Idean ensiaskeleet. BusinessOulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Idean ensiaskeleet. BusinessOulu"

Transkriptio

1 Idean ensiaskeleet copyright Tuomas Jomppanen BusinessOulu

2 Tämä on työkirja, jossa on tehtäviä. Ne auttavat sinua selvittämään kuinka hyvä liike-ideasi on.

3 Pitäisi keksiä niin hyvä liike-idea, että se kannattaa toteuttaa

4 Kukaan ei ole keksinyt kerralla hyvää liikeideaa. Hyvät liike-ideat syntyvät, kun pientä ja huonoa ideaa työstetään askel askeleelta paremmaksi.

5 Näin ajattelemalla et uskalla ikinä keksiä mitään Pitäisi keksiä niin hyvä liike-idea, että se kannattaa toteuttaa

6 Mitä tehdä ensimmäisten 15 minuutin aikana kun keksit idean? Luo mahdollisimman paljon ideoita ja tuhlaa mahdollisimman vähän aikaa huonoihin ideoihin

7 1. Avaa muistivihko 2. Kirjoita idea muistiin 3. Sulje muistivihko

8 Tee tämä joka kerta kun saat liikeidean, samalla kehität omaa kekseliäisyyttäsi ja saat enemmän ja enemmän liikeideoita. Kun sinulla on aikaa, palaa takaisin liikeideaan ja laajenna sitä kirjoittamalla esimerkiksi lyhyt tarina miten sinun liikeideasi voisi toimia. Kirjoittaminen parantaa sinun kykyäsi ajatella hitaasti Hidas ajatteleminen on sitä, kun punnitset eri vaihtoehtoja ja ajattelet asioita pitkällä tähtäimellä. Nopea ajatteleminen teet nopeita päätöksiä tunteen ja intuition pohjalta.

9 Tarvitset nopeaa ajattelua ideoiden keksimiseen ja hidasta ajattelua ideoiden jatkojalostamiseen. Ideoiden kirjoittaminen muistivihkoon harjoittaa molempia taitoja. Jos haluat oppia lisää nopeasta ja hitaasta ajattelusta, lue kirja Ajattelu, nopeasti ja hitaasti. Kirjan on kirjoittanut Daniel Kahneman.

10 Esimerkkejä, miten voit kirjoittaa ideoita muistiin ja jatkojalostaa niitä: Huom: Näitä ei ole pakko käyttää. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa idea muistiin, jokaiselle muodostuu oma tyyli ajan myötä.

11 Mindmap Lähde keskeltä ja pilko ideaa pienemmäksi. Facebookryhmä Lihantuottajat Markkinointi Mitä kasvaa mihinkin vuodenaikaan? Tuottajat Lähiruoka verkkokauppa Blogi luomuviljelystä kaupungissa Miten toimitetaan asiakkaalle? Kimppakuljetus Kotitoimitus Kuljetusreitit Aikataulutus Mitä kuski hyötyy? Mitä jos asiakas ei ole kotona?

12 Palvelupolku Aikajana, mikä kertoo mitä tapahtuu missäkin vaiheessa. Lähiruoka-verkkokauppa Asiakas ilmoittaa halukkuudesta osallistua kimppakuljetukseen sen jälkeen kun on maksanut oman ostoksensa verkkokaupassa. Maksu on hyväksytty ja asiakas tulee toimitustavan valinta sivulle. Asiakas ilmoittaa ostosten toimitustavaksi omatoimisen haun maatilalta. Sivulla kysytään halukkuutta toimittaa kaksi ostospakettia asiakkaille, jotka ovat matkan varrella. Sivulla ilmoitetaan, että kimppakuljetukseen osallistuva saa 10%:n alennuksen ostoksesta. Asiakas valitsee osallistuvansa kimppakuljetukseen ja siirtyy sivulle, missä on lista kahdesta henkilöstä yhteystietoineen joille hänen pitää toimittaa ostokset.

13 Vuokaavio Visuaalinen kuvaus tapahtumasarjasta Asiakas saapuu maatilalle Asiakas esittäytyy ja kertoo nimensä Tarvittaessa myyjä tarkistaa henkilöllisyyden ajokortista Myyjä tarkistaa onko kimppatilaus? E i Kyllä Myyjä antaa kimppatilauksen ostokset ja reittiohjeet ostosten toimittamiseen Myyjä antaa asiakkaalle ostokset

14 Sekvenssikaavio Visuaalinen kuvaus eri toimijoiden välisestä vuorovaikutuksesta Asiakas Maatilan myyjä Tietojärjestelmä Asiakas ojentaa ajokortin myyjälle Myyjä tarkistaa ajokortin Myyjä ojentaa ajokortin asiakkaalle Myyjä tarkistaa tilaukset haku järjestelmästä nimen perusteella Tilauksen tilauskoodi Kimppatilauksessa useampi koodi palautetaan Järjestelmä hakee asiakkaan tilaukset Myyjä antaa tilauksen asiakkaalle jokaisessa ruokapaketissa on tilauskoodi, minkä perusteella asiakas saa oikean paketin Myyjä merkitsee tilauksen toimitetuksi

15 Innovaattorin muistilista 1. Älä jää märehtimään omaa liike-ideaasi 2. Kirjoita ideasi muistiin älä välitä kirjoitusvirheistä, vaan korjaa ne myöhemmin 3. Idean kirjoittaminen muistiin tekee siitä konkreettisemman ja pääset alkuun sen kanssa 4. Kun idea on kirjoitettu muistiin, sitä ei tarvitse aktiivisesti pitää mielessä sinulle jää kapasiteettia keksiä uusia ideoita 5. Voit työstää useampaa ideaa tai vain yhtä, riippuu täysin siitä, mikä sopii sinulle 6. Ideoimalla sinun innovaatiomuskelisi kehittyvät entistä paremmiksi

16 Miten voit olla varma, että sinun ideasi on hyvä? Haluatko lyötä vetoa asunnostasi tai autostasi, että sinun ideasi kannattaa toteuttaa?

17 Kilauta kaverille ja kysy mielipidettä ideastasi? Ellei sinun ideasi ole aivan idioottimaisen typerä, kaikki sinun kaverisi kehuvat ideaa hyväksi! Valitettavasti sinä teet ihan saman, jos sinun kaverisi soittaa ja kertoo ideansa Kavereiden mieltä ei haluta pahoittaa, joten tilanne pelastetaan valkoisella valheella Muista suhtautua kriittisesti, kun kaverisi kehuu sinun liike-ideaasi

18 Vain potentiaalisten asiakkaiden mielipiteellä on oikeasti väliä!

19 Joudut ottamaan riskejä matkan varrella. Tee päätökset pohjautuen tosiasioihin, älä kavereiden viattomiin valkoisiin valheisiin. Vähennä riskiä hakemalla vastaukset kaikkein epävarmimpiin asioihin ensimmäisenä: - Ketkä ovat sinun asiakkaitasi? - Meneekö sinun markkinointiviestisi perille ja ymmärretäänkö se? - Onko asiakkaalla jokin ongelma, jonka ratkaisusta hän on valmis maksamaan?

20 Miten asiakasryhmä rajataan? Rajaa sopivan pieni kohdeasiakasryhmä. Rajaa ne yhteisten piirteiden perusteella. Tuotetta tai palvelua on helpompi kehittää, koska ryhmän yhteiset piirteet ovat selkeitä. Mitä tehokkaammin saavutat kohdeasiakkaasi omalla markkinointiviestilläsi, sen parempi. Jos sinun kohdeasiakasryhmäsi on liian iso, markkinointiviestisi ei ole tarpeeksi kohdennettu ja markkinointiin kulutettu raha menee hukkaan, koska kukaan ei huomaa sinun markkinointiviestintääsi. Jos rajaat asiakasryhmäsi tiukasti pieneksi ryhmäksi, joilla on selkeitä yhteisiä piirteitä, voit kohdistaa markkinointiviestisi tarkemmin ja puhua niistä asioista, mihin sinun asiakasryhmäsi suhtautuu intohimoisesti. Tällöin he huomaavat sinut, koska osaat puhua heidän kieltään. Jos rajaat asiakasryhmäsi liian pieneksi, jää potentiaalinen markkina liian pieneksi ja kasvun rajat tulevat liian nopeasti vastaan. Valitettavasti sopiva rajaus kohdeasiakasryhmään löytyy vain kokeilemalla.

21 Huonosti rajattu kohdeasiakasryhmä: Suomen taksiautoilijat Kaikilla taksiautoilijoilla ei ole sama liiketoimintamalli Osa tekee vain tilauskuljetuksia Osa tekee koulukuljetuksia ja sairaskuljetuksia Maantieteellisesti hajallaan Kun Helsingissä on melkein kesä, Lemmenjoella voidaan ajaa vielä talvirenkailla Hyvin rajattu kohdeasiakasryhmä: Kalatuotteita myyvä torikauppias merenrantakaupungissa Liiketoimimalli on todennäköisesti kaikilla suunnilleen sama Osa voi myydä tuotteita, osa tarjota tuoreita kalaruokia Kulurakenne Samankaltaisuutta kumppaniverkostossa (kalat ostetaan kalastajilta) Sijaitsevat suunnilleen samanlaisissa ympäristöissä jokaisessa merenrantakaupungissa Tämän ryhmän asiakaskunnalla on samankaltaisia piirteitä (asiakkaat pitävät kalan mausta, arvostavat kalan terveysvaikutuksia, merihenkisiä harrastuksia)

22 Ketkä ovat sinun kohdeasiakasryhmääsi? Millaisia yhteisiä piirteitä heillä on? Kuvaile kohdeasiakkaittesi asiakasryhmiä? ( kuluttajat eivät ole hyväksyttävä vastaus) Kirjoita kuuden potentiaalisen asiakkaan yhteystiedot

23 Ongelman olomassaolon todistaminen Oletko varma, että asiakkaallasi on juuri tämä ongelma mielessä, kun hän menee nukkumaan?

24 Minkä ongelman keittokirja ratkaisee? Mitähän tekisin tänään ruuaksi? Mitähän ostaisin joululahjaksi?

25 Mikä ongelma sinun asiakkaallasi on, jonka sinä voit ratkaista? Onko ongelma niin iso, että asiakas on valmis maksamaan ongelman ratkaisusta? Asiakashaastattelu on halvin ja nopein tapa todistaa, että sinun asiakkaallasi on ongelma, minkä sinun liikeidea voisi ratkaista.

26 Liikeidean toimivuutta voi testata myös innovatiivisilla tavoilla: Buffer Idea oli luoda palvelu, millä voi ajastaa Twitter-viestejä. Liikeidean toimivuutta sekä ongelman olemassaoloa perustajat päättivät testata web-sivulla: Testi 1: He tekivät todella yksinkertaisen web-sivun. Sivulla oli yksinkertainen kuvaus, mitä palvelu tekee ja katso hinnasto -nappi. Kun web-sivulla vieraillut kävijä painoi nappia, sivulla pahoiteltiin, kun palvelu ei ole vielä ihan valmis. Mikäli kävijä haluaisi sähköpostinsa, sivusto ilmoittaisi koska palvelu on valmis. Tällä tavalla he saivat tarkkaa tietoa kävijäseurannan kautta, kuinka moni tulee sivulle, kuinka moni painaa hinnasto-nappia ja kuinka moni jätti sähköpostinsa. Testi 2: He lisäsivät hinnasto-sivun, jolla he testasivat palvelun hinnoittelua. Sivulla oli kolme palvelun tasoa, joilla jokaisella oli eri kuukausihintansa. Lisäämällä hinnasto-sivun, he pystyivät myös testaamaan, kuinka paljon kävijä olisi valmis maksamaan palvelusta. Lisätietoja:

27 Zappos Zapposin perustaja sai idean web-kaupsta, jossa myytäisiin kenkiä. Testatakseen ideaa, hän teki paikallisen kenkäkauppiaan kanssa sopimuksen. Hän saisi ottaa kuvia kengistä ja myydä niitä websivulla. Mikäli kengät menisivät kaupaksi, hän ostaisi kengät kenkäkaupasta ja lähettäisi ne asiakkaalle. Joten hän teki yksinkertaisen web-sivun, jossa oli kenkiä myynnissä. Hän mainosti sivua ja sai myytyä kenkiä sivun kautta. Näin hän todisti, että liike-idea toimii ja sai rahoituksen yritykselleen. 10 vuotta perustamisen jälkeen Amazon osti Zapposkenkäkaupan 1,2 miljardilla dollarilla.

28 Miten ongelman olemassaolo voidaan systemaattisesti todistaa? Kirjoita 2-3 väittämää asiakkaistasi, heidän ongelmistaan ja tarpeistaan Väittämät ovat täysin sinun keksimiäsi ja sinun pitää todistaa ne oikeiksi tai vääriksi Esimerkkejä väittämistä: Kaupunkilaisperhe on valmis hakemaan luomutuotteita 30 minuutin ajomatkan päästä. Asiakas on valmis ostamaan ja maksamaan ruuan suoraan internetin kautta. Asiakasta ei häiritse se, ettei verkkokaupasta saa kaikkea tarvitsemaansa, vaan pitää tehdä ostoksia myös normaaleissa ruokakaupoissa.

29 Väittämät ovat pohja asiakashaastatteluille. Asiakashaastattelujen tarkoitus on todistaa väittämät joko oikeiksi tai vääriksi. Mikäli kysyt suoraan haastateltavalta, onko hänellä jokin ongelma / tarve, voi vastaus olla epäluotettava. Asiakashaastatteluiden vastausten perusteella pystyt systemaattisesti todistamaan väittämät oikeiksi tai vääriksi. Sinun pitää vain osata kysyä kysymyksiä, joista saat luotettavaa informaatiota.

30 Huonoja kysymyksiä Onko tämä hyvä idea? Paljonko maksaisit tästä? Ostaisitko tämmöisen tuotteen hintaan 30 euroa? Käyttäisitkö tämmöistä palvelua? Eikö olekin niin, että asian tekeminen on hankalaa? Edellä mainitut kysymykset kysyvät jotain, mikä ehkä voisi tapahtua tulevaisuudessa. Vastauksilla ei välttämättä ole mitään tekemistä tosielämän tilanteen kanssa. Näihin kysymyksiin on liian helppo vastata myöntävästi. Kysymyksissä vihjataan, millaista vastausta odotetaan.

31 Hyviä kysymyksiä Kerro, kun viimeksi ostit luomuruokaa? Oletko kokeillut jotain vaihtoehtoja? Miten sinä hoidat tämän asian tällä hetkellä? Mitkä ovat sen seuraukset? Miksi teet asian noin? Mitä sen jälkeen tapahtui? Mistä rahaa tulee? (B2B-haastatteluissa) Kaikissa kysymyksissä kysytään jotain tosielämän tapahtumaa. Näissä ei kysytä mielipidettä, vaan vastaukset perustuvat johonkin menneisyydessä tapahtuneeseen asiaan. Näissä ei vihjata, millaista vastausta odotetaan. Kysy tarkentavia jatkokysymyksiä ihmiset tykkäävät kertoa tarinoita. Muista pitää keskustelu tosiasioissa, jos vastauksissa alkaa esiintyä mielipiteitä tai oletuksia, pyri ankkuroimaan keskustelu tosiasioihin jatkokysymyksellä.

32 Esimerkki kuvitteellisesta asiakashaastattelusta Minä: Hei, kiitos kun suostuit haastatteluun. Kyselen sinulta vähän luomuruuasta. Tässä haastattelussa ei tarvitse huolehtia vastaako oikein tai väärin, kaikki vastaukset ovat oikeita. Voidaanko aloittaa? Hän: Selvä. Aloitetaan vaan. Minä: Kerrohan siitä, kun viimeksi kävit ruokakaupassa? Hän: Joo, no eilen kävin Linnanmaan marketilla, ja ostin perheelle ruokaa. Minä käyn kaupassa, vaimo tekee ostoslistan. Minä: Minkälaisia ruokia ostit? Hän: Ihan normaaleja ruoka-aineita, me itse asiassa yritetään ostaa luomuruokaa aina kun mahdollista. Minä: Ahaa? Ostitko viime kerralla mitään luomuruokaa? Hän: Joo, ostin vapaan kanan kananmunia ja suomalaisia tomaatteja. Minä: Mistä tiesit, että ne olivat luomuruokaa? Hän: Kananmunakotelossa on maininta luomu-alkuperästä, ja tomaattien hintakyltissä oli maininta että ne on kasvatettu luonnonmukaisesti Suomessa. Minä: Ostitko jotain muuta luomua? Hän: No en oikeastaan ostanut, no puolalaista kanaa ostin, koska se oli niin hyvässä tarjouksessa, mutta ne ei todellakaan olleet luomua. Minä: "Käytkö missään muualla kaupassa kuin Linnanmaan marketilla?" Hän: "En oikeastaan, se on niin sopivasti työmatkan varrella ja ruokaostosten tekemiseen kuluu niin vähän aikaa, kun sen tekee useamman kerran viikossa." Sinä: "Mainitsit, että teillä vaimo tekee ostoslistan. Onko sinulla yhtään ostoslistaa mukana, voisitko näyttää sitä?" Hän: "Itse asiassa vaimo lähettää sähköpostilla ostoslistan, tässä on viimeisin ostoslista." Sinä: "Ahaa, eli sinun vaimosi kirjoittaa ostoslistaan myös luomuvaihtoehdot. Ostatko aina luomuvaihtoehtoa?" Hän: "En aina, mikäli luomutuote on paljon kalliimpi. Esimerkiksi luomutomaateissa ja luomukurkuissa on isot hintavaihtelut, joten hinnan mukaan ostan niitä.

33 Esimerkki kuvitteellisesta asiakashaastattelurungosta Esittely, kerro haastattelun aiheesta. Muistuta, ettei ole vääriä vastauksia ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Kerro vähän itsestäsi (jotta saadaan haastateltava puheliaaksi) Koska viimeksi on käynyt ruokakaupassa? Missä kävi? Kuinka useasti käyt viikossa? Minkälaisia ruokia ostat yleensä? Kuinka iso osa ostoksista on luonnonmukaisesti tuotettua? Mistä sen tietää, onko luomuruokaa? Miten luomuruuan löytää? (Kaupassa, mainoksista, yms) Millä perusteella teet ostopäätöksen luomuruuan ja keinotekoisesti tuotetun ruuan välillä?

34 Tehtävä: Asiakashaastattelu Haastattele neljää potentiaalista asiakasta 1. Tee itsellesi asiakashaastattelurunko väittämien perusteella Haastattelujen tavoite on löytää asiakkaan suurimmat ongelmat, mitkä liittyvät sinun liikeideaasi. 2. Soita läpi aikaisemmin täyttämäsi lista asiakkaista ja kysy, onko hänellä hetki aikaa vastata lyhyeen asiakashaastatteluun Mikäli hän kieltäytyy, kysy voitteko sopia ajan asiakashaastattelulle joko puhelimitse tai kasvotusten. 3. Haastattelun aikana kirjoita vastaukset haastattelurunkoon Voit tehdä yksin haastattelun, mutta parempi on, jos sinulla on haastattelussa kirjuri, joka tekee muistiinpanot. 4. Haastattelun jälkeen käy läpi vastaukset Käy läpi haastattelurunko ja vastaukset, täydennä mikäli jotain jäi kirjoittamatta. Jos sinulla oli kirjuri apuna, keskustelkaa haastattelu läpi kysymys kysymykseltä.

35 Tehtävä: Ongelman tunnistaminen Täytä asiakashaastattelujen perusteella, mitkä ovat sinun kohdeasiakkaidesi kolme suurinta ongelmaa, jotka liittyvät sinun liikeideaasi?

36 Mitä jos sinun kirjoittamasi väittämät eivät pidä ollenkaan paikkaansa? Niiden muuttaminen on helppoa. Keksi uudet tai muuta olemassa olevia väittämiä sen perusteella, mitä olet oppinut asiakkaista haastattelujen perusteella.

37 Älä lannistu! Jos tämä olisi helppoa, kaikki tekisivät tätä.

38 Viimeinen tehtävä: Olet keksinyt liike-idean Olet rajannut asiakasryhmän, mikä liittyy liike-ideaasi Olet ottanut selville heidän suurimmat ongelmansa Kiteytä lopuksi kaikki oppimasi seuraavalle sivulle

39 Ketkä ovat sinun potentiaalisia asiakkaitasi? Valitse yksi asiakas ja kerro minkälaisia ongelmia he ratkaisevat omille asiakkailleen Kuinka monta asiakasta olet haastatellut? Keneen heistä voit ottaa yhteyttä? (nimi, puh nro) Mitkä ovat potentiaalisten asiakkaiden kolme suurinta ongelmaa, mitkä sinun ideasi voisi ratkaista? Valitse yksi edellä mainituista ongelmista ja kerro millaisella ratkaisulla voit todistaa ongelman olemassaolon?

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Toimiva verkkosivusto lehdelle Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Miksi? Tavoitteet Mitä myyt? Mitä ja miten haluat asiakkaillesi

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Agenda Myynnin suurin ongelma Ongelman ratkaiseminen, ensimmäiset vaiheet Jari Juslén

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle KASVOT LUOMULLE 1. Perustiedot (lyhyesti ja ytimekkäästi) Mitä yritys myy? Mikä on pääkohderyhmä? Kenelle myydään? Miten

Lisätiedot

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi!

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Coffeebrewer miten se toimii? Coffeebreweriä voidaan parhaiten kuvata kertakäyttöiseksi

Lisätiedot

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Ryhmäraportti Jenni Kämäri, Anne Laitinen, Anssi Louet, Päivi Mäkimartti, Katri Åström Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinto Tradenomi (AMK) KEMI/TORNIO 2012

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Markkinoinnin vallankumouksellinen strategia on lähempänä kuin arvaatkaan. Tarvitset kahdenlaista sisältöä: Informaatioikkuna:

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia VASTAVÄITTEET Tapio Joki Johdanto Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia K aupat syntyvät harvoin ilman vastaväitteitä. Myyjälle ratkaisevan tärkeää on ymmärtää,

Lisätiedot

Palvelukriteeristö. Arviointi: 0 = Ei toteudu 50 = Toteutui osin 100 = Toteutui

Palvelukriteeristö. Arviointi: 0 = Ei toteudu 50 = Toteutui osin 100 = Toteutui Palvelukriteeristö Arviointi: 0 = Ei toteudu 50 = Toteutui osin 100 = Toteutui 1. Palveluhalukkuus arvioi: (0-50- 100) (Avoimet kommentit palveluhalukkuudesta ja siitä miten palvelutilanne alkoi) Myyjä

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Puhelimen käyttö ennen ja nyt Mikä oli sinun ensimmäinen puhelimesi? Entä

Lisätiedot

OSTOPOLKUJA. Päivittäistavarakaupassa. Copyright 33 Company 2015

OSTOPOLKUJA. Päivittäistavarakaupassa. Copyright 33 Company 2015 OSTOPOLKUJA Päivittäistavarakaupassa SUURI SUOMALAINEN SHOPPER-TUTKIMUS OSTAJAPROFIILIT OSTOMISSIOT OSTOPAIKAT OSTOKÄYTTÄYTYMINEN Millaisia ostajatyyppejä Suomessa on? Miksi he menevät kauppaan? Missä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Apua, multa tulee idea!

Apua, multa tulee idea! Apua, multa tulee idea! -eli mitä teen ennen kehittämisen aloittamista 1 Tässä vaiheessa, pahaa aavistamatta Asiat ovat vielä normaalisti. Aika ennen aloituspäätöstä on ehkä koko kehitysprosessin tärkein

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien pitchaus Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa 7.5 2014 Anu Korkiakangas Myynninmaailma Oy www.myynninmaailma.fi Miksi sähköinen markkinointi? Tukemaan myyntiä Tavoitat oikeat kohderyhmät

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö KAUPANPÄÄTÖS Tapio Joki Johdanto Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö K aupanpäätös on usein sekä myyjille että asiakkaille stressaavin vaihe myyntikeskustelussa ja kaikki se

Lisätiedot

Itsenäiseen elämään HENKILÖLLISYYDEN TODISTAMINEN. Joona-Vuorenmaa, Eeva-Maija & Ruotonen, Leena

Itsenäiseen elämään HENKILÖLLISYYDEN TODISTAMINEN. Joona-Vuorenmaa, Eeva-Maija & Ruotonen, Leena Itsenäiseen elämään 2 HENKILÖLLISYYDEN TODISTAMINEN Joona-Vuorenmaa, Eeva-Maija & Ruotonen, Leena Sisällys 1. MIKÄ HENKILÖLLISYYSTODISTUS ON?... 3 2. MITÄ HENKILÖLLISYYSTODISTUS KERTOO?... 3 3. MIHIN TARVITSET

Lisätiedot

Miten digimarkkinoinnilla tehdään tulosta?

Miten digimarkkinoinnilla tehdään tulosta? Miten digimarkkinoinnilla tehdään tulosta? OSA 1 /2 idealmainos.fi Miten verkkosivut toimivat myynnin käynnistäjänä? Miten mittaamme Digitaalisen markkinoinnin tuloksia? Voiko digitaalinen markkinointi

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS Lämmittely / Sanastoa OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS OIKEUS SIVIILISÄÄTY LAITON LAILLINEN MAAHANMUUTTO HOITAA MAASTAMUUTTO

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa!

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa! Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa Eero Antila Arttu Brade Elsa Nyrhinen Elsa Pekkarinen Iisa Rautiainen Johdanto Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan järjestämällä kurssilla Matematiikka ja

Lisätiedot

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Viimeisin ostamani asia haaveet ja tarpeet hintavertailu rahat tuotetietous muuta Minä mainonnan keskellä 1 Ryhmätyö Näin ostopäätöksiini yritettiin vaikuttaa

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Leena Erola, 26.1.2016

Leena Erola, 26.1.2016 Leena Erola, 26.1.2016 Sisältö Liikeidea ja sen merkitys markkinoinnin päätöksiin Mitä markkinointi on? Markkinoinnin kilpailukeinot Mainonnan ABC Liikeidea Mitä? Kenelle? Miten? = näkemys ja päätös siitä,

Lisätiedot

Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Oy

Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Oy Tapani Ahola Lyhytterapiainstituutti Oy Osaavaa työ- ja työhönvalmennusta hanke 1.1.2008-31.3.2012, Loppuseminaari 9.12.2011 Tavoitteistaminen 1/5 Tavoitteistaminen tekee ongelmista puhumisen helpommaksi.

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus Elävä kuva oppimisympäristönä Käsikirjoitus Mihin käsikirjoitusta tarvitaan? Elokuva (lyhyt, täyspitkä, dokumentti)- ja tv -tuotannot Mainokset Musiikkivideot Nettisivut Trailerit Kirjat Kuunnelmat Mikä

Lisätiedot

Älä luule, ota selvää!

Älä luule, ota selvää! Älä luule, ota selvää! Tekijä Elämä ilman kulttuuria on tylsää 1 Yhdistä tekijä ja teos. laulaja kirjailija kuvittaja ohjaaja säveltäjä 2 Kirjoita omin sanoin kehykseen mikä teos on. 3 Täydennä ajatuskarttaan

Lisätiedot

Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista?

Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista? Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista? Päivi Rautava Ehkäisevän terveydenhuollon professori Turun yliopisto Puhelin +35850 3005846 Sähköpostit rautava@utu.fi tai paivi.rautava@tyks.fi

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS

PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS Palautuksen tekemiseen liittyvät seuraavat vaiheet: Sovi asiakkaan kanssa tuotteen palautuksesta haluamallasi tavalla Varmista, että asiakkaan sähköpostiosoite

Lisätiedot

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Agenda Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi Jari Juslén 2014 2 Sähköpostimarkkinoijan pahimmat virheet Ajatus,

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Asunnonvälitys Autokauppa Matka-ala Vaatekauppa Mitä verkossa ympärillämme Logistiset palvelut Pankki- ja vakuuttaminen

Lisätiedot

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa http://mtkmateriaalit.valmiskauppa.fi Ohjeiden versio 23.9.2014 MTK:n esitteiden ja materiaalien tilaus siirtyy syyskuussa 2014 verkkokauppaan. MTK:n liitot

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

HELPPO KOTIRUOKA. Valmiit ainekset viikon jokaiselle päivälle. Kuudes Kerros

HELPPO KOTIRUOKA. Valmiit ainekset viikon jokaiselle päivälle. Kuudes Kerros HELPPO KOTIRUOKA Valmiit ainekset viikon jokaiselle päivälle. Maailmantalous sukeltaa, työttömyys kasvaa ja ihmisillä on jatkuvasti vähemmän käytettävissä olevaa rahaa. Suomessa on liki miljoona köyhää

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti?

Lisätiedot

Miten muut ovat pulman ratkaisseet?

Miten muut ovat pulman ratkaisseet? IDEASTA ETEENPÄIN Saat osaamista ja näkemystä oman ideasi edistämiseksi kohti markkinoita. Teemoina ovat; idean kypsyyden arviointi, idean jalostaminen tuotteeksi tai palveluksi, keksintöjen suojaaminen,

Lisätiedot

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Kerro kokemuksia ja mielipiteitä Lahjan Päivästä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa ammattikeittiöihin seminaari. 13.11.2014. Eero Kananen, LähiPro Oy, Ruokaa Suomesta palvelu eero@lahipro.fi, 040 5862850 1 Esityksen sisältö Lähiruoan

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3

Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3 Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3 Kimmo Levä Pääsihteeri Auttaa museoita menestymään MUSEOPALVELUJEN SEGMENTOINTI MUSEOPALVELUJEN SEGMENTIT Yhteiskunnalliset palvelut julkiselle sektorille

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

MITEN RAKENTAA MENESTYVÄ VERKKOKAUPPA? Keskiviikko 4.12.2013 klo 12.00 15.00 MITÄ YRITYKSESI TULEE TIETÄÄ VERKKOKAUPPAA PERUSTETTAESSA?

MITEN RAKENTAA MENESTYVÄ VERKKOKAUPPA? Keskiviikko 4.12.2013 klo 12.00 15.00 MITÄ YRITYKSESI TULEE TIETÄÄ VERKKOKAUPPAA PERUSTETTAESSA? MITEN RAKENTAA MENESTYVÄ VERKKOKAUPPA? Keskiviikko 4.12.2013 klo 12.00 15.00 MITÄ YRITYKSESI TULEE TIETÄÄ VERKKOKAUPPAA PERUSTETTAESSA? Toimitusjohtaja Petri Luukkonen, BusinessVercco Oy Taustaa BusinessVERCCO

Lisätiedot

Toiminnallisen määrittelyn tarina. Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä.

Toiminnallisen määrittelyn tarina. Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä. Toiminnallisen määrittelyn tarina Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä. Toimitusjohtajan pulma Tässä on toimitusjohtaja Roope, jonka tavoitteena on pyörittää Rengasmaster Oy:tä

Lisätiedot

Mo@voiva voimaannudava ohjaus II

Mo@voiva voimaannudava ohjaus II Mo@voiva voimaannudava ohjaus II Neuvokkaasta voimaa - hanke Pilvikki Absetz, Dos. (terveyden edistäminen), PsT pilvikki.absetz@gmail.com www.collabora@vecaresystemsfinland.com Yhdessä parempaa Mitä jäi

Lisätiedot

Vaaranpaikat verkko-ostoksilla

Vaaranpaikat verkko-ostoksilla Vaaranpaikat verkko-ostoksilla 4.6.2019 Saija Kivimäki Suomalaiset verkko-ostoksilla noin 80 % suomalaisista ostaa verkosta vähintäänkin vuosittain vuonna 2017 suomalaiset ostivat tavaroita verkosta yhteensä

Lisätiedot

PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ!

PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ! PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ! HENRI PIKKARAINEN p. 044 520 7709 & KIRSI HUOTARI p. 050 547 6566 Miksi Lähiruokadiili? Lähiruokadiili tarjoaa mahdollisuuden ostaa lähiruokaa suoraan tuottajalta.

Lisätiedot