VIHERALUEIDEN YLEIS- JA TOTEUTUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN VANTAALLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIHERALUEIDEN YLEIS- JA TOTEUTUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN VANTAALLA"

Transkriptio

1 1 VIHERALUEIDEN YLEIS- JA TOTEUTUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN VANTAALLA Tässä ohjeessa käydään läpi viheralueiden yleis- ja toteutussuunnitelmiin tarvittavat lähtötiedot, suunnitelmien sisältö ja tuotettavat asiakirjat. Ohje on päivitetty Vantaan hulevesiohjelman mukaiseksi. Hulevesien hallinnan suunnittelu on kuvattu tarkemmin liitteessä 1. Yleissuunnitelma Yleissuunnitelma on periaatesuunnitelma, jossa on esitetty kohdealueen jäsentely, käyttö ja toiminnot, laatu ja hoito riittävällä tasolla siten, että kohteen rakentamisen ja hoidon kustannukset voidaan laskea kohtuullisen luotettavasti. Yleissuunnitelman keskeisin rooli on toimia viranomaisten päätöksenteon välineenä sekä havainnollisena illustraationa toteutuvasta suunnitelmasta. Hulevesien hallinnan suunnittelun lähtökohtana on kaksi vaihtoehtoa: Ve 1) Uusi asemakaava ja sen lähiympäristösuunnitelma, joista saadaan hulevesiselvitys suhteutettuna vastaanottavaan pienveteen/ -vesiin, tilaan ja tulevan maankäytön vaikutuksiin sekä virtaamiin osa-valuma-alueittain. Hulevesiselvityksestä saadaan hulevesien suositellut hallintatoimenpiteet osa-alueittain. Kaavan aineistosta saadaan yleis- ja/tai toteutussuunnittelun lähtökohtatiedot. Ve 2) Vanha asemakaava ja sen mahdolliset liitteet, jolloin alla eritellyt lähtötiedot arvioidaan erikseen vesihuollon ja tarvittaessa kaupunkisuunnittelun, rakennusvalvonnan, ympäristökeskuksen sekä yrityspalveluiden kanssa. Yleissuunnitelman lähtötietoina käytetään kantakarttaa. ajantasa-asemakaavaa tai asemakaavan muutosehdotusta. kiinteistökarttaa. johtokarttaa. ilmakuvia. historiallisia karttoja lähiympäristösuunnitelmaa ja rakentamisohjetta. ulkoilureitistön yleissuunnitelmaa. mahdollista aiempaa hulevesiselvitystä ja -suunnitelmaa ja / tai pienvesiselvitystä, valuma-aluerajausta sekä tulvamallinnuksia, olevia vesihuollon lähtökohtia: mitoitus, jne. suhteutettuna vastaanottavaan pienveteen, rakennettuun hulevesiverkostoon, maankäytön suunnitelmiin ja vesihuollon yleissuunnitelmaan, hydrogeologisia selvityksiä: hallintatoimenpiteiden alueilla pohjatutkimuksia (maalaji, sen sopivuus viivytykseen tai imeytykseen varmistettuna imeytyksen osalta imeytyskokein, pohja- tai orsiveden pinta) muita selvityksiä ja raportteja tilaajan ohjeiden mukaan

2 2 Sähköisen lähtöaineiston konsultti tilaa Vantaan kaupungin mittausosastolta Yleissuunnittelun alussa konsultti laatii lähtötietona käytettävän tarkemittausohjelman, jonka mittauttamisesta vastaa tilaaja. Yleissuunnitteluun sisältyy suunnittelun aloitustiedotteen laatiminen Vantaan mallin mukaan. Yleisö- ja asukasesittelystä mainitaan tarjouspyynnössä tai sovitaan erikseen. Suunnittelua varten perustetaan ohjausryhmä, joka kokoontuu tarjouksessa sovituissa puitteissa. Konsultti vastaa ohjausryhmän yhteystietoluettelon, kokouskutsujen, esityslistojen ja muistioiden laatimisesta ja toimittaa ne kaikki sähköisesti tilaajalle ja kokouksiin osallistuvien sidosryhmien edustajille. Muistiot tarkastutetaan tilaajalla ennen jakelua. Yleissuunnitelmassa tulee esittää olemassa oleva, säilytettävä puuvartinen kasvillisuus (puut ja pensaat) säästäen olevaa niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi esitetään istutettava kasvillisuus. Poistettavaa kasvillisuutta ei tarvitse esittää, ellei sitä erikseen pyydetä. pinnoitteet (luonnonmukainen metsän pohjakasvillisuus, niitty, nurmikko, kivituhka, luonnon- tai betonikiveys tai asfaltti jne.). toiminnot. reitistö esteettömyystasojen mukaisesti luokiteltuna, tarvittavat suojatiet kuivatuksen ja tasauksen periaatteet sekä hulevesien hallintatoimenpiteet. Hulevesiaiheista esitetään tulo- ja lähtövirtaamat eri mitoitussateilla; ojien / painanteiden, altaiden, lokerikkojen jne. asemointi ja tilavuudet, kaivot, putket, ylivuoto- ja tulvajärjestelyt osa-alueittain, mahdolliset korttelialueiden liittymisperiaatteet / liittymätyypit, toiminta talvisissa olosuhteissa, vaikutus pohjavesiin ja pohjavesien kulkeutuminen muualle sekä ylläpitotarpeet. alustava hulevesijärjestelmän toteutuksen vaiheistus. työmaa-aikaisten hulevesien hallinnan tarpeiden määrittely. pohjarakennustekniset periaatteet. maarakentamisessa mahdollisesti tarvittavien erityisratkaisujen teknisen periaatteet. valaistuksen periaatteet. kalusteiden ja varusteiden periaatteet. kohdealueen kalusteiden ja varusteiden väritysperiaatteet. Yleissuunnitelmassa tulee esittää viheralueen tai sen osa-alueiden hoitoluokat. Merkintöjen selitysten tulee olla kattavat ja yksiselitteiset.

3 3 Yleissuunnitelman asiakirjat sisältävät suunnitelman kannen. asiakirjaluettelon. asemapiirustuksen/ asemapiirustukset (mustavalkoisena) 1:500. asemapiirustuksen / asemapiirustukset (värillisenä) 1:500. hoitoluokkakartan. hulevesisuunnitelman asemapiirustuksen ja tyyppipoikkileikkaukset. mahdolliset detaljit, leikkaukset ja havainnekuvat tarpeen mukaan. suunnitelmaselostuksen, joka sisältää myös hulevesien hallinnan yleiskuvauksen sekä hulevesien hallinnan lähtökohtien, toimenpiteiden ja mitoituksen kuvauksen. kustannukset FOREn ROLA- rakennusosalaskennalla ( Kustannusarvio litteroidaan INFRA RYL 2010 Rakennusosa- ja hankenimikkeistön mukaan. Asemapiirustuksen väritulostetta käytetään esittelytarkoituksiin paperitulosteena ja sähköisenä tiedostona, jonka koko voi vaihdella. Sen vuoksi siinä ei kannata esittää kaikkia yksityiskohtaisimpia kuvatekstejä, jotka esitetään mustavalkoisessa asemapiirustuksessa. Yleissuunnitelmasta laaditaan Powerpoint -esitys lautakuntakäsittelyä varten Vantaan esityspohjalle. Esityksen tulee sisältää suunnitelmamateriaalin lisäksi seuraavat diat: ilmakuva, yleiskaava, asemakaava ja maanomistus, joissa merkittynä suunnittelualue. Havainnollisista kuvasovitteista yms. perspektiivipiirroksista sovitaan tarvittaessa erikseen. Yleissuunnitelmaan saattaa liittyä myös lupien hakemista, mutta niistä mainitaan erikseen tarjouspyynnössä tai sovitaan erikseen.

4 4 Toteutussuunnitelma Toteutussuunnitelma on tarkka, toteutustasoinen asiakirja, jonka pohjalta viheralue rakennetaan. Toteutussuunnitelman keskeisin rooli on toimia työmaapiirustuksena ja olla toteutuksen kannalta mahdollisimman selkeä ja yksiselitteinen asiakirja. Siihen liittyy oleellisena osana hoito-ohje eli hoidon työselitys. Toteutussuunnitteluun sisältyy tarkemittaussuunnitelman laatiminen heti projektin alussa. Muista suunnittelun tarvitsemista täydennysmittauksista ja pohjatutkimuksista sovitaan projektin kuluessa erikseen. Toteutussuunnitteluun sisältyy suunnittelun aloitustiedotteen laatiminen Vantaan mallin mukaan. Yleisö- ja asukasesittelystä mainitaan tarjouspyynnössä tai sovitaan erikseen. Toteutussuunnittelun lähtötietoina käytetään tarkemittauksen lisäksi kantakarttaa. ajantasa-asemakaavaa tai asemakaavan muutosehdotusta. lähiympäristösuunnitelmaa. kiinteistökarttaa. johtokarttaa. ilmakuvia. tilaajan ohjeita. yleissuunnitelmaa tai jos yleissuunnitelmaa ei ole tai hulevesiä ei ole siinä riittävällä tarkkuudella käsitelty, niin mahdollista aiempaa hulevesiselvitystä ja -suunnitelmaa ja / tai pienvesiselvitystä, valuma-aluerajausta sekä tulvamallinnuksia, olevia vesihuollon lähtökohtia: mitoitus, jne. suhteutettuna vastaanottavaan pienveteen, rakennettuun hulevesiverkostoon, maankäytön suunnitelmiin ja vesihuollon yleissuunnitelmaan, hydrogeologisia selvityksiä: hallintatoimenpiteiden alueilla pohjatutkimusohjelma ja sen mukaisia tehtyjä pohjatutkimuksia (maalaji, sen sopivuus viivytykseen tai imeytykseen varmistettuna imeytyksen osalta imeytyskokein, pohja- tai orsiveden pinta) Suunnittelua varten perustetaan ohjausryhmä, joka kokoontuu tarjouksessa sovituissa puitteissa. Ohjausryhmä kokoontuu yleensä vähintään työn aloittamiseksi (aloituskokous), luonnosten käsittelemiseksi, asukastilaisuuden/ asukaspalautteen keräämisen jälkeen sekä suunnitelma-aineiston ollessa esitarkistusvaiheessa. Tarvittaessa järjestetään muita kokouksia työn edistymisen mukaisesti. Suunnittelijakonsultti vastaa ohjausryhmän yhteystietoluettelon, kokouskutsujen, esityslistojen ja muistioiden laatimisesta ja toimittaa ne kaikki sähköisesti tilaajalle ja kokouksiin osallistuvien sidosryhmien edustajille. Muistiot tarkastutetaan tilaajalla ennen jakelua.

5 5 Toteutussuunnitelmassa tulee esittää olemassa oleva, säilytettävä puuvartinen kasvillisuus ja sen käsittely, poistettava puuvartinen kasvillisuus sekä kaikki istutettava ja kylvettävä kasvillisuus. pinnoitteet (luonnonmukainen metsän pohjakasvillisuus, kostea-, tuore- tai kuivaniitty, luonnonnurmi, puisto- tai käyttönurmi, koristenurmi, kivituhka, luonnon- ja betonikiveys, asfaltti, sirotepintaukset, turva-alustat, erikoispinnoitteet, jne.). toiminnot. aidat ja kaiteet Vantaan kevyen liikenteen tyyppikaidemalliston pohjalta reitistöt, aukiot, oleskelupaikat ja pysäköintialueet, huoltotiet, mahdolliset pelastustiet ja nostopaikat. kuivatus ja tasaus sekä hulevesien hallintatoimenpiteiden kuvaus. Hulevesiaiheista esitetään tulo- ja lähtövirtaamat eri mitoitussateilla; ojien / painanteiden, altaiden, lokerikkojen jne. asemointi ja tilavuudet, kaivot, putket, ylivuoto- ja tulvajärjestelyt osa-alueittain, mahdolliset korttelialueiden liittymisperiaatteet/liittymätyypit, toiminta talvisissa olosuhteissa, vaikutus pohjavesiin ja pohjavesien kulkeutuminen muualle sekä ylläpitoa koskevat poikkeamat yleisistä hoidon työselityksistä. hulevesijärjestelmän toteutuksen vaiheistus. työmaa-aikaisten hulevesien hallinnan suunnittelu tarvittaessa. pohjarakennustekniikka. erikoisrakenteet ja niiden perustamistapa valopisteiden alustavat sijainnit ja alustava valopisteen määrittely, niiden tarkistus yhteistyössä Vantaan kuntatekniikan keskuksen kulloisenkin valaistuskonsultin kanssa. Lisäksi esitetään tiedossa olevat muuntamot ja sähkökaapit. kalusteet ja varusteet sekä niiden yksityiskohtainen värityssuunnitelma tarvittaessa. liikennemerkkisuunnitelma Kasvillisuus Säilytettävä puuvartinen kasvillisuus inventoidaan kuvioittain, puuryhminä tai yksittäispuina, luetteloidaan mallin mukaan ja piirretään kartalle. Istutettava kasvillisuus luetteloidaan mallin mukaan. Kenttäkerros inventoidaan yleisellä tasolla siten, että sille voidaan määritellä toteutustasoiset käsittelyohjeet sekä hoito. Inventointitulokset taulukoidaan ja numeroidaan suunnitelmaan vastaavasti. Nro Laji Ikä Kunto Toimenpide 1 Latinankielinen nimi suomenkielinen nimi taimi, nuori, varttunut tai vanha yksilö / ryhmä Hyvä, kohtalainen, huono tai kuollut Poistetaan / Säilytetään ja hoitotoimenpide

6 6 Istutettavan kasvillisuuden taulukko esitetään tarvittaessa karttakohtaisesti. Kasvillisuuden voi esittää alla esitetyillä tavoilla. Vaihtoehto B on ensisijainen. Numeroinnilla tai latinankielisten nimien lyhenteinä: Tapa A (numeroinnilla): Lyhenne Laji Taimikoko Istutustiheys Huomautukset Määrä PUUT: A1 Latinankielinen nimi suomenkielinen nimi rungon ympärysmitta cm x cm Istuttamiseen ja hoitoon liittyviä erityisiä seikkoja. kpl PENSAAT: B1 Latinankielinen nimi suomenkielinen nimi versojen pituus cm x cm Istuttamiseen ja hoitoon liittyviä erityisiä seikkoja. kpl PERENNAT: C1 Latinankielinen nimi cm x cm Istuttamiseen ja hoitoon liittyviä erityisiä seikkoja. kpl suomenkielinen nimi KÖYNNÖKSET: D1 Latinankielinen nimi cm x cm Istuttamiseen ja hoitoon liittyviä erityisiä seikkoja. kpl suomenkielinen nimi Suunnitelmaan kasvillisuudet merkitään lyhenteillä ja kappalemäärällä (neliömäärää ei ilmoiteta) Esim: A1/ 10 Tapa B (latinankielisten nimien lyhenteinä): Lyhenne Laji Taimikoko Istutustiheys Huomautukset Määrä APL Aal AalA Ako PUUT: Acer platanoides metsävaahtera PENSAAT: Amelanchier alnifolia marjatuomipihlaja PERENNAT: Aster alpinus alba alppiasteri KÖYNNÖKSET: Actinidia kolomikta kiinanlaikkuköynnös cm x cm Istuttamiseen ja hoitoon liittyviä erityisiä seikkoja 10 kpl x 90 Astiataimi 10 kpl x 25 Istuttamiseen ja hoitoon liittyviä erityisiä seikkoja 16 kpl 2kpl/ m2 Astiataimi 2 kpl Suunnitelmiin merkitty istutettava kasvillisuus esitetään lyhenteillä ja kappalemäärällä (neliömäärää ei ilmoiteta)

7 7 Puut merkitään ISOILLA KIRJAIMILLA Esim: APL/ 10 Pensaat merkitään seuraavasti Esim: Lonicera tatarica `Poutapilvi`= LtaP/ 10 E=yksivuotiset kasvit ja F=sipulikasvit. Niityt on eriteltävä olemassa olevasta kasvillisuudesta hoitamalla kehitettäviin ja perustettaviin alueisiin. Niityn perustaminen ja kylvö ohjeistetaan työselityksessä. Pinnoitteiden ja massaistutusten pinta-alat esitetään merkintöjen selityksissä. Kasvillisuuden suunnittelussa käytetään lähtökohtana mm. taimityyppien, kokojen ja istutustiheyksien sekä haitallisten vieraslajien suhteen Helsingin kaupunkikasviopasta (Rakennusviraston julkaisu 2010:12). HUOM. KASVILLISUUDEN KÄYTÖSTÄ VALMISTUMASSA VANTAALLA OHJE V Raitit, kuivatus ja rakenteet Talvikunnossa pidettävästä valaistavasta raitista (leveys > 3 m) suunnitellaan mittalinja, josta laaditaan asianmukainen koordinaattitaulukko. Kapeammista poluista ja muista alueista esitetään riittävästi koordinaattipisteitä, jotta ne voidaan rakentamisen yhteydessä mitata paikoilleen. Raittien, polkujen sekä muiden alueiden rakenteet on esitettävä yksiselitteisesti. Aidoista esitetään riittävän tarkasti niiden linjaus ja tolpat numeroidaan tai aakkostetaan asemapiirustukseen. Ao. tolppapisteistä laaditaan myös koordinaattipisteluettelo, erityisesti aitojen linjan muuttuessa. Mikäli aita sovitetaan topografialtaan vaihtelevaan maastoon, ao. kohdista laaditaan erilliset pituuspoikkileikkaukset aidan sovittamiseksi maastoon turvallisuusnormien mukaisesti. Kuivatus ja tasaus suunnitellaan perinteisesti tai luonnonmukaisen hulevesien käsittelyn periaatteilla Vantaan kaupungin esityksen mukaan. Kysymykseen voi tulla myös em. yhdistelmä. Puiston hulevesijärjestelmän liittymistä varten konsultti laatii HSY:n liittymisilmoituksen karttaliitteineen ja varmistaa suunnittelun aikana liittymisen ja esitettyjen liittymiskorkojen onnistumisen. Rakennettavista tai muotoiltavista ojista tehdään pituusleikkaus sekä paalukohtaiset poikkileikkaukset. Pohjarakennussuunnittelua tarvitaan, mikäli kohteen pohjarakennusolosuhteet ovat vaativat erityisesti pääreittien, kenttien, toiminnallisten alueiden, jne. osalta. Samoin siihen sisältyy siltojen, muurien, patojen, putkien, aita- ja porttiperustusten, katsomoiden, huvimajojen yms. erikoisrakenteiden perustamistavan sekä niihin liittyvien alueiden pohjanrakennussuunnittelu. Jos perinteiseen puistosuunnitteluun tarvitaan muutoin pohjarakennusteknistä asiantuntijaa, siitä mainitaan tarjouspyynnössä erikseen. Toteutussuunnittelussa määritellään valaisimien paikat, malli, pylvään korkeus ja malli sekä tarvittaessa varsi. Lisäksi määritetään värit RAL -värikoodin avulla. Valaistussuunnittelu edellyttää sidosryhmätyöskentelyä kulloisenkin kuntatekniikan keskuksen valaistussuunnittelukonsultin kanssa, mutta varsinaiset sähkötekniset suunnitelmat eivät sisälly toteutussuunnitteluun. Hankkeesta vastaava tilaa varsinaisen valaistussuunnitelman Vantaan suunnittelukäytännön mukaisesti. Kunkin suunnittelukohteen kalusteiden ja varusteiden tulee muodostaa väritykseltään yhtenäinen kokonaisuus. Samalla niiden tulee sopeutua ympäristöönsä arkkitehtuuriin ja olemassa oleviin kalusteisiin ja varusteisiin. Värityssuunnitelma on osa työselitystä. Uusien leikkipaikkojen suunnitelmat tulee varustaa maininnalla ja kuvalla opastaulusta (malli Vantaa 2015)

8 8 Rakennesuunnittelu (sillat, huvimajat, portit, kaiteet, portaat, kalusteet, aidat, muurit yms.) ja rakenteiden perustuksien suunnittelu sisältyy toteutussuunnitteluun, mikäli niiden tarpeesta on ollut selkeä tieto toteutussuunnittelun tarjousvaiheessa tai niistä on alustavat tiedot aiemmin laaditussa yleissuunnitelmassa tai lähiympäristösuunnitelmassa. Muutoin rakennesuunnittelu ei sisälly toteutussuunnitteluun, vaan siitä pyydetään erillinen tarjous. Toteutussuunnitelman asiakirjat sisältävät asemapiirustuksen / asemapiirustukset 1:200. kuivatus- ja tasaussuunnitelman riittävine poikkileikkauksineen ja pituuspoikkileikkauksineen, noudattaen vesihuoltolinjojen rakentamista koskevaa ohjetta. hulevesirakenteet, asemapiirustuksen, tarpeelliset paalukohtaiset poikkileikkaukset ja pituuspoikkileikkaukset noudattaen vesihuoltolinjojen rakentamista koskevaa ohjetta.

9 9 hulevesien hallinnan lähtökohtien, toimenpiteiden ja mitoituksen kuvauksen. raittien ja polkujen paalukohtaiset rakennepoikkileikkaukset. talvikunnossa pidettävien raittien (leveys > 3m) pitkittäisleikkaukset. rakennesuunnitelmien osalta laadunvarmistusraportin, laskelmat sekä teräsrakenteista konepajapiirustukset muita tarpeellisia detaljipiirustuksia ja leikkauksia. suunnitelman kannen. asiakirjaluettelon. työselityksen. (Vantaan kaupungin malli) määräluettelon. hoitoluokituskartan, hoidon työselityksen (Viheralueiden hoito VHT 05 yleisen työselostuksen mukaan) sekä hulevesirakenteiden huolto-ohjeen. kustannukset FOREn ROLA- rakennusosalaskennalla ( työturvallisuusasiakirja kaikista hankkeista. (Vantaan kaupungin malli) Työselitys litteroidaan INFRA RYL2010 -yleisen työselityksen mukaan. Yleis- ja toteutussuunnittelun tasokoordinaatti- ja korkeusjärjestelmät muuttuvat alkaen. Uusissa suunnittelutoimeksiannoissa käytettävä koordinaatistojärjestelmä on varmistettava tilaajalta. Suunnittelija varmistaa, että kohteen kaikki piirustukset ja toteutussuunnitelmat tehdään samaan tasokoordinaatti- ja korkeusjärjestelmään. Suunnittelussa käytettyjen lähtötietojen tulee ensisijaisesti olla samassa tasokoordinaattija korkeusjärjestelmässä kuin laadittavat suunnitelmat. Mikäli lähtötiedoissa (esim. pohjatutkimus, HSY:n lausunto, alueleikkauksissa käytetty arkistomateriaali ym.) on käytetty suunnitelmista poikkeavia tasokoordinaatti- ja korkeusjärjestelmiä, suunnittelija vastaa lähtötietojen yhteensovittamisesta. Vantaan kaupungin mittausosasto luovuttaa kartta-aineistoja uusissa järjestelmissä alkaen. Ajankohtaista lisätietoa muutoksesta Tätä ennen uutta aineistoa voidaan pyytää alueittain. Kaikkiin sijainti- ja korkeusmerkintöjä sisältäviin piirustuksiin on merkittävä mitä koordinaatistoja korkeusjärjestelmää kyseisessä piirustuksessa on käytetty. Tieto käytetystä tasokoordinaattija korkeusjärjestelmästä tulee esittää nimiössä tai nimiön yläpuolella. Vantaan vanha tasokoordinaattijärjestelmä on VVJ Vanha valtion järjestelmä ja vanha korkeusjärjestelmä N43. Uusi tasokoordinaattijärjestelmä on ETRS-GK25 ja uusi korkeusjärjestelmä N2000 Tiedostot ja asiakirjat Yleis- ja/tai toteutussuunnitelman sähköinen tiedosto laaditaan Vantaan kaupungin viheralueyksikön ohjeiden mukaan siten, että eri aihepiireihin kuuluvat asiat on asianmukaisesti esitetty omilla tasoillaan. Tasot, joille viheralueyksikön tilaamien suunnitelmien sisältämät tiedot tulostetaan, käyvät ilmi erillisestä liitteestä: Vay tasot.xls.

10 10 Otsikkotauluna käytetään Vantaan kaupungin Kuntatekniikan otsikkotaulua, jotka numeroidaan Vantaan kaupungin kuntatekniikan arkiston ohjeiden mukaan. Numerot pyydetään karttakohtaisesti arkistonhoitajalta. Viheralueyksikön otsikkotaulun täyttömalli: Konsultti voi lisätä otsikkotaulun alle oman logonsa ja kentät tarkistus- ja hyväksymismerkintöjä varten. Kaikki suunnitelma-aineisto kootaan ns. esitarkistuskansioon, jonka tarkistaa Vantaan kaupungin kuntatekniikan keskuksen eri asiantuntijatahot. Konsultti tekee tarvittavat tarkistukset koko suunnitelma-aineistoon sen valmiiksi saattamiseksi. Korjatut suunnitelmat toimitetaan Vantaan kaupungille muoveina hyväksyntää ja allekirjoitusta varten. Tilaajalle toimitettavissa valmiissa muovissa on oltava aina asianmukaiset konsultin tarkistusja hyväksymismerkinnät. Muutospalkkeja ei laiteta ennen kuin suunnitelmat on hyväksytty kaupungilla. Vantaan kaupungin viheralueyksikön puistopäällikkö hyväksyy päätöksellään toteuttamistasoiset puistosuunnitelmat. Puistosuunnittelupäällikkö hyväksyy tekniset suunnitelmat. Puistojen yleissuunnitelmat asetetaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti nähtäville. Nähtävillä olon jälkeen tekninen lautakunta hyväksyy suunnitelmat. Lisäksi suunnitelmat toimitetaan CD-rompulle tallennettuna dgn- ja pdf-muodossa (2 CD-levyä kutakin levyä). Dgn-tiedostot on tallennettava MicroStation V8i -versiolla, ellei toisin mainita. Pdftiedostojen tulee tallentaa sekä luonnollisen kokoisina että A3 -kokoisina. Mikäli suunnitelmat on laadittu Autocadilla, myös dwg-tiedostot tallennetaan rompulle. Lisäksi toimitettavalle CD-rompulle tallennetaan kaikki doc- ja xl-tiedostot sekä kohdealueesta otetut valokuvat.

11 11 Muovit ja sähköiset tiedostot on toimitettava Vantaan kaupungille samalla kertaa, ellei toisin pyydetä. Viheralueyksikön vastaamissa hankkeissa suunnitelmien sähköiset tiedostot voi toimittaa suoraan Vantaan kaupungin käyttämään kopiolaitokseen, joka huolehtii muovien tulostuksesta ja osoittaa laskunsa suoraan Vantaan kaupungille. Päivitetty /SNä Liite 1 Ohje hulevesien käsittelystä

Vantaan kaupunki / Viheralueyksikkö 22.5.2007

Vantaan kaupunki / Viheralueyksikkö 22.5.2007 YLEIS- JA TOTEUTUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN VANTAALLA Yleissuunnitelma on periaatesuunnitelma, jossa on esitetty kohdealueen jäsentely, toteuttaminen ja hoito riittävällä tasolla siten, että kohteen rakentamisen

Lisätiedot

Viheralueyksikkö VIHERALUEIDEN PUISTO- JA RAKENTAMISSUUNNITELMIEN LAATIMINEN VANTAALLA

Viheralueyksikkö VIHERALUEIDEN PUISTO- JA RAKENTAMISSUUNNITELMIEN LAATIMINEN VANTAALLA VIHERALUEIDEN PUISTO- JA RAKENTAMISSUUNNITELMIEN LAATIMINEN VANTAALLA 2 / 16 01300, VANTAA www.vantaa.fi 3 / 16 VIHERALUEIDEN PUISTO- JA RAKENTAMISSUUNNITELMIEN LAATIMINEN VANTAALLA Tässä ohjeessa käydään

Lisätiedot

TAMPEREEN ALUEEN ULKOVALAISTUKSEN SUUNNITTELUOHJE

TAMPEREEN ALUEEN ULKOVALAISTUKSEN SUUNNITTELUOHJE TAMPEREEN ALUEEN ULKOVALAISTUKSEN SUUNNITTELUOHJE katu-, tie-, puisto- ja torialueiden valaistus 1. YLEISSUUNNITELMA 2. TOTEUTUSSUUNNITELMA 2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISSUUNNITELMA 1.1. YLEISTÄ 1.2. VALAISTUSLUOKKIEN

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1.

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1. Kuntatekniikan keskus 21.1.2013 1(10) KORTTI NRO 1 UUDISRAKENTAMINEN / KADUT, AUKIOT, PUISTOT JA KÄYTÄVÄT TILAUSKÄYTÄNTÖ JA SUUNNITTELUAIKA Työ käsittää valaistussuunnitelman sekä siihen liittyvän sähkösuunnitelman

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KATU- JA KADUNRAKENNUSSUUNNITELMIEN SISÄLTÖ puitejärjestelyjen tarjouspyyntöön liittyen 15.2.2013

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KATU- JA KADUNRAKENNUSSUUNNITELMIEN SISÄLTÖ puitejärjestelyjen tarjouspyyntöön liittyen 15.2.2013 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KATU- JA KADUNRAKENNUSSUUNNITELMIEN SISÄLTÖ puitejärjestelyjen tarjouspyyntöön liittyen 15.2.2013 1 1. Katusuunnitelma, pituusleikkaus ja tyyppipoikkileikkaus sekä katusuunnitelmien

Lisätiedot

Hulevesien hallinta Vantaalla

Hulevesien hallinta Vantaalla Hulevesien hallinta Vantaalla yhteistyö ja hulevesiratkaisujen valintaperusteita 25.11.2014 Marika rava vesihuollon suunnittelupäällikkö Vantaan hulevesityöryhmä Maankäytön, ympäristön ja rakentamisen

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018 Sivu 1/6 Tilaaja: Tuusulan kunta, KETEK/ Kunnossapito ja viheralueet PL 60 04301 Tuusula TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

Lisätiedot

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? 26.2.2015 Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Marjut Kauppinen, arkkitehti SAFA Marjut Kauppinen Arkkitehti (SAFA) Rakennukset,

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

MENETTELYTAPAOHJE SUUNNITTELUTTAMINEN HSY JA ESPOON KAUPUNKI 17.6.2015 Liite 1

MENETTELYTAPAOHJE SUUNNITTELUTTAMINEN HSY JA ESPOON KAUPUNKI 17.6.2015 Liite 1 VESIHUOLLON SUUNNITTELUTTAMISEN ERITYISPIIRTEET Sisällysluettelo 1 Menettelytapaohje ja sen käyttö... 2 2 Suunnittelun hankinta... 2 2.1 Yhteisten puitesopimuskonsulttien hankinta... 2 2.2 Yksittäisen

Lisätiedot

Esitetyt kysymykset vastauksineen Inkoon sataman ja rannan suunnittelun sekä asemakaavoituksen kilpailutukseen:

Esitetyt kysymykset vastauksineen Inkoon sataman ja rannan suunnittelun sekä asemakaavoituksen kilpailutukseen: Inkoon sataman ja rannan suunnittelu sekä asemakaavoitus Esitetyt kysymykset vastauksineen Inkoon sataman ja rannan suunnittelun sekä asemakaavoituksen kilpailutukseen: 1. Ote tarjouspyynnöstä: Pyydämme

Lisätiedot

KATKEAMATON KETJU. tilaaja-suunnittelijaurakoitsija-tavarantoimittaja

KATKEAMATON KETJU. tilaaja-suunnittelijaurakoitsija-tavarantoimittaja KEURUUN SEMINAARISTA KATKEAMATON KETJU tilaaja-suunnittelijaurakoitsija-tavarantoimittaja Lopputuloksena saada tilaaja tilaamaan oikein ja teettämään hyvät suunnitelma-asiakirjat, jotta urakoitsijan ja

Lisätiedot

TARJOUSPYYNNÖN LIITE 1 1 (2)

TARJOUSPYYNNÖN LIITE 1 1 (2) TARJOUSPYYNNÖN LIITE 1 1 (2) Kiulukankaan katujen ja ympäristön rakennussuunnittelu Suunnittelijan valintaperusteet ja sopimusehdot 1. Suunnittelijan valintaperusteet Suunnittelijan valinta suoritetaan

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA YLÄ-LEVIN KATU- JA YMPÄRISTÖSUUNNITTELU

KITTILÄN KUNTA YLÄ-LEVIN KATU- JA YMPÄRISTÖSUUNNITTELU Liite 1. Tehtävän määritys Sivu 1 / 5 KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto KITTILÄN KUNTA YLÄ-LEVIN KATU- JA YMPÄRISTÖSUUNNITTELU TEHTÄVÄNMÄÄRITYS Työn sisältö: Suunnittelutehtävään kuuluu katurakennussuunnitelmien

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 3.12.2010 ASEMAKAAVANMUUTOS nro 002099, HÄMEENKYLÄ, OSA KORTTELISTA 12202 SEKÄ PUISTOALUETTA. KAAVAMUUTOSALUE Kaavamuutosalue

Lisätiedot

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI KIIMINGIN KUNTA 28.2.2011 NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI YLEISTEN ALUEIDEN SUUNNITTELU. Hanna Montonen, Juha-Pekka Reilin. Duon aukiosuunnitelma Insinöörinkadulle

TAMPEREEN KAUPUNKI YLEISTEN ALUEIDEN SUUNNITTELU. Hanna Montonen, Juha-Pekka Reilin. Duon aukiosuunnitelma Insinöörinkadulle TARJOUS xxxxxxxx TAMPEREEN KAUPUNKI YLEISTEN ALUEIDEN SUUNNITTELU Hanna Montonen, Juha-Pekka Reilin Duon aukiosuunnitelma Insinöörinkadulle Sivu 1 (4) 1 YLEISTÄ Kiitämme mahdollisuudesta tarjota asiantuntijapalveluitamme

Lisätiedot

MENETTELYTAPAOHJE SUUNNITTELUTTAMINEN HSY JA KAUNIAISTEN KAUPUNKI Liite 1

MENETTELYTAPAOHJE SUUNNITTELUTTAMINEN HSY JA KAUNIAISTEN KAUPUNKI Liite 1 VESIHUOLLON SUUNNITTELUTTAMISEN ERITYISPIIRTEET Sisällysluettelo 1 Menettelytapaohje ja sen käyttö... 2 2 Suunnittelun hankinta... 2 2.1 Yhteisten puitesopimuskonsulttien hankinta... 2 2.2 Yksittäisen

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Piir. Nro HKV Nro Kohde Piirustuksen sisältö Mittakaavat Päiväys Muutos

Piir. Nro HKV Nro Kohde Piirustuksen sisältö Mittakaavat Päiväys Muutos Katusuunnitelmat 29295 Messipojankuja Katusuunnitelma 1:500 31.1.2008 29296 1 Länsisatamankatu Katusuunnitelma välillä Itämerenkatu-Crusellin silta 1:500 31.1.2008 2 Länsisatamankatu Katusuunnitelma välillä

Lisätiedot

SUUNNITELMA-ASIAKIRJOJEN YHDENMUKAISTAMINEN. Projektin tilannekatsaus VESI KOHTUULLISESTI NAUTITTUNA ON TERVEELLISTÄ.

SUUNNITELMA-ASIAKIRJOJEN YHDENMUKAISTAMINEN. Projektin tilannekatsaus VESI KOHTUULLISESTI NAUTITTUNA ON TERVEELLISTÄ. SUUNNITELMA-ASIAKIRJOJEN YHDENMUKAISTAMINEN Projektin tilannekatsaus Matti Ojala Projektin tavoite - Projektin tavoitteena on laatia työkalu (tarkastuslista), jonka avulla vesihuollon suunnittelun eri

Lisätiedot

Kolmenkulma II, ak 8189 katu- ja rakennussuunnittelu

Kolmenkulma II, ak 8189 katu- ja rakennussuunnittelu TARJOUS 1/3 Tarjousnumero 10172505_P Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön palvelualue, Kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito Pasi Palmu PL 487 33101 TAMPERE Viite Tarjouspyyntö 14.9.2017. Puhelinkeskustelu

Lisätiedot

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet Osa 5 5.3.2014 Pöyry Finland Oy / Aki Leislahti, Ilkka Puustinen, Harri Sivonen, Markus Lakanen, 1 (16) Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus

Lisätiedot

LÄHILIIKUNTAPAIKAN SUUNNITTELU

LÄHILIIKUNTAPAIKAN SUUNNITTELU 27.7.2017 Sivu 1/5 Tilaaja: Tuusulan kunta, tilakeskus ja vapaa-aikapalvelut PL 60 04301 Tuusula Hanke: Kellokosken koulun lähiliikuntapaikka LÄHILIIKUNTAPAIKAN SUUNNITTELU Pyydämme Teiltä tarjousta lähiliikuntapaikan

Lisätiedot

Ramppipuiston kevyen liikenteen väylän sekä Ruskontien eteläpuolisen kevyen liikenteen väylän rakennussuunnittelu

Ramppipuiston kevyen liikenteen väylän sekä Ruskontien eteläpuolisen kevyen liikenteen väylän rakennussuunnittelu TARJOUS XXXXXXX TAMPEREEN KAUPUNKI KAPA Petri Kantola Ramppipuiston kevyen liikenteen väylän sekä Ruskontien eteläpuolisen kevyen liikenteen väylän rakennussuunnittelu Sivu 1 (4) 1 YLEISTÄ Kiitämme mahdollisuudesta

Lisätiedot

2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00 Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00 Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 2.08 Hevosurheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00

Lisätiedot

AVOIMIEN HULEVESIJÄRJESTELMIEN KUNNOSSAPITO. 25.11.14 viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen

AVOIMIEN HULEVESIJÄRJESTELMIEN KUNNOSSAPITO. 25.11.14 viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen AVOIMIEN HULEVESIJÄRJESTELMIEN KUNNOSSAPITO 25.11.14 viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen Hulevesialtaiden, -ojastojen ja patojen ylläpitoon vaikuttavia tekijöitä Sijainti Hulevesijärjestelmän rakenne

Lisätiedot

TARJOUS TUOMIOKIRKONKATU: KATU- JA RAKENNUSSUUNNITTELU VÄLILLÄ VERKATEHTAANKATU-SUVANTOKATU. 1. Yleistä

TARJOUS TUOMIOKIRKONKATU: KATU- JA RAKENNUSSUUNNITTELU VÄLILLÄ VERKATEHTAANKATU-SUVANTOKATU. 1. Yleistä Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Puutarhakatu 2 B PL 487 33101 TAMPERE Pasi Palmu Ramboll PL 718, Pakkahuoneenaukio 2 33101 Tampere Finland Puhelin: 020 755 611 www.ramboll.fi TARJOUS

Lisätiedot

LIIKENTEENOHJAUS- SUUNNITELMAN SISÄLTÖ JA ULKOASU LIIKENNESUUNNITTELU 2017

LIIKENTEENOHJAUS- SUUNNITELMAN SISÄLTÖ JA ULKOASU LIIKENNESUUNNITTELU 2017 1 LIIKENTEENOHJAUS- SUUNNITELMAN SISÄLTÖ JA ULKOASU 2017 LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ JA ULKOASU 2 YLEISTÄ Liikennesuunnitteluyksikön teettämät uudet liikenteenohjaussuunnitelmat tuotetaan MicroStation

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS 31.3.2017 2 (5) Sisällys RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS... 3 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT... 3 YLEISTÄ... 3 TEKNISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

SIUNTIO 14.10.2014 Pickalan Golfkartanon asemakaavan muutos

SIUNTIO 14.10.2014 Pickalan Golfkartanon asemakaavan muutos SIUNTIO 14.10.2014 Pickalan Golfkartanon asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan osana kaavatyön

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI LISÄKIRJE NRO 1 1 RAKENNUSVIRASTO Katu- ja puisto-osasto Jukka Myyryläinen HEL

HELSINGIN KAUPUNKI LISÄKIRJE NRO 1 1 RAKENNUSVIRASTO Katu- ja puisto-osasto Jukka Myyryläinen HEL HELSINGIN KAUPUNKI LISÄKIRJE NRO 1 1 VUOSAAREN SILTA JA RAITTISILTA VARTIOKYLÄNLAHDEN YLI, KATU- JA RAKENNUSSUUNNITTELU Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osasto on pyytänyt tarjoustanne

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Vastaanottaja Hollolan kunta Asiakirjatyyppi Tilanvaraussuunnitelma Päivämäärä 7.12.2016 Viite 1510030125 HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Päivämäärä 7.12.2016 Laatija

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI RAKENTAMISOHJE 3/2011 TEKNINEN TOIMI Kaavoitus ja yleissuunnittelu

IMATRAN KAUPUNKI RAKENTAMISOHJE 3/2011 TEKNINEN TOIMI Kaavoitus ja yleissuunnittelu IMATRAN KAUPUNKI RAKENTAMISOHJE 3/2011 TEKNINEN TOIMI Kaavoitus ja yleissuunnittelu Tontin osoite: Suokukonkatu 1 Korvaa ko. tontin rakentamisohjeen 26/1984 RAKENTAMISOHJE Hyväksytty Muutos RAKJA 69 20.9.2011

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 20.5.2013 Järvenpään kaupunki työ nro 5582 Eltel Networks Oy työ nro JK-U382 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Asemakaavan 8648 muutos Elina Teuho 1.0 19.6.2017 Tarkistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty 19.6.2017 YKK62642 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 19.6.2017 1 (4) SISÄLTÖ

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Anna Räisänen / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 30.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Kuvaa ei voi näyttää nyt. Taustaa

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

MENETTELYTAPAOHJE SUUNNITTELUTTAMINEN HSY JA HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1

MENETTELYTAPAOHJE SUUNNITTELUTTAMINEN HSY JA HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1 VESIHUOLLON SUUNNITTELUTTAMISEN ERITYISPIIRTEET Sisällysluettelo 1 Menettelytapaohje ja sen käyttö... 2 2 Suunnittelun hankinta... 2 2.1 Yhteisten puitesopimuskonsulttien hankinta... 2 2.2 Yksittäisen

Lisätiedot

Hulevesien luonnonmukainen käsittely

Hulevesien luonnonmukainen käsittely 1 Hulevesien luonnonmukainen käsittely Hulevesien hallinta maankäytön suunnittelussa 27.2.2013 OULU MAISEMA-ARKKITEHTI ANTTI-JAAKKO KOSKENNIEMI 2 HULEVESIEN HALLINTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA Esityksen

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOKKOLAN KAMPUSALUE

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOKKOLAN KAMPUSALUE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOKKOLAN KAMPUSALUE PERUSTIEDOT ALOITE TAI ASEMAKAAVATYÖN VIREILLE TULON SYY Aloitteen asemakaavan muuttamiseksi

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Levin korttelin 27 tontin 1 asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 20.4.2018 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2017 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

PEURANNIEMEN LEIKKIPAIKKA

PEURANNIEMEN LEIKKIPAIKKA TYRNÄVÄN KUNTA JUURTUMISEN PAIKKA PEURANNIEMEN LEIKKIPAIKKA SUUNNITELMASELOSTUS SISÄLLYS 1 SUUNNITTELUALUE s. 3 2 SUUNNITELMAN RATKAISUT s. 4 2.1 KALUSTEET JA VARUSTEET s. 4 2.2 PÄÄLLYS- JA PINTARAKENTEET

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PUUMALAN KUNTA, KIRKON KORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS Asemakaavan laaditaan Puumalan taajaman keskustaan.

Lisätiedot

Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu

Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu SÄH 1816-4 Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu RAKENNUSSUUNNITELMA TIEVALAISTUS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 33600 1 Yleistä Hankinnan laajuus käsittää oheisten suunnitelma-asiakirjojen

Lisätiedot

1 SUOMEN SILLAT... 1 2 SILLANTARKASTUSTOIMINTA... 1 3 KORJAUSSUUNNITTELU... 1 4 LAADUNVALVONTAMITTAUKSET... 1 5 YKSITYISTEIDEN SILLAT...

1 SUOMEN SILLAT... 1 2 SILLANTARKASTUSTOIMINTA... 1 3 KORJAUSSUUNNITTELU... 1 4 LAADUNVALVONTAMITTAUKSET... 1 5 YKSITYISTEIDEN SILLAT... Sillan rakentaminen 1 SUOMEN SILLAT... 1 2 SILLANTARKASTUSTOIMINTA... 1 3 KORJAUSSUUNNITTELU... 1 4 LAADUNVALVONTAMITTAUKSET... 1 5 YKSITYISTEIDEN SILLAT... 1 6 VALTIONAVUSTUS... 2 6.1 VALTIONAVUN EDELLYTYKSET...

Lisätiedot

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito.

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito. Talvihoito Viheralueiden hoito Liikennealueiden hoito Perusomaisuus Puhtaanapito Kalusteiden ja varusteiden hoito Rakenteiden hoito Kunnossapito Talvihoidon erillistuote Ylläpito Erillistuotteet Kunnossa-

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI LISÄKIRJE NRO 1 1 RAKENNUSVIRASTO Katu- ja puisto-osasto Jukka Myyryläinen KPO 13 KIT 1

HELSINGIN KAUPUNKI LISÄKIRJE NRO 1 1 RAKENNUSVIRASTO Katu- ja puisto-osasto Jukka Myyryläinen KPO 13 KIT 1 HELSINGIN KAUPUNKI LISÄKIRJE NRO 1 1 PACIUKSENKADUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN SUUNNITTELU Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osasto on pyytänyt tarjoustanne otsikossa mainitusta suunnittelutehtävästä

Lisätiedot

Itä-Immanen Vaihe 2 LIITE 5 ASEMAKAAVOITUKSEEN LIITTYVÄN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA JA MELUSELVITYS SUUNNITELMASELOSTUS

Itä-Immanen Vaihe 2 LIITE 5 ASEMAKAAVOITUKSEEN LIITTYVÄN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA JA MELUSELVITYS SUUNNITELMASELOSTUS LIITE 5 Naantalin kaupunki Ympäristövirasto Yhdyskuntatekniikka 82120192/1 Itä-Immanen Vaihe 2 ASEMAKAAVOITUKSEEN LIITTYVÄN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA JA MELUSELVITYS SUUNNITELMASELOSTUS 03.10.2008

Lisätiedot

OPUS hanke. Porin pilotti: Tontin muodostuksen palvelujen tuotteistus. Markku Mäkitalo Pasi Lappalainen

OPUS hanke. Porin pilotti: Tontin muodostuksen palvelujen tuotteistus. Markku Mäkitalo Pasi Lappalainen OPUS hanke Porin pilotti: Tontin muodostuksen palvelujen tuotteistus Markku Mäkitalo Pasi Lappalainen Tontin muodostuksen palvelujen tuotteistus Tiivistelmä Tontin muodostuksen palvelujen tuotteistus

Lisätiedot

66 77.9 168 170 59.9 70.2 50 5PP 878:5 +68.5 68.1 +68 42 69.5 58.2 73.2 5PP 73 73.2. 72.4 4 67.3 54 Koskis-Navala 67.4 68.8. Vuorenmäen koulu 70.

66 77.9 168 170 59.9 70.2 50 5PP 878:5 +68.5 68.1 +68 42 69.5 58.2 73.2 5PP 73 73.2. 72.4 4 67.3 54 Koskis-Navala 67.4 68.8. Vuorenmäen koulu 70. 3 69 66 77.9 168 170 59.9 68 58.6 4 00T A 30 68 Ø4 +59 +59.89.72 68.5 Tur 57.3 44 Turu u n ti ntie e 70.2 50 L 66.8 70.0 10 70 67 68 5PP 878:5 +68.5 68.1 99 67 +68 5 42 69.5 58.2 71.0 52 31 74 6 L 61 66

Lisätiedot

TARJOUS , rakennussuunnitelma KORKEASAARI, Sukupuuton Puisto ELÄMYKSELLINEN SISÄÄNTULO

TARJOUS , rakennussuunnitelma KORKEASAARI, Sukupuuton Puisto ELÄMYKSELLINEN SISÄÄNTULO 7.5.2013, rakennussuunnitelma KORKEASAARI, Sukupuuton Puisto ELÄMYKSELLINEN SISÄÄNTULO 2 (6) Asiakas HKR Rakennuttaja Marjut Laurila PL 1540 00099 Helsingin kaupunki Tarjouksen tekijä WSP Finland Oy Heikkiläntie

Lisätiedot

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan 35 30 30 32 33 k 33 35 T6 35 45 at 40 30 sä 35.tie 40 Pp 40 40 10 allas 20kV 45 30 40 -tie Pp 45 41 20 25 40 50 www.sweco.fi Kohde: LIEDON KUNTA Sisältö: PYLVÄSLUETTELO Suunn: 21.3.2014 / JJUS Tark: VANHALINNAN

Lisätiedot

OHJE LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMIEN SISÄLLÖSTÄ JA ULKOASUSTA

OHJE LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMIEN SISÄLLÖSTÄ JA ULKOASUSTA Vantaan kaupunki Maankäytön ja ympäristön toimiala Kuntatekniikan keskus Kehittämisyksikkö OHJE LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMIEN SISÄLLÖSTÄ JA ULKOASUSTA Liikennesuunnittelu 10.8.2005 Jaana Virtanen 1 OHJE

Lisätiedot

RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Asukastilaisuus 5.4.2018 Taustaa - Rakuunamäen ydinalue poistumassa Puolustusvoimien käytöstä toimintojen siirtyessä Leirikentän alueelle > Asema- ja yleiskaavan

Lisätiedot

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Yleissuunnitelma Ennen suunnittelun aloitusta käydään läpi asiakkaan toiveet pihan suhteen. Sen jälkeen on tehtävä mittauksia tontilla ja tutustuttava tontin kasvuolosuhteisiin.

Lisätiedot

NEVAS GÅRD ASEMAKAAVA

NEVAS GÅRD ASEMAKAAVA TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 25.06.2012 NEVAS GÅRD ASEMAKAAVA Hankinnan kohteena on asemakaavan laatiminen Sipoon Nevas Gårdin alueelle. Alue sijaitsee Etelä-Sipoossa Nevaksen golfradan eteläpuolella. Suunnittelualueen

Lisätiedot

Rakennusjärjestyksen uusiminen

Rakennusjärjestyksen uusiminen Rakennusjärjestyksen uusiminen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Yleistä tietoa rakennusjärjestyksestä Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen

Lisätiedot

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 Isonkyrön kunta KYRÖÖNTIE Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 muutos 26.6.2015 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 4 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT...

Lisätiedot

Sivu 1(2) Aksonometriset kuvannot kappaleesta ja kuvantoihin liittyvät nimellismitat.

Sivu 1(2) Aksonometriset kuvannot kappaleesta ja kuvantoihin liittyvät nimellismitat. Sivu 1(2) 201 CAD-SUUNNITTELU 16.12.2008 /MMk/JHa 1. KILPAILUPÄIVÄ OSIO A 2D-TEHTÄVÄ KIKKARE 2D-tehtävä: Kestoaika: Annettu: Piirustus: Kappaleen piirustusten laatiminen aksonometrisen luonnoksen avulla.

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu SISÄLLYSLUETTELO: Projektin tiedot... 2 Toimivuusvaatimukset... 2 Tekniset vaatimukset... 2 11200 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama 23.2.2003 Ramboll / Erkki Sarjanoja Esteettömyyden mahdollisuudet Missä ja milloin fyysisen ympäristön esteettömyys

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA päivitetty 1.6.2015 hyväksytty 23.4.2015 ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN Orimattilan kaupunki, tekninen palvelukeskus Kaupungintalo, Erkontie 9 Puhelin

Lisätiedot

SEINÄT, MASSIIVILAATAT, TB-PILARIT ja PALKIT s. 2-3. HI-, I-, JK-PALKIT, HTT-, MaxTT- ja TT-LAATAT s. 4-5. ONTELO- ja KUORILAATAT s.

SEINÄT, MASSIIVILAATAT, TB-PILARIT ja PALKIT s. 2-3. HI-, I-, JK-PALKIT, HTT-, MaxTT- ja TT-LAATAT s. 4-5. ONTELO- ja KUORILAATAT s. 1 / Laatta- elementtituotantoon toimitettavien tuotantokuvien toimitustavat ja -muodot sekä tarvittavat tiedot ja valokopiointihinnasto SEINÄT, MASSIIVILAATAT, TB-PILARIT ja PALKIT s. 2-3 HI-, I-, JK-PALKIT,

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan luonnonmukaiset ratkaisut ja hulevesisuunnittelu Mikkelin kaupunkialueella

Hulevesien hallinnan luonnonmukaiset ratkaisut ja hulevesisuunnittelu Mikkelin kaupunkialueella Hulevesien hallinnan luonnonmukaiset ratkaisut ja hulevesisuunnittelu Mikkelin kaupunkialueella 4.6.2019 Heikki Tanskanen, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut Mikkelin seudun ympäristöpalvelut Seudullinen

Lisätiedot

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079 Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011 Työnro 416079 MAAPERÄ- JA HULEVESISELVITYS KORTEKUMPU, KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...

Lisätiedot

HANKINTASOPIMUS 2015, KAAVOITUSPALVELUT

HANKINTASOPIMUS 2015, KAAVOITUSPALVELUT HANKINTASOPIMUS 2015, KAAVOITUSPALVELUT 1. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA SOPIJAOSAPUOLET Tällä sopimuksella sovitaan niistä kaavoituspalveluhankkeista vuodelle 2015, joiden toteutuksesta Rantasalmen kunta tilaajana

Lisätiedot

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU SUUNNITELMASELOSTUS 15.2.2017 SUUNNITELMASELOSTUS 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. HANKKEEN PERUSTIEDOT 3 1.1. Yleistä 3 1.2. Aikaisemmat suunnitelmat ja päätökset ja työt 3 1.3. Tavoitteet ja lähtökohdat 3 2. SUUNNITELMAN

Lisätiedot

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel 2 tiedonsiirto, yleistä Inframodel 2 -projekti valmistui maaliskuun 2006 lopussa. Projektissa määritettiin ja toteutettiin uusi menetelmä väylätietojen siirtoon

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMIEN TASOJAKO OHJE ASEMAPIIRUSTUS / PUTKISUUNNITELMA

KATUSUUNNITELMIEN TASOJAKO OHJE ASEMAPIIRUSTUS / PUTKISUUNNITELMA KATUSUUNNITELMIEN TASOJAKO OHJE ASEMAPIIRUSTUS / PUTKISUUNNITELMA Tason nimi Tason numero Kuvaus Väri Viivan vahvuus Viivan tyyli Teksti koko Taso 1 1 Mittalinja 0 0,18 4 paaluviiva 0 0,18 0 paaluluku

Lisätiedot

OPUS RINNAKKAISHANKE Tontin muodostuksen palvelujen tuotteistus

OPUS RINNAKKAISHANKE Tontin muodostuksen palvelujen tuotteistus OPUS RINNAKKAISHANKE Porin kaupunki Tekninen palvelukeskus palvelujen tuotteistus Kaupungit tarjoavat rakennuskelpoisia tontteja asumiseen ja yrittämiseen. Tontit hinnoitellaan sosiaalisesti ja tontit

Lisätiedot

OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA

OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA SISÄLLYSLUETTELO 1 TAUSTATIETOJA... 3 1.1 HISTORIAA... 3 1.2 OTANIEMEN ALUEEN ARKKITEHTUURISTA... 3 1.3 SILTAPAIKAN SIJAINTI... 3 1.4 ALUEESEEN LIITTYVÄT

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY ASUINRAKENNUSTEN TONTTEJA

KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY ASUINRAKENNUSTEN TONTTEJA KAUNIAISTEN KAUPUNKI GRANKULLA STAD KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY ASUINRAKENNUSTEN TONTTEJA Kaupunki myy tarjousten perusteella kaksi tonttia Gallträsk-järven eteläpuolelta, Kavallintien ja Klostretinkujan

Lisätiedot

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki Annukka Larsen ÄIJÄLÄNRANNAN VALAISTUSPERIAATTEET VALAISTUSPERIAATTEET LYHYESTI: - Ensimmäinen kokonaan ledillä valaistu asuinalue Jyväskylässä - Valaisinkohtainen ohjaus ja käyttäjälähtöinen ohjaustapa

Lisätiedot

Kiitämme tarjouspyynnöstä ja tarjoamme Järvenpään Rantapuiston rakennussuunnitelmien laatimista tarjouksen ja tarjouksen liitteiden mukaisesti.

Kiitämme tarjouspyynnöstä ja tarjoamme Järvenpään Rantapuiston rakennussuunnitelmien laatimista tarjouksen ja tarjouksen liitteiden mukaisesti. VSU MAISEMA ARKKITEHDIT OY UUSIKATU 24 G72, 90100 OULU ALEKSANTERINKATU 28, 00170 HELSINKI KASINONLAHTI, JÄRVENPÄÄ RANTAPUISTON POHJOISOSA, rakennussuunnitelmavaihe TARJOUS 19.9.2017 Kiitämme tarjouspyynnöstä

Lisätiedot

Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom

Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom Pienvesitapaaminen 2.6.2014 Perttu Hyöty Ympäristösi parhaat tekijät Hulevesien hallinnan kokonaisuus Selvitysalue kasvaa Tarkkuustaso kasvaa

Lisätiedot

VARKAUDEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 16. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 9251 TONTILLE 2 ( )

VARKAUDEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 16. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 9251 TONTILLE 2 ( ) A R K K I T E H T U U R I T O I M I S T O A R K T E S O Y, 10.04.2017 1 ASEMAKAAVAN MUUTOS 16. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 9251 TONTILLE 2 (915-16-9251-2) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (Liite 4) Täydennetty

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy SUSIVUOREN RANTA-ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma P18551 FCG Finnish Consulting Group Oy Susivuoren Ranta-asemakaava 2.6.2012 I SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto...

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS

RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS (päivitetty 17.11.2014) Linnakankaan osa-alue 112 026 Korttelit 26274-26285 Tontin varaajan/ haltijan tulee toimittaa tämä ohje pääsuunnittelijalle. Ennen suunnitteluun ryhtymistä

Lisätiedot

Tarjouspyynnön mukainen toimeksianto koostuu 2 osiosta. Tarjouksen jättävän konsultin on jätettävä tarjous molemmista 2 osa-alueesta.

Tarjouspyynnön mukainen toimeksianto koostuu 2 osiosta. Tarjouksen jättävän konsultin on jätettävä tarjous molemmista 2 osa-alueesta. Sivu 1 / 6 TARJOUSPYYNTÖ 31.8.2018 Wärtsilän teollisuusalueen kadut ja hulevesirakenteet Tarjouspyynnön mukainen toimeksianto koostuu 2 osiosta. Tarjouksen jättävän konsultin on jätettävä tarjous molemmista

Lisätiedot

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt Sivu 1 JOKELAN ALUEURAKKA 2O13 2O17 Tuusulan Jokelan alueurakkaa 2013 2017 koskevaan urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan urakassa esiin tulevia kokonaishintaan kuuluvia tehtäviä hinnoin

Lisätiedot

1. SUUNNITTELUALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 )

1. SUUNNITTELUALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 3.11.2015 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI VT 4:N JA KOTAKENNÄÄNTIEN RISTEYSALUEEN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Kuva 1 Suunnittelualueen likimääräinen sijainti osoitettu

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA Vastaanottaja Asikkalan kunta Asiakirjatyyppi Vesihuollon yleissuunnitelma Päivämäärä [Month, year] Viite LUONNOS 10.1.2012 ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA LUONNOS ASIKKALAN KUNTA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 11.9.2012 tark. 15.10.2013

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 11.9.2012 tark. 15.10.2013 OAS 1 (6) 15.10.2013 Kirkonkylän asemakaavan muutos TUUSNIEMEN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KULAJOEN ALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 11.9.2012 tark. 15.10.2013 MIKÄ ON OSALLISTUMIS

Lisätiedot

TALOUSVESIEN KÄSITTELY

TALOUSVESIEN KÄSITTELY Antti Lammi 18.3.2010 TALOUSVESIEN KÄSITTELY ASETUS ASTUI VOIMAAN 1.1.2004 VUODEN 2005 LOPPUUN MENNESSÄ JOKAISEN PITI TEHDÄ KIINTEISTÖLLE SELVITYS NYKYISESTÄ JÄRJESTELMÄSTÄ JA LAATIA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

Lisätiedot

YLEISSUUNNITELMASELOSTUS

YLEISSUUNNITELMASELOSTUS TYÖNUMERO: 20601991 NAANTALIN KAUPUNKI ISOSUONTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIANRY FIANRY FIMARI VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS

KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS 11.10.2018 VIHERTEHOKKUUS PERIAATTEET Puut pieniä puita Etupiha (köynnös + perenna) Etäisyys 4m rakennuksista Kapeimmilla kohdilla pylväspuita

Lisätiedot

Lappi, suojelukaava (8182)

Lappi, suojelukaava (8182) Tarjous 1/5 Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Asemakaavoitus Tarjousneuvottelu 11.12.2017 Lappi, suojelukaava (8182) Tehtävä Valmiudet Kiitämme tarjouspyynnöstä ja tarjoudumme tekemään

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO KITTILÄN KUNTA Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 1 18.10.2010 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 1 (Tiealueet ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1, 2. kunnanosa, Sirkka Lounaisrinteen korttelin 965 asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 3.12.2018 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2017 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Maankäyttö-

Lisätiedot

KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET Korttelit 2001, 2005, 2064, 2066 KOUVOLAN KAUPUNKI Kaava 124:2 KUNTATEKNIIKAN TOIMIALA KAUPUNKISUUNNITTELU 22.11.2007 Nro 0020002 1 MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

Lisätiedot

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Jouko ja Minna Poukkanen SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue käsittää osan asemakaavoitetusta pääradan varresta Kaustarissa. Ote opaskartasta, alueen likimääräinen sijainti

SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue käsittää osan asemakaavoitetusta pääradan varresta Kaustarissa. Ote opaskartasta, alueen likimääräinen sijainti OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS PÄÄRADAN KAKSOISRAITEET KAUSTARI Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue Kaavoituspalvelut PL 43, 67101 Kokkola Puh.

Lisätiedot

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan MATTI Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan Yleiskaavasuunnittelija Sakari Jäppinen HSY Paikkatietoseminaari 22.3.2017 06 / 2015 Intro ENTER MATTI MATTI-hankkeen tausta MAankäytön

Lisätiedot