Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat - Valonia on auki Vanhan Suurtorin Joulumarkkinaviikonloppuina la su klo Tule tutustumaan ekologiseen jouluun sekä joulupajoihin, joissa aiheena mm. entisöinti. - På Kimitoön diskuteras av materialeffektivitet och energilösningar den Kemiönsaarella keskustellaan materiaalitehokkuudesta ja energiansäästöstä Joukkoliikenneneuvola ja vinkkejä aineettomista joululahjoista kauppakeskus Skanssissa. Tervetuloa! Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Voitokas Etätyökampanja Suomen ympäristökeskuksen Etätyökampanja vei voiton EU:n ympäristöviestinnän asiantuntijaryhmän vuosittain järjestämässä Paras kansallinen viestintäteko -kilpailussa. Valonia osallistui kampanjaan laatimalla Mehevän etätyöpäivän reseptin työnälkäisille ja tempaisemalla aamutakkisillaan Turun päärautatieaseman puistossa. Tällöin Suomessa vietettiin ensimmäistä kansallista etätyöpäivää ja aamutakkiväkeä innostui lähtemään kaduille EU:n Liikkujan viikon alkajaisiksi myös Helsingissä. Tempauksen avulla tuotiin esille etätyön tekemisen hyviä puolia, kuten päästöjen ja ruuhkien vähentymistä, ajan säästöä ja työhyvinvoinnin lisääntymistä. Etätyöntekijä voi löysätä kravattinsa ja jättää parkkiongelmat naapureilleen. Etätyökampanja oli Suomen ympäristökeskuksen ja Microsoftin yhteistyöhanke, jonka suojelijana toimi ympäristöministeri Ville Niinistö. Palkinnon myöntämisessä huomioitiin erityisesti viestinnällinen innovatiivisuus ja kampanjakonseptin toimivuus ympäristöasioiden edistämiseksi. Kilpailuun osallistui viisi kampanjaa. Kakkoseksi tuli Saksa mittavalla ilmastokampanjallaan ja kolmanneksi Suomen ympäristökeskuksen Järviwiki. Neljäs ja viides sija menivät Belgiaan. Ensimmäiseen kansalliseen etätyöpäivään ilmoittautui mukaan peräti ihmistä, joiden työmatkaa säästyi yli kilometrin ja tunnin verran. Hiilidioksidipäästöjä vältettiin yhden päivän aikana yli 50 tonnia. Ensi vuonna etätyöpäivää vietetään perjantaina Tervetuloa mukaan! Lisätietoja: ja paula.vaisanen@valonia.fi. PISTÄ TALTEEN MEHE VÄN ETÄT YÖN RESEPTI 1. Kokoa etätyöpäivän työlista ja laita se muhimaan jo muutamaa päivää aikaisemmin. 2. Varmista, että käytössä on toimiva nettiyhteys. saatu työkaverilta TYÖNÄLKÄISELLE 3. Kokoa tarvittavat ainekset. Tarvitset ainakin tietokoneen, sopivan työtilan ja omaa rauhaa. 4. Pilko etätyöpäiväsi sopiviin paloihin. 5. Säädä istuimesi ergonomiseen asentoon. 6. Hauduta autoasi autotallissa ainakin päivän verran. 7. Mausta etätyöpäivä sopivalla määrällä taukoja. Lisää tarvittaessa happihyppelyä ja herkullisia eväitä. 8. Anna palaa työpäivän verran tehokkaalla liekillä. 9. Jälkiruoaksi sopii rentoutumista esimerkiksi perheen, ystävien tai hyvän harrastuksen parissa. TÄÄ ON HYVÄÄ KANNATTAA KOKEILLA! Turun päärautatieaseman tempauksesta

2 Kala nimeltä Lahna tapahtuma oli menestys Valoniassa järjestettiin infotapahtuma, jossa runsaslukuinen yleisö sai maistella särkiherkkuja, luomu- ja lähiruokaa sekä kuunnella mielenkiintoisia tietoiskuja aiheesta. Erityistä kiinnostusta herätti kalan oikeaoppisen fileoinnin esittely. Naantalin ammattiopiston hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijat olivat valmistaneet maistiaiset keittiömestari Kaisa Suovasen laatimilla resepteillä. Viime vuonna Naantalin paras silakkaruoka -kilpailun rysäburgerillaan voittanut Suovanen jakoi tapahtumassa reseptejä ja neuvoi kalaruokien valmistuksessa. Ammattiopisto Livian kalatalouden opiskelijat esittelivät yleisölle kalan käsittelyä ja pitivät särjen fileointinäytöksiä, jotka herättivätkin suurta kiinnostusta. Maisteltavana oli myös ekologista lähi- ja luomuruokaa: Riihipuodin ohrapuuroa, Isontuvan jäätelöä ja Susanna Auvisen luomuhunajaa. Lisäksi Eettisen kaupan puolesta ry tarjoili kävijöille Reilun kaupan kahvia, teetä ja keksejä. Tietoiskuja kaloista ja vesiensuojelusta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Kaija Saarni kertoi vajaasti käytettyjen kalojen käyttömahdollisuuksista niin ravitsemuksessa kuin energian tuotannossa. Kalatalouden opettaja Essi Erävesi ammattiopisto Liviasta jakoi tietoa kalan ravitsemuksellisesta arvosta. Hänen mukaansa kala on terveellistä ja hyvää ravintoa, josta saa runsaasti mm. vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja. Valonian vesiasiantuntija Jarkko Leka kiinnitti huomiomme arkipäivän vesiensuojeluun. Tietoiskut vetivät salin ääriään myöten täyteen kiinnostuneita kuulijoita. Tapahtuman aikana yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Valonian Kestävän arjen avaimet -perusnäyttelyyn ja PUHDASTA VETTÄ kansoille ja kaloille -vesinäyttelyyn. Esillä oli myös valokuvaaja Janne Gröningin Itämeri-aiheisia kuvia. Näyttelyn kuvat ovat myynnissä. Myyntituloista puolet lahjoitetaan Saaristomeren suojelutyöhön. Lisätiedot: Projektisuunnittelija Jussi Heikkinen, p Särkikalojen fileointi kiinnosti monia.

3 Jari Patronen aloitti Valoniassa Jari Patronen tuli Kymppi-hankkeeseen projektikoordinaattoriksi Riikka Leskisen sijaiseksi. Jari on yli viidentoista vuoden ajan tehnyt erilaisille yrityksille laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjärjestelmiä ja riskikartoituksia sekä toiminut laatu-, ympäristöja työturvallisuussertifikaatteja myöntävän yrityksen palveluksessa arvioijana. Viimeiset viisi vuotta Jari on tehnyt alan töitä Status- Partner Asiantuntijaosuuskunnan jäsenenä. Kymppi-hankkeessa tavoitteena on kehittää pk-yritysten toimintaa ja palveluita ympäristöystävällisemmiksi, eli käytännössä tarkoituksena on mm. laatia selkeitä ja helppokäyttöisiä työkaluja tähän kehittämistyöhön sekä saada yritykset myös käyttämään niitä. Yhteydenotot:Projektikoordinaat tori Jari Patronen, valonia.fi, p Energibesparingar i ditt företag? Energiansäästöä yrityksessäsi? För att väcka tankar kring möjligheter att spara energi i företag inbjuder Kimitoöns kommun alla företag på ön till en diskussion. Martina Uotinen från Valonia diskuterar materialeffektivitet som inbesparings- och affärsmöjlighet och energirådgivare Alf-Peter Heino energilösningar i företag. De företag som utgående från diskussionerna har möjligheter att göra besparingar kan gå vidare och få konkret hjälp med att planera sina åtgärder. Energiansäästämisen vauhdittamiseksi Kemiönsaaren kunta toivottaa kaikki saaren yrittäjät tervetulleiksi keskustelutilaisuuteen. Martina Uotinen Valoniasta kertoo materiaalitehokkuudesta säästö- ja liiketoimintamahdollisuutena. Energianeuvoja Alf-Peter Heino puhuu energiaratkaisuista yrityksissä. Mikäli yrityksessäsi on säästökohteita, tilaisuudessa on mahdollista saada konkreettista apua toimenpiteiden suunnitteluun. Plats / Paikka: Villa Lande Tid / Aika: kl(o) 18. Välkomna / Tervetuloa! Anmälning / Ilmoittautuminen: sonja.ivars@kimitoon.fi. Tillägsinformation /Lisätietoja: Projektisuunnittelija / Projektplanerare Martina Uotinen, p./tel , martina.uotinen@ valonia.fi.

4 Luvassa mm. entisöintiä ja furoshiki-paketointia Valoniassa tapahtuu joulunaikaan Vanhan Suurtorin joulumarkkinoiden aikaan voit osallistua Valonian maksuttomiin joulupajoihin. Luvassa on olkikoristeiden valmistusta, furoshiki-kangastaittelua ja tuolien entisöintiä. Näyttelystämme saat vinkkejä ekologisempaan jouluun. Osallistu myös joukkoliikenteen lahjakorttien arvontaan. Ekologisempi joulu -näyttelyssä arvotaan lahjakortteja Valonian näyttelytilaan on koottu vinkkejä ekologisempaan jouluun. Jouluteema on osa Kestävän arjen avaimet - ja Puhdasta vettä kansalle ja kaloille -näyttelyitä. Joulukuussa näyttelymme on auki tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12 16, torstaisin klo ja adventtiviikonloppuisin klo Näyttelyssämme voit osallistua 30 euron arvoisen Turun joukkoliikenteen lahjakortin (4 kpl) arvontaan. Arvonta suoritetaan jokaisen adventtiviikonlopun päätteeksi. Matkusta joulun tapahtumiin mukavasti bussilla! Valonian maksuttomat joulupajat Joulunajan olkikoristeiden valmistus sunnuntaina Klo Naantalin Martat opastavat joulunajan olkikoristeiden valmistuksessa. Piipahda hetkeksi tai viivy pitempään. Ohjaajina: Tuulikki Järvelä ja Pirjo Laitala. Vinkkejä tuolien entisöintiin Klo Tule seuraamaan tuolien entisöintiä ja hae vinkkejä huonekalujen entisöintiin. Tuolin entisöinti tai tuunattu ja entisöity tuoli on erilainen ja ilahduttava joululahja. Entisöijä: Barbro Doepel. Paketointiopastusta furoshikikangastaittelulla sunnuntaina klo Perinteinen japanilainen furoshiki-paketointi on ekologinen paketointitapa. Furoshikissa lahja kääritään liinaan tai huiviin, jota voi käyttää aina uudelleen tai VALONIAN Joulupajat muilla tavoilla. Työpajassa käydään läpi furoshikin perustekniikoita. Tule oppimaan, kuinka saat tehtyä kankaasta kauniin paketin niin villapaidalle kuin glögipullolle. Jos haluat tehdä oman paketin, ota mukaasi paketoitava esine ja neliön muotoinen liina (min. 50 x 50 cm). Kokeilua varten Valoniassa on erilaisia esimerkkipaketteja ja liinoja. Muista myös Valonian Facebook-sivut! Julkaisemme joulukalenteria, josta saat pieniä vinkkejä jouluun. Lisätiedot: Projektityöntekijä Reetta Taponen, p reetta.taponen@valonia.fi.

5 Kauppakeskus Skanssin yhteispalvelupiste Monitorissa Joukkoliikenneneuvola ja vinkkejä aineettomista joululahjoista Löydä oikea bussi ja nopein reitti Valtuutettu jälleenmyynti ja tankkaus: Turun joukkoliikenteen matkakorttien nettilataus alkaa Kauppakeskus Skanssissa. Yhteispalvelupiste Monitorissa on mahdollisuus tapahtumapäivänä saada opastusta kädestä pitäen sekä nettilataukseen että uudistuneen reittioppaan käyttämiseen. Valonia tuo tapahtumaan esimerkkejä aineettomista joululahjoista sekä Tavarakuilu-pelin, jossa tarkoituksena on selvitä kauppareissusta ostamatta mitään. Pelin avulla kerrotaan erilaisten tuotteiden ekologisista selkärepuista eli niiden valmistamiseen kuluneiden luonnonvarojen määristä. Tervetuloa kysymään lisää. Lisätietoja: Paula Väisänen, paula. p Ennakkotieto tulevasta koulutuksesta Globaalia ympäristökasvatusta helmikuussa Globaalia ympäristökasvatusta -koulutus ammattikasvattajille järjestetään tiistaina klo Valoniassa. Koulutus on suunnattu vuotiaiden kanssa toimiville opettajille ja nuorisotyöntekijöille. Koulutuksen järjestää Maan Ystävät yhteistyössä Maailmankoulun ja Valonian kanssa. Lisätietoa: Pirjo Rinne, ympäristökasvatuksen koordinaattori, p ,

6 Voimaa Varsinais-Suomesta -hanke tavoitti lähes asukasta Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonnan pilottivaihe on päättynyt. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran rahoittamassa kokonaisuudessa toteutettiin 24 pilottihanketta ja ne ovat tarjonneet sekä alueellista ja paikallista että valtakunnallista kuluttajien energianeuvontaa. Myös kuluttajien energianeuvonnan kaksivuotisen hankekokonaisuuden arviointi on päättymässä. Hankekokonaisuuden koordinaattorina, neuvontajärjestelmän suunnittelijana ja arvioijana toimii Motiva Oy. Neuvontaa eri tilaisuuksissa Valonian toteuttamassa Voimaa Varsinais-Suomessa hankkeessa järjestettiin yhteensä 67 neuvontatilaisuutta, joihin osallistui 1662 henkilöä. Lisäksi olimme mukana messutapahtumissa, järjestimme Energiansäästöviikon neuvontaklinikan ja osallistuimme muiden tahojen järjestämiin energiapäiviin. Hankkeen aikana kokosimme selkeitä neuvontapaketteja oman työmme tueksi. Aiheina olivat kodin lämmitysjärjestelmät ja lämmitysratkaisut sekä kodin energiankäyttö. Neuvontailtoja tarjottiin pääasiassa omakotiyhdistyksille ja muille järjestöille, esim. martoille sekä maaja kotitalousnaisille. Kun mukaan lasketaan kaikkien tilaisuuksien lisäksi sähköposti- ja puhelinkyselyt, henkilökohtaisia asiakaskontakteja oli yhteensä Neuvontailtojen lisäksi kirjoitimme energiansäästövinkkejä Valonian viikottain ilmestyvään ekovinkkisarjaan, jotka julkaistaan alueen paikallislehdissä ja niiden yhteislevikki on Lisäksi olimme mukana 32:n energia-aiheisessa lehtijutussa. Yhteistyössä muiden energiatoimistojen kanssa toteutettu kiertävä näyttely oli esillä 9 kirjastossa ja siihen tutustui henkilöä. Kaiken kaikkiaan arviomme neuvoneemme hankkeen aikana noin henkilöä suoraan tai välillisesti. Kokemukset auttavat jatkosuunnittelussa Kahden vuoden pilottihankkeen aikana kävi selväksi, että tarvitsemme yhtenäistä valtakunnallista materiaalia neuvontaan. Tiedon pitää olla mahdollisimman konkreettista ja myös erilaiset laskurit helpottaisivat energiansäästötoimissa. Verkostot ovat tärkeitä ja suorat yhteydet yhdistyksiin toimivat lehti-ilmoittelua paremmin. Tässä hankkeessa keskityimme pientaloasukkaisiin, joten tulevaisuudessa kerros- ja rivitalojen asukkaiden neuvontaa tulee ottaa mukaan kohderyhmäksi. Tärkeä osa neuvottamme kehittämistä on ollut yhteistyö muiden energiatoimistojen kanssa. Säännöllisissä tapaamisissa olemme pohtineet tilaisuuksien sisältöä, toimivia neuvontatapoja sekä yhteistyökumppaneita. Valonia tulee jatkamaan energianeuvontaa valtakunnallisen hankkeen päättymisestä huolimatta. Uusi hankehaku on avautumassa joulu-tammikuussa. Lisätietoa: Valonian energianeuvontahanke: Liisa Harjula, p , liisa.harjula@valonia.fi Energianeuvonnan koordinaatio ja pilottihankkeet: Päivi Laitila, p , paivi.laitila@ motiva.fi. Energianeuvoja Liisa Harjula työssään.

7 Johtoajatuksena mm. ympäristövastuullisuuden kehittäminen Lasten ja nuorten ympäristöviikon teemana oli tänä vuonna taide Maakunnan laajuista Lasten ja nuorten ympäristöviikkoa vietettiin Turussa, Paimiossa ja Salossa. Ympäristöviikon tavoitteena on tukea kouluissa, päivähoidossa ja vapaa-ajan toiminnassa tehtävää ympäristökasvatustyötä. Ekoteoista kiinnostui täysi salillinen nuoria Turussa järjestetyn nuorten parlamentin aiheena olivat omat ekoteot. Panelisteina olivat Mona Lundahn, Ville-Veikko Mastomäki, Miia Jylhä, Eveliina Tähti, Paavo Peltola, Karri Lehtiranta ja puheenjohtajana toimi Henri Zhang. Lähikuntien nuorista koostunut aktiivinen yleisö esitti panelisteille hyviä ekotekoihin liittyviä kysymyksiä ja kommentteja. Yleisökysymyksissä esille nousivat erityisesti jätteet ja niiden kierrättäminen. Lisäksi keskusteltiin kasvisruuasta, joukkoliikenteestä ja hankinnoista. Panelistit muistuttivat, että tehdäkseen ympäristöystävällisen valinnan, ei tarvitse olla totaalikieltäytyjä. Parlamentin lisäksi Turun ohjelmassa oli mm. Itämeripajoja, toimintapisteitä Äksönii mut ei tytöille -tapahtumassa sekä lasten ja nuorten tekemien töiden näyttely ekotekoihin ja Itämereen liittyen. Lisäksi järjestettiin Ekoteko-koulutus opettajille ja nuorisotyöntekijöille. Turussa toiminta keskittyi Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmaan. Paimiossa tehtiin käsillä Ympäristöviikko Paimiossa keräsi mukaan toimintaan useita kouluja, päiväkoteja, yhdistyksiä ja muita kiinnostuneita toimijoita. Ohjelmassa oli mm. vanhojen tavaroiden tuunauspaja, roskatai- Nuorten parlamentissa myös yleisö sai esittää mielipiteensä kyllä/ei-kysymyksissä. deteosten tekemistä, keppiheppakurssi, taidenäyttely, taiteellisia linnunpönttöjä, kukkasipulien istutusta ja Kaunis vai kaamea Paimio -valokuvauskilpailu. Turussa tapahtumia toteutettiin osana Ekoteko! nuoret Itämeren äärellä -hanketta ja Paimiossa osana Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi -hanketta. Vistan koulun roskataideteos Jätteisiin kuollut ihminen. Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Sisältö Energianeuvonnan taustaa ja tavoitteet Neuvonnan aikataulu ja sisältö

Lisätiedot

Marraskuun parhaat tapahtumat

Marraskuun parhaat tapahtumat Marraskuun parhaat tapahtumat - Sähkönhankinta- ja energiatehokkuusilta Liedossa keskiviikkona 16.11. Illassa esitellään mm. yritysten energiatehokkuusratkaisuja. - Kala nimeltä Lahna -iltama tiistaina

Lisätiedot

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat

Lisätiedot

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Anne Ahtiainen, Valonia Päivi Rae, Turku Energia Sähköverkot Oy Energianeuvontayhteistyö Turussa Käytännön yhteistyö Turku Energian ja Valonian sekä

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET

ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET ENERGIATEHOKKUUS- SOPIMUKSET2017 2025 Tulokset esiin asiaa viestinnästä 1 Kunta-alan energiatehokkuussopimus: Viestintä VIESTINTÄÄN LIITTYVÄT VELVOLLISUUDET VIESTINNÄN TYÖKALUT JA - KANAVAT 2 VIESTINTÄÄN

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013 Tule mukaan hallitukseen Haavin hallituksessa toimii iloinen ja aktiivinen joukko ympäristökasvattajia. Haluaisitko sinä tulla mukaan? Hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonnan kokonaisuus ja rahoitettavat hankkeet

Kuluttajien energianeuvonnan kokonaisuus ja rahoitettavat hankkeet Kuluttajien energianeuvonnan kokonaisuus ja rahoitettavat hankkeet Lähtökohtia kuluttajaneuvonnan kehittämiseen Ilmastopolitiikka Ilmastonmuutosta hillittävä kasvihuonekaasupäästöjä vähennettävä Kaikkia

Lisätiedot

Lokakuun parhaat tapahtumat

Lokakuun parhaat tapahtumat Lokakuun parhaat tapahtumat - Energiansäästöviikko 10. 16.10. Valoniassa on tarjolla energiasäästöneuvontaa ja muuta ohjelmaa maanantaista torstaihin klo 12 18, perjantaina klo 12 17. - Näyttelykokonaisuuksia

Lisätiedot

Liikkujan viikko 2014

Liikkujan viikko 2014 Liikkujan viikko 2014 Omilla poluilla ja radioaalloilla 19.5.2014 Sirpa Mustonen ja Kaisa Kauhanen 1 Euroopan yhteinen Liikkujan viikko Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16. 22.9. Viikon

Lisätiedot

Syyskuun parhaat tapahtumat

Syyskuun parhaat tapahtumat Syyskuun parhaat tapahtumat - Ensimmäistä kertaa vietettävä kansallinen etätyöpäivä 16.9. Valonia haastaa kaikki yhteistyökumppaninsa etätyöpäivän viettoon ja viettää itsekin etätyöpäivää performanssin

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan energianeuvontahanke

Pohjois-Karjalan energianeuvontahanke Pohjois-Karjalan energianeuvontahanke Rakentajailta 2 Energia 21.11.2013 Joensuu Pasi Pitkänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Kuluttajien energianeuvonta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Kuluttajien energianeuvonta Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat saavat luotettavaa tietoa

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonta Verkostossa vaikuttavaa yhteistyötä

Kuluttajien energianeuvonta Verkostossa vaikuttavaa yhteistyötä Kuluttajien energianeuvonta Verkostossa vaikuttavaa yhteistyötä 11.12.2017 Leila Timonen, Motiva Oy 11/12/2017 Motiva - Kuluttajien energianeuvonta 1 Energianeuvontaa valtakunnallisesti ja alueellisesti

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 7. 14.5. Koulut voivat puolestaan osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Työpyöräile!-kampanja starttaa. Valonian lainapyörät lähtevät maailmalle

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Energianeuvontaa Rakentaminen & Sisustaminen -messuilla Turussa 1. 3.2. Valonian energianeuvonta antaa vinkkejä lämmitysjärjestelmän valintaan sekä energiatehokkaaseen rakentamiseen

Lisätiedot

Energiapalvelujen toimenpideohjelman ajankohtaispäivä 14.11.2012 Päivi Laitila, Motiva Oy

Energiapalvelujen toimenpideohjelman ajankohtaispäivä 14.11.2012 Päivi Laitila, Motiva Oy Energiapalvelujen toimenpideohjelman ajankohtaispäivä 14.11.2012 Päivi Laitila, Motiva Oy Kuluttajien energianeuvonta Toiminnan tavoite Energiapalveluiden toimenpideohjelma ja neuvonta Lähtökohtia koordinoidulle

Lisätiedot

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatusmateriaali? Tässä puheenvuorossa: esittelen kolmen järjestön yhteistä suositusluonnosta,

Lisätiedot

Katsaus kuluttajien energianeuvontaan Liikkujan viikon ja Liikkumisen ohjauksen ohjelman verkottumistilaisuus 16.3.2011, Turku Irmeli Mikkonen,

Katsaus kuluttajien energianeuvontaan Liikkujan viikon ja Liikkumisen ohjauksen ohjelman verkottumistilaisuus 16.3.2011, Turku Irmeli Mikkonen, Katsaus kuluttajien energianeuvontaan Liikkujan viikon ja Liikkumisen ohjauksen ohjelman verkottumistilaisuus 16.3.2011, Turku Irmeli Mikkonen, Motiva Oy Lähtökohtia kuluttajien energianeuvonnalle Ilmastopolitiikka

Lisätiedot

Marraskuun tapahtumatarjontaa

Marraskuun tapahtumatarjontaa Marraskuun tapahtumatarjontaa - Tietoa biokaasun tuotannosta Tuorlassa 6.11. klo 8.30 14.30. Päivän aikana tutustutaan pienen mittakaavan biokaasulaitoksiin, suunnitteluun ja käyttöönottoon. - Koulutus-

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

The Tall Ships Races Helsinki 17. 20.7.2013 Helsingin Hietalahdessa

The Tall Ships Races Helsinki 17. 20.7.2013 Helsingin Hietalahdessa The Tall Ships Races Helsinki 17. 20.7.2013 Helsingin Hietalahdessa Perustiedot Suurten purjelaivojen kilpailu järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi. Helsingin lisäksi kisaa isännöivät tänä vuonna

Lisätiedot

Huhtikuu Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai. Laitila Varppeen koulu klo (oppilaille).

Huhtikuu Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai. Laitila Varppeen koulu klo (oppilaille). Perhelinja liikkuu tämän aikataulun mukaisesti ssa, Uudessakaupungissa sekä Turun Runosmäessä ja Maaria Jäkärlässä. Kemiönsaarelle liikumme sovitusti ajanvarauksen mukaan. Poikkea autolle juttelemaan mieltäsi

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Omakotiasujien jätevesi-illat. Huhtikuussa ovat vuorossa Laitila (3.4.) ja Pyhäranta (25.4.). - Ympäristötekokilpailu pk-yrityksille, teemana ekotehokkuus. Ilmoittautumiset

Lisätiedot

Huhtikuu Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai. Laitila Varppeen koulu klo (oppilaille).

Huhtikuu Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai. Laitila Varppeen koulu klo (oppilaille). Perhelinja liikkuu tämän aikataulun mukaisesti ssa, Uudessakaupungissa sekä Turun Runosmäessä ja Maaria Jäkärlässä. Kemiönsaarelle liikumme sovitusti ajanvarauksen mukaan. Poikkea autolle juttelemaan mieltäsi

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

Sykäys -vuosikello

Sykäys -vuosikello Sykäys -vuosikello 2019-2020 ELOKUU Viikko 33 13.8. klo 14 Sykäys-tiimin tapaaminen kaupungintalolla Viikko 34 Perustaisinko yrityksen, Yrityssalo Oy 21.8. klo 14:30 16:00 Kolmas kaffe Yrityssalossa Miten

Lisätiedot

AVAINVIESTIT. Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen

AVAINVIESTIT. Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen POP UP -MARTTATAPAHTUMAT AVAINVIESTIT Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen PUHEEN TYYLI Iloinen Konstailematon Ystävällinen JA SÄVY I N H I M I L L I N E N, I H

Lisätiedot

Kymenlaakson energianeuvonta

Kymenlaakson energianeuvonta Kymenlaakson energianeuvonta Energianeuvoja Heikki Rantula ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Tausta Pilotti Kotkassa 2011 TEM:n tuella Koko Kymenlaakson kattava Energianeuvonta

Lisätiedot

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Energiakeskus Kampin Sähkötalossa vuodesta 1973 Asiakaspalvelu ja näyttelytila Aukioloaika ma - pe klo 8.30-16 Kodin energiankäytön neuvonta

Lisätiedot

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO -iden ja muiden LSYP:n yhteistyötahojen jouluglögit JOULU aineettomat joululahjat TAMMI HELMI 2.2. Muistetaan toinen toista; Vihreä lippu-päivä SEURAA TARJOTTAVAA KOULUTUSTA (TSEKKAA EMAIL) JA TUTUSTU

Lisätiedot

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Paimionjokiseminaari 13.11.2014, Härkälän kartano, Somero : Janne Tolonen, Valonia Esityksen sisältö Puroympäristöjen kunnostaminen 1. Valonian

Lisätiedot

Valonian virtavesihankkeet Kansalaisten aktivoiminen vesiensuojelutyössä. Janne Tolonen, Valonia Virtavesien tila hyväksi-tilaisuus 11.9.

Valonian virtavesihankkeet Kansalaisten aktivoiminen vesiensuojelutyössä. Janne Tolonen, Valonia Virtavesien tila hyväksi-tilaisuus 11.9. Valonian virtavesihankkeet Kansalaisten aktivoiminen vesiensuojelutyössä : Janne Tolonen, Valonia Virtavesien tila hyväksi-tilaisuus 11.9.2015 Valonian virtavesihankkeet 2014 Purokunnostushanke Valonia

Lisätiedot

Alueellinen neuvonta 22.5.2012

Alueellinen neuvonta 22.5.2012 Alueellinen neuvonta 22.5.2012 Alueellinen energianeuvonta Alueellinen energianeuvonta käynnistyy Sopimus tehty 10 organisaation kanssa Rovaniemen ja Kajaanin kanssa neuvottelut kesken Helsinki ja pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy Esityksen sisältö Lähtökohdat viisaan liikkumisen työlle Mitä on viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström Kohti hiilineutraalia kuntaa Biosfärområdets vinterträff i Korpoström 2.3.2018 Valonia Kuntien yhteinen palvelukeskus Valonia on alueellinen kestävän kehityksen palveluorganisaatio Toiminut vuodesta 1997,

Lisätiedot

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909alkaen

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909alkaen Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909alkaen Energiakeskus Kampin Sähkötalossa vuodesta 1973 Asiakaspalvelu ja näyttelytila Aukioloaika ma - pe klo 8.30-16 kodin energiankäytön neuvonta

Lisätiedot

syksy 2015 kevät 2014

syksy 2015 kevät 2014 syksy 2015 kevät 2014 Kuva Keimiöltä 2014 /Helmi Neuvonen Vuoden tunnus: Armo tulkoon kaikkien niiden osaksi, jotka rakastavat Herraamme Jeesusta Kristusta, armo ja katoamattomuus. Ef. 6:24 Hyvä NNKY-väki

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen hankehaku ja suunnitteilla oleva valtionavustus liikkumisen ohjaukseen

Liikkumisen ohjauksen hankehaku ja suunnitteilla oleva valtionavustus liikkumisen ohjaukseen Liikkumisen ohjauksen hankehaku ja suunnitteilla oleva valtionavustus liikkumisen ohjaukseen Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-vuositapaaminen 23.11.2011 Liikkumisen ohjauksen hankehaku

Lisätiedot

KULTU-kokeiluhankkeet

KULTU-kokeiluhankkeet KULTU-kokeiluhankkeet Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman Vähemmästä viisaammin tavoitteena on vähentää niin kotien kuin julkisen sektorin ympäristöhaittoja ja kasvihuonekaasupäästöjä. Sen mukaan

Lisätiedot

Viisas kuluttaa vähemmän 2011

Viisas kuluttaa vähemmän 2011 Viisas kuluttaa vähemmän 2011 www.kiertokapula.fi Ekotehokkuus Mitä ekotehokkuus tarkoittaa? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän. Luonnonvaroja

Lisätiedot

Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää: Paimionjoen vesistön kunnostus ja virkistyskäytön kehittämien hanke

Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää: Paimionjoen vesistön kunnostus ja virkistyskäytön kehittämien hanke Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää: Paimionjoen vesistön kunnostus ja virkistyskäytön kehittämien hanke Ohjelma Aika Osio Henkilö 8.45-9.15 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 9.15 Tilaisuuden avaus puheenjohtaja

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Ekohankintaverkoston kokous. 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo

Ekohankintaverkoston kokous. 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo Ekohankintaverkoston kokous 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo Ohjelma aamupäivä Kokouksen avaus 10:15 Espoon puheenvuoro YM:n puheenvuoro ja keskustelua Taina Nikula, ympäristöministeriö KL-Kuntahankinnat

Lisätiedot

Ihmislähtöisiä innovaatioita

Ihmislähtöisiä innovaatioita Ihmislähtöisiä innovaatioita Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa -seminaari Postitalo, Helsinki 19.4.2011 Karoliina Auvinen, johtava ekotehokkuusasiantuntija Sitran tavoitteet ja Maamerkit-ohjelma

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Tiedosta toimintaan viestintä käytännön toimien edistäjänä, kokemuksia ja esimerkkejä kunnista Viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy

Tiedosta toimintaan viestintä käytännön toimien edistäjänä, kokemuksia ja esimerkkejä kunnista Viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Tiedosta toimintaan viestintä käytännön toimien edistäjänä, kokemuksia ja esimerkkejä kunnista Viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy 9.5.2014 Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy 2 1 Motiva Oy

Lisätiedot

Miten Motiva palvelee 22.5.2012

Miten Motiva palvelee 22.5.2012 Miten Motiva palvelee 22.5.2012 Ajankohtaista Tiedote 15.5. Motivan palvelut Julkaisut Miten Motiva palvelee neuvontaorganisaatioita Verkkosivut, työkalut Kuluttajaneuvonnan www-portaali Neuvojien koulutukset

Lisätiedot

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat - Leluja ja tonttuja kierrätysmateriaaleista -työpaja. Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla lauantaina 5.12. kello 12 17 Valonian tiloissa Vanha Suurtori 7, Turku. - Vanhojen

Lisätiedot

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Sini Veuro Projektisihteeri Kansalaisjärjestöjen kierrätysliike 17.04.2008 Kepeää Elämää! seminaari Kierrätysliike Kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO UNELMISTA INNOSTUMISTA, BLOGGAAJIA JA UUSIA YRITYKSIÄ Vuosi 2016 alkoi varsin vilkkaasti oppisopimuskoulutuksen osalta uusia oppisopimuksia aloitettiin ensimmäisen

Lisätiedot

Lohjelma iltapäivän avaus. Verkottumistapaaminen Turku Sonja Heikkinen

Lohjelma iltapäivän avaus. Verkottumistapaaminen Turku Sonja Heikkinen Lohjelma iltapäivän avaus Verkottumistapaaminen Turku Sonja Heikkinen Seudut Valtakunnallinen Alueellinen Media Rahoittajat Liikenne virasto LVM Lohjelman koordinointi MOTIVA Koordinaation ohjausryhmä

Lisätiedot

Energianeuvontakysely energiayrityksille. Wattitalkoot - Energianeuvonnan paikallinen yhteistyömalli

Energianeuvontakysely energiayrityksille. Wattitalkoot - Energianeuvonnan paikallinen yhteistyömalli Energianeuvontakysely energiayrityksille Wattitalkoot - Energianeuvonnan paikallinen yhteistyömalli Energiatehokkuusseminaari 9.11.2010 Juhani Kalevi Energianeuvontakysely energiayrityksille Nettikysely

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 Taustalla Varsinais-Suomen Agenda 21 perustettiin ympäristöviranhaltijoiden toimesta Aloitusseminaari

Lisätiedot

Yhdistystiedote 6/2013

Yhdistystiedote 6/2013 1 Yhdistystiedote 6/2013 Hei yhdistystoimija! Tässäpä teille taas tuore yhdistystiedote, jossa on tärkeitä tietoja liitosta teille ja jäsenillenne. Muistattehan siis välittää näitä tietoja eteenpäin. Kiitos!

Lisätiedot

Maaliskuun ajankohtaiset

Maaliskuun ajankohtaiset Maaliskuun ajankohtaiset - Pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu Ympäristöteko 2014 -kilpailu käynnistyy maaliskuun alussa. Tänä vuonna kilpailussa on myös oma sarja ympäristöinnovaatioille.

Lisätiedot

Yhdistyshuoltamo. [Yhdistyshuoltamo avautuu syksyllä 2016, tämä on kokeilutiski.] Pohjois-Karjalan järjestöpäivät

Yhdistyshuoltamo. [Yhdistyshuoltamo avautuu syksyllä 2016, tämä on kokeilutiski.] Pohjois-Karjalan järjestöpäivät Yhdistyshuoltamo Tarvitseeko yhdistyksenne vuosihuoltoa? Nakuttaako vapaaehtoistyön moottori? Onko uuden startin aika? Mietitkö jo romuttamolle vientiä? Munkkikahvit kylän ukkojen kanssa. Ammattikuskeille

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

Vuoden 2013 pääkampanjat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Vuoden 2013 pääkampanjat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Vuoden 2013 pääkampanjat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Kevätloma autoilusta 8.4. 12.5.2013 Kampanjakuvaus HSL kampanjoi autoilijakohderyhmälle printissä, verkossa ja radiossa teemalla Ota kevätloma

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 2.-6.10.2017 Dysleksiaviikko välittää tietoa oppimisvaikeuksista, apukeinoista ja ennen kaikkea juhlistaa monenlaista oppijuutta Luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Saaristomeren biosfäärialue

Saaristomeren biosfäärialue Suojelu- ja kehittämistoiminta yhteensovitettuna! Saaristomeren biosfäärialue 25.5.2012 Korpoström Katja Bonnevier, koordinaattori www.saaristomerenbiosfaarialue.fi Mitä tarkoittaa biosfäärialue? Mikael

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen 25.5.2011 Se on mahdollista! Lounais-Suomen ympäristökasvatusstrategiaa toteutetaan jo Miten me sen teimme VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen

Lisätiedot

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Kaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Tähtitieteellinen yhdistys Kaanin Planeetta ry Julkaisi: Kaanin Planeetta ry Päätoimitta: Jari J.S. Heikkinen Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu,

Lisätiedot

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten

Lisätiedot

Kasnäsin kesä 2015. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto

Kasnäsin kesä 2015. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto N ä y t t e l y t i e d o t e J u l k a i s u v a p a a 1-6 Kasnäsin kesä 2015 Leena Halonen: Itää, kasvaa, kukkii 2014, tempera, öljy kankaalle, 80 x 90 Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze

Lisätiedot

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila Turun NNKY Kevät 2019 Juliana Laurila Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a Puheenjohtajan tervehdys Hei, Kädessäsi on Turun NNKY:n kevätviesti, jonka myötä toivotamme Sinut

Lisätiedot

Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, 10.4.2013

Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, 10.4.2013 Kuluttajien tietolähteet Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Ekosuunnittelufoorumi, Sisältö Motiva Oy Ekosuunnittelu- ja energiamerkintäviestintä Kuluttajien tietolähteitä Motiva Oy 100 % valtion omistama

Lisätiedot

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K)

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) kysely 1.-10.2.2012 Suomen yleisille kirjastoille ekologisen kestävyyden tilasta Leila Sonkkanen Suunnittelija Helsingin kaupunginkirjasto grafiikka Jouni Juntumaa Erikoissuunnittelija

Lisätiedot

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan!

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! 5.9.2017 #kiertotalousakatemia Nina Aarras Varsinais-Suomen ympäristöosaamisen yhdistys 12.00 Kahvia ja verkostoitumista. 12.30 Tilaisuus alkaa. Puheenjohtaja Nina Aarras

Lisätiedot

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude: Projektin tavoite 1) Winter is attitude projektin avulla halutaan elävöittää

Lisätiedot

Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto

Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto Maakunnan liitot Lakisääteisiä kuntayhtymiä Osa kunnallishallintoa Ylin päätösvalta maakuntavaltuustolla

Lisätiedot

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry Taustalla Kansainväliset

Lisätiedot

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Kerro kokemuksia ja mielipiteitä Lahjan Päivästä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Yritysten ympäristövastaavien Y-klubi kokoontuu 4.4. klo 8.30 10 Valoniassa. Verkoston tapaamisessa keskustellaan ajankohtaisista asioista. - Valonian energianeuvonta on

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Keliakialiiton palvelut yhdistyksille. Vapaaehtoisten webinaari

Keliakialiiton palvelut yhdistyksille. Vapaaehtoisten webinaari Keliakialiiton palvelut yhdistyksille Vapaaehtoisten webinaari 19.9.2019 Tämän päivän webinaarissa käsittelemme Vapaaehtoistoiminnan tuen muutos (Eeva) Viestintäkanavat - Mistä saan ajankohtaisen tiedon?

Lisätiedot

Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012. Työpyöräile!

Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012. Työpyöräile! Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012 Työpyöräile! Kuinka työasiamatkapyöräily voi sosiaalisen median avulla voi nousta aivan uudelle tasolle. Työpyöräile!-kampanja Varsinaissuomalaisille

Lisätiedot

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon!

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Jo vuodesta 2007 lähtien Euroopan Unionin Komissio on järjestänyt EU-maiden 17-vuotiaille lukiolaisille käännöskilpailun,

Lisätiedot

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi Yhteisiä tekoja www.tyohyvinvointifoorumi.fi www.tyohyvinvointifoorumi.fi 1 Työhyvinvointifoorumi on hyvien käytäntöjen jakamista ja niistä oppimista verkostotapaamisia ja yhteistyön vahvistamista valtakunnallista,

Lisätiedot

Mistä tietoa energiansäästöön? Kuluttajien energianeuvonta Timo Määttä, Motiva Oy Motiva Oy 1

Mistä tietoa energiansäästöön? Kuluttajien energianeuvonta Timo Määttä, Motiva Oy Motiva Oy 1 Mistä tietoa energiansäästöön? Kuluttajien energianeuvonta Timo Määttä, Motiva Oy 16.11.2017 16.11.2017 Motiva Oy 1 KULUTTAJIEN ENERGIANEUVONTA Mistä tietoa energiansäästöön? 16.11.2017 Motiva Oy 2 Kuluttaja

Lisätiedot

Energiansäästöviikko

Energiansäästöviikko Energiansäästöviikko verkossa Energiansäästöviikon suunnitteluseminaari Motiva Oy, 2012 Nina Alsi ja Leila Timonen Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko on aina lokakuussa viikolla 41 Tänä vuonna

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Nuukuusviikko. Valonia järjestää valtakunnallisella Nuukuusviikolla 19. 25.4. runsaasti tapahtumia. Luvassa mm. kirjanvaihtoa, tuotteiden elinkaarinäyttely sekä käytettyjen

Lisätiedot

Hyvä kauppa! VALTAKUNNALLINEN KELIAKIAVIIKKO 6.-12.9.2010

Hyvä kauppa! VALTAKUNNALLINEN KELIAKIAVIIKKO 6.-12.9.2010 Hyvä kauppa! VALTAKUNNALLINEN KELIAKIAVIIKKO 6.-12.9.2010 Keliakiaviikon kauppatapahtumat (noin 80 tapahtumaa, tilanne 6.9.2010) Tule mukaan keliakiaviikon kauppatapahtumiin! Keliakiayhdistykset järjestävät

Lisätiedot

MAAILMANKOULU. Globaalikasvatuksen verkostohanke ja tukipalvelu opettajille. Paula Hyväri 17.11.2011

MAAILMANKOULU. Globaalikasvatuksen verkostohanke ja tukipalvelu opettajille. Paula Hyväri 17.11.2011 MAAILMANKOULU Globaalikasvatuksen verkostohanke ja tukipalvelu opettajille Paula Hyväri 17.11.2011 MITÄ ON GLOBAALIKASVATUS? Kansainvälisyyskasvatus (KVK) = Globaalikasvatus = Kasvaminen maailmanlaajuiseen

Lisätiedot

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset ympäristökasvatusverkostot Vihreä lippu ohjelman alueelliset edistäjät Luonto- ja

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonta 2010-2011. Kestävän yhdyskunnan ratkaisut 13.9.2010, RIL Päivi Laitila, Motiva Oy

Kuluttajien energianeuvonta 2010-2011. Kestävän yhdyskunnan ratkaisut 13.9.2010, RIL Päivi Laitila, Motiva Oy Kuluttajien energianeuvonta 2010-2011 Kestävän yhdyskunnan ratkaisut 13.9.2010, RIL Päivi Laitila, Motiva Oy Lähtökohtia kuluttajaneuvonnan kehittämiseen Ilmastopolitiikka Ilmastonmuutosta hillittävä kasvihuonekaasupäästöjä

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 3/ ( 13) Vanhusneuvosto

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 3/ ( 13) Vanhusneuvosto Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 3/2018 1 ( 13) Aika 08.10.2018, klo 09:30-11:15 Paikka Kunnantalo, ravintola Ervasti kabinetti Käsitellyt asiat 22 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 23 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ.

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. 18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. PARAS PALVELU 2007 GOLF DIGEST -LEHTI PAY & PLAY PREMIUM Minämäki Aura Masku Naantali Kultaranta Golf Turku Sauvo

Lisätiedot

Tuunaa kirjasto! asiakkaat osallistumassa kirjaston uudistamiseen. Katariina Ervasti ja Paula Puustinen

Tuunaa kirjasto! asiakkaat osallistumassa kirjaston uudistamiseen. Katariina Ervasti ja Paula Puustinen Tuunaa kirjasto! asiakkaat osallistumassa kirjaston uudistamiseen Katariina Ervasti ja Paula Puustinen Mikä ihmeen Hakunila? Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 2 8.3.2013 Pari seikkaa Hakunilasta - Vantaa:

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Haavi on auki! Ympäristökasvatusyhdistys Haavin tapahtuma Kaarinassa Rauvolanlahden maastoissa ja Vaarniemen laavulla tiistaina 2.3.2010 17.30 alkaen. - Earth Hour -kampanja.

Lisätiedot

Syyskuun tapahtumatarjontaa

Syyskuun tapahtumatarjontaa Syyskuun tapahtumatarjontaa - Auton vapaapäivä Turun Kauppatorilla sunnuntaina 22.9. klo 11 17. Iloinen katutapahtuma koko perheelle: kokeile erilaisia pyöriä, osallistu kierroksille, kuuntele Palefacea.

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Menestyksesi reseptit Tammi-huhtikuu 2014 Fazer Leipomoiden ammattilaisasiakkaiden kokonaisuus on saanut oman ilmeen ja nimen, Fazer Pro. Fazer Pro herkullisia leipomotuotteita ja uusia ratkaisuja ammattilaisille

Lisätiedot

Miten kirjoitan tiedotteen? Liina Pylvänäinen Viestintätoimisto Lillukanvarsi

Miten kirjoitan tiedotteen? Liina Pylvänäinen Viestintätoimisto Lillukanvarsi Miten kirjoitan tiedotteen? 15.2.2017 Liina Pylvänäinen Viestintätoimisto Lillukanvarsi Syitä kirjoittaa tiedote Meillä on tapahtuma, johon haluamme osallistujia Haluamme näkyvyyttä itsellemme tai asiallemme

Lisätiedot

LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän

LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Viranomainen

Lisätiedot