Kestävän kehityksen raportti 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kestävän kehityksen raportti 2014"

Transkriptio

1 Kestävän kehityksen raportti 2014

2 2 Johdanto Tampereen yliopisto kokoaa tietoa yliopiston toiminnasta, tunnusluvuista ja tapahtumista vuosittain julkaistavaan vuosikatsaukseen. Tässä raportissa kerrotaan yliopiston kestävän kehityksen toimenpiteistä vuonna Kestävän kehityksen työ painottui uuden opetussuunnitelman valmistelun sekä Arvo2 rakennuksen suunnittelun ja rakentamisen seuraamiseen. Myös vastuullisiin hankintoihin ja kuluttamiseen liittyvä yhteistyö oli aktiivista Tampereen kaupungin ja muiden korkeakoulujen kanssa. Kestävän kehityksen arviointia työstettiin osana laadunarviointiin valmistautumista ja vuoden lopussa kestävän kehityksen työryhmä orientoitui yliopiston uuden strategian valmisteluun omalla työpajallaan. Keväällä 2014 käynnistyi selvitys tamperelaisten korkeakoulujen yhteistyön lisäämiseksi. Myös kestävän kehityksen asioista vastaavat aloittivat tapaamiset, joissa jaettiin tietoa ja suunniteltiin yhteistyötä. Vuoden aikana yhteistyö konkretisoitui kolmen korkeakoulun kampuksella järjestettynä pyörätapahtumana ja kansallisella Reilun kaupan viikolla järjestettynä Reilun kaupan aarrejahtina. Vastuulliset julkiset hankinnat seminaari toteutettiin niin ikään korkeakoulujen yhteistyönä ja Unipolin tuella järjestettiin kilpailu korkeakoulujen yhteisen ympäristöhahmon löytämiseksi. Ympäristöhahmokilpailun voitti Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijan Tommi Viljamaan suunnittelema hahmo Nipoli. Yliopiston kestävän kehityksen työryhmä kokoontui kuusi kertaa. Kokouksissa seurattiin kestävän kehityksen ohjelman toteutumista ja ajankohtaisia korkeakoulujen kestävään kehitykseen liittyviä asioita.

3 3 Kestävä kehitys opetuksessa Tampereen yliopiston tavoitteena on kouluttaa maailmaa ymmärtäviä maailmanmuuttajia. Siksi opetussuunnitelmaan on merkitty erikseen kestävän kehityksen tematiikkaa sisältävät ja kansainvälistymistä tukevat opintojaksot. Opetussuunnitelmassa kestävän kehityksen opintojaksoja on yhteensä 100 kappaletta ja kansainvälistymiseen liittyviä opintojaksoja 559 kappaletta. Molemmista teemoista on koottu kokonaisuudet, joista opiskelija voi saada merkinnän tutkintotodistukseen. Vuonna 2014 yliopistossa tehtiin suoritusta opintojaksoista, jotka sisältävät kestävän kehityksen tematiikkaa. Kansainvälistymistä tukevien opintojaksojen suorituksia tehtiin Taulukosta 1 näkyvät kestävää kehitystä sisältäviä opintojaksoja suorittaneiden opiskelijoiden määrät yksiköittäin. Kestävän kehityksen monitieteisen opintokokonaisuuden (25 op) sai valmiiksi neljä opiskelijaa ja kansainvälistymisopintojen kokonaisuuksia (20 op) haettiin 51 kappaletta. Kestävä kehitys merkittyjen opintojaksojen suoritukset (lkm) Total BMT 189 CMT 266 EDU 431 HES 202 JKK 1213 LTL 179 MED 1133 SIS 38 YKY 646 Grand Total 4297 Vuoden 2014 alusta käynnistyi Global Health and Development ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä globaaliin terveyteen ja kehitykseen liittyvää monitieteistä opetusta ja tutkimusta yhteistyössä tieteenalayksiköiden kanssa. Ohjelman opetus on tarjolla kaikille yliopiston tutkinto-opiskelijoille. Syksyllä 2014 ohjelma toteutti kaikille avoimen luentosarjan YK:n vuosituhattavoitteista. Opintosuorituksen (5 op) teki 65 opiskelijaa ja heitä oli kaikista yliopiston tieteenalayksiköstä. Luentosarjasta tehtiin videotallenne, jolla toteutunutta opetusta voidaan hyödyntää myös tulevaisuudessa.

4 4 Keväällä 2014 käynnistyi kestävän kehityksen käytäntöjä -opintojakso, jonka tavoitteena on käytännönläheinen tutustuminen omaan arkeen liittyviin kestävän kehityksen haasteisiin sekä yliopiston kestävän kehityksen työhön. Yliopiston kestävää kehitystä edistävän toiminnan ja opetuksen näkymistä opiskelijoille seurataan vuosittain tehtävällä opiskelijakyselyllä. Kysely lähetetään toisen, kolmannen ja viidennen vuoden opiskelijoille ja siinä on kaksi väittämää kestävän kehityksen edistämisestä yliopistolla: Yliopistolla on huomioitu kestävän kehityksen periaatteita ja Opinnoissa on käsitelty kestävän kehityksen periaatteita. Vastausvaihtoehdot väittämiin ovat: Pitää erittäin hyvin paikkansa (vihreä), pitää hyvin paikkansa, pitää huonosti paikkansa, pitää erittäin huonosti paikkansa (punainen) ja ei koske minua (violetti). Vuonna 2014 kysely lähetettiin kolmannen ja viidennen vuoden opiskelijoille keväällä ja toisen vuoden opiskelijoille syksyllä. Kysymyksiin vastanneiden määrä laski kaikissa ryhmissä edelliseen vuoteen verrattuna. 2. vuoden vastaajia oli 268, 3. vuoden vastaajia 360 ja 5. vuoden vastaajia 278. Kaikki vastaajamäärät ovat sen verran pieniä, ettei niiden perusteella voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kaikissa ryhmissä kasvoi niiden vastaajien osuus, joiden mielestä väite Yliopistolla on huomioitu kestävän kehityksen periaatteita pitää hyvin tai erittäin hyvin paikkansa (Kuvio 1.). Suurin osa kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että yliopisto huomioi kestävän kehityksen periaatteet vähintään kohtalaisesti. Kuvio 1. Kestävän kehityksen periaatteiden huomioiminen yliopistolla. Kestävään kehitykseen liittyvä opetustarjonta ei vielä näy opiskelijoille. Kaikissa opiskelijaryhmissä noin puolet kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että väite Opinnoissa on käsitelty kestävän kehityksen periaatteita pitää huonosti tai erittäin huonosti paikkansa. Kaikissa ryhmissä kuitenkin kasvoi niiden vastaajien osuus, joiden mielestä väite pitää hyvin tai erittäin hyvin paikkansa. Toisen vuoden opiskelijoista näin arvioi 19 %, kolmannen vuoden vastaajista 12 % ja viidennen vuoden vastaajista 10 %.

5 5 Kuvio 2. Opinnoissa on käsitelty kestävän kehityksen periaatteita. Tutkimus ja kestävä kehitys Tampereen yliopistossa tehdään monenlaista kestävää kehitystä edistävää tutkimusta. Perjantaina vietettiin Tutkimuksen päivä -tapahtumaa, jossa teemana oli kestävä kehitys. Iltapäivän mittaisessa tapahtumassa tutkijat ja jatko-opiskelijat kertoivat kestävän kehityksen tematiikkaan liittyvästä tutkimuksestaan joko esitelmällä tai posterilla. Lisäksi ohjelmassa oli vapaamuotoista seurustelua osallistujien kesken sekä tietoa kestävän kehityksen tematiikkaan liittyvistä tutkimusrahoitusmahdollisuuksista. Tapahtumalla haluttiin nostaa esiin Tampereen yliopiston eri yksiköissä tehtävä kestävään kehitykseen liittyvä tutkimus sekä edistää kestävän kehityksen tematiikasta kiinnostuneiden tutkijoiden verkostoitumista ja vuoropuhelua myös yliopiston sisällä.

6 6 Kestävä kehitys yliopiston arkikäytännöissä Sosiaalis-kulttuurinen kestävä kehitys Opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen Tampereen yliopistossa toimii rehtorin asettama moniammatillinen opiskelijoiden hyvinvointiryhmä, joka järjestää vuosittain uusien opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvät Orientoivat opinnot -tapahtuman sekä laatii vuosittain hyvinvointiraportin. Vuonna 2014 ryhmä järjesti luennon istumisen haitoista, hyvinvointibingon ja yhteislauluiltamat. Lisäksi hyvinvointiryhmä kiersi kaikissa Tampereen yliopiston yksiköissä keskustelemassa opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Kaupin kampuksella toimiviin tieteenalayksiöihin tehtiin opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden arvioinnit. Arviointiin sisältyivät fyysiset, sosiaaliset ja henkilökohtaiset hyvinvointiin liittyvät olosuhteet ja sen toteutti rehtorin asettama työryhmä, johon kuului jäsenet yliopistosta, ylioppilaskunnasta, Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöstä sekä Tampereen kaupungilta. Arvioinneissa nousi esiin monia asioita niin tiloihin, opintoihin kuin opiskeluyhteisöön liittyen. Tiloihin sekä tarjolla oleviin ravintolapalveluihin tulee parannuksia uuden Arvo2 kiinteistön valmistuttua. Uusiin tiloihin siirtyvät yliopiston kaikki Kaupin kampuksen tieteenalayksiköt, mikä luo uusia mahdollisuuksia myös yliopistoyhteisön kehittymiselle Kaupin kampuksella. Henkilöstön kehittäminen Tampereen yliopistossa henkilöstön kehittäminen perustuu kestävän työelämän periaatteisiin, joita ovat kestävät inhimilliset voimavarat, kestävä johtaminen, kestävät rakenteet, kestävät yhteistyösuhteet ja kestävä kehittäminen. Kestävän työelämän lähtökohtana on edistää sellaisten rakenteiden ja työnteon tapojen syntymistä, jotka eivät kuluta tai tuhlaa voimavaroja tai resursseja. Vuonna 2014 yliopiston yksiköihin perustettiin työhyvinvointiryhmiä, joille tarjottiin Ketterä toiminta ja kehittäminen -valmennusta. Valmennuksella kannustettiin työryhmiä erilaisiin kokeiluihin, joiden lähtökohtana olivat työntekijöiden omat ideat. Eri ammattiryhmien vuoropuhelua ja vertaistukea lisättiin järjestämällä koko henkilökunnalle suunnattujen yliopistofoorumien lisäksi professori-, opettaja- ja tutkijafoorumeita. Verkkoluentojen ja -kokousten systemaattinen kehittäminen aloitettiin ja esimiesten osaamista kehitettiin valmennuksilla, konsultaatioilla ja työpajoilla. Yliopiston työterveyspalveluiden tuottaja vaihtui vuonna Muutoksessa kiinnitettiin erityistä huomiota palveluiden jatkumiseen joustavasti ja katkeamatta. Tampereen yliopiston henkilöstökertomus:

7 7 Ekologinen kestävä kehitys Energiankulutus Yliopiston energiankulutusta seurataan kuukausittain pidettävissä kiinteistönhoitokokouksissa. Kuukausittaisen seurannan lisäksi neljä kertaa vuodessa pidetään erityisesti energia-asioihin keskittyvä palaveri, johon osallistuvat Suomen yliopistokiinteistöt, yliopisto, kiinteistönhuollosta vastaava TAY- Palvelut Oy sekä energia-asiantuntija Granlund Oy:ltä. Palavereissa paneudutaan kiinteistönhoitokokouksia tarkemmin kampusten energian- ja vedenkulutukseen. Vuonna 2014 yliopiston tilojen käytössä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Energiankulutuksen seurannassa oli edelleen puutteita, jotka saatiin korjattua vuoden lopussa. Sähkö Kokonaan yliopiston käytössä olevien kiinteistöjen sekä Nekalan koulun ja Biolääketieteellisen teknologian yksikön sähkönkulutus oli vuonna 2014 yhteensä MWh 1. Sähkönmittausta korjattiin vuonna 2014 ja sen vuoksi myös vuoden 2013 luvut ovat hieman muuttuneet vuoden 2013 kestävän kehityksen raportissa esitetyistä luvuista. Vuoden 2013 korjattu sähkönkulutus oli MWh. Vuosien 2014 ja 2013 vertailu osoittaa, että yliopiston sähkönkulutus kasvoi vuonna 2014 noin 5 %. Kulutus kasvoi Biolääketieteellisen teknologian toimitiloissa, Arvossa ja Tampereen normaalikoulun kiinteistöissä. Biolääketieteellisen teknologian toimitiloissa sähkönkulutus vaihtelee vuosittain riippuen tutkimustoiminnasta, jossa käytetään paljon sähköä kuluttavia laitteita. Normaalikoululla sähkönkulutuksen kasvu johtuu ilmanvaihdon käyntiaikojen lisäämisestä. Arvon sähkönkulutus nousi syksyllä lähes 20 %. Syytä kulutuksen kasvulle selvitetään edelleen. Yliopiston vuonna 2014 käyttämä sähkö tuotettiin vesivoimalla. Lämpö Kokonaan yliopiston käytössä olevien kiinteistöjen sekä Nekalan koulun sääkorjattu lämmönkulutus vuonna 2014 oli MWh (vuonna MWh). Kiinteistöjen sääkorjattu lämmönkulutus laski 3 %. Myös kiinteistöjen yhteenlaskettu ja normeerattu lämmön ominaiskulutus laski ollen 36,1 kwh/m 3 (37,2 kwh/m 3 vuonna 2013). Lämmönkulutus pysyi suuressa osassa kiinteistöjä ennallaan. Lämmönkulutukseen sisältyy myös lämpimän veden käyttö. Jätteet Yliopiston jätemääriä seurataan joko palveluntuottajien raportointiohjelmista tai heidän vuosittain yliopistolle lähettämistään raporteista. Sekajätteen, biojätteen ja hyötyjätteiden seuranta perustuu tyhjennyskertoihin ja astiakokoihin, joten niiden osalta jätemäärät ovat arvioita. Jätemäärissä ovat mukana myös yliopistolla toimivien ravintoloiden jätteet. Vuonna 2014 yliopiston Tampereen kampuksilla syntyi noin kg erilaisia jätteitä 2. Jätteen määrä laski noin kg vuoteen 2013 verrattuna. Sekajätettä syntyi noin kg, joka on kg vähemmän kuin vuonna 2013 (Kuvio 3). Sekajätteen osuus kaikesta jätteestä oli 42 %. Vuonna 2013 osuus oli 46 %. Hyötyjätteiden määrissä ei tapahtunut suuria muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna. Hyötyjätteistä suurin osa on biojätettä ja paperia (Kuvio 4). 1 Sähkönkulutusluvussa ovat mukana Biolääketieteellisen teknologian yksikön Finnmedi 5:ssä sijaitsevat vuokratilat sekä yliopiston laskennallinen osuus (61 %) Nekalan koulun sähkönkulutuksesta. Nekalan koulussa sijaitsevat myös Tampereen kaupungin kirjasto ja hammashoitola. 2 Jätemäärien tilastoinnissa ovat yhdyskuntajätteen osalta mukana kokonaan yliopiston käytössä olevat kiinteistöt sekä Nekalan koulu. Tietosuojattavan ja vaarallisen jätteen osalta mukana ovat yliopiston kaikki toimipisteet lukuun ottamatta Porin ja Seinäjoen yliopistokeskuksia ja rokotetutkimuksen toimipisteitä.

8 Sekajätteen määrän kehitys (kg) Kuvio 3. Sekajätteen määrä (kg) Hyötyjätteet (kg) , , Valkoinen keräyspaperi Värillinen keräyspaperi Biojäte Pahvi Keräyskartonki Pienmetalli Keräyslasi Kuvio 4. Hyötyjätteet 2014 Vaarallisen jätteen, tietosuojattavien jätteiden, puujätteen ja metalliromun määristä yliopisto saa todelliset kilomäärät jätteen vastaanottajilta. Vuonna 2014 vaarallista jätettä syntyi kg, josta suurin osa syntyi lääketieteellisessä opetus- ja tutkimustoiminnassa. Vaarallisen jätteen määrä oli kaksinkertainen vuoteen 2013 verrattuna. Jätteen määrän kasvu johtui varastojen siivouksista. Tietosuojattavaa paperia hävitettiin kg, ja määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 34 % ( kg vuonna 2013). Myös tietosuojattavia tallenteita hävitettiin edellistä vuotta enemmän kg (700 kg vuonna 2013). Sähkö- ja elektroniikkaromua kertyi reilut kg, joka oli sama määrä kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2014 syntyi paljon kalustejätettä. Tämä johtui varastojen tyhjennyksestä ja kalusteiden uusimisesta ergonomiavaatimuksia vastaaviksi. Erityisesti sähköpöytien hankinnat lisääntyivät. Kalustejätteen määrä näkyy puujätteen ja metalliromun määrissä. Puujätettä syntyi lähes kg (8.300 kg vuonna 2013) ja metalliromua kg (2.400 kg vuonna 2013).

9 9 Liikenteen päästöt ja kestävien liikkumistapojen tukeminen Yliopiston lentomatkoista aiheutui kg hiilidioksidipäästöjä ( kg vuonna 2013). Lentomatkustamisen hiilidioksidipäästöt kasvoivat 9 % edelliseen vuoteen verrattuna. Kotimaan lentoja tehtiin 35 % vähemmän ja ulkomaanlentoja 10 % enemmän kuin vuonna Yliopiston tavoitteena on olla kansainvälisesti vetovoimainen opiskelu-, opetus ja tutkimusyhteisö. Tämä edellyttää myös matkustamista. Lentomatkoista aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen kompensoinnista ei toistaiseksi ole tehty päätöstä Kotimaan lentojen hiilidioksidipäästöt Kuvio 5. Kotimaanlentojen hiilidioksidipäästöt Vuoden 2013 lopussa tehdyssä työmatkaliikennekyselyssä toivottiin parannuksia työmatkaliikkumisen olosuhteisiin. Toiveiden perusteella Linna ja Virta kiinteistöjen sosiaalitiloihin lisättiin kuivauskaapit ja oikeus pysäköidä pyörä Linnan parkkihalliin laajennettiin koskemaan koko keskustakampuksen henkilökuntaa. Linnan pyöräpysäköintiä kehitettiin Pinninkadulla yhteistyössä kaupungin kanssa ja pinninkadulle hankittiin uudet PedalSlot-pyörätelineet. Saattoliikenteen luiskat Kalevantielle Linna-kiinteistön kohdalle saatiin valmiiksi. Päätalon pyöräkatoksen viereen hankittiin pyöränhuoltopiste, jossa on työkalujen lisäksi myös jalalla poljettava pyöränpumppu. Yliopisto on järjestänyt pyörätapahtuman vuodesta 2003 lähtien. Vuonna 2014 pyörätapahtuma järjestettiin yhteistyössä Tampereen korkeakoulujen, Unipoli Sportin ja Tampereen polkupyöräilijöiden kanssa. Kolmella kampuksella järjestetyssä tapahtumassa myytiin käytettyjä polkupyöriä, tarjottiin maksutonta pyöränhuoltoa ja jaettiin pyöräkarttoja sekä tietoa pyöräilystä Tampereen seudulla.

10 10 Viihtyisät kampukset Kampusviljely jatkui kesällä ja mukaan houkuteltiin myös kansainvälisiä opiskelijoita. Kampuslaareissa kasvoi tomaattia, parsakaalia, kukkakaalia ja kesäkurpitsaa. Opiskelijat vastasivat viljelysten hoidosta ja tapasivat viljelyksillä viikoittain. Syyskuussa viljelijät järjestivät sadonkorjuujuhlat, joiden yhteydessä pidettiin myös palautekeskustelu. Yliopisto tuki opiskelijoiden toimintaa tarjoamalla paikan ja puulaarit. Ylioppilaskunta vastasi muista kustannuksista. Taloudellinen kestävä kehitys Yliopiston talouden kehitystä ja taloudellisia tunnuslukuja kuvataan vuosikatsauksessa. Tähän raporttiin on koottu tietoa kestävistä hankinnoista sekä vastuullisten kulutustapojen ylläpidosta ja edistämisestä. Kestävät hankinnat Yliopisto tekee valtaosan hankinnoistaan valtion yhteishankintayksikkö Hanselin puitesopimuksista. Vuonna 2014 kaikista yliopiston Hansel-hankinnoista ympäristöystävällisten hankintojen osuus oli 90 %. Vuonna 2013 osuus oli 79 %, joten ympäristöystävällisten hankintojen osuus kaikista Hanselhankinnoista kasvoi. Hansel myöntää puitejärjestelylle ympäristöystävällisyys -merkinnän, kun kilpailutuksessa on huomioitu ympäristönäkökohtia vähintään kahdella tavalla tarjouskilpailun eri vaiheissa: tarveharkinnassa, tarjoajan soveltuvuudessa, teknisissä eritelmissä, kuten tuotteen tai palvelun ominaisuuksissa, vertailuperusteissa sekä sopimusehdoissa ja niiden noudattamisen valvonnassa. Ympäristönäkökohtien lisäksi Hansel huomioi kilpailutuksissaan vastuullisuuteen liittyvät sosiaaliset ja taloudelliset näkökohdat. Raportointia tehdään kuitenkin vain ympäristönäkökohdista. Yliopiston keskusvaraston valikoimaan on merkitty ympäristömyötäiset tuotteet. Vuonna 2014 näiden tuotteiden osuus keskusvaraston valikoimassa oli 277/716 tuotetta eli 39 %. Osuus pysyi samana kuin vuonna Yliopiston liikelahjavalikoima uusittiin ja liikelahjojen valinnassa huomioitiin ympäristö- ja sosiaalisen vastuullisuuden näkökohdat. Suomalaiset tuotteet, luonnonmateriaaleista ja kierrätysmateriaaleista valmistelut tuotteet sekä Reilu kauppa sertifioitu suklaa kertovat Tampereen yliopiston arvoista. Kaupin kampuksen uuden Arvo2 kiinteistön rakentaminen käynnistyi keväällä. Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan kansainvälistä BREEAM-ympäristösertifikaattia, joka edellyttää ympäristönäkökohtien monipuolista huomioon ottamista. Arvo2 kiinteistö on suunniteltu A- energianluokan rakennukseksi ja katolle asennetaan aurinkopaneelit, joilla tuotetaan sähköä kiinteistön käyttöön. Rakentamisessa kiinnitetään huomiota materiaalivalintojen kestävyyteen ja toimintatapoihin. Esimerkiksi tontilta louhittu kiviaines murskattiin paikan päällä ja käytettiin rakennuksen pohjan täyttöihin. Rakennukseen varataan runsaasti katoksellista pyöräpysäköintitilaa ja pihan kasvillisuus toteutetaan olemassa olevan luonnon mukaisena. Rakennuksen sisälle kootaan tietoa rakennukseen liittyvistä ympäristönäkökohdista, kuten tontilla asuvasta liito-oravasta.

11 11 Materiaalin kulutus Yliopiston A4 kopiopaperin kulutus laski edelleen vuonna Yliopiston yksiköt hankkivat keskusvarastolta valkoista A4 kopiopaperia yhteensä riisiä, mikä oli riisiä ja miljoona arkkia vähemmän kuin vuonna 2013 (Kuvio 6). Myös kulutus henkilötyövuotta kohden laski selvästi ollen 8,4 riisiä (9,5 riisiä vuonna 2013). Henkilötyövuosien määrä pysyi lähes samana vuoteen 2013 verrattuna Kopiopaperin kulutus riiseinä Kuvio 6. Kopiopaperinkulutus riiseinä Tavaroiden kierrätys uudelleen käyttöön Yliopiston tavoitteena on käyttää olemassa olevaa omaisuutta mahdollisimman pitkään. Mikäli kalusteita ja laitteita poistetaan käytöstä, niitä myydään tai lahjoitetaan mahdollisuuksien mukaan uudelleen käyttöön ennen jätteenä hävittämistä. Vuonna 2014 yliopiston hankinnat järjesti kahdet myyjäiset, joissa oli tarjolla kalusteita, verhoja ja laitteita. Laitteiden kunnostamisesta uudelleen käyttöön kokeiltiin lahjoittamalla erä käytöstä poistettuja laitteita Koneet kiertoon -yritykselle. Yritystä pyydettiin raportoimaan, mikä osuus laitteista oli kunnostettavissa uudelleen käyttöön. Raportin mukaan 30 % laitteista meni romutettavaksi, mutta niistäkin otettiin talteen toimivia osia. Loput 70 % yritys kunnosti myyntiin, lahjoitti tai otti omaan käyttöönsä. Kokeilun perusteella kävi ilmi, että vaikka yliopiston käytöstä poistuvat laitteet eivät enää palvele yliopiston työtarpeita, suurin osa niistä on vielä kunnostettavissa uudelleen käyttöön muille käyttäjille.

12 12 Ylioppilaskunta ja yliopisto järjestivät marraskuussa kierrätystapahtuman, jonne yliopistoyhteisön jäsenet saivat tuoda kotoa tietosuojattavia materiaaleja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, akkuja ja paristoja sekä vanhat maalijätteet. Kerätyt jätejakeet menivät yliopiston kautta asianmukaisesti hävitettäväksi. Lisäksi yliopiston kierrätyshuone tyhjennettiin ja tavarat koottiin pääaulaan vapaasti otettavaksi. Päivän päätteeksi jäljellä olevat tavarat lahjoitettiin Pirkanmaan Kierrätys ja Työtoiminta ry:lle. Reilun kaupan korkeakoulun kannatustyöryhmä haastoi yliopiston yksiköt keräämään talteen kahvipusseja. Kahvipusseja saapui keräykseen kpl ja ne lahjoitettiin kansalaisopisto Ahjola n ja Nekalan maahanmuuttajatyöpajan käsityöläisille.

13 13 Reilun kaupan korkeakoulu Yliopisto jatkoi työtä vastuullisen kuluttamisen edistämiseksi ja ansaitsi Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimen jo viidettä vuotta peräkkäin. Reilusta kaupasta ja vastuullisesta kuluttamisesta viestittiin koko yliopistoyhteisölle ja myös tamperelaisten korkeakoulujen yhteistyö oli vahvasti mukana tapahtumissa ja viestinnässä. Korkeakoulut järjestivät yhdessä Vastuulliset julkiset hankinnat -seminaarin ja Reilun kaupan aarrejahdin. Kampuksille piilotettiin Reilun kaupan suklaalevyjä, joita opiskelijat ja henkilökunta saivat etsiä kuvavihjeiden avulla. Reilun kaupan kaupunki Tampere -hanke lahjoitti Reilu kauppa sertifioituja palloja Unipoli Sportille

14 14 Lähteet Hankinnat ja materiaalinkulutus - Tampereen yliopiston keskusvaraston tilastot - Hansel Oy:n tilasto kestävistä hankinnoista Jätemäärät - Kierto Oy:n vuosiraportti - Kuusakoski Oy:n vuosiraportti - Pirkanmaan jätehuollon raportointiohjelma - Suomen Tietoturvan raportointiohjelma Lentomatkustamisen hiilidioksidipäästöt - Carlson Wagonlit Travelsin raportti Opintosuoritukset, kestävä kehitys ja kansainvälistyminen - Tampereen yliopiston opiskelijatietojärjestelmä Opiskelijakysely, kestävä kehitys: - viitattu Sähkön- ja lämmönkulutus yliopiston kiinteistöissä - Enerkey energiankulutuksen seurantaohjelma Tampereen yliopiston henkilöstökertomus: - viitattu Tampereen yliopiston opiskelijoiden hyvinvointiryhmä: - viitattu Tampereen yliopiston vuosikatsaus: - viitattu Tamperelaisten korkeakoulujen yhteinen ympäristöhahmo Nipoli tietää, miten ympäristöasiat huomioidaan kampuksilla.

Kestävän kehityksen raportti 2016

Kestävän kehityksen raportti 2016 Kestävän kehityksen raportti 2016 Merkittävimmät toimenpiteet Kestävän kehityksen opintokokonaisuus Tampere3 korkeakoulujen yhteiseksi Kestävän kehityksen tutkimusverkosto SuDeNet perustettiin Kaupin kampuksen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen raportti 2013

Kestävän kehityksen raportti 2013 Kestävän kehityksen raportti 2013 Tässä raportissa esitetään tiedot Tampereen yliopiston kestävän kehityksen ohjelmassa määritellyistä kestävän kehityksen mittareista sekä ohjelman tavoitteiden toteutumisesta

Lisätiedot

Kestävän kehityksen raportti Tampereen yliopiston kestävän kehityksen työryhmä

Kestävän kehityksen raportti Tampereen yliopiston kestävän kehityksen työryhmä Kestävän kehityksen raportti 2017 Tampereen yliopiston kestävän kehityksen työryhmä Kestävää kehitystä edistävä opetus ja tutkimus Opetussuunnitelmassa on 109 kestävä kehitys -merkittyä opintojaksoa, joista

Lisätiedot

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 TAMPEREEN YLIOPISTO JÄTESUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010 Hyväksytty hallintokeskuksessa 13.12.2007. 2 1. Johdanto Tampereen yliopiston jätesuunnitelma on osa

Lisätiedot

Kestävä kehitys Tampereen yliopiston opetuksessa työpajojen yhteenveto ja tuloksia

Kestävä kehitys Tampereen yliopiston opetuksessa työpajojen yhteenveto ja tuloksia ESDAN-hanke,yhteenvetoKestäväkehitysTampereenyliopistonopetuksessatyöpajoista. AiraksinenHannajaRaatikainenSaana1.8.2012 Kestävä kehitys Tampereen yliopiston opetuksessa työpajojen yhteenveto ja tuloksia

Lisätiedot

Kestävän kehityksen opintokokonaisuus

Kestävän kehityksen opintokokonaisuus Kestävän kehityksen opintokokonaisuus Kestävä kehitys Tampereen yliopistossa Tampereen yliopisto on yhteiskunnallisesti vaikuttava sivistysyhteisö, joka kouluttaa maailmaa ymmärtäviä maailman muuttajia.

Lisätiedot

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Hämeenlinnan ympäristöjulkaisuja 14 Lähdeviite: Kaunismaa Henna 2011: Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa.

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tekniikan ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tekniikan ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2016 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tekniikan ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Tommi Kukkonen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Sisällys SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Ympäristöohjelman toteuma 2015

Ympäristöohjelman toteuma 2015 Ympäristöohjelman toteuma 215 Tärkeimmät seurantatiedot SYKEn hiilijalanjälki Virkamatkustaminen Kiinteistöjen energiankulutus ja jätteiden määrä Paperinkulutus ja julkaisut Hankinnat, kiinteistöjen ympäristö-

Lisätiedot

Tietoja yrityksestä. Keskeisiä tunnuslukuja

Tietoja yrityksestä. Keskeisiä tunnuslukuja 85 LOMAKE Päivämäärä Nimi ja osoite: Kestävän kehityksen ohjelma 31.1.2010 Tietoja yrityksestä Vuokrataloyhtiö Oy Kiinteistökatu 10 A, 00000 ASUNTOLA erk ki KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJELMA JAYMPÄRISTÖOHJELMA

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2016 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Roni Sorsa Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Sisällys SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä 24.4. 2018 Kiertotaloustori ??????????????????????????????????? Jätevirrat Raumalla Hyötyjäte Keräysfirmat: lajitellut paperit, pahvit, lasi, metalli,

Lisätiedot

Kestävän kehityksen strategia

Kestävän kehityksen strategia Kestävän kehityksen strategia Yhtymähallitus xx.xx.2012 Sisällysluettelo 1. Kestävä kehitys... 1 2. Oppilaitosten ympäristösertifiointi... 1 3. Kestävä kehitys Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymässä...

Lisätiedot

LUT 2016 ENERGIA. Energiankulutuksen vähentäminen

LUT 2016 ENERGIA. Energiankulutuksen vähentäminen 1 YMPÄRISTÖOHJELMA @ LUT 2016 ENERGIA Energiankulutuksen vähentäminen 1) Sähköenergian kokonaiskulutuksen/opiskelija-fte vähentäminen 5% vuoden 2015 tasosta vuoteen 2018 loppuun mennessä - toimenpiteet:

Lisätiedot

Sustainability in Tourism -osahanke

Sustainability in Tourism -osahanke 25.3.2013 Päivi Lappalainen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus Osaprojektin tavoitteet Osaprojektin tavoitteena oli työpajojen ja tilaisuuksien kautta koota yritysten näkemyksiä ja tarvetta vastuullisen

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2019 Palauteraportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Juho Niemelä Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

Vastuullisuus ja Kestävä kehitys Aalto-yliopisto Annukka Jyrämä

Vastuullisuus ja Kestävä kehitys Aalto-yliopisto Annukka Jyrämä Vastuullisuus ja Kestävä kehitys Aalto-yliopisto 11.12.2017 Annukka Jyrämä Agenda Raportointi vuosi 2017 ( vastaava muoto kuin 2015 ja 2016) Tavoitteet ja toteuma Toiminnan suunnittelua 2018 Edellisen

Lisätiedot

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat Kysely ja tulosten yhteenveto: Julkisten hankintojen neuvontayksikkö www.hankinnat.fi 1 Kysely kestävistä hankinnoista Julkisten

Lisätiedot

Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta

Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta Etelä-Savo Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta Kesäkuu 2013 Anne Matilainen ja Tarinka Ringvall ETELÄ-SAVON ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 029 502

Lisätiedot

Laukaan energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Laukaan energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Laukaan energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Laukaan energiatase 2010 Öljy 354 GWh Puu 81 GWh Teollisuus 76 GWh Sähkö 55 % Prosessilämpö 45 % Rakennusten lämmitys 245 GWh Kaukolämpö

Lisätiedot

Opiskelijan palveluksessa

Opiskelijan palveluksessa 1 Opiskelijan palveluksessa Ylioppilaskunnan yritystoimintaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta hoitaa liiketoimintaansa HYY Yhtymän kautta. 2 Yhtymän tehtävänä on: - tuottaa voittoa omistajalleen jotta

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Ville Laitinen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2

Lisätiedot

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Vihreä lippu Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa Eco-Schools -ohjelman kattojärjestö on Foundation

Lisätiedot

Green Office -vuosiraportointikooste kevät 2014

Green Office -vuosiraportointikooste kevät 2014 1. JOHDANTO... 2 2. YHTEENVETO VERKOSTON TULOKSISTA... 3 2.1. ENERGIANKULUTUS... 5 2.1.1. Sähkönkulutus... 5 2.1.2. Lämmönkulutus... 6 2.2. HENKILÖLIIKENNE... 7 2.2.1. Tieliikenne... 7 2.2.2. Raideliikenne...

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen raportti. Niina Lampi & Juha Salmi. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen raportti. Niina Lampi & Juha Salmi. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen raportti Niina Lampi & Juha Salmi Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO 10TUSISÄLLYSLUETTELOU10T... 2 10TUJohdantoU10T...

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

Vantaan Energia Oy. Korson omakotiyhdistys 1.4.2014. Ilkka Reko Myyntijohtaja

Vantaan Energia Oy. Korson omakotiyhdistys 1.4.2014. Ilkka Reko Myyntijohtaja Vantaan Energia Oy Korson omakotiyhdistys 1.4.2014 Ilkka Reko Myyntijohtaja 1 Asiakasraportoinnilla säästöä Energiapeili Tervetuloa Vantaan Energian Raportointipalveluun! Rekisteröidy palveluun Kirjaudu

Lisätiedot

Kestävä kehitys museoissa. 25.3.2010 Tekniikan museo

Kestävä kehitys museoissa. 25.3.2010 Tekniikan museo Kestävä kehitys museoissa 25.3.2010 Tekniikan museo Suomen museoliiton ydinarvot Sivistyksen kunnioittaminen Historian, kulttuurin ja luonnon arvostaminen Kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttäminen tuleville

Lisätiedot

SIS n-230 (*n-127) JKK n-346 (*n-193)

SIS n-230 (*n-127) JKK n-346 (*n-193) Tampereen yliopisto / Opintopalvelut 24.8.2011 "Miten merkittävinä pidät työllistymisesi kannalta seuraavia tekijöitä?" Viidennen vuoden opiskelijat 2007-2011* SIS n-230 (*n-127) JKK n-346 (*n-193) EDU

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Vuosiraportti 2017

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Vuosiraportti 2017 Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen Vuosiraportti 2017 Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Tammikuu 2018 1 Sisällysluettelo Sivu Johdanto 1. Ekotukihenkilöiden, toimipisteiden ja kiinteistöjen

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti SoTe-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- ja tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti SoTe-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- ja tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2016 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti SoTe-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- ja tunnistetietoja Sami Jussinmäki Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Sisällys SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen käsittelytaksan ja järjestetyn jätteenkuljetuksen kuljetustaksan muutos

Yhdyskuntajätteen käsittelytaksan ja järjestetyn jätteenkuljetuksen kuljetustaksan muutos Yhdyskuntajätteen käsittelytaksan ja järjestetyn jätteenkuljetuksen kuljetustaksan muutos Tela 17.4.2012 Valmistelija: Kuntatekniikka, rakennuspäällikkö Risto Lehtonen, puh. 234 4384 Jätelain mukaan jätehuollosta

Lisätiedot

Keski-Suomen energiatase 2008. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Keski-Suomen energiatase 2008. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Keski-Suomen energiatase 2008 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton energiaryhmän työtä EU:n IEE-ohjelman tuella Energiatoimistoa

Lisätiedot

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi.

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. Porin kierrätyskeskus Savipajakatu 8, 860 Pori (Tiiliruukki) Asiakaspalvelu: puh. 0 6 56 Avoinna: maanantai tiistai, torstai 9

Lisätiedot

IL-palvelut Aalto-yliopistossa

IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL 3D - ulottuvuudet esiin, IL-opetuksesta IL-palveluihin seminaari 30.11.2010 Virpi Palmgren, Otaniemen kampuskirjasto Anu Kangasaho, Töölön kampuskirjasto Eila Rämö, Arabian

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala Julkinen Janne Parri Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYS Johdanto... 5 Palautteiden tiivistelmä... 6 5. Mitä mieltä olet saamastasi

Lisätiedot

RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIARATKAISUT

RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIARATKAISUT RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIARATKAISUT 2014 Antti Rusanen Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus -hanke SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIANKULUTUS...

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Veera Heinonen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Äänekosken energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Äänekosken energiatase 2010 Öljy 530 GWh Turve 145 GWh Teollisuus 4040 GWh Sähkö 20 % Prosessilämpö 80 % 2 Mustalipeä 2500 GWh Kiinteät

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Kulttuuriala Julkinen Minna Koivisto & Anna Tarvainen-Illi Opiskelijakunta JAMKO 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jämsän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jämsän energiatase 2010 Öljy 398 GWh Turve 522 GWh Teollisuus 4200 GWh Sähkö 70 % Prosessilämpö 30 % Puupolttoaineet 1215 GWh Vesivoima

Lisätiedot

Tavoitteet ja toimenpiteet

Tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet vuodelle 2013 Spondan kiinteistöjen ympäristökuormitus Suomessa: Sähkön, lämmön, jäähdytyksen ja veden vertailukelpoinen laskee Suomen kiinteistöissä Mittarointistrategian

Lisätiedot

Asiakaskokemus ja kestävä liiketoiminta - case Ideapark. 12.11.2013 Design for Life Marketta Niemelä

Asiakaskokemus ja kestävä liiketoiminta - case Ideapark. 12.11.2013 Design for Life Marketta Niemelä Asiakaskokemus ja kestävä liiketoiminta - case Ideapark 12.11.2013 Design for Life Marketta Niemelä 2 Asiakaskohtaaminen ja kokemuksellisuus kilpailuetuna Asiakassuhteen kehittäminen: pitkäaikainen ja

Lisätiedot

Välittämisen ilmapiiri (VIP) toiminta osana opiskelijoiden hyvinvointia

Välittämisen ilmapiiri (VIP) toiminta osana opiskelijoiden hyvinvointia Välittämisen ilmapiiri (VIP) toiminta osana opiskelijoiden hyvinvointia INSSI foorumi 17.3.2010 Joni Ranta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Tausta ja tavoitteet Suomessa tapahtuneet traagiset ampumatapaukset

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012 Johanna Karimäki Kestävä kehitys Sosiaalinen -tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, terveys -yhteisö, kulttuuri Ekologinen -luonnonvarat, luonto, biologinen monimuotoisuus -ilmastonmuutos

Lisätiedot

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010 Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä Maija Innola 17.11.2010 Ulkomaisten opiskelijoiden määrä kasvanut suomalaisissa korkeakouluissa Vuonna 2009 ulkomaisia

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 KYSELYN TULOKSIA

Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 KYSELYN TULOKSIA Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 Kestävän kehityksen asiantuntijaseminaari Leena Saloheimo 17.4.2015 VASTAAJAT, edustavuus - vastaajia 117 (*) osa vastasi

Lisätiedot

Ympäristöohjelma kaudelle:

Ympäristöohjelma kaudelle: Yritys Ympäristövastaava tai -tiimi Ympäristöohjelman tekijä(t) Kiinteistö-KYS Oy Päivämäärä (päivitetty viimeksi) 18.1.2018 Ympäristöpolitiikka Ympäristöohjelma kaudelle: 2018-2019,, Kati Lundgren Kiinteistö-KYS

Lisätiedot

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa ympäristöasiantuntija Anna-Riikka Karhunen Kouvolan kaupunki Ympäristöystävällistä energiaa -seminaari, Kotka 6.6.2014 2 Kouvolan kaupunkistrategia 2014-2020

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Vuosina ENERGIANTUOTANTO ENERGIANKULUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT. Lisätiedot:

Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Vuosina ENERGIANTUOTANTO ENERGIANKULUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT. Lisätiedot: Helsingin seudun ympäristöpalvelut ENERGIANTUOTANTO ENERGIANKULUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT Vuosina 2009 2016 Lisätiedot: johannes.lounasheimo@hsy.fi 1. HSY 2. VESIHUOLTO 3. JÄTEHUOLTO dia 6 dia 35 dia

Lisätiedot

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K)

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) kysely 1.-10.2.2012 Suomen yleisille kirjastoille ekologisen kestävyyden tilasta Leila Sonkkanen Suunnittelija Helsingin kaupunginkirjasto grafiikka Jouni Juntumaa Erikoissuunnittelija

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Vuosina ENERGIANTUOTANTO ENERGIANKULUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT. Lisätiedot:

Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Vuosina ENERGIANTUOTANTO ENERGIANKULUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT. Lisätiedot: Helsingin seudun ympäristöpalvelut ENERGIANTUOTANTO ENERGIANKULUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT Vuosina 2009 2015 Lisätiedot: johannes.lounasheimo@hsy.fi 1. HSY 2. VESIHUOLTO 3. JÄTEHUOLTO dia 6 dia 35 dia

Lisätiedot

ENERGIATODISTUKSET JA MERKIT TYÖKALUINA ENERGIATEHOKKUUSVIESTINNÄSSÄ

ENERGIATODISTUKSET JA MERKIT TYÖKALUINA ENERGIATEHOKKUUSVIESTINNÄSSÄ ENERGIATODISTUKSET JA MERKIT TYÖKALUINA ENERGIATEHOKKUUSVIESTINNÄSSÄ Helsingin erilainen Display Miksi tämä lähestymistapa? 28.5.2010 Ulla Soitinaho HKR-Rakennuttaja Miksi ihmeessä Display? Miksi ihmeessä

Lisätiedot

Päiväkotikalusteiden hankinta. Antti Tuukkanen

Päiväkotikalusteiden hankinta. Antti Tuukkanen Päiväkotikalusteiden hankinta Antti Tuukkanen Tausta Käynnistimme kesäkuussa 2017 yhteistyöprojektin Finnwatchin kanssa sosiaalisesti vastuullisten hankintojen edistämiseksi Tavoitteet Edistää sosiaalisesti

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO YHTEENVETO 5.9.2013 VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 17 vastaanottokeskuksessa loppukeväällä 2013. Vastaajia

Lisätiedot

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017)

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017) 0..08 Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (07) Jäteyhtiö Jätekukko teki syksyllä 07 asiakastyytyväisyyskyselyjä, joista saatuja tuloksia hyödynnetään palvelujen kehittämisessä sekä jätehuollon

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja, luottamuksellinen.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja, luottamuksellinen. JUPINAVIIKOT 2016 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja, luottamuksellinen Linda Holma Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Sisällys SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

PORIN LIIKKUMISEN OHJAUKSEN MATERIAALIPAKETIT LIIKKUMISEN OHJAUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKE 2017

PORIN LIIKKUMISEN OHJAUKSEN MATERIAALIPAKETIT LIIKKUMISEN OHJAUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKE 2017 PORIN LIIKKUMISEN OHJAUKSEN MATERIAALIPAKETIT LIIKKUMISEN OHJAUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKE 2017 HANKKEEN TAVOITTEET 01 Tarjota helposti omaksuttavissa olevaa tietoa kestävistä kulkumuodoista eri liikkujaryhmille.

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Kulttuuriala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Kulttuuriala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2016 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Kulttuuriala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Tuomas Kallinki Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Sisällys SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Laatu perusopetuksessa 3.5.2012

Laatu perusopetuksessa 3.5.2012 Laatu perusopetuksessa 3.5.2012 Laatuprosessin eteneminen Tampereella Perusopetuksen arviointisuunnitelma (2009) Teemat: Oppilaiden turvallisuus ja hyvinvointi 2009-2010 Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Kulttuuriala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Pekka Mannermaa. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Kulttuuriala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Pekka Mannermaa. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2019 Palauteraportti Kulttuuriala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Pekka Mannermaa Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 Johdanto 3 Palautteiden

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

Uuraisten energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Uuraisten energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Uuraisten energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Uuraisten energiatase 2010 Öljy 53 GWh Puu 21 GWh Teollisuus 4 GWh Sähkö 52 % Prosessilämpö 48 % Rakennusten lämmitys 45 GWh Kaukolämpö

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala Julkinen Iina Mustalampi Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä... 4 5. Mitä mieltä olet saamastasi

Lisätiedot

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden. Vuosiraportti 2016

Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden. Vuosiraportti 2016 Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen Vuosiraportti 2016 Hänninen Tapani Keski-Uudenmaan ympäristökeskus 20.12.2016 1 Sisällysluettelo Johdanto 1. Ekotukihenkilöt ja -toimipisteet 3 2.

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 2.11.2016 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- tai tunnistetietoja

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- tai tunnistetietoja JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- tai tunnistetietoja Jarna Väisänen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Ekotehokkuuden Check List

Ekotehokkuuden Check List Ekotehokkuuden Check List Käyttötarkoitus: Työkalu ekotehokkuuden elementtien soveltuvuuden arviointiin ja käyttöönottoon 1(12) 1. Yleiset ympäristösuorituskyvyn tavoitteet a) Osapuolten (omistaja ja käyttäjä)

Lisätiedot

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat 28.9. Paasitorni Juha Myllymäki Johtava lakimies Kuntaliitto/Julkisten hankintojen neuvontayksikkö 1 Hankintaprosessi Julkisten

Lisätiedot

VAO Ympäristöohjelma SAKUstars Vaasa 1.-3.4 2014

VAO Ympäristöohjelma SAKUstars Vaasa 1.-3.4 2014 VAO Ympäristöohjelma SAKUstars Vaasa 1.-3.4 2014 1. Tausta 1.1 Kestävä kehitys Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat

Lisätiedot

EMS Light Nordic -seurantatyökalu

EMS Light Nordic -seurantatyökalu 8 EMS Light Nordic EMS Light Nordic on helppokäyttöinen seurantatyökalu, jonka avulla yritys voi helposti seurata ja analysoida esimerkiksi energian kulutusta, jätemääriä sekä materiaaleihin liittyviä

Lisätiedot

Lappeenrannan ilmasto-ohjelma

Lappeenrannan ilmasto-ohjelma 18.11.2013 Lappeenrannan ilmasto-ohjelma Seurantaindikaattorien toteutuma vuonna 2012 1 Johdanto Lappeenrannan kaupunginhallitus hyväksyi 28.9.2009 kaupungille laaditun ilmasto-ohjelman. Lappeenrannan

Lisätiedot

Muuramen energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Muuramen energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Muuramen energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Muuramen energiatase 2010 Öljy 135 GWh Teollisuus 15 GWh Prosessilämpö 6 % Sähkö 94 % Turve 27 GWh Rakennusten lämmitys 123 GWh Kaukolämpö

Lisätiedot

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7)

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto Elintarviketeollisuusliiton vuonna 2007 toteuttamasta ympäristökyselystä Elintarviketeollisuusliitto kokosi vuonna 2006 ensimmäisen teollisuuden yhteisen

Lisätiedot

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Lumen 1/2017 ARTIKKELI Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Päivi Honka, FM, tuntiopettaja, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KASVUKYSELYN TULOKSET

KASVUKYSELYN TULOKSET KASVUKYSELYN TULOKSET Taustaa Osana Strategiaa 2020 tukevan kasvusuunnitelman valmistelua järjestettiin lippukunnille kysely kasvua estävistä tekijöistä sekä lippukuntien hyvistä toimintatavoista. Tätä

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen 24.5.216 Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 215 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Matkailu- ja ravitsemisala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Matkailu- ja ravitsemisala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Matkailu- ja ravitsemisala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Ilona Palonen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Contents

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010

YMPÄRISTÖSUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010 YMPÄRISTÖSUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010 Tampereen yliopisto 2007 TAMPEREEN YLIOPISTO YMPÄRISTÖSUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010 Rehtori hyväksynyt 16.5.2007 Sisältö Saatteeksi...5 1 Johdanto...6 1.1 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

Yrittäjyyttä tukeva korkeakoulu 2015 -kysely. ylitarkastaja Johanna Moisio, opetus- ja kulttuuriministeriö

Yrittäjyyttä tukeva korkeakoulu 2015 -kysely. ylitarkastaja Johanna Moisio, opetus- ja kulttuuriministeriö Yrittäjyyttä tukeva korkeakoulu 2015 -kysely ylitarkastaja Johanna Moisio, opetus- ja kulttuuriministeriö Paljon tapahtunut yrittäjyyden edistämisessä mutta kuinka paljon? Kuvat: Paula Ojansuu Kyselyn

Lisätiedot

Jätteiden syntypaikkalajittelun seurantaindikaattorit

Jätteiden syntypaikkalajittelun seurantaindikaattorit Jätteiden syntypaikkalajittelun seurantaindikaattorit Lahden tiedepäivä 29.11.2011 Pirjo Korhonen Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Lahden keskus Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa analysoidaan

Lisätiedot

Maailman muuttamisen välineitv. lineitä tieto, taito ja asenne. Kestävä kehitys Tampereen yliopiston opetuksessa

Maailman muuttamisen välineitv. lineitä tieto, taito ja asenne. Kestävä kehitys Tampereen yliopiston opetuksessa Maailman muuttamisen välineitv lineitä tieto, taito ja asenne Kestävä kehitys Tampereen yliopiston opetuksessa Kestävän n kehityksen edistäminen on tärkeää,, sillä ihmiskunta käyttk yttää luonnonvaroja

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja.

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja Jenni Sanisalo Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYS Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä...

Lisätiedot

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Kaisa Kurki Kansainväliset asiat, Tampereen yliopisto Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät, Lahti

Lisätiedot

Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä

Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä http://www.yrittajat.fi/fi-fi/suomenyrittajat/tutkimustoiminta/ Koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu

Lisätiedot

Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä. Susan Tönnes, HSY Seututieto

Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä. Susan Tönnes, HSY Seututieto Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä, HSY Seututieto Esityksen sisältö HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä Julia 2030 hanke lyhyesti Ekotukihenkilötoiminta avain käyttäjätottumusten

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 214 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen jäteyhtiön

Lisätiedot

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Kepan globaalikasvatusverkostolle teetettyyn kyselyyn vastasi määräajassa 32 toimijaa. Pyyntö vastata kyselyyn lähetettiin verkostoon kuuluvien toimijoiden

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET Jäteselviytyjät 2014 Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Jätteiden lajittelu = a) laitetaan kaikki jätteet samaan astiaan b) laitetaan jokainen jäte omaan jäteastiaansa

Lisätiedot