Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat"

Transkriptio

1

2 Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Matkailukohteiden toimintaympäristö Matkailutoimijat Kohteen matkailu- ja kehityshistoriaa Matkailun kehittämistoiminta Keskeisten vetovoimatekijöiden analyysi Tuotetarjonta (profiloiva) ja kysyntä Kilpailukyvyn osatekijät Matkailukonseptin analyysi Johtopäätökset suhteessa Etelä-Savon matkailun aluerakenteeseen ja sen tulevaisuuden matkailukonseptin kehityspotentiaaliin

3

4 Bad Hindelange karttoja Löydät Bad Hindelangen kartan helpoiten google kartoista hakusanalla Bad Hindelang. Toinen tapa on hakea hakusanalla Bad Hindelang googlen kuvahausta, jolloin sieltä löytyy runsaasti upeita kuvia ja karttoja järvialueesta. Kannattaa katsoa ennen raportin lukemista. Bad Hindelangin omilta sivuilta löydät myös karttalinkkejä steinformationen.html

5 Toimintaympäristö Bad Hindelangin kunta sijaitsee Baijerin osavaltion luoteisnurkassa aivan Alppien pohjoisilla juurilla, jonka vuoksi aluetta kutsutaan nimellä Allgäu. Alueen korkeus mpy vaihtelee välillä metriä. Alue on ekologisesti monipuolisen rikas, joka osaltaan johtuu alueen pitkästä maatalousperinteestä. Maatalous ei kuitenkaan ole samalla tavalla alueella kilpailukykyinen kuin alavilla mailla. Matkaa lähimpiin metropolialueisiin Munchenin (kaupungin alueella noin 1.4 milj. as. + metropolialueella 1.2 milj.) on vain noin 165 km ja Stuttgartiin (kaupungin alueella noin as. + metropolialueella 2.67 milj.) 220 km. Kuntaan kuuluu kuusi pientä kylää ja ne sijaitsevat pienellä alueella, jolla asuu noin 5000 asukasta. Alue on kooltaan 140 km 2. Suurin pikkukaupunki (pääkylä) on nimeltään juuri Bad Hindelang ja se sijaitsee 825 metriä merenpinnan yläpuolella. Seudun kuumia sulfaattilähteitä on käytetty parannukseen jo luvulta saakka ja Bad Hindelang on nimensä mukaisesti tunnettu terveysmatkailukohde.

6 Toimintaympäristö Myös alueen raikas ilmasto on ollut alueella terveyden lähde, joka on nyttemmin entistä paremmin tuotteistettu allergiavapaana kohteena. Bad Hindelangin alueen pinta-alasta 85% on eri tavoin suojeltua (80% alueen maatiloista ovat maiseman- ja luonnonsuojelun alaisia), mutta luontoa ei kuitenkaan täysin suljeta ihmis-toiminnoilta, vaan eletään luontevassa vuorovaikutuksessa (esim. Alppiniittyjen lajisto säilyy kun niitä niitetään tai laidunnetaan perinteisin tavoin). Lähimmät lentokentät ovat Memmingen (55 km, 1 h 39 min), Innsbruck (78 km, 2 h 59 min), Munchen (141 km, 3 h 15 min), Zurich (136 km,3 h 33 min), Stuttgart (158 km, 3 h 45 min). Matka kestää hieman tavanomaista kauemmin liikenteen ja mutkaisten teiden kautta verrattuna Suomeen. Lähin rautatieasema on Sonthofen (8 km), jolloin voi lentää esimerkiksi Memmingeniin, ottaa sieltä taksin juna-asemalle, josta juna lähtee Sonthofiin ja sieltä jälleen taksin Bad Hindelangiin.

7 Toimijat Kehittämis- ja matkailutoimintaa pyörittävät organisaatiot: Kunnan matkailutoimisto (Die gemeinde Bad Hindelang), joka hoitaa keskitetysti alueen markkinointia, osin myyntiä ja myös jossain määrin kehittämistoimintaa. Alueen hotellit myyvät itsensä suoraan. Matkailijayhdistys (Tourismusverein Bad Hindelang e.v.) Perustettu v Muodostuu ryhmästä paikallisia toimijoita, jotka haluavat edistää eri tavoin Bad Hindelangin alueen matkailun kehittämistä. He harjoittavat alueella mm. vuokraustoimintaa, rakentavat polkuja, osallistuvat joulumarkkinoiden järjestämiseen ja vaikuttavat kunnan matkailua koskevaan päätöksentekoon.

8 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Alueen asutushistoria ulottuu pronssikaudelle, jolloin kelttiläiset heimot asuttivat alueen pysyvästi. Alueen asukkaiden itsetunto on vahva, esimerkiksi eräät maatilat ovat olleet alueella jo 500 vuotta ja alueen asukkaat uskovat omaan tekemiseen, myös matkailussa. Matkailua seutukunnalla on harjoitettu jo 100 vuotta. Alppimaaperä on köyhää ja vähätuottoista, jonka vuoksi paikalliset meijerit ajettiin alas 1970-luvulla. Alue oli kaiken kaikkiaan 1990-luvun alussa maatilatalouden taantuman ja kiristyneen matkailukilpailun vuoksi taantumassa. Oli syntymässä suuri uhka, että alueen kauniit ja matkailullisesti merkittävät alppimaisemat katoaisivat, jos maatalous alueella hiipuisi. Ensi alkuun alueella kartoitettiin 1980-luvun lopussa kaikki ekologisesti merkittävät kohteet, joihin sisältyi myös 1200 hehtaaria maatalousalueita. Vuonna 1992 perustettiin yhdistys nimeltään Hindelang Natur & Kultur, jonka ansiosta lyhyessä ajassa 86 alueen 87 viljelijästä sitoutui ekologiseen maanviljelyyn. Vuosittain kunnan verotuloista heille alettiin maksamaan tukea Dmk alentuneista tuotoista.

9 Seudun matkailu- ja kehityshistoriaa Uuden viljelytavan etu oli siinä, että se tuotti erittäin laadukasta maitoa ja lihaa ja sen myymiseksi luotiin uusi brändi (Hindelang Natur & Kultur), jonka alkutuotteita paikalliset matkailuyrittäjät suurelta osin käyttävät. Yhdistys valvoo brändimerkin ja tuotteiden käyttöä hyvin tarkasti. Ongelmallisen tilanteen ratkaisemiseksi siihen puuttuivat siis ihmiset, joita ongelmat kipeimmin koskivat. Vahvoja taustavaikuttajia olivat paikallisesti viisaat persoonat ja myös paikalliset poliitikot sitoutuivat muutokseen, kuten Hindelagin pormestari. Hindelangessa tehtiin siten, että asiantuntijat sanoivat asiat ja poliitikot sitoutuvat myös niihin (Suomessa se tahtoo usein olla toisin päin, että poliitikot sanelevat ja asiantuntijat kuuntelevat). Lähtökohta oli, että lukuisissa työryhmissä laadittiin ensin perusteelliset taustaselvitykset (tilaisuudet olivat kaikille avoimia ja jokainen alueen asukas voi vaikuttaa tehtäviin ratkaisuihin. Kehitystoiminnan perushenki oli, että ensin tunnistetaan saksalaisella perusteellisuudella ongelmat, haetaan niille yhteiset ratkaisut ja vasta myöhemmin, jos tarvetta on, katseltiin EU rahoitusta niille. Suurten linjanvetojen työstäminen kesti 1,5-2 vuotta ja vasta sen jälkeen mukaan pääsivät ulkopuoliset asiantuntijat. Kertomaan oman näkemyksensä. Tärkeää oli, että kehitysprosessissa kaikille syntyi selkeä, yhteisesti jaettu johtoajatus siitä, että mitä alueen kehittämisellä ja matkailulla tavoitellaan.

10 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Kehitysprosessin lopputulos ei ole ollut pelkästään näyttävä raportti, vaan eri intressiryhmät sitoutuivat laajalti kestäviin (ekologisiin) perusratkaisuihin. Matkailu oli vain yksi näistä, vaikkakin keskeinen osa kokonaisuutta. Luonnonsuojelu alueella nähtiinkin sijoituksena, ei rasitteena. Esimerkiksi maisemanhoitoa on tuettu taloudellisesti ja alppiniittyjen niittämisestä käsin on maksettu kovempaa hintaa kuin koneellisesta niitosta avattiin uudestaan pienmeijeri, joka käsitteli maitoa 500 litraa ja toinen Nykyään 25 alkutuottajaa 87 on sitoutunut ekologisiin periaatteisiin. Hindelangin alueella energiasta saadaan pääosin vesivoimasta ja tavoite on olla vähintään 90% energiaomavarainen. Hindelangin alueella alettiin panostaa 1990-luvun lopulla voimakkaammin terveysmatkailuun ja sen todisteeksi alueella on toteutettu paljon ilmanlaadun mittauksia. Terveysmatkailijoiden määrä alueella kasvoikin 1990-luvun lopussa voimakkaasti (viidessä vuodessa 90% ja vuodepaikat 30%). Seudulla on investoitu viime vuosina pääosin yksityistä rahaa moderneihin urheilupaikkoihin ja rakenteisiin 12 milj. euroa (mm. laskettelukeskus) sekä terveysmatkailuun 75 milj. euro, jonka ansiosta Oberjochin and Unterjochin kylät tunnetaan jo nimikkeellä Alps-Allergy-Station.

11 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Alueella on panostettu viime vuosina allergiavapaaseen matkailuun osana laajempaa The European Centre for Allergy Research Foundation työtä, joka sertifoi allergiavapaita kuntia nes_presented_for_allergy_friendly_municipalities.html Nykyään alueella on noin 7500 vuodepaikkaa, alueella vierailee vuosittain noin matkailijaa ja yöpymisiä on noin milj./vuosi sekä noin 1 milj. päiväkävijää vuosittain. Keskimääräinen viipymä on 10 päivää ja suorat matkailutulot 150 miljoonaa sekä lisätulot 100 milj. / vuosi. 80% kylien asukkaista saa toimeentulonsa matkailusta ja siitä saatavalle toimeentulolle ei ole varsinaisesti muuta vaihtoehtoa. Matkailun uudistumisen ansiosta alueella on säilynyt noin 90 maatilaa. Viimeisen kolmen vuoden ajan yöpymiset ovat lisääntyneet 6 % ja Bad Hindelangin keskeiseksi asiakasryhmäksi ovat nousseet perheet. "Bayern Tourismus Marketing GmbH luokitteli Bad Hindelangin perheystävällisimäksi kohteeksi Baijerin alueella.

12 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Matkailun kehittämistoiminta Bad Hindelangissa perustuu kokonaisvaltaiseen matkailukonseptiin. Sen periaate tiivistyy ajatuksessa; Ensi häviää lehmä ja sitten vieras, jota lypsetään eli maaseutu on pidettävä elävänä, että asiakas viihtyy Bad Hindelangin ympäristössä. Matkailu ei ole siten muihin toimintoihin, maatalouteen, paikalliseen kulttuuriperinteeseen ja keskeisiin sidosryhmiin, kuten viranomaisiin ja luonnonsuojeluun nähden irrallinen kehittämiskohde. Kaikki ovat Bad Hindelangissa oivaltaneet, että yhteistyöstä syntyy vahva kokonaisuus. Jos maatalous ehtyy, metsittyvät maisemaan perinteisesti kuuluvat ja lajistollisesti arvokkaat alppiniityt. Kauan ei mene siihen kun katoaa maisemassa viihtyvä matkailija. Viesti kuuluu: Tehkää yhdessä koska matkailun tekeminen on niin hauskaa, tuottoisampaa ja asiat saadaan toimimaan toisiinsa nojautuen. Kaikki johtuu kaikesta ja piiri sulkeutuu. Käytännössä esimerkiksi kunnan alue on jaettu matkailullisesti hyödynnettäviin ja suojeltaviin vyöhykkeisiin, jonka mukaan matkailua alueella ohjaillaan kartoin ja muiden opasteiden avulla.

13 Keskeiset vetovoimatekijät Luonnonvetovoima: Alppien juurella ylläpidetty perinteinen Allgäun laaksomaisema ja pääosin suojeltu luonto/maisemat koko laakson alueella. Hyvä ja tutkittu ilman laatu alueella. Teema Health and Environment onkin nykyään hyvin keskeinen alueen markkinoinnissa. Kulttuurivetovoima: Perinteinen ja elävä arkipäivän paikallinen kulttuuri (myös omaleimainen), jota kunnioitetaan ja hyödynnetään monipuolisesti kaikessa matkailun tekemisessä. Majoitus- ravitsemus ja liikennepalvelut: Eri tyyppisiä majoituspaikkoja runsaasti tarjolla (mm. hotellit, pensionaatit, gasthausit, maatilamajoitukset) ja paljon paikallisesta raaka-aineista tehty ruokatarjontaa (lähiruokaa). Alueen sisäinen bussi, jota suositellaan käytettäväksi ja muuten saapuminen omilla autoilla tai julkisilla kulkuneuvoilla kohteeseen. Ohjelmapalvelut ja tapahtumat: Runsaan laadukas luontokeskeinen ohjelmapalvelutarjonta (mm. Hiking in the Kingdom of Steinalder, tree plantation My tree in Hindelang, Cheese for kilometer-asceticism, Mountain Forest Way, Cheese seminars, flower hiking, floral telephone jne.) ja paljon erilaisia tapahtumia kuten Alppilehmien laitumelta alasajo kellot kaulassa tapahtuma (kuuluu perinteiseen kulttuuriin ja on osa arkipäivää alueella), Saksa-Itävalta hiihtoreitin ylläpito ja siihen liittyvät tapahatumat, Vanhojen autojen ralli ja Hindelangen Joulumarkkinat.

14 Profiloiva tuotetarjonta Kokonaisvaltainen matkailutuote, ts. matkailukonsepti (ökomodel) on jo tuote itsessään, joka markkinoi kohdetta. Matkailutuotteet vahvasti teemoitettuja ja aluetta profiloivia tuotekokonaisuuksia ovat keskeisesti hyvinvointituotteet, tapahtumatuotteet, perhetuotteet sekä PLUS etukortin alla olevat all inclusive tuotteet (talvi- ja kesätuotteet, perhetuotteet sekä oheispalvelut). Laskettelukeskus (11 hissiä, jossa myös 6 istumapaikan nopea istuinhissi ylös, 32 km rinteitä, Mini Snowpark nuorille ja lapsille). Maastohiihtolatuja 90 km (vapaalle ja luisteluhiihdolle). Esimerkiksi ADAC Nordic Winter-Fitness-Atlas on todennut, että Bad Hindelang on Saksassa kolmen parhaan alueen joukossa maastohiihdossa ja talvivaelluksissa. Kesävaellusreittejä on 300 km, runsaasti maastopyöräilyreittejä ja vuoristourheiluohjelmat (mm. köysikiipeilyrata). Ohjelmapalveluissa hyödynnetään paikallista tekemistä (esim. oman juuston tekeminen, joka kypsänä lähetetään myöhemmin kotiin ja vielä parempi, sitä palataan hakemaan). Tulevaisuuden tuoteprofiili alueella keskittyy vahvasti WellVital ja Kinderland of Bavaria teemoihin.

15 Tuotekysyntä (asiakkaat) Kotimaiset: Bad Hindelangin asiakkaista 50% tulee Baden-Württembergin, Bavarian and Hessen osavaltioista. Kaikkiaan matkailijoista saksalaisia asiakkaita on 93%, koska alue sijaitsee lähellä sijaitsee Saksan suurimpia kaupunkeja. Kyseessä on tyypillisesti kotimarkkinoille suuntautunut matkailukohde, joka kohdentuu erityisesti perhematkailuun. Ulkomaiset: Loput matkailijat tulevat ulkomailta Sveitsistä ja Benelux maista. (Liimatainen 2010)

16 Kilpailukyvyn osatekijät Erinomaisen potentiaaliset lähimarkkinat suurkaupunkien metropoleissa. Seutukunnalla pitkät kulttuuriset perinteet ja ihmisillä hyvä itsetunto. Lähtökohtana matkailun kokonaiskonseptin huolellinen suunnitteluja ja laaja osallistuminen/sitoutuminen siihen alueen toimijoiden kesken. Seutukunnan hallinto ja matkailu pelaavat hyvin yksiin kehittämistoiminnassa. Selkeä strateginen profiloituminen kestävän matkailun kohteeksi ja paikallisten matkailun kehittäjien eettinen valveutuneisuus myös asiassa tässä asiassa (tekoja myös, ei vain puhetta.). Seutu myös brändätty vahvasti kestävän kehityksen edelläkävijäalueeksi ekomallin avulla, josta se on saanut pysyvää kilpailuetua. Korkea osaamistaso ja laatuvaatimus kaikissa matkailutoimintojen kehittämisessä.

17 Kilpailukyvyn osatekijät Tuotekehityksessä teemoitus selkeisiin tuotekokonaisuuksiin lomakausittain ja kohdistettu markkinointi potentiaalisiin asiakasryhmiin. Bad Hindelangin Plussa kortti on kohdennettu teemallinen all inclusive tarjouskortti erityisesti luonto- ja terveystietoisille (talvi, vaellus, perheet, terveys). Paikallisten tuotteiden tehokas jatkojalostus ja myynti matkailijoille tuottajien omilla laatumerkeillä. Tutkitun matkailutiedon jatkuva hyödyntäminen kehitystoiminnassa (mm. opiskelijaryhmät). Mukana keskeisissä moderneissa medioissa, myös sosiaalisissa (yksi päänettisivusto, johon google hakeutuu + täydentäviä sivustoja mm. laskettelu, henkilökohtaistaminen google+, facebook, twitter, youtube, foursquare). Kaiken kaikkiaan Bad Hindelang pyrkii selkeästi olemaan erinomainen kohde tuotejohtajuudessa, asiakaskeskeisyydessä ja toiminnallisessa erinomaisuudessa.

18 Bad Hindelang netissä Bad Hindelang on siirtynyt vahvasti netti- ja sosiaalisen median aikakauteen matkailukohteen markkinoinnissa, varauksissa, myyntitoiminnassa ja asiakkaiden henkilökohtaistamisessa. Netti ja sen sosiaalinen media ovatkin tärkeimmät jakelukanavat

19 Bad Hindelang brändinä Selkeä brändi, jolla vankka todellisuuspohja (osa ihmisten arkea) ja se nojaa alueen ilmeisiin vahvuuksiin sekä korostaa niitä kaikin tavoin. Brändin perustana paikallinen ekomalli. Seutu on selvästi aikaansa edellä kun ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset käyvät yhä ilmeisimmiksi. Koko Bad Hindelang on oikeastaan iso tarina, jota kärkituotteet hyvin profiloivat. Viestintä on samansuuntaista tekojen kanssa. Kohde on jatkuvasti kiinnostava lupaus, joka vetää puoleensa.

20 Matkailukonsepti Bad Hindelangissa on käytössä kokonaisvaltainen alykäs matkailukonsepti, joka on jo matkailutuote itsessään. Se markkinoi aluetta ja koska seutu on saanut tiennäyttäjän roolin, se takaa mittavasti myönteistä mediajulkisuutta. Kokonaisvaltaisen matkailun peruskaava ja arvoketju alueella on, että maanviljely (tuotannon ekologinen ylläpito > peruselintarvikkeiden tuotanto alueen ihmisille ja keittiöille > jatkojalosteiden suoramyynti matkailijoille > maatilamajoituspaikat tiloilla + luonnonsuojelu (alppiniittyjen lajiston monimuotoisuuden säilyttäminen > veden puhtauden turvaaminen > turhasta rakentamisesta luopuminen) + matkailija (kauniiden alppimaisemien ihailu > paikalliset tuotteet > tyytyväinen kanta-asiakas) = persoonallisen menestyvä ja kestävästi toimiva matkailun seutukunta. Konseptin lisätakeena ovat paikallisten matkailuyrittäjien korkea matkailun ammattitaito ja kyky luontevaan yksilölliseen palvelukulttuuriin.

21 Integroidun matkailukonseptin perusmalli (Hillmaier 2013)

22 Matkailukonsepti Matkailun kokonaiskonsepti ei ollut Bad Hindelangen alueella vain kestävyyden kehitystrendi. Se oli tietoisesti valittu elämäntyyli ja tapa, jossa luontevasti yhdistyvät aate ja raha. Paikallisesti sitä kutsutaan myös yhteisökapitalistiseksi tai ekososiaaliseksi malliksi, jossa jokaisen toiminan panos on yhtä tärkeä yhteisön säilymiselle. Se ei ole myöskään museointimalli, vaan ylläpitää elävää maaseutua. Tärkeää mallissa oli tasainen tulonjako, joka vähentää ristiriitoja. Järkevää on yksilön hyödystä jakaa myös osa yhteisen edun ylläpitoon. Bad Hindelangissa asia oli järjestetty alun perin niin, että jokaiselta vieraalta tuloutettiin tietty maksu yöltä ja isännältä myös ( Kur-vero ) ja kertynyt yhteinen potti käytettiin matkailun yleisten edellytysten (esim. polut, joukkoliikenne, perinnemaisemien kunnostus) ylläpitoon.

23 Johtopäätökset Bad Hindelang Bad Hindelang on erinomainen esimerkki siitä kuinka jokin paikallinen matkailukohde voidaan rakentaa sen luontaisten vahvuuksien varaan matkailun kokonaiskonseptiksi (liiketoimintakonseptiksi) ja brändätä tiettyyn arvopohjaiseen valintaan, joka on rohkea, mutta samalla ilmeisen kilpailukykyinen hyvin kireillä Keski-Euroopan matkailumarkkinoilla. Arjen käytännöt myös tukevat tämän matkailukonseptin toteuttamista ja se on siksi uskottava kaikilla toiminnan tasoilla alkaen yksittäisestä yrittäjästä päätyen kohteen markkinointiin. Asiakkaan saama, tarpeisiin perustuva, arvo syntyy paitsi toimivasta palvelujärjestelmästä (selvästi hyvin hiottu kokonaisuus), niin myös palveluprosesseista, jonka yksi keskeinen työkalu ovat seudun nettisivut ja toimivat peruspalvelut. Toki alueen suurehkot matkailijamäärät sallivat myös kehittämisen pääomien kasaamisen ja sitä kautta myös jatkuvan uusiutumisen investoinnein

24 Johtopäätökset Etelä-Savo Suomessa ja Etelä-Savossa Bad Hindelangin tapaisen paikallisen matkailukonseptin eri sidosryhmien joukko olisi todennäköisesti laajempi ja kehitettävän matkailukohteen maaseutu toiminnallisesti hajanaisempi kuin tiiviit Allgäun alueen kunta-/kyläyhteisöt. Suomen maaseudun hyvin harvaan asuttu aluerakenne ei suosi samalla tavalla matkailun jokapäiväistä toiminnallista kehittämisyhteistyötä jossain tietyssä paikallisessa ja tarpeeksi vetovoimaisessa maaseudun luonto-, kulttuuri- ja rakennetun ympäristön kohteessa kuin mitä Bad Hindelang edustaa. Etelä-Savossa ja Suomessa näitä kuviteltavissa olevia kohteita olisivat esimerkiksi perinteikkäinä säilyneet maaseudun yksittäiset kyläyhteisöt, joilla on kykyä ja resursseja uusiutua matkailun kokonaiskonseptina.

25 Johtopäätökset Etelä-Savo Konkreettisesti näitä kohteita ovat Etelä-Savossa esimerkiksi Linnansaaren kansallispuiston alue/kyläyhteisöt, jossain määrin Niinisaari tai sitten matkailun kehittämistarkoitukseen sopivat kuntakeskukset kuten esim. Puumala ja Hirvensalmi. Markkinointiyhteistyötä kylläkin voidaan tehdä laajemmallakin alueella, mutta konkreettisen matkailukonseptin paikallinen kehittämisyhteistyö on tehtävä aina jossakin rajatussa paikallisessa paikassa. Suomessa myös ihmisten ja yhteisöjen sitominen yhteisen matkailukonseptin taakse on vaikeampaa, mutta ei mahdotonta kuten tässä tapauksessa Vuonislahden ja Möhkön kyläesimerkit osoittavat. Tähän vain tarvitaan sosiaalista taitoa käynnistää myönteinen kehitysprosessi, laajaa ja perusteltua näkemystä yhdessä toteuttavista - tulevaisuutta koskevista - kehittämisen linjanvedoista, tahtoa ja taloudellisia sekä toiminnallisia resursseja toteuttaa paikallisesti omaehtoista matkailukonseptia.

26 Johtopäätökset Etelä-Savo Etelä-Savossa tulisi kartoittaa tämäntyyppisten paikallisesti erityisten matkailukohteiden potentiaali, joilla on mahdollisuus persoonalliseen ja arvopohjaiseen matkailun kokonaiskonseptiin. Osa näistä kohteista on jo matkailukäytössä, osa kehityksensä alkuvaiheessa ja osa tunnistamatta, joten Etelä-Savon matkailun aluerakenneselvityksen tulisi myös paneutua huolella tähän matkailun kehittämisen mahdollisuuteen.

Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Matkailukohteiden toimintaympäristö Matkailutoimijat Kohteen matkailu- ja kehityshistoriaa Matkailun kehittämistoiminta Keskeisten vetovoimatekijöiden analyysi Tuotetarjonta

Lisätiedot

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu FCG Finnish Consulting Group Oy Monialainen konsulttiyritys infra-, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelu, koulutus, julkisten

Lisätiedot

Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset. Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto

Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset. Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto Valtakunnallinen kylämatkailun kehittämishanke Kylien tapahtumat ja kylämatkailutuotteet tervetuloakylaan.fi

Lisätiedot

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA Matkailu Hämeen aluekehittämisohjelmassa 2000-luvun alusta lähtien strategisesti tärkeä elinkeino - Matkailu yksi voimakkaimmin kasvavista elinkeinoista

Lisätiedot

Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle?

Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle? TIEDOTE 26.08.2013 Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle? - Mikä ihana matka, mikä jumalainen järviluonto, yksi maailman ihmeistä, ylistivät kansainväliset höyrylaivamatkailijat

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Matkailutoimialan aamu 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Asiakaskäyttäytyminen internetissä asiakkaan tietotarpeet ja ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Internet on noussut vallitsevaksi viestintävälineeksi.

Lisätiedot

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Kuntavaalit 2017 Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Luodaan uusi kunta! #paikalliseteväät Työllisyys Sinä kaupunki- ja kuntapäättäjänä olet keskeisessä asemassa ja aivan uudenlaisessa roolissa.

Lisätiedot

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Kuntavaalit 2017 Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Luodaan uusi kunta! #paikalliseteväät Sinä kaupunki- ja kuntapäättäjänä olet keskeisessä asemassa ja aivan uudenlaisessa roolissa. Voit olla päättämässä

Lisätiedot

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Valtakunnallinen maaseutumatkailun yrittäjäseminaari Pirkanmaalla, 28.3.2007, Tampere Erityisasiantuntija Lea Häyhä Kauppa- ja teollisuusministeriö 4/2/2007

Lisätiedot

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 Ylivoimatekijät Konkreettisesti ajateltuna Orimattilan ylivoimatekijöihin kuuluvat luonnollisesti sekä asumisen että liiketoiminnan näkökulmasta edulliset neliöt. Konkretiaa

Lisätiedot

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto Maakuntaohjelman tilannekatsaus Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto MAAKUNNAN SUUNNITTELUN KOKONAISUUS UUSIUTUVA ETELÄ-SAVO -STRATEGIA Budj. rahoitus MAAKUNTAOHJELMA

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Sosiaalinen media Valion viestinnässä

Sosiaalinen media Valion viestinnässä Sosiaalinen media Valion viestinnässä Pia Kontunen, viestintäjohtaja 28.3.2011 Sosiaalinen media uudistaa liiketoimintaa Esityksen sisältö Pia Kontunen Minkälainen yritys on Valio ja mitä se haluaa viestiä?

Lisätiedot

Luontoliikuntalähtöiset palvelut hyvinvoinnin edistämisessä. 17.9.2013 Lea Konttinen

Luontoliikuntalähtöiset palvelut hyvinvoinnin edistämisessä. 17.9.2013 Lea Konttinen Luontoliikuntalähtöiset palvelut hyvinvoinnin edistämisessä Vihreää hyvinvointia: Testi luonnon hyvinvointivaikutuksista N=33 Hyvinvointia, mutta miten? Teknologialla? Lääkkeillä? Luonnolla? Ihminen edellä

Lisätiedot

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 Riihimäen seutu Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 1. Seudun tulevaisuus Talousaluestrategia 2015: Väestönkasvu jatkuu, 1-1,5%/vuosi Talousalueemme on metropolialueen aluekeskus

Lisätiedot

Maaseutuyrittäjyyttä Salzburgissa Huhtikuussa 2017 Itävaltaan tehdyn opintomatkan terveisiä

Maaseutuyrittäjyyttä Salzburgissa Huhtikuussa 2017 Itävaltaan tehdyn opintomatkan terveisiä Maaseutuyrittäjyyttä Salzburgissa Huhtikuussa 2017 Itävaltaan tehdyn opintomatkan terveisiä Anne Tuomivaara projektikoordinaattori Lapin yliopiston Arktinen keskus Lappari-hanke Esityksen aiheet: Salzburgin

Lisätiedot

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä?

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1..2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Matkailu ja kotiseututyö & museot alueen kulttuuri kiinnostaa aina matkailijoita

Lisätiedot

Vetovoimaa kestävästä matkailusta

Vetovoimaa kestävästä matkailusta Vetovoimaa kestävästä matkailusta Susanne Sarvilinna Jyväskylän kaupunki/ Visit Jyväskylä Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Hankasalmi, Petäjävesi, Uurainen, Toivakka Suomen matkailu on hyvässä kasvussa 8,3

Lisätiedot

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Matkailun ajankohtaista Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Kansainvälinen matkailu 2013 = 52 miljoonaa matkailijaa enemmän kun 2012 Lähde: UNWTO Euroopan yöpymisvuorokausia 1-9/2014 alustavia

Lisätiedot

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla Muutama sana markkinnoinnista Markkinoinnissa tärkeimmät tehtävät: Määritä tavoiteltava myynti jokaiselle tuotteelle/ palvelulle kohderyhmittäin. Määritä mitä markkinoinnilta

Lisätiedot

Matkailutoimijoiden toiveita museoille Raija Sierman

Matkailutoimijoiden toiveita museoille Raija Sierman Matkailutoimijoiden toiveita museoille 1 Matkailun toimiala Matkailuelinkeinoa on vaikea määritellä tarkasti, sillä useat alat ovat siihen yhteydessä. Matkailu kytkeytyy eri elinkeinoihin ja yhteiskuntaan.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015

KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015 KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015 Matkailuparlamentti 18.11.2009 Kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Matkailuparlamentti 2004: Keski-Suomi hyväksyy peruslähtökohdat: 1. Matkailuyrityksillä

Lisätiedot

Matkailijat karsastavat kaivoksia

Matkailijat karsastavat kaivoksia Matkailijat karsastavat kaivoksia Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja ravintola-ala on merkittävä toimiala, jolla on potentiaalia työllistää, tuoda verotuloja valtiolle ja luoda pysyvää hyvinvointia

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 2013 Keski-Suomen Matkailuparlamentti 29.11.2006 Merja Ahonen Kehittämisohjelman kokoaminen Kehittämisohjelma tehdään yhteistyössä kehitys- ja kasvuhaluisten

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen. www.kehy.fi

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen. www.kehy.fi Saimaa Geopark valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Saimaa geomatkailukohteeksi miksi? Saimaa on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava järvialue - esimerkiksi Lonely Planet

Lisätiedot

ordica on Suomeen erikoistunut matkailun myynti ja arkkinointiagentuuri. Tänään neljä vakituista työntekijää ja kv. artneriverkosto.

ordica on Suomeen erikoistunut matkailun myynti ja arkkinointiagentuuri. Tänään neljä vakituista työntekijää ja kv. artneriverkosto. Jyrki Oksanen 9 vuotta maailmalla ja 16 v Suomessa. semat: Helsinki, Lontoo, Turku, Salo, Tukholma, Helsinki, ampuri, Frankfurt, Heidelberg, Amsterdam, Mainz, Berliini. atkailualalla vuodesta 1988 jatkuvasti

Lisätiedot

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET MAASEUDUN KEHITTÄMINEN OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Päijät-Hämeen maaseutumatkailun teemapäivä 19.11.2013

Lisätiedot

Kiitos. Sanna Tarssanen / House of Lapland

Kiitos. Sanna Tarssanen / House of Lapland Kiitos Sanna Tarssanen / 2 Lapin Elokuvakomissio toimii osana viestintä-ja markkinointitalo ia. Edistää Lapin kilpailukykyä av-alalla ja tuo alueelle kotimaisten ja kansainvälisten tuotantojen kautta työtä,

Lisätiedot

Maaseutumatkailuyritysten ja - tuotteiden valtakunnallinen myynti- ja markkinointikanava

Maaseutumatkailuyritysten ja - tuotteiden valtakunnallinen myynti- ja markkinointikanava Maaseutumatkailuyritysten ja - tuotteiden valtakunnallinen myynti- ja markkinointikanava Sivusto avattiin 11.4. Monipuolinen ja laaja yritysnäkyvyys Sivusto avattiin 11.4. Varaamo eri tuoteryhmille; esim.

Lisätiedot

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Toimialapäällikön rahoitusnäkemykset Helsinki 21.03.2012 Toimialapäällikkö Anneli Harju-Autti Majoitusvuorokausien kehitys 1000 vrk 16000

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton kommentit Ilmastonmuutoksen kansalliseen sopeutumisstrategiaan 2022

Suomen luonnonsuojeluliiton kommentit Ilmastonmuutoksen kansalliseen sopeutumisstrategiaan 2022 Suomen luonnonsuojeluliiton kommentit Ilmastonmuutoksen kansalliseen sopeutumisstrategiaan 2022 10.4.2014 Jouni Nissinen suojelupäällikkö Suomen luonnonsuojeluliitto ry Ensitunnelmat strategiasta + kokonaisvaltaisuus

Lisätiedot

Arktisen kestävän matkailun edistäminen

Arktisen kestävän matkailun edistäminen Arktisen kestävän matkailun edistäminen Matkailu 4.0: Ympärivuotisuutta tuotetarjontaa ja palvelurakenteita kehittämällä Suomesta yksi kestävän matkailun kärkimaista 600.000 vuosille 2018-2019 Kestävyyden

Lisätiedot

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711 Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 Seuraavat 15 20 minuuttia Me Digitalisoituminen Elämys Matkaopas Matkailun neuvontapalvelut tulevaisuudessa Aloituspalaveri

Lisätiedot

Levi 4 Kohti kestävää matkailua

Levi 4 Kohti kestävää matkailua Levi 4 Kohti kestävää matkailua Levi 4 Levin matkailuliiketoiminnan ja toimintaympäristön kehittämishanke Lapin luonnosta lisäarvoa matkailuun - työpaja Kittilän kunnantalo, 9.6.2015 Katja Kaunismaa, Kideve

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke Saimaa Geopark valmisteluhanke Geopark Saimaalle -seminaari 4.11. 2014 projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Saimaa geomatkailukohteeksi - miksi? Saimaalla on kansainvälisestikin katsottuna ainutlaatuinen

Lisätiedot

Mahdollisuuksia eriytymisen torjuntaan: Biotalous

Mahdollisuuksia eriytymisen torjuntaan: Biotalous Mahdollisuuksia eriytymisen torjuntaan: Biotalous Biotalous on uusiutuvien luonnonvarojen kestävää hoitoa sekä käyttöä ja niistä valmistettujen tuotteiden ja palveluiden tuotantoa sekä biologisten ja teknisten

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa 7.5 2014 Anu Korkiakangas Myynninmaailma Oy www.myynninmaailma.fi Miksi sähköinen markkinointi? Tukemaan myyntiä Tavoitat oikeat kohderyhmät

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26

1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26 SISÄLTÖ 1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26 2. WELLNESS TAPA AJATELLA, ELÄÄ JA MATKUSTAA 39 Wellness terveysmatkailun

Lisätiedot

Nuorten palveluohjaus Facebookissa

Nuorten palveluohjaus Facebookissa Nuorten palveluohjaus Facebookissa Kokemuksia sosiaalisen median hyödyntämisestä nuorten palveluohjauksessa 1.5.11. 21.11.2013 Saila Lähteenmäki / MOPOTuning hanke 21.11.2013 https://www.facebook.com/nuortenpalveluohjaaja.sailalahteenmaki

Lisätiedot

Kestävyydestä kilpailuetua Hämeen maaseutumatkailulle

Kestävyydestä kilpailuetua Hämeen maaseutumatkailulle Kestävyydestä kilpailuetua Hämeen maaseutumatkailulle Anja Härkönen Projektikoordinaattori / Kanta-ja Päijät-Häme LAHDEN TIEDEPÄIVÄ 12.11.2013 1 14. marraskuuta 2013 Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun,

Lisätiedot

Toimeksiannon tavoite

Toimeksiannon tavoite Toimeksiannon tavoite Benchmarkkauksen tavoitteena oli analysoida koti- ja ulkomailla eräiden tunnettujen maaseutuja järvimatkailukohteiden matkailukonseptien toimintaympäristöä, kilpailukykyä ja sen keskeisiä

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA Luonnos strategisista päämääristä Hyvinvoinnin näkökulma Yritysten kilpailukyvyn kehittäminen Ehdotukset strategisiksi

Lisätiedot

Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä

Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä Sosiaalinen media vetovoimaisuuden edistäjänä Ville Lehtovirta Aleksin Kaiku Oy 15.11.2012 Paula, taloustoimittaja Anita, asiakas Matti, myyntipäällikkö Teppo, työnhakija Viestintä www.aleksinkaiku.fi

Lisätiedot

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla Yhteismarkkinointi Joukkueajattelu Paras matkailualue (joukkue) voittaa Resurssit Yhdessä enemmän kuin yksin Yhteinen suunta

Lisätiedot

Hämeenlinnan seudun puheenvuoro

Hämeenlinnan seudun puheenvuoro Häme-markkinointi 2.0 Hämeenlinnan seudun puheenvuoro Vanajanlinna 22.2.2010 Kehittämiskeskus Oy Häme Tapio Vekka Hallituksen pj 1 Seudun tulevaisuutta koskevien suunnitelmien yhteenveto MAAKUNTATASO Maakuntaohjelman

Lisätiedot

Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin

Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin Tavoite: Digitalisaatio Tampereella olevien matkailijoiden kattava palvelu Digitaalinen asiakaskokemus: visittampere.fi palvelu-uudistus Matkailijoita,

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015 Susanna Harvio 1 Työpajan sisältö ja ryhmät Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään Tehtävänä oli kiertää

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet Jyväskylän Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa

Sosiaalisen median mahdollisuudet Jyväskylän Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa Sosiaalisen median mahdollisuudet Jyväskylän Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa http://www.youtube.com/watch?v=zlcpwqbx-uw Terveydenhuollon ATK-päivät 21.5.2014 Ulla Kuittu vastuualuejohtaja, sosiaalipalvelut

Lisätiedot

Saga of Finland. Product, Place, Price, Promotion. Markkinointimix-työpaja" 19.-20.11.2012

Saga of Finland. Product, Place, Price, Promotion. Markkinointimix-työpaja 19.-20.11.2012 Saga of Finland Product, Place, Price, Promotion Markkinointimix-työpaja 19.-20.11.2012 Työpajan esittely Suomessa järjestettävä kaksipäiväinen teemoitettu työpaja keskittyy markkinointimixiin 4P-mallin

Lisätiedot

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Melontar eitti Vaellusreitti Maastopyöräilyr eitti Retkipyöräilyr eitti Sauvakävelyreitti Muut reitit ja polut 2. vaihe: Primääri tavoite

Lisätiedot

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu PUPONMÄEN KYLÄSUUNNITELMA 2010-2013 PUPONMÄEN VISIO - Puponmäen entinen koulu kylän keskuspaikka kokootumisille ja harrastustoiminnalle - Entisen koulun ylläpidosta huolehtiminen ja tilojen vuokraus -

Lisätiedot

Etnografia palvelumuotoilun lähtökohtana

Etnografia palvelumuotoilun lähtökohtana People-centric problem solving Etnografia palvelumuotoilun lähtökohtana Gemic on strategiseen tutkimukseen, ihmislähtöisiin innovaatioihin ja liiketoiminnan kehittämiseen erikoistunut konsulttitoimisto.

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Neste Oil Ralli 2013 vaiku2avuustutkimus. Yhteenveto tutkimustuloksista 29.10.2013

Neste Oil Ralli 2013 vaiku2avuustutkimus. Yhteenveto tutkimustuloksista 29.10.2013 Neste Oil Ralli 2013 vaiku2avuustutkimus Yhteenveto tutkimustuloksista 29.10.2013 Taloudelliset vaikutukset Rallitapahtuman aikainen kulutus Katsojat* VIP- vieraat Tiimit* Media YHTEENSÄ 13.9 M 2.2 M 0.7

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli joulukuussa 218 noin 1,8 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli 2,8 prosenttia enemmän kuin joulukuussa 217. Kotimaisten

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism 2nd International Conference on Urban Marketing Cities by the Water: Images Real and Virtual Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism Soila Palviainen Esityksen sisältö: määrittelyjä

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 1.1.219/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli marraskuussa 218 noin miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli prosenttia

Lisätiedot

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Finnairin strategia toiminut Aasian liikenteessä miljoonan matkustajan kasvu Aasian strategian myötä 2001 visio Pohjolan paras, eturivin eurooppalainen

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 7.12.218/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli lokakuussa 218 noin 1,6 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli

Lisätiedot

Suomen matkailustrategia vuoteen 2020 ja toimenpideohjelma 2007-2013

Suomen matkailustrategia vuoteen 2020 ja toimenpideohjelma 2007-2013 Suomen matkailustrategia vuoteen 2020 ja toimenpideohjelma 2007-2013 Hämeen matkailumarkkinat 6.10.2008 Hämeenlinna Työ- ja elinkeinoministeriö Erityisasiantuntija Lea Häyhä Markkinat ASIAKAS Arvot Kilpailijat

Lisätiedot

Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija

Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija Metsähallitus / Petri Jauhiainen Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa kansallisomaisuuttamme Hoidamme kaikkia

Lisätiedot

Forssan seudun. ympäristöteemavuosi. Julkistustilaisuus 22.1.2010. Johanna Tanhuanpää

Forssan seudun. ympäristöteemavuosi. Julkistustilaisuus 22.1.2010. Johanna Tanhuanpää Forssan seudun ympäristöteemavuosi Julkistustilaisuus 22.1.2010 Johanna Tanhuanpää Mitä opittavaa muualta? Case Ympäristön hyväksi tehty työ on systemaattista ja pitkäjänteistä Sitoutuminen vahvaa läpi

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2018* Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 218* 8.11.218/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä oli syyskuussa 218 noin 1,7 miljoonaa yöpymisvuorokautta, mikä oli

Lisätiedot

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Hankkeen tausta Kaupalla on valmiudet toimia kaiken kokoisten tavarantoimittajien kanssa Mikroyritysten pienemmät

Lisätiedot

Matkailu ja lentoliikenne. Aviation day 20.10.2015 Wille Markkanen

Matkailu ja lentoliikenne. Aviation day 20.10.2015 Wille Markkanen Matkailu ja lentoliikenne Aviation day 20.10.2015 Wille Markkanen AIHEET - rajausta - Kuopio-Tahko alueen tilanne - ajatuksia, vastausten alkuja RAJAUSTA Matkailu, kuten myös lentomatkailu, jakaantuu karkeasti

Lisätiedot

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015 Tilastotietoa päätöksenteon tueksi Nina Vesterinen 20.3.2015 Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun Matkailun tiekartta 2015 2025 Matkailun tiekartta www.tem.fi/matkailuntiekartta Markkinat

Lisätiedot

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viranomaisviestintä? 28.1.2015 Anna-Maria Maunu Viestintä kohdentuu kun on: kiinnostava viesti selkeä kieli osattu käyttää

Lisätiedot

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3.

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. 2 0 1 4 L a h t i E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Hyvinvointimatkailun kehittämisstrategia 2014-2018 Otteita tutkimuksesta Suomi hyvinvointimatkailun kohdemaana (Itä-Suomen yliopisto) Liisa Renfors 04.12.2014 Haikon

Lisätiedot

MASTER PLAN. Unohdettu suunnitelma. Rositsa Bliznakova

MASTER PLAN. Unohdettu suunnitelma. Rositsa Bliznakova MASTER PLAN Rositsa Bliznakova etela-konnevesi.fi/master-plan/ suunniteltiin Rautalammin Konneveden matkailualueen palveluvarustusta, sekä otettiin suuntaa tulevaisuuden matkailullisiin ja virkistyskäytöllisiin

Lisätiedot

Maakuntaohjelma Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä

Maakuntaohjelma Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä Maakuntaohjelma 2018 2021 Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä Aluekehittäminen Keski-Suomen liiton ydintehtävä on maakunnan kehittäminen. Aluekehityslainsäädännön mukaisesti Keski-Suomen liitto

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 VIESTII KOULUTTAA KERÄÄ JA LEVITTÄÄ HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ EDISTÄÄ KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja -

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja - - Lähiruokatukku ja -myymälä LähiPuoti Remes - Paikallisia Herkkuja - Yrityksen toiminta: LähiPuoti Remes Oy perustetaan ja toiminta alkaa 2012-2013 vaihteessa, Puotipuksu Kimmo Remes. Lähi- ja luomuruokaa

Lisätiedot

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Markkinoinnin vallankumouksellinen strategia on lähempänä kuin arvaatkaan. Tarvitset kahdenlaista sisältöä: Informaatioikkuna:

Lisätiedot

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Lapin Matkailuparlamentti 27.9.2013 Anne Lukkarila / Haaga-Perho Sanna Kortelainen / CF Lappi&Koillismaa Kulttuurimatkailun

Lisätiedot

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi VT Ari-Pekka Launne Kolster OY AB Helsinki 31.5.2012 IPR ja Internet mistä on kysymys? Internet on muuttunut muutamien toimijoiden yhteydenpitovälineestä globaaliksi

Lisätiedot

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Palvelujen esittely Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Tradella Oy Communicon Oy PL 248, 80101 Joensuu Puh. 050 5172 976 info@tradella.fi Puh. 044 271 8451 info@communicon.fi Y-tunnus 2342 155-3, kotipaikka

Lisätiedot

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylätoiminta on kylän asukkaiden vapaaehtoista yhteistyötä omien elinolojensa kehittämiseksi. Elintärkeää on yhteistyö:

Lisätiedot

Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän matkailun toimintamalli kulttuuriympäristöissä I Anne Mattero Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän matkailun toimintamalli kulttuuriympäristöissä I Anne Mattero Opetus- ja kulttuuriministeriö Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän matkailun toimintamalli kulttuuriympäristöissä 11.10.2018 I Anne Mattero Opetus- ja kulttuuriministeriö Tutkimuksen tausta Kansainvälisen matkailun kasvu Vuonna

Lisätiedot

Biotalous-strategian julkistus Bryssel. Sari Tasa Hankepäällikkö (BCK) TEM/ Innovaatiot ja yritysrahoitus-osasto

Biotalous-strategian julkistus Bryssel. Sari Tasa Hankepäällikkö (BCK) TEM/ Innovaatiot ja yritysrahoitus-osasto Biotalous-strategian julkistus 22.10.2018 Bryssel Sari Tasa Hankepäällikkö (BCK) TEM/ Innovaatiot ja yritysrahoitus-osasto 24.10.2018 Konferenssin agenda Itävallan puheenjohtajakauden korkean tason tapahtuma

Lisätiedot

JÄMSÄN TAAJAMAOSAYLEISKAAVA 2030 KOHTI YHTEISKEHITTÄMISTÄ

JÄMSÄN TAAJAMAOSAYLEISKAAVA 2030 KOHTI YHTEISKEHITTÄMISTÄ JÄMSÄN TAAJAMAOSAYLEISKAAVA 2030 KOHTI YHTEISKEHITTÄMISTÄ Kuntamuoto kaupunki Asukasluku 2016 21 219 Pinta-ala 1823,77 km2, Vesipinta-alaa n. 14 % Etäisyyksiä Helsinki Tampere Jyväskylä 223 km 92 km 58

Lisätiedot

SALPAUSSELKÄ UNESCO GLOBAL GEOPARK. Visio: Suomen kansainvälisesti merkittävin geologiaan perustuva luontomatkailukohde Pirjo Räsänen

SALPAUSSELKÄ UNESCO GLOBAL GEOPARK. Visio: Suomen kansainvälisesti merkittävin geologiaan perustuva luontomatkailukohde Pirjo Räsänen SALPAUSSELKÄ UNESCO GLOBAL GEOPARK Visio: Suomen kansainvälisesti merkittävin geologiaan perustuva luontomatkailukohde Pirjo Räsänen UNESCOlla on kolme merkittävää matkailua tukevaa ohjelmaa Niistä Geopark

Lisätiedot

Ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu - Espoon ekosysteemipalveluanalyysi

Ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu - Espoon ekosysteemipalveluanalyysi Ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu - Espoon ekosysteemipalveluanalyysi Paula Kuusisto-Hjort, Tanja Hämäläinen, Heidi Ahlgren, Pihla Sillanpää Espoon kaupunkisuunnittelukeskus, yleiskaavayksikkö

Lisätiedot

MONIALAISTEN TILOJEN NÄKYMIÄ

MONIALAISTEN TILOJEN NÄKYMIÄ 21.11. Hamk MONIALAISTEN TILOJEN NÄKYMIÄ Leena Rantamäki-Lahtinen MTT taloustutkimus leena.rantamaki-lahtinen@mtt.fi Taustaa Siitä huolimatta, että maailma kaupungistuu nopeasti, maaseutualueet ovat edelleen

Lisätiedot

ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016

ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 Uusimaa Kimmo Kivinen ja Janica Wuolle Tapahtumatalo Bank, Helsinki Capful Oy ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 OSA 2 Haastatteluiden huomiot 5 Haastatteluiden keskeiset löydökset

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA Tässä toimenpideohjelmassa paikallisella matkailulla tarkoitetaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden matkailua. Alueellinen matkailu tarkoittaa Etelä-Savon

Lisätiedot

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen Internetpalvelut matkalla 03.05.2012 Mikko Sairanen Täyden palvelun mobiilitoimisto Suunnittelu Toteutus Tuki & ylläpito Jatkokehitys 2 Palvelut Mobiilisivustot ja sovellukset Tabletsovellukset Smart-TV

Lisätiedot