Uuden. opiskelijan opas

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uuden. opiskelijan opas"

Transkriptio

1 Uuden opiskelijan opas 2015

2 2 5 8 Ylioppilaskunta valvoo etujasi Äänestä edustajistovaaleissa Opiskelijakortti TYYn palvelut kehitysyhteistyö Turun ylioppilaslehti mukaan TYYn toimintaan Asuminen, terveys ja toimeentulo Sisällys Uuden opiskelijan opas on Turun yliopiston ylioppilaskunnan julkaisu uusille Turun yliopiston opiskelijoille. Opas julkaistaan lukuvuoden alussa. Toimitus: TYY. Kannen kuva: Lauri Liljenbäck. Taitto: Hannu Aaltonen. Paino: X-Copy. Painos: 2300 kpl.

3 3 Hei, uusi opiskelija T äällä sinua saatetaan kutsua pupuksi, fetukseksi, fuksiksi, beaaniksi tai piltiksi. Tästä ei kuitenkaan kannata hämmentyä, sillä opiskelijamaailman sanaston salat aukenevat kyllä sinulle tulevien kuukausien aikana. Olet nimittäin saapunut osaksi yliopistoyhteisöä ja samalla liittynyt Turun yliopiston ylioppilaskunnan, TYYn jäseneksi. Ylioppilaskunnan tehtävänä on helpottaa sinun ja noin viidentoista tuhannen muun opiskelijan elämää yliopistolla. Tätä toteutetaan aktiivisella edunvalvonnalla sekä monipuolisella palveluntarjonnalla, joihin kuuluu esimerkiksi edullinen lounas opiskelijaravintoloissamme. Tämän lisäksi ylioppilaskunta vaikuttaa kaupunkiin ja lukuisiin muihin sidosryhmiin, jotta opiskelijoiden elämä Turussa olisi mahdollisimman laadukasta. Ensimmäisenä sinun kannattaa tutustua omaan tuutoriryhmääsi. Monet läpi elämän kestävät ystävyyssuhteet solmitaankin heti ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana. Opiskelijaelämä ei suinkaan ole vain luennoilla istumista tai tenttikirjojen läpi kahlaamista. Yliopistoliikunta esimerkiksi tarjoaa opiskelijoille edullisia ja monipuolisia liikuntavaihtoehtoja kunnon ja terveyden ylläpitämiseen. Lisäksi voit kiertää lukemattomissa kulttuuritapahtumissa ja osallistua aine- ja harrastejärjestöjen toimintaan. TYYn tukemia yhdistyksiä on yli 140 erilaista, joiden kirjoon kuuluu aine-, tiedekunta-/tieteenala- ja harrastusyhdistyksiä. Näiden joukosta löytyy kaikille jotakin, soudusta viiksien kasvattamiseen. Tuutorisi on koulutettu monenlaisia tilanteita varten: kysy häneltä rohkeasti asiasta kuin asiasta. TYYn toimistolla Ylioppilastalo A:n pohjakerroksessa sinua palvelevat asiantuntijat ja hallituslaisemme, joilta voit kysyä neuvoa opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvissä asioissa. Nähdään kampuksella! Mikko Mononen TYYn hallituksen puheenjohtaja

4 4

5 5 Ylioppilaskunta valvoo etujasi O piskelija voi kohdata opiskeluaikanaan monia ongelmia. Niitä ei tarvitse ratkoa yksin. Ylioppilaskunta tarjoaa asiantuntija-apua visaisten kysymysten yllättäessä. Opiskelijaedustus yliopiston hallinnossa Yliopisto koostuu monenlaisista ihmisryhmistä. Yhdessä ne muodostavat akateemisen yhteisön, joka tarjoaa parhaimmillaan paljon muuta kuin pelkät puitteet opiskelulle. Yhteisön jäsenenä voit vaikuttaa yliopiston toimintaan ja kehittää sitä haluamaasi suuntaan. Yhteisön jäseninä opiskelijoilla on myös oma edustus yliopiston hallinnossa. Koulutuspoliittiseen edunvalvontaan kuuluu opetuksen sekä muiden opintojen sujuvuuden edellytysten kehittäminen ja opiskelijan oikeusturvan valvominen niin oppiaineissa, laitoksilla, tiedekunnissa, omassa yliopistossa kuin valtakunnan tasollakin. Yliopistojen hallinto perustuu ns. kolmikantamalliin, jossa kullakin kolmesta ryhmästä, professorit, muu henkilökunta ja opiskelijat, on edustus hallintoelimissä. Opiskelijoilla on siis vaikutusvaltaa, mikäli sitä vain osataan ja halutaan käyttää. Opiskelijaedustajia löytyy kaikilta hallinnon tasoilta. Opiskelijaedustajilta vaaditaan innostusta koulutuspoliittisiin asioihin ja opiskelijoiden edun ajamiseen. Jos haluat päästä vaikuttamaan opiskeluympäristöösi, sinun kannattaa lähteä jo heti opintojen alkuvaiheessa mukaan oman ainejärjestön koulutuspoliittiseen toimintaan ja ottaa selvää oman laitoksen hallinnon opiskelijaedustajien toiminnasta. Hallinnon opiskelijaedustajat vastaavat pääasiallisesti opiskelijoiden edunvalvonnasta oppiaineissa, laitoksissa ja tiedekunnissa. Oman oppiaineen ongelmista kannattaa ensin ottaa yhteyttä omaan ainejärjestöön. Tarvittaessa TYYn koulutuspoliittinen asiantuntija on myös aina käytettävissä. Muistutus myöhässä olevasta tenttituloksesta Yliopiston opintojohtosäännössä todetaan: Opintosuoritusten tulokset on julkistettava ja toimitettava opiskelijatietojärjestelmään kahden viikon kuluessa suorituksesta. Pääsääntöisesti Turun yliopistossa menetellään näin, mutta tiedekunta, laitos tai oppiaine voi poiketa johtosäännöstä painavasta syystä. Määräajan pidentämisestä ja sen kestosta on ilmoitettava viimeistään kuulustelutilaisuudessa. TYYn kopo-asiantuntija lähettää muistutuksen opiskelijoiden pyynnöstä tentaattorille,

6 6 jonka tenttitarkastus on viipynyt (ilman hyväksyttävää selitystä) yli säädetyt kaksi viikkoa. Muistutuksella kartoitetaan viivästymisten yleisyyttä ja pyritään puuttumaan niihin. Muistutuspyynnön tehneen opiskelijan henkilöllisyys pidetään salassa. Koulutuspoliittinen asiantuntija Joni Kajander Opiskelijan oikeusturva Koulutuspoliittiseen asiantuntijaan voi ottaa yhteyttä, jos tuntuu siltä, että on joutunut epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi esimerkiksi opintosuoritusten arvostelussa tai opetusta ei ole järjestetty asianmukaisesti. Ensin ongelmista kannattaa kuitenkin keskustella kyseisen opettajan, tämän esimiehen (laitoksen johtaja) tai tiedekunnan / yksikön opintopäällikön kanssa. Useimmat ongelmat ratkeavat jo sillä, että niistä menee reilusti keskustelemaan henkilökunnan kanssa. Ongelmista kannattaa myös kertoa oman ainejärjestönsä kopo- tai opintovastaavalle, joka usein tietää kuinka tilanteeseen voi puuttua. Mikäli asiat eivät ratkea kannattaa tulla rohkeasti juttelemaan kopo-asiantuntijan kanssa, sillä todennäköisesti samoista ongelmista joutuvat kärsimään monet muutkin. Mitä TYYn jäsenmaksulla saa? Oikeuden hankkia opiskelijakortin, joka on valtakunnallinen etu- ja alennuskortti Käyttää YTHS:n monipuolisia terveydenhoitopalveluita Lounastaa TYYn puoliksi omistamissa Unica-ravintoloissa Toimiston henkilökunnan tarjoamat neuvontapalvelut lähes kaikkeen, mitä yliopistourallasi voit kohdata opinnoissa tai vapaa-ajalla Edunvalvonnallisen vaikuttamisen niin valtakunnan tasolla, Turussa kuin yliopiston sisälläkin Viestintäkanavat Valtavan kirjon TYYn piirissä toimivia järjestöjä, joiden toimintaa TYY tukee merkittävästi Kulttuuritapahtumat ja -materiaalit Turun ylioppilaslehden, ylioppilaskunnan oman painetun julkaisun Ylioppilaskunnan oman kalenterin Katso lisää:

7 7

8 8 Ei nukuta Äänestä Edustajistovaaleissa E dustajisto on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin, joka valitaan kahden vuoden välein järjestettävillä avoimilla vaaleilla. Vuosi 2015 on vaalivuosi ja vaalit järjestetään syksyllä Vaaleissa äänestää ja ehdolle voivat asettua kaikki ylioppilaskunnan jäsenet. Kerran kuussa kokoontuvalla edustajistolla on valta päättää muun muassa jäsenmaksun suuruudesta, talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta sekä hallituksen kokoonpanosta. Edustajisto päättää lisäksi siitä, millaisia palveluita ylioppilaskunta jäsenilleen tarjoaa, ja voi halutessaan päättää kaikesta muustakin ylioppilaskunnan toimintaa koskettavasta asiasta. Äänestäminen on tärkeä demokraattisen vaikuttamisen keino, se tapahtuu sähköisesti ja vie aikaa vain minuutin. Varsinaisten äänestyspäivien lisäksi voit äänestää myös ennakkoon. Omaa ehdokasta voi etsiä täyttämällä vaalikoneen tai äänensä voi antaa vaikka tutulle, luotettavalle ehdokkaalle. Ehdokkaita vaaleihin asettavat erilaiset vaaliliitot. Vaalit ovat usein tiukkoja, jolloin jokaisella äänellä on merkitystä. Äänestämisen lisäksi voit asettua myös itse ehdolle. Se on helppoa! Ehdolle asettumiseen tarvitsee vain ottaa yhteyttä itselleen läheisimpään vaaliliittoon ja täyttää ehdokasilmoitus. Edustajistossa toimiminen ei edellytä pitkää ansioluetteloa vaan intoa vaikuttaa yhteisiin asioihin ja rohkeutta tarttua tuumasta toimeen. Edustajistossa toimiminen ja vaaleissa äänestäminen valmistavat opiskelijoita aktiiviseen kansalaisuuteen, jonka edistäminen on osa ylioppilaskunnan kasvatustehtävää. Mikko Mononen TYYn hallituksen puheenjohtaja mikä edustajisto? 41-henkinen edustajisto on verrattavissa esimerkiksi kaupunginvaltuustoon tai eduskuntaan. jossa kerran kuussa vedetään ylioppilaskunnan tärkeimmät linjat. Edustajistossa päätetään jokaista opiskelijaa koskettavista asioista: jäsenmaksun suuruudesta, opiskelijoille tarjotuista palveluista sekä ylioppilaskunnan mielipiteistä asiaan kuin asiaan. Edustajiston toimintaan voit vaikuttaa asettumalla ehdolle ja olemalla mukana ryhmäsi valmistelutoiminnassa. Jokainen TYYn jäsen voi myös tehdä jäsenaloitteen edustajistolle mistä tahansa ylioppilaskuntaan liittyvästä asiasta.

9 9

10 10 Opiskelijakortti tunnistautumiseen ja etuihin O piskelijakortti on yliopistoissa valtakunnallinen alennus- ja etukortti. Perinteisen opiskelijakortin lisäksi on tarjolla yhdistelmäkortti, jossa on tavallisen kortin lisäksi kansainvälinen ISIC-kortti ja myös maksuominaisuus. Kansainvälinen opiskelijakortti toimii kotimaan lisäksi ulkomailla opiskelija- ja etukorttina. Opiskelijakortti tilataan Frankin verkkopalvelusta, osoitteesta frank.fi. Ennen kortin tilaamista on sinun ilmoittauduttava yliopistoon maksamalla ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Kortin tilaaminen käy helposti sähköisessä muodossa olevan kuvan kanssa ja kortti maksetaan tilauksen yhteydessä. Opiskelijakortti oikeuttaa perustutkinto-opiskelijan ostamaan opiskelijahintaisia Matkahuollon, VR:n sekä Turussa paikallisliikenteen matkalippuja. Kortilla saa alennuksia myös esim. ruokailusta, joistakin pääsylipuista ja kirja- tai IT-ostoksista. Opiskelijakortti on myös esitettävä asioitaessa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS). Lisää opiskelijakortilla saatavia paikallisia ja valtakunnallisia etuja on koottu Frankin verkkopalveluun.

11 TYYn palvelut 11 TYY palvelee opiskelijoita monin eri tavoin: asiantuntijamme neuvovat tarvittaessa ja TYYn kansliasta voi vuokrata tiloja ja tavaroita opiskelijatapahtumiin. Neuvontapalvelut TYYssä työskentelevät sosiaalipoliittinen asiantuntija, koulutuspoliittinen asiantuntija, kansainvälisten asioiden asiantuntija ja järjestö- ja hallintoasiantuntija juuri sinua varten. Heille voi soittaa, laittaa sähköpostia tai tulla käymään toimistolla, kun tarvitset ohjausta ja neuvoja. TYYn asiantuntijoiden puoleen saa kääntyä, vaikka tilanne ei olisikaan vielä kärjistynyt mahdottomaksi. Mitä aiemmin voimme auttaa, sitä helpommin asiat yleensä ratkeavat. TYYn sosiaalipoliittiselta asiantuntijalta saat apua toimeentuloa ja hyvinvointia koskevissa asioissa. Jos et esim. tiedä, miten tukijärjestelmä toimii, voit kääntyä sosiaalipoliittisen asiantuntijamme puoleen. TYYn koulutuspoliittiseen asiantuntijaan voi ottaa yhteyttä esim. jos tuntuu, että on joutunut kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti vaikkapa opintosuoritusten arvostelussa. Kansainvälisten asioiden asiantuntija nimensä mukaisesti auttaa kansainvälisyyteen liittyvissä asioissa. Häneen kannattaa olla yhteydessä, jos vaihto-opiskeluun liittyen on jotakin mietityttävää. Järjestöasiantuntija auttaa erilaisissa järjestöjä ja yhdistystoimintaa koskevissa asioissa. TYYn toimistolla päivittäin työskentelevien asiantuntijoiden lisäksi TYYn jäsenillä on mahdollisuus ilmaiseen neuvontaan lainopillisissa ongelmissa. TYYn neuvontalakimies ja ainejärjestö Lexin oikeusaputoimikunta neuvovat jäseniämme esim. työsopimukseen liittyvissä lainopillisissa asioissa. Lisää: Lainattavat tilat ja tavarat Neuvontapalveluiden lisäksi TYYn kanslia auttaa monissa mukavissakin tilanteissa! TYYn kansliassa voit hoitaa opiskelijakorttiisi liittyviä asioita ja noutaa samalla kaikille jäsenille ilmaisen lukuvuosikalenterin. Kansliasta voit ostaa myös erilaisia TYY-tuotteita, kuten Turun yliopiston ylioppilaskunnan siipisoihtukokardin ylioppilaslakkiin, haalarimerkin ja TYYn historiateoksen. Kansliassa myydään myös elokuvatoimikunta Kinokoplan kausikortteja. Lisäksi TYYn kansliasta voi panttia vastaanlainata rintanappikonetta, jolla saa tehtyä hienot rintanapit vaikka jonkin kampanjan markkinointiin. Niin ikään panttia vastaan voi

12 12 lainata TYYn omaa TYYMA-muoviastiastoa vaikka ainejärjestön juhliin tai pyöränkorjaussettiä, jos pyöräsi kumi puhkeaa tai pyöräsi tarvitsee muuta huoltoa. Opiskelijoiden vuokrattavissa ovat myös TYYn sauna ja Turku-sali. TYYn sauna sopii erilaisiin illanviettoihin, ja Turku-sali on sopiva kokouspaikka isommallekin porukalle. Tiloihin on saatavilla myös videotykki. Ravintolat ja kahvilat Yksi useimmin käytetyistä TYYn palveluista ovat Unican ravintolat ja kahvilat kampuksella. TYY omistaa Unicasta 51 % siis yli puolet! Unican ravintoloista saa opiskelijakorttia näyttämällä edullista ruokaa, ja ravintoloissa syödessäsi tuet samalla ylioppilaskuntasi toimintaa. Kansliassa sinua palvelee Pirjo Saarni TYYn sauna

13 13 Millaista kehitysyhteistyötä TYY tekee? K ehitysyhteistyön avulla pyritään vähentämään köyhyyttä ja poistamaan globaalia eriarvoisuutta. Kehitysyhteistyöllä pyritään antamaan yhteisöille mahdollisuus kehittyä omilla ehdoillaan ja pääasiassa paikallisin voimin. TYY tekee monenlaista kehitysyhteistyötä: TYYllä on oma pitkäaikainen hanke Meksikossa, TYY osallistuu SYL:n viestintä- ja kehityskasvatushankkeeseen järjestämällä vuosittain Kehyviikon, TYY ohjaa 0,7 prosenttia toimintataloutensa budjetista eri kehitysyhteistyökohteille, TYY tukee vapaaehtoisilla keräysmaksuilla kahta kehitysyhteistyöhanketta sekä tekee Tylkkärin yhteydessä ilmestyvän Kehy-liitteen ja lukiovierailuja. TYY on jo vuodesta 1997 tehnyt aktiivisesti kehitysyhteistyötä Meksikossa wixarikaalkuperäiskansan parissa. Tällä TYYn omalla kehitysyhteistyöhankkeella on tähän mennessä tuettu wixarikojen kieltä, kulttuuria, kestävää maankäyttöä ja sen mukaisia elinkeinoja kehittävää toimintaa. Tämänhetkinen hanke keskittyy koulutuksen ja alkuperäiskansan kulttuurin tukemiseen. Wixarikat kuuluvat niihin harvoihin alkuperäiskansoihin, joiden kulttuurissa vuosisatoja vanhat uskomukset ja perinteet ovat säilyneet elävinä. Hanketta tukemalla voit edistää ainutlaatuisen alkuperäiskansan kulttuurin säilymistä jatkossakin. Helpoin tapa tukea hanketta on maksaa vapaaehtoinen kehitysyhteistyömaksu jäsenmaksun yhteydessä tai ostaa TYYn kansliasta Meksiko-hankkeen haalarimerkki. Pääset osallistumaan ylioppilaskunnan kehitysyhteistyötoimintaan kehitysyhteistyösiiven tai Meksiko-ryhmän avulla. TYY tarjoaa myös erilaisia projektityömahdollisuuksia. Tule tekemään kehitysyhteistyötä kanssamme! Lisää:

14 14

15 15 Turun ylioppilaslehti on TYYn julkaisema riippumaton opiskelijalehti, joka ilmestyy 9 kertaa lukuvuodessa. Lehti on ilmestynyt vuodesta 1931 saakka, ja sen levikki on n kappaletta. Tylkkäristä löydät kampusuutiset, opiskelijamaailmaa käsitteleviä kirjoituksia sekä ajankohtaisia lukujuttuja mm. tieteen ja kulttuurin saralta. Lehden toimitus työskentelee Ylioppilastalo A:ssa. Toimituksen muodostavat päätoimittaja, toimitusharjoittelija ja siviilipalvelushenkilö. Lehden tekoon osallistuu myös laaja avustajakunta, joka koostuu kirjoittajista ja kuvittajista. Toimittamisesta kiinnostuneiden kannattaakin tarjota rohkeasti juttujaan Tylkkäriin. Turun ylioppilaslehti tarjoaa avustajilleen hyvää journalistista työkokemusta mielenkiintoisten aiheiden parissa, päätoimittaja Lauri Hannus kertoo. Lehdelle voi myös vinkata mielenkiintoisista juttuaiheista, vaikka ei itse olisikaan kiinnostunut kirjoittamaan lehteen. Kerro siis tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä sekä anna palautetta toimitukselle sähköpostitse osoitteeseen Turun ylioppilaslehden tavoitteena on olla koko ylioppilaskuntaa yhdistävä julkaisu, joka toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa opiskelijaliikkeen kanssa. Lehti kartoittaa maailmaa ensisijaisesti opiskelijan näkökulmasta ja nostaa esiin tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuiksi. Lehti kustannetaan TYYn varoilla ja mainostuloilla. Lehteä jaetaan telineissä yliopistoalueella ja kaupungin keskustassa sekä ilmaiseksi moniin Turun Ylioppilaskyläsäätiön opiskelija-asuntoihin. TYYn jäsenet voivat tilata lehden kotiinsa pelkkien postituskulujen hinnalla jäsenmaksun maksamisen yhteydessä. Lehti toimii myös verkossa vuoden ympäri. Löydät tuoreimmat uutiset ja lehden näköisversion osoitteesta Tervetuloa Tylkkärin lukijaksi ja tekijäksi!

16 16 Keitä TYYssä toimii? Turun yliopiston ylioppilaskunnan toimistolla työskentelevät Turun yliopiston opiskelijoista valittu hallitus sekä työntekijät. Vuosittain vaihtuva hallitus käyttää sille annettua päätösvaltaa ja hoitaa asiat, jotka eivät työntekijöiden toimenkuvaan tai työaikaan sovi. Työntekijät puolestaan tuovat laajempaa kokemuksesta kumpuavaa tietotaitoa ja hoitavat laajemmin neuvontatehtäviä. Toimisto toimii kuitenkin sektoreittain yhdessä hallitus-työntekijä-työpareina ja kaikki ovat käytettävissäsi jos kaipaat apua. Vakituisten työntekijöiden lisäksi TYYssä toimii myös vuosittain useita projektityöntekijöitä. Hallitus 2015 Koulutuspoliittinen vastaava (kuvassa vasemmalla) Jesse Huovinen utu.fi) huolehtii opinto- ja tutkintoasioista, opetus- ja kehittämistoiminnasta, opiskelijan oikeusturvasta sekä opiskelijaedustuksesta yliopiston hallinnossa. Lisäksi Jessen vastuulle kuuluvat työelämäasiat.

17 17 Varapuheenjohtaja Janika Takatalo on puheenjohtajan työpari. Janikan vastuualueisiin kuuluvat myös kunnallispolitiikka sekä sosiaalipolitiikka asumisasioiden osalta. Hallituksen puheenjohtaja Mikko Mononen vastaa koko hallituksen toiminnasta. Hän edustaa hallitusta ulospäin, hoitaa suhdetoimintaa yhteistyötahoihin ja käyttää tärkeimmät ylioppilaskunnan puheenvuorot. Opiskelijakulttuurivastaava Riina Lumme huolehtii ylioppilaskunnan traditioiden järjestämisestä ja kulttuurin vaalimisesta yhdessä muiden TYYläisten kanssa. Riina vastaa myös ylioppilaskunnan yritysyhteistyöstä sekä siivistä. Järjestövastaava Lauri Liljenbäck fi) hoitaa järjestösektorin asioita, eli hänen tehtävänään on parantaa järjestöjen toimintaedellytyksiä sekä jäsenistön tietoisuutta järjestöistä. Lisäksi hänen vastuullaan ovat viestintä sekä tuutorointi. Kansainvälisten asioiden vastaava Julia Litokorpi tehtäväkenttää kuvaavat monikulttuurisuus, opiskelijavaihto sekä kulttuurien välinen kohtaaminen. Julia hoitaa myös kehitysyhteistyöasioita ja koulutuspoliittisia asioita Jessen kanssa. Sosiaalipoliittinen vastaava (kuvassa oikealla) Sami-Petteri Seppä keskittyy mm. opiskelijan terveyteen, asumiseen, toimeentuloon sekä hyvinvointiin liittyviin asioihin. Sami vastaa myös liikunta- ja yhdenvertaisuusasioista. työntekijät Katso:

18 18 Mukaan TYYn toimintaan TYYssä on mahdollista tehdä monenlaisia asioita, eikä kaikkea voikaan päntätä kirjoista. Opiskelijatoiminta tarjoaa aivan erilaisen tavan kehittää itseään ja pitää hauskaa. Ei ole laisinkaan tuulesta temmattu väite, että yliopistossa oppii elämän kannalta enemmän opiskelijatoiminnassa kuin luennoilla. Kokeileminen kannattaa, sillä osallistuminen on näppärä tapa tutustua uusiin ihmisiin sekä avartaa maailmaa, vaikkei oma juttu ihan heti löytyisikään. Toiminnassa voi olla mukana juuri siinä määrin kuin haluaa, oli se sitten juhlien kiertämistä tenttien päätteeksi tai tiiviimpää hallitustoimintaa ympäri vuoden. Sysää siis kirjat hetkeksi sivuun ja kokeile näitä. Siivissä joustavaa vapaaehtoistoimintaa TYYn siivet ovat kolme eri teemoihin erikoistunutta vapaaehtoisryhmää. Nämä toimivat erilaisten teemojen parissa toteuttaen käytännön tasolla ylioppilaskunnan arvoja ja tarjoten matalan kynnyksen toimintaympäristön jokaiselle kiinnostuneelle. Mikäli yhdistystoimintaan sitoutuminen kammottaa, ovat siivet rento tapa osallistua. Siipien jäseniksi haetaan sähköisellä hakulomakkeella paikkojen auetessa ja motivaatio ratkaisee. Näihin vapaaehtoisryhmiin sopii kuitenkin tulla mukaan myös ilman jäsenyyttä vain seuraamaan toimintaa ja tehden juuri sen verran kuin tuntuu hyvältä: kaikki uudet toimijat otetaan mielellään mukaan. Kansainvälisyyssiipi Kansainvälisyyssiipi toimii osana TYYn kansainvälistä sektoria. Se järjestää kansainvälisen sektorin toimialaan kuuluvaa toimintaa ja toimii yhdyssiteenä sektorin toimijoiden sekä TYYn jäsenistön välillä. KV-siipi tekee yhteistyötä myös TYYn kansainvälisten yhdistysten, esimerkiksi Erasmus Student Networkin (ESN), International Students of Turku Universitiesin (ISTU) kanssa. Kehitysyhteistyösiipi Kehitysyhteistyösiipi osallistuu konkreettisesti ylioppilaskunnan yhteiskuntavastuun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Toimintaa ohjaavat solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus. Ryhmän tärkeimpiä tehtäviä ovat TYYn oman Wixarika-alkuperäiskansaa Meksikossa tukevan kehitysyhteistyöhankkeen hallinnointi, kehitysyhteistyöasioista viestiminen sekä kehitysyhteistyöaiheisten tapahtumien järjestäminen. Siipi tekee myös yhteistyötä turkulaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

19 19 Ympäristösiipi Ympäristösiipi on ympäristöasioista kiinnostuneiden TYYn jäsenten kohtaamispaikka. Sen tehtävänä on huolehtia TYYn ympäristöohjelman toteutumisesta ja edistää ympäristöystävällisiä toimintatapoja järjestöjen sekä opiskelijoiden keskuudessa niin yliopistolla kuin yhteiskunnassa yleensäkin. Kulttuuritiimit TYYn kulttuuri- ja perinnetapahtumiin haetaan jokaiseen erikseen toimijoita auttamaan ideoinnissa ja järjestämisessä. Paikkoja tiimeihin vapautuu läpi vuoden ja niissä on hyvä kokeilla toimintaa ja panoksensa näkee hyvin konkreettisesti tapahtumassa.

20 20

21 21

22 22 1. Kuka olet, mistä tulet? 2. Mitä järjestösi tekee? 3. Miten päädyit mukaan? 4. Paras muistosi järjestötoiminnasta? 5. Vinkkejä uusille opiskelijoille? Järjestöissä jokaiselle jotakin Y li 140 TYYn piirissä toimivan järjestön joukosta löytyy jokaiselle toimintaa ja samanmielistä seuraa. Lähes jokaisella opiskelualalla on oma ainejärjestönsä, joka järjestää saman alan opiskelijoille tapahtumia, tutustuttaa akateemiseen yhteisöön sekä huolehtii opiskelijan edunvalvonnasta ruohonjuuritasolla. Ainejärjestöt järjestävät lukukauden alussa uusille opiskelijoille tempauksia ja toimintaa, jotka helpottavat hyppäämistä mukaan. Järjestöissä löytyy myös neljä osakuntaa ja yli 60 harrastusjärjestöä, jotka kokoavat yhteen esimerkiksi musiikista, urheilusta, politiikasta, ruoasta tai viiksikarvoista kiinnostuneet opiskelijat. Katso mitä on tarjolla: tyy.fi/jarjestot L aura Aaltonen 1. Opiskelen biolääketiedettä ja aloitin opiskeluni vuonna Ainejärjestöni on In Vitro Aboensis IVA ry. Ainejärjestönä IVAlla on eniten opiskelijoiden edunvalvontaan liittyvää asiaa hoidettavanaan. Edunvalvonta on tärkeä osa kaikkien ainejärjestöjen toimintaa: yliopistomaailmassa yksinäisen opiskelijan on joskus vaikea saada äänensä kuuluviin. Tällöin apuun saapuu ainejärjestö. Ei myöskään saa unohtaa opiskelijoiden vapaa-ajan toiminnasta huolehtimista. IVA järjestääkin paljon tapahtumia, illanistujaisista baaribileisiin ja akateemisiin vuosijuhliin. 3. Lähdin mukaan ainejärjestööni heti opintojen alussa pilttivuotena. Kiinnostusta oli jo ihan ensimmäisestä päivästä lähtien, koska sekä ainejärjestötoiminta ja uusiin ihmisiin tutustuminen innosti. 4. En osaa valita vain yhtä muistoa, sillä vuosien saatossa eri yhdistyksissä toimiessani olen kohdannut ja nähnyt niin paljon hienoja asioita. Lisäksi olen tutustunut todella hyviin ystäviin yhdistystoiminta-aikoinani. 5. Kannattaa lähteä mukaan jo heti opintojen alussa, näin kaikki ihmiset tulevat jo alusta asti tutuiksi. Mikäli hallitustoiminta tuntuu liian vaativalta, voi silti toimia aktiivijäsenenä ja auttaa hallitusta parhaimman kykynsä mukaan. Uskaliaasti mukaan vain sekä aine- että harrasteyhdistyksiin.

23 23 M atti Nikama 1. Olen kotoisin Jokioisilta Forssan seudulta. Aloitin opintoni klassillisella filologialla vuonna Nykyään opiskelen filosofiaa. 2. Yhdistykseni on Turun yliopiston Satakuntalais-Hämäläinen osakunta, SHO. Olen SHO:n hallituksen jäsen. Vastaan kulttuurista, ulkosuhteista, vapaa-ajan tapahtumista sekä bofferkerhon vetämisestä. Olen ollut mukana myös entisen ainejärjestöni Palladionin hallituksessa sekä Turun vihreiden nuorten -ja opiskelijoiden hallituksessa. 3. Päädyin yhdistykseen, kun kuulin kaverini alkaneen käydä SHO:n vapaaajanviettotiloissa ja tapahtumissa. Pian päädyin mukaan hallitukseen. Sain kuulla, että osakuntalaiset ovat aiemmin pitäneet bofferkerhoa, jonka toimintaa päädyin aloittamaan uudelleen. 4. Yhdistystoimintani paras muisto on, kun esiinnyin ensimmäistä kertaa ainejärjestön antiikkiaiheisessa näytelmässä. Osakuntien toiminnassa paras muistoni on bofferkerhojen vetäminen ensimmäisiä kertoja sekä osakuntien yhteisissä vappubileissä mukana oleminen. 5. Suosittelen järjestötoimintaan lähtemistä. Se tuo mukavaa vastapainoa opiskeluiden puurtamiselle ja auttaa unohtamaan hetkeksi opiskeluasiat. N ina Lehti 1. Opiskelen kasvatustiedettä neljättä vuotta ja olen Indexin PJ. Olen kotoisin Kaarinasta, mutta koen jo turkulaistuneeni vuosia sitten. 2. Index yhteiskuntatieteet ja kasvatustieteet ry on kattojärjestö. Teemme paljon edunvalvontaa, pidämme tiiviisti yhteyttä tiedekuntamme johtoon ja hallintoon sekä TYYhyn. Edunvalvonnan lisäksi teemme myös paljon sen eteen, että yhteiskuntatieteilijät ja kasvatustieteilijät tuntisivat kuuluvansa tähän isoon Index-yhteisöön. Järjestämme juhlia, hyvinvointi-, kulttuuri- ja työelämätapahtumia laidasta laitaan. 3. Lähdin mukaan heti fuksina, vaikka aluksi epäilin, että olen liian kokematon. Sain kuitenkin uskallusta kokeilla uusia juttuja, ja se oli opiskelijaelämäni parhaimpia päätöksiä. 4. Hienoja muistoja ovat esimerkiksi ne hetket, kun tajuaa, että tässä on kasa erilaisia ihmisiä, jotka ovat tunteneet toisensa vasta hetken, mutta silti tunnemme valtavaa yhteenkuuluvuutta, koska Index. 5. Opiskelijana kannattaa muistaa tasapaino työn ja huvin välillä. Yhdistystoiminnassa nämä kaksi sulautuvat toisiinsa: se on vastaus kaikkiin ongelmiisi! ;)

24 24 Paavo Palanterä Moslerva, uusi opiskelijan alku. Olet innokkaana astumassa opiskelijaelämään, mutta tiesitkö sen avaavan sinulle ovet aivan uuteen maailmaan, jossa voit harrastaa eri aktiviteetteja sukeltamisesta videopelien pelaamiseen? Miten tämä on mahdollista? saatat pohtia. Kysymys onkin erinomainen! Saanen lyhyesti selittää. Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) alaisuudessa toimii monia yhdistyksiä, jotka keskittyvät järjestämään tietyn harrastuksen tai alan tapahtumia niistä kiinnostuneille ihmisille. Ylioppilaskunta taas koostuu opiskelijoista ja kaikkein hienointa onkin, että opiskelijat eli me mahdollistamme siis kaiken tämän moninaisen toiminnan. Kyllä, järjestötoiminta on siis toimintaa opiskelijoilta opiskelijoille! Ensimmäinen järjestö johon tulet todennäköisesti törmäämään on oman opiskelualasi ainejärjestö. Ainejärjestön tehtävä on ajaa opiskelijoidensa etuja opiskeluun liittyvissä asioissa, jonka lisäksi ainejärjestöt perehdyttävät opiskelijansa opiskelijaelämän moniin puoliin järjestämällä tapahtumia. Ainejärjestöt ovat myös aktiivisesti läsnä tukemassa alojensa tuutoreiden toimintaa. Tällaisen toiminnan pyörittämiseen tarvitaan aktiivinen porukka tekijöitä, eli yhdistyksen hallitus, joka hoitaa päivittäisiä asioita ja järjestää tapahtumia. Hallituksessa toimijoista tulee yleensä erittäin tiivis porukka ja ystävyyssuhteiden syntyminen on miltei väistämätöntä. Lisäksi toimiessa oppii arvokkaita taitoja, kuten esimerkiksi tapahtumien organisointi kykyjä, sekä itsensä ilmaisua. Kutsunkin Sinut tutustumaan upeisiin ihmisiin, oppimaan elämässä tärkeitä taitoja ja pitämään hauskaa opiskelija-aktiivina; tervetuloa! Voin vain suositella. Paavo Esko Valtteri Palanterä Turun yliopiston matemaattisten ja fysikaalisten tieteiden opiskelijoiden yhdistys Delta ry:n puheenjohtaja, Kolmannen vuoden fysiikan opiskelija.

25 25 Vakuutus kallista huvia? Ei ainakaan TYY:n jäsenelle! Monelle opiskelija-asunto on ensimmäinen oma koti. Vakuutusasiat ovat usein tähän asti hoituneet vanhempien kautta ja saattavat tuntua siksi kovin vierailta. Tässä LähiTapiola Varsinais-Suomen markkinointijohtaja Raimo Rytö kertoo vastauksia muutamiin yleisiin kysymyksiin vakuuttamisesta: Koti-irtaimistoni on halpa ja vaatimaton, en varmaan tarvitse kotivakuutusta? Jos kaikki irtaimisto vaikka palaa kerralla, pienenkin irtaimiston uusiminen kerralla on opiskelijalle yleensä melkoinen summa. Lisäksi kotivakuutus kattaa ylimääräisiä asumiskuluja, kun edellä mainittu palovahinko jättää asunnon asumiskelvottomaksi ja asukkaan pitää etsiä korjausajaksi uusi asunto. Kotivakuutukseen liittyvä vastuuvakuutus tuntuu turhalta, mitä vahinkoja minä voisin aiheuttaa? Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joista vahingonaiheuttaja on lain mukaan korvausvelvollinen. Tyypillinen tällainen vahinko on vaikka polkupyörällä autoon törmääminen. Jos olet pyöräilijänä vahingon aiheuttaja, vastuuvakuutus korvaa puolestasi auton korjauskuluja. Kotivakuutus on kallis, opiskelijalla ei liene sellaiseen varaa? Tämä on melko yleinen luulo. Usein hinnan kuultuaan opiskelija yllättyy iloisesti. Kotivakuutuksen maksuun vaikuttaa jossain määrin asunnon koko. Esim. 30 neliön asuntoon kotivakuutus maksaa alle 27-vuotiaalle jopa alle 100 euroa vuodessa. Eli alle kympin kuussa. Tämä hinta sisältää kotivakuutuksen sekä vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. LähiTapiola on TYY:n pääyhteistyökumppani, hyötyvätkö opiskelijat siitä? Todellakin hyötyvät. Ottaessasi uuden kotivakuutuksen tai vapaaehtoisen autovakuutuksen saat ensimmäisen vuoden maksusta 20 % ylimääräisen alennuksen. Lisäksi alle 27-vuotiaat saavat koti-irtaimiston maksusta 25 % alennuksen. Miten TYY:n jäsen saa nämä edut? Lähin konttorimme sijaitsee Turussa Kauppatorin lähellä osoitteessa Eerikinkatu 6. Voit myös soittaa meille, numeromme on (02) Voit asioida myös verkkosivuillamme, mutta silloin jäät paitsi tuota edellä mainittua TYY:n jäsenten erityisalennusta.

26 26 Ryhmä kunnallispoliittista vaikuttamista Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun, Yrkehögskolan Novian ja Åbo Akademin yli korkeakouluopiskelijaa ovat merkittävä ryhmä turkulaisessa elinkeino- ja kulttuurielämässä. Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY), Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - TUO, Studerandekåren vid Yrkehögskolan Novia (Novium) ja Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) muodostavat jäseniään edustavan Ryhmä nimisen yhteydenpitokanavan, jonka kautta kaupungin päättäjien kanssa on mahdollisimman helppo tehdä yhteistyötä. Kunnallispoliittisen vaikuttamisen tavoitteena on luoda Turku, josta löytyy työpaikkoja korkeakoulutetuille ja jossa on hyvinvoivia opiskelijoita ja viihtyisä kaupunkiympäristö. Ryhmä tekee kahden vuoden välein opiskelijoille suunnatun kunnallispoliittisen kyselyn, jonka pohjalta laaditaan opiskelijoiden kunnallispoliittinen ohjelma. Ryhmä on nostanut julkiseen keskusteluun tänä vuonna kunnallispoliittisesta ohjelmastaan ajankohtaisia teemoja, kuten opiskelijoiden työja harjoittelupaikkojen lisäämisen sekä startup-yritysten tukemisen. Vuonna 2015 Ryhmä jatkaa vaikutustyötään viemällä agendaansa kaupungin päättäjien tietoon esimerkiksi valtuustoryhmien kautta. Turun kaupungissa ymmärretään, kuinka suuri merkitys korkeakouluilla on alueen kehittymisen kannalta. Turun alueen suurin haaste teollisuuden rakennemuutosten lisäksi on nuoren ja osaavan työvoiman siirtyminen työn perässä pääkaupunkiseudulle. Tähän voidaan vaikuttaa aktiivisella elinkeinopolitiikalla, hyvillä palveluilla, vaikutusmahdollisuuksien lisäämisellä sekä kaupunkiympäristön viihtyvyydellä. On tärkeää kerätä tietoa asukkaiden tarpeista ja arvioida sen avulla, mitä asioita kunnallisessa päätöksenteossa pitäisi tulevaisuudessa painottaa. Tähän tarpeeseen opiskelijat yrittävät osaltaan vastata. Lisää tietoa ryhmän toiminnasta saat tykkäämällä Ryhmä :sta Facebookissa facebook.com/ryhma30k ja seuraamalla ryhmän Kampukselta kajahtaa -blogia Turun Sanomien nettisivuilla blogit.ts.fi/ kampukselta-kajahtaa

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/5 Pöytäkirja 32/2015 Aika: 22. lokakuuta 2015 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Edunvalvonta ainejärjestöissä

Edunvalvonta ainejärjestöissä Edunvalvonta ainejärjestöissä Mitä kopo- ja sopovastaavat voivat tehdä? Joni, Minttu, Inari, Laura-Maria ja Janne 24.1.2017 Esittäytyminen Inari, Minttu, Joni, Laura-Maria ja Janne Tilaisuuden läpivienti

Lisätiedot

Hei, uusi opiskelija!

Hei, uusi opiskelija! 2 Sisällysluettelo: Hei, uusi opiskelija 3 Mikä ylioppilaskunta on? 4 Mitä saat TYYn jäsenmaksulla? 5 Opiskelijakortti tunnistautumiseen ja etuihin 6 TYYn palvelut 6 Millaista kehitysyhteistyötä TYY tekee?

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Osa kolmikantaa Opiskelijat Professorit Yliopistoyhteisö Henkilökunta Opiskelijatoiminnan yhteisöt Ylioppilaskunta Korkeakoulujärjestö Kilta Ainejärjestö

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Mikä on suosikkipaikkasi Jyväskylässä? Jyväskylä on fuksin uusi koti Ihminen on onnellisempi,

Lisätiedot

Tamy-info. Tietoa ylioppilaskunnastasi. Sosiaalipoliittinen sihteeri Olga Haapa-aho TAMPEREEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

Tamy-info. Tietoa ylioppilaskunnastasi. Sosiaalipoliittinen sihteeri Olga Haapa-aho TAMPEREEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA Tamy-info Tietoa ylioppilaskunnastasi Sosiaalipoliittinen sihteeri Olga Haapa-aho Mikä on ylioppilaskunta? Ylioppilaskunnan tarkoituksena on olla jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia,

Lisätiedot

Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat. Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat. Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Tutorin tulee tietää kaikesta kaikki! Tutor on kaikkitietävä Tämä ei onneksi ole totta. Tutorin tulee sen

Lisätiedot

Opiskelijan parempaa terveyttä

Opiskelijan parempaa terveyttä Opiskelijan parempaa terveyttä FAKTA YTHS toimii aktiivisesti opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/6 Esityslista 26/2015 Aika: 10. syyskuuta 2015 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

9.15-9.30 Kasvatustieteiden tiedekunta toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi Varadekaani Arja Virta

9.15-9.30 Kasvatustieteiden tiedekunta toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi Varadekaani Arja Virta KKV0 OPISKELIJAKSI YLIOPISTOON (5 op) Kasvatustieteiden laitos Opiskelijaksi yliopistoon-opintojakson aikana tutustutaan yliopistoopiskeluun sekä yliopiston palveluihin, ympäristöön ja organisaatioon.

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/5 Pöytäkirja 17/2015 Aika: 13. toukokuuta 2015 klo 12.30 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Uuden. opiskelijan opas

Uuden. opiskelijan opas Uuden opiskelijan opas 2015 2 5 8 Ylioppilaskunta valvoo etujasi Äänestä edustajistovaaleissa 10 11 13 14 19 31 Opiskelijakortti TYYn palvelut kehitysyhteistyö Turun ylioppilaslehti mukaan TYYn toimintaan

Lisätiedot

Opiskelijan parempaa terveyttä

Opiskelijan parempaa terveyttä Opiskelijan parempaa terveyttä FAKTA YTHS toimii aktiivisesti opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/5 Pöytäkirja 34/2015 Aika: 5. marraskuuta 2015 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Veera Ylimaunu Hallituksen jäsen Sosiaalipolitiikka, kuntapolitiikka, ylioppilaskylä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Koulutuksen sisältö - Esittäytyminen

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/6 Esityslista 28/2015 Aika: 24. syyskuuta 2015 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/5 Pöytäkirja 7/2015 Aika: 26. helmikuuta 2015 klo 9.30 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS 2012 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS On valtakunnallinen opiskeluterveydenhuollon organisaatio, joka tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden

Lisätiedot

Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku

Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Sivu 1/5 Pöytäkirja 8/2016 Aika: 25. helmikuuta 2016 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Riina Lumme, puheenjohtaja Miika Tiainen, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010.

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010. STRATEGIA 2015 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti, joten keskeiset tavoitteet ja toimintatavat on syytä kirjata

Lisätiedot

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014 ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat Järjestökoulutus 11.2.2014 Keskustelun teemoja Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä?

Lisätiedot

Koulutuksen tavoitteena on...

Koulutuksen tavoitteena on... Koulutuksen tavoitteena on... Muistuttaa ajankohtaisista asioista: orientaatio, asuminen, pankkipalvelut Tutustuttaa yhteistyötahoihin ja toimintaympäristöön Mahdollistaa kv tuutoreiden verkostoituminen

Lisätiedot

OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ FAKTA YTHS toimii aktiivisesti opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. YTHS ON OPISKELUTERVEYDENHUOLLON ASIANTUNTIJA Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/5 Pöytäkirja 30/2015 Aika: 8. lokakuuta 2015 klo 9.30. Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014 KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE Järjestökoulutus 12.2.2014 Koulutuksen sisältö Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä? Kvvastaavana

Lisätiedot

Esitys: Hallitus päättää tarkastaa pöytäkirjat valitsemalla kokouksessa kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Hallitus valitsee pöytäkirjantarkastajat.

Esitys: Hallitus päättää tarkastaa pöytäkirjat valitsemalla kokouksessa kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Hallitus valitsee pöytäkirjantarkastajat. Sivu 1/7 Pöytäkirja 19/2015 Aika: 28. toukokuuta 2015 klo 9.30 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

TYYn avustukset alayhdistyksille 11.03.2015

TYYn avustukset alayhdistyksille 11.03.2015 TYYn avustukset alayhdistyksille 11.03.2015 Universitas Turku TYY & TY yhteistyössä Opetusta tukevan tai muuten akateemisen toiminnan järjestämiseen Esimerkiksi kurssien tai seminaarien järjestämiseen

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on valtakunnallinen opiskeluterveydenhuollon organisaatio, joka tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden

Lisätiedot

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015 Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015 Annu Komulainen Hallituksen jäsen Sosiaalipolitiikka & kuntapolitiikka Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Elina Lahtiola Sosiaalivalikunnan pj. 2015 Koulutuksen

Lisätiedot

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 1 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti,

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO Hyväksytty edustajiston syyskokouksessa 5.11.2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 OPISKELIJAKUNTA HUMAKO 2011 Toimintasuunnitelma HUMAKON TEHTÄVÄ YLEISESTI Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Lisätiedot

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto Yliopiston ylin johto Monijäsenisiä hallintoelimiä Päättäviä toimielimiä

Lisätiedot

Edustajiston koulutus 14.1.2014. Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö

Edustajiston koulutus 14.1.2014. Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö Edustajiston koulutus 14.1.2014 Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö 46 Ylioppilaskunta Yliopiston opiskelijoiden keskuudessa on ylioppilaskunta, jolla on itsehallinto. Ylioppilaskunnan tarkoituksena

Lisätiedot

ORIENTOIVAT OPINNOT, HOPS Tiina Airaksinen

ORIENTOIVAT OPINNOT, HOPS Tiina Airaksinen ORIENTOIVAT OPINNOT, HOPS 7.10.2016 Tiina Airaksinen HUK- TUTKINTO (180 OP) aineopinnot väh. 45 op (sisältää kandidaatintutkielman 6 op) aineopinnot 35 op perusopinnot 25 op Opiskelukokonaisuuden yhteiset

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Joensuun toimipiste, Yliopistokatu 2, Aurora B-rappu avoinna ma-to 8-15, pe 8-14

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Joensuun toimipiste, Yliopistokatu 2, Aurora B-rappu avoinna ma-to 8-15, pe 8-14 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS Joensuun toimipiste, Yliopistokatu 2, Aurora B-rappu avoinna ma-to 8-15, pe 8-14 www.yths.fi/joensuu Uudelle opiskelijalle Lämpimät onnittelut opiskelupaikasta!

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014

Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014 Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014 Ainejärjestöjen tiedotus ja viestintä Ainejärjestö yhdistää opiskelijoita ja välittää tietoa eri suuntiin. Sen kautta opiskelijat saavat tärkeää tietoa ja ainejärjestö

Lisätiedot

SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana

SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA 2006 SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana 14.2.2006 KUKA MIKKO? SYLH 2006 Koulutuspolitiikka, ympäristö, tasa-arvo pehmeä kopo TYYn kasvatti hallitus 2005, tylkkärin

Lisätiedot

TYYn avustukset järjestöille

TYYn avustukset järjestöille TYYn avustukset järjestöille 23.03.2016 Universitas Turku TYY & TY yhteistyössä Opetusta tukevan tai muuten akateemisen toiminnan järjestämiseen Esimerkiksi kurssien tai seminaarien järjestämiseen ja julkaisujen

Lisätiedot

Viestintä ja vaikuttaminen

Viestintä ja vaikuttaminen Viestintä ja vaikuttaminen Joachim Kratochvil, Anne Soinsaari ja Virve Valtonen 3.4.2013 Viestintä opiskelija-aktiivien kesken Vaihtakaa ryhmissä kokemuksia siitä, kuinka yksikkönne opiskelija-aktiivit

Lisätiedot

Kopokoulutus (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 1.2.2014

Kopokoulutus (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 1.2.2014 Kopokoulutus (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 1.2.2014 Tervetuloa koulutuspolitiikan ihmeellisille vesille! Sisältö Osa I Verkko, johon olet takertunut Osa II Kopon

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme (kohdasta 382) Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme (kohdasta 382) Sami-Petteri Seppä Sivu 1/8 Pöytäkirja 26/2015 Aika: 10. syyskuuta 2015 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS Kansainvälisyys on aina jollain tavalla osa koko yhdistyskentän toimintaa. Kun yhdistys pitää kansainvälisyyttä tärkeänä arvona ja kansainvälisiä opiskelijoita potentiaalisina

Lisätiedot

Miika Tiainen, varapuheenjohtaja Laura Aaltonen Tuomas Dahlström Katariina Kulha Jyri Lähdemaa Teppo Vättö

Miika Tiainen, varapuheenjohtaja Laura Aaltonen Tuomas Dahlström Katariina Kulha Jyri Lähdemaa Teppo Vättö Sivu 1/7 Esityslista 2/2016 Aika: 14. tammikuuta 2016 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Riina Lumme, puheenjohtaja Miika Tiainen, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/5 Pöytäkirja 20/2015 Aika: 4. kesäkuuta 2015 klo 9.30 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/6 Pöytäkirja 15/2015 Aika: 23. huhtikuuta 2015 klo 9.30 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 Turun humanistisen tiedekunnan opiskelijoiden edunvalvontajärjestö Humanitas ry TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 Esitys yhdistyksen kokoukselle 19.11.2013 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 4.11.2013

Lisätiedot

Seurakuntayhtymän kokoustila, Yo-talo B, Rehtorinpellonkatu 4 Turku

Seurakuntayhtymän kokoustila, Yo-talo B, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Sivu 1/5 Pöytäkirja 20/2016 Aika: 2. kesäkuuta 2016 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Seurakuntayhtymän kokoustila, Yo-talo B, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Riina Lumme, puheenjohtaja Miika Tiainen,

Lisätiedot

ISYY EDUSTAJISTOVAALIT 2013 - EHDOKKAAN OPAS. Opiskeluaikasi tärkeimmät vaalit

ISYY EDUSTAJISTOVAALIT 2013 - EHDOKKAAN OPAS. Opiskeluaikasi tärkeimmät vaalit ISYY EDUSTAJISTOVAALIT 2013 - EHDOKKAAN OPAS Opiskeluaikasi tärkeimmät vaalit Tervetuloa ehdolle ISYY:n edustajistovaaleihin! Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus osallistua opiskeluaikasi tärkeimpiin vaaleihin

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Kuopion kampuksen koulutuspoliittisen jaoston kokous 1/2015

Kuopion kampuksen koulutuspoliittisen jaoston kokous 1/2015 KOKOUSKUTSU Kokouskutsu Kuopion kampuksen koulutuspoliittisen jaoston kokous 1/2015 Aika: 21.1.2015 klo 16 Paikka: Kuopio, Lukeman kokoushuone, Yliopistonranta 3. ASIALISTA 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen

Lisätiedot

Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Fulbright Center 12.5.2014

Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Fulbright Center 12.5.2014 Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Fulbright Center 12.5.2014 Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen ja Yhdysvaltojen välillä

Lisätiedot

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1 Johdanto Tämän toimintasuunnitelman on valmistellut Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Valmistelussa

Lisätiedot

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYY tekee Turun yliopistosta parhaan mahdollisen paikan opiskella, opiskelijoista hyvinvoivia ja opiskeluajasta ikimuistoisen. VISIO Ihanteiden TYY on opiskelijoiden avoin ja

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Koponeuvosto. Palautteen hyödyntäminen Inari ja Joni

Koponeuvosto. Palautteen hyödyntäminen Inari ja Joni Koponeuvosto Palautteen hyödyntäminen 16.2.2017 Inari ja Joni Esittäytyminen nimi, mitä tekee, ainejärjestö ja oppiaine Inari, TYYn hallituksen kopo, Fobia, psykologia Joni, TYYn kopoasiantuntija, P-klubi,

Lisätiedot

3.12. Uuden edustajiston järjestäytymiskokous Itsenäisyyspäivän soihtukulkue

3.12. Uuden edustajiston järjestäytymiskokous Itsenäisyyspäivän soihtukulkue Sivu 1 / 5 EDUSTAJISTON MARRASKUUN KOKOUS Aika: Keskiviikko 25.11.2015 klo 18.15 Paikka: Turku-sali, Yo-talo A, 2. krs. Esityslista 267 Kokouksen avaaminen 268 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 269 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

1 YLEISTÄ 2 ORGANISAATIO. Jäsenet

1 YLEISTÄ 2 ORGANISAATIO. Jäsenet 1 YLEISTÄ Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (myöhemmin O Diako) on Diakonia-ammattikorkeakoulun (myöhemmin Diak) sitoutumaton opiskelijoiden etujärjestö, opiskelijakunta. O Diakon tarkoitus

Lisätiedot

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen

Lisätiedot

TUAS - Nuorten tuettu asuminen

TUAS - Nuorten tuettu asuminen TUAS - Nuorten tuettu asuminen Turun Kaupunkilähetys ry. Liisa Love Mitä TUAS toiminta on? Tukea 18 25 -vuotiaille aikuistuville nuorille itsenäisen elämän ja yksin asumisen alkutaipaleella Nuoria tuetaan

Lisätiedot

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse Huovinen Lauri Liljenbäck Julia Litokorpi Riina Lumme Sami-Petteri Seppä Sivu 1/7 Pöytäkirja 38/2015 Aika: 3. joulukuuta 2015 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Mikko Mononen, puheenjohtaja Janika Takatalo, varapuheenjohtaja Jesse

Lisätiedot

Arvoisa rehtori, Herrat professorit, Henkilökunta ja opiskelijat, Hyvät juhlavieraat, Tästä se taas lähtee uusi lukuvuosi!

Arvoisa rehtori, Herrat professorit, Henkilökunta ja opiskelijat, Hyvät juhlavieraat, Tästä se taas lähtee uusi lukuvuosi! Arvoisa rehtori, Herrat professorit, Henkilökunta ja opiskelijat, Hyvät juhlavieraat, Tästä se taas lähtee uusi lukuvuosi! Kesä on ladattu akkuja ja onnekkaimmat ovat saaneet kerätä rahaa työskentelemällä,

Lisätiedot

Turun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodeksi 2015

Turun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodeksi 2015 1/7 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Turun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodeksi Ylioppilaskunnan vaikuttavat projektit Turun

Lisätiedot

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun uusien opiskelijoiden (syksyllä 2011 aloittaneet) tulokysely

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun uusien opiskelijoiden (syksyllä 2011 aloittaneet) tulokysely Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun uusien opiskelijoiden (syksyllä 2011 aloittaneet) tulokysely Tutkimusraportin tiivistelmä Sara Rönkkönen Opinto- ja opiskelijapalvelut (OOP) Aalto-yliopiston

Lisätiedot

SUOMEN HOSTELLIJÄRJESTÖ JA JÄSENJÄRJESTÖT 2014

SUOMEN HOSTELLIJÄRJESTÖ JA JÄSENJÄRJESTÖT 2014 SUOMEN HOSTELLIJÄRJESTÖ JA JÄSENJÄRJESTÖT 2014 SUOMEN HOSTELLIJÄRJESTÖ - on vuonna 1935 perustettu valtakunnallinen hostellitoiminnan keskusjärjestö. - liittyi kansainväliseen hostelliliittoon, IYHF:ään,

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta - toimintaa järjestetään perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Toiminnan

Lisätiedot

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Vihreä lista Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Ylioppilaskunta edustaa yliopiston opiskelijoita ja on siten merkittävä yhteiskunnallinen ja poliittinen vaikuttaja niin yliopistolla ja opiskelukaupungissa

Lisätiedot

Virva Viljanen, varapuheenjohtaja Ilona Häsänen Timo Kovala Mikko Mononen Matti Vähä-Heikkilä Kukka-Maaria Wessman

Virva Viljanen, varapuheenjohtaja Ilona Häsänen Timo Kovala Mikko Mononen Matti Vähä-Heikkilä Kukka-Maaria Wessman Sivu 1/5 Pöytäkirja Aika: 20. helmikuuta 2014 klo 9.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Jussi Nieminen, puheenjohtaja Virva Viljanen, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Virva Viljanen, varapuheenjohtaja Ilona Häsänen Timo Kovala Mikko Mononen Matti Vähä-Heikkilä Kukka-Maaria Wessman

Virva Viljanen, varapuheenjohtaja Ilona Häsänen Timo Kovala Mikko Mononen Matti Vähä-Heikkilä Kukka-Maaria Wessman Sivu 1/5 Pöytäkirja Aika: 9. tammikuuta 2014 klo 9.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Turku-sali, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Jussi Nieminen, puheenjohtaja Virva Viljanen, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Halloped-koulutus. Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.2014

Halloped-koulutus. Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.2014 Halloped-koulutus Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.2014 Koulutuksen sisältö 1) Nopeat perusteet yliopiston hallinnosta 2) Edunvalvonnan perusteita 3) Halloped-keissejä Yliopiston

Lisätiedot

Seurakuntayhtymän kokoustila, Yo-talo B, Rehtorinpellonkatu 4 Turku

Seurakuntayhtymän kokoustila, Yo-talo B, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Sivu 1/5 Pöytäkirja 17/2016 Aika: 11. toukokuuta 2016 klo 12.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Seurakuntayhtymän kokoustila, Yo-talo B, Rehtorinpellonkatu 4 Turku Riina Lumme, puheenjohtaja Miika Tiainen,

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Opintotuki 2.9.2013. Opintotukipalvelut

Opintotuki 2.9.2013. Opintotukipalvelut Opintotuki 2.9.2013 Opintotukipalvelut Opintotukipalvelut Yliopistolla omat opintotukipalvelut, missä hoidetaan kaikki opintotukeen liittyvät asiat, myös päätöksenteko Sijaitsee Luotsi-rakennuksen ensimmäisessä

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö 21.10.2013 YKYY0 Orientoivat opinnot ja HOPS 2 op 1. Orientoivat I: Tutkinto- ja opintoasiat Ma 2.9

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 EPSILON RY 1 YLEISTÄ Yhdistyksen toiminta tulee jatkumaan vuoden 2015 sääntöjä 2 ja 3 mukaillen. Epsilon ry:n tärkeimpänä tarkoituksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä, tukea

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KeTeKin phukseille 2015 2016 ONNEA UUDELLE PHUKSILLE! Onnittelut oikeasta valinnasta ja opiskelupaikasta lappeen Rannan kemiantekniikan koulutusohjelmassa. Tässä lärpäkkeessä

Lisätiedot

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Johdanto Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn toiminta päättyy 31.12.2017 kolmen tamperelaisen korkeakoulun yhdistymisen myötä. Tamy ja Tampereen teknillisen

Lisätiedot

Opintotuki. Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus. Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus

Opintotuki. Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus. Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op Opintotuki Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Opintotuki Itä-Suomen yliopistolla on oma

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijabarometri 2007

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijabarometri 2007 Turun ammattikorkeakoulun opiskelijabarometri 2007 Turun ammattikorkeakoulun opiskelija! Kyselyyn vastaamalla olet mukana kehittämässä opetusta ja mielekästä oppimisympäristöä. Kysely on anonyymi, joten

Lisätiedot

Kandipalaute - Kandidatrespons - Finnish Bachelor's Graduate Survey. Suomi Svenska English

Kandipalaute - Kandidatrespons - Finnish Bachelor's Graduate Survey. Suomi Svenska English Kandipalaute - Kandidatrespons - Finnish Bachelor's Graduate Survey Suomi Svenska English Hyvä opiskelija, Suomalaissa yliopistoissa toteutetaan valtakunnallinen opiskelijapalautekysely Kandipalaute. Kysely

Lisätiedot

Opintotuki ja opiskelijan asuminen. Mäntsälän lukio, huhtikuu 2017

Opintotuki ja opiskelijan asuminen. Mäntsälän lukio, huhtikuu 2017 Opintotuki ja opiskelijan asuminen Mäntsälän lukio, huhtikuu 2017 Opintotuki Opintotukea ja asumistukea koskevat tiedot löytyvät Kelan sivuilta. Tässä myös mainio pikaopas kaaviona. Sivuilla on myös hyvä

Lisätiedot

Navigaattori TTY:N NEUVONTAPALVELUT OPISKELIJOILLE 2016 2017

Navigaattori TTY:N NEUVONTAPALVELUT OPISKELIJOILLE 2016 2017 Navigaattori TTY:N NEUVONTAPALVELUT OPISKELIJOILLE 2016 2017 TTY:N NEUVONTAPALVELUT OPISKELIJOILLE 2016 2017 Opintopalveluista Kampusareenan 2. kerroksesta löytyy opintotoimiston, avoimen yliopiston, opintotuen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Toimintasuunnitelma 2011 YLEISTÄ Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toiminnasta vastaavat hallitus, edustajisto ja opiskelijakunnan palkkaamat työntekijät. Opiskelijakunnan aatteellinen toiminta

Lisätiedot

Kelan palvelut ovat viime vuosina uudistuneet ja kehittyneet. Yhteiselle asiakkaalle se tarkoittaa helpompia ja nopeampia tapoja hoitaa Kela-asiansa.

Kelan palvelut ovat viime vuosina uudistuneet ja kehittyneet. Yhteiselle asiakkaalle se tarkoittaa helpompia ja nopeampia tapoja hoitaa Kela-asiansa. 1 Kelan palvelut ovat viime vuosina uudistuneet ja kehittyneet. Yhteiselle asiakkaalle se tarkoittaa helpompia ja nopeampia tapoja hoitaa Kela-asiansa. Tunnistetaan yhteisen asiakkaan tilanne Kela tarjoaa

Lisätiedot

Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28)

Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28) Tiivistelmä Opiskelijoiden Hyvis-ohjauksen palautteista (n=28) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet)

Lisätiedot

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51)

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet) 25 % Elämäntavat (esim.

Lisätiedot

KESKISUOMALAISEN OSAKUNNAN ASUNTO-OHJESÄÄNTÖ

KESKISUOMALAISEN OSAKUNNAN ASUNTO-OHJESÄÄNTÖ 1 KESKISUOMALAISEN OSAKUNNAN ASUNTO-OHJESÄÄNTÖ 1 Asumisoikeuden myöntämisestä Keskisuomalaisen Osakunnan hallitsemiin asuntoihin sekä tämän asumisoikeuden käyttämisestä on voimassa olevien huoneenvuokralainsäädännön

Lisätiedot

Kansainvälinen työharjoittelu. Kansainvälisty. kätevästi palkkaamalla. harjoittelija

Kansainvälinen työharjoittelu. Kansainvälisty. kätevästi palkkaamalla. harjoittelija Kansainvälinen työharjoittelu Kansainvälisty kätevästi palkkaamalla ulkomainen harjoittelija Hyvä työnantaja! CIMO järjestää yhdessä oppilaitosten, opiskelijajärjestöjen ja työhallinnon kanssa ulkomaisille

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot