Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen."

Transkriptio

1 Terrrve kaverrit! Tässä on meidän juuri sinulle kirjoittamamme superhieno tutoropas, joka saattaa selventää asioita, joita et välttämättä ole edes ehtinyt miettiä. Opas on pullollaan tietoa Opiston arjesta ja se toivottavasti auttaa sinua valmistautumisessa. Oppaan kirjoittaneet ihmisotukset olemme me, Iida ja Roosa. Opasta ovat kasaan raapineet lisäksi kannen piirtänyt Alisa ja kuvia räpsineet Olga K ja Vilma. Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen. Ensimmäisenä päivänänne teidät ohjataan ensiksi huoneisiin. (Älkää murehtiko tavaramääräänne, kantoapua saa kyllä!) Illan ohjelmassa on tutustumista, mukavia leikkejä ja tutorit vastailevat mielellään kaikkiin päätä vaivaaviin kysymyksiin. Illan lopuksi katsotaan teidän (rajatuista vaihtoehdoista) valitsemanne elokuva, me tarjoamme leffaherkut ja iltapalan. Jos leffa ei nappaa, voi loppuillan viettää lautapelien parissa. (Jos olet helposti nälkiintyvä ihminen, kannattaa ottaa ensimmäiseksi päiväksi omia eväitä. Varsinkin jos saavut Opistolle suhteellisen aikaisin.) Alkuun Opistoelämä voi olla outoa tai jopa pelottavaa, mutta uuteen ympäristöön sopeutuu kyllä. Me muistamme miltä meistä tuntui muuttaa tänne, ja juttelemme mielellämme siitä ja kaikesta muustakin. Laitamme asukkaiden nimillä varustetut laput sekä tutoreiden, että ykkösten huoneiden oviin, joten meidän ja luokkakavereiden löytäminen on helppoa. Tämän vihkosen lisäksi kannattaa lukea myös Opiskelijan opas, joka on hieman vakuuttavampien ja asiantuntevampien tahojen kirjoittama. Siitä löydät muun muassa kurssikuvaukset opistolla järjestettävistä kursseista. Suosittelemme ottamaan molemmat oppaat mukaan Opistolle, sillä niistä on hyötyä pitkin kouluvuotta. Me odotamme saapumistanne innolla ja toivomme, että pidätte ensin hauskan kesän ja saavutte sitten Opistolle juuri sellaisina kuin olette! PS. Oppaan lopusta löydät tutorien yhteystiedot kuvien kera, jos haluat jutella jo kesällä.

2 Perustietoa Opistosta Opisto koostuu A- ja B-siipiin jaetusta päärakennuksesta ja erillisistä Lampilasta ja Suvannosta, jotka ovat varattu pääasiassa linjalaisten käyttöön. Lukiolaiset asuvat päärakennuksessa A- tai B-siivessä. Huoneita on erilaisia: kahden- tai yhdenasuttavia. Opistolla on myös soluasuntoja, jotka ovat toisiinsa yhteydessä olevia huoneiden ryhmiä (esimerkiksi kaksi yhdenasuttavaa huonetta + yksi kahdenasuttava). Soluissa on myös oma keittiö. Soluihin kuitenkin majoittaudutaan yleensä vasta kakkosella, ja ykköset majoitetaan yleensä aluksi A-puolelle. Päärakennuksen vieressä sijaitsee Klemetti, jonka juhlasalissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja pelataan mm. sählyä. Opistoa ympäröi laaja nurmikkoalue ja piha-alueella on pieni lampi, jonka rannalla on grillikatos. Lammessa voi halutessaan uida, mutta Opiston vieressä sijaitsee myös Oriveden uimahalli. Eikä uimarannallekaan ole pitkä matka. Opiston tilat Aulassa sijaitsee Opiston toimisto, jossa henkilökunta päivystää arkisin kello Toimiston puoleen kannattaa kääntyä kaikissa majoitusta (esim. huoneen vaihto, tai jos huoneessa menee jotain rikki jne.) koskevissa asioissa. Ruokalasta saa aamiaisen (ei maanantaisin), lounaan sekä päivällisen (ei perjantaisin). Myös erikoisruokavaliota noudattaville on aina tarjolla vaihtoehto, kunhan asiasta ilmoittaa ruokalaan. (Erikoisruokavaliot kysellään ensimmäisten päivien aikana listaan ruokailun yhteydessä.) Ruokailu on opiskelijoille ilmainen. Täky on elektroninen läpyskä, jota tarvitset ulko-ovien ja joidenkin sisäovien avaamiseen (esim. ATK-luokka ja pesutupa). Saat sen oman huoneesi avaimen saamisen yhteydessä toimistosta. Täkystä sinun on maksettava 80 euron avainpantti, jonka saat keväällä takaisin.

3 Oriveden kaupunginkirjaston lisäksi Opistolla on oma kirjasto, josta voi käydä etsimässä rauhallista opiskelutilaa ja erilaista lukemista. Kirjastonhoitajaa ei ole, joten kirjat on palautettava itse omille paikoilleen. Lainaamisessa tuutorit opastavat ensimmäisinä päivinä. ATK-luokasta löydät tietokoneet, joita voit käyttää vapaasti (kunhan et asenna omia ohjelmiasi koneille). ATK-luokkaan pääset milloin vain, vaikka keskellä yötä, mikäli tarve vaatii. ATK-luokkaan ei saa viedä ruokaa eikä juomia. Opistolla on internet-yhteys ja suurimmassa osassa huoneista toimii langaton netti suhteellisen vaivattomasti. ATK-luokan tulostimet toimivat henkilökohtaisella tulostuskortilla, jonne on ladattu tietty määrä tulostuksia. Myös aulassa on kone, jota voi käyttää vapaasti. Pyykkiä voit Opistolla pestä pesutuvassa. Pesukoneen käyttö on ilmaista, mutta pesuaine täytyy hankkia itse tai puoliksi kämppiksen kanssa. Pesutupa on joka päivä käytössä kello , ja sieltä varataan vuoro merkkaamalla huonenumero pesutuvassa olevaan taulukkoon. Pesutuvassa on myös silitysrauta ja pyykkitelineitä. Opistolla on myös yleisiä tiloja, seukkoja, joissa on keittiö ja TV. Seukoissa hengailu onkin suhteellisen suosittua viihdettä Opistolla koulupäivien jälkeen. Seukkojen yleisestä viihtyvyydestä huolehtivat kaikki yhdessä. Seukoissa on huonekohtaiset siivousvuorot, jotka näkyvät keltaisessa listassa seukan seinällä. Siivousvuoronsa laiminlyönnistä seuraa sakkorangaistus, joten niitä vuoroja kannattaa noudattaa.

4 Asuminen Opistolla saat valita, asutko yksin vai yhdessä kämppiksen tai kämppisten kanssa. Yksinasumisesta tulee lisäkustannuksia; solussa yhden hengen huone maksaa 35 euroa viikossa ja täysin oma huone 65 euroa viikossa. Kämppiksen kanssa asuminen on arkisin ilmaista. Voit jäädä opistolle viikonlopuiksi, jos tarve vaatii. Yhden erillisen viikonlopun asumismaksu oli lukuvuonna euroa. Jäädessäsi opistolle viikonlopuksi, sinun on täytettävä viikonloppumajoitusilmoitus jonka viet toimistoon. Viikonloppuasuminen maksaa eikä sen aikana tarjota ruokaa. Jos vietät useimmat viikonloput opistolla, sinun kannattaa ilmoittautua jatkuvaksi viikonloppuasujaksi, jolloin sinun ei tarvitse täyttää viikonloppumajoitusilmoitusta. Asuminen laskutetaan yleensä ennen lomia. Opiskelun aloittaessasi tehdyt asumisjärjestelyt eivät ole sitovia, joten jos haluat esimerkiksi muuttaa omaan huoneeseen tai vaihtaa kämppistä, se onnistuu. Lähellä seukkoja on siivouskaapit, joista löydät imurin ja muut siivoustarvikkeet. Muistathan palauttaa ne kaappiin siistissä kunnossa. WC-paperia sinun ei tarvitse ostaa itse, sillä sitä on saatavilla siivouskaapeista. Kaapeista löydät myös roskapussit. Julisteita tai muita kuvia saa kiinnittää seinille sinitarralla. Myös huoneen järjestystä voi muuttaa, mutta huoneiden on oltava alkuperäisessä kunnossaan lomille lähdettäessä ja mahdollisten viikonloppuvieraiden saapuessa. Kynttilöitä asuntolassa ei saa polttaa tulipalovaaran vuoksi. Lukiolaisten lisäksi opistolla pyörii myös joukko linjalaisia, jotka saapuvat opistolle viikko tai pari lukiolaisten jälkeen. Mitä mukaan? Saapuessasi Opistolle ota mukaan vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi ainakin omat liinavaatteet, pyyhkeet ja omat astiat (lautanen, aterimet, muki). Jos omistat ylimääräisen vedenkeittimen tai leivänpaahtimen, siitä saattaa olla iloa jos koet sellaista tarvitsevasi. Veden- ja kahvinkeitin löytyy kuitenkin myös seukoista, joten omaa ei ole pakko olla.

5 Ruoanlaittoa varten (esimerkiksi jos olet viikonloppuasuja ja joudut tekemään omat ruokasi) on seukoissa ollut välineitä erittäin vaihtelevasti. Kattilat, paistinpannut ja -lastat pitäisi kuitenkin löytyä. Saatat siis tarvita joitain omia tarvikkeita. Jos vietät pidempiä aikoja Opistolla tai suunnitelmissasi ei ole suurempien pyykkien raahaaminen kotiin, liinavaatteita ja pyyhkeitä on hyvä ottaa mukaan kahdet niin toiset voivat olla käytössä toisten ollessa pesussa. Opiskelu sisäoppilaitoksessa Sisäoppilaitoksessa opiskeleminen on varmasti suurimmalle osalle täysin uutta. Suurinta ponnistelua sopeutumisen jälkeen vaatinee opiskelu joskus on hankalaa erota kavereiden seurasta ja tehdä läksyjä, mutta pidemmän päälle se kuitenkin kannattaa. Omasta kodista sisäoppilaitokseen muuttaminen vaatii kaikilta totuttelua. Jos sinulla on ongelmia sopeutumisessa tai koti-ikävä iskee, se ei ole häpeän aihe. Me olemme kaikki käyneet sen läpi, tavalla tai toisella. Tuutorit ja koulun kuraattori ovat aina valmiina kuuntelemaan ja juttelemaan. Hyviä puolia Opistolla on huomattavasti enemmän kuin huonoja. Ympärillä on aina tuttuja ja kivoja ihmisiä, eikä koulumatkakaan päätä huimaa. Sopuisasta yhteiselosta Siivoathan aina jälkesi. Vaikka seukoissa onkin viikoittaiset siivoamisvastaavat, heidän tehtävänsä ei ole tiskata tiskejäsi tai poimia roskiasi. Sottaisessa keittiössä tai tv-alueella ei ole kenenkään kiva oleskella. Älä syö toisten ruokia ilman lupaa. Ruokiin kannattaa kirjoittaa oma nimi sekä mahdollisesti Älä syö! Mur! tai Minun, ei sinun. Teoriassa se pelottelee mahdolliset ruokavarkaat pois, mutta jos havaitset silti jonkun muun syöneen ruokiasi, asiasta voi ilmoittaa eteenpäin. Opistolla vallitsee hiljaisuus kello Tänä aikana kaiken turhan metelin pitämistä tulee välttää, sillä Opiston seinät eivät pidä ääntä kovinkaan hyvin. Jos häiritsevää meteliä esiintyy, voit mennä sanomaan metelin pitäjälle/pitäjille/talonmiehelle tai seuraavana päivänä kuraattorille/rehtorille. YO kirjoitusten aikaan meteliä täytyy välttää myös päivällä opiskelurauhan takaamiseksi. Uuden tupakkalain myötä tupakointi on opiston alueella kielletty. Jos on tarve tupakoida, se tapahtuu lammen takana grillikatoksen luona. Alkoholin nauttiminen on kiellettyä alaikäisiltä opistolla.

6 Vapaa-aika Elämä opistolla ei pääty koulutuntien loputtua. Toiset tykkäävät iltaisin viettää aikaa seukoissa, katsella elokuvia tai lukea. Orivedellä on myös mahdollisuuksia Opiston ulkopuoliseen harrastetoimintaan. Esimerkiksi kansalaisopisto tarjoaa erilaisia pajoja, teatteria ja tanssia. Aivan Opiston vieressä on uimahalli ja urheiluhallilla on ilmainen kuntosali alle 18-vuotiaille, ja Opistolla on niin ikään oma pieni kuntosali. Orivesi tarjoaa muutakin, ja tarkemmin harrastemahdollisuuksista kannattaa kysellä tuutoreilta tai vaikka googlailla asiaa itse. Opistolla on myös sauna, jossa on yleinen saunavuoro. Yhteydet Linja-autoasema Linja-autoasema sijaitsee aivan Oriveden keskustassa korkeintaan kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Opistolta. Linja-autolla pääsee Tampereelle ja Jyväskylään sekä lähipaikkakunnille. Rautatieasema Rautatieasema sijaitsee noin neljän kilometrin päässä opistolta. Asemalla on asemarakennus, mutta se ei ole auki. Lippuautomaatti löytyy myös, mutta se on ollut hieman vaihtelevasti toiminnassa, joten varmimmin lippusi saat ostettua etukäteen netissä tai suoraan junassa konduktööriltä. Muistathan, että junasta ostettu lippu on ennakkolippua kalliimpi. Kiskobussi Junilla matkustaville on tarjolla toinen vaihtoehto, kiskobussi (=taajamajuna), joka pysähtyy aivan Oriveden keskustan tuntumassa kolme kertaa päivässä. Kävellen asemalle kestää n min. Sillä pääset helpoiten ja halvimmin Tampereelle tai Haapamäen suuntaan. Muut palvelut Terveydenhoitaja Opistolla ei ole omaa terveydenhoitajaa, vaan sinun on mentävä Oriveden lukiolle terveydenhoitajaa tarvitessasi. Terveydenhoitajaa tavataksesi on sinun varattava hänelle aika etukäteen, paitsi akuuteissa tilanteissa. Ajan varaaminen käy helpoiten sähköpostitse: tai tekstiviestillä.

7 Terveyskeskus Oriveden terveyskeskus sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Opistolta, eli sinne saatat äkillisissä haavereissa tarvita kyydin, jota voit pyytää opettajiltamme, henkilökunnalta tai ajokortillisilta opiskelijoilta. Jos tarvitset lääkäriä yöllä tai illalla, on lähdettävä Tampereelle. Hammaslääkäri Jos hammassärky yllättää, opistolaisilla on mahdollisuus käyttää Oriveden hammashoitolan palveluita. Tarkastusajat on kuitenkin syytä varata kotikunnan hammaslääkärille, sillä jonot ovat pitkät. Päivystykseen pääsee kuitenkin melko nopeasti. Kuraattori Kuraattorille voit mennä juttelemaan, jos koet tarvetta puhua jollekulle ulkopuoliselle. Jos vaikka paineet alkavat kasautua tai tuntuu, etteivät omat voimat riitä. Kuraattorin puoleen voit myös kääntyä ihmissuhdetai sopeutumisongelmien kanssa. Kuraattorina toimii Hilkka Rekola. Ajan voi varata soittamalla tai tekstaamalla numeroon Oppilaskunta Oppilaskunta on järjestö, joka ajaa oppilaiden asioita ja pyrkii tekemään opiskeluympäristöstä sekä kouluvuodesta mahdollisimman viihtyisän. Oppilaskunta järjestää opiskelijoille erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi teemabileitä. Jokaiselta luokalta oppilaskuntaan valitaan edustaja(t). Sivarit Sivarit ovat nuoria miehiä, jotka ovat Opistolla suorittamassa siviilipalvelustaan. Sivarille voi soittaa, jos olet lukinnut itsesi ulos huoneestasi, tai tarvitset kyytiä terveyskeskukseen. He toimivat myös tenttivalvojina ja ovat valmiita auttamaan esimerkiksi teknisissä ongelmissa. Posti Kirjekavereita tai sukulaisia, jotka haluavat lähettää sinulle postia, ei tarvitse unohtaa Opistolle tullessa. He voivat kirjoittaa sinulle Opiston osoitteeseen: Ossi Opistolainen Koulutie Orivesi

8 Postit tulevat toimistoon, jossa ne lajitellaan ruskeaan laatikkoon, joka ilmestyy yleensä yhdeksän jälkeen aulan pöydälle. Sieltä postit löytyvät sukunimen mukaan aakkostettuna lokeroista. Jos haluat itse lähettää postia, se käy helposti: heti aulasta löytyy postilaatikko ja lähikaupoista voi ostaa postimerkkejä. Kirjoittajaohjelmat Lukioaikana järjestetään viisi kirjoittajaohjelmaa: proosa, lyriikka, asiakirjoittaminen, draama sekä oma projekti. Näihin kannattaa asennoitua positiivisesti. Päivät voivat venyä pitkiksikin, mutta ovat kuitenkin rentoja ja palkitsevia. Kirjoittajaohjelmien aikana jaksossa keskitytään pääasiallisesti kirjoittamiseen, mutta sen rinnalla on muutama muukin kurssi. Proosa on ensimmäisenä vuonna, lyriikka, draama sekä oma projekti toisella luokalla ja asiakirjoittaminen kolmannella. Kirjoittajalukiolaisilla on myös mahdollisuus varata henkilökohtaisia palauteaikoja vierailevilta kirjailijoilta. Proosa eli kertovat tekstit Jaksossa keskitytään kertoviin teksteihin kuten satuun, fantasiaan sekä muihin novellin muotoihin. Kurssilla saattaa käydä kirjailijavieraita. Kurssi koostuu kirjoitusharjoituksista, novellin analysoinnista ja teoriasta. Lopputyönä tehdään portfolio, johon on liitetty oppimispäiväkirja kurssin ajalta, muutama viimeistelty oma novelli sekä erinäisiä tehtäviä. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Lyriikka Lyriikkakurssin aikana tutustutaan lyriikan eri alueisiin ja lajityyppeihin. Jaksossa perehdytään runon käyttämiin ilmaisukeinoihin, runouden historiaan sekä opitaan tulkitsemaan ja analysoimaan runoa. Harjoitellaan runon rakentamista ja kielikuvien käyttöä. Mahdolliset vierailevat runoilijat antavat palautetta opiskelijan runoista. Lopputyönä palautetaan muutama viimeistelty oma runo. Kurssista saa kirjallisen palautteen. Draama eli käsikirjoitukset ja dialogit Tässä kurssissa opiskellaan erityisesti esitettäväksi tarkoitettuja tekstejä. Opitaan mitä tarkoittaa draama, dialogi, monologi, kuunnelma jne. Jaksossa kirjoitetaan vuoropuheluja ja kohtauksia nopeina tuntiharjoituksina sekä pitkäjänteisemmin tekstiä muokaten. Lisäksi opiskellaan teatterin historiaa ja tutustutaan näytelmäkirjailijoihin. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen palautteen. Asiakirjoittaminen Ohjelman tavoite on tutustua asiateksteihin ja oppia kirjoittamaan asiatekstien eri lajeja kuten lehtijuttuja, esseitä, kolumneja ja mielipidetekstejä. Kurssilla pohditaan faktan ja fiktion eroja ja harjoitellaan erilaisia tyylejä, tiivistämistä, perustelemista ja toisiin teksteihin viittaamista. Tavoitteena on myös esitellä asiakirjoittaminen kiinnostavana kirjoittamisen alueena. Kurssista saa numeron sekä kirjallisen arvioinnin. Oma projekti

9 Oma projekti on vapaaehtoinen. Kurssin tavoitteena on vuoden ajan työstää jotain omaa käsikirjoitustaan mm. novellikokoelma, romaani yms. Vuoden aikana on palauteaikoja, jolloin saat palautetta tekstistäsi. Lukuvuoden lopussa on myös yhteinen koonta kaikkien teksteistä. Kirjoittajaohjelmien sisällöt saattavat poiketa hieman tässä esitetystä. Oriveden lukio Oriveden lukio sijaitsee noin 5-10 minuutin kävelymatkan päässä Opistolta ja me tuutorit näytämme teille lyhyimmän tien sinne heti opiskeluidenne alkupäivinä. Kaikki pakolliset kurssit, pitkää matikkaa lukuun ottamatta, käydään Opistolla, mutta jos haluat opiskella muita kieliä englannin ja ruotsin lisäksi, käydään ne kurssit Oriveden lukiolla. Myös suurin osa valinnaisista kursseista käydään Oriveden lukiolla. Molemmat lukiot noudattavat 75 minuutin tuntikaaviota, joten lukujärjestyksiä tehtäessä pyritään välttymään päällekkäisyyksiltä. Koulukirjat Koulukirjat kannattaa hankkia etukäteen, sillä opettajat eivät pidä siitä, jos tulet kirjoitta tunneille. Myös oma opiskelusi saattaa kärsiä kirjojen puuttuessa. Ensimmäisen jakson kirjat näet opiskelijan oppaasta. Koko lukuvuoden kirjoja sinun ei kannata hankkia kerralla vaan seuraavan jakson kirjat hankitaan pari viikkoa ennen jakson alkua. Muilta oppilailta voi kysellä ensimmäisen vuoden kirjoja käytettyinä edullisempaan hintaan. Myös Jameralla ja muilla kirjakaupoilla on hyvät valikoimat. Opintoretket Opintoretkiä on perinteisesti järjestetty joka vuosi. Helsingin kirjamessuilla on perinteisesti käyty syksyllä ja keväällä on myös ollut yleensä retki jonnekin vähän vaihtelevampaan paikkaan. Retkistä saattaa koitua joitakin kustannuksia, jotka yleensä kuitenkin jäävät pienimuotoisiksi.

10 Ota yhteyttä tutoriin! Alisa -> Iida -> Miriam -> Olga J -> Olga K -> / Roosa -> Vilma -> Jos kesän aikana tulee jotain kysyttävää tai jokin asia huolestuttaa, voit aina ottaa yhteyttä tutoriin.

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Ohjeet Studion asiakkaalle

Ohjeet Studion asiakkaalle Ohjeet Studion asiakkaalle TERVETULOA SUOMI-TALOON SUURI TALLIKATU 8 BOLSHAJA KONJUSHENNAJA ULITSA 8 Suomi-talo on v. 1847 suomalaiseen kirkkokartanoon entisöity kolmen rakennuksen kokonaisuus. Suomalaisessa

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa Rikosseuraamusalan käsikirjoja 2 / 2007 PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHELEIRIOPPAAN TARKOITUS 3 2. PERHELEIRIN JÄRJESTÄMINEN 4 3. VASTUULLINEN VANHEMMUUS PERHELEIRI

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

1. TERVETULOA KV. TUUTORIKSI!

1. TERVETULOA KV. TUUTORIKSI! 1. TERVETULOA KV. TUUTORIKSI! Olet aloittamassa kv. tuutorin uraa ja jos et ole aiemmin toiminut kv. tuutorina, saatat olla tietämätön työnkuvastasi, velvollisuuksistasi ja oikeuksistasi. Tämän oppaan

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Israelin Pelastuksen Shofarin jäsenet Jumalan opetuslapsia muuttumassa Arvottomista saviastioista astioiksi jaloon käyttöön.

Israelin Pelastuksen Shofarin jäsenet Jumalan opetuslapsia muuttumassa Arvottomista saviastioista astioiksi jaloon käyttöön. Pelastuksen Shofarin toimintaperiaate Israelin Pelastuksen Shofarin jäsenet Jumalan opetuslapsia muuttumassa Arvottomista saviastioista astioiksi jaloon käyttöön. Tehkää minun iloni täydelliseksi niin,

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen Oma tupa, oma lupa Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen KEHITYSVAMMAISTEN TUKILIITTO RY. FDUV Sisältö Lukijalle... 3 Perustuslaki

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

HYvä paha media Käyttöopas kriittiseen medialukutaitoon

HYvä paha media Käyttöopas kriittiseen medialukutaitoon HYvä paha media Käyttöopas kriittiseen medialukutaitoon Sisällys Median mahti Mitä on kriittinen medialukutaito? 4 Leena Rantala Moderni hetki 4 Oona Uski Median rooli, valta ja vastuu 6 Matti Kalliokoski

Lisätiedot

Hyvät oppilaat ja huoltajat,

Hyvät oppilaat ja huoltajat, Hyvät oppilaat ja huoltajat, Tervetuloa aloittamaan lukuvuosi 2011-2012! Erityisesti toivotamme tervetulleeksi joukkoomme ensimmäisten luokkien oppilaat ja muut koulumme uudet oppilaat sekä henkilökunnan

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Hanna Kaisti & Niina Kuisma 2013 Laatua ja tuottavuutta kirjastopalveluille

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla

Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Koottuja viisauksia: elämäni TTVOlla Forwarned is forarmed Nämä kootut viisaudet opastavat paitsi projekteista, myös TTVOsta ja media-alasta selviämiseen yleensä. Eivätkä vain selviämiseen vaan myös suoriutumiseen

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille OPETUSMATERIAALI OPETUSMATERIAALI susilähettiläille petolähettiläille Lukijalle Tämä on Luonto-Liiton susiryhmän opetuspaketti, joka on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun 7 9-luokkalaisille ja lukiolaisten

Lisätiedot

lasten oma ääni kuuluviin

lasten oma ääni kuuluviin Ajaton tarina lasten oma ääni kuuluviin Johdanto Mediakasvatuskeskus Metkan toiminnassa pyörähti käyntiin viime vuoden puolella opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Ajaton tarina hanke, joka tarjoaa

Lisätiedot

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Piirroskuvat:

Lisätiedot

Nuorten vaikuttamisopas

Nuorten vaikuttamisopas Nuorten vaikuttamisopas Me voimme vaikuttaa! Nuorten vaikuttamisopas Julkaissut Suomen Verkkodemokratiaseura ry Julkaistu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Jaa samoin 1.0 Suomi -lisenssillä (CC BY-NC-SA

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot