Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen."

Transkriptio

1 Terrrve kaverrit! Tässä on meidän juuri sinulle kirjoittamamme superhieno tutoropas, joka saattaa selventää asioita, joita et välttämättä ole edes ehtinyt miettiä. Opas on pullollaan tietoa Opiston arjesta ja se toivottavasti auttaa sinua valmistautumisessa. Oppaan kirjoittaneet ihmisotukset olemme me, Iida ja Roosa. Opasta ovat kasaan raapineet lisäksi kannen piirtänyt Alisa ja kuvia räpsineet Olga K ja Vilma. Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen. Ensimmäisenä päivänänne teidät ohjataan ensiksi huoneisiin. (Älkää murehtiko tavaramääräänne, kantoapua saa kyllä!) Illan ohjelmassa on tutustumista, mukavia leikkejä ja tutorit vastailevat mielellään kaikkiin päätä vaivaaviin kysymyksiin. Illan lopuksi katsotaan teidän (rajatuista vaihtoehdoista) valitsemanne elokuva, me tarjoamme leffaherkut ja iltapalan. Jos leffa ei nappaa, voi loppuillan viettää lautapelien parissa. (Jos olet helposti nälkiintyvä ihminen, kannattaa ottaa ensimmäiseksi päiväksi omia eväitä. Varsinkin jos saavut Opistolle suhteellisen aikaisin.) Alkuun Opistoelämä voi olla outoa tai jopa pelottavaa, mutta uuteen ympäristöön sopeutuu kyllä. Me muistamme miltä meistä tuntui muuttaa tänne, ja juttelemme mielellämme siitä ja kaikesta muustakin. Laitamme asukkaiden nimillä varustetut laput sekä tutoreiden, että ykkösten huoneiden oviin, joten meidän ja luokkakavereiden löytäminen on helppoa. Tämän vihkosen lisäksi kannattaa lukea myös Opiskelijan opas, joka on hieman vakuuttavampien ja asiantuntevampien tahojen kirjoittama. Siitä löydät muun muassa kurssikuvaukset opistolla järjestettävistä kursseista. Suosittelemme ottamaan molemmat oppaat mukaan Opistolle, sillä niistä on hyötyä pitkin kouluvuotta. Me odotamme saapumistanne innolla ja toivomme, että pidätte ensin hauskan kesän ja saavutte sitten Opistolle juuri sellaisina kuin olette! PS. Oppaan lopusta löydät tutorien yhteystiedot kuvien kera, jos haluat jutella jo kesällä.

2 Perustietoa Opistosta Opisto koostuu A- ja B-siipiin jaetusta päärakennuksesta ja erillisistä Lampilasta ja Suvannosta, jotka ovat varattu pääasiassa linjalaisten käyttöön. Lukiolaiset asuvat päärakennuksessa A- tai B-siivessä. Huoneita on erilaisia: kahden- tai yhdenasuttavia. Opistolla on myös soluasuntoja, jotka ovat toisiinsa yhteydessä olevia huoneiden ryhmiä (esimerkiksi kaksi yhdenasuttavaa huonetta + yksi kahdenasuttava). Soluissa on myös oma keittiö. Soluihin kuitenkin majoittaudutaan yleensä vasta kakkosella, ja ykköset majoitetaan yleensä aluksi A-puolelle. Päärakennuksen vieressä sijaitsee Klemetti, jonka juhlasalissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja pelataan mm. sählyä. Opistoa ympäröi laaja nurmikkoalue ja piha-alueella on pieni lampi, jonka rannalla on grillikatos. Lammessa voi halutessaan uida, mutta Opiston vieressä sijaitsee myös Oriveden uimahalli. Eikä uimarannallekaan ole pitkä matka. Opiston tilat Aulassa sijaitsee Opiston toimisto, jossa henkilökunta päivystää arkisin kello Toimiston puoleen kannattaa kääntyä kaikissa majoitusta (esim. huoneen vaihto, tai jos huoneessa menee jotain rikki jne.) koskevissa asioissa. Ruokalasta saa aamiaisen (ei maanantaisin), lounaan sekä päivällisen (ei perjantaisin). Myös erikoisruokavaliota noudattaville on aina tarjolla vaihtoehto, kunhan asiasta ilmoittaa ruokalaan. (Erikoisruokavaliot kysellään ensimmäisten päivien aikana listaan ruokailun yhteydessä.) Ruokailu on opiskelijoille ilmainen. Täky on elektroninen läpyskä, jota tarvitset ulko-ovien ja joidenkin sisäovien avaamiseen (esim. ATK-luokka ja pesutupa). Saat sen oman huoneesi avaimen saamisen yhteydessä toimistosta. Täkystä sinun on maksettava 80 euron avainpantti, jonka saat keväällä takaisin.

3 Oriveden kaupunginkirjaston lisäksi Opistolla on oma kirjasto, josta voi käydä etsimässä rauhallista opiskelutilaa ja erilaista lukemista. Kirjastonhoitajaa ei ole, joten kirjat on palautettava itse omille paikoilleen. Lainaamisessa tuutorit opastavat ensimmäisinä päivinä. ATK-luokasta löydät tietokoneet, joita voit käyttää vapaasti (kunhan et asenna omia ohjelmiasi koneille). ATK-luokkaan pääset milloin vain, vaikka keskellä yötä, mikäli tarve vaatii. ATK-luokkaan ei saa viedä ruokaa eikä juomia. Opistolla on internet-yhteys ja suurimmassa osassa huoneista toimii langaton netti suhteellisen vaivattomasti. ATK-luokan tulostimet toimivat henkilökohtaisella tulostuskortilla, jonne on ladattu tietty määrä tulostuksia. Myös aulassa on kone, jota voi käyttää vapaasti. Pyykkiä voit Opistolla pestä pesutuvassa. Pesukoneen käyttö on ilmaista, mutta pesuaine täytyy hankkia itse tai puoliksi kämppiksen kanssa. Pesutupa on joka päivä käytössä kello , ja sieltä varataan vuoro merkkaamalla huonenumero pesutuvassa olevaan taulukkoon. Pesutuvassa on myös silitysrauta ja pyykkitelineitä. Opistolla on myös yleisiä tiloja, seukkoja, joissa on keittiö ja TV. Seukoissa hengailu onkin suhteellisen suosittua viihdettä Opistolla koulupäivien jälkeen. Seukkojen yleisestä viihtyvyydestä huolehtivat kaikki yhdessä. Seukoissa on huonekohtaiset siivousvuorot, jotka näkyvät keltaisessa listassa seukan seinällä. Siivousvuoronsa laiminlyönnistä seuraa sakkorangaistus, joten niitä vuoroja kannattaa noudattaa.

4 Asuminen Opistolla saat valita, asutko yksin vai yhdessä kämppiksen tai kämppisten kanssa. Yksinasumisesta tulee lisäkustannuksia; solussa yhden hengen huone maksaa 35 euroa viikossa ja täysin oma huone 65 euroa viikossa. Kämppiksen kanssa asuminen on arkisin ilmaista. Voit jäädä opistolle viikonlopuiksi, jos tarve vaatii. Yhden erillisen viikonlopun asumismaksu oli lukuvuonna euroa. Jäädessäsi opistolle viikonlopuksi, sinun on täytettävä viikonloppumajoitusilmoitus jonka viet toimistoon. Viikonloppuasuminen maksaa eikä sen aikana tarjota ruokaa. Jos vietät useimmat viikonloput opistolla, sinun kannattaa ilmoittautua jatkuvaksi viikonloppuasujaksi, jolloin sinun ei tarvitse täyttää viikonloppumajoitusilmoitusta. Asuminen laskutetaan yleensä ennen lomia. Opiskelun aloittaessasi tehdyt asumisjärjestelyt eivät ole sitovia, joten jos haluat esimerkiksi muuttaa omaan huoneeseen tai vaihtaa kämppistä, se onnistuu. Lähellä seukkoja on siivouskaapit, joista löydät imurin ja muut siivoustarvikkeet. Muistathan palauttaa ne kaappiin siistissä kunnossa. WC-paperia sinun ei tarvitse ostaa itse, sillä sitä on saatavilla siivouskaapeista. Kaapeista löydät myös roskapussit. Julisteita tai muita kuvia saa kiinnittää seinille sinitarralla. Myös huoneen järjestystä voi muuttaa, mutta huoneiden on oltava alkuperäisessä kunnossaan lomille lähdettäessä ja mahdollisten viikonloppuvieraiden saapuessa. Kynttilöitä asuntolassa ei saa polttaa tulipalovaaran vuoksi. Lukiolaisten lisäksi opistolla pyörii myös joukko linjalaisia, jotka saapuvat opistolle viikko tai pari lukiolaisten jälkeen. Mitä mukaan? Saapuessasi Opistolle ota mukaan vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi ainakin omat liinavaatteet, pyyhkeet ja omat astiat (lautanen, aterimet, muki). Jos omistat ylimääräisen vedenkeittimen tai leivänpaahtimen, siitä saattaa olla iloa jos koet sellaista tarvitsevasi. Veden- ja kahvinkeitin löytyy kuitenkin myös seukoista, joten omaa ei ole pakko olla.

5 Ruoanlaittoa varten (esimerkiksi jos olet viikonloppuasuja ja joudut tekemään omat ruokasi) on seukoissa ollut välineitä erittäin vaihtelevasti. Kattilat, paistinpannut ja -lastat pitäisi kuitenkin löytyä. Saatat siis tarvita joitain omia tarvikkeita. Jos vietät pidempiä aikoja Opistolla tai suunnitelmissasi ei ole suurempien pyykkien raahaaminen kotiin, liinavaatteita ja pyyhkeitä on hyvä ottaa mukaan kahdet niin toiset voivat olla käytössä toisten ollessa pesussa. Opiskelu sisäoppilaitoksessa Sisäoppilaitoksessa opiskeleminen on varmasti suurimmalle osalle täysin uutta. Suurinta ponnistelua sopeutumisen jälkeen vaatinee opiskelu joskus on hankalaa erota kavereiden seurasta ja tehdä läksyjä, mutta pidemmän päälle se kuitenkin kannattaa. Omasta kodista sisäoppilaitokseen muuttaminen vaatii kaikilta totuttelua. Jos sinulla on ongelmia sopeutumisessa tai koti-ikävä iskee, se ei ole häpeän aihe. Me olemme kaikki käyneet sen läpi, tavalla tai toisella. Tuutorit ja koulun kuraattori ovat aina valmiina kuuntelemaan ja juttelemaan. Hyviä puolia Opistolla on huomattavasti enemmän kuin huonoja. Ympärillä on aina tuttuja ja kivoja ihmisiä, eikä koulumatkakaan päätä huimaa. Sopuisasta yhteiselosta Siivoathan aina jälkesi. Vaikka seukoissa onkin viikoittaiset siivoamisvastaavat, heidän tehtävänsä ei ole tiskata tiskejäsi tai poimia roskiasi. Sottaisessa keittiössä tai tv-alueella ei ole kenenkään kiva oleskella. Älä syö toisten ruokia ilman lupaa. Ruokiin kannattaa kirjoittaa oma nimi sekä mahdollisesti Älä syö! Mur! tai Minun, ei sinun. Teoriassa se pelottelee mahdolliset ruokavarkaat pois, mutta jos havaitset silti jonkun muun syöneen ruokiasi, asiasta voi ilmoittaa eteenpäin. Opistolla vallitsee hiljaisuus kello Tänä aikana kaiken turhan metelin pitämistä tulee välttää, sillä Opiston seinät eivät pidä ääntä kovinkaan hyvin. Jos häiritsevää meteliä esiintyy, voit mennä sanomaan metelin pitäjälle/pitäjille/talonmiehelle tai seuraavana päivänä kuraattorille/rehtorille. YO kirjoitusten aikaan meteliä täytyy välttää myös päivällä opiskelurauhan takaamiseksi. Uuden tupakkalain myötä tupakointi on opiston alueella kielletty. Jos on tarve tupakoida, se tapahtuu lammen takana grillikatoksen luona. Alkoholin nauttiminen on kiellettyä alaikäisiltä opistolla.

6 Vapaa-aika Elämä opistolla ei pääty koulutuntien loputtua. Toiset tykkäävät iltaisin viettää aikaa seukoissa, katsella elokuvia tai lukea. Orivedellä on myös mahdollisuuksia Opiston ulkopuoliseen harrastetoimintaan. Esimerkiksi kansalaisopisto tarjoaa erilaisia pajoja, teatteria ja tanssia. Aivan Opiston vieressä on uimahalli ja urheiluhallilla on ilmainen kuntosali alle 18-vuotiaille, ja Opistolla on niin ikään oma pieni kuntosali. Orivesi tarjoaa muutakin, ja tarkemmin harrastemahdollisuuksista kannattaa kysellä tuutoreilta tai vaikka googlailla asiaa itse. Opistolla on myös sauna, jossa on yleinen saunavuoro. Yhteydet Linja-autoasema Linja-autoasema sijaitsee aivan Oriveden keskustassa korkeintaan kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Opistolta. Linja-autolla pääsee Tampereelle ja Jyväskylään sekä lähipaikkakunnille. Rautatieasema Rautatieasema sijaitsee noin neljän kilometrin päässä opistolta. Asemalla on asemarakennus, mutta se ei ole auki. Lippuautomaatti löytyy myös, mutta se on ollut hieman vaihtelevasti toiminnassa, joten varmimmin lippusi saat ostettua etukäteen netissä tai suoraan junassa konduktööriltä. Muistathan, että junasta ostettu lippu on ennakkolippua kalliimpi. Kiskobussi Junilla matkustaville on tarjolla toinen vaihtoehto, kiskobussi (=taajamajuna), joka pysähtyy aivan Oriveden keskustan tuntumassa kolme kertaa päivässä. Kävellen asemalle kestää n min. Sillä pääset helpoiten ja halvimmin Tampereelle tai Haapamäen suuntaan. Muut palvelut Terveydenhoitaja Opistolla ei ole omaa terveydenhoitajaa, vaan sinun on mentävä Oriveden lukiolle terveydenhoitajaa tarvitessasi. Terveydenhoitajaa tavataksesi on sinun varattava hänelle aika etukäteen, paitsi akuuteissa tilanteissa. Ajan varaaminen käy helpoiten sähköpostitse: tai tekstiviestillä.

7 Terveyskeskus Oriveden terveyskeskus sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Opistolta, eli sinne saatat äkillisissä haavereissa tarvita kyydin, jota voit pyytää opettajiltamme, henkilökunnalta tai ajokortillisilta opiskelijoilta. Jos tarvitset lääkäriä yöllä tai illalla, on lähdettävä Tampereelle. Hammaslääkäri Jos hammassärky yllättää, opistolaisilla on mahdollisuus käyttää Oriveden hammashoitolan palveluita. Tarkastusajat on kuitenkin syytä varata kotikunnan hammaslääkärille, sillä jonot ovat pitkät. Päivystykseen pääsee kuitenkin melko nopeasti. Kuraattori Kuraattorille voit mennä juttelemaan, jos koet tarvetta puhua jollekulle ulkopuoliselle. Jos vaikka paineet alkavat kasautua tai tuntuu, etteivät omat voimat riitä. Kuraattorin puoleen voit myös kääntyä ihmissuhdetai sopeutumisongelmien kanssa. Kuraattorina toimii Hilkka Rekola. Ajan voi varata soittamalla tai tekstaamalla numeroon Oppilaskunta Oppilaskunta on järjestö, joka ajaa oppilaiden asioita ja pyrkii tekemään opiskeluympäristöstä sekä kouluvuodesta mahdollisimman viihtyisän. Oppilaskunta järjestää opiskelijoille erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi teemabileitä. Jokaiselta luokalta oppilaskuntaan valitaan edustaja(t). Sivarit Sivarit ovat nuoria miehiä, jotka ovat Opistolla suorittamassa siviilipalvelustaan. Sivarille voi soittaa, jos olet lukinnut itsesi ulos huoneestasi, tai tarvitset kyytiä terveyskeskukseen. He toimivat myös tenttivalvojina ja ovat valmiita auttamaan esimerkiksi teknisissä ongelmissa. Posti Kirjekavereita tai sukulaisia, jotka haluavat lähettää sinulle postia, ei tarvitse unohtaa Opistolle tullessa. He voivat kirjoittaa sinulle Opiston osoitteeseen: Ossi Opistolainen Koulutie Orivesi

8 Postit tulevat toimistoon, jossa ne lajitellaan ruskeaan laatikkoon, joka ilmestyy yleensä yhdeksän jälkeen aulan pöydälle. Sieltä postit löytyvät sukunimen mukaan aakkostettuna lokeroista. Jos haluat itse lähettää postia, se käy helposti: heti aulasta löytyy postilaatikko ja lähikaupoista voi ostaa postimerkkejä. Kirjoittajaohjelmat Lukioaikana järjestetään viisi kirjoittajaohjelmaa: proosa, lyriikka, asiakirjoittaminen, draama sekä oma projekti. Näihin kannattaa asennoitua positiivisesti. Päivät voivat venyä pitkiksikin, mutta ovat kuitenkin rentoja ja palkitsevia. Kirjoittajaohjelmien aikana jaksossa keskitytään pääasiallisesti kirjoittamiseen, mutta sen rinnalla on muutama muukin kurssi. Proosa on ensimmäisenä vuonna, lyriikka, draama sekä oma projekti toisella luokalla ja asiakirjoittaminen kolmannella. Kirjoittajalukiolaisilla on myös mahdollisuus varata henkilökohtaisia palauteaikoja vierailevilta kirjailijoilta. Proosa eli kertovat tekstit Jaksossa keskitytään kertoviin teksteihin kuten satuun, fantasiaan sekä muihin novellin muotoihin. Kurssilla saattaa käydä kirjailijavieraita. Kurssi koostuu kirjoitusharjoituksista, novellin analysoinnista ja teoriasta. Lopputyönä tehdään portfolio, johon on liitetty oppimispäiväkirja kurssin ajalta, muutama viimeistelty oma novelli sekä erinäisiä tehtäviä. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Lyriikka Lyriikkakurssin aikana tutustutaan lyriikan eri alueisiin ja lajityyppeihin. Jaksossa perehdytään runon käyttämiin ilmaisukeinoihin, runouden historiaan sekä opitaan tulkitsemaan ja analysoimaan runoa. Harjoitellaan runon rakentamista ja kielikuvien käyttöä. Mahdolliset vierailevat runoilijat antavat palautetta opiskelijan runoista. Lopputyönä palautetaan muutama viimeistelty oma runo. Kurssista saa kirjallisen palautteen. Draama eli käsikirjoitukset ja dialogit Tässä kurssissa opiskellaan erityisesti esitettäväksi tarkoitettuja tekstejä. Opitaan mitä tarkoittaa draama, dialogi, monologi, kuunnelma jne. Jaksossa kirjoitetaan vuoropuheluja ja kohtauksia nopeina tuntiharjoituksina sekä pitkäjänteisemmin tekstiä muokaten. Lisäksi opiskellaan teatterin historiaa ja tutustutaan näytelmäkirjailijoihin. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Asiakirjoittaminen Ohjelman tavoite on tutustua asiateksteihin ja oppia kirjoittamaan asiatekstien eri lajeja kuten lehtijuttuja, esseitä, kolumneja ja mielipidetekstejä. Kurssilla pohditaan faktan ja fiktion eroja ja harjoitellaan erilaisia tyylejä, tiivistämistä, perustelemista ja toisiin teksteihin viittaamista. Tavoitteena on myös esitellä asiakirjoittaminen kiinnostavana kirjoittamisen alueena. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen arvioinnin. Oma projekti

9 Oma projekti on vapaaehtoinen. Kurssin tavoitteena on vuoden ajan työstää jotain omaa käsikirjoitustaan mm. novellikokoelma, romaani yms. Vuoden aikana on palauteaikoja, jolloin saat palautetta tekstistäsi. Lukuvuoden lopussa on myös yhteinen koonta kaikkien teksteistä. Kirjoittajaohjelmien sisällöt saattavat poiketa hieman tässä esitetystä. Oriveden lukio Oriveden lukio sijaitsee noin 5-10 minuutin kävelymatkan päässä Opistolta ja me tuutorit näytämme teille lyhyimmän tien sinne heti opiskeluidenne alkupäivinä. Kaikki pakolliset kurssit, pitkää matikkaa lukuun ottamatta, käydään Opistolla, mutta jos haluat opiskella muita kieliä englannin ja ruotsin lisäksi, käydään ne kurssit Oriveden lukiolla. Myös suurin osa valinnaisista kursseista käydään Oriveden lukiolla. Molemmat lukiot noudattavat 75 minuutin tuntikaaviota, joten lukujärjestyksiä tehtäessä pyritään välttymään päällekkäisyyksiltä. Koulukirjat Koulukirjat kannattaa hankkia etukäteen, sillä opettajat eivät pidä siitä, jos tulet kirjoitta tunneille. Myös oma opiskelusi saattaa kärsiä kirjojen puuttuessa. Ensimmäisen jakson kirjat näet opiskelijan oppaasta. Koko lukuvuoden kirjoja sinun ei kannata hankkia kerralla vaan seuraavan jakson kirjat hankitaan pari viikkoa ennen jakson alkua. Muilta oppilailta voi kysellä ensimmäisen vuoden kirjoja käytettyinä edullisempaan hintaan. Myös Jameralla ja muilla kirjakaupoilla on hyvät valikoimat. Opintoretket Opintoretkiä on perinteisesti järjestetty joka vuosi. Helsingin kirjamessuilla on perinteisesti käyty syksyllä ja keväällä on myös ollut yleensä retki jonnekin vähän vaihtelevampaan paikkaan. Retkistä saattaa koitua joitakin kustannuksia, jotka yleensä kuitenkin jäävät pienimuotoisiksi.

10 Ota yhteyttä tutoriin! Alisa -> Iida -> Miriam -> Olga J -> Olga K -> / Roosa -> Vilma -> Jos kesän aikana tulee jotain kysyttävää tai jokin asia huolestuttaa, voit aina ottaa yhteyttä tutoriin.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Kiipulan ammattiopisto Ammattiopisto Punaportti Tervetuloa asumaan Kiipulan ammattiopiston Punaportin toimipaikkaan

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Lisää teksti napsauttamalla Abien ryhmänohjaus ke 9.8.2017 Opiskelijailmoituslomake Tarkista, että tietosi pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa vanhat tai virheelliset

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Nämä toimintaohjeet täydentävät

Lisätiedot

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh TALOON PEREHDYTYS Osoite: Knutersintie 915 00890 Helsinki Puhelinnumero: 09 310 79784 Sähköposti: ostersundom.leirikeskus@hel.fi Kotisivut: ostersundom.munstadi.fi Facebook: ostersundominleirikeskus KOORDINAATIT:

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Minulla on paljon taitoja ja Minä osaan jo paljon asioita! Nuoruus on aikuisena olemisen harjoittelua. Itsenäistyminen tarkoittaa sellaisten taitojen kehittymistä, jotka

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Mitä koulun jälkeen?

Mitä koulun jälkeen? Tietoa asumisesta Mitä koulun jälkeen? Yhteishaku Lukio/ammattikoulu/opisto Muutto edessä? Valmistumisen jälkeen työelämän tai jatkoopintojen haasteet Ajankohtaiseksi tulee oman paikan hankinta Asumismuoto

Lisätiedot

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI YHDESSÄ OPPIEN JA ASUEN OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI OPISKELU SOVELTUVUUSKOKEET SOVELTUVUUSKOE KUTSU RYHMÄ JA HENKILÖKOHTAISET HAASTATTELUT PSYKOLOGISET SOVELTUVUUSTESTIT KIRJALLINEN JA KÄYTÄNNÖLLINEN

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet. Koulutuskeskus Sedu, Lapua. Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa

Asuntolan toimintaohjeet. Koulutuskeskus Sedu, Lapua. Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Lapua Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Sedu Lapuan opiskelija-asuntolan toimintaohjeet Nämä toimintaohjeet

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin OPPILAAT 14.2.2014 1. Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita koulussa? hyvä opetus liikunta, matematiikka, oppii lukemaan ruoka! työrauha välitunnit ja kaverit kivat opettajat hyvä luokkahenki saa oppia uutta

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

ILLLAN PUUHATKIN ON KIVOJA. VÄLILLÄ ON METELIÄ, MUTTA EI KYLLÄ KOKO AIKA. MEITÄ KUN ON AIKA MONTA TÄÄLLÄ JAMILAHDEN POITSILAN MÄELLÄ.

ILLLAN PUUHATKIN ON KIVOJA. VÄLILLÄ ON METELIÄ, MUTTA EI KYLLÄ KOKO AIKA. MEITÄ KUN ON AIKA MONTA TÄÄLLÄ JAMILAHDEN POITSILAN MÄELLÄ. OPISKELUA JA ELÄMÄÄ JAMILAHDESSA - lukuvuoden 2013-14 opiskelijoiden kertomuksia 9 KERTOMUSTA - SYKSY JAMILAHDESSA SYKSY OLI LÄMMIN JA MUKAVA. SYKSY KULUI MUKAVASTI. EI JÄNNITTÄNYT TULLA JAMILAHTEEN KESÄLOMAN

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Opiskelu lukiossa Vaatii hyvän pohjatason äidinkielestä, matematiikasta, ruotsista ja englannista Vaatii itsenäistä otetta opiskeluun ja vastuun

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Lahjoita lukuhetki palvelukonseptin polku kirjastoille

Lahjoita lukuhetki palvelukonseptin polku kirjastoille Hei! Tämähän on hieno juttu! Mielelläni lahjoittaisin lukutuokiota hoivakotiin. Mukavaa kun saa jakaa iloa muillekin. Lahjoittaja Marja Aaltonen Tämä ilahduttaisi kovasti meidän asukkaita eikä vaatisi

Lisätiedot

Asukkaaksi Hopeasiltaan

Asukkaaksi Hopeasiltaan Asukkaaksi Hopeasiltaan Käytännön opas uudelle Hopeasillan asukkaalle, omaisille ja läheisille YLEISTÄ Hopeasillan vanhainkoti on rakennettu vuonna 1965 ja peruskorjattu vuonna 1995. Hopeasillassa on 59

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti 9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti Mika Kukkola, Tiistilän koulu Tavoite on purkaa runouden rakennetta ja merkityksiä kielitietoisesti ja kirjoittaa mallitekstin avulla runoanalyysi verkkolomakkeessa

Lisätiedot

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset Tervetuloa SATOkotiin Muuttajan usein kysytyt kysymykset SATOn Asiakaspalvelu p. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Milloin saan hakea avaimet? Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite Kaikkien kirjasto Näin käytät kirjastoa Selkoesite Kaikkien kirjasto Tämä esite on julkaistu osana Kaikkien kirjasto -kampanjaa. Kampanjan toteuttavat Selkokeskus, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen

Lisätiedot

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille 2 Sisällys YLEISTÄ WILMASTA... 3 WILMAN TOIMINNOT... 4 OMIEN TIETOJEN MUUTTAMINEN... 5 ASETUKSET... 6 TYÖJÄRJESTYS... 7 OPINNOT...

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016. Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin!

Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016. Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin! Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016 Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin! Parempi avioliitto ry järjestää Avioparikurssin Itä-Hämeen opistossa Tainionvirran

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016

Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016 Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016 Sisällysluettelo Tervetuloa Jamilahteen 2 Tärkeitä yhteystietoja 3 Lukuvuoden aikataulu 4 Yleistä lasitaidelinjasta 5 Opiskelujen käytännöt 7 Lähialueen palvelut 9

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri: minä ja perhe. Ihminen ja

Lisätiedot

Someron Esan uimarin kilpailuohje kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina

Someron Esan uimarin kilpailuohje kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina EDELLINEN PÄIVÄ: pitää syödä hyvin, että jaksaa. KARKIT JA NAPOSTELTAVA OLISI SYYTÄ JÄTTÄÄ POIS. Hyvä tapa varsinkin ennen pääkisoja, on aloittaa

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Esikoululaiset 1.-2.luokkaiset

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Esikoululaiset 1.-2.luokkaiset Pirkkalan kunta Sivistysosasto Infovihko iltapäivätoiminnassa olevien lasten vanhemmille Lukuvuosi 2015 2016 AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Esikoululaiset 1.-2.luokkaiset Lisätietoa löytyy myös opetuksen internet-sivuilta,

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua Runosmäen koulun oppilaiden ajatuksia syksyllä 2013 Mikä on koulun perustehtävä? - Paikka, jossa opettajat opettavat ja oppilaat oppivat - Tarjota oppimisympäristö,

Lisätiedot

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia. Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Munkkiniemi

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia. Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Munkkiniemi Saga Care on osa Esperi Care -konsernia Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Saga Munkkiniemi Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Sagan asukkaana kuukausikulusi koostuvat asumiskuluista (vuokra,

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN!

TERVETULOA OPISKELEMAAN! TERVETULOA OPISKELEMAAN! VÄSTRA NYLANDS FOLKHÖGSKOLA 2017 2018 REHTORI Rehtori Henrik Grönroos 040 558 2081 henrik.gronroos@vnf.fi INFO Asuntola/opintotuki/muut opiskelua koskevat asiat Kanslisti Mia Lindström

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. uima-allas

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Lisätietoa majoituksesta

Lisätietoa majoituksesta Lisätietoa majoituksesta Huoneet Kartanon päärakennuksessa Huoneita on yhteensä 11, joista yksi on neljän hengen huone (hinta 95 per vrk), kaksi kolmen hengen (75 vrk), kuusi kahden hengen (60 vrk) ja

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN

OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN Järjestyssäännöt ovat lukion sisäistä säädöstä. Suomussalmen kunnan sivistyslautakunta on hyväksynyt säännöt Suomussalmen lukion asuntojen järjestyssääntö

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu 52 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu Kvartti-malli MURROSIKÄÄN TULEVAN LAPSEN VANHEMMUUS Tavoitteena: - vanhemmat pohtivat vanhemmuutta

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN Lastentalo Kuusipiha Lastentalo on valmistunut vuonna 2006. Se sijaitsee Frosteruksen koulun läheisyydessä, Kärsämäen keskustassa. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu aidattu

Lisätiedot