Idean ensiaskeleet. BusinessOulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Idean ensiaskeleet. BusinessOulu"

Transkriptio

1 Idean ensiaskeleet copyright Tuomas Jomppanen BusinessOulu

2 Tämä on työkirja, jossa on tehtäviä. Ne auttavat sinua selvittämään kuinka hyvä liike-ideasi on.

3 Pitäisi keksiä niin hyvä liike-idea, että se kannattaa toteuttaa

4 Kukaan ei ole keksinyt kerralla hyvää liikeideaa. Hyvät liike-ideat syntyvät, kun pientä ja huonoa ideaa työstetään askel askeleelta paremmaksi.

5 Näin ajattelemalla et uskalla ikinä keksiä mitään Pitäisi keksiä niin hyvä liike-idea, että se kannattaa toteuttaa

6 Mitä tehdä ensimmäisten 15 minuutin aikana kun keksit idean? Luo mahdollisimman paljon ideoita ja tuhlaa mahdollisimman vähän aikaa huonoihin ideoihin

7 1. Avaa muistivihko 2. Kirjoita idea muistiin 3. Sulje muistivihko

8 Tee tämä joka kerta kun saat liikeidean, samalla kehität omaa kekseliäisyyttäsi ja saat enemmän ja enemmän liikeideoita. Kun sinulla on aikaa, palaa takaisin liikeideaan ja laajenna sitä kirjoittamalla esimerkiksi lyhyt tarina miten sinun liikeideasi voisi toimia. Kirjoittaminen parantaa sinun kykyäsi ajatella hitaasti Hidas ajatteleminen on sitä, kun punnitset eri vaihtoehtoja ja ajattelet asioita pitkällä tähtäimellä. Nopea ajatteleminen teet nopeita päätöksiä tunteen ja intuition pohjalta.

9 Tarvitset nopeaa ajattelua ideoiden keksimiseen ja hidasta ajattelua ideoiden jatkojalostamiseen. Ideoiden kirjoittaminen muistivihkoon harjoittaa molempia taitoja. Jos haluat oppia lisää nopeasta ja hitaasta ajattelusta, lue kirja Ajattelu, nopeasti ja hitaasti. Kirjan on kirjoittanut Daniel Kahneman.

10 Esimerkkejä, miten voit kirjoittaa ideoita muistiin ja jatkojalostaa niitä: Huom: Näitä ei ole pakko käyttää. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa idea muistiin, jokaiselle muodostuu oma tyyli ajan myötä.

11 Mindmap Lähde keskeltä ja pilko ideaa pienemmäksi. Facebookryhmä Lihantuottajat Markkinointi Mitä kasvaa mihinkin vuodenaikaan? Tuottajat Lähiruoka verkkokauppa Blogi luomuviljelystä kaupungissa Miten toimitetaan asiakkaalle? Kimppakuljetus Kotitoimitus Kuljetusreitit Aikataulutus Mitä kuski hyötyy? Mitä jos asiakas ei ole kotona?

12 Palvelupolku Aikajana, mikä kertoo mitä tapahtuu missäkin vaiheessa. Lähiruoka-verkkokauppa Asiakas ilmoittaa halukkuudesta osallistua kimppakuljetukseen sen jälkeen kun on maksanut oman ostoksensa verkkokaupassa. Maksu on hyväksytty ja asiakas tulee toimitustavan valinta sivulle. Asiakas ilmoittaa ostosten toimitustavaksi omatoimisen haun maatilalta. Sivulla kysytään halukkuutta toimittaa kaksi ostospakettia asiakkaille, jotka ovat matkan varrella. Sivulla ilmoitetaan, että kimppakuljetukseen osallistuva saa 10%:n alennuksen ostoksesta. Asiakas valitsee osallistuvansa kimppakuljetukseen ja siirtyy sivulle, missä on lista kahdesta henkilöstä yhteystietoineen joille hänen pitää toimittaa ostokset.

13 Vuokaavio Visuaalinen kuvaus tapahtumasarjasta Asiakas saapuu maatilalle Asiakas esittäytyy ja kertoo nimensä Tarvittaessa myyjä tarkistaa henkilöllisyyden ajokortista Myyjä tarkistaa onko kimppatilaus? E i Kyllä Myyjä antaa kimppatilauksen ostokset ja reittiohjeet ostosten toimittamiseen Myyjä antaa asiakkaalle ostokset

14 Sekvenssikaavio Visuaalinen kuvaus eri toimijoiden välisestä vuorovaikutuksesta Asiakas Maatilan myyjä Tietojärjestelmä Asiakas ojentaa ajokortin myyjälle Myyjä tarkistaa ajokortin Myyjä ojentaa ajokortin asiakkaalle Myyjä tarkistaa tilaukset haku järjestelmästä nimen perusteella Tilauksen tilauskoodi Kimppatilauksessa useampi koodi palautetaan Järjestelmä hakee asiakkaan tilaukset Myyjä antaa tilauksen asiakkaalle jokaisessa ruokapaketissa on tilauskoodi, minkä perusteella asiakas saa oikean paketin Myyjä merkitsee tilauksen toimitetuksi

15 Innovaattorin muistilista 1. Älä jää märehtimään omaa liike-ideaasi 2. Kirjoita ideasi muistiin älä välitä kirjoitusvirheistä, vaan korjaa ne myöhemmin 3. Idean kirjoittaminen muistiin tekee siitä konkreettisemman ja pääset alkuun sen kanssa 4. Kun idea on kirjoitettu muistiin, sitä ei tarvitse aktiivisesti pitää mielessä sinulle jää kapasiteettia keksiä uusia ideoita 5. Voit työstää useampaa ideaa tai vain yhtä, riippuu täysin siitä, mikä sopii sinulle 6. Ideoimalla sinun innovaatiomuskelisi kehittyvät entistä paremmiksi

16 Miten voit olla varma, että sinun ideasi on hyvä? Haluatko lyötä vetoa asunnostasi tai autostasi, että sinun ideasi kannattaa toteuttaa?

17 Kilauta kaverille ja kysy mielipidettä ideastasi? Ellei sinun ideasi ole aivan idioottimaisen typerä, kaikki sinun kaverisi kehuvat ideaa hyväksi! Valitettavasti sinä teet ihan saman, jos sinun kaverisi soittaa ja kertoo ideansa Kavereiden mieltä ei haluta pahoittaa, joten tilanne pelastetaan valkoisella valheella Muista suhtautua kriittisesti, kun kaverisi kehuu sinun liike-ideaasi

18 Vain potentiaalisten asiakkaiden mielipiteellä on oikeasti väliä!

19 Joudut ottamaan riskejä matkan varrella. Tee päätökset pohjautuen tosiasioihin, älä kavereiden viattomiin valkoisiin valheisiin. Vähennä riskiä hakemalla vastaukset kaikkein epävarmimpiin asioihin ensimmäisenä: - Ketkä ovat sinun asiakkaitasi? - Meneekö sinun markkinointiviestisi perille ja ymmärretäänkö se? - Onko asiakkaalla jokin ongelma, jonka ratkaisusta hän on valmis maksamaan?

20 Miten asiakasryhmä rajataan? Rajaa sopivan pieni kohdeasiakasryhmä. Rajaa ne yhteisten piirteiden perusteella. Tuotetta tai palvelua on helpompi kehittää, koska ryhmän yhteiset piirteet ovat selkeitä. Mitä tehokkaammin saavutat kohdeasiakkaasi omalla markkinointiviestilläsi, sen parempi. Jos sinun kohdeasiakasryhmäsi on liian iso, markkinointiviestisi ei ole tarpeeksi kohdennettu ja markkinointiin kulutettu raha menee hukkaan, koska kukaan ei huomaa sinun markkinointiviestintääsi. Jos rajaat asiakasryhmäsi tiukasti pieneksi ryhmäksi, joilla on selkeitä yhteisiä piirteitä, voit kohdistaa markkinointiviestisi tarkemmin ja puhua niistä asioista, mihin sinun asiakasryhmäsi suhtautuu intohimoisesti. Tällöin he huomaavat sinut, koska osaat puhua heidän kieltään. Jos rajaat asiakasryhmäsi liian pieneksi, jää potentiaalinen markkina liian pieneksi ja kasvun rajat tulevat liian nopeasti vastaan. Valitettavasti sopiva rajaus kohdeasiakasryhmään löytyy vain kokeilemalla.

21 Huonosti rajattu kohdeasiakasryhmä: Suomen taksiautoilijat Kaikilla taksiautoilijoilla ei ole sama liiketoimintamalli Osa tekee vain tilauskuljetuksia Osa tekee koulukuljetuksia ja sairaskuljetuksia Maantieteellisesti hajallaan Kun Helsingissä on melkein kesä, Lemmenjoella voidaan ajaa vielä talvirenkailla Hyvin rajattu kohdeasiakasryhmä: Kalatuotteita myyvä torikauppias merenrantakaupungissa Liiketoimimalli on todennäköisesti kaikilla suunnilleen sama Osa voi myydä tuotteita, osa tarjota tuoreita kalaruokia Kulurakenne Samankaltaisuutta kumppaniverkostossa (kalat ostetaan kalastajilta) Sijaitsevat suunnilleen samanlaisissa ympäristöissä jokaisessa merenrantakaupungissa Tämän ryhmän asiakaskunnalla on samankaltaisia piirteitä (asiakkaat pitävät kalan mausta, arvostavat kalan terveysvaikutuksia, merihenkisiä harrastuksia)

22 Ketkä ovat sinun kohdeasiakasryhmääsi? Millaisia yhteisiä piirteitä heillä on? Kuvaile kohdeasiakkaittesi asiakasryhmiä? ( kuluttajat eivät ole hyväksyttävä vastaus) Kirjoita kuuden potentiaalisen asiakkaan yhteystiedot

23 Ongelman olomassaolon todistaminen Oletko varma, että asiakkaallasi on juuri tämä ongelma mielessä, kun hän menee nukkumaan?

24 Minkä ongelman keittokirja ratkaisee? Mitähän tekisin tänään ruuaksi? Mitähän ostaisin joululahjaksi?

25 Mikä ongelma sinun asiakkaallasi on, jonka sinä voit ratkaista? Onko ongelma niin iso, että asiakas on valmis maksamaan ongelman ratkaisusta? Asiakashaastattelu on halvin ja nopein tapa todistaa, että sinun asiakkaallasi on ongelma, minkä sinun liikeidea voisi ratkaista.

26 Liikeidean toimivuutta voi testata myös innovatiivisilla tavoilla: Buffer Idea oli luoda palvelu, millä voi ajastaa Twitter-viestejä. Liikeidean toimivuutta sekä ongelman olemassaoloa perustajat päättivät testata web-sivulla: Testi 1: He tekivät todella yksinkertaisen web-sivun. Sivulla oli yksinkertainen kuvaus, mitä palvelu tekee ja katso hinnasto -nappi. Kun web-sivulla vieraillut kävijä painoi nappia, sivulla pahoiteltiin, kun palvelu ei ole vielä ihan valmis. Mikäli kävijä haluaisi sähköpostinsa, sivusto ilmoittaisi koska palvelu on valmis. Tällä tavalla he saivat tarkkaa tietoa kävijäseurannan kautta, kuinka moni tulee sivulle, kuinka moni painaa hinnasto-nappia ja kuinka moni jätti sähköpostinsa. Testi 2: He lisäsivät hinnasto-sivun, jolla he testasivat palvelun hinnoittelua. Sivulla oli kolme palvelun tasoa, joilla jokaisella oli eri kuukausihintansa. Lisäämällä hinnasto-sivun, he pystyivät myös testaamaan, kuinka paljon kävijä olisi valmis maksamaan palvelusta. Lisätietoja:

27 Zappos Zapposin perustaja sai idean web-kaupsta, jossa myytäisiin kenkiä. Testatakseen ideaa, hän teki paikallisen kenkäkauppiaan kanssa sopimuksen. Hän saisi ottaa kuvia kengistä ja myydä niitä websivulla. Mikäli kengät menisivät kaupaksi, hän ostaisi kengät kenkäkaupasta ja lähettäisi ne asiakkaalle. Joten hän teki yksinkertaisen web-sivun, jossa oli kenkiä myynnissä. Hän mainosti sivua ja sai myytyä kenkiä sivun kautta. Näin hän todisti, että liike-idea toimii ja sai rahoituksen yritykselleen. 10 vuotta perustamisen jälkeen Amazon osti Zapposkenkäkaupan 1,2 miljardilla dollarilla.

28 Miten ongelman olemassaolo voidaan systemaattisesti todistaa? Kirjoita 2-3 väittämää asiakkaistasi, heidän ongelmistaan ja tarpeistaan Väittämät ovat täysin sinun keksimiäsi ja sinun pitää todistaa ne oikeiksi tai vääriksi Esimerkkejä väittämistä: Kaupunkilaisperhe on valmis hakemaan luomutuotteita 30 minuutin ajomatkan päästä. Asiakas on valmis ostamaan ja maksamaan ruuan suoraan internetin kautta. Asiakasta ei häiritse se, ettei verkkokaupasta saa kaikkea tarvitsemaansa, vaan pitää tehdä ostoksia myös normaaleissa ruokakaupoissa.

29 Väittämät ovat pohja asiakashaastatteluille. Asiakashaastattelujen tarkoitus on todistaa väittämät joko oikeiksi tai vääriksi. Mikäli kysyt suoraan haastateltavalta, onko hänellä jokin ongelma / tarve, voi vastaus olla epäluotettava. Asiakashaastatteluiden vastausten perusteella pystyt systemaattisesti todistamaan väittämät oikeiksi tai vääriksi. Sinun pitää vain osata kysyä kysymyksiä, joista saat luotettavaa informaatiota.

30 Huonoja kysymyksiä Onko tämä hyvä idea? Paljonko maksaisit tästä? Ostaisitko tämmöisen tuotteen hintaan 30 euroa? Käyttäisitkö tämmöistä palvelua? Eikö olekin niin, että asian tekeminen on hankalaa? Edellä mainitut kysymykset kysyvät jotain, mikä ehkä voisi tapahtua tulevaisuudessa. Vastauksilla ei välttämättä ole mitään tekemistä tosielämän tilanteen kanssa. Näihin kysymyksiin on liian helppo vastata myöntävästi. Kysymyksissä vihjataan, millaista vastausta odotetaan.

31 Hyviä kysymyksiä Kerro, kun viimeksi ostit luomuruokaa? Oletko kokeillut jotain vaihtoehtoja? Miten sinä hoidat tämän asian tällä hetkellä? Mitkä ovat sen seuraukset? Miksi teet asian noin? Mitä sen jälkeen tapahtui? Mistä rahaa tulee? (B2B-haastatteluissa) Kaikissa kysymyksissä kysytään jotain tosielämän tapahtumaa. Näissä ei kysytä mielipidettä, vaan vastaukset perustuvat johonkin menneisyydessä tapahtuneeseen asiaan. Näissä ei vihjata, millaista vastausta odotetaan. Kysy tarkentavia jatkokysymyksiä ihmiset tykkäävät kertoa tarinoita. Muista pitää keskustelu tosiasioissa, jos vastauksissa alkaa esiintyä mielipiteitä tai oletuksia, pyri ankkuroimaan keskustelu tosiasioihin jatkokysymyksellä.

32 Esimerkki kuvitteellisesta asiakashaastattelusta Minä: Hei, kiitos kun suostuit haastatteluun. Kyselen sinulta vähän luomuruuasta. Tässä haastattelussa ei tarvitse huolehtia vastaako oikein tai väärin, kaikki vastaukset ovat oikeita. Voidaanko aloittaa? Hän: Selvä. Aloitetaan vaan. Minä: Kerrohan siitä, kun viimeksi kävit ruokakaupassa? Hän: Joo, no eilen kävin Linnanmaan marketilla, ja ostin perheelle ruokaa. Minä käyn kaupassa, vaimo tekee ostoslistan. Minä: Minkälaisia ruokia ostit? Hän: Ihan normaaleja ruoka-aineita, me itse asiassa yritetään ostaa luomuruokaa aina kun mahdollista. Minä: Ahaa? Ostitko viime kerralla mitään luomuruokaa? Hän: Joo, ostin vapaan kanan kananmunia ja suomalaisia tomaatteja. Minä: Mistä tiesit, että ne olivat luomuruokaa? Hän: Kananmunakotelossa on maininta luomu-alkuperästä, ja tomaattien hintakyltissä oli maininta että ne on kasvatettu luonnonmukaisesti Suomessa. Minä: Ostitko jotain muuta luomua? Hän: No en oikeastaan ostanut, no puolalaista kanaa ostin, koska se oli niin hyvässä tarjouksessa, mutta ne ei todellakaan olleet luomua. Minä: "Käytkö missään muualla kaupassa kuin Linnanmaan marketilla?" Hän: "En oikeastaan, se on niin sopivasti työmatkan varrella ja ruokaostosten tekemiseen kuluu niin vähän aikaa, kun sen tekee useamman kerran viikossa." Sinä: "Mainitsit, että teillä vaimo tekee ostoslistan. Onko sinulla yhtään ostoslistaa mukana, voisitko näyttää sitä?" Hän: "Itse asiassa vaimo lähettää sähköpostilla ostoslistan, tässä on viimeisin ostoslista." Sinä: "Ahaa, eli sinun vaimosi kirjoittaa ostoslistaan myös luomuvaihtoehdot. Ostatko aina luomuvaihtoehtoa?" Hän: "En aina, mikäli luomutuote on paljon kalliimpi. Esimerkiksi luomutomaateissa ja luomukurkuissa on isot hintavaihtelut, joten hinnan mukaan ostan niitä.

33 Esimerkki kuvitteellisesta asiakashaastattelurungosta Esittely, kerro haastattelun aiheesta. Muistuta, ettei ole vääriä vastauksia ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Kerro vähän itsestäsi (jotta saadaan haastateltava puheliaaksi) Koska viimeksi on käynyt ruokakaupassa? Missä kävi? Kuinka useasti käyt viikossa? Minkälaisia ruokia ostat yleensä? Kuinka iso osa ostoksista on luonnonmukaisesti tuotettua? Mistä sen tietää, onko luomuruokaa? Miten luomuruuan löytää? (Kaupassa, mainoksista, yms) Millä perusteella teet ostopäätöksen luomuruuan ja keinotekoisesti tuotetun ruuan välillä?

34 Tehtävä: Asiakashaastattelu Haastattele neljää potentiaalista asiakasta 1. Tee itsellesi asiakashaastattelurunko väittämien perusteella Haastattelujen tavoite on löytää asiakkaan suurimmat ongelmat, mitkä liittyvät sinun liikeideaasi. 2. Soita läpi aikaisemmin täyttämäsi lista asiakkaista ja kysy, onko hänellä hetki aikaa vastata lyhyeen asiakashaastatteluun Mikäli hän kieltäytyy, kysy voitteko sopia ajan asiakashaastattelulle joko puhelimitse tai kasvotusten. 3. Haastattelun aikana kirjoita vastaukset haastattelurunkoon Voit tehdä yksin haastattelun, mutta parempi on, jos sinulla on haastattelussa kirjuri, joka tekee muistiinpanot. 4. Haastattelun jälkeen käy läpi vastaukset Käy läpi haastattelurunko ja vastaukset, täydennä mikäli jotain jäi kirjoittamatta. Jos sinulla oli kirjuri apuna, keskustelkaa haastattelu läpi kysymys kysymykseltä.

35 Tehtävä: Ongelman tunnistaminen Täytä asiakashaastattelujen perusteella, mitkä ovat sinun kohdeasiakkaidesi kolme suurinta ongelmaa, jotka liittyvät sinun liikeideaasi?

36 Mitä jos sinun kirjoittamasi väittämät eivät pidä ollenkaan paikkaansa? Niiden muuttaminen on helppoa. Keksi uudet tai muuta olemassa olevia väittämiä sen perusteella, mitä olet oppinut asiakkaista haastattelujen perusteella.

37 Älä lannistu! Jos tämä olisi helppoa, kaikki tekisivät tätä.

38 Viimeinen tehtävä: Olet keksinyt liike-idean Olet rajannut asiakasryhmän, mikä liittyy liike-ideaasi Olet ottanut selville heidän suurimmat ongelmansa Kiteytä lopuksi kaikki oppimasi seuraavalle sivulle

39 Ketkä ovat sinun potentiaalisia asiakkaitasi? Valitse yksi asiakas ja kerro minkälaisia ongelmia he ratkaisevat omille asiakkailleen Kuinka monta asiakasta olet haastatellut? Keneen heistä voit ottaa yhteyttä? (nimi, puh nro) Mitkä ovat potentiaalisten asiakkaiden kolme suurinta ongelmaa, mitkä sinun ideasi voisi ratkaista? Valitse yksi edellä mainituista ongelmista ja kerro millaisella ratkaisulla voit todistaa ongelman olemassaolon?

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat Palvelumuotoilun työkalupakki Prosessi ja työpohjat on toteutettu vuosina 2010-2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hankkeen ovat rahoittaneet Saatteeksi Palvelujen muotoilu on jatkuvaa kehitystyötä,

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Sarja F 27 (verkkojulkaisu 26) Kirjoittajat: Anna Pikala, Helinä Ahola, Petri Katajarinne ja Timo Parkkola Kirjan ulkoasu ja taitto: Kirsti Pusa Painovuosi: 2014 Tätä kirjaa

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT menestyvän verkkokaupan perustamisessa Onko tavoitteenasi perustaa verkkokauppa, jolla saat tehtyä kannattavaa bisnestä? Tiesitkö, että edellytykset

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Ohjeita bisneksen ostajalle

Ohjeita bisneksen ostajalle Ohjeita bisneksen ostajalle Ohjeita yritysostoa suunnitteleville uusille yrittäjille TEM/APAKE 2011 Sisällysluettelo Johdanto...3 Miksi ostaa toimiva bisnes...5 Miten löytää sopiva bisnes ostettavaksi...6-7

Lisätiedot

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (5+5 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Yrittäjyysajattelu - sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys 1 op 4 2 Yrityksen

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19.

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19. 62900 ALAJÄRVI 1 / 19 1 Johdanto Tietoyhteiskunnan kehittyessä myös perinteinen kaupankäynti on joutunut muutoksen eteen. Perinteisesti yritykset tiesivät tarkasti ketkä olivat sen kilpailijoita. Kilpailijoita

Lisätiedot

Verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen Verkkokaupan perustaminen Von Wendt-Jensen, Johanna 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara 2012 Verkkokaupan perustaminen Johanna von Wendt-Jensen Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58 Kulttuuritoimijan markkinointiopas C.58 2 Kulttuuritoimijan markkinointiopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Kannen kuva: Saapasjalkakissa, Anu Lakaniemi. Julkaisu C:58 ISBN 987-951-766-119-5 ISSN

Lisätiedot

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella.

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella. YRITYS Ohjaajan opas 4H-Yrityksen Ohjaajan opas on tarkoitettu 4H-Yrityksien ohjaajille. Opas auttaa tutustumaan nuoren 4H-Yritykseen ja saamaan vinkkejä ja ohjeita nuoren ohjaamiseen liittyviin asioihin.

Lisätiedot

Verkkopalvelun ostajan miniopas

Verkkopalvelun ostajan miniopas ! Saatteeksi 4 Verkkopalvelun uudistuksen ABC 5 Kultainen kysymys! 5! Ketterästi vai vesiputousmallilla?! 6! Älä unohda hakukoneita!! 8! Hinnoittelumallit 11 Kiinteä hinta! 11! Sprinttiperusteinen hinta!

Lisätiedot

1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat...

1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat... 1 1 YRITYSYHTEISTYÖPROJEKTIEN ALOITTAMINEN...2 1.1 Mitä saat osallistumalla yhteistyöprojekteihin?...2 1.2 Miten toimit, jos projektit kiinnostavat...3 1.3 Esimerkkejä opiskelijaprojekteista...3 1.4 Projektin

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Sisällysluettelo Esipuhe... 4 Johdanto.... 5 Markkinointi mitä se on?... 5 Markkinoinnin suunnittelu... 6 Miksi markkinointia kannattaa suunnitella?... 6

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS Suomen ensimmäinen, aito ja alkuperäinen Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS janne niini / Fiercer media 1 Lue kuinka Facebook-markkinoinnin avulla kasvatat brändiäsi kustannustehokkaasti ja tarkasti eri

Lisätiedot

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Yrityspalat poimittaviksi Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille -oppimateriaaliin on poimittu tietoa yrittäjyydestä, yrittäjänä

Lisätiedot

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10 Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Esityksen rakenne Julkiset verkkopalvelut Laatukriteerit hyvä

Lisätiedot

4H-Yritys Nuoren työkirja

4H-Yritys Nuoren työkirja YRIT YS 4H-Yritys Nuoren työkirja Onko sinulla idea joka haiskahtaa rahalle? 4H-Yrityksessä voit kokeilla yrityksen perustamista, bisneksen pyörittämistä ja yrittäjänä oloa. Työkirjan avulla kehitetään

Lisätiedot