Elo-syyskuun parhaat tapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Elo-syyskuun parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Elo-syyskuun parhaat tapahtumat - Autoton päivä. Aurajokitapahtumassa pienimuotoista seikkailua ja leppoisaa liikuntaa sekä aikuisille että koululaisille. Turussa keskiviikkona kello 9.00 alkaen. - Lelunvaihtoa BabyBoom & Kidz -messuilla. Tuo kaksi vanhaa lelua, ota yksi uusi tilalle. Valonian messuosastolla , klo 9 15 Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa. - Liikuttavan liki -kylätapahtuma. Logistiikka- ja työmatkaliikkumistapahtuma alueen yrittäjille ja kunnan päättäjille Avanti Tuulissuo Littoinen-yrityspuiston alueella Liedossa torstaina Vihreä lippu -starttikoulutus. Vihreän lipun perusteisiin perehtymistä keskiviikkona klo Valoniassa (Vanha Suurtori 7, Turku). Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Maakunnallinen suurkampanja haluaa palvelukseensa juuri Sinut! Syyskuussa se alkaa... Enää ei tarvitse odottaa kauan, sillä syyskuun alussa starttaa koko Suomen tasolla ainutlaatuinen kampanja, jossa ihmiset lupailujen sijaan pääsevät tekemään konkreettisesti mitattavia ekotekoja. Viisi kuukautta kestävässä Pieniä tekoja Suuria vaikutuksia -suurkampanjassa varsinaissuomalaiset ihmiset, yhdistykset, taloyhtiöt ja yritykset ryhtyvät sanoista konkreettisiin tekoihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sillä yhdessä saadaan aikaan suuria vaikutuksia. Oletko koskaan miettinyt, mikä valtaba vaikutus yksittäisen ihmisen valinnalla on, kun saman valinnan tekee varsinaissuomalaista tai 5,3 miljoonaa suomalaista?

2 Polkua kaupunkiin Autottoman päivän Aurajokitapahtuma Valonia järjestää EU:n Liikkujan viikolla Autottoman päivän tapahtuman, joka tarjoaa koululaisille sekä aikuisille pienimuotoisen seikkailun ja leppoisaa liikuntaa, vaikka tyky-päivän merkeissä. Tapahtuma alkaa klo Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Varsinais-Suomen ympäristökasvatusverkoston eli Pyöreän pöydän kanssa. Aurajokitapahtuman teemana on vesi. Järjestöillä on jokirannassa toimintapisteitä, jotka tarjoavat monenlaista tietoa ja tekemistä luonnonmateriaalien käytöstä ja veden tutkimisesta kestävään liikkumiseen ja jätteiden lajitteluun. Ryhmät voivat kiertää rasteilla valintansa mukaan. Ryhmien toivotaan ilmoittautuvan ennakkoon. Rasteilla on ohjelmassa muun muassa kalojen tunnistusta, solmukoulu, vesiötököiden tutkimista, nukketeatteriesitys, vedenkantoa, jätelajittelua, koirien koulutusta, käsitöitä, ensiapupiste, jätevesien käsittelytouhua, lelunvaihtopiste, Lasten ja nuorten ympäristöviikko liikuttaa Maakunnallinen ympäristökasvatustapahtuma Lasten ja nuorten ympäristöviikko järjestetään jälleen. Tänä vuonna ympäristöviikon teemana on liikkuminen, sillä samaan aikaan vietetään Euroopan unionin Liikkujan viikkoa. Kouluissa ja päiväkodeissa liikkumisteemaa voi toteuttaa tutustumalla liikenteeseen ja omiin liikkumistottumuksiin sekä tekemällä Autottomana päivänä bussilla liikkuminen kannattaa. Myös eläimillä liikkuminen on toki sallittua. puhtaan veden riittävyys maailmassa sekä Aurajoen kasvit, kalat ja linnut. Uudella Vähätorilla, vanhan kirjastotalon edustalla, esitellään mm. uusia polkupyörämalleja sekä muita kestävän liikkumisen kulkuneuvoja. Myös polkupyöräpoliisit ympäristön kannalta parempia valintoja kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä suosimalla. Lisäksi viikkoon sopivat liikunnalliset tempaukset ja tapahtumat ja vaikkapa pihapiirin liikuntapaikkojen ja liikenneturvallisuuden kehittäminen. Valonia toimittaa kouluille ja päivähoidolle teemapaketin elokuun lopulla. pyöräilevät alueella. Tapahtuma on osa maakunnallista Lasten ja nuorten ympäristöviikkoa Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia. Lisätiedot: Paula Väisänen, (02) / , paula. vaisanen@valonia.fi Valonia koordinoi Lasten ja nuorten ympäristöviikkoa. Autottoman päivän lisäksi tapahtumiin kuuluvat Raisiossa Tikkula-hankkeen puitteissa järjestettävät liikkumisaiheiset työpajat. Tapahtumista tiedotetaan Valonian verkkosivuilla ja sähköpostitse suoraan kouluihin ja päivähoidon yksiköihin. Lisätiedot: Pirjo Rinne (pirjo.i.rinne@valonia.fi / )

3 Yrityspuistossa ollaan Liikuttavan liki Valonia, Liedon kunta ja Liedon Yrittäjät ry. järjestävät Liikuttavan liki -kylätapahtuman Avanti Tuulissuo Littoinen-yrityspuiston alueella Liedossa torstaina Tapahtuman tarkoituksena on kuulla alueen toimijoiden ajatuksia logistiikan ja henkilöliikenteen kehittämiseen sekä antaa tietoa logistiikka- ja työmatkaliikkumiskyselystä, jonka Valonia toteuttaa alueella tulevana syksynä. Kyselyn tarkoituksena on etsiä kustannustehokkaita ja ekologisia ratkaisuja tavarakuljetuksiin ja työmatkaliikkumiseen niin pienille kuin suurille yrityksille. Ratkaisuja voivat olla yhteiskuljetukset, suuremmat kuormakoot, autojen yhteiskäyttöratkaisut, kevyen liikenteen käytön lisääminen, joukko- ja kutsuliikenne, kimppakyydit ja oman liikkumistarpeen optimointi. Lisäksi kysely on apuna alueen kehittämistä suunniteltaessa. Kylätapahtumassa yritysten ja Liedon kunnan edustajat pääsevät tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan rennoissa tunnelmissa ajankohtaisista aiheista. Ohjelmasta vastaavat Liedon kunnan yritysasiamies Jorma Kylänpää, Valonian logistiikkaneuvoja Juuso Pulli ja radiopersoona Lassi Lähteenmäki. Tapahtuman isäntänä on Marine Diesel Finland Oy. Tapahtuma on osa Rullaa - Kestävä logistiikka ja liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa -hanketta. Lisätiedot: Juuso Pulli ( juuso.pulli@valonia.fi), Paula Väisänen ( paula.vaisanen@valonia.fi) Lähiruokayrittäjien ja elintarviketukkujen yhteistyötreffit Turun Datacityssä Valonia, Lounafood-hanke ja Itämeren kaupunkien liiton ympäristösihteeristö järjestävät osana Lähiruoka Ravintoloihin -kampanjaa logistiikkatapahtuman paikallisille elintarviketuottajille ja tukkuyrityksille. Tapahtuma järjestetään Turun Datacityn luentosalissa tiistaina Elintarviketukkuja tilaisuudessa edustavat Gastronautti Oy, Heinon Tukku Oy, Risto Sonck Ay ja Vihannespörssi Oy. Tapahtumassa kerrotaan konkreettisesti eri vaihtoehtoja lähiruuan logistiikasta, tilaus- ja toimituskäytännöistä sekä järjestetään pienyrityksille mahdollisuus käydä kahdenkeskisiä valikoima- ja logistiikkakeskusteluja tukkuliikkeiden kanssa. Tapahtumalla pyritään parantamaan lähiruuan saatavuutta alueen ravintoloissa, lisäämään elintarvikeyritysten asiakaskuntaa ja myyntiä sekä hyödyntämään elintarviketukkujen olemassa olevaa jakeluverkostoa. Lähiruoka Ravintoloihin -kampanjassa on mukana seuraavia turkulaisia ravintoloita: Laivaravintola Cindy, Enkeliravintola, Kaskenahde, Ravintola Mami, Panimoravintola Koulu, Radisson Blu Marina Palace Aurora, Turun Kellariravintolat ja Kanresta Oy. Kiinnostuneet lähiruokatuottajat voivat ilmoittautua mukaan osoitteeseen johanna.mattila@utu.fi Valoniasta tapahtumaa ovat järjestämässä Kelaa! ja Rullaa -hankkeet. Lisätiedot: Riikka Leskinen (riikka.leskinen@valonia.fi)

4 Vaihtoa ja aineettomien lahjojen ideointia Lelunvaihtoa BabyBoom & Kidz -messuilla Valonian KELAA!-hanke osallistuu syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettäville Baby- Boom & Kidz -messuille Turun messukeskuksessa. Messuilla halutaan tuoda esiin ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja lapsiperheiden arkeen ja juhlaan. Valonian tiloihin Turun Vanhalle Suurtorille rakennettu Kestävän arjen avaimet -näyttely on palannut kesätauolta. Näyttely on syyskaudella auki tiistaisin ja torstaisin kello Ryhmiä otetaan vastaan sovitusti myös muina aikoina. Näyttely on kävijöille ilmainen. Näyttely kohdistaa katseet erilaisten tuotteiden elinkaariin. Mistä kaikki päivittäin käyttämämme tavarat tulevat, kuka vimpaimet valmistaa? Mihin käyttämämme hyödykkeet, vaatteet, ruoka ja muu joutuu lopulta, kun ne heitetään pois joko kyllästyttyämme niihin tai kun niitä ei enää tarvita? Aine ei häviä, vaan se kiertää ikuista kehää maapallolla, vaihtaen vain välillä olomuotoaan. Valonian pisteessä muun muassa pohditaan, mitä muuta kuin tavaraa voi antaa lahjaksi, ja kävijät voivat listata omia ideoitaan yhdelle seinälle. Osastolla on myös lelunvaihtopiste. Lelunvaihtopisteessä kävijät saavat kahden tuodun lelun tilalle yhden uuden lelun. Jäljelle jäävät lelut lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ajatuksena on myös, että lelujakaan ei tarvitse olla oikeasti niin paljon, ja tällä symbolisella teolla vähennetään niiden määrää. Valonian osastolla myös leikitään, rentoudutaan löhönurkkauksessa ja askarrellaan jotakin pientä mukaan otettavaksi. BabyBoom & Kidz -messut , klo 9 15 Turun Messuja Kongressikeskuksessa. Hanki toimivat avaimet kestävään arkeen Näyttely esittelee myös tapoja, joilla yksittäinen ihminen voi helposti toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita omassa arkipäivässään. Tarkoituksena on teorian lisäksi tarjota konkreettisia ja helppoja neuvoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Näyttelyssä pääsee tutustumaan esimerkiksi eri elintarvikkeiden ekologiseen selkäreppuun sekä muuhun kestävään kuluttamiseen. Tarjolla on paljon helppoja vinkkejä oman veden- ja sähkönkulutuksen vähentämiseen. Näyttelystä löytyy tietoa myös haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmistä, energiatehokkaan talon rakentamisesta, omakotitalon lämmitysjärjestelmän valinnasta sekä sähköntuotannon tavoista. Näyttely on osa KELAA! Kestävä kulutus ja elämänlaatu -hanketta. Lisätiedot ja ryhmien varaukset: Liisa Harjula ( , liisa. harjula@valonia.fi)

5 Parhaat ja hauskimmat materiaalitehokkuutta edistävät ideat palkitaan Viime hetket osallistua Tuunaa tuote -kilpailuun Nyt on vielä mahdollisuus osallistua Valonian Kelaa!-hankkeen Tuunaa tuote -kilpailuun. Kilpailuaika nimittäin päättyy keksijäpellelle, sentinvenyttäjälle tai säästeliääseen elämäntapaan viehättyneelle ideanikkarille eli juuri sinulle. Valonia etsii kilpailussa hyviä käytännön ideoita, miten valmistaa tuotteita tai tuottaa palveluita tavanomaista vähemmistä raaka aineista. Idea voi liittyä esimerkiksi johonkin kodin tarvikkeeseen, pakkaukseen tai palveluun. Keksinnön ei tarvitse olla suuren suuri, vaan aivan kaikkien kokoluokkien ideat huomioidaan! Olisiko ideasi esimerkiksi pyöräteline vanhoista autonrenkaista, täyttöpakkaus maidolle tai sähköntuotantoon valjastettu kuntosali? Kilpailulla halutaan tuoda esille kuluttajien näkemyksiä materiaalitehokkaammista tuotteista. Jos sinulla on idea, kerro se meille! Kilpailu on suunnattu jokaiselle Lähetä selvitys materiaaleja säästävästä ideastasi Valoniaan mennessä osoitteella Valonia/ Tuunaa tuote, Vanha Suurtori 7, Turku tai sähköpostise: Parhaat ideat palkitaan syksyllä ja esitellään Valonian nettisivuilla! Materiaalitehokkuus vähemmästä enemmän Materiaalitehokkuus tarkoittaa tavaran, pakkauksen tai palvelun toteuttamista pienemmillä tuotanto ja materiaalipanoksilla. Samalla niiden elinkaaren aikana syntyy entistä vähemmän päästöjä ja jätteitä. Kierrätysmateriaalien käyttö tukee tätä ajatusta erinomaisesti. Lisätietoja projektiharjoittelija Anne Myllyaholta tai projektipäällikkö Riikka Leskiseltä (riikka. p ). Uusia kasvoja ja vanhempainvapaalta palanneita Valonian johtava energia-asiantuntija Anne Ahtiainen sekä kestävän kehityksen koordinaattori Paula Väisänen ovat palanneet vanhempainvapaalta takaisin Valonian rivistöön. Uusina työntekijöinä Valoniassa ovat aloittaneet projektityöntekijä Malena Lindqvist sekä projektityöntekijä Anne Myllyaho. Malena Lindqvist Anne Myllyaho Lindqvist työskentelee KELAA!-hankkeen taloyhtiökampanjassa ja Myllyaho mm. Voimaa Varsinais-Suomesta -hankkeessa.

6 Draamalliset Itämeripajat alkavat yläkoululuokille marraskuussa Ympäristökasvatuksellinen Ekoteko! nuoret Itämeren äärellä -hanke tarjoaa yläkoululuokille mahdollisuuden osallistua Itämeriaiheisiin draamallisiin työpajoihin jo tänä syksynä. Pajoja järjestetään Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa Luokat ja muut nuorisoryhmät voivat jo ilmoittautua pajoihin. Osallistavissa ympäristökasvatuksellisissa työpajoissa nuoret työstävät Itämeriteemaa tarinoiden, musiikin, draaman ja multimedian avulla. Näillä elementeillä korostetaan vastuuta yhteisestä elinympäristöstämme sekä luonnon monimuotoisuuden varjelemisen tärkeyttä. Pajan lopputuotoksena Vihreä lippu -starttikoulutus 8. syyskuuta Vihreä lippu -starttikoulutus antaa hyvät eväät Vihreä lippu -toiminnan käynnistämiseen päiväkodissa tai oppilaitoksessa. Koulutuksessa syvennytään Vihreä lippu -projektin eri vaiheisiin käytännön esimerkkien kautta. Vihreä lippu -päiväkodin ja -koulun edustajat kertovat kokemuksistaan niin onnistumisista kuin takapakeistakin. Työpajoissa perehdytään ryhmätöiden avulla Vihreä lippu -toiminnan vaiheisiin sekä saadaan tietoa ja virikkeitä toimintaan. Esillä on myös alueen koulujen ja päiväkotien Vihreä lippu -raportteja. Koulutus sopii ensimmäistä Vihreä lippu -projektia käynnistäville, uuden henkilöstön perehdytykseksi ryhmät toteuttavat omia ekotekoja. Maksuttomien työpajojen kesto on 1,5 2 tuntia ja niihin liittyy ennakkotehtävä. Tänä syksynä järjestetään 10 työpajaa ja vuonna 2011 yhteensä 20 työpajaa keväällä ja syksyllä. Huipentumana on viiden päivän tai kertaukseksi ja lisäpuhdiksi jo mukana oleville. Tervetulleita ovat myös ohjelmaan liittymistä harkitsevat päiväkodit ja oppilaitokset. Kouluttajina toimivat Jaana Itälä- Laine ja Pirjo Rinne Valoniasta, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksesta. ympäristötapahtuma loka-marraskuun vaihteessa 2011 Vimmassa. Ekoteko!-hankkeessa halutaan aktivoida yläasteikäisiä nuoria ympäristöasioissa ja kestävien elämäntapojen omaksumisessa. Lisäksi tarkoituksena on saada aikaan pysyviä vaikutuksia nuorten ympäristövastuulliseen toimintaan. Hankkeen toteuttajina ovat PerformanceSirkus, Valonia, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Turun kaupungin nuorisoasiainkeskus osana Turku 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunki -vuotta. Lisätiedot: Pirjo Rinne (pirjo.i.rinne@valonia.fi / p ) Ilmoittautumiset 1.9. mennessä Valonian sivuilla olevalla internetlomakkeella ( Kurssille otetaan 30 osallistujaa. Yhdestä yksiköstä osallistujia voi olla enintään kolme. Kurssi on maksuton Varsinais-Suomen Agenda 21 -kuntien kouluille ja päiväkodeille. Muille maksu on 24,60 (sis. alv:n 23 %). Koulutuspäivään sisältyy kahvit, mutta lounas on omakustanteinen (n. 6 7 ). Vihreä lippu -starttikoulutus keskiviikkona klo Valoniassa (Vanha Suurtori 7, Turku). Lisätiedot: Pirjo Rinne (pirjo.i.rinne@valonia.fi ja puh. (02) / )

7 Riemunkiljahduksia ViherVillityksessä Kesäkuun puolessavälissä Yläneen Luontokapinetissa villiinnyttiin iloisessa perhetapahtumassa. Metsässä kajahtelivat riemunkiljahdukset, kun lapset kiersivät pelirataa metsämenninkäisen seurassa. Toimintapisteitä oli yksitoista Luontokapinetin ympäristössä ja yksi Museomäellä noin 800 metrin päässä. Päivän aikana sai rakentaa tuulikelloja, tilata kevätsadetta ja pölytyspalvelua, tutustua lepakkojen elämään ja tutkia luonnon monimuotoisuutta. Mikroskoopilla kurkistettiin ötököiden maailmaa ja testailtiin luontotuntemusta ja retkeilytietämystä. ViherVillityksen lepakkopisteella oli mahdollisuus tutustua ihka aitoon lepakkoon. Tapahtuman järjesti Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi -hanke yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa. Isäntänä toimi Pöytyä- Oripään 4H-yhdistys joka ylläpitää Luontokapinettia. Mukana tapahtumassa olivat myös MLL- Yläne, Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys, Pöytyän kunnan nuorisotoimi, L-S Kalatalouskeskus ry, Metsähallitus, Luonto-liitto, Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys, Yläneen kotiseutuyhdistys ja Vieraslajihanke. Luonnossa riitti ihmettelemistä ja iloa ja saatiin kokea, että ympäristöasioita ei aina tarvitse lähestyä ryppyotsaisen opettavaisesti. Tervetuloa ViherVillitykseen taas ensi vuonna! Voimaa Varsinais-Suomesta aloittaa energianeuvontatilaisuudet Kuluttajien energianeuvontaa jatketaan syksyn tilaisuuksissa. Teemavaihtoehtoja on kaksi: pientalon lämmitys sekä kodin energiankäyttö. Tilaisuuksia tarjotaan alueen järjestöille, yhdistyksille, kerhoille ja muille kiinnostuneille. Valonian asiantuntijat auttavat ohjelman järjestelyssä, mutta toivomme tilaajan huolehtivan itse tiedotuksesta ja viestinnästä. Voimaa Varsinais-Suomesta -hanke on saanut tukea osana valtakunnallista työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran rahoittamaa kuluttajien energianeuvontakokonaisuutta Varaa neuvontailtasi nyt: Anne Ahtiainen, (pientalon lämmitys), Liisa Harjula, (kodin energiankäyttö) sähköpostit:

8 Ilmasto- ja energiastrategiat lähtevät lausuntokierrokselle Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategiat 2020 valmistuvat syksyllä Strategiat tehdään kahtena erillisenä, mutta keskenään yhteistyössä toimivana hankkeena, joiden päärahoittajana toimii Varsinais-Suomen liitto. Ilmastostrategiaa tehdään Valoniassa ILMUSTOP-hankkeessa ja energiastrategiaa Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa. Tiistaina järjestettiin Raisiossa kunnille energia- ja ilmastoteemasta työpaja, jossa pohdittiin ja keskusteltiin kuntien näkövinkkelistä energiantuotantoa, energiatehokuutta, aluesuunnittelua, yhdyskuntarakennetta, liikennettä, jätehuoltoa, materiaalitehokuutta, hankintoja. Työpajassa mietittiin myös keinoja, joilla kuntalaiset saadaan mukaan ilmastotalkoisiin. Lisäksi Mynämäen ja Uudenkaupungin johtajat Seija Österberg ja Kari Koski kertoivat kokemuksistaan ja suunnitelmistaan Hiilineutraalit kunnat -hankkeessa. Energia- ja ilmastostrategiat lähtevät syyskuussa lausunto- ja kommenttikierrokselle. Strategialuonnokset laitetaan julkisesti nähtäviksi Varsinais-Suomen maakuntaliiton nettisivuille. Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

Kesän parhaat tapahtumat

Kesän parhaat tapahtumat Kesän parhaat tapahtumat - ViherVillitys. Koko perheelle tarkoitettu iloinen ympäristötapahtuma. Yläneen Luontokapinetissa sunnuntaina 13.6. klo 11 15. - Ilmastoruokatietoa kaupoissa. Kiertueen viimeiset

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Nuukuusviikko. Valonia järjestää valtakunnallisella Nuukuusviikolla 19. 25.4. runsaasti tapahtumia. Luvassa mm. kirjanvaihtoa, tuotteiden elinkaarinäyttely sekä käytettyjen

Lisätiedot

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset ympäristökasvatusverkostot Vihreä lippu ohjelman alueelliset edistäjät Luonto- ja

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Paula Väisänen, VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus/varsinais-suomen liitto 22.3.2016 Koko Turku liikkuu -kampanja

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013 Tule mukaan hallitukseen Haavin hallituksessa toimii iloinen ja aktiivinen joukko ympäristökasvattajia. Haluaisitko sinä tulla mukaan? Hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry 9.11.2015 Suomalaiset liikuntajärjestöt Suomalaisia valtakunnallisia

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. 16.9 Sanna Kopra

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. 16.9 Sanna Kopra KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 16.9 Sanna Kopra Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi esitetään Kainuun

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 Taustalla Varsinais-Suomen Agenda 21 perustettiin ympäristöviranhaltijoiden toimesta Aloitusseminaari

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Paula Väisänen, Valonia/Varsinais-Suomen liitto, kestävän liikkumisen asiantuntija 22.3.2017, paula.vaisanen@valonia.fi, p. 044 907 5986 Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Ympäristöraadin koulutuspäivä Kokoonnuimme syyskuussa alakoululla, jolloin ylä-ja alakoulun raatilaisilla oli mahdollisuus tutustua Iltapäivällä yläkoulun raati kävi

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT TURKU POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN TURKUUN SYYSKUUSSA

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT TURKU POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN TURKUUN SYYSKUUSSA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN TURKUUN SYYSKUUSSA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 TURKU RADISSON BLU MARINA PALACE HOTEL Linnankatu 32, Turku TORSTAINA 19. SYYSKUUTA

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Vauvasta vaariin perunasta pattinkiin! -logistiikkapäivä. Yhteistyöpäivä kuntien logistiikasta vastaaville ja kuljetusalan yrityksille torstaina 11.2. kello 8.00 16.00 Liedon

Lisätiedot

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

TEKOJA HAAVOITTUVAN LUONNON PUOLESTA. > www.luontoliitto.fi

TEKOJA HAAVOITTUVAN LUONNON PUOLESTA. > www.luontoliitto.fi TEKOJA HAAVOITTUVAN LUONNON PUOLESTA > www.luontoliitto.fi on lasten ja nuorten oma järjestö, joka suojelee metsiä ja niiden eliöitä, rehevöitynyttä Itämerta, muuttuvaa ilmastoa, ahtaalle joutuneita suurpetoja

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA. Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta

LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA. Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta TAVOITTEET Lisätä luomu- ja lähiruokatuotteiden tarjontaa Turun keskusta-alueen ravintoloissa Saada

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projekti koordinoi ja tukee Kymenlaakson kuntien ilmasto- ja energiatavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamista, edistää eri toimijoiden yhteistyötä

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012 Johanna Karimäki Kestävä kehitys Sosiaalinen -tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, terveys -yhteisö, kulttuuri Ekologinen -luonnonvarat, luonto, biologinen monimuotoisuus -ilmastonmuutos

Lisätiedot

Ympäristökoulu Polku palvelee

Ympäristökoulu Polku palvelee Ympäristökoulu Polku palvelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen

Lisätiedot

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan!

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Bioaika-tapahtumakiertue on koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen nuorille. Kiertueen ytimen muodostaa pyörillä - ja biopolttoaineella -

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Anne Ahtiainen, Valonia Päivi Rae, Turku Energia Sähköverkot Oy Energianeuvontayhteistyö Turussa Käytännön yhteistyö Turku Energian ja Valonian sekä

Lisätiedot

KULTU-kokeiluhankkeet

KULTU-kokeiluhankkeet KULTU-kokeiluhankkeet Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman Vähemmästä viisaammin tavoitteena on vähentää niin kotien kuin julkisen sektorin ympäristöhaittoja ja kasvihuonekaasupäästöjä. Sen mukaan

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Haavi on auki! Ympäristökasvatusyhdistys Haavin tapahtuma Kaarinassa Rauvolanlahden maastoissa ja Vaarniemen laavulla tiistaina 2.3.2010 17.30 alkaen. - Earth Hour -kampanja.

Lisätiedot

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 17.11.2016 Liikkumisen ohjaus Valtionavustuksen myöntämisestä

Lisätiedot

Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry. Toimintakertomus 2010 1. YLEISTÄ

Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry. Toimintakertomus 2010 1. YLEISTÄ Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry Toimintakertomus 2010 1. YLEISTÄ Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry on vuonna 2005 perustettu alueellinen toimija, jonka tavoitteena

Lisätiedot

Helppoja tekoja ympäristön hyväksi! Marketta Viljasaari Green Key Finland

Helppoja tekoja ympäristön hyväksi! Marketta Viljasaari Green Key Finland Helppoja tekoja ympäristön hyväksi! Marketta Viljasaari Green Key Finland GREEN KEY GREEN KEY Green Key edistää kestävää matkailua YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteet GREEN KEY Tiedostavat

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

Marraskuun parhaat tapahtumat

Marraskuun parhaat tapahtumat Marraskuun parhaat tapahtumat - Oravannahkakaupasta yhteiskuljetuksiin. Asiantuntijoiden näkökulmia ekotehokkaaseen logistiikkaan. Liedon kunnantalolla keskiviikkona 17.11.2010 klo 15.00 19.00. - Matalaenergiarakentamisen

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Syyskuu Velkuan Kummelissa tiistaisin NAANTALIN SEURAKUNTA LÄÄKÄRIN VASTAANOTTOPÄIVÄT NAANTALIN 4H-YHDISTYS

Syyskuu Velkuan Kummelissa tiistaisin NAANTALIN SEURAKUNTA LÄÄKÄRIN VASTAANOTTOPÄIVÄT NAANTALIN 4H-YHDISTYS Syyskuu 2016 NAANTALIN SEURAKUNTA Syksyn toimintaa Velkualla Messu kirkossa su 11.9. klo 16.30. Risto Räty ja Tiina Lustig Kummelissa: Ehtoollishartaus ke 14.9. ja 12.10. klo 17. Marja Saantola ja Reini

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 Kuvitus: Jarkko Vehniäinen Ulkoasu: Sami Saresma Harkitse, valitse oikein. Tule ajatelleeksi, muuta asennettasi. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen on kaikkien

Lisätiedot

Parhaat palat, Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija

Parhaat palat, Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija Parhaat palat, Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 14.3.2017 Koko Turku liikkuu -kampanja Koko Turku liikkuu -kampanja oli arkiliikuntaan ja arjen

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Sisältö Energianeuvonnan taustaa ja tavoitteet Neuvonnan aikataulu ja sisältö

Lisätiedot

Lokakuun parhaat tapahtumat

Lokakuun parhaat tapahtumat Lokakuun parhaat tapahtumat - Energiansäästöviikko 10. 16.10. Valoniassa on tarjolla energiasäästöneuvontaa ja muuta ohjelmaa maanantaista torstaihin klo 12 18, perjantaina klo 12 17. - Näyttelykokonaisuuksia

Lisätiedot

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Innostunut opas innostaa kävijää! (opettaja) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän

Lisätiedot

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan!

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! 5.9.2017 #kiertotalousakatemia Nina Aarras Varsinais-Suomen ympäristöosaamisen yhdistys 12.00 Kahvia ja verkostoitumista. 12.30 Tilaisuus alkaa. Puheenjohtaja Nina Aarras

Lisätiedot

Työmatkaliikkumissuunnitelma kestävä liikkuminen osaksi yrityksen arkea

Työmatkaliikkumissuunnitelma kestävä liikkuminen osaksi yrityksen arkea Työmatkaliikkumissuunnitelma kestävä liikkuminen osaksi yrityksen arkea HSL:n ja Motivan työnantajaseminaari 14.3.2013 Päivi Huhtala Tuko Logistics Osuuskunta Päivittäistavarakaupan valikoima-, hankinta-

Lisätiedot

Osaava myyjä saa paikan!

Osaava myyjä saa paikan! mutkatonta suoraa uutiskirje marraskuu 2015 MailService marraskuu 2015 Osaava myyjä saa paikan! Kyllä vain! Tällaisia rekrytointi-ilmoituksia voimme lukea lehdistä liki päivittäin ja työvoimaviranomaisen

Lisätiedot

Auttaja lähellä sinua.

Auttaja lähellä sinua. Auttaja lähellä sinua. Punaisen Ristin viikko to 3. ke 9.5.2018 Punaisen Ristin viikko 3. - 9.5.2018 #punaisenristinviikko #auttajakurssi Miksi? Tehdään arjesta turvallinen Suomessa, korostetaan auttamistaitojen

Lisätiedot

Työmatkaliikkumissuunnitelma kestävä liikkuminen osaksi yrityksen arkea

Työmatkaliikkumissuunnitelma kestävä liikkuminen osaksi yrityksen arkea Työmatkaliikkumissuunnitelma kestävä liikkuminen osaksi yrityksen arkea HSL:n ja Motivan työnantajaseminaari 14.3.2013 Päivi Huhtala Tuko Logistics Osuuskunta Valikoima-, hankinta- ja logistiikkapalveluyhtiö,

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT VAASA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN VAASAAN SYYSKUUSSA

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT VAASA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN VAASAAN SYYSKUUSSA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN VAASAAN SYYSKUUSSA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 VAASA KAUPUNGINTALO Senaatinkatu 1, Vaasa KESKIVIIKKONA 18. SYYSKUUTA KLO 17.00-20.00

Lisätiedot

Lokakuun parhaat tapahtumat

Lokakuun parhaat tapahtumat Lokakuun parhaat tapahtumat - Et Säästää Viittis opiskelijoiden energiansäästötapahtuma. Energiansäästöviikon suuri opiskelijatapahtuma ICT-talolla (Joukahaisenkatu 3A) Turussa torstaina 14.10. klo 10

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projektin viisi työpakettia TP1: Kuntien ympäristöjohtaminen ja ohjelmatyö TP2: Ympäristötietämyksen lisääminen TP3: Energiatehokkuus ja uusiutuvan

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! 10.10.2017 Sonja-Maria Ignatius 1 Jokaisella Helsingin työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa Helsingin ilmastotyöhön. 10.10.2017 Etunimi Sukunimi 2 Helsingin päästöt

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13 LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 TOIMIJATYÖN TAVOITTEET 2013-2015 Ylläpitää aktiivista ja näkyvää liikenneturvallisuustyötä Kehittää tiedotusta eri keinoin Aktivoida kuntaryhmien toimintaa

Lisätiedot

GO! 3-2-1. 4.2.2015 klo 9-15 Kivikylän areena. rekrytointitapahtuma. www.urastartti.fi. Kuvauta itsestäsi video-cv!

GO! 3-2-1. 4.2.2015 klo 9-15 Kivikylän areena. rekrytointitapahtuma. www.urastartti.fi. Kuvauta itsestäsi video-cv! 3-2-1 GO! 4.2.2015 klo 9-15 Kivikylän areena Kuvauta itsestäsi video-cv! rekrytointitapahtuma www.urastartti.fi KOHTAUSPAIKKA TYÖNHAKIJOILLE, OPISKELIJOILLE JA YRITYKSILLE! HYVÄ URASTARTTI 2015-MESSUJEN

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 7. 14.5. Koulut voivat puolestaan osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Työpyöräile!-kampanja starttaa. Valonian lainapyörät lähtevät maailmalle

Lisätiedot

Vuoden tunnus: Katso, minä luon uutta. Jes. 43:19a. syksy 2018

Vuoden tunnus: Katso, minä luon uutta. Jes. 43:19a. syksy 2018 Vuoden tunnus: Katso, minä luon uutta. Jes. 43:19a syksy 2018 YHDESSÄ OLEMME ENEMMÄN On hyvä tietää, kuka olen. On tärkeää ja välttämätöntä on tunnistaa asioita itsestään ja omasta mielentilastaan ja tunteistaan.

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 JYVÄSKYLÄ

KIINTEISTÖ2019 JYVÄSKYLÄ POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN JYVÄSKYLÄÄN HELMIKUUSSA. MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 JYVÄSKYLÄ PAVILJONKI Lutakonaukio 12, Jyväskylä TORSTAINA 21. HELMIKUUTA KLO

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

Kaupan Harava-kyselyn tuloksia

Kaupan Harava-kyselyn tuloksia Kaupan Harava-kyselyn tuloksia Meri Malmari Turun kauppakorkeakoulu HARAVA Karttapohjainen kyselytyökalu Osa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe-ohjelma) tarkoituksena on edistää

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Energianeuvontaa Rakentaminen & Sisustaminen -messuilla Turussa 1. 3.2. Valonian energianeuvonta antaa vinkkejä lämmitysjärjestelmän valintaan sekä energiatehokkaaseen rakentamiseen

Lisätiedot

MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 TURKU TORSTAINA 13. SYYSKUUTA KLO SCANDIC JULIA Eerikinkatu 4, Turku

MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 TURKU TORSTAINA 13. SYYSKUUTA KLO SCANDIC JULIA Eerikinkatu 4, Turku MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 TURKU SCANDIC JULIA Eerikinkatu 4, Turku TORSTAINA 13. SYYSKUUTA KLO 17.00-20.00 PAIKALLISET KIINTEISTÖMESSUT Tervetuloa Turussa järjestettäville Kiinteistö2018-messuille,

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Maksutonta koulutusta!

Maksutonta koulutusta! Maksutonta koulutusta! Liikuntaa järjestävien yhdistysten toimihenkilöille, ohjaajille ja valmentajille Syksy 2011 Kevät 2012 Turun seudun kunnat tarjoavat yhdessä Sinulle - ohjaaja, valmentaja tai seuran

Lisätiedot

Kodista ekokodiksi Ekokoti-hankkeen päätöstilaisuus 20.11.2014

Kodista ekokodiksi Ekokoti-hankkeen päätöstilaisuus 20.11.2014 Kodista ekokodiksi Ekokoti-hankkeen päätöstilaisuus 20.11.2014 Projektiryhmä: Suomen ympäristökeskus SYKE Ekokumppanit Oy Ekoleima Ay Suomen ympäristöopisto SYKLI Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja

Lisätiedot

Lokakuun parhaat tapahtumat. Hyvästit hehkulampuille Ideailta kodin uuteen valaistukseen

Lokakuun parhaat tapahtumat. Hyvästit hehkulampuille Ideailta kodin uuteen valaistukseen Lokakuun parhaat tapahtumat - Hyvästit hehkulampuille Ideailta uuteen valaistukseen. 6.10.2009 klo 18.00 20.30 Sigynsali, Linnankatu 60, Turku. Ennakkoilmoittautuminen. - Energiansäästöviikon näyttely

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström Kohti hiilineutraalia kuntaa Biosfärområdets vinterträff i Korpoström 2.3.2018 Valonia Kuntien yhteinen palvelukeskus Valonia on alueellinen kestävän kehityksen palveluorganisaatio Toiminut vuodesta 1997,

Lisätiedot

Kestävä kehitys. on päiväkodin yhteinen asia

Kestävä kehitys. on päiväkodin yhteinen asia Kestävä kehitys on päiväkodin yhteinen asia Kestävän kehityksen eli keken päämääränä on taata terveelliset, turvalliset ja oikeudenmukaiset elämisen mahdollisuudet nykyisille ja tuleville sukupolville

Lisätiedot

Yhdistystiedote 6/2013

Yhdistystiedote 6/2013 1 Yhdistystiedote 6/2013 Hei yhdistystoimija! Tässäpä teille taas tuore yhdistystiedote, jossa on tärkeitä tietoja liitosta teille ja jäsenillenne. Muistattehan siis välittää näitä tietoja eteenpäin. Kiitos!

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2017

UUTISKIRJE HELMIKUU 2017 UUTISKIRJE HELMIKUU 2017 Satutunti Tervetuloa helmikuun satutunnille tiistaina 7.2.2017 klo 9.30. Isommilta ryhmiltä toivomme ennakkoilmoittautumista. Anne Bürkland puh. 09 8393 0805 anne.burkland@vantaa.fi

Lisätiedot

Liikkujan viikko 2014

Liikkujan viikko 2014 Liikkujan viikko 2014 Omilla poluilla ja radioaalloilla 19.5.2014 Sirpa Mustonen ja Kaisa Kauhanen 1 Euroopan yhteinen Liikkujan viikko Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16. 22.9. Viikon

Lisätiedot

Matkailualan aamu 11.02.2015

Matkailualan aamu 11.02.2015 Matkailualan aamu 11.02.2015 Ohjelma Haukkalan juhlatiloissa klo 8.15 11 klo 8.15 klo 8.30 klo 8.45 aamukahvia ja suolaista Tervetuloa Haukkalan juhlatiloihin yrittäjät Mikko ja Eija Halkilahti Ajankohtaisia

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8.

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8. Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 -hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8.2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustus, Liikennevirasto Valtionavustuksen

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSSEMINAARI SEMINAARIN OSA II: KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KYSELYTULOKSET & ASIANTUNTIJAPANEELI

VARSINAIS-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSSEMINAARI SEMINAARIN OSA II: KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KYSELYTULOKSET & ASIANTUNTIJAPANEELI VARSINAIS-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSSEMINAARI 12.4.2018 SEMINAARIN OSA II: KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KYSELYTULOKSET & ASIANTUNTIJAPANEELI Kysymys 1. Kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa pitäisi olla

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen 25.5.2011 Se on mahdollista! Lounais-Suomen ympäristökasvatusstrategiaa toteutetaan jo Miten me sen teimme VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

-Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja

-Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja -Valo ry, EsLi ja Mikkelin kaupunki syksy 2014 - liikunnan polku / lisääminen - kokeilukulttuuri - pienin kustannuksin, asukaslähtöisesti ja -vetoisesti - Miten omakohtaisesti lisään liikuntaa? - 2017

Lisätiedot

VETURI vie vertaisohjauksen uusiin maisemiin! VETURI V

VETURI vie vertaisohjauksen uusiin maisemiin! VETURI V VETURI vie vertaisohjauksen uusiin maisemiin! VETURI V Vertaistuutoritapaaminen Kurussa 7.-8.4.2006 VETURI V Vertaistuutoritapaaminen sivu 2/6 VETURI V on viides -hankkeen * Vertaistuutorointi-työrenkaan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMAN PAINOPISTEET

TOIMINTASUUNNITELMAN PAINOPISTEET MARTTATOIMINTA 2020 TOIMINTASUUNNITELMAN PAINOPISTEET TEEMME ARJEN TEKOJA HUOMISTA VARTEN Huominen arki rakentuu tämän päivän teoista. Tiedostamme maapallon rajat ja kohtuullisen kulutuksen välttämättömyyden.

Lisätiedot

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA 2008-2010 TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA hanke Miksi? OPS:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen Yhteyksien luominen koulujen ja Turun alueen luonto- ja kestävän kehityksen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi

Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Kestävän liikkumisen korttelit ja kiinteistöt työpaja 6.11.2009 Miksi toimia

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT HELSINKI POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN HELSINKIIN MARRASKUUSSA KLO

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT HELSINKI POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN HELSINKIIN MARRASKUUSSA KLO POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN HELSINKIIN MARRASKUUSSA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 HELSINKI RADISSON BLU ROYAL HOTEL HELSINKI Runeberginkatu 2, Helsinki KESKIVIIKKONA

Lisätiedot

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Ympäristötoiminnan neuvottelupäivä Marketta Karhu Oulun seudun ympäristötoimi Maakunnallinen ympäristötietoisuuden yhteistyöalkoi

Lisätiedot

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla joulukuu 2018

YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla joulukuu 2018 YHDESSÄ VIREÄ ARKI Keinupuiston lähitorilla joulukuu 2018 Lauantai 1.12. 12.00-13.00 Iloa musiikista Ohjaajana Marjatta Aarne Sunnuntai 2.12. 16.00-19.00 Aava Iranilaisten naisten liikunta- ja vertaistukiryhmä

Lisätiedot

Työllistämispalvelut NASTOLAN KUNNAN TYÖPAJAT 2013

Työllistämispalvelut NASTOLAN KUNNAN TYÖPAJAT 2013 NASTOLAN KUNNAN TYÖPAJAT 2013 Organisaatiokaavio Kunnan työllistämispalvelut Työllisyyden kuntakokeilu Nastolan Kakstahti Nastolan Kierrätyskeskus Ympäristötiimi Lounaskahvila Tekninen työpaja Kiinteistöyksikkö

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia Satakuntaa Ympäristötutkimus ja Satakunta verkostoitumistapaaminen 13.10.2015

Kohti hiilineutraalia Satakuntaa Ympäristötutkimus ja Satakunta verkostoitumistapaaminen 13.10.2015 Satahima Kohti hiilineutraalia Satakuntaa Ympäristötutkimus ja Satakunta verkostoitumistapaaminen 13.10.2015 Esa Merivalli Hanke lyhyesti Kuntien ja pk-yritysten hiilineutraalien toimintojen ja palveluiden

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA Seututapaamiset käynnistyvät maaliskuussa 2016. Seututapaamiseen kutsutaan yhdistysaktiiveja lähialueilta ja kuullaan mitä kaikkea on lähikunnissa käynnistymässä

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2018 VAASA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KESKIVIIKKONA 12. SYYSKUUTA KLO

KIINTEISTÖ2018 VAASA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KESKIVIIKKONA 12. SYYSKUUTA KLO MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 VAASA ORIGINAL SOKOS HOTEL ROYAL VAASA Hovioikeudenpuistikko 18, Vaasa KESKIVIIKKONA 12. SYYSKUUTA KLO 17.00-20.00 PAIKALLISET KIINTEISTÖMESSUT Tervetuloa Vaasassa

Lisätiedot

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TIEKARTTA YMPÄRISTÖKASVATUS-TYÖPAJA KOUVOLA Kolmen ryhmän tärkeimmiksi valitsemat toimenpiteet

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TIEKARTTA YMPÄRISTÖKASVATUS-TYÖPAJA KOUVOLA Kolmen ryhmän tärkeimmiksi valitsemat toimenpiteet HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO 2040 -TIEKARTTA YMPÄRISTÖKASVATUS-TYÖPAJA 1.4.2019 KOUVOLA Kolmen ryhmän tärkeimmiksi valitsemat toimenpiteet RYHMÄ 1 A Energiatehokkuus koulu- ja päiväkotikiinteisteistöissä

Lisätiedot

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015)

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) Valmisteluryhmän terveiset Kumppanuustalon suunnittelu ja valmistelu etenee 1. Kulmassa toteutettiin suunnitteluilta 10.2.2015. Tilaisuudessa

Lisätiedot

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle.

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje 6/2016 Tervehdys Yrittäjä Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Menestyksen johdosta

Lisätiedot

Meillä on yhteinen vastuu! Mutta onko siihen aikaa?

Meillä on yhteinen vastuu! Mutta onko siihen aikaa? Meillä on yhteinen vastuu! Mutta onko siihen aikaa? Väestöliitto Perheaikaa.fi nettiluento ti 12.1.2016 klo 14 Mika Jokinen, Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja Sillä on merkitystä, millaisen yhteistyön

Lisätiedot

Miten Motiva palvelee 22.5.2012

Miten Motiva palvelee 22.5.2012 Miten Motiva palvelee 22.5.2012 Ajankohtaista Tiedote 15.5. Motivan palvelut Julkaisut Miten Motiva palvelee neuvontaorganisaatioita Verkkosivut, työkalut Kuluttajaneuvonnan www-portaali Neuvojien koulutukset

Lisätiedot

Imatran Kylpylä

Imatran Kylpylä 13.-14.10.2017 Imatran Kylpylä PERJANTAI klo 12.00 13.30 klo 13.45 16.30 klo 13.45 14.45 klo 14.45 klo 15.15 16.15 klo 16.30 klo 18.30 Avaus, kokoustila Ukonniemi - Mitä liikunta minulle merkitsee? Samuli

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030

Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Ympäristövaliokunta 26.10.2017 Hille Hyytiä 26.10.2017 Motiva Oy 1 Avainsanoja Johdonmukaista ja pitkäjänteistä

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 1/2015 Kausi 2015 on startannut, Tervetuloa mukaan toimintaamme kaudelle 2015. Tulet jatkossa saamaan kaikille jäsenillemme

Lisätiedot

Suomen Ladun ajankohtaiset asiat

Suomen Ladun ajankohtaiset asiat Suomen Ladun ajankohtaiset asiat 12.1. Suomen Ladun jäsenyhdistysten uudet mallisäännöt 12.2. Muut ajankohtaiset asiat OSALLISTU Jäsenmaksujen ilmoittaminen 30.11. mennessä Liikuttaja-verkkolehti Alueyhdyshenkilöt

Lisätiedot