LÄHTEISIIN VIITTAAMINEN JA LÄHDELUETTELO...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LÄHTEISIIN VIITTAAMINEN JA LÄHDELUETTELO..."

Transkriptio

1 SISÄLLYSLUETTELO: 1. JOHDANTO TUTKIELMA OPINNÄYTETYÖN JÄSENTELY Sisällysluettelo Pohdinta/yhteenveto Lähdeluettelo Liitteet RAPORTIN ULKOASU MARGINAALI SIVUNUMERO OTSIKOT KAPPALEJAKO LYHYET SUORAT TEKSTI LAINAUKSET RIVIVÄLI LÄHTEISIIN VIITTAAMINEN JA LÄHDELUETTELO TEKSTIVIITE ALAVIITE NUMEROVIITE LÄHDELUETTELO KIELI, TYYLI JA LUETTAVUUS OPINNÄYTETYÖN KIELI ASIATYYLIN AVUKSI LUETTAVUUS HAVAINNOLLISTAMINEN KUVIOILLA, TAULUKOILLA JA TEKSTI NÄYTTEILLÄ KUVIOT JA TAULUKOT PERIAATTEITA TAULUKOIDEN JA KUVIOIDEN TOTEUTTAMISEEN GRAAFIEN LUKEMINEN KUVAT... 14

2 1 1. JOHDANTO Johdanto kertoo yhdellä tai kahdella sivulla lukijalle työn lähtötilanteen: mistä aiheesta miksi ja miten työ on tehty. Kirjoittaja pyrkii kiinnostavalla tavalla perustellusti esittelemään työnsä aiheen ja siihen liittyvän ongelman tai tavoitteen. Myös aiheen valinnan ja rajauksen perustelu, lähestymistapa sekä työssä käytetyt pääkäsitteet kiinnostavat. Mikäli taustaosa on laaja, voi siitä kirjoittaa oman käsittelyluvun ja laatia johdannosta tiiviimmän. Johdanto on omalla sivulla.

3 2 2. TUTKIELMA Tutkielmatyyppinen opinnäytetyö noudattaa tieteellisen kirjoittamisen perinteitä, pienempimuotoiset projektiselvitykset laaditaan vakioasetellen ja asiatyylisen raportin perusmallin mukaan. Molemmissa tapauksissa esitellään kirjallisessa osuudessa: tehtäväkokonaisuus työn tavoite työn tekijät työprosessi työn onnistuminen käytetty taustamateriaali kirjallisuus 2.1. Opinnäytetyön jäsentely 1. kansilehti (tallenna malli omana tiedostona, ei sivunumeroa) 2. tiivistelmä (tallenna malli omana tiedostona, ei sivunumeroa) 3. sisällysluettelo 4. johdanto (on ensimmäinen sivu) 5. tietoperusta 6. tutkimuksen toteuttaminen 7. tutkimuksen tulokset 8. pohdinta / yhteenveto 9. lähdeluettelo 10. liitteet Loppu jää aina lukijan mieleen, joten pohdinnan/yhteenvedon ilmaisuun on syytä jaksaa vielä paneutua Sisällysluettelo Sijoitetaan tiivistelmän jälkeen ja siihen merkitään myös lähteet ja liitteet. Sisällysluettelon otsikkona on lyhyesti SISÄLLYS tai SISÄLTÖ. Sisällysluettelosivuilla marginaalit ja rivinvälit ovat samat kuin tekstissä muuallakin. Pääotsikot aloitetaan vasemmasta marginaalista ja alaotsikot tavallisesti ylemmän otsikon alkukirjaimen kohdalta. Tällainen porrastus ei välttämättä ole tarpeen, jos otsikoitten hierarkia ilmenee otsikoitten numeroinnista tai kirjainkoosta. Jos pääotsikon numero päättyy pisteeseen, on johdonmukaista päättää alaotsikoittenkin numerot pisteeseen. Sivu-sanaa ei merkitä näkyviin. Otsikoitten ja sivunumeroiden väliin ei tarvita pisteitä eikä muita turhia merkintöjä. Tee Microsoft Wordilla otsikkotyylein, niin voit sisällysluettelon tehdä koneella helposti Opinnäytetyön otsikkoporrastuksessa riittää kolme tasoa. (esim )

4 Pohdinta/yhteenveto Pohdinnassa kootaan tärkeimmät asiat, esitellään jatkotutkimusaiheita ja esitellään oma arviointi. Voit kertoa työn mukanaan tuomista kysymyksistä: mitä uutta opit, mitä havaintoja teit, mikä kiinnosti, miten työ onnistui ja toteutuiko työlle asettamasi tavoite. Kerro myös mitä ongelmia työssäsi kohtasit ja miten ne ratkaisit. Kerro oppimiskokemuksistasi, miten tekisit työn toisin, jos aloittaisit sen uudestaan. Pohdinnan pituus on noin yksi sivu Lähdeluettelo Sisältää mahdollisimman täydelliset tiedot niistä julkaisuista ja muista lähteistä, joihin tekstissä on viitattu. Lähdetietojen perusteella lukijalla on mahdollisuus arvioida sisällön laatua ja lisätietoa aiheesta. Käytetyt lähteet kirjataan lähdeluetteloon tekijän sukunimen mukaisessa järjestyksessä. Lähteet ryhmitellään julkaisutavan mukaan (esimerkiksi painetut ja painamattomat tai kirjat ja lehtiartikkelit erikseen); kuhunkin ryhmään tulee tekijänmukainen aakkosjärjestys. Jos lähteitä on vähän, ei ryhmittelyä tarvita. Lähdeluettelosivuilla ei ole sivunumeroita eikä pääotsikkoa numeroida muun tekstin jatkoksi Liitteet Mainitaan tekstissä kyseisissä kohdissa, ja ne liitetään erikseen juoksevaksi numeroituna työn loppuun(esim. LIITE 1, LIITE 2). Liitesivuilla ei ole sivunumeroa eikä pääotsikolla ole myöskään numeroa. Liitteissä ovat erilaiset havainnollistavat osat, kuten taulukot, tilastot, lakitekstin katkelmat, kuvat ja piirrokset, tai esimerkiksi kysely- ja haastattelulomakkeet, lupapyynnöt ja saatekirjeet. 3. RAPORTIN ULKOASU Tutkimusraportin ulkoasun valiomuotoisuus helpottaa lukijaa ja toisaalta yhtenäistää tieteellisen raportoinnin käytäntöä, jottei perusseikkoja tarvitsisi aina luoda uudelleen. Fontti on Times New Roman tai Arial tai Tahoma, koko Marginaali On vasemmassa reunassa 4 cm ja oikeassa 1 cm. Ylös jätetään 2,5 cm ja alareunaan vähintään 2,5 cm tyhjää.

5 Sivunumero Merkitään sivun ylälaitaan oikeaan kulmaan johdannon ensimmäisestä sivusta alkaen tekstiosan loppuun asti kantta, erillistä tiivistelmälehteä, sisällysluetteloa, lähdeluetteloa ja mahdollisia liitteitä ei siis lasketa sivumäärään Otsikot Pääotsikot erottuvat selvästi muusta tekstistä: OTSIKKO 1 jälkeen tulee tyhjä rivi (PÄÄOT- SIKKO aloittaa uuden sivun) Alaotsikon edelle jätetään yksi tyhjä rivi ja jälkeen yksi tyhjä rivi. Otsikkoa ei pidä jättää kuitenkaan yksin sivun viimeisille riveille Kappalejako Osoitetaan niin sanotulla vasensuora-asettelulla eli kaikki rivit aloitetaan samalta kohtaa ja kappaleiden väliin jää yksi tyhjä rivi Lyhyet suorat teksti lainaukset Kirjoitetaan tavanomaisesti tekstiin lainausmerkeissä. Helsingin sanomat otsikoi keväällä 1995: Lopputyö voi olla alkutyö Riviväli Riviväli 2 on helpoin luettava. Koska tutkimusraportti on pitkä teksti, taloudellisuussyistä käytetään usein riviväliä 1,5. Poikkeuksellisesti kohdissa voi olla 1; näin kansilehdellä, sisennetyissä sitaateissa, luetelmissa, sisällys- ja lähdeluettelossa sekä erityisesti taulukoita yms. piirrettäessä. 4. LÄHTEISIIN VIITTAAMINEN JA LÄHDELUETTELO Lukijan on tiedettävä, milloin tekstissä ovat kyseessä kirjoittajan omat ajatukset ja milloin ne ovat peräisin muualta. Jokaisen suoraan tai muokaten lainatun tiedon lähde on ilmoitettava heti sen käytön jälkeen. Tutkimusraportissa viitemerkinnät ovat välttämättömiä tieteellisen tekstin tunnuspiirteitä. Viittaustekniikoita on useita; tavallisimpia ovat tekstiviite, alaviite ja numeroviite. Tärkeintä on, että sekä viitteessä että vastaavassa lähdeluettelomerkinnässä käytetään samaa systeemiä.

6 5 Jos viitteessä on esimerkiksi sukunimi, vuosi ja sivu(t), myös lähdeluettelossa mainitaan sukunimi ensin ja vuosiluku on sitä lähellä. Opinnäytetyössä käytetään viittaustekniikkana tekstiviitettä Tekstiviite Viitteen sisältö sulkujen sisällä on järjestyksessä seuraava: tekijän sukunimi (sen puuttuessa julkaisun tai tekstin nimi) julkaisuvuosi kaksoispiste ja välilyönti sivunumero(t) Tekstiin upotettava viite kertoo heti lukijalle, kenen esittämistä tiedoista on kyse. Viite kirjoitetaan sulkeisiin lainatun kohdan päätyttyä, esimerkiksi virkkeen tai kappaleen loppuun. Esimerkki useampaan lainattuun virkkeeseen viittaamisesta: Suuren osan siitä, mitä tiedämme, saamme ajattelemalla niin kuin ennenkin on ajateltu tai uskomalla johonkin auktoriteettiin. Myös omat kokemuksemme ja havaintomme lisäävät tietoa. (Uusitalo 1991: 10) Esimerkki yhteen virkkeeseen viittaamisesta: Olemme kaikki tutkijoita: teemme havaintoja ja johtopäätöksiä (Uusitalo 1991: 13). Jos kirjoittajan nimi mainitaan tekstissä, viite voidaan merkitä välittömästi. Nimeä ei silloin toisteta. Oiva Ketonen (1976: 16-20) korostaa tieteellisen ajattelun pyrkimystä erottaa olennainen ja epäolennainen. Jos sama tieto on saatu useammasta kuin yhdestä lähteestä se on kooste niistä, merkitään samaan viitteeseen kaikkien lähteiden tiedot aikajärjestyksessä peräkkäin, väliin tulee puolipiste ja välilyönti: (Uusitalo 1991: 12; Huttunen 1992: 134) Jos työssä on lainattu saman sukunimisiä kirjoittajia, erotetaan ne viitteessä etunimen alkukirjaimen avulla. (Höyry H. 1986: 23) Jos teoksella on useampi (yli 2) tekijä, heidät kaikki merkitään viitteeseen vain ensimmäisellä mainintakerralla. (Hacklin - Kinnunen- Mansikka-aho- Saarivirta- Vuorijärvi 1993:15) Myöhemmin riittää ensimmäinen nimi ja lyhenne ym. (Hacklin ym. 1993:15) Internetistä otetuissa lainauksissa viite merkataan seuraavasti (Suomen Hippoksen wwwsivut)

7 6 Haastattelussa, tv- tai radio-ohjelmasta, suullisesta tiedonannosta, luennosta yms. tehdään tekstiviitemerkintä tavalliseen tapaan, vain sivunumero jää pois. (Pyykkö 1994) Aikakausilehden tai sanomalehden artikkeliin tai toimitetun teoksen erikseen mainitun kirjoittajan laatimaan osaan viitattaessa merkitään viitteeseen artikkelin tms. kirjoittajan sukunimi, teoksen julkaisuvuosi, kaksoispiste ja sivu(t). Viite näyttää siis aivan samanlaiselta kuin tavallisesti kirjaan viitattaessa. (Hytönen 1986:6) Lähdeluetteloon merkitään artikkelista myös sen aloitus- ja lopetussivut. Jos kirjoittajan nimeä ei tiedetä, sen sijasta käytetään viitteessä otsikkoa tai muuta julkaisun nimeä; esimerkkinä viittaus lehtiartikkeliin. (Lapsikaan ei voi välttää stressiä 1991:5) 4.2. Alaviite Alaviitteen merkiksi tekstikohtaan kirjoitetaan rivinylinen numero. Sama numero merkitään sivun alalaitaan ja sen jälkeen annetaan vastaavat lähdetiedot kuin tekstiviitteessä: tekijä(i)n sukunimi, julkaisuvuosi ja sivu(t). Viitteiden numerointi alkaa joka sivulla ykkösestä. Joka viite tulee omalle rivilleen ja se näyttää virkkeeltä: alkaa isolla kirjaimella ja loppuu pisteeseen. Kuviot ja taulukot parantavat tekstin luettavuutta. Niihin kootaan olennainen sisältö tarkasteltavasta asiasta. Ne havainnollistavat ja täydentävät tekstiä, mutta niiden tulisi olla myös irrallisina ymmärrettäviä¹. Jokaisessa kuviossa tai taulukossa tulisi olla otsikko². Juokseva numerointi helpottaa viittaamista ja selostamista riippumatta siitä, esitetäänkö kuviot ja taulukot tekstin lomassa vai liitteinä. Liitenumeroinnista taas huolehditaan erikseen³.-- ¹Hirsjärvi-Remes-Liikanen-Sajavaara 1986: ²Saarinen-Väyrynen 1989: 69 ³Eskola-Hämäläinen 1991: Numeroviite Numeroviitejärjestelmässä jokaiselle käytetylle lähteelle annetaan lähdeluettelossa oma numero. Lähdeluettelo kootaan tavallisesti koko työn loppuun, mutta voidaan myös päättää, että joka luvulle laaditaan oma luettelo. Tekstissä lähdenumero merkitään kuten alaviitteessä rivinylisesti eli yläindeksiin. Miettinen³ esittää, että -.

8 7 Jos sivumäärä halutaan viitteessä näkyviin, numero merkitään sulkeisiin: Miettinen (7, s. 23) esittää, että LÄHDELUETTELO Viitteet auttavat lukijaa lisälähteille vain, jos ne täydennetään lähdeluettelolla ja kun ne alkavat samalla sanalla kuin vastaava merkintä lähdeluettelossa. Lähdeluettelomalleja on monenlaisia, mutta tässä esiteltyä sopii käyttää kaikkien viitetekniikoiden kanssa. Numeroviitteitä käytettäessä luettelon merkinnät lisäksi numeroidaan. Lähdeluettelo antaa lukijalle käytetystä lähteestä mahdollisimman täydelliset tiedot, jotta se olisi mahdollista löytää kirjastoista tai tietokannoista. Painamattomista lähteistä on syytä ilmoittaa säilytyspaikka. Ulkoasultaan lähdeluettelon tulee olla väljästi aseteltu, helposti silmäiltävä ja selkeästi aseteltu, helposti silmäiltävä ja selkeästi rinnastettavissa käytettyyn viitesysteemiin. Kirjat ja lehtiartikkelit voidaan luetteloida omien otsikoiden alle. Toimitetuissa teoksissa lähdemerkintä alkaa viitatun tekstinosan (luku, jakso, artikkeli) kirjoittajan Kirjoista ilmoitetaan tekijä(t) julkaisuvuosi, kirjan nimi, painos (jos on useita), mahdollinen julkaisusarjan nimi ja numero, painopaikka ja kustantaja. nimellä ja otsikolla, vasta sitten kirjataan koko teoksen julkaisutiedot. Käännetyistä teoksista ilmoitetaan suomentajan nimi. KONTULA, OSMO Nuorten seksi. Keuruu. Otava. RIMMON KENAN, SHLOMITH Kertomuksen poetiikka. VIIKARI, AULI. (suom.). Tietolipas 123. Tampere. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.. Lehtiartikkeleista lähdeluetteloon merkitään kirjoittajan nimi, julkaisuvuosi, artikkelin nimi, vuosikerta, lehden numero tai päivämäärä ja sivu(t), jo(i)lla artikkeli on. KANERVA, JUKKA Sähköä koulutyöhön. Yliopisto, 9, LAAKSO, LEENA Suomalaisilla vielä oppimista avoimuudesta ja kehumisesta. Helsingin Sanomat 20.05, A14.

9 8 Mikäli lähteen tekijää ei tiedetä, mainitaan sekä viitteessä että lähdeluettelossa työn otsikko tai julkaisija ensimmäisenä, riippuen siitä kumpi paremmin sopii hakusanaksi. Suomen kuntourheiluliitto Kuntokoulussa - totta kai. Esite. Harvinaisemmat lähdetyypit tulisi kirjoittajan itse luonnehtia lähdeluetteloon erikseen: esite, suullinen tiedonanto, luentotiivistelmä, ilmaisjakelulehti, tutkielma, käsiohjelma, kansio, haastattelu jne. KORPINEN, JOONAS Haastattelu 12.5 Kansallismuseo. Helsinki. TOIVONEN, Onni 1994: Käytännön opiskelu Tallinnassa- vanhustenhoitoa viroksi. Päättötyö. Helsingin kaupungin terveydenhuolto-oppilaitos. Sähköistä lähdettä käytettäessä lähde merkataan seuraavasti: Perttunen Eero. Suomen Hippoksen www-sivut. Hevosten ja ponien kasvatus-artikkeli. < Luettu Seuraava lähdeluettelo antaa esimerkin erityyppisiin lähteisiin viittaamisesta. Erityisesti kannattaa huomata toimitetun teoksen osaan ja kalvosarjaan viittaaminen. LÄHTEET AALTONEN, ULLA-MAIJA 1981: Mutsi älä oo kalkkis. Kirje äidille.. Keuruu. Otava DUNDERFELT, TONY 1992: Elämänkaari psykologia. Lapsen kasvusta yksilön henkiseen kehitykseen. Porvoo. WSOY.. PARTANEN, JUTTA 1994 : Märkä pilvi. Alkoholipolitiikka 6, VERTIO, HARRI 1994: Nuoruuden käsite..

10 9 6. KIELI, TYYLI JA LUETTAVUUS Päättötyön lukijaksi on mieluummin kuviteltava toinen saman alan ammattilainen, opiskelukaveri tai kollega kuin opettaja Opinnäytetyön kieli On selkeää, havainnollista ja referoivaa asiatyyliä. Kirjoitusasu ja välimerkit noudattavat suomen kielen sovittuja sääntöjä. Selkeys ilmenee helppolukuisena lause- ja virkerakenteena. Havainnollisuus lähtee lukijan huomioon ottamisesta; osuva sananvalinta, sopiva konkretiataso, sattuvat rinnastukset, esimerkit, kielikuvat ja vertaukset tuovat esitettävän ilmiön lukijalle läheiseksi ja tutuksi. Asiateksti on mahdollisimman tiivistä ja yksitulkintaista. Työn pääkohdat referoidaan eli selostetaan lukijalle. Tietoa tulisi antaa riittävästi, muttei liikaa. Tiiviys ei päättötyön raportoinnissa tarkoita vajaita virkkeitä (niin sanottua sähkösanomatyyliä), luetelmia ja lyhenteitä, vaan asiassa pysymistä. Kirjoittajan tulisi valikoida sanottavansa ja välttää turhia sivujuonteita. Lukija pysyy juonessa mukana, kun teksti muodostuu kokonaisuudeksi ja etenee johdonmukaisesti: pääotsikosta lukuihin ja alalukuihin, kappaleisiin ja virkkeisiin. Kielen tulee olla myös mahdollisimman tarkkaa ja täsmällistä, etenkin pääkäsitteiden ja avainsanojen osalta. Oman alan ammattisanastoa voi käyttää, mikäli se on tarkoituksenmukaisinta. Vieraat käsitteet ja uudet termit selitetään niitä ensi kertaa käytettäessä. Oikeiden käsitteiden löytämiseksi voi käyttää apuna oman alan hakuteoksia Asiatyylin avuksi 1. Kun alat kirjoittaa, tee sopiva suunnitelma ja noudata sitä. Selvä hahmo miellekarttana tai runko ranskalaisin viivoin takaa työn etenemisen ja onnistumisen. 2. Tee luvusta käsittelyn perusyksikkö. 3. Tarkista, ettei tekstiisi kappaleiden ja virkkeiden väliin jää ajatuskatkoja, vaan että ajatus etenee loogisesti. 4. Ilmaise jokainen itsenäinen pääasia päälauseessa ja sitä tukevat sivuseikat sivulauseessa. 5. Vältä niin pitkiä virkkeitä, ettei niiden sisältö avaudu kertalukemalla.

11 10 6. Jos esität laajan ajatuksen kokonaisuutena yhdessä virkkeessä, tarkista. että teet sen virheittä. Helpota lukijaa välimerkein: kaksoispisteellä, puolipisteellä tai ajatusviivalla. 7. Älä pilko lauseitasi tarpeettomin sulkumerkein tai ajatusviivoin. Sanajärjestystä voi vaihdella. 8. Kirjoita tekstiisi vaihteleva rytmi; toisto tuntuu yksitoikkoiselta. 9. Sijoita tärkeät sanat lauseen alkuun tai loppuun. Samoin painavat virkkeet kirjoitetaan kappaleen alkuun tai loppuun ja tärkeimmät asiat tekstin alkuluvuksi ja päätäntöön. 10. Älä käytä kuluneita fraaseja ja kliseitä. Keksi omat kielikuvasi. 11. Käytä itsellesi tuttua, luonnollista kieltä; älä heittäydy viralliseksi. 12. Vältä muotisanontoja ja -sanoja, älä ainakaan toista niitä väsymiseen asti. Kullakin alalla on omat riesansa, esim. tekijä, resurssi, sektori, kokea 13. Vältä vaikeaa virkekieltä; karsi esimerkiksi niin monta -minen- loppuista substantiivia kuin suinkin. Verbi on aina aktiivisempi. Älä aina suorita jonkin tekemistä, vaan tee! 14. Selitä käyttämäsi, lukijalle oudot vierasperäiset sanat. 15. Puhu asioista ja esineistä niiden täsmällisillä nimillä. 16. Tarjoa luettavaksi lopputulos, älä koko ajatusprosessiasi. 17. Poista mitäänsanomattomat johdattelut virkkeen alusta: kuten jo edellä kerroin, tästä kaikesta päätellen Mieti aasinsillan ja selventävän siirtymän eroa. 18. Karsi toistuvat tilkesanat ja päällekkäisilmaukset: myöskin, toisaalta, sitten, -kin, kuitenkin Tunnista omasi. 19. Vältä relatiivilauseketjuja; esim. Mies, joka asuu naapurissa, joka on kilometrin päässä rannasta, jolla käymme kesäisin uimassa, on Kimmo Koskinen. 20. Tekstin keventämiskeinoja ovat - lyhyet sanat - konkreettiset sanat - perusmuotoiset sanat - tavalliset sanat - äidinkieliset sanat - lyhyet virkkeet. 21. Suosi yksityistä yleisen kustannuksella ja käytä tarkkaa epämääräisen ja konkreettista abstraktin sijaan. 22. Yksikkö on tehokkaampi kuin monikkomuoto. 23. Käytä niukasti pronomineja. Älä aloita kappaletta viittaamalla pronominilla edellisen kappaleen tarkoitukseen. 24. Vältä tarpeettomia lyhenteitä. Ne sopivat lähinnä taulukoihin. 25. Perustele sanomasi esimerkillä. 26. Viljele vastakohtia, ne pitävät lukijan mieleen liikkeellä. 27. Pysy asiassa. 28. Satsaa aina erityisesti aloitukseen ja lopetukseen.

12 Tarkista tekstilukemalla se ääneen ja puoliääneen. Huomaat, milloin teksti töksähtää. 30. Etäännytä teksti itsestäsi hetkeksi. Korjaa, kun kykenet asettumaan lukijan asemaan Luettavuus Jotta lukija vaivautuisi lukemaan tekstiä, täytyy sen ulkoasun olla helposti hahmottuva ja selkeä. Siksi päättötyö tehdään määrämuotoiseksi, lähes standardityyppiseksi. Standardin idea on vakiinnuttaa tiettyjä kirjoittajan käytäntöjä ja helpottaa tuttuudellaan lukijan työtä. Olennainen löytyy nopeasti ja helposti. Ammatikseen kirjoittava, esimerkiksi toimittaja tai mainosmies, joutuu ottamaan huomioon tekstinsä myyvyyden: sen on oltava kohderyhmää kiinnostava ja siihen täytyy päästä helposti sisään. Samoin päättötyön kirjoittaja joutuu asettumaan lukijansa asemaan tekstiä tuottaessaan. Useimmiten tämä tarkoittaa sitä, että tekstejä on muokattava moneen kertaan. Kertaalleen kirjoitettu versio on harvoin sellaisenaan paino- tai monistuskelpoinen. 7. HAVAINNOLLISTAMINEN KUVIOILLA, TAULUKOILLA JA TEKSTI NÄYTTEILLÄ Raporttitekstiä voi havainnollistaa tiivistämällä asioita graafisen muotoon. Taulukoissa taas voidaan esittää helposti numerotietoja, joista tehdyt päätelmät näkyvät tekstissä. Erilaiset taulukoidut mittaustulokset, diagrammit, piirustukset, kaavakuvat, kartat, kytkentäkaaviot ja niin edelleen ovat tarpeen projektiraporteissa. Niillä voidaan - kuvata prosessia tai teknisiä seikkoja - vertailla asioita ja ilmiöitä - esitellä suuruussuhteita tai kehityslinjoja. Joitakin asioita ei edes voi sanallisesti ilman kuvioita täsmällisesti selittää, kuten tunturin sijaintia maastossa, kesämökin pohjapiirrosta, rokokootuolin muotoa tai väliverhon väriä. Jos halutaan kuvata luistelua, voidaan se toki sanallisestikin tehdä, mutta helpommin mielikuva hahmottuu kuvion avulla. (Kuvio 1)

13 12 KUVIO 1. Eteenpäin luistelun potku + liuku. 8. KUVIOT JA TAULUKOT Kuviot ovat graafeja, joissa havainnollistettava tieto jäsennetään piirroksin. Graafeja ovat pylväät, ympyrät, käyrät, laatikot, kaaviot, piirrokset, kartat ja niin edelleen. Myös valokuvat luetaan kuvioihin. Viivakaavion eli viivadiagrammin avulla voidaan kuvata kehitystä, kuten pituus-, paino- ja lämpötilakäyrillä. Tällöin vaaka-akselille tulee riippumaton muuttuja (esim. päiväys, vuosiluku). Pystyakselille merkitään muuttuva ominaisuus (esim. paino). Samaan kaavioon voi piirtää useita käyriä; eri väri tai erilaiset viivatyypit kuvaavat eri asioita. Pylväsdiagrammilla ja histogrammilla kuvataan frekvenssejä, suuruussuhteita ja kokonaisuuden jakautumista osiin. Niissäkin pysyvä muuttuja merkitään vaaka-akselille ja muuttuva pystyakselille. Pylväsdiagrammit voivat olla vaaka- tai pysty asennossa. Histogrammissa pylväät piirretään kiinni toisiinsa. Ympyräkaaviolla eli sektoridiagrammilla ( piirakoilla tai reikäleivillä ) kuvataan kokonaisuudessaan jakautumista osiin. Luvut merkitään useimmiten prosentteina. Yleensä raportin tulososan kuviot ja taulukot laaditaan itse, sen sijaan taustaosaan ja vertailuun voidaan käyttää valmistakin kuviota kopioituina. Itse tuotetut kuviot ja taulukot voidaan joko piirtää käsin tai toteuttaa eri työkaluohjelmilla. Kuvioiden ja taulukoiden käyttö tulisi aina tarkasti harkita: ensinnäkin ovatko ne tarpeen ja toiseksi, mikä esitystapa sopii parhaiten. Samoin on ratkaistava, upotetaanko ne tekstiin vai sijoitetaan liitteisiin. Kopioidut kuvat ja taulukot siirrettään helpommin liiteosaan, varsinainen teksti kun on omaa tuotosta varten. Taulukko on suorakaiteen muotoinen rakennelma, jossa tietoa kiteytetään riveille ja sarakkeisiin.

14 Periaatteita taulukoiden ja kuvioiden toteuttamiseen Mikäli raportti perustuu pääosin graafiseen kuvaukseen, täytyy menetelmästä hankkia lisätietoa erikseen. Seuraavassa esitellään perusohjeita, joita sopii soveltaa pienimpiin harjoituksiin. Kuviot ja taulukot eivät saa sisältää sellaisia olennaista tietoa, jota ei ilmaistaisi myös tekstissä. Kuvion ja taulukon ilmaisu on tasoltaan ilmiöitä ja asioita toteavaa, niitä selostava teksti taas tulkitsevaa. Yhteys taulukon ja kuvion sekä tekstin välillä on aukoton ja selvä. Kuviot ja taulukot on numeroitava juoksevasti omiksi sarjoikseen. Kuviot ja taulukot on otsikoitava informatiivisesti ja niissä voi olla selosteosa, jotta ne voidaan tulkita myös irrallisena, ilman muuta tekstiä. Sanat TAULUKKO, KUVIO ja KUVA kirjoitetaan yleensä isoilla kirjaimilla. Huom! Perinteisesti taulukon numero ja otsikko sijoitetaan taulukon yläpuolelle, sen sijaan kuvionnumero ja otsikko kuvion alle. Taulukon leveydeksi suositellaan kulloisenkin tekstin leveyttä. Keskeistä on pyrkimys yksinkertaisuuteen: yhdellä silmäyksellä tulisi saada selkeä käsitys kuvatusta asiasta. Jos kuvio tai taulukko on muualta kopioitu, lähde on osoitettava samalla viitetekniikalla kuin muutoinkin tekstissä. Jos kuva on otettu itse, silloin kuvaajan nimi on ilmoitettava suluissa. 9. GRAAFIEN LUKEMINEN Graafien lukeminen on niissä käytettyjen symbolien, lukujen ja sijaintien sanallistamista. Se on opeteltava taito ja vaatii monesti itsenäisten merkkijärjestelmien opettelemista. Tekemällä itse kuviota ja taulukoita oppii arvioimaan ja lukemaan tehokkaasti myös toisten valmiita tuotoksia. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, se voi myös valehdella saman verran. Esim. viivadiagrammissa asteikon väleillä voi vaikuttaa harhauttavasti lukijaan. Graafi on aina tekijänsä valitsema tapa ilmaista asia lukijalle eikä aina ehdoton totuus.

15 Kuvat Kuvilla vaikutetaan tunteisiin ja luodaan mielikuvia. Kuvat eivät saa olla täytettä vaan ilmaisevat jotain oleellista tai täydentävät sisältöä. Yleensä kannattaa valita kuvia, jotka nostavat esiin päämerkityksen tai lisäävät siihen uuden, tuoreen näkökulman. Susien määrä Perho 4 Halsua 8 Veteli Perho Halsua Veteli DIAGRAMMI 1. Susien määrä Susien määrä Perho 4 Halsua 8 Veteli 1 Perho Halsua Veteli DIAGRAMMI 2. Susien määrä Kodin energiankäytöstä puolet menee lämmitykseen. Lämpimän veden osuus on viidennes. Loppu eli kolmannes jakaantuu kodin sähkölaitteiden ja valaistuksen kesken. Kuvassa on esimerkki kerrostalossa asuvan kolmihenkisen perheen sähkönkulutuksen jakaumasta (Kuvio 10). KUVIO 10. Kolmihenkisen perheen energian kulutuksen jakautuminen. (Energian www-sivut)

OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTIOHJEET

OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTIOHJEET OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTIOHJEET Oma Nimi Opinnäytetyö 11.1.2010 Maatalousalan perustutkinto maaseutuyrittäjä MAASEUTUOPISTO, PERHO TIIVISTELMÄ 10.12.2009 Tekijä(t) Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Etunimi Sukunimi fonttikoko 16 Ryhmätunnus TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Tehtävätyyppi Koulutusohjelma fonttikoko 16 Elokuu 2010 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen Kouvolan iltalukio Tutkielmakäytänteet Tutkielman osat 1. Kansilehti 2. (Tiivistelmä) 3. Sisällysluettelo 4. Käsittelyosa 5. Lähdeluettelo 6. Liitteet Sisällysluettelo Tutkielman luvut ja sivut numeroidaan.

Lisätiedot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot 1 1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet Metropolia Ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä noudatetaan seuraavia graafisia ohjeita. Graafiset ohjeet on tehty Metropolian opinnäytetyöryhmässä. Näiden graafisten

Lisätiedot

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi)

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Copyright 2004 2010, Kielijelppi Palvelun tekijänoikeuksia suojaa Creative Commons -lisenssi Lähdeviitteiden merkitsemiseksi on olemassa useita tapoja. Viitteet voidaan

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Tutkielman kirjoittaminen Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Jaana Ristimäki YH7 Global Citizenship Espoon yhteislyseon lukio 2014 Sisällysluettelo 1 Tutkielman aloittaminen ja disposition laatiminen

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU Kirjallinen tehtävä Kirjallisen tehtävän laatimisen ohjeet ja mallipohja Jouko Uusitalo Ohje KEMI 2012 2 TIIVISTELMÄ KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU, Koulutusala Tekijä(t):

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela Jyväskylän yliopisto, Fysiikan laitos, PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 17.3.2017 FYSA291&XYHM004 luentokalvosarja 6 1 Oppimistavoitteet

Lisätiedot

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.)

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.) 1 LÄHDEVIITTEET Työssä käytettyjen tietolähteiden esittäminen lisää tekstin luotettavuutta. Lähteet mainitaan sekä lähdeviitteinä tekstissä että lähdeluettelona tekstin lopussa. Lähteinä on käytettävä

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen 0 Nopeaa silmäilyä: Pääotsikot, kuvat, kuvatekstit, väliotsikot, linkit, luettelot, korostukset. 0 Hitaampaa kuin paperilla olevan tekstin lukeminen 0 F-tyyppinen lukeminen Verkkolukeminen Verkkokirjoittaminen

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET KIRJALLISEN TYÖN OHJEET Tiina Tomera, STAP xx Oppimispäiväkirja Hoito- ja huolenpito opettaja : Maija Mietteliäs SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJALLISTEN TÖIDEN RAKENNE JA ULKOASU... 3 2.1 Kansilehti...

Lisätiedot

1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET

1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET Tutkielman teko-ohjeet, Rautavaaran lukio 2016 1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET 1.1 Aiheen valinta 1.2 Tutustuminen Kokoa, mitä tiedät ennestään ( piirrä, kirjoita... ) Listaa ylös kysymyksiä aiheesta Lue aiheesta

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Tekniikan toimiala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE 7/2010 jn SISÄLTÖ 1 HARJOITTELURAPORTIN RAKENNE JA ULKOASU.. 3 1.1 Rakenne. 3 1.2 Ulkoasu 3 2 HARJOITTELUKERTOMUS..

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Matematiikan kirjoittamisesta

Matematiikan kirjoittamisesta Matematiikan kirjoittamisesta Asiasisältö Tärkeintä kaikessa on, että kaiken minkä kirjoitat, niin myös itse ymmärrät. Toisin sanoen asiasisällön on vastattava lukijan pohjatietoja. Tekstin täytyy olla

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE SISÄLTÖ 1 HARJOITTELURAPORTIN RAKENNE JA ULKOASU.. 3 1.1 Rakenne. 3 1.2 Ulkoasu 3 2 HARJOITTELUKERTOMUS.. 4

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 31.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle. 3.11.2015 FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 17.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet 2019 Siun soten julkaisuja Julkaisuohjeet 2(7) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Toimintaperiaatteet... 3 1.1 Sarjan nimi... 3 1.2 Sarjan sisältö... 3 1.3 Sarjan osat... 3 1.4 Käsikirjoituksen

Lisätiedot

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Visuaalinen suunnittelu Ei ole koristelua Visuaalinen ilme vaikuttaa vastaanottokykyyn rauhallista jaksaa katsoa pitempään ja keskittyä

Lisätiedot

TANSSIN LUKIODIPLOMI TUTKIELMAOHJE. Sari Tuunanen

TANSSIN LUKIODIPLOMI TUTKIELMAOHJE. Sari Tuunanen TANSSIN LUKIODIPLOMI TUTKIELMAOHJE Sari Tuunanen 30.4.2019 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Tutkielman ohjeet... 3 2.1 Tutkielman rakenne... 3 2.1.1 Kansilehti... 3 2.1.2 Sisällysluettelo... 3 2.1.3

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN KIRJALLISEN OSAN OHJEET

OPINNÄYTETYÖN KIRJALLISEN OSAN OHJEET OPINNÄYTETYÖN KIRJALLISEN OSAN OHJEET Salon seudun ammattiopisto Opinnäytetyöohje Tekniikka ja palvelu 1.4.2009 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 OPINNÄYTETYÖN TEKEMISEN PERUSTEET 4 2.1 Mikä opinnäytetyö on? 4

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Päivi Auno LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Kajaanin Ammattikorkeakoulu Ohjaava opettaja Ajankohta Opintojakso SISÄLLYS (esimerkki) 1 JOHDANTO 2 TEORIATAUSTA SISÄLTÖÄ KUVAAVA OTSIKKO 2.1 Alaotsikko 2.2

Lisätiedot

Opas opinnäytteen tekijälle

Opas opinnäytteen tekijälle Opas opinnäytteen tekijälle 2009 2 Sisältö 1 Oppaan käyttäjälle...3 2 Opinnäytteen tekemisen vaiheet ja aikataulutus...4 2.1 Aiheen valinta...4 2.2 Opinnäytteen suunnittelu...4 2.3 Opinnäytteen kokoaminen...5

Lisätiedot

Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä

Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä Kesäkandidaattiseminaari 2016 Tekstipaja 27.6.2016 Aalto-yliopisto/TKK, Tiina Airaksinen Tiivistelmä Suppea ja itsenäinen teksti, joka kuvaa olennaisen opinnäytteen

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset PKSHP JULKAISUOHJEET SISÄLLYSLUETTELO Toimintaperiaatteet Yleistä Kirjoitusohjeet o 1. Etukansi o 2. Nimiölehti o 3. Tekijämerkintä o 4. Kuvailulehti ja tiivistelmä o 5. Kirjallisuusluettelo ja -viitteet

Lisätiedot

Opinnäytetyön ulkoasu

Opinnäytetyön ulkoasu Opinnäytetyön ulkoasu Antti Leino Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Suomen kielen tutkinto-ohjelma Tutkielmaohje Syyskuu 2012 Tampereen yliopisto Suomen kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön.

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön. 5 Projektityö onkin hyvä suunnitella siten, että työ on mielekkäästi jaettavissa osiin kandidaatintöiden kirjoittamista ajatellen. Projektityön yhteydessä tehtävien kandidaatintöiden arvostelua ja muotoseikkoja

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELYTEHTÄVIÄ, OSA 1

TEKSTINKÄSITTELYTEHTÄVIÄ, OSA 1 TEKSTINKÄSITTELYTEHTÄVIÄ, OSA 1 1 Perustekstejä Tehtävän tarkoituksena on varmistaa tietty perusosaaminen tekstinkäsittelystä sekä lisäksi tässä tulee mukaan myös hiukkasen suomen kielen oikeinkirjoitustakin.

Lisätiedot

On olemassa jotain yleisiä kirjoitusohjeita, joita voit hyödyntää artikkelin kirjoittamisessa:

On olemassa jotain yleisiä kirjoitusohjeita, joita voit hyödyntää artikkelin kirjoittamisessa: Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2011 2012 Kehittämistyöstä artikkeliksi 1. Mikä on artikkeli? Artikkeli on jotain asiaa, ilmiötä tai teemaa käsittelevä tutkittuun tai havainnoituun tietoon perustuva

Lisätiedot

TIEDEPOSTERI. - Viestinnän välineenä. Marisa Rakennuskoski

TIEDEPOSTERI. - Viestinnän välineenä. Marisa Rakennuskoski TIEDEPOSTERI - Viestinnän välineenä Marisa Rakennuskoski POSTERILAJIT Mainosposteri(pääpaino kuvilla ja visuaalisuudella) Ammatillinenposteri(vapaamuotoinen, esim. jonkin projektin tapahtumia kuvaava,

Lisätiedot

CS10A0000 MARKKINOINNIN PERUSKURSSI Syksy 2008. Case A: Ohjeet (Case 1: Hörhammer)

CS10A0000 MARKKINOINNIN PERUSKURSSI Syksy 2008. Case A: Ohjeet (Case 1: Hörhammer) Casen palautus PVM CS10A0000 MARKKINOINNIN PERUSKURSSI Syksy 2008 Case A: Ohjeet (Case 1: Hörhammer) VAIN ESITTÄVÄN RYHMÄN TYÖSSÄ! (Opponoiva ryhmä XY, esim B6) (Esittävä) Ryhmä XY (esim. B2): 0222222

Lisätiedot

Sofi Oksanen: Puhdistus

Sofi Oksanen: Puhdistus Sofi Oksanen: Puhdistus Oma nimi ja luokka Koulun nimi Työn valmistumispäivämäärä Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Kirjailijan esittely 4 3. Lukupäiväkirja 5 4. Teoksen esittely 6 4.1. Juoni, aihe ja

Lisätiedot

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe>

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe> 83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma TTKK 83450 Internetin verkkotekniikat Tekijät: Ryhmän nro:

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius Verkkokirjoittaminen Anna Perttilä Tarja Chydenius 1 Suosi lyhyttä tekstiä 2 Kenelle kirjoitat 3 Helpota lukijan työtä; lajittele tekstisi 3.1 Otsikot 3.2 Johdanto 3.3 Väliotsikot 3.4 Pääteksti 4 Linkit:

Lisätiedot

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Copyright 2017 Tekijät & Gaudeamus Gaudeamus Oy www.gaudeamus.fi Kansi: Emmi Kyytsönen Kolmas, uudistettu painos. Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINNIN OPAS

OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINNIN OPAS Liite 5/1 OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINNIN OPAS Liite HAMKin opinnäytetyöoppaaseen Päivitetty kielikoulutuskeskuksessa 2012 Liite 5/2 SISÄLLYS 1 OPINNÄYTETYÖRAPORTIN RAKENNE... 3 1.1 Kansilehti... 3 1.2 Tiivistelmä...

Lisätiedot

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Marja Silenti FM, Timo Lenkkeri LK, DI Opiskelijanumero: 12345678 Helsinki 18.11.2005, viimeksi päivitetty 31.05.2011, 17.12.2012 Tutkimussuunnitelma Ohjaaja:

Lisätiedot

Johdatus L A TEXiin. 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta. Matemaattisten tieteiden laitos

Johdatus L A TEXiin. 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta. Matemaattisten tieteiden laitos Johdatus L A TEXiin 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta Matemaattisten tieteiden laitos Matemaattisesta tekstistä I Matemaattisella tekstillä tarkoitetaan tavallista (suomenkielisistä virkkeistä

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA. Julkaisuohjeet. Koonnut Pirkko Pussinen

POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA. Julkaisuohjeet. Koonnut Pirkko Pussinen POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA Julkaisuohjeet Koonnut Pirkko Pussinen Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Joensuu 2010 Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

VI Tutkielman tekeminen

VI Tutkielman tekeminen VI Tutkielman tekeminen Mikä on tutkielma? Tutkielma on yhden aiheen ympärille rakentuva järkevä kokonaisuus. Siitä on löydyttävä punainen lanka, perusajatus. Tutkielma on asiateksti. Se tarkoittaa, että

Lisätiedot

Tiedotetta tekemään. Tarja Chydenius Anna Perttilä

Tiedotetta tekemään. Tarja Chydenius Anna Perttilä Tiedotetta tekemään Tarja Chydenius Anna Perttilä Tiedotetta tekemään 1 Tavoite 2 Kohderyhmä 3 Uutiskriteerejä 4 Sisältö 4.1 Asia 4.2 Sisällönrakenne 4.3 Otsikko 4.4 Sisällön kieli 7 Tiedotteen muoto 7

Lisätiedot

Laboratoriotyöselostuksen laatiminen

Laboratoriotyöselostuksen laatiminen CHEM-C2210 Alkuainekemia ja epäorgaanisten materiaalien synteesi ja karakterisointi Kevät 2016 Laboratoriotyöselostuksen laatiminen Työselostus tehdään kurssin ryhmätyöstä: Atomi/molekyylikerroskasvatuksella

Lisätiedot

3.4 Juttukentän tiedot

3.4 Juttukentän tiedot 3.4 Juttukentän tiedot Juttukenttä sisältää otsikoiden ja varsinaisen juttutekstin lisäksi paikkakunnan, päiväyksen, kirjoittajan nimen ja tiedon siitä, onko kyse STT omasta vai muiden uutistoimistojen

Lisätiedot

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina Tekstin teko Tuula Marila 9.1.2004 1 Tekstin teko prosessina 1. valmistautuminen 2. suunnittelu 3. tiedon keruu 4. sisällön valinta 5. käsittelyjärjestyksen suunnittelu 6. kirjoittaminen 7. muokkaaminen

Lisätiedot

KANSILEHDEN MALLISIVU

KANSILEHDEN MALLISIVU Teknisiä ohjeita pro gradu -tutkielmalle Teologian osasto 12.11.2013 Tässä annettavat ohjeet ovat suosituksia. Viime kädessä seurataan tutkielman ohjaajan antamia ohjeita! Tutkielman kansilehdelle asetellaan

Lisätiedot

OHJE OPINNÄYTETYÖN LAATIMISESTA

OHJE OPINNÄYTETYÖN LAATIMISESTA OHJE OPINNÄYTETYÖN LAATIMISESTA Liiketalousala 2009 v. 1.31 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ... 1 1.1. Opinnäytetyön tavoitteet... 1 1.2. Aiheen valinta... 2 1.3. Kirjallisen raportin laajuus... 2 2.

Lisätiedot

OHJEITA HARJOITUSAINEIDEN KIRJOITTAJILLE

OHJEITA HARJOITUSAINEIDEN KIRJOITTAJILLE OHJEITA HARJOITUSAINEIDEN KIRJOITTAJILLE Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta 2004 Raija Lehtinen raija.lehtinen@helsinki.fi Anu Lahtinen anu.lahtinen@helsinki.fi 1 SISÄLLYS Ohjeiden käyttäjille

Lisätiedot

Acta-väitöskirjojen asetukset. Määritä ensin sivumääritykset ja sivunumerointi.

Acta-väitöskirjojen asetukset. Määritä ensin sivumääritykset ja sivunumerointi. Sisällys Acta-väitöskirjojen asetukset 2 Acta-väitöskirjojen tyylimäärittelyt 7 Acta-mallipohjan tyylien lataaminen 8 Kuviot, kuvat ja taulukot 9 Lähdeluettelon laatiminen 9 Väitöskirjan muuttaminen pdf:ksi

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN ANALYSOINTI

OPINNÄYTETYÖN ANALYSOINTI OPINNÄYTETYÖN ANALYSOINTI Tommi Pihlainen Pasi Vähämartti Raportti Joulukuu 2006 Informaatioteknologian instituutti 1 SISÄLTÖ 1 TEHTÄVÄNKUVAUS...2 1.1 Tehtävät ja tavoite...2 1.2 Tutkimusaineisto...2 2

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU Pääotsikko Alaotsikko Mahdollisen taustaprojektin nimi Tekijä(t) Koulutusohjelman opinnäytetyö Suuntautumisvaihtoehto Insinööri(AMK) KEMI 201x Sukunimi Etunimi Opinnäytetyö

Lisätiedot

Esseeohje Tarkoitus Rakenne

Esseeohje Tarkoitus Rakenne Teologinen tiedekunta 24.10.2017 Yleiset esseeohjeet 2017 Opettaja tarkentaa tarvittaessa esim. kirjallisuutta ja mahdollisia lähteitä koskevaa ohjeistusta Esseeohje Tarkoitus Akateeminen essee on tieteellisen

Lisätiedot

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott Muistio 1 (5) Asiakirjapohjien dokumentaatio Asiakirjapohjien tiedostot Tämä dokumentti kuvaa joukon SFS 2487 -standardin mukaisia OpenOfficeasiakirjapohjia. Pohjat on laatinut Martti Karjalainen oikeusministeriön

Lisätiedot

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti Harjoitustyön ohje Tehtävänäsi on laatia tutkimussuunnitelma. Itse tutkimusta ei toteuteta, mutta suunnitelman tulisi

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot

Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16)

Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16) kaikki reunukset 3 cm ja otsikoiden keskitys Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16) Alaotsikko (r 23, f 14) Mahdollisen taustaprojektin nimi (r 35, f 12) Tekijä(t) (r 37, f 12) Toimialan/koulutusalan

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus

TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus Kirjoita teksti, jossa kerrot lyhyesti, max. ½ sivua, mitä kaikkea olet tietokoneiden kanssa tähän mennessä puuhastellut. Mitä jo osaat ja mitä tarvitsisi vielä oppia?

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN KIRJOITTAMISEN TEKSTINKÄSITTELYOHJE

OPINNÄYTETYÖN KIRJOITTAMISEN TEKSTINKÄSITTELYOHJE SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU Savonia Business OPINNÄYTETYÖN KIRJOITTAMISEN TEKSTINKÄSITTELYOHJE Mika Siiskonen & Anne Poutiainen Tradenomin opinnäytetyö Opiskelijan koulutusohjelma Opiskelijan suuntautumisvaihtoehto

Lisätiedot

Harjoituskerta 5. 30.11.2015 Yritysviestinnän perusteet A71A00100 Visa Penttilä

Harjoituskerta 5. 30.11.2015 Yritysviestinnän perusteet A71A00100 Visa Penttilä Harjoituskerta 5 Yritysviestinnän perusteet A71A00100 Visa Penttilä Agenda 1. Tiimitehtävät 2. Artikkelit 3. Ohjeistusta lopputyöhön 4. Ensi viikon luento Falkheimer & Heide (2015) Kolme keskeistä käsitettä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI Word 2013 Sisällysluettelo, kuvien ja taulukoiden numerointi SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet:

Lisätiedot

Mitä on plagiointi? Milloin syyllistyy plagiointiin?

Mitä on plagiointi? Milloin syyllistyy plagiointiin? Mitä on plagiointi? Milloin syyllistyy plagiointiin? Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön tekstin tai ajatuksen esittämistä omassa kirjallisessa työssään siten, ettei ilmaista lähdettä eli sitä mistä

Lisätiedot

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutkielman rakenne Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutki 2 12.3.2014 1 Periaatteet tieteellisessä tekstissä Tieteellä omat traditionsa Esitystavassa Rakenteessa Perusajatus tieteellisen raportin

Lisätiedot

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Äi 8 tunti 6 Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Tekstin kirjoittaminen on prosessi Ensimmäinen versio sisältää ne asiat, mitä tekstissäsi haluat sanoa. Siinä ei vielä tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota

Lisätiedot

Pääotsikko Times New Roman, fonttikoko 16 Alaotsikko omalle rivilleen

Pääotsikko Times New Roman, fonttikoko 16 Alaotsikko omalle rivilleen Pääotsikko Times New Roman, fonttikoko 16 Alaotsikko omalle rivilleen Onni Opiskelija Tampereen yliopisto Viestintätieteiden tiedekunta Suomen kirjallisuuden maisteriopinnot / Kertomus- ja tekstiteorian

Lisätiedot

Mallipohja toimii parhaiten, jos aloitat kirjoittamisen suoraan pohjaan.

Mallipohja toimii parhaiten, jos aloitat kirjoittamisen suoraan pohjaan. Sisällys Yleistä 2 Tekstin kirjoittaminen suoraan mallipohjaan 3 Tekstin kopioiminen ja sijoittaminen mallipohjaan 3 Acta-mallipohjien tyylit ja käyttö 4 Kuviot, kuvat ja taulukot 5 Lähdeluettelon laatiminen

Lisätiedot

PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET

PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET PERUSTUTKINNON OPINNÄYTETYÖN OHJEET Luonnonvara- ja ympäristöala Metsäalan perustutkinto Opinnäytetyö Opiskelijan nimi/nimet ja ryhmätunnus työn valmistumiskuukausi / 2008 SISÄLLYS 1. MIKSI OPINNÄYTETYÖ?

Lisätiedot

Ohjeita julkaisun tekijälle 2017 HSL viestintä

Ohjeita julkaisun tekijälle 2017 HSL viestintä Ohjeita julkaisun tekijälle 2017 HSL viestintä Sisällys 1. Johdanto...3 2. Ohjeita julkaisun tekijälle...4 3. Taittopohjat InDesign ja Word -muodoissa...4 4. Kannet...4 6. Sivujärjestys...5 6.1 Sisäkansi...5

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen 14.2.2013 elina.melkko@etnoteam.fi Sisältö! Yleistä käyttöohjeiden laatimisesta Hyvä käyttöohje Käyttöohjeen kieli! Virkailijan käyttöliittymän ohjeiden

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa III: Tekninen raportointi

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa III: Tekninen raportointi ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa III: Tekninen raportointi Sisältö Raportoinnin ABC: Miksi kirjoitan? Mitä kirjoitan? Miten kirjoitan? Muutamia erityisasioita 1 Miksi

Lisätiedot

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto 2017 1 Yleistä Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielman seminaarityöskentelyyn

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä)

Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Kandidaattiseminaari Tiivistelmä Suppea ja itsenäinen teksti, joka kuvaa olennaisen opinnäytteen sisällöstä.

Lisätiedot

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi?

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? Uutinen Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? 16.3.2013 Copyright Thorleif Johansson 2 Myyntimalli Kuva myy

Lisätiedot

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN Veijo Fiskaali 2013! 1 KURSSI 1 / UI 1 - HISTORIA Kirjoitusohjeet ja arvostelu Teksti tietokoneella tuotettuna: Riviväli 1,5 Fontti: Times New Roman Fonttikoot: " Pääotsikko

Lisätiedot

Kandidaatintutkielma BioMediTech. Kandidaatintutkielman sisältö. Kandidaatintutkielman rakenne

Kandidaatintutkielma BioMediTech. Kandidaatintutkielman sisältö. Kandidaatintutkielman rakenne Kandidaatintutkielma BioMediTech Luonnontieteiden kandidaatin tutkintoa varten on suoritettava pääaineesta kandidaatintutkielma ja siihen liittyvä kypsyysnäyte. Kandidaatintutkielman tavoitteena on, että

Lisätiedot

TUTKIELMA 5 OP A. Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016

TUTKIELMA 5 OP A. Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016 TUTKIELMA 5 OP 402964A Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016 Aikataulu Orientaatiojakso 21.3.-3.4.2016 Opponointijakso 2.5.-29.5.2016 Opintojakso päättyy 29.5.2016 Tutkielman

Lisätiedot

Yleistä tarinointia gradusta

Yleistä tarinointia gradusta Yleistä tarinointia gradusta Juha Taina Pro gradu seminaariesitelmä 21.1.2008 Yleistä tarinointia gradusta 1 1. Johdanto Pro gradu tutkielma (tästä eteenpäin vain tutkielma ) on ennen kaikkea opinnäyte.

Lisätiedot

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tutkimussuunnitelma. Miten se tehdään?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tutkimussuunnitelma. Miten se tehdään? Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty Tutkimussuunnitelma Miten se tehdään? 2016 Tutkimussuunnitelma Tutkimussuunnitelma on käsikirjoitus, joka kuvaa tutkimuksen olennaisimmat asiat. Sitä seuraamalla tutkija

Lisätiedot

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN Pertti Alasuutari Lyhyt kuvaus Monografia koostuu kolmesta pääosasta: 1. Johdantoluku 2. Sisältöluvut 3. Päätäntäluku Lyhyt kuvaus Yksittäinen luku koostuu kolmesta osasta

Lisätiedot

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Marja Silenti FM, Timo Lenkkeri LK, DI Opiskelijanumero: 12345678 Helsinki 18.11.2005, viimeksi päivitetty 31.05.2011 Tutkimussuunnitelma Ohjaaja: HELSINGIN

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot