Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö , OM 13/31/2011, OM036:00/2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö 22.4.2014, OM 13/31/2011, OM036:00/2011"

Transkriptio

1 1 (5) ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUS Kuopio Nro 48 Oikeusministeriölle Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö , OM 13/31/2011, OM036:00/2011 Asia: Lausunto tuomioistuinlakia valmistelleen työryhmän mietinnöstä (Oikeusministeriön mietintöjä ja lausuntoja 26/2014) Pyydettynä lausuntona hovioikeus lausuu seuraavan. Hovioikeus on lausunnossaan ottanut ehdotukseen kantaa vain siltä osin kuin hovioikeudella on siitä huomautettavaa. Ehdotuksen lainsäädännöllisestä toteuttamisesta Esityksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on tuomioistuimia ja tuomareita koskevan säädöstason korottaminen. Ehdotuksen mukaan tuomioistuimista ja tuomareista ei enää säädettäisi asetuksella, vaan kaikki säännökset olisivat laissa. Hovioikeus toteaa, ettei ehdotus toteuta tätä tavoitetta. Ehdotuksessa on pyritty lakitasoiseen sääntelyyn, mutta tosiasiassa ehdotus johtaa siihen, että tuomioistuimen toiminnasta säädetään keskeisiltä osin työjärjestyksissä eli asetusta alemman tasoisissa määräyksissä. Tämä voi muun muassa johtaa hyvin erilaisiin menettelytapoihin eri tuomioistuimissa. Laissa tulisi olla ehdotusta tarkemmat säännökset tuomioistuimen työskentelyn järjestämisestä, johtamisesta ja hallinnosta. Toinen vaihtoehto on, että täysistunto tai tuomarikokous vahvistaa työjärjestyksen sen jälkeen, kun muita henkilöstöryhmiä on kuultu. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että toisiaan vastaavissa tuomioistuimissa työskentelyn ja muun toiminnan järjestelyt tulisivat olemaan jossain määrin erilaiset ilman, että tähän olisi perusteltuja syitä. Tätä ei voida pitää asianmukaisena. Tuomioistuinten toiminnallisten järjestelyjen tulisi luoda mahdollisimman hyvät edellytykset laadukkaalle ja tehokkaalle lainkäytölle ja muiden tehtävien hoitamiselle sekä olla mahdollisimman yhdenmukaiset. Toiminnan perustavien järjestelyjen pitää olla niin vakaita ja jatkuvia, että ne antavat hyvät toimintaedellytykset toimintaympäristölle ja työskentelylle.

2 2 (5) Päällikkötuomarit Ehdotuksen mukaan päällikkötuomarin tehtäviin kuuluisivat paitsi laissa mainitut tehtävät myös ne tehtävät, jotka hänen vahvistamassaan työjärjestyksessä hänelle kuuluvat. Näitä ovat muun muassa: - esittelijöiden ja kansliahenkilökunnan rekrytointi ja nimittäminen sekä heidän työtehtävistään määrääminen - tuomarien nimittäminen enintään vuodeksi - esityksen tekeminen korkeimmalle oikeudelle määräaikaisesta tuomarista vuotta pidemmäksi määräajaksi - lausunnon antaminen hakijoista tuomarinvalintalautakunnalle, mikäli työjärjestykseen otetun määräyksen mukaan hovioikeus ei ole jakaantunut osastoihin - siitä päättäminen toimiiko tuomioistuin osastoihin jakaantuneena vai ei - osaston johtajien ja oman sijaisensa nimittäminen - johtoryhmän kokoonpanosta ja sen käsiteltäviksi kuuluvista asioista määrääminen - puheenjohtajan määrääminen kokoonpanoon - avustavien tuomareiden tehtävistä määrääminen Ehdotuksella pyritään muun muassa vahvistamaan tuomioistuinten ja tuomareiden riippumattomuutta, jolla tarkoitetaan myös oikeuslaitoksen sisäistä riippumattomuutta. Edellä mainittu vallan keskittäminen päällikkötuomarille on omiaan vaarantamaan tämän tavoitteen toteutumista. Nimittämisvallan keskittämisen osalta hovioikeus viittaa Itä-Suomen hovioikeuden oikeusministeriölle antamaansa lausuntoon työryhmän mietinnöstä, joka koskee määräaikaisten tuomareiden nimittämistä ja eräiden tuomioistuinten johtamisjärjestelmän kehittämistä. Tuossa lausunnossa hovioikeus on todennut muun muassa, että nimittämisvallan keskittäminen presidentille merkitsee liian kapeaa pohjaa monipuoliselle nimittämisharkinnalle eikä tuollainen keskittäminen ole ongelmatonta tuomareiden riippumattoman aseman ja tuomioistuinten rakenteellisen riippumattomuuden kannalta. Pahimmassa tapauksessa järjestelmä luo edellytyksiä suosikkijärjestelmän syntymiselle. Hovioikeus katsoo, että päällikkötuomarit tulisi edelleen nimittää vakinaisiin virkoihin kuten markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola ja laamanni Tapani Koppinen ovat eriävissä mielipiteissään lausuneet. Päällikkötuomarin nimittäminen määräaikaisesti on keinotekoinen ratkaisu, kun otetaan huomioon ehdotuksessa esitetyt erilaiset virka- ja palkkausjärjestelyt, ja aiheuttaisi tarpeettomia ongelmia. Tähän nähden päällikkötuomareiden vallan laajentaminen ei ole perusteltua. Heidän nykyiset toimivaltuutensa ovat riittävät vastuulliselle ja tavoitteelliselle tulosohjaukselle. Välijohto Oikeusministeriön hallinnonalalla rakenneuudistusten tavoitteena on ollut yksikkökoon suurentaminen. Tämä on koskenut myös hovioikeuksia. On odotettavaa, että sanotun mukaiset rakenneuudistukset jatkuvat. Kun hovioikeudessa on vähintään kaksikymmentä tuomaria, hovioikeuden tulisi toimia osastoihin jakaantuneena. Tämä tulisi olla laissa säädetty.

3 3 (5) Hovioikeus kannattaa ehdotusta siltä osin, että osaston johtajan tehtävään nimitettäisiin määräajaksi kyseisen tuomioistuimen vakinainen tuomari. Osaston johtajan nimittäisi korkein oikeus. Toimikausia voisi olla enintään kaksi peräkkäin. Osaston johtajan virkanimikkeenä olisi edelleen hovioikeudenlaamanni. Kansliapäällikkö Laissa tulisi olla määräys, että myös hovioikeudessa on kansliapäällikön virka. Kansliapäällikön kelpoisuusvaatimuksista tulee säätää lailla tai ainakin valtioneuvoston asetuksella kuten hallitusneuvos Kirsi Äijälä on eriävässä mielipiteessään todennut. Kelpoisuusvaatimuksena tulee olla soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Kansliapäällikkö toimisi edelleen presidentin ratkaistavaksi kuuluvissa asioissa esittelijänä. Esittelyjärjestelmästä ei tulisi luopua ainakaan nimitysasioissa. Koulutusvirat Hovioikeus yhtyy Suomen Tuomariliitto ry:n lausumaan koulutettavien valinnasta ja toimivallasta. Riippumattomuuden turvaamiseksi korkein oikeus nimittäisi ehdotetut avustavat tuomarit kolmen vuoden määräajaksi. Koska ehdotetut avustavat tuomarit nimittäisi korkein oikeus ja tarvittavan koulutuksen voisi järjestää oikeusministeriö tai tuleva tuomioistuinvirasto yhteistyössä hovioikeuden kanssa, tuomarinkoulutuslautakunnan perustaminen on tarpeetonta. Hovioikeus pitää epäonnistuneena nimikettä avustava tuomari ja ehdottaa nimikkeeksi asessoria. Tuomarikoulutetun nimikkeen käyttäminen on tarpeetonta. Esittelijäjärjestelmä Hovioikeus toteaa, että esittelijäjärjestelmä kuuluu hovioikeuteen. Hovioikeus pitää kannatettavana ehdotusta siltä osin, ettei esittelijäjärjestelmään tehdä mitään perustavanlaatuisia muutoksia tässä yhteydessä. Hovioikeus yhtyy esittelijän aseman osalta Suomen Tuomariliitto ry:n lausumaan. Hovioikeus katsoo, ettei myöskään viskaalin nimikkeestä tulisi luopua. Hovioikeussihteerin nimike on harhaanjohtava ja sekaannusta aiheuttava esimerkiksi lainkäyttösihteerin nimikkeen kanssa. Lisäksi hovioikeus toteaa, ettei ehdotuksessa ole lainkaan otettu kantaa nykyisin vakinaisessa esittelijäntehtävässä toimivien asemaan suhteessa koulutusvirkoihin ja esittelijäjärjestelmän heikennyksiin. Tuomioistuinten resurssienkäytön tehostamista koskevat ehdotukset Hovioikeus pitää kannatettavana ehdotusta tuomarien nykyistä joustavammasta mahdollisuudesta toimia toisessa tuomioistuimessa kulloisenkin resurssitarpeen sitä edellyttäessä.

4 4 (5) Lisäksi hovioikeus toteaa, että hovioikeuksilla tulisi edelleen säilyttää oikeus tarvittaessa määrätä käräjäoikeuteen esteellisen tuomarin sijaan tuomari myös hovioikeudesta. Kokoonpanosäännökset Tuomarin virkasuhteen päättyminen Taloudelliset vaikutukset Hovioikeuden valvontatehtävät Hovioikeuksien sijaintipaikat Yhteiskunnalliset vaikutukset Lausunnon valmistelu ja käsittely hovioikeudessa Hovioikeus katsoo, että kokoonpanoa koskeva sääntely tulee olla laintasoista. Lähtökohtana tulisi olla, että virkaiältään vanhin tuomari toimii ratkaisukokoonpanon puheenjohtajana, ellei kokoonpano toisin päätä perustellusta syystä. Ehdotetun tuomioistuinlain 18 luvun 2 :n 1 momentissa tulisi todeta, että tuomarin velvollisuus erota tuomarin virasta edellyttää työkyvyn pysyvää menettämistä. Hovioikeus yhtyy hallitusneuvos Kirsi Äijälän eriävään mielipiteeseen ehdotuksen taloudellisista vaikutuksista siltä osin kuin siinä on katsottu taloudellisten vaikutusten arvioinnin olevan riittämätöntä ottaen huomioon ehdotuksen huomattava merkitys. Hovioikeus toteaa, että hovioikeuksien tuomiopiirinsä käräjäoikeuksiin kohdistama valvonta vaatii uudistamista. Hovioikeus toteaa, ettei ole syytä tässä yhteydessä muuttaa vasta voimaan tullutta sääntelyä siltä osin, että Itä-Suomen hovioikeudella on pysyvä istuntopaikka Kouvolassa. Ehdotuksen tavoitteena on muun muassa tuomioistuinten ja tuomareiden riippumattomuuden vahvistaminen sekä tuomioistuinlaitoksen houkuttelevuuden lisääminen työpaikkana. Hovioikeus toteaa, ettei ehdotus takaa näiden tavoitteiden toteutumista. Eräiltä osin ehdotus voi johtaa päinvastaiseen suuntaan. Ehdotetun lain tulisi mahdollistaa tuomareiden osallistumisen tuomioistuimen työskentelyn järjestämiseen. Lainkäyttöä ja hallintotoimintaa ei voida riippumattomassa tuomioistuimessa täydellisesti erottaa toisistaan. Ehdotuksessa on pyritty luomaan tällainen keinotekoinen järjestelmä. Lausunnon on laatinut työryhmä, johon ovat kuuluneet puheenjohtajana hovioikeudenlaamanni Esko Randelin sekä jäseninä hovioikeudenneuvokset Marja-Leena Honkanen, Riitta-Liisa Rautsi, määräaikainen hovioikeudenneuvos Olli Hyvärinen, viskaali Johanna Kantanen ja lainkäyttösihteeri Tuula Huttunen.

5 5 (5) Lausunto on käsitelty hovioikeuden täysistunnossa Lausunto on yksimielinen lukuun ottamatta presidentti Pertti Niemisen siitä poikkeavia seuraavia kannanottoja perusteluineen. En pidä päällikkötuomarin vallan laajentamista perusteltuna, koska heidän nykyinen toimivaltansa on riittävä vastuulliselle ja tavoitteelliselle johtamiselle ja tulosohjaukselle. En kuitenkaan näe vallan laajentamisen olevan omiaan vaarantamaan tuomiovallan riippumattomuutta, kuten lausunnossa katsotaan. Päällikkötuomarin nimittämisvalta ei mietinnössä ehdotetun mukaisena juurikaan laajene siitä, mikä se on nykyisin. Esityksen tekeminen korkeimmalle oikeudelle määräaikaisen tuomarin nimittämiseksi olisi hyvä, kuten nykyisin, käsitellä johtoryhmässä tai, jos tuomioistuimessa ei ole osastoja, siitä tulisi kuulla kaikkia tuomareita. Pidän tuomarinkoulutuslautakunnan perustamista mietinnössä ehdotetun mukaisesti perusteltuna. Katson mietinnössä ehdotetun mukaisesti, että esteetön tuomari käräjäoikeuteen tulisi määrätä toisesta samaan hovioikeuspiiriin kuuluvasta käräjäoikeudesta, ei hovioikeudesta. Presidentti Pertti Nieminen Määräaikainen kansliapäällikkö Eeva Kaisa Kääriäinen

TUOMIOISTUINLAKIHANKKEEN EHDOTUKSET Liite 1 19.5.2015

TUOMIOISTUINLAKIHANKKEEN EHDOTUKSET Liite 1 19.5.2015 TUOMIOISTUINLAKIHANKKEEN EHDOTUKSET Liite 1 19.5.2015 LÄHTÖKOHDAT Hanke on jatkoa tuomioistuinlakityöryhmän työlle (mietintö annettu 22.4.2014) Osasta työryhmän ehdotuksista annettu osaesitys: lait voimaan

Lisätiedot

1. Päällikkötuomarin tehtävien määräaikaistaminen

1. Päällikkötuomarin tehtävien määräaikaistaminen VAASAN HOVIOIKEUS PL 217 65101 VAASA 10.6.2014 Oikeusministeriö PL 25 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: Lausuntopyyntö 22.4.2014, OM 13/31/2011 oikeusministeriön työryhmän mietinnöstä Uusi tuomioistuinlaki (Oikeusministeriön

Lisätiedot

Päätös. Laki. hovioikeuslain muuttamisesta

Päätös. Laki. hovioikeuslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 28/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi hovioikeuslain ja hallinto-oikeuslain 1 ja 2 :n sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 81/2003 vp Hallituksen esitys laiksi tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta sekä eräiden muiden lakien täydentämisestä tuomioistuinten henkilöstön kielitaitoa koskevilla

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1 HOVIOIKEUDEN ORGANISAATIOTA SEKÄ HALLINTOA JA HENKI- LÖSTÖN TEHTÄVIÄ KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1 HOVIOIKEUDEN ORGANISAATIOTA SEKÄ HALLINTOA JA HENKI- LÖSTÖN TEHTÄVIÄ KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ 1 ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Tämä Itä-Suomen hovioikeuden presidentin tuomioistuinlain 1 luvun 4 :n ja 8 luvun 3 :n 1 momentin nojalla vahvistama työjärjestys täydentää tuomioistuinlaissa sekä

Lisätiedot

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 1 luku Toimivalta 1 Markkinaoikeuden toimivalta ja toimipaikka Markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi: 1. kilpailunrajoituksista

Lisätiedot

Voimassa olevaan hovioikeuslain 9 :ään perustuvasta järjestelmästä

Voimassa olevaan hovioikeuslain 9 :ään perustuvasta järjestelmästä VAASAN HOVIOIKEUS PL 217 65101 VAASA 11.9.2015 Oikeusministeriö PL 25 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: Lausuntopyyntö 8.6.2015, OM 15/31/2014 työryhmän mietinnöstä Uusi tuomioistuinlaki (Mietintöjä ja lausuntoja

Lisätiedot

Lausunto. Tuomioistuinvirastotoimikunnan esityksessä ehdotetaan perustettavaksi tuomioistuinvirasto, joka huolehtisi tuomioistuinlaitoksen

Lausunto. Tuomioistuinvirastotoimikunnan esityksessä ehdotetaan perustettavaksi tuomioistuinvirasto, joka huolehtisi tuomioistuinlaitoksen Lausunto 13.06.2017 2017/165/31 Asia: OM 9/021/2016 Tuomioistuinviraston perustaminen Lausunnonantajan lausunto Kannatatteko vai vastustatteko tuomioistuinviraston perustamista? Kannatan Mikä on yleinen

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Lausunto Asia: Hallituksen esitys tuomioistuinlaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 7/2016 vp) Suomen tuomariliitto Finlands domareförbund ry (jäljempänä

Lisätiedot

Tuomioistuinviraston perustaminen. Lausunnonantajan lausunto. Suomen tuomariliitto - Finlands domareförbund ry. Lausunto

Tuomioistuinviraston perustaminen. Lausunnonantajan lausunto. Suomen tuomariliitto - Finlands domareförbund ry. Lausunto Suomen tuomariliitto - Finlands domareförbund ry Lausunto 03.07.2017 Asia: OM 9/021/2016 Tuomioistuinviraston perustaminen Lausunnonantajan lausunto Kannatatteko vai vastustatteko tuomioistuinviraston

Lisätiedot

HE 7/2016 vp eduskunnalle tuomioistuinlaiksi ja siihen liittyväksi lainsäädännöksi

HE 7/2016 vp eduskunnalle tuomioistuinlaiksi ja siihen liittyväksi lainsäädännöksi Mikko Könkkölä 30.3.2016 HE 7/2016 vp eduskunnalle tuomioistuinlaiksi ja siihen liittyväksi lainsäädännöksi Perustuslakivaliokunta Lakivaliokunta on kirjeellään perustuslakivaliokunnalle 9.3.2016 pyytänyt

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) 19.10.2017 Lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro Valtioneuvoston kanslia / Istuntoyksikkö Muutos

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1 ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Tämä Itä-Suomen hovioikeuden presidentin tuomioistuinlain 1 luvun 4 :n ja 8 luvun 3 :n 1 momentin nojalla vahvistama työjärjestys täydentää tuomioistuinlaissa sekä

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999. Hallinto-oikeuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999. Hallinto-oikeuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999 Hallinto-oikeuslaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Hallinto-oikeudet Yleisiä alueellisia hallintotuomioistuimia ovat

Lisätiedot

12.8.2015 Dnro 204/31/2015 1 (5) Oikeusministeriön lausuntopyyntö 8.6.2015 OM 15/31/2014

12.8.2015 Dnro 204/31/2015 1 (5) Oikeusministeriön lausuntopyyntö 8.6.2015 OM 15/31/2014 12.8.2015 Dnro 204/31/2015 1 (5) Oikeusministeriön lausuntopyyntö 8.6.2015 OM 15/31/2014 Oikeusministeriön asettamassa tuomioistuinlain jatkovalmisteluhankkeessa laadittu luonnos hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Markkinaoikeuden työjärjestys

Markkinaoikeuden työjärjestys Markkinaoikeuden työjärjestys 2 (10) SISÄLLYS 1. YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 1 Soveltamisala... 3 2. TOIMINNAN JOHTAMINEN... 3 2 Johtamistoiminta... 3 3 Johtamisen perusperiaatteet... 3 4 Tavoitteiden asettaminen...

Lisätiedot

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: tuomioistuinharjoittelusta 1 Soveltamisala Sen lisäksi mitä tässä laissa säädetään, käräjänotaarista säädetään tuomioistuinlaissa ( / ). Käräjänotaarin velvollisuuksiin

Lisätiedot

TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSASIOIDEN KESKITTÄMINEN MARKKINAOIKEUTEEN

TEOLLIS- JA TEKIJÄNOIKEUSASIOIDEN KESKITTÄMINEN MARKKINAOIKEUTEEN 1 HELSINGIN HOVIOIKEUS Salmisaarenranta 7 I PL 132 00181 Helsinki Puhelin 0103640500, Telefax 0103640512 kirjaamo Sähköpostiosoite helsinki.ho@oikeus.fi 16.6.2010 Oikeusministeriö Lainvalmisteluosasto

Lisätiedot

Tuomioistuinviraston perustaminen

Tuomioistuinviraston perustaminen Lausuntopyyntö 21.04.2017 OM 9/021/2016 Tuomioistuinviraston perustaminen Johdanto asetti 10.5.2016 toimikunnan valmistelemaan tuomioistuinviraston perustamista. Toimikunnan määräaika päättyi 28.2.2017.

Lisätiedot

Lausunto a) Lausuntonne käräjäoikeuden kokoonpanosäännöksiä koskevista muutosehdotuksista

Lausunto a) Lausuntonne käräjäoikeuden kokoonpanosäännöksiä koskevista muutosehdotuksista Turun hovioikeus Lausunto 30.08.2017 Asia: OM 8/41/2015 Oikeusprosessien keventäminen 1. Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Hovioikeus pitää myönteisenä, että keinoja oikeusprosessien

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Korkein oikeus Lausunto 26.09.2018 OH2018/203 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi korkeimmasta oikeudesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki korkeimmasta oikeudesta. Lakiin otettaisiin keskeiset säännökset

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija OM 15/31/2014 Samuli Sillanpää

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija OM 15/31/2014 Samuli Sillanpää OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija 11.9.2015 OM 15/31/2014 Samuli Sillanpää ESITYS VALTIONEUVOSTON ASETUKSIKSI TUOMAREIDEN NIMITTÄMISESTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN, VALTION VIRKAMIESASETUKSEN

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausunto 04.12.2017 168 K Asia: OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä 1 LUKU.

Lisätiedot

Päätös. Laki. käräjäoikeuslain muuttamisesta

Päätös. Laki. käräjäoikeuslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 240/2009 vp Hallituksen esitys käräjäoikeuslain sekä eräiden käräjäoikeuksien asiallista toimivaltaa koskevien säännösten muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 9/2009 vp. hallituksen esityksen laeiksi käräjäoikeuslain. tuomareiden nimittämisestä annetun lain 12 :n muuttamisesta

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 9/2009 vp. hallituksen esityksen laeiksi käräjäoikeuslain. tuomareiden nimittämisestä annetun lain 12 :n muuttamisesta LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 9/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi käräjäoikeuslain ja tuomareiden nimittämisestä annetun lain 12 :n muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 14 päivänä huhtikuuta 2009

Lisätiedot

Hovioikeuden valvonta

Hovioikeuden valvonta LAUSUNTO 1 (5) 14.08.15 Oikeusministeriö Viite: Lausuntopyyntö 8.6.2015 OM 15/31/2014 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ TUOMIOISTUINLAIKSI JA SIIHEN LIITTY- VÄKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI SEKÄ TUOMAREIDEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Tuomioistuinlaki I OSA YLEISET SÄÄNNÖKSET. 1 luku. Yleiset säännökset tuomioistuimista ja tuomareista. Lain soveltamisala

Tuomioistuinlaki I OSA YLEISET SÄÄNNÖKSET. 1 luku. Yleiset säännökset tuomioistuimista ja tuomareista. Lain soveltamisala Tuomioistuinlaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: I OSA YLEISET SÄÄNNÖKSET 1 luku Yleiset säännökset tuomioistuimista ja tuomareista Lain soveltamisala Tässä laissa säädetään tuomioistuimista

Lisätiedot

HE 280/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuomareiden

HE 280/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuomareiden Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuomareiden nimittämisestä annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuomareiden

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Asia Korvausvaatimus Päätös nro 69/2011 21.10.2011 Korvausvaatimuksen tekijä A, verovalmistelija Virasto Verotoimisto Korvausvaatimus Verotoimisto

Lisätiedot

Tuomioistuinviraston perustaminen. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin hovioikeus. Lausunto /7074/2017. Asia: OM 9/021/2016

Tuomioistuinviraston perustaminen. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin hovioikeus. Lausunto /7074/2017. Asia: OM 9/021/2016 Helsingin hovioikeus Lausunto 16.06.2017 144/7074/2017 Asia: OM 9/021/2016 Tuomioistuinviraston perustaminen Lausunnonantajan lausunto Kannatatteko vai vastustatteko tuomioistuinviraston perustamista?

Lisätiedot

Hallituksen esitys uudeksi laiksi Syyttäjälaitoksesta. Lausunnonantajan lausunto. Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto lausunto

Hallituksen esitys uudeksi laiksi Syyttäjälaitoksesta. Lausunnonantajan lausunto. Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto lausunto Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto Lausunto 30.08.2017 Asia: 1/66/2016 Hallituksen esitys uudeksi laiksi Syyttäjälaitoksesta Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne alla olevaan tekstikenttään

Lisätiedot

Päiväys Datum Dnro Dnr 27.4.2011 YM 15/ 04 /2011 Oikeusministeriö Viite Hänvisning lausuntopyyntö Asia Ärende Lausunto Oikeusministeriö on pyytänyt ympäristöministeriöltä lausuntoa prosessityöryhmän ehdotuksesta

Lisätiedot

Oikeushallinto-osasto Hallitusneuvos Anne Hallavainio Arvoisa puheenjohtaja, hyvät lakivaliokunnan jäsenet

Oikeushallinto-osasto Hallitusneuvos Anne Hallavainio Arvoisa puheenjohtaja, hyvät lakivaliokunnan jäsenet Oikeushallinto-osasto Hallitusneuvos Anne Hallavainio 23.2.2016 Arvoisa puheenjohtaja, hyvät lakivaliokunnan jäsenet Hallituksen esitystä 7/2016 on valmisteltu pitkään. Presidentti Könkkölän johtama ensimmäinen

Lisätiedot

Pyydettynä lausuntona Tuomariliitto esittää kunnioittavasti seuraavaa.

Pyydettynä lausuntona Tuomariliitto esittää kunnioittavasti seuraavaa. Suomen Tuomariliitto Finlands Domareförbund ry OIKEUSMINISTERIÖLLE Asia: Lausunto käsittely- ja oikeusastejärjestyksen muuttamista rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista ja kansainvälistä perheoikeutta

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin käräjäoikeus. Lausunto K. Asia: OM 15/41/2016

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin käräjäoikeus. Lausunto K. Asia: OM 15/41/2016 Helsingin käräjäoikeus Lausunto 08.06.2017 94 K Asia: OM 15/41/2016 Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta Lausunnonantajan lausunto Lausuntonne mietinnöstä Tiedustelutoiminnan valvonta Oikeusministeriölle

Lisätiedot

asiantuntijajäsenistä

asiantuntijajäsenistä LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 18/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja korkeimman hallinto-oikeuden asiantuntijajäsenistä JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 24 päivänä lokakuuta

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Osastopäällikkö, ylijohtaja Kari Kiesiläinen OM 15/31/2014

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Osastopäällikkö, ylijohtaja Kari Kiesiläinen OM 15/31/2014 OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Osastopäällikkö, ylijohtaja Kari Kiesiläinen 3.2.2016 OM 15/31/2014 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE TUOMIOISTUINLAIKSI JA SIIHEN LIIT- TYVÄKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Esityksen

Lisätiedot

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta:

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta: T U R U N H O V I O I K E U D E N PRESIDENTTI Turussa, maaliskuun 6. päivänä 2018 Viite: HE 190/2017 vp LAKIVALIOKUNNALLE Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi oikeudenkäymiskaaren

Lisätiedot

Muutetaan 4 :n liite 1, 8 :n liite 3, 5 ja 10. 4 Peruspalkka

Muutetaan 4 :n liite 1, 8 :n liite 3, 5 ja 10. 4 Peruspalkka Tarkentava virkaehtosopimus, joka tehtiin 31 päivänä tammikuuta 2002 oikeusministeriön ja AKAVA-JS ry:n välillä tuomioistuinten tuomareiden ja lakimiesten palkkauksesta tehdyn tarkentavan virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä.

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä. Nets Oy Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi uudeksi tietosuojalaiksi

Lisätiedot

HE 60/2008 vp. Esitys liittyy valtion vuoden 2008 lisätalousarvioesitykseen

HE 60/2008 vp. Esitys liittyy valtion vuoden 2008 lisätalousarvioesitykseen HE 60/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi säännöstä korkeimman

Lisätiedot

Helsinki, Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B Helsinki. Oikeusministeriö PL Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010)

Helsinki, Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B Helsinki. Oikeusministeriö PL Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010) Helsinki, 27.9.2012 Suomen Lakimiesliitto Uudenmaankatu 4-6 B 00120 Helsinki Oikeusministeriö PL 25 00023 Valtioneuvosto LAUSUNTO (OM 7/021/2010) Lausuntonaan oikeusministeriön luonnokseen Hallituksen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o Laki. N:o käräjäoikeuslain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o Laki. N:o käräjäoikeuslain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o 1751 1764 SISÄLLYS N:o Sivu 1751 käräjäoikeuslain muuttamisesta... 7347 1752 osakeyhtiölain 18 ja 24 luvun muuttamisesta...

Lisätiedot

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus 1 Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Kasvatus- ja opetustoimen tehtävänä on kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisena järjestää varhaiskasvatuspalveluita,

Lisätiedot

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Korkein oikeus. Lausunto OH2017/85. Asia: OM 15/41/2016

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Korkein oikeus. Lausunto OH2017/85. Asia: OM 15/41/2016 Korkein oikeus Lausunto 31.08.2017 OH2017/85 Asia: OM 15/41/2016 Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta Lausunnonantajan lausunto Lausuntonne mietinnöstä Tiedustelutoiminnan valvonta Oikeusministeriölle

Lisätiedot

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 16/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi korkeimmasta oikeudesta annetun lain 13 :n muuttamisesta JOHDANTO.

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 16/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi korkeimmasta oikeudesta annetun lain 13 :n muuttamisesta JOHDANTO. LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 16/2009 vp Hallituksen esitys laiksi korkeimmasta oikeudesta annetun lain 13 :n muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 18 päivänä syyskuuta 2009 lähettänyt lakivaliokuntaan

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA Asia 16/2009 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 87/2009 20.11.2009 Asia: Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä: A Virasto: Korkeakoulu Korvausvaatimus: Korkeakoulu on määrättävä

Lisätiedot

HALLINTO-OIKEUDEN TYÖSKENTELYN JÄRJESTÄMINEN, JOHTAMINEN JA HALLINTO

HALLINTO-OIKEUDEN TYÖSKENTELYN JÄRJESTÄMINEN, JOHTAMINEN JA HALLINTO TURUN HALLINTO-OIKEUS Ylituomarin päätös 1/2017/YT 2.1.2017 TURUN HALLINTO-OIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Tässä työjärjestyksessä määrätään, sen lisäksi mitä tuomioistuinlaissa, hallinto-oikeuslaissa ja hallintolainkäyttölaissa

Lisätiedot

'f5;i)jcqj Robin Lardot. Poliisihallitus Hallintoyksikkö 1 (1) /2011/2368. Sisäasiainministeriö Poliisiosasto

'f5;i)jcqj Robin Lardot. Poliisihallitus Hallintoyksikkö 1 (1) /2011/2368. Sisäasiainministeriö Poliisiosasto Poliisihallitus Hallintoyksikkö 1 (1) 26.7.2011 2020/2011/2368 Sisäasiainministeriö Poliisiosasto Lausuntopyyntö 20.6.2011 SM046:00/2011 LAUSUNTO POLIISIN HALLINNOSTA ANNETUN ASETUKSEN 16 :N MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

TEKSTIILITYÖN OPETTAJAN NIMITTÄMINEN MÄÄRÄAIKAISESTI PUULAN SEUTUOPISTOON / VAKINAISESTI NIMITTÄMINEN

TEKSTIILITYÖN OPETTAJAN NIMITTÄMINEN MÄÄRÄAIKAISESTI PUULAN SEUTUOPISTOON / VAKINAISESTI NIMITTÄMINEN Kunnanhallitus 97 08.05.2006 Kunnanhallitus 99 28.03.2007 Kunnanhallitus 118 16.04.2007 TEKSTIILITYÖN OPETTAJAN NIMITTÄMINEN MÄÄRÄAIKAISESTI PUULAN SEUTUOPISTOON / VAKINAISESTI NIMITTÄMINEN 86//2006 Opistolautakunta

Lisätiedot

Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta klo 12

Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta klo 12 Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 8.3.2018 klo 12 Tommi Nieppola, LVM, erityisasiantuntija 1 Nykytilan arviointi Arvoisa puheenjohtaja,

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

TURUN HALLINTO-OIKEUS KIRJE H 00027/

TURUN HALLINTO-OIKEUS KIRJE H 00027/ TURUN HALLINTO-OIKEUS KIRJE H 00027/14 10.6.2014 Oikeusministerio@om.fi samuli.sillanpaa@om.fi OM:n lausuntopyyntö 22.4.201,4 Dnro OM 13/31/2011 OM036:00/2011 UUSI TUOMIOISTUINLAKI Oikeusministeriö on

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kunnallisen eläkelain muuttamisesta Kunnallista eläkelakia esitetään muutettavaksi siten, että kunnallisen eläkelaitoksen Kevan toimitusjohtaja voitaisiin irtisanoa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan maakunnan maakunnanvoudinvirastosta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki Ahvenanmaan maakunnan maakunnanvoudinvirastosta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2013. 1000/2013 Korkeimman hallinto-oikeuden työjärjestys. Annettu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta 2013

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2013. 1000/2013 Korkeimman hallinto-oikeuden työjärjestys. Annettu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta 2013 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2013 1000/2013 Korkeimman hallinto-oikeuden työjärjestys Annettu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta 2013 Korkein hallinto-oikeus on täysistunnossaan

Lisätiedot

HE 111/2014 vp. sosiaali- ja terveysministeriön yhteydestä oikeusministeriön yhteyteen. Samalla lapsiasiavaltuutetun itsenäisestä ja riippumattomasta

HE 111/2014 vp. sosiaali- ja terveysministeriön yhteydestä oikeusministeriön yhteyteen. Samalla lapsiasiavaltuutetun itsenäisestä ja riippumattomasta HE 111/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle yhdenvertaisuuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi annetun hallituksen esityksen (HE 19/2014 vp) täydentämisestä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OM 15/31/2014

OM 15/31/2014 TALOUDELLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Hallituksen esityksessä (HE 7/2016 vp) on viitattu tuomareiden koulutuksen sisällön osalta koulutustyöryhmän valmistelemaan koulutusohjelmaan (Mietintöjä ja lausuntoja

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 439/2011 Laki. syyttäjälaitoksesta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku

SÄÄDÖSKOKOELMA. 439/2011 Laki. syyttäjälaitoksesta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 17 päivänä toukokuuta 2011 439/2011 Laki syyttäjälaitoksesta Annettu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku

Lisätiedot

Tuomioistuinviraston perustamishankkeessa ratkaistavia kysymyksiä

Tuomioistuinviraston perustamishankkeessa ratkaistavia kysymyksiä Oikeushallinto-osasto Tuomioistuinyksikkö Hallitussihteeri Jennimari Huovinen MUISTIO 23.3.2018 OM 20/021/2017 Tuomioistuinviraston perustamishankkeessa ratkaistavia kysymyksiä Hankkeen tausta ja tavoite

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 29/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 55/2011 9.9.2011 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, projektipäällikkö Virasto Korkeakoulu Korvausvaatimus Korkeakoulu

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 131/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 10/2011 11.2.2011 Asia: Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä: A Korvausvaatimus Virasto on määrättävä maksamaan A:lle 24 kuukauden

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 394. Laki. sairausvakuutuslain 5aja9 :nmuuttamisesta. Annettu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2001

SISÄLLYS. N:o 394. Laki. sairausvakuutuslain 5aja9 :nmuuttamisesta. Annettu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2001 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 22 päivänä toukokuuta 2001 N:o 394 399 SISÄLLYS N:o Sivu 394 Laki sairausvakuutuslain 5aja9 :nmuuttamisesta... 1137 395 Valtioneuvoston asetus käräjäoikeusasetuksen

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Hallintosääntö Hangon kaupunki / Kvo-asia

Lisätiedot

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 18/2009 vp

LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 18/2009 vp LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 18/2009 vp Hallituksen esitys käräjäoikeuslain sekä eräiden käräjäoikeuksien asiallista toimivaltaa koskevien säännösten muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 10 päivänä

Lisätiedot

Toimitettu myös sähköisessä muodossa osoitteeseen oikeusministerio@om.fi

Toimitettu myös sähköisessä muodossa osoitteeseen oikeusministerio@om.fi PL 4 (Yliopistonkatu 3) 00014 Helsingin yliopisto puh (09) 191 22 766 faksi (09) 191 22 762 s-posti: info@iprinfo.com www.iprinfo.com Oikeusministeriö Lainvalmisteluosasto PL 25 00023 Valtioneuvosto Toimitettu

Lisätiedot

Hallituksen esityksessä olevien ratkaisujen vieminen eteenpäin edellyttäisi monelta kohdin ehdottomasti

Hallituksen esityksessä olevien ratkaisujen vieminen eteenpäin edellyttäisi monelta kohdin ehdottomasti 1(8) PIRKANMAAN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUNTO Kelloportinkatu 5 A 33100 Tampere 2.3.2016 lav@eduskunta.fi Asia: Lausunto hallituksen esityksestä HE 7/2016 vp tuomioistuinlaiksi ja siihen liittyväksi lainsäädännöksi.

Lisätiedot

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 193/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 Tarkastussääntö 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset 1 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

HE 84/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 84/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 84/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi hovioikeuden pätösvaltaisen kokoonpanon väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain 1 ja 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Gramex haluaa kiinnittää ministeriön huomion seuraaviin asioihin:

Gramex haluaa kiinnittää ministeriön huomion seuraaviin asioihin: Opetus- ja kulttuuriministeriölle Gramex ry:n lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista sekä laiksi oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o Laki. käräjäoikeuslain 12 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 21 päivänä marraskuuta 1997

SISÄLLYS. N:o Laki. käräjäoikeuslain 12 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 21 päivänä marraskuuta 1997 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 27 päivänä marraskuuta 1997 N:o 1010 1021 SISÄLLYS N:o Sivu 1010 Laki käräjäoikeuslain 12 :n muuttamisesta... 3807 1011 Laki kuntien kulttuuritoiminnasta

Lisätiedot

1990 vp. - HE n:o 155. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi markkinatuomioistuimesta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta

1990 vp. - HE n:o 155. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi markkinatuomioistuimesta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta 1990 vp. - HE n:o 155 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi markkinatuomioistuimesta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Markkinatuomioistuimeen ehdotetaan perustettavaksi

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 16/2012 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 47/2012 7.9.2012 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A Virasto Käräjäoikeus Korvausvaatimus A on vaatinut, että käräjäoikeus

Lisätiedot

HE 132/2009 vp. tarvetta ei olisi tarpeen perustella. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi korkeimmasta oikeudesta annetun lain 13 :n muuttamisesta

HE 132/2009 vp. tarvetta ei olisi tarpeen perustella. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi korkeimmasta oikeudesta annetun lain 13 :n muuttamisesta HE 132/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi korkeimmasta oikeudesta annetun lain 13 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi korkeimmasta oikeudesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiksi hallintolainkäyttöä koskevan lainsäädännön muutoksiksi annetun hallituksen esityksen (HE 112/2004 vp) täydentämisestä Esityksessä ehdotetaan eduskunnalle annettua

Lisätiedot

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä-

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä- HE 217/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin,

Lisätiedot

Asia: Hallituksen esitys (HE) 7/2016 vp eduskunnalle tuomioistuinlaiksi ja siihen liittyväksi lainsäädännöksi

Asia: Hallituksen esitys (HE) 7/2016 vp eduskunnalle tuomioistuinlaiksi ja siihen liittyväksi lainsäädännöksi Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 9.3.2016 Eduskunnan lakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys (HE) 7/2016 vp eduskunnalle tuomioistuinlaiksi

Lisätiedot

Lausunto. Hovioikeus toteaa, että se lausuu mietinnöstä vain siltä osin kuin sillä on jotain erityistä lausuttavaa ehdotetuista säännöksistä.

Lausunto. Hovioikeus toteaa, että se lausuu mietinnöstä vain siltä osin kuin sillä on jotain erityistä lausuttavaa ehdotetuista säännöksistä. Rovaniemen hovioikeus Lausunto 30.11.2017 44/2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Oikeusministeriö on 29.9.2017 pyytänyt

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2011 1 (6) 684 Lausunto Varautuminen ja kokonaisturvallisuus - komiteamietinnöstä HEL 2011-000148 T 00 01 06 Päätös päätti antaa komiteamietinnöstä seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

HE 33/2010 vp. siirrettäisiin asetuksesta lakiin. Esityksen tarkoituksena on saattaa keskusta koskevat säännökset vastaamaan perustuslain vaatimuksia

HE 33/2010 vp. siirrettäisiin asetuksesta lakiin. Esityksen tarkoituksena on saattaa keskusta koskevat säännökset vastaamaan perustuslain vaatimuksia HE 33/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mittatekniikan keskuksesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi mittatekniikan keskuksesta annettua lakia. Ehdotettavat muutokset

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 83/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 40/2011 13.5.2011 Asia Virkamieslain 56 :ssä tarkoitettua korvausta koskeva vaatimus Muutoksenhakija A Virasto Virasto Korvausvaatimus

Lisätiedot

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Tarkastussääntö Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Sisällysluettelo Valvontajärjestelmä... 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 1 Tarkastuslautakunta... 1 2 Lautakunnan kokoonpano...

Lisätiedot

TUOMIOISTUINVIRASTON PERUSTAMINEN

TUOMIOISTUINVIRASTON PERUSTAMINEN MUISTIO Oikeushallinto-osasto Tuomioistuinyksikkö 19.2.2018 OM 20/021/2017 Alueellistamisen koordinaatioryhmälle TUOMIOISTUINVIRASTON PERUSTAMINEN 1 Uudistuksen tausta Uudistuksen perustana on oikeusministeriön

Lisätiedot

HE 230/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta

HE 230/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 2 ja 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työeläkeasioiden

Lisätiedot

Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö 8.6.2015 Dnro OM 15/31/2014. Pyydettynä lausuntona Tuomariliitto esittää kunnioittavasti seuraavaa:

Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö 8.6.2015 Dnro OM 15/31/2014. Pyydettynä lausuntona Tuomariliitto esittää kunnioittavasti seuraavaa: 1 Suomen tuomariliitto Finlands domareförbund ry Oikeusministeriölle Asia: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi tuomioistuinlaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi sekä mietinnöstä Tuomareiden

Lisätiedot

Oikeushallinto-osasto 2.5.2012 OM 7/021/2010 HOVIOIKEUKSIEN JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUS. Rakennemuutoksen yleiset perusteet

Oikeushallinto-osasto 2.5.2012 OM 7/021/2010 HOVIOIKEUKSIEN JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUS. Rakennemuutoksen yleiset perusteet MUISTIO Oikeushallinto-osasto 2.5.2012 OM 7/021/2010 HOVIOIKEUKSIEN JA HALLINTO-OIKEUKSIEN RAKENNEUUDISTUS Rakennemuutoksen yleiset perusteet Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa on todettu, että riittävän

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 36/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 37/2012 8.6.2012 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, vahtimestari Virasto Korkeakoulu Korvausvaatimus Korkeakoulu on

Lisätiedot

Finanssivalvonnan työjärjestys

Finanssivalvonnan työjärjestys 1 Finanssivalvonnan työjärjestys Johdanto Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) 8 :n mukaan pankkivaltuusto vahvistaa Finanssivalvonnalle työjärjestyksen. Pankkivaltuuston tehtävänä on 1) valvoa

Lisätiedot

OIKEUSPROSESSIEN KEVENTÄMINEN

OIKEUSPROSESSIEN KEVENTÄMINEN ASETTAMISPÄÄTÖS 14.9.2016 OM 8/41/2015 Jakelussa mainituille OIKEUSPROSESSIEN KEVENTÄMINEN Työryhmän asettaminen Toimikausi Tausta Oikeusministeriö on tänään asettanut työryhmän kehittämään keinoja oikeusprosessien

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä helmikuuta 2003 N:o Vakuutusoikeuslaki. N:o 132

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä helmikuuta 2003 N:o Vakuutusoikeuslaki. N:o 132 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä helmikuuta 2003 N:o 132 141 SISÄLLYS N:o Sivu 132 Vakuutusoikeuslaki... 305 133 tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta... 310

Lisätiedot

PL VAASA Oikeusministeriö PL VALTIONEUVOSTO

PL VAASA Oikeusministeriö PL VALTIONEUVOSTO VAASAN HOVIOIKEUS LAUSUNTO summaarisista asioista PL 217 65101 VAASA 17.03.2017 Oikeusministeriö PL 25 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: Oikeusministeriön lausumapyyntö 8.2.2017 työryhmän mietinnöstä Summaaristen

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 )

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 ) Tarkastussääntö 1 JOKIOISTEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ 2 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 2 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 2 TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 2 Lautakunnan kokoonpano 2 3 Lautakunnan kokoukset 2 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 28/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 68/2011 21.10.2011 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, suunnittelija Virasto yliopisto Korvausvaatimus Perustelut Yliopisto

Lisätiedot

HE 92/2011 vp. annetun lain 19 :n ja henkilötietojen käsittelystä. tietojen luovuttamisesta syyttäjäviranomaisille.

HE 92/2011 vp. annetun lain 19 :n ja henkilötietojen käsittelystä. tietojen luovuttamisesta syyttäjäviranomaisille. HE 92/2011 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi syyttäjälaitoksesta annetun lain 32 :n, henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa annetun lain 19 :n ja henkilötietojen käsittelystä rajavartiolaitoksessa

Lisätiedot

1991 vp - HE 38. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 38. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 38 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi mielenterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että mielenterveyslakia muutettaisiin siten, että mielenterveystyön

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LIITE 2 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi väestötietojärjestelmästä

Lisätiedot