Valtuuston puheenjohtaja Arto Lindberg toivotti osallistujat tervetulleiksi ja kertoi illan ohjelman.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtuuston puheenjohtaja Arto Lindberg toivotti osallistujat tervetulleiksi ja kertoi illan ohjelman."

Transkriptio

1 MUISTIO Aihe: Kellokosken kyläilta Aika: klo Paikka: Läsnä: Kellokosken koulukeskus valtuuston puheenjohtaja Arto Lindberg (pj) valtuuston 2. varapuheenjohtaja Veikko Seuna kunnanjohtaja Hannu Joensivu tekninen johtaja Jyrki Kaija sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Pirjo Vainio hallinto- ja kehittämispäällikkö Päivi Klami kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja Esa Ukkola kaava-arkkitehti Asko Honkanen kunnansihteeri Tuula Hyttinen 1. Tilaisuuden avaus Valtuuston puheenjohtaja Arto Lindberg toivotti osallistujat tervetulleiksi ja kertoi illan ohjelman. 2. Ajankohtaiskatsaus Kunnanjohtaja Hannu Joensivu kertoi kunnan taloustilanteesta, Valtiovarainministeriön kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista ja kunnan selvitykseen antamasta lausunnosta sekä muista ajankohtaisista asioista. 3. Ajankohtaiset asiat Kellokoskella 3.1. Sosiaali- ja terveystoimiala Hallinto- ja kehittämispäällikkö Päivi Klami kertoi sähköisen reseptin käyttöönotosta seuraavaa: Sähköisen reseptin eli ereseptin käyttöönotto etenee vaiheittain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tämän vuoden aikana. Tuusulassa eresepti otetaan porrasteisesti käyttöön kaikilla terveysasemilla huhtikuun aikana. Uudistuksen taustalla on laki sähköisestä lääkemääräyksestä, mikä säätää ereseptin käyttöönoton pakolliseksi mm. apteekeille ja terveydenhuollon toimintayksiköille. Lain tarkoituksena on parantaa potilas- ja lääketurvallisuutta sekä helpottaa ja tehostaa lääkkeen määräämistä ja toimittamista.

2 Ensimmäisen ereseptin määräämisen jälkeen asiakkaalle määrätään kaikki lääkemääräykset automaattisesti eresepteinä. Potilas voi kieltää ereseptin laatimisen, jolloin hän saa reseptinsä paperilla tai puhelinmääräyksellä perinteiseen tapaan. Paperisen reseptin sijasta lääkäri antaa asiakkaalle potilasohjeen paperilla. Potilasohjeen mukaan ottaminen apteekkiin nopeuttaa asiointia, lääkkeen saa myös näyttämällä Kela-korttia. Kela-kortin esittäminen on edelleenkin edellytys sairausvakuutuskorvauksen saamiselle. Apteekista lääkkeen voi potilaan puolesta tarvittaessa noutaa myös muu henkilö. Hakijalla pitää olla mukana potilasohje. Asiakas voi pyytää sähköisen reseptin uusimista joko terveyskeskuksessa tai apteekissa. Asiakkaalle ilmoitetaan, jos ereseptiä ei uusita. Kotihoidon tai asumispalvelujen asiakas voi antaa kirjallisen puolesta - asioinnin suostumuksen kotihoidon tai asumispalvelujen edustajalle ereseptiä koskevien asioiden hoitamista varten. Suostumus voidaan perua milloin tahansa. Järjestelmä lisää lääkehoidon turvallisuutta, sillä ereseptin myötä mm. kokonaislääkityksen hallinta ja hoidon jatkuvuus paranee, eresepti nopeuttaa asiointia terveydenhuollossa ja apteekissa ja asiakas voi hakea lääkkeensä mistä tahansa apteekista. Asiakas voi myös itse tarkastaa internetin kautta tietoja hänelle määrätyistä eresepteistä ja niillä toimitetuista lääkkeistä. Yhteenveto on mahdollista saada myös terveydenhuollon yksiköstä Kasvatus- ja sivistystoimiala Kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja Esa Ukkola kertoi kasvatus- ja sivistystoimialan ajankohtaisista asioista Kellokoskella mm. seuraavaa: Kellokosken liikuntapaikkasuunnitelma valmistuu marraskuussa Suunnitelman tavoitteena on kartoittaa Kellokosken liikuntapaikkojen nykytilaa ja niiden kehittämistä, määritellä uusien liikuntapaikkojen toimintoja, sijoittelua ja linjaamista (mm. erikoisliikuntapaikat, reitit ja kentät). Luonnoksia esitellään syksyllä Ruukin koulun lähiliikuntapaikka valmistuu syksyllä Ruukin koulun hiekkakentän viereen rakennetaan miniareena. Roinilan alueelle rakennetaan lähiliikuntapaikkoja ja toimintoja puistosuunnitelman pohjalta. Kulttuuripalvelut järjestää tapahtumia mm. Tuusula-viikolle. Ruukin koulun ja Kellokosken koulukeskuksen tilojen hankesuunnittelu on meneillään. Järjestöjen tilatarve huomioidaan koulukeskuksen hankkeen yhteydessä. Lukiota pyritään sisällöllisesti kehittämään ja vetovoimaa lisäämään.

3 Kansalaisopiston ja Kellokosken eläkeläiset ry:n yhteistyönä aloitettiin vuoden alusta ilmainen varttuneille suunnattu, kaikille avoin tietokoneen käytön opastus Kellokosken järjestötuvalla. Tuvalle voi tulla opettelemaan netin käyttöä, laskujen maksamista, tietokoneen siivoamista yms. tai saamaan neuvoja yksilöllisiin pulmiin ja ongelmatilanteisiin. Kellokosken nuorisotalo on kävijämäärältään suurin kunnan nuorisotiloista, joten tila on hyvin tarpeellinen ja suosittu nuorten keskuudessa. Nuorisotilalla on tehty sisäilmatarkastus keväällä 2012, minkä jälkeen päädyttiin siihen, että on syytä tehdä myös rakenteellisia tutkimuksia tilan tämänhetkisestä kunnosta. Tällä hetkellä tilalla pyörivät toiminnot kuitenkin edelleen normaalisti. Nuorisotilalla ryhdyttiin vuonna 2011 pyörittämään pienryhmätoimintaa. Yhtenä iltana viikossa tilalla kokoontuu pienempi joukko nuoria, joiden kanssa toteutetaan juuri tälle ryhmälle kohdennettua ja suunnattua toimintaa. Malli on havaittu hyväksi ja samaa toimintakonseptia ollaan laajentamassa myös muille nuorisotiloille tulevaisuudessa Kuntakehitys Kaava-arkkitehti Asko Honkanen esitteli kaavoitussuunnitelma :n hankkeita Kellokosken osalta. Kaavoitustoimella on ko. viiden vuoden ajalla tehtävänä yleiskaavoja 8 kpl (sis. koko kunnan yleiskaava 2040), yleissuunnitelmia 5 kpl, asemakaavojen kärkihankkeita 26 kpl, joista 3 kpl Kellokoskella ja muita asemakaavahankkeita 46 kpl, joista 10 kpl Kellokoskella. Yhteensä uusia kaavoja on 85. Käynnissä ja käynnistymässä on muutamia erityisen merkittäviä kaavoitushankkeita, joista suurimpana Rykmentinpuiston alue. Kellokoskella on kaksi asuntotuotantoa sisältävää kärkihanketta, Linjapuisto I ja Kellokosken keskusta. Tämän lisäksi käynnissä on Rajalinnan työpaikka-alue II, jossa tuotetaan taajaman etelälaitaan työpaikkatontteja ja tehdään liikenteen osalta järjestelyjä. Linjapuisto I sijaitsee Linjatien ja Vanhan valtatien kulmassa. Alueelle on suunniteltu rivi- ja paritalojen korttelialueita, lähipalvelujen korttelialueita (esim. päiväkoti tai hoivakoti) sekä virkistysaluetta. Kaavamuutos saadaan valtuuston käsittelyyn vuonna Kellokosken keskustan kaavamuutos käynnistyy. Kaavamuutoksella pyritään mahdollistamaan keskustamainen, tiivis rakentaminen Vanhan valtatien ja Roinilanpellon väliselle alueelle. Kaavaluonnos, jota pääsee kommentoimaan, valmistunee alkuvuonna Koulujen parantamishankkeen sekä Kellokoski-talo hankkeen myötä myös koulujen alueella saattaa tulla kaavamuutostarpeita. 4. Etukäteen lähetetyt kysymykset/asiat keskusteltaviksi 4.1. Kevyen liikenteen yhteys Roinilapellon asuinalueelta Olanderintielle, siis Vanhalle valtatiellä sijaitseviin kaupallisiin palveluihin on edelleen toteuttamatta. Tämä on

4 käsittämätöntä! Näin pakotetaan asukkaat käyttämään autoa, sen sijaan että edistettäisiin moottoritonta, siis saasteetonta ja terveellistä liikkumista edes lähialueella. Milloin tämä yhteys on tarkoitus toteuttaa? Vastaus: Valintatalon ja Rituliinan välistä kulkee Olanderintie, jonka on tarkoitus jatkua Roinilanpellolle kevyen liikenteen väylänä. Kevyen liikenteen väylää ei ole voitu toteuttaa, koska maa-alue ei ole kunnan omistuksessa. Maanomistajan kanssa on neuvoteltu, mutta maata ei ole saatu ostettua. Koska alue on kaavoitettu virkistysalueeksi yleiseen käyttöön, myös maan lunastamista voidaan siten pitää mahdollisena, minkä jälkeen kevyen liikenteen väylän toteuttaminen olisi mahdollista Roinilanpellon alueella sijaitsevien pallokenttien voimakas valaistus palaa edelleen joka ilta. Miksi? Ei siellä ole toimintaa, ja siellä sijaitsevilla kävelyteillä on lisäksi oma valaistus. Korkeilla mastoilla olevat erittäin kirkkaat valonheittimet sokaisevat niin autoilijat kuin jalankulkijatkin. Lisäksi se lienee melkoista energian tuhlausta, jonka kuntalaiset maksavat. Onko kunnan Teknisellä toimella tietoa siitä, mitä esim. tarkoittaa "valosaaste"? Ei taida ympäristöarvoilla olla mitään merkitystä. Nämä valot pitää saada päälle vain silloin kun niitä todella tarvitaan, esim. jos pimeään aikaan siellä on joku tapahtuma. Vastaus: Liikuntapaikkojen valoja hallitsee yleensä liikuntatoimi, ei tekninen toimi, mutta ko. tapauksessa vastuunjako on jäänyt epäselväksi. Toimialat selvittävät asian ja vastuunsa lähiaikoina ja hoitavat asian kuntoon Kunnan nettisivuilla oli kysely Kellokosken liikuntapalvelujen kehittämisestä. Kysyisin, mitä toimenpiteitä kunta on suunnitellut kyselyn pohjalta. Haluaisin erityisesti tietää,onko Kellokosken uimarannan kehittämisestä tehty jo sen hoitamattomaksi jättämisen päätös. Tällaiseen johtopäätökseen tuli, kun luki viime viikon torstain? Keski-Uusimaa-lehdestä uimarannasta vastaavan työnjohtajan vastausta lukijakysymykseen ko. uimarannan kunnostamisesta. Jos Kellokoskelle halutaan lisää lapsiperheitä ja veronmaksajia Tuusulaan, niin kesäisin kunnostettu uimaranta pukukoppeineen, laitureineen ja rannan kaislikon siistimisineen olisi mielestäni lapsiperheille vetonaula ja oiva virkistyspaikka. Voisiko esim. Kellokoskiseura olla mukana uimaranta-alueen "talonmiestehtävissä", jotta voitaisiin kumota työnjohtajan piilosanoma "kaikkihan siellä poltetaan". Läheiset kunnostetut ja hoidetut matonpesunpaikka, uusi venepaikka-alue ja uimaranta sekä lasten leikkipuisto antaisivat niin aikuisille kuin lapsille hyötyliikuntaa ja liikuntaa parhaassa kesäisessä yhdessä tekemisessä. Vastaus: Kellokosken liikuntapaikkasuunnitelma valmistuu marraskuussa Ko. suunnitelmassa linjataan yleisellä tasolla myös Kellokosken alueen uimapaikkojen kehittäminen.

5 4.4. a) Me eteläisessä Mäntsälässä Hyökännummella, Ohkolassa ja Arola-Jokelanseudulla olemme saaneet terveyspalveluja uuden terveysaseman aukeamisen myötä sopimuksella jossa n.1700 henkilöä on voinut käydä Kellokosken terveysasemalla. Nyt käymässäni keskustelussa mm. joht.ylilääkäri Tuula Kockin (tällöin Mäntsälän ylil./nyt Tuusulassa) kanssa ilmeni jotta Tuusula on sanonut sopimuksen Mäntsälän kanssa irti niin että sopimus loppuu v.2013 loppuun. V.2014 alusta tulee voimaan laki joka mahdollistaa terveyspalveluihin hakeutumisen henkilön oman valinnan mukaan. Käytännössähän tämä vie pohjan ennustettavuudelta että kuinka paljon ihmisiä hakeutuu millekin terveysasemalle. Tuula Kockin kanssa keskustelussa yksi vaihtoehto tuli esille, jossa nyt hyvissä ajoin tehtäisiin asukaskysely jossa kysyttäisiin mistä kukin aikoo terveyspalvelut hakea alkaen. Kuinka Tuusula on tähän nyt varautunut? Mm. Kellokoski samoin kuin Hyökännummi naapurissa kasvavat väestöltään merkittävästi lähivuosien aikana b) Yksi teema, joka puhuttaa on terveyskeskuspalveluiden resurssoinnin jatkosuunnitelmat, kun Mäntsälän sopimus ei ole enää voimassa. Ts. tieto sopimuksen irtisanomisesta on tullut, mutta ei tietoa siitä, miten resurssointi sen jälkeen ja tulevaisuudessa, jos ja kun Hyökännummelta tulee potilaita edelleen Kellokosken tk -asemalle. Osallistuuko Mäntsälä resurssien palkkaamiseen jne? Toisaalta on myös nostettu esille sitä, että jos potilaita alkaa virrata ( mitä ei varmaan juurikaan nykyistä enempää), niin miten käy tuusulalaisten vastaanottoaikojen saamisten? Nythän kellokoskelaiset ovat olleet keskim. tyytyväisempiä, kun vrt Hyrylän tilanteeseen. Vastaus: Uuden lain voimaantultua eli v asiakkailla on oikeus valita, mille/minkä kunnan terveysasemalle hakeutuu saamaan hoitoa. Sopimuksella ei tätä oikeutta saa rajata. Lain mukaan potilaan kotikuntaa laskutetaan, ja laskutus perustuu tuotteistukseen tai tuotehintaan. Koska laki koskee kaikkia kuntia, on siirtymäliikennettä vaikea tässä vaiheessa arvioida. Lain tultua voimaan ja kun on nähty, miksi käytäntö muotoutuu, tehdään tarvittavat johtopäätökset/ratkaisut (mm. mahdolliset lisäresurssit) Perheet tarvitsevat tilapäistä kodinhoito- ja lastenhoitoapua. Miten Tuusulassa aiotaan vastata tähän konkreettiseen avunpyyntöön? Vastaus: Perheiden jaksamista tuetaan antamalla neuvolan perhetyöntekijän ja vammaispalvelutyöntekijän apua sekä ostamalla lapsiperheille kotipalvelua (kriisi, lapsen sairaus ym). Lisäksi perheitä rohkaistaan ostamaan palveluita mm. MLL:lta (kunta tukee liiton toimintaa). Lisäksi lastensuojelun perhetyö on enemmän apua tarvitsevien käytössä Kunnat saavat valtiolta perusopetukseen rahaa oppilasmäärän mukaan. Miten voidaan varmistua siitä, että valtionosuudet on käytetty koulujen hyväksi, eikä esimerkiksi päivähoidon hyväksi. Toivoisin esitettäväksi laskelmia Ruukin koulun osalta. Miten paljon valtionosuuksia on saatu Ruukin koulun oppilasmäärän perusteella ja kuinka paljon rahaa on kulunut henkilöstömenoihin ja muihin ylläpitokustannuksiin.

6 Vastaus: Valtionosuus (15 20 % menoista) käytetään kokonaisuudessaan koulujen hyväksi. Lisäksi on saatu rahaa ryhmäkokojen pienentämiseen, mikä on käytetty/on pakko käyttää ko. tarkoitukseen Hyökännummelta on viime vuosina päässyt ala-asteelta 6 lk:lta Kellokoskelle 7 lk:lle opiskelemaan mäntsäläläisiä yläasteopiskelijoita. Sopimukset on tehty aina vuosittain tietyin periaattein. Kuinka nyt jatkossa on mahdollista toimia? Mäntsälässä on tosin suunnitelmissa rakentaa yhtenäiskoulu 1-9 lk Hyökännummelle n ajalla. Hanke vielä keskustelutasolla mutta vastaa ennustettavuudellaan tulevaan väestön kasvuun ja sen tarpeisiin koulutuspalveluiden saatavuudessa. Onko tämän hankkeen osalta keskusteltu kuntayhteistyössä Mlän kanssa kun ajatellaan Kellokoskella väestön kasvua, joka myös voimakasta lähivuosina? Vastaus: Jatkossa voidaan toimia aiemman käytännön mukaisesti. Opetuspäälliköt tekevät tiivistä yhteistyötä Ruukin koulussa on yhdellä rehtorilla oppilaita noin 450. Mikäli syntyvyys säilyy alueella samalla tasolla ja muuttoliike vilkkaana, voidaanko ajatella nelisarjaista alakoulua, missä opiskelisi yli 500 oppilasta? Olisiko syytä harkita erillistä palveluyksikköä - Roinilan koulua - Kellokoskelle? Vastaus: Yksi vaihtoehto olisi, että Roinilan alueelle päiväkodin yhteyteen tehtäisiin pienempi yksikkö (mitoitus palvelutarpeen mukaan.) Miksi kuntalisän n. 140 euron saamisen edellytys on, että kaikki perheen lapset ovat hoidettava kotona? Onko kotihoidon arvostus 150 euron arvoista riippumatta siitä hoidetaanko kaksi tai neljä lasta kotona? Vastaus: Perheitä pyritään ohjaamaan siihen suuntaan, että ko. tilanteessa perheen kaikki lapset hoidettaisiin kotona. 5. Keskustelu Käydyssä keskustelussa tuotiin esille mm. seuraavaa: ryhmäkoko ei ole syrjäytymisvaaran kannalta merkityksellinen vaan koulun koko (max 300 oppilasta) koska Roinilanpeltoon saadaan päiväkoti? (vastaus: riippuu lapsimäärän kehityksestä, ei todennäköisesti aivan lähivuosina. Jos Impilinnasta luovutaan tai saadaan yksityinen taho kiinnostumaan hankkeesta, niin aikaistetaan.) mikä on Linjamäen koulun tulevaisuus? (vastaus: tällä valtuustokaudella ei puututa kouluverkkoon.) Nuppulinnan seisake tulee säilyttää onko terveyskeskus suljettu kesällä? (vastaus: terveyskeskukset ovat auki koko kesän, joskin supistetulla henkilökunnalla.)

7 parakkikoulut tulisi ottaa käyttöön (voidaan siirtää tarvittaessa) nuorisotila olisi syytä olla auki joka päivä ainakin loka-huhtikuun, nyt nuoriso kerääntyy jäähallilla kylän läpi menevä tie (valtion tie) on todella vaarallinen miten hillitön moporalli saataisiin loppumaan? (vastaus: poliisi hallinnoi yleistä turvallisuutta, mutta nuorisotoimi ja poliisi ovat tehneet yhteistyötä. Päävastuu on vanhemmilla. Tuusulan moporeittiselvityksen teko on alkanut, joskaan se ei auta ko. ongelmassa.) tullut paljon palautetta (mm. Kellokosken eläkeläisiltä), että tarvitaan Kellokoski-talo eli ei riitä, että tehdään koulun yhteyteen. mitä Toimelalle on tarkoitus tehdä? (vastaus: kuntoarvion mukaan voidaan vielä peruskorjata. Talolle ei ole löytynyt toteuttamiskelpoista käyttötarkoitusta.) Roinilanpellon urheilukenttä jäänyt kesken rahojen loputtua Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:n rivitalon rakennustyömaa on siivottomassa kunnossa voitaisiinko Koulutien ja Vanhan valtatien liittymään rakentaa liikenneympyrä? (vastaus: liikenneympyrämahdollisuutta on tutkittu, mutta se ei mahdu siihen kunnolla. Suunnitteilla on kanavointiliittymä, mutta ennen liittymää on saatava alueelle kaava.) 6.Tilaisuuden päättäminen Valtuuston puheenjohtaja Arto Lindberg kiitti osallistujia ja päätti tilaisuuden klo Muistion laati: Tuula Hyttinen, kunnansihteeri

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustolle tiedoksi seuraavien valtuustoaloitteiden käsittelytilanteen: Vuodelta 2007 siirtyneet:

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustolle tiedoksi seuraavien valtuustoaloitteiden käsittelytilanteen: Vuodelta 2007 siirtyneet: Kunnanhallitus 210 14.04.2009 Valtuusto 80 22.04.2009 Valtuustoaloitteet vuodelta 2008 1501/01/016/2009 KHALL 210 Kj:n esitys: Kunnanvaltuuston työjärjestys 5 3 mom: Kunnanhallituksen on vuosittain esitettävä

Lisätiedot

Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012

Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012 Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012 Arviointiteemana Nuorisolain 8 toteutuminen eli nuorten kuuleminen sekä mahdollisuus osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä- ja politiikkaa

Lisätiedot

Kunnat lausuvat ja esittävät

Kunnat lausuvat ja esittävät 01 2013 Kunnat lausuvat ja esittävät teksti LEILA SILTANEN Valtiovarainministeriö lähetti kunnille viime marraskuussa lausuntopyynnön koskien kuntarakennelakiuudistusta. Yleisen lausunnon lisäksi ministeriön

Lisätiedot

Palveluverkon suunnittelu Tampereen kaupunkiseudun kunnissa nykytilan kartoitus

Palveluverkon suunnittelu Tampereen kaupunkiseudun kunnissa nykytilan kartoitus Palveluverkon suunnittelu Tampereen kaupunkiseudun kunnissa nykytilan kartoitus 2012 2 Palveluverkon suunnittelu Tampereen kaupunkiseudun kunnissa nykytilan kartoitus Tampereen kaupunkiseutu 2012 Teksti:

Lisätiedot

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea Yleinen palaute - Tuntuu aivan käsittämättömältä että taas leikataan lapsista! Tulevaisuuden toivot heittopusseina! Lapset joutuvat mahdollisesti hoitoon kauemmas joten hoitopäivät pitenee eikä omalta

Lisätiedot

Avoin päiväkoti. sivu 3. Nurmijärvi 450 vuotta. sivu 15. Kierrätys keventää kaatopaikkakuormaa. sivu 12. Kuva: Mitteli

Avoin päiväkoti. sivu 3. Nurmijärvi 450 vuotta. sivu 15. Kierrätys keventää kaatopaikkakuormaa. sivu 12. Kuva: Mitteli 2 2008 Avoin päiväkoti tarjoaa vertaistukea sivu 3 Nurmijärvi 450 vuotta sivu 5 Vuoden 2008 kaavoituskatsaus sivu 7 10 Kierrätys keventää kaatopaikkakuormaa sivu 12 Kuva: Mitteli Sääksin uimarannalla monipuolista

Lisätiedot

PALVELUSETELIoPAS oiminnan kehittäminen JyVäSkyLäSSä PALVELUSETELIT

PALVELUSETELIoPAS oiminnan kehittäminen JyVäSkyLäSSä PALVELUSETELIT PALVELUSETELIopas Palvelusetelitoiminnan kehittäminen Jyväskylässä Copyright Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö JYKES Oy Tämän teoksen tekstin ja kuvien jäljentäminen painamalla, monistamalla, skannaamalla

Lisätiedot

Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys Espoon kaupunginhallitukselle Toimintavuosi 2011

Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys Espoon kaupunginhallitukselle Toimintavuosi 2011 0 Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys Espoon kaupunginhallitukselle Toimintavuosi 2011 Unto Ahvensalmi 8.3.2012 1 Sisällöstä (pääotsikot) KUNTALAISTEN YHTEYDENOTOISTA 2 NEUVONNAN,OHJAUKSEN JA TAVOITETTAVUUDEN

Lisätiedot

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 Vihtijärven kyläyhdistys ry 2010 Kannen kuva: Seppo Ranta-aho Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. Vihtijärven kyläsuunnitelma

Lisätiedot

Selvitys Salon kaupungin palveluverkon kehittämiseen liittyvistä linjauksista

Selvitys Salon kaupungin palveluverkon kehittämiseen liittyvistä linjauksista Lopullinen versio 150611 Selvitys Salon kaupungin palveluverkon kehittämiseen liittyvistä linjauksista Oy Audiapro Ab Aija Tuimala 2 Sisällysluettelo 1. Selvityksen taustaa...3 1.1.Kuntalaiskysely palveluverkosta...3

Lisätiedot

PORVARILLINEN MIELIPIDELEHTI 1-2/08 PAINOS 85.000 JAETAAN JOKA KOTIIN VANTAALLA. Valtiovarainministeri Katainen Vantaalla:

PORVARILLINEN MIELIPIDELEHTI 1-2/08 PAINOS 85.000 JAETAAN JOKA KOTIIN VANTAALLA. Valtiovarainministeri Katainen Vantaalla: U usiv antaa PORVARILLINEN MIELIPIDELEHTI 1-2/08 PAINOS 85.000 JAETAAN JOKA KOTIIN VANTAALLA - Elintaso nousee maailmalla, ihmiset syövät kehittyvissäkin maissa enemmän ja ennen kaikkea syövät enemmän

Lisätiedot

RAKENTAMISELLE VAUHTIA YRITYSALUEILLA

RAKENTAMISELLE VAUHTIA YRITYSALUEILLA N U R M I J Ä R V E N K U N T A T I E D O T T A A 2 2005 s Vaihda joukkoliikenteeseen kesällä TERVEYSPALVELUALUE ESITTÄYTYY s RAKENTAMISELLE VAUHTIA YRITYSALUEILLA s EKOVIESTI: LIIKKEELLE: s s pääkirjoitus

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI. Pöytäkirja - Yhteenveto. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous Helsingissä 15. 16.4.2013

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI. Pöytäkirja - Yhteenveto. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous Helsingissä 15. 16.4.2013 Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous Helsingissä 15. 16.4.2013 Pöytäkirja - Yhteenveto Paikka: Suomi-Seura, Mariankatu 8 Aika: maanantai 15. - tiistai 16.4.2013 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja

Lisätiedot

VAMMAISPOLIITTINEN OHJELMA 2013-2020. Salon kaupunki Tehdaskatu 2, 24100 SALO PL 77, 24101 SALO www.salo.fi salo@salo.fi Y-tunnus: 0139533-1

VAMMAISPOLIITTINEN OHJELMA 2013-2020. Salon kaupunki Tehdaskatu 2, 24100 SALO PL 77, 24101 SALO www.salo.fi salo@salo.fi Y-tunnus: 0139533-1 1(31) VAMMAISPOLIITTINEN OHJELMA 2013-2020 Sosiaali- ja terveyslautakunta 31.10.2012 2(31) Sisällys 1 VAMMAISPOLIITTISEN OHJELMAN TAVOITTEET... 3 1.1 Ohjelman tausta... 3 2 VAMMAISUUDEN MÄÄRITTELY... 5

Lisätiedot

Superäitejä ei ole. » Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12. Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10. Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24

Superäitejä ei ole. » Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12. Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10. Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24 ray:n avustustoiminnan asiakaslehti Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10 Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24 2 2011 Superäitejä ei ole» Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12 HYVÄN TEKIJÄ

Lisätiedot

SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti

SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti Lapin maakuntakirjasto Sinikka Tuohino 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto...4 2. Taustaa...4 2.1. Tietoa Kittilän ja Kolarin kunnista...4 2.2.

Lisätiedot

Yrittäjätiedote 4 2009

Yrittäjätiedote 4 2009 Yrittäjätiedote 4 2009 KIRKASTUNEET NÄKYMÄT KÄYNNISTIVÄT TOIMITILOJEN KYSYNNÄN KILPAILUKYKYÄ KUUMA-ALUEELLE HYVINVOINTIKAMPUS JÄRVENPÄÄHÄN VUODEN 2009 YRITTÄJÄ YRITTÄJIEN VAKAUTUSNEUVONNALLA ON KYSYNTÄÄ

Lisätiedot

Vaikuta! kunnissa ja kaupungeissa. Vaikuta!

Vaikuta! kunnissa ja kaupungeissa. Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Va Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Va ikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! kunnissa ja kaupungeissa Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta

Lisätiedot

Selvitys koskien pakolaisten vastaanottamista Paraisille

Selvitys koskien pakolaisten vastaanottamista Paraisille Selvitys koskien pakolaisten vastaanottamista Paraisille 9.5.2014 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 1.1. Pakolaisten valinta 4 2. Tiedottaminen 4 3. Asuminen 5 4. Terveydenhuolto 5 5. Sosiaalihuolto 6 5.1.

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara. Lapsiparkki -palvelukonsepti

Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara. Lapsiparkki -palvelukonsepti Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Lapsiparkki -palvelukonsepti Hyttinen, Junnila, Koponen Lehtinen, Lehto, Lyytikäinen Raportti Joulukuu, 2014 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Suurpelto... 5 2.1 Suurpelto

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/2015 1 (35 )

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/2015 1 (35 ) KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/2015 1 (35 ) Kaupunginhallitus 04.05.2015 AIKA 04.05.2015 klo 14:00-16:22 PAIKKA Kaupungintalo, 2. kerroksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 185 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNTA Sisällysluettelo 2/2010. Kunnanhallitus. Kunnanvirasto

PORNAISTEN KUNTA Sisällysluettelo 2/2010. Kunnanhallitus. Kunnanvirasto PORNAISTEN KUNTA Sisällysluettelo 2/2010 Kunnanhallitus KOKOUSAIKA Maanantai 7.2.2011 klo 18.00 KOKOUSPAIKKA Kunnanvirasto KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Liite Sivu 27 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

Lastensuojelun arviointi. Turun kaupungin tarkastuslautakunta 2.6.2015

Lastensuojelun arviointi. Turun kaupungin tarkastuslautakunta 2.6.2015 1 Lastensuojelun arviointi Turun kaupungin tarkastuslautakunta 2.6.2015 2 Turun kaupungin tarkastuslautakunta Lastensuojelun arviointi SISÄLLYSLUETTELO Arvioinnin tavoite ja keskeiset johtopäätökset 1

Lisätiedot

KANGASALA-KUHMOINEN-PÄLKÄNE KUNTARAKENNESELVITYS. Selvityksen väliraportti

KANGASALA-KUHMOINEN-PÄLKÄNE KUNTARAKENNESELVITYS. Selvityksen väliraportti KANGASALA-KUHMOINEN-PÄLKÄNE KUNTARAKENNESELVITYS Selvityksen väliraportti 1.2.2015 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1. Selvityksen tausta... 3 1.2. Työn organisointi ja aikataulu... 3 2. Selvityksen tavoite...

Lisätiedot

KUNNANVALTUUSTO 2/2013

KUNNANVALTUUSTO 2/2013 KUNNANVALTUUSTO 2/2013 Aika Torstaina 21.2.2013 klo 19.00 20.43 Paikka Karvian kunnantalo, Valtuustosali Läsnä Paikalla 21 valtuutettua Ervelä Mari, esteellinen 31 Halmela Kari Hietaluoma Jaakko Hietanen

Lisätiedot

ESIPUHE... 1 2. ITÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTON TOIMINTA LÄHISUHDEVÄKIVALLAN EHKÄISYSSÄ... 8 3. SELVITYKSEN MENETELMÄ... 10

ESIPUHE... 1 2. ITÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTON TOIMINTA LÄHISUHDEVÄKIVALLAN EHKÄISYSSÄ... 8 3. SELVITYKSEN MENETELMÄ... 10 Sisällysluettelo: ESIPUHE... 1 1. SELVITYKSEN TAUSTA... 2 1.1 Lainsäädäntö... 3 1.2 Tilastoja... 3 1.3 Lähisuhdeväkivaltaan liittyviä julkaisuja ja kartoituksia... 4 1.4 Turvakotiverkoston valtakunnallistaminen...

Lisätiedot

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto.

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto. Kiinteistö Tammikuu 1/2014 VIESTI MIKKO VIRKAMäKI Taloyhtiöiden alueellinen yhteistyö olisi hieno asia sivu 5 KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. sivut

Lisätiedot

OMIN JALOIN. - elävä raitti kohtaamispaikkana. Yleissuunnittelun kohteina Ruukin Luohuan kylä, Sievin Asemakylä ja Ylivieskan ydinkeskusta

OMIN JALOIN. - elävä raitti kohtaamispaikkana. Yleissuunnittelun kohteina Ruukin Luohuan kylä, Sievin Asemakylä ja Ylivieskan ydinkeskusta OMIN JALOIN - elävä raitti kohtaamispaikkana Yleissuunnittelun kohteina Ruukin Luohuan kylä, Sievin Asemakylä ja Ylivieskan ydinkeskusta POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ RUUKIN

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI kv 17.10.2005 Omistajapoliittinen ohjelmatyöryhmä/ph JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI kv 17.10.2005 Omistajapoliittinen ohjelmatyöryhmä/ph JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI kv 17.10.2005 Omistajapoliittinen ohjelmatyöryhmä/ph JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET SISÄLLYSLUETTELO sivu 1. JOHDANTO 1 2. Omistajapolitiikan perusteet 1 2.1. Miksi

Lisätiedot