6. Ilmajäähdytys vapaalla konvektiolla ja säteilemällä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "6. Ilmajäähdytys vapaalla konvektiolla ja säteilemällä"

Transkriptio

1 50 6. Ilmajäähdytys vapaalla konvektiolla ja säteilemällä Pienitehoisten laitteiden jäähdytys on helpointa toteuttaa vapaan konvektio- ja säteilylämmönsiirron avulla. Vapaan konvektion käyttö on suotavaa, sillä siinä ei ole tuuletinta eikä muitakaan rikkoontuvia osia. Luonnollinen konvektio perustuu fluidin sisäisten lämpötilaerojen, ja siten paikallisten tiheyserojen, aiheuttamaan fluidin virtaukseen. Lämmetessään fluidi laajenee ja siten sen tiheys pienenee. Gravitaatiokentässä kevyempi fluidi pyrkii kohoamaan aiheuttaen liikkeen, jota kutsutaan konvektiovirraksi. Vapaaseen konvektioon perustuva jäähdytys on tehokkaimmillaan silloin, kun jäähdyttävän fluidin kulkureitillä on mahdollisimman vähän sen liikettä vastustavia esteitä ja huonoimmillan silloin, kun jäähdyttävä fluidi joutuu kiertämään useiden esteiden ja kapeiden reittien kautta. Vapaan konvektion tehokkuus jäähdytettävän pinnan ja jäähdytysfluidin välillä on suoraan verrannollinen fluidin virtausnopeuteen. Mitä suurempi on fluidin virtausnopeus, sitä parempi on lämmönsiirtokyky. Vapaaseen konvektioon perustuvissa jäähdytysratkaisuissa ei ole ylimääräistä puhallinta, joten virtausnopeutta ei voida erikseen säätää. Virtausnopeus määräytyy nosteen ja fluidin ja pinnan välisen kitkan dynaamisesta tasapainotilasta. Mitä korkeampi lämpötilaero fluidin ja jäähdytettävän pinnan välillä on sitä suurempia ovat nosteen aiheuttama voimat, konvektiovirrat sekä vapaan konvektion lämmönsiirtokyky. Vastaavasti aina, kun kaksi kappaletta liikkuvat toistensa suhteen, syntyy liitospinnalle liikettä vastustava kitkavoima. Kitkavoima pyrkii pienentämään fluidin virtausnopeutta ja siten se pienentää vapaan konvektion lämmönsiirtokykyä. Tasapainotilassa kehittyvä ilmavirtaus ja siten vapaalla konvektiolla saavutettava lämmönsiirtoteho on nosteen ja kitkan vaikutusten summa. Kuvassa 6.1 on esitettynä tyypillinen koteloidun elektroniikkalaitteen vapaan konvektion avulla toteutettu jäähdytysjärjestelmä. Laitteen koteloon on tehty tarvittava määrä jäähdytysaukkoja, joista jäähdytysilma pääsee vapaasti kulkemaan laitteen lävitse. Lämmönsiirtotehokkuuden kannalta jäähdytysaukkojen tulisi olla mahdollisimman suuria, jotta niiden aiheuttama virtausvastus minimoituisi ja ne tulisi sijoittaa siten, että jäähdytysilman tuloaukot olisivat kotelon pohjassa ja poistoaukot vastaavasti kotelon yläkannessa. Toisaalta sähköturvallisuuden ja EMC suunnittelun kannalta jäähdytysaukkojen tulee olla mahdollisimman kapeita, eikä niitä voida mielivaltaisesti sijoittaa koteloon. Käytännössä tuloilma-aukot ovat joko kotelo sivujen tai takakannen alaosassa ja poistoilmaaukot ovat niiden yläpuolella.

2 51 Lämmin ilma ulos Jäähdytysilma sisään Kuva 6.1. Elektroniikkalaitteen jäähdytys vapaalla konvektiolla. Lämmönsiirtoteho vapaalla konvektiolla lämpötilassa T s olevan pinnan ja lämpötilassa T fluid olevan fluidin välillä saadaan yhtälöstä ( ) q = α A T s T fluid, (6.1) missä α on konvektiokerroin ja A on lämmönsiirtoon käytetty pinta-ala. Konvektiovirrat ovat aluksi laminaarisia ja muuttuvat turbulenttisiksi, kun fluidin ja kappaleen välinen lämpötilaero kasvaa riittävän suureksi. Ilman tapauksessa virtaus on laminaarista, mikäli lämpötilaero on alle 100 C ja jäähdytettävän kappaleen karakteristinen pituus on alle 0.5 m. Tämä toteutuu elektroniikkalaitteiden tapauksessa lähes aina, joten käytännön laskuissa vapaa konvektio voidaan olettaa laminaariseksi. Konvektiokerroin voidaan määrittää kirjan alussa esitetyillä korrelaatioyhtälöillä. Laminaarisen, vapaalla konvektiolla tapahtuvan ilmajäähdytyksen tapauksessa konvektiokerroin saadaan yksinkertaistetulla yhtälöllä 0.25 T α = K, (6.2) L missä L on karakteristinen pituus (kappaleen pituus lämmönsiirtoreitillä) ja K riippuu geometriasta ja kappaleen suuntautumisesta. Konvektiokertoimen yhtälöitä yleisimmille geometrioille on esitettynä kuvassa 6.2. Kuvan 6.2 yhtälöitä voidaan käyttää myös eri painealueilla toimittaessa kertomalla ne p :llä, missä paineen p yksikkönä on ilmakehä 1 atm = kpa, jolloin konvektiokertoimelle saadaan ( 1atm) p α = α. (6.3) Kappaleen pinta jäähtyy myös säteilylämmönsiirron avulla. Säteilemällä siirtyvä lämpöteho on suuruudeltaan verrattavissa vapaalla konvektiolla siirtyvään lämpötehoon pinnoilla, joiden emissiivisyys on lähellä yhtä. Kiilotettujen pintojen tapauksessa säteilemällä siirtyvä lämpöteho on mitättömän pieni, johtuen emissiivisyyden romahtamisesta lähelle nollaa.

3 52 Geometria Konvektiokerroin Pystysuora levy tai sylinteri L T α= 142. L 025. Vaakasuora sylinteri D Vaakasuora levy (L = 4A/p), missä p = kehän pituus T α = 132. L 025. A a) kuuma pinta yläpuolella Kuuma pinta T α = L Kuuma pinta T α = 059. L 025. b) kuuma pinta alapuolella Piirilevyllä olevat komponentit T α = 244. L 025. Ilmassa oleva pieni komponentti tai lyhyt johdin L L T α = 353. L 025. Pallo D T α = 192. L 025. Kuva 6.2. Yksinkertaistettuja yhtälöitä konvektiokertoimen laskentaan yleisimpien geometrioiden tapauksessa.

4 53 Lämpötilassa T s olevasta kappaleesta säteilemällä lämpötilassa T surr olevaan ympäristöön lähtevä lämpöteho saadaan yhtälöllä 4 4 ( T s T ) q = ε Aσ. (6.4) surr Huomaa, että yhtälö (6.4) pätee sellaisenaan vain, mikäli kaikki tarkasteltavasta pinnasta lähtevä säteily kohtaa ympäristön eli luvussa 2 esitetty näkyvyyskerroin saa arvon 1. Kahden kiinteän kappaleen välistä säteilylämmönsiirtoa analysoitaessa pintojen väliset näkyvyyskertoimet on aina määritettävä ennen kuin pintojen välinen säteilyteho voidaan laskea. Vapaalla konvektiolla jäähdytettävät piirikorttiryhmät on sijoitettava koteloon pystysuoraan tuloilmaan nähden lämmönsiirtopinta-alan maksimoimiseksi ja siten riittävän lämmönsiirtotehokkuuden takaamiseksi (kuva 6.3). Siten myös minimoidaan mahdollisia kuumia kohtia aiheuttavat ilmataskut. Jäähdytettävät piirikortit eivät saa olla liian kaukana toisistaan, jotta kotelon koko ei kasvaisi kohtuuttoman suureksi. Optimaalinen korttien etäisyys toisistaan on n. 2 cm. Poistoilma Tuloilma Kuva 6.3. Kotelossa olevat piirikortit on asetettava pystysuoraan ja korttien väli on oltava riittävä takaamaan riittävän lämmönsiirtotehon vapaalla konvektiolla. Säteilylämmönsiirto piirikorttien komponenttien välillä jätetään usein ottamatta huomioon, koska komponentit säteilevät kohti muita kuumia pintoja. Poikkeuksen tästä muodostavat koteloidun piirikorttiryhmän sisin ja uloin kortti, jotka molemmat säteilevät suhteellisesti viileämpää koteloa kohti. Siten korttiryhmän suurimmat häviötehot omaavat kortit tulee sijoittaa ryhmän ensimmäiseksi ja viimeiseksi, jotta osa niiden lämpötehosta saadaan siirtymään säteilyn avulla kotelon kuoreen. Piirikortit, joiden häviöteho on 5 W tai joiden lämpövuo on n W/cm 2, kyetään jäähdyttämään vapaan konvektion avulla. Piirikorttien lämmönsiirtoa voidaan analysoida approksimoimalla ne levyiksi, joissa häviöteho ja siten lämpö on tasaisesti jakautunut kortin

5 54 toiselle puolella ja toinen puoli kortista on lämpöeristetty. Piirikorteilla, joissa komponentteja on kortin molemmin puolin lämpökuorma on kaksinkertainen verrattuna yksipuolisiin kortteihin. On muistettava, että vapaa konvektio tapahtuu ainoastaan väliaineen ja gravitaatiokentän ollessa läsnä. Siten avaruuselektroniikkaan ei voida soveltaa vapaaseen konvektioon perustuvia menetelmiä, johtuen pääasiassa väliaineen puuttumisesta. Sama tilanne tulee vastaan tapauksissa, joissa poistoilma-aukot ovat tukkeutuneet (lian tms. takia), jolloin ilman kierto laitteen sisällä estyy ja lämmönsiirto tapahtuu johtumalla. Luonnollisella konvektiolla ja säteilemällä tapahtuvaa lämmönsiirtotehoa voidaan parantaa kiinnittämällä jäähdytettäviin pintoihin jäähdytysripoja. 6.1 Ilmajäähdytys pakotetulla kovektiolla Mikäli vapaaseen konvektioon perustuva jäähdytys on riittämätön, voidaan systeemiin lisätä tuuletin, jonka avulla jäähdytysilman nopeutta ja siten lämmönsiirtotehoa voidaan säätää halutulla tavalla. Riippuen tuulettimen koosta pakotetulla konvektiolla päästään jopa kymmenkertaiseen lämmönsiirtotehokkuuteen vapaaseen konvektioon verrattuna. Pakotetun konvektion tapauksessa jätetään säteilylämmönsiirto huomioon ottamatta kahdesta syystä. Ensinnäkin pakotetun konvektion lämmönsiirtoteho on tarkasteltavilla lämpötilaeroilla huomattavasti säteilylämmönsiirtoa suurempi ja toiseksi pakotetussa konvektiossa jäähdytettävät komponentit on sijoitettu koteloihin, joissa komponentit ovat lähestulkoon samassa lämpötilassa. Siten jäähdytettävillä komponenteilla ei ole näkyvyyttä suhteessa kylmenpiin komponentteihin eli eri komponenttien välinen säteilylämmönsiirto on käytännössä olematonta. Kun säteilylämmönsiirto laitteen kotelon ulkokuorista ympäristöön jätetään ottamatta huomioon, täytyy kaiken laitteessa muodostuvan häviötehon siirtyä jäähdytysaineeseen (ilma), joten lämmönsiirtoteholle saadaan yhtälö m p ( T T ) q = q c, (6.5) ilma,pois ilma,sisään missä q m on jäähdytysaineen massavirta ja c p on jäähdytysaineen ominaislämpökapasiteetti. Pakotetulla konvektiolla jäähdytettävän elektroniikkalaitteen poikkileikkaus on esitettynä kuvassa 6.4.

6 55 Poistoilma ulos, T out Tuuletin Jäähdytysilma sisään, T in Kuva 6.4. Pakotetulla konvektiolla jäähdytettävän elektroniikkalaitteen poikkileikkaus. Huomaa, että vakiona pysyvällä jäähdytysaineen massavirralla myös jäähdytysaineen lämpötilaero pysyy vakiona. Mitä korkeampi on tuloilman lämpötila sitä korkeampi on poistoilman lämpötila ja siten myös jäähdytettävien komponenttien pintalämpötila. Hyvin suunnitellussa pakotettuun konvektioon perustuvassa jäähdytysjärjestelmässä tulee jäähdytysilman lämpötila nousu rajoittaa arvon T = 10 C ja poistoilman maksimilämpötila rajoittaa 70 C:een. Siten jäähdytettävien komponenttien pintalämpötila on alle 100 C. Elektroniikkalaitteiden jäähdytykseen tarvittava ilman massavirta riippuu ympäristön lämpötilasta. Esimerkiksi ilmastoiduissa huoneissa jäähdytysilman massavirta saattaa olla suhteellisen pieni, kun taasen kuumissa tehdashalleissa tarvittava jäähdytysilman massavirta on huomattavasti suurempi Tuulettimen valinta Pakotetussa konvektiossa jäähdytysilma johdetaan jäähdytettävään laitteeseen yhden tai useamman puhaltimen avulla. Vaikka itse jäähdytysaine eli ilma on ilmaista, puhallin ei sitä ole, joten muutama fakta puhaltimen vallinnasta on tarpeen. Vakiopyörimisnopeudella toimiva puhallin siirtää vakiotilavuuden ilmaa riippumatta laitteen toimintakorkeudesta tai ilmanpaineesta. Ilman massavirta on kuitenkin pienempi, mitä korkeammalla laite toimii, johtuen ilman tiheyden pienenemisestä. Esimerkiksi noustaessa 6000 metriä merenpinnan yläpuolelle, putoaa ilmanpaine alle puoleen, joten puhallin tuottaa puolet siitä ilman massavirrasta, jonka se samalla pyörimisnopeudella tuottaisi merenpinnan tasolla. Mikäli tuulettimen pyörimisnopeutta ei nosteta, kasvaa lämpötilaero kaksinkertaiseksi saattaen aiheuttaa laitteen ylikuumentumisen. Tällaisissa tapauksissa onkin viisainta käyttää muuttuvanopeuksista tuuletinta, joka automaattisesti kasvattaa pyörimisnopeutta ilman tiheyden laskiessa. Kalliit laitteistot on lisäksi varustettu erillisillä lämpökatkaisijoilla, jotka sammuttavat laitteen lämpötilan noustessa liian korkeaksi. Jäähdytysilman lisäksi tuulettimen kautta jäähdytyskanavaan pääsee myös ilman sisältämiä epäpuhtauksia kuten pölyä, tomua, kosteutta ja joskus jopa öljyä. Mikäli epäpuhtauksien

7 56 pääsyä ei millään tavalla estetä, ne kerääntyvät komponenttien lämmönsiirtopinnoille ja saattavat jopa tukkia jäähdytysilman virtausreitit aiheuttaen ylikuumentumista. Komponentin lämmönsiirtopintaan keräytynyt lika toimii eräänlaisena eristemateriaalina lämmön suhteen, eli lämpö ei pääse tehokkaasti siirtymään komponentin pinnasta ympäristöön. Likaantumisen aiheuttamien haittojen minimoimiseksi käytetään tuloilmasuodatinta. Usein herää kysymys siitä, onko tuuletin järkevämpää sijoittaa jäähdytysilman tulo vai lähtöpuolelle. Yleensä tuuletin on sijoitettu tuloilma-aukkoon. Silloin tuuletin imee ilmaa ulkoa koteloon samalla paineistaen kotelon estäen siten ulkoilman pääsyn kotelon sisään siinä mahdollisesti olevista muista raoista. Kun tuloilma virtaa koteloon ainoastaan yhdestä aukosta on myös suodattimen paikan valinta helppoa. Koska kaikki koteloon tuleva jäähdytysilma virtaa suodattimen läpi, saadaan tuloilman epäpuhtaudet poistettua siitä ja siten estettyä niiden pääsy kotelon sisään. Tuloilma-aukkoon sijoitettu tuuletin imee ympäristöstä suhteellisen viileää ilmaa, joten sillä saavutettava ilman massavirta vakiopyörimisnopeudella on suurempi, kuin poistoilma-aukkoon sijoitetulla tuulettimella saavutettava. Tuloilma-aukkoon sijoitetun tuulettimen toimintalämpötila on matalampi ja siten sen käyttöikä on pidempi kuin poistoilma-aukkoon sijoitetulla tuulettimella. Tuloilma-aukkoon sijoitetun puhaltimen ainoa haitta on se, että tuulettimen moottorin häviöteho lisää hieman tuloilman lämpötilaa ja kasvattaa siten jäähdytettävän systeemin lämpökuormaa. Mikäli tuuletin on sijoitettu poistoilma-aukkoon ei sen oman häviötehon aiheuttamaa lämpökuormaa viedä jäähdytettävän systeemin läpi. On kuitenkin huomattava, että poistoilma-aukkoon sijoitettu puhallin imee jäähdytettävään koteloon alipaineen, joka pyrkii täyttymään kaikista kotelon kuoressa olevista aukoista eli myös paikoista, joissa ei ole suodatinta. Täten laitteen lämmönsiirtopintojen likaantuminen ja siten ajan myötä tapahtuva lämmönsiirtokyvyn lasku on erittäin todennäköistä. Tuulettimen valinnassa on kaksi keskeistä seikkaa: jäähdytettävässä laitteessa tapahtuva staattinen paine-ero, eli systeemin sen läpi kiertävälle ilmalle aiheuttama kokonaisvastus ja tarvittava jäähdytysilman tilavuusvirta. Aksiaaliset tuulettimet ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, pieniä ja kevyitä sekä hinnaltaan halpoja. Niillä aikaansaadaan suuri tilavuusvirta, mutta ne soveltuvat ainoastaan pienelle staattiselle paine-erolle. Aksiaalisten tuulettimien pyörimisnopeus on usein korkea, joten ne ovat varsin äänekkäitä. Radiaali- tai keskipakotuulettimilla saadaan tuotettua korkeita tilavuusvirtoja suuren staattisen paine-eron omaaviin systeemeihin suhteellisen pienillä pyörimisnopeuksilla. Radiaalituulettimet ovat kuitenkin aksiaalituulettimia suurempia ja painavampia, rakenteeltaan kompleksisempia sekä hinnaltaan kalliimpia. Tuulettimien suorituskyky ilmoitetaan karakterististen käyrien avulla. Eräs tällainen käyräparvi on esitettynä kuvassa 6.5. Huomaa, että tuuletin kehittää suurimman staattisen paine-eron tilavuusvirran ollessa nolla. Tämä kuvaa rajatapausta, jossa jäähdytettävän kotelon poistoilma-aukot on tukittu. Tilavuusvirta kasvaa kun tuulettimen staattinen paine-ero pienenee ja saavuttaa maksimin pisteessä, jossa tuulettimeen ei kohdistu virtausta vastustavaa resistanssia.

8 57 Staattinen paine Puhaltimen staattinen paine Systeemin aiheuttama virtausvastus Puhaltimen toimintapiste Kuva 6.5. Tuulettimen karakteristiset käyrät. Ilman tilavuusvirta Kaikki elektroniikkalaitteiden kotelot aiheuttavat tietyn virtausvastuksen puhaltimen tuottamalle ilmavirtaukselle. Virtausvastuksen käyrämuoto on muodoltaan parabolinen ja sen aiheuttama painehäviö on likimain virtausnopeuden neliö. Tuulettimen on kumottava systeemin aiheuttama virtausvastus, jotta koteloon syntyy ilmavirtaus. Pakotettuun konvektioon perustuvan jäähdytysjärjestelmän suunnittelijan onkin määritettävä systeemin virtausvastusta kuvaava käyrä. Virtausvastuskäyrä saadaan varsin tarkasti määritettyä mittaamalla staattinen paine-ero tilavuusvirran funktiona. Tuulettimen toimintapisteessä systeemin virtausvastuskäyrä ja tuulettimen staattista painetta kuvaava käyrä leikkaavat toisensa. Tarvittava tilavuusvirta voidaan määrittää pelkästään lämmönsiirtotehon asettaman vaatimuksen perusteella käyttämällä systeemin lämpötehoa ja suurinta sallittua jäähdytysilman lämpötilannousua. Kun tarvittava tilavuusvirta ja staattinen paine-ero tiedetään voidaan vaatimukset täyttävä tuuletin valita valmistajien kuvastoista. Seuraavassa on esitetty muutamia yleisohjeita pakotettuun konvektioon perustuvan jäähdytysjärjestelmän suunitteluun. 1. Ennen tuulettimen valintaa tarkista, voidaanko järjestelmä jäähdyttää vapaalla konvektiolla. Mikäli vapaalla konvektiolla saatava jäähdytysteho on riittävä, käytä sitä. Tällöin vältät tuulettimeen liittyvät haittatekijät, kuten kunnossapitotarpeen, melun, tehonkulutuksen ja mahdolliset toiminnalliset häiriöt. 2. Valitse teholtaan sopiva tuuletin, ei siis yli- tai alimitoitettua. Alimitoitettu tuuletin aiheuttaa systeemin liiallisen lämpiämisen ja saattaa siten aiheuttaa ongelmia. Ylimitoitettu tuuletin takaa riittävän jäähdytystehon, mutta se vaatii suuren tilan, on kallis ja on tehonkulutukseltaan suurempi. 3. Mikäli tuulettimen moottorin tuottaman häviötehon aikaansaama jäähdytysilman lämpötilannousu on systeemin jäähdytyksen kannalta hyväksyttävä, asenna tuuletin kotelon tuloilma-aukkoon. Tällöin ilman suodatus helpottuu ja kotelon paineistuksen ansiosta ylimääräisen ilman sekä lian pääsy koteloon estyy. 4. Sijoita ja mitoita ilman tulo- ja poistoaukot siten, että niiden avulla saavutetaan riittävä ilmavirtaus kaikkialla kotelossa. Halutuille alueille voidaan ohjata lisäilmaa suurentamalla tuloilma-aukkoa tässä kohdassa. Poistoilma-aukon koko on oltava yhtä suuri kuin tuloilma-aukon, jotta vältytään virtauksen kuristumiselta.

9 58 5. Sijoita kaikkein herkimmät komponentit tuloilma-aukon läheisyyteen. Kaikkein eniten tehoa kuluttavat ja siten myös korkeimmassa käyttölämpötilassa olevat komponentit tulee sijoittaa poistoilma-aukon läheisyyteen. 6. Asettele piirikortit koteloon siten, että niiden aiheuttama virtausvastus minimoituu, jolloin ilman virtaus maksimoituu toimittaessa tuulettimen vakiopyörimisnopeudella. Pidä huolta, ettei kotelon sisään pääse muodostumaan ilmataskuja. 7. Ota huomioon jäähdytettävän laitteen käyttökorkeus jäähdytystä suunniteltaessa. 8. Yritä välttää virtauskanavan osia (turhat nurkat, terävät mutkat, äkilliset virtauskanavan supistukset ja laajennukset), jotka lisäävät systeemin virtausvastusta sekä suuria virtausnopeuksia (> 7 m/s), koska virtausvastus on melkein suoraan verrannollinen virtausnopeuteen. Vältä myös hyvin pieniä virtausnopeuksia, sillä liian pieni virtausnopeus heikentää lämmönsiirtotehoa sekä auttaa osaltaan lian tarttumista komponenttien pintaan. 9. Suunnittele systeemi siten, että vapaa konvektio auttaa pakotettua konvektiota. Esimerkiksi aseta piirikortit kotelossa aina pystysuoraan asentoon ja puhalla jäähdytysilma niiden alta. 10. Kun jäähdytysjärjestelmässä tarvitaan kahta tai useampaa tuuletinta muista, että sarjaan kytketyt tuulettimet vahvistavat saavutettavaa staattista painetta ja soveltuvat siten suuren virtausvastuksen omaavien järjestelmien jäähdytykseen. Rinnan olevat tuulettimet kasvattavat ilman virtausta, joten ne soveltuvat pienen virtausvastuksen omaaviin järjestelmiin. 6.2 Jäähdytyslevyt Jäähdytyslevyt ovat kaikkein yksinkertaisin jäähdytysmuoto pintakonvektion jälkeen elektroniikkalaitteille. Tyypillinen jäähdytyslevy on massiivinen metallikappale, jonka lämmönsiirtopinta-alaa on kasvatettu rivoittamalla. Jäähdytyslevyjä voidaan valmistaa sekä muotoilla monella eri tavoin, mutta jäähdytyslevyn päätarkoituksena on aina lisätä lämmönsiirtoa jäähdytyslevyn pinnasta ulommaiseen jäähdytysaineeseen, joka yleensä on jäähdytyslevyä ympäröivä ilma. Pääosa jäähdytyslevyistä on valmistettu alumiinista. Alumiini johtaa erinomaisen hyvin lämpöä, on kevyt ja suhteellisen halpa materiaali. Kuparilla on alumiinia parempi lämmönjohtavuus, mutta sen korkean hinnan vuoksi se ei ole kovin yleinen materiaali. Kun verrataan alumiinia teräkseen, niin terästä tarvittaisiin kaksinkertainen ja ruostumatonta terästä nelinkertainen määrä alumiiniin verrattuna, jotta saavutettaisiin sama jäähdytysteho. Toinen tärkeä asia parametri jäähdytyslevyn tehokkuutta arvioitaessa on materiaalin lisäksi sen lämmönsiirtopinta-ala. Mitä suurempi on jäähdytyselementin lämmönsiirtopinta-ala, sitä tehokkaampaa on lämmönsiirto jäähdytyslevystä ympäristöön konvektion ja säteilyn avulla. Eri lämmönsiirtomuotojen tehokkuus on kuitenkin vahvasti riippuvainen kappaleen ja ympäristön lämpötiloista sekä pinnan säteilyominaisuuksista Lämpöresistanssi Alla on esitetty lämpöresistanssin määrittämiseen liittyviä termejä.

10 59 Q [W] = Lämpöteho, joka siirrettävä pois komponentista. T j [ C] = Komponentin puolijohderajapinnan maksimilämpötila. T c [ C] = Komponentin kotelon lämpötila. T s [ C] = Jäähdytyslevyn maksimilämpötila. T a [ C] = Ympäröivän ilman lämpötila. Lämpöresistanssi määritellään seuraavasti R = T, (6.6) Q missä T on pisteiden välinen lämpötilaero. Jäähdytyslevyjen tapauksessa lämpöresistanssin voidaan mieltää jäähdytyslevyjen hyvyyttä kuvaavana suureena. Jos tarkastellaan lämpöresistanssin yksikköä C/W, voidaan todeta, että mitä pienempi on jäähdytyslevyn lämpöresistanssi, sitä vähemmän yhden watin teho lämmittää sitä eli sitä paremmin jäähdytyslevy kykenee haihduttamaan lämpöä. Yleensä jäähdytyslevyjen valmistajat ilmoittavat jäähdytyslevyn lämpöresistanssin datalehdissä. Kuvassa 6.6 on esitettynä lämpöresistanssien avulla muodostettu piiri jäähdytyslevystä, komponentista ja kotelosta. T a T a R sa T s T s R cs T c T c T j R jc Kuva 6.6. Lämpöresistanssien avulla muodostettu piirimalli komponentin liitoksesta ulommaiseen jäähdytysfluidiin. T j Kuvassa 6.6 komponentin koteloon on kiinnitetty jäähdytyslevy, jonka kautta lämpö siirtyy ympäröivään ilmaan joko vapaalla tai pakotetulla konvektiolla ja säteilylämmönsiirrolla. Kuvaan on myös piirretty ekvivalenttinen piiri, jossa on eri osien väliset lämpöresistanssit. Puolijohdekomponentin liitoksen ja kotelon välinen lämpöresistanssi määritellään seuraavasti R jc Tjc Tj Tc = = (6.7) Q Q Tämän arvon ilmoittaa yleensä valmistaja. Samalla tavalla määritellään myös resistanssit kotelosta jäähdytyslevyyn (kutsutaan usein liitosresistanssiksi) ja jäähdytyslevystä ilmaan

11 60 R cs Tcs Tc Ts = = (6.8) Q Q ja R sa Tsa Ts Ta = =. (6.9) Q Q Lämpöresistanssi komponentista ilmaan on yhtälöiden ( ) summa R ja Tj Ta = Rjc + Rcs + R sa = (6.10) Q Jäähdytyslevyn terminen resistanssi Jäähdytyslevyä valittaessa, tulee ensin määrittää jäähdytyslevyn haluttu lämpöresistanssi. Muokkaamalla yhtälöä (6.10) saadaan R sa T T Q s a = Rjc Rcs (6.11) Valmistaja ilmoittaa datalehdissään T j, Q ja R jc -arvot ja T a sekä R cs on suunnittelijan määritettävä itse. Ympäröivän ilman lämpötila T a riippuu ympäristöstä, jossa komponenttia käytetään. Tyypillisesti T a vaihtelee C välillä, jos komponentti on vapaassa ilmassa ja C välillä, jos komponentti on koteloituna tai toisen lämpöä tuottavan laitteen läheisyydessä. Liitosresistanssin tarkka määrittäminen on vaikeaa, koska se riippuu monista asioista, kuten kotelon ja jäähdytyslevyn välisen liitoksen ominaisuuksista (mahdolliset ilmataskut), pintojen viimeistelystä ja kosketuspinta-alasta sekä liitosaineen materiaalista ja paksuudesta. Jäähdytyslevy- ja liitosainevalmistajilta saa arvoja liitosresistanssille. Kun halutaan, että valmistajan ilmoittama komponentin maksimilämpötila ei ylity, niin tulee valita jäähdytyslevy, jonka lämpöresistanssi on yhtä suuri tai pienempi kuin yhtälöstä (6.11) saatu jäähdytyslevyn maksimiresistanssi R sa Jäähdytyslevyn valintakriteerejä Jäähdytyslevyn valintaan vaikuttaa sen lämpöresistanssin lisäksi myös jäähdytyslevyn jäähdytyskyky sekä tilan koko, jonne jäähdytyslevyn tulisi mahtua. Lisäksi hankintakustannukset vaikuttavat jäähdytyslevyn valintaan. On kuitenkin muistettava, ettei yksittäiselle jäähdytyslevylle voida antaa tarkkaa kaikissa olosuhteissa pätevää lämpöresistanssin arvoa, sillä lämpöresistanssi vaihtelee levyn jäähdytysolosuhteiden mukaan.

12 61 Jäähdytyslevyä valittaessa tulee ottaa huomioon, että millainen ilman virtaus on jäähdytyslevyn pinnalla. Kuten aiemmin on esitetty, voidaan virtaus jaotella luonnolliseen ja pakotettuun osaan. Luonnollinen virtaus on kyseessä silloin, kun käytössä ei ole erillisiä puhallus- tai tuuletuslaitteita. Pakotetussa virtauksessa puolestaan käytetään puhaltimia ja tuulettimia. Taulukossa 6.1 on esitetty tilavuudesta riippumattoman lämpöresistanssin arvoja eri virtaustyypeille ja virtausnopeuksille. Taulukko 6.1. Tilavuudesta riippumattoman lämpöresistanssin arvoja. Ilman virtausnopeus [m/s] Tilavuudesta riippumaton lämpöresistanssi [cm 3 C/W] Luonnollinen virtaus , , , Jäähdytyslevyn koon karkea arvio saadaan jakamalla taulukon 1 tilavuudesta riippumattoman lämpöresistanssin arvo yhtälöstä (6.11) saatavalla jäähdytyslevyn lämpöresistanssilla. Arvio on vain karkea, koska myös levyn materiaali ja muoto sekä pinnan viimeistely vaikuttavat lopputulokseen. Jäähdytyslevyn optimointiin vaikuttaa myös hyvin paljon jäähdytyslevyn ripojen tiheys. Optimaalinen jäähdytysripojen etäisyys riippuu kahdesta parametrista: virtauksen nopeudesta ja ripojen pituudesta ilmavirran suunnassa. Taulukossa 6.2 on esitetty ilman virtauksen vaikutus jäähdytysripojen pituuden kanssa ripojen tiheyteen. Taulukko 6.2. Ilman virtauksen ja jäähdytyslevyn ripojen pituuden vaikutus ripojen tiheyteen [mm]. Ilman virtausnopeus Rivan pituus [mm]/ripajako [mm] [m/s] Luonnollinen virtaus 6,5 7, ,0 4,0 5,0 6,0 7,0 2,5 2,5 3,3 4,0 5,0 5,0 2,0 2,5 3,0 3,5 Jäähdytyslevyn keskimääräinen jäähdytysteho kasvaa lineaarisesti jäähdytyslevyn virtausta vastaan kohtisuoran leveyden suhteen. Lisäksi keskimääräinen jäähdytysteho riippuu virtauksen suunnassa olevan rivan pituuden neliöjuuresta. Mikäli jäähdytyslevyn leveys tuplataan, kasvaa levyn keskimääräinen jäähdytysteho kertoimella kaksi. Rivan pituuden tuplaaminen kasvattaa vastaavasti keskimääräistä jäähdytystehoa kertoimella 1.4. Tästä voidaan päätellä jäähdytyslevyn leveyden kasvattamisen olevan ripojen pituuden kasvattamista taloudellisempaa jäähdytystehoa suurennettaessa. Myös säteilemällä poistumalla lämmöllä on merkitystä varsinkin luonnollisen virtauksen tapauksessa. Säteilyn osuus voi olla jopa 25 % jäähdytystehosta. On tärkeää, että jäähdytyslevyn pinta on käsitelty maalaamalla tai eloksoimalla mahdollisimman hyvin lämpösäteilyä lähettäväksi.

13 Jäähdytyslevyjen luokittelu Jäähdytyslevyt voidaan jaotella valmistusmenetelmien sekä muotojen perusteella. Yleisimpien ilmajäähdytteisten jäähdytyslevyjen jako valmistustekniikan mukaan: Meistäminen (stampings): Kupari- tai alumiinilevyt painetaan haluttuun muotoon. Käytetään perinteisissä ilmajäähdytteisissä elektroniikkakomponenteissa ja ne ovat edullinen ratkaisu alhaisen jäähdytyskyvyn laitteisiin. Ne sopivat massatuotantoon, koska niiden valmistus on halpaa. Lisäksi niiden asentaminen on yksinkertaista. Puristus (extrusion): Tämä valmistustekniikka mahdollistaa kaksiulotteisten muotojen tekemisen, jolloin lämmönhaihdutus on suurta. Puristustekniikka rajoittaa jäähdytysripojen tiheyden ja paksuuden tiettyihin alarajoihin. Elementtijäähdytyslevyt (bonded/fabricated fins): Näissä korkean suorituskyvyn omaavissa jäähdytyslevyissä hyödynnetään lämmönjohtavaa alumiinitäytteistä epoksia, josta jäähdytysrivat valmistetaan. Rivat kiinnitetään levyn uritettuun pohjaan. Tällä tavoin saadaan enemmän pinta-alaa ja huomattavasti suurempi jäähdytyskyky edelliseen menetelmään verrattuna ilman, että levyn kokoa kasvatetaan. Valetut (castings): Valamalla valmistetaan jäähdytyslevyjä alumiinista tai kuparista/pronssista. Tällä tekniikalla pystytään valmistamaan korkean jäähdytysripatiheyden omaavia jäähdytyslevyjä. Aallotetut jäähdytyslevyt (folded fins): Alumiini- tai kuparilevystä valmistetut rivat lisäävät jäähdytyslevyn pinta-alaa. Jäähdytysrivat asennetaan jäähdytyslevypohjaan tai suoraan jäähdytettävään komponettiin liimaamalla tai juottamalla. Sallii suuren suorituskyvyn jäähdytyslevyjen valmistamisen sovelluskohtaisesti. Kuvassa 6.7 on esitettynä erilaisia jäähdytyslevyjä. a) Materiaali: eloksoitu alumiini Koteloille: TO-126 / TO-220 Lämpöresistanssi 31 C/W Mitat (P*L*K): 19x19x10 mm b) Materiaali: eloksoitu alumiini Koteloille: TO-126 / TO-220 Lämpöresistanssi 7 C/W Mitat (P*L*K): 25x32x20 mm

14 63 c) Materiaali: eloksoitu alumiini Suuri jäähdytyslevy Lämpöresistanssi 4,5 C/W Mitat (P*L*K): 50x63x25 mm d) Materiaali: eloksoitu alumiini IC-piireille Koteloille: DIL-14 / DIL-16 Lämpöresistanssi 31 C/W Mitat (P*L*K): 21x10,5x7,3 mm e) Materiaali:kupari Mitat (P*L*K): 12x17,3x2,75 mm f) Materiaali: alumiini/kupari 80/92mm laitetuulettimille Lämpöresistanssi : jäähdytyslevy ja tuuletin 0,3 C/W Mitat (P*L*K): 75 x 75 x 41.5mm Kuva 6.7. Kuvissa a) d) on erilaisia alumiinista valmistettuja jäähdytyslevyjä. Kuvassa e) kuparista valmistettu jäähdytyslevy. Kuvassa f) on Swiftech:n jäähdytin, joka on suunniteltu maksimaaliseen jäähdytykseen hiljaisilla 80/92mm laitetuulettimilla Lämmönsiirtotehokkuus Erilaisten jäähdytyslevyjen ominaisuudet eri tuuletusolosuhteissa vaihtelevat paljon. Tämän vuoksi on määritelty termi lämmönsiirtotehokkuus kuvaamaan erilaisten jäähdytyslevyjen tehokkuutta Q η =, (6.12) q c T m p sa missä q m on ilman jäähdytyslevylle tuleva massavirta, c p on fluidin (ilman) ominaislämpökapasiteetti ja T sa jäähdytyslevyn ja ympäröivän ilman keskimääräinen lämpötilaero. Erilaisten jäähdytyslevyjen lämmönsiirtotehokkuuden arvoja on esitetty taulukossa 6.3.

15 64 Taulukko 6.3. Jäähdytyslevyjen lämmönsiirtotehokkuuksia. Jäähdytyslevytyyppi η [%] Meistetyt (stampings) jäähdytyslevyt Rivalliset muottiin puristetut (extrusion) jäähdytyslevyt Tuuletin käyttöön tehdyt jäähdytyslevyt Kanavilla varustetut jäähdytyslevyt Kanavoiduilla rivoilla varustetut sekä elementtijäähdytyslevyt Jäähdytyslevyn ominaiskuvaaja Jäähdytyslevyjen valmistajat antavat kuvan 6.8 mukaisia ominaiskäyriä suunnittelijan avuksi. Ilmavirtauksen nopeus [m/s] Lämpötila [ C] Terminen resistanssi [ C/W] Haihdutettava lämpöteho [W] 0 Kuva 6.8. Jäähdytyslevyn ominaiskäyrästö. Kuvassa 6.8 on yhdistettynä kaksi erillistä käyrää. Oletuksena on, että jäähdytyslevy on asennettu oikein sekä virtauksen suunta on levyyn nähden oikea. Alhaalta nollasta lähtevä käyrä kuvaa jäähdytyslevyn lämpötilan T sa nousun haihdutettavan lämpötehon Q funktiona luonnollisessa konvektiossa. Oletuksena on myös, että jäähdytyslevy on maalattu tai eloksoitu mustaksi (säteilyn osuus maksimoitu). Laskeva käyrä kuvaa puolestaan pakotetun konvektio lämpöresistanssia ilmavirtauksen nopeuden funktiona. Pakotetussa virtauksessa T sa on suoraan verrannollinen haihdutettavaan lämpötehoon Q ja R sa on ainoastaan riippuvainen virtausnopeudesta. Kuitenkin luonnollisessa virtauksessa ilmiö on epälineaarinen, joten tämän vuoksi T sa on esitettävä Q:n funktiona.

16 65 Suunnittelija voi hyödyntää ominaiskäyrästöjä valitessaan sopivaa jäähdytyslevyä sekä pakotetun konvektion tapauksessa määrittäessään tarvittavan virtauksen miniminopeuden. Jos pakotetussa konvektiossa vaadittu terminen resistanssi on 8 C/W, nähdään kuvaajasta, että tuuletuksen virtausnopeuden tulisi olla vähintään 2,4 m/s. Luonnollisen konvektion tapauksessa jäähdytyslevyn tunnettu lämpöresistanssi R sa kerrotaan haihdutettavalla lämpöteholla Q, jonka tuloksena saadaan maksimilämpötila T sa. Kuvan 6.8 kuvaajassa pitäisi näillä samoilla T sa :n ja Q:n arvoilla pysyä lämpötila-tehokäyrän yläpuolella, jotta jäähdytyslevy olisi riittävän suuri. Lähteet Seri Lee, Aavid Thermal Technologies. How to select a heat sink. [Verkkodokumetti]. [Viitattu ] Saatavissa: Vaasan elektroniikkakeskus Oy. Saatavissa: SwiftTech. Saatavissa:

Transistori. Vesi sisään. Jäähdytyslevy. Vesi ulos

Transistori. Vesi sisään. Jäähdytyslevy. Vesi ulos Nesteiden lämmönjohtavuus on yleensä huomattavasti suurempi kuin kaasuilla, joten myös niiden lämmönsiirtokertoimet sekä lämmönsiirtotehokkuus ovat kaasujen vastaavia arvoja suurempia Pakotettu konvektio:

Lisätiedot

Pyörivän sähkökoneen jäähdytys

Pyörivän sähkökoneen jäähdytys Pyörivän sähkökoneen jäähdytys Sallittu lämpenemä määrää koneen tehon (nimellispiste) ämmön- ja aineensiirto sähkökoneessa on huomattavasti monimutkaisempi ja vaikeammin hallittava tehtävä koneen magneettipiirin

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

3. Elektroniikkalaitteiden koostumus

3. Elektroniikkalaitteiden koostumus 34 3. Elektroniikkalaitteiden koostumus Kahden erityyppisen puolijohdemateriaalin välistä kapeaa vyöhykettä kutsutaan liitokseksi. Esimerkiksi transistorissa on kaksi tällaista liitosta, kun taasen diodissa

Lisätiedot

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p).

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p). 3. Peruslait 3. PERUSLAIT Hydrauliikan peruslait voidaan jakaa hydrostaattiseen ja hydrodynaamiseen osaan. Hydrostatiikka käsittelee levossa olevia nesteitä ja hydrodynamiikka virtaavia nesteitä. Hydrauliikassa

Lisätiedot

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa 8. NESTEEN VIRTAUS 8.1 Bernoullin laki Tässä laboratoriotyössä tutkitaan nesteen virtausta ja virtauksiin liittyviä energiahäviöitä. Yleisessä tapauksessa nesteiden virtauksen käsittely on matemaattisesti

Lisätiedot

Elektronisen laitteen lämpösuunnittelu

Elektronisen laitteen lämpösuunnittelu Laitesuunnittelu 2007: Elektronisen laitteen lämpösuunnittelu 1/34 Johdanto Elektronisen laitteen lämpösuunnittelu Kaikki elektroniset laitteet tuottavat toimiessaan normaalisti lämpöä Virran kulkiessa

Lisätiedot

ja sähkövirta I lämpövirtaa q, jolloin lämpövastukselle saadaan yhtälö

ja sähkövirta I lämpövirtaa q, jolloin lämpövastukselle saadaan yhtälö Säteily Konvektio Johtuminen iitosjohto astu Kansi Kotelo Pinni Kaikki lämmönsiirtomuodot käytössä. Eri mekanismien voimakkuus riippuu kuitenkin käyttölämpötilasta ja kotelosta. astun ja kehyksen liitos

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet DEE-53020 Tuulivoiman perusteet Aihepiiri 2 Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

SMG-4250 Suprajohtavuus sähköverkossa

SMG-4250 Suprajohtavuus sähköverkossa SMG-450 Suprajohtavuus sähköverkossa Laskuharjoitukset: Suprajohdemagneetin suunnittelu Harjoitus 3(5): Kryostaatti Ehdotukset harjoitustehtävien ratkaisuiksi 1. Yleisesti ottaen lämpö siirtyy kolmella

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET SMG-4500 Tuulivoima Toisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe :00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe :00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, pe 16.2.2018 13:00-17:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin. Arvioinnin

Lisätiedot

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

Ruiskuvalumuotin jäähdytys, simulointiesimerkki

Ruiskuvalumuotin jäähdytys, simulointiesimerkki Ruiskuvalumuotin jäähdytys, simuloiesimerkki School of Technology and Management, Polytechnic Institute of Leiria Käännös: Tuula Höök - Tampereen Teknillinen Yliopisto Mallinnustyökalut Jäähdytysjärjestelmän

Lisätiedot

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Jesse Viitanen Esko Lätti 11I100A 16.4.2013 2 SISÄLLYS 1TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY... 3 2TEORIA... 3 2.1Jäähdytysteho... 3 2.2Pinnoite... 4 2.3Jäähdytin... 5 3MITTAUSMENETELMÄT...

Lisätiedot

Liite F: laskuesimerkkejä

Liite F: laskuesimerkkejä Liite F: laskuesimerkkejä 1 Lämpövirta astiasta Astiasta ympäristöön siirtyvää lämpövirtaa ei voida arvioida vain astian seinämien lämmönjohtavuuksilla sillä ilma seinämä ja maali seinämä -rajapinnoilla

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa.

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa. Täydellinen valvonta ATK-konesalit ovat monimutkaisia ympäristöjä: Tarjoamalla täydellisiä integroiduista elementeistä koostuvia ratkaisuja taataan yhteensopivuus ja strateginen säätöjärjestelmän integrointi.

Lisätiedot

EWA Solar aurinkokeräin

EWA Solar aurinkokeräin EWA Solar aurinkokeräin Sisällys: 1. Keräimen periaate 2. Keräimen rakenne 3. Keräimen toiminta 4. Keräimen yhdistäminen EWA:an 5. Ohjeita keräimen rakentamiseksi 6. Varoitus 7. Ominaisuuksia luettelona

Lisätiedot

Lämpöoppi. Termodynaaminen systeemi. Tilanmuuttujat (suureet) Eristetty systeemi. Suljettu systeemi. Avoin systeemi.

Lämpöoppi. Termodynaaminen systeemi. Tilanmuuttujat (suureet) Eristetty systeemi. Suljettu systeemi. Avoin systeemi. Lämpöoppi Termodynaaminen systeemi Tilanmuuttujat (suureet) Lämpötila T (K) Absoluuttinen asteikko eli Kelvinasteikko! Paine p (Pa, bar) Tilavuus V (l, m 3, ) Ainemäärä n (mol) Eristetty systeemi Ei ole

Lisätiedot

Lämpötilan säätö. S Elektroniset mittaukset Mikko Puranen Luennon sisältö

Lämpötilan säätö. S Elektroniset mittaukset Mikko Puranen Luennon sisältö Lämpötilan säätö S-108.2010 Elektroniset mittaukset Mikko Puranen 20.2.2006 Luennon sisältö 1. Termodynaaminen malli 2. Jäähdytyksen suunnittelu 3. Peltier-elementit 4. Lämpötilasäätäjät PID-säädin Termodynaaminen

Lisätiedot

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Käsitteelliset tehtävät Käsitteelliset tehtävät Ulkopuoliset virtaukset Miten Reynoldsin luku vaikuttaa rajakerrokseen?

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

1. Lineaarinen optimointi

1. Lineaarinen optimointi 0 1. Lineaarinen optimointi 1. Lineaarinen optimointi 1.1 Johdatteleva esimerkki Esimerkki 1.1.1 Giapetto s Woodcarving inc. valmistaa kahdenlaisia puuleluja: sotilaita ja junia. Sotilaan myyntihinta on

Lisätiedot

Halton Zen Rectangular in Wall ZRW - syrjättävä tuloilmalaite

Halton Zen Rectangular in Wall ZRW - syrjättävä tuloilmalaite Halton Zen Rectangular in Wall ZRW - syrjättävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet

Lisätiedot

9. Pyörivän sähkökoneen jäähdytys

9. Pyörivän sähkökoneen jäähdytys 81 9. Pyörivän sähkökoneen jäähdytys Sähkökoneen lämmönsiirron suunnittelu on yhtä tärkeää kuin koneen sähkömagneettinenkin suunnittelu, koska koneen lämpenemä määrittää sen tehon. Lämmön- ja aineensiirto

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 8 Vaimennettu värähtely Elävässä elämässä heilureiden ja muiden värähtelijöiden liike sammuu ennemmin tai myöhemmin. Vastusvoimien takia värähtelijän

Lisätiedot

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011 PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9..0 Kokeessa saa vastata enintään kymmeneen tehtävään.. Sievennä a) 9 x x 6x + 9, b) 5 9 009 a a, c) log 7 + lne 7. Muovailuvahasta tehty säännöllinen tetraedri muovataan

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai 26.5.2017 8:00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin.

Lisätiedot

IIZE3010 Elektroniikan perusteet Harjoitustyö. Pasi Vähämartti, C1303, IST4SE

IIZE3010 Elektroniikan perusteet Harjoitustyö. Pasi Vähämartti, C1303, IST4SE IIZE3010 Elektroniikan perusteet Harjoitustyö Pasi Vähämartti, C1303, IST4SE 2 (11) Sisällysluettelo: 1. Tehtävänanto...3 2. Peruskytkentä...4 2.1. Peruskytkennän käyttäytymisanalyysi...5 3. Jäähdytyksen

Lisätiedot

DEE Sähkömagneettisten järjestelmien lämmönsiirto Ehdotukset harjoituksen 2 ratkaisuiksi

DEE Sähkömagneettisten järjestelmien lämmönsiirto Ehdotukset harjoituksen 2 ratkaisuiksi DEE-4000 Sähkömagneettisten järjestelmien lämmönsiirto Ehdotukset harjoituksen ratkaisuiksi Yleistä asiaa lämmönjohtumisen yleiseen osittaisdifferentiaaliyhtälöön liittyen Lämmönjohtumisen yleinen osittaisdifferentiaaliyhtälön

Lisätiedot

Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa

Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin 21.8.2006 Paula Juuti 2 Kaupattavien päästöjen määrittäminen Toistaiseksi CO2-päästömäärät perustuvat

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

Käyttämällä annettua kokoonpuristuvuuden määritelmää V V. = κv P P = P 0 = P. (b) Lämpölaajenemisesta johtuva säiliön tilavuuden muutos on

Käyttämällä annettua kokoonpuristuvuuden määritelmää V V. = κv P P = P 0 = P. (b) Lämpölaajenemisesta johtuva säiliön tilavuuden muutos on 766328A ermofysiikka Harjoitus no. 3, ratkaisut (syyslukukausi 201) 1. (a) ilavuus V (, P ) riippuu lämpötilasta ja paineesta P. Sen differentiaali on ( ) ( ) V V dv (, P ) dp + d. P Käyttämällä annettua

Lisätiedot

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57 3.2 Toimisto- ja liiketilojen ilmastointijärjestelmät Toimisto- ja liiketilojen tärkeimpiä ilmastointijärjestelmiä ovat 30 yksivyöhykejärjestelmä (I) monivyöhykejärjestelmä (I) jälkilämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Luku 8 EXERGIA: TYÖPOTENTIAALIN MITTA

Luku 8 EXERGIA: TYÖPOTENTIAALIN MITTA Thermodynamics: An Engineering Approach, 7 th Edition Yunus A. Cengel, Michael A. Boles McGraw-Hill, 2011 Luku 8 EXERGIA: TYÖPOTENTIAALIN MITTA Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required

Lisätiedot

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 3. Bernoullin yhtälön käyttö KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Mitä Bernoullin yhtälö tarkoittaa ja miten sitä voidaan käyttää virtausongelmien ratkaisemiseen? Motivointi: virtausnopeuden

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai 1.9.2017 klo 12:00-16:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin.

Lisätiedot

PRA - Mittaus- ja säätömoduuli PRA. Mittaus- ja säätömoduuli. Tuotemallit

PRA - Mittaus- ja säätömoduuli PRA. Mittaus- ja säätömoduuli. Tuotemallit PRA Mittaus- ja säätömoduuli Ilman tilavuusvirran mittaukseen ja säätöön tarkoitettu laite. Manuaalinen säätö ilman työkaluja Virtaussuuttimien käyttöön perustuva suuri mittaustarkkuus. Virtauksen säätökartion

Lisätiedot

Liitos. R liitos-kotelo. Tkotelo. R kotelo-neste. Neste. R neste-ympäristö. ympäristö

Liitos. R liitos-kotelo. Tkotelo. R kotelo-neste. Neste. R neste-ympäristö. ympäristö 66 7. Nestejäähdytys Nesteiden lämmönjohtavuus on yleensä huomattavasti suurempi kuin kaasuilla, joten myös niiden lämmönsiirtokertoimet sekä lämmönsiirtotehokkuus ovat kaasujen vastaavia arvoja suurempia.

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 10 Noste Nesteeseen upotettuun kappaleeseen vaikuttaa nesteen pintaa kohti suuntautuva nettovoima, noste F B Kappaleen alapinnan kohdalla nestemolekyylien

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 6 1 Korkolaskentaa Oletetaan, että korkoaste on r Jos esimerkiksi r = 0, 02, niin korko on 2 prosenttia Tätä korkoastetta käytettään diskonttaamaan tulevia tuloja ja

Lisätiedot

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi?

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi? Tehtävä 1 Vettä (10 astetta) virtaa suorassa valurautaisessa (cast iron) putkessa, jonka sisähalkaisija on 100 mm ja pituus 70 m. Tilavuusvirta on 15 litraa minuutissa. (a) Osoita, että virtaus on turbulenttia.

Lisätiedot

monipuolinen ilmaverho

monipuolinen ilmaverho monipuolinen ilmaverho Mitä patentoitu (no.: 4415079 C2) tarjoaa perinteisiin malleihin nähden järjestelmä korkea suojausteho alhainen energia kulutus matala melutaso helppokäyttöisyys ja säätömahdollisuudet

Lisätiedot

ALD. Ääntä vaimentava ulkosäleikkö LYHYESTI

ALD. Ääntä vaimentava ulkosäleikkö LYHYESTI Ääntä vaimentava ulkosäleikkö LYHYESTI Erittäin hyvä äänenvaimennus. Kestävä säleikkö, joka kestää vaikeita ilmasto-olosuhteita Saatavana useina eri materiaaleina Tekniset ominaisuudet Yleistä ALD-säleikkö

Lisätiedot

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet -lämmittimiä käytetään varastojen, teollisuushallien, verstaiden, urheiluhallien, liikkeiden yms. jatkuvaan lämmitykseen. Tyylikkään

Lisätiedot

BY-PASS kondensaattorit

BY-PASS kondensaattorit BY-PA kondensaattorit H. Honkanen Lähes kaikki piirikortille rakennetut elektroniikkalaitteet vaativat BY PA -kondensaattorin käyttöä. BY-pass kondensaattorilla on viisi merkittävää tarkoitusta: Estää

Lisätiedot

KOE 3, A-OSIO Agroteknologia Agroteknologian pääsykokeessa saa olla mukana kaavakokoelma

KOE 3, A-OSIO Agroteknologia Agroteknologian pääsykokeessa saa olla mukana kaavakokoelma KOE 3, A-OSIO Agroteknologia Agroteknologian pääsykokeessa saa olla mukana kaavakokoelma Sekä A- että B-osiosta tulee saada vähintään 10 pistettä. Mikäli A-osion pistemäärä on vähemmän kuin 10 pistettä,

Lisätiedot

Tällä luennolla on käsitellään hieman tarkemmin projektissa toteutettavan laitteen komponenttilevysuunnittelua, kotelointia ja käyttöliittymää.

Tällä luennolla on käsitellään hieman tarkemmin projektissa toteutettavan laitteen komponenttilevysuunnittelua, kotelointia ja käyttöliittymää. Tällä luennolla on käsitellään hieman tarkemmin projektissa toteutettavan laitteen komponenttilevysuunnittelua, kotelointia ja käyttöliittymää. Juuri näissä kannattaa määritellä, suunnitella ja yleensä

Lisätiedot

Pyörrehajotin. Malli VD 2/8/FI/3. säädettävä, asennuskorkeus 3,80 m. Maahantuoja Oy Teknocalor Ab Puh 09 825 4600 Telefax 09 826 151

Pyörrehajotin. Malli VD 2/8/FI/3. säädettävä, asennuskorkeus 3,80 m. Maahantuoja Oy Teknocalor Ab Puh 09 825 4600 Telefax 09 826 151 2/8/FI/3 Pyörrehajotin Malli VD säädettävä, asennuskorkeus 3,80 m Maahantuoja Oy Teknocalor Ab Puh 09 825 4600 Telefax 09 826 151 Sinikellonkuja 4 e-mail teknocalor@teknocalor.fi 01300 Vantaa www.teknocalor.fi

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Työ 2696-3 22.5.2014

TUTKIMUSSELOSTUS. Työ 2696-3 22.5.2014 Työ 2696-3 22.5.2014 TUTKIMUSSELOSTUS Tuloilmaikkunan virtaustekniset ominaisuudet: Savukokeet, lämpötilaseuranta ja tuloilman virtaus ikkunavälissä ilman venttiiliä, ilmanohjaimia ja suodattimia Insinööritoimisto

Lisätiedot

Säädettävä pyörrehajotin SDZA TEKNISET TIEDOT

Säädettävä pyörrehajotin SDZA TEKNISET TIEDOT Säädettävä pyörrehajotin SDZA TEKNISET TIEDOT 2 Säädettävä pyörrehajotin SDZA Säädettävä pyörrehajotin SDZ soveltuu käytettäväksi korkeissa tiloissa, esim. marketeissa, varastorakennuksissa, julkisissa

Lisätiedot

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Sähkömagnetismi 2 Aiheena tänään Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Käämiin vaikuttava momentti Magneettikentässä olevaan

Lisätiedot

PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS

PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS 1 PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS Aki Sorsa 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ Mitattavuus ja mittaus käsitteinä Mittauksen vaiheet Mittaustarkkuudesta SUUREIDEN MITTAUSMENETELMIÄ Mittalaitteen osat Lämpötilan

Lisätiedot

Kitka ja Newtonin lakien sovellukset

Kitka ja Newtonin lakien sovellukset Kitka ja Newtonin lakien sovellukset Haarto & Karhunen Tavallisimpia voimia: Painovoima G Normaalivoima, Tukivoima Jännitysvoimat Kitkavoimat Voimat yleisesti F f T ja s f k N Vapaakappalekuva Kuva, joka

Lisätiedot

Jos olet käynyt kurssin aikaisemmin, merkitse vuosi jolloin kävit kurssin nimen alle.

Jos olet käynyt kurssin aikaisemmin, merkitse vuosi jolloin kävit kurssin nimen alle. 1(4) Lappeenrannan teknillinen yliopisto School of Energy Systems LUT Energia Nimi, op.nro: BH20A0450 LÄMMÖNSIIRTO Tentti 13.9.2016 Osa 1 (4 tehtävää, maksimi 40 pistettä) Vastaa seuraaviin kysymyksiin

Lisätiedot

HOTELLIHUONEEN IQ STAR SILENCIA

HOTELLIHUONEEN IQ STAR SILENCIA HOTELLIHUONEEN IQ STAR SILENCIA TEKNISET TIEDOT 2 Hotellihuoneen iq Star Silencia - Tekniset tiedot IQ STAR SILENCIA HOTELLIHUONEEN Silencia on tarkoitettu hotellien makuuhuoneiden, sairaaloiden vuodeosastojen

Lisätiedot

Työkoneohjaamoiden pölynhallinta STHS koulutuspäivät 28.01.2015. Matti Lehtimäki

Työkoneohjaamoiden pölynhallinta STHS koulutuspäivät 28.01.2015. Matti Lehtimäki Työkoneohjaamoiden pölynhallinta STHS koulutuspäivät 28.01.2015 Matti Lehtimäki Ohjaamojen pölynhallintaan liittyviä hankkeita VTT Oy:ssä Työkoneiden ohjaamoilmastoinnin kehittäminen (TSR 1991) ohjaamoilmanvaihdon/ilmastoinnin

Lisätiedot

KULJETUSSUUREET Kuljetussuureilla tai -ominaisuuksilla tarkoitetaan kaasumaisen, nestemäisen tai kiinteän väliaineen kykyä siirtää ainetta, energiaa, tai jotain muuta fysikaalista ominaisuutta paikasta

Lisätiedot

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Luku 13 Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Uutta Jatkuvuusyhtälö Bernoullin laki Virtauksen mallintaminen Esitiedot Voiman ja energian käsitteet Liike-energia ja potentiaalienergia Itseopiskeluun jää

Lisätiedot

Tuulen nopeuden mittaaminen

Tuulen nopeuden mittaaminen KON C3004 Kone ja rakennustekniikan laboratoriotyöt Koesuunnitelma / ryhmä K Tuulen nopeuden mittaaminen Matias Kidron 429542 Toni Kokkonen 429678 Sakke Juvonen 429270 Kansikuva: http://www.stevennoble.com/main.php?g2_view=core.downloaditem&g2_itemid=12317&g2_serialnumber=2

Lisätiedot

Länsiharjun koulu 4a

Länsiharjun koulu 4a Länsiharjun koulu 4a Kuinka lentokone pysyy ilmassa? Lentokoneen moottori Helsinki-Vantaan lentokentällä. Marius Kolu Olimme luonnossa ja tutkimme kuvia. Jokaisella ryhmällä heräsi kysymyksiä kuvista.

Lisätiedot

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Luku 13 Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Uutta Jatkuvuusyhtälö Bernoullin laki Virtauksen mallintaminen Esitiedot Voiman ja energian käsitteet Liike-energia ja potentiaalienergia Itseopiskeluun jää

Lisätiedot

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine Termiikin ennustaminen radioluotauksista Heikki Pohjola ja Kristian Roine Maanpintahavainnot havaintokojusta: lämpötila, kostea lämpötila (kosteus), vrk minimi ja maksimi. Lisäksi tuulen nopeus ja suunta,

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 4 Supremum ja inmum Tarkastellaan aluksi avointa väliä, Tämä on joukko, johon kuuluvat kaikki reaaliluvut miinus yhdestä yhteen Kuitenkaan päätepisteet eli luvut ja

Lisätiedot

T F = T C ( 24,6) F = 12,28 F 12,3 F T K = (273,15 24,6) K = 248,55 K T F = 87,8 F T K = 4,15 K T F = 452,2 F. P = α T α = P T = P 3 T 3

T F = T C ( 24,6) F = 12,28 F 12,3 F T K = (273,15 24,6) K = 248,55 K T F = 87,8 F T K = 4,15 K T F = 452,2 F. P = α T α = P T = P 3 T 3 76628A Termofysiikka Harjoitus no. 1, ratkaisut (syyslukukausi 2014) 1. Muunnokset Fahrenheit- (T F ), Celsius- (T C ) ja Kelvin-asteikkojen (T K ) välillä: T F = 2 + 9 5 T C T C = 5 9 (T F 2) T K = 27,15

Lisätiedot

TIETOA SCANIAN SUODATTIMISTA

TIETOA SCANIAN SUODATTIMISTA TIETOA SCANIAN SUODATTIMISTA Scanian suodattimet on kehitetty ja testattu perusteellisesti yhteensopiviksi muiden Scania-osien kanssa, ja ne täyttävät tiukat toimintaa ja laatua sekä huoltoa ja luotettavuutta

Lisätiedot

Ilmalämpöpumput (ILP)

Ilmalämpöpumput (ILP) Ilmalämpöpumput (ILP) 1 TOIMINTA Lämmönlähteenä ulkoilma Yleensä yksi sisäja ulkoyksikkö Lämmittää sisäilmaa huonejärjestelyn vaikutus suuri 2 1 ULKO- JA SISÄYKSIKKÖ Ulkoyksikkö kierrättää lävitseen ulkoilmaa

Lisätiedot

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS 1 PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS Aki Sorsa 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ Mitattavuus ja mittaus käsitteinä Mittauksen vaiheet Mittausprojekti Mittaustarkkuudesta SUUREIDEN MITTAUSMENETELMIÄ Mittalaitteen

Lisätiedot

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen.

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen. Ohje Malli Tyyppi : 2352 : 2353 Ohje 1.09.629 FIN Voimassa alkaen 1.7.2015 Päivitetty 1.7.2015... 2... 5 TUOIMAÄMMITIN VAOX TUOIMAÄMMITIN Poistoilmajärjestelmän aiheuttaman alipaineen vaikutuksesta ulkoa

Lisätiedot

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi Tehtävä 1 Tornadon virtauskenttää voidaan approksimoida kaksiulotteisen nielun ja pyörteen summana Oleta, että nielun voimakkuus on m < ja pyörteen voimakkuus on > (a Määritä tornadon potentiaali- ja virtafunktiot

Lisätiedot

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä.

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä. Tekninen esite Lämmönsiirtimen omavoimaiset säätimet (PN16) PM2+P Suhteellinen virtaussäädin, jossa sisäänrakennettu p -säädin (NS) PTC2+P Virtauksen mukaan toimiva lämpötilansäädin, jossa sisäänrakennettu

Lisätiedot

7. Resistanssi ja Ohmin laki

7. Resistanssi ja Ohmin laki Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI Tarmo Partanen Teoria (Muista hyödyntää sanastoa) 1. Millä nimellä kuvataan sähköisen komponentin (laitteen, johtimen) sähkön kulkua vastustavaa ominaisuutta? 2. Miten resistanssi

Lisätiedot

Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 2005, sivu 1 / 13. Tehtäviä

Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 2005, sivu 1 / 13. Tehtäviä Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 005, sivu 1 / 13 Tehtäviä Tehtävä 1. Johda toiseen asteen yhtälön ax + bx + c = 0, a 0 ratkaisukaava. Tehtävä. Määrittele joukon A R pienin yläraja sup A ja suurin alaraja

Lisätiedot

Demo 5, maanantaina 5.10.2009 RATKAISUT

Demo 5, maanantaina 5.10.2009 RATKAISUT Demo 5, maanantaina 5.0.2009 RATKAISUT. Lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeissa on usein kaikenlaisia laitteita. Seuraavassa yksi hyvä kandidaatti eli Venturi-mittari, jolla voi määrittää virtauksen

Lisätiedot

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ Työssä perehdytään johteissa ja tässä tapauksessa erityisesti puolijohteissa esiintyvään Hallin ilmiöön, sekä määritetään sitä karakterisoivat Hallin vakio, varaustiheys

Lisätiedot

Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM

Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM ILMAN LÄMPÖTILAN JAKAUTUMINEN HUONEISSA Ilman oviverhopuhallinta Oviverhopuhaltimella -1 C 22 C 2 C 21 C 2 C 22 C -8 C -6 C -4 C -2 C 19 C C 1 C 1 C 6 C C C 6 C 1 C 1 C 18

Lisätiedot

Kertaus. x x x. K1. a) b) x 5 x 6 = x 5 6 = x 1 = 1 x, x 0. K2. a) a a a a, a > 0

Kertaus. x x x. K1. a) b) x 5 x 6 = x 5 6 = x 1 = 1 x, x 0. K2. a) a a a a, a > 0 Juuri 8 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 8.9.07 Kertaus K. a) 6 4 64 0, 0 0 0 0 b) 5 6 = 5 6 = =, 0 c) d) K. a) b) c) d) 4 4 4 7 4 ( ) 7 7 7 7 87 56 7 7 7 6 6 a a a, a > 0 6 6 a

Lisätiedot

Rei itetty laite. Mitat

Rei itetty laite. Mitat Mitat Ød Tuotekuvaus on pyöreä ja teollisuuskäyttöön sovitettu laite syrjäyttävään ilmanvaihtoon. :ssä on säätöpeltitoiminto, jolla on mahdollista valita vaakasuora tai pystysuora puhalluskuvio riippuen

Lisätiedot

LF suodatin. Liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta työpisteisiin

LF suodatin. Liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta työpisteisiin Liikuteltava suodatinyksikkö 18.10..2017 Joustavuutta työpisteisiin OUREX OY Mäkirinteentie 3, 36220 Kangasala Puh. (03) 212 8000 ourex@ourex.fi ourex.fi 1 LF liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta

Lisätiedot

Luentokalvot lämpötilasäätimistä Elektroniset mittaukset-kurssiin

Luentokalvot lämpötilasäätimistä Elektroniset mittaukset-kurssiin TEKNILLINEN KORKEAKOULU Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto MIKES TKK Mittaustekniikka Luentokalvot lämpötilasäätimistä Elektroniset mittaukset-kurssiin 1.3.2006 DI Mikko Puranen Mittaustekniikan erikoistyö

Lisätiedot

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a)

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a) Juuri 9 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 5.5.6 Kertaus Integraalifunktio ja integrointi KERTAUSTEHTÄVIÄ K. a) ( )d C C b) c) d e e C cosd cosd sin C K. Funktiot F ja F ovat saman

Lisätiedot

Erään piirikomponentin napajännite on nolla, eikä sen läpi kulje virtaa ajanhetkellä 0 jännitteen ja virran arvot ovat. 500t.

Erään piirikomponentin napajännite on nolla, eikä sen läpi kulje virtaa ajanhetkellä 0 jännitteen ja virran arvot ovat. 500t. DEE- Piirianalyysi Harjoitus / viikko 4 Erään piirikomponentin napajännite on nolla, eikä sen läpi kulje virtaa ajanhetkellä jännitteen ja virran arvot ovat t Kun t, v te t 5t 8 V, i te t 5t 5 A, a) Määritä

Lisätiedot

TRB - Kartiokattohajotin. Halton TRB. Kartiokattohajotin

TRB - Kartiokattohajotin. Halton TRB. Kartiokattohajotin Halton TRB Kartiokattohajotin Vaaka- tai pystysuuntainen ilmasuihku, soveltuu sekä jäähdytys- että lämmityslaitteisiin. Tuloilmasuihkun nopeus pienenee tehokkaasti suuren sekoitustehokkuuden ansiosta.

Lisätiedot

Lämmityksen lämpökerroin: Jäähdytin ja lämmitin ovat itse asiassa sama laite, mutta niiden hyötytuote on eri, jäähdytyksessä QL ja lämmityksessä QH

Lämmityksen lämpökerroin: Jäähdytin ja lämmitin ovat itse asiassa sama laite, mutta niiden hyötytuote on eri, jäähdytyksessä QL ja lämmityksessä QH Muita lämpökoneita Nämäkin vaativat työtä toimiakseen sillä termodynamiikan toinen pääsääntö Lämpökoneita ovat lämpövoimakoneiden lisäksi laitteet, jotka tekevät on Clausiuksen mukaan: Mikään laite ei

Lisätiedot

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten partikkelisysteemiin liittyvän suuren säilyminen esitetään tarkastelualueen taseena ja miten massan

Lisätiedot

Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: määrätty integraali

Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: määrätty integraali Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: Tasoalueen pinta-ala Jos funktio f saa välillä [a, b] vain ei-negatiivisia arvoja, so. f() 0, kun [a, b], voidaan kuvaajan y = f(), -akselin

Lisätiedot

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin?

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin? Luokka 3 Tehtävä 1 Pieni punnus on kiinnitetty venymättömän langan ja kevyen jousen välityksellä tukevaan kannattimeen. Alkutilanteessa punnusta kannatellaan käsin, ja lanka riippuu löysänä kuvan mukaisesti.

Lisätiedot

www.koja.fi HiFEK-huippuimurit Korkean hyötysuhteen huippuimuri

www.koja.fi HiFEK-huippuimurit Korkean hyötysuhteen huippuimuri www.koja.fi HiFEK-huippuimurit Korkean hyötysuhteen huippuimuri HiFEK EC Energiatehokas ja käyntiääneltään hiljainen toimisto-, liike-, julkis- ja asuinrakennusten poistopuhallin ILMAMÄÄRÄ JOPA 4,5 m³/s

Lisätiedot

Lehdokkitien virastotalo

Lehdokkitien virastotalo Lehdokkitien virastotalo Vantaa LÄMPÖKUVAUS 6.2.2004 Tilaaja Isännöitsijätoimisto MAIKOSKI OY / Jari Vainio Osoite Vernissakatu 6 Postinumero ja paikka Kuvauskohde Tehtävä Menetelmä / laitteisto 01300

Lisätiedot

Halton Zen Semi Circle ZSC - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Semi Circle ZSC - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Semi Circle ZSC - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300 patterit D16-2 D16-4 x 1 x 12 2 x 2 3 x 3 17 T Yleistä Hydrocell-kanavapatterit soveltuvat sekä esilämmitys-, viilennys-, LTO- ja jälkilämmityskäyttöön tai muuhun kohteeseen, missä lämpöä on tarve siirtää

Lisätiedot

MFA/UFA/UFK. Lattiaan, seinälle tai ikkunapenkkiin sijoitettava yleissäleikkö. Pintavalintataulukko

MFA/UFA/UFK. Lattiaan, seinälle tai ikkunapenkkiin sijoitettava yleissäleikkö. Pintavalintataulukko Lattiaan, seinälle tai ikkunapenkkiin sijoitettava yleissäleikkö MFA/UFA/UFK Lyhyesti Sopii sekä tulo- että poistoilmalle Erittäin muuntelukykyinen, voidaan räätälöidä eri tarpeiden mukaan Rajoittamaton

Lisätiedot

Kertausluennot: Mahdollisuus pisteiden korotukseen ja rästisuorituksiin Keskiviikko klo 8-10

Kertausluennot: Mahdollisuus pisteiden korotukseen ja rästisuorituksiin Keskiviikko klo 8-10 Kertausluennot: Mahdollisuus pisteiden korotukseen ja rästisuorituksiin Keskiviikko 25.10 klo 8-10 Jokaisesta oikein ratkaistusta tehtävästä voi saada yhden lisäpisteen. Tehtävä, joilla voi korottaa kotitehtävän

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 3 Supremum ja infimum Tarkastellaan aluksi avointa väliä, ) = { : < < }. Tämä on joukko, johon kuuluvat kaikki reaaliluvut miinus yhdestä yhteen. Kuitenkaan päätepisteet

Lisätiedot