Johdatus EU:n koheesiopolitiikkaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdatus EU:n koheesiopolitiikkaan"

Transkriptio

1 Johdatus EU:n koheesiopolitiikkaan Kesäkuu 2014 Koheesiopolitiikka

2 Mitä on koheesiopolitiikka? Koheesiopolitiikka on EU:n tärkeintä investointipolitiikkaa Koheesiopolitiikan kohteena ovat kaikki Euroopan unionin alueet ja kaupungit, ja sen tarkoituksena on edistää työpaikkojen luomista, yritysten kilpailukykyä, talouskasvua ja kestävää kehitystä sekä parantaa kansalaisten elämänlaatua. Koheesiopolitiikka vaikuttaa voimakkaasti moniin aloihin Investoinnit auttavat saavuttamaan monia muita EU:n politiikan tavoitteita. Koheesiopolitiikka täydentää koulutukseen, työllisyyteen, energiaan, ympäristöön, sisämarkkinoihin, tutkimukseen ja innovointiin liittyvää politiikkaa. Koheesiopolitiikka myös muodostaa tarvittavan investointikehyksen ja -strategian sovittujen kasvutavoitteidemme saavuttamiseksi (Eurooppa strategia ec.europa.eu/eu2020). EU:n tavoitteena on saavuttaa vuoteen 2020 mennessä viisi konkreettista tavoitetta työllisyyden, innovoinnin, koulutuksen, sosiaalisen osallisuuden sekä ilmaston ja energian aloilla. Kukin jäsenvaltio on hyväksynyt näiden alojen osalta omat kansalliset tavoitteensa. Jotta nämä tavoitteet voidaan saavuttaa ja löytää ratkaisu kaikkien EU:n alueiden hyvinkin erilaisiin kehittämistarpeisiin, EU:n kokonaisbudjetista on varattu 351,8 miljardia euroa lähes kolmannes EU:n kokonaisbudjetista vuosien koheesiopolitiikkaa varten. Koheesiopolitiikka vahvistaa EU:n solidaarisuutta Valtaosa koheesiopolitiikan rahoituksesta suunnataan vähemmän kehittyneille Euroopan maille ja alueille. Tavoitteena on auttaa niitä pääsemään ahdingostaan ja vähentää EU:ssa edelleen vallitsevia taloudellisia, sosiaalisia ja alueellisia eroavuuksia. Taloudellinen kokonaisvaikutus Koheesiopolitiikka vauhdittaa julkista ja yksityistä lisärahoitusta, koska se sekä velvoittaa jäsenvaltioita myöntämään osarahoitusta kansallisesta talousarviosta että palauttaa rahoitusmarkkinoiden luottamuksen. Vuosien koheesiopolitiikan taloudellisen vaikutuksen arvioidaan olevan noin 450 miljardia euroa, kun otetaan huomioon kansalliset rahoitusosuudet ja muut yksityiset investoinnit. EU:N KOKO KAUDELLE YHTEENSÄ: ,5 % Koheesiopolitiikan rahoitus 351,8 mrd.

3 Mitkä ovat tärkeimmät saavutukset*? Mitkä ovat tärkeimmät saavutukset*? ja kasvun luominen Tutkimuksen Työpaikkojen ja innovoinninja kasvun luominen EU:NTyöpaikkojen KOKONAISTALOUSARVIO vahvistaminen KAUDELLE Tulot EU:n köyhimmillä alueilla ovat kasva Tulot EU:n köyhimmillä alueilla ovat kasvaneet, jasainiiden tutkimushanketta tukea.bkt asukasta kohden nousi neet, ja niiden BKT asukasta kohden nousi YHTEENSÄ: miljardia 60,5 prosentista,saijoka on vuoden 2007 kes 5 miljoonaa uutta EU-kansalaista laaja60,5 prosentista, joka on vuoden 2007 keskiarvo, 62,7 prosenttiin vuonna Vuosina luotiin arviolta uutta työpaikkaa. 32,5 % Koheesiopolitiikan rahoitus Investoiminen 351,8 mrd. kat: mus,. ihmisiin Joka vuosi lähes 15 miljoonaa ihmistä osallistuu tuhansiin hankkeisiin, joita toteutetaan Euroopan unionin alueella Euroopan sosiaalirahaston (ESR) yhteisrahoituksella. 2,4 miljoonaa ihmistä löysi työpaikan kuudessa kuukaudessa osallistuttuaan työllistymistä edistäviin ESR:n toimiin ( ). Yritysten tukeminen pientä ja keskisuurta yritystä (pkyritystä) sai suoraa investointitukea aloittelevaa yritystä sai tukea työpaikkaa luotiin pk-yrityksissä. Tutkimuksen ja innovoinnin vahvistaminen kaistayhteyden. kiarvo, 62,7 prosenttiin vuonna Vuosina luotiin arviolta uutta pitkäaikaista tutkijan paikkaa uutta työpaikkaa. luotiin tutkimushanketta sai tukea. 5 miljoonaa uutta EU-kansalaista sai laajakaistayhteyden uutta pitkäaikaista tutkijan paikkaa luotiin. Investoiminen ihmisiin Ympäristön kehittäminen Ympäristön kehittäminen Joka lähes 15 miljoonaa ihmistä osal Vesijohtojärjestelmiä onvuosi uudistettu. Hyödyn tuhansiin hankkeisiin, joita toteutesaa 3,2 miljoonaa listuu kansalaista. taan Euroopan unionin hankkeella parannettiin kaupunkien kes- alueella Euroopan sosiaalirahaston (ESR) yhteisrahoituksella. tävyyttä ja vetovoimaa. 2,4 miljoonaa ihmistä löysi työpaikan kuudessa kuukaudessa osallistuttuaan työllistymistä edistäviin ESR:n toimiin ( ). Liikenteen uudistaminen Vesijohtojärjestelmiä on uudistettu. Hyödyn saa 3,2 miljoonaa kansalaista hankkeella parannettiin kaupunkien kestävyyttä ja vetovoimaa km teitä ja km rautateitä ovat Yritysten tukeminen auttaneet luomaan tehokkaan Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) pientä ja keskisuurta yritystä (pkyritystä) sai suoraa investointitukea aloittelevaa yritystä sai tukea työpaikkaa luotiin pk-yrityksissä km teitä ja km rautateitä ovat auttaneet luomaan tehokkaan Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T). Liikenteen uudistaminen 67,5 % Muut EU:n politiikat: maatalous, tutkimus, ulkopolitiikka jne. toisin ole ilmoitettu, tiedot ovat * Ellei kaudelta ,2 mrd. * Ellei toisin ole ilmoitettu, tiedot ovat kaudelta

4 Miten se toimii? Miten rahoitus jaetaan? Koheesiopolitiikkaa toteutetaan kolmen päärahaston kautta. Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) pyrkii vahvistamaan alueiden taloudellista ja sosiaalista koheesiota investoimalla kasvua lisääviin aloihin kilpailukyvyn parantamiseksi ja työpaikkojen luomiseksi. EAKR rahoittaa myös rajat ylittäviä yhteistyöhankkeita. Euroopan sosiaalirahasto (ESR) investoi ihmisiin ja keskittyy parantamaan työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksia koko Euroopan unionissa. Lisäksi rahasto pyrkii auttamaan vähäosaisia köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Koheesiorahasto investoi vihreään kasvuun ja kestävään kehitykseen ja parantaa verkkoyhteyksiä jäsenvaltioissa, joiden bruttokansantuote on alle 90 prosenttia EU:n 27 jäsenvaltion keskiarvosta. Yhdessä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) ja Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) kanssa nämä rahastot muodostavat Euroopan rakenneja investointirahastot (ERI) (ec.europa.eu/esif). Oikeiden tavoitteiden asettaminen Komissio laatii yhdessä jäsenvaltioiden ja alueiden kanssa kumppanuussopimukset ja toimintaohjelmat, joissa määritellään investointiprioriteetit ja kehittämistarpeet. Jäsenvaltioiden hallintoviranomaiset hallinnoivat ohjelmia ja valitsevat yksittäiset hankkeet. Varojen ohjaaminen Uutta Hallintoviranomaiset valitsevat yksittäiset hankkeet. Komission hyväksyntä vaaditaan hankkeissa, joiden kokonaiskustannukset ovat yli 50 miljoonaa euroa. Tulospainotteisuuden vahvistaminen: selkeämmät ja mitattavat tavoitteet tilivelvollisuuden parantamiseksi. Komissio asettaa varat saataville kunkin vuoden alussa, jotta maat voivat ryhtyä investoimaan hankkeisiin. Komissio maksaa kansallisten viranomaisten vahvistamat menot. Ohjelmia valvotaan jatkuvasti. Osana valvontaa komissio ja jäsenvaltio suorittavat auditointeja ja tarkastuksia paikalla, ja niiden on toimitettava asiaankuuluvat kertomukset koko seitsemän vuoden budjettikauden ajan. Yksinkertaistaminen: yhdenmukaiset säännöt viidelle rahastolle. Edellytykset: erityisten ennakkoehtojen käyttöönotto ennen kuin varat voidaan ohjata. Kaupunkiulottuvuuden vahvistaminen ja sosiaalisen osallisuuden : vähimmäismäärä EAKR:n osoittamista varoista yhdennettyihin kaupunkihankkeisiin ja vastaavasti ESR:n varoista syrjäytyneiden väestöryhmien tukemiseen. Linkki taloudelliseen uudistukseen: komissio voi keskeyttää rahoituksen, jos jäsenvaltio ei noudata EU:n taloussääntöjä.

5 Painopisteet Painopisteet Koheesiopolitiikalle on asetettu 11 temaattista tavoitetta, tukevat kasvua kaudella Koheesiopolitiikalle on asetettu 11 temaattista tavoitetta, jotkajotka tukevat kasvua kaudella EAKR:n investoinneilla tuetaan kaikkia tavoitetta, tavoitteet 4 ovat investointien pääkohteita. EAKR:n investoinneilla tuetaan kaikkia 11:tä11:tä tavoitetta, muttamutta tavoitteet 1 41ovat investointien pääkohteita. ESR:n pääkohteita tavoitteet 8 mutta 11, mutta rahasto tavoitteita ESR:n pääkohteita ovatovat tavoitteet 8 11, rahasto tukeetukee myösmyös tavoitteita Koheesiorahasto tavoitteita 7 ja 11. Koheesiorahasto tukeetukee tavoitteita 4 74ja Tutkimuksen, teknologian 1. Tutkimuksen, teknologian kehit- kehittämisen ja innovoinnin vahvistatämisen ja innovoinnin vahvistaminen minen 5. Ilmastonmuutokseen sopeutu5. Ilmastonmuutokseen sopeutuehkäisemisen misen,misen, riskienriskien ehkäisemisen ja ris-ja riskinhallinnan kinhallinnan ja laadukkaiden 8. Kestävien ja laadukkaiden työ- työ8. Kestävien paikkojen ja työvoipaikkojen ja työvoiman liikkuvuuden tukeminen man liikkuvuuden tukeminen ja viestintätekniikoiden 2. Tietoja viestintätekniikoiden 2. Tietosaatavuuden, ja laadun saatavuuden, käytönkäytön ja laadun parantaminen parantaminen säilyttämi6. Ympäristön laadunlaadun säilyttämi6. Ympäristön nen, suojeleminen ja luonnonvanen, suojeleminen ja luonnonvatehokkuuden rojen rojen käytönkäytön tehokkuuden paran-parantaminen taminen osallisuuden 9. Sosiaalisen osallisuuden edis- edis9. Sosiaalisen täminen sekä köyhyyden ja syrjintäminen sekä köyhyyden ja syrjinnän torjunta nän torjunta kilpailukyvyn 3. Pk-yritysten kilpailukyvyn paran-paran3. Pk-yritysten taminen taminen talouteen siirtymi4. Vähähiiliseen talouteen siirtymi4. Vähähiiliseen sen tukeminen sen tukeminen liikenteen 7. Kestävän liikenteen 7. Kestävän ja liikenneverkkoinfrastruktuurien ja liikenneverkkoinfrastruktuurien pa- parantaminen rantaminen koulutukseen, 10. Investoiminen koulutukseen, 10. Investoiminen ammattitaitoon ja elinikäiseen ammattitaitoon ja elinikäiseen op- oppimiseen pimiseen 11. Julkishallinnon tehokkuuden 11. Julkishallinnon tehokkuuden li- lisääminen sääminen

6 Ketkä hyötyvät? Koheesiopolitiikasta hyötyvät kaikki EU:n alueet Investointien taso kuvastaa jäsenvaltioiden kehittämistarpeita. Alueet luokitellaan niiden bruttokansantuotteen (BKT) mukaan kehittyneempiin alueisiin, siirtymäalueisiin tai vähemmän kehittyneisiin alueisiin. Alueluokituksen mukaan rahastojen osuus hankkeen kokonaisrahoituksesta voi olla prosenttia. Loppuosa rahoituksesta voi olla peräisin joko julkisista (kansallisista tai alueellisista) rahoituslähteistä tai yksityisistä rahoituslähteistä. Politiikan kokonaistavoitteena on parantaa Euroopan alueiden ja kaupunkien kilpailukykyä edistämällä kasvua ja luomalla työpaikkoja. Mahdollisia edunsaajia ovat julkiset elimet, yritykset (erityisesti pk-yritykset), yliopistot, yhdistykset, kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoisjärjestöt. Rahoitushakemukset tulee toimittaa kyseistä ohjelmaa hallinnoivalle kansalliselle tai alueelliselle viranomaiselle. Euroopan alueellinen yhteistyö Koheesiopolitiikka kannustaa EU:n eri jäsenvaltioiden alueita ja kaupunkeja tekemään yhteistyötä ja oppimaan toistensa kokemuksista yhteisissä ohjelmissa, hankkeissa ja verkostoissa, joilla on konkreettisia vaikutuksia kaikkiin taloudellisen toiminnan osa-alueisiin, kuten innovointiin, palvelujen saatavuuteen, koulutukseen, liiketoimintaan, työllisyyteen tai ympäristöön. Rajat ylittävät, valtioiden väliset ja alueiden väliset ohjelmat saavat rahoitusta EAKR:stä. Koheesiopolitiikka hyödyttää myös EU:n rajojen ulkopuolella asuvia ihmisiä liittymistä edeltävän välineen tarjoamien rajat ylittävien yhteistyöohjelmien kautta. Kansainvälistä yhteistyötä voidaan lisäksi toteuttaa makroaluestrategiaksi kutsutun yhdennetyn kehyksen avulla, joka käsittelee jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden yhteisiä haasteita samalla maantieteellisellä alueella. Nykyiset makroaluestrategiat ovat Itämeren alueen strategia ja Tonavan alueen strategia. Kolmas strategia (Adrian- ja Joonianmeren aluetta koskeva EU:n strategia) on määrä hyväksyä vuoden 2014 loppuun mennessä ja neljäs strategia (Alppeja koskeva EU:n strategia) vuoden 2015 loppuun mennessä. T Kriisiapu Koheesiopolitiikka on vastannut kriiseihin nopeasti, tehokkaasti ja joustavasti ohjaamalla rahoitusta sinne, missä tarve on suurin, sekä investoimalla kasvua ja työpaikkoja luoviin avainaloihin. Lisäksi kansallisten yhteisrahoitusvaatimusten kohdennetut vähennykset ja osoitettavien määrärahojen aikaistaminen loivat kriiseissä kamppaileville jäsenvaltioille tarvittavaa likviditeettiä, kun budjettimäärärahat olivat riittämättömiä. Merkittävissä luonnonkatastrofeissa jäsenvaltiot voivat hakea apua myös Euroopan unionin solidaarisuusrahastolta (EUSR), josta voidaan ottaa käyttöön vuosittain enintään 500 miljoonaa euroa. Cover poster_ indd 1 Ketkä voivat hakea? KOHEE RAHOI (351,8 182,2 Vähemm kehittyn alueet 14/07/14 16:32

7 Koheesiopolitiikka ennen ja nyt Koheesiopolitiikka ennen ja nyt 1957 Alueelliset erot mainitaan ensim- KOHEESIOPOLITIIKAN mäisen kerran Rooman sopimuksessa. RAHOITUS Euroopan sosiaalirahasto perus(351,8 miljardia ) tetaan. NOITISNART SNOIGER 1975 Euroopan aluekehitysrahasto perustetaan. 1,2 mrd. Tekninen tuki mrd. risotyöllisaloite dennys) -mrd. punkialueiden a ovatiiviset ä menpiteet n 2 mrd. oopan eellinen a eistyö t ot a a. 1,5 mrd. Erityistuki syrjäisimmille ja harvaan asutuille alueille 1986 Aluepolitiikan oikeusperusta vahvistetaan Euroopan yhtenäisasiakirjassa Kreikka liittyy yhteisöön 1981, Espanjasta ja Portugalista tulee yhteisön jäseniä 63,4 mrd Liittymiseen varaudutaan yhdistämällä Koheesiorahasto 182,2 mrd. rakennerahastot yleiseksi koheesiopolitiikaksi. Vähemmän Talousarvio: 64 mrd. ecua. kehittyneet alueet 1993 Maastrichtin sopimuksella otetaan käyttöön koheesiorahasto, alueiden komitea ja toissijaisuusperiaate. 54,3 mrd. Kehittyneemmät alueet Rahastojen määrära- hat kaksinkertaistetaan 35,4siten, että niiden osuus on kolmannes mrd. EU:n talousarviosta. Siirtymäalueet 1995 Erityistavoite Ruotsin ja Suomen harvaan asuttujen alueiden tukemiseksi Lissabonin strategian myötä EU:n painopisteiksi tulevat kasvu, työpaikat ja 1957 Alueelliset erot mainitaan ensiminnovointi. mäisen kerran Rooman sopimuksessa Ohjelmakauden pai1958 Euroopan sosiaalirahasto perusnoitisnart tavoitteena on kuvastaa Lisnopisteiden SNOIGER tetaan. sabonin strategian tavoitteita. Liittymistä edeltävien välineiden ansiosta rahoitus ja 1975 Euroopan aluekehitysrahasto perustaitotieto ovat myös EU:hun liittymistä tetaan. odottavien maiden käytettävissä Aluepolitiikan oikeusperusta vah- mrd uutta jäsenvaltiota 3,2 Kymmenen vistetaan Euroopan yhtenäisasiakirjassa. Nuorisotyölliliittyy unioniin, jonka väkimäärä kasvaa syysaloite 20 prosenttia, mutta BKT vain 5 prosenttia. (täydennys) Kreikka liittyy yhteisöön , EsUusille jäsenvaltioille kohdennettu erityispanjasta ja Portugalista tulee yhteisön jäseniä 0,4 mrd. ( ). budjetti Liittymiseen varaudutaan yhdistämällä Kaupunkialueiden innovatiiviset rakennerahastot yleiseksi koheesiopolitiikaksi. toimenpiteet prosenttia budjettitalousarvio: 64 mrd. ecua. määrärahoista varataan ympäristöinfrastruk10,2 mrd. tuuriin ja toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen Euroopan 1993 Maastrichtin sopimuksella otetaan alueellinen torjumiseksi, 25 prosenttia määrärahoista käyttöön koheesiorahasto, alueiden komiyhteistyö osoitetaan tutkimukseen ja innovointiin. tea ja toissijaisuusperiaate Uudella ohjelmakau Rahastojen määrära- della otetaan käyttöön yksinkertaistetut hat kaksinkertaistetaan siten, että niiden yhteiset säännöt ja kiinnitetään entistä osuus on kolmannes EU:n talousarviosta. enemmän huomiota tuloksiin. 351,8 miljardin talousarvion keskiössä ovat 11 temaat 1995 Erityistavoite Ruotsin ja Suomen tista tavoitetta, jotka auttavat saavuttaharvaan asuttujen alueiden tukemiseksi. maan Eurooppa strategian tavoitteet Lissabonin strategian myötä EU:n painopisteiksi tulevat kasvu, työpaikat ja innovointi Ohjelmakauden painopisteiden tavoitteena on kuvastaa Lissabonin strategian tavoitteita. Liittymistä edeltävien välineiden ansiosta rahoitus ja taitotieto ovat myös EU:hun liittymistä odottavien maiden käytettävissä Kymmenen uutta jäsenvaltiota liittyy unioniin, jonka väkimäärä kasvaa 20 prosenttia, mutta BKT vain 5 prosenttia. Uusille jäsenvaltioille kohdennettu erityisbudjetti ( ) prosenttia budjettimäärärahoista varataan ympäristöinfrastruktuuriin ja toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, 25 prosenttia määrärahoista osoitetaan tutkimukseen ja innovointiin Uudella ohjelmakaudella otetaan käyttöön yksinkertaistetut yhteiset säännöt ja kiinnitetään entistä enemmän huomiota tuloksiin. 351,8 miljardin talousarvion keskiössä ovat 11 temaattista tavoitetta, jotka auttavat saavuttamaan Eurooppa strategian tavoitteet. Cover poster_140

8 78-FI-C Mistä saan lisätietoa? EU:n koheesiopolitiikka verkossa Aluepolitiikan yhteistoimintafoorumi Europe Direct -tiedotuspalvelu on kaikissa jäsenvaltioissa toimiva EU-asioiden tieto- ja tallekirjastoverkosto. Lähimmän paikallisen tiedotuspisteen löydät verkkosivustolta: europedirect.europa.eu Yhteydenotto tiedotuspalveluun: Soita Europe Direct -palvelun maksuttomaan palvelunumeroon , jossa vastataan kaikilla EU:n virallisilla kielillä. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen index_fi.htm Aloita verkkokeskustelu osoitteessa assistance/index_fi.htm Hallintoviranomaiset Inforegio-verkkosivustolta ja ESR:n sivustolta löydät koheesiopolitiikkaa alueellasi hallinnoivien kansallisten hallintoviranomaisten yhteystiedot. Hallintoviranomaisten omilla verkkosivustoilla on yksityiskohtaiset tiedot alueellasi toteutettavista hankkeista ja ohjeet rahoituksen hakemiseksi. Euroopan komission Suomen-edustusto Malminkatu 16, PL Helsinki Puh. (09) Sähköposti: comm-rep-hel@ec.europa.eu Vieraile verkkosivustolla: Euroopan unioni / Getty Images / Shutterstock Inforegio-verkkosivusto Europe Direct Cover harvaan asuttujen alueiden tukemiseksi Erityistavoite Ruotsin ja Suomen enemmän huomiota tuloksiin. 351,8 miljardin talousarvion keskiössä ovat 11 temaattista tavoitetta, jotka auttavat saavuttamaan Eurooppa strategian tavoitteet.

Itämeren alueen Interreg B ohjelma ja alueiden välinen Interreg C ohjelma

Itämeren alueen Interreg B ohjelma ja alueiden välinen Interreg C ohjelma Itämeren alueen Interreg B ohjelma ja alueiden välinen Interreg C ohjelma 2014-2020 Uutta rahoituskautta kohti hanketoimijoiden yhteistyötilaisuus uusista rahoitusmahdollisuuksista Lahti, 14.5.2013 Neuvotteleva

Lisätiedot

Uusi rakennerahastokausi Merja Niemi

Uusi rakennerahastokausi Merja Niemi Uusi rakennerahastokausi 2014-2020 Merja Niemi 16.3.2012 Uusi rakennerahastokausi 2014-2020 Vaikuttavuustekijät Tulevaisuuden trendit EU 2020 strategia (tavoitteet ja lippulaivat) EU-ohjelmat, hallitusohjelma,

Lisätiedot

Botnia-Atlantica 2014-2020

Botnia-Atlantica 2014-2020 Botnia-Atlantica 2014-2020 Norja: Ruotsi: Suomi: Nordland Västerbotten Västernorrland Nordanstigin kunta Keski-Pohjanmaa Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Toteutusorganisaatio Seurantakomitea Hallintoviranomainen

Lisätiedot

Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN?

Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN? Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN? Euroopan investointiohjelma on toimenpidepaketti, jonka avulla reaalitalouden julkisia ja yksityisiä investointeja lisätään vähintään 315 miljardilla eurolla seuraavien

Lisätiedot

EU:n tuleva rr-ohjelmakausi Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

EU:n tuleva rr-ohjelmakausi Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto EU:n tuleva rr-ohjelmakausi 2014-2020 Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Aluepolitiikka 2014-2020 Euroopan komission rahoituskehysehdotus 10/2011 336 miljardia euroa, 5,3%

Lisätiedot

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu. EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 204-2020 Huippuvalmennuspäivät Helsinki 3.2.203 Opetusneuvos Seija asku seija.rasku@minedu.fi Valmistelu EU:ssa akennerahastotoimintaa ohjaavat asetukset Asetusluonnokset

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman tuki alueellisen elinvoimaisuuden vahvistamisessa Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet

Lisätiedot

1995 Schengen Sisämarkkinat

1995 Schengen Sisämarkkinat Tähänastisista saavutuksista... 1957 Rooman sopimus 1992 Maastrichtin sopimus 1995 Schengen 2004 Laajentuminen itään 1987 Erasmus 1993 Sisämarkkinat 2002 Euro 2012 Nobelin rauhanpalkinto 1 10 painopistettä

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0384 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 13. kesäkuuta 2017 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Komission esitykset tulevan rakennerahastokauden osalta

Lisätiedot

Suomen kumppanuussopimuksen 2014 2020 tiivistelmä

Suomen kumppanuussopimuksen 2014 2020 tiivistelmä EUROOPAN KOMISSIO Yleistä tietoa Bryssel 7.10.2014 Suomen kumppanuussopimuksen 2014 2020 tiivistelmä Kumppanuussopimus kattaa neljä rahastoa: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Euroopan sosiaalirahasto

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ INFOTILAISUUS

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 aikataulua 23.1 Suomen rakennerahasto-ohjelma hyväksytty valtioneuvostossa ja toimitettu loppukeväästä komission käsittelyyn,

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2017

Talousarvioesitys 2017 64. EU:n ja valtion rahoitusosuus EU:n rakennerahasto-, ulkorajayhteistyö- ja muihin koheesiopolitiikan ohjelmiin (arviomääräraha) Momentille myönnetään 357 458 000 euroa. a saa käyttää: 1) EU:n ohjelmakauden

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma. Carola Gunell,

EU:n rakennerahastokausi Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma. Carola Gunell, EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma Carola Gunell, 22.5.2014 Paljon muutoksia 2014-2020 kaudella! Ohjelma-alue koostuu kahdesta alueelta: IP-alue ELSA-alue Päätöksenteko

Lisätiedot

KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020

KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020 YHDENNETTY ALUEELLINEN INVESTOINTI KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020 Euroopan unionin neuvosto hyväksyi joulukuussa 2013 virallisesti EU:n koheesiopolitiikan alalla uudet säännöt ja lainsäädännön seuraavaa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 1. joulukuuta 2017 (OR. en) 2017/0247 (COD) PE-CONS 53/17 FSTR 73 FC 83 REGIO 104 SOC 681 AGRISTR 98 PECHE 408 CADREN 106 POLGEN 135 CODEC 1685 SÄÄDÖKSET

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJELMAN MUUTOSESITYS (taulukot)

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJELMAN MUUTOSESITYS (taulukot) TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Rahoitus- ja indikaattoritaulukot Muistion liite Alueosasto 1 KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJELMAN MUUTOSESITYS (taulukot) Rahoitustaulukoissa on

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 64. EU:n ja valtion rahoitusosuus EU:n rakennerahasto-, ulkorajayhteistyö- ja muihin koheesiopolitiikan ohjelmiin (arviomääräraha) Momentille myönnetään 242 324 000 euroa. a saa käyttää: 1) EU:n ohjelmakauden

Lisätiedot

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Kuntamarkkinat 12.9.2013: Mistä rahoitus kunnan päästövähennystoimenpiteisiin? Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2014 C(2014) 1410 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 11.3.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1301/2013 täydentämisestä siltä osin

Lisätiedot

Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 2020

Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 2020 Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 2020 Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitus ja toimintalinjat 28.5.2013/ 4.6.2013 Rakennerahastojen rahoitus Suomessa (vuoden 2011 hinnoin) 2014-2020 2007-2013

Lisätiedot

Uusi koheesiokumppanuus

Uusi koheesiokumppanuus Uusi koheesiokumppanuus Lähentyminen kilpailukyky yhteistyö Kolmas taloudellista ja sosiaalista koheesiota käsittelevä kertomus Euroopan yhteisöt Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Rakennerahastoasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 11.11.2014 Vähähiilinen talous ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

KOHEESIOPOLITIIKKA

KOHEESIOPOLITIIKKA YHDENNETTY KAUPUNKIALUEIDEN KESTÄVÄ KEHITYS KOHEESIOPOLITIIKKA 2014 2020 Euroopan unionin neuvosto on joulukuussa 2013 virallisesti hyväksynyt EU:n koheesiopolitiikan alalla uudet säännöt ja lainsäädännön

Lisätiedot

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012 Ohjelmakausi 2014-2020 TEM Maaliskuu 2012 Hallituksen linjaukset Rakennerahastouudistuksesta 2014+ (1) Hallitusohjelma Alueiden suunnittelu- ja päätöksentekojärjestelmää kehitetään siten, että kansallinen

Lisätiedot

EU:n tuleva ohjelmakausi Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

EU:n tuleva ohjelmakausi Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto EU:n tuleva ohjelmakausi 2014-2020 Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Aluepolitiikka 2014-2020 Euroopan komission rahoituskehysehdotus 10/2011 336 miljardia euroa, 5,3% vähennys

Lisätiedot

KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020

KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020 KOHEESIOPOLITIIKAN NÄKYVYYDEN VARMISTAMINEN: TIEDOTUS- JA VIESTINTÄSÄÄNNÖT 2014-2020 KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020 Euroopan unionin neuvosto hyväksyi joulukuussa 2013 virallisesti EU:n koheesiopolitiikan

Lisätiedot

SATAKUNNAN KULTTUURIFOORUMI

SATAKUNNAN KULTTUURIFOORUMI SATAKUNNAN KULTTUURIFOORUMI 12.3.2014 RAHOITUSMAHDOLLISUUDET OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 Jyrki Tomberg Satakuntaliitto ESITYKSEN RAKENNE - Rakennerahasto-ohjelma 2014-2020 - Luova Eurooppa ohjelma - Central

Lisätiedot

EU:n tuleva rr-ohjelmakausi 2014-2020. Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

EU:n tuleva rr-ohjelmakausi 2014-2020. Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto EU:n tuleva rr-ohjelmakausi 2014-2020 Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Aluepolitiikka 2014-2020 Euroopan komission rahoituskehysehdotus 10/2011 336 miljardia euroa, 5,3%

Lisätiedot

Euroopan investointiohjelma

Euroopan investointiohjelma Euroopan investointiohjelma Kolme toisiaan tukevaa tekijää INVESTOINNIT RAKENNEUUDISTUKSET FINANSSIPOLIITTINEN VASTUULLISUUS 1 Euroopan investointiohjelma LISÄRAHAA INVESTOINTEIHIN LISÄRAHOITUS REAALITALOUDEN

Lisätiedot

EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ

EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ Euroopan alueellinen yhteistyö on koheesiopolitiikan väline, jolla pyritään ratkaisemaan ongelmia yli rajojen ja kehittämään yhdessä eri alueiden potentiaalia. Euroopan aluekehitysrahastosta

Lisätiedot

Suomen kansallisen rakennerahasto-ohjelman rahoitusmahdollisuudet EUSBSR:n kannalta

Suomen kansallisen rakennerahasto-ohjelman rahoitusmahdollisuudet EUSBSR:n kannalta Suomen kansallisen rakennerahasto-ohjelman rahoitusmahdollisuudet EUSBSR:n kannalta EU:n Itämeri-strategian sidosryhmätilaisuus Ympäristöministeriö, 6.4.2016 Ylitarkastaja Harri Ahlgren Työ- ja elinkeinoministeriö,

Lisätiedot

Paikallisen kehittämisen mahdollisuudet 2014-2020

Paikallisen kehittämisen mahdollisuudet 2014-2020 Paikallisen kehittämisen mahdollisuudet 2014-2020 Pohjois-Suomen maaseudun kehittämisen aluetilaisuus 21.2.2013 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 27.2.2013 Leader 2014-2020 Maaseuturahastossa

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1 Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus EU-rahoitus 25. marraskuuta 2009 1 Rahoituksen pääryhmät EU-rahoitus Kansallisten viranomaisten hallinnoima Suoraan Euroopan komissiolta haettava 2 Kansallisten viranomaisten

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2014

Asiakirjayhdistelmä 2014 64. EU:n ja valtion rahoitusosuus EU:n rakennerahasto-, ulkorajayhteistyö- ja muihin koheesiopolitiikan ohjelmiin (arviomääräraha) Talousarvioesitys HE 112/2013 vp (16.9.2013) Momentille myönnetään 565

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014 2020 elinkeinojen kehittämisen vinkkelistä. Ohjelmapäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitto

Rakennerahastokausi 2014 2020 elinkeinojen kehittämisen vinkkelistä. Ohjelmapäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitto Rakennerahastokausi 2014 2020 elinkeinojen kehittämisen vinkkelistä 18.4.2013 Ohjelmapäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitto Mitä rakennerahastot ovat? EU:n ja valtion alueiden kehittämiseen

Lisätiedot

11900/16 ADD 1 team/sj/kkr 1 DG G 2A

11900/16 ADD 1 team/sj/kkr 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. syyskuuta 2016 (OR. en) 11900/16 ADD 1 BUDGET 23 PERUSTELUT Asia: Esitys Euroopan unionin yleiseksi talousarvioksi varainhoitovuodeksi 2017: Neuvoston 12. syyskuuta

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/25. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/25. Tarkistus 9.1.2019 A8-0482/25 25 Johdanto-osan 1 a kappale (uusi) (1 a) Jäsenvaltioiden talous kaipaa pikaisesti sosiaalista, taloudellista ja alueellista yhteenkuuluvuutta varten suunnattua julkista investointisuunnitelmaa,

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet ja yhteensovituksen Landsbygdsutvecklings

Lisätiedot

11166/16 ADD 1 team/hkd/hmu 1 DG G 2A

11166/16 ADD 1 team/hkd/hmu 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) 11166/16 ADD 1 N 472 PE-L 46 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Budjettikomitea Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Esitys Euroopan

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden info- ja koulutustilaisuus 14.11.2013 Valtion virastotalo Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma EU-koordinaattori Mika Villa, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Euroopan investointipankki lyhyesti

Euroopan investointipankki lyhyesti Euroopan investointipankki lyhyesti Euroopan unionin rahoituslaitoksena tarjoamme rahoitusta ja asiantuntemusta terveen liiketoiminnan edellytykset täyttäviin kestävällä tavalla toteutettaviin investointihankkeisiin,

Lisätiedot

HYVÄKSYTTYJEN KUMPPANUUSSOPIMUSTEN TARKA

HYVÄKSYTTYJEN KUMPPANUUSSOPIMUSTEN TARKA SISÄASIOIDEN PÄÄOSASTO OSASTO B: RAKENNE- JA KOHEESIOPOLITIIKKA ALUEKEHITYS HYVÄKSYTTYJEN KUMPPANUUSSOPIMUSTEN TARKA YHTEENVETO Tiivistelmä Tämä tutkimus on kattava analyysi EU:n 28 jäsenvaltiossa hyväksytyistä

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2209(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE v01-00)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2209(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE v01-00) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Budjettivaliokunta 19.3.2015 2014/2209(INI) TARKISTUKSET 1-20 Liadh Ní Riada (PE546.893v01-00) vihreään kasvuun liittyvistä mahdollisuuksista pk-yrityksille (2014/2209(INI))

Lisätiedot

EUROOPPA-PÄIVÄ

EUROOPPA-PÄIVÄ EUROOPPA-PÄIVÄ EUROOPAN SOSIAALIRAHASTON (ESR) RAHOITUS Euroopan Sosiaalirahaston rahoitus Millainen hanke voi saada rahoitusta Kuka voi hakea rahoitusta Miten ja milloin haen rahoitusta ESR-osarahoitetun

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma. Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014

Itämeren alueen ohjelma. Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014 Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014 Häme-ohjelman toteuttaminen - rahoitus Maakunnan kehittämisraha 2014 = 0,25 M /vuosi Euroopan alueellisen yhteistyön ohjelmat 2014-2020 Keskisen Itämeren ohjelma = 122

Lisätiedot

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 12.3.2013 COM(2013) 146 final 2011/0276 (COD) Ehdotus Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteiseen strategiakehykseen kuuluvia

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. kesäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. kesäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10052/17 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Ed. asiak. nro: 8200/17, 8203/17 Asia: FIN 355 FSTR 45 FC 50

Lisätiedot

"Resurssitehokas Eurooppa" Alue- ja paikallisviranomaisille suunnattu kyselytutkimus Tiivistelmä tuloksista

Resurssitehokas Eurooppa Alue- ja paikallisviranomaisille suunnattu kyselytutkimus Tiivistelmä tuloksista "Resurssitehokas Eurooppa" Alue- ja paikallisviranomaisille suunnattu kyselytutkimus Tiivistelmä tuloksista FI Tässä asiakirjassa esitettävät päätelmät perustuvat Wirtschaftsuniversität Wienin yhteydessä

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.12.2018 C(2018) 8841 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 12.12.2018, Ruotsin ja Suomen yhteistyöohjelman Interreg V-A Ruotsi-Suomi-Norja (Pohjoinen), johon Norja

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia kestävästä, älykkäästä

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.6.2016 COM(2016) 414 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE asetuksen (EU) N:o 1303/2013 24 artiklan 3 kohdan ja 120 artiklan 3 kohdan kolmannen alakohdan

Lisätiedot

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset EU-koheesiopolitiikan 2020+ valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset Maakunnan yhteistyöryhmä 20.2.2017 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020

Lisätiedot

LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 2 VARAINHOITOVUODEN 2019 YLEISEEN TALOUSARVIOON

LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 2 VARAINHOITOVUODEN 2019 YLEISEEN TALOUSARVIOON EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 COM(2019) 320 final LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 2 VARAINHOITOVUODEN 2019 YLEISEEN TALOUSARVIOON Määrärahojen lisääminen EU:n kilpailukyvyn kannalta keskeisissä ohjelmissa:

Lisätiedot

EU:n koheesiopolitiikka

EU:n koheesiopolitiikka EU:n koheesiopolitiikka 2014-2020 Missä mennään EU:ssa ja kansallisesti Komission ehdotukset rahoituskehyksistä ja koheesiopolitiikan linjauksista tulivat loppuvuodesta 2011 = kolme kategoriaa = fokusointi

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Koulutuksen merkitys tuottavuuden, innovoinnin, kasvun kannalta tärkeämpää kuin koskaan aiemmin Ohjelmalla

Lisätiedot

KOHEESIOPOLITIIKKA

KOHEESIOPOLITIIKKA PAIKALLISYHTEISÖJEN OMAT KEHITTÄMISHANKKEET KOHEESIOPOLITIIKKA 2014-2020 Euroopan unionin neuvosto hyväksyi joulukuussa 2013 virallisesti EU:n koheesiopolitiikan alalla uudet säännöt ja lainsäädännön seuraavaa

Lisätiedot

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0384 (COD) 10292/17 CODEC 1051 FSTR 47 FC 55 REGIO 71 SOC 481 EMPL 369 BUDGET 20 AGRISTR 48 PECHE 249 CADREFIN

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) 10044/15 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 10. kesäkuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: FSTR 34 FC 36 REGIO 48 SOC 419 EMPL 273 RECH 198 ERAC

Lisätiedot

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1 Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Sisältörunko Ohjelman

Lisätiedot

10471/15 ADD 1 rir/mmy/pt 1 DG G 2A

10471/15 ADD 1 rir/mmy/pt 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. heinäkuuta 2015 (OR. en) 10471/15 ADD 1 N 479 PE-L 41 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Budjettikomitea Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Esitys Euroopan

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia kestävästä, älykkäästä ja

Lisätiedot

Euroopan talouden elvytyssuunnitelman ensimmäinen soveltamisvuosi alueilla ja kunnissa Online-kyselyn paperiversio http://www.cor.europa.

Euroopan talouden elvytyssuunnitelman ensimmäinen soveltamisvuosi alueilla ja kunnissa Online-kyselyn paperiversio http://www.cor.europa. Lausuntotyön osasto Yksikkö 3 Verkostot & toissijaisuusperiaate EUROOPAN UNIONI Alueiden komitea Euroopan talouden elvytyssuunnitelman ensimmäinen soveltamisvuosi alueilla ja kunnissa Kysely Viimeinen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/215. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/215. Tarkistus 20.3.2019 A8-0094/215 215 João Ferreira, Miguel Viegas, João Pimenta Lopes, Marisa Matias Johdanto-osan 9 kappale (9) Jotta voidaan tukea jäsenvaltioiden ja alueiden ponnisteluja vastata uusiin haasteisiin,

Lisätiedot

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastot tähtäävä rakenteiden kehittämiseen EAKR = Euroopan aluekehitysrahasto Yritykset, yhteisöt,

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 19.5.2015 2015/2074(BUD) TARKISTUKSET 1-11 Barbara Matera (PE554.835v01-00) talousarviosta 2016 neuvotteluvaltuudet

Lisätiedot

EU:n vuoden 2012 talousarvio Kasvua ja työllisyyttä 500 miljoonalle kansalaiselle

EU:n vuoden 2012 talousarvio Kasvua ja työllisyyttä 500 miljoonalle kansalaiselle EU:n vuoden 2012 talousarvio Kasvua ja työllisyyttä 500 miljoonalle kansalaiselle 1,4 % Kansalaisuus, vapaus, turvallisuus ja oikeus 6,4 % EU globaalina toimijana Luonnonvarat: maaseudun kehittäminen,

Lisätiedot

Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa

Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa Suomen CB kontaktipisteen avajaiset Uudenmaan liitto, 15.10.2014 harry.ekestam@tem.fi Rakennerahastojen Euroopan

Lisätiedot

EU:n alue- ja rakennepolitiikan alueellinen ohjelmavalmistelu. Kumppanuusvalmistelu alueilla

EU:n alue- ja rakennepolitiikan alueellinen ohjelmavalmistelu. Kumppanuusvalmistelu alueilla EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021-2027 alueellinen ohjelmavalmistelu Kumppanuusvalmistelu alueilla - alustavia EU:n alue- ja näkemyksiä rakennepolitiikan tavoitteista 2021-2027 alueellinen 28.1.2019

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Ulla-Riitta Pölönen Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 25.1.2018 Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahaston toimintalinjat ja erityistavoitteet Kestävää kasvua

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Vähähiilisyys Suomen rakennerahastoohjelmassa

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Vähähiilisyys Suomen rakennerahastoohjelmassa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Vähähiilisyys Suomen rakennerahastoohjelmassa Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto Turku, 16.5.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia

Lisätiedot

Koheesiopolitiikka EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä 2021+

Koheesiopolitiikka EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä 2021+ Koheesiopolitiikka EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä 2021+ Ajankohtaista EU-rahoituksesta näkymiä tulevaan ohjelmakauteen ja hankkeiden vaikuttavuuteen 9.5.2018 Neuvotteleva virkamies Petri

Lisätiedot

8461/17 team/paf/ts 1 DGG 2B

8461/17 team/paf/ts 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. huhtikuuta 2017 (OR. en) 8461/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 25. huhtikuuta 2017 Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed.

Lisätiedot

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Ohjelmakausi 2014-2020 EU:n kaikkia rahastoja koskevat strategiset tavoitteet: älykäs, kestävä

Lisätiedot

Business as (un)usual rahoittajan näkökulma Ilmi Tikkanen

Business as (un)usual rahoittajan näkökulma Ilmi Tikkanen Business as (un)usual rahoittajan näkökulma 13.8.2013 Ilmi Tikkanen EU hankkeiden vaikuttavuudesta Havaintoja EU:n ohjelmakaudelta 2007 2013 Tuleva EU:n ohjelmakausi 2014 2020 (valmistelu) Etelä-Suomen

Lisätiedot

EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto

EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari 4.5.2018 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020 Rahoituskehys

Lisätiedot

10939/17 ADD 1 1 DG G 2A

10939/17 ADD 1 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. heinäkuuta 2017 (OR. en) 10939/17 ADD 1 N 447 INST 299 PE-L 32 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Budjettikomitea Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Esitys

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Euroopan Sosiaalirahaston rahoitus, rahoitushaku Länsi-Suomessa Rahoitusasiantuntija Keski-Suomen ELY-keskus Mitä rakennerahastot ovat?

Lisätiedot

05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus

05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus 05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus S e l v i t y s o s a : EU:n ohjelmakauden 2000 2006 sekä ohjelmakauden 2007 2013 rakennerahasto-ohjelmia rahoittavan Euroopan sosiaalirahaston toimenpiteillä

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen strategia (EAKR, ESR) Itä-Suomen kilpailukyky-

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti Lausuntoluonnos Daniel Dalton (PE602.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti Lausuntoluonnos Daniel Dalton (PE602. Euroopan parlamentti 2014-2019 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 2017/2043(BUD) 5.5.2017 TARKISTUKSET 1-16 Daniel Dalton (PE602.828v02-00) talousarviosta 2018 trilogin neuvotteluvaltuudet (2017/2043(BUD))

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 64. EU:n ja valtion rahoitusosuus EU:n rakennerahasto-, ulkorajayhteistyö- ja muihin koheesiopolitiikan ohjelmiin (arviomääräraha) Talousarvioesitys HE 30/2015 vp (28.9.2015) Momentille myönnetään 242

Lisätiedot

Mitä Itä-Suomi painottaa uudelle rakennerahastokaudelle? Vs. maakuntajohtaja Eira Varis Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Mitä Itä-Suomi painottaa uudelle rakennerahastokaudelle? Vs. maakuntajohtaja Eira Varis Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Mitä Itä-Suomi painottaa uudelle rakennerahastokaudelle? Vs. maakuntajohtaja Eira Varis Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Rakennerahastot ovat merkittävässä roolissa Itä- ja Pohjois-Suomen elinvoiman kehittämisessä

Lisätiedot

Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja.

Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja. EIP lyhyesti 2019 1 Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja. Tuemme talouskasvua, luomme työpaikkoja

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Aluekehitysvaliokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Aluekehitysvaliokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Aluekehitysvaliokunta 2014/2040(BUD) 5.9.2014 TARKISTUKSET 1-18 Derek Vaughan (PE537.191v01-00) Euroopan unionin yleisestä talousarviosta varainhoitovuodeksi 2015 kaikki

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/190/rev1. Tarkistus 190/rev1 Raffaele Fitto ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/190/rev1. Tarkistus 190/rev1 Raffaele Fitto ECR-ryhmän puolesta 23.3.2019 A8-0094/190/rev1 190/rev1 Johdanto-osan 16 kappale (16) Jotta rajalliset resurssit voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, EAKR:stä osoitettava tuki asianomaisen erityistavoitteen mukaisiin

Lisätiedot

EAKR-rahoitusta alueiden vähähiilisiin ratkaisuihin

EAKR-rahoitusta alueiden vähähiilisiin ratkaisuihin EAKR-rahoitusta alueiden vähähiilisiin ratkaisuihin Kuntien 9. ilmastokonferenssi Kuntatalo, Helsinki 16.5.2018 Harri Ahlgren Työ- ja elinkeinoministeriö Alueet ja kasvupalvelut osasto Koheesiopolitiikka

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO Kansalaisviestintä Kansalaissuhteet EU-TALLEKIRJASTO LIITE III Bryssel COMM.C.3.002/RCA KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET Tässä asiakirjassa annetaan ohjeita

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) 7003/17 BUDGET 2 PERUSTELUT Asia: Esitys Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 1 varainhoitovuoden 2017 yleiseen talousarvioon oheisasiakirjaksi

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2014 (OR. en) 16332/14 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö FIN 913 FSTR 70 FC 49 REGIO 130 ENV 952 Pysyvien edustajien

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2015/0009(COD) 6.3.2015 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta budjettivaliokunnalle ja talous- ja raha-asioiden valiokunnalle

Lisätiedot

Miniseminaari Lauri, Mikonkatu 4

Miniseminaari Lauri, Mikonkatu 4 Miniseminaari 14.1.2010 Lauri, Mikonkatu 4 Heikki Aurasmaa Alivaltiosihteeri Suomen EAKR- ja ESR-rahoitus kolmena ohjelmakautena (ei sisällä Interreg- eikä alueellisen yhteistyön ohjelmia; 1995-99 ja 2000-2006

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 17.1.2013

Lisätiedot

Rakennerahastojen ohjelmakausi

Rakennerahastojen ohjelmakausi Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 2020 Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitus ja toimintalinjat 28.5.2013 Rakennerahastojen rahoitus Suomessa (vuoden 2011 hinnoin) 2014-2020 2007-2013 123 Perusrahoitus

Lisätiedot

Suomen rakennerahasto-ohjelman EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma

Suomen rakennerahasto-ohjelman EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma Suomen rakennerahasto-ohjelman 2014 2020 EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus Satu Sikanen 13.3.2014 Rakennerahasto-ohjelmassa esitettyjä kehittämishaasteita

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys- ja alueosasto

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys- ja alueosasto TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys- ja alueosasto 2.3.2017 EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ -TAVOITETTA 2014 2020 TOTEUTTAVIEN RAJAT YLITTÄVÄN YHTEISTYÖN OHJELMIEN VUODEN 2017 VALTION RAHOITUSOSUUDEN

Lisätiedot

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja B8-0861/2016 29.6.2016 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS komission julkilausuman johdosta työjärjestyksen 123 artiklan 2 kohdan mukaisesti synergioista Euroopan rakenne-

Lisätiedot

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 23. marraskuuta 2016 (OR. en) 2016/0193 (COD) LEX 1707 PE-CONS 39/1/16 REV 1 FSTR 63 FC 55 REGIO 79 SOC 560 EMPL 370 BUDGET 26 AGRISTR 51 PECHE

Lisätiedot

EU-maaseutupolitiikan suuntaviivat ja Suomen ohjelma vuosille 2007-2013

EU-maaseutupolitiikan suuntaviivat ja Suomen ohjelma vuosille 2007-2013 MAASEUTURAKENTAMISEN SUUNNITTELUN AJANKOHTAISPÄIVÄ 3.2.2009 EU-maaseutupolitiikan suuntaviivat ja Suomen ohjelma vuosille 2007-2013 C-G Mikander, Maaseutuvirasto Sivu 1 4.2.2009 EU:n maaseutupolitiikka

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys- ja alueosasto

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys- ja alueosasto TYÖ JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys ja alueosasto 10.3.2016 EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ TAVOITETTA 2014 2020 TOTEUTTAVIEN RAJAT YLITTÄVÄN YHTEISTYÖN OHJELMIEN VUODEN 2016 VALTION RAHOITUSOSUUDEN

Lisätiedot