EPS-ROUTAERISTEIDEN ROUTASUOJAUSMITOITUSOHJE PUTKIKAIVANNOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EPS-ROUTAERISTEIDEN ROUTASUOJAUSMITOITUSOHJE PUTKIKAIVANNOILLE"

Transkriptio

1 2/2006 EPS-ROUTAERISTEIDEN ROUTASUOJAUSMITOITUSOHJE PUTKIKAIVANNOILLE Mitoitusohje suunnittelijalle

2 2 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 3 Routasuojauksen tarve 3 Putkijohtojen routasuojaustapoja 5 EPS-routaeristeiden teknisiä tietoja 7 Routasuojauksen sallitut kuormitukset ja minimiasennussyvyys 8 EPS-routaeristeen mitoitus mitoitusnomogrammien avulla 9 Lämmityskaapelit putkijohtojen sulanapitoon 15 EPS-routaeristyksen asennusohjeita 16 Mitoitusesimerkki putkikaivannon eristämisestä EPS-eristeellä 16 Viiteluettelo 17 Lähteet 17

3 3 JOHDANTO Ohje maanalaisten putkijohtojen routasuojauksesta EPS-eristeitä käyttäen tehtiin Muoviteollisuus ry:n EPS-rakennuseristeteollisuuden toimintayksikön tilauksesta Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian opiskelijaryhmän projektityönä. Ohje laadittiin lähinnä norjalaisen routasuojausmitoitusohjeen /1/ perusteella. Kaikki ohjeen laatimiseen käytetty aineisto mainitaan lähde- ja viiteluettelossa. ROUTASUOJAUKSEN TARVE Suomen rakennusmääräyskokoelman osassa D1 /2/ määrätään putkijohdot asennettavaksi roudattomaan syvyyteen eli routarajan alapuolelle. Myös pienempää peitesyvyyttä voidaan käyttää, mutta tällöin putkijohto tulee suojata lämmöneristeillä tai varustaa lämmityksellä. Roudattomaan syvyyteen asennettaessa lämmöneristeitä ei tarvitse asentaa. Putkijohtojen routasuojausta suunniteltaessa tulee ottaa huomioon mm. seuraavat seikat: ilmastotekijät (vuoden keskilämpötila, mitoituspakkasmäärä, lumipeite) putkijohtojen perustamisolosuhteet (maaperä) putkistosta saatava lämpömäärä ja putkijohdoissa sallittava lämpötilan lasku lämmöneristemateriaalin lämpötekniset ominaisuudet rakenteeseen kohdistuva ulkoinen liikennekuormitus ja kuormitus maasta. Routarajan syvyys saadaan ohjeen sivulla 4 olevasta kuvasta 1, jossa esitetään vesi- ja viemärijohtojen perustamissyvyydet (peitesyvyydet) eri maalajeilla. Usein käytetään noin 2,0 2,6 metrin peitesyvyyttä. Routamitoituksen suunnittelussa tulee huomioida myös paikkakunnan vuoden keskilämpötila ja kerran 50 vuodessa toistuva suurin mitoituspakkasmäärä F50 (KUVA 2). Esimerkiksi Pohjois-Suomessa pitkän talven ja alhaisten keskilämpötilojen takia putket on asennettava roudattomaan syvyyteen (KUVA 2). Tapauksissa, jolloin putkia ei ole järkevää tai mahdollista asentaa roudattomaan syvyyteen (erittäin syvä kaivanto tms.) suositellaan käytettäviksi vaakasuoraa lämmöneristettä ja putkikourueristettä yhdessä. Lisäksi tulee tarkistaa lisälämmityskaapelin tarve. Tällainen tilanne vallitsee usein kalliokaivannoissa ja Pohjois-Suomessa. Maaperän pysyminen sulana on varmistettava lämmöneristeitä käyttämällä silloin, kun putket asennetaan routarajan yläpuolelle lähemmäksi maanpintaa. Etuna putkien matalaan asennuksessa on poiskaivettavan maamassan ja kaivantojen tukemistarpeen väheneminen. Lähemmäksi maanpintaa asennettaessa säästetään etenkin kaivu-, louhinta- ja täyttökustannuksissa, jotka usein muodostavat ison osan putkikaivantojen rakennuskustannuksista. Eristeen tarkoituksena on estää maanpinnalta tulevan kylmyyden pääsy putkien lähelle hidastamalla lämmön poistumista sulana olevasta maakerroksesta. Lämpöä poistuu, kun maan jäähtyessä maassa oleva vesi luovuttaa lämpöenergiaa.

4 4 KUVA 1. Vesi- ja viemärijohtojen perustamissyvyydet /4/. Vesijohtojen syvyys putken keskikohdalta mitattuna (m) moreeni-, sora- ja hiekkamaassa sellaisilla paikoilla, missä lumen tai kasvipeitteen vaikutus on vähäinen.

5 5 KUVA 2. Vuoden keskilämpötilat ( C) Suomessa, kaudelta ja kerran 50 vuodessa toistuva suurin pakkasmäärä F50 (Kh) /3 / Ohjeessa esitetyt mitoitusnomogrammit soveltuvat lumettomaan maahan, jossa on huomioitu nopeat lämpötilavaihtelut maanpinnassa. Lumen peittämässä maassa lämpötilavaihtelut maan pinnalla lumen alla ovat huomattavasti vaimeampia. Tällöin on periaatteessa mahdollista mitoittaa putkijohtojen routasuojaus hieman kevyemmäksi. PUTKIJOHTOJEN ROUTASUOJASTAPOJA Putkien routasuojauksessa voidaan käyttää vaakasuoria EPS-levyeristeitä, levyistä rakennettavaa (muotoiltua) U-kirjaimen muotoista tai kotelomallista EPS-eristystä tai erityisiä EPS-putkikouru- ja -laatikkoeristeitä. Käytettävän eristämistavan ja tarvittavan eristepaksuuden määrittämiseksi on tiedettävä putkien asennussyvyys ja maaperä, johon putket asennetaan. Esimerkiksi savimaassa eriste suositellaan sijoitettavaksi vaakasuoraan putkien päälle (KUVA 3). Vaakasuoran eristeen asentaminen on helppoa. Suuren vesipitoisuuden ansiosta savimaa luovuttaa paljon lämpöä maan jäähtyessä. Maaperästä vapautuvaa lämpöä käytetään hyväksi pitämällä lämpö putkien alla eristettä käyttäen.

6 6 KUVA 3. Tyyppikuva, vaakasuora eriste /1/ Routimattomassa maassa voidaan käyttää muotoiltua eristettä. Hiekka- ja soramaassa suositellaan käytettäväksi U-kirjaimen muotoista eristämistapaa (KUVA 4) maaperän lämmönjohtavuusominaisuuksien takia. U-muotoista eristystä käytettäessä putkesta vapautuvan lämmön tarve on pienempi kuin vastaavalla vaakasuoralla eristyksellä. Vaakasuoraa eristettä käytettäessä eristeen leveys tulisi niin suureksi, että sen käyttö ei olisi järkevää. KUVA 4. Tyyppikuva, U-eriste /1/ Kalliokaivannoissa on suositeltavaa käyttää koteloeristystä, koska kalliossa maan jäätymisestä vapautuva lämpö on merkityksetön. Putkien jäätyminen estetään rakentamalla umpilaatikko eristelevyistä tai käyttämällä muotoonleikattua putkieristeelementtiä. Lämpötilan pysyminen 0 ºC:n yläpuolella eristelaatikon sisällä on varmistettava lämmityskaapeleita käyttäen. Lämmityskaapelit pitävät putkistot sulana kylminä talviaikoina myös silloin, kun putkistoissa ei ole virtausta. Laatikkomallinen eriste putkikaivantoon voidaan tehdä joko suorista EPS Routa -eristelevyistä (KUVA 5A), tai voidaan käyttää muotoonleikattua laatikkomallista putkieriste-elementtiä (KUVA 5B). Putkien routasuojaus voidaan toteuttaa helposti myös erityisillä putkikourueristeillä (KUVA 5C), joita voidaan käyttää kalliokaivantojen lisäksi myös muissa maaperissä. Putkieristeen halkaisija ja eristyspaksuus voidaan joustavan tuotantotekniikan ansiosta valita melko vapaasti.

7 7 A) B) C) KUVA 5. Tyyppikuva A kotelo-eriste /1/; tyyppikuva B laatikkomallinen muotoonleikattu putkieristeelementti; tyyppikuva C putkikourueriste. EPS-ROUTAERISTEIDEN TEKNISIÄ TIETOJA EPS-lämmöneriste (solupolystyreeni, expanded polystyrene) valmistetaan polystyreenistä vesihöyryn avulla paisuttamalla. Ponneaineena käytetään ympäristölle haitatonta pentaania, joka korvautuu ilmalla valmistuksen yhteydessä. EPS-eristeen lämmöneristävyys perustuu suljetussa rakenteessa olevan liikkumattoman ilman alhaiseen lämmönjohtavuuteen (noin 0,025 W/Km). Tavallisimpien EPS-routaeristeiden lyhytaikaisen puristuskestävyyden arvot ovat 120 kpa, 200 kpa, 300 kpa ja 400 kpa. Tavallisin levykoko EPS-routaeristeillä on 1000 x 1200 mm ja vakiopaksuudet ovat 50 m, 70 mm, 75 mm ja 100 mm. Putkikourueristeiden eristepaksuudet ovat yleensä 30 mm, 50 mm ja 100 mm ja vakiopituus on 1000 mm. Putkikourueristeitä valmistetaan yleisesti putkille, joiden halkaisija vaihtelee välillä mm. Samaan eristekouruun voidaan sijoittaa useita putkijohtoja. Putkikourueristeiden puristuslujuus on yleensä 100 kpa. EPS-routaeristeiden ilmoitetun lämmönjohtavuuden arvot λ declared (λ D ) ovat välillä 0,033 0,036 W/mK ja lämmönjohtavuuden suunnitteluarvot λ design (λ d ) ovat välillä 0,036 0,041 W/mK. EPS-eristeiden pitkäaikainen lämmönkestävyys on + 80 C ja kylmänkestävyys on vähintään 200 C. Eristelevyn kuormituksesta riippuen lyhytaikainen lämmönkestävyys on C. EPS-eriste on mekaanisilta, kemiallisilta ja fysikaalisilta ominaisuuksiltaan hyvin kestävä materiaali. EPS-eristeet ovat myös kosteusteknisesti kestäviä tuotteita. EPS-eristeen vettyvyys on vähäistä eikä EPS-materiaali ime itseensä kapillaarisesti vettä. Ulkopuolinen kosteus ei heikennä EPS-eristeen lämmöneristävyys- tai lujuusominaisuuksia.

8 8 EPS-eristeet ovat hajuttomia, pölyämättömiä ja myrkyttömiä. EPS-eristeet eivät turmellu biologisesti eivätkä ne lahoa tai mätäne. EPS-eristeet ovat helposti käsiteltäviä ja työstettäviä eikä eristeiden työstö ja asentaminen edellytä erityisten suojavarusteiden käyttöä. EPS-eristelevyjen työstövaiheessa ei synny ihoa ärsyttävää työstöjätettä. EPSeristelevyjä voidaan leikata ja työstää normaaleilla puuntyöstötyökaluilla (esim. saha, puukko). EPS-levyjen leikkaus onnistuu parhaiten hienohampaisella sahalla tai kuumalankaleikkauksella. EPS-eristeen kemiallinen kestävyys on hyvä ja se soveltuu käytettäväksi yhdessä erilaisten rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden kanssa. EPS-eriste kestää tavallisia happoja ja emäksiä, mutta se ei kestä orgaanisia liuottimia kuten bensiinejä, mineraaliöljyä tai muita hiilivetyliuottimia. ROUTASUOJAUKSEN SALLITUT KUORMITUKSET JA MINIMIASENNUSSYVYYS Putkijohtojen suojaksi asennettavan routaeristeen tulee kestää siihen kohdistuvat kuormitukset (mm. rakennusaikaiset kuormat, liikennekuormat). EPS-routaeristeet soveltuvat hyvin putkien routasuojaukseen myös kuormitusten alaisena, sillä EPS Routa -eristelevyjä valmistetaan eri lujuusluokissa. Suunniteltujen kuormitusolojen ja rakenteen perusteella valitaan kuormituskestävyydeltään riittävä EPS-eriste. Tarvittava eristeen puristuslujuus voidaan valita kuormituksen perusteella taulukosta 1. EPSroutaeristeen tuotenimikkeessä oleva luku ilmaisee ko. tuotteen puristuslujuuden (esim. EPS 120 Routa laadun lyhytaikainen puristuslujuus on 120 kpa). Nurmialueille ja jalankulkuväylille riittää EPS 120 Routa -eristelaatu. Pihojen ajoväylät on mitoitettava vähintään henkilöautokuormille, mutta jos tiedetään ajoväylän tuleva liikenne, on eristeen puristuskestävyys valittava kuormituksen mukaan. Raskaammassa kuormituksessa käytettäviä EPS-eristelaatuja ovat EPS 300 Routa ja EPS 400 Routa. Taulukko 1 määrittelee myös EPS-routaeristeiden pienimmän mahdollisen asennussyvyyden. Asennussyvyyden määrityksessä tulee huomioida myös kuvan 6 nomogrammissa esitetyt liikennekuormitukset ja maasta aiheutuva kuormitus. Taulukosta 1 saatavia arvoja voidaan käyttää EPS-routaeristeiden minimiasennussyvyyksinä asennettaessa eristelevyjä myös muuhun käyttöön kuin putkikaivantojen routasuojaukseen. Kaikissa tapauksissa EPS-eristeiden päälle on asennettava vähintään 0,3 m paksuinen mekaanisilta rasituksilta suojaava suojakerros. TAULUKKO 1. Pienin asennussyvyys (m) EPS Routa eristeille pyöräkuormituksen perusteella /1/. Pienin lujuus henkilöauto pakettiauto kuorma-auto yhdistelmäajoneuvo asennussyvyys (m) kn/m 2 5 kn/pyörä 8,75 kn/pyörä 40 kn/pyöräpari 50kN/pyöräpari EPS 120 ROUTA 35 0,3 0,4 ei sovellu ei sovellu EPS 200 ROUTA 60 0,3 0,3 0,6 0,8 EPS 300 ROUTA 90 0,3 0,3 0,5 0,5 EPS 400 ROUTA 120 0,3 0,3 0,4 0,4

9 9 KUVA 6. Eristelevyyn ja putkeen kohdistuva liikenteen ja maan kuormitus /1/. EPS-ROUTAERISTEEN MITOITUS MITOITUSNOMOGRAMMIEN AVULLA Seuraavassa esitettyjen mitoitusnomogrammien (KUVAT 8 16) avulla määritetään putkijohtojen routasuojauksessa tarvittava EPS-routaeristeen eristysleveys ja eristepaksuus. Mitoitusnomogrammeissa on esitetty tarvittavan lisälämmön määrä (W/m johtopituutena), joka tarvitaan pitämään putkijohto jäätymättömänä. Eri maalajeille on esitetty omat mitoitusnomogrammit. Jos eristyskerros mitoitetaan siten, että putkikaivannon lisälämmöntarve on 2 3 W/m, on putken alla olevan maan aina oltava routimatonta. Jos putken alla oleva maa ei saa jäätyä koskaan, on putkijohdosta vapautuvan lämmön eli tarvittavan lisälämmön määrää lisättävä 50 %:a verrattuna nomogrammeista saatavaan minimiarvoon./5/. Useimmissa nomogrammeissa on käytetty tarvittavan eristepaksuuden ja leveyden määrityksessä EPS-routaeristeiden mitoituslämmönjohtavuusarvoja. Nomogarmmin yhteydessä on mainittu, mikäli nomogrammissa on käytetty muita lämmönjohtavuusarvoja. Tällöin nomogrammista luettu tarvittava lisälämmön määrä tai eristepaksuus tulee muuttaa vastaamaan todellisia lämmönjohtavuusarvoja. Muuttaminen tapahtuu kertomalla esim. luettu lisälämmön määrä lämmönjohtavuusarvojen suhteella.

10 10 Mitoituksen periaatteellinen kulku on seuraava (KUVA 7): selvitetään putkikaivannon maaperä selvitetään paikkakunnan mitoituspakkasmäärä ja vuoden keskilämpötila selvitetään maaston kaltevuussuhteet ja putkijohdon alkupään ja liittymän korko, joka vaikuttaa asennussyvyyden valintaan valitaan asennussyvyys nomogrammista luetaan mitoituspakkasmäärän ja asennussyvyyden perusteella tarvittava eristysleveys ja paksuus selvitetään nomogrammista mahdollisesti tarvittava lisälämmön määrä ERISTYSTAVAN VALINTA POHJAMAA ASENNUSSYVYYDEN VALINTA KAIVUUOLOSUHTEET PUTKEN KUORMITUS ERISTELAADUN VALINTA KUORMITUS PAKSUUDEN JA LEVEYDEN MITOITUS NOMOGRAMMIT LISÄLÄMMITYSKAAPELI Kuva 7. Mitoituksen kulkukaavio.

11 11 Vaakasuora routaeriste KUVA 8. Vaakasuora eriste savimaapohjassa /1/. KUVA 9. Vaakasuora eriste hiekka- ja soramaapohjassa /1/.

12 12 U-muotoinen routaeriste KUVA 10. U-eriste hiekka- ja soramaapohjassa /1/. Kotelomallinen routaeriste KUVA 11. Koteloeriste kapeassa kalliokaivannossa, asennussyvyys 0,5 m /1/.

13 13 KUVA 12. Koteloeristys kapeassa kalliokaivannossa asennussyvyyksillä 0,8 m; 1,2 m; 1,6 m /1/. KUVA 13. Koteloeristys leveässä kalliokaivannossa asennussyvyydellä 0,5 m /1/.

14 14 KUVA 14. Koteloeristys leveässä kalliokaivannossa asennussyvyyksillä 0,8 m; 1,2 m; 1,6 m /1/. EPS-putkikourueriste KUVA 15. Eristysputki kapeassa kalliokaivannossa /1/.

15 15 KUVA 16. Eristysputki leveässä kalliokaivannossa /1/. Yleisenä ohjeena voidaan todeta, että EPS-putkieristekouruja käytettäessä eristepaksuus vaihtelee välillä mm maalajin mukaan, kun asennussyvyys on 1,0 1,4 m. Asennussyvyyden ollessa noin 1,4 1,6 m riittää putkikourun eristepaksuudeksi 50 mm. Putkikouruja käytettäessä tulee tarkistaa lämmityskaapelien käyttötarve. Esimerkiksi asennettaessa EPS-putkilaatikkoelementtejä alle yhden metrin syvyyteen tulee putket suojata lisäksi lämmityskaapelilla. LÄMMITYSKAAPELIT PUTKIJOHTOJEN SULANAPITOON Putkikaivannoissa tarvittava lisälämpö, joka saadaan nomogrammeja 7-15 lukemalla, voidaan tuoda putkistoon lämmityskaapeleilla. Lisälämmityskaapelit suojaavat putkea jäätymiseltä ja pitävät putkessa olevan nesteen sulana kaikissa ulkolämpötiloissa. Lämmityskaapeleita on saatavilla mallista riippuen useita eri tehoisia, joko putken päälle tai sisälle asennettavia. Ominaisuuksiensa mukaan lämmityskaapelit voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: vakiovastuskaapelit, vakiometritehoiset kaapelit ja itsesäätyvät kaapelit. Tarkempia tietoja tuotevaihtoehdoista antaa valmistaja.

16 16 EPS-ROUTAERISTYKSEN ASENNUSOHJEITA Putkille tehtyyn kaivantoon levitetään vähintään 100 mm:n kerros soraa, mursketta tai hiekkaa, jonka päälle putket asetetaan. Samoin putkien päälle lisätään 100 mm soraa tai mursketta. Sora-/murskekerrokset tulee tasata ja tiivistää ennen eristelevyjen asennusta. Mikäli putkien päälle tuleva tasauskerros tiivistetään koneellisesti, on otettava huomioon, että täryttimen käyttö edellyttää enintään 300 mm paksuutta täyttökerroksen osalta. Tiivistyksen jälkeen eristelevyt asennetaan huolellisesti toisiaan vasten ja erityisesti saumakohdat varmistetaan, jotta vältytään kylmäsilloilta. Eristelevyjen päälle on aina asennettava vähintään 0,20 m paksuinen suojaava, tiivistetty sora-/murskekerros, joka suojaa eristelevyä mekaaniselta rasitukselta. Suojakerros on asennettava myös työn ajaksi. Mikäli suojakerros EPS-routaeristeen päällä on pienempi kuin taulukossa 1 on mainittu, on suojakerrosta lujitettava tai käytettävä lujempaa tuotelaatua. Teillä ja kaduilla on suojaavan maakerroksen suosituspaksuutena pidettävä kuitenkin vähintään 0,5 0,7 m liukkaudentorjuntasyistä. Maaperässä oleva lämmöneristelevy vähentää lämpöenergian vapautumista ja tällöin vaarana on tienpinnan jäätyminen korkeammassa lämpötilassa. Jäätymisen ehkäisemiseksi on siis lisättävä maakerroksen paksuutta eristelevyn yläpuolella. MITOITUSESIMERKKI PUTKIKAIVANNON ERISTÄMISESTÄ EPS-ERISTEELLÄ Esimerkkikohde sijaitsee Järvenpäässä. Järvenpään korkeudella mitoituspakkasmäärä on Kh ja vuoden keskilämpötila on 4 C (s. 5, kuva 2). Putkilinjastoon asennetaan viemäriputki (ø 160 mm) ja vesijohtoputki (ø 64 mm) sekä sähkösyöttö. Putkilinja sijaitsee kalliomaaperällä ja kulkee piha-alueen alitse. Pihalle oletetaan enintään pakettiautoliikennettä. Mitoituksen kulku: 1) Järvenpäässä putkilinjastolle roudaton asennussyvyys (z) kalliomaaperällä on 3,2 m (s. 4, kuva 1). 2) Putket asennetaan asennussyvyydellä 0,5 m leveään kalliokaivantoon ja eristeeksi valitaan EPS 200 Routa (s. 8, taulukko 1). Käytettäväksi eristepaksuudeksi valitaan 50 mm. Asennussyvyys putkille saadaan yhteenlaskemalla taulukosta saatu minimiasennussyvyys EPS eristeelle (0,3 m), valitun eristelevyn paksuus (0,05 m) sekä putkien päälle (eristelevyn alle) levitettävän suojakerroksen paksuus konellisessa tiivistyksessä (0,1 m), jolloin asennussyvyydeksi saadaan ~0,5 m. 3) Putkilinjaan asennettavien putkien perusteella valitaan eristelaatikon leveydeksi 0,6 m ja korkeudeksi 0,4 m. Mitoituksessa käytettävän nomogrammin (s. 13, kuva 13) perusteella saadaan tarvittavaksi lisälämmönmääräksi 5,7 W/m. 4) Tarvittava lisälämpö eristelaatikkoon saadaan käyttämällä lisälämmityskaapelia, jonka teho (W/m) on vähintään nomogrammista saatava arvo.

17 17 VIITELUETTELO /1/ Gundersen Per, Jonsson Esben, Berggren Hans, Olsen Ole J., Jenssen Einar: Teknisk/ konomisk vurderong av nye prinsipper for legging av vann-, avl pssustemer og kabler I boligområder: Norges byggforsningsinstitutt, 1979 arbeidsrapport 24. /2/ Suomen rakentamismääräyskokoelma D1, kiintestöjen vesi- ja viemärilaitteistot, /3/ Talonrakennuksen routasuojausohjeet, Rakennustieto Oy, Helsinki 1997, s. 28, kuva 10 ja kuva 11. /4/ VESIHUOLTO osa II, Suomen rakennusinsinöörien liitto ry RIL , s. 610, kuva 463 Ilmastotekijöiden vaikutus vesi ja viemärijohtojen jäätymiseen. /5/ Seppänen Urpo: Ilmastotekijöiden vaikutus vesijohtojen ja viemärireiden jäätymisiin: Oulun yliopiston vesitekniikan laboratorio, sarja A, julkaisu 37, LÄHTEET Mäkelä Harri: Matalaan asennettujen putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen, Valtion teknillinen tutkimuslaitos, tiedotteita nro 113, s , Ympäristöministeriö: Suomen rakentamismääräyskokoelma, asunto- ja rakennusosasto: osa C4, Lämmöneristys, ohjeet Ympäristöministeriö: Suomen rakentamismääräyskokoelma, asunto- ja rakennusosasto. D1, Kiinteistöjen vesi ja viemärilaitteistot, ohjeet ja määräykset Seppä Taisto, Rovaniemen kaupungin LVI-tarkastaja, puhelinkeskustelu Dipl.ins. Mäkelä Harri: Kokemuksia kunnallistekniikan routaeristyksistä, INSKO Huttunen Kari, Kivikoski Harri, Mäkelä Harri, Laherto Antti, Lehtonen Heikki, Outinen Kari: Kevennetty kunnallistekniikka, putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen Elimäen Napan koerakennuskohteissa Valtion teknillinen tutkimuslaitos, tiedotteita nro 519, s , 1/7-1/10. VTT Yhdyskuntatekniikka, Tie- ja geotekniikka: Torpparinmäen koealue putkijohtojen routasuojaus; 15v seurantatulokset, tutkimusselostus N:o YKI325/96 s ThermiSol Oy: Thermisol Routa EPS-eristeet: RT K ThermiSol Oy: Isora-EPS-eristeet: RT K Tonteri Kari, Juvankoski Markku, Kivikoski Harri, Lindroos Pekka: Torpparinmäen geotekniset koerakenteet seurantatulokset ja kokemukset, Valtion teknillinen tutkimuslaitos, tiedotteita nro 831, s

18 18 Hoikkala Simo: EPS-eristeet, routasuojauksen mitoitusohjeet: EPSrakennuseristeteollisuus c/o Muoviteollisuus ry, Röpelinen Jyrki: Vesi- ja viemärijohtojen jäätymisen ehkäiseminen: Oulun yliopiston vesitekniikan laboratorio, sarja A, julkaisu 47,1991. Röpelinen Jyrki, Haavikko Minna, Massa Pertti: Lämpöeristeiden toimivuus vesijohto- ja viemärikaivannoissa: Oulun yliopiston vesitekniikan laboratorio, sarja A, julkaisu 48, ThermiSol- eristeet, putkieristeet: Kivikoski Harri: Kevennetty kunnallistekniikka, putkijohtojen routasuojaus ja lämmöneristäminen Elimäen Napan koerakennuskohteissa: Valtion teknillinen tutkimuslaitos, geotekniikan laboratorio, tiedotteita nro 832, 1988.

SERTIFIKAATTI Nro 132/00 Myäntämispäivä 30.3.2000 Päivitetty 18.3.2005 ja 15.3.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro 132/00 Myäntämispäivä 30.3.2000 Päivitetty 18.3.2005 ja 15.3.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro 132/00 Myäntämispäivä 30.3.2000 Päivitetty 18.3.2005 ja 15.3.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA ThermiSol EPS -routaeristeet ThermiSol Oy Toravantie 18 FI-38210 SASTAMALA www.thermisol.fi

Lisätiedot

OKTO ERISTE PERUSTUSTEN JA PIHOJEN ROUTAERISTEENÄ

OKTO ERISTE PERUSTUSTEN JA PIHOJEN ROUTAERISTEENÄ OKTO ERISTE PERUSTUSTEN JA PIHOJEN ROUTAERISTEENÄ 1 2 1. Johdanto OKTO eriste on sulasta ferrokromikuonasta vesijäähdytyksellä valmistettu CE merkinnän mukainen kiviainesmateriaali. Rakeisuudeltaan se

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA VEIKKOLAN KOULU II-VAIHE KORTTELI 123, VEIKKOLA KIRKKONUMMI KARTOITUS JA POHJATUTKIMUS

KIRKKONUMMEN KUNTA VEIKKOLAN KOULU II-VAIHE KORTTELI 123, VEIKKOLA KIRKKONUMMI KARTOITUS JA POHJATUTKIMUS 9757 KIRKKONUMMEN KUNTA VEIKKOLAN KOULU II-VAIHE KORTTELI 123, VEIKKOLA KIRKKONUMMI KARTOITUS JA POHJATUTKIMUS 31.3.2003 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09)

Lisätiedot

Maanvastaisen alapohjan lämmöneristys

Maanvastaisen alapohjan lämmöneristys TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-04026-11 Maanvastaisen alapohjan lämmöneristys Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Jorma Heikkinen, Miimu Airaksinen Luottamuksellinen TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-04026-11 Sisällysluettelo

Lisätiedot

13976 POHJOLA RAKENNUS OY SIPOON TOIVOLA ITÄINEN SUURSUONKUJA SIPOO POHJATUTKIMUS 26.11.2013 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09) 477 7510, Fax (09) 4777 5111

Lisätiedot

TARVIKETIETO marraskuu 2009 voimassa 31.12.2012 1 (8) U-arvo 0,16 W/mK (RakMK osa C3, 1.1.2010 alkaen) (1 m reuna-alue / keskialue)

TARVIKETIETO marraskuu 2009 voimassa 31.12.2012 1 (8) U-arvo 0,16 W/mK (RakMK osa C3, 1.1.2010 alkaen) (1 m reuna-alue / keskialue) RT CAD -kirjasto TARVIKETIETO marraskuu 2009 voimassa 1.12.2012 1 (8) RT 7790 271.4 Talo 2000 75.2 Talo 90 K SfB EPS-LÄMMÖNERISTEET EPS-rakennuseristeteollisuus EPS Kattoeristeet EPS Seinäeristeet EPS

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13 SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4204/13 UUDENMAAN MAANRAKENNUSSUUNNITTELU OY PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808

Lisätiedot

TARVIKETIETO elokuu 2011 voimassa 31.12.2012 korvaa RT K/375.2-37790 1 (8) U-arvo 0,16 W/m 2 K (RakMK osa C3 ja D3)

TARVIKETIETO elokuu 2011 voimassa 31.12.2012 korvaa RT K/375.2-37790 1 (8) U-arvo 0,16 W/m 2 K (RakMK osa C3 ja D3) RT CAD -kirjastot TARVIKETIETO elokuu 011 voimassa 1.1.01 korvaa RT K/75.-7790 1 (8) RT 810 71.4 Talo 000 75. Talo 90 K SfB EPS-lämmöneristeet EPS-rakennuseristeteollisuus EPS Kattoeristeet EPS Seinäeristeet

Lisätiedot

K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä.

K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä. Terästeollisuuden kuonatuotteista uusiomateriaaleja rakentamisen tarpeisiin K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä. Morenia Oy on Metsähallitus-konsernin tytäryhtiö. www.morenia.fi

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO Tilaaja: HAMK, Tuomas Salonen Tekijä: Tähtiranta Infra Oy projektinumero 4013 12.2.2014 Tähtiranta Infra Oy Vanajantie 10 13110 HÄMEENLINNA Hämeen Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Käsin- ja koneasennettavien ruuvipaalujen asennusohjeet

Käsin- ja koneasennettavien ruuvipaalujen asennusohjeet Käsin- ja koneasennettavien ruuvipaalujen asennusohjeet A) asennus rautakangella B) asennus polttomoottorikäyttöisellä pyöritysmoottorilla C) asennus kaivinkoneeseen kiinnitettävällä hydraulisella pyöritysmoottorilla

Lisätiedot

POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI

POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI 18.06.2014 Sisällysluettelo: 1. Projektin kuvaus 2. Alueen kuvaus 3. Maaperän kuvaus 4. Perustaminen 5. Kuivatus 6. Routasuojaus Liitteet

Lisätiedot

Perustamistapalausunto

Perustamistapalausunto Perustamistapalausunto Ranuan leirintäalue Leirintäalueentie 97700 Ranua Y-tunnus 0546000-6 p. 016-364902 18014 14.3.2018 Sivu 2 / 5 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...3 2 TUTKIMUKSET....3 2.1 Pohjatutkimukset...3

Lisätiedot

EPS-eristeiden asennusohjeet. Routa- ja lattiaeristeet

EPS-eristeiden asennusohjeet. Routa- ja lattiaeristeet EPS-eristeiden asennusohjeet Routa- ja lattiaeristeet EPS-lämmöneristeet EPS-eristeet ovat polystyreenistä valmistettuja lämmöneristeitä, joita käytetään laajalti rakentamisessa. Hyvän lämmöneristyskykynsä,

Lisätiedot

Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4003/12

Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4003/12 VIHDIN KUNTA Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4003/12 Sisällys Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 4003/12/1 1:2000 Leikkaus A-A 4003/12/2 1:1000/1:100

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09 VIHDIN KUNTA Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3392/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3392/09/1 1:2000 Leikkaus

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 KERAVAN KAUPUNKI Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 Sisällys Pohjatutkimuslausunto Salaojituskerroksen rakeisuusalueet Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 4437/14/1

Lisätiedot

RIL 261-2013. Routasuojaus. rakennukset ja infrarakenteet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL 261-2013. Routasuojaus. rakennukset ja infrarakenteet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 261-2013 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Routasuojaus rakennukset ja infrarakenteet RIL 261-2013 3 Alkusanat Suomen olosuhteissa pakkanen ja routa ovat vuosittain toistuvia ilmiöitä, joiden

Lisätiedot

Multimäki II rakennettavuusselvitys

Multimäki II rakennettavuusselvitys Multimäki II rakennettavuusselvitys ERILLISLIITE 2 1 / 27 12.8.2014 1 (8) Multimäki II rakennettavuusselvitys TIE21218 Joensuun kaupunki SUUNNITTELUKOHDE Teemu Tapaninen 12.8.2014 Multimäki II rakennettavuusselvitys

Lisätiedot

EPS-eristeiden asennusohjeet. Routa- ja lattiaeristeet

EPS-eristeiden asennusohjeet. Routa- ja lattiaeristeet EPS-eristeiden asennusohjeet Routa- ja lattiaeristeet EPS-lämmöneristeet EPS-eristeet ovat polystyreenistä valmistettuja lämmöneristeitä, joita käytetään laajalti rakentamisessa. Hyvän lämmöneristyskykynsä,

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI VTT NRO 129/00 Myönnetty 30.3.2000 Päivitetty 29.11.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI VTT NRO 129/00 Myönnetty 30.3.2000 Päivitetty 29.11.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI VTT NRO 129/00 Myönnetty 30.3.2000 Päivitetty 29.11.2010 TUOTTEEN NIMI THERMISOL EPS - lattia ja alapohjaeristeet VALMISTAJA/EDUSTAJA ThermiSol Oy Toravantie 18 38210 SASTAMALA www.thermisol.fi

Lisätiedot

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Mikko Myller Lämmön siirtyminen rakenteessa Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Lämpöhäviöt Lämpö siirtyy 1) Kulkeutumalla (vesipatterin putkisto, iv-kanava)

Lisätiedot

THE ART OF INSULATION. Eristä oikein PERUSTUSTEN JA ALAPOHJIEN ERISTYSOPAS. Oppaan avulla eristät uusien energia tehokkuusvaatimusten mukaisesti.

THE ART OF INSULATION. Eristä oikein PERUSTUSTEN JA ALAPOHJIEN ERISTYSOPAS. Oppaan avulla eristät uusien energia tehokkuusvaatimusten mukaisesti. THE ART OF INSULATION Eristä oikein PERUSTUSTEN JA ALAPOHJIEN ERISTYSOPAS Oppaan avulla eristät uusien energia tehokkuusvaatimusten mukaisesti. Mitä EPS on? matala energia eriste EPS eli paisutettu polystyreeni

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

Katujen ja pihojen routasuojaus EPS-routaeristeillä

Katujen ja pihojen routasuojaus EPS-routaeristeillä Katujen ja pihojen routasuojaus EPS-routaeristeillä Muoviteollisuus ry EPS-rakennuseristeteollisuus VTT Routaeristetty katurakenne Ajorata Tukikerros >500 mm >300 mm Geotekstiili Routa EPS 200 Routiva

Lisätiedot

Maanvastaisen alapohjan routasuojaus

Maanvastaisen alapohjan routasuojaus TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-425-11 Maanvastaisen alapohjan routasuojaus Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Jorma Heikkinen, Miimu Airaksinen Luottamuksellinen TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-425-11 2 (22) VTT:n nimen

Lisätiedot

Lokasäiliö l Asennusohje 4/2015

Lokasäiliö l Asennusohje 4/2015 Lokasäiliö 5 000 l Asennusohje 4/2015 Onnline-lokasäiliö Onnline lokasäiliö on jätevesien ja lietteen varastoimiseen tarkoitettu säiliö. Säiliön suunnittelussa on otettu huomioon sen käyttökohteiden ja

Lisätiedot

Huoletonta asumista talvipakkasilla

Huoletonta asumista talvipakkasilla J Ä ÄT Y M ÄTÖ N V E S I J O H TO J Ä ÄT Y M ÄTÖ N S U OJA P U T K I Huoletonta asumista talvipakkasilla 12 2010 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty

Lisätiedot

Leca-routasuojaus Suunnitteluohje

Leca-routasuojaus Suunnitteluohje Leca-routasuojaus Suunnitteluohje 3-20 1.1.2005 Korvaa esitteen 5-22 / 30.9.2003 www.maxit.fi Leca-sora routasuojausohje 1. Leca-sora routahaittojen estäjänä... 3 2. Leca-soran ja Leca-betonin ominaisuudet

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

(1A) Rakennuksen ulkonurkkien puutteellinen routasuojaus

(1A) Rakennuksen ulkonurkkien puutteellinen routasuojaus 04.03.2001 (1A) Rakennuksen ulkonurkkien puutteellinen routasuojaus Kattovesien ohjaus seinänvierustalle Puutteellinen ulkonurkan routasuojaus Riittämätön pinnankallistus Toimimaton salaojitus Virheellinen

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU...

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... Kiinteistökohtainen paineviemärijärjestelmä Suunnittelu Kai Saralehto 01/2005 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... 2 2.1 YLEISSUUNNITELMA JA KUSTANNUSLASKENTA... 2 2.2 RAKENNUSSUUNNITTELU...

Lisätiedot

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09 VIHDIN KUNTA Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3414/09 PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808 03101 NUMMELA fax (09) 343 3262 fax (09) 222 1201 email

Lisätiedot

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 Laatija Tarkastaja Iikka Hyvönen Jari Hirvonen SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 2 5 6 5 7 7 1. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si 3 3.a Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 1. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö paaluperustus 5-12m kadut, pihat mahd. kalkkipilarointi

Lisätiedot

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 Isonkyrön kunta KYRÖÖNTIE Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 muutos 26.6.2015 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 4 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT...

Lisätiedot

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST Sulanapitomattojen asennusohje SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST SnowTec-300- ja PSTsulanapito mattojen asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen vakiovastuskaapeli, sisältää kylmäkaapelin 4 m 3 x 1,5 mm

Lisätiedot

UKOREX ULTRA ERISTÄMISEN UUSI AIKAKAUSI

UKOREX ULTRA ERISTÄMISEN UUSI AIKAKAUSI UKOREX ULTRA ERISTÄMISEN UUSI AIKAKAUSI GRAFIITTIERISTEEN YLIVOIMAA Uudet huippulaatuiset grafiittieristeet UKOREX GRAFIT ja UKOREX ULTRA luovat uusia mahdollisuuksia rakennusten eristämiseen. Rakentajalle

Lisätiedot

Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3632/10

Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3632/10 VIHDIN KUNTA Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3632/10 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta

Lisätiedot

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille:

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille: Uponor-mökkituotteet Toimintaperiaate Uponor-mökkituotteet on suunniteltu erityisesti pienten pesuvesimäärien käsittelyyn matalavarusteisilla kesämökeillä ja rantasaunoilla. Mökeille ja rantasaunoille:

Lisätiedot

ULKOALUEIDEN SULANAPITOKAAPELI

ULKOALUEIDEN SULANAPITOKAAPELI ULKOALUEIDEN SULANAPITOKAAPELI PST 30 SULANAPITOKAAPELI PST30 sulanapitokaapelin ensisijaiset käyttökohteet ovat ulkoalueiden, ajoluiskien, lastauslaitureiden ja vastaavien sulanapitolämmitykset. PST 30

Lisätiedot

EPS-eristeen käyttö ohutrapatussa julkisivussa

EPS-eristeen käyttö ohutrapatussa julkisivussa 2010 EPS-eristeen käyttö ohutrapatussa julkisivussa EPS-rakennuseristeteollisuus syyskuu 2010 2 (6) Sisällysluettelo 1. EPS-eristeet ja niiden ominaisuudet... 3 2. Ohutrappaus... 4 EPS-levyjen kiinnitys

Lisätiedot

SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS

SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS Vastaanottaja Senaatti-kiinteistöt Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 26.2.2010 Viite 82127893 SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO

Lisätiedot

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät 1.3.2012 Eristetyt putkistot Uponorin eristetyt putkistojärjestelmät on tarkoitettu kylmän ja lämpimän käyttöveden ja lämmön siirtoon. Putkistot voidaan asentaa suoraan kiepiltä kaivantoon jopa 200 metrin

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

Pirkkahalli, pysäköintialue

Pirkkahalli, pysäköintialue Työnro 070012 RAKENNETTAVUUSSELVITYS Pirkkahalli, pysäköintialue Ilmailunkatu Tampere POHJARAKENNESUUNNITELMA 1 (5) RI Tiina Ärväs 11.01.2008 Työnro 070012 Pirkkahalli, pysäköintialue Ilmailunkatu Tampere

Lisätiedot

Icopal Fonda Geoplex 10. Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille

Icopal Fonda Geoplex 10. Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille Icopal Fonda Geoplex 10 Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille Tiivis levy Fonda Geoplex 10 on laadukas salaojalevy, joka parantaa pihakansirakenteiden toimivuutta. Sen avulla vesi voidaan

Lisätiedot

101, +118.62 +113.20 / 5.42. 1 0 0 20 40 60 80 100 pk/0.2m

101, +118.62 +113.20 / 5.42. 1 0 0 20 40 60 80 100 pk/0.2m 101, +118.62 2.00 3.00 373 L 4.00 5.00 +113.20 / 5.42 333 L kn 1 0 0 20 40 60 80 100 pk/0.2m Number101 Method PAKL X 6989356.742 3 Y 28485661.384 3 Date 13.5.2013 2.00 102, +118.56 +116.31 / 2.25 286 L

Lisätiedot

1 Kevennyksen suunnittelun ja mitoituksen periaatteet

1 Kevennyksen suunnittelun ja mitoituksen periaatteet LIITE 1 1 Kevennyksen suunnittelun ja mitoituksen periaatteet 1.1 Suunnittelussa ja mitoituksessa huomioitavaa Kevennyksen suunnittelu edellyttää kohteen kokonaisuuden arviointia. Ennen mitoitusta kartoitetaan

Lisätiedot

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 Viite 8214459921 Versio 1 Pvm 15.2.2013 Hyväksynyt Tarkistanut Ari Könönen Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1. YLEISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

Repokallion kaava-alue

Repokallion kaava-alue S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JOENSUUN KAUPUNKI Repokallion kaava-alue Rakennettavuusselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19997 Rakennettavuusselvitys Saljola Suvi Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys. Lattianpäällyste huoneselostuksen mukaan

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys. Lattianpäällyste huoneselostuksen mukaan MAANVARAINEN ALAPOHJA puh 03 4243 100 wwwfoamitfi AP 101 X Lattianpäällyste huoneselostuksen mukaan Tasoite tarvittaessa rakennusselostuksen mukaan 60 mm Teräsbetonilaatta, raudoitus betoniteräsverkolla

Lisätiedot

Hydrologia. Routa routiminen

Hydrologia. Routa routiminen Hydrologia L9 Routa Routa routiminen Routaantuminen = maaveden jäätyminen maahuokosissa Routa = routaantumisesta aiheutunut maan kovettuminen Routiminen = maanpinnan liikkuminen tai maan fysikaalisten

Lisätiedot

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Yksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelit. Teho 30 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu ja palosuojattu.

Lisätiedot

SUUNNITTELU LAUKKA OY

SUUNNITTELU LAUKKA OY 1 SUUNNITTELU LAUKKA OY POHJATUTKIMUS puh 08 55 2.8.2011 Toripiha 1 85500 Nivala NIVALAN KAUPUNKI KEVYEN LIIKENTEEN SILLAT MALISJOKI KESKUSTASSA NIVALA 1. TEHTÄVÄ 2 2. TUTKIMUKSET. TUTKIMUSTULOKSET. PERUSTAMINEN

Lisätiedot

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS INSINÖÖRITOIMISTO e-mail: severi.anttonen@kolumbus.fi Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 2017 TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUE SIPOO KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN

Lisätiedot

RT 37975. THERMISOL SEINÄERISTERATKAISUT - ThermiSol EPS -seinäeristeet - ThermiSol Platina -eristeet - ThermiSol Titan -eristeet.

RT 37975. THERMISOL SEINÄERISTERATKAISUT - ThermiSol EPS -seinäeristeet - ThermiSol Platina -eristeet - ThermiSol Titan -eristeet. RT CAD -kirjastot TARVIKETIETO lokakuu 2010 voimassa 30.11.2012 asti korvaa RT K/375.2-37489 1 (6) RT 37975 271.4 Talo 2000 375.2 Talo 90 K SfB THERMISOL SEINÄERISTERATKAISUT - ThermiSol EPS -seinäeristeet

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

TIERAKENTEEN ROUTAMITOITUS

TIERAKENTEEN ROUTAMITOITUS TIEN POHJA- JA PÄÄLLYSRAKENTEET TUTKIMUSOHJELMA 1994-2001 Menetelmäkuvaus TPPT 18 Espoo, 3.12.2001 TIERAKENTEEN ROUTAMITOITUS Seppo Saarelainen VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka 1 Alkusanat Tien pohja-

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

Sipoonlahden koulun laajentaminen. Neiti Miilintie, Sipoo POHJATUTKIMUS JA PERUSTAMISTAPASUUNNITELMA

Sipoonlahden koulun laajentaminen. Neiti Miilintie, Sipoo POHJATUTKIMUS JA PERUSTAMISTAPASUUNNITELMA 14871 Sipoonlahden koulun laajentaminen Neiti Miilintie, Sipoo POHJATUTKIMUS JA PERUSTAMISTAPASUUNNITELMA 7.12.2016 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09) 477

Lisätiedot

Tukimuurielementit 2-80

Tukimuurielementit 2-80 2- Tukimuurielementit Tukimuurien käyttö antaa erinomaiset madollisuudet tonttien ja liikennealueiden pintojen yötykäyttöön. Niillä alue voidaan jäsennellä käyttötarkoituksen mukaisesti eri tasoisiksi

Lisätiedot

PST-KAKSIJOHDIN- LÄMPÖKAAPELIN ASENNUSOHJE. Sulanapitoon

PST-KAKSIJOHDIN- LÄMPÖKAAPELIN ASENNUSOHJE. Sulanapitoon PST-KAKSIJOHDIN- LÄMPÖKAAPELIN ASENNUSOHJE Sulanapitoon PST-kaksijohdinlämpökaapelien asennusohje sulanapitoon Tuotetiedot: Kaksijohtiminen vakiovastuslämpökaapeli Maksimiteho 25 W/m, 230 V AC. Käyttökohteet:

Lisätiedot

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus 1.2018 Tuulivoimalan maaperustus Tuule200 tuulivoimalan 18 m maaperustuksen asennus Tuulivoimalan masto... 2 Tuulivoimalan perustustyön suunnittelu... 2 Maston perustuksen osat... 2 Asennuspaikan valmistelu...

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro 156/01 Myöntämispäivä 27.4.2001 Päivitetty 16.10.2006 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro 156/01 Myöntämispäivä 27.4.2001 Päivitetty 16.10.2006 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro 156/01 Myöntämispäivä 27.4.2001 Päivitetty 16.10.2006 TUOTTEEN NIMI 60 200 salaojitus ja vedeneristysjärjestelmä VALMISTAJA/EDUSTAJA Tehdas: Isodrän Ab, Svarvarvägen 8 A, S 14250 Skogås,

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

Tesoman Rautatiekortteli

Tesoman Rautatiekortteli Projektinumero 2014-13 POHJATUTKIMUSRAPORTTI Tesoman Rautatiekortteli TAMPERE / HRK Konsultointi Oy POHJATUTKIMUSRAPORTTI 15.05.2014 1(5) Projektinumero 2014-13 Tesoman Rautatiekortteli TAMPERE YLEISTÄ

Lisätiedot

1 Rakennettavuusselvitys

1 Rakennettavuusselvitys 1 Rakennettavuusselvitys 1.1 Toimeksianto Rakennettavuusselvityksen tavoitteena on ollut selvittää kaavarunko-/asemakaava-alueen pohjaolosuhteet ja alueen soveltuvuus rakentamiseen sekä antaa yleispiirteiset

Lisätiedot

Salonpään koulun B-osan pohjatutkimus ja perustamistapaesitys

Salonpään koulun B-osan pohjatutkimus ja perustamistapaesitys Liikelaitos Oulun Tilakeskus Kiilakiventie 1 1.2.2016 90250 OULU Liikelaitos Oulun Tilakeskus Salonpään koulun B-osan pohjatutkimus ja perustamistapaesitys Oulunsalo Liikelaitos Oulun Tilakeskus SISÄLLYS

Lisätiedot

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Kalajoen kaupunki MAAPERÄTUTKIMUS Kalajoentie 5 85100 Kalajoki 31.07.2018 MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Yleistä Kalajoen kaupungin (Hannu Vähäkuopus) toimeksiannosta on KS Geokonsult

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat: 20/12/2018 PAINUMAT Leca -kevytsora tarjoaa suuria etuja, kun täytyy ratkaista painumiin liittyviä ongelmia. Se tarjoaa tehokkaat ratkaisut tehokkaalla ja nopealla rakentamisella ja matalilla kustannuksilla.

Lisätiedot

PST 18 W/m -lämpökaapelin asennusohje

PST 18 W/m -lämpökaapelin asennusohje PST 18 W/m -lämpökaapelin asennusohje Lämmityskaapelin PST 18 W/m asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 5 m:n kylmäkaapelin. Teho 18 W/m, 230 V AC. Käyttökohteet: Lattialämmitys

Lisätiedot

Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST W asennusohje

Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST W asennusohje Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST 10 40 W asennusohje Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST 10 33 W asennusohje Tuotetiedot: Itserajoittuva lämpökaapeli Teho 10 W/m +10 C, 230 V AC. Elintarvikehyväksytty

Lisätiedot

Hyvä valinta ystävä. Lue ohje kokonaan ennen asentamista!

Hyvä valinta ystävä. Lue ohje kokonaan ennen asentamista! Hyvä valinta ystävä! Moduulipuhdistaja 8 - asennus-, käyttö ja huolto-ohje Moduulipuhdistaja 8 toiminta Moduulipuhdistaja 8 asennus Moduulipuhdistaja 8 käyttö ja huolto Yleistä Lue ohje kokonaan ennen

Lisätiedot

Haka 18:72 rakennettavuusselvitys

Haka 18:72 rakennettavuusselvitys MUONION KUNTA Haka 18:72 rakennettavuusselvitys Rakennettavuusselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28407P001 Rakennettavuusselvitys 1 (7) N.Lahdenperä, C.Kravvaritis Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö Asennusohje Viivytys- / sadevesisäiliö Viivytys- / sadevesisäiliön asentaminen Olet tehnyt erinomaisen valinnan valitessasi Pipelife viivytyssäiliön. Tutustu huolellisesti viivytyssäiliön asennusohjeisiin

Lisätiedot

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

Miten tehdään betonikerrostaloon edullinen ja turvallinen julkisivuremontti? Toimitusjohtaja Veli Ollila ThermiSol Oy

Miten tehdään betonikerrostaloon edullinen ja turvallinen julkisivuremontti? Toimitusjohtaja Veli Ollila ThermiSol Oy Miten tehdään betonikerrostaloon edullinen ja turvallinen julkisivuremontti? Toimitusjohtaja Veli Ollila ThermiSol Oy Haaste ja mahdollisuus Vanhojen lähiökerrostalojen julkisivujen rapautuminen on iso

Lisätiedot

RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 27.1.2016 Viite 1510022785 RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA Päivämäärä

Lisätiedot

PIENTALON PERUSTUKSET

PIENTALON PERUSTUKSET PIENTALON PERUSTUKSET RAKENNUSPOHJAN LAADUN SELVITYS Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaan rakennuspohjan laatu on selvitettävä ennakolta yleensä jokaisen rakennushankkeen yhteydessä. Maaperän laatua

Lisätiedot

KUMPPANINA PARAS PIPELIFE ASENNUSOHJE. Matala 5000 umpisäiliö

KUMPPANINA PARAS PIPELIFE ASENNUSOHJE. Matala 5000 umpisäiliö KUMPPANINA PARAS PIPELIFE ASENNUSOHJE Matala 5000 umpisäiliö KUMPPANINA PARAS PIPELIFE Matala 5000 umpisäiliö Matala 5000 umpisäiliö on jätevesien ja lietteen varastoimiseen tarkoitettu säiliö. Säiliön

Lisätiedot

JÄÄTYMÄTÖN VESIJOHTO JÄÄTYMÄTÖN SUOJAPUTKI. Huoletonta asumista talvipakkasilla

JÄÄTYMÄTÖN VESIJOHTO JÄÄTYMÄTÖN SUOJAPUTKI. Huoletonta asumista talvipakkasilla JÄÄTYMÄTÖN VESIJOHTO JÄÄTYMÄTÖN SUOJAPUTKI Huoletonta asumista talvipakkasilla 10 2016 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty vesijohto kohteisiin, joissa

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN Yleistä Rakennettiinpa muurikivistä ladottavaa seinämää vain muutaman kymmenen senttimetrin korkuisena, tai pariin metriin nousevana

Lisätiedot

PST-LÄMMITYSKAAPELI PST-LÄMMITYSKAAPELI 20 W

PST-LÄMMITYSKAAPELI PST-LÄMMITYSKAAPELI 20 W PST-LÄMMITYSKAAPELI PST-LÄMMITYSKAAPELI 20 W PST-lämmityskaapeleilla toteutat helposti ja nopeasti omakotitaloissa, tehdaskiinteistöissä yms. vastaavissa betonilla valetuissa lattioissa nykyaikaisen ja

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Kaapeleiden sijoittaminen jyrkkäluiskaisen tien varressa Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Jyrkkäluiskaisella tiellä kaapelipaikat voidaan täyttää seuraavasti:

Lisätiedot

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) K45085 T12 16.8.2017 ALUSTAVA ÅMINNE PULPETTIPOLKU KORTTELI 45085 T12 Yleistä Alueen alustavaa rakennettavuusselvityksen määrittämistä varten on lähtötietoina

Lisätiedot

GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS

GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Kangasalan kunta Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä Rev A 27.10.2015 GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS TARASTENJÄRVEN ASEMA- KAAVA-ALUE 740 KANGASALA TÄMÄ RAPORTTI KORVAA

Lisätiedot

UKM- Raudoituskorokkeet. rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy

UKM- Raudoituskorokkeet. rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy UKM- Raudoituskorokkeet ja rakennustarvikkeet Kuva: Tecnomedia Jaana Pesonen Valmistamme raudoituskorokkeita, erilaisia kiinnitystarvikkeita sekä valukartioita käytettäväksi rakentamiseen. Kätevillä tuotteillamme

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

soveltuvuus turvetuotannon kosteikolle TuKos- hankkeen loppuseminaari 1.9.2011 Heini Postila Oulun yliopisto, Vesi- ja ympäristötekniikan laboratorio

soveltuvuus turvetuotannon kosteikolle TuKos- hankkeen loppuseminaari 1.9.2011 Heini Postila Oulun yliopisto, Vesi- ja ympäristötekniikan laboratorio Ympärivuotisen pumppauksen ja vesienkäsittelyn soveltuvuus turvetuotannon kosteikolle TuKos- hankkeen loppuseminaari 1.9.2011 Heini Postila Oulun yliopisto, Vesi- ja ympäristötekniikan laboratorio Esityksen

Lisätiedot