Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen."

Transkriptio

1 Terrrve kaverrit! Tässä on meidän juuri sinulle kirjoittamamme superhieno tutoropas, joka saattaa selventää asioita, joita et välttämättä ole edes ehtinyt miettiä. Opas on pullollaan tietoa Opiston arjesta ja se toivottavasti auttaa sinua valmistautumisessa. Oppaan kirjoittaneet ihmisotukset olemme me, Iida ja Roosa. Opasta ovat kasaan raapineet lisäksi kannen piirtänyt Alisa ja kuvia räpsineet Olga K ja Vilma. Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen. Ensimmäisenä päivänänne teidät ohjataan ensiksi huoneisiin. (Älkää murehtiko tavaramääräänne, kantoapua saa kyllä!) Illan ohjelmassa on tutustumista, mukavia leikkejä ja tutorit vastailevat mielellään kaikkiin päätä vaivaaviin kysymyksiin. Illan lopuksi katsotaan teidän (rajatuista vaihtoehdoista) valitsemanne elokuva, me tarjoamme leffaherkut ja iltapalan. Jos leffa ei nappaa, voi loppuillan viettää lautapelien parissa. (Jos olet helposti nälkiintyvä ihminen, kannattaa ottaa ensimmäiseksi päiväksi omia eväitä. Varsinkin jos saavut Opistolle suhteellisen aikaisin.) Alkuun Opistoelämä voi olla outoa tai jopa pelottavaa, mutta uuteen ympäristöön sopeutuu kyllä. Me muistamme miltä meistä tuntui muuttaa tänne, ja juttelemme mielellämme siitä ja kaikesta muustakin. Laitamme asukkaiden nimillä varustetut laput sekä tutoreiden, että ykkösten huoneiden oviin, joten meidän ja luokkakavereiden löytäminen on helppoa. Tämän vihkosen lisäksi kannattaa lukea myös Opiskelijan opas, joka on hieman vakuuttavampien ja asiantuntevampien tahojen kirjoittama. Siitä löydät muun muassa kurssikuvaukset opistolla järjestettävistä kursseista. Suosittelemme ottamaan molemmat oppaat mukaan Opistolle, sillä niistä on hyötyä pitkin kouluvuotta. Me odotamme saapumistanne innolla ja toivomme, että pidätte ensin hauskan kesän ja saavutte sitten Opistolle juuri sellaisina kuin olette! PS. Oppaan lopusta löydät tutorien yhteystiedot kuvien kera, jos haluat jutella jo kesällä.

2 Perustietoa Opistosta Opisto koostuu A- ja B-siipiin jaetusta päärakennuksesta ja erillisistä Lampilasta ja Suvannosta, jotka ovat varattu pääasiassa linjalaisten käyttöön. Lukiolaiset asuvat päärakennuksessa A- tai B-siivessä. Huoneita on erilaisia: kahden- tai yhdenasuttavia. Opistolla on myös soluasuntoja, jotka ovat toisiinsa yhteydessä olevia huoneiden ryhmiä (esimerkiksi kaksi yhdenasuttavaa huonetta + yksi kahdenasuttava). Soluissa on myös oma keittiö. Soluihin kuitenkin majoittaudutaan yleensä vasta kakkosella, ja ykköset majoitetaan yleensä aluksi A-puolelle. Päärakennuksen vieressä sijaitsee Klemetti, jonka juhlasalissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja pelataan mm. sählyä. Opistoa ympäröi laaja nurmikkoalue ja piha-alueella on pieni lampi, jonka rannalla on grillikatos. Lammessa voi halutessaan uida, mutta Opiston vieressä sijaitsee myös Oriveden uimahalli. Eikä uimarannallekaan ole pitkä matka. Opiston tilat Aulassa sijaitsee Opiston toimisto, jossa henkilökunta päivystää arkisin kello Toimiston puoleen kannattaa kääntyä kaikissa majoitusta (esim. huoneen vaihto, tai jos huoneessa menee jotain rikki jne.) koskevissa asioissa. Ruokalasta saa aamiaisen (ei maanantaisin), lounaan sekä päivällisen (ei perjantaisin). Myös erikoisruokavaliota noudattaville on aina tarjolla vaihtoehto, kunhan asiasta ilmoittaa ruokalaan. (Erikoisruokavaliot kysellään ensimmäisten päivien aikana listaan ruokailun yhteydessä.) Ruokailu on opiskelijoille ilmainen. Täky on elektroninen läpyskä, jota tarvitset ulko-ovien ja joidenkin sisäovien avaamiseen (esim. ATK-luokka ja pesutupa). Saat sen oman huoneesi avaimen saamisen yhteydessä toimistosta. Täkystä sinun on maksettava 80 euron avainpantti, jonka saat keväällä takaisin.

3 Oriveden kaupunginkirjaston lisäksi Opistolla on oma kirjasto, josta voi käydä etsimässä rauhallista opiskelutilaa ja erilaista lukemista. Kirjastonhoitajaa ei ole, joten kirjat on palautettava itse omille paikoilleen. Lainaamisessa tuutorit opastavat ensimmäisinä päivinä. ATK-luokasta löydät tietokoneet, joita voit käyttää vapaasti (kunhan et asenna omia ohjelmiasi koneille). ATK-luokkaan pääset milloin vain, vaikka keskellä yötä, mikäli tarve vaatii. ATK-luokkaan ei saa viedä ruokaa eikä juomia. Opistolla on internet-yhteys ja suurimmassa osassa huoneista toimii langaton netti suhteellisen vaivattomasti. ATK-luokan tulostimet toimivat henkilökohtaisella tulostuskortilla, jonne on ladattu tietty määrä tulostuksia. Myös aulassa on kone, jota voi käyttää vapaasti. Pyykkiä voit Opistolla pestä pesutuvassa. Pesukoneen käyttö on ilmaista, mutta pesuaine täytyy hankkia itse tai puoliksi kämppiksen kanssa. Pesutupa on joka päivä käytössä kello , ja sieltä varataan vuoro merkkaamalla huonenumero pesutuvassa olevaan taulukkoon. Pesutuvassa on myös silitysrauta ja pyykkitelineitä. Opistolla on myös yleisiä tiloja, seukkoja, joissa on keittiö ja TV. Seukoissa hengailu onkin suhteellisen suosittua viihdettä Opistolla koulupäivien jälkeen. Seukkojen yleisestä viihtyvyydestä huolehtivat kaikki yhdessä. Seukoissa on huonekohtaiset siivousvuorot, jotka näkyvät keltaisessa listassa seukan seinällä. Siivousvuoronsa laiminlyönnistä seuraa sakkorangaistus, joten niitä vuoroja kannattaa noudattaa.

4 Asuminen Opistolla saat valita, asutko yksin vai yhdessä kämppiksen tai kämppisten kanssa. Yksinasumisesta tulee lisäkustannuksia; solussa yhden hengen huone maksaa 35 euroa viikossa ja täysin oma huone 65 euroa viikossa. Kämppiksen kanssa asuminen on arkisin ilmaista. Voit jäädä opistolle viikonlopuiksi, jos tarve vaatii. Yhden erillisen viikonlopun asumismaksu oli lukuvuonna euroa. Jäädessäsi opistolle viikonlopuksi, sinun on täytettävä viikonloppumajoitusilmoitus jonka viet toimistoon. Viikonloppuasuminen maksaa eikä sen aikana tarjota ruokaa. Jos vietät useimmat viikonloput opistolla, sinun kannattaa ilmoittautua jatkuvaksi viikonloppuasujaksi, jolloin sinun ei tarvitse täyttää viikonloppumajoitusilmoitusta. Asuminen laskutetaan yleensä ennen lomia. Opiskelun aloittaessasi tehdyt asumisjärjestelyt eivät ole sitovia, joten jos haluat esimerkiksi muuttaa omaan huoneeseen tai vaihtaa kämppistä, se onnistuu. Lähellä seukkoja on siivouskaapit, joista löydät imurin ja muut siivoustarvikkeet. Muistathan palauttaa ne kaappiin siistissä kunnossa. WC-paperia sinun ei tarvitse ostaa itse, sillä sitä on saatavilla siivouskaapeista. Kaapeista löydät myös roskapussit. Julisteita tai muita kuvia saa kiinnittää seinille sinitarralla. Myös huoneen järjestystä voi muuttaa, mutta huoneiden on oltava alkuperäisessä kunnossaan lomille lähdettäessä ja mahdollisten viikonloppuvieraiden saapuessa. Kynttilöitä asuntolassa ei saa polttaa tulipalovaaran vuoksi. Lukiolaisten lisäksi opistolla pyörii myös joukko linjalaisia, jotka saapuvat opistolle viikko tai pari lukiolaisten jälkeen. Mitä mukaan? Saapuessasi Opistolle ota mukaan vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi ainakin omat liinavaatteet, pyyhkeet ja omat astiat (lautanen, aterimet, muki). Jos omistat ylimääräisen vedenkeittimen tai leivänpaahtimen, siitä saattaa olla iloa jos koet sellaista tarvitsevasi. Veden- ja kahvinkeitin löytyy kuitenkin myös seukoista, joten omaa ei ole pakko olla.

5 Ruoanlaittoa varten (esimerkiksi jos olet viikonloppuasuja ja joudut tekemään omat ruokasi) on seukoissa ollut välineitä erittäin vaihtelevasti. Kattilat, paistinpannut ja -lastat pitäisi kuitenkin löytyä. Saatat siis tarvita joitain omia tarvikkeita. Jos vietät pidempiä aikoja Opistolla tai suunnitelmissasi ei ole suurempien pyykkien raahaaminen kotiin, liinavaatteita ja pyyhkeitä on hyvä ottaa mukaan kahdet niin toiset voivat olla käytössä toisten ollessa pesussa. Opiskelu sisäoppilaitoksessa Sisäoppilaitoksessa opiskeleminen on varmasti suurimmalle osalle täysin uutta. Suurinta ponnistelua sopeutumisen jälkeen vaatinee opiskelu joskus on hankalaa erota kavereiden seurasta ja tehdä läksyjä, mutta pidemmän päälle se kuitenkin kannattaa. Omasta kodista sisäoppilaitokseen muuttaminen vaatii kaikilta totuttelua. Jos sinulla on ongelmia sopeutumisessa tai koti-ikävä iskee, se ei ole häpeän aihe. Me olemme kaikki käyneet sen läpi, tavalla tai toisella. Tuutorit ja koulun kuraattori ovat aina valmiina kuuntelemaan ja juttelemaan. Hyviä puolia Opistolla on huomattavasti enemmän kuin huonoja. Ympärillä on aina tuttuja ja kivoja ihmisiä, eikä koulumatkakaan päätä huimaa. Sopuisasta yhteiselosta Siivoathan aina jälkesi. Vaikka seukoissa onkin viikoittaiset siivoamisvastaavat, heidän tehtävänsä ei ole tiskata tiskejäsi tai poimia roskiasi. Sottaisessa keittiössä tai tv-alueella ei ole kenenkään kiva oleskella. Älä syö toisten ruokia ilman lupaa. Ruokiin kannattaa kirjoittaa oma nimi sekä mahdollisesti Älä syö! Mur! tai Minun, ei sinun. Teoriassa se pelottelee mahdolliset ruokavarkaat pois, mutta jos havaitset silti jonkun muun syöneen ruokiasi, asiasta voi ilmoittaa eteenpäin. Opistolla vallitsee hiljaisuus kello Tänä aikana kaiken turhan metelin pitämistä tulee välttää, sillä Opiston seinät eivät pidä ääntä kovinkaan hyvin. Jos häiritsevää meteliä esiintyy, voit mennä sanomaan metelin pitäjälle/pitäjille/talonmiehelle tai seuraavana päivänä kuraattorille/rehtorille. YO kirjoitusten aikaan meteliä täytyy välttää myös päivällä opiskelurauhan takaamiseksi. Uuden tupakkalain myötä tupakointi on opiston alueella kielletty. Jos on tarve tupakoida, se tapahtuu lammen takana grillikatoksen luona. Alkoholin nauttiminen on kiellettyä alaikäisiltä opistolla.

6 Vapaa-aika Elämä opistolla ei pääty koulutuntien loputtua. Toiset tykkäävät iltaisin viettää aikaa seukoissa, katsella elokuvia tai lukea. Orivedellä on myös mahdollisuuksia Opiston ulkopuoliseen harrastetoimintaan. Esimerkiksi kansalaisopisto tarjoaa erilaisia pajoja, teatteria ja tanssia. Aivan Opiston vieressä on uimahalli ja urheiluhallilla on ilmainen kuntosali alle 18-vuotiaille, ja Opistolla on niin ikään oma pieni kuntosali. Orivesi tarjoaa muutakin, ja tarkemmin harrastemahdollisuuksista kannattaa kysellä tuutoreilta tai vaikka googlailla asiaa itse. Opistolla on myös sauna, jossa on yleinen saunavuoro. Yhteydet Linja-autoasema Linja-autoasema sijaitsee aivan Oriveden keskustassa korkeintaan kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Opistolta. Linja-autolla pääsee Tampereelle ja Jyväskylään sekä lähipaikkakunnille. Rautatieasema Rautatieasema sijaitsee noin neljän kilometrin päässä opistolta. Asemalla on asemarakennus, mutta se ei ole auki. Lippuautomaatti löytyy myös, mutta se on ollut hieman vaihtelevasti toiminnassa, joten varmimmin lippusi saat ostettua etukäteen netissä tai suoraan junassa konduktööriltä. Muistathan, että junasta ostettu lippu on ennakkolippua kalliimpi. Kiskobussi Junilla matkustaville on tarjolla toinen vaihtoehto, kiskobussi (=taajamajuna), joka pysähtyy aivan Oriveden keskustan tuntumassa kolme kertaa päivässä. Kävellen asemalle kestää n min. Sillä pääset helpoiten ja halvimmin Tampereelle tai Haapamäen suuntaan. Muut palvelut Terveydenhoitaja Opistolla ei ole omaa terveydenhoitajaa, vaan sinun on mentävä Oriveden lukiolle terveydenhoitajaa tarvitessasi. Terveydenhoitajaa tavataksesi on sinun varattava hänelle aika etukäteen, paitsi akuuteissa tilanteissa. Ajan varaaminen käy helpoiten sähköpostitse: tai tekstiviestillä.

7 Terveyskeskus Oriveden terveyskeskus sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Opistolta, eli sinne saatat äkillisissä haavereissa tarvita kyydin, jota voit pyytää opettajiltamme, henkilökunnalta tai ajokortillisilta opiskelijoilta. Jos tarvitset lääkäriä yöllä tai illalla, on lähdettävä Tampereelle. Hammaslääkäri Jos hammassärky yllättää, opistolaisilla on mahdollisuus käyttää Oriveden hammashoitolan palveluita. Tarkastusajat on kuitenkin syytä varata kotikunnan hammaslääkärille, sillä jonot ovat pitkät. Päivystykseen pääsee kuitenkin melko nopeasti. Kuraattori Kuraattorille voit mennä juttelemaan, jos koet tarvetta puhua jollekulle ulkopuoliselle. Jos vaikka paineet alkavat kasautua tai tuntuu, etteivät omat voimat riitä. Kuraattorin puoleen voit myös kääntyä ihmissuhdetai sopeutumisongelmien kanssa. Kuraattorina toimii Hilkka Rekola. Ajan voi varata soittamalla tai tekstaamalla numeroon Oppilaskunta Oppilaskunta on järjestö, joka ajaa oppilaiden asioita ja pyrkii tekemään opiskeluympäristöstä sekä kouluvuodesta mahdollisimman viihtyisän. Oppilaskunta järjestää opiskelijoille erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi teemabileitä. Jokaiselta luokalta oppilaskuntaan valitaan edustaja(t). Sivarit Sivarit ovat nuoria miehiä, jotka ovat Opistolla suorittamassa siviilipalvelustaan. Sivarille voi soittaa, jos olet lukinnut itsesi ulos huoneestasi, tai tarvitset kyytiä terveyskeskukseen. He toimivat myös tenttivalvojina ja ovat valmiita auttamaan esimerkiksi teknisissä ongelmissa. Posti Kirjekavereita tai sukulaisia, jotka haluavat lähettää sinulle postia, ei tarvitse unohtaa Opistolle tullessa. He voivat kirjoittaa sinulle Opiston osoitteeseen: Ossi Opistolainen Koulutie Orivesi

8 Postit tulevat toimistoon, jossa ne lajitellaan ruskeaan laatikkoon, joka ilmestyy yleensä yhdeksän jälkeen aulan pöydälle. Sieltä postit löytyvät sukunimen mukaan aakkostettuna lokeroista. Jos haluat itse lähettää postia, se käy helposti: heti aulasta löytyy postilaatikko ja lähikaupoista voi ostaa postimerkkejä. Kirjoittajaohjelmat Lukioaikana järjestetään viisi kirjoittajaohjelmaa: proosa, lyriikka, asiakirjoittaminen, draama sekä oma projekti. Näihin kannattaa asennoitua positiivisesti. Päivät voivat venyä pitkiksikin, mutta ovat kuitenkin rentoja ja palkitsevia. Kirjoittajaohjelmien aikana jaksossa keskitytään pääasiallisesti kirjoittamiseen, mutta sen rinnalla on muutama muukin kurssi. Proosa on ensimmäisenä vuonna, lyriikka, draama sekä oma projekti toisella luokalla ja asiakirjoittaminen kolmannella. Kirjoittajalukiolaisilla on myös mahdollisuus varata henkilökohtaisia palauteaikoja vierailevilta kirjailijoilta. Proosa eli kertovat tekstit Jaksossa keskitytään kertoviin teksteihin kuten satuun, fantasiaan sekä muihin novellin muotoihin. Kurssilla saattaa käydä kirjailijavieraita. Kurssi koostuu kirjoitusharjoituksista, novellin analysoinnista ja teoriasta. Lopputyönä tehdään portfolio, johon on liitetty oppimispäiväkirja kurssin ajalta, muutama viimeistelty oma novelli sekä erinäisiä tehtäviä. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Lyriikka Lyriikkakurssin aikana tutustutaan lyriikan eri alueisiin ja lajityyppeihin. Jaksossa perehdytään runon käyttämiin ilmaisukeinoihin, runouden historiaan sekä opitaan tulkitsemaan ja analysoimaan runoa. Harjoitellaan runon rakentamista ja kielikuvien käyttöä. Mahdolliset vierailevat runoilijat antavat palautetta opiskelijan runoista. Lopputyönä palautetaan muutama viimeistelty oma runo. Kurssista saa kirjallisen palautteen. Draama eli käsikirjoitukset ja dialogit Tässä kurssissa opiskellaan erityisesti esitettäväksi tarkoitettuja tekstejä. Opitaan mitä tarkoittaa draama, dialogi, monologi, kuunnelma jne. Jaksossa kirjoitetaan vuoropuheluja ja kohtauksia nopeina tuntiharjoituksina sekä pitkäjänteisemmin tekstiä muokaten. Lisäksi opiskellaan teatterin historiaa ja tutustutaan näytelmäkirjailijoihin. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Asiakirjoittaminen Ohjelman tavoite on tutustua asiateksteihin ja oppia kirjoittamaan asiatekstien eri lajeja kuten lehtijuttuja, esseitä, kolumneja ja mielipidetekstejä. Kurssilla pohditaan faktan ja fiktion eroja ja harjoitellaan erilaisia tyylejä, tiivistämistä, perustelemista ja toisiin teksteihin viittaamista. Tavoitteena on myös esitellä asiakirjoittaminen kiinnostavana kirjoittamisen alueena. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen arvioinnin. Oma projekti

9 Oma projekti on vapaaehtoinen. Kurssin tavoitteena on vuoden ajan työstää jotain omaa käsikirjoitustaan mm. novellikokoelma, romaani yms. Vuoden aikana on palauteaikoja, jolloin saat palautetta tekstistäsi. Lukuvuoden lopussa on myös yhteinen koonta kaikkien teksteistä. Kirjoittajaohjelmien sisällöt saattavat poiketa hieman tässä esitetystä. Oriveden lukio Oriveden lukio sijaitsee noin 5-10 minuutin kävelymatkan päässä Opistolta ja me tuutorit näytämme teille lyhyimmän tien sinne heti opiskeluidenne alkupäivinä. Kaikki pakolliset kurssit, pitkää matikkaa lukuun ottamatta, käydään Opistolla, mutta jos haluat opiskella muita kieliä englannin ja ruotsin lisäksi, käydään ne kurssit Oriveden lukiolla. Myös suurin osa valinnaisista kursseista käydään Oriveden lukiolla. Molemmat lukiot noudattavat 75 minuutin tuntikaaviota, joten lukujärjestyksiä tehtäessä pyritään välttymään päällekkäisyyksiltä. Koulukirjat Koulukirjat kannattaa hankkia etukäteen, sillä opettajat eivät pidä siitä, jos tulet kirjoitta tunneille. Myös oma opiskelusi saattaa kärsiä kirjojen puuttuessa. Ensimmäisen jakson kirjat näet opiskelijan oppaasta. Koko lukuvuoden kirjoja sinun ei kannata hankkia kerralla vaan seuraavan jakson kirjat hankitaan pari viikkoa ennen jakson alkua. Muilta oppilailta voi kysellä ensimmäisen vuoden kirjoja käytettyinä edullisempaan hintaan. Myös Jameralla ja muilla kirjakaupoilla on hyvät valikoimat. Opintoretket Opintoretkiä on perinteisesti järjestetty joka vuosi. Helsingin kirjamessuilla on perinteisesti käyty syksyllä ja keväällä on myös ollut yleensä retki jonnekin vähän vaihtelevampaan paikkaan. Retkistä saattaa koitua joitakin kustannuksia, jotka yleensä kuitenkin jäävät pienimuotoisiksi.

10 Ota yhteyttä tutoriin! Alisa -> Iida -> Miriam -> Olga J -> olgaisonfire@gmail.com Olga K -> olga.kauppinen@hotmail.fi / Roosa -> roosa.ylikoski@hotmail.com Vilma -> vimmaemilia@gmail.com Jos kesän aikana tulee jotain kysyttävää tai jokin asia huolestuttaa, voit aina ottaa yhteyttä tutoriin.

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Lisää teksti napsauttamalla Abien ryhmänohjaus ke 9.8.2017 Opiskelijailmoituslomake Tarkista, että tietosi pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa vanhat tai virheelliset

Lisätiedot

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Kiipulan ammattiopisto Ammattiopisto Punaportti Tervetuloa asumaan Kiipulan ammattiopiston Punaportin toimipaikkaan

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op)

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) ITÄ-HÄMEEN OPISTO Syksyllä 2018 Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) Jyväskylän avoin yliopisto, kirjoittamisen perusopinnot

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Kiipulan ammattiopisto Ammattiopisto Punaportti Tervetuloa asumaan Kiipulan ammattiopiston Punaportin toimipaikkaan

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

TERVETULOA ERKKUSEN KÄMPÄLLE VIIHTYISÄÄ MÖKKILOMAA!

TERVETULOA ERKKUSEN KÄMPÄLLE VIIHTYISÄÄ MÖKKILOMAA! TERVETULOA ERKKUSEN KÄMPÄLLE VIIHTYISÄÄ MÖKKILOMAA! Yhteydenotot: Ma-Pe klo 08.00-16.00 puh. 040-6875508 (toimisto) Muina aikoina puh. 0400-395056 (toiminnanjohtaja) HÄTÄNUMERO: 112 Sisältö Ajo-ohjeet...

Lisätiedot

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30

Tärkeitä termejä. Perjantai 9.30-11.30 Tärkeitä termejä Perjantai 9.30-11.30 Oppitunti: 75 minuuttia 1. 8.00-9.15 2. 9.30-10.45 3. 4. oppitunti alkuosa klo 10.55 11.40 ruokailu klo 11.40 12.25 oppitunti jälkiosa klo 12.25 12.55 oppitunti klo

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh TALOON PEREHDYTYS Osoite: Knutersintie 915 00890 Helsinki Puhelinnumero: 09 310 79784 Sähköposti: ostersundom.leirikeskus@hel.fi Kotisivut: ostersundom.munstadi.fi Facebook: ostersundominleirikeskus KOORDINAATIT:

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Koulutie Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Nämä toimintaohjeet täydentävät

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Minulla on paljon taitoja ja Minä osaan jo paljon asioita! Nuoruus on aikuisena olemisen harjoittelua. Itsenäistyminen tarkoittaa sellaisten taitojen kehittymistä, jotka

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI YHDESSÄ OPPIEN JA ASUEN OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI OPISKELU SOVELTUVUUSKOKEET SOVELTUVUUSKOE KUTSU RYHMÄ JA HENKILÖKOHTAISET HAASTATTELUT PSYKOLOGISET SOVELTUVUUSTESTIT KIRJALLINEN JA KÄYTÄNNÖLLINEN

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Mitä koulun jälkeen?

Mitä koulun jälkeen? Tietoa asumisesta Mitä koulun jälkeen? Yhteishaku Lukio/ammattikoulu/opisto Muutto edessä? Valmistumisen jälkeen työelämän tai jatkoopintojen haasteet Ajankohtaiseksi tulee oman paikan hankinta Asumismuoto

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan!

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Saapuminen Kotkaan ja majoittuminen Majoitumme Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneella (Keskuskatu 21, 48100 Kotka, puh: +358 10 7821 000, kotka.seurahuone@sokoshotels.fi)

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie

Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri Tuomarniementie Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu

Lisätiedot

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin

2. Mitä asioita haluaisit tehdä - yksin lukea, tehdä matematiikkaa kokeisiin lukeminen olla vessassa kokeet läksyt mennä kotiin OPPILAAT 14.2.2014 1. Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita koulussa? hyvä opetus liikunta, matematiikka, oppii lukemaan ruoka! työrauha välitunnit ja kaverit kivat opettajat hyvä luokkahenki saa oppia uutta

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite Kaikkien kirjasto Näin käytät kirjastoa Selkoesite Kaikkien kirjasto Tämä esite on julkaistu osana Kaikkien kirjasto -kampanjaa. Kampanjan toteuttavat Selkokeskus, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Opiskelu lukiossa Vaatii hyvän pohjatason äidinkielestä, matematiikasta, ruotsista ja englannista Vaatii itsenäistä otetta opiskeluun ja vastuun

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Asuntolan toimintaohjeet. Koulutuskeskus Sedu, Lapua. Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa

Asuntolan toimintaohjeet. Koulutuskeskus Sedu, Lapua. Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Asuntolan toimintaohjeet Koulutuskeskus Sedu, Lapua Turvallista, viihtyisää ja opintoja tukevaa asumista yhteistyössä kodin ja koulun kanssa Sedu Lapuan opiskelija-asuntolan toimintaohjeet Nämä toimintaohjeet

Lisätiedot

ILLLAN PUUHATKIN ON KIVOJA. VÄLILLÄ ON METELIÄ, MUTTA EI KYLLÄ KOKO AIKA. MEITÄ KUN ON AIKA MONTA TÄÄLLÄ JAMILAHDEN POITSILAN MÄELLÄ.

ILLLAN PUUHATKIN ON KIVOJA. VÄLILLÄ ON METELIÄ, MUTTA EI KYLLÄ KOKO AIKA. MEITÄ KUN ON AIKA MONTA TÄÄLLÄ JAMILAHDEN POITSILAN MÄELLÄ. OPISKELUA JA ELÄMÄÄ JAMILAHDESSA - lukuvuoden 2013-14 opiskelijoiden kertomuksia 9 KERTOMUSTA - SYKSY JAMILAHDESSA SYKSY OLI LÄMMIN JA MUKAVA. SYKSY KULUI MUKAVASTI. EI JÄNNITTÄNYT TULLA JAMILAHTEEN KESÄLOMAN

Lisätiedot

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio Rehtori Eija Kumpulainen Norssissa on perusaste ja lukio, yhteensä noin 1160 oppilasta ja opiskelijaa Alakoulut Linnamaalla ja Koskelassa, 641 oppilasta Yläkoulu ja

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

P. Tervonen 11/ 2018

P. Tervonen 11/ 2018 P. Tervonen 11/ 2018 Olen 50 vuotias puhdistuspalvelualan kouluttaja Minun tyttäreni on sairastunut psyykkisesti, hänen ikänsä on 14 v Minulla on mies ja kaksi muuta lasta, toinen heistä on muualla opiskelemassa

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan siihen. Opettaja tuo ensimmäiselle tunnille sanomalehden, aikakauslehden, kirjeen

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Asukkaaksi Hopeasiltaan

Asukkaaksi Hopeasiltaan Asukkaaksi Hopeasiltaan Käytännön opas uudelle Hopeasillan asukkaalle, omaisille ja läheisille YLEISTÄ Hopeasillan vanhainkoti on rakennettu vuonna 1965 ja peruskorjattu vuonna 1995. Hopeasillassa on 59

Lisätiedot

Wilma. https://wilma.sakky.fi

Wilma. https://wilma.sakky.fi Wilma https://wilma.sakky.fi Mikä Wilma on? Opiskelijan Wilma lukujärjestykset suorituksien seuranta poissaolojen seuranta oppilaitoksen tiedotteet viestintä opettajien kanssa kurssien valinta kyselyihin

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

TERVETULOA KASTELLIN LUKIOON

TERVETULOA KASTELLIN LUKIOON TERVETULOA KASTELLIN LUKIOON 13.8.2019 OPINTO-OHJAUS OPINTO-OHJAUS ON JAETTU OHJAUSRYHMITTÄIN SEURAAVASTI: 19A Janne Metsänheimo Anu Törmi 19B Nonna Kostamo Anu Törmi 19C Jenni Kaikkonen Anu Törmi 19D

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Hanna Närhi

Hanna Närhi Hanna Närhi 2017-2018 Älä huolestu 5-jakso-järjestelmään siirtymisestä 3.vuoden valinnat tehdään keväällä maaliskuu-huhtikuussa, silloin näet jaksot, kurssit, ajat... kaiken ehtii 1.jaksossa syksyn YO-kokeeseen

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti 9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti Mika Kukkola, Tiistilän koulu Tavoite on purkaa runouden rakennetta ja merkityksiä kielitietoisesti ja kirjoittaa mallitekstin avulla runoanalyysi verkkolomakkeessa

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille 2 Sisällys YLEISTÄ WILMASTA... 3 WILMAN TOIMINNOT... 4 OMIEN TIETOJEN MUUTTAMINEN... 5 ASETUKSET... 6 TYÖJÄRJESTYS... 7 OPINNOT...

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot