TOIMINNALLISET HARJOITTEET. 1. Arvojana

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINNALLISET HARJOITTEET. 1. Arvojana"

Transkriptio

1 RYHMÄTYÖT Elektroniikka a. Monta elektrokiikkalaitetta teillä on mukana? b. Tehkää muulle ryhmälle kännykän "haastattelu", jossa kysytte kännykältä keksimänne kysymykset ja vastaatte niihin. Haastatelkaa kännykkää, kuten ihmistä hänen elämäntarinastaan! Selvittäkää kännykän elinkaari (raaka-aineet, tuotanto, käyttöikä) c. Esittäkää muulle rymälle kännykän haastattelu ja kertokaa, missä vaihessa kännykän elinkaarta syntyy haittaa ympäristölle ja/tai ihmisille (=ekologista velkaa) d. Pohtikaa yhdessä vaihtoehtoja uuden elektroniikan ostamiselle ja elektroniikkatuotannon parantamiselle! Tietoa: Eettistä elektroniikkaa-opas/luonto-liitto Vaatteet a. Tutkikaa vaatteistanne, mistä materiaaleista ne on valmistettu ja missä maassa ne on valmistettu. b. Piirtäkää jonkun esimerkkivaatteen tuotannon tarina. (raaka-aineet, tuotanto, kuljetukset, kuluttaja, jätteet) Pohtikaa, missä eri vaiheissa tuotannon ketjua aiheutuu haittaa ympäristölle ja/tai ihmisille? c. Esitelkää muulle ryhmälle vaatteen tarina. d. Pohtikaa yhdessä vaihtoehtoja uusien vaatteiden ostamiselle ja vaatetuotannon parantamiselle! Tietoa: ks. kaupunkikävelymateriaalit Vesi ja ruoka a. Tutkikaa eri tuotteiden tuotantoon kuluvaa vesimäärää. (ks. kaupunkikävelymateriaalit kuva 4) Pohtikaa, miksi määrät ovat niin suuria? Mistä vesijalanjälki koostuu? Missä päin maailmaa vesi kuluu? b. Mitä haittaa suuresta vedenkulutuksesta voi olla esim. Intiassa, jossa viljellään paljon puuvillaa? c. Ateria -tehtävä: Koostakaa mahdollisimman pienivesijalanjälkinen ateria! (katso kuva 4 ja eetti ry:n materiaalit e. Esitelkää muulle ryhmälle eri tuotteiden vesijalanjälkiä ja kertokaa mistä jalanjäljet koostuvat. Esitelkää myös ateriaehdotuksenne! Kestävä elämä a. Mitä teidän mielestänne tarkoittaa kestävä elämä? Mitkä asiat ovat tärkeitä hyvässä elämässä? b. Suunnitelkaa kestävän elämän talo, jossa on perustukset, seinät, katto, ikkunat, ovi ja savupiippu. Keksikää, mitä kestävän elämän asioita talon eri osat symboloivat. c. Esittäkää muulle ryhmälle suunnittelemanne kestävän elämän talo.

2 TOIMINNALLISET HARJOITTEET 1. Arvojana Muutaman minuutin ajatuksia virittelevä alkulämmittely. Oppilaat asettuvat janalle akselille samaa mieltä - eri meiltä. Väittämät arvojanaan: 1. Ruokaa riittää kaikille maapallolla 2. Jokaisella kiinalaisella on oikeus omaan autoon 3. Kehitysmaiden asukkaat ovat onnettomampia kuin teollisuusmaiden 4. Paras tapaa siirtää hyvinvointia kehitysmaihin on lahjoittaa rahaa 5. Voin vaikuttaa kehitysmaiden ihmisten elämään oppilaiden palattua paikoilleen huomioi, ettei ollut heppoa tietää oikeaa vastausta. 2. Nopea tuoliharjoitus luonnonvarojen kulutuksesta Pyydä 10 oppilasta luokan eteen, joilla kaikilla oma tuoli. kysy: miten teidän mielestä nämä tuolit tulisi jakaa oikeudenmukaisesti? lue dian 12 teksti ja kerro, että nyt jaetaan tuolit samalla tavalla, kuin luonnonvarojen kulutus jakautuu maapallolla: 8 oppilasta jakavat 2 tuolia, kaksi oppilasta saavat 8 tuolia. kerro oppilaille, että näin jakautuu luonnonvarojen kulutus maailmassa. Kaksi oppilasta, jotka saivat 8 tuolia kuuluvat teolliseen Pohjoiseen. Kun oppilaat ovat palanneet takaisin omille paikoilleen kysy: onko tämä reilua? 3. Tavaran tarina/puuvillavaatteet Harjoite voi olla vaihtoehtoinen tavaran tarina elektroniikalle. Harjoitteen kesto 10 min. Tarvitset maailman kartan. Pyydä oppilaita katsomaan kaverinsa paitojen selkämyksestä, mistä paita on alunperin tullut/muista vaatteista. Asettele alkuperämaita maailmankartalle tai kokoa taululle. Kerro hieman vaatteen tarinasta: raaka-ainetuotanto, valkaisu, värjäys, langaksi, kankaaksi, vaatteeksi, kivipesut yms. Miettikää jokaista eri puuvillan tuotantovaihetta erikseen pellolta suomalaiseen supermarkettiin. Suomessa puuvillapaidan hinta H&M:ssä voi olla viisi euroa. Miten palkka muotoutuu matkan varrella, mitkä tekijät muodostavat tuotteen lopullisen hinnan? Mitä ympäristökustannuksia tuotantoketjuun liittyy? Ongelmia ovat esimerkiksi: vesivarojen hupeneminen ja saastuminen, muut ympäristöongelmat kuten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttö. Työolot ja niistä johtuvat terveysongelmat.

3 Tuotantoketju ilman varastointeja: 1. viljely 2. kuljetus ja kutominen kankaaksi & värjääminen 3. kuljetus 4. ompelu vaatteeksi 5. kuljetus Keskusvarastoihin 6. kuljetukset kauppaan 7. myynti supermarketeissa --> jätteeksi muodin vaihtuessa Vaihtoehdot puuvillalle: villa, hamppu, synteettisen materiaalit, reilu kauppa, ÄLÄ OSTA MITÄÄN&KIERRÄTYS! TAUSTA: Puuvillan alkuperä on Intiassa ja se tunnettiin jo esihistoriallisella ajalla. Intiasta puuvilla levisi Egyptiin, Kiinaan ja Persiaan. -Teollinen vallankumous nosti kysyntää puuvillalle ja puuvillaplantaaseja perustettiin Yhdysvaltioihin ja Länsi-Afrikkaan orjatyövoimalla. Nyt tärkeimmät puuvillantuottajamaat ovat mm. Kiina, Intia, Pakistan, Uzbekistan ja Yhdysvallat - Edellä mainittujen lisäksi puuvilla on monien Länsi- ja Keski-Afrikan maiden yksi tärkeimmistä vientituotteista - eli monet Afrikan valtiot ovat riippuvaisia puuvillan tuotannostaan ja tuotanto kasvaa eniten Länsi-Afikassa. Afrikasta puuvillaa ostavat ja välittävät yhdysvaltaiset yritykset kuten Cargill ja Dunavant Enterprizes. Kankaaksi puuvillaa jalostetaan ensisijassa Kaakkois-Aasiassa. Lopullinen vaatteiden ompelu ympäri maapalloa, esimerkkinä luokan jakauma merkatusta paidan alkuperästä. Kriittistä tuotannossa: (1) Yhdysvaltojen kilpailua vääristävä tuki - WTO:n kauppaoikeudessa, yli 2 miljardia dollaria jaetaan vuosittain viljelijälle (2) Keinotekoisen alhainen hinta - kaupanvälittäjät pystyvät keinottelemaan hinnoilla (3) Heikot työoikeudet plantaaseilla mm. Uzbekistanin lapsityöläiset (4) Ympäristökysymykset, yhden puuvillapaidan tuottaminen vaatii 4100 litraa vettä Mahatma Gandhilta puuvillasta: 1. English people buy Indian cotton in the field, picked by Indian labor at seven cents a day, through an optional monopoly. 2. This cotton is shipped on British ships, a three-week journey across the Indian Ocean, down the Red Sea, across the Mediterranean, through Gibraltar, across the Bay of Biscay and the Atlantic Ocean to London. One hundred per cent profit on this freight is regarded as small. 3. The cotton is turned into cloth in Lancashire. You pay shilling wages instead of Indian pennies to your workers. The English worker not only has the advantage of better wages, but the steel companies of England get the profit of building the factories and machines. Wages; profits; all these are spent in England. 4. The finished product is sent back to India at European shipping rates, once again on British ships. The captains, officers, sailors of these ships, whose wages must be paid, are English. The only Indians who profit are a few lascars who do the dirty work on the boats for a few cents a day.

4 5. The cloth is finally sold back to the kings and landlords of India who got the money to buy this expensive cloth out of the poor peasants of India who worked at seven cents a day. (Fisher 1932 pp ) 4. Draamatyöskentely kaivos-elektroniikka tms. Tehtävän kesto minuuttia. Työskentelyn tarkoituksena on valaista eri toimijoiden motiiveja ja etsiä ratkaisuja ongelmiin. Valitse aihe, esim. kaivos-elektroiniikka, vesi-puuvilla, tai palmuöljytuotanto-einespitsa tms. johon nuorella on oma kosketuspinta. Näytä kuva/video (globaalista Etelästä), joka liittyy aiheeseen, voit myös lukea tarinan. Motiivikuja: Ryhmä asettuu kujaksi, jonka läpi jokainen vuorollaan kulkee. Kuja asettuu ensin esim. kaivosomistajan, sitten kaivostyöläisen ja lopuksi nuoren, joka haluaa uuden kännykän rooliin. Jokainen valitsee jonkun asian (lauseen), joka on tärkeä motiivi/tunne/ajatus suhteessa asiaan. esim: kaivosomistaja=haluan rahaa, että saan valtaa, kaivostyöläinen=minä olen kolme vuorokautta maan alla töissä, nuori=haluan uuden kännykän, jossa on hyviä pelejä) Kun kaikki ovat kulkenet kujan läpi, vaihdetaan roolia. Kun kaikki kolme roolia on käyty läpi, jakaudutaan kolmeen eri ryhmään, jotka kokoavat eri tahojen motiivit ja tuntemukset, joita kuja-harjoituksessa syntyi. (yksi ryhmä nuoren, yksi kaivoksen omistajan ja yksi kaivostyöläisen kannalta). Nämä voi koota paperille tai piirtää, voi myös kirjoittaa kirjeen tai tehdä sarjakuvan. Improvisaatio (jatko edelliseen, kesto n.10min): Eri tahot tuovat oman vaatimuksensa foorumiin ja keskustelevat keskenään. Halukkaat katsojat menevät mukaan keskusteluun jossain muussa roolissa (esim. nuoren ystävä, kaivosomistajan vaimo, jne.)tai korvaamalla jonkun henkilö ja yrittävät ratkaista ongelmat. (jos korvaa jonkun henkilön, täytyy koskettaa tätä). Tavoitteena on löytää sellainen loppuratkaisu, että kaikki eri osapuolet olisivat tyytyväisiä. Tässä saa käyttää mielikuvitusta, saa olla myös hauska! Ohjaaja itsekin voi mennä mukaan. Lopuksi purku, mitä tuli mieleen, miltä tuntui? 5. Draamatyöskentely: jätekone (kesto n. 5min)

5 Näytä jätekuva ja video Tyynen valtameren muovijätteestä (Ympäristöoikeudemukaisuus dia 8) Pyydä oppilaita tekemään itsestään kone, joka kuvaa jäteongelmaa. Ihmiset ovat koneen eri osia ja liittyvät toisiinsa äänin ja liikkein. Kone voi olla paikallaan tai liikkua. On hyvä, että oppilaat menevät koneeseen yksi kerrallaan. Aloitus esim. kolmella oppilaalla.

Ekologisella velalla on kaksi ulottuvuutta, jotka ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa:

Ekologisella velalla on kaksi ulottuvuutta, jotka ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa: Teema: Ekologinen velka Teollinen Pohjoinen on valtavasti velkaa globaalille Etelälle, mutta tätä velkaa ei tunnisteta tai tunnusteta juuri lainkaan. Ekologisen velan sijasta puhutaan Etelän taloudellisesta

Lisätiedot

VASTUUVIIKKO 2014 KOULUAINEISTO. KOHDERYHMÄ: Yläkoulu, etiikka. TEEMA: Vesi

VASTUUVIIKKO 2014 KOULUAINEISTO. KOHDERYHMÄ: Yläkoulu, etiikka. TEEMA: Vesi VASTUUVIIKKO 2014 KOULUAINEISTO KOHDERYHMÄ: Yläkoulu, etiikka TEEMA: Vesi Mitä ongelmia vedenpuute aiheuttaa? Mitä eettisiä haasteita tähän liittyy? Miten oma vedenkulutukseni vaikuttaa muiden tilanteeseen?

Lisätiedot

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille Äidinkieli ja kirjallisuus - Minut tekee onnelliseksi - Kulutus tuo onnea? - Käytänkö aikani niin kuin haluan? - Elämä on rajallinen - Maapallo

Lisätiedot

Teema: ympäristöoikeudenmukaisuus

Teema: ympäristöoikeudenmukaisuus Teema: ympäristöoikeudenmukaisuus Ympäristöoikeudenmukaisuudessa on lähtökohtana turvata globaalin Etelän ihmisten oikeus hyvään elinympäristöön ja elämään. Tällä hetkellä globaalin Etelän ihmiset voivat

Lisätiedot

ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS:

ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS: ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS: TAVOISTA TIETOISUUTEEN OPETTAJAN KÄSIKIRJA Külli Relve Tarton yliopiston luonnontieteellinen museo, Tartto 2013 Pääkirjoittaja: Külli Relve Toimittaja: Eva-Liisa Orula

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen Jätteet I Jätelain tarkoituksena on, että jätteitä käsitellään ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä jätelain mukaan? a) Farkut heitetään roskiin b)

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja Menetelmiä sujuvaan ryhmätyöskentelyyn Kepan raporttisarja / Kehitysyhteistyön palvelukeskus, 103 ISSN: 1236-4797 ISBN: 978-952-200-137-5 (nid.) ISBN:

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri Opettajan lisämateriaali Tämä opettajan lisämateriaali täydentää vuonna 2006 ilmestynyttä opasta Lennu Liito-oravan ympäristökerhoille. Se on laadittu helpottamaan Lennu-materiaalien

Lisätiedot

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10 Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Esityksen rakenne Julkiset verkkopalvelut Laatukriteerit hyvä

Lisätiedot

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 Ihminen muuttaa ympäristöä 1: Raaka-aine ja jäte ( Daniel Forsman) Aine ei synny tyhjästä eikä aine voi hävitä. Palaessaankaan aine ei katoa, vaan se muuttuu

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Terveisin, Taikalamppu-verkoston toimijat. 1. painos. julkaisutiedot tekijät: antti haaranen ja virve ahola kuvitus ja taitto: hanna keränen

Terveisin, Taikalamppu-verkoston toimijat. 1. painos. julkaisutiedot tekijät: antti haaranen ja virve ahola kuvitus ja taitto: hanna keränen Kädessäsi on ainutlaatuinen opas, jonka avulla voit avata kulttuurin kokemisen maailmaa ja toteuttaa uudenlaisen työpajan tai taidehetken lasten tai nuorten kanssa. Se on syntynyt Lastenkulttuurikeskusten

Lisätiedot

YLEISOHJEET OPETTAJALLE

YLEISOHJEET OPETTAJALLE YLEISOHJEET OPETTAJALLE Olemme suunnitelleet yläkouluun ja lukioon kolme erilaista draamallista oppituntikokonaisuutta, joissa sukelletaan Molièren Saiturin maailmaan, kaikissa hieman eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23 Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Toimintatehtävät Taustatietoa: Kasveilla eli tuottajilla on käytössään auringon energiaa hyvin paljon. Kasvinsyöjät ja pedot ovat kuluttajia.

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Suomen vesijalanjälki Globaali kuva suomalaisten vedenkulutuksesta

Suomen vesijalanjälki Globaali kuva suomalaisten vedenkulutuksesta Suomen vesijalanjälki Globaali kuva suomalaisten vedenkulutuksesta Sisällysluettelo Yhteenveto 5 1: Vesitrendit 8 2: Vesijalanjälki 11 3: Suomen vesijalanjälki ulkomailla 15 4: Suomen vesijalanjäljen vaikutusten

Lisätiedot

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti Seinäjoen ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijat Fiilistä asumiseen -hanke Materiaalipaketti Syksy 2013 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Sosiaalialan koulutusohjelma 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUNNETAAN

Lisätiedot

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT REHEVÖITYMISESTÄ ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT Elokuvantekijä ja freelance-toimittaja Folke Rydén ja valokuvaaja

Lisätiedot

ENEMMÄN KUIN NUMEROITA OPETTAJAN KÄSIKIRJA SIIRTOLAISUUTEEN JA TURVAPAIKANHAKUUN EUROOPASSA

ENEMMÄN KUIN NUMEROITA OPETTAJAN KÄSIKIRJA SIIRTOLAISUUTEEN JA TURVAPAIKANHAKUUN EUROOPASSA ENEMMÄN KUIN NUMEROITA OPETTAJAN KÄSIKIRJA SIIRTOLAISUUTEEN JA TURVAPAIKANHAKUUN EUROOPASSA IOM:n päämäärä on edistää hallittua siirtolaisuutta ottamalla huomioon sekä valtioiden että siirtolaisten tarpeet.

Lisätiedot