Tuusulan yläkoulujen taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuusulan yläkoulujen taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit"

Transkriptio

1 Tuusulan yläkoulujen taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit Tuusulan yläkoulujen valinnaisuuteen kuuluvat taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit. Oppilas valitsee taitoja taideaineen (musiikki, kuvataide, liikunta, kotitalous, käsityö), jota opiskelee sekä 8.lla että 9.llä luokalla kaksi vuosiviikkotuntia tuntijakoon merkityn kaikille pakollisen oppimäärän lisäksi. Taito- ja taideaineiden valinnaisiin tunteihin on laadittu kunnan yhteiset opetussuunnitelmat ja ne arvioidaan päättöarvioinnissa osana asianomaisen aineen pakollista kurssia. Musiikkiluokalla opiskelevan oppilaan taito- ja taideaineen valinnaiset tunnit ovat musiikkia. Musiikkiluokan opetuksen sisältö koostuu musiikin taito- ja taideaineen valinnaisista tunneista sekä opetussuunnitelman liitteenä olevasta musiikkiluokan opetussuunnitelmasta. Tähän kootut taito- ja taideaineiden opetussuunnitelmat yhdistetään kasvatus- ja sivistyslautakunnan hyväksynnän jälkeen Tuusulan perusopetuksen opetussuunnitelmaan.

2 Kuvataide - taito- ja taideaineen valinnaiset tunnit Vuosiluokka 8 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet S1 Omat kuvakulttuurit Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Opetuksen sisältöjä valitas kuvallisan myös oppilaiden omia kuvakulttuureja uudistavista ilmiöistä. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä omaan elinympäristöön sekä yhteiskuntaan vaikuttamisen kannalta. Moniaistisuus kuvallisessa ilmaisussa. Kuvallisen mielipiteen ilmaiseminen (esim. mainokset tai julisteet) ja oman kuvakulttuurin tutkiminen. Myönteisen minäkuvan ja itsetuntemuksen kasvattaminen (esim. valokuvauksen tai maalauksen avulla). Lähestymistapa on oppilaiden kuvakulttuureihin pohjautuva. S2 Ympäristön kuvakulttuurit Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Sisältöjen valinnoilla kehitetään oppilaan tietoisuutta erilaisia ympäristöjä ja medioita koskevista laajemmista kysymyksistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään erilaisten ympäristöjen ja medioiden merkitystä sekä oppilaiden elinpiirin että globaalin maailman näkökulmista. Monilukutaidon harjoitukset kuvallisen tiedon tuottamisessa ja hankinnassa. Perinteisen ja nykyteknologian menetelmillä omakohtainen lähi- ja ympäröivän yhteiskunnan tutkiminen. Tutustutaan arkkitehtuurin ja muotoilun teemoihin. S3 Taiteen maailmat Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat syventyvät erilaisiin taidekäsityksiin ja taiteen ilmiöihin tarkastelemalla niitä taiteilijan ja vastaanottajan sekä taiteen instituutioiden ja yhteiskunnan näkökulmista. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään kulttuurisen moninaisuuden vaikutuksia sekä taiteen tuottamiseen että tulkintaan yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista. Kulttuuriperinnön tunnistaminen ja arvostaminen. Taidehistoriaan ja nykytaiteeseen tutustuminen. Harjaannutaan tutkimaan kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin ilmiöiden henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä. Vuosiluokka 8 - tavoitteet T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään monipuolisesti kuvallisen tuottamisen menetelmiä Kuvataiteen kursseilla havainnoidaan taidetta, ympäristöä ja visuaalista kulttuuria. Tietämys taiteesta ja taiteen ilmaisukeinoista kasvaa. Tavoitteena ilmaista omia havaintoja, mielikuvia, tunteita ja ajatuksia kuvallisin keinoin. Keskeistä oppia ymmärtämään taiteellista prosessia oman työskentelyn kautta. Oppilaan monilukutaitoa kehitetään. Harjoitellaan ymmärtämään taiteellista prosessia oman työskentelyn kautta.

3 T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan omista ja muiden havainnoista ja ajatuksista sekä perustelemaan näkemyksiään Rohkaista oppilasta sanallistamaan havaintojaan sekä soveltamaan kuvallisen viestinnän ja vaikuttamisen keinoja omissa tuotoksissaan. Tunnistaa keskeisiä piirteitä länsimaisen taiteen historiasta. Tutustuu myös muiden kulttuurien taiteeseen. Tutustutaan Tuusulan ja lähiseudun alueen taiteeseen. T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti erilaisia välineitä ja tiedon tuottamisen tapoja käyttäen eri ympäristöissä Oppilasta innostetaan ilmaisemaan havaintoja ja ajatuksia kuvataiteen keinoin. Oppilas tarkastelee ja tulkitsee eri aikakauden ilmiöitä kuvataiteessa. Tehtävissä hyödynnetään erilaisia välineitä ja tieto- ja viestintäteknologiaa. T4 ohjata oppilasta soveltamaan erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä syventämään kuvallisen tuottamisen taitojaan Työskennellään tavoitteellisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja kuvallisen ilmaisun keinoja hyödyntäen. Kuvailmaisussa rohkaistaan oppilasta ilmaisemaan omia havaintojaan, ajatuksiaan ja mielikuviaan erilaisin kuvallisin keinoin. Omakohtainen kuvallinen tuottaminen syvenee perustekniikoiden hallinnan myötä. T5 ohjata oppilasta tutkivaan lähestymistapaan itsenäisessä ja yhteistoiminnallisessa kuvallisessa työskentelyssä Työskennellään yksin tai yhdessä muiden kanssa. Tarjotaan mahdollisuus laaja-alaiseen yhteistyöhön muiden oppiaineiden kanssa. T6 rohkaista oppilasta ilmaisemaan mielipiteitään sekä soveltamaan kuvallisen viestinnän ja vaikuttamisen keinoja omissa kuvissaan Oppilas oppii ymmärtämään kuvan vaikuttamisen keinoja. Tehtävät rakentavat oppilaan kulttuuri-identiteettiä ja yhteyksiä ympäröivien yhteisöjen ja yhteiskunnan kanssa. Oma työskentelyprosessi pyritään hahmottamaan kokonaisuudessaan: ideoinnista ja luonnostelusta itse työn tekemiseen sekä viimeistelyyn. Opetellaan itsearviointia ja työstä keskustelemista. Keskusteluissa hyödynnetään kuvataiteen käsitteistöä. Oman tekemisen kautta tutustutaan eri kulttuurien kuvamaailmaan ja taidehistoriaan. T7 ohjata oppilasta soveltamaan kuvallisia, sanallisia ja muita kuvatulkinnan menetelmiä Opetuksessa ohjataan oppilasta käyttämään kuvantulkinnan menetelmiä ja syvennetään kuvanlukutaitoa. Työskentelyssä tutustutaan keskeisiin piirteisiin taiteen historiassa. Opetellaan arvostamaan kulttuuriperintöä.. T8 ohjata oppilasta tarkastelemaan taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkitystä yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle historian ja kulttuurin näkökulmista Tavoitteena on rakentaa oppilaan kulttuuri-identiteettiä ja yhteyksiä tulkitsemalla taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkitystä. Oppilas osallistuu työskentelyssä keskusteluun taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkityksestä.

4 Oppilas harjaantuu tutkimaan kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin ilmiöiden yhteiskunnallisia merkityksiä. T9 innostaa oppilasta soveltamaan eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja kuvallisessa tuottamisessaan Oppilas soveltaa omassa kuvallisessa työskentelyssään erilaisia kulttuurin kuvailmaisutapoja. Opetuksen lähtökohtana on innostaa ja rohkaista oppilasta hyödyntämään opittua omaan työskentelyynsä. Oppilas tutkii taideteoksen olemusta ja tunnistaa keskeisimpiä kuvataiteen ilmiöitä. Keskeistä on monenlaisen taiteen arvostaminen ja ymmärtäminen. Käydään läpi monipuolisesti eri tekniikoita. T10 ohjata oppilasta ottamaan kantaa taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmeneviin arvoihin Oppilas harjaantuu tarkastelemaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria esteettisestä, eettisestä ja ekologisesta näkökulmasta. T11 kannustaa oppilasta ottamaan kuvailmaisussaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys sekä vaikuttamaan kuvien avulla Teemoissa käsitellään kestävää kehitystä. Ympäristön tarkastelua esteettisestä, ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta. Vuosiluokka 9 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet S1 Omat kuvakulttuurit Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Opetuksen sisältöjä valitaan myös oppilaiden omia kuvakulttuureja uudistavista ilmiöistä. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä omaan elinympäristöön sekä yhteiskuntaan vaikuttamisen kannalta. Nykytaiteen ilmiöihin tutustuminen. Mahdollisuus pitkäkestoiseenkin taideprojektiin: omaan kuvailmaisun syventäminen. S2 Ympäristön kuvakulttuurit Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Sisältöjen valinnoilla kehitetään oppilaan tietoisuutta erilaisia ympäristöjä ja medioita koskevista laajemmista kysymyksistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään erilaisten ympäristöjen ja medioiden merkitystä sekä oppilaiden elinpiirin että globaalin maailman näkökulmista. Perinteisen ja nykyteknologian menetelmillä kuvakulttuurien tutkiminen eri medioissa. Tuusulan asuin- ja lähiympäristön arkkitehtuurin tutkimista. Ympäristöä tarkastellaan globaalin maailman näkökulmasta. S3 Taiteen maailmat Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat syventyvät erilaisiin taidekäsityksiin ja taiteen ilmiöihin tarkastelemalla niitä taiteilijan ja vastaanottajan sekä taiteen instituutioiden ja yhteiskunnan näkökulmista. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään

5 kulttuurisen moninaisuuden vaikutuksia sekä taiteen tuottamiseen että tulkintaan yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista. Harjaannutaan tunnistamaan omaa kulttuuri-identiteettiä ja arvostamaan kulttuurista moninaisuutta niin lähiympäristössä kuin yhteiskunnassakin. Tutustutaan taiteen keskeisiin piirteisiin taiteen historiassa, nykytaiteessa, mediassa ja rakennetussa ympäristössä. Vuosiluokka 9 - tavoitteet T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään monipuolisesti kuvallisen tuottamisen menetelmiä Oppilasta kannustetaan havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja visuaalista kulttuuria. Samalla kehitetään edelleen oppilaan monilukutaitoa. Oma työskentelyprosessi pyritään hahmottamaan kokonaisuudessaan: ideoinnista ja luonnostelusta itse työn tekemiseen, viimeistelyyn, työn tarkasteluun, itsearviointiin ja työstä keskusteluun. Keskustelussa vakiinnutetaan kuvataiteen käsitteistöä. Keskeistä taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin soveltaminen omaan kuvailmaisuun. T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan omista ja muiden havainnoista ja ajatuksista sekä perustelemaan näkemyksiään Oman kuvakulttuurin tuntemusta syvennetään. Oppilas sanallistaa havaintojaan ja osallistuu keskusteluun taiteesta ja visuaalisesta kulttuurista. Tavoitteena on erilaisten valintojen perusteluiden, näkökulmien, tekniikoiden ja tyylien arvottaminen ja hyväksyminen. T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti erilaisia välineitä ja tiedon tuottamisen tapoja käyttäen eri ympäristöissä Oppilasta innostetaan ilmaisemaan havaintoja ja ajatuksia kuvataiteen keinoin. Tehtävissä hyödynnetään erilaisia kuvallisia välineitä ja tieto- ja viestintäteknologiaa. Oppilas tutustuu erilaisiin kulttuuripalveluihin ja hyödyntää sähköisiä viestimiä työskentelyssään. T4 ohjata oppilasta soveltamaan erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä syventämään kuvallisen tuottamisen taitojaan Kuvallinen työskentely on tavoitteellista ja siinä hyödynnetään erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja kuvallisen ilmaisun keinoja. Kuvailmaisussa rohkaistaan oppilasta ilmaisemaan itseään, omia havaintojaan, ajatuksiaan ja mielikuviaan erilaisin kuvallisin keinoin. Kuvallisessa ilmaisussa käytetään hyväksi opittuja tietoja: sommittelun elementtejä, värioppia, tilan kuvaamista, kuvataiteen tyylejä ja symboleja aikaisemman opitun pohjalta syventäen. Perustekniikoiden hallinnan myötä kehittyy persoonallinen kuvailmaisu. Oppilas osaa soveltaa opittua monipuolisesti omaan työskentelyynsä. T5 ohjata oppilasta tutkivaan lähestymistapaan itsenäisessä ja yhteistoiminnallisessa kuvallisessa työskentelyssä Työskennellään yksin tai yhdessä ryhmän kanssa. Tarjotaan mahdollisuus laaja-alaiseen yhteistyöhön muiden oppiaineiden kanssa. T6 rohkaista oppilasta ilmaisemaan mielipiteitään sekä soveltamaan kuvallisen viestinnän ja vaikuttamisen keinoja omissa kuvissaan

6 Oppilas rohkaistuu ilmaisemaan mielipiteitään kuvallisen viestinnän keinoin ja oppii ymmärtämään kuvan vaikuttamisen keinoja. Tehtävät rakentavat oppilaan kulttuuri-identiteettiä ja yhteyksiä ympäröivien yhteisöjen ja yhteiskunnan kanssa. Tuetaan oppilaan kriittistä ajattelua ja taiteen kautta omaan elinympäristöön ja yhteiskuntaan vaikuttamista. T7 ohjata oppilasta soveltamaan kuvallisia, sanallisia ja muita kuvatulkinnan menetelmiä Oppilas harjaantuu edelleen kuvallisten, sanallisten ja muiden kuvatulkinnan menetelmien käytössä. Syvennytään lisää taidehistorian keskeisiin piirteisiin sekä kulttuurin monimuotoisuuteen. T8 ohjata oppilasta tarkastelemaan taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkitystä yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle historian ja kulttuurin näkökulmista Opetuksessa ohjataan oppilasta tarkastelemaan taiteen ja visuaalisen kulttuurin merkitystä niin oppilaiden oman kuvakulttuurin kuin yhteisön ja yhteiskunnan historian ja kulttuurin kannalta. Muokataan edelleen oppilaan kulttuuri-identiteettiä. Oppilas osallistuu työskentelyssä keskusteluun taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkityksestä. T9 innostaa oppilasta soveltamaan eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja kuvallisessa tuottamisessaan Oppilas soveltaa omassa kuvallisessa työskentelyssä erilaisia kulttuurin kuvailmaisutapoja. Käytetään kulttuuripalveluja ja/tai taideteoksia työskentelyn pohjana. T10 ohjata oppilasta ottamaan kantaa taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmeneviin arvoihin Oppilas harjaantuu tarkastelemaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria esteettisestä, eettisestä ja ekologisesta näkökulmasta. T11 kannustaa oppilasta ottamaan kuvailmaisussaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys sekä vaikuttamaan kuvien avulla Oppilas harjaantuu edelleen oman ja muiden kulttuurien moninaisuuden arvostamisessa. Ympäristöä tarkastellaan esteettisestä, ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta. Teemoissa käsitellään kestävää kehitystä. Liikunta - taito- ja taideaineen valinnaiset tunnit Vuosiluokka 8 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet S1 Fyysinen toimintakyky Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Liikunnan opetukseen valitaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja ja niiden soveltamista monipuolisesti kehittäviä turvallisia tehtäviä (kuten liikuntaleikit ja pallopelit). Tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja vahvistetaan liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja liikuntalajien avulla monipuolisesti eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Monipuoliset tehtävät, leikit, harjoitteet ja pelit mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyy-

7 den sekä kehollisen ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia. Liikunnan opetukseen valitaan tehtäviä, joilla opetellaan harjoittelemaan voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään omaa fyysistä toimintakykyään. Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 8. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia. - Opetukseen sisältyy monipuolisia liikuntatehtäviä ja -harjoitteita sekä, pelejä ja leikkejä. - Oppilas hyödyntää MOVE! -mittauksista saamaansa palautetta omassa harjoittelussaan. S2 Sosiaalinen toimintakyky Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan ja kehittämään omaa sosiaalista toimintakykyään. Liikunnan opetukseen valitaan erilaisia pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon sekä auttamaan ja avustamaan muita. Tehtävien myötä opitaan vastuun ottamista yhteisistä asioista ja niiden järjestelyistä sekä säännöistä. Myönteistä yhteisöllisyyttä lisätään ryhmätehtävillä. - Opetukseen sisältyy liikunnallisia pari- ja ryhmätehtäviä sekä leikkejä ja pelejä - Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia ohjaus- ja toimitsijatehtäviin. S3 Psyykkinen toimintakyky Liikunnan opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Erilaisilla tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä edistetään myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. Opetuksen yhteydessä annetaan tietoa liikunnan merkityksestä kasvulle ja kehitykselle, tutustutaan harjoittelun periaatteisiin sekä annetaan tietoa liikunnan harrastusmahdollisuuksista ja toimintatavoista eri liikuntamuodoissa. - Erilaisilla liikuntatehtävillä kehitetään psyykkistä toimintakykyä sekä tuotetaan iloa ja virkistystä. - Tutustutaan alueen liikunnan harrastusmahdollisuuksiin. Vuosiluokka 8 Tavoitteet T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. - Kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja - Ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja T3 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino- ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa - Ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino- ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.

8 T4 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään välineenkäsittelytaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa - Ohjataan oppilasta harjoittelun avulla kehittämään välineenkäsittelytaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa. T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta - Move! -mittauksia hyödynnetään omien fyysisten ominaisuuksien arvioinnissa ja kehittämisessä. T6 vahvistaa uima- ja vesipelastustaitoja, jotta oppilas osaa sekä uida että pelastautua ja pelastaa vedestä - Vahvistetaan uimataitoja ja opetetaan vedestä pelastautumista ja pelastamista. - Vahvistetaan vedessä liikkumisen taitoja mahdollisuuksien mukaan. T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan - Oppilas tietää liikuntatunteihin liittyvät turvallisuustekijät ja säännöt. - Oppilas varustautuu asianmukaisilla liikuntavarusteilla tunneille. T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen - Oppilasta ohjataan kohteliaaseen, ystävälliseen ja vastuulliseen käytökseen tasapuolisesti kaikkia kohtaan. T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä ottamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista - Oppilas toimii omassa liikuntaryhmässään reilun pelin hengessä ja ottaa vastuuta liikuntatehtävistä. - Oppilasta ohjataan toimimaan omassa liikuntaryhmässä reilun pelin hengessä ja ottamaan vastuuta liikuntatehtävistä. T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja - Kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä - Oppilaalla on mahdollisuus osallistua suunnitteluun, ilmaista itseään ja saada esteettisiä kokemuksia. - Huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä T12 auttaa oppilasta ymmärtämään riittävän fyysisen aktiivisuuden ja liikunnallisen elämäntavan merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille - Oppilasta autetaan ymmärtämään fyysisen kunnon osa-alueiden merkityksen omalle hyvinvoinnilleen. T13 tutustuttaa oppilas yleisten liikuntamuotojen harrastamiseen liittyviin mahdollisuuksiin, tietoihin ja taitoihin, jotta hän saa edellytyksiä löytää itselleen sopivia iloa ja virkistystä tuottavia liikuntaharrastuksia - Oppilas tutustuu liikuntaan harrastuksena alueen liikuntamahdollisuuksia hyödyntäen.

9 Vuosiluokka 9 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet S1 Fyysinen toimintakyky Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Liikunnan opetukseen valitaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja ja niiden soveltamista monipuolisesti kehittäviä turvallisia tehtäviä (kuten liikuntaleikit ja pallopelit). Tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja vahvistetaan liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja liikuntalajien avulla monipuolisesti eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Monipuoliset tehtävät, leikit, harjoitteet ja pelit mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä kehollisen ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia. Liikunnan opetukseen valitaan tehtäviä, joilla opetellaan harjoittelemaan voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään omaa fyysistä toimintakykyään. Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 8. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia. -Opetukseen sisältyy monipuolisia liikuntatehtäviä ja -harjoitteita sekä, pelejä ja leikkejä. -Oppilasta ohjataan itse valitsemaan omalle fyysiselle kunnolleen soveltuvia harjoitteita ja seuraamaan omaa fyysistä kehitystään. S2 Sosiaalinen toimintakyky Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan ja kehittämään omaa sosiaalista toimintakykyään. Liikunnan opetukseen valitaan erilaisia pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon sekä auttamaan ja avustamaan muita. Tehtävien myötä opitaan vastuun ottamista yhteisistä asioista ja niiden järjestelyistä sekä säännöistä. Myönteistä yhteisöllisyyttä lisätään ryhmätehtävillä. - Opetukseen sisältyy liikunnallisia pari- ja ryhmätehtäviä sekä leikkejä ja pelejä. -Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia ohjaus- ja toimitsijatehtäviin. S3 Psyykkinen toimintakyky Liikunnan opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Erilaisilla tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä edistetään myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. Opetuksen yhteydessä annetaan tietoa liikunnan merkityksestä kasvulle ja kehitykselle, tutustutaan harjoittelun periaatteisiin sekä annetaan tietoa liikunnan harrastusmahdollisuuksista ja toimintatavoista eri liikuntamuodoissa. - Erilaisilla liikuntatehtävillä kehitetään psyykkistä toimintakykyä sekä tuotetaan iloa ja virkistystä. -Tutustutaan alueen liikunnan harrastusmahdollisuuksiin. Vuosiluokka 9 - tavoitteet T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia

10 liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen - Kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja - Ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. T3 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino- ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa - Ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino -ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa. T4 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään välineenkäsittelytaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa - Ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään välineenkäsittelytaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa. T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta - Ohjata oppilasta itse arvioimaan fyysistä kuntoaan eri menetelmillä ja suunnittelemaan omaa harjoitteluaan. T6 vahvistaa uima- ja vesipelastustaitoja, jotta oppilas osaa sekä uida että pelastautua ja pelastaa vedestä - Vahvistetaan vedessä liikkumisen taitoja mahdollisuuksien mukaan. T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan - Oppilas tietää liikuntatunteihin liittyvät turvallisuustekijät ja -säännöt. - Oppilas varustautuu asianmukaisilla liikuntavarusteilla tunneille. T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen - Oppilasta ohjataan kohteliaaseen, ystävälliseen ja vastuulliseen käytökseen tasapuolisesti kaikkia kohtaan. T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä ottamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista - Oppilasta ohjataan toimimaan omassa liikuntaryhmässä reilun pelin hengessä ja ottamaan vastuuta liikuntatehtävistä. T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja -Kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja.

11 T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä - Huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. T12 auttaa oppilasta ymmärtämään riittävän fyysisen aktiivisuuden ja liikunnallisen elämäntavan merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille -Oppilasta autetaan ymmärtämään riittävän fyysisen aktiivisuuden ja liikunnallisen elämäntavan merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. T13 tutustuttaa oppilas yleisten liikuntamuotojen harrastamiseen liittyviin mahdollisuuksiin, tietoihin ja taitoihin, jotta hän saa edellytyksiä löytää itselleen sopivia iloa ja virkistystä tuottavia liikuntaharrastuksia - Oppilas tutustuu liikuntaan harrastuksena alueen liikuntamahdollisuuksia hyödyntäen. Käsityö - taito- ja taideaineen valinnaiset tunnit Vuosiluokka 8 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet Sisältöjen toteuttaminen antaa oppilaalle monipuolisen kokemuksen käsityön alueista ja mahdollisuuden useiden käsityötaitojen omaksumiseen. Sisältöalueista muodostetaan yhtenäisiä oppimistehtäviä, joissa useat sisällöt limittyvät yhtäaikaisesti toisiinsa. S1 Innovointi Ratkaistaan erilaisia tuotesuunnittelutehtäviä luovasti ja kekseliäästi käyttäen käsityön käsitteistöä, merkkejä ja symboleja. Toteutetaan suunnitelmat itseilmaisua vahvistaen. Tehdään käsityöprosessin itse- ja vertaisarviointia prosessin edetessä. Opitaan innovoimaan monipuolisesti erilaisia itselle merkityksellisiä tuotteita. Ideoitua tuotetta kuvailtaessa käytetään käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja. Arviointia toteutetaan itse- ja vertaisarviointina jatkuvasti prosessin edetessä ja suunnitelmia korjataan saadun palautteen perusteella. Aihepiirin puitteissa oppilas suunnittelee ja toteuttaa itsenäisesti yksilöllisiä töitä huomioiden omat taitonsa, tarpeensa ja kiinnostuksensa. S2 Muotoilu Perehdytään asumisen, liikkumisen ja pukeutumisen yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja teknologiseen kehitykseen sekä hyödynnetään paikallisuutta ja eri kulttuurien perinteitä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta suunnittelussa, muotoilussa ja toteutuksessa. Muotoilussa korostuu ymmärrys ympäröivän maailman kehityksestä. Oppilas voi käyttää suunnittelussa ja toteutuksessa perinteisiä tai nykyaikaisia toteutustapoja. S3 Kokeilu

12 Harjoitellaan erilaisia tapoja muokata, yhdistää ja käsitellä materiaaleja sekä käytetään luovasti ja rohkeasti erilaisia perinteisiä ja uusia materiaaleja ja valmistustekniikoita. Käytetään sulautettuja järjestelmiä käsityöhön eli sovelletaan ohjelmointia suunnitelmiin ja valmistettaviin tuotteisiin. Kokeillaan ennakkoluulottomasti monimateriaalisen käsityön tuomia mahdollisuuksia eri materiaalien yhdistämisessä. Käytetään ohjelmointia suunnitelmiin ja valmistettaviin tuotteisiin mahdollisuuksien mukaan. S4 Dokumentointi ja arviointi Tutustutaan eri menetelmien tarjoamiin mahdollisuuksiin tuotteiden suunnittelu- ja valmistusprosessissa. Analysoidaan tuotteiden muotoilua ja käytettävyyttä. Kokonainen käsityöprosessi dokumentoidaan hyödyntäen tietoja viestintäteknologiaa. Työn suunnittelussa käytetään mahdollisuuksien mukaan apuna soveltuvaa ja tarkoituksenmukaista tietokoneavusteista suunnitteluohjelmaa. Työn suunnittelun tavoitteena on toimiva ja tarkoituksenmukainen käsityötuotos. Oppilas dokumentoi mahdollisuuksien mukaan työskentelyään esimerkiksi kuvaamalla prosessin eri vaiheita ja tallettaa ne omaan tai koulun verkkokansioon. Arvioinnissa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia. Saatua palautetta hyödynnetään oman toiminnan ohjauksessa. S5 Tekeminen Valmistetaan erilaisia laadukkaita ja toimivia, ekologisesti ja eettisesti kestäviä tuotteita tai teoksia. Käytetään käsityön tekemiseen tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Kokonainen käsityö ilmentää sellaista muotoiluprosessia, jossa suunnittelu, valmistaminen ja arviointi tapahtuvat oppilaan tai oppilaiden oman idean pohjalta. Oppimistehtäviä toteutetaan perinteisin käsityön keinoin. Valmistetaan omien ja yhteisöllisten suunnitelmien ja kokeilujen pohjalta käsityötuotteita ja teoksia, joissa huomioidaan laadukkuus, toimivuus, innovatiivisuus, esteettisyys, ekologisuus ja eettinen kestävyys. Käytetään monipuolisesti tekemiseen tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita. S6 Työturvallisuus Perehdytään työturvallisuuteen ja kartoitetaan ja arvioidaan työn vaaroja sekä riskejä osana käsityöprosessia. Työskennellään turvallisesti. Ennen työskentelyä kartoitetaan ja arvioidaan työn vaarat sekä riskit. Käsityöprosessin aikana huomioidaan työturvallisuus. Turvallinen työskentely sisäistetään olennaisena osana käsityöprosessia. Opitaan tunnistamaan vaaroja jo ennalta ja korjaamaan tarvittaessa työskentelyä turvalliseen suuntaan. Koneisiin liittyvät turvallisuusriskit on tiedostettava ja huomioitava koko työskentelyprosessin ajan. Ymmärretään oman toiminnan vaikutukset myös muiden läsnäolijoiden turvallisuudelle. S7 Yrittäjämäinen oppiminen Tutustutaan yrittäjämäiseen oppimiseen, yrittäjyyteen ja järjestöyhteistyöhön havainnollisesti, virtuaalisesti, opintokäynneillä tai yritysvierailuilla. Huomioidaan käsityöosaamisen merkitys työelämälle. Hyödynnetään kulttuurilaitosten tarjontaa ideoinnin lähteenä.

13 - Tämä sisältöalue painottuu 9. luokalla. S8 Tiedostaminen ja osallistuminen Tutkitaan käsityön ja tuotteiden erilaisia merkityksiä yksilön, yhteiskunnan ja ympäristön näkökulmasta. Pohditaan käsityötä hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistäjänä arjessa. Harjoitellaan käsityöllä osallistumista, vaikuttamista ja viestimistä. Opitaan ymmärtämään käsityötuotteiden materiaalivalintojen sekä valmistusmenetelmien merkitys kestävän kehityksen kannalta. Opitaan käyttämään ekologisesti ja eettisesti kestäviä ratkaisuja omissa käsityötuotteissa. Tiedostetaan omien kulutustottumuksien ekologisia ja eettisiä vaikutuksia. Käytetään mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaalia. Vuosiluokka 8 Tavoitteet T1 ohjata oppilasta suunnittelemaan työskentelyään sekä ideoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan yritteliäästi Oppilas suunnittelee työskentelyään sekä ideoi, tutkii ja kokeilee aktiivisesti erilaisia ratkaisuja. Oppilasta ohjataan luovaan suunnitteluun ja itseohjautuvaan työskentelyyn. T2 ohjata oppilasta asettamaan käsityöhön omia oppimisen ja työskentelyn tavoitteita sekä toteuttamaan niiden perusteella kokonainen käsityöprosessi ja arvioimaan oppimistaan Oppilas osaa asettaa työskentelylleen ja oppimiselleen tavoitteita. Oppilas ymmärtää kokonaisen käsityöprosessin ja arvioi työskentelyään säännöllisesti ja tarvittaessa muuttaa työskentelyään tai tavoitteita. T3 opastaa oppilasta tutustumaan ja käyttämään monipuolisesti erilaisia työvälineitä, materiaaleja ja tarkoituksenmukaisia työtapoja sekä kehittämään innovaatioita Oppilas osaa käyttää erilaisia työvälineitä ja materiaaleja. T4 ohjata oppilasta käyttämään sujuvasti käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja sekä vahvistamaan visuaalista, materiaalista ja teknologista ilmaisuaan Oppilas käyttää sujuvasti käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja. Oppilas osaa esittää ideansa selkeästi ja toteuttaa ne suunnitelmaan pohjautuen. T5 ohjata oppilasta havainnoimaan, ennakoimaan ja reagoimaan työtilanteisiin liittyviin riskitekijöihin ja toimimaan turvallisesti käsityöprosessissa Turvallinen työskentely on osa käsityöprosessia. Opitaan tunnistamaan vaaroja ennalta ja korjataan työskentelyä turvalliseksi. T6 ohjata oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia käsityön suunnittelussa, valmistuksessa ja dokumentoinnissa, sekä yhteisöllisen tiedon tuottamisessa ja jakamisessa Työn suunnittelun tavoitteena on toimiva ja tarkoituksenmukainen käsityötuotos. Oppilas dokumentoi työskentelyään esimerkiksi kuvaamalla prosessin eri vaiheita ja tallettaa ne omaan tai koulun verkkokansioon. Arvioinnissa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia.

14 Saatua palautetta hyödynnetään oman toiminnan ohjauksessa. Oppilas käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa käsityön suunnittelussa, valmistuksessa ja dokumentoinnissa sekä yhteisöllisen tiedon tuottamisessa ja jakamisessa. T7 ohjata oppilasta tuntemaan käsityön, kädentaitojen ja teknologisen kehityksen merkitys omassa elämässään, yhteiskunnassa, yrittäjyydessä ja muussa työelämässä Ymmärretään käsityötaidon merkitys myös yhteiskunnallisessa mielessä. Suoritetaan mahdollisuuksien mukaan yritysvierailuja sekä osallistutaan työelämää ja käsityöammatteja esitteleviin tapahtumiin ja esittelyihin. T8 ohjata oppilaita taloudelliseen ajatteluun ja kehittämään käsityöprosessiin liittyviä valintoja, jotka edistävät kestävää elämäntapaa Opitaan ymmärtämään käsityötuotteiden materiaalivalintojen sekä valmistusmenetelmien merkitys kestävän kehityksen kannalta. Opitaan käyttämään ekologisesti ja eettisesti kestäviä ratkaisuja omissa käsityötuotteissa. Tiedostetaan omien kulutustottumuksien ekologisia ja eettisiä vaikutuksia. Vuosiluokka 9 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet S1 Innovointi Ratkaistaan erilaisia tuotesuunnittelutehtäviä luovasti ja kekseliäästi käyttäen käsityön käsitteistöä, merkkejä ja symboleja. Toteutetaan suunnitelmat itseilmaisua vahvistaen. Tehdään käsityöprosessin itse- ja vertaisarviointia prosessin edetessä. Opitaan innovoimaan monipuolisesti erilaisia itselle merkityksellisiä tuotteita. Ideoitua tuotetta kuvailtaessa käytetään käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja. Arviointia toteutetaan itse- ja vertaisarviointina jatkuvasti prosessin edetessä ja suunnitelmia korjataan saadun palautteen perusteella. S2 Muotoilu Perehdytään asumisen, liikkumisen ja pukeutumisen yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja teknologiseen kehitykseen sekä hyödynnetään paikallisuutta ja eri kulttuurien perinteitä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta suunnittelussa, muotoilussa ja toteutuksessa. Muotoilussa korostuu ymmärrys ympäröivän maailman kehityksestä. Oppilas voi käyttää suunnittelussa ja toteutuksessa perinteisiä tai nykyaikaisia toteutustapoja. S3 Kokeilu Harjoitellaan erilaisia tapoja muokata, yhdistää ja käsitellä materiaaleja sekä käytetään luovasti ja rohkeasti erilaisia perinteisiä ja uusia materiaaleja ja valmistustekniikoita. Käytetään sulautettuja järjestelmiä käsityöhön eli sovelletaan ohjelmointia suunnitelmiin ja valmistettaviin tuotteisiin. Kokeillaan ennakkoluulottomasti monimateriaalisen käsityön tuomia mahdollisuuksia eri materiaalien yhdistämisessä.

15 Käytetään ohjelmointia suunnitelmiin ja valmistettaviin tuotteisiin mahdollisuuksien mukaan. S4 Dokumentointi ja arviointi Tutustutaan eri menetelmien tarjoamiin mahdollisuuksiin tuotteiden suunnittelu- ja valmistusprosessissa. Analysoidaan tuotteiden muotoilua ja käytettävyyttä. Kokonainen käsityöprosessi dokumentoidaan hyödyntäen tietoja viestintäteknologiaa. Työn suunnittelussa käytetään mahdollisuuksien mukaan apuna soveltuvaa ja tarkoituksenmukaista tietokoneavusteista suunnitteluohjelmaa. Työn suunnittelun tavoitteena on toimiva ja tarkoituksenmukainen käsityötuotos. Oppilas dokumentoi mahdollisuuksien mukaan työskentelyään esimerkiksi kuvaamalla prosessin eri vaiheita ja tallettaa ne omaan tai koulun verkkokansioon. Arvioinnissa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia. Saatua palautetta hyödynnetään oman toiminnan ohjauksessa. S5 Tekeminen Valmistetaan erilaisia laadukkaita ja toimivia, ekologisesti ja eettisesti kestäviä tuotteita tai teoksia. Käytetään käsityön tekemiseen tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Kokonainen käsityö ilmentää sellaista muotoiluprosessia, jossa suunnittelu, valmistaminen ja arviointi tapahtuvat oppilaan tai oppilaiden oman idean pohjalta. Oppimistehtäviä toteutetaan perinteisin käsityön keinoin. Valmistetaan omien ja yhteisöllisten suunnitelmien ja kokeilujen pohjalta käsityötuotteita ja teoksia, joissa huomioidaan laadukkuus, toimivuus, innovatiivisuus, esteettisyys, ekologisuus ja eettinen kestävyys. Käytetään monipuolisesti tekemiseen tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita. S6 Työturvallisuus Perehdytään työturvallisuuteen ja kartoitetaan ja arvioidaan työn vaaroja sekä riskejä osana käsityöprosessia. Työskennellään turvallisesti. Ennen työskentelyä kartoitetaan ja arvioidaan työn vaarat sekä riskit. Käsityöprosessin aikana huomioidaan työturvallisuus. Turvallinen työskentely sisäistetään olennaisena osana käsityöprosessia. Opitaan tunnistamaan vaaroja jo ennalta ja korjaamaan tarvittaessa työskentelyä turvalliseen suuntaan. Koneisiin liittyvät turvallisuusriskit on tiedostettava ja huomioitava koko työskentelyprosessin ajan. Ymmärretään oman toiminnan vaikutukset myös muiden läsnäolijoiden turvallisuudelle. S7 Yrittäjämäinen oppiminen Tutustutaan yrittäjämäiseen oppimiseen, yrittäjyyteen ja järjestöyhteistyöhön havainnollisesti, virtuaalisesti, opintokäynneillä tai yritysvierailuilla. Huomioidaan käsityöosaamisen merkitys työelämälle. Hyödynnetään kulttuurilaitosten tarjontaa ideoinnin lähteenä. Ymmärretään käsityötaidon merkitys myös yhteiskunnallisessa mielessä. Suoritetaan mahdollisuuksien mukaan yritysvierailuja sekä osallistutaan työelämää ja käsityöammatteja esitteleviin tapahtumiin ja esittelyihin. Toteutetaan mahdollisesti vuosiluokalla 9. Tutustutaan käsityöosaamisen ja motoristen taitojen merkitykseen työelämän eri ammateissa.

16 S8 Tiedostaminen ja osallistuminen (8.lk) Tutkitaan käsityön ja tuotteiden erilaisia merkityksiä yksilön, yhteiskunnan ja ympäristön näkökulmasta. Pohditaan käsityötä hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistäjänä arjessa. Harjoitellaan käsityöllä osallistumista, vaikuttamista ja viestimistä. - Tämä sisältöalue painottuu 8. luokalla. Vuosiluokka 9 Tavoitteet T1 ohjata oppilasta suunnittelemaan työskentelyään sekä ideoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan yritteliäästi - Oppilaan rooli koko työskentelyprosessissa on merkittävä opettajan roolin vähentyessä. T2 ohjata oppilasta asettamaan käsityöhön omia oppimisen ja työskentelyn tavoitteita sekä toteuttamaan niiden perusteella kokonainen käsityöprosessi ja arvioimaan oppimistaan - Oppilas osaa toteuttaa itsenäisesti ja sinnikkäästi kokonaisen käsityöprosessin. T3 opastaa oppilasta tutustumaan ja käyttämään monipuolisesti erilaisia työvälineitä, materiaaleja ja tarkoituksenmukaisia työtapoja sekä kehittämään innovaatioita - Oppilas kykenee entistä itsenäisemmin tekemään tarkoituksenmukaisia materiaali-, työtapa- ja työvälinevalintoja. T4 ohjata oppilasta käyttämään sujuvasti käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja sekä vahvistamaan visuaalista, materiaalista ja teknologista ilmaisuaan - Työn toteutuksessa oppilas ottaa huomioon myös tuotteen esteettisyyden ja toimivuuden. T5 ohjata oppilasta havainnoimaan, ennakoimaan ja reagoimaan työtilanteisiin liittyviin riskitekijöihin ja toimimaan turvallisesti käsityöprosessissa - Oppilas osaa valita ergonomiset työtavat. - Ymmärretään oman toiminnan vaikutukset myös muiden läsnäolijoiden turvallisuudelle. T6 ohjata oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia käsityön suunnittelussa, valmistuksessa ja dokumentoinnissa, sekä yhteisöllisen tiedon tuottamisessa ja jakamisessa Työn suunnittelun tavoitteena on toimiva ja tarkoituksenmukainen käsityötuotos. - Oppilas dokumentoi työskentelyään esimerkiksi kuvaamalla prosessin eri vaiheita ja tallettaa ne omaan tai koulun verkkokansioon. - Arvioinnissa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia. - Saatua palautetta hyödynnetään oman toiminnan ohjauksessa. - Oppilas käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa käsityön suunnittelussa, valmistuksessa ja dokumentoinnissa sekä yhteisöllisen tiedon tuottamisessa ja jakamisessa. T7 ohjata oppilasta tuntemaan käsityön, kädentaitojen ja teknologisen kehityksen merkitys omassa elämässään, yhteiskunnassa, yrittäjyydessä ja muussa työelämässä

17 - Oppilas tiedostaa, mitä merkitystä käsityöllä, kädentaidoilla ja teknologisella kehityksellä on hänen omassa elämässään, yhteiskunnassa, yrittäjyydessä ja muussa työelämässä. T8 ohjata oppilaita taloudelliseen ajatteluun ja kehittämään käsityöprosessiin liittyviä valintoja, jotka edistävät kestävää elämäntapaa - Ymmärretään, että käsityötuotteella voidaan myös ottaa kantaa. - Oppilas tutustuu taloudelliseen ajatteluun ja tekee käsityöprosessiin liittyviä valintoja, jotka edistävät kestävää elämäntapaa. Kotitalous - taito- ja taideaineen valinnaiset tunnit Vuosiluokka 8 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat ruoanvalmistus- ja leivontataitojen kehittymistä. Aterioiden suunnittelu, toteutus ja erilaiset ruokailutilanteet tähtäävät ruokaan ja syömiseen liittyvien valintojen ja tottumusten pohtimiseen ravitsemussuositusten, ruokaturvallisuuden, ruokaketjun, elintarviketuntemuksen, taloudellisuuden, eettisyyden ja ruokaan liittyvän luotettavan tiedon näkökulmasta. Opetussisältöihin kuuluvat ruoka- ja tapakulttuuri osana identiteettiä sekä kodin juhlia. - Syvennetään ruoanvalmistustaitoja. - Tutustutaan kodin juhliin osana ruoka- ja tapakulttuuria. - Laajennetaan elintarviketuntemusta. - Tarkastellaan suomalaista ruokakulttuuria ennen ja nyt. - Tutustutaan kansainväliseen ruokakulttuuriin (voidaan käsitellä vaihtoehtoisesti vasta 9.luokalla). -Kiinnitetään huomiota erityisruokavalioihin. S2 Asuminen ja yhdessä eläminen Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat yhdessä elämisen, asumistaitojen ja asumisen ympäristöjä kustannustietoisuuden kehittymistä. Puhtaanapito samoin kuin tekstiilien ja materiaalien hoito tarkoituksenmukaisine aineineen, laitteineen, välineineen ja työtapoineen tähtäävät arjessa tarvittavien taitojen kehittymiseen. Sisältöjen avulla perehdytään hyviin tapoihin, tasapuoliseen voimavarojen käyttöön ja vastuunottoon perheessä. Sisällöt johdattavat arvioimaan asumiseen ja kotitalouteen liittyviä palveluita. S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa Sisällöt valitaan siten, että ne ohjaavat oppilaita asioimaan sekä tuntemaan vastuitaan ja oikeuksiaan valintoja ja sopimuksia tekevinä kuluttajina. Sisällöt johdattavat median- ja teknologian käyttöön arjen työvälineenä ja kannustavat pohtimaan vertaisryhmän ja median vaikutusta omiin kulutusvalintoihin. Sisällöt harjaannuttavat vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaisen tiedon hankintaan sekä evästävät tunnistamaan kotitalouksien rahankäyttöön liittyviä tilanteita ja ongelmia. Vuosiluokka 8 tavoitteet T1 ohjata oppilasta suunnittelemaan, organisoimaan ja arvioimaan työtä ja toimintaa - Työn itsenäinen suunnittelu ja organisointi lisääntyy.

18 T2 ohjata oppilasta harjoittelemaan kotitalouden hallinnassa tarvittavia kädentaitoja sekä kannustaa luovuuteen ja estetiikan huomioimiseen - Kehitetään edelleen kädentaitoja. - Estetiikan huomioiminen lisääntyy. T3 ohjata ja rohkaista oppilasta valitsemaan ja käyttämään hyvinvointia edistävästi ja kestävän kulutuksen mukaisesti materiaaleja, työvälineitä, laitteita sekä tieto- ja viestintäteknologiaa - Opitaan käyttämään erilaisia työvälineitä ja laitteita. T4 ohjata oppilasta suunnittelemaan ajankäyttöään ja työn etenemistä sekä ylläpitämään järjestystä oppimistehtävien aikana - Opitaan suunnittelemaan ajankäyttöä. T5 ohjata ja motivoida oppilasta toimimaan hygieenisesti, turvallisesti ja ergonomisesti sekä ohjata kiinnittämään oppilaan huomiota käytettävissä oleviin voimavaroihin - Opitaan itsenäisesti huolehtimaan siisteydestä. - Huomioidaan ergonominen työskentely T6 ohjata oppilasta harjoittelemaan kuuntelua ja rakentavaa keskustelua ja argumentointia oppimistehtävien suunnittelussa ja toteuttamisessa - Oman työn arviointi ja vertaisarviointi lisääntyy. T7 aktivoida oppilasta tunnistamaan arjen rakentumista ja kulttuurisesti monimuotoisia toimintaympäristöjä sekä kotitalouksien perinteitä - Tutustutaan suomalaiseen arkiruokaperinteeseen myös alueellisesti. T8 ohjata oppilasta työskentelemään yksin ja ryhmässä sekä sopimaan työtehtävien jakamisesta ja ajankäytöstä - Ryhmässä työskentelytaitoja kehitetään, esimerkiksi vastuun ottaminen omista töistä ja omien ja muiden töiden arvostaminen sekä auttaminen. T9 kannustaa oppilasta toimimaan hyvien tapojen mukaisesti vuorovaikutustilanteissa sekä pohtimaan oman käytöksen merkitystä ryhmän ja yhteisön toiminnassa - Noudatetaan hyviä käytöstapoja. - Yhteistyö- ja neuvottelutaidot lisääntyvät. T10 kannustaa oppilasta hankkimaan ja arvioimaan kotitalouteen liittyvää tietoa sekä ohjata käyttämään luotettavaa tietoa valintojen perustana - Oppilaiden tulisi ymmärtää, että kaikki saatavilla oleva tieto ei ole luotettavaa. T11 harjaannuttaa oppilasta lukemaan, tulkitsemaan ja arvioimaan toimintaohjeita sekä merkkejä ja symboleja, jotka käsittelevät kotitaloutta ja lähiympäristöä - Kestävän kehityksen huomioiminen kasvaa. T12 ohjata oppilasta, ongelmanratkaisuun ja luovuuteen erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä - Opitaan ratkomaan kotitalouden erilaisia tilanteita luovasti ja rohkeasti. T13 ohjata oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnittämällä oppilaan huomiota ympäristö- ja kustannustietoisuuteen osana arjen valintoja - Osataan käytännössä kierrättää.

19 Vuosiluokka 9 Vuosiluokan keskeiset sisältöalueet S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat ruoanvalmistus- ja leivontataitojen kehittymistä. Aterioiden suunnittelu, toteutus ja erilaiset ruokailutilanteet tähtäävät ruokaan ja syömiseen liittyvien valintojen ja tottumusten pohtimiseen ravitsemussuositusten, ruokaturvallisuuden, ruokaketjun, elintarviketuntemuksen, taloudellisuuden, eettisyyden ja ruokaan liittyvän luotettavan tiedon näkökulmasta. Opetussisältöihin kuuluvat ruoka- ja tapakulttuuri osana identiteettiä sekä kodin juhlia. Syvennetään ruoanvalmistustaitoja seuraavilta osin: aterian suunnittelu tietojen ja taitojen soveltaminen ruoka-ainetuntemuksen laajentaminen kansainvälinen ruokakulttuuri. S2 Asuminen ja yhdessä eläminen Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat yhdessä elämisen, asumistaitojen ja asumisen ympäristöjä kustannustietoisuuden kehittymistä. Puhtaanapito samoin kuin tekstiilien ja materiaalien hoito tarkoituksenmukaisine aineineen, laitteineen, välineineen ja työtapoineen tähtäävät arjessa tarvittavien taitojen kehittymiseen. Sisältöjen avulla perehdytään hyviin tapoihin, tasapuoliseen voimavarojen käyttöön ja vastuunottoon perheessä. Sisällöt johdattavat arvioimaan asumiseen ja kotitalouteen liittyviä palveluita. - Syvennetään elämän- ja arjenhallintaa. - Syvennetään kodin teknologiataitoja. S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa Sisällöt valitaan siten, että ne ohjaavat oppilaita asioimaan sekä tuntemaan vastuitaan ja oikeuksiaan valintoja ja sopimuksia tekevinä kuluttajina. Sisällöt johdattavat median- ja teknologian käyttöön arjen työvälineenä ja kannustavat pohtimaan vertaisryhmän ja median vaikutusta omiin kulutusvalintoihin. Sisällöt harjaannuttavat vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaisen tiedon hankintaan sekä evästävät tunnistamaan kotitalouksien rahankäyttöön liittyviä tilanteita ja ongelmia. Vuosiluokka 9 - tavoitteet T1 ohjata oppilasta suunnittelemaan, organisoimaan ja arvioimaan työtä ja toimintaa - Itsenäinen suunnittelu ja organisointi lisääntyy ja vahvistuu. T2 ohjata oppilasta harjoittelemaan kotitalouden hallinnassa tarvittavia kädentaitoja sekä kannustaa luovuuteen ja estetiikan huomioimiseen - Mahdollisuus oman luovuuden käyttöön lisääntyy. - Innostetaan oppilasta tekemään itse kodin töitä. T3 ohjata ja rohkaista oppilasta valitsemaan ja käyttämään hyvinvointia edistävästi ja kestävän kulutuksen mukaisesti materiaaleja, työvälineitä, laitteita sekä tieto- ja viestintäteknologiaa - Valmistaudutaan itsenäiseen asumiseen.

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen LIIKUNTA VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Fyysinen toimintakyky T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen - Liikuntamuodoilla

Lisätiedot

KÄSITYÖ VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KÄSITYÖ VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KÄSITYÖ VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet T1 ohjata oppilasta suunnittelemaan työskentelyään sekä ideoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan yritteliäästi T2 ohjata oppilasta asettamaan käsityöhön omia oppimisen

Lisätiedot

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina.

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina. Oppiaineen nimi: LIIKUNTA 3-6 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Fyysinen toimintakyky 3 T1 kannustetaan oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä

Lisätiedot

LUOLAVUOREN KOULU KOTITALOUS Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit LISÄYSEHDOTUKSET: 8. luokka

LUOLAVUOREN KOULU KOTITALOUS Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit LISÄYSEHDOTUKSET: 8. luokka LUOLAVUOREN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 8. luokka KOTITALOUS Taide-ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 2 vvh Tavoitteet 8. luokka Käytännön toimintataidot S

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Kotitalous vl luokka. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

Kotitalous vl luokka. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet Kotitalous vl.7-9 7.luokka Opetuksen tavoitteet Käytännön toimintataidot T1 ohjata oppilasta suunnittelemaan, organisoimaan ja arvioimaan tyo ta ja toimintaa T2 ohjata oppilasta harjoittelemaan kotitalouden

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 8.-9.12.2014, Helsinki, Messukeskus Mikko Hartikainen Opetushallitus Kuvataiteen

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti.

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti. 1 Lisäys Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaan lukuun 1.4 LIIKUNTA Painotettu opetus Painotetussa liikunnanopetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä omassa lajissaan sekä kokonaisvaltaista kasvua

Lisätiedot

Siilinjärven OPS-veso / Marja Rytivaara TAVOITTEENA LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN

Siilinjärven OPS-veso / Marja Rytivaara TAVOITTEENA LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN Siilinjärven OPS-veso / Marja Rytivaara TAVOITTEENA LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN 19.4.2016 Laaja-alainen osaaminen Tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostama kokonaisuus Kykyä käyttää tietoja

Lisätiedot

MIKAELIN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit KUVATAIDE Tavoitteet Kuntakohtainen / koulukohtainen 3.

MIKAELIN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit KUVATAIDE Tavoitteet Kuntakohtainen / koulukohtainen 3. MIKAELIN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 3. luokka KUVATAIDE Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit, 1vvh Tavoitteet 3. luokka T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan

Lisätiedot

Nro Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Nro Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet LIIKUNTA Oppiaineen tehtävä Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaan hyvinvointiin tukemalla sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon että fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä ä samalla vahvistaen

Lisätiedot

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet 6.17 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

TOPELIUKSEN KOULU Arviointi lukuvuoden aikana Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit MUUTOSEHDOTUKSET:

TOPELIUKSEN KOULU Arviointi lukuvuoden aikana Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit MUUTOSEHDOTUKSET: TOPELIUKSEN KOULU MUUTOSEHDOTUKSET: 6.4.1 Arviointi lukuvuoden aikana Topeliuksen koulun kuvaukset arvioinnista lukuvuoden aikana: Luokilla 1-5 4 annetaan sanallinen väliarviointi ja luokalla 6 luokilla

Lisätiedot

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet vuosiluokilla 7-9

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet vuosiluokilla 7-9 KOTITALOUS Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet vuosiluokilla 7-9 7.-9. luokilla Kotitalouden tavallisin oppimisympäristö on kotitalousluokka, jossa keskeistä on turvallinen toiminta

Lisätiedot

Soitetaan erityisesti bändisoittimia. Lauletaan monipuolisesti. Kerrataan äänenhuoltoasioita. Harjoitellaan mikrofonin käyttöä.

Soitetaan erityisesti bändisoittimia. Lauletaan monipuolisesti. Kerrataan äänenhuoltoasioita. Harjoitellaan mikrofonin käyttöä. RAUNISTULAN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 8. luokka MUSIIKKI Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit (1+2 vvh) Tavoitteet 8. luokka T1 kannustaa oppilasta rakentavaan

Lisätiedot

SAMPPALINNAN KOULU. vvh = vuosiviikkotunti Valinnaisuus perusopetuksessa Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit LISÄYSEHDOTUKSET:

SAMPPALINNAN KOULU. vvh = vuosiviikkotunti Valinnaisuus perusopetuksessa Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit LISÄYSEHDOTUKSET: SAMPPALINNAN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Valinnaisuus perusopetuksessa VUOSILUOKKIEN 7-9 VALINNAISET TUNNIT JA VALINNAISET AINEET vvh = vuosiviikkotunti 7. luokka 8. luokka 9. luokka VALINNAISET AINEET

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Liikutaan yhdessä minäkäsitystä ja osallisuutta vahvistaen, taitoja soveltaen.

Liikutaan yhdessä minäkäsitystä ja osallisuutta vahvistaen, taitoja soveltaen. LIIKUNTA Oppiaineen tehtävä Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaan hyvinvointiin tukemalla sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon että fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä

Lisätiedot

NUMMENPAKAN KOULU MUSIIKKI Arviointi lukuvuoden aikana Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit MUUTOSEHDOTUKSET: Väliarviointi

NUMMENPAKAN KOULU MUSIIKKI Arviointi lukuvuoden aikana Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit MUUTOSEHDOTUKSET: Väliarviointi NUMMENPAKAN KOULU MUUTOSEHDOTUKSET: 6.4.1 Arviointi lukuvuoden aikana Väliarviointi Nummenpakan koulussa väliarviointi annetaan kirjallisena välitodistuksena toteutetaan syyslukukauden päätteeksi. kaikilla

Lisätiedot

T1 Oppilas harjoittelee havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja tekee taidetta

T1 Oppilas harjoittelee havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja tekee taidetta KUVATAITEEN OPETUS JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja

Lisätiedot

KÄSITYÖ. Oppiaineen tehtävä

KÄSITYÖ. Oppiaineen tehtävä 1 KÄSITYÖ Oppiaineen tehtävä Käsityön oppiaineen tehtävänä on ohjata oppilaita kokonaiseen käsityöprosessin hallintaan, johon kuuluu tuotteen tai teoksen itsenäinen tai yhteisöllinen suunnittelu, valmistus

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

LIIKUNTA. Merja Kuosmanen Savonlinnan normaalikoulu

LIIKUNTA. Merja Kuosmanen Savonlinnan normaalikoulu LIIKUNTA Merja Kuosmanen Savonlinnan normaalikoulu OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaan hyvinvointiin tukemalla sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon että fyysistä,

Lisätiedot

peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus

peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus 26.1.2018 Työikäisten määrä vähenee Suomessa 2050: 27,9 % 2014: 42,9 % Lähde: Valtiovarainministeriö Liikuntasuosituksen täyttävien (liikuntaa

Lisätiedot

KOTITALOUS. Kotitalouden tehtävät

KOTITALOUS. Kotitalouden tehtävät KOTITALOUS Kotitalouden tehtävät Kotitalouden opetuksen tehtävänä on kehittää kodin arjen hallinnan sekä kestävän ja hyvinvointia edistävän elämäntavan edellyttämiä tietoja, taitoja, asenteita ja toimintavalmiuksia.

Lisätiedot

OPS2016 opetussuunnitelma, oppiminen ja teknologia

OPS2016 opetussuunnitelma, oppiminen ja teknologia OPS2016 opetussuunnitelma, oppiminen ja teknologia Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2014 Juho Helminen Ajattelu ja oppimaan oppiminen Itsestä huolehtiminen

Lisätiedot

KUVATAIDE. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi

KUVATAIDE. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi KUVATAIDE Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Ohjata oppilasta tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaan identiteetin

Lisätiedot

KOTITALOUS. Oppiaineen tehtävä

KOTITALOUS. Oppiaineen tehtävä KOTITALOUS Oppiaineen tehtävä Kotitalous-oppiaineen tehtävä on tukea oppilaan kasvua ja kehitystä kodin arjen perusedellytysten ylläpitämisestä huolehtivaksi kuluttajaksi sekä kanssaihmisistä huoltapitäväksi

Lisätiedot

KUVATAIDE VUOSILUOKAT 7-9

KUVATAIDE VUOSILUOKAT 7-9 KUVATAIDE VUOSILUOKAT 7-9 Kuvataidetta opiskellaan Savonlinnassa vuosiluokilla 1-7 sekä vuosiluokalla 9. Vuosiluokilla 1-2 opiskellaan 1 vuosiviikkotunti. Vuosiluokalla 3 opiskellaan 2 vuosiviikkotuntia,

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN VALINNAISET OPPIAINEET Liite 3

LOIMAAN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN VALINNAISET OPPIAINEET Liite 3 LOIMAAN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN VALINNAISET OPPIAINEET Liite 3 ALALUOKKIEN (5.LK) VALINNAISET AINEET: LUOVUUS (1 vvt); 5.lk Luovuus valinnaisen oppiaineen opetuksen tavoitteet vuosiluokalla 5 Opetuksen

Lisätiedot

KUVATAIDE VUOSILUOKAT 1-2

KUVATAIDE VUOSILUOKAT 1-2 KUVATAIDE VUOSILUOKAT 1-2 Kuvataidetta opiskellaan Savonlinnassa vuosiluokilla 1-7 sekä vuosiluokalla 9. Vuosiluokilla 1-2 opiskellaan 1 vuosiviikkotunti. Vuosiluokalla 3 opiskellaan 2 vuosiviikkotuntia,

Lisätiedot

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Sami Kalaja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kuntotestauspäivät 2015 Kisakallio OPS2016 Käyttöönotto lukuvuoden 2016 alusta Keskiössä

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat. Ympäristöoppi 4.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan

Lisätiedot

KUVATAIDE. Oppiaineen tehtävä

KUVATAIDE. Oppiaineen tehtävä 1 KUVATAIDE Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaan identiteettien rakentumista, kulttuurista osaamista

Lisätiedot

KÄSITYÖN OPS KÄSITYÖ. Oppiaineen tehtävä

KÄSITYÖN OPS KÄSITYÖ. Oppiaineen tehtävä KÄSITYÖN OPS 2016 13.4.10 KÄSITYÖ Oppiaineen tehtävä Käsityön oppiaineen tehtävänä on ohjata oppilaita kokonaiseen käsityöprosessin hallintaan. Käsityö on monimateriaalinen oppiaine, jossa toteutetaan

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet vuosiluokilla 3-6

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet vuosiluokilla 3-6 Oppiaine: Kuvataide Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet vuosiluokilla 3-6 3. lk Oppimisympäristöt Työskentely tapahtuu luokassa ja koulun lähiympäristössä. Työvälineille ja materiaaleille

Lisätiedot

Oppimisen arviointi taide- ja taitoaineissa

Oppimisen arviointi taide- ja taitoaineissa Oppimisen arviointi taide- ja taitoaineissa Eija Kauppinen, Mikko Hartikainen, Marjaana Manninen & Matti Pietilä OPPIMISEN ARVIOINNIN KANSALLINEN KONFERENSSI 10. 11.4.2017, Helsinki, Messukeskus Perusopetuksen

Lisätiedot

KUVATAIDE VUOSILUOKAT 3-6

KUVATAIDE VUOSILUOKAT 3-6 KUVATAIDE VUOSILUOKAT Kuvataidetta opiskellaan Savonlinnassa vuosiluokilla 1-7 sekä vuosiluokalla 9. Vuosiluokilla 1-2 opiskellaan 1 vuosiviikkotunti, vuosiluokalla 3 opiskellaan 2 vuosiviikkotuntia, vuosiluokilla

Lisätiedot

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kotitalous vuosiluokka 7

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kotitalous vuosiluokka 7 2016 Kotitalous vuosiluokka 7 Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma Kotitalous vuosiluokka 7 (3vvt) Rauman normaalikoulun kotitalouden opetuksen pohjana ovat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / LIIKUNTA 3-6

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / LIIKUNTA 3-6 AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / LIIKUNTA 3-6 Liikutaan yhdessä toimien ja taitoja harjoitellen. Vuosiluokilla 3-6 opetuksen pääpaino on motoristen perustaitojen vakiinnuttamisessa ja monipuolistamisessa

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

OPPIMAAN OPPIMINEN AJATTELU

OPPIMAAN OPPIMINEN AJATTELU L1 OPPIMAAN OPPIMINEN - Tavoitteena on, että oppilas tunnistaa omat vahvuutensa oppijana ja omaksuu hänelle sopivat opiskelutekniikat. - Korostetaan pitkäjänteisen työskentelyn ja harjoittelun merkitystä.

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

Oheismateriaali / sivltk

Oheismateriaali / sivltk Oheismateriaali / sivltk 7.11.2017 78 Kotitalous: taide- ja taitoaineen valinnaisen aineen tavoitteet luokalla 8 Käytännön toimintataidot T1 asettamaan kotitalouden toimintaan liittyviä tavoitteita. tekemään

Lisätiedot

KÄSITYÖ. Yleinen kuvaus

KÄSITYÖ. Yleinen kuvaus KÄSITYÖ Yleinen kuvaus Käsityön oppiaineen tehtävänä on ohjata oppilaita kokonaiseen käsityöprosessin hallintaan. Käsityö on monimateriaalinen oppiaine, jossa yhdistellään käsityöilmaisun, muotoilun ja

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

KUVATAIDE. Oppiaineen tehtävä

KUVATAIDE. Oppiaineen tehtävä 1 KUVATAIDE Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaan identiteettien rakentumista, kulttuurista osaamista

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Aktiivisuus, vuorovaikutus ja myönteiset kokemukset oppimiskäsityksen kuvauksessa Tampere 28.1.2015 Eija Kauppinen Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Pysyvätkö suomalaiset lapset pinnalla eli onko koulujen uimaopetuksella merkitystä? Matti Pietilä Opetushallitus OPS2016_SUH 11.1.

Pysyvätkö suomalaiset lapset pinnalla eli onko koulujen uimaopetuksella merkitystä? Matti Pietilä Opetushallitus OPS2016_SUH 11.1. Pysyvätkö suomalaiset lapset pinnalla eli onko koulujen uimaopetuksella merkitystä? Matti Pietilä Opetushallitus OPS2016_SUH 11.1.2017 Haasteenamme ISTUVA ELÄMÄNTAPA 07/01/2017 Opetushallitus Liikuntasuosituksen

Lisätiedot

Käsityön syventävät opinnot Liikunnan syventävät opinnot Kotitalouden syventävät opinnot Musiikin syventävät opinnot Kuvataiteen syventävät opinnot

Käsityön syventävät opinnot Liikunnan syventävät opinnot Kotitalouden syventävät opinnot Musiikin syventävät opinnot Kuvataiteen syventävät opinnot A1 Käsityön syventävät opinnot Liikunnan syventävät opinnot Kotitalouden syventävät opinnot Musiikin syventävät opinnot Kuvataiteen syventävät opinnot Oppiaineen nimi: Käsityön syventävät opinnot Oppiaineen

Lisätiedot

Robotiikan opetussuunnitelma

Robotiikan opetussuunnitelma Robotiikan opetussuunnitelma Esi- ja alkuopetus Esi-ja alkuopetuksessa robotiikkaa ja ohjelmoinnillista ajattelua opiskellaan oppiainekohtaisten opetussuunnitelmien mukaisesti, sekä mahdollisuuksien mukaan

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Kooste kaikista kuvataiteen keskeisten käsitteiden avauksista eperusteet-palvelussa

Kooste kaikista kuvataiteen keskeisten käsitteiden avauksista eperusteet-palvelussa 1. Kulttuurinen moninaisuus Yksilöt ja ryhmät ovat kulttuurisesti monimuotoisia ja muuttuvia. Kulttuuri nähdään historiallisesti ja sosiaalisesti välittyvänä merkitysten järjestelmänä, joka ilmenee erilaisten

Lisätiedot

Kuvataiteen lähtökohta on kuva, kuvantekeminen ja tulkitseminen, jotka vahvistavat oppilaiden identiteettien rakentumista ja kulttuurista osaamista.

Kuvataiteen lähtökohta on kuva, kuvantekeminen ja tulkitseminen, jotka vahvistavat oppilaiden identiteettien rakentumista ja kulttuurista osaamista. Kuvataide Kuvataiteen lähtökohta on kuva, kuvantekeminen ja tulkitseminen, jotka vahvistavat oppilaiden identiteettien rakentumista ja kulttuurista osaamista. Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin KUVATAIDE Lukion kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä yhteiskunnan ja ympäristön visuaalisista ilmiöistä ja niiden merkityksistä. Omakohtainen taiteellinen työskentely antaa

Lisätiedot

Liikunta: Pallopelit. Valinnaisten tuntien sisällöt. Laaja-alainen osaaminen

Liikunta: Pallopelit. Valinnaisten tuntien sisällöt. Laaja-alainen osaaminen Liikunta: Pallopelit T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia

Lisätiedot

LIIKUNNAN OPETUSSUUNNITELMA

LIIKUNNAN OPETUSSUUNNITELMA LIIKUNNAN OPETUSSUUNNITELMA Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 7-9 Liikutaan yhdessä minäkäsitystä ja osallisuutta vahvistaen, taitoja soveltaen. Vuosiluokilla 7-9 pääpaino on monipuolisessa perustaitojen

Lisätiedot

TURUN LYSEON KOULU LIIKUNTA. 1.4 Painotettu opetus LISÄYSEHDOTUKSET: 7. luokka

TURUN LYSEON KOULU LIIKUNTA. 1.4 Painotettu opetus LISÄYSEHDOTUKSET: 7. luokka TURUN LYSEON KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 1.4 Painotettu opetus 7. luokka LIIKUNTA Lisävuosiviikkotunti on sijoitettu 7. luokan valinnaisiin aineisiin, liikunnan painotetulla luokalla liikuntaan (2 + 1 vvh).

Lisätiedot

KOTITALOUS. Oppiaineen tehtävä

KOTITALOUS. Oppiaineen tehtävä 15.4.18 KOTITALOUS Oppiaineen tehtävä Kotitalouden opetuksen tehtävänä on kehittää kodin arjen hallinnan sekä kestävän ja hyvinvointia edistävän elämäntavan edellyttämiä tietoja, taitoja, asenteita ja

Lisätiedot

LIIKUNTA VUOSILUOKAT 7-9

LIIKUNTA VUOSILUOKAT 7-9 LIIKUNTA VUOSILUOKAT 7-9 Oppiaineen tehtävä Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin tukemalla fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä sekä myönteistä suhtautumista

Lisätiedot

Luokat 1 2: Fyysinen toimintakyky

Luokat 1 2: Fyysinen toimintakyky Vuosiluokat 1-2 Liikutaan yhdessä leikkien Tavoitteet Sisällöt Sisältöjen avaaminen ja tarkentaminen Arviointi Laaja-alainen Fyysinen T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan itsenäisesti

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

YHTEISKUNTAOPPI. Vuosiluokat 5 ja 6 Yhteiskuntaopin tavoitteet ja sisällöt. Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 5 ja 6. Arviointi

YHTEISKUNTAOPPI. Vuosiluokat 5 ja 6 Yhteiskuntaopin tavoitteet ja sisällöt. Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 5 ja 6. Arviointi YHTEISKUNTAOPPI Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 5 ja 6 Vuosiluokilla 5 ja 6 yhteiskuntaopin opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi, vastuuntuntoisiksi ja yritteliäiksi kansalaisiksi.

Lisätiedot

TURUN LYSEON KOULUN VALINNAISET OPINNOT LUKUVUONNA

TURUN LYSEON KOULUN VALINNAISET OPINNOT LUKUVUONNA TURUN LYSEON KOULUN VALINNAISET OPINNOT LUKUVUONNA 2018-2019 Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan, miten oppilaille tarjottavat valinnaisten taide- ja taitoaineiden tunnit käytetään ja mitkä ovat näiden

Lisätiedot

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Matematiikan syventävä kurssi Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin, pulmatehtäviin ja matemaattisiin

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

Tavoitteet Sisällöt Laajaalaiset

Tavoitteet Sisällöt Laajaalaiset 14.4.11 KUVATAIDE Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden identiteettien rakentumista,

Lisätiedot

VALINNAISAINEET LUOKILLA 7-9 Matematiikka: tietotekniikka 7. lk

VALINNAISAINEET LUOKILLA 7-9 Matematiikka: tietotekniikka 7. lk 15.4.20 VALINNAISAINEET LUOKILLA 7-9 Matematiikka: tietotekniikka 7. lk Seitsemännen luokan tietotekniikka kertaa perusopetuksen aikana opittuja tieto- ja viestintäteknologiaan liittyviä taitoja. Tavoitteena

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

VUOSILUOKAN 6 VALINNAISAINEET LUKUVUONNA 2016 2017

VUOSILUOKAN 6 VALINNAISAINEET LUKUVUONNA 2016 2017 VUOSILUOKAN 6 VALINNAISAINEET LUKUVUONNA 2016 2017 IDEASTA TUOTTEEKSI Tehdään uutta tai muunnellaan vanhaa designin hengessä. Tavoitteena kaunis tuote, jolla on käyttötarkoitus. T1 ohjata oppilasta tutustumaan

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

KÄSITYÖ. Oppiaineen tehtävä

KÄSITYÖ. Oppiaineen tehtävä KÄSITYÖ Oppiaineen tehtävä Käsityön oppiaineen tehtävänä on ohjata oppilaita kokonaiseen käsityöprosessin hallintaan, johon kuuluu tuotteen tai teoksen itsenäinen tai yhteisöllinen suunnittelu, valmistus

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Oppimiskäsityksen kuvaus Helsinki 6.3.2015 1 Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Perusteissa kuvataan oppimiskäsitys, jonka pohjalta opetussuunnitelman

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TOIMINTAKYKY OSANA UUTTA OPETUSSUUNNITELMAA. Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos

HYVINVOINTI JA TOIMINTAKYKY OSANA UUTTA OPETUSSUUNNITELMAA. Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos HYVINVOINTI JA TOIMINTAKYKY OSANA UUTTA OPETUSSUUNNITELMAA Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos TOIMINTAKYVYN MERKITYS IHMISEN ELÄMÄNKULUSSA Aikuisuuden toimintakyvyn ja työkyvyn tulevaisuuden

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet VIITTOMAKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen tehtävä, oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet, ohjaus, eriyttäminen ja tuki sekä oppimisen arviointi koskevat myös

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki 13.4.2018 17/04/2018 Opetushallitus 2 17/04/2018 Opetushallitus 3 Kulttuurinen osaaminen,

Lisätiedot

Valinnaiset aineet luokille 4-6

Valinnaiset aineet luokille 4-6 2017-2018 Valinnaiset aineet luokille 4-6 Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan, syventää valitun aineen oppimista, laajentaa opintoja sekä vahvistaa jatkoopintovalmiuksia.

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE

7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE 7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE 301 LUOKKA 8 2 h / viikko n. 76 h / vuosi LUOKKA 9 2 h / viikko n. 76 h / vuosi Opetuksessa painotetaan kuvan merkitystä ilmaisun ja viestinnän välineenä, kuvallisen ilmaisun

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

YHTEISKUNTAOPPI VUOSILUOKAT 5-6

YHTEISKUNTAOPPI VUOSILUOKAT 5-6 YHTEISKUNTAOPPI VUOSILUOKAT 5-6 Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 5 ja 6 Vuosiluokilla 5 ja 6 yhteiskuntaopin opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi, vastuuntuntoisiksi ja yritteliäiksi

Lisätiedot

LIIKUNTA. Oppiaineen tehtävä

LIIKUNTA. Oppiaineen tehtävä LIIKUNTA Oppiaineen tehtävä Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin tukemalla fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Oppiaineessa

Lisätiedot

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 339 LUOKKA 8 2 h viikossa TAVOITTEET oppii tuntemaan käsityöhön liittyviä käsitteitä ja käyttämään erilaisia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä oppii käsityön

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat ja osaa luokitella asioita ja ilmiöitä eri tiedonaloihin kuuluviksi.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat ja osaa luokitella asioita ja ilmiöitä eri tiedonaloihin kuuluviksi. Ympäristöoppi 5-6.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja ympäristöopin opiskeluun sekä auttaa oppilasta

Lisätiedot

KUVATAIDE. Oppiaineen tehtävä

KUVATAIDE. Oppiaineen tehtävä KUVATAIDE Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden identiteettien rakentumista,

Lisätiedot

1 lk:n tavoitteiden lisäksi oppilas kehittyy kuvallisen viestinnän välineiden käytössä havainnoi todellisen ja kuvallisen maailman eroja.

1 lk:n tavoitteiden lisäksi oppilas kehittyy kuvallisen viestinnän välineiden käytössä havainnoi todellisen ja kuvallisen maailman eroja. KUVATAIDE Kuvataideopetuksen tehtävänä on tukea oppilaan kuvallisen ajattelun ja esteettisen ja eettisen tietoisuuden kehittymistä sekä antaa valmiuksia omaan kuvalliseen ilmaisuun. Keskeistä on ymmärtää

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo 1 Edistää lapsen kasvu-, kehitys ja oppimisedellytyksiä Vahvistaa lapsen

Lisätiedot