Ammattitaitoista pölyn, mikrobien ja hajujen hallintaa tarvitaan vahinkokorjauksissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ammattitaitoista pölyn, mikrobien ja hajujen hallintaa tarvitaan vahinkokorjauksissa"

Transkriptio

1 Aaro Seppälä A.Seppälä Total Quality Oy Sisäilma puhuttaa Ammattitaitoista pölyn, mikrobien ja hajujen hallintaa tarvitaan vahinkokorjauksissa Julkisuudessa on käyty keskustelua biosidien käytöstä kosteus- ja mikrobivaurioituneiden tilojen kunnostuksessa. Haitallisiksi epäiltyjä guanidiinibiosidejä, PHMG ja PHMG, on käytetty homesaneerauksissa, oikotienä puhtaan lopputuloksen saavuttamiseksi, vieläpä tilojen käyttäjien tietämättä. Tämän seurauksena on syntynyt kohua, jopa ylilyöntejä ja pelkotiloja biosidivalmisteita kohtaan. Tilanne on johtanut siihen, että puhdistus- ja desinfektiotarkoitukseen käytettävä kemikaalit ovat saaneet leiman myrkyt. Sallitut biosidit ovat kuitenkin osa ihmisten terveydensuojelua, muun muassa taudinaiheuttajia ja tuhohyönteistä vastaan sekä teollisessa rakennusmateriaalien suojauksessa. Järjestäytynyt saneerausala reagoi nopeasti viranomaisten ohjeisiin mainittujen biosidien käytöstä. Niitä on ollut pari vuosikymmentä markkinoilla henkilökohtaisessa hygieniassa, haavanhoidossa, elintarvikehygieniassa, laitosten pinta- ja prosessihygieniassa, uima- ja porealtaissa jne. Nyt näitä tehoaineita sisältävät tuotteet on vedetty pois vahinkosaneerausalalta ja korjausrakentamisesta. Niistä PHMG:n käyttö kiellettiin normaalilla tavalla, rekisteröinnin keskeytyessä; PHMB:tä ei siis ole varsinaisesti kielletty; asuintiloissa sen käyttöä suositetaan välttämään. Ammattilaiset hallitsevat biosidit ja niiden oikean käytön Ammattimaisen saneerausalan lähtökohtana on, että korjausten yhteydessä pilaantuneet materiaalit tai vaaralliset aineet puretaan ja vaihdetaan uusiin kunnostussuunnitelman mukaisesti. Jäljelle jätettävät rakenteet ja pinnat puhdistetaan. Tällaisissa töissä käytetään harkitusti myös biosidejä, hajunpoisto- ja desinfektioaineita. Niillä on viranomaisten hyväksyntä, ennen kuin niitä saatetaan markkinoille ja käytetään. Saneerausalan koulutuksessa käydään läpi käsittely- ja suojausmenetelmien lisäksi mm. kemikaalilaki, uusimmat HTP- arvot (Haitalliseksi Tunnettu Pitoisuus) sekä valmisteista laaditut käyttöturvallisuustiedotteet. Suojautuminen tapahtuu aineiden käsittelytavan mukaisesti ja työnantajat hankkivat asianmukaiset henkilösuojaimet ja huolehtivat niiden käytön sekä suojeluohjeiden valvonnasta. Oma lukunsa desinfektion tarpeellisuudesta on vauriokohteiden purkajien turvallisuus. Mikrobikasvun rajoittaminen on usein tarpeen epähygieenisissä olosuhteissa.

2 Saneerausalan taustakertomus 2 Hajunpoistossa ja desinfektiossa käytettävät valmisteet valitaan kemikaalilain mukaisesti: Kemikaalista aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi toiminnanharjoittajan on, silloin kun se on kohtuudella mahdollista, valittava käyttöön olemassa olevista vaihtoehdoista kemikaali tai menetelmä, josta aiheutuu vähiten vaaraa. Valintaperusteina ovat mm. tehoaineiden myrkyllisyyttä ilmaisevat LD50 ja LC50- arvot, valmisteiden ympäristövaikutukset, TVOC arvot, HTP- arvot sekä asiantuntijatahojen lausunnot. Kohuttujen valmisteiden guanidiinipitoisuus on ollut useimmiten alle 0,5 % valmiina käyttöliuoksena. Niillä korvattiin haitallisempia (ks. LD50- arvot) tuotteita, kuten Natriumhypokloriitti (kloorikaasu liuotettuna lipeään) ja Booriyhdisteet. Elintarviketeollisuudessa, maataloudessa ja terveydenhuollossa - kuten myös saneerausalalla on suuri määrä tilanteita, joissa desinfektio, desinfioiva puhdistus, hajunpoisto ja haitta-aineiden hallinta ovat perusteltuja tai jopa välttämättömiä. Vahinkosaneerausten yhteydessä desinfektioon on tämän kohun myötä ylireagoitu. Desinfektiolla rajataan vahinkoa sekä vähennetään työn aiheuttamia riskejä työturvallisuuslain hengessä. Tehoaine PHMG:n käyttö lopetettiin jo heinäkuun alusta 2012, kun raaka-ainevalmistaja ja maahantuoja luopuivat sen rekisteröinnistä miljoonaluokan tutkimuskustannusten rahoituksen puutteesta johtuen. Tästä johtuen sen käyttö kiellettiin/lopetettiin lähtien. Jäljelle jäi PHMB, joka on ollut jo parin vuosikymmenen ajan erilaisten desinfektio- ja suoja-aineiden tehoaineena. Hajunpoisto- ja desinfektioaineilla on saneerausalalla kaksi pääkäyttötarkoitusta: 1) Työkohteen desinfektio vähentää biologisia riskitekijöitä epähygieenisissä olosuhteissa, esim. viemärivahingoissa, kalmansaneerauksissa, eläinsuojien saneerauksissa sekä kosteus- ja mikrobivaurioiden korjauksessa. Näissä käytetään ULV- (pienpisara-)tekniikkaa. Henkilökohtaisina suojaimina on tuolloin ULV- menetelmiin ohjeistetut suojaimet, kuten puhallinmoottorilla varustettu kokonaamari ja ihonosat peittävät kemikaalihaalarit, suojakäsineet ja -jalkineet. 2) Korjauskohteiden viimeistelyssä desinfioivia valmisteita käytetään rajoitetusti, mm. pintojen pyyhinnässä ns. homeettomaksi siivouksissa. Todettakoon, että niissä on jo vuosien ajan ohjeistettu käytettäväksi hapettavia peroksideja tai kloorijohdannaisia, (Ttl:n ohjeessa myös otsonointia) niiden hajunpoistovaikutuksen vuoksi. Toinen kemikaalien käyttöalue on viimeistelyvaiheen tärkeä osa, hajunpoisto, joka helposti sekoitetaan desinfektioon.

3 (Erillinen tietoruutu hajunpoiston Top Ten ) 3 Hajunpoistomenetelmien TOP Fysikaalinen hajunpoisto purkamalla, materiaalit vaihtamalla 2. Fysikaalinen hajunpoisto ilmastoimalla, tuulettamalla, pesemällä 3. Fysikaalinen hajunpoisto; (kostutus,) lämmitys/jäähdytys 4. Hajottaminen kemiallisesti hapettamalla 5. Hajun muokkaaminen 6. Hajun laimentaminen ilmasta; ilmanpuhdistimet, ionisointi 7. Hajottaminen mikrobiologisesti 8. Hajottaminen otsonoimalla (irtaimiston kontti-/kammiokäsittely) 9. Hajun ennalta estäminen, desinfektio 10. Hajun kapselointi, ilmastoitu koteloiminen, pinnoittaminen OUT! Hajun naamiointi, peittäminen Milloin hajujen poistoon pitäisi kiinnittää erityistä huomiota? Kosteus- ja homevaurioita on monenlaisia; osa niistä ei aiheuta minkäänlaisia oireita. Näissä tapauksissa hajunpoistoon ei välttämätöntä syytä ole. Jos kosteusvaurioon liittyy runsaasti oireita ja tila halutaan ongelmattomasti ottaa nopeasti käyttöön, on syytä miettiä erityisiä toimenpiteitä hajujen poistamiseksi. Joissakin erittäin ongelmallisissa tapauksissa kaikkien työpaikalta siirrettävien esineiden (työkalujen, huonekalujen, taideteosten yms.) käsittelyyn on kiinnitetty erityistä huomiota. Tällöin hajujen poistaminen ei ole ollut toimintaa ohjaava tekijä, vaan kaikki korjausten jälkeenkin käytettävät esineet on haluttu puhdistaa oireilun ja sairastelun lopettamiseksi. Hajujen poiston tavoitteena voi olla ensisijaisesti hoitaa hajua. Voidaan kuvitella myös niin, että hajut ovat indikaattorina mahdollista terveyshaittaa aiheuttavasta tekijästä, joka samalla poistetaan. Ruotsalaiset kosteus- ja homevaurioiden tutkijat ja korjaajat korostavat onnistuneiden korjausten ehtona olevan vaurioiden syyn ja vaurioituneiden rakenteiden poistamisen ohella myös hajujen poistamista. Suomalaisissa korjausohjeissa ei ole erityisesti huomioitu hajujen poistoa, vaan huomio on kiinnitetty syiden ja vaurioiden poistoon. Kosteusvaurion aikana hajua aiheuttavia (ja muitakin) kemiallisia aineita sitoutuu ympäristön pintoihin. Pinnan rakenne vaikuttaa siihen, miten voimakasta tämä sitoutuminen on. Pehmeät sisustusmateriaalit, kankaat, tapetit ja äänieristysmateriaalit imevät haisevia yhdisteitä tehokkaammin kuin kovat pinnat. Lisäksi kovien pintojen mekaaninen puhdistaminen on helpompaa. Mikäli huomio kiinnittyy vain ja ainoastaan vaurioalueeseen, on mahdollista, että haitallisia ja haisevia tekijöitä jää muihin rakenteisiin ja materiaaleihin.

4 Haitalliset kemikaalit liikkuvat sisäilmasta materiaaliin (vaurion aikana) ja materiaalista sisäilmaan (korjausten jälkeen) pitoisuuserojen perusteella ja tämän takia ajan kuluessa materiaaleihin sitoutuneet epäpuhtaudet laimenevat. Kyse ei siis yleensä ole pitkään (vuosia) jatkuvasta ongelmasta. (Työterveyslääkäri 2005;23(2):ss , Markku Seuri) 4 Ihmisen hajuaisti Vesivahingot vaativat sekä desinfektiota että hajunpoistoa Vesivahingon yhteydessä esiintyvät mikrobit ovat pahoja sisäilman saastuttajia. Eloperäistä ainetta hajottavat bakteerit ja sienet ovat hyödyksi luonnossa, mutta ne kasvavat siellä, mistä löytävät sopivat olosuhteet. Samaiset mikrobit voivat vahingoittaa rakenteita ja irtaimistoa vesivahingon jälkeen tai pitkään vallinneen korkean ilmankosteuden seurauksena. Pieni vesivahinko johtaa massiiviseen korjausrakentamiseen, mikäli mikrobit saavat rakennuksesta tukevan otteen. Ammattitaitoinen vahinkosaneeraaja hallitsee työmaan suojauksen, desinfektion, purkutyöt, jätteiden käsittelyn, kuivausprosessin, sekä oman ja sivullisten terveyden varjelemisen. Mikro-organismien aineenvaihduntatuotteet aiheuttavat maakellarimaisen, tunkkaisen hajun ja ärsyttävät ihmisen limakalvoja. Itiöiden lisäksi useat lajit erittävät toksiineja, myrkyllisiä kaasumaisia yhdisteitä, etenkin lähdettäessä purkamaan ja puhdistamaan vauriokohdetta. Vesivahinko tuo mukanaan tauteja aiheuttavia bakteereja Tilojen käyttäjille tulee kertoa, että olosuhteet paikan päällä saattavat olla vaaraksi terveydelle. Ihmisiä ei kuitenkaan saa pelotella. Ammattitaitoiset korjaustyöntekijät varmistavat myös omaa turvallisuuttaan käyttämällä puhallinmoottorilla varustettua kokonaamaria ja yhdistelmäsuodatinta. Paljaat ihonosat suojataan useimmiten lyhytaikahaalarilla ja suojakäsineillä. Saneerattava alue eristetään osastointimenetelmällä ja alipaineistetaan. Tämän lisäksi käsitellään mahdollisimman nopeasti kaikki märät materiaalit desinfiointiaineella, esim. peroksideilla. Sen jälkeen poistetaan pilaantuneet materiaalit, ilmankosteutta alennetaan kosteudenpoistajilla ja kuivataan puhaltimilla sekä

5 5 samalla puhdistetaan ilmaa ilmanpuhdistajilla. Homekasvun valtaama alue täytyy puhdistaa ennen kuivauspuhaltimien käyttöä. Sienten itiöt aktivoituvat nopeasti, jos orgaaniset materiaalit kastuvat ja/tai ilmankosteus nousee. Vaikka mikrobikasvua voidaan rajoittaa desinfiointiaineilla, sen ilmestyminen uudelleen voidaan estää vain puuttumalla kasvulle otollisiin olosuhteisiin. Epänormaali kosteus poistetaan ja ylläpidetään n. 40 % suhteellista ilmankosteutta. Alipaineistuksella ja ilmanpuhdistajilla hallitaan mikrobeja, pölyä ja hajuja Ilmanpuhdistaja poistaa ilmassa leijuvat hiukkaset ympäröivästä ilmatilasta. Esisuodatuksessa sisäilmasta saadaan poistettua lähes kaikki suurimmat hiukkaset. Niiden poistaminen suhteellisen edullisten esisuodattimien avulla pidentää kalliimpien pääsuodattimien käyttöikää. Eräissä ilmanpuhdistajissa on mahdollisuus käyttää aktiivihiilisuodatinta, tai uudentyyppistä Nanosuodatinta joka poistaa sisäilmasta haisevia kaasumaisia yhdisteitä. Tällaista on mm. maakellarin haju kosteusvauriokohteessa. Yksi gramma aktiivihiiltä imee jopa 2000 neliömetrin pintaalalla kaasumaisia hajumolekyyleja itseensä! Hyvän suodatuksen aikaansaamiseen tarvitaan HEPAsuodatinta, jonka erotusaste on vähintään 99,97 %. Saneerausalalla tarvitaan uusia parhaita käytäntöjä, myös tehokkaita kemiallisia valmisteita, perustellusti harkiten ja yhdessä viranomaisten ja tutkijoiden kanssa menetelmiä kehittäen. Aineiden oikea käsittely on vaativaa haitta-aineiden käsittelyyn rinnastettavaa ammattityötä. Olisi hyvä, jos vain koulutetut ja sertifioidut yritykset saisivat suorittaa tällaisia käsittelyjä. Korjausrakentaja välttää vakavia vastuuongelmia suunnittelemalla ja dokumentoimalla työkohteen sekä aina varmistumalla, että se on täysin kuiva ja pölytön ja että muu tarvittava viimeistely on huolellisesti suoritettu. Lisätietoja A.Seppälä Total quality Oy ASTQ Supply House Luoteisrinne 4 C Espoo Puh , Fax Auktorisoidut JVT- liikkeet: Valtuutetut Asbesti- ja pölysaneerausliikkeet:

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen 2 Sisällys/Sivu 1. Yleistä tietoa homepölystä ja homeen hajusta... 3 2. Pölyn leviämisen estäminen kosteus- ja homevaurioiden

Lisätiedot

HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA

HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA Syyskuu 2013 Sisällys 1 Johdanto...3 2 Yleistä homevaurion korjaamisesta...4 3 Rakennusmateriaalien Yleiset puhdistusohjeet...5

Lisätiedot

Tutkimuksia ja selvityksiä 11/2004 Research Reports 11/2004. Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA

Tutkimuksia ja selvityksiä 11/2004 Research Reports 11/2004. Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA Tutkimuksia ja selvityksiä 11/2004 Research Reports 11/2004 Timo Kauhanen TYÖSUOJELULAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOKOHTEISSA Kuopio 2004 1 Julkaisija: Julkaisun sarjan nimi ja tunnus

Lisätiedot

ASUMISTERVEYS. Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 2/2013. Uudistuva terveydensuojelulaki s. 4 5 Sädesieni on indikaattori s.

ASUMISTERVEYS. Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 2/2013. Uudistuva terveydensuojelulaki s. 4 5 Sädesieni on indikaattori s. ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 2/2013 Uudistuva terveydensuojelulaki s. 4 5 Sädesieni on indikaattori s. 8 9 @home SISÄLTÖ 3 VIIKON VINKIT opastavat myyjää ja ostajaa 4 UUDISTUVA

Lisätiedot

Vaarojen arviointi ongelmakohteissa

Vaarojen arviointi ongelmakohteissa Mirja Laajoki ja Ari Lehtinen Vaarojen arviointi ongelmakohteissa Rakennusten tutkimus- ja korjaustöissä Opinnäytetyöt, rakennusterveys 2012 MIRJA LAAJOKI JA ARI LEHTINEN Vaarojen arviointi ongelmakohteissa

Lisätiedot

Toimiva asbestipurku

Toimiva asbestipurku Toimiva asbestipurku Sisältö Esipuhe.... 3 Asbesti terveysongelmana.... 4 Mitä on asbesti...4 Asbestipölystä aiheutuvat terveyshaitat..5 Asbestipurkajan työterveys...5 Asbestipurkutyön teettäminen....

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYSTEN PERUSTELUT

NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYSTEN PERUSTELUT Nokian kaupungin ympäristönsuojelumääräykset 1 (16) NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYSTEN PERUSTELUT 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet

Lisätiedot

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi 70 vuotta Hyvinvointia työstä Kemikaalialtistuminen ja siltä suojautuminen palokohteissa vanhempi tutkija Juha Laitinen http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2010/t2531.pdf Juha Laitinen, Suomen JVT- ja

Lisätiedot

Pölyntorjunta rakennustyömaalla Hannu Koski, Inga Mattila, Aimo Taipale. Maantiivistäminen talonrakentamisessa Tuomas Laitinen, Jouko Törnqvist

Pölyntorjunta rakennustyömaalla Hannu Koski, Inga Mattila, Aimo Taipale. Maantiivistäminen talonrakentamisessa Tuomas Laitinen, Jouko Törnqvist Koulutus- ja itseopiskeluaineistot Pölynhallinnan ja maan tiivistämisen kestävät toimintamallit talonrakennusalalla Pölyntorjunta rakennustyömaalla Hannu Koski, Inga Mattila, Aimo Taipale Maantiivistäminen

Lisätiedot

BETONIELEMENTTIJULKISIVUJEN MIKROBIOLOGINEN TOIMIVUUS

BETONIELEMENTTIJULKISIVUJEN MIKROBIOLOGINEN TOIMIVUUS TAMPEREEN TEKNILLINEN KORKEAKOULU TURUN YLIOPISTO JULKAISU 101 TALONRAKENNUSTEKNIIKKA Anna-Mari Pessi, Jommi Suonketo, Matti Pentti, Auli Rantio-Lehtimäki BETONIELEMENTTIJULKISIVUJEN MIKROBIOLOGINEN TOIMIVUUS

Lisätiedot

Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien ja kosteusvaurioiden korjaamisen oppaat Jarek Kurnitski TkT, Dosentti TKK LVI-tekniikka

Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien ja kosteusvaurioiden korjaamisen oppaat Jarek Kurnitski TkT, Dosentti TKK LVI-tekniikka Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien ja kosteusvaurioiden korjaamisen oppaat Jarek Kurnitski TkT, Dosentti TKK LVI-tekniikka Teknillinen korkeakoulu, Hengitysliitto Heli ry ja Kuopion yliopisto ovat

Lisätiedot

Turvallisuus ei tule vahingossa Tarkkaile, pohdi ja toimi

Turvallisuus ei tule vahingossa Tarkkaile, pohdi ja toimi Turvallisuus ei tule vahingossa Tarkkaile, pohdi ja toimi Bitumin turvallinen käsittely KÄYTTÖOPAS 2012 Nynas AB Suunnittelija ja tuottaja: Hesketh Design Limited, Iso-Britannia Nynasin terveys-, turvallisuus-,

Lisätiedot

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS. Turvallisia sähkötöitä! Martti Hallamäki Sivu 1 Päivitetty 1.9.2010. Martin teesit:

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS. Turvallisia sähkötöitä! Martti Hallamäki Sivu 1 Päivitetty 1.9.2010. Martin teesit: Martti Hallamäki Sivu 1 Päivitetty 1.9.2010 SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS Tämä kirjoitus pohjautuu SFS 6002 2.painos standardiin. Olen pyrkinyt kirjoittamaan sen mahdollisimman selkeäksi ja luettavaksi. Olen yhdistänyt

Lisätiedot

ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2015

ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2015 ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2015 Yhä enemmän terveellisiä rakennusmateriaaleja s. 4 Onnistunut asuntokauppa s. 6 @home Asumisterveysliitto täytti 20 vuotta SISÄLTÖ 3 Kosteus-

Lisätiedot

Espoon sairaalan uudisrakennushankkeessa kosteudenhallintaan on päätetty kiinnittää erityistä huomiota.

Espoon sairaalan uudisrakennushankkeessa kosteudenhallintaan on päätetty kiinnittää erityistä huomiota. 1 Ralf Lindberg LAUSUNTO 11.1.2015 Asia: Espoon sairaalan työmaan kosteudenhallinta Tiivistelmä Espoon sairaalan uudisrakennushankkeessa kosteudenhallintaan on päätetty kiinnittää erityistä huomiota. Tätä

Lisätiedot

Sisältö. Esipuhe 4. Lupa kokata Elintarvikehygienian perusteet

Sisältö. Esipuhe 4. Lupa kokata Elintarvikehygienian perusteet Oppilasmateriaali 1 Sisältö Esipuhe 4 1 Hygieniaosaaminen 5 1.1 Kotikeittiöstä ammatilliseen elintarvikkeiden käsittelyyn 5 1.2 Hygieniapassi 7 1.3 Elintarvike 8 1.4 Elintarvikehygienia 10 2 Elintarvikkeiden

Lisätiedot

Uudet käyttöturvallisuustiedotteet ja pakkausmerkinnät. -opas työpaikoille

Uudet käyttöturvallisuustiedotteet ja pakkausmerkinnät. -opas työpaikoille Uudet käyttöturvallisuustiedotteet ja pakkausmerkinnät -opas työpaikoille Sisältö Johdanto... 1 Työpaikan kemialliset tekijät... 2 Kemiallisten tekijöiden tunnistaminen pölyt, savut ja lämpöhajoamistuotteet...

Lisätiedot

Työsuojelujulkaisuja 86. Salme Rantanen, Rauno Pääkkönen. Työhygienia. Kemialliset ja fysikaaliset tekijät. Työsuojeluhallinto

Työsuojelujulkaisuja 86. Salme Rantanen, Rauno Pääkkönen. Työhygienia. Kemialliset ja fysikaaliset tekijät. Työsuojeluhallinto Työsuojelujulkaisuja 86 Salme Rantanen, Rauno Pääkkönen Työhygienia Kemialliset ja fysikaaliset tekijät Työsuojeluhallinto Tampere 2008 ISSN 1455-4011 ISBN 978-952-479-082-6 Multiprint 2008 2 ESIPUHE Tämän

Lisätiedot

ASUNTOKAUPAN TURVAN KEHITTÄMINEN

ASUNTOKAUPAN TURVAN KEHITTÄMINEN 1/21 ASUNTOKAUPAN TURVAN KEHITTÄMINEN Sisältö I. ASUNTOKAUPAN TURVA - NYKYTILANTEEN ONGELMIA... 2 1. KIINTEISTÖKAUPPARIIDAT... 2 2. ASUNTOKAUPPARIITOJEN ERITYISPIIRTEET... 3 3. KUNTOTARKASTUKSIIN LIITTYVIÄ

Lisätiedot

Terveen rakennuksen evoluutio

Terveen rakennuksen evoluutio TUTKIMUSRAPORTTI Terveen rakennuksen evoluutio Anne Aikivuori VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS ESPOO 2001 1 Keywords rakennusmateriaalit, emissiot, sisäilman laatu,

Lisätiedot

Myös seuraavat vaatimukset tulee täyttyä, jotta ZEOVit toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja tulokset olisivat hyviä:

Myös seuraavat vaatimukset tulee täyttyä, jotta ZEOVit toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja tulokset olisivat hyviä: Yleinen ohjeistus ZEOVit systeemin käyttöön Tämän oppaan tarkoitus on auttaa sinua ZEOVit systeemin käytössä ja käyttöönotossa sekä auttaa ymmärtämään yleisellä tasolla kuinka ZEOVit systeemi toimii. ZEOVit

Lisätiedot

2010/2011. Tuoteluettelo Siirreltävät laitteet ja Kiinteät imujärjestelmät. www.dustcontrol.com

2010/2011. Tuoteluettelo Siirreltävät laitteet ja Kiinteät imujärjestelmät. www.dustcontrol.com 2010/2011 Tuoteluettelo Siirreltävät laitteet ja Kiinteät imujärjestelmät www.dustcontrol.com Sisällysluettelo Dustcontrol Asiakkaat Siirreltävät pölynerottimet Siirreltävät neste-erottimet Ilmanpuhdistimet

Lisätiedot

Märkätila vanhaan taloon

Märkätila vanhaan taloon Museoviraston korjauskortisto Korjauskortti n:o 25 31.1.2011 Märkätila vanhaan taloon Tietoa märkätilan rakentamista tai korjaamista harkitsevalle, suunnittelevalle ja siihen ryhtyvälle. Kortissa esitetään

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY)

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) 24.11.2009 Euroopan unionin virallinen lehti L 309/1 I (EY:n ja Euratomin perustamissopimuksia soveltamalla annetut säädökset, joiden julkaiseminen on pakollista) ASETUKSET EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

Henkilöstötilat. Opas henkilöstötilasäädösten soveltamisesta työpaikoilla

Henkilöstötilat. Opas henkilöstötilasäädösten soveltamisesta työpaikoilla Henkilöstötilat Opas henkilöstötilasäädösten soveltamisesta työpaikoilla Sisältö Lukijalle... 3 Keskeiset säädökset ja muut ohjeet... 4 Työturvallisuuslaki... 4 Muu lainsäädäntö... 5 Työehtosopimukset...

Lisätiedot

Suojaimet. työturvallisuus. Suojaa itsesi. Yleistä

Suojaimet. työturvallisuus. Suojaa itsesi. Yleistä työturvallisuus Suojaa itsesi Yleistä Maatalouden töissä on monia vaaranpaikkoja. Suurimpia terveysvaaroja ovat pöly ja melu. Useissa maatalouden työvaiheissa hengitettävä ilma sisältää suuria määriä pölyä

Lisätiedot

Leikkuunesteiden käytön, kierrätyksen ja jätehuollon yleisopas. Henri Puustinen

Leikkuunesteiden käytön, kierrätyksen ja jätehuollon yleisopas. Henri Puustinen Leikkuunesteiden käytön, kierrätyksen ja jätehuollon yleisopas Henri Puustinen 1 Savonia-ammattikorkeakoulu Julkaisutoiminta PL 6 (Microkatu 1 B) 70201 KUOPIO GSM 044 785 5023 faksi 017 255 5014 julkaisut@savonia.fi

Lisätiedot

Kreosootin terveysvaikutusten ehkäiseminen linjatyömailla

Kreosootin terveysvaikutusten ehkäiseminen linjatyömailla Kreosootin terveysvaikutusten ehkäiseminen linjatyömailla Loppuraportti kehittämishankkeesta Mauri Mäkelä Jari Rajala Tuija Niemelä Tapani Tuomi rahoittajat: Työsuojelusrahasto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus,

Lisätiedot

Miksei ilmanvaihto toimi kunnolla? Esko Kukkonen, diplomi-insinööri ausum@vartioharju.inet.fi

Miksei ilmanvaihto toimi kunnolla? Esko Kukkonen, diplomi-insinööri ausum@vartioharju.inet.fi Esko Kukkonen, diplomi-insinööri ausum@vartioharju.inet.fi Ilmanvaihdon tulisi parantaa huoneilman laatua, mutta valitettavan usein se ei sitä kunnolla tee. Koneelliset ilmanvaihtolaitteet koetaan usein

Lisätiedot

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Asumisterveysohje Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät Valtuutussäännös: Terveydensuojelulaki (763/94)

Lisätiedot