Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen."

Transkriptio

1 Terrrve kaverrit! Tässä on meidän juuri sinulle kirjoittamamme superhieno tutoropas, joka saattaa selventää asioita, joita et välttämättä ole edes ehtinyt miettiä. Opas on pullollaan tietoa Opiston arjesta ja se toivottavasti auttaa sinua valmistautumisessa. Oppaan kirjoittaneet ihmisotukset olemme me, Iida ja Roosa. Opasta ovat kasaan raapineet lisäksi kannen piirtänyt Alisa ja kuvia räpsineet Olga K ja Vilma. Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen. Ensimmäisenä päivänänne teidät ohjataan ensiksi huoneisiin. (Älkää murehtiko tavaramääräänne, kantoapua saa kyllä!) Illan ohjelmassa on tutustumista, mukavia leikkejä ja tutorit vastailevat mielellään kaikkiin päätä vaivaaviin kysymyksiin. Illan lopuksi katsotaan teidän (rajatuista vaihtoehdoista) valitsemanne elokuva, me tarjoamme leffaherkut ja iltapalan. Jos leffa ei nappaa, voi loppuillan viettää lautapelien parissa. (Jos olet helposti nälkiintyvä ihminen, kannattaa ottaa ensimmäiseksi päiväksi omia eväitä. Varsinkin jos saavut Opistolle suhteellisen aikaisin.) Alkuun Opistoelämä voi olla outoa tai jopa pelottavaa, mutta uuteen ympäristöön sopeutuu kyllä. Me muistamme miltä meistä tuntui muuttaa tänne, ja juttelemme mielellämme siitä ja kaikesta muustakin. Laitamme asukkaiden nimillä varustetut laput sekä tutoreiden, että ykkösten huoneiden oviin, joten meidän ja luokkakavereiden löytäminen on helppoa. Tämän vihkosen lisäksi kannattaa lukea myös Opiskelijan opas, joka on hieman vakuuttavampien ja asiantuntevampien tahojen kirjoittama. Siitä löydät muun muassa kurssikuvaukset opistolla järjestettävistä kursseista. Suosittelemme ottamaan molemmat oppaat mukaan Opistolle, sillä niistä on hyötyä pitkin kouluvuotta. Me odotamme saapumistanne innolla ja toivomme, että pidätte ensin hauskan kesän ja saavutte sitten Opistolle juuri sellaisina kuin olette! PS. Oppaan lopusta löydät tutorien yhteystiedot kuvien kera, jos haluat jutella jo kesällä.

2 Perustietoa Opistosta Opisto koostuu A- ja B-siipiin jaetusta päärakennuksesta ja erillisistä Lampilasta ja Suvannosta, jotka ovat varattu pääasiassa linjalaisten käyttöön. Lukiolaiset asuvat päärakennuksessa A- tai B-siivessä. Huoneita on erilaisia: kahden- tai yhdenasuttavia. Opistolla on myös soluasuntoja, jotka ovat toisiinsa yhteydessä olevia huoneiden ryhmiä (esimerkiksi kaksi yhdenasuttavaa huonetta + yksi kahdenasuttava). Soluissa on myös oma keittiö. Soluihin kuitenkin majoittaudutaan yleensä vasta kakkosella, ja ykköset majoitetaan yleensä aluksi A-puolelle. Päärakennuksen vieressä sijaitsee Klemetti, jonka juhlasalissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja pelataan mm. sählyä. Opistoa ympäröi laaja nurmikkoalue ja piha-alueella on pieni lampi, jonka rannalla on grillikatos. Lammessa voi halutessaan uida, mutta Opiston vieressä sijaitsee myös Oriveden uimahalli. Eikä uimarannallekaan ole pitkä matka. Opiston tilat Aulassa sijaitsee Opiston toimisto, jossa henkilökunta päivystää arkisin kello Toimiston puoleen kannattaa kääntyä kaikissa majoitusta (esim. huoneen vaihto, tai jos huoneessa menee jotain rikki jne.) koskevissa asioissa. Ruokalasta saa aamiaisen (ei maanantaisin), lounaan sekä päivällisen (ei perjantaisin). Myös erikoisruokavaliota noudattaville on aina tarjolla vaihtoehto, kunhan asiasta ilmoittaa ruokalaan. (Erikoisruokavaliot kysellään ensimmäisten päivien aikana listaan ruokailun yhteydessä.) Ruokailu on opiskelijoille ilmainen. Täky on elektroninen läpyskä, jota tarvitset ulko-ovien ja joidenkin sisäovien avaamiseen (esim. ATK-luokka ja pesutupa). Saat sen oman huoneesi avaimen saamisen yhteydessä toimistosta. Täkystä sinun on maksettava 80 euron avainpantti, jonka saat keväällä takaisin.

3 Oriveden kaupunginkirjaston lisäksi Opistolla on oma kirjasto, josta voi käydä etsimässä rauhallista opiskelutilaa ja erilaista lukemista. Kirjastonhoitajaa ei ole, joten kirjat on palautettava itse omille paikoilleen. Lainaamisessa tuutorit opastavat ensimmäisinä päivinä. ATK-luokasta löydät tietokoneet, joita voit käyttää vapaasti (kunhan et asenna omia ohjelmiasi koneille). ATK-luokkaan pääset milloin vain, vaikka keskellä yötä, mikäli tarve vaatii. ATK-luokkaan ei saa viedä ruokaa eikä juomia. Opistolla on internet-yhteys ja suurimmassa osassa huoneista toimii langaton netti suhteellisen vaivattomasti. ATK-luokan tulostimet toimivat henkilökohtaisella tulostuskortilla, jonne on ladattu tietty määrä tulostuksia. Myös aulassa on kone, jota voi käyttää vapaasti. Pyykkiä voit Opistolla pestä pesutuvassa. Pesukoneen käyttö on ilmaista, mutta pesuaine täytyy hankkia itse tai puoliksi kämppiksen kanssa. Pesutupa on joka päivä käytössä kello , ja sieltä varataan vuoro merkkaamalla huonenumero pesutuvassa olevaan taulukkoon. Pesutuvassa on myös silitysrauta ja pyykkitelineitä. Opistolla on myös yleisiä tiloja, seukkoja, joissa on keittiö ja TV. Seukoissa hengailu onkin suhteellisen suosittua viihdettä Opistolla koulupäivien jälkeen. Seukkojen yleisestä viihtyvyydestä huolehtivat kaikki yhdessä. Seukoissa on huonekohtaiset siivousvuorot, jotka näkyvät keltaisessa listassa seukan seinällä. Siivousvuoronsa laiminlyönnistä seuraa sakkorangaistus, joten niitä vuoroja kannattaa noudattaa.

4 Asuminen Opistolla saat valita, asutko yksin vai yhdessä kämppiksen tai kämppisten kanssa. Yksinasumisesta tulee lisäkustannuksia; solussa yhden hengen huone maksaa 35 euroa viikossa ja täysin oma huone 65 euroa viikossa. Kämppiksen kanssa asuminen on arkisin ilmaista. Voit jäädä opistolle viikonlopuiksi, jos tarve vaatii. Yhden erillisen viikonlopun asumismaksu oli lukuvuonna euroa. Jäädessäsi opistolle viikonlopuksi, sinun on täytettävä viikonloppumajoitusilmoitus jonka viet toimistoon. Viikonloppuasuminen maksaa eikä sen aikana tarjota ruokaa. Jos vietät useimmat viikonloput opistolla, sinun kannattaa ilmoittautua jatkuvaksi viikonloppuasujaksi, jolloin sinun ei tarvitse täyttää viikonloppumajoitusilmoitusta. Asuminen laskutetaan yleensä ennen lomia. Opiskelun aloittaessasi tehdyt asumisjärjestelyt eivät ole sitovia, joten jos haluat esimerkiksi muuttaa omaan huoneeseen tai vaihtaa kämppistä, se onnistuu. Lähellä seukkoja on siivouskaapit, joista löydät imurin ja muut siivoustarvikkeet. Muistathan palauttaa ne kaappiin siistissä kunnossa. WC-paperia sinun ei tarvitse ostaa itse, sillä sitä on saatavilla siivouskaapeista. Kaapeista löydät myös roskapussit. Julisteita tai muita kuvia saa kiinnittää seinille sinitarralla. Myös huoneen järjestystä voi muuttaa, mutta huoneiden on oltava alkuperäisessä kunnossaan lomille lähdettäessä ja mahdollisten viikonloppuvieraiden saapuessa. Kynttilöitä asuntolassa ei saa polttaa tulipalovaaran vuoksi. Lukiolaisten lisäksi opistolla pyörii myös joukko linjalaisia, jotka saapuvat opistolle viikko tai pari lukiolaisten jälkeen. Mitä mukaan? Saapuessasi Opistolle ota mukaan vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi ainakin omat liinavaatteet, pyyhkeet ja omat astiat (lautanen, aterimet, muki). Jos omistat ylimääräisen vedenkeittimen tai leivänpaahtimen, siitä saattaa olla iloa jos koet sellaista tarvitsevasi. Veden- ja kahvinkeitin löytyy kuitenkin myös seukoista, joten omaa ei ole pakko olla.

5 Ruoanlaittoa varten (esimerkiksi jos olet viikonloppuasuja ja joudut tekemään omat ruokasi) on seukoissa ollut välineitä erittäin vaihtelevasti. Kattilat, paistinpannut ja -lastat pitäisi kuitenkin löytyä. Saatat siis tarvita joitain omia tarvikkeita. Jos vietät pidempiä aikoja Opistolla tai suunnitelmissasi ei ole suurempien pyykkien raahaaminen kotiin, liinavaatteita ja pyyhkeitä on hyvä ottaa mukaan kahdet niin toiset voivat olla käytössä toisten ollessa pesussa. Opiskelu sisäoppilaitoksessa Sisäoppilaitoksessa opiskeleminen on varmasti suurimmalle osalle täysin uutta. Suurinta ponnistelua sopeutumisen jälkeen vaatinee opiskelu joskus on hankalaa erota kavereiden seurasta ja tehdä läksyjä, mutta pidemmän päälle se kuitenkin kannattaa. Omasta kodista sisäoppilaitokseen muuttaminen vaatii kaikilta totuttelua. Jos sinulla on ongelmia sopeutumisessa tai koti-ikävä iskee, se ei ole häpeän aihe. Me olemme kaikki käyneet sen läpi, tavalla tai toisella. Tuutorit ja koulun kuraattori ovat aina valmiina kuuntelemaan ja juttelemaan. Hyviä puolia Opistolla on huomattavasti enemmän kuin huonoja. Ympärillä on aina tuttuja ja kivoja ihmisiä, eikä koulumatkakaan päätä huimaa. Sopuisasta yhteiselosta Siivoathan aina jälkesi. Vaikka seukoissa onkin viikoittaiset siivoamisvastaavat, heidän tehtävänsä ei ole tiskata tiskejäsi tai poimia roskiasi. Sottaisessa keittiössä tai tv-alueella ei ole kenenkään kiva oleskella. Älä syö toisten ruokia ilman lupaa. Ruokiin kannattaa kirjoittaa oma nimi sekä mahdollisesti Älä syö! Mur! tai Minun, ei sinun. Teoriassa se pelottelee mahdolliset ruokavarkaat pois, mutta jos havaitset silti jonkun muun syöneen ruokiasi, asiasta voi ilmoittaa eteenpäin. Opistolla vallitsee hiljaisuus kello Tänä aikana kaiken turhan metelin pitämistä tulee välttää, sillä Opiston seinät eivät pidä ääntä kovinkaan hyvin. Jos häiritsevää meteliä esiintyy, voit mennä sanomaan metelin pitäjälle/pitäjille/talonmiehelle tai seuraavana päivänä kuraattorille/rehtorille. YO kirjoitusten aikaan meteliä täytyy välttää myös päivällä opiskelurauhan takaamiseksi. Uuden tupakkalain myötä tupakointi on opiston alueella kielletty. Jos on tarve tupakoida, se tapahtuu lammen takana grillikatoksen luona. Alkoholin nauttiminen on kiellettyä alaikäisiltä opistolla.

6 Vapaa-aika Elämä opistolla ei pääty koulutuntien loputtua. Toiset tykkäävät iltaisin viettää aikaa seukoissa, katsella elokuvia tai lukea. Orivedellä on myös mahdollisuuksia Opiston ulkopuoliseen harrastetoimintaan. Esimerkiksi kansalaisopisto tarjoaa erilaisia pajoja, teatteria ja tanssia. Aivan Opiston vieressä on uimahalli ja urheiluhallilla on ilmainen kuntosali alle 18-vuotiaille, ja Opistolla on niin ikään oma pieni kuntosali. Orivesi tarjoaa muutakin, ja tarkemmin harrastemahdollisuuksista kannattaa kysellä tuutoreilta tai vaikka googlailla asiaa itse. Opistolla on myös sauna, jossa on yleinen saunavuoro. Yhteydet Linja-autoasema Linja-autoasema sijaitsee aivan Oriveden keskustassa korkeintaan kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Opistolta. Linja-autolla pääsee Tampereelle ja Jyväskylään sekä lähipaikkakunnille. Rautatieasema Rautatieasema sijaitsee noin neljän kilometrin päässä opistolta. Asemalla on asemarakennus, mutta se ei ole auki. Lippuautomaatti löytyy myös, mutta se on ollut hieman vaihtelevasti toiminnassa, joten varmimmin lippusi saat ostettua etukäteen netissä tai suoraan junassa konduktööriltä. Muistathan, että junasta ostettu lippu on ennakkolippua kalliimpi. Kiskobussi Junilla matkustaville on tarjolla toinen vaihtoehto, kiskobussi (=taajamajuna), joka pysähtyy aivan Oriveden keskustan tuntumassa kolme kertaa päivässä. Kävellen asemalle kestää n min. Sillä pääset helpoiten ja halvimmin Tampereelle tai Haapamäen suuntaan. Muut palvelut Terveydenhoitaja Opistolla ei ole omaa terveydenhoitajaa, vaan sinun on mentävä Oriveden lukiolle terveydenhoitajaa tarvitessasi. Terveydenhoitajaa tavataksesi on sinun varattava hänelle aika etukäteen, paitsi akuuteissa tilanteissa. Ajan varaaminen käy helpoiten sähköpostitse: tai tekstiviestillä.

7 Terveyskeskus Oriveden terveyskeskus sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Opistolta, eli sinne saatat äkillisissä haavereissa tarvita kyydin, jota voit pyytää opettajiltamme, henkilökunnalta tai ajokortillisilta opiskelijoilta. Jos tarvitset lääkäriä yöllä tai illalla, on lähdettävä Tampereelle. Hammaslääkäri Jos hammassärky yllättää, opistolaisilla on mahdollisuus käyttää Oriveden hammashoitolan palveluita. Tarkastusajat on kuitenkin syytä varata kotikunnan hammaslääkärille, sillä jonot ovat pitkät. Päivystykseen pääsee kuitenkin melko nopeasti. Kuraattori Kuraattorille voit mennä juttelemaan, jos koet tarvetta puhua jollekulle ulkopuoliselle. Jos vaikka paineet alkavat kasautua tai tuntuu, etteivät omat voimat riitä. Kuraattorin puoleen voit myös kääntyä ihmissuhdetai sopeutumisongelmien kanssa. Kuraattorina toimii Hilkka Rekola. Ajan voi varata soittamalla tai tekstaamalla numeroon Oppilaskunta Oppilaskunta on järjestö, joka ajaa oppilaiden asioita ja pyrkii tekemään opiskeluympäristöstä sekä kouluvuodesta mahdollisimman viihtyisän. Oppilaskunta järjestää opiskelijoille erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi teemabileitä. Jokaiselta luokalta oppilaskuntaan valitaan edustaja(t). Sivarit Sivarit ovat nuoria miehiä, jotka ovat Opistolla suorittamassa siviilipalvelustaan. Sivarille voi soittaa, jos olet lukinnut itsesi ulos huoneestasi, tai tarvitset kyytiä terveyskeskukseen. He toimivat myös tenttivalvojina ja ovat valmiita auttamaan esimerkiksi teknisissä ongelmissa. Posti Kirjekavereita tai sukulaisia, jotka haluavat lähettää sinulle postia, ei tarvitse unohtaa Opistolle tullessa. He voivat kirjoittaa sinulle Opiston osoitteeseen: Ossi Opistolainen Koulutie Orivesi

8 Postit tulevat toimistoon, jossa ne lajitellaan ruskeaan laatikkoon, joka ilmestyy yleensä yhdeksän jälkeen aulan pöydälle. Sieltä postit löytyvät sukunimen mukaan aakkostettuna lokeroista. Jos haluat itse lähettää postia, se käy helposti: heti aulasta löytyy postilaatikko ja lähikaupoista voi ostaa postimerkkejä. Kirjoittajaohjelmat Lukioaikana järjestetään viisi kirjoittajaohjelmaa: proosa, lyriikka, asiakirjoittaminen, draama sekä oma projekti. Näihin kannattaa asennoitua positiivisesti. Päivät voivat venyä pitkiksikin, mutta ovat kuitenkin rentoja ja palkitsevia. Kirjoittajaohjelmien aikana jaksossa keskitytään pääasiallisesti kirjoittamiseen, mutta sen rinnalla on muutama muukin kurssi. Proosa on ensimmäisenä vuonna, lyriikka, draama sekä oma projekti toisella luokalla ja asiakirjoittaminen kolmannella. Kirjoittajalukiolaisilla on myös mahdollisuus varata henkilökohtaisia palauteaikoja vierailevilta kirjailijoilta. Proosa eli kertovat tekstit Jaksossa keskitytään kertoviin teksteihin kuten satuun, fantasiaan sekä muihin novellin muotoihin. Kurssilla saattaa käydä kirjailijavieraita. Kurssi koostuu kirjoitusharjoituksista, novellin analysoinnista ja teoriasta. Lopputyönä tehdään portfolio, johon on liitetty oppimispäiväkirja kurssin ajalta, muutama viimeistelty oma novelli sekä erinäisiä tehtäviä. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Lyriikka Lyriikkakurssin aikana tutustutaan lyriikan eri alueisiin ja lajityyppeihin. Jaksossa perehdytään runon käyttämiin ilmaisukeinoihin, runouden historiaan sekä opitaan tulkitsemaan ja analysoimaan runoa. Harjoitellaan runon rakentamista ja kielikuvien käyttöä. Mahdolliset vierailevat runoilijat antavat palautetta opiskelijan runoista. Lopputyönä palautetaan muutama viimeistelty oma runo. Kurssista saa kirjallisen palautteen. Draama eli käsikirjoitukset ja dialogit Tässä kurssissa opiskellaan erityisesti esitettäväksi tarkoitettuja tekstejä. Opitaan mitä tarkoittaa draama, dialogi, monologi, kuunnelma jne. Jaksossa kirjoitetaan vuoropuheluja ja kohtauksia nopeina tuntiharjoituksina sekä pitkäjänteisemmin tekstiä muokaten. Lisäksi opiskellaan teatterin historiaa ja tutustutaan näytelmäkirjailijoihin. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Asiakirjoittaminen Ohjelman tavoite on tutustua asiateksteihin ja oppia kirjoittamaan asiatekstien eri lajeja kuten lehtijuttuja, esseitä, kolumneja ja mielipidetekstejä. Kurssilla pohditaan faktan ja fiktion eroja ja harjoitellaan erilaisia tyylejä, tiivistämistä, perustelemista ja toisiin teksteihin viittaamista. Tavoitteena on myös esitellä asiakirjoittaminen kiinnostavana kirjoittamisen alueena. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen arvioinnin. Oma projekti

9 Oma projekti on vapaaehtoinen. Kurssin tavoitteena on vuoden ajan työstää jotain omaa käsikirjoitustaan mm. novellikokoelma, romaani yms. Vuoden aikana on palauteaikoja, jolloin saat palautetta tekstistäsi. Lukuvuoden lopussa on myös yhteinen koonta kaikkien teksteistä. Kirjoittajaohjelmien sisällöt saattavat poiketa hieman tässä esitetystä. Oriveden lukio Oriveden lukio sijaitsee noin 5-10 minuutin kävelymatkan päässä Opistolta ja me tuutorit näytämme teille lyhyimmän tien sinne heti opiskeluidenne alkupäivinä. Kaikki pakolliset kurssit, pitkää matikkaa lukuun ottamatta, käydään Opistolla, mutta jos haluat opiskella muita kieliä englannin ja ruotsin lisäksi, käydään ne kurssit Oriveden lukiolla. Myös suurin osa valinnaisista kursseista käydään Oriveden lukiolla. Molemmat lukiot noudattavat 75 minuutin tuntikaaviota, joten lukujärjestyksiä tehtäessä pyritään välttymään päällekkäisyyksiltä. Koulukirjat Koulukirjat kannattaa hankkia etukäteen, sillä opettajat eivät pidä siitä, jos tulet kirjoitta tunneille. Myös oma opiskelusi saattaa kärsiä kirjojen puuttuessa. Ensimmäisen jakson kirjat näet opiskelijan oppaasta. Koko lukuvuoden kirjoja sinun ei kannata hankkia kerralla vaan seuraavan jakson kirjat hankitaan pari viikkoa ennen jakson alkua. Muilta oppilailta voi kysellä ensimmäisen vuoden kirjoja käytettyinä edullisempaan hintaan. Myös Jameralla ja muilla kirjakaupoilla on hyvät valikoimat. Opintoretket Opintoretkiä on perinteisesti järjestetty joka vuosi. Helsingin kirjamessuilla on perinteisesti käyty syksyllä ja keväällä on myös ollut yleensä retki jonnekin vähän vaihtelevampaan paikkaan. Retkistä saattaa koitua joitakin kustannuksia, jotka yleensä kuitenkin jäävät pienimuotoisiksi.

10 Ota yhteyttä tutoriin! Alisa -> Iida -> Miriam -> Olga J -> Olga K -> / Roosa -> Vilma -> Jos kesän aikana tulee jotain kysyttävää tai jokin asia huolestuttaa, voit aina ottaa yhteyttä tutoriin.

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Nämä toimintaohjeet täydentävät

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet. Koulutuskeskus Sedu, Lapua. Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa

Asuntolan toimintaohjeet. Koulutuskeskus Sedu, Lapua. Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Lapua Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Sedu Lapuan opiskelija-asuntolan toimintaohjeet Nämä toimintaohjeet

Lisätiedot

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI YHDESSÄ OPPIEN JA ASUEN OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI OPISKELU SOVELTUVUUSKOKEET SOVELTUVUUSKOE KUTSU RYHMÄ JA HENKILÖKOHTAISET HAASTATTELUT PSYKOLOGISET SOVELTUVUUSTESTIT KIRJALLINEN JA KÄYTÄNNÖLLINEN

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016. Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin!

Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016. Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin! Tervetuloa Avioparikurssille 5.-7.8.2016 Hartolan Kuningaskuntaan, Ekon historialliseen kartanoon ja Linna-hotelliin! Parempi avioliitto ry järjestää Avioparikurssin Itä-Hämeen opistossa Tainionvirran

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä 1. Ikä 30-39 1.1% 4 40-49 1.7% 6 50-59 13.6% 49 60-69 56.7% 204 70-79 23.3% 84 80-89 3.6% 13 90 -> 0.0% 0 answered question 360 skipped question

Lisätiedot

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia. Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Munkkiniemi

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia. Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Munkkiniemi Saga Care on osa Esperi Care -konsernia Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Saga Munkkiniemi Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Sagan asukkaana kuukausikulusi koostuvat asumiskuluista (vuokra,

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Lisätietoa majoituksesta

Lisätietoa majoituksesta Lisätietoa majoituksesta Huoneet Kartanon päärakennuksessa Huoneita on yhteensä 11, joista yksi on neljän hengen huone (hinta 95 per vrk), kaksi kolmen hengen (75 vrk), kuusi kahden hengen (60 vrk) ja

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Kiintiöpakolaisten asuttaminen. Espoon Asunnot oy

Kiintiöpakolaisten asuttaminen. Espoon Asunnot oy Kiintiöpakolaisten asuttaminen Espoon Asunnot oy Heidi Pekkarinen 8.2.2016 10 perhekuntaa Syyriasta Maahanmuuttajapalveluiden asiakkaita Lentokentältä suoraan omaan kotiin Vuokrasopimukset allekirjoitettiin

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki

Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki OPISKELIJAN OPAS Kauhajoki Lukuvuosi 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO: 1. HENKILÖKUNTA 3 2. RYHMÄT JA RYHMÄNOHJAAJAT 5 3. LUKUVUODEN TYÖPÄIVÄT 6 4. TYÖSSÄOPPIMISJAKSOT 7 5. UUSINTATENTIT

Lisätiedot

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut Ohjelmointikurssin järjestäminen Helsingin yliopiston Ohjelmoinnin MOOC-kurssimateriaalin avulla 15.4.2016 1 Linkki Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN Lastentalo Kuusipiha Lastentalo on valmistunut vuonna 2006. Se sijaitsee Frosteruksen koulun läheisyydessä, Kärsämäen keskustassa. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu aidattu

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua Runosmäen koulun oppilaiden ajatuksia syksyllä 2013 Mikä on koulun perustehtävä? - Paikka, jossa opettajat opettavat ja oppilaat oppivat - Tarjota oppimisympäristö,

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN

OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN Järjestyssäännöt ovat lukion sisäistä säädöstä. Suomussalmen kunnan sivistyslautakunta on hyväksynyt säännöt Suomussalmen lukion asuntojen järjestyssääntö

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Yo-kirjoitukset kevät Anna-Leena Ollikainen p

Kouvolan iltalukio. Yo-kirjoitukset kevät Anna-Leena Ollikainen p Kouvolan iltalukio Yo-kirjoitukset kevät 2017 1 Varmista osallistumisoikeutesi Kirjoitettavissa aineissa vähintään pakolliset kurssit suoritettu. Jos osallistumisoikeus evätään, sinuun otetaan yhteyttä.

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

VALVOJAN TEHTÄVIÄ LISÄKSI YÖLLÄ VALVOJA

VALVOJAN TEHTÄVIÄ LISÄKSI YÖLLÄ VALVOJA MAJOITUSVALVONTA VALVOJAN TEHTÄVIÄ - Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito - Neuvonta ja opastus; Kysymykset voivat käsitellä lähes mitä tahansa, mutta niihin ei saa vastata mitä tahansa. Perehdy

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Puisto kuuluu kaikille

Puisto kuuluu kaikille 4 Neljäs oppitunti Rekvisiitta: Leikkiraha, Helsingin kaupungin yhteiset rahat -laatikko (kopiopohja 4) Valokuvia/digikuvia puistosta: penkki, roska-astia, keinu, isoin leikkiväline, puu, lamppu, vesi-aihe

Lisätiedot

EVÄITÄ ELÄMÄÄN LUKIOSTA

EVÄITÄ ELÄMÄÄN LUKIOSTA EVÄITÄ ELÄMÄÄN LUKIOSTA Perustietoja lukio-opinnoista ja Paimion lukiosta MIKSI LUKIOON? o SAAT HYVÄN YLEISSIVISTYKSEN Pohja henkiselle kasvulle Eväät elinikäiseen oppimiseen o SAAT HYVÄT VALMIUDET JATKO-OPINTOIHIN

Lisätiedot

TERVETULOA KUNTOUTUKSEEN Validia Kuntoutus Lahti

TERVETULOA KUNTOUTUKSEEN Validia Kuntoutus Lahti TERVETULOA KUNTOUTUKSEEN Validia Kuntoutus Lahti TERVETULOA KUNTOUTUKSEEN! Tästä oppaasta löydät tarpeellisen tiedon kuntoutukseen saapumisesta. Oman kuntoutusjaksosi tarkemman ohjelman saat saapuessasi

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III Kysely kotona asuville kehitysvammaisille Seutu III Tietoja Vastausmäärä seuduittain 80 60 40 20 0 Seutu I Seutu II Seutu III Kaikki vastaukset 70 44 41 Seutu I Seutu II Seutu III Yhteensä Kotona asuvat

Lisätiedot

O L A R I N K O U L U

O L A R I N K O U L U Tervetuloa! Olarin koulun matematiikka- ja luonnontiedeluokan tiedotustilaisuuteen Olarin koulu Olarin lukion ja Olarin matematiikkaja luonnontiede lukion yhteydessä luokat 7-9 yksi pienluokka 8lk:lla

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia. Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Helapuisto

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia. Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Helapuisto Saga Care on osa Esperi Care -konsernia Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Saga Helapuisto Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Sagan asukkaana kuukausikulusi koostuvat asumiskuluista (vuokra,

Lisätiedot

KESKIAIKAINEN ULVILA KUTSUU

KESKIAIKAINEN ULVILA KUTSUU KESKIAIKAINEN ULVILA KUTSUU Vanhan Musiikin Viikolle 27.7.-2.8.09 Tiedusteluihin vastaavat diplomiurkuri Anne-Marie Grundstén, puh. 050 520 4798. Kulttuurisihteeri Hilpi Toikka-Haldin, puh. (02) 677 4698;

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Tietosuoja etsivässä nuorisotyössä ja ilmoitusten hyvät käytännöt

Tietosuoja etsivässä nuorisotyössä ja ilmoitusten hyvät käytännöt Tietosuoja etsivässä nuorisotyössä ja ilmoitusten hyvät käytännöt Toimintaa ohjaa ohje henkilötietojen käsittelystä etsivässä nuorisotyössä Miten asiat sujuvat käytännössä? Miten tietoja luovutetaan etsivään

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Iso tapahtuma! 850 joukkuetta, 6538 passia 300 pelikenttää, n. 5000 peliä 100 000

Lisätiedot

Harjoitustentti

Harjoitustentti Harjoitustentti 13.9.2016 Tenttiin ilmoittautuminen - Tenttipäivät löytyvät verkkosivuilta yliopistoportaalista https://port.uwasa.fi/ - Ilmoittautuminen tapahtuu WebOodissa - Tenttiin voi ilmoittautua

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA

YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA YHTEISÖLLISYYTTÄ. OSALLISUUTTA, HYVINVOINTIA Kiipulassa toteutuvia hyviä opetuksen käytänteitä ja opiskelijahyvinvointia opiskelijanäkökulmasta Yhteisöllisyys ja osallisuus on Ammattiopiston toiminnan

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Lasten osallisuus

Lasten osallisuus Lasten osallisuus 28.11.2016 1 Lapsiasiavaltuutetun toimiston korkeakouluharjoittelijoiden vierailu jyväskyläläisessä yläkoulussa Emmi Ronkainen Saara Isosomppi 28.11.2016 2 Vastaajina kasiluokkalaisia

Lisätiedot

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi Tervetuloa asumaan Kotisiipi Päivärinteen palvelutalon Kotisiipi on turvallinen ryhmäkoti kuudelle ikäihmiselle. Toiminta-ajatus Kotisiipi on Päivärinteen palvelutalossa sijaitseva kuuden asukkaan ryhmäkoti.

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Kemian tekniikan korkeakoulu 1.9.2015 Pia Lahti Työpajan tavoite Työpajan jälkeen opiskelija: Tietää mikä on Into, mistä sen löytää ja mitä hyötyä siitä on Tietää

Lisätiedot

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Satutunti UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille keväällä 2012 1. Kerro luokkasi

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille keväällä 2012 1. Kerro luokkasi Sivu 1/50 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille keväällä 2012 1. Kerro luokkasi Sivu 2/50 2. Sukupuolesi Sivu 3/50 3. Syntymäaika Sivu 4/50 4. Rastita kaksi mielestäsi tärkeintä oppiainetta. Sivu

Lisätiedot

KURSSIEN ESIVALINTA LUKUVUODELLE

KURSSIEN ESIVALINTA LUKUVUODELLE KURSSIEN ESIVALINTA LUKUVUODELLE 2017-2018 on tärkein lukiolaisen vaikuttamisen työkalu seuraavan lukuvuoden kurssitarjotin kootaan kurssien esivalinnan antamien tietojen pohjalta tapahtuu tammi-helmikuussa

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Yhteinen seurakuntatyö NÄKÖVAMMAISTYÖ Kesäohjelma 2016 Helsingin Seurakuntayhtymä Näkövammaistyö Seurakuntien talo, 4 krs. Kolmas linja 22, 00530 Helsinki Toimisto 09-2340 2538

Lisätiedot

Pokemon Yellow Läpipeluuopas

Pokemon Yellow Läpipeluuopas Pokemon Yellow Läpipeluuopas Kiitos kun latasit oppaasi pokelandiasta. Tämä opas on tehty huolella ja kaikki sen toiminnot tarkastettu. Toivomme että siitä on sinulle apua kun pelaat Pokemon Yellowia.

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

FSD2535 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret

FSD2535 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2535 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret Kyselylomaketta hyödyntävien tulee

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Munkkiniemi. Saga Care on osa Esperi Care -konsernia

Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan. Saga Munkkiniemi. Saga Care on osa Esperi Care -konsernia Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Saga Munkkiniemi Saga Care on osa Esperi Care -konsernia Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Sagan asukkaana kuukausikulusi koostuvat asumiskuluista (vuokra,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Sädehoitoon tulevalle

Sädehoitoon tulevalle Sädehoitoon tulevalle Satakunnan sairaanhoitopiiri Sädehoitoyksikkö Päivitys 10//2015 Päivittäjä MM, mi Tämä opas on selkokielinen. Saat siitä tietoa helposti ja nopeasti. Ohjeen laatinut: Satakunnan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot