InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22"

Transkriptio

1 InfraRYL, päivitys / KM Kalliopultitukset Pultitusten materiaalit Materiaalit ovat materiaalin yksilöivien rakennusosalukujen mukaiset, kohta Määrämittausohje 1521 RIL Kalliopultitusohje Teräspultituksen materiaalit Teräspultit ovat yleensä A500HW, B500B tai muuta standardin SFS 1268 vaatimukset täyttävää hitsattavaa kuumavalssattua betoniterästä. Ne juotetaan kutistumattomalla sementtilaastilla tai hiekkasementtilaastilla kallioon porattuihin reikiin. Yleisimmät pultteina käytettävät harjaterästangon nimellishalkaisijat ovat 20, 25 ja 32 mm. Teräspulttien korroosiosuojaus on taulukon 15210:T1 mukainen. Taulukko 15210:T1 Teräspulttien korroosiosuojaus (RIL ). Laatuluokka Korroosiosuojaus 1 Tavanomaiset olosuhteet - kallio on riitävän tiivis eikä tiivistämistoimenpiteitä tarvita tai - esi-injektointi on tehty ja kallio on tiivis tai - suunnitteluikä on normaali 2 Vaativat olosuhteet - Pultitusta käytetään rakenteen tartuntana tai - lujitusrakenteen käyttötarkoitus tekee rakenteen tarkastuksesta ja korjaustoimenpiteistä vaikean tai - suunnittelukäyttöikä on pitkä 3 Erityisen vaativat olosuhteet - pultitus on alttiina merivedelle tai muuten agressiiviselle pohjavedelle tai kemikaalille tai suunnittelukäyttöikä on huomattavan pitkä korroosiosuojaamaton teräspultti, joka on juotettu sementtilaastilla 1) kuumasinkitys 2) 1) kuumasinkitys 2) ja epoksilla märkä- tai jauhemaalaus 3) 4) 1) tai kaksoiskorroosiosuojaus (aaltoputki + sementti) 1) 1) Juotettu sementtilaastilla, joka täyttää Pultitusohjeessa esitetyt vaatimukset (RIL ) 2) SFS EN ISO 1461 mukaisesti /14/ 3) pintakäsittely SFS mukaisesti /15/ 4) jauhemaalaus EN mukaisesti /16/ Aluslevylliset pultit määritetään suunnitelma-asiakirjoissa. SFS-EN ISO 1461 Hot dip galvanized coatings on fabricated iron and steel articles. Specifications and test methods SFS-EN ISO Maalit ja lakat. Teräsrakenteiden korroosionesto suojamaaliyhdistelmillä EN Paints and varnishes. Powder organic coatings for hot dip galvanised or sherardised steel products for construction purposes..

2 InfraRYL, päivitys / KM 2 Väliaikaisina lujituspultteina käytetään suunnitelma-asiakirjoissa osoitettuja pultteja, esimerkiksi kitkapultteja. Näitä ei lasketa lopullisiin pultteihin. Väliaikaisina, mutta myöhemmällä juottamisella lopullisiksi lujituspulteiksi hyväksyttävinä, pultteina voidaan käyttää valmistajan väliaikaiseen käyttöön osoittamia pultteja. Jos juotettujen harjateräspulttien juotos ei täytä kohdan vaatimuksia, niitä käsitellään väliaikaisina lujituksina. Joustavalla aluslevyllä varustettuja jännitettyjä tai kierteillä kiristettäviä injektoitavia pultteja käytetään esimerkiksi korkeiden jännitystilojen kallioissa. Itseporaavia ja injektoitavia kalliopultteja käytetään ruhjevyöhykkeiden läpäisyssä, ja kun porareiät eivät pysy auki. RIL Kalliopultitusohje Juotoslaastin lujuusluokka on C28/35, ja sen valmistuksessa noudatetaan julkaisun by 65 määräyksiä. Laastin koostumus on sellainen, että laasti pysyy hyvin myös ylöspäin suuntautuvaan pystysuoraan reikään pumpattuna ja että laasti täyttää täydellisesti reiän ja reikään työnnetyn pultin välisen vapaan tilan. Laastissa käytetään betonin koossapysymistä parantavaa lisäainetta sekä notkistavaa lisäainetta. Vesimäärä valitaan mahdollisimman alhaiseksi. Laasti sekoitetaan koneellisesti. by 65 Betoninormit Pultitusten alusta Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole Pultitusten tekeminen Lujituspultituksista esitetään pultituskaaviot suunnitelma-asiakirjoissa. Louhinnan tuloksesta riippumattomat lujitus- ja tiivistystoimenpiteet esitetään suunnitelmaasiakirjoissa. Lisäksi pultituksia määrätään rakennuspaikalla todellisten kallio-olosuhteiden perusteella. Kallion lujitustöitä tehdään ennen louhintayön aloittamista, louhintatöiden aikana (jolloin louhintatyö keskeytyy) ja louhintatöiden jälkeen sen mukaan, kuin suunnitelma-asiakirjoissa on esitetty tai rakennuspaikalla työn aikana määrätään. Tarvittaessa rytmitetään louhinta- ja lujitustöitä siten, että kalliorakenteet ovat lujittamattomina mahdollisimman lyhyen ajan. Lujittamattomien alueiden suurimmat tarkat dimensiot riippuvat kalliolaadusta ja ympäristöolosuhteista, ja ne esitetään suunnitelma-asiakirjoissa. Lujitettavan kalliomassan lämpötilaa tarkkaillaan mittaamalla kallion pintalämpötilaa ja lämpötilaa kallioon poratuista rei istä. Lujitustyöt ajoitetaan mahdollisuuksien mukaan lämpimään vuodenaikaan. Ellei lujitustöitä voida tehdä lämpimänä vuodenaikana, käytetään seuraavia menetelmiä:

3 InfraRYL, päivitys / KM 3 kalliomassiivi lämpösuojataan peittämällä ja sulkemalla tunnelisuuaukot ennen lujitustöitä, niiden aikana ja jälkeen, kunnes lujitukset ovat saavuttaneet kantokyvyn edellyttämät lujuudet kalliomassiivia ja tunnelitiloja sekä lujitusmateriaaleja lämmitetään tarpeen mukaan käytetään pakkasenkestäviä ja nollan alapuolisissa lämpötiloissa kovettuvia juotos- ja injektointilaasteja (pultitukset) käytetään työnaikaisia lämpötilasta riippumattomia lujitusmenetelmiä, joita ei oteta loppulujituksina huomioon. Kalliomassiivi on avoleikkausten ja tunnelisuuaukkojen kohdalta avoin ja jäähtyy kylmänä vuodenaikana sääolojen mukaan. Käytettävistä menetelmistä sovitaan tilaajan ja urakoitsijan kesken sekä työn alkuvaiheessa aikatauluun sidotun ennusteen mukaan ja työn aikana todellisten sääolosuhteiden mukaan. Lujitettavan kalliomassan lämpötila on normaalimenetelmiä käytettäessä vähintään + 5 C. Lujitettavilla pinnoilla tai rei issä ei saa olla jäätä. Jos käytettävä juotoslaastiresepti on testattu akkreditoidussa betonin koestuslaitoksessa, voidaan testin tuloksena saatua 5 MPa sitoutumisaikaa käyttää rajana, jolloin heilahdusnopeuden maksimiarvo mm/s saadaan ylittää (RIL )/17/. Tätä ennen juotosmassan kohdistuvan heilahdusnopeuden maksiarvo ei saa ylittää mm/s. Muutoin, pultitettavan kalliorakenteen ja räjäytyskohdan välisenä etäisyytenä on pidettävä vähintään 40 m kunnes juotoslaasti on saavuttanut 30 MPa:n puristuslujuuden, ellei urakka-asiakirjoissa ole toisin määrätty. Lujuudenkehitys on selvitettävä ennakkokokein tai laastin valmistajan antaman lujuudenkehityskäyrän mukaan kyseessä olevissa olosuhteissa. by 65 Betoninormit 2016 RIL Kalliopultitusohje(laadittavana) RIL Rakentamisen aiheuttamat tärinät Teräspultitusten tekeminen Juotostyön tekemisestä on aina etukäteen ilmoitettava tilaajan valvojalle, jotta hänellä on mahdollisuus olla seuraamassa työtä. Pulteille porataan kallioon reiät, joiden suunnat ja pulttipituudet annetaan suunnitelma-asiakirjoisssa tai määrätään paikalla. Pulttireiän halkaisija on vähintään 1,5 kertaa pultin halkaisija. Pulttireiän pituus on vähintään 50 mm suurempi kuin reiässä olevan pultin pituus. Pulttien asennuksessa käytetään keskittimiä, jotka asettavat pultin poratun reiän keskelle, jolloin koko pultin ympärille muodostuu suojabetonikerros. Pulttien juotostyö aloitetaan huuhtelemalla reikä puhtaalla painevedellä. Reikä täytetään juotosmassalla alkaen reiän pohjasta. Täyttöletku vedetään reiästä tasaisesti ja yhtäjaksoisesti sen täyttymisen myötä siten, että reikään ei jää ilmavälejä. Pultit varustetaan keskittimillä 1 kpl / 1,5 m, kuitenkin vähintään 2 kpl / pultti. Keskittimet asennetaan pulttiin tasaisin välein. Keskittimessä on oltava tukipinta kalliota vasten vähintään kolmessa eri suunnassa. Keskitin ei saa vaurioittaa pultin pinnoitusta.

4 InfraRYL, päivitys / KM 4 Oikeanmittainen pultti työnnetään reikään tasaisesti ja yhtäjaksoisesti käsin tai syöttölaitetta apuna käyttäen. Pultin edestakainen liike, sen lyöminen ja syöttölaitteen isku ovat kiellettyjä. Pultti on suora, eikä sitä taivuteta sisään työnnettynä. Pultin ulkonema kalliopinnasta on korkeintaan 20 mm. Pulttia ei saa työntää reiän pohjaa vasten, vaan sinne on jätettävä riittävä suojabetonikerros (väh. 50 mm). Jos pulttireikä alkaa vuotaa ennen pultitusta, ei siihen saa juottaa pulttia, vaan toimitaan seuraavasti: pultin reikä injektoidaan, reikä puhdistetaan ja pultti juotetaan reikään. Vaihtoehtoisesti toimitaan seuraavasti: reikä injektoidaan, porataan uusi reikä alkuperäisen viereen ja asennetaan pultti siihen. Jos pulttireikien poraamisen yhteydessä poraaja havaitsee heikkousvyöhykkeitä tai muita kalliolaatua heikentäviä tekijöitä, vesivuotoja tai muuta vastaavaa, poraaja ilmoittaa asiasta välittömästi valvojalle. Valvoja informoi tarvittaessa suunnittelijaa. Poraaja esittää kyseisistä rei'istä porauspöytäkirjan, jossa ilmoitetaan poraajan nimi, reiän paikka, heikkousvyöhykkeen etäisyys reiän suulta, heikkousvyöhykkeen paksuus, reiän pituus sekä arvio vesimäärästä. Väliaikaisia lujituspultteja käytetään silloin, kun pysyvät lujitukset eivät sääolosuhteiden vuoksi (pakkanen) tule kyseeseen ja silloin, kun kallion pysyvyyden varmistaminen tai louhinnan välitön jatkaminen vaatii nopeasti suoritettavaa ja välittömästi kantavaa lujitusta. Lujitustyö tehdään valmistajan kirjallisen ohjeen mukaan. Putkimaiset ja avoimet väliaikaiset pultit sementti-injektoidaan ennen ruiskubetonointia suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Erikoispultteja käytetään silloin, kun lujitettavan kallion laatu tai työjärjestys ja aikataulu niitä edellyttävät sekä silloin, kun niitä lujitussuunnitelmissa on määrätty käytettäväksi. Suunnitelma-asiakirjoista poikkeavien erikoispulttien käyttö tulee esittää kustannusvaikutuksineen tilaajan hyväksyttäväksi etukäteen. Erikoispulttien asennus- ja injektointityöt tehdään valmistajan ja maahantuojan kirjallisia ohjeita noudattaen. Erikoispultteina voidaan käyttää esimerkiksi itseporaavia ja injektoitavia kalliopultteja silloin, kun porareiät eivät pysy auki tai jälkikäteen injektoitavia pultteja silloin, kun välittömästi asennettavia lujituspultteja halutaan käyttää lopullisina lujituksina. Korkeiden jännitystilojen kallioissa saattaa olla edullista käyttää joustavalla aluslevyllä varustettuja jännitettyjä tai kierteillä kiristettäviä injektoitavia pultteja Valmis pultitus Valmis pultitus on materiaalin yksilöivien rakennusosalukujen mukainen. RIL Kalliopultitusohje. Teräspultin sijainti saa poiketa suunnitelman mukaisesta lähtöpisteestä korkeintaan 150 mm. Teräspultin asennuskulman saa poiketa korkeintaan 7 astetta suunnitelman mukaisesta suunnasta. Teräspultituksen ennakkopultitus tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti.

5 InfraRYL, päivitys / KM 5 Suunnitelma-asiakirjoissa esitetään ennakkopultituksen sallitut mittapoikkeamat Pultitusten kelpoisuuden osoittaminen Pultitusten kelpoisuus osoitetaan materiaalin yksilöivien rakennusosalukujen mukaisesti. RIL Kalliopultitusohje. Teräspultitusten pultitustyö voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että juotoslaasti täyttää kauttaaltaan pultin ja reiän välisen vapaan tilan. Tämä voidaan todentaa vetokokeella tai Boltometerkokeella, taulukko 15210:T2. Kokeet tekee urakoitsija työnvalvojan läsnä ollessa tämän määräämille pulteille. Taulukko 15210:T2 Teräspulttien kelpoisuuskokeet. Laatuluokka Kelpoisuuskoe 1 ei pultituksen kelpoisuuskokeita 2 vetokoe 3 vetokoe ja Boltometer-koe Laatuluokka 2 on normaali kaikissa pultitustöissä. Vetokoe Laastin sitoutumisvaiheessa vedetään valvojan läsnä ollessa ulos yksi valvojan osoittama pultti jokaista 200 juotettua pulttia kohden. Virheelliseksi todettua pulttia kohden vedetään kaksi ylimääräistä pulttia. Ulosveto tehdään pultitustyön yhteydessä laastin sitomisen alkaessa käsityökaluja käyttäen. Ulosvedetystä pultista tutkitaan, ympäröikö laasti pulttia täydellisesti. Ulosvedettyjen pulttien reiät huuhdellaan välittömästi, ja pultit juotetaan uudelleen. Boltometer-koe Koestettavan pultin pää on tasainen. Ennen mittauslaitteen asennusta pultin pää voidellaan esimerkiksi vaseliinilla. Kun mittaus on tehty, päättää työnvalvoja testituloksen perusteella juotoksen kelpoisuuden. Yksi pultti 200 asennettua pulttia kohden koestetaan. Jos koestetun pultin juotos ei läpäise laatuvaatimuksia, pultti uusitaan ja tehdään koestus kahdelle työnvalvojan osoittamalle pultille. Juotosmassan kelpoisuus Juotosmassasta otetaan yksi koekappale jokaista 200 pulttia kohden. Koekappaleen puristuslujuus todetaan hyväksytyssä koestuslaitoksessa standardin SFS-EN mukaisesti. Jos tulokset eivät täytä vaatimuksia, arvioi rakennuttaja ne pultitetut alueet, joissa lujuusvaatimus ei täyty. Nämä alueet pultitetaan uudestaan urakoitsijan kustannuksella.

6 InfraRYL, päivitys / KM 6 Työtapatarkkailu Työtapatarkkailussa valvotaan pultitusohjeessa RIL annettujen pultin asennusta koskevien ohjeiden noudattamista. Koekappaleista laskettu vertailulujuus täyttää julkaisun by 65 2-luokan vaatimukset. by 65 Betoninormit 2016 SFS-EN Kovettuneen betonin testaus. Osa 3: Koekappaleiden puristuslujuus RIL Pultitusohje (laadittavana). Toteutuneet pultitukset (määrät, tyypit, pituudet ja sijainnit) merkitään tarkemittauspiirustuksiin tai erilliseen graafiseen tai digitaaliseen piirustukseen, jonka mallin tilaaja hyväksyy. Pulttien poraamisesta pidetään porauspöytäkirjaa ja asentamisesta pultituspöytäkirjaa. Pöytäkirjoista tulee ilmetä seuraavat asiat: työmaan tunnustiedot työn alkaminen ja päättyminen pultin sijainti porausreiän läpimitta poraaja pultin asentaja pulttityyppi, halkaisija ja merkki pulttien määrä pulttipituus juotoslaastin resepti käytetty juotoslaastin määrä työnjohtaja huomiot (esim. mahdolliset havainnot vesivuodoista ja kalliolaadusta). Koestustodistukset, pultituspöytäkirjat ym. liitetään työmaalla jatkuvasti ajan tasalla pidettävään asiakirjojen hallintajärjestelmään Pultitusten tekemisen ympäristövaikutukset Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole.

15100 Kallioinjektoinnit

15100 Kallioinjektoinnit InfraRYL, päivitys 15.9.2017 / KM 1 15100 Kallioinjektoinnit Tässä luvussa käsitellään sementti-injektointeja. Niissä noudatetaan julkaisua by 53. Määrämittausohje 1510 Injektointityöt jaotellaan injektointitarpeen

Lisätiedot

Lujitustöiden laadunseurannan kehittäminen maanalaisessa rakentamisessa

Lujitustöiden laadunseurannan kehittäminen maanalaisessa rakentamisessa Oskari Väänänen Lujitustöiden laadunseurannan kehittäminen maanalaisessa rakentamisessa Metropolia Ammattikorkeakoulu Rakennusmestari (AMK) Rakennusalan työnjohto Opinnäytetyö 10.11.2016 ALKULAUSE Tämä

Lisätiedot

LUJITUSPULTTIEN JUOTOSMASSAN SITOUTUMINEN

LUJITUSPULTTIEN JUOTOSMASSAN SITOUTUMINEN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka, Lappeenranta Rakennustekniikan koulutusohjelma Infrarakentaminen ja maa- ja kalliorakennus Jouni Hyvärinen LUJITUSPULTTIEN JUOTOSMASSAN SITOUTUMINEN Opinnäytetyö 2011

Lisätiedot

RIL 266-2014. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistys ry. Kalliopultitusohje

RIL 266-2014. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistys ry. Kalliopultitusohje RIL 266-2014 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistys ry Kalliopultitusohje 2 RIL 266-2014 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi/kirjakauppa

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14352 Teräsrummut Määrämittausohje 1434. 14352.1 Teräsrumpujen materiaalit 14352.1.1 Aallotettujen teräsrumpujen materiaalit Kierresaumatun, sinkityn teräsputken tulee

Lisätiedot

KOLMIJALKAINEN PUUPUKKI. TYÖSELOSTUS 4 Puurakenteiden työselostus

KOLMIJALKAINEN PUUPUKKI. TYÖSELOSTUS 4 Puurakenteiden työselostus KOLMIJALKAINEN PUUPUKKI TYÖSELOSTUS 4 Puurakenteiden työselostus Laati: Tarkasti: Juha Valkola Kari Kuusela Oulu 31.12.2013 Insinööritoimisto Ponvia Oy Uusikatu 26, 90100 OULU puh 0207 419900, fax 0207

Lisätiedot

Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki Kim Johansson

Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki Kim Johansson Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki 6.2.2018 Kim Johansson Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI Suomen Betoniyhdistys ry Pakkasenkestävyyden laadunvalvonta ja vaatimustenmukaisuuden

Lisätiedot

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET 24 2012 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Liikenneviraston

Lisätiedot

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET Oulu 01.02.1993 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Poijukettingit ja sakkelit, Laatuvaatimukset

Lisätiedot

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET Oulu 31.10.2007 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Liikennevirasto 2 Poijujen

Lisätiedot

Uusi BY Ruiskubetoniohje

Uusi BY Ruiskubetoniohje Uusi BY Ruiskubetoniohje TOTEUTUKSEN TARKASTUS JA TARKASTUSLUOKAT Dipl. Ins. Pauli Syrjänen, M&T Engineering Oy M&T Engineering Oy Uusi BY Ruiskubetoniohje M&T Engineering Oy ENC 301 SpC 1.3 STANDARDIT

Lisätiedot

HPM -ankkurointipulttien asentaminen

HPM -ankkurointipulttien asentaminen Tuotteen tunnistaminen HPM -ankkurointipultteja valmistetaan vakiomalleina metrisille kierreko oille M16, M20, M24, M30 ja M39. Ankkurointipultin malli voidaan tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta

Lisätiedot

InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 13250 Porapaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012.

InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 13250 Porapaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012. InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012. Tässä luvussa käsitellään poraamalla asennettavia teräspaaluja. Käsiteltävät

Lisätiedot

KALLIORAKENNUSTYÖMAIDEN TOTEUMATIETOJEN KERUUJÄRJESTELMÄ

KALLIORAKENNUSTYÖMAIDEN TOTEUMATIETOJEN KERUUJÄRJESTELMÄ TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma Opinnäytetyö KALLIORAKENNUSTYÖMAIDEN TOTEUMATIETOJEN KERUUJÄRJESTELMÄ Työn valvoja Työn teettäjä Tampere 2007 TkL Reijo Rasmus Skanska Infra

Lisätiedot

BETONI. Osa-aineet: Kiviaineksen enimmäisläpimitta vähintään 8 mm. Rasitusluokka: Perustus XC2 Muut osat XC3, XC4 ja XF1 Suolarasitetut osat XF2

BETONI. Osa-aineet: Kiviaineksen enimmäisläpimitta vähintään 8 mm. Rasitusluokka: Perustus XC2 Muut osat XC3, XC4 ja XF1 Suolarasitetut osat XF2 BETONI Betonituotteiden laadun tulee täyttää RunkoRYL 2000 kohdan 23.1 sekä By 50-2004 Betoninormit vaatimukset tai Eurocoden osan 2 Betonirakenteiden suunnittelu ja sen viitestandardien vaatimukset. Betonipinnan

Lisätiedot

Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen. Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys

Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen. Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys Betoninormit BY65 Oleellisia muutoksia verrattuna vanhaan normiin

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22 InfraRYL, päivitys 15.9.2017 / KM 1 15300 Ruiskubetonointirakenteet Ruiskubetonirakenteiden materiaaleissa ja toteuttamisessa noudatetaan SFS-EN 14487-1 ja SFS-EN 14487-2. Em. standardeissa on esitetty

Lisätiedot

Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta. Betonitutkimusseminaari Risto Mannonen

Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta. Betonitutkimusseminaari Risto Mannonen Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta Betonitutkimusseminaari 1.11.2017 1 (22) Mittausmenetelmät Käytännössä rakenteesta voidaan määrittää lujuus suoralla tai epäsuoralla menetelmällä: Epäsuorista

Lisätiedot

Ruiskubetonin vaatimuksenmukaisuus. Lauri Uotinen

Ruiskubetonin vaatimuksenmukaisuus. Lauri Uotinen Ruiskubetonin vaatimuksenmukaisuus Vaatimuksenmukaisuus Ennen rakentamista arvioidaan ennakkokokeilla ja koeruiskutuksella ennen rakentamista. Rakentamisen aikana tehdään määrävälein laadunvalvontakokeita.

Lisätiedot

Aidan ja porttien tuoteseloste

Aidan ja porttien tuoteseloste Tuote rajausaita Koodi1 MPA 120 Aidan ja porttien tuoteseloste Tuote info Aitaelementin koko 1200x2500 mm koostuu 15x15 mm pystyneliöputkista sekä vaakasidoksista 30x18x1,5 mm. Jokaisen pystytikun yläosassa

Lisätiedot

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90 LENTON KIERREMUHVIJATKOSTEN JA ANKKUREIDEN ASENNUS Toimitustila Ellei toisin ole sovittu, jatkokset tai ankkurit toimitetaan liitoskappale valmiiksi asennettuna toiseen liitettävään tankoon ja muhvin vapaa

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Porapaalujen kärkiosat... 3 1.2 Vaatimusten rajaus... 3 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 3 PORAPAALUJEN KÄRKIOSIEN

Lisätiedot

LUJA-SUPERLAATAN ASENNUSOHJE

LUJA-SUPERLAATAN ASENNUSOHJE 1. Luja-Superlaatan perusteet Luja-Superlaatta on uusi, innovatiivinen välipohjatuote kerrostalo- ja toimitilarakentamiseen. Tuote on kevytsorakevennyksillä varustettu, esijännitetty massiivibetonilaatta.

Lisätiedot

Katajanokan kalliopysäköintilaitos

Katajanokan kalliopysäköintilaitos Katajanokan kalliopysäköintilaitos Keskustelutilaisuus 30.9 Ympäristösi parhaat tekijät 2 3 4 5 Louhintatyövaiheet 6 29.9.2014 7 Kalliorakentamisen ympäristövaikutukset Tärinä Melu Paine Pohjavesiseikat

Lisätiedot

PPM -ankkurointipulttien asentaminen

PPM -ankkurointipulttien asentaminen Tuotteen tunnistaminen PPM -ankkurointipultteja valmistetaan vakiomalleina (M30, M36, M39, M45, M52 ja M60), jotka vastaavat pultin metrisiä kierrekokoja. Ankkurointipultin malli voidaan tunnistaa tuotteessa

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Lnk enne vira sto 24 2012 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012

Lisätiedot

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla Tuotteen tunnistaminen PEC -pilarikenkiä valmistetaan vakiomalleina (30, 36, 39, 45 ja 52), jotka vastaavat korkealujuusteräksestä valmistettujen PPM -ankkurointipulttien

Lisätiedot

18116 Esikuormituspenkereet

18116 Esikuormituspenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 18116 Esikuormituspenkereet Tässä luvussa käsitellään esikonsolidoitava maapohja ja esikuormituspenger. Menetelmiä sovelletaan hienorakeisten maakerrosten tiivistämisessä.

Lisätiedot

FERROMETAL OY:N BETONIRUUVIEN TARTUNTA- VETOKOKEET JA LEIKKAUSKOKEET - Koetulokset

FERROMETAL OY:N BETONIRUUVIEN TARTUNTA- VETOKOKEET JA LEIKKAUSKOKEET - Koetulokset TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO LIITE A NRO 1846 TUTKIMUSSELOSTUKSEEN 1839 FERROMETAL OY:N BETONIRUUVIEN TARTUNTA- VETOKOKEET JA LEIKKAUSKOKEET - Koetulokset Tampere 2010 2(5) Liite A Tampereen teknillisen

Lisätiedot

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN 20.01 1 (5) 20.01.2011 METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN Turvatekniikan keskus TUKES on kiinnittänyt huomiota CE-merkittyjen elementtirakenteisten metallisavuhormien soveltuvuuteen

Lisätiedot

MODIX Raudoitusjatkokset

MODIX Raudoitusjatkokset MODIX Raudoitusjatkokset Betoniyhdistyksen käyttöseloste nro 23 2/2009 MODIX -raudoitusjatkos Peikko MODIX raudoitusjatkosten etuja: kaikki tangot voidaan jatkaa samassa poikkileikkauksessa mahdollistaa

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly PÄÄDYN KOKOAMINEN Kiristysmomentti, ruuviliitos Ruuvi M0 8.8 Maks. kiristysmomentti 7 Nm Ruuviliitoksiin on käytettävä lukitusmuttereita M0 luokka 8 Taptite M6 Maks.

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ Asfalttimassat ja päällysteet, päällysteominaisuudet PANK - 4203 PANK STABIILISUUS, MARSHALL-KOE PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty 15.06.1995 Korvaa menetelmän: TIE - 417 1. MENETELMÄN TARKOITUS

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 YLEISTÄ Nämä asiakirjat piirustuksineen ja liitteineen sisältävät rakennusluvan. Rakennettaessa on noudatettava hyväksyttyjä piirustuksia.

Lisätiedot

Raudoitteiden korroosioasteen määritys. Tiehallinnon selvityksiä 48/2003

Raudoitteiden korroosioasteen määritys. Tiehallinnon selvityksiä 48/2003 Raudoitteiden korroosioasteen määritys Tiehallinnon selvityksiä 48/2003 Raudoitteiden korroosioasteen määritys Tiehallinnon selvityksiä 48/2003 Tiehallinto Helsinki 2003 Kansikuva: Raudoitteiden eri korroosioasteita

Lisätiedot

HPKM -pilarikenkien asentaminen. Tuotteen asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus

HPKM -pilarikenkien asentaminen. Tuotteen asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus Tuotteen asentaminen elementtitehtaalla Tuotteen tunnistaminen HPKM -pilarikenkiä on saatavana vakiomalleina (16, 20, 24, 30 ja 39), jotka vastaavat HPM -ankkurointipulttien kierrekokoja. Pilarikengän

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu SISÄLLYSLUETTELO: Projektin tiedot... 2 Toimivuusvaatimukset... 2 Tekniset vaatimukset... 2 11200 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

MITÄ BETONILLE TAPAHTUU, KUN SE LÄHTEE

MITÄ BETONILLE TAPAHTUU, KUN SE LÄHTEE BETONITUTKIMUSSEMINAARI 2018 MITÄ BETONILLE TAPAHTUU, KUN SE LÄHTEE ASEMALTA Yo u r industry, o u r f o c u s TYÖMAATOIMINTOJEN VAIKUTUS BETONIN LUJUUTEEN JA VAATIMUKSENMUKAISUUTEEN RAKENTEISSA ANNA KRONLÖF,

Lisätiedot

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä Yleistä tietoa ruuviliitoksista Yleistä tietoa ruuviliitoksista Ruuviliitokset voidaan tehdä kitkaliitoksina, muotoliitoksina tai näiden kahden yhdistelmänä. Kitkaliitos vaatii noin 10 kertaa enemmän ruuveja

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus Eurocode standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta

Ympäristöministeriön asetus Eurocode standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus Eurocode standardien soveltamisesta talonrakentamisessa annetun asetuksen muuttamisesta Ann ettu Helsin gissä 30 päivän ä maaliskuuta 2009 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Valmisbetoni

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Valmisbetoni Varmennustodistuksen arviointiperusteet Valmisbetoni Varmennustodistuksen arviointiperusteet Valmisbetoni 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 5 1.1 Ohjeiden soveltamisala... 5 1.2 Sovellettavat vaatimusasiakirjat...

Lisätiedot

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK 1 31 Kivipäällystäminen 315 Kantava kerros 31, 33 Päällyste 315 Kantava kerros 22341 Jakava kerros 22342 Suodatinkerros Pohjamaa Kuva 315:K1 Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. 3151 Sitomattomat kantavat

Lisätiedot

ORIGINAL LINK SEAL OY KORATE AB. Kulotie 2, D Vantaa

ORIGINAL LINK SEAL OY KORATE AB. Kulotie 2, D Vantaa OY KORATE AB Kulotie 2, D40 01450 Vantaa Markku Karnela puh. 0400-840561 korate@kolumbus.fi LINK-SEAL on kehitetty kaikkien erikokoisten pukien läpivientien tiivistämiseen. Niitä käytettäessä ei tarvitse

Lisätiedot

Betonilaboratorio, käyttämätön voimavara?

Betonilaboratorio, käyttämätön voimavara? Betonilaboratorio, käyttämätön voimavara? Betonin kesäkokous, Tampere 10.8.2012 Suomen Betoniyhdistys ry Betonilaboratorio tutkii Kolmas osapuoli edellyttää betonista tutkittavan Puristuslujuus Notkeus

Lisätiedot

Ruiskubetonin määrittely. Lauri Uotinen

Ruiskubetonin määrittely. Lauri Uotinen Ruiskubetonin määrittely Käyttöikä ja rasitusluokat Käyttöikä ja rasitusluokat määritetään SFS-EN 206 mukaisesti kuten muillekin betonirakenteille. Yhdistelmästä seuraa rajoitteita sementin tyypille, lisäaineille

Lisätiedot

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08 SISÄLTÖ 1.0 Johdanto 1.1 Yleisohjeita 1.2 Putkityypit 1.3 Liittimet 2.0 Putken pään valmistelu 2.1 Putken pään oikaisu 2.2 PE-vaipan poistaminen 2.3 Terässidosnauhan lyhentäminen 2.4 Kiristyslaipan asettaminen

Lisätiedot

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Liite 9 Työohje mittauskeskus 15.2.2019 Sivu 1 / 5 Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Urakoitsija huolehtii kustannuksellaan, että hänen suorittaman työn ja siihen käytettyjen materiaalien tulee olla

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus www.ruukki.fi Ruukki toimittaa kuumavalssattuja levyjä ultraäänitarkastettuina tai muiden, erikseen sovittavien vaatimusten mukaisesti. Ultraäänitarkastuksesta

Lisätiedot

MARKO PELTOMÄKI KALLIORAKENTEEN LUJITTAMINEN PULTITUSTA KÄYTTÄEN. Kandidaattityö

MARKO PELTOMÄKI KALLIORAKENTEEN LUJITTAMINEN PULTITUSTA KÄYTTÄEN. Kandidaattityö MARKO PELTOMÄKI KALLIORAKENTEEN LUJITTAMINEN PULTITUSTA KÄYTTÄEN Kandidaattityö Tarkastaja: Kari Pylkkänen 2. helmikuuta 2018 i TIIVISTELMÄ MARKO PELTOMÄKI: Kallionrakenteen lujittaminen pultitusta käyttäen

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

Aidan ja porttien tuoteseloste

Aidan ja porttien tuoteseloste Aidan ja porttien tuoteseloste Tuote rajausaita Koodi1 MPA 120 Tuote info Aitaelementin koko 1200x2500 mm koostuu 15x15 mm pystyneliöputkista sekä vaakasidoksista 30x18x1,5 mm. Jokaisen pystytikun yläosassa

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä Antti Kannala www.vertia.fi - 044 7500 600 1 YHTEENVETO Kohteessa tehtiin betonin suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

Väyläviraston ohjeet

Väyläviraston ohjeet Väyläviraston ohjeet Markku Äijälä 1.10.2019 Miksi näin kävi? Yksittäinen sattuma? 2 Samaan aikaan toisaalla? Ei ollutkaan yksittäistapaus? 3 Betonisiltojen lujuuksien satunnaisotanta 2016 18 vuosina 2012-2016

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaaminen 2019

Betonirakenteiden korjaaminen 2019 Betonirakenteiden korjaaminen 2019 HALKEAMIEN KORJAAMINEN (BY41, LUKU 11) 10.4.2019 DI. PETRI SILVENNOINEN CONSTI JULKISIVUT OY 2 Halkeamien korjaaminen Betonirakenteen halkeilu heikentää rakenteen pitkäaikaiskestävyyttä

Lisätiedot

Rakentamisen laadun prosessi

Rakentamisen laadun prosessi Rakentamisen laadun prosessi Työn suunnittelu Työmaan toimintasuunnitelma Työn toteutus Rakenne- tai työvaihekohtainen laaturaportti Urakkakohtainen laaturaportti Työnaikainen laadunvarmistus Poikkeamaraportti

Lisätiedot

17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT. 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus

17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT. 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus 1 17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus Tässä luvussa käsitellään vedenalaisia kallioleikkauksia ja kaivantoja, ruoppaustöitä kallioleikkausten

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22 InfraRYL, päivitys 15.9.2017 / KM 1 17614 Kuilut Tässä luvussa käsitellään kallioon louhimalla tehtävien kuilujen yleiset laatuvaatimukset. Määrämittausohje 1764. 17614.1 Kuilun materiaalit Yleisiä laatuvaatimuksia

Lisätiedot

SEMKO OY SSK-SEINÄKENGÄT. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu

SEMKO OY SSK-SEINÄKENGÄT. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu SEMKO OY SSK-SEINÄKENGÄT Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu FMC 41874.126 8.10.2012 2 Sisällysluettelo: 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MATERIAALIT JA MITAT... 3 2.1 MATERIAALIT... 3 2.2

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Johanna Tikkanen, TkT, Suomen Betoniyhdistys ry

Johanna Tikkanen, TkT, Suomen Betoniyhdistys ry Johanna Tikkanen, TkT, Suomen Betoniyhdistys ry Eurooppalainen standardi SFS-EN 206 mahdollistaa vaihtoehtoisen menettelyn käytön jatkuvan tuotannon vaatimustenmukaisuuden osoittamiselle eli niin sanotun

Lisätiedot

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 995-G 1036-G 1140 1130 1988 07.05.2012 Sivu 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 1.1 Valuankkurin toimintatapa 2. Valuankkurin rakenne 2.1 Ankkurin osat

Lisätiedot

Asennusohje PEM1366FIN 2012-06

Asennusohje PEM1366FIN 2012-06 Asennusohje PEM1366FIN 2012-06 SUOMI KYLMÄKUTISTE JATKO YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA CJ11.42 Uo/U = 20.8/36 kv, Um = 42 kv 2/10 CJ11.42 PEM1366FIN 2012-06 YLEISTÄ - Tarkista, että olet

Lisätiedot

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta.

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta. 1 21421 Sirotepintaus (SIP) 21421.1 Sirotepintauksen materiaalit Laatuvaatimuksina esitetyistä materiaaliominaisuuksista toimitetaan tilaajalle joko käytetyn materiaalierän CE-merkintä tai tuoteseloste

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 30756782 1.3 30660691 Vetokoukku, kiinteä IMG-218040 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 IMG-217920 IMG-308223 Sivu 2 / 14 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS 31.3.2017 2 (5) Sisällys RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS... 3 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT... 3 YLEISTÄ... 3 TEKNISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Harjoitus 11. Betonin lujuudenkehityksen arviointi

Harjoitus 11. Betonin lujuudenkehityksen arviointi Harjoitus 11 Betonin lujuudenkehityksen arviointi Betonin lujuudenkehityksen arvioiminen Normaali- ja talviolosuhteet T = +5 +40 C lujuudenkehityksen nopeus muuttuu voimakkaasti, mutta loppulujuus sama

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

1 (5) WEBER KAPILLAARIKATKON INJEKTOINTI

1 (5) WEBER KAPILLAARIKATKON INJEKTOINTI 1 (5) WEBER KAPILLAARIKATKON INJEKTOINTI Tämä työohje on tarkoitettu apuvälineeksi suunnittelijoille, rakennuttajille, urakoitsijoille sekä korjaustyön valvojille. Työselitystä voidaan käyttää sellaisenaan

Lisätiedot

Asennusohje 1 (5)

Asennusohje 1 (5) Asennusohje 1 (5) ELEMENTO 9T LEPOTASOLLINEN UMPIPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa toimittaa asennusjärjestyksen

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus kantavia rakenteita koskevien rakentamismääräysten täydentämisestä

Ympäristöministeriön asetus kantavia rakenteita koskevien rakentamismääräysten täydentämisestä 1 2 3 Ympäristöministeriön asetus kantavia rakenteita koskevien rakentamismääräysten täydentämisestä Annettu Helsingissä 27 päivänä helmikuuta 2002 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti lisätään 5

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS Rakennusvalvonnan ohjeita nro 28 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 12.4.2016 Rakennuttaja on vastuussa rakennustuotteiden kelpoisuuden

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE TYÖSELOSTUS 7693 Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7.8.2017 MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7693 SISÄLLYSLUETTELO 1. ESITYÖT... 3 1.1. Yleiset työselitykset... 3 1.2. Asetuksia ja määräyksiä... 3 2. KUIVATUSTYÖT...

Lisätiedot

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-01277-14 Betonin korjausaineiden SILKOkokeet 2014 Kirjoittajat: Liisa Salparanta Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (8) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tuoteryhmien koeohjelmat...

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

SFS 7022 muutokset Betoni. Standardin SFS-EN 206 käyttö Suomessa

SFS 7022 muutokset Betoni. Standardin SFS-EN 206 käyttö Suomessa SFS 7022 muutokset Betoni. Standardin SFS-EN 206 käyttö Suomessa Betoniteollisuuden ajankohtaispäivä 1.10.2019 Ari Mantila BETONISTANDARDEJA (TALONRAKENNUS) VALMISBETONITEHDAS TYÖMAA Vaatimukset betonille

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2012-12 SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2012-12 SUOMI ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2012-12 SUOMI KYLMÄKUTISTE PÄÄTTEET YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA Uo/U = 12.7/22 kv, Um = 24 kv SISÄPÄÄTE 2/9 PEM1231FIN 2012-12 YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

Asentaminen ohjaamon ulkopuolelle. Yleistä. Reiät ja reikämerkinnät. Reikien poraus

Asentaminen ohjaamon ulkopuolelle. Yleistä. Reiät ja reikämerkinnät. Reikien poraus Yleistä Yleistä Tässä asiakirjassa kuvataan, minne reiät, reikämerkinnät ja hitsausmutterit sijoitetaan ohjaamon ulkopuolella. Tarkoituksena on helpottaa lisälaitteiden ja varusteiden asennusta. Reiät

Lisätiedot

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä. Kuomun asennusohje Turvallisuus Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.! kuomun nostaminen, siirtäminen ja kääntäminen kevennysjousien asentaminen tuulihaan asentaminen varmistettava peräkärryn

Lisätiedot

Putketon uppoasennus

Putketon uppoasennus Putketon uppoasennus Asennus rakenteeseen: perusasiat Kaapelia asennettaessa suoraan rakenteeseen ilman asennusputkea jätetään kaapelille liikkumavaraa. Vältetään risteämiä muiden kaapeleiden kanssa. Asennustilaa

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

Lähtökohta. Testi. Kuva 1. C20/25 Testikappale jossa Xypex Concentrate sively

Lähtökohta. Testi. Kuva 1. C20/25 Testikappale jossa Xypex Concentrate sively Lähtökohta Testin lähtökohtana oli uudiskohde, jonka maanalaiset kellariseinät olivat ulkopuolisesta bentoniitti eristyksestä huolimatta vuotaneet. Kohteen rakennuttaja halusi vakuutuksen Xypex Concentrate

Lisätiedot

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit - Mitä betoninormeihin (rakentamiskokoelmaan) jää jäljelle - Mitä suunnittelijan tulee tietää tuotestandardeista

Lisätiedot

Nopeasti lujittuva betonimassa isoihin korjausvaluihin

Nopeasti lujittuva betonimassa isoihin korjausvaluihin Nopeasti lujittuva betonimassa isoihin korjausvaluihin Tapio Vehmas 23.1.2019 VTT beyond the obvious 1 Johdanto Lähtökohta Nopeasti lujittuvaa betonimassaa tarvitaan siltojen korjausvaluissa joissa liikenteen

Lisätiedot

SEMKO OY RR-NOSTOANKKURIT KÄYTTÖOHJE, EUROKOODIEN MUKAINEN SUUNNITTELU

SEMKO OY RR-NOSTOANKKURIT KÄYTTÖOHJE, EUROKOODIEN MUKAINEN SUUNNITTELU SEMKO OY RR-NOSTOANKKURIT KÄYTTÖOHJE, EUROKOODIEN MUKAINEN SUUNNITTELU FMC no. 41874.126.300 4.12.2012 2 Sisällysluettelo 1 Toimintatapa... 3 2 Rakenne... 3 2.1 Osat ja materiaalit... 3 2.2 Valmistustapa...

Lisätiedot

Betonin valamisen vaikeudesta

Betonin valamisen vaikeudesta Betonin valamisen vaikeudesta XL Siltatekniikan päivät 2017 Jani Meriläinen Jo antiikin roomalaiset osasivat tehdä kunnon betonia! Pantheon, Rooma (124 jkr) Jani Meriläinen 2 Suunnitelma Turhia teräksiä

Lisätiedot

Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike

Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike RAKENNUSOHJE Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike 35 Tämän lehden liitteenä sait viisi uutta etujousituksen osaa mittakaavan 1:7 F2007- autoasi varten: kaksi kiinnitystankoa,

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TUOTEKORTTI: RONDO L1

TUOTEKORTTI: RONDO L1 TUOTEKORTTI: RONDO L1 Tuotekoodi: Rondo L1-W-Fe RR40-1,0 (tyyppi, hyötyleveys=w, materiaali, väri, ainepaksuus) kuva 1: Rondo L1 seinäliittymä, pystyleikkaus TUOTEKUVAUS Käyttötarkoitus Raaka-aineet Värit

Lisätiedot