VALITTU MARTTYYRIKSI MAAILMAN ENSIMMÄISET DIAKONIT! APT. 6:1-7

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALITTU MARTTYYRIKSI MAAILMAN ENSIMMÄISET DIAKONIT! APT. 6:1-7"

Transkriptio

1 VALITTU MARTTYYRIKSI JYVÄSKYLÄ: Halssilan srk-keskus: KANSANLÄHETYKSEN LEIPÄSUNNUNTAIN OPETUS, APT. 6:1-15 JA 7: Petri Harju, Sleyn Keski-Suomen piiristä vastaava pastori, valtakunnallisen nuorten aikuisten työn koordinaattori. - Viime kerralla - tai tätä leipäsunnuntaita edeltävillä riveillä Apostolien teoissa - saimme nähdä, miten Jerusalemin alkuseurakunnan ja juutalaisten välit alkoivat kiristyä. - Ja että tästä huolimatta evankeliumin julistus kasvatti jatkuvasti seurakuntaa evankelioitiin kansaa evankelioimaan kansoja. Opetuslasten joukko siis kasvoi kasvamistaan, eikä kukaan enää voinut sivuuttaa kristittyjä olankohautuksella. - Ja varmemmaksi vakuudeksi myös joukko temppelipapistoa vakuuttui saarnasta, jonka mukaan Jeesus Nasaretilainen oli ei mitään vähempää kuin - Jumalan profeettojensa välityksellä lupaama Kristus. MAAILMAN ENSIMMÄISET DIAKONIT! APT. 6:1-7 - Vaikka Luukas ei ihan suoraan kutsukaan mainittuja seitsemää miestä diakoneiksi, voimme täydellä syyllä sanoa, että Apostolien tekojen kuudennessa luvussa kerrotaan meille DIAKONIAN VIRAN SYNNYSTÄ. - Luukas kertoo meille myös, että sinne Jerusalemin alkuseurakuntaan oli jo hyvin varhain syntynyt kaksi ryhmittymää: HEPREALAISET JA HELLENISTIT. - HEPREALAISET olivat porukkaa, jotka olivat kääntyneet kristityiksi juutalaisuudesta. Heprealaisiksi heitä kutsuttiin siksikin, että he puhuivat äidinkielenään heprean sukulaiskieltä, ARAMEAA, joka muuten - sivumennen sanoen - oli myös Jeesuksen ja apostolien äidinkieli.

2 - Myös HELLENISTIT olivat kristityiksi kääntyneitä juutalaisia, mutta he puhuivat kuten nimikin kertoo äidinkielenään KREIKKAA. - Aikaisemmin moni piti ihan itsestäänselvyytenä, että nämä kreikkaa puhuvat olivat alunperinkin huonoja juutalaisia ja harhaoppisia Valitun kansan jäseniä: - Kummakos sitten, jos juuri he lähtivät seuraamaan muita helpommin uutta saarnaa! - Nyttemmin tosin tiedämme, että kreikkaa puhuttiin koko Palestiinassa noihin aikoihin huomattavasti runsaammin kuin ennen ajateltiin. - Niinpä, kun tuohon aikaan juutalaisten siirtokuntia oli syntynyt sinne ympäri Välimeren itäpäätä, olivat niissä asuneet juutalaiset ihan käytännön pakosta joutuneet ottamaan äidinkielekseen Rooman valtakunnan ja erityisesti sen itäosan yleiskielen, sen ajan englannin, KREIKAN. - Osa heistä oli kyllä päässyt muuttamaan takaisinkin isiensä maahan, mutta tuo äidinkieli oli säilynyt ennallaan. Niinpä Jerusalemissa oli jopa synagogia, joissa käytettiin jumalanpalveluskielenä kreikkaa. Hellenistien määrä Jerusalemissa oli siis kaikkea muuta kuin vähäinen! - Ja nyt ilmeisesti juuri kielivaikeudet olivat ainakin osasyynä niihin ongelmiin, joita alkuseurakunnassa sitten syntyi. Kielimuurin korkeus yllätti, alkoi luoda väärinkäsityksiä ja epäluuloisuutta toista kieltä puhuvia kohtaan ja niin nämä mainitut kaksi porukkaa ilmeisesti pitivät juuri kielieron vuoksi pian omat kokoontumisajonsa. - (Ettei vain erilainen kieli jakaisi meitä eri porukkoihin tänäkin päivänä!?) - Ja, kun kokoonnuttiin yhteen, apostolit ottivat vastaan ne lahjat, joita sitten käytettiin seurakunnan köyhien avustamiseen. Ilmeisesti he myös organisoivat kaiken alkuseurakunnan avustustoiminnan.

3 - Vanhahtava sana PÖYTÄPALVELUS voi merkitä sitä, että seurakunnassa oli järjestetty yhteinen ruokailu, josta apostolit vastasivat. - Mutta pöytä voi myös viitata eräänlaiseen diakoniatoimistoon, josta jaettiin käteisavustuksia tarvitseville. - Pöytä nimittäin voi kreikankielessä tarkoittaa myös pankkitiskiä, paikkaa, jossa käsitellään rahaa. (Luuk.19:23). - Ja jos näin oli, alkoi tämä käytännön työ viedä vähän liiaksikin apostolien aikaa ja hermojakin, kun alkoi tulla näitä valituksia, että hellenistit kokivat jääneensä heikommalle avustusten jaossa ja että heidän leskensä suorastaan sivuutettiin siinä. - He olivat valittaneet asiasta apostoleilla ja nämä sitten kehottivat heitä valitsemaan joukostaan seitsemän miestä jakamaan hellenisteille seurakunnan avustukset. - Jakeen 3 keskuudestanne nimittäin viitannee nimenomaan juuri hellenisteihin, ei koko seurakuntaan, olivathan kaikki seitsemän valittua hellenistejä, kuten jakeen 5 nimiluettelo meille hyvin paljastaa. - Ja näin hellenistit saivat omat johtajansa juutalaisen synagogan seitsenjäsenisen esimiehistön mallin mukaan. Tämä elin ei tietenkään kilpaillut Jeesuksen asettaman 12 apostolin joukon kanssa. - No, joka tapauksessa, näitä miehiä valittaessa käytettiin sitten kolmea kriteeriä, arviointiperustetta: 1. Miesten tuli olla HYVÄMAINEISIA, 2. HENGEN JA 3. VIISAUDEN TÄYTTÄMIÄ. - Nämä periaatteet sopivat hyvin myös nykyisten seurakuntien virkoihin pyrkivien testaamiseen. Vrt. 1. Tim. 3: Myös seurakunnanpalvelijoiden on oltava arvokkaita ja vilpittömiä. He eivät saa käyttää liikaa viiniä eivätkä tavoitella omaa hyötyään. Heidän tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana. - Myös heidät on ensin tutkittava, ja kun heidät on todettu moitteettomiksi, he saavat ryhtyä hoitamaan tehtäväänsä.

4 - Samoin myös naisten tulee olla arvokkaita, eivätkä he saa puhua muista pahaa. Heidän on oltava raittiita ja kaikessa luotettavia. - Seurakunnanpalvelijan on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään. Ne, jotka hoitavat virkaansa hyvin, saavat arvostetun aseman ja voivat rohkeasti julistaa uskoa Kristukseen Jeesukseen. - Muuten tapa, jolla nämä ensimmäiset diakonit valittiin ja asetettiin sitten virkaansa, kertoo myös jotain siitä, mitä kirkolliseen virkaan sisältyy. Koko seurakunta oli asiassa mukana ja valitsi nuo seitsemän miestä. - Me sanoisimme tätä heidän NIMITTÄMISEKSEEN. Sitten apostolit hyväksyivät valinnan ja asettivat valitut virkoihinsa. Ja se tapahtui rukouksen ja kättenpäällepanon muodossa. - Kättenpäällepano esiintyi jo Vanhassa testamentissa. Se merkitsi, että joku, jolla oli tietty tehtävä tai valtuutus, antoi toisen tulla joko täysin tai osittain siitä osalliseksi. - Apostolit olivat saaneet tehtävänsä Kristukselta. Siihen sisältyi myös se, että he pitivät paimenina laumastaan huolta. Ja nyt apostolit luovuttivat seitsemälle valitulle sen osan tehtävästään, joka koski sosiaalista huolenpitoa. - Myöhemmin noita seitsemää onkin sitten pidetty ensimmäisinä diakoneina. Sitä sanaa Uusi testamentti ei tosin missään vaiheessa heistä käytä, eikä edes heidän tehtävästään, mutta asiallisesti heidän työnään oli se, mikä kirkossa sitten myöhemmin kuului nimenomaan diakoneille. - Jakeessa 5 osa nimistä on vaihtanut tässä uudessa käännöksessä kieliasuaan ja US-loppuisista on tullut OS-loppuisia. Syynä tähän on se, että vuoden 1938 käännöksen nimet olivat yleensä lainausmerkeissä LATINALAISESSA muodossa, koska länsimaiden kristillisyyden ainoa Raamattu oli vuosisatojen ajan juuri latinankielinen VULGATA.

5 - Latinankielinen Raamattu löi kyllä leimansa myös niihin uusiin käännöksiin, joita uskonpuhdistuksen jälkeen ryhdyttiin tekemään. Mutta nyt siis tätä nykyistä käännöstämme tehtäessä raamatunkäännöskomitea pyrki palaamaan alkuperäisiin, kreikankielisiin, muotoihin. - Aika mielenkiintoinen on muuten Luukkaan maininta, että NIKOLAOS oli entinen pakana eli juutalaisuuteen kääntynyt. Hän nimittäin lienee aivan ensimmäisiä EI-JUUTALAISIA KRISTITTYJÄ, tosin hänkin tuli kristityksi vielä JUUTALAISUUDEN KAUTTA. - Oikeastaan Luukas kertoo meille tosi vähän näistä seitsemästä diakonista. Vain FILIPPOKSESTA -jota ei pidä sekoittaa apostoli Filippukseen ja STEFANOKSESTA saamme tietää lisää Apostolien tekojen edetessä. Ainakin siis nämä kaksi, FILIPPOS JA STEFANOS, toimivat myös EVANKELISTOINA JA SAARNAAJINA. - (Miten lienee meidän aikamme diakonien laita? Tarvetta on kyllä myös evankelistoille ja saarnaajille monen sellaisen oven takana, joiden taakse diakonit työssään pääsevät ) - Luukas kertoo myös jopa osan temppelin 8000 papista kääntyneen kristityiksi. Heille ei kuitenkaan kristillisessä seurakunnassa annettu mitään erityisasemaa, sillä he olivat juutalaisuudessa UHRIPAPPEJA, ja sellaisiahan ei kristillisessä seurakunnassa enää tarvittu. - Vrt. Hepr.9:24-28!: - Kristus ei mennytkään ihmiskäsin tehtyyn pyhäkköön, joka on vain todellisen pyhäkön kuva, vaan itse TAIVAASEEN OLLAKSEEN NYT JUMALAN EDESSÄ PUHUMASSA MEIDÄN PUOLESTAMME. - Hänen tarkoituksenaan ei myöskään ole antaa uhriaan toistuvasti, niin kuin TAVALLINEN YLIPAPPI KERRAN VUODESSA VIE KAIKKEIN PYHIMPÄÄN VERTA, joka ei ole hänen omaansa. - Muutoinhan Kristuksen olisi pitänyt kärsiä kuolema monet kerrat maailman luomisesta lähtien. HÄN ON KUITENKIN TULLUT TÄHÄN MAAILMAAN VAIN KERRAN, NYT AIKOJEN LOPULLA, HÄVITTÄÄKSEEN SYNNIN UHRILLAAN.

6 - Jokaisen ihmisen osana on kerran kuolla ja sitten joutua tuomiolle. - Samoin on Kristus kerran uhrattu, jotta hän ottaisi pois kaikkien synnit, ja hän ilmestyy vielä kerran, mutta ei enää synnin tähden vaan pelastaakseen ne, jotka häntä odottavat. - Joka tapauksessa pian myös pyhän kaupungin asukkaat ymmärsivät, että kristittyjen keskuudessa on kaksi ryhmää, joiden opetus poikkesi hieman toisistaan. Juutalaiskristityt pysyivät kiinteästi temppelin yhteydessä, mikä oli tuohon aikaan vielä ihan mahdollista. - Mutta hellenistikristityt alkoivat esittää laista ja temppelistä käsityksiä, jotka saivat luvalla sanoen JUUTALAISTEN NISKAKARVAT PYSTYYN. Ja niin ensimmäisenä juutalaisten uskonkiihkon sai kokea seitsemän diakonin eli pöytäpalvelijan joukkoon juuri valittu Stefanos. HISTORIA TOISTAA ITSEÄÄN? APT. 6: Stefanoksen vangitseminen ja tuomitseminen kuolemaan muistuttaa tosi monessa suhteessa yhtä meille paljon tutumpaa vastaavaa tapausta, nimittäin Jeesuksen vangitsemista ja tuomitsemista. - Molemmissa näyttämöllä ovat niin tahalliset väärinymmärtämiset kuin väärät todistajatkin jne. - Ja vaikka Stefanoksen vangitseminen perustui hyvin suurelta osin täysin vääriin ja ihan keksittyihin syytöksiin, on samalla todettava, että hellenistikristityt suhtautuivat temppeliin ja lakiin paljon vapaamielisemmin me varmaan sanoisimme LIBERAALIMMIN kuin heprealaiskristityt. - Ja ihan varmasti tämä liberaaliteologia näkyi myös hellenistikristittyjen julistuksessa!

7 - Ja niinpä - yllätys, yllätys kaikki Stefanoksen vastustajat olivat hellenistijuutalaisia! Ja heillehän hellenistikristityt tietysti julistivat evankeliumia Jeesuksesta. - Ja nyt nämä hellenistijuutalaiset esittivät syytöksen, että tämä Stefanos on tieten tahtoen vastustanut kahta juutalaisen uskon aivan peruspilaria: - TEMPPELIÄ JA SEN JUMALANPALVELUSTA SEKÄ MOOSEKSEN LAKIA. - Ja tällä syytteellä saatiin nopeasti myös kansa ja Suuren neuvoston fariseusten ryhmä syytösten taakse. Eikä tarvittu enää sen kummemmin äänestystä kuin tuomion julistamistakaan. - Mutta Stefanoksen ajatukset perustuivat Jeesuksen opetuksiin! - Vrt. Mark. 14:56-59 ja Joh.2:18-22! - Ajatus lain ja temppelin syrjäänjäämisestä pelastuksen asiassa oli liikaa juutalaisille! Jakeessa 9 mainitut vapautetut tarkoittanevat niiden juutalaisten jälkeläisiä, jotka Pompeius vei 60-luvulla e. Kr. sotavankeina Roomaan. - Roomahan valloitti Välimeren itäpään osaksi valtakuntaansa ja silloin juutalaiset menettivät itsenäisyytensä, jonka he makkabilaissodissa olivat vajaat sata vuotta aiemmin saavuttaneet. - Jakeissa 7:1-53 edessämme on Uuden testamentin pisin puhe, jonka jälkeen oli selvää ettei Stafanos pääsisi lainausmerkeissä yhtä vähällä kuin apostolit. STEFANOKSEN KIVITYS APT. 7: Aivan erityisesti juutalaisten suuttumusta lisäsi Stefanoksen näkemä näky, jonka hän sitten myös kertoi kuulijoilleen. Näyssähän Jeesus seisoi Jumalan oikealla puolella: Jeesus oli siis varmasti luvattu Messias, jonka Jumala oli korottanut kirkkauteen (jae 56 ). - JA TÄMÄ ON MUUTEN AINOA KOHTA UUDESSA TESTAMENTISSA, JOSSA JOKU MUU KUIN JEESUS ITSE KUTSUU JEESUSTA IHMISEN POJAKSI!

8 - Vanhassa testamentissahan profeetta Daniel käyttää juuri tätä nimitystä Jumalan valitusta lähettiläästä, joka oli tuleva taivaan pilvissä ja perustava iankaikkisen valtakunnan. Stefanos tuli siis väittäneeksi näkevänsä nyt sellaista, mikä vahvisti sen, että juuri Jeesus oli Jumalan Messias. - Kuulijoille tämä oli lievästi sanottuna mahdotonta kuultavaa. Ja niin temppelin ja Mooseksen lain halveksunnan lisäksi juutalaiset katsoivat Stefanoksen siis syyllistyneen myös Jumalan pilkkaan, josta oli tietysti vain yksi rangaistus: kuolemantuomio. Vrt. 3. Moos. 24:14-16! - Roomalaiset olivat ottaneet juutalaisilta pois oikeuden langettaa kuolemantuomio. Vrt. Joh.18:31 Nyt tuo säädös sai kuitenkin ottaa ja unohtua! - Ja niin uskonkiihkoiset isät eivät välittäneet enää muodollisuuksista vaan huusivat ja tukkivat korvansa, etteivät olisi kuulleet Stefanoksen jumalanpilkkaa ja raahasivat hänet kaupungin muurin ulkopuolelle kivitettäväksi. Pilkkaajahan oli Mooseksen lain mukaan kivitettävä leirin ulkopuolella Vrt. 3. Moos.24:14 - Ja sitten ensimmäisen todistajan tehtävä oli syöstä tuomittu jyrkänteeltä ja toisen todistajan tehtävä oli heittää ensimmäinen kivi. - Kuolemanrangaistukseen vaadittiin nimittäin vähintään kahden todistajan todistus, 5. Moos.17:6. - Ja kuten aiemmin jo totesin, Stefanoshan käyttäytyi tuossa tilanteessa täysin samoin kuin Jeesus ristillä: JOPA SANAT, JOILLA HÄN RUKOILI OVAT TUTTUJA GOLGATAN RISTILTÄ!:

9 - Jakeen 59 rukousta vastaa Luuk. 23:46: Kun he kivittivät Stefanosta, tämä rukoili Herraa ja sanoi: Herra Jeesus, ota vastaan minun henkeni. Ja Jeesus huusi kovalla äänellä: Isä sinun käsiisi minä uskon henkeni. - Jakeen 60 rukousta vastaa Luuk. 23:34: Hän vaipui polvilleen ja huusi kovalla äänellä: Herra, älä vaadi heitä tilille tästä synnistä! Mutta Jeesus sanoi: Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät. - Jakeen 59 rukous on myös ENSIMMÄINEN UUDEN TESTAMENTIN RUKOUS, JOKA ON OSOITETTU (YLÖSNOUSSEELLE) JEESUKSELLE. Aivan kristillisen uskon alusta alkaen Jeesus on ollut palvonnan kohde ja rukousten kuulija. Kun he kivittivät Stefanosta, tämä rukoili Herraa ja sanoi: Herra Jeesus, ota vastaan minun henkeni. - Ja jakeessa 58 on myös välähdys Apostolien tekojen toisesta päähenkilöstä. Siinä nimittäin mainitaan ensimmäisen kerran SAUL TARSOLAINEN, josta myöhemmin tuli kristitty PAAVALI. todistajat jättivät viittansa Saul-nimisen nuoren miehen huostaan. - Ja tässä siis Luukas taitavan kertojan tavoin esittelee Paavalin, vaikkei vielä kerrokaan hänestä kovin paljoa. Vain jakeet 58 ja 8: Kohtaamme siis nuoren fanaatikon, joka ei itse heitä kiviä, eikä osallistu suoranaiseen murhaan, mutta joka tekee mielellään murhaajille palveluksen ja hyväksyy heidän tekonsa, vakuuttuneena siitä, että Stefanos on saanut ansaitsemansa rangaistuksen.

10 - Luukas palaa Saul Tarsolaiseen uudelleen 9.luvussa ja sitten 11.luvun lopussa, mutta varsinaisesti Paavalin kuvaaminen alkaa luvusta 13, josta lähtien hän onkin tämän teoksen päähenkilö. - Sivumennen sanoen Paavalin hepreankielinen nimi tuo esiin erot vanhan ja uuden käännöksen nimien kirjoittamistavassa. Yleensä raamatunkäännöskomitea siis pyrkii kirjoittamaan Uuden testamentin nimet niiden kreikankielistä asua parhaiten vastaavalla tavalla. Niinpä olisi odottanut latinalaisen SAULUKSEN vaihtuvan kreikkalai een" SAULOKSEEN, mutta -92-käännöksessä onkin heprealainen SAUL. - - Tämä SAUL-muoto johtuu taas raamatunkäännöskomitean toisesta periaatteesta. Siitä, että sama nimi tulee kirjoittaa samalla tavalla sekä Vanhassa että Uudessa testamentissa. - Niinpä profeetta Jesaja on Uudessa testamentissakin Jesaja, eikä ESAIAS, joka olisi lähinnä kreikankielistä muotoa (Apt. 8:30). Eikä hepreankielisestä SAUL-nimestä tehdä kreikankielistä SAULOSTA, vaikka Uuden testamentin kreikankielinen alkuteksti niin hänen nimensä kirjoittaakin. - Koko tämä ongelma johtuu siitä, että hepreassa ja kreikassa EI OLE SAMAA AAKKOSTOA ja niin joitakin heprean kirjaimia ei löydy lainkaan kreikasta. - Näin ollen ei ole ollut edes mahdollista kirjoittaa nimiä ihan samalla tavalla, vaan on ollut tyydyttävä lähimpään mahdolliseen muotoon. - Oma lukunsa tietysti on se, että suomen aakkosto poikkeaa taas sekä heprean että kreikan aakkostosta. Ja joskus pääsemme taas suomessa lähemmäksi hepreaa kuin kreikassa on mahdollista päästä. Niinpä uudessa käännöksessä on päätetty sitten ikään kuin parannella joitakin Uuden testamentin nimiä.

11 - Tärkein syy nimien yhtenäistämiseen Vanhan ja Uuden testamentin välillä on tietysti ollut pyrkimys helpottaa saman henkilön tunnistamista. - ESAIAS JA JESAJA ovat suomen kielessä aika kaukana toisistaan. - Saul Tarsolainen taas ei tietenkään esiinny Vanhassa testamentissa ollenkaan, mutta sieltä löytyy kyllä Israelin ensimmäinen kuningas SAUL, jolla siis on ihan sama nimi kuin Paavalilla, joten raamatunkäännöskomitea on ystävällisesti päättänyt kertoa tämän yhtäläisyyden meille Raamatun lukijoillekin. - Mutta vielä yksi paljon tärkeämpi asia: Stefanoksen Kristus-näky toteutui! Herra Jeesus Kristus itse oli noussut valtaistuimeltaan Isän oikealta puolelta ottamaan vastaan ensimmäistä veritodistajaa! - Ensimmäisen todistajan tehtävänä oli siis työntää tuomittu alas jyrkänteeltä ja toisen heittää ensimmäinen kivi. ENSIMMÄISEN TODISTAJAN PAIKAN OTTI TÄLLÄ KERTAA MIES NIMELTÄ SAUL, MYÖHEMMIN PAAVALIKSI KUTSUTTU! HURSKAS MURHA? - Stafanos kuoli kristityn ihmisen tavalla. Ensin hän antoi sielunsa Kristuksen käsiin. Sitten hän rukoili seisaaltaan, ajan tavan mukaan. Mutta kivisateen aikana hän vaipui polvilleen, mutta rukoili vieläkin. Rukoili ääneen, niin että kaikki sen kuulivat. - Ja tälle hänen rukoukselleen on erikoinen esikuva Vanhassa testamentissa. Vanhan liiton pyhät kirjoitukset, siinä järjestyksessä kuin ne tavallisesti olivat tuohon aikaan, päättyivät toiseen aikakirjaan. - Sen loppuosassa (24:20-) kerrotaan, kuinka pappi SAKARJA syytti juutalaisia luopumuksesta ja kuinka hänet sitten kivitettiin temppelin esipihalla. - Kuollessaan hän sanoi: Herra nähköön ja kostakoon.

12 - Tämä oli siis viimeinen Vanhassa testamentissa mainittu marttyyrikuolema. Ja nyt kuoli ensimmäinen Kristuksen marttyyreistä. - Oli tullut uusi aika, ja siitä Stefanoskin todisti kuolinhetkellään. Hän rukoili teloittajiensa puolesta, samoin kuin Jeesuskin oli tehnyt. - Mutta olihan Stefanoksen murha käsittämätön tapahtuma! Tietysti juutalaisten näkökulmasta se oli ei vain ymmärrettävä vaan jopa HURSKAS JA JUMALALLE OTOLLINEN TEKO. - Jumalan pilkkaaja kun tuli poistaa kansasta! - Murha siis vain todisti oikeaa intoa Jumalan lain noudattamisessa. - Stefanoksen tuomio ei siis ollut tavanomainen murha, vaan nimenomaan uskonnollinen teko. - Juuri tässä asetelmat kuitenkin kääntyvät peilikuvakseen. - Halutessaan palvella Jumalaa, juutalaiset kiduttivat ensin hänen Poikansa hengiltä ja kivittivät sitten hänen palvelijansa. - Näin Jumalan omaisuuskansa otti ja sulki korvansa elävän Jumalan kutsulta ja oli valinnut oman tiensä. Niinpä Luukas tässä kirjassa keskittyykin tästä luvusta lähtien muihin kuin juutalaisiin. - Me sen sijaan täällä kotimaassamme saamme elää vielä melkein aivan kaikessa rauhassa kristittyinä. Ei meitä kukaan kivitä eikä edes kummemmin pilkkaakaan. - Tämä kylläkin johtuu osaltaan, kuulkaa, aivan meidän omasta laiskuudestamme! - Siitä, että me emme vain osaa tuoda Jumalan totuutta ja evankeliumia ihmisten eteen niin, että se vaatisi kannanottoa. - Missä sitten näin ihan aikuisten oikeasti tapahtuu, Herran omat saavat hyvin nopeasti nähdä, ettei Jumalan evankeliumi ole tästä maailmasta!

13 - Ovet sulkeutuvat, välit kiristyvät ja kaikki myötätunto viilenee. - Pohjimmiltaan, hyvät ystävät, tässä maailmassa käydään koko ajan tänäkin sunnuntaina uskomatonta taistelua Jumalan ja Saatanan kesken. - Mutta meidän turvamme on siinä, että Herra Jeesus Kristus itse on meidän puolellamme eikä kukaan voi viedä meiltä pois häntä ja kaikkien syntiemme sovitusta hänessä. - Jeesus kun ei petä, vaikka vastas olis ketä. Aamen.

Valittu marttyyriksi. Petri Harju Apt. 6:1-15, 7:54-60 24.11.2013

Valittu marttyyriksi. Petri Harju Apt. 6:1-15, 7:54-60 24.11.2013 Valittu marttyyriksi Petri Harju Apt. 6:1-15, 7:54-60 24.11.2013 Apostolien teot 6:1-4 1 Noihin aikoihin, opetuslasten joukon yhä kasvaessa, kreikkaa puhuvat alkoivat syyttää hepreankielisiä siitä, että

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Seurakunta vaikeuksissa

Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Vainoajan tie saarnaajaksi

Nettiraamattu lapsille. Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5)

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5) Suomen teologinen instituutti Henrik Perret 17.1.2006 PYHÄ HENKI JA ME Luentosarja Apostolien teoista Missä mennään? = miksi Ap. t.? defaitismi = tappiomieliala, antautumishenki olen rintamakarkuri Jos

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 Kuunneltavissa osoitteessa:

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35: Samana päivänä oli kaksi opetuslasta menossa Emmaus-nimiseen kylään, jonne on Jerusalemista noin kahden tunnin kävelymatka*. 14. He keskustelivat kaikesta siitä,

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17 Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17 Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen. Pelastusilmoitus loppuu apostolien ajan päättyessä. Jeesuksen antaessa lähetyskäskyn

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Armo teille ja rauha, Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.

Armo teille ja rauha, Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta. Kristus, Jumalan kirkkauden säteily. Armo teille ja rauha, Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta. Tänään Kynttilänpäivänä on kirkollisena aiheena: Kristus, Jumalan kirkkauden

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin:

Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin: 1Kor 15:47 selitys Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin: "Ensimmäinen ihminen oli maasta, maallinen, toinen ihminen on herra taivaasta." (1Kor 15:47). Sana "herra"

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Iltaraamattukoulut. syksy Jaksosuunnitelma. Apostolien teot

Iltaraamattukoulut. syksy Jaksosuunnitelma. Apostolien teot syksy 2018 Jaksosuunnitelma Apostolien teot Apostolien teot - Iltaraamattukoulun runko Kerta Aihe Jaejakso Kysymykset Ajatus lyhyesti 1 Johdanto Luukas 1:1-4 Apostolien tekojen kirjan luonne ja merkitys

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia Saarna 16.7.2017 Evankeliumi Matt. 16: 13-19 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat? He vastasivat: Toisten

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Hepreankielessä valasta käytetään kahta nimeä: shebuu aa ja aalaa. Tuo jälkimmäinen taas on yhdistetty sanaa eel, joka tarkoittaa itseään Jumalaa.

Hepreankielessä valasta käytetään kahta nimeä: shebuu aa ja aalaa. Tuo jälkimmäinen taas on yhdistetty sanaa eel, joka tarkoittaa itseään Jumalaa. Raamattutunti 8.9.2009 VALA Vala on meille arkipäivässä vähän outo asia. Tuskin me kovin usein vannomme mitään valoja. Avioliiton solmimisesta käytetään joskus sitä nimeä, että he vannoivat toisilleen

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

JEESUS YLIPAPPIEN JA NEUVOSTON EDESSÄ

JEESUS YLIPAPPIEN JA NEUVOSTON EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(7) JEESUS YLIPAPPIEN JA NEUVOSTON EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja Kertomuksen tapahtumapaikka Ylimmäisen papin palatsissa, Jerusalemissa a) Ajallinen

Lisätiedot

Nehemia rakentaa muurin

Nehemia rakentaa muurin Nettiraamattu lapsille Nehemia rakentaa muurin Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto Matka Raamatun kastetilanteisiin Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto I Kristillinen kaste ja muut puhdistautumisrituaalit Puhdistautumisriitit tavallisia uskonnoissa Puhdistautumisriitti Ganges- virrassa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen Heikki Pekkarinen marraskuussa 2008 Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen 1. äänite Daavid ja Salomo Room. 15:4 Sillä kaikki, mikä ennen on kirjoitettu,

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa 1 Isak Penzev Shalom hyvät ystävät. Meillä alkaa uusi teema nimeltä Juutalaisuus ja Uusi testamentti. Tämän oppitunnin aiheena on yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Kristinoppi 3 sisältää eskatologian ja ekklesiologian. Eli opit lopun ajoista ja seurakunnasta. Eskatologian katsaus meillä oli syksyllä Nyt meillä

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

Story 36 of 60. www.m1914.org

Story 36 of 60. www.m1914.org Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Kääntäjä: Kati Hämäläinen Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Suomi Story 36 of 60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Lyn Doerksen Suomi Kertomus 18/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi 1 2.oppituntti Isak Pensiev 14.4.2012 Ystävät, me jatkamme oppituntia, joka avaa meille juutalaisia käsitteitä ja juutalaista näkökulmaa sekä Uuteen- että Vanhaan

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su )

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su ) Ryttylä 14. 01.2006 Matti Väisänen 1/6 JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su 15.01.2006) Kristuksessa rakas veljemme, Janne Koskela ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän sunnuntain

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot