PUUHALLIN SUUNNITTELU Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUUHALLIN SUUNNITTELU Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat"

Transkriptio

1 PUUHALLIN SUUNNITTELU Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat

2 Kustannusvertailu eri tyyppisten hallien välillä (Lähde: Kainulainen 1997) JOHDANTO

3 Ilman suhteellinen kosteus vaikuttaa huoneilman terveellisyyteen (taulukko VTT:n mukaan). Liian kuiva tai liian kostea ilma lisää terveysriskejä. Ihmisen kannalta suositeltava suhteellinen kosteus on välillä %. JOHDANTO

4 Sisäilman suhteellinen kosteus ajan funktiona maalaamattomassa ja maalatussa makuuhuoeessa. Henkilökuormitus 2 henkilöä klo JOHDANTO

5 Rungon ympäristövertailut. (lähde: VTT) JOHDANTO

6 Suomen paviljonki Sevillan maailmannäyttelyssä vuonna PUUSTA MONIMUOTOISESTI

7 Sibeliustalossa monimuotoinen puun käyttö luo omaleimaisen tunnelman. HALLITYYPIT

8 HALLITYYPIT Monitoimi- ja liikuntahallit Hallien käyttötilanteiden mukaan voidaan käyttää seuraavaa jakoa: - harjoituskäyttö - kilpailukäyttö - näyttely-, esitys- ja messukäyttö - kokous-, konsertti- ja tapahtumakäyttö. Kyseeseen tulevilla käyttötilanteilla on merkitystä varsinkin seuraavien seikkojen kannalta: - ilmanvaihdon säädeltävyys ja kohdistaminen - poistumistiet ja kulunvalvonta - akustiikka ja äänentoistolaitteisto - yleisvalaistus, kohdevalaistus, luonnonvalo - näyttelyrakenteiden ym. kuormaus ja haalaus(reitit) - varasto- ym. aputilojen määrä ja sijainti - palonkestovaatimukset.

9 Pirkkahallin ristikkokaarirakenteinen laajennusosa messukäytössä. Halli soveltuu erinomaisesti mm. jalkapallo-ja yleisurheilukäyttöön. HALLITYYPIT

10 Pirkkahallin ristikkokaaret tukeutuvat sokkelin ulkopuolisiin betonianturoihin. PUUSTA MONIMUOTOISESTI

11 HALLITYYPIT Liikunta Huomioon otettavia kysymyksiä ovat mm.: - suunnitellut käyttöajat ja käyttäjäryhmien suu-ruus - jaettavuus eri käyttäjäryhmille - yhteys muuhun toimintaan kuten kouluun tai palvelutaloon - tarvittavat aputilat, katsomo - erityisvaatimukset. Kaltevaan kattopintaan voidaan yhdistää kattoikkunat valoisuuden lisäämiseksi.

12 HALLITYYPIT Uimahallit, viihdekylpylät Puu sopii uimahallien ja kylpylöiden rakenteisiin ja pintoihin erinomaisesti, kun pidetään huolta siitä, että roiskevesi ei pääse rakenteisiin. Käytännössä rakenteet on syytä suojata vedeltä hyvin noin 1,5 metrin korkeuteen asti. Puun etuna on pieni lämmönjohtavuus, jolloin puurakenteet pysyvät lämpi-minä ja kosteus ei kondensoidu niiden pintaan. Huomioon otettavia kysymyksiä ovat mm.: - ilmanvaihto - yläpohjan höyrynsulku - valaistus ja ikkunat - akustiikka Puurakenteet ovat esteettisesti tasapainossa kylpyläympäristössä.

13 PUUSTA MONIMUOTOISESTI Jäähallit Huomioon otettavia kysymyksiä ovat mm.: - lämpötila ja ilmanvaihto - vaipan rakennusfysikaalinen toiminta varsin-kin läpivuotisessa käytössä - energiatalous ja käyttökustannukset - valaistus ja akustiikka - aputilat ja katsomo. Puu on mahdollista mukauttaa yksilöllisiin tarpeisiin. Kattovalon hdistäminen osaksi rakennetta on mahdollista. Morges, Sveitsi.

14 HALLITYYPIT Teollisuushallit Huomioon otettavia kysymyksiä ovat mm.: - laajennettavuus - jännemitta, vapaa korkeus ja ripustuskuormat sekä siltanosturi - osastointi ja poistumistiet - valaistus ja ikkunat - akustointi. Pilari-palkkiratkaisu tuottaa optimaalista tilankäyttöä myös teollisuushalleissa.

15 PUUSTA MONIMUOTOISESTI Varastohallit Huomioon otettavia kysymyksiä ovat: - käyttötarkoitus ja varastointijärjestelmä - laajennettavuus - liikennejärjestelyt - siirto-, lastaus- ja kuljetusjärjestelmät - erityisolosuhteet, varsinkin lämpötila ja kosteus. Viikin varastorakennuksessa on vanerilla luotu erittäin kevyt ja jäykkä yläpohjaratkaisu.

16 HALLITYYPIT Maatalouden rakennukset Huomioon otettavia kysymyksiä ovat mm.: - rungon ja vaipparakenteiden kesto mekaanisia ja kemiallisia rasituksia vastaan sekä korjattavuus - kuormausjärjestelmät - soveltuvuus maatalousmiljööseen. Uudet puurakenteet istuvat hyvin osaksi vanhaa miljöötä.

17 PUUSTA MONIMUOTOISESTI Liikerakennukset Huomioon otettavia kysymyksiä ovat mm: - käyttötarkoitus - osastointi ja poistumistiet - jaettavuus eri yksiköihin ja muunneltavuus - sisäinen ja ulkoinen henkilö- ja tavaraliikenne - jätehuolto. Linnanmäen ravintolassa vanerista kehitettiin uudenlainen yläpohjaratkaisu.

18 HALLITYYPIT Muut rakennukset Tärkeitä suunnittelussa huomioon otettavia kysymyksiä ovat mm.: - käyttötarkoitus - erityisolosuhteet - osastointi ja poistumistiet - muunneltava akustiikka ja valaistus - ikkunat ja muu aukotus. Lahden Sibeliustalo on erinomainen esimerkki innovatiivisesta puun käytöstä.

19 PUUSTA MONIMUOTOISESTI Puun ominaisuuksia Puu sopii hyvin katosten materiaaliksi. Sen etuja ovat: - keveys ja lujuus - purettavuus ja siirrettävyys - toiminta monensuuntaisia rasituksia vastaan esim. vaikeissa tuulioloissa - alhainen lämmönjohtavuus ja sen seurauksena hyvät kondenssiominaisuudet ja pieni lämpöliike Oulun pesäpallostadionin kaareva katos noudattelee stadionin muotoa.

20 HALLITYYPIT Sillat Puurakenteen ominaisuudet, kuten pieni omapaino, tarjoavat mahdollisuuden teollisesti valmistettujen siltojen taloudelliseen tuottamiseen ja kuljettamiseen. Vihantasalmen puusilta on yksi Suomen suurimpia.

21 PUUHALLIN SUUNNITTELU Yleistä Suunnittelijan tulee tuntea eri rakennejärjestelmien suomat tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet. Näiden tekijöiden opitimaalinen yhteensovittaminen luo parhaat edellytykset onnistuneen kokonaisuuden aikaansaamiselle.

22 PUUHALLIN SUUNNITTELU Puuhallin matka alkaa. Liimapuukaaret kuljetaan kuorma-autolla työmaalle. Puuhalli on saapunut työmaalle. Esivalmistettujen rakenteiden kokoaminen käy nopeasti.

23 PUUHALLIN SUUNNITTELU Puuhallin kokoaminen jatkuu. Asennustyö käy nopeasti autonostureilla.

24 PUUHALLIN SUUNNITTELU Työnaikaisen tuennan suunnittelu on osa hallitoimitusta. Koko puurungon pystytys on saatu valmiiksi.

25 Vaipan asentaminen on käynnissä. PUUHALLIN SUUNNITTELU

26 PUUHALLIN SUUNNITTELU Puuhallin valmistussuunnittelu Puurakenteiden valmistussuunnittelun lähtötietoina arkkitehdilta tarvitaan mm. seuraavia tietoja: - Asemapiirustus - Mitoitetut pohja- ja leikkauspiirustukset, joista ilmenee mm. rungon moduuliverkko, jäykisteiden paikat ja osastointi - Pohjissa aukkojen vaakamitoitus/ulkoseinät sekä katon aukkojen (savunpoistoluukut/ikkunat yms.) sijainti ja kokomitoitus. - Rungolle asetettavat arkkitehtoniset vaatimukset kuten muoto, korkeus ja liitokset - Kiinnikkeiden laatu/väri - Julkisivupiirustukset materiaaleineen, väreineen ja sau-majakoineen - Räystäsrakenteiden käsittely ja värit - Vesikattopiirustus - Tarvittavat työpiirustukset - Leikkauspiirustukset mm. sokkelista, räystäistä ja nurkis-ta, aukkojen korot, yläreuna/alareuna - Vaipparakenteen liittymädetaljit mm. katoksiin, oviin, ikku-noihin ja väliseiniin - Tilojen käyttötarkoitus, mikäli se poikkeaa normaalista (esi-merkiksi suurempi kosteusrasitus)

27 Paikalla rakennettuja monimuotoisia puurakenteita. PUUHALLIN SUUNNITTELU

28 TARJOUSPYYNNÖN VALMISTELU Tarjouspyynnön valmistelu Hallin käyttötarkoitus ja hankintatapa vaikuttavat keskeisesti siihen, minkä tasoisina suunnitelmilla hallin tarjouskysely on tarkoituksenmukaista tehdä. Puuhallin tarjouspyyntövaiheessa arkkitehtisuunnittelussa on neljä tärkeätä asiakokonaisuutta: - rungon ja vaipan optimointi, jota kuvataan tarkemmin jaksossa 5 - tarvittavien selvitysten tekeminen tarjouspyyntöä varten - asiakirjojen laatiminen tarjouspyyntöä varten - tarjousten vertailu. Hartwall-areenan kattoelementtien asentaminen käynnissä.

29 TARJOUSPYYNNÖN VALMISTELU Selvitystehtävät puuhallin tarjouspyyntöä varten - Kaavamääräykset - Käyttötarkoitus - Paloturvallisuus - Rakenteisiin kohdistuvat rasitukset - Rakennusfysiikka - Katto- ja seinärakenteille asetettavat erityisvaatimukset - Tekninen varustelutaso - Liittymät kunnallistekniikkaan - Koneet ja laitteet - Muunneltavuus ja laajennettavuus - Olemassa oleva tuotetarjonta Puurakenteinen kylpylä. Pilarien ala-osa on suojattu roiskevedeltä.

30 TARJOUSPYYNNÖN VALMISTELU Tarjouspyyntöä varten tarvittavat asiakirjat - tiukat vaatimukset, pitkälle viedyt suunnitelmat (esimerkiksi näyttelyhalli, monitoimihalli) räätälöity tuote, hinta sen mukaan - normaalit vaatimukset, tuoteosakauppa (esimerkiksi palloiluhalli, suurmyymälä) tuoteosien valmistaja mukana suunnittelussa, mahdollisuus löytää parhaat ratkaisut - ei erityisiä vaatimuksia (maatalous, teollisuus) vakiotuote, painotetaan taloudellisuutta

31 RUNKOJÄRJESTELMÄT RUNKOJÄRJESTELMÄT 1/2 Erilaisia kannatintyyppejä ja niiden suositusmittoja.

32 RUNKOJÄRJESTELMÄT RUNKOJÄRJESTELMÄT 2/2 Erilaisia kannatintyyppejä ja niiden suositusmittoja.

33 RUNKOJÄRJESTELMÄT Rungon ja vaipan optimointi Rungon ja vaipan optimointi edellyttää arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan yhteistyötä sekä tarvittaessa halliosatoimittajan asiantuntemuksen hyödyntämistä. Lämpötilaltaan säädellyssä puuhallissa suositeltavat jännevälit ja runkotyypit ovat seuraavat: Jänneväli Runkotyyppi < 30 m palkkikannattajat m ristikkokannattajat m vetotankokannattajat m kaarirungot m kehärungot Halliarkkitehtuurin kannalta poikkileikkauksen muodon valinta on keskeinen tehtävä.

34 RUNKOJÄRJESTELMÄT Pilarirungot Pilarirungot ovat tyypillisesti ainakin rungon poikkisuunnassa mastojäykistettyjä. Rungon päädyissä ovat ns. tuulipilarit, jotka ovat joko jäykkä- tai nivelkantaisia. Päätyihin kohdistuva tuulikuorma siirretään yläpohjarakenteen tai yläpohjaan rakennettavan erillisen tuuliristikon kautta rungon pääpilareille, jotka jäykistetään rungon pituussuunnassa esimerkiksi tuuliristikoilla. Pilarirungossa pääpilareiden varaan asennetaan katon kannattaja, joka on tyypillisesti joko palkki, ristikko, vetotankokannatin tai kaari. Pilarirungon tehokas k-jako on 6 8 m, päädyissä 5 8 m. Ulkoseinien ja katon elementoinnin kannalta on edullista, jos pääpilarivälejä on kolmella jaollinen määrä ja päätypilarivälejä kahdella jaollinen määrä. Pilarien alapää liitetään perustuksiin joko pulteilla tai hitsaamalla. Perustusten yläreuna nostetaan vähintään 100 mm valmiin lattian yläpintaa ylemmäksi. Kattokannattaja liitetään pilarin kylkiin kiinnitettävillä hankolaudoilla tai lattateräksillä. Pilarirunkoisen hallin ulkoseinien aukotus on suhteellisen vapaa. Jäykistyksen vaatima ristikko rajoittaa aukotusta kahdessa pilarivälissä.

35 RUNKOJÄRJESTELMÄT A Bumerangipalkilla toteutettu puuhalli sisältä. Suositeltava jänneväli metriä. B Palkkikannattajat m C Massiivipalkin palonkestävyys on luontaisesti hyvä, ja sen lisääminen palkin leveyttä suurentamalla on helppoa. D Vaihtoehtoisia palkkimuotoja.

36 Bumerangipalkilla toteutettu halli ulkoapäin katsottuna. RUNKOJÄRJESTELMÄT

37 RUNKOJÄRJESTELMÄT Ristikkorakenteella toteutettu puuhalli sisältä. Suositeltava jänneväli metriä. Ristikkokannattajat m Ristikkokannattaja valmistetaan joko liima- tai viilupuusta. Sauvojen liitoksissa käytetään kaksi-, neljä- tai kuusileikkeisiä teräslevyjä ja -tappivaarnoja. Liitososat jäävät puurakenteen sisäpuolelle, jolloin rakenteen paloluokka on yleensä R30. Paloluokka R60 saavutetaan sauvojen sivumittoja suurentamalla. Ristikko voidaan koota osittain työmaalla, jolloin kuljetus ei aseta rajoituksia ristikon koolle. Vaihtoehtoisia palkkimuotoja.

38 Ristikkorakenteella toteutettu halli ulkoapäin. RUNKOJÄRJESTELMÄT

39 RUNKOJÄRJESTELMÄT Vetotangollisella kaarikannattajalla toteutettu puuhalli sisältä. Suositeltava jänneväli metriä. Vetotankokannattajat m Vetotangollinen kannattaja on kannatintyyppi, jonka yläpaarre on jatkuva ja jossa alapaarteena on vetotanko ilman varsinaisia diagonaalisauvoja. Vetotankokannattajan yläpaarre tehdään kaarimuodossa liimapuusta. Suoralappeiset kattomuodot voidaan tehdä joko liima- tai viilupuusta. Yläpaarre voi olla yksi- tai kaksiosainen ja suuren koon vuoksi pitemmillä jänneväleillä kannattaja kootaan yleensä työmaalla. Vaihtoehtoisia vetotankokannatinmuotoja. Vetotanko voi olla terästä tai puuta.

40 Vetotangollisella kaarikannattajalla toteutettu halli ulkoapäin. RUNKOJÄRJESTELMÄT

41 RUNKOJÄRJESTELMÄT Kaarirungolla toteutettu puuhalli sisältä. Suositeltava jänneväli metriä. Kaarirungot m Kaarirunko on rakenne, joka tukeutuu suoraan vaaka-suunnassa tuettuihin perustuksiin. Perustukset tuetaan joko vetotangoilla toisiinsa, suoraan peruskallioon tai vinopaaluilla. Kaari voidaan rakentaa massiiviliimapuusta tai ristikkona. Kaari tuetaan suoraan peruspilarin varaan. Kaarirakenteen vaihtoehtoisia toteutustapoja. Kaarirungon päätypalkit tehdään moniaukkoisina kaarevina palkkeina, jotka tuetaan tuulipilareilla. Kaarirunko jäykistetään rakentamalla ristikko tai muu jäykkä rakenne yhteen tai kah-teen kaariväliin.

42 Kaarirungolla toteutettu halli ulkoapäin. RUNKOJÄRJESTELMÄT

43 RUNKOJÄRJESTELMÄT A B Terävänurkkaisella kolminivelkehällä toteutettu puuhalli sisältä. Suositeltava jänneväli metriä. C Vaihtoehtoisia poikkileikkauksia. A käyränurkkainen kolminivelkehä B terävänurkkainen kolminivelkehä C ristikkonurkkainen kolminivelkehä Kehärungot m Kehärunko on rakenne, jossa katon ja seinän runko on yhdistetty toisiinsa jäykkänurkkaisesti siten, että perustuksiin syntyy vaakavoima myös pystykuormasta. Vaakavoima otetaan vastaan sitomalla vastakkaiset anturat vetotangolla toisiinsa, tai tukemalla perustukset suoraan peruskallioon tai vinopaaluille.

44 Terävänurkkaisella kolminivelkehällä toteutettu halli ulkoapäin. RUNKOJÄRJESTELMÄT

45 RUNKOJÄRJESTELMÄT Vetotangollisella palkkikannattajalla (A-kattokannattaja) toteutettu puuhalli sisältäpäin. Suositeltava jänneväli metriä. Muut rungot Puristetuissa kuorirakenteissa katon kuormitus siirretään kuorena toimivan katon kautta sitä tukevalle rengasrakenteelle, josta kuormitus siirretään edelleen pystyrakenteelle. Sauvarakenne.

46 RUNKOJÄRJESTELMÄT Vetotangollisella palkkikannattajalla toteutettu puuhalli ulkoapäin. Kuorirakenteissa on kiinnitettävä huomiota puun kosteuspitoisuuden vaihtelusta aiheutuviin jännityksiin ja muodonmuutoksiin. Kupoliratkaisulla saavutetaan pitkiä jännevälejä.

47 VAIPPARAKENTEET KATTO- JA SEINÄRAKENTEET Hallirakennukselle on tyypillistä, että runkorakenteet sekä katto- ja seinärakenteet ovat omia järjestelmiään, jotka liitetään toisiinsa työmaalla. Rakenteellisesti ne voivat muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, jolloin levymäisiä rakennusosia hyödynnetään rungon jäykistämisessä. Vaihtoehtoisesti rungon jäykistys voidaan hoitaa ristikkojäykisteillä, jolloin katto- ja seinärakenteet ovat rakenteellisesti itsenäiset. Ulkoseinän liittyminen yläpohjaan räystään alta katsottuna

48 VAIPPARAKENTEET Tärkeimmät rakenteelliset vaatimukset 1 Paloturvallisuus - Suomen rakentamismääräyskokoelman osan E1 mukaan - Toimivuusmitoitus 2 Lämpö ja kosteus - Lämmöneristävyys - Kosteustekninen toiminta - Höyrynsulku - Ilmansulku - Puun hygroskooppisuus 3 Vesikaton vedeneristys Puuhallin vesikaton rakenne voi olla tuulettuva tai suljettu. Tuulettuva kattorakenne varustetaan höyrynsululla ja tuulensuojalla, sekä tarvittaessa aluskatteella. Hallirakentamisessa lähes kaikki katevaihtoehdot ovat mahdollisia. Eri katemateriaalien valinnassa tulee ottaa huomioon kunkin katemateriaalin minimikaltevuudet. Loivempaa kuin 1:80 olevaa kattorakennetta ei suositella.

49 VAIPPARAKENTEET 4 Äänenvaimennus Lähtökohtana vaimennuksen suunnittelussa voidaan pitää vaadittavan jälkikaiunta-ajan saavuttamista tai äänitason alentamista. Käyttämällä vaimennusverhouksia, esim., puuritilöitä tai rei itettyjä vanerilevyjä, voidaan yleistä äänitasoa alentaa. Kaikkien pintojen verhoaminen ei ole välttämätöntä, yleensä riittää kattopinnan tai sen suuruisen verhoaminen. Hallirakennusten suositeltavia jälkikaiunta-aikoja

50 Taidoikkailla äänenvaimennuksilla on luotu viihtyisää sisämiljöötä Isokyrön kirjastoon. VAIPPARAKENTEET

51 VAIPPARAKENTEET 5 Väliseinät ja välipohjat Väliseinän joustava liitos yläpohjaan peltilistalla.

52 VAIPPARAKENTEET Rakenteiden kosteusteknisen toimivuuden periaatteet 1) Kosteuden sisäänpääsyn rajoittaminen tai estäminen 2) Kosteuden poistumisen varmistaminen 3) Kosteuden vaikutusten minimointi sekä 4) Kosteuspitoisuuden ja sen vaihteluiden hallinta rakennekerroksissa. Erilaisia kosteusrasituksia.

53 VAIPPARAKENTEET Sokkeli Julkisivuverhouksen alareunan tulee olla maanpinnan yläpuolella vähintään 300 mm. Hallirakennusten tyypillinen piirre on esimerkiksi asuinrakennuksia suurempi runkosyvyys. Mikäli rakennuksen sivumitat ovat yli 12 m, maa lämpenee rakennuksen keskiosissa maanvaraisen laatan alla, ja kosteusvirta suuntautuu maasta ylöspäin. Rakenne toimii mikäli lattiapinnoite ei ole tiivis. Tampereen Pirkkahallin sokkeli- ja perusratkaisu.

54 VAIPPARAKENTEET Ulkoseinä Puujulkisivu - kiinnitysalustan tulee olla tukeva, vähintään 25 mm x 100 mm lauta - verhouslautojen jatkoksia tulisi välttää ja limityksissä ottaa huomioon veden valuminen - julkisivulautojen jatkoksissa tulisi lautojen päät ainakin pohjamaalata ennen asennusta - vaakaverhouslautojen päittäisjatkokset tulee sovittaa tarkasti, jotta niistä tulee tiiviitä - listoitukset ja laudoituksen suunnanmuutokset tulisi detaljoida niin, että veden valunta edelleen tapahtuu hallitusti - vaakalistoitusten yläpinta tulisi kallistaa ulospäin - naulauksen esitei ityksellä voidaan välttää halkeilua. Teollisuusrakennuksen polyuretaani-eristeinen kattoja ulkoseinärakenne.

55 VAIPPARAKENTEET Seinärakenteen liitokset Liitosten tulee olla sekä sadeveden- että ilmatiiviitä. Kaikki vaakaliitokset tulisi varustaa tippapellityksin. Tuulenpaineen vaikutuksesta vesikalvo liikkuu seinäpintaa pitkin, myös ylöspäin, mikä edellyttää ns. vastapeltien käyttöä. Ikkunan olisi mielellään sijaittava mahdollisimman lähellä seinän sisäpintaa. Mikäli rakennuksen sisällä on kuivat olosuhteet, ikkuna voidaan sijoittaa myös lähemmäs seinän ulkopintaa. Räystäsrakenne Räystäsrakenteen tulee olla sellainen, että se suojaa seinärakennetta sateelta. Leveä räystäs on suositeltavampi puurunkoisten ulkoseinärakenteiden yhteydessä. Kapean räystään yhteydessä on otettava huomioon reunan riittävä korotus ja räystäspellin riittävät mitat ja muoto. Vesikatto Vesikatteen tulee olla kauttaaltaan tiivis. Erityistä huolellisuutta vaativia kohtia ovat kaikki läpiviennit, liitokset ja kiinnitykset. Epäjatkuvien katteiden yhteydessä käytetään tiivistä aluskatetta. Teollisuusrakennuksen mineraalivillaeristeinen katto- ja seinärakenne.

56 VAIPPARAKENTEET Vedenpoisto Vedenpoisto katolta hoidetaan joko sisäpuolisella tai ulkopuolisella vedenpoistolla. Sisäpuolista vedenpoistoa kattokaivot ja sisäpuoliset vedenpoistoreitit suunnitellaan siten, ettei vettä tiivisty eikä jäädy haitallisesti. Ulkopuolisen vedenpoiston yhteydessä ei saa sijoittaa räystäskouruja seinärakenteen sisään tai seinälinjan päälle. Vedenpoistokanavien tulee olla helposti puhdistettavat. Ulkopuolisessa vedenpoistossa on huomioitava sadeveden johtaminen riittävän kauas rakenteista.

57 VAIPPARAKENTEET Katto- ja seinärakenteiden elementointi - rakennuksen vaippa saadaan nopeasti umpeen ja sisätöitä voidaan jatkaa suojassa - elementtien sisä- ja ulkopinnat valittavissa melko vapaasti - katon alapinta valmis (sisältäen esim. akustoinnin) jo tehtaalla - vesieriste valmiina yläpinnassa (työmaalla saumaus ja mahdollinen pintahuopa) - räystäät valmiina elementeissä, pohjamaalattuina - ikkunat tai julkisivuverhoilu mahdollista kiinnittää jo tehtaalla - elementtien mitoitus tapahtuu kohdekohtaisesti, jolloin jokaisen kohteen rakenteet optimoitavissa - asennus mahdollista ympäri vuoden - säävaurioriskit pienemmät - talvitöissä säästyy lämmityskustannuksia - elementit ovat myöhemmin esimerkiksi laajennettaessa siirrettävissä. Elementointi voi olla osa pinnan tekstuuria

58 VAIPPARAKENTEET Kattoelementti Kattoelementtien käyttöalue on yleensä jänneväleillä 4,8 12 m. Elementit tehdään mieluiten moniaukkoisiksi, jolloin elementin pituus on yleensä 18 24m ja enimmillään noin 26 m. Suositeltava leveys on 2400 mm. Sovituselementeiksi valmistetaan tarvittaessa kapeampia elementtejä. Runko Elementtien kantavana rakenteena käytetään viilupuupalkkia tai liimapuuta. Sekundäärikannattajina pääkannattajien välissä käytetään mitallistettua tai tavallista puutavaraa yleensä k/k 600. Sisäverhouslevy Sisäpinta muodostuu verhouslevystä, joka voidaan käsitellä huonetilan vaatimusten mukaisesti. Arkkitehdin tulee merkitä pohjapiirustuksiin tai palotekniseen kaaviopiirustukseen alueittain tarvittavan palosuojasuojaverhouksen luokka sekä eri sisäpintaverhousalueet. Vedeneriste Elementin yläpintaan voidaan tehtaalla kiinnittää yksikerroskate. Lämmöneriste Rakentamista varten kehitetyn polyuretaanin λ n -arvot ovat asennus- ja suojaustavasta riippuen 0,020 0,030 W/mK. Jäykkiä mineraalivillalevyjä on eristepaksuuksilla mm. Eristeiden λ n -arvot ovat W/mK. Pehmeätä mineraalivillaa on eristevahvuuksilla mm. Eristeiden λ n -arvot ovat W/mK.

59 VAIPPARAKENTEET Seinäelementti Seinäelementtien käyttöalue on yleensä jänneväleillä 4,8-10 m. Elementit tehdään usein moniaukkoisiksi, jolloin elementin pituus on yleensä m. Suositeltava leveys on mm verhouslevypituuksien mukaan. Arkkitehdin tulee esittää tarjouspyyntöpiirustuksissa julkisivujen toivottu tai vaadittu saumajako. Runko Elementtien runko on saman tyyppinen kuin kattoelementeissäkin, eli kantavana rakenteena käytetään viilupuupalkkia tai määrätyissä tapauksissa liimapuuta. Sisäverhouslevy Sisäpinnassa on verhouslevy, joka voidaan valita huonetilan vaatimusten mukaisesti. Pirkkahallin seinäelementtien asennus käynnissä.

60 VAIPPARAKENTEET Kattoelementti A Liike- ja teollisuustiloihin soveltuva kattoelementti B Teollisuus-, varasto, ja myymälätiloihin soveltuva C Uimahalliin soveltuva kattoelementti D Jäähalliin soveltuva kattoelementti A B C D Kattoelementtivaihtoehtoja

61 VAIPPARAKENTEET Seinäelementti E Suurseinäelementti tavanmukaisiin olosuhteisiin F Pienseinäelementti vaihteleviin olosuhteisiin E F Seinäelementtivaihtoehtoja.

62 PALOTURVALLISUUS PALOTURVALLISUUS Yleistä Puurakenteilla paloturvallisten ratkaisujen aikaansaaminen ei ole ongelma. Palotilanteen käyttäytymisen ennustettavuuden vuoksi puurakenteet ovat turvallisia myös sammuttajien työtä ajatellen. Ydinkysymykset: - millä edellytyksellä puun käyttö on mahdollista - miten perustellaan ja suunnitellaan kohteen paloturvallisuus. Perusteet Paloturvallisuusvaatimuksen katsotaan riittävässä määrin täyttyvän, mikäli 1) rakennus suunnitellaan ja rakennetaan RakMK:n osan E1:n määräyksissä ja ohjeissa esitetyllä tavalla 2) vaatimuksen täyttyminen todennetaan tapauskohtaisesti (toiminnallinen palomitoitus). Toiminnallinen palomitoitus sallii materiaalisidonnaisia määräyksiä laajemman puun käytön ja tarkemman suunnittelun avulla eräissä tapauksissa johtaa parempaan paloturvallisuuteen.

63 PALOTURVALLISUUS Palon kehittyminen Palon kehitys.

64 PALOTURVALLISUUS Puurakenteiden turvallisuus Puun hiiltyminen - Palaessaan puu hiiltyy pinnaltaan. Hiilikerros muodostaa puun pinnalle lämmön siirtymistä hidastavan kerroksen. - Teräksisten liitososien palosuojaus on varmistettava. Tämä voi tapahtua puulla. - Puun käyttö teräksen palosuojaukseen on myös mahdollista. Palotekninen mitoitus Puurakenteen palomitoitus on helppoa: palolta suojaamattoman puun oletetaan yksinkertaisesti hiiltyvän puumateriaalista johtuvalla nopeudella. Puun palaminen ja lämpötilat

65 PALOTURVALLISUUS Palotekninen mitoitus Puurakenteen palomitoitus on helppoa: Palolta suojaamattoman puun oletetaan yksinkertaisesti hiiltyvän puumateriaalista johtuvalla nopeudella. Palomitoitus tehdään hiiltymisnopeustarkasteluna: - Tavanomaisissa ratkaisuissa massiivinen puurakenne kestää hyvin R30-luokan mukaisen rasituksen ilman erityistoimenpiteitä. - R30-luokkaa suuremmat paloluokkavaatimukset täytetään puurakenteen mittoja suurentamalla. Eri puutuotteiden hiiltymisnopeuksia.

66 Taulukko 7.5 Tuotantorakennus, 1-kerroksinen, palokuormaryhmä MJ/m 2, palovaarallisuusluokka 1 PALOTURVALLISUUS

67 Taulukko 7.6 Tuotantorakennus, 1-kerroksinen, palokuormaryhmä MJ/m 2, palovaarallisuusluokka 2 PALOTURVALLISUUS

68 Taulukko 7.7 Tuotantorakennus, 1-kerroksinen, palokuormaryhmä yli 1200 MJ/m 2, palovaarallisuusluokka 1 PALOTURVALLISUUS

69 Taulukko 7.8 Tuotantorakennus, 1-kerroksinen, palokuormaryhmä yli 1200 MJ/m 2, palovaarallisuusluokka 2 PALOTURVALLISUUS

70 Taulukko 7.9 Liikuntarakennus, 1-kerroksinen, palokuormaryhmä alle 600 MJ/m 2. PALOTURVALLISUUS

71 Taulukko 7.10 Myymälärakennus, 1-kerroksinen, huoneistoala yli 300 h-m², palokuormaryhmä MJ/m² PALOTURVALLISUUS

72 PERUSTUKSET PERUSTUKSET - oltava lujuusopillisesti toimiva - estettävä kosteuden nousu puupilariin Erilaisia peruksia.

73 Kaarirakenteisen hallin betoniperustus nostaa puurakenteen roiskevedeltä suojaan. PERUSTUKSET

74 PERUSTUKSET LIITOKSET Puurakenteiden liitostyyppejä ovat: - naulaliitokset - pulttiliitokset - ruuviliitokset - vaarnaliitokset - naulalevyliitokset - tappivaarnaliitokset - metalliset liitoselimet - liimaliitokset Esivalmistettu liitososa, jolla liitoksen tekeminen sujuu nopeasti. Säynätsalon kunnantalon kattorakenteen liitoksia. Liimapuurakenteen teräksinen liitos.

75 PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET Puu Puu luokitellaan anisotrooppiseksi aineeksi, jonka lujuusarvot riippuvat siihen kohdistuneen kuorman suunnasta. Puun tiheys vaihtelee paljon eri puulajien kesken. Puu kutistuu ja turpoaa eri suunnissa eri tavoin. Puun lämpöteknisiset ominaisuudet ovat hyvät. Huokoisena materiaalina puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta, mitä kutsutaan sorbtioksi. Puun rungon koostumus

76 PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET Puun rungon poikkileikkaus ja solukkorakenne. Puun kuivumisesta aiheutuva muodonmuutos.

77 PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET Sahatavara Sahatavara on yleisnimitys vähintään neljältä sivulta sahatulle puutavaralle. Laatuluokka vaikuttaa merkittävästi puutavaran hintaan. Rakentamismääräykset edellyttävät lujuusluokitellunsahatavarankäyttöä kantavissa rakenteissa. Puutavaran laatuluokkien tyypilliset käyttökohteet. Vaativimmissa kohteissa käytetään laatuluokkaa A.

78 PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET Liimapuu Liimapuu koostuu havupuusta höylätyistä toisiinsa liimatuista syyn pituussuuntaisista lamelleista. Lamellien paksuudet ovat suorilla rakenteilla 45 mm ja taivutetuilla 33,3 mm, kun sisätaivutussäde on yli 4,9 m. t = 6R + 4, jossa t on lamellipaksuus ja R taivutussäde metreinä. Palkin enimmäiskorkeutta ei ole syytä nostaa yli 2000 mm:iin. Sibeliustalon tähtikaton liimapuurakenteita. Jättimäinen liimapuupalkki viimeistelyvaiheessa.

79 PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET Viilupuu (Kertopuu) Viilupuu on havupuusta sorvatuista viiluista liimaamalla valmistettu palkki- tai puulevytuote. Viilurakenteen ansiosta se on tasalaatuinen, luja ja mittatarkka tuote, joka ei vääntyile. Kolmeen käyttötarkoitukseen: 1) palkeiksi 2) tolpiksi 3) levyiksi Viilupuutuotteisiin on saatavissa toiseen näkyvään pintaan valikoitu pintaviilu ja väritön liimasauma. Viilupuusta valmistetut A-kattokannattajat tarjoavat avaran ja valoisan tunnelman työtiloihin. Myymälärakennuksen vinojäykistettyjä iilupuukonstruktioita.

80 Viilupuiset ripalaattaelementit mahdollistavat nopean asennuksen PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET

81 PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET Vaneri Vaneri valmistetaan 1,4 3,2 mm paksuista viiluista ristikkäin liimaten. Viilut voivat olla koivua, mäntyä tai kuusta. Vanereita jatkojalostetaan usealla tavalla. CNC-työstettyinä erilaisin reunamuodoin ja pontein sekä kuvioituina ja rei itettyinä, eri tavalla pinnoitettuina, valmiiksi lakattuina, maalattuina sekä pintakuvioituina. Vanerit jaetaan säänkesto-ominaisuuksien perusteella ulko-vanereihin (EXT, rakennevanerit) ja sisävanereihin (INT). Vanerista voidaan toteuttaa mitä moninaisimpia rakenteita, joihin voidaan pintakäsittely valita runsaasta valikoimasta.

82 PUUTUOTTEET JA NIIDEN OMINAISUUDET Esimerkki vanerin käytöstä huonetilan verhousmateriaalina. Erilaiset vanerituotteet sopivat myöskin taivutettuina ja rei itettyinä vaativan musiikkisalin akustisiin verhouksiin.

HalliPES 1.0 OSA 16: RAKENNETYYPIT

HalliPES 1.0 OSA 16: RAKENNETYYPIT HalliPES 1.0 OSA 16: RAKENNETYYPIT 19.12.2014 1.0 JOHDANTO Tässä osassa esitetään tyypillisiä hallirakennusten katto- ja seinäelementtien rakennetyyppejä. Katto- ja seinäelementit toimivat tavallisesti

Lisätiedot

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA TEKNINEN TIEDOTE PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA 1.8.2016 SISÄLTÖ 1.0 YLEISTÄ...2 2.0 PALOSSA KANTAVA ALAPAARRE...3 2.1 Alapuolinen palo...3 2.2 Yläpuolinen palo...5 2.3 Alapaarteen stabiliteetti...5 3.0 PALORISTIKKO...7

Lisätiedot

Paloturvallinen puutalo RoadShow Palo-opas. Tero Lahtela

Paloturvallinen puutalo RoadShow Palo-opas. Tero Lahtela Paloturvallinen puutalo RoadShow 2018 Palo-opas Tero Lahtela Asetus Perustelumuistio Asetuksen lukeminen Yleinen vaatimus Palon leviämistä lasitetuilla parvekkeilla tulee rajoittaa Yli 2-krs. rak. lisävaatimus

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET)

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) 2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) Kohde Valmisosasuunnittelun lähtötiedot arkkitehdilta Tarve 1.1 Mitoitetut työpiirustukset - Rakennuksen päämitat - Tasojen +korkeudet

Lisätiedot

Sisältö. Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen. Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30 Tekninen aineisto

Sisältö. Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen. Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30 Tekninen aineisto Sisältö Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen Yleistä, Kantavuus, jäykkyys, akustiikka, palonkestävyys, liitosdetaljit Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30

Lisätiedot

PUUHALLIN RAKENTEET Esisuunnittelu ja valintaperusteet

PUUHALLIN RAKENTEET Esisuunnittelu ja valintaperusteet PUUHALLIN RAKENTEET Esisuunnittelu ja valintaperusteet PUUHALLIN RAKENTEET Esisuunnittelu ja valintaperusteet 1 Puuhallin rakenteet Esisuunnittelu ja valintaperusteet 2 Teksti Asko Keronen Taitto Mikko

Lisätiedot

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus.

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus. Liikunnan harrastaminen ansaitsee arvoisensa puitteet. Esitteeseen koottujen puurakenteisten esimerkkikohteiden kautta voit kokea puurakentamiseen liittyviä mahdollisuuksia. Tutkimusten mukaan (VTT Rakennustekniikka

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausrakenne EPS (expanded polystyrene) lämmöneriste muottipaisutettu polystyreeni Julkisivurakenteissa

Lisätiedot

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero:

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero: RAKENNETEKNINEN SELVITYS LIITE 4 s. 1 1 RAKENTEET 1.1 YLEISKUVAUS Tutkittava rakennus on rakennettu 1970-luvun jälkipuoliskolla. Rakennukseen on lisätty huoltoluukut alustatilaan 1999. Vesikatto on korjattu

Lisätiedot

Puuhallin rakenteet. Esisuunnittelu ja valintaperusteet

Puuhallin rakenteet. Esisuunnittelu ja valintaperusteet Puuhallin rakenteet Esisuunnittelu ja valintaperusteet PUUHALLIN RAKENTEET Esisuunnittelu ja valintaperusteet Puuhallin rakenteet Esisuunnittelu ja valintaperusteet Pdf-painos helmikuu 2009 Teksti Asko

Lisätiedot

Olennainen rakenneosa palossa

Olennainen rakenneosa palossa 1.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen hallirakennuksen yläpohjan rakenteita palotilanteen näkökulmasta. Tarkoituksena on esittää se, miten kantavat rakenteet tulee

Lisätiedot

Olosuhdehallinta, erityiskysymykset Kuvat: Puuinfo Oy ellei toisin mainittu

Olosuhdehallinta, erityiskysymykset Kuvat: Puuinfo Oy ellei toisin mainittu Olosuhdehallinta, erityiskysymykset Kuvat: Puuinfo Oy ellei toisin mainittu Kosteudenhallinta Koskee kaikkea rakentamista Materiaalin vedensietokyky ei oikeuta rakenteen kasteluun Home kasvaa kaikkien

Lisätiedot

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET RT 82-10820 ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT 82-10560 RT 82-10693 PIENTALON PUURAKENTEET JJ/1/huhtikuu 2004/6000/Vla/Rakennustieto Oy 3 ohjetiedosto RT 82-10820 3 RAKENNUSTARVIKKEET Yläsidepuut Levyjäykiste

Lisätiedot

HalliPES 1.0 Yleisesittely

HalliPES 1.0 Yleisesittely HalliPES 1.0 Yleisesittely RoadShow 2015 Tero Lahtela HalliPES 1.0 RAKENNUSTYYPIT teollisuushalli varastohalli urheiluhalli kokoontumis ja liikerakennus pihattonavetta ratsastusmaneesi RUNKOTYYPIT massiivipuurunko

Lisätiedot

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU KUNINGASPALKKI LIIMAPUU Yksilölliset puuratkaisut KUNINGASPALKKI LIIMAPUU YKSILÖLLISET PUURATKAISUT Kuningaspalkki liimapuu valmistetaan lujuuslajitellusta kuusi- ja mäntysahatavarasta. Lamellit sahataan

Lisätiedot

Palonkestävä NR yläpohja

Palonkestävä NR yläpohja 1.0 YLEISTÄ NR-ristikko tulee suunnitella palotilanteessa kantavaksi rakenteeksi taulukon 1 mukaisissa tapauksissa. Tyypillisimmät paloluokat NR-ristikkoyläpohjalle ovat R30 ja R60. NR-ristikkoyläpohja

Lisätiedot

Puuhallin suunnittelu. Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat

Puuhallin suunnittelu. Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat Puuhallin suunnittelu Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat PUUHALLIN SUUNNITTELU 3 4 PUUHALLIN SUUNNITTELU Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat 5 Puuhallin suunnittelu Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 4: KATTOELEMENTTITYYPIT

HalliPES 1.0 OSA 4: KATTOELEMENTTITYYPIT 1.0 JOHDANTO Tässä osassa esitetään hallirakennusten kattoelementtityyppejä, joita käytetään tavallisesti massiivipuurunkoisissa halleissa. Kyseisiä kattoelementtejä voidaan käyttää myös teräs- ja betonirunkoisissa

Lisätiedot

PUUHALLIN SUUNNITTELU. Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat

PUUHALLIN SUUNNITTELU. Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat PUUHALLIN SUUNNITTELU Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat PUUHALLIN SUUNNITTELU 1 2 PUUHALLIN SUUNNITTELU Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset valinnat 3 Puuhallin suunnittelu Esisuunnittelu ja arkkitehtoniset

Lisätiedot

Puu pintamateriaalina_halli

Puu pintamateriaalina_halli 1.0 YLEISTÄ Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään missä rakenteissa ja millä ehdoilla - ja D FL -s1-luokan tuotetta (puu) sekä B-s1, d0- ja C-s2, d1-luokan tuotetta (palosuojattu puu) voidaan käyttää

Lisätiedot

MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013. Piirustusnumero 20. Jouko Keränen, RI. Selostuksen laatija: Empumpi Oy

MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013. Piirustusnumero 20. Jouko Keränen, RI. Selostuksen laatija: Empumpi Oy MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013 Piirustusnumero 20 Selostuksen laatija: Empumpi Oy Jouko Keränen, RI Versokuja 5 E, 00790 Helsinki jouko.keranen@empumpi.fi MTK TYYPPIPIHATTO

Lisätiedot

MITEN LUEN PALOMÄÄRÄYKSIÄ

MITEN LUEN PALOMÄÄRÄYKSIÄ MITEN LUEN PALOMÄÄRÄYKSIÄ Puupäivä 2014 Tero Lahtela SPRINKLAUS SFS-5980 standardin 2-luokan sprinkleri Vähimmäisvaatimus 3 4 krs. P2-paloluokan asuinrakennukselle SFS-EN 12845 standardin OH-luokan sprinkleri

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2)

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2) .6.0 Parveke ja luhtikäytävä (-8/P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita 8-kerroksisen P-paloluokan asuin-

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta MHM = MassivHolzMauer josta käytännössä markkinoilla vain yksi tuotemerkki jota voi vapaasti soveltaa hyvinkin räätälöityihin rakenneratkaisuihin naulaamalla ristikkäin

Lisätiedot

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus.

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus. Liiketoiminta onnistuu kun asiakas viihtyy. Ympäristövaikutukseltaan myönteisillä puurakenteilla luot elinkaareltaan edullisen kauppapaikan. Nykyiset palomääräykset ja puurakenteiden kehittyminen mahdollistavat

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-07831-11 2 (6) Sisällysluettelo

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-07831-11 2 (6) Sisällysluettelo 2 (6) Sisällysluettelo 1 Tehtävä... 3 2 Aineisto... 3 3 Palotekninen arviointi... 3 3.1 Tuotemäärittelyt ja palotekninen käyttäytyminen... 3 3.2 Ullakon yläpohjan palovaatimusten täyttyminen... 3 4 Yhteenveto...

Lisätiedot

Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet. Vetotangolla vahvistettu palkki

Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet. Vetotangolla vahvistettu palkki Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet Vetotangolla vahvistettu palkki 16.08.2014 Sisällysluettelo 1 MEKAANISIN LIITTIMIN YHDISTETYT RAKENTEET... - 3-1.1 VETOTAGOLLA VAHVISTETTU PALKKI ELI JÄYKISTETTY

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3) 4.6.0 Parveke ja luhtikäytävä (max /P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan

Lisätiedot

Isola seinäjärjestelmä

Isola seinäjärjestelmä Isola seinäjärjestelmä Sokkelin tiivistyskaista, runkoside, tuulensuoja, hiirilista Tammikuu 2003 Ja talosi voi hyvin Isola seinäjärjestelmä on toimiv Se pitää tuulta ja läpäisee vesih Sokkelin tiivistyskaista

Lisätiedot

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 9.9.2016 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Vain hyviä syitä: Julkisen hirsirakentamisen seminaari, 8.-9.9.2016, Pudasjärvi MASSIIVIHIRSISEINÄN

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 2: PÄÄKANNATTIMET

HalliPES 1.0 OSA 2: PÄÄKANNATTIMET 1.0 JOHDANTO Tässä osassa esitetään hallirakennusten pääkannattimia. Pääkannatin asennetaan tavallisesti mastopilarien varaan. isäksi käsitellään kolminivelkehiä, koska ne ovat myös eräänlaisia pääkannattimia,

Lisätiedot

5 SUOJAVERHOUS 5.1 SUOJAVERHOUKSEN OMINAISUUDET 5.2 SUOJAVERHOUSTEN TOTEUTTAMINEN 5.3 SUOJAVERHOUSVAATIMUKSET P2-PALOLUOKAN RAKENNUKSESSA

5 SUOJAVERHOUS 5.1 SUOJAVERHOUKSEN OMINAISUUDET 5.2 SUOJAVERHOUSTEN TOTEUTTAMINEN 5.3 SUOJAVERHOUSVAATIMUKSET P2-PALOLUOKAN RAKENNUKSESSA 5 SUOJAVERHOUS 5.1 SUOJAVERHOUKSEN OMINAISUUDET Suojaverhouksella tarkoitetaan rakennusosan pinnan muodostamaa osaa, joka suojaa alustaansa määrätyn ajan syttymiseltä, hiiltymiseltä tai muulta vaurioitumiselta.

Lisätiedot

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Mikko Myller Lämmön siirtyminen rakenteessa Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Lämpöhäviöt Lämpö siirtyy 1) Kulkeutumalla (vesipatterin putkisto, iv-kanava)

Lisätiedot

Sisällys. [9, Metsä Wood] [10, RunkoPES]

Sisällys. [9, Metsä Wood] [10, RunkoPES] 1 2 Sisällys Kerrostalon jäykistys yleensä Esimerkki kohteiden jäykistys Pilari-palkkirunko, mastopilarijäykistys Puuviikki, Helsinki Pystyrunko, levyjäykistys (mastoseinäjäykistys) Kivistö, Vantaa CLT-tilaelementti,

Lisätiedot

Metsä Wood. Teollinen elementtirakentaminen ja ratkaisuilla saavutettavat edut

Metsä Wood. Teollinen elementtirakentaminen ja ratkaisuilla saavutettavat edut Teollinen elementtirakentaminen ja ratkaisuilla saavutettavat edut 1 järjestelmät Esityksen sisältö: Vaakaelementit Elementoinnin edut Hyväksynnät Tekniset ominaisuudet Tyyppidetalit Liimapuurungot Palkkikoot,

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300 R3 R3 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 LIIMAPUU GL32 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro. 109

Kingspan-ohjekortti nro. 109 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro. 109 MÖKKIOHJE Kingspan Therma -eristeiden vahvuudet mökkien lämmöneristämisessä Paremman lämmöneristyksen ansiosta mökkien vuosittainen käyttöaika pitenee. Mökit

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA OULU

RAKENNUSVALVONTA OULU Pientalon laatu: PALOKORTTI, versio 12.02.2008 1 (8) Kortissa on Oulun rakennusvalvonnan ja alueen pientalotehtaiden (Kastelli, Jukka-talo, Finndomo ja Designtalo) sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen

Lisätiedot

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus.

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus. Nykyiset palomääräykset ja kehittyneet puurakenteet mahdollistavat puun käytön julkisessa rakentamisessa rakennuksen koosta riippumatta. Puu myös valitaan aikaisempaa useammin luomaan puitteet tasokkaille

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2) 4.6.0.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan rakennuksen näkökulmasta.

Lisätiedot

Verso Liimapuu -Ekologista kestävyyttä

Verso Liimapuu -Ekologista kestävyyttä Verso Liimapuu -Ekologista kestävyyttä Ekologista kestävyyttä liimapuulla Perinteisen sahatavaran rinnalle on kehitetty lujuusominaisuuksiltaan ylivoimainen liimapuu. Verso liimapuu tuotetaan valikoidusta

Lisätiedot

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 Jämerä detaljit 2. Perustukset ja kellarit 1/3 Kuva 1: Maanvarainen perustus 1 Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 2. Perustukset ja kellarit 2/3 Maanvaraisen/tuulettuvan alapohjan perustuksen anturat tarjotaan

Lisätiedot

PALOTURVALLINEN RAKENNUSVAIPPA

PALOTURVALLINEN RAKENNUSVAIPPA PALOTURVALLINEN RAKENNUSVAIPPA Tuulettuvat julkisivut 27.10.2016 Julkisivuyhdistys / Jukka Sevón Lämmöneristeet Mineraalivillateristeet (kivi-, silikaatti, tai lasivillat) Muovipohjaiset eristeet Puupohjaiset

Lisätiedot

HALLIRAKENNUSTEN TAITAJA ERITYISKOHTEIDEN OSAAJA

HALLIRAKENNUSTEN TAITAJA ERITYISKOHTEIDEN OSAAJA SPU ELEMENTIT HALLIRAKENTAMISEN EDELLÄKÄVIJÄ HALLIRAKENNUSTEN TAITAJA ERITYISKOHTEIDEN OSAAJA SPU Systems on hallirakentamisen palkittu edelläkävijä. Teknisesti huippulaadukkaat tuotteet ja halliprosessin

Lisätiedot

Uudet palomääräykset. rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA. 5.5.2011 Päivi Myllylä

Uudet palomääräykset. rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA. 5.5.2011 Päivi Myllylä Uudet palomääräykset ja niiden vaikutus puun käyttöön rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Esityksen sisältö Rakennusten

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow 2012

Puurakentamisen RoadShow 2012 Puurakentamisen RoadShow 2012 Puujulkisivujen pitkäaikaiskestävyys ja paloturvallisuus Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta A1 A2 B C D E F

Lisätiedot

28.3.2014 PALOTEKNINEN SELVITYS AS OY HAUKILAIVA, PALO-OSASTOINTI JUSSI SAARINEN. INERT OY Toinen Linja 3 00530 HELSINKI

28.3.2014 PALOTEKNINEN SELVITYS AS OY HAUKILAIVA, PALO-OSASTOINTI JUSSI SAARINEN. INERT OY Toinen Linja 3 00530 HELSINKI 28.3.2014 PALOTEKNINEN SELVITYS AS OY HAUKILAIVA, PALO-OSASTOINTI JUSSI SAARINEN INERT OY 00530 HELSINKI Sivu 1 5 1 YLEISTÄ 2 1.1 KOHTEEN TUNNISTETIEDOT 2 1.1.1 LAUSUNNON TARKOITUS 2 1.1.2 LAUSUNNON KATTAVUUS

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R (4) Sisällysluettelo

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R (4) Sisällysluettelo 2 (4) Sisällysluettelo 1 Tehtävä... 3 2 Aineisto... 3 3 Palotekninen arviointi... 3 3.1 Tuote- ja rakennemäärittelyt sekä palotekninen käyttäytyminen... 3 3.2 Ulkoseinän tuuletusraon palovaatimusten täyttyminen...

Lisätiedot

Jämerä opas 2. Jämerän suunnitteluohjeistus

Jämerä opas 2. Jämerän suunnitteluohjeistus Jämerä opas 2 Jämerän suunnitteluohjeistus Perustiedot Dokumentin kohderyhmä: Jämerän arkkitehtisuunnittelijat Dokumentin ylläpitäjä: Tarjouslaskennan koordinaattori Dokumentin hyväksyjä: Myyntijohtaja

Lisätiedot

3.2.4 229 Tuote: Trap

3.2.4 229 Tuote: Trap 8 3..4 Tuote: Trap 9 Reuna D Piilokiinnitteinen ripustettu T-4 kannatinjärjestelmä, avattava 3 5 A Gyptone levyt joissa on viistetty reuna D, kiinnitetään piilokiinnitteiseen kannatinjärjestelmään T-4.

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 4.1 Teollisuus- ja toimitilarakentaminen - Seinän kiinnitys Seinälevyn kiinnitys Ulkoverhous Koolaus Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Seinän kiinnitys Pilari (CLT:ä tai liimapuuta) Perustus Saumanauhat

Lisätiedot

Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011

Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011 1.0 YLEISTÄ Yli kaksi kerroksisessa asuin- ja työpaikkarakennuksessa, jossa julkisivu on tehty D-s2, d2-luokan tarvikkeista (esim. puu), tulee mahdollisen julkisivupalon leviäminen estää yläpohjaan ja

Lisätiedot

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RIL 249-20092009 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RAKENNETEKNINEN NÄKÖKULMA 7.12.2009 Juha Valjus RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN Kirjan tarkoitus rakennesuunnittelijalle: Opastaa oikeaan suunnittelukäytäntöön

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET Päivitetty 03.04.2014 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Yleistä Monierin hengittävät aluskatteet Divoroll Universal ja Divoroll

Lisätiedot

SPU ELEMENTIT HALLIRAKENTAMISEN EDELLÄKÄVIJÄ

SPU ELEMENTIT HALLIRAKENTAMISEN EDELLÄKÄVIJÄ SPU ELEMENTIT HALLIRAKENTAMISEN EDELLÄKÄVIJÄ SPU Systems on tunnettu hallirakentamisen taitaja ja erityiskohteiden osaaja. SPU Elementtejä on toimitettu jo 20 vuoden ajan yli tuhanteen kohteeseen. HALLIRAKENNUSTEN

Lisätiedot

Puun tarjoamat mahdollisuudet suuriin rakennuksiin

Puun tarjoamat mahdollisuudet suuriin rakennuksiin Puun tarjoamat mahdollisuudet suuriin rakennuksiin Metsäliiton Puutuoteteollisuus 1 Sisältö Puukerrostalot Liike- ja teollisuusrakennukset Julkiset rakennukset Urheilurakentaminen Puu taipuu moneksi 2

Lisätiedot

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita Elementtikuorman nosto autosta. Elementtien kokonaistilavuus n. 33 m 3. Kuorman päällä tuli myös kertopuupalkit. Elementtikuorma aukaistuna, jolloin kävi ilmi, että ensin tarvittava elementti oli alimmaisena.

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 5.2.2018 Savoy-teatteri, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä

Lisätiedot

Metsä Wood. Teollinen puuelementtirakentaminen

Metsä Wood. Teollinen puuelementtirakentaminen Teollinen puuelementtirakentaminen 1 Esityksen sisältö: Yritysesittely Teolliset puuelementit Toteutettuja kohteita 2013-2015 2 Roolimme arvoketjussa 3 Kuningaspalkki, Hartola Projektipalkit: Enimmäispituus

Lisätiedot

R a k e n t e e t, s u u n n i t t e l u ja r a k e n t a m i n e n. J a n n e T o l p p a n e n S U O M A L A I N E N P U U K E R R O S T A L O

R a k e n t e e t, s u u n n i t t e l u ja r a k e n t a m i n e n. J a n n e T o l p p a n e n S U O M A L A I N E N P U U K E R R O S T A L O S U O M A L A I N E N P U U K E R R O S T A L O R a k e n t e e t, s u u n n i t t e l u ja r a k e n t a m i n e n J a n n e T o l p p a n e n Markku Karjalainen, Tero Lahtela, Mikko Viljakainen 1 JOHDANTO

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA 25.03.2013 Rakennus A Rakennus B Sisällys Esipuhe... 1 Yleistä kiinteistöstä... 2 Asiakirjat...

Lisätiedot

Pilarin alapään liimaruuviliitos Liimapuurunkoisen mastokehähallin liitostekniikka

Pilarin alapään liimaruuviliitos Liimapuurunkoisen mastokehähallin liitostekniikka Kuva 1. Peruspultteihin pultattavat pilarikengät Käyttökohteet Liimaruuviliitos on käytössä jäykässä liimapuupilarin alapään ja peruspilarin välisessä liitoksessa. Liitoksen toiminta ja mitoitusperiaatteet

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA 28.3.2009 TkT Juha Vinha Energiatehokas koti tiivis ja terveellinen?, 28.3.2009 Helsingin Messukeskus PERUSASIAT KUNTOON KUTEN ENNENKIN Energiatehokas

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy ASENNUSOHJEET HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy SÄILYTYS/VARASTOINTI Hunton Bitroc levyt on varastoitava kuivassa tilassa, ja niiden on oltava kuivia asennushetkellä. Levyt saattaa olla tarpeen tuulettaa

Lisätiedot

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona.

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona. SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJLEVYT -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000 Laskenta- ja kiinnitysohjeet Runkoleijona Tuulileijona Vihreä tuulensuoja Rakennuksen jäykistäminen huokoisella kuitulevyllä

Lisätiedot

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta Paloseminaari 2018 6.2.2018 Tuuli Kunnas Kaksi vaihtoehtoa paloturvallisuusvaatimusten täyttämiseen Asetuksessa esitettyjen luokkien ja

Lisätiedot

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE Kohde: XXX 2.11.2013 Alapohjan rakenne Nykyinen alapohjarakenne on maanvarainen laatta, jossa on ollut puinen koolausrakenne. Lämmöneristeenä on käytetty sahanpurua.

Lisätiedot

ESIMERKKI 2: Kehän mastopilari

ESIMERKKI 2: Kehän mastopilari ESIMERKKI : Kehän mastopilari Perustietoja: - Hallin 1 pääpilarit MP101 ovat liimapuurakenteisia mastopilareita. - Mastopilarit ovat tuettuja heikomman suunnan nurjahusta vastaan ulkoseinäelementeillä.

Lisätiedot

MODUULI 1: 21. 22.5.2014

MODUULI 1: 21. 22.5.2014 1/12 MODUULI 1: 21. 22.5.2014 1. PÄIVÄ Materiaalit ja niiden jatkojalosteet ja puukerrostalot 1.1. Johdanto kurssin sisältöön ja tavoitteisiin 1.2. Materiaalit ja niiden jatkojalosteet Liimapuu, EN 14080

Lisätiedot

Mahdollisuudet lisätä puun käyttöä hallirakentamisessa Päivi Myllylä, Puuinfo Oy

Mahdollisuudet lisätä puun käyttöä hallirakentamisessa Päivi Myllylä, Puuinfo Oy Mahdollisuudet lisätä puun käyttöä hallirakentamisessa Päivi Myllylä, Puuinfo Oy Suomessa puurakentamisen suurimmat kasvumahdollisuudet ovat ammattimaisessa rakennuttamisessa 100 90 80 70 60 50 40 30 20

Lisätiedot

Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt. Johdanto

Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt. Johdanto Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt Johdanto Teemat Laaditaan oppimateriaalia: 1. Perusteet; lämmön siirtyminen, kastepiste,... 2. Työmaan olosuhdehallinta; sääsuojaus, lämmitys, kuivatus,

Lisätiedot

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus.

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus. Toteutamme tilatarpeesi nopeammin valmiiksi mietityllä runko-, seinä- ja kattojärjestelmällä. Esimerkkirakennuksemme kertovat, että puurakenteista voidaan tehdä yksilöllisiä tilaajan vaatimuksiin suunniteltuja

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

ULKOVERHOUSTEN PALOTURVALLISUUS

ULKOVERHOUSTEN PALOTURVALLISUUS ULKOVERHOUSTEN PALOTURVALLISUUS - Määräykset ja ohjeet - Paint from Finland -tapahtuma Teknos 9.9.2014 Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta

Lisätiedot

Facade Concept VALMIS JULKISIVUKONSEPTI

Facade Concept VALMIS JULKISIVUKONSEPTI Facade Concept VALMIS JULKISIVUKONSEPTI Radiolinja, Espoo. Normek Fasad -julkisivukonsepti on toimisto-, liike- ja teollisuusrakentamiseen kehitetty palvelukokonaisuus, joka on käytettävissä myös asuin-

Lisätiedot

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Huhtikuu 0 korvaa Joulukuu 00 Sisällys Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta... Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta Näin eristät ullakon seinät... Näin eristät

Lisätiedot

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella 1 Honkatalot-vakiotoimitussisältö Honkatalojen PolarHuvilat sisältävät kaikki alla olevat rakennusmateriaalit ja -osat: 1. PIIRUSTUKSET (Honkatalojen toimituksen osalta) a. pohjapiirustus b. julkisivupiirustukset

Lisätiedot

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HANGON KAUPUNKI Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sami Heikkilä, Juhani Pirinen Sisällysluettelo 1 Korjaustapaehdotus rakenneosittain...

Lisätiedot

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011 Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011 Metsäliiton Puutuoteteollisuus kuuluu Metsäliitto-konserniin Metsäliitto on 30 maassa toimiva metsäteollisuuskonserni Liikevaihto 5 miljardia

Lisätiedot

MR000. Tuoterakennekuvaus. rakenneselosteen mukaan

MR000. Tuoterakennekuvaus. rakenneselosteen mukaan MR000 1123 Täytöt MR000 Tuoterakenne TÄYTTÖ - kanaalien täyttö - aluetäytöt ja pengerrykset - perustusten alustäytöt - rakenteiden vierustäytöt - rakenteiden sisäpuoliset täytöt TÄYTTÖÖN LIITTYVÄ ROUTAERISTYS

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

Uudet palomääräykset laajentavat puun käyttömahdollisuuksia sisäja ulkopinnoissa

Uudet palomääräykset laajentavat puun käyttömahdollisuuksia sisäja ulkopinnoissa Uudet palomääräykset laajentavat puun käyttömahdollisuuksia sisäja ulkopinnoissa PUUPÄIVÄ 27.10.2011 Esityksen sisältö Palomääräysuudistuksen taustaa Puun käyttö sisä- ja ulkopinnoissa Suurimmat erot aikaisempiin

Lisätiedot

Eläinrakennuksen palo-osastointi

Eläinrakennuksen palo-osastointi 1.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään maatalouden tuotantorakennusten paloteknisiä määräyksiä. Maatalouden tuotantorakennusten suunnittelussa noudatetaan Suomen rakentamismääräyselman

Lisätiedot

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke 7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Rakennuksesta tulee voida poistua palotilanteessa ohjattua reittiä pitkin turvallisesti ja nopeasti. Puurunkoisessa rakennuksessa poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

SBA INTERIOR OY TUOTEKORTTI EI 30 JA REI 30 RAKENTEET TUOTTEEN NIMI SBA PALOLEVY EI30. VALMISTAJA SBA Interior Oy Hållsnäsintie 99 10360 MUSTIO

SBA INTERIOR OY TUOTEKORTTI EI 30 JA REI 30 RAKENTEET TUOTTEEN NIMI SBA PALOLEVY EI30. VALMISTAJA SBA Interior Oy Hållsnäsintie 99 10360 MUSTIO SBA INTERIOR OY TUOTEKORTTI EI 30 JA REI 30 RAKENTEET TUOTTEEN NIMI SBA PALOLEVY EI30 VALMISTAJA SBA Interior Oy Hållsnäsintie 99 10360 MUSTIO TUOTEKUVAUS SBA Interior Oy valmistaa mineraalivillapohjaisia

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS 1.0 JOHDANTO Tässä osassa käsitellään yksittäisen kantavan rakenteen ja näistä koostuvan rakennekokonaisuuden nurjahdus-/ kiepahdustuentaa sekä primäärirungon kokonaisjäykistystä massiivipuurunkoisessa

Lisätiedot

VAHVA OMASSA ELEMENTISSÄÄN

VAHVA OMASSA ELEMENTISSÄÄN www.thermisol.fi VAHVA OMASSA ELEMENTISSÄÄN THERMISOL-ELEMENTIT KEVYT MUTTA KESTÄVÄ KOTIMAINEN ThermiSol on sandwich-elementtien uranuurtaja ja pohjolan ykkösosaaja. Kokenut ja vastuunsa kantava seinä-

Lisätiedot

SUPER TT-, TT- JA HTT -LAATAT

SUPER TT-, TT- JA HTT -LAATAT SUUNNITTELUOHJE SUPER TT-, TT- JA HTT -LAATAT 1 (33) SISÄLLYS 1. YLEISTÄ...2 2. SUUNNITTELU...3 3. VALMISTUS...4 4. KIINNITYSTEN JA RIPUSTUSTEN YLEISOHJE...5 LIITTEET...6 LIITE 1A: SUPERTT-LAATAN POIKKILEIKKAUSMITAT...7

Lisätiedot

15.11.2010 Arto Suikka Betoniteollisuus ry. Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet

15.11.2010 Arto Suikka Betoniteollisuus ry. Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet 15.11.2010 Arto Suikka Betoniteollisuus ry Betonivalmisosarakentamisen uudet suunnittelu- ja toteutusohjeet Uutta ja vanhaa Valmisosarakentaminen Suunnitteluprosessi Rakennejärjestelmät Talonrakentaminen

Lisätiedot

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Sisältö Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita... 1 Yleistä... 2 Pystyverhoukset... 3 Vaakaverhoukset... 5 Verhouksen alareuna ja sokkeli... 6 Verhouksen yläreuna ja räystäs...

Lisätiedot

Eläinrakennuksen palo osastointi

Eläinrakennuksen palo osastointi 1.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään maatalouden tuotantorakennusten paloteknisiä määräyksiä. Maatalouden tuotantorakennusten suunnittelussa noudatetaan Suomen rakentamismääräyselman

Lisätiedot