvästi esillä sekä julkisuudessa että yrityksissä, silti monitoimijärjestelmiä ei useinkaan pidetä tietoturvariskeinä. Jotkut riskit ehkä tunnistetaan, mutta ne jätetään monesti vaille huomiota. Tämä koskee varsinkin asiakirjojen ja informaation luottamuksellisuutta. Erityisen riskialttiita ovat yleisiin tiloihin sijoitetut monitoimijärjestelmät, jotka ovat henkilökunnan, asiakkaiden ja jopa vierailijoiden ulottuvilla. Nykyiset monitoimijärjestelmät ovat erittäin kehittyneitä, joten tietoja on helppo kopioida ja jaella yrityksen sisällä ja yrityksen ulkopuolelle. Ensimmäiseksi on syytä estää monitoimijärjestelmien käyttö ulkopuolisilta. Se tapahtuu valvomalla laitteille kirjautumista ja luomalla tietoturvapolitiikka laitteiden hyväksytylle käytölle. Konica Minolta toteuttaa tietoturvaratkaisunsa järjestelmien käyttömukavuudesta tinkimättä. Asiakirjojen ja tietojen suojaus Monitoimijärjestelmät ja tulostimet sijoitetaan usein yleisiin tiloihin, joihin henkilökunnan lisäksi pääsevät asiakkaat ja satunnaiset vierailijat. Sen vuoksi tarpeellisen tietoturvapolitiikan käyttöönotto on välttämätöntä. Monitoimijärjestelmän kiintolevylle ajan myötä tallentunut luottamuksellinen tieto tai laitteen luovutustasolla lojuvat tulosteet ovat täysin suojaamattomia ja voivat päätyä vääriin käsiin. Konica Minolta tarjoaa valikoiman räätälöityjä tietoturvaratkaisuja, joilla asiakirjat ja tiedot suojataan. Verkon tietoturva Tiedonvälitys ja viestintäyhteydet ovat välttämättömiä nykyaikaisessa toimintakulttuurissa ja erityisesti yritysmaailmassa. Konica Minoltan toimistolaitteet on suunniteltu integroitaviksi erilaisiin verkkoympäristöihin. Esimerkiksi verkkotulostimista ja monitoimijärjestelmistä (MFP) on luotu kehittyneitä ja tietoverkkoon liitettäviä asiakirjojen prosessointikeskuksia. Ne tulostavat, kopioivat ja skannaavat dokumentteja ja ohjaavat ne esimerkiksi verkko-osoitteisiin tai sähköpostiin. Toimistoteknologian on siis varauduttava samanlaisiin tietoturvariskeihin ja niiden torjuntaan kuin muidenkin verkotettujen laitteiden kohdalla, sillä suojaamattomat järjestelmät ovat kiistaton tietoturvariski. Konica Minoltan kaikki laitteet täyttävät tiukat tietoturvavaatimukset, joilla vältetään sisäisten ja ulkoisten verkkohyökkäysten aiheuttamat vahingot. Tehokkaita verkonsuojausmenetelmiä on useita. Konica Minoltan laaja tietoturvaominaisuuksien valikoima tarjoaa ammattitason ratkaisuja, joilla tietomurrot havaitaan ja estetään.

6 JÄRJESTELMÄN YLEINEN TIETOTURVA TIETOTURVAKATSAUS 6 JÄRJESTELMÄN YLEINEN TIETOTURVA Suojaus USB-tallentimen viruksia vastaan Useimmissa Konica Minoltan laitteissa on liitäntä USB-muistitikuille. Tällöin asiakirjat voidaan tulostaa suoraan USB-tallentimelta ilman tietokonetta. Samoin asiakirjat ovat skannattavissa suoraan USB-tallentimelle. Tavallisin syy virustartuntaan USB-tallentimelta on ohjelmatiedostojen käynnistyminen automaattisesti, kun USB-muistitikku asetetaan laitteeseen. Konica Minoltan laitteet eivät tue tiedostojen automaattista suoritusta, kun USB-tallennin asetetaan paikoilleen, joten tämäntyyppiset virukset eivät pääse vahingoittamaan laitteita. Faksilinjan suojaus Faksiyhteyksissä käytetään ainoastaan faksiprotokollaa muita siirtoprotokollia ei edes tueta. Mikäli hyökkääjä yrittää tunkeutua yleistä puhelinverkkoa ja poikkeavaa protokollaa käyttäen tai pyrkii lähettämään dataa, jota ei voi purkaa faksimuotoon, Konica Minoltan järjestelmät ilmoittavat virheestä ja estävät liikennöinnin. Yleinen puhelinverkko Soitto faksilinjaan G3-protokolla vastaa G3-protokolla vastaa Tarkistetaan, käyttääkö soittaja G3-protokollaa Jos G3-protokolla tunnistetaan, liikennöinti jatkuu. Muun protokollan käyttö estää liikennöinnin. Etädiagnostiikkapalvelujen suojaus Etädiagnostiikkapalvelu käyttää yleistä puhelinverkkoa Konica Minoltan laitteiden ja huoltokeskuksen välisessä viestinnässä. Siinä Konica Minoltan laitteet lähettävät keskusyksikköä koskevia tietoja huoltokeskukseen, joka voi puolestaan siirtää takaisin dataa keskusyksikön asetusten muuttamiseksi. Liikennöinti sallitaan vain silloin, kun kuhunkin keskusyksikköön sekä huoltopisteeseen etukäteen tallennetut tunnukset täsmäävät. 2. Kirjautuminen salasanalla 3. Tiedonhakupyyntö Yleinen puhelinlinja 1. Kirjautumiskutsu 4. Salasanan tarkistus ja liikennöinnin aloitus 6. Salasanan tarkistus ja liikennöinnin aloitus 5. Laitteen tilatietojen lähetys

7 JÄRJESTELMÄN YLEINEN TIETOTURVA TIETOTURVAKATSAUS 7 RAM-muistin suojaus Konica Minoltan bizhub-tuotteissa käytetään kolmea RAM-muistityyppiä: RAM-keskusmuisti ja tyypillisiä käyttökohteita: tiedostomuisti sähköinen lajittelu työmuisti ohjelmaparametrien, tilapäistietojen ja tulostinpalvelimen kuvamuunnosten tallennus faksimuisti faksin RAM-työmuisti RAM-keskusmuistiin kirjoitettu tieto säilyy vain laitteen virran ollessa kytkettynä. Tämäntyyppisen RAM-muistin sisältö ylikirjoittuu, kun seuraava sivu tai työ tulostuu. Kun työ on tulostettu, sen tiedot häviävät RAM-muistista. Samoin RAM-keskusmuisti tyhjenee heti, kun laitteen virta katkaistaan. RAM-käyttömuisti on turvallinen. Jos muistisiru irrotetaan virran sammuttamisen jälkeen, kaikki muistissa olevat tiedot ovat jo hävinneet. RAM-muistisirun irrottaminen ei ole mahdollista laitteen virran ollessa kytkettynä. Ainoa tapa tietojen keräämiseen olisi jokin kiertotie tai tietoturva-aukko. Puolueettomat tietoturva-asiantuntijat ovat arvioineet ja testanneet nämä liityntäpisteet ennen kuin Konica Minoltan tuotteet on luovutettu ISO sertifiointia varten. Konica Minoltan bizhubmonitoimijärjestelmissä ei ole RAM-keskusmuistia uhkaavia kiertoteitä tai tietoturva-aukkoja. RAM-pysyväismuisti (NV-RAM) ja tyypillisiä käyttökohteita: laitteiden laskurilukemat työkohtaiset asetukset apuohjelmien asetukset RAM-pysyväismuistiin kirjattu data ei sisällä kuvia tai asiakirjoja, joten tiedot eivät ole luottamuksellisia tai henkilökohtaisia. RAM-pysyväismuistin tiedot säilyvät, vaikka laitteen virta katkaistaan. Mikäli kiintolevy alustetaan, käyttäjä- ja tilitiedot häviävät NV-RAM-muistista ja sen sisältö palautuu oletusasetuksiin. Flash-muisti ja tyypillisiä käyttökohteita: kiinteät laiteohjelmistot ohjauspaneelin data asennetut kirjasinfontit kopiosuojauksen vesileimat Flash-muisti on kiinteä osa monitoimijärjestelmän piirikorttia, eikä sitä voi tyhjentää. Flash-muistiin tallentunutta dataa ei luokitella kriittiseksi, luottamukselliseksi tai henkilökohtaiseksi. Salasanojen käsittely Kaikkien salasanojen käsittelyssä monitoimijärjestelmät noudattavat seuraavia tietoturvasääntöjä: 1. Käyttökohteesta riippumatta salasanan tallennus vaatii aina yhden varmistuskerran. 2. Kaikki monitoimijärjestelmille, verkkoliittymälle tai sovellukselle näppäillyt salasanat näkyvät muodossa xxx, mikä estää niiden kopioinnin. 3. Kaikki salasanat tallennetaan käyttäen salausta. 4. Kaikki salasanat muodostuvat 8 64 merkistä. Monitoimijärjestelmästä riippuen salasanat voivat olla jopa pidempiä. 5. Verkon kautta siirrettävät salasanat voidaan aina lähettää salatussa muodossa. 6. Vain järjestelmän ylläpitäjä voi nollata käyttäjätodennuksen ja yksityisten kansioiden salasanat. 7. Vain Konica Minoltan valtuuttama huoltoteknikko voi nollata järjestelmän ylläpitäjien salasanat.

8 KIRJAUTUMISEN JA KÄYTÖN VALVONTA Kopioinnin ja tulostuksen seuranta Konica Minoltan bizhub-monitoimijärjestelmissä käyttäjätilit ovat vakio-ominaisuus. Kun toiminto on aktivoitu, käyttäjän on kirjauduttava laitteelle 4-8 merkkiä sisältävällä tunnuksellaan (PIN-koodi), ennen kuin hän voi kopioida, tulostaa tai tehdä ylipäätään mitään toimenpiteitä. Jos käyttäjä ei lähetä tai anna oikeaa PIN-koodia, tulostimelle ohjattu työ ei tulostu. Jos käyttäjä ei näppäile PIN-koodiaan kopiokoneen valintapaneelille avautuvaan kirjautumisvalikkoon, pääsy järjestelmään estyy. Käyttäjän kirjauduttua hänen kaikki toimensa tallentuvat sähköisesti järjestelmän lokitiedostoon, johon vain järjestelmän ylläpitäjällä tai pääkäyttäjällä on pääsyoikeus. Näin osastokohtainen laskutus tai henkilöstön kopiointikäytäntöjen seuranta sujuvat tehokkaasti. Käyttäjille voidaan myös asettaa yksilölliset kopio- ja tulostuslimiitit. Konica Minolta bizhub C654:n käyttäjätilien asetusvalikko

9 KIRJAUTUMISEN JA KÄYTÖN VALVONTA TIETOTURVAKATSAUS 9 Käyttäjävarmennus tunnus ja salasana Verkko Tuettuja tietokanta- ja hakemistopalvelimia ovat mm. Active Directory, Novell NDS, NTML v.1 ja NTLMv.2. Salasanan enimmäispituus on 64 merkkiä. Active Directory -palvelu tukee jopa 20 domain-tunnusta. PageScope Enterprise Suite -sarjan Authentication Manager soveltuu varmennuskäytäntöjen keskitettyyn hallintaan. Laite Laitteen sisäinen varmennusmenettely tukee jopa käyttäjätiliä. Salasanat voivat sisältää enintään kahdeksan alfanumeerista merkkiä. Salasanan suojaus Salasanat voidaan luoda käyttäjille sekä ylläpitäjille ja salasanojen hallinnoinnista vastaa järjestelmän ylläpitäjä. Salasanojen enimmäispituus on 8 merkkiä ja ne voidaan suojata Kerberos-todennuksella tai SSL-salauksella. Konica Minolta bizhub C654:n kirjautumisvalikkoja

10 Lähi-infrapunasäteiden lähde Kamera Skannatun datan ominaisuudet Salaus ja rekisteröinti REKISTEröitävä tietokanta Sormen verisuonisto Skannatun tiedon todennus Hitachi Soft -teknologialla Todennus on suoritettu Todennustulos Käyttäjävarmennus biometrinen todennus Tunnuksen ja salasanan lisäksi käyttäjä voidaan varmentaa biometrisesti tunnistavalla laitteella. Biometrisesti tunnistavan laitteen tietokanta on suojattu eikä sitä voi käyttää vääriin tarkoituksiin. Sormen verisuonisto biometrisena tunnisteena: Verisuonet ovat osa kehoa eikä niitä perinteisistä sormenjäljistä poiketen voi skannata tai lukea henkilön huomaamatta. Tunnisteen väärentäminen on täten käytännössä mahdotonta. Todennusmenettely: Todennusmenettely noudattaa U.S. Government Biometric Verification Mode Protection Profile for Medium Robustness Environments (BVMPP-MR) version 1.0* turvanormeja. Menettely tukee tietoturvan ja yksityisyyden kannalta seuraavia tärkeitä ominaisuuksia. Biometrisen datan uudelleen muodostus: Kiintolevylle tallentuu pelkästään skannatun datan ominaisuuksiin perustuvia ja sattumanvaraisia numeroita, joten laskennallisesti on mahdotonta muodostaa alkuperäinen verisuonistodata kiintolevyllä olevasta tietokannasta. Biometrisen datan rakenne: Kiintolevyllä olevan datan rakenne ei ole julkinen, joten sen väärentäminen on mahdotonta. Datan poisto tunnistuslaitteelta: Laitteen RAM-muistiin väliaikaisesti tallennettu tieto on salatussa muodossa ja se poistetaan heti monitoimijärjestelmälle siirtämisen jälkeen. Käyttäjävarmennus IC-kortinlukija Kolmas todennusvaihtoehto on Konica Minoltan monitoimijärjestelmiin asennettava kortinlukija. Pyyhkäisymenetelmällä luettava älykortti sisältää uniikin koodin, joka monitoimijärjestelmän tietokannassa linkittyy käyttäjätunnukseen ja salasanaan. Biometrisen datan tavoin älykortin koodi ja käyttäjätiedot tallentuvat salattuina monitoimijärjestelmän kiintolevylle ja ovat näin suojattuja. Todennustietojen tallennusta monitoimijärjestelmän kiintolevylle voidaan hallita keskitetysti PageScope Enterprise Suite -sarjan Authentication Manager -sovelluksella.

11 KIRJAUTUMISEN JA KÄYTÖN VALVONTA TIETOTURVAKATSAUS 11 Automaattinen uloskirjaus Konica Minoltan monitoimijärjestelmiin voidaan ohjelmoida automaattinen palautustoiminto, jolloin tietyn ajan käyttämättä ollut laite vaatii uudelleen kirjautumisen. Tällä varmistetaan laitteen palautus turvalliseen tilaan, vaikka käyttäjä unohtaisi kirjautua ulos työnsä päätteeksi. Viiveajaksi voidaan valita 1-60 minuuttia. Muutamissa Konica Minoltan monitoimijärjestelmissä jopa 30 sekunnin viiveaika on mahdollinen. Jos käyttäjätilit on aktivoitu ja laite on palautunut valmiustilaan viiveajan jälkeen, on käyttäjän kirjauduttava laitteelle omalla PIN-koodilla tai salasanalla. Käyttäjien ei tarvitse enää huolestua, vaikka uloskirjautuminen unohtuisi skannauksen tai kopioinnin päätyttyä. Toimintorajoitukset Kuva havainnollistaa, kuinka ylläpitäjän ja käyttäjien automaattinen uloskirjaus ajastetaan verkkoselaimelle avautuvassa sovelluksessa (PageScope Web Connection). Kehittyneen tason käyttäjäturva mahdollistaa tiettyjen laitetoimintojen sallimisen tai eston. Pääkäyttäjä tai ylläpito voi säädellä näitä toimintoja tarpeen mukaan ja organisaation koosta riippumatta. Erityistoimintoja ovat: paikallis- ja etäskannaus bizhub-järjestelmällä bizhub-järjestelmälle tallennettujen kansioiden paikallis- ja etäkäyttö paikalliskopiointi bizhub-järjestelmällä ja mustavalko- tai värikopioinnin rajoittaminen tai salliminen paikallis- tai etäfaksaus bizhub-järjestelmällä etätulostus ajurin kautta ja mustavalko- tai väritulostuksen rajoittaminen tai salliminen Rajoitukset voidaan määritellä laite- tai käyttäjäkohtaisesti todennustavasta riippuen. Konica Minolta bizhub C654:n toimintorajoitusten asetusvalikko.

12 KIRJAUTUMISEN JA KÄYTÖN VALVONTA TIETOTURVAKATSAUS 12 Turvatulostus (työn lukitus) Konica Minoltan monitoimijärjestelmissä turvatulostus on vakio-ominaisuus. Käyttäjä lähettää tulostettavan työn, joka pysyy järjestelmän muistissa siihen saakka, kunnes tulostamiseen oikeutettu henkilö siirtyy laitteelle ja vapauttaa työn PIN-koodilla tai salasanalla. Asiakirjansa työasemalta monitoimijärjestelmälle ohjaava lähettäjä määrittelee ensin koodin, jolla hän varmistaa, että vain hänellä on oikeus henkilökohtaista informaatiota sisältävän tiedoston avaamiseen. Jos monitoimijärjestelmä on varustettu kiintolevyllä, sähköiset tiedostot voidaan tallentaa järjestelmään. Kun asiakirjat tallennetaan kiintolevylle joko lähettämällä ne työasemalta tai skannaamalla käyttäjät tarvitsevat niiden noutamiseen laitteelle näppäiltävän PIN-koodin/salasanan. Esimerkki turvatulostuksesta, joka käynnistetään Konica Minolta bizhub C654:lta. Touch & Print/ID & Print Mikäli laite vaatii käyttäjävarmennuksen joko palvelimelta tai monitoimijärjestelmältä turvatulostus voidaan toteuttaa Touch&Print - tai ID&Print -toiminnolla. Turvatulostus ei edellytä muuta tunnusta ja salasanaa, vaan hyväksytty kirjautuminen monitoimijärjestelmälle riittää suojatun työn tunnistamiseen ja sen vapauttamiseen tulostettavaksi. Asiakirjan tulostus ei käynnisty, ennen kuin paikalla on oikea henkilö, joka voi poistaa tulosteet välittömästi luovutustasolta ja ulkopuolisten ulottuvilta. Touch&Print-käyttäjävarmennus perustuu sormenpään verisuonikuvioiden skannaukseen tai älykortinlukijaan. ID&Print vaati käyttäjätunnuksen ja salasanan.

13 KIRJAUTUMISEN JA KÄYTÖN VALVONTA TIETOTURVAKATSAUS 13 Käyttäjäkansioiden suojaus salasanalla Toistuvasti tarvittavat kopiot, tulosteet ja skannatut sekä faksatut asiakirjat voidaan tallentaa kansioihin, jotka on luotu monitoimijärjestelmän kiintolevylle. Sen yleiset tietoturvaominaisuudet suojaavat kansioita, joille voidaan lisäksi määritellä erilaisia käytettävyystasoja. Suoraan monitoimijärjestelmältä avautuvat kansiot ovat suojattavissa 8 merkkiä sisältävällä salasanalla. Käyttäjätodennusta vaativan monitoimijärjestelmän kiintolevylle voidaan perustaa yksityisiä kansioita (näkyvät vain todennetuille käyttäjälle), ryhmäkansioita (näkyvät vain kansioihin oikeutetuille käyttäjille) ja kaikille tarkoitettuja yleisiä kansioita. Käyttäjätodennus avaa automaattisesti pääsyn myös yksityiseen kansioon. Se ei kuitenkaan näy muille käyttäjille, joten heillä ei ole mitään mahdollisuuksia kansion avaamiseen. Konica Minolta bizhub C654:n käyttäjäkansioon kirjautuminen ja kansioiden tarkastelu.

14 KIRJAUTUMISEN JA KÄYTÖN VALVONTA TIETOTURVAKATSAUS 14 Tapahtumaloki Jokainen Konica Minoltan monitoimijärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden kirjata laitteen kaikki tapahtumat kuten tulostustyöt, niiden lähettäjät, asiakirjojen nimet ja salasanat. Nämä lokitiedot tai tapahtumahistoriat ovat ylläpidon ladattavissa ja katseltavissa. PageScope Log Management -sovellus automatisoi tapahtumalokien latauksen, jolloin monitoimijärjestelmien lokitiedot voidaan tallentaa sovellukseen ja tarkastella verkkoselaimen kautta. Log Management -sovellusnäkymä Tulostinajurin käyttäjätietojen salaus Turvatulostus, laitteelle kirjautuminen ja kustannusseuranta vaativat käyttäjää antamaan määrättyjä tietoja kuten käyttäjätunnus ja salasana, jotta tulostustyö siirtyisi monitoimijärjestelmälle. Käyttäjätiedot voidaan siirtää salatussa muodossa tulostimelle, jossa tiedot puretaan ja näin estetään verkossa lähetettävän informaation urkinta. Järjestelmän ylläpitäjä voi asettaa salausavaimen, jonka enimmäispituus on 20 merkkiä. Työt tulostuvat kyllä ilman salausavaintakin, mutta luottamukselliset käyttäjätodennustiedot saattavat tällöin vaarantua. Työajan ulkopuolella kirjautuminen Jos monitoimijärjestelmä ei vaadi käyttäjien todennusta, kenellä tahansa on mahdollisuus kirjautua laitteelle ja tulostaa sekä lähettää tietoja. Tietoturvan parantamiseksi ylläpito voi sallia laitteen vapaan käytön virka- tai työaikana, mutta sen ulkopuolella kirjautumiseen vaaditaan salasana. Monitoimijärjestelmän (bizhub C654) kirjautumisvalikko työajan ulkopuolella tapahtuvaan käyttöön

15 TIETOJEN SUOJAUS TIETOTURVAKATSAUS 15 TIETOJEN SUOJAUS Kiintolevyn suojaus salasanalla Monitoimijärjestelmän sisäinen kiintolevy on aina suojattu salasanalla. Se on tallennettu kiintolevyn BIOS:iin ja estää pääsyn kiintolevyn sisältöön, ellei käyttäjä anna oikeaa salasanaa. Edes kiintolevyn irrotus ja sen asennus mille tahansa tietokoneelle tai muulle monitoimijärjestelmälle ei avaa kiintolevyn tiedostoja. Automaattisesti käyttöön otettu salasana on ylläpidon vaihdettavissa. Kiintolevyä suojaavan salasanan vaihtaminen ylläpitotilassa (bizhub C654) Tiedostojen salaus (kiintolevy) Kiintolevyn sisällön salaukseen Konica Minolta tarjoaa vakiona perustyökalut tai optiona työkalujen kehittyneemmän version. Sähköiset asiakirjat voidaan tallentaa salasanalla suojattuihin kiintolevyn kansioihin. Mikäli organisaatio haluaa lisävahvistusta asiakirjojensa suojaukseen, kiintolevyn sisältö voidaan salata siihen tarkoitetuilla työkaluilla. Tallennetut tiedot salataan 128-bittistä salausavainta tukevalla AES-algoritmilla. Salausta käyttävän kiintolevyn sisältöä on mahdoton lukea, vaikka levy irrotettaisiin monitoimijärjestelmästä. Kiintolevyn sisällön salausasetusten valinta (bizhub C654)

16 TIETOJEN SUOJAUS TIETOTURVAKATSAUS 16 Kiintolevyn ylikirjoitus Kiintolevyllä varustettu Konica Minoltan monitoimijärjestelmä pystyy tallentamaan luottamuksellista informaatiota sähköiseen muotoon. Kiintolevyn kansioihin tallennetut ja salasanalla suojatut dokumentit voi poistaa vain niiden omistaja. Pääkäyttäjä, ylläpito tai valtuutettu huoltoteknikko voi lisäksi alustaa ja tyhjentää kiintolevyn, jos monitoimijärjestelmä on sijoitettava uuteen paikkaan. Kiintolevyjen ylikirjoitusmenetelmiä on useita ja eri käyttäjien sekä käyttäjäryhmien vaatimuksiin soveltuvia, kuten seuraavasta taulukosta ilmenee. Kiintolevyn ylikirjoitusta koskevien asetusten valinta (bizhub C654) Taso 1 Taso 2 Taso 3 Taso 4 Taso 5 Taso 6 Taso 7 Taso 8 Ylikirjoitus arvolla 0x00 Japan Electronic & Information Technology Association Russian Standard (GOST) Ylikirjoitus satunnaisilla 1-tavuisilla numeroilla Current National Security Agency (NSA) Standard Ylikirjoitus satunnaisilla 1-tavuisilla numeroilla Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0x00 National Computer Security Center (NCSC-TG-025) Ylikirjoitus arvolla 0xff US Navy (NAVSO P ) Ylikirjoitus satunnaisilla 1-tavusilla numeroilla Department of Defense (DoD M) Ylikirjoitus satunnaisilla 1-tavuisilla numeroilla Army Regulations (AR380-19) Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Former NSA Standard Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 North Atlantic Treaty Organization NATO Standard Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus 512-tavun erityistiedolla Ylikirjoitus arvolla 0x00 US Air Force (AFSSI5020) Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0xaa Varmennettu Ylikirjoitus arvolla 0x00 US Air Force (AFSSI5020) Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0xff Ylikirjoitus arvolla 0xaa Varmennettu Kiintolevyn ylikirjoitusta koskevien asetusten valinta (bizhub C654) Kiintolevyn alustusvalikko ylläpitotilassa (bizhub C654)

17 TIETOJEN SUOJAUS TIETOTURVAKATSAUS 17 Väliaikaistiedostojen poisto Tiedostojen koosta riippuen monitoimijärjestelmä voi käyttää kiintolevyä keskusmuistin jatkona siirtäessään kopioinnissa, skannauksessa, tulostuksessa ja faksauksessa tarvittavaa informaatiota. Kiintolevylle tallentuvien tietojen suojausta voidaan vahvistaa poistamalla ja ylikirjoittamalla väliaikaistiedostot työkohtaisesti. Tällöin väliaikaistiedot häviävät ja ylikirjoittuvat heti, kun niitä ei enää tarvita työn loppuun saattamisessa. Menetelmä 1 Menetelmä 2 Ylikirjoitus arvolla 0x00 Ylikirjoitus arvolla 0x00 > Ylikirjoitus arvolla 0xff > Ylikirjoitus kirjaimella A (=0x61) > Varmennettu Väliaikaistietojen poistamiseen on kaksi menetelmää. Skannaus Pakkaus (Konica Minoltan oma formaatti) Aikaisemman tiedon ylikirjoitus Purkaminen Tulostus Poisto työn jälkeen Väliaikaistiedostojen poisto monitoimijärjestelmällä kopioitaessa Tietojen automaattinen poisto Järjestelmän ylläpitäjä voi kytkeä ajastintoiminnon, joka automaattisesti poistaa henkilökohtaisiin tai yleisiin kansioihin sekä järjestelmäkansioihin (esimerkiksi turvatulostuskansiot tai salattujen PDF-tiedostojen kansiot) tallentuneet tiedot. Automaattinen poisto tyhjentää kansioiden kopio-, tulostus-, skannaus- tai faksitiedostot, kun valittu viiveaika on kulunut. Käyttäjäkansioihin tallennettujen tiedostojen säilytysajan määrittely (bizhub C654)

18 VERKON TIETOTURVA TIETOTURVAKATSAUS 18 VERKON TIETOTURVA IP-suodatus IP-osoitteen suodatus voidaan asettaa ohjelmoimalla monitoimijärjestelmän verkkokortti niin, että laitteelle pääsy on sallittu tai estetty työasemien tietyistä IP-osoitteista. PageScope Web Connection -sovellusikkuna (bizhub C654), jossa ylläpitäjä voi määritellä sallitut tai estetyt IP-osoitteet.

19 VERKON TIETOTURVA TIETOTURVAKATSAUS 19 Portti- ja protokollavalvonta Ylläpito voi avata, sulkea, sallia tai estää laitteen portti- ja protokollaliikenteen joko suoraan monitoimijärjestelmän ylläpitotilassa tehdyillä asetuksilla tai hyödyntämällä PageScope Web Connection - tai PageScope Net Care -sovellusta. Seuraavat portit voidaan avata tai sulkea: Portti 20 FTP Portti 123 NTP Portti 110 POP3 Portti 21 FTP Portti 161 SNMP Portti 636 LDAP Portti 25 SMTP Portti 389 LDAP TLS/SSL:lle Portti 80 HTTP Portti 631 IPP Portti 9100 PDL Seuraavat protokollat voidaan sallia tai estää: SNMP, SMB, POP, FTP, SMTP, IPP, Telnet, LDAP, HTTP SSL/TLS-salaus (https) Verkkoliikennöinti tietokantoihin tai sovelluksiin voidaan salata SSL- (Secure Sockets Layer) tai TLS-salauksella (Transport Layer Security). Tuetut versiot ovat SSL 2.0, SSL 3.0 ja TLS 1.0. Verkkoliikenteen salaaminen on tärkeää varsinkin todennustietoa tai ylläpidon salasanoja siirrettäessä. Salausta voidaan käyttää seuraaviin protokolliin ja sovelluksiin: LDAP-protokolla PageScope Enterprise Server SMTP-protokolla PageScope Data Administrator POP-protokolla PageScope Address Book Utility IPP (IPPS) -protokolla PageScope Web Connection (https) Windows Active Directory Monitoimijärjestelmä mahdollistaa SSL-sertifikaatin ohjelmoinnin PageScope Web Connection -sovelluksen ylläpitotilassa. SSL-sertifikaatin tietoturva-asetusten määritys PageScope Web Connection -sovelluksen ylläpitotilassa

20 VERKON TIETOTURVA TIETOTURVAKATSAUS 20 IPsec-tuki Konica Minoltan bizhub-järjestelmät tukevat myös IPsec-protokollaa (IP security protocol), joka salaa täysin verkon ja monitoimijärjestelmien välisen kaksisuuntaisen viestinnän. IPsec salaa kaiken verkkoliikenteen paikallisverkon (palvelin, työasema) ja bizhub-järjestelmän välillä. IPsec voidaan määritellä IKE-avaintenvaihtoprotokollaa käyttäen ja IPsec/IKE-asetuksia voidaan tallentaa 4 ryhmää. Esimerkki monitoimijärjestelmän (bizhub C654) näyttöön avautuvista IPsec/ IKE-asetuksista IEEE 802.1x -tuki IEEE 802.1x on porttikohtainen todennusstandardi, joka valvoo liikennöintiä WAN- ja LAN-lähiverkoissa. IEEE 802.1x -todennus standardi suojaa verkkoympäristön estämällä luvattoman liikennöinnin (esimerkiksi DHCP- tai HTTP-tiedonsiirron) ulkopuolisille laitteille todennuspyyntöjä lukuun ottamatta. Laite ei voi kirjautua verkkoon DHCP-palvelimelta kaapatulla IP-osoitteella ja esimerkiksi suorittaa käyttäjän ja palvelun välistä hyökkäystä vakoilemalla verkkoliikennettä. Suojattuun verkkoon pääsee vain aitouden todentajan oikealla varmentimella, salasanalla tai sertifikaatilla. Esimerkki 802.1x-standardin mukaisista todennusasetuksista

TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT

TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT JULKAISUT TIETOTURVAKATSAUS TIETOTURVAN PERUSTEKIJÄT Tämän tietoturvakatsauksen sisältöä päivitetään jatkuvasti ja se on tarkoitettu ainoastaan Konica Minolta Business Solutions

Lisätiedot

Tuotetta koskeva ilmoitus

Tuotetta koskeva ilmoitus Suojaus Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT YT-neuvosto hyväksynyt 21.11.2007 Vahvistanut: kuntayhtymän johtaja Pentti Leipälä 4.1.2008 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS 1 2. KÄYTÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Suojaus Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai sähköiseen

Lisätiedot

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Diplomityöseminaari Ville Pursiainen Aalto-yliopiston tietotekniikkapalvelut Valvoja: Prof Patric Östergård, Ohjaajat: DI Jari Kotomäki, DI Tommi Saranpää 7.10.2016

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Versio 0 FIN Merkintöjen selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkityyliä: Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa tulee toimia tai miten toimintoa voi käyttää muiden

Lisätiedot

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Suojaus Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

ESET CYBER SECURITY Mac Pikaopas. Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä

ESET CYBER SECURITY Mac Pikaopas. Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä ESET CYBER SECURITY Mac Pikaopas Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä ESET Cyber Security tarjoaa huippuluokan suojauksen tietokoneellesi haittaohjelmia vastaan. Alun perin palkitussa

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai

Lisätiedot

Skannaaminen RightFaxiin. Pääkäyttäjän opas

Skannaaminen RightFaxiin. Pääkäyttäjän opas Skannaaminen RightFaxiin Pääkäyttäjän opas Toukokuu 2016 www.lexmark.com Sisällys 2 Sisällys Yleiskuvaus...3 Käyttöönottovalmiuden tarkistusluettelo...4 Sovelluksen asetusten määrittäminen...5 Sovelluksen

Lisätiedot

Valtion yhteisen viestintäratkaisun (Vyvi) Työtila- ja Ryhmä-palvelun kirjautumisohje

Valtion yhteisen viestintäratkaisun (Vyvi) Työtila- ja Ryhmä-palvelun kirjautumisohje Valtiokonttori Ohje 1 (5) Valtion IT-palvelukeskus Vyvi Työtila ja Ryhmä kirjautumisohje 11.10.2013 Valtion yhteisen viestintäratkaisun (Vyvi) Työtila- ja Ryhmä-palvelun kirjautumisohje Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason.

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason. Pikaopas ESET Cybersecurity suojaa tietokonetta haitalliselta koodilta huippuluokan ominaisuuksilla. Palkitussa NOD32-virustentorjuntajärjestelmässä ensimmäisen kerran esiteltyyn ThreatSense -tarkistusohjelmaan

Lisätiedot

WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas

WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas Tarkoitus: WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas Näiden ohjeiden avulla voidaan tarvittaessa muokata tulostimen verkkoasetuksia koneen käyttöpaneelista. Lisää tietoja on koneen käyttöoppaissa. Huom: Verkonvalvojan

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Sisällysluettelo: 1 Sääntöjen tarkoitus... 2 2 Käytön periaatteet... 2 3 Käyttöoikeus ja käyttäjätunnukset... 4 4 Käyttöoikeuden

Lisätiedot

Turvapaketti Asennusohje

Turvapaketti Asennusohje Turvapaketti Asennusohje 01/2017 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://www.omahallinta.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

LAURA TM -rekrytointijärjestelmän tietoturva. Markku Ekblom Teknologiajohtaja Uranus Oy

LAURA TM -rekrytointijärjestelmän tietoturva. Markku Ekblom Teknologiajohtaja Uranus Oy LAURA TM -rekrytointijärjestelmän tietoturva Markku Ekblom Teknologiajohtaja Uranus Oy 17.1.2014 Toimintaympäristö Uranus on Suomessa perustettu, Suomessa toimiva ja suomalaisessa omistuksessa oleva yritys.

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ PÄIVÄ 2 W2K3 serverin asennus Yritykseen on hankittu palvelin (eilinen työasemakone), johon tulee asentaa Windows 2003 server. Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida se. Tee

Lisätiedot

Sähköisen äänestyksen pilotti

Sähköisen äänestyksen pilotti 08.02.2008 1 (26) Käyttötapausmalli Oikeusministeriö Vaalitietojärjestelmät 08.02.2008 2 (26) 1 Käyttötapaukset...3 1.1 Käyttötapaus: Vaalin perustaminen...4 1.1.1 Käyttötapauksen sanallinen kuvaus...4

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot

Tietokantojen hallinta

Tietokantojen hallinta Tietokantojen hallinta 1. Yleistä Ensimmäinen vaihe ennen Odoo käytön aloittamista, on varmuuskopioiden tekeminen. Se kannattaa tehdä riittävän usein. Kun Odoo toimii omalla koneella, on tietokantojen

Lisätiedot

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta:

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta: Novell Filr -työpöytäsovellus lueminut Huhtikuu 2015 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filr -työpöytäsovelluksella voit synkronoida Novell Filr -tiedostoja tietokoneesi tiedostojärjestelmän kanssa ja muokata

Lisätiedot

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja:

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: AirPrint-opas Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: HL-340CW/350CDN/350CDW/370CDW/380CDW DCP-905CDW/900CDN/900CDW MFC-930CW/940CDN/9330CDW/9340CDW Versio A FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti 30.10.2013 Luottamuksellinen MS Outlook, Standard postitilin asennus 1/6 Käynnistä Outlook 2010. Seuraava näyttö avautuu Valitse Next (Seuraava). 2 MS Outlook,

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Verkkosivun käyttöohje

Verkkosivun käyttöohje Verkkosivun käyttöohje GOLD RX, PX, CX, SD, ohjelmaversio.. Yleistä Koneessa on sisäinen verkkopalvelin, joka mahdollistaa koneen valvonnan, asetusten teon ja arvojen muuttamisen.. Kytkentä Tietokone ja

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android )

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Ennen Brother-laitteen käyttöä Huomautusten määritelmät Tämä käyttöopas käyttää seuraavia symboleita ja merkintätapoja: Kuvakkeet sisältävät

Lisätiedot

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS WL54AP2 Langattoman verkon laajennusohje WDS Näitä ohjeita seuraamalla saadaan langaton lähiverkko laajennettua yksinkertaisesti kahden tai useamman tukiaseman verkoksi. Tukiasemien välinen liikenne(wds)

Lisätiedot

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto 1 Visma L7 päivitysaineiston nouto Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Visma L7 -järjestelmän master-ympäristö päivitetään etäpäivitysohjelman avulla. 1.1 Etäpäivitysohjelman asennus/päivitys Saat etäpäivitysohjelman

Lisätiedot

Yhteistyökumppanit kirjautuvat erikseen annetuilla tunnuksilla osoitteeseen

Yhteistyökumppanit kirjautuvat erikseen annetuilla tunnuksilla osoitteeseen 1 Etäyhteysohje (vpn.lappia.fi) Yleistä ssl-vpn etäkäyttöpalvelusta Koulutuskuntayhtymän henkilökunnalla ja opiskelijoilla on käytössään selaimella käytettävä etäkäyttöpalvelu. Palvelun kautta voi käyttää

Lisätiedot

Yleistä tietoa Windows tehtävästä

Yleistä tietoa Windows tehtävästä Yleistä tietoa Windows tehtävästä Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida yrityksen Windows ratkaisuihin perustuva ITympäristö. Käytä salasanana Qwerty123, jos ei ole muuta pyydetty. Käytössäsi on Hyper-V

Lisätiedot

Tietoturvan perusteet - Syksy 2005. SSH salattu yhteys & autentikointi. Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S)

Tietoturvan perusteet - Syksy 2005. SSH salattu yhteys & autentikointi. Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S) Tietoturvan perusteet - Syksy 2005 SSH salattu yhteys & autentikointi Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S) Yleistä SSH-1 vuonna 1995 (by. Tatu Ylönen) Korvaa suojaamattomat yhteydentottotavat

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Versio 1.0 Heinäkuu 2008. Office-viimeistelylaite. Käyttöopas

Versio 1.0 Heinäkuu 2008. Office-viimeistelylaite. Käyttöopas Versio 1.0 Heinäkuu 2008 Office-viimeistelylaite Käyttöopas Microsoft, MS-DOS, Windows, Windows NT, Microsoft Network ja Windows Server ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Case VYVI-Turvaposti miten huolehditaan turvallisesta viestinnästä eri sidosryhmien kesken? Tommi Simula Tietoturvapäällikkö Valtori

Case VYVI-Turvaposti miten huolehditaan turvallisesta viestinnästä eri sidosryhmien kesken? Tommi Simula Tietoturvapäällikkö Valtori Case VYVI-Turvaposti miten huolehditaan turvallisesta viestinnästä eri sidosryhmien kesken? Tommi Simula Tietoturvapäällikkö Valtori Agenda Sähköpostin turvallisuus Yleiset käyttötapaukset VYVI Turvaposti

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

ThinkVantage Fingerprint Software

ThinkVantage Fingerprint Software ThinkVantage Fingerprint Software Copyright Lenovo 2009. YHDYSVALTAIN HALLINNOSSA TYÖSKENTELEVÄT KÄYTTÄJÄT RAJOITETUT OIKEUDET: Myönnämme tuotteillemme ja/tai palveluillemme RAJOITETUT OIKEUDET. Se, miten

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name Objective ing Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1 Sub Criterion SRV01 palvelin Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 08-04-2014 09:35:59 Entry Lock 08-04-2014 19:36:30 O1 0.50 Palvelimen

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

JOHDANTO AirPrint on käytettävissä vain tulostimissa tai monitoimilaitteissa, jotka tukevat AirPrintiä. Huomaa

JOHDANTO AirPrint on käytettävissä vain tulostimissa tai monitoimilaitteissa, jotka tukevat AirPrintiä. Huomaa Käyttöopas AirPrint JOHDANTO Tässä oppaassa olevien tietojen täydellisyys, täsmällisyys ja ajantasaisuus on pyritty varmistamaan kaikin keinoin. Valmistaja ei vastaa omien vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolella

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla Sivu 1/6 Yhteysopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Pikaopas NPD4499-00 FI

Pikaopas NPD4499-00 FI NPD4499-00 FI Luku 1 Esittely Kiitos, että valitsit tämän tuotteen. Tämä Quick Guide () sisältää laitteen esittelyn lisäksi kuvalliset ohjeet tavallisimmin käytetyistä perustoiminnoista. Lisätietoja eri

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Pikaopas M570

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Pikaopas M570 LASERJET PRO 500 COLOR MFP Pikaopas M570 USB-pikatulostus 1. Liitä USB-asema laitteen etupaneelin USBporttiin. 2. USB-flash-asema-valikko avautuu. Selaa vaihtoehtoja nuolipainikkeilla. Tulosta asiakirja

Lisätiedot

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA Vie yrityksesi pidemmälle Olitpa yrityksesi nykyisestä suorituskyvystä mitä mieltä tahansa, jokainen yritysorganisaatio pystyy parantamaan tuottavuuttaan

Lisätiedot

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Tavoitettavuusasetusten hallinta Oma Elisa -käyttöliittymällä Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin.

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER V ympäristö. Tehtäväsi on asentaa tarvittavat virtuaalikoneet, sekä konfiguroida ne ja verkkolaitteet, tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351 Tietokoneen asetukset -ohjelma Oppaan osanumero: 383705-351 Toukokuu 2005 Sisällysluettelo Tietokoneen asetukset -ohjelma Hakemisto Tietokoneen asetukset -ohjelman käynnistäminen.... 2 Tietokoneen asetukset

Lisätiedot

HP Color LaserJet CM3530 MFP -sarja Pikaopas. Miten: Kopiointi. Digitaalilähetys. Faksi. Töiden tallentaminen

HP Color LaserJet CM3530 MFP -sarja Pikaopas. Miten: Kopiointi. Digitaalilähetys. Faksi. Töiden tallentaminen HP Color LaserJet CM3530 MFP -sarja Pikaopas Miten: Kopiointi Digitaalilähetys Faksi Töiden tallentaminen www..com/support/cljcm3530mfp www..com/go/usemymfp Pikaopas - yhteenveto Sivu Miten? Toimet 1 Mustavalko-

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2

1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2 AinaCom Skype for Business Asennusohje Sivu 1/10 Sisällysluettelo 1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2 2 Windows työasemat... 2 2.1 Windows työasemavaatimukset...

Lisätiedot

Kuljetus- ja sovelluskerroksen tietoturvaratkaisut. Transport Layer Security (TLS) TLS:n suojaama sähköposti

Kuljetus- ja sovelluskerroksen tietoturvaratkaisut. Transport Layer Security (TLS) TLS:n suojaama sähköposti Kuljetus- ja sovelluskerroksen tietoturvaratkaisut Transport Layer Security (TLS) ja Secure Shell (SSH) TLS Internet 1 2 Transport Layer Security (TLS) Sopii monenlaisille sovellusprotokollille, esim HTTP

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

Tulostuksen hallinta-asetusten ohje

Tulostuksen hallinta-asetusten ohje Tulostuksen hallinta-asetusten ohje SISÄLLYSLUETTELO TIETOJA TÄSTÄ OHJEESTA............................................................................ 2 TULOSTUKSEN HALLINTATOIMINTO.....................................................................

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Suojaustoiminnot. Asiakirjan osanumero: 405531-351. Tammikuu 2006

Suojaustoiminnot. Asiakirjan osanumero: 405531-351. Tammikuu 2006 Suojaustoiminnot Asiakirjan osanumero: 405531-351 Tammikuu 2006 Sisällysluettelo 1 Turvaominaisuudet 2 Salasanat Tietokoneen asetukset -apuohjelman ja Windowsin salasanat........................... 2 1

Lisätiedot

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello PEM1123/ 410993A Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello ABB i-bus KNX SW/S2.5 Viikkokello Sisällysluettelo 1.0 Kuvaus 1.1 Laitteen käyttö...3 1.2 Ominaisuudet...3 1.3 Näppäimet ja osat...4 1.4 Tekniset

Lisätiedot

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje 5.4.2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kirjautuminen palveluun... 4 Työmaat ja Urakat... 5 Käsiteltävän työmaan valitseminen... 5 Työmaan perustaminen... 5 Aliurakoiden

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

2. Liikennöitsijä saa omaan sähköpostiinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun kirjautumista varten.

2. Liikennöitsijä saa omaan sähköpostiinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun kirjautumista varten. LabkoNet 20.08.2013 LabkoNet järjestelmä Käyttöön tuleva järjestelmä pohjautuu vuodesta 2003 käytössä olleeseen LabkoNet palveluun Nykyistä LabkoNet sivustoa laajennetaan liikennöitsijöiden omalla sivustolla

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

AirPrint-opas. Versio 0 FIN

AirPrint-opas. Versio 0 FIN AirPrint-opas Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Vinkki Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten toimintoa voi käyttää yhdessä muiden

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW

AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW Ennen Brother-laitteen käyttöä Kuvakkeiden selitykset Tavaramerkit Tärkeä huomautus Kuvakkeiden selitykset Koko tässä Käyttöoppaassa käytetään

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

BlueCommerce Käyttöohje

BlueCommerce Käyttöohje 1(16) BlueCommerce Käyttöohje Author: Verifone Finland Oy Date: Pages: 16 2(16) Sisältö: 1. Palveluun kirjautuminen... 3 1.1. Yleistä... 3 1.2. Unohtunut salasana... 4 1.3. Palvelun etusivu... 4 2. Ennen

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

AVAIMET AINA OIKEISSA KÄSISSÄ. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

AVAIMET AINA OIKEISSA KÄSISSÄ. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions AVAIMET AINA OIKEISSA KÄSISSÄ ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions TIEDÄTKÖ, MISSÄ YRITYKSESI AVAIMET OVAT JUURI NYT? Traka tietää ja kertoo sinullekin Traka on sähköinen avainhallintajärjestelmä.

Lisätiedot

Tikon lisenssin haku

Tikon lisenssin haku Toukokuu 2015 1 (11) lisenssin haku Lisenssin haku -ohje Toukokuu 2015 2 (11) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 Muuttunut lisenssiavaimen toimituskäytäntö... 3 Milloin lisenssiavainta tarvitaan... 3 Kuka

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Page 1/9 1. Sisällysluettelo Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön... 1 1. Sisällysluettelo... 2 2. Asennus... 3 2.1 Ohjelman asennus... 3 2.2 Laiteajurin asennus... 3 3.

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje 30.1.2017 V1.7 Käyttö- ja asennusohje Etäluentalaite ionsign Oy PL 246, Paananvahe 4, 26100 Rauma ionsign.fi, ionsign@ionsign.fi, p. 02 822 0097 Y-tunnus 2117449-9, VAT FI21174499 2 NEUTRON12-LAN ETÄLUENTALAITE

Lisätiedot

XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön.

XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön. XEROXin turvatiedote XRX05-003 XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön. Seuraavassa on ohjeet alla lueteltujen

Lisätiedot

Yleiset asetukset. Käyttöohjeet

Yleiset asetukset. Käyttöohjeet Käyttöohjeet Yleiset asetukset 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Laitteen kytkeminen Järjestelmäasetukset Kopiokoneen/asiakirjapalvelimen asetukset Faksin asetukset Tulostimen asetukset Skannerin asetukset Osoitteiden

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Suojatut pidossa olevat tulostustyöt. Pääkäyttäjän opas

Suojatut pidossa olevat tulostustyöt. Pääkäyttäjän opas Suojatut pidossa olevat tulostustyöt Pääkäyttäjän opas Huhtikuu 2013 www.lexmark.com Sisällys 2 Sisällys Yleistä... 3 Suojattujen pidossa olevien tulostustöiden määritys...4 Sovelluksen määrittäminen ja

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot