Ammattitaitoista pölyn, mikrobien ja hajujen hallintaa tarvitaan vahinkokorjauksissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ammattitaitoista pölyn, mikrobien ja hajujen hallintaa tarvitaan vahinkokorjauksissa"

Transkriptio

1 Aaro Seppälä A.Seppälä Total Quality Oy Sisäilma puhuttaa Ammattitaitoista pölyn, mikrobien ja hajujen hallintaa tarvitaan vahinkokorjauksissa Julkisuudessa on käyty keskustelua biosidien käytöstä kosteus- ja mikrobivaurioituneiden tilojen kunnostuksessa. Haitallisiksi epäiltyjä guanidiinibiosidejä, PHMG ja PHMG, on käytetty homesaneerauksissa, oikotienä puhtaan lopputuloksen saavuttamiseksi, vieläpä tilojen käyttäjien tietämättä. Tämän seurauksena on syntynyt kohua, jopa ylilyöntejä ja pelkotiloja biosidivalmisteita kohtaan. Tilanne on johtanut siihen, että puhdistus- ja desinfektiotarkoitukseen käytettävä kemikaalit ovat saaneet leiman myrkyt. Sallitut biosidit ovat kuitenkin osa ihmisten terveydensuojelua, muun muassa taudinaiheuttajia ja tuhohyönteistä vastaan sekä teollisessa rakennusmateriaalien suojauksessa. Järjestäytynyt saneerausala reagoi nopeasti viranomaisten ohjeisiin mainittujen biosidien käytöstä. Niitä on ollut pari vuosikymmentä markkinoilla henkilökohtaisessa hygieniassa, haavanhoidossa, elintarvikehygieniassa, laitosten pinta- ja prosessihygieniassa, uima- ja porealtaissa jne. Nyt näitä tehoaineita sisältävät tuotteet on vedetty pois vahinkosaneerausalalta ja korjausrakentamisesta. Niistä PHMG:n käyttö kiellettiin normaalilla tavalla, rekisteröinnin keskeytyessä; PHMB:tä ei siis ole varsinaisesti kielletty; asuintiloissa sen käyttöä suositetaan välttämään. Ammattilaiset hallitsevat biosidit ja niiden oikean käytön Ammattimaisen saneerausalan lähtökohtana on, että korjausten yhteydessä pilaantuneet materiaalit tai vaaralliset aineet puretaan ja vaihdetaan uusiin kunnostussuunnitelman mukaisesti. Jäljelle jätettävät rakenteet ja pinnat puhdistetaan. Tällaisissa töissä käytetään harkitusti myös biosidejä, hajunpoisto- ja desinfektioaineita. Niillä on viranomaisten hyväksyntä, ennen kuin niitä saatetaan markkinoille ja käytetään. Saneerausalan koulutuksessa käydään läpi käsittely- ja suojausmenetelmien lisäksi mm. kemikaalilaki, uusimmat HTP- arvot (Haitalliseksi Tunnettu Pitoisuus) sekä valmisteista laaditut käyttöturvallisuustiedotteet. Suojautuminen tapahtuu aineiden käsittelytavan mukaisesti ja työnantajat hankkivat asianmukaiset henkilösuojaimet ja huolehtivat niiden käytön sekä suojeluohjeiden valvonnasta. Oma lukunsa desinfektion tarpeellisuudesta on vauriokohteiden purkajien turvallisuus. Mikrobikasvun rajoittaminen on usein tarpeen epähygieenisissä olosuhteissa.

2 Saneerausalan taustakertomus 2 Hajunpoistossa ja desinfektiossa käytettävät valmisteet valitaan kemikaalilain mukaisesti: Kemikaalista aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi toiminnanharjoittajan on, silloin kun se on kohtuudella mahdollista, valittava käyttöön olemassa olevista vaihtoehdoista kemikaali tai menetelmä, josta aiheutuu vähiten vaaraa. Valintaperusteina ovat mm. tehoaineiden myrkyllisyyttä ilmaisevat LD50 ja LC50- arvot, valmisteiden ympäristövaikutukset, TVOC arvot, HTP- arvot sekä asiantuntijatahojen lausunnot. Kohuttujen valmisteiden guanidiinipitoisuus on ollut useimmiten alle 0,5 % valmiina käyttöliuoksena. Niillä korvattiin haitallisempia (ks. LD50- arvot) tuotteita, kuten Natriumhypokloriitti (kloorikaasu liuotettuna lipeään) ja Booriyhdisteet. Elintarviketeollisuudessa, maataloudessa ja terveydenhuollossa - kuten myös saneerausalalla on suuri määrä tilanteita, joissa desinfektio, desinfioiva puhdistus, hajunpoisto ja haitta-aineiden hallinta ovat perusteltuja tai jopa välttämättömiä. Vahinkosaneerausten yhteydessä desinfektioon on tämän kohun myötä ylireagoitu. Desinfektiolla rajataan vahinkoa sekä vähennetään työn aiheuttamia riskejä työturvallisuuslain hengessä. Tehoaine PHMG:n käyttö lopetettiin jo heinäkuun alusta 2012, kun raaka-ainevalmistaja ja maahantuoja luopuivat sen rekisteröinnistä miljoonaluokan tutkimuskustannusten rahoituksen puutteesta johtuen. Tästä johtuen sen käyttö kiellettiin/lopetettiin lähtien. Jäljelle jäi PHMB, joka on ollut jo parin vuosikymmenen ajan erilaisten desinfektio- ja suoja-aineiden tehoaineena. Hajunpoisto- ja desinfektioaineilla on saneerausalalla kaksi pääkäyttötarkoitusta: 1) Työkohteen desinfektio vähentää biologisia riskitekijöitä epähygieenisissä olosuhteissa, esim. viemärivahingoissa, kalmansaneerauksissa, eläinsuojien saneerauksissa sekä kosteus- ja mikrobivaurioiden korjauksessa. Näissä käytetään ULV- (pienpisara-)tekniikkaa. Henkilökohtaisina suojaimina on tuolloin ULV- menetelmiin ohjeistetut suojaimet, kuten puhallinmoottorilla varustettu kokonaamari ja ihonosat peittävät kemikaalihaalarit, suojakäsineet ja -jalkineet. 2) Korjauskohteiden viimeistelyssä desinfioivia valmisteita käytetään rajoitetusti, mm. pintojen pyyhinnässä ns. homeettomaksi siivouksissa. Todettakoon, että niissä on jo vuosien ajan ohjeistettu käytettäväksi hapettavia peroksideja tai kloorijohdannaisia, (Ttl:n ohjeessa myös otsonointia) niiden hajunpoistovaikutuksen vuoksi. Toinen kemikaalien käyttöalue on viimeistelyvaiheen tärkeä osa, hajunpoisto, joka helposti sekoitetaan desinfektioon.

3 (Erillinen tietoruutu hajunpoiston Top Ten ) 3 Hajunpoistomenetelmien TOP Fysikaalinen hajunpoisto purkamalla, materiaalit vaihtamalla 2. Fysikaalinen hajunpoisto ilmastoimalla, tuulettamalla, pesemällä 3. Fysikaalinen hajunpoisto; (kostutus,) lämmitys/jäähdytys 4. Hajottaminen kemiallisesti hapettamalla 5. Hajun muokkaaminen 6. Hajun laimentaminen ilmasta; ilmanpuhdistimet, ionisointi 7. Hajottaminen mikrobiologisesti 8. Hajottaminen otsonoimalla (irtaimiston kontti-/kammiokäsittely) 9. Hajun ennalta estäminen, desinfektio 10. Hajun kapselointi, ilmastoitu koteloiminen, pinnoittaminen OUT! Hajun naamiointi, peittäminen Milloin hajujen poistoon pitäisi kiinnittää erityistä huomiota? Kosteus- ja homevaurioita on monenlaisia; osa niistä ei aiheuta minkäänlaisia oireita. Näissä tapauksissa hajunpoistoon ei välttämätöntä syytä ole. Jos kosteusvaurioon liittyy runsaasti oireita ja tila halutaan ongelmattomasti ottaa nopeasti käyttöön, on syytä miettiä erityisiä toimenpiteitä hajujen poistamiseksi. Joissakin erittäin ongelmallisissa tapauksissa kaikkien työpaikalta siirrettävien esineiden (työkalujen, huonekalujen, taideteosten yms.) käsittelyyn on kiinnitetty erityistä huomiota. Tällöin hajujen poistaminen ei ole ollut toimintaa ohjaava tekijä, vaan kaikki korjausten jälkeenkin käytettävät esineet on haluttu puhdistaa oireilun ja sairastelun lopettamiseksi. Hajujen poiston tavoitteena voi olla ensisijaisesti hoitaa hajua. Voidaan kuvitella myös niin, että hajut ovat indikaattorina mahdollista terveyshaittaa aiheuttavasta tekijästä, joka samalla poistetaan. Ruotsalaiset kosteus- ja homevaurioiden tutkijat ja korjaajat korostavat onnistuneiden korjausten ehtona olevan vaurioiden syyn ja vaurioituneiden rakenteiden poistamisen ohella myös hajujen poistamista. Suomalaisissa korjausohjeissa ei ole erityisesti huomioitu hajujen poistoa, vaan huomio on kiinnitetty syiden ja vaurioiden poistoon. Kosteusvaurion aikana hajua aiheuttavia (ja muitakin) kemiallisia aineita sitoutuu ympäristön pintoihin. Pinnan rakenne vaikuttaa siihen, miten voimakasta tämä sitoutuminen on. Pehmeät sisustusmateriaalit, kankaat, tapetit ja äänieristysmateriaalit imevät haisevia yhdisteitä tehokkaammin kuin kovat pinnat. Lisäksi kovien pintojen mekaaninen puhdistaminen on helpompaa. Mikäli huomio kiinnittyy vain ja ainoastaan vaurioalueeseen, on mahdollista, että haitallisia ja haisevia tekijöitä jää muihin rakenteisiin ja materiaaleihin.

4 Haitalliset kemikaalit liikkuvat sisäilmasta materiaaliin (vaurion aikana) ja materiaalista sisäilmaan (korjausten jälkeen) pitoisuuserojen perusteella ja tämän takia ajan kuluessa materiaaleihin sitoutuneet epäpuhtaudet laimenevat. Kyse ei siis yleensä ole pitkään (vuosia) jatkuvasta ongelmasta. (Työterveyslääkäri 2005;23(2):ss , Markku Seuri) 4 Ihmisen hajuaisti Vesivahingot vaativat sekä desinfektiota että hajunpoistoa Vesivahingon yhteydessä esiintyvät mikrobit ovat pahoja sisäilman saastuttajia. Eloperäistä ainetta hajottavat bakteerit ja sienet ovat hyödyksi luonnossa, mutta ne kasvavat siellä, mistä löytävät sopivat olosuhteet. Samaiset mikrobit voivat vahingoittaa rakenteita ja irtaimistoa vesivahingon jälkeen tai pitkään vallinneen korkean ilmankosteuden seurauksena. Pieni vesivahinko johtaa massiiviseen korjausrakentamiseen, mikäli mikrobit saavat rakennuksesta tukevan otteen. Ammattitaitoinen vahinkosaneeraaja hallitsee työmaan suojauksen, desinfektion, purkutyöt, jätteiden käsittelyn, kuivausprosessin, sekä oman ja sivullisten terveyden varjelemisen. Mikro-organismien aineenvaihduntatuotteet aiheuttavat maakellarimaisen, tunkkaisen hajun ja ärsyttävät ihmisen limakalvoja. Itiöiden lisäksi useat lajit erittävät toksiineja, myrkyllisiä kaasumaisia yhdisteitä, etenkin lähdettäessä purkamaan ja puhdistamaan vauriokohdetta. Vesivahinko tuo mukanaan tauteja aiheuttavia bakteereja Tilojen käyttäjille tulee kertoa, että olosuhteet paikan päällä saattavat olla vaaraksi terveydelle. Ihmisiä ei kuitenkaan saa pelotella. Ammattitaitoiset korjaustyöntekijät varmistavat myös omaa turvallisuuttaan käyttämällä puhallinmoottorilla varustettua kokonaamaria ja yhdistelmäsuodatinta. Paljaat ihonosat suojataan useimmiten lyhytaikahaalarilla ja suojakäsineillä. Saneerattava alue eristetään osastointimenetelmällä ja alipaineistetaan. Tämän lisäksi käsitellään mahdollisimman nopeasti kaikki märät materiaalit desinfiointiaineella, esim. peroksideilla. Sen jälkeen poistetaan pilaantuneet materiaalit, ilmankosteutta alennetaan kosteudenpoistajilla ja kuivataan puhaltimilla sekä

5 5 samalla puhdistetaan ilmaa ilmanpuhdistajilla. Homekasvun valtaama alue täytyy puhdistaa ennen kuivauspuhaltimien käyttöä. Sienten itiöt aktivoituvat nopeasti, jos orgaaniset materiaalit kastuvat ja/tai ilmankosteus nousee. Vaikka mikrobikasvua voidaan rajoittaa desinfiointiaineilla, sen ilmestyminen uudelleen voidaan estää vain puuttumalla kasvulle otollisiin olosuhteisiin. Epänormaali kosteus poistetaan ja ylläpidetään n. 40 % suhteellista ilmankosteutta. Alipaineistuksella ja ilmanpuhdistajilla hallitaan mikrobeja, pölyä ja hajuja Ilmanpuhdistaja poistaa ilmassa leijuvat hiukkaset ympäröivästä ilmatilasta. Esisuodatuksessa sisäilmasta saadaan poistettua lähes kaikki suurimmat hiukkaset. Niiden poistaminen suhteellisen edullisten esisuodattimien avulla pidentää kalliimpien pääsuodattimien käyttöikää. Eräissä ilmanpuhdistajissa on mahdollisuus käyttää aktiivihiilisuodatinta, tai uudentyyppistä Nanosuodatinta joka poistaa sisäilmasta haisevia kaasumaisia yhdisteitä. Tällaista on mm. maakellarin haju kosteusvauriokohteessa. Yksi gramma aktiivihiiltä imee jopa 2000 neliömetrin pintaalalla kaasumaisia hajumolekyyleja itseensä! Hyvän suodatuksen aikaansaamiseen tarvitaan HEPAsuodatinta, jonka erotusaste on vähintään 99,97 %. Saneerausalalla tarvitaan uusia parhaita käytäntöjä, myös tehokkaita kemiallisia valmisteita, perustellusti harkiten ja yhdessä viranomaisten ja tutkijoiden kanssa menetelmiä kehittäen. Aineiden oikea käsittely on vaativaa haitta-aineiden käsittelyyn rinnastettavaa ammattityötä. Olisi hyvä, jos vain koulutetut ja sertifioidut yritykset saisivat suorittaa tällaisia käsittelyjä. Korjausrakentaja välttää vakavia vastuuongelmia suunnittelemalla ja dokumentoimalla työkohteen sekä aina varmistumalla, että se on täysin kuiva ja pölytön ja että muu tarvittava viimeistely on huolellisesti suoritettu. Lisätietoja A.Seppälä Total quality Oy ASTQ Supply House Luoteisrinne 4 C Espoo Puh , Fax Auktorisoidut JVT- liikkeet: Valtuutetut Asbesti- ja pölysaneerausliikkeet:

Teija Meklin FT, dos. Työhistoriaa rakennusten kosteus- ja homevaurioiden, rakennusten sisäilman sekä asumisen terveellisyyden parissa

Teija Meklin FT, dos. Työhistoriaa rakennusten kosteus- ja homevaurioiden, rakennusten sisäilman sekä asumisen terveellisyyden parissa Teija Meklin FT, dos. Työhistoriaa rakennusten kosteus- ja homevaurioiden, rakennusten sisäilman sekä asumisen terveellisyyden parissa Mikrobivaurioituneiden rakenteiden puhdistaminen vauriokorjausten

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus päivittyy kuntotutkimus Miia Pitkäranta FT [mikrobiologi],

Lisätiedot

TP4.2 Biosidien ja otsonoinnin teho ja vaikutus

TP4.2 Biosidien ja otsonoinnin teho ja vaikutus TP4.2 Biosidien ja otsonoinnin teho ja vaikutus Hanna Leppänen ja Kaisa Jalkanen 30.11.2016 AVATER -hankkeen verkostotyöpaja / Hanna Leppänen 1 Tavoitteena Referoida TTL:n ja THL:n tekemät kirjallisuuskatsaukset

Lisätiedot

Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa

Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa pysymiseen kiinteistössä. Siivouksen laatuvaatimuksia ja tarpeita

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Rakennuksiin liittyvät sisäympäristöongelmat ovat yleisiä,

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Moduuli 1: Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus mahdollisten

Lisätiedot

AVATER-hankkeen tuloksia/ homekorjauksen jälkeinen siivous & biosidit

AVATER-hankkeen tuloksia/ homekorjauksen jälkeinen siivous & biosidit AVATER-hankkeen tuloksia/ homekorjauksen jälkeinen siivous & biosidit Anne Hyvärinen, Dosentti THL, johtava tutkija, yksikönpäällikkö Korjausten jälkeinen siivous on tärkeä! Homevaurioituneissa rakennuksissa

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Puhdasta sisäilmaa tilojen käyttäjille 28.1.2015 Poistoa Oy on erikoistunut homesiivouksiin Poistoa Oy on Suomen ensimmäinen homesiivouksiin erikoistunut siivousalan yritys

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Käsiteltävät kemikaalit 3. Tuotantomäärät 4. Olemassa

Lisätiedot

Miten parannan sisäilman laatua?

Miten parannan sisäilman laatua? Miten parannan sisäilman laatua? Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 17/05/2014 Mitä on hyvä sisäilma? Sisäilma on hyvää, jos suurin osa rakennuksen käyttäjistä on tyytyväisiä sisäilman laatuun

Lisätiedot

Biosidit ja korjausrakentaminen

Biosidit ja korjausrakentaminen Biosidit ja korjausrakentaminen Louhelainen Kyösti, Pennanen Sirpa, Santonen Tiina, Lapinlampi Tuomo, Stockmann-Juvala Helene ja Moisa Johanna Työterveyslaitos 16.3.2016 Työterveyslaitos Kyösti Louhelainen

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen tehtävistä Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista valvonta toteutetaan pääsääntöisesti tarkastajien

Lisätiedot

Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet. Anne Hyvärinen, tutkimusprofessori

Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet. Anne Hyvärinen, tutkimusprofessori Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet Anne Hyvärinen, tutkimusprofessori 16.11.2016 Sisäilmastoseminaari 2018 1 Johdanto Kosteus- ja homevauriot

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, yksikön päällikkö, dosentti Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 27.3.2017 SISEM2017 Hyvärinen 1 Sisäilmaongelmia aiheuttavat monet tekijät yhdessä ja

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot

Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet. Hanna Leppänen, FT, Ympäristöterveysyksikkö

Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet. Hanna Leppänen, FT, Ympäristöterveysyksikkö Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet Hanna Leppänen, FT, Ympäristöterveysyksikkö 16.11.2016 Sisäilmastoseminaari 2018 1 Johdanto Kosteus- ja

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu T. Mattila Biosidit maatilalla

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu T. Mattila Biosidit maatilalla Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 18.4.2018 Hannu T. Mattila Biosidit maatilalla 1 Mitä biosidivalmisteet ovat? Biosidivalmisteet on tarkoitettu torjumaan haitallisia eliöitä Haitallinen eliö on

Lisätiedot

Korjausten jälkeisten siivouksen vaikutus. Mari Turunen, Ulla Haverinen Shaughnessy, Anne Hyvärinen

Korjausten jälkeisten siivouksen vaikutus. Mari Turunen, Ulla Haverinen Shaughnessy, Anne Hyvärinen Korjausten jälkeisten siivouksen vaikutus Mari Turunen, Ulla Haverinen Shaughnessy, Anne Hyvärinen 16.11.2016 AVATER loppuseminaari 1 Korjausten jälkeinen siivous on tärkeä! Homevaurioituneissa rakennuksissa

Lisätiedot

Homeettomaksi siivous ja irtaimiston puhdistus kosteus- ja homevaurioiden korjausten jälkeen

Homeettomaksi siivous ja irtaimiston puhdistus kosteus- ja homevaurioiden korjausten jälkeen LIITE 6. 1 (5) Ohjeen laatija: Laadukas sisäympäristö -teema & Bioaerosolit ja sisäilma -tiimi Lisätietoja: tutkimusinsinööri Sari Rautio- Laine ja vanhempi asiantuntija Sirpa Rautiala Homeettomaksi siivous

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMATEKIJÖITÄ FYSIKAALISET TEKIJÄT MM. VETO, LÄMPÖTILA, KOSTEUS KEMIALLISET AINEET MM. CO2, CO, ERILAISET

Lisätiedot

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet LUONNOS RAPORTTI K0624M ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kaivokselan koulusta otetuissa näytteissä

Lisätiedot

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA MITÄ OVAT MIKRO-ORGANISMIT? Mikro-organismi tai mikrobi on organismi, joka on niin pieni, ettei sitä näe paljaalla silmällä. Vain siinä tapauksessa, kun niitä

Lisätiedot

Puhtaamman ilman puolesta. Ilmanpuhdistus Desinfiointi Hajunpoisto Itsepuhdistuvuus

Puhtaamman ilman puolesta. Ilmanpuhdistus Desinfiointi Hajunpoisto Itsepuhdistuvuus Puhtaamman ilman puolesta Ilmanpuhdistus Desinfiointi Hajunpoisto Itsepuhdistuvuus Titaanidioksidi Titaanidioksidi (TiO 2 ) on laajasti käytetty kemikaali, jota käytetään yleisesti valkoisena väripigmenttinä

Lisätiedot

Kun koulun sisäilma sairastuttaa

Kun koulun sisäilma sairastuttaa Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa 17.11.2011 Teija Meklin Homekoulu romahdutti opettajan terveyden Homekoulu kuohuttaa tunteita Ruotsinpyhtäällä julkaistu 16.8.2011 klo 09:14, http://yle.fi/alueet/teksti/

Lisätiedot

Auran kunnantalon tutkimukset

Auran kunnantalon tutkimukset Auran kunnantalon tutkimukset Jouni Vuohijoki 11.6.2018 Tehdyt tutkimukset Tutkimukset rajattiin ulkoseinien ja kantavien väliseinien alaosiin. Ulkoseinien rakenneavaukset ja mikrobinäytteet Kantavien

Lisätiedot

Sisäilmaongelmista aiheutuvien terveyshaittojen tunnistaminen sekä toimenpiteiden kiireellisyyden arvioiminen

Sisäilmaongelmista aiheutuvien terveyshaittojen tunnistaminen sekä toimenpiteiden kiireellisyyden arvioiminen Sisäilmaongelmista aiheutuvien terveyshaittojen tunnistaminen sekä toimenpiteiden kiireellisyyden arvioiminen Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dosentti Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 19.10.2016 Pikkuparlamentti

Lisätiedot

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy SISÄILMA 04.10.2011 Rakennusfoorumi Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy Sisäilman merkitys Sisäilman huono laatu on arvioitu yhdeksi maamme suurimmista

Lisätiedot

Mitä sisäilmaoireet ovat?

Mitä sisäilmaoireet ovat? Oireita sisäilmasta? kliininen näkökulma koti Soile Jungewelter, LL, HLL korvatautien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Työterveyslaitos RAKLI 04.10.2017 työpaikka luonto auto kiitokset ylilääkäri Kirsi

Lisätiedot

Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella

Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella Tarkastaja Ulla Riikonen Tarkastaja Marja Tereska-Korhonen Lounais-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Tarkastaja Ulla Riikonen 11.11.2015

Lisätiedot

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE 28.1.2015 WÄRTSILÄTALO Susanna Hellberg TERVEYDENSUOJELULAKI 763/94 7 LUKU Asunnon ja muun oleskelutilan sekä yleisten alueiden terveydelliset vaatimukset 26 Asunnon

Lisätiedot

Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä

Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa Aattela Oy SEA Terveellinen Turvallinen Rakennus-klinikka OYS-TTR-projekti Tulevaisuuden sairaala 2030 Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa

Lisätiedot

Hajunpoisto ja desinfiointi JVT-töissä

Hajunpoisto ja desinfiointi JVT-töissä Hajunpoisto ja desinfiointi JVT-töissä SPPL:n auktorisointikoulutus 29.09.2015 Jouko Leppänen Microbe Control Finland Oy Väinölänkatu 10 05900 Hyvinkää www.microbecontrol.fi HAJUNPOISTO Hajuaisti ja hajun

Lisätiedot

Uusi vuosi, uudet kujeet - Kurkistus Aerobiologian laboratorion vuoteen 2016. Sirkku Häkkilä

Uusi vuosi, uudet kujeet - Kurkistus Aerobiologian laboratorion vuoteen 2016. Sirkku Häkkilä Uusi vuosi, uudet kujeet - Kurkistus Aerobiologian laboratorion vuoteen 2016 Sirkku Häkkilä Asumisterveysasetus ja mikrobikasvun osoittaminen Terveyshaittaa selvitettäessä on mittauksessa ja näytteenotossa

Lisätiedot

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla)

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 3 / 2 / 2015 Hyvän sisäilman osatekijät Estetään ulkoa

Lisätiedot

Moniammatillisen sisäilmaryhmän toiminta Tampereen kaupungissa

Moniammatillisen sisäilmaryhmän toiminta Tampereen kaupungissa Moniammatillisen sisäilmaryhmän toiminta Tampereen kaupungissa 29.10.2014 Hyvä sisäilma ei aiheuta terveyshaittaa ja käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä. Juhani Pirinen, Sisäilmaseminaari 2012 SISÄILMAA

Lisätiedot

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon Asumisterveys - olosuhteet kuntoon LVI-päivät Tampere 1 27.10.2017 Etunimi Sukunimi Terveydensuojelulain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi 70 vuotta Hyvinvointia työstä Turvallinen vahinkosaneeraus ja jälkivahinkojen torjunta (TUVASA-hanke) Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry:n jäsenyritysten ja Työterveyslaitoksen yhteishanke Juha

Lisätiedot

Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa

Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa Tiedossa olevat puutteet rakenteissa, pinnoilla tai LVI-tekniikassa Aistinvaraisesti havaittavat merkit Käyttäjien poikkeava oireilu Tiedossa olevat puutteet Sisäilmaston

Lisätiedot

ASTQ Supply House Oy. Hajunpoisto betoni- ja tiilirakenteesta. ( VOC-saneeraus ) Aaro Seppälä 14.11.2015. Hapettava, kemiallinen menetelmä.

ASTQ Supply House Oy. Hajunpoisto betoni- ja tiilirakenteesta. ( VOC-saneeraus ) Aaro Seppälä 14.11.2015. Hapettava, kemiallinen menetelmä. ASTQ Supply House Oy OHJE Aaro Seppälä 14.11.2015 Hajunpoisto betoni- ja tiilirakenteesta. ( VOC-saneeraus ) Hapettava, kemiallinen menetelmä. 1. Epäpuhtauksien leviämisen estäminen Korjauksen alainen

Lisätiedot

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä 1 Työnantajan velvollisuudet Työturvallisuuslaki (738/2002) Työnantaja velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta

Lisätiedot

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri (YTM) Työpaikka: ylitarkastajana Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella

Lisätiedot

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Hallitun ilmanvaihdon merkitys Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti on ekologinen tapa ottaa ikkunan kautta poistuva hukkalämpö talteen ja hyödyntää auringon lämpövaikutus. Ominaisuudet: Tuloilmaikkuna

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2014. 418/2014 Valtioneuvoston asetus. biosidivalmisteista

Julkaistu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2014. 418/2014 Valtioneuvoston asetus. biosidivalmisteista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2014 418/2014 Valtioneuvoston asetus biosidivalmisteista Annettu Helsingissä 5 päivänä kesäkuuta 2014 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

toimintaohjeet sisäilmaongelmissa

toimintaohjeet sisäilmaongelmissa toimintaohjeet sisäilmaongelmissa Tämä toimintaohje kuvaa sen, kuinka Kontiolahden kunnassa menetellään silloin, kun sisäilmassa havaitaan ongelmia. Khall. 30.10.2006 262 päivitys 25.11.2008, khall 12.1.09

Lisätiedot

Mikrobimenetelmät ja homevaurion vakavuuden arviointi

Mikrobimenetelmät ja homevaurion vakavuuden arviointi Mikrobimenetelmät ja homevaurion vakavuuden arviointi Kaisa Jalkanen, tutkija Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.8.2015 Ympäristöterveyshuollon alueelliset koulutuspäivät 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

Kosteudenhallinta ja Kuivaketju10 käytännössä

Kosteudenhallinta ja Kuivaketju10 käytännössä Kosteudenhallinta ja Kuivaketju10 käytännössä Rakentamisen lait ja asetukset käytännössä Rakennusteollisuus Itä-Suomi 10.4.2019, Kuopio Mikko Tarri, A-Insinöörit Kontrastit Valaistuksen voimakkuus Valaistusolosuhteet

Lisätiedot

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Koulun ja päiväkodin sisäilmaongelma monialainen ratkaisu Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki Etelä-Suomen Aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue 1 Työnantajan

Lisätiedot

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy Sisäympäristöprosessit HUS:ssa Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy HUS-Sisäympäristöohjausryhmä v toimii ns. ohjausryhmänä v työryhmä koostuu v HUS-Työsuojelusta v HUS-Työterveyshuollosta

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.3.2015 Sisäilmastoseminaari 2015 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA ONNISTUNEEN SISÄILMA- KORJAUKSEN EDELLYTYKSISTÄ SUOJELU- KOHTEESSA Selja Flink, Senaatti-kiinteistöt Anu Laurila, Vahanen Rakennusfysiikka Oy Pekka Lehtinen, Museovirasto 15.3.2018 SISÄLTÖ Rakennusperinnön

Lisätiedot

Kemikaalilain 38 :ssä tarkoitettu tuholaistorjujan tutkinnon sisältö

Kemikaalilain 38 :ssä tarkoitettu tuholaistorjujan tutkinnon sisältö 418/2014 3 Liite 1 Kemikaalilain 38 :ssä tarkoitettu tuholaistorjujan tutkinnon sisältö Osa A. Tutkinnon kirjallisessa kokeessa osoitettavat tiedot 1. Lainsäädännön tuntemus Torjuntatyötä säätelevät säädökset

Lisätiedot

KOSTEUS- JA HOMEVAURIOIDEN VALVONTA

KOSTEUS- JA HOMEVAURIOIDEN VALVONTA Työsuojeluvalvonnan ohjeita 3 / 2010 KOSTEUS- JA HOMEVAURIOIDEN VALVONTA SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sisällys Ohjeen tarkoitus... 5 Säädösperusta... 5 Kosteus- ja homevaurioiden määrittely ja tunnusmerkit...

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kannanotto biosidien käytöstä korjausrakentamisessa

Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kannanotto biosidien käytöstä korjausrakentamisessa Hyvinvointia työstä Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kannanotto biosidien käytöstä korjausrakentamisessa Tiina Santonen, LT, toksikologi, Työterveyslaitos 27.10.2016 Työterveyslaitos

Lisätiedot

ENERSIS. hanke.. Hannu Viitanen

ENERSIS. hanke.. Hannu Viitanen TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-04235-13 Energiatehokas ja toimintavarma korjauskonsepti ENERSIS hanke.. Osahanke: kemiallinen käsittely korjausten yhteydessä Kirjoittajat: Hannu Viitanen Luottamuksellisuus: Julkinen

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

Kestävyysvajetta asumisessa?

Kestävyysvajetta asumisessa? CE-merkintä tulee pakolliseksi, oletko valmis? Kerrostalokiinteistöihin kohtuuhintaisia lämmitysratkaisuja Desinfiointiaineista leimahti sota www.kita.fi Hinta 9,20 EUR Kestävyysvajetta asumisessa? Taloyhtiö

Lisätiedot

Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta

Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta Hanna Leppänen, Matti Peltonen, Martin Täubel, Hannu Komulainen ja Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 24.3.2016 Otsonointi

Lisätiedot

Lausunto 1 (6) 18.2.2013

Lausunto 1 (6) 18.2.2013 Lausunto 1 (6) 18.2.2013 Helsingin kaupunki Ympäristökeskus Ympäristöpäällikkö Pertti Forss PL 500 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Viite Lausuntopyyntönne 07.01.2013 Lausunto biosidikäsittelyn aiheuttamasta mahdollisesta

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

VOC- saneeraus lattianpäällysteen uusimisen yhteydessä

VOC- saneeraus lattianpäällysteen uusimisen yhteydessä VOC- saneeraus lattianpäällysteen uusimisen yhteydessä Hapettamiseen perustuva desinfektio- ja hajunpoistomenetelmä Aaro Seppälä, A.Seppälä Total Quality Oy VIITE: TYÖOHJE 8.4.2008 MUOVIMATON UUSIMINEN

Lisätiedot

Lukuisat epidemiologiset tutkimukset

Lukuisat epidemiologiset tutkimukset FM, tutkija Kaisa Jalkanen FT, dosentti, johtava tutkija Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Asuinympäristö ja terveys -yksikkö, Kuopio Mikrobiologiset menetelmät homevaurion toteamisessa Homekasvua

Lisätiedot

RAKENNUSTEN MIKROBISTO JA NIIDEN ROOLI RAKENNUSTEN TUTKIMISESSA

RAKENNUSTEN MIKROBISTO JA NIIDEN ROOLI RAKENNUSTEN TUTKIMISESSA RAKENNUSTEN MIKROBISTO JA NIIDEN ROOLI RAKENNUSTEN TUTKIMISESSA Anne Hyvärinen tutkimusprofessori, yksikön päällikkö Ympäristöterveyden yksikkö 23.3.2018 SIS 2018 Hyvärinem 1 Sisäilmaongelmien ratkaiseminen

Lisätiedot

ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN

ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN BEST- alipaineistajien vaatimustenmukaisuuden varmistaminen ja ylläpito Viite: Dutch asbestos regulations/ Hollannin asbestisäännökset SC530;

Lisätiedot

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo 10.12.2014 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Miksi korjataan? Käyttäjät ovat ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta

Lisätiedot

Sisäilmatalo Kärki Oy

Sisäilmatalo Kärki Oy Sisäilmatalo Kärki Oy Avaimet terveelliseen sisäilmaan Sisäilmatalo Kärki Oy Jukka-Pekka Kärki Rakennusterveysasiantuntija, toimitusjohtaja S i s ä i l m a t a l o K ä r k i O y Rekkatie 3, 80100 Joensuu

Lisätiedot

Huomioita puhdistimien hankinnassa. Varkaus seminaari

Huomioita puhdistimien hankinnassa. Varkaus seminaari Huomioita puhdistimien hankinnassa Varkaus seminaari 28.10.2016 Mitä on sisäilmasto SISÄILMASTO Ihmisen terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttavia rakennuksen ympäristötekijöitä Laatuun vaikuttavat: Ilmankosteus

Lisätiedot

Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa

Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa Anne Hyvärinen, erikoistutkija, dosentti 8.10.2011 1 Näytteet osa kokonaisuutta Näytteenotto ja näytteiden analysointi ovat osa kokonaisuutta,

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: HIRVIKOSKEN KOULUN PURKU Hirvikoskentie 225 32200 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUKSELLE TOIMITETTAVIEN AINEIDEN TOIMITUSEHDOT

RATAHALLINTOKESKUKSELLE TOIMITETTAVIEN AINEIDEN TOIMITUSEHDOT RATAHALLINTO- 1(5) RATAHALLINTOKESKUKSELLE TOIMITETTAVIEN AINEIDEN TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut rataverkon tarpeisiin käytettävien aineiden toimitusehdot 1111/739/99 voimassaoleviksi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysohje asetukseksi Soveltamisalue asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisten

Lisätiedot

Hyvä, paha sisäilma. Merja Järvelä Thermopolis Oy

Hyvä, paha sisäilma. Merja Järvelä Thermopolis Oy Hyvä, paha sisäilma Merja Järvelä Thermopolis Oy Käsitteitä Sisäilma Rakenteiden rajaamalla alueella oleva ilma Sisäilmasto Sisäilman epäpuhtaudet Ilmastointijärjestelmä ja lämpöolosuhteet Sisäympäristö

Lisätiedot

Hannu T. Mattila Desinfiointiaineet ja otsonointi

Hannu T. Mattila Desinfiointiaineet ja otsonointi Hannu T. Mattila 22.3.2017 Desinfiointiaineet ja otsonointi Esityksen sisältö Biosidiasetuksen keskeinen sisältö Peruskäsitteet ja soveltamisala, valmisteryhmät Keskeiset periaatteet Tehoaineiden hyväksyntä

Lisätiedot

UUDET TEKNIIKAT SISÄYMPÄRISTÖN MIKROBIEN TOTEAMISESSA

UUDET TEKNIIKAT SISÄYMPÄRISTÖN MIKROBIEN TOTEAMISESSA UUDET TEKNIIKAT SISÄYMPÄRISTÖN MIKROBIEN TOTEAMISESSA LIITU-päivä 4.5.2006 FT Helena Rintala Kansanterveyslaitos, Ympäristöterveyden osasto Mihin sisäympäristön mikrobien mittauksia tarvitaan? Rakennusten

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2.12.2014 Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa

Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2.12.2014 Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa Timo Keskikuru Talotekniikan asiantuntija, FL Rakennusterveysasiantuntija

Lisätiedot

ASUMISTERVEYSLIITTO ASTE Ry

ASUMISTERVEYSLIITTO ASTE Ry ASUMISTERVEYSLIITTO ASTE Ry Kaivokatu 5-7 18100 Heinola Puh. (03) 877 540 Fax. ( 03) 877 5450 Hannele Rämö 044 551 8542 ASUNNON HOME- JA KOSTEUSVAURIOT JA NIISTÄ SELVIÄMINEN Asuntokauppa on tavalliselle

Lisätiedot

Avaimet terveelliseen ja turvalliseen rakennukseen (AVATER) käyttöä turvaavat toimenpiteet. Hanna Leppänen, FT, Ympäristöterveysyksikkö

Avaimet terveelliseen ja turvalliseen rakennukseen (AVATER) käyttöä turvaavat toimenpiteet. Hanna Leppänen, FT, Ympäristöterveysyksikkö Avaimet terveelliseen ja turvalliseen rakennukseen (AVATER) käyttöä turvaavat toimenpiteet Hanna Leppänen, FT, Ympäristöterveysyksikkö 16.11.2016 Valtakunnalliset Ympäristöterveyspäivät 2017 1 Taustaa

Lisätiedot

HYVÄN SISÄILMAN PERUSASIAT

HYVÄN SISÄILMAN PERUSASIAT HYVÄN SISÄILMAN PERUSASIAT Anne Hyvärinen, tutkimusprofessori, yksikönpäällikkö Ympäristöterveyden yksikkö Kuopio 20.2.2019 Hengitysyhdistys 2019 1 SISÄILMAN MERKITYS Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta

Lisätiedot

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus Tähän tarvittaessa otsikko TAUSTAA JA TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Tutkimuksen tekijä Insinööritoimisto K-S Kitapa Oy / Hannu Leisimo (RI, Rakennusterveysasiantuntija,

Lisätiedot

OHJE SIIVOUKSEEN JA IRTAIMISTON PUHDISTUKSEEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSTEN JÄLKEEN

OHJE SIIVOUKSEEN JA IRTAIMISTON PUHDISTUKSEEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSTEN JÄLKEEN OHJE SIIVOUKSEEN JA IRTAIMISTON PUHDISTUKSEEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKORJAUSTEN JÄLKEEN YHTEISTYÖSSÄ: Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Yleistä tietoa homepölystä ja homeen hajusta... 4 3. Pölyn leviämisen

Lisätiedot

Ajankohtaista asumisterveydestä

Ajankohtaista asumisterveydestä Ajankohtaista asumisterveydestä H 3 C CH 3 H 3 C H H H CH 3 CH 2 I Ac H H H Ac Anne Hyvärinen, erikoistutkija, dos. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Ympäristöterveys, Kuopio Kosteus- ja homevaurioasiat

Lisätiedot

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus 14.5.2018 Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Suomen rakentamismääräyskokoelma uudistui 1.1.2018 Taustalla

Lisätiedot

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen 2 Sisällys/Sivu 1. Yleistä tietoa homepölystä ja homeen hajusta... 3 2. Pölyn leviämisen estäminen kosteus- ja homevaurioiden

Lisätiedot

JOHDANTO SENAATTI-KIINTEISTÖJEN SISÄILMATIETOISKUJEN SARJAAN

JOHDANTO SENAATTI-KIINTEISTÖJEN SISÄILMATIETOISKUJEN SARJAAN JOHDANTO SENAATTI-KIINTEISTÖJEN SISÄILMATIETOISKUJEN SARJAAN SISÄLLYS 1. Artikkelin tarkoitus ja sisältö...3 2. Johdanto...4 3. Sisäilma syntyy monen tekijän summana...5 4. Sisäilmatietoiskujen teemat...6

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

Sisäilmaongelman ratkaisun peruslähtökohdat

Sisäilmaongelman ratkaisun peruslähtökohdat Sisäilmaongelman ratkaisun peruslähtökohdat Sisäilmaongelman ratkaisuun osallistuvilla toimijoilla tulee olla yhteinen näkemys siitä, että vaurioituneet rakenteet on korjattava, koska homeongelmasta voi

Lisätiedot

Valmisteperhe ja käsitellyt esineet lainsäädännön näkökulma

Valmisteperhe ja käsitellyt esineet lainsäädännön näkökulma Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Terhi Kuljukka-Rabb 19.11.2013 Valmisteperhe ja käsitellyt esineet lainsäädännön näkökulma Biosidiseminaari 19.11.2013 Messukeskus, Hki Sisältö Valmisteperhe Miksi

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EG) nro 1907 / 2006

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EG) nro 1907 / 2006 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EG) nro 1907 / 2006 1. Aineen tai valmisteen ja yhtiön kuvaus Tuotteen nimi: TBI MIG-Spray Art. Nro: 392P000071 Käyttötarkoitus: Estää hitsausroiskeiden kiinnitarttumisen.

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Kaisa Jalkanen, tutkija THL, Asuinympäristö ja terveys -yksikkö Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa monet tekijät Hallittava kokonaisuus! Lähtötilanne

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN TERVEYSVAIKUTUKSET

SISÄILMAONGELMIEN TERVEYSVAIKUTUKSET SISÄILMAONGELMIEN TERVEYSVAIKUTUKSET Hannele Oikarinen työterveyslääkäri, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri 20.3.2017 Todettujen sisäilmaongelmien terveyshaitat Pölyisyys Allergiaoireet,

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATU. Mika Korpi

SISÄILMAN LAATU. Mika Korpi SISÄILMAN LAATU Mika Korpi 2.11.2016 Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri lähteistä peräisin olevia kaasumaisia ja hiukkasmaisia

Lisätiedot

BIOSIDIT JA KORJAUSRAKENTAMINEN

BIOSIDIT JA KORJAUSRAKENTAMINEN BIOSIDIT JA KORJAUSRAKENTAMINEN Johanna Moisa Biosidit ja korjausrakentaminen Pro Gradu -tutkielma Ympäristötiede Itä-Suomen yliopisto, Ympäristötieteen laitos Joulukuu 2015 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO, Luonnontieteiden

Lisätiedot

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset 22. 23.3.2017 Jle 24.3.2017 1 Voimassa ollut lainsäädäntö Valtioneuvoston päätös asbestityöstä (1380/1994) (yleiset velvollisuudet, valtuutus, koulutus,

Lisätiedot

RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE

RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE 2012 RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE Raportissa esitetään tehdyn sisäympäristökyselyn yhteenveto, tehdyt mittaukset ja jatkotoimenpiteet. Vesilahden kunta 7.2.2012 1. JOHDANTO Hyvän sisäilman yksinkertainen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 57/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilain säännöksiä muutettavaksi siten, että kemikaalin päällysmerkintöihin

Lisätiedot

Terveyden edistäminen. Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos

Terveyden edistäminen. Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Terveyden edistäminen Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Lähtökohta Suomi johtavia maita sisäilmahaittojen tutkimuksessa ja ehkäisyssä Silti sisäilmaan liitetty keskustelu,

Lisätiedot

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon.

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus

Lisätiedot

TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA

TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA Ylitarkastaja Vesa Pekkola Sosiaali- ja terveysministeriö 17.11.2014 Hallintolaki 10 Viranomaisten yhteistyö

Lisätiedot