KÄYTTÖOHJE FMI KONTAKTITON PUUNKOSTEUSMITTARI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÄYTTÖOHJE FMI KONTAKTITON PUUNKOSTEUSMITTARI"

Transkriptio

1 KÄYTTÖOHJE FMI KONTAKTITON PUUNKOSTEUSMITTARI 1 (39)

2 Johdanto Onnittelut valinnastasi hankkia FMI puutavaran kontaktiton kosteusmittari. FMI on korkealuokkainen ja luotettava tuote jatkuvaan puutavaran kosteuden mittaamiseen niin sahoilla kuin muillakin mekaanisen metsäteollisuuden linjoilla. FMI-järjestelmä koostuu mikroprosessoriohjatusta ohjausyksiköstä ja yhdestä tai useam- masta mikroprosessoriohjatusta kontaktivapaasta anturista. FMI-järjestelmä on kapasitiivinen mittausperiaatteeltaan ja perustuu mitattavan materiaalin dielektrisyysvakioon mitattuna alapuolelta (anturit suunniteltu poikittaiskuljetinta varten ) tai keskeltä (anturit suunniteltu pitkittäiskuljettimia varten). Anturit eivät milloinkaan kosketa mitattavaa kappaletta! Kahden nopean mikroprosessorin ja suuritaajuisen kapasitiivisen mittausmetodin ansiosta FMI-järjestelmä ottaa n. 500 mittausta sekunnissa. 2 (39)

3 FMI-järjestelmän kuvaus FMI-järjestelmä koostuu ohjausyksiköstä ja yhdestä tai useammasta kontaktittomasta an- turista puun kosteuden mittaamiseen. FMI-järjestelmän avulla voidaan: Määrittää puutavaran kosteus automatisoiduilla tuotantolinjoilla ja lajittelulaitoksilla. Mitata kosteus prosessissa ilman että anturi on kosketuksissa puutavaran kanssa. Fmi voidaan kytkeä logiikkajärjestelmiin tai PC:hen mittaustietojen vastaan ottami- seksi ja järjestelmän asetusten käsittelemiseksi. Fmi:n avulla voidaan merkitä mitattavasta puutavarasta halutun kosteinen automaat- tista lajittelua tai hylkäämistä varten. FMI-Keskusyksikkö Info 1 Info 2 Tiheys: 500 Leveys: 100 Paksuus: 14,5 % 0 % 30 % K e skia rvo : 1 8,8 % Y lin : 2 4,9 % A lin : 1 2,4 % Tilasto FMI keskusyksikkö Ohjauselektroniikka on asennettu teräslevykaappiin, jossa on alumiininen ohjauspaneeli ja näyttöyksikkö. Kaappiyksikkö on roisketiivis. Keskusyksikkö sisältää: grafiikkanäytön 18-näppäimisen näppäimistön on-off -kytkimen 1 releulostulon puutavaran kosteus suurempi kuin suurin asetusarvo 1 releulostulon puutavaran kosteus pienempi kuin alhaisin asetusarvo 1 analogisen tulosteen puutavaran kosteus 0(4)-20 ma / 0-10 V 1 digitaalisen kommunikaatioportin RS digitaalisen kommunikaatioportin RS 485 Näyttöyksikön avulla luodaan, kalibroidaan ja muutetaan mitattavia tuotteita. Tuoteohjelma käsittää kaikki mitattavan tuotteen oleelliset ominaisarvot. Ohjelmisto on valikkokäyttöinen ja sen kapasiteetti on 250 tuotetta. Kutakin tuotetta varten on seuraavat asetukset : 3 (39)

4 Puulaji (numeerinen ja/tai aakkosnumeerinen) Puutavaradimensio (metrinen tai brittiläinen) Puutavaran ominaispaino 12 %:n kosteudella Kalibrointi yksittäisen tai useamman laudan perusteella Automaattinen tai manuaalinen kalibrointi Käyttäjäinfo 1, esim. tavaraeränumero (numeerinen tai aakkosnumeerinen) Käyttäjäinfo 2, esim. käyttäjätieto (numeerinen tai aakkosnumeerinen) Minimi- ja maksimikosteuden asetus liian kostean tai kuivan puutavaran merkitsemis- tä varten Tilastonäytön kosteustasojen asetus Sellaisen puutavaran merkintä, joka on liian kosteaa tai kuivaa kosteusmittauksen huippuarvojen, keskiarvojen tai jatkuvan mittauksen perusteella FMI-järjestelmästä saadaan seuraava informaatio mittauksen aikana: Mittausnäyttö: Jokaisen mitatun laudan keski-, maksimi- ja minimikosteus, reaaliai- kainen/mitattu kosteus sekä valitun tuoteohjelman tärkeimmät asetukset. Tilastonäyttö: tilastollinen yleiskuva mitatun erän kosteudesta sekä tieto mitatusta lautamäärästä per kosteustaso. FMI-järjestelmällä on mahdollista tuottaa raportteja kustakin mitatusta erästä. Tätä varten FMI on varustettu kommunikaatioportilla. Seuraavat raportit ovat mahdollisia FMI:n ohjel- mistosta riippuen: FM I-anturi Raportointi kirjoittimelle tai PC:lle Mittausarvojen reaaliaikainen lähetys ohjausjärjestelmään Mikroprosessoriohjattu anturi mittaa puutavaran kosteuden kosketuksetta. Tämän vuoksi puutavara syötetään anturin kautta tai sen yli. Puutavaran maksiminopeus voi olla jopa 600 m/min. Anturi mittaa puutavaran kosteuden 500 kertaa sekunnissa. Anturin kalibroin- ti tapahtuu täysin automaattisesti; anturissa ei ole potentiometrejä. FMI-puunkosteusanturia on saatavilla kolmea eri tyyppiä: standardimalli pitkittäismittaukseen ns. sydänanturi pitkittäismittaukseen yksittäinen tai moninkertainen poikittaismittaus FMI-standardianturi pitkittäismittaukseen Vakiomallinen FMI-anturi mittaa kosteuden puutavaran koko pituudelta noin 15 cm:n leveydeltä. Puutavara syötetään anturiin pitkittäin ja sen on voitava kulkea vapaasti anturin kautta. Puutavaran korkeus- ja leveyssuuntaisilla liikkeillä ei käytännössä ole vaikutusta mittaukseen. Anturi on varustettu kahdella valokennolla, jotka havaitsevat tarkasti puutavaran saapumisen anturille, anturissa olon ja poistumisen anturista. 4 (39)

5 FMI- sydänanturi pitkittäismittaukseen Ns. sydäntyyppinen FMI-puunkosteusanturi mittaa kosteuden puutavaran koko pi- tuudelta noin 4 cm:n leveydeltä. Puutavara syötetään anturiin pitkittäin ja sen on voi- tava kulkea vapaasti anturin kautta. Puutavaran korkeus- ja leveyssuuntaisilla liikkeil- lä ei käytännössä ole vaikutusta kosteusmittaukseen. Sydäntyyppisessä pitkittäismit- tauksessa puutavaran on kuljettava anturin keskikohdan kautta. Anturi on varustettu kahdella valokennolla, jotka havaitsevat tarkasti puutavaran saapumisen anturille, anturissa olon ja poistumisen anturista. FMI- anturi poikittaismittaukseen Sydäntyyppinen FMI - anturi pitkittäismittaukseen Poikittaismittaukseen tarkoitettu FMI-puunkosteusanturi mittaa kosteuden noin 6 cm:n leveydeltä anturin koko pituudelta. Puutavara syötetään anturin yli poikittain ja sen on voitava kulkea vapaasti anturin yli. Liikkeet korkeussuunnassa vaikuttavat kosteusmittaustuloksiin, minkä vuoksi on tärkeää asentaa yläohjain. Anturi on varus- tettu valokennolla, joka määrittää tarkasti, milloin puutavara syötetään anturin yli. FM I-anturi poikittaismittaukseen Kosteus mitataan noin 50 cm:n pituudelta. Jos on tarpeen määrittää kosteuspitoisuus pidemmältä matkalta, yhdistetään useampi anturi. Maksimissaan voidaan linkittää 3 anturia, jolloin jokainen anturi mittaa kosteuden yläpuolellaan sijaitsevasta osasta puutavaraa. Ohjausyksikkö laskee keski-, maksimi- ja minimikosteuden käyttäen kaikkien antureiden mittaustulosta. Kunkin anturin valokenno määrää, onko kyseinen anturi mukana vai ei. Anturi on asennettava siten, että valokenno havaitsee esteettömästi mitattavan kappaleen. Näin varmistetaan, että valokenno näkee puutavaran ainoastaan silloin kun koko anturi on peitettynä. 5 (39)

6 Järjestelmän käyttö Näppäimet Ohjausyksikön etupaneelissa on 18-näppäiminen kalvonäppäimistö ja taustavalaistu nes- tekidenäyttö grafiikkaa varten. Nestekidenäytöllä näkyy kaikki tiedot FMI-järjestelmän tilasta ja asetuksista. Kuvaruudusta riippuen näppäimien erityistoiminnot voidaan ryhmitel- sekä lä seuraavasti: toiminto- ja kursorinäppäimet, numeeriset ja aakkosnumeeriset näppäimet syöttönäppäin. Toiminto- ja kursorinäppäimet Ohjausyksikön näppäimet F1 F6 ovat toiminto- ja kursorinäppäimiä. Jokaisella näp- päimellä on näyttökohtainen erityistoiminto. Näppäintoiminnot esitetään taulukkomuo- dossa käyttöohjeen kohdassa Katsaus näppäintoimintoihin. Numeeriset ja aakkosnumeeriset näppäimet Ohjausyksikön näppäimet 0 9 ovat numeerisia näppäimiä, joita käytetään numeroiden syöttämiseen. Näppäimet 0 9 toimivat myös aakkosnumeerisina näppäiminä, joita käytetään numeroi- den ja kirjainten syöttämiseen. Useamman kirjaimen ja numeron syöttö tapahtuu painamalla näppäintä nopeasti peräkkäin. Kohta Katsaus näppäintoimintoihin sisältää myös taulukon numeerisista ja aakkosnumeerisista näppäimistä. Syöttönäppäin (Enter) Yleistä Kuvat Syöttönäppäimellä on samat toiminnot kuin toimintonäppäinten OK-näppäimellä. Kohta Katsaus näppäintoimintoihin sisältää taulukon syöttönäppäimestä. Näppäinpainalluksen tapahduttua FMI-ohjausyksikkö kommunikoi FMI-anturin kanssa ja kaikki asetukset tarkastetaan. Tarkastuksen kuluessa FMI-ohjausyksikkö ei hyväksy näppäinpainalluksia. Mittaus- ja referenssikuvaruuduilla näkyy tällöin --.-% kosteuspro- sentin sijasta. Käyttöohjeessa on useita nestekidenäytön kuvia. Ne ovat luonnollisesti vain esimerkkejä ja todelliset arvot vaihtelevat jokaista sovellusta varten. 6 (39)

7 Ohjausyksikkö LCD -näyttö Alfanumeeriset Näppäimet 14,5 % Info 1 0 % 30 % Info 2 Tiheys: 500 Leveys: Keskiarvo: 18,8 % 100 Y lin: 24,9 % Paksuus: A lin: 12,4 % Tilasto Tilavaraukset Pääkytkin laitteen sivussa Grafiikkanäytöllä ja näppäimistöllä varustettu ohjausyksikkö suorittaa mittauksien käsitte- lyn ja eteenpäin lähetyksen. Funktionäppäimet Funktionäppäimet F1 F 6 ovat ohjelmisto-ohjattuja toimintonäppäimiä, joiden toiminnot esitetään kuvaruudulla. Kohdassa Katsaus näppäintoimintoihin on taulukko, jossa esite- tään toimintonäppäinten kuvaus ja toimintojen selitys. Käynnistys Heti kun FMI-järjestelmä käynnistyy, esille tulee käynnistysnäyttö noin 3 sekunnin ajaksi. contrast Serial nr: 3 Hardware: 1.00 Software: 1.23 Mittaus Käynnistysnäyttö FMI- järjestelmä mittaa puutavaran kosteutta jatkuvasti joko anturilevyjen keskeltä ( pitkittäismittaus) tai niiden yläpuolelta (poikittaismittaus). FMI-järjestelmä laskee automaattisesti keskikosteuden puutavaran poistuessa anturilta. Kun käytetään pitkittäismittaukseen soveltuvaa anturia tai kun kytkettyinä on useampi kuin yksi poikittaismittaukseen soveltuva anturi, FMI-järjestelmä laskee myös puutavaran maksimi- ja minimikosteuden. Mittausnäyttö Mittausnäyttö on päänäyttö. Se on ensimmäinen näyttö, joka ilmestyy käynnistysnäytön jälkeen. Mittausnäytöllä näkyvät kaikki tärkeät tiedot mittausjärjestelmästä. 7 (39)

8 Info 1 Info 2 Tiheys: 500 Leveys: 100 Paksuus: 14,5 % 0 % 30 % Keskiarvo: 18,8 Ylin: 24,9 Alin: 12,4 STAT NOLLAA Mittausnäyttö (STAT) Tilastonäyttö Tilastonäyttö antaa yleiskuvan mitatun puutavaran kosteudesta. Tilastollinen yleisnäyttö antaa nopeasti käsityksen suuren puutavaramäärän kosteudesta. Kosteusrajoja voidaan muokata tuotekohtaisesti. MITTA NOLLAA Tilastonäyttö Tilastonäytöllä näkyy seuraava informaatio: Digitaalisesti esitetty kosteus ja vastaava diagrammipylväs esittävät mitatun materiaalin todellisen kosteusarvon. Keskikosteus esitetään ainoastaan silloin kun mittaus on suoritettu oikein. Kun puutavara on anturissa kauemmin kuin minuutin, FMI-järjestelmä olettaa, että puutavara on pysäh- teen. dyksissä eikä keskikosteutta lasketa. Minimi- ja maksimikosteus esitetään vain käytettäessä pitkittäismittaukseen soveltuvaa anturityyppiä tai kun useampi poikittaismittaukseen soveltuva anturityyppi on kytketty yh- Tekstikentät TUOTENIMI, INFO 1" ja INFO 2", samaten kuin arvot OMINAISPAINO, LEVEYS, KORKEUS, MIN. % ja MAX. % ovat esimerkkejä ja kertovat valitusta tuoteoh- jelmasta. Kun valitulla tuotteella ei ole kalibrointia, tulee viesti EI KALIBROINTIA. Keskikosteus (Kesk.) on siihen mennessä suoritettujen kosteusmittausten kes- kiarvo. Vakiohajonta (STD) on siihen mennessä suoritetuista kosteusmittauksista laskettu vakiohajonta. 8 (39)

9 Kokonaiserä on 100 %, per kosteusalue, siihen mennessä suoritettujen koste- usmittausten osuus lasketaan. Kokonaiserä on. Per kosteusalue, lasketaan puutavaran kappalemäärä siihen mennessä suoritettujen kosteusmittausten lukumäärästä. (NOLLAA) Nollausnäyttö EI PUUTA ANTURISSA? OLETKO VARMA? LOPPU KYLLÄ Nollausnäytöllä kompensoidaan sahanpurua ja suhteellista ilmankosteutta anturilla. Valit- taessa nollaa näyttö kysyy ensin, onko puuta anturilla? Nollausnäyttö Jos nyt painat kyllä ja FMI-anturin valokennot ovat vielä puutavaran tai sahanpurun pei- tossa, ilmaantuu seuraava ilmoitus: POISTA KAPPALE ANTUREILTA! Kyllä Poista puutavara anturilta Heti kun valokennot eivät enää havaitse puutavaraa tai sahanpurua, antureiden nollaus tapahtuu automaattisesti. TUOTE (Menu) Valikko Valikkokuvanäytöltä pääset tuoteohjelmiin, FMI-järjestelmän asetuksiin, kalibrointiproses- siin referenssijaksoineen sekä tunnusluvun asetukseen. Valitsemalla Tuote näyttö, voit ohjelmoida uudet tuotteet, valita ajoon tulevat tuotteet, niitä voidaan muuttaa tai ne voidaan poistaa. Mikäli FMI-järjestelmään on kytketty tulos- tin, kaikki ohjelmoidut tuotteet voidaan tulostaa. 9 (39)

10 Tuote Laiteasetukset Mittaa referenssikappale Pin koodi Loppu OK Menu MENU -> Tuote -> Valitse tuote Valitse tuote Uusi tuote Editoi tuote Poista tuote Tulosta kaikki tuotteet OK Tuotenäyttö (Valitse Tuote) Siirrä nuolinäppäimillä kursori tuotteen kohdalle, jonka mukaan puunkosteus määrite- tään. Vain kalibroituja tuoteohjelmia voidaan valita. Valitse tuote * * * * OK Valitse tuote näyttö Valitse tuote kuvaruudulle tulevat esiin seuraavat tiedot tuotekohtaisesti Tuotteen numero nimi HUOM! Jos dimensiovalinta tehdään automaattisesti on käytettävä 1 = MÄNTY 2 = KUUSI Mitattavan puutavaran paksuus ja leveys Minimi- ja maksimikosteus (jos asetettu) 10 (39)

11 Aktivoi valittu tuoteohjelma OK-näppäintä painamalla. Kuvaruudulle tulee täydellinen informaatio valitusta tuotteesta tarkistamista varten. Nimi : Korkeus : Leveys : Ominaispano : 457 Käyttäjä info 1: Buhert's Käyttäjä info 2: kuivattu 16 %Minimi arvo : Maximi arvo : Korjaus Ax+B: 1.00 Merkintä : Huippu OMINP OK Tuotteen tarkempi tieto-näyttö Jos valittu tuoteohjelma ei olekaan haluttu, voit painaa -näppäintä, mikä palauttaa edelliseen näyttöruutuun. Jos suurella osalla puutavaraa on eri ominaispaino kuin tuoteohjelmassa laskettu, voit muut- taa sitä Ominp-näppäimellä, jonka jälkeen uuden ominaispainon mukaiset korjaukset tapah- tuvat täysin automaattisesti. Ominaispainon uusi asetusarvo pysyy voimassa yhtä pitkään kuin valittu tuoteohjelma on aktiivinen. Kalibroitu tuoteohjelma pysyy kuitenkin ennallaan. Tuote -> Uusi tuote (uuden tuotteen kalibroiminen) Kun valitset kohdan Uusi tuote, kursori siirtyy automaattisesti seuraavaan ohjelmoimat- kohdassa tomaan tuotenumeroon. Uuden ohjelman ohjelmointimenetelmä selostetaan Tuoteohjelmat. Valitse tuote * * * * OK Uusi tuote näyttö Tuote -> Editoi tuote Jos tuoteohjelmaa pitää muokata jostakin syystä, esimerkiksi koska mittaukset tai nimi ovat väärin, tai koska on suoritettava uusi kalibrointi, tai mistä muusta syystä tahansa, valitaan Editoi tuotetta. Ohjelmoitava tuoteohjelma valitaan kursorinäppäimellä. 11 (39)

12 Valitse tuote * * * * OK Editoi tuotetta editoitavan tuotteen valinta näyttö Aktivoi valittu tuoteohjelma OK-näppäimellä, jonka jälkeen kuvaruudulle tulevat kaikki tiedot kyseisestä ohjelmasta ja voit muuttaa niitä kohta kohdalta. Tuotteen muokkausta selostetaan liitteessä Tuoteohjelmat. Nimi : 0 Korkeus : 38 Leveys : 100 Ominaispano : 457 Käyttäjä info 1: Buhert's spesiality Käyttäjä info 2: kuivattu 16 % Minimi arvo : 12.0 Maximi arvo : 18.4 Korjaus Ax+B: Merkintä : Huippu arvo OP OK Yleiskuva valitusta tuotteesta Tuote -> Poista tuote Kun tuotetta ei enää käytetä, voit poistaa sen ohjelmoitujen tuoteohjelmien listalta. Valit- se poistettava ohjelma kursorinäppäimellä. Valitse tuote * * * * OK Poista tuote Valitse poistettava tuote ja vahvista Ok-näppäimellä. Ennen kuin FMI-järjestelmä todelli- suudessa poistaa tuoteohjelman, se pyytää vahvistuksen poistolle. 12 (39)

13 Tuote : 8 Poista vanhat arvot Oletko varma? Ei Kyllä Tuote -> Tulosta kaikki tuotteet Poisto ok? Tulosta kaikki tuotteet toiminnolla tulostat kaikki tuoteohjelmat ja niiden asetukset, jos tulostin on kytkettynä. Huom! Tarvitset sarjaporttitulostimen. Laiteasetukset Laiteasetuksissa määritellään mittarin asetuksia ja muutetaan niitä. HUOM! Näitä ei yleensä käyttöönoton jälkeen tarvitse muuttaa! Yleiskatsaus Valitse kieli Pvm + aika FMI-asetukset Linjan asetukset Sarjaliitäntä OKä MENU -> Laiteasetukset -> Yleiskatsaus Laiteasetukset valikko Yleiskatsaus-valinta näyttää perusasetukset. Voit muuttaa asetuksia siten, että valitset vaihtoehdon kohdistinnäppäimillä ja painat sen jälkeen OK. Yleiskatsauksessa voit muut- taa osin samoja asetuksia kuin Laiteasetukset valikossa on. Kirkkaus Päivä-aika Kieli : Suomi FMI-tyyppi : Pitkittäin Yksikkö : Metriä/minuutissa Puun suunta : Oikea Puun nopeus : 50 mm Tietoliikenne : Tulostus Tulostuken tila : Seis ok Yleiskuva asetuksista 13 (39)

14 MENU -> Laiteasetukset -> Valitse Kieli Kielivaihtoehdot koskevat näyttötekstien kieltä. Valittavissasi on eri määrä kieliä FMIjärjestelmästä riippuen. Valitse SUOMI OK Aseta kieli MENU -> Laiteasetukset -> Pvm + aika FMI- järjestelmän sisäinen kello asetetaan Päiväys + ajan avulla. (Aika ei vaikuta mittaustulokseen!) Aseta Vuosi : 97 OK Päiväyksen ja ajan asetus Kun olet syöttänyt vuoden, voit asettaa kuukauden, päivän, tunnit, minuutit, se- kunnin ja päiväyksen muodon. MENU -> Laiteasetukset -> FMI:n asetukset FMI:n asetukset valinnalla voit säätää kuvaruudun sävyjä, saat esille oman laitteesi ver- sio ym. Tiedot, voit vaihtaa näyttötavan (esim. referenssimittausta varten) sekä asettaa kosteushälytysarvot. Kontrasti FMI:n tiedot Naytto tapa Halytys ohjaus OK 14 (39)

15 FMI:n asetukset näyttö MENU -> Laiteasetukset -> FMI asetukset -> Kontrasti Kontrasti näytössä on jonka kirkkautta voi säätää nuolinäppäimillä ylös/alas. Kuvan mu- kainen kontrastiasetus jää voimaan kaikkiin näyttöihin. Huomaa että jos laite on ollut pois päältä jonkin aikaa kannattaa odottaa virrankytkemisen jälkeen n. 30 min näytön oikean lämpötilan saavuttamiseksi. INV. Valinnalla näytöstä tulee ns. negatiivi. contrast Serial nr: 3 Hardware: 1.00 Software: 1.23 LOPPU INV. OK Kontrasti säätönäyttö MENU -> Laiteasetukset -> FMI asetukset -> FMI -tiedot FMI -tiedot valinta tuo esille seuraavat tiedot: Anturin sarjanumero Anturilaitteiston versionumero Anturiohjelmiston versionumero Anturimalli, pitkittäis- tai poikittaismittaus Antureiden lkm: 2 -J ärjestelmä Ohjelma 1.00 Pitkittäismittaus Poikittaismittaus O K Fmi tiedot näyttö MENU -> Laiteasetukset -> FMI asetukset -> Näyttö tapa Näyttö tapa asetuksella valitaan näkyykö näytössä jatkuva, muuttuva mittausarvo vai nä- kyykö näytössä mitatun kappaleen keskiarvo. Tasaamo käytössä käytetään keskiarvo- mittausta tehtäessä muutetaan näytöksi 0. Muista palauttaa referenssimittauksen jälkeen näyttöä joka on näyttö nro 1. Jatkuva mittaus näyttö on nro 0. HUOM! Referenssi nro 1Näyttö tavan muutos näyttö 15 (39)

16 Näyttötapa ARVO: 1 Loppu CLR Näyttötapa valinta näyttö OK MENU -> Laiteasetukset -> FMI asetukset -> Hälytys ohjaus Tällä toiminnolla ohjataan yli/alarajan ulkopuolella olevista johtuvaa hälytystä. Hälytys jaotellaan periaatteella montako kappaletta jostakin kappalemäärästä saa olla joukkoon kuulumattomia. Syötettyäsi arvot hyväksy ne OK:lla Kappale maara ARVO: 20 Loppu CLR OK Kappalemäärän asetus näyttö Virhe maara ARVO: 2 Loppu CLR OK Sallittujen virheiden määrä MENU -> Laiteasetukset -> Linjan asetukset 16 (39)

17 Yleiskatsaus Valitse kieli Pvm + aika FMI-asetukset Linjan asetukset Sarjaliitäntä OKä Laite asetukset valikko näyttö Laiteasetukset -> Linjan asetukset toiminnolla asetetaan esim. höylälinjan asetuksia. Huom! Käytettäessä poikittaisantureita esim. Tasaamoilla seuraavilla asetuksilla ei ole merkitystä! Valitse mitta Kappaleen suunta Kappaleen nopeus Herkkyys Tulosta asetukset OK Linjan asetukset näyttö Nämä asetukset asetetaan järjestelmän testausvaiheessa ja niitä ei ole syytä muuttaa. MENU -> Laiteasetukset -> Linjan asetukset -> Valitse mitta Tällä toiminolla valitaan radan nopeuden yksikkö VALITSE MITTA METRI/MINUUTTI ok Radan nopeusyksikkö näyttö MENU -> Laiteasetukset -> Linjan asetukset -> Kappaleen suunta 17 (39)

18 SYÖTTÖ SUUNTA SYÖTTÖ OIKEA ok Syöttösuunnan valinta näyttö MENU -> Laiteasetukset -> Linjan asetukset -> Kappaleen nopeus Anna kappaleen nopeus: 80 M/min ok Puutavaran nopeuden asetus Merkintä: Puutavaran nopeusasetus vaikuttaa liian kostean tai kuivan puutavaran pituus- merkintään. Puutavaran nopeusasetus vaikuttaa mitattavan puutavaran pituusherkkyyteen. Kun puutavaran nopeus vaihtelee, puutavaran nopeudeksi syötetään suurin mah- dollinen. MENU -> Laiteasetukset -> Linjan asetukset -> Herkkyys Herkkyys: 50 mm Tyhjennä OK Herkkyyden asetus Herkkyys: erkkyysarvo tasoittaa puutavaran oksankohtien ja sormiliitosten vaikutusta. Herkkyys on se puutavaran pituus tai leveys, josta FMI laskee puutavaran keskikosteuden. Puutavaran nopeuden vaihdellessa herkkyys syötetään tällä kuvaruudulla pituudeksi, josta FMI laskee keskikosteuden suurimmalla puutavaran 18 (39)

19 nopeudella. Herkkyyden maksimiarvo ei saa olla enempää kuin puolet laudan pituudesta (pitkittäismittaus) tai leveydestä (poikittaismittaus). MENU -> Laiteasetukset -> Linjan asetukset -> Tulosta asetukset Voit tulostaa asetukset joko sarjatulostimelle tai esim. kannettavaan PC:n Hyper Terminal ohjelmaan FMI-järjestelmästä voit lähettää dataa tulostimelle tai PC:lle. Tämän vaihtoehdon voit valita sarjaporttikuvanäytöltä. MENU -> Laiteasetukset -> sarjaliitäntä Tällä toiminnolla asetetaan mittarin sivulla olevan RS-232 liitännän toiminta Yleiskatsaus Valitse kieli Pvm + aika FMI-asetukset Linjan asetukset Sarjaliitäntä OK Sarjaulostulon valinta MENU -> Laiteasetukset -> sarjaliitäntä -> Ei liitäntää Ei liitäntää Kirjoitinliitäntä Tietoliikennelii Kyllä Jos sarjaliikenne jostain syystä halutaan estää, valitaan ei liitäntää ja painetaan OK MENU -> Laiteasetukset -> sarjaliitäntä -> Kirjoitinliitäntä. Kun kirjoitin liitäntä on valittu tulee valikkoon laiteasetukset alimmaiseksi rivi kirjoitin. Valitsemalla kyseinen kohta voidaan asettaa kirjoitin tilaksi joko päälle tai pois. 19 (39)

20 Yleiskatsaus Valitse kieli Pvm + aika FMI-asetukset Linjan asetukset Sarjaliitäntä KIRJOITIN OK Aseta tulostuksen tila Valitse kirjoitintila SEIS OK MENU -> Mittaa referenssikappale Tulostuksen tila valitaan nuolinäppäimillä FMI -järjestelmän kalibroinnin tarkastamiseksi, tarvitaan referenssilevy. Huolellisen asennuksen ja kalibroinnin jälkeen FMI-järjestelmän tulee esittää kuvaruudulla referenssitasoon merkitty oikea kosteus. HUOM. Näyttötila pitää valita nollaksi, normaali on 1. Katso kohdasta MENU -> Laiteasetukset -> FMI asetukset -> Näyttö tapa Huom. Muista palauttaa näyttötila ykköseksi referenssimittauksen jälkeen. Mittaa referenssikappale Oletko varma? Mittaa referenssitaso EI Kyllä Mittaa referenssitaso Referenssinäyttö on lähes samanlainen kuin mittausnäyttö. Pääasiallisena erona on Reftoimintonäppäin. Käytä näppäintä kun virität FMI-järjestelmän vastaamaan referenssitasoon merkittyä arvoa. 20 (39)

21 Referenssikappal SW : 0 Leveys : 0 Pakuus : 0 Leveys : 0 Paksuus : 0 Min.% : 0.0 Max.% : % 0 % 30 % Keskiarvo: 0.0 % Ylin : 0.0 % Alin : 0.0 % REF Stat NOLLAA MENU Referenssinäyttö Kun anturissa tai anturin yläpuolella ei ole puutavaraa eikä referenssitasoa, referenssikuvaruudulla pitäisi näkyä arvo 0.0 %. Kun käytössä on referenssitaso, kuvaruudulla tulisi olla referenssitasoon merkitty arvo. Tarkkuus: Maksimipoikkeama on noin. 0,3 %. MENU -> Mittaa referenssikappale Ennen kuin referenssitaso voidaan mitata, järjestelmä on nollattava. Jotta nollaus voisi tapahtua, anturissa ei saa olla puutavaraa eikä referenssitasoa. Nollaus tapahtuu referenssimittausnäytössä painikkeella nollaa Kalibrointi käyttäen referenssitasoa tapahtuu Mittaa referenssikappale tilassa siten että näytön alareunasta painetaan REF painiketta. Mittari kysyy Ref. Arvoa ja tähän syötetään referenssilaudan arvo, yleensä 10.0 REF. ARVO. ARVO: 10.0 MENU -> Pin koodi +/- CLR O K Referenssitason asetus Syötä referenssitason arvo ja paina OK. Jos FMI -järjestelmä ei ole oikein säädetty, mittaukset voivat vääristyä. Jotta kuka tahansa ei voisi muuttaa tuoteohjelmia tai asetuksia, FMI-järjestelmä voi haluttaessa vaatia tärkeimpien toimintojen esillesaamiseksi tunnusluvun. Tunnusluku syötetään tunnuslukunäytöltä. 21 (39)

22 ANNA UUSI PIN KOODI ok Tunnusluvun syöttö: Tunnusluvun syöttö Tunnusluku voi sisältää enintään 10 merkkiä. Tunnuslukunäyttö ilmaantuu seuraavien valintojen kanssa: Uusi tuote, Muokkaa tuotetta, Poista tuote, Perusasetukset ja Muokkaa referenssiasetuksia. Jos tunnusluku on väärä tai sitä ei syötetä lainkaan, mittausnäyttö tulee esille ja kaikki asetukset ovat ennallaan. Uusi tunnusluku on syötettävä kahteen kertaan, toinen kerta on vahvistus. Kun haluat vaihtaa tunnuslukua, syötä ensin vanha tunnusluku. Jos et halua aktivoida tunnuslukujärjestelmää, älä syötä mitään kun kone pyytää antamaan Uuden tunnusluvun. Vahvista valinta OK-näppäimellä. Tästä eteen päin tunnusluku ei suojaa mitään valikkoa. Jos tunnusluku katoaa, tunnuslukusuoja voidaan kytkeä pois päältä syöttämällä tehtaan koodi. Tehtaan koodin löytää FMI-järjestelmän pakkausluettelosta. 22 (39)

23 Katsaus näppäintoimintoihin Tässä osassa selostetaan FMI-järjestelmän ohjausyksikön näppäintoimintoja. Toimintonäppäimet Toimintonäppäimet näkyvät kuvaruudulla. Niiden toiminnot ilmenevät alla olevasta taulukosta. Kursorinäppäimet Näppäin Toiminto +/- Negatiivisen numeron syöttö KAL Kalibrointi POI. Syötetyn numeron tai tekstin poisto PAL Paluu edelliselle kuvaruudulle tai mittauskuvaruudulle KÄÄ Näyttö on käänteisruutu MIT Meno mittauskuvaruudulle MENU Meno valikkokuvaruudulle EI Tehty valinta ei ole ok, toimintoa ei ole suoritettu, kielteinen vastaus kysymykseen OK Valinnan vahvistus ja siirtyminen seuraavalle kuvaruudulle TUL Tilastokatsauksen tulostus TUL 0 Tulostin on pois päältä, paina näppäintä sen päälle kytkemiseksi TUL 1 Tulostin on päällä, paina näppäintä sen poiskytkemiseksi TUL P Tulostin pysähtynyt, paina muuttaaksesi tilaa REF Säätö ja kalibrointi referenssipölkyn avulla TYHJÄ Laskimen tyhjäys tilastokatsausta varten TIL Meno tilastokuvaruudulle, näppäin tilastokuvaruudun kosteusarvoissa OP Ominaispainon syöttö KYLLÄ Tehty valinta OK, toiminto suoritettu, myönteinen vastaus kysymykseen NOLLA Manuaalinen nollaus Kursorinäppäimet näkyvät tällä kuvaruudulla. Niiden toiminnot selostetaan seuraavassa taulukossa: Näppäin Toiminto Vähentää sävykkyyttä (sävykkyysnäyttö) Siirtyy yhden paikan alaspäin (valintanäyttö) Vähentää numeroa yhdellä yksiköllä (syöttönäyttö) Syötettäessä luku tai numero, palaa takaisin päin yhden numeromerkin verran Lisää sävykkyyttä (sävykkyysnäyttö) Liikkuu yhden paikan ylöspäin (valintanäyttö) Kasvattaa numeroa yhdellä yksiköllä (syöttönäyttö) Siirtyy seuraavalle sivulle (valintanäyttö) Siirtyy edelliselle sivulle (valintanäyttö) 23 (39)

24 Numeeriset ja aakkosnumeeriset näppäimet Numeeriset ja aakkosnumeeriset näppäimet löytyvät kuvaruudun vierestä. Niiden toiminnot käyvät ilmi alla olevasta taulukosta. Syöttönäppäin (Enter) Näppäin Toiminto Aakkosnumeerinen Numeerinen S, T, U V,W,X,2 2 3 Y,Z, välilyönti, J, K, L, M,N,O, P, Q, R, A, B, C, D, E, F, G, H, I, Syöttönäppäin on kuvaruudun vieressä. Sen toiminnot käyvät ilmi alla olevasta taulukosta: Näppäin Toiminto OK, valinnan kuittaus ja siirtyminen seuraavalle kuvaruudulle 24 (39)

25 TUOTEOHJELMAT (DIMENSSIO sekä PUULAJIT) FMI-järjestelmä kapasitiivinen kosteusmittausjärjestelmä, joka pystyy mittaamaan vesimäärän. Vesimäärä ilmoitetaan %-lukuna suhteessa tilavuuteen joten tämän suhteen aikaan saamiseksi tarvitaan dimensiokohtainen kalibrointi. Nämä kalibrointitiedot talletetaan niin kutsuttuihin tuoteohjelmiin. FMI-järjestelmän muistikapasiteetti on yhteensä 250 tuoteohjelmaa. Uuden tuoteohjelman luominen (Tästä kohdasta on manuaalin lopussa erillinen ohje, jonka voi kiinnittää mittarin viereen) Valitse Mittausnäytöltä menu -> tuote -> uusi tuote. Kursori siirtyy nyt seuraavaan tyhjään merkkipaikkaan Valitse tuote kuvaruudulla. Kursorin viereen ilmestyvä numero on uuden tuoteohjelman numero. Jos nyt painat OK, uuden tuoteohjelman luominen alkaa. Ilmoita tuotenimi Voit nyt antaa tuotenimen, joka voi koostua enintään 16 merkistä. Yleensä tässä kohtaa näppäillään puulaji. Tuotenimi syötetään käyttäen aakkosnumeerisia näppäimiä. Kun painat jotakin tällaista näppäintä toistuvasti, näytölle tulevat peräkkäin ne merkit, jotka on esitetty taulukossa numeerisista ja aakkosnumeerisista näppäimistä. Merkit on merkitty myös näppäimiin. Ensin esitetään kirjaimet (aakkosnumeeriset merkit) ja sitten numerot (numeeriset merkit). -näppäimellä voit poistaa kunkin viimeisen merkin. Ilmoita tuotteen korkeus Tuotekorkeudella tarkoitetaan mitattavan puutavaran paksuutta. Ilmoita tuotteen leveys Tuoteleveydellä tarkoitetaan mitattavan puutavaran leveyttä. Ominaispaino Ominaispainolla tarkoitetaan puutavaran ominaispainon keskiarvoa 12 %:n kosteudella. FMI-järjestelmä ottaa huomioon ominaispainon optimaalista puunkosteusmittausta varten. Mitattavan puutavaran ominaispaino voidaan laskea jakamalla paino (kiloissa) määrällä (kuutiometreissä). On olemassa myös taulukkoja, joissa esitetään puutavaran ominaispaino puulajin ja hakkuualan mukaan. Kahdesta mahdollisesta ominaispainosta valitaan kyseisen puulajin ominaispainojen keskiarvo. 25 (39)

26 Anna käyttäjä info 1 ja 2 Käyttäjätietonäppäimillä 1 ja 2 voit antaa lisätietoa mitattavasta tuotteesta. Lisätieto voi olla esimerkiksi tieto toimittajasta tai asiakkaasta, tai kommentti tuotteesta kuten onko se sormiliitoksellista, tai onko erä jotakin tiettyä laatua. Minimikosteus FMI- järjestelmä osaa lajitella puun minimikosteuden perusteella. Mitattava puutavara ei saa olla kuivempaa kuin syötetty minimikosteusarvo. Jos puutavara on kuivempaa, rele aktivoituu automaattisesti. Toiminto toimii leimausyksikkönä tai hylkäysmekanismina. Maksimikosteus FMI- järjestelmä osaa lajitella puun maksimikosteuden perusteella. Mitattava puutavara ei saa olla kosteampaa kuin syötetty maksimikosteusarvo. Jos puutavara on kuivempaa, rele aktivoituu automaattisesti. Toiminto toimii leimausyksikkönä tai hylkäysmekanismina. Anna tilasto arvot FMI- järjestelmä näyttää mitatun kosteuden nk. tilastoruudulla kuutena eri tasona. Tasot voi ohjelmoida kutakin tuoteohjelmaa varten. Vakiotasot talletetaan OK-näppäimellä ja TIL-näppäimellä tasoja voi muokata seuraavan mallin mukaisesti: 0 %:sta kosteustasoon 1 Kosteustasosta 1 kosteustasoon 2 Kosteustasosta 2 kosteustasoon 3 Kosteustasosta 3 kosteustasoon 4 Kosteustasosta 4 kosteustasoon 5 Kosteustasosta %:iin Tasot 8, 10, 12,16 ja 20 % on ohjelmoitu FMI-järjestelmään. Merkintätapa (mittaustapa) Jos mitattu puunkosteus on alhaisempi kuin asetettu minimi tai korkeampi kuin asetettu maksimi, vastaavat minimi- tai maksimipuunkosteusreleet aktivoituvat automaattisesti. Valittavana on kaksi eri leimaustapaa: keskiarvo ja huippuarvo. Leimauksen valinta vaikuttaa myös mittausnäyttöön sekä sarjaulostuloon. Mikäli käytössä on yksianturinen FMI-järjestelmä poikittaismittaukseen, leimauslaitteen asetuksena on aina huippuarvo. Keskiarvo mittaus Keskiarvomittauksessa mitataan kaikilla antureilla laudan keskiarvo ja näistä mittaustuloksista lasketaan käsiteltävä mittauskeskiarvo. Huippuarvon leimaus 26 (39)

27 Huippuarvomittauksessa lasketaan korkein mitattu arvo joka sitten käsitellään. Kalibrointikappaleiden LKM Jotta tuoteohjelma saadaan tyydyttävästi kalibroitua, tarvitaan vähintään 4 lautaa. Tästä näppäillään tuoteohjelman kalibrointiin käytettävien lautojen lukumäärä. Valitse kalibrointi Kun alat kalibroida tuoteohjelmaa, valitse automaattinen tai manuaalinen puunsyöttö. Kalibrointimenetelmän valinta riippuu suurelti koneen asennuksesta. Automaattinen kalibrointi Jokainen kalibrointiin käytettävä lauta ajetaan yksi toisensa jälkeen anturin kautta tai sen yli. Anturi tunnistaa ja laskee puutavaran automaattisesti. Kalibrointi päättyy, kun viimeinen kalibrointilauta on ohittanut anturin. Manuaalinen kalibrointi Jokainen lauta asetetaan anturiin tai anturin yläpuolelle käsin ja tapahtuma vahvistetaan ohjausyksikön näytöltä. Kalibrointi päättyy, kun viimeinen kalibrointilauta on ohittanut anturin. Nollaus Ennen kalibroinnin alkua on FMI-järjestelmä nollattava. Nollausta tehtäessä anturissa tai anturilla ei saa olla puutavaraa. Ilmoita kosteus ( kalibrointikappaleiden mitattu kosteus) Ennen kuin kalibrointipuutavara kulkee anturin kautta tai sen yli, on annettava kyseisten lautojen kosteusarvo. Automaattinen puunsyöttö Kun kalibrointi tehdään automaattisesti, annetaan ensin jokaisen kalibrointiin käytettävän laudan aiemmin mitattu kosteusarvo, jonka jälkeen se mitataan anturilla. Ruudulla oleva laskuri näyttää mittaukseen tulevan laudan järjestysnumeron. Manuaalinen puunsyöttö Kun puutavara syötetään käsin, annetaan ensin jokaisen kalibrointiin käytettävän laudan kosteusarvo, jonka jälkeen se mitataan anturilla). Ruudulla oleva laskuri näyttää mitattujen lautojen lukumäärän. Ohjausyksikön näyttö kertoo selkeästi, mikä toiminto pitää suorittaa. 27 (39)

28 Kaaviokuva uuden tuotteen luomisesta. Tee uusi tuoteohjelma Mittaus näyttö (Päävalikko) Valikko näyttö (Tuote) Tuote näyttö ( OK ) Perusasetukset Referenssi näyttö Pin code näyttö Valitse tuote Uusi tuote (OK) Editoi tuotetta Poista tuote Tulosta kaikki tuotteet Uusi tuote OK 1. Anna tuote nimi 2. Anna tuotteen paksuus 3. Anna tuotteen leveys 4. Anna ominaispaino (tiheys) 5. Anna info 1 6. Anna info 2 7. Anna minimikosteus 8. Anna maksimikosteus 9. Editoi tilastoarvoja 10. Valitse merkintätapa 11. Anna kalibrointien lukumäärä 12. Valitse kalibrointitapa 13. Nollaus 14. Anna kosteusarvo 15. Laita puu antureille Valmis Editoi tuotetta Kun tuoteohjelma on valmis, voi tiettyjä tietoja vielä muuttaa tarvittaessa tuoteohjelmaa muokkaamalla. Valitse ensin menu Mittausnäytöltä, sitten Tuote Valikkokuvaruurulta, jonka jälkeen vaihtoehto editoi tuotetta Tuotenäytöltä. Nyt kursori hyppää ensimmäiseen kohtaan Valitse tuote kuvaruudulla. Valitse muokattava tuote kursorilla, jolloin näkyville tulee vastaavan ohjelman numero. Jos nyt painat OK:ta, tuoteohjelman muokkausprosessi käynnistyy. 28 (39)

29 Yleiskuva tuoteohjelmasta Yleiskuva tuoteohjelmasta näyttö esittää kaikki valitun tuoteohjelman asetukset. Siirry kursorilla kohtaan, jota pitää muokata. Vahvista valinta OK-näppäimellä ja hae näyttö esille muokkausta varten. Menettelytapa on sama kuin uutta tuoteohjelmaa luotaessa. Nimi : Korkeus : Leveys : Ominaispano : Käyttäjä info : Buhert's Käyttäjä info 2 : kuivattu 16 Minimi arvo : Maximi arvo : Korjaus Ax+B : Merkintä : Huippu Kal. Tilasto Kyllä Muokkaa tuoteohjelmaa Jos tietoja muutetaan, FMI-järjestelmä pyytää tallentamaan muutokset heti kun muokkaus on päättynyt. Kun nimeä (puulajia), korkeutta, leveyttä tai ominaispainoa muutetaan, FMI-järjestelmä kysyy myös, kalibroidaanko tuote uudestaan. Uudelleenkalibrointi ei ole välttämätöntä, koska voihan olla, että jokin asetus on yksinkertaisesti ollut väärin kirjoitettu. Tilastoarvot TILASTO- näppäintä painamalla voit muokata tilastokuvaruudun kosteusrajoja haluamallasi tavalla. Nuolinäppäimillä valitaan joko OLETUSARVOT tai rajojen KÄSINSYÖTTÖ ANNA TILASTOARVOT : OLETUSARVO Tilastoarvojen asetus OK Jos valitset käsin syötön pyytää ohjelma sinulta raja-arvot siten että raja arvoja on 5 kappaletta. Syötettyäsi arvon tulee seuraavaksi ehdotukseksi prosentin korkeampi arvo. Kosteusrajat Esim. 10, 12, 14, 16, 18 tulevat statistiikkanäyttöön seuraavasti: 29 (39)

30 < > 18 Näppäiltävien arvojen pitää olla kokonaislukuja. Aseta tilstoarvot : ARVO: 1 Kyllä T Tilastoarvojen syöttö näyttö Ax+B korjaus Jos käy ilmi, että FMI-järjestelmän mittauksia voi edelleen optimoida, järjestelmässä on mahdollisuus korjata jo tallennettuja kalibrointeja vahvistuskertoimen (A) ja offsetkertoimen (B) avulla. Kyseinen matemaattinen menetelmä tunnetaan lineaarisena regressiona. FMI-järjestelmä voi suorittaa toimenpiteen automaattisesti. Liitteessä Mittauksen optimointi selostetaan tätä asiaa mittaustulosten ja lineaarisen regression funktion perusteella. Niin kauan kuin arvot A ja B ovat 1.00 ja 0.00 ei mitään korjausta ole tapahtunut. Kun tuoteohjelma kalibroidaan, arvoiksi A ja B asetetaan automaattisesti 1.00 ja (39)

31 Yleiskuva ruudusta Muokkaa tuoteohjelmaa Seuraavalla sivulla olevassa kaaviossa esitetään kaikki tarvittavat toiminnot tuoteohjelman muokkaamiseksi. Mittausnäyttö (MENU) Valikko näyttö (TUOTE) Tuotenäyttö ( O K ) Valitse tuote Uusi tuote Muokkaa Poista tuote tuotetta Tulosta tuotteet Ei/Kyllä Kalibroi Tilasto Muokkaa tuotetta ( O K ) 1. Tuotteen nimi 2. Tuotteen paksuus 3. Tuotteen Leveys 4. Tuotteen ominaispaino 5. Info 1 6. Info 2 7. Minimi kosteus 8. Maksimi kosteus 9. Korjaus Ax+B 10. Merkintä tapa Talleta uudet arvot Kalibrointi toiminto Tilasto arvot Valmis Kalibrointi Valmis Valmis Kalibrointi toiminto Valmis Muokkaa tuoteohjelmaa 31 (39)

32 MITTAUSTEN OPTIMOINTI Menu -> tuote -> editoi tuotetta -> Valitse tuote -> siirry kursorilla korjaus Ax + B FMI järjestelmään on sisäänrakennettu yksinkertainen lineaarisen regression funktio. Kun tätä funktiota käytetään, järjestelmä voi lisätä automaattisesti korjauskertoimen mitattuun kosteuteen. Nimitämme menetelmää FMI-järjestelmällä suoritettujen mittausten käytännölliseksi optimointimetodiksi. FMI- järjestelmällä suoritetut mittaukset voidaan optimoida myös käyttämällä matemaattista lineaarisen regression funktiota. Esimerkiksi Excel-, Lotus- ja Quattro Pro taulukkolaskentaohjelmissa on lineaarinen regressio toiminto. Tätä menetelmää nimitämme FMI-järjestelmällä suoritettujen mittausten teoreettiseksi optimointimetodiksi. Valitse lineaarinen regressio Käytäntö Jos esimerkiksi kuivausuunimenetelmän ja FMI-järjestelmän mittauksia vertailemalla käy ilmi, että kalibroinnissa tietyn dimension kohdalla olisi parantamisen varaa, lineaarisen regressiometodin käytännöllinen lähestymistapa on sopiva ratkaisu. Menetelmä on hyvin yksinkertainen: a) Tee joukko vertailumittauksia kuivausuunilla tai käsimittauksella, joita vertaat FMIjärjestelmän mittauksiin vastaavista laudoista tekemiin mittauksiin. b) Kirjaa tulokset taulukkomuodossa ja tulosta ne. c) Vedä suora viiva niiden mittausten välille, jotka vastaavat parhaiten mittaustuloksia. d) Valitse sitten kaaviosta kaksi pistettä, jotka esittävät vähintään 1 %:n etäisyydellä olevia FMI-mittauksia. e) FMI:llä saatua alhaisinta kosteusarvoa kutsutaan `Kosteus 1:ksi ja korkeinta kosteusarvoa `Kosteus 2:ksi. Voit nyt syöttää käytännöllisen lineaarisen regression tuloksen tuoteohjelmaan. Jotta syöttö onnistuu, valitse ensi Muokkaa tuotetta ja valitse sitten tuoteohjelma, jota varten laskelma suoritettiin. VALITSE LINEAARI REGRESSIO KÄYTÄNTÖ loppu ok Valitse lineaarisen regression metodi Syötä nyt FMI:llä mitattu kosteusarvo 32 (39)

33 MITATTU KOSTEUS 1 : ARVO: 12.0 Kyllä FMI:llä mitatun kosteuden syöttö HALUTTU KOSTEUSARVO 1 : ARVO: 13,5 OK Uuni/käsimittarilla mitatun arvon syöttö Seuraavaksi mittari kysyy arvoja 2 jotka syötetään samalla tavalla. Muokattu tuoteohjelma sisältää nyt optimoidut kalibrointitiedot edellyttäen, että valitsit vaihtoehdon Tallenna -vaihtoehdon kohdalla. Lineaarinen regressio, Teoreettinen metodi Lineaarinen regressio vetää suoran viivan kuivausuuniprosessissa määritetyn Y-arvon ja FMI-järjestelmällä mitatun X-arvon välille. Lineaarisen regression kaava on seuraava: Y i = a * X i + b Y i on Y:n i-arvo ja X i on X:n i-arvo. Oletettu Y annetulle X:n arvolle on b+a*x. Offset (korjaus) on b, tämä on oletettu Y:n arvo kun X = 0 Kasvu (kulmakerroin) on a, tämä on Y:n inkrementti annetulla X:n arvolla. Esimerkki lineaarisesta regressiosta : Oletetaan että FMI-järjestelmällä on suoritettu joukko kosteusmittauksia, joita verrataan kuivausuunitestin mittauksiin. Käy ilmi, että FMI-järjestelmällä suoritettujen mittausten tuloksia voitaisiin parantaa. Tällöin tehdään seuraavanlainen taulukko taulukkolaskentaohjelmalla: 33 (39)

34 FMI-järjestelmällä määritetty kosteus [%] Kuivausuunin avulla määritetty kosteus [%] Lineaarisella regressiolla optimoitu kosteus [%] 7,6 8,3 8,7 8,3 9,8 9,4 9,5 10,5 10,6 9,9 10,9 11,0 11,9 12,7 13,0 11,4 12,9 12,5 12,0 13,8 13,1 13,8 15,0 14,9 15,1 15,5 16,2 16,2 16,7 17,3 17,6 18,4 18,7 20,8 22,6 21,9 FMI-järjestelmän avulla mitatut kosteusarvot syötetään sarakkeeseen FMI-järjestelmällä määritetty kosteus ja vastaavasti sarakkeeseen Kuivausuunin avulla määritetty kosteus syötetään kuivausuunitesteillä määritetyt kosteusarvot. Sarakkeeseen Lineaarisella regressiolla optimoitu kosteus tuotetaan kaavan `FMI*a+b` mukaan korjatut FMI:n kosteusmittausarvot. Lineaarinen regressio toimintoa käyttämällä analysoidaan FMI-järjestelmällä mitatut ja kuivausuunin avulla määritetyt kosteusarvot. Regressiotulos: Vakio b Arvioitu Y:n standardivirhe Varianssi Havaintojen lukumäärä Vapausasteet X:n kerroin a(kertoimet) Arvioitu virhe kertoimessa 1,03 0,5 0, ,04 Vakio Y:n arvioitu arvo kun X = 0 (ts. edellä olevan kaavan b) 34 (39)

35 Arvioitu Y:n standardivirhe Arvioitu standardivirhe Y.n arvoissa, ts. missä määrin tarkastellut Y-arvot poikkeavat ennustearvoista Varianssi Riippumattomien muuttujien suhde. Kun muuttujia on yksi, varianssi on kahden muuttujan välisen korrelaation neliö. Havaintojen lukumäärä Arvojen lukumäärä kutakin muuttujaa kohden, ts. rivien lukumäärä regressiotaulukossa. Vapausasteet Havaintojen lukumäärä miinus regressiolla laskettujen arvojen lukumäärä. Vapausasteiden lukumäärä on yhtä kuin havaintojen lukumäärä miinus riippumattomien muuttujien lukumäärä plus 1. X:n kerroin a Riippumattomien (x) muuttujien regressiokertoimet ts. kunkin riippumattoman muuttujan välistä suhdetta kuvaavan regressiolinjan kaltevuuskulma. Arvioitu virhe kertoimessa Yllämainittujen X-kertoimien arvioitu standardivirhe. Tulkitse kaikki kertoimet X-kertoimen arvoiksi plus tai miinus arvioitu kertoimen virhe. Kun ollaan taulukoissa, sarakkeessa `lineaarisella regressiolla optimoitu kosteusarvo` olevat arvot kerrotaan seuraavan kaavan mukaan. Tulos on lineaarisen regression kaavion mukainen kosteuspitoisuus. Lineaarinen regressio = [FMI-järjestelmä] * a + b K O S T E U S F M I KOSTEUS UUNIMENETELMÄ Lineaarinen regressiosuora Lineaarisen regression kaavan mukaan X:n kerroin on arvo a (kulmakerroin FMIjärjestelmässä) ja `Vakio on arvo b (P-poikkeama FMI-järjestelmässä). Nämä arvot voit syöttää FMI-järjestelmään kahden numeromerkin tarkkuudella. Jotta syöttö onnistuu, valitse ensi Muokkaa tuotetta ja valitse sitten tuoteohjelma, jota varten laskelma 35 (39)

36 suoritettiin, ja sen jälkeen Teoreettinen metodi. Valitse vielä lopuksi Korjaus Ax+B ja syötä vastaavat a:n ja b:n arvot. ANNA LISÄYS : ARVO: 1.00 Kulmakerroin A ANNA OFFSET : ARVO: 0.00 Offset (korjausvakio) b Muokattu tuoteohjelma sisältää nyt optimoidut kalibrointitiedot edellyttäen, että valitsit vaihtoehdon Tallenna -vaihtoehdon kohdalla. 36 (39)

37 FMI-JÄRJESTELMÄN ASETUKSET FMI:n säätörasia Sarjanumero Laitteistoversio Ohjelmistoversio FMI-anturi(t) Antureiden lukumäärä Sarjanumero Laitteistoversio Ohjelmistoversio FMI-asetukset Referenssitaso % Syöttösuunta vasen/oikea Yksikkö m/min tai inch/min Nopeus Herkkyys mm/inch?? FMI-sarjakommunikaatio 9600 baudia 8 databittiä Ei pariteettia 1 stopbitti 37 (39)

38 Uusi tuote ohje Fmi- kosteusmittari on mahdollista kalibroida sekä käsi- että automaattisella kalibroinnilla. Kalibrointi koskee vain uusia dimensioita ja se pitää tehdä vain kerran jokaiselle dimensiolle. Mittari itsessään ei vaadi mitään kalibrointia. Kalibroinnin voi tehdä joko yhdellä kappaleella tai sitten useammalla, maksimin ollessa 99 kpl. Periaatteena on, että mitä useampi kappale sitä tarkempi kalibrointi. Mittari laskee kappaleiden mukaan regressiosuoran, jota käytetään apuna kaikkien kosteuksien määrittämiseen. Jos kalibroinnissa todetaan myöhemmin virhettä, ei kalibrointia tarvitse tehdä uudestaan vaan mittariin on rakennettu mahdollisuus kahteen eri tapaan korjata virhe. Joko antamalla uudet arvot kalibrointipisteelle (Regression käytännön korjaus) tai sitten on mahdollisuus korjata suoran kulmakerrointa sekä tasoa. ( AX+b). Molemmat tavat on esitetty tarkemmin käyttöohjeessa. Kalibrointi suoritetaan uuden dimension tullessa tyvilajittelijan kohdalle annosteluluiskalle. Lautojen referenssimittaus suoritetaan käsikosteusmittarilla, ns. piikkimittarilla esim. Delmhorst J Laitteeseen kuuluu ns. referenssimittausmahdollisuus, jolla voidaan tehdä mittarin tason tarkastus esim. laatujärjestelmän niin vaatiessa. Automaattikalibrointi: Automaattikalibrointi on normaali kalibrointi otettaessa uusi dimensio mittaukseen. Kalibrointiin käytettävät kappaleet olisi hyvä olla kosteudeltaan toisistaan poikkeavia. Esimerkiksi jos mitattavan dimension yleisin tavoitekeskikosteus on 18 %, pitäisi kappaleiden olla 14,16,18,20 % kosteudeltaan, käytettäessä 4 kappaletta kalibrointiin. Varsinainen kalibrointitapahtuma: Mitataan käsimittarilla annosteluluiskalle tulleesta dimensiosta kalibrointikappaleiden kosteus. Mittaus on suoritettava mahdollisimman isolta alueelta ja mahdollisuuksien mukaan antureiden kohdalta. Mittauksia on otettava vähintään 15 kpl/lauta. Jokaisen mitatun kappaleen kosteus merkitään muistiin. Mittari asetetaan UUSI TUOTE -tilaan. Katso mukana oleva kalibroinnin pikaohje. Mittarille kerrotaan kalibrointilautojen mitattu kosteus siinä järjestyksessä kun ne tulevat antureille. Kappaleet ajetaan antureiden yli normaalisti ja niiden jälkeen jätetään n. 5 kolaväliä tyhjää, jotta mittari ehtii laskea kalibroinnin. Ajo jatkuu normaalisti kun tyhjät kolat on ohitettu, mittari menee automaattisesti mittausasentoon. Käsikalibrointi: Käsikalibrointia käytetään pääsääntöisesti vain hankalissa dimensioissa esim. voimakkaasti käyrissä tai lengoissa kappaleissa jotta varmistetaan että kappaleet menevät rauhallisesti antureiden yli kalibrointivaiheessa. Käsikalibrointi on muuten automaattikalibroinnin kaltainen, mutta siinä asetetaan kukin mittakappale vuorollaan käsin antureiden päälle ja painetaan keskusyksikön Kappale anturilla painiketta jotta mittari laskee kyseisen kappaleen kosteudet. 38 (39)

39 PAINA MENU VALITSE TUOTE ( MUSTA TÄPLÄ ON TUOTE-SANAN KOHDALLA) PAINA OK VALITSE UUSI TUOTE (SIIRRÄ NUOLINÄPPÄIMELLÄ KURSORI UUSI TUOTE RIVILLE) PAINA OK ( KURSORI SIIRTYY TUOTELISTAAN VAPAAN TUOTENUMERON KOHDALLE) PAINA OK ANNA TUOTE NIMI TÄHÄN TULEE NIMEKSI 1 (1= MÄNTY, 2= KUUSI) PAINA OK ANNA TUOTTEEN KORKEUS TÄHÄN ANNETAAN PAKSUUS MILLEINÄ PAINA OK ANNA TUOTTEEN LEVEYS TÄHÄN TULEE TUOTTEEN LEVEYS MILLEINÄ PAINA OK ANNA ERITYISPAINO (TIHEYS) EI MUUTETA VAKIO 500 KG/M 3 PAINA OK ANNA INFO 1 EI MUUTETA PAINA OK ANNA INFO 2 EI MUUTETA PAINA OK ANNA MINIMIKOSTEUS EI MUUTETA PAINA OK ANNA MAKSIMIKOSTEUS EI MUUTETA PAINA OK EDITOI TILASTOARVOJA EI MUUTETA PAINA OK VALITSE MERKINTÄTAPA EI MUUTETA PAINA OK ANNA KALIBROINTIEN LUKUMÄÄRÄ SYÖTÄ LUKU 2 (ILMOITTAA KALIBROINTIIN KÄYTETTÄVIEN LAUTOJEN MÄÄRÄN PAINA OK VALITSE KALIBROINTITAPA AUTOMAATTINEN, KÄYTETÄÄN AINA PAINA OK ONKO PUUTA ANTURILLA OLETKO VARMA? (TARKISTA ETTEI ANTUREILLA OLE PUUTA ) PAINA OK NOLLAUS ODOTA ANNA KOSTEUSARVO 1 (SYÖTÄ ENSIMMÄISEN LAUDAN MITATTU KOSTEUSARVO) PAINA OK ANNA KOSTEUSARVO 2 (SYÖTÄ TOISEN LAUDAN MITATTU KOSTEUSARVO) PAINA OK ( TÄMÄN JÄLKEEN AJETAAN KAPPALEEN ANTUREIDEN YLI EIKÄ KESKUSYKSIKKÖÄ TARVITSE ENÄÄ KÄYTTÄÄ) MITTARISSA NÄKYY SEURAAVAT TEKSTIT KUN KAPPALEET KULKEVAT ANTUREIDEN YLI ASETA KAPPELE 1 ANTUREILLE AJA PUU 1 ANTUREIDEN YLI ASETA KAPPELE 2 ANTUREILLE AJA PUU 2 ANTUREIDEN YLI 39 (39)

40 MITTARI PALAA MITTAUSNÄYTTÖÖN! 40 (39)

ALCOVISOR. Käyttöohjeet FIN

ALCOVISOR. Käyttöohjeet FIN ALCOVISOR Alkometri Käyttöohjeet FIN BAC 200 Alcovisor BAC 200 on luotettava ja huipputarkka todistuskelpoisen mittaustuloksen antava alkometri ammatti ja viranomaiskäyttöön. BAC 200 on täysin automaattinen.

Lisätiedot

FMI-5. Linja kosteus mittari. Kosteudenhallinta järjestelmiä. Puutuoteteollisuudelle. Käyttöohje Sivu 1 ja 26 Sivut

FMI-5. Linja kosteus mittari. Kosteudenhallinta järjestelmiä. Puutuoteteollisuudelle. Käyttöohje Sivu 1 ja 26 Sivut Käyttöohje Sivu 1 ja 26 Sivut FMI-5 Linja kosteus mittari Käyttöohje Sivu 2 ja 26 Sivut HUOMAA Tämän käyttö oppaan tietoja voidaan muuttaa ilman ennakko ilmoitusta. Brookhuis Applied Technologies B.V.

Lisätiedot

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Micromon käyttöohje Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Oy Combi Cool Ab 1 m2 ja Micromon erot m2 Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Ohjelmointi valikoista Micromon Ei laajennettavissa

Lisätiedot

PIKAKÄYTTÖOHJE V S&A Matintupa

PIKAKÄYTTÖOHJE V S&A Matintupa PIKAKÄYTTÖOHJE V1.0 2007 S&A Matintupa MITTALAITE; PAINIKKEET, PORTIT, OSAT PAIKALLINEN portti (local, L) PÄÄPORTTI (master, M) LCD NÄYTTÖ PÄÄTETUNNISTIN VIRTAKYTKIN FUNKTIONÄPPÄIN Jännitteen syöttö VAHVISTUS/

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma Kuva 1 MrSmart on digitointilaite PC:lle Yleistä MrSmart on sarjaliikenteellä toimiva sarjaliikennedigitoija. Laite mittaa

Lisätiedot

SwemaAir 5 Käyttöohje

SwemaAir 5 Käyttöohje SwemaAir 5 Käyttöohje 1. Esittely SwemaAir 5 on kuumalanka-anemometri lämpötilan, ilmanvirtauksen sekä -nopeuden mittaukseen. Lämpötila voidaan esittää joko C, tai F, ilmannopeus m/s tai fpm ja ilman virtaus

Lisätiedot

SwemaMan 7 Käyttöohje

SwemaMan 7 Käyttöohje SwemaMan 7 Käyttöohje HUOM! Ennen mittausten aloittamista, lue kohta 6. Asetukset (SET). Vakiona k2-kompensointi on päällä. 1. Esittely SwemaMan 7 on mikro manometri paine-eron, ilmanvirtauksen sekä -nopeuden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 2007 S&A MATINTUPA 1. ILMAVIRTAUKSEN MITTAUS Suora, 1:n pisteen mittaus a) Kytke mittalaitteeseen virta. b) Paina UNITS - näppäintä ja valitse haluttu mittayksikkö

Lisätiedot

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Versio 1 Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Sisällys Johdanto... 3 Pakkaussisältö... 3 LCD näyttö... 4 Painikkeet... 4 Toiminnot... 5 Käynnistys ja sammutus...

Lisätiedot

SwemaMan 8 Käyttöohje

SwemaMan 8 Käyttöohje SwemaMan 8 Käyttöohje HUOM! Ennen mittausten aloittamista, lue kohta 5. Asetukset (SET). Vakiona k2-kompensointi on päällä. 1. Esittely SwemaMan 8 on mikromanometri paine-eron, ilmanvirtauksen sekä -nopeuden

Lisätiedot

OHJELMOINTILAITE 10/50

OHJELMOINTILAITE 10/50 OHJELMOINTILAITE 10/50 1 2 3 4 5 6 17 16 15 7 14 8 13 12 11 10 9 1) Näyttö 1 taivutuksen nro. 2) Näyttö 2 kulma 3) LED merkkivalo MANUAALI 4) OFF-SET. 5) Taivutussuunta. 6) Palautus 7) Käynnistys ja resetointi.

Lisätiedot

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan Sivu:1(12) Työ- ja mittaväline-tietokanta löytyy serveriltä APPL14.DE.ABB.COM/SRV/ABB Tarvitset read-oikeudet tietokannan tarkasteluun ja editor mainusers-oikeudet tietokannan muokkaukseen. Jos tarkoituksenasi

Lisätiedot

Tilastolliset toiminnot

Tilastolliset toiminnot -59- Tilastolliset toiminnot 6.1 Aineiston esittäminen graafisesti Tilastollisen aineiston tallentamisvälineiksi TI-84 Plus tarjoaa erityiset listamuuttujat L1,, L6, jotka löytyvät 2nd -toimintoina vastaavilta

Lisätiedot

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260 langaton käsimittari Nokeval Yleiskuvaus KMR260 on helppokäyttöinen käsilämpömittari vaativiin olosuhteisiin. Laite on koteloitu kestävään roiskevesisuojattuun

Lisätiedot

CpcFmi Käyttö ohje 1/15

CpcFmi Käyttö ohje 1/15 Käyttö ohje 1/15 Käyttö ohje 2/15 Sisällysluettelo 1. Järjestelmän sisältö... 3 2. Toiminta... 3 3. Käyttöönotto... 4 4. Käyttäminen... 6 1. Mittausnäyttö... 6 2. Tuotteiden hallinta.... 7 3. Tuotteiden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE truck check In Itsepalvelukioski

KÄYTTÖOHJE truck check In Itsepalvelukioski KÄYTTÖOHJE truck check In Itsepalvelukioski SISÄLLYSLUETTELO 1 TRUCK CHECK IN KÄYTTÖOHJE... 3 1.1 ALOITUSRUUDUN TIEDOT... 3 1.2 KÄYTÖN ALOITTAMINEN... 4 1.3 KONTTI- TAI SEMIREKAN VALINTA... 4 2 ERI TEHTÄVÄTYYPPIEN

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu Excel-harjoitus 1 Tietojen syöttö työkirjaan Kuvitteellinen yritys käyttää Excel-ohjelmaa kirjanpidon laskentaan. He merkitsevät taulukkoon päivittäiset ostot, kunnostuskulut, tilapäistilojen vuokramenot,

Lisätiedot

Tilastotoiminnot. Seuraavien kahden esimerkin näppäinohjeet on annettu kunkin laskinmallin kohdalla:

Tilastotoiminnot. Seuraavien kahden esimerkin näppäinohjeet on annettu kunkin laskinmallin kohdalla: Tilastotoiminnot Seuraavien kahden esimerkin näppäinohjeet on annettu kunkin laskinmallin kohdalla: Muuttuja Frekvenssi 7 12 8 16 9 11 10 8 Tilastomoodin valinta. Tilastomuistin tyhjennys. Keskiarvon ja

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Ilmanvirtauksen mittarit

Ilmanvirtauksen mittarit Swema 3000 yleismittari/monitoimimittari sisäilmastomittauksiin Ilmastoinnin yleismittari, Vahva metallirunkoinen Swema 3000 on suunniteltu ilmastoinnin, sisäilmaston ja olosuhdemittausten tarpeisiin erityisesti

Lisätiedot

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description.

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description. Oy MINIKASSA käyttöohje v.1.3 1 (9) Contents 1. YLEISTÄ... 3 1.1 MINIKASSA... 3 1.2 NÄPPÄIMISTÖ JA TOIMINNOT... 3 1.3 VALIKOISSA LIIKKUMINEN... 3 1.4 TAPAHTUMIEN LÄHETYS... 4 2. MINIKASSA... 4 2.1 MYYNTITAPAHTUMA...

Lisätiedot

Excelin käyttö mallintamisessa. Regressiosuoran määrittäminen. Käsitellään tehtävän 267 ratkaisu.

Excelin käyttö mallintamisessa. Regressiosuoran määrittäminen. Käsitellään tehtävän 267 ratkaisu. Excelin käyttö mallintamisessa Regressiosuoran määrittäminen Käsitellään tehtävän 267 ratkaisu. 1)Kirjoitetaan arvot taulukkoon syvyys (mm) ikä 2 4 3 62 6 11 7 125 2) Piirretään graafi, valitaan lajiksi

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

Käyttöohje LogiComm ohjausjärjestelmä

Käyttöohje LogiComm ohjausjärjestelmä Käyttöohje LogiComm ohjausjärjestelmä P/N 797 - Finnish - Päävalikko Tässä käyttöohjeessa selostetaan yleiset tehtävät, jotka liittyvät tuotteen varmennustehtäviin ja painesäädön asettamiseen. Täydellinen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

TMR 08 Viikkoajastin/kytkin. Käyttöohjekirja

TMR 08 Viikkoajastin/kytkin. Käyttöohjekirja TMR 08 Viikkoajastin/kytkin Käyttöohjekirja www.avalarm.fi Sisältö 1. Pakkauksen sisältö 1 2. Etupaneelin kuvaus 2 3. Esittely 4 4. Päänäyttö 6 5. Ajan ja päivämäärän asetus 7 6. Aseta ohjelma # n 9 7.

Lisätiedot

TI-30X II funktiolaskimen pikaohje

TI-30X II funktiolaskimen pikaohje 0 TI-30X II funktiolaskimen pikaohje Sisältö Näppäimet... 1 Resetointi... 1 Aiempien laskutoimitusten muokkaaminen... 2 Edellisen laskutoimituksen tuloksen hyödyntäminen (ANS) ja etumerkki... 3 DEL ja

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

CROSSTRAINER (Model E 7000P)

CROSSTRAINER (Model E 7000P) CROSSTRAINER (Model E 7000P) Kuva 1 Poista pultit (C4) tiivisterenkaat (C5) ja mutterit (C6) takavakaajasta (C). Laita kaksi pulttia (C4) takavakaajan läpi, kiinnittääksesi kannattimen laitteeseen (A),

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Tämä on PicoLog Windows ohjelman suomenkielinen pikaohje.

Tämä on PicoLog Windows ohjelman suomenkielinen pikaohje. Tämä on PicoLog Windows ohjelman suomenkielinen pikaohje. Asennus: HUOM. Tarkemmat ohjeet ADC-16 englanninkielisessä User Manual issa. Oletetaan että muuntimen kaikki johdot on kytketty anturiin, käyttöjännite

Lisätiedot

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009)

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1 OHJELMAN OMAT OHJEET Avaa tulospalveluohjelma kaksoisklikkaamalla EResultsLite.lnk kuviota. Lue ohjelman omat ohjeet valitsemalla Ohje-Avustus...

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET Serie RV

KÄYTTÖOHJEET Serie RV KÄYTTÖOHJEET Serie RV Laskentavaakajärjeste1mä 3.2 Virhe laskentapunnituksessa Laskentapunnituksen virhe johtuu pääasiassa kolmesta tekijästä:. detaljien painojen poikkeamista vaaka näyttää väärin inhimillisestä

Lisätiedot

Käyttöohje. Tiiveystesteri

Käyttöohje. Tiiveystesteri Tiiveystesteri 1. Tiiveystesteri ja lisätarvikkeet 2. Laitteiston liittäminen yli- ja alapaineen mittausta varten 3. Asetukset 4. Mittaus 5. Tekniset tiedot Ilmanvaihdon yleismittari Swema 3000MD yhdessä

Lisätiedot

Käyttöohje Contact WP Poca

Käyttöohje Contact WP Poca Käyttöohje Contact WP Poca 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Tilausvälityssovelluksen käynnistäminen...3 3 Poca-laitteen aktivoiminen...4 3.1 Toiminnon aktivoiminen:...4 4 Tilauksen vastaanottaminen...6

Lisätiedot

OHJEITA POP AVAIN. -tunnuslukusovelluksen käyttöön LATAA OMASI SOVELLUSKAUPASTA!

OHJEITA POP AVAIN. -tunnuslukusovelluksen käyttöön LATAA OMASI SOVELLUSKAUPASTA! OHJEITA POP AVAIN -tunnuslukusovelluksen käyttöön LATAA OMASI SOVELLUSKAUPASTA! REKISTERÖINTIPROSESSI VAIHE 1. VAIHE 2. VAIHE 3. VAIHE 4. Syötä POP Pankin verkkopankin käyttäjätunnus ja salasana. Paina

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

SG520 Series. Käyttöohje Bolyguard Small riistakamera. Sivu 1

SG520 Series. Käyttöohje Bolyguard Small riistakamera. Sivu 1 1 Yleiskatsaus Käyttöohje Bolyguard Small riistakamera SG520 Series Sivu 1 1 Yleiskatsaus Sisältö 1 Yleiskatsaus... 3 1.1 Kameran rakenne... 3 1.2 Yleinen kuvaus... 4 1.3 Näyttö... 4 1.4 Kuvien ja videoiden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL / PEL-M

KÄYTTÖOHJE PEL / PEL-M V2.0.0 (05.09.2014) 1 (6) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET

TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET 1(9) TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET Sensire Raivaajantie 1 FI-80100 Joensuu FINLAND 2(9) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 2 TempNet-olosuhdehälytykset... 3 2.1 Hälytykset-välilehti... 3 2.2 Lisää/Muokkaa hälytystä

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje. Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä

Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje. Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä Sisällysluettelo Pikaohje.......................................... 2 Käytön periaatteet.................................

Lisätiedot

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE DP-CALC 5815 käyttöohje 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Mittarin perusvarusteet.. 3 2 Käyttöönotto. 3 Virransyöttö.. 3 Paristojen ja akkujen asennus... 3 3 Mittarin käyttö... 3 Näppäintoiminnot...

Lisätiedot

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet Johdanto Painikkeet ja säätimet VIRTA, TAUSTAVALO: Virta päälle/ pois ja taustavalon taso Nuolinäppäin: Tällä ohjataan kohdistinta ja valitaan valikoiden vaihtoehtoja Taajuus: Tällä painikkeella valitaan

Lisätiedot

TiiMi Talotekniikka. LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL. v. 1.0

TiiMi Talotekniikka. LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL. v. 1.0 TiiMi Talotekniikka LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL v. 1.0 TiiMi Lattialämmitys on monipuolinen vesikiertoisen lattialämmityksen säätöjärjestelmä jota voidaan soveltaa myös sähköiseen lattialämmitykseen.

Lisätiedot

Kirjoita oma versio funktioista strcpy ja strcat, jotka saavat parametrinaan kaksi merkkiosoitinta.

Kirjoita oma versio funktioista strcpy ja strcat, jotka saavat parametrinaan kaksi merkkiosoitinta. Tehtävä 63. Kirjoita oma versio funktiosta strcmp(),joka saa parametrinaan kaksi merkkiosoitinta. Tee ohjelma, jossa luetaan kaksi merkkijonoa, joita sitten verrataan ko. funktiolla. Tehtävä 64. Kirjoita

Lisätiedot

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Tälle ohjauspaneelille on mahdollista saada wifi-ohjaus, kysy lisää huolto@allastarvike.fi Näppäimien nimet voivat vaihdella valmistajan ja mallin mukaan. Altaan

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

KUORMANILMAISIN / NOSTURIVAAKA. Käyttöohje

KUORMANILMAISIN / NOSTURIVAAKA. Käyttöohje KUORMANILMAISIN / NOSTURIVAAKA Sisällysluettelo Versio A 1. Johdanto... 1 Huomautus... 1 Turvallisuusohjeet... 1 2. Tekniset tiedot... 2 Ominaisuudet... 2 Tekniset tiedot... 3 Kapasiteetti ja tarkkuus...

Lisätiedot

Tikon kassamaksujen käsittely

Tikon kassamaksujen käsittely Lokakuu 2012 1 (14) Käyttöohje Lokakuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Turvakoodisarjojen käsittely... 4 1.1. Turvakoodisarjan selausnäyttö... 4 1.2. Turvakoodisarjan ylläpitonäyttö... 4

Lisätiedot

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello PEM1123/ 410993A Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello ABB i-bus KNX SW/S2.5 Viikkokello Sisällysluettelo 1.0 Kuvaus 1.1 Laitteen käyttö...3 1.2 Ominaisuudet...3 1.3 Näppäimet ja osat...4 1.4 Tekniset

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5 Näppäimistö CT 1000 Käyttäjäopas CT1000v.5 Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi Sivu 2 CT 1000 Rajoitukset Kaikki oikeudet tähän ohjekirjaan ovat Global Safety & Security

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT 14.11.2011 Sisältö Perustietoa tietovarastosta... 2 Perustietoa kuutioista... 2 Dimensioiden valinta... 2 Uuden dimension lisääminen aikaisemman

Lisätiedot

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi Testo 106-T1:ssä on erittäin nopea ja tarkka NTC-anturi yhdistettynä ohueen mittauskärkeen joka ei jätä jälkiä. Testo 106-T1 soveltuu erinomaisesti elintarvikkeiden lämpötilojen mittaukseen esimerkiksi

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Riistakameran käyttöohje

Riistakameran käyttöohje Riistakameran käyttöohje Sisällysluettelo I. Pikakäyttöönotto... 2 1. Etupaneeli... 2 2. Alaosa ja virtakytkin... 3 Automaattinen infrapunakuvaustila... 3 Testitila... 3 Liitännät... 3 3. Patterin asettaminen...

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 1 KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 NÄPPÄIMISTÖ: Ohjelman valinta Asetukset /nollaus Ajastimen valinta (Ei vielä käytössä) Ohjaus oikealle / lisää asetusta / ajastimen käynnistys Seis / valinnan vahvistus

Lisätiedot

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP) Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä sähkökytkin 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen Fortum Fiksu -järjestelmään

Lisätiedot

Garmin etrex GPS-laite

Garmin etrex GPS-laite Garmin etrex GPS-laite GPS koulutus 20.6.2007 PAIKKATIETOPAJA -hanke Painikkeet Sisäinen GPS antenni YLÖS näppäin ALAS näppäin PAGE näppäin (Esc) POWER näppäin Ulkoinen virtalähde ja tiedon siirto PC:lle

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

ABT PUNNITSEVA HAARUKKAVAUNU ECONOMY

ABT PUNNITSEVA HAARUKKAVAUNU ECONOMY ABT PUNNITSEVA HAARUKKAVAUNU ECONOMY Lue käyttöohje ennen vaunun käyttöönottoa! Sisällys 1. Johdanto 2. Erittely 3. Varoitukset ja turvaohjeet 4. Haarukkavaunun käyttäminen 4.1 Käyttö 4.2 Näytön toiminnot

Lisätiedot

Käyttöliittymän muokkaus

Käyttöliittymän muokkaus Käyttöliittymän muokkaus Ohjelman pitkän kehityshistorian takia asetukset ovat jakaantuneet useampaan eri kohtaan ohjelmassa. Ohessa yhteenveto nykyisistä asetuksista (versio 6.4.1, 2/2018). Ylä- ja sivupalkkien

Lisätiedot

Käyttöohje HI98127 / HI98128. Pietiko Oy Tykistökatu 4 B 310(ElektroCity) 20520 Turku, puh (02) 2514402, fax (02) 2510015 www.pietiko.

Käyttöohje HI98127 / HI98128. Pietiko Oy Tykistökatu 4 B 310(ElektroCity) 20520 Turku, puh (02) 2514402, fax (02) 2510015 www.pietiko. HI98127 / Tekniset tiedot Mittausalue HI98127-2,0...16,0 ph -2,00...16,00 ph Lämpötila -5...+60 C Resoluutio HI98127 0,1 ph 0,01 ph Lämpötila 0,1 C Tarkkuus HI98127 ± 0,1 ph ± 0,001 ph Lämpötila ± 0,5

Lisätiedot

Älykäs huoneyksikkö. Tekniset tiedot: Mittaustarkkuus Mittauselementti Näyttö Käyttöjännite Virrankulutus Tiiveysluokka Mitat

Älykäs huoneyksikkö. Tekniset tiedot: Mittaustarkkuus Mittauselementti Näyttö Käyttöjännite Virrankulutus Tiiveysluokka Mitat Tekniset tiedot: Mittaustarkkuus Mittauselementti Näyttö Käyttöjännite Virrankulutus Tiiveysluokka Mitat +0.5 C NTC-10 LCD 24 VAC +10%, 50 Hz / 60 Hz 1 VA IP 20 (kuivat tilat) K = 86 mm S = 23 mm L = 86

Lisätiedot

Rahaxi Thyron maksupääte pikaohje

Rahaxi Thyron maksupääte pikaohje Rahaxi Processing Oy Asiakaspalvelu puh. 09-612 0730 Versio 1.0, 12.10.2006 1 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo... 1 2 Maksupäätteen käynnistys... 2 3 Yleiset toiminnot... 2 3.1 Valikoiden selaus...

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

psense RH Kannettava CO2/RH/ Temp mittari Käyttöohje Markkinointi: Pietiko Oy www.pietiko.fi

psense RH Kannettava CO2/RH/ Temp mittari Käyttöohje Markkinointi: Pietiko Oy www.pietiko.fi 1 psense RH Kannettava CO2/RH/ Temp mittari Käyttöohje Markkinointi: Pietiko Oy www.pietiko.fi Sisällysluettelo 2 Johdanto...2 Toimituskokonaisuus...2 Virran syöttö...3 LCD näyttö...3 Painikkeet...3 Käyttö...4

Lisätiedot

testo 410-1 Käyttöohje

testo 410-1 Käyttöohje testo 410-1 Käyttöohje FIN 2 Short manual testo 410-1 Pikaohje testo 410-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Siipipyörä 3 Lämpötilasensori 4 Näyttö 5 Toimintonäppäimet 6 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE TAKOMETRI TRIFITEK TR-550

KÄYTTÖOHJE TAKOMETRI TRIFITEK TR-550 KÄYTTÖOHJE TAKOMETRI TRIFITEK TR550 Trifitek Finland Oy 04 . Ominaisuudet Mittausmenetelmät: Näkyvä valo / optinen, käyttämällä heijastusteippiä tai koskettamalla pyörivää kohdetta. Maksimi / minimi näyttö,

Lisätiedot

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA Jokaiseen kuljettajaprofiiliin voi tallentaa omat säädöt seuraaville ominaisuuksille Venttiilin parametrit o Miniminopeus (ma) o Maksiminopeus (%) o Rampit

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje Turveauman mittaus 3D-system Oy 3D-Win ohjelman lisätoiminto, jolla lasketaan turveaumasta tilaajan haluamat arvot ja piirretään aumasta kuva. Laskentatoiminto löytyy kohdasta Työkalut/Lisätoiminnot. Valitse

Lisätiedot

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje MECAIR Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje HUOMIO: Ennen tuotteen käyttöä sinun on luettava on tämä käyttöopas huolellisesti, jotta saat riittävää tietoa tuotteesta Tekniset tiedot Virransyöttö

Lisätiedot

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com.

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. SMILE PERUSNÄYTTÖ Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. Näppäimet Audio ja lopetusnäppäin Vastaanota puhelu tällä näppäimellä

Lisätiedot

Metropolia ammattikorkeakoulu 05.02.2015 TI00AA43-3004: Ohjelmointi Kotitehtävät 3

Metropolia ammattikorkeakoulu 05.02.2015 TI00AA43-3004: Ohjelmointi Kotitehtävät 3 : http://users.metropolia.fi/~pasitr/2014-2015/ti00aa43-3004/kt/03/ratkaisut/ Tehtävä 1. (1 piste) Tee ohjelma K03T01.cpp, jossa ohjelmalle syötetään kokonaisluku. Jos kokonaisluku on positiivinen, niin

Lisätiedot

ABT PÖYTÄVAAKA PAKVAAKA1

ABT PÖYTÄVAAKA PAKVAAKA1 ABT PÖYTÄVAAKA PAKVAAKA1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toiminnot 3 2. Asennus 3 3. Varotoimenpiteet 3 4. LCD-näyttö 4 5. Näppäimet 5 6. Toimintojen asettaminen 5 7. Punnitusyksikön vaihtaminen 6 8. Vikakoodit 7

Lisätiedot

Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla.

Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla. Speedohealer V4 Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla. 1. Esipuhe Onnittelemme sinua Speedohealer laitteen oston johdosta. HealTech Electronics Ltd. on omistautunut

Lisätiedot

LoggerPro pikaohje

LoggerPro pikaohje LoggerPro 3.15 -pikaohje Käyttöliittymän esittely LoggerPro on helppokäyttöinen ohjelma, jonka käyttö perustuu valikoiden, painikkeiden tai esim. kuvaajan klikkaamiseen, tuplaklikkaamiseen tai siitä sopivasta

Lisätiedot

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 S&A Matintupa 2007 Ohjelman käynnistys Ohjelma käynnistyy tuplaklikkaamalla DATALOGGER ohjelmakuvaketta. Ohjelma avautuu tuplaklikkaamalla Datalogger kuvaketta.

Lisätiedot

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Kytkimet 1. Taajuuden valintanäppäimet 2. Radioasemien selailun ja kellonajan asetus 3. Muistipaikan valintanäppäimet 4. Äänenvoimakkuuden säätö 5. LCD-näyttö 6. Herätyksen asetus

Lisätiedot

Swiss timer kellokonsoli käyttöohje

Swiss timer kellokonsoli käyttöohje Swiss timer kellokonsoli käyttöohje Hae toimitsijapöytä varastosta ja kellokonsoli sovitusta paikasta. Toistaiseksi kellokonsolista sovitaan HYVISSÄ AJOIN ennen peliä Mia Westerlundin (050 3018726) kanssa.

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

YKSIKÖT Tarkista, että sinulla on valittuna SI-järjestelmä. Math/Units Ohjelma tulostaa/käyttää laskennassaan valittua järjestelmää.

YKSIKÖT Tarkista, että sinulla on valittuna SI-järjestelmä. Math/Units Ohjelma tulostaa/käyttää laskennassaan valittua järjestelmää. YKSIKÖT Tarkista, että sinulla on valittuna SI-järjestelmä. Math/Units Ohjelma tulostaa/käyttää laskennassaan valittua järjestelmää. HUOM! Käytettäessä yksikköjä on huomioitava dokumentissa käytettävät

Lisätiedot